Metrologický řád. České dráhy, a.s. Depo kolejových vozidel Praha METROLOGICKÝ ŘÁD. Depa kolejových vozidel Praha. Platnost od

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metrologický řád. České dráhy, a.s. Depo kolejových vozidel Praha METROLOGICKÝ ŘÁD. Depa kolejových vozidel Praha. Platnost od"

Transkript

1 České dráhy, a.s. Depo kolejových vozidel Praha METROLOGICKÝ ŘÁD Depa kolejových vozidel Praha Platnost od Č.j. 6700/15 ze dne Zpracoval: Ověřil: Schválil: FUNKCE JMÉNO DATUM PODPIS zodpovědný metrolog Vedoucí odboru infrastruktury vrchní přednosta DKV Oldřich Svrček Ing. Viktor Vachuda Ing. Miroslav Kupec Verze 1 Strana 1 (celkem 17)

2 Záznam o změnách číslo jednací účinnost od: opravil Poznámka dne podpis Verze 1 Strana 2 (celkem 17)

3 OBSAH Seznam použitých značek a zkratek. 4 Kapitola I Úvodní ustanovení 5 Kapitola II Úkoly organizačních jednotek DKV 5 Kapitola III Úkoly vedoucích zaměstnanců a zaměstnanců DKV Kapitola IV Měřidla a jejich evidence. 8 Kapitola V Metrologická kontrola měřidel. 10 Kapitola VI Lhůty a platnost metrologické kontroly 10 Kapitola VII Uvádění měřidel do oběhu 11 Kapitola VII Závěrečná ustanovení 12 Související předpisy 13 Příloha č.1 Měřidla používaná v provozech 14 Příloha č.2 Organizační struktura metrologické služby 15 Příloha č.3 Vyřazovací protokol 16 Verze 1 Strana 3 (celkem 17)

4 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK CRM ČD ČMI ČR DKV ISME KL KS KP MPO MŘ OJ OS PJ PP SKS SW TÚDC ÚNMZ VrPř ZL Certifikovaný referenční materiál České dráhy, akciová společnost Český metrologický institut Česká republika Depo kolejových vozidel Informační systém metrologické evidence Kalibrační laboratoř Kalibrační středisko Kalibrační pracoviště Ministerstvo průmyslu a obchodu Metrologický řád Organizační jednotka Organizační složka Provozní jednotka Provozní pracoviště Středisko kalibrační služby Programové vybavení (software) Technická ústředna dopravní cesty Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Vrchní přednosta DKV Zaváděcí list Verze 1 Strana 4 (celkem 17)

5 Kapitola I Úvodní ustanovení 1. Metrologický řád (dále jen MŘ DKV) je základním metrologickým předpisem organizační složky pro zajištění měrového pořádku, tj. jednotnosti a správnosti měřidel a měření. Je závazný pro všechna pracoviště. Vychází ze všeobecně platných právních předpisů vztahujících se k metrologii, především pak z předpisu ČD M15 - Metrologický řád Českých drah, účinný od MŘ DKV je základním řídícím normativem metrologie a je závazný pro vedoucí zaměstnance a zaměstnance DKV, zabývající se metrologií na všech úrovních. 3. Za neplnění povinností určených zákonem o metrologii a souvisejícími vyhláškami může ÚNMZ uložit pokutu do výše stanovené zákonem o metrologii. 4. Potřebné právní předpisy, zákony a související vyhlášky, vládní usnesení z oblasti metrologie, jakož i jednotná evidence měřidel ČD jsou umístěny v ISME na Intranetu ČD. 5. Právní předpisy, manuály a ostatní metrologické informace jsou přístupné všem uživatelům Intranetu ČD. Evidence měřidel je přístupná vymezenému okruhu pracovníků po zadání přístupového hesla. 6. OS DKV jsou povinny používat základní měřicí jednotky, uvedené v zákoně o metrologii, násobky a díly jednotek, uvedené ve vyhlášce MPO. V mezinárodním styku je možno použít jednotky odpovídající mezinárodním obchodním zvyklostem. Seznam měřicích jednotek je v příloze č. 1 MŘ ČD. 7. Dnem nabytí účinnosti tohoto řádu pozbývá platnost stávající MŘ DKV. Kapitola II Úkoly organizačních jednotek DKV 8. OJ DKV, které při své činnosti používají měřidla, zabývají se měřením nebo provádějí přejímku měřidel z kalibrací a oprav a zaměstnanci, kteří tuto činnost řídí, jsou povinni dodržovat zákon o metrologii, související vyhlášky a ostatní právní obecné i podnikové předpisy o metrologii. 9. Všechny OJ DKV, které mají v majetkové evidenci měřidla, jsou povinny: a) evidovat v ISME všechna měřidla OJ, vedená v hospodářské evidenci, b) provádět změny v centrální evidenci měřidel, a to u měřidel, podléhajících státní metrologické kontrole, neprodleně, u ostatních měřidel do 1 měsíce od vzniku změny, c) vytvářet podmínky pro zajišťování jednotnosti a správnosti měřidel a měření a zajišťovat komplexní péči o měřidla, d) průběžně sledovat stav a funkci metrologie v OJ a přijímat opatření k odstranění zjištěných nedostatků, e) v případě, že připravují výrobu, opravy, popřípadě provádění montáže pracovních měřidel stanovených, jsou OJ povinny podat žádost o registraci u ČMI a vyčkat vydání registračního osvědčení na provádění této činnosti. Verze 1 Strana 5 (celkem 17)

6 f) vytvářet metrologické předpoklady pro ochranu zdraví zaměstnanců, bezpečnosti práce a životního prostředí přiměřeně ke své činnosti, g) umožnit plnění úkolů a poskytnout příslušnou součinnost zaměstnancům ČMI, kteří se vykážou zvláštním průkazem, opravňujícím provádět kontroly, popřípadě pověřením vydaným ÚNMZ, zaměstnancům GI ČD, dalším oprávněným provádět kontrolu a ostatním kontrolním orgánům. 10. se dělí na následující organizační jednotky: Provozní jednotka provozní pracoviště provozní pracoviště provozní pracoviště provozní pracoviště Libeň Čáslav Mladá Boleslav Lysá nad Kolín Nymburk Pečky Labem Vršovice Praha hl. n. Čerčany Benešov u Prahy Sedlčany Vlašim Zruč nad Ledeč nad Sázavou Brandýs na Labem Straškov Sázavou. Kralupy Děčín Česká Lípa Rumburk Ústí nad Labem Praha jih TSV Praha Funkce metrologa OJ je zavedena v PJ Vršovice, PJ Děčín, PJ Phj, TSV Praha, PP Kolín, PP Česká Lípa, PJ Libeň, Defektoskopie a metrolog pro detektory alkoholu. Vrchní přednosta (VrPř) Kapitola III Úkoly vedoucích zaměstnanců a zaměstnanců DKV 11. Vrchní přednosta DKV: Odpovídá za správné rozdělení měřidel do kategorií dle Zákona, vedení evidence měřidel DKV v ISME a za soulad této evidence s evidencí majetku. Pro zabezpečení úkolů z oblasti metrologie: a) schvaluje a vydává MŘ DKV, b) samostatným písemným pověřením pověřuje zaměstnance funkcí zodpovědného metrologa DKV a funkcí metrologa OJ. c) na návrh zodpovědného metrologa pověřuje podřízené zaměstnance funkcí správce měřidel uvedením výkonu této funkce do jejich pracovní náplně, d) na návrh zodpovědného metrologa schvaluje vyřazení měřidel, která neodpovídají požadavkům na měření, jsou nefunkční, neopravitelná nebo nepotřebná. Verze 1 Strana 6 (celkem 17)

7 Zodpovědný metrolog DKV 12. Zodpovědný metrolog DKV v rámci svého pověření: a) Řídí a koordinuje činnost metrologů. b) Zpracovává metrologický řád a předkládá jej vrchnímu přednostovi DKV Praha ke schválení. c) Vytváří koncepci metrologie. d) Spolupracuje a koordinuje činnost v oblasti metrologie s hlavním metrologem ČD. Metrolog OJ 13. Metrolog OJ v rámci svého pověření: a) Vede evidenci měřidel v ISME, odpovídá za její soulad s evidencí majetku a za provádění změn hlášených správcem měřidla nebo uživatelem měřidla. b) Navrhuje správce měřidel v oblasti své působnosti. c) Navrhuje vyřazení měřidel, která neodpovídají požadavkům na měření, jsou nefunkční, neopravitelná nebo nepotřebná. d) Spolupracuje s příslušnými subjekty, které stanovují druh měření, provozní chybu měření, nejistotu měření a navrhují měřidla pro provádění těchto měření. e) Provádí vyhodnocení zkušebního provozu měřidla, je-li zkušební provoz u OS prováděn. f) Poskytuje součinnost kontrolním orgánům oprávněným provádět kontrolu v oblasti metrologie a je neopominutelnou osobou, se kterou musí být zjištěné závady v oblasti metrologie projednány. g) Uchovává doklady o metrologické kontrole měřidel (kalibrační listy) po dobu minimálně jednoho roku po skončení platnosti kalibrace. h) Odpovídá za způsob zařazení měřidel do kategorií podle způsobu použití. i) Doporučuje ke schválení vedoucímu zaměstnanci OS technologické postupy měření neuvedené ve schválených dokumentech. j) Vyhotovuje Soupisy měřidel k metrologické kontrole a zabezpečuje odesílání měřidel do KP a KL včetně jejich zpětného přijetí a zavedení do programu ISME. k) Těmito úkoly může pověřit i zaškolené správce měřidel Správce měřidel (mistr nebo vedoucí úseku vedený v ISME) 14. Správce měřidel v jím řízeném úseku: a) Zajišťuje péči o měřidla, jejich skladování, seřizování, opravy, neprodleně hlásí metrologovi, OJ všechny skutečnosti, související se správným používáním a evidencí měřidla, b) podle pokynů metrologa OJ předkládá měřidla k metrologické kontrole čistá, v provozuschopném stavu, se zdroji a ostatním příslušenstvím nezbytným pro měření a u měřidel, u kterých je to subjektem provádějícím metrologickou kontrolu požadováno, s návodem k obsluze a příslušnou technickou dokumentací, Verze 1 Strana 7 (celkem 17)

8 c) navrhuje nadřízenému vedoucímu zaměstnanci a metrologovi OJ zařazení měřidel, které má ve správě, do kategorií stanovených předpisem M 15. d) při používání jednoho měřidla více zaměstnanci stanovuje pravidla používání měřidla a odpovědnost za zachování metrologické kvality měřidla, e) u měřidel, které má ve správě, odpovídá za jejich označení podle způsobu označení, Uživatel měřidel 15. Zaměstnanec, užívající měřidlo, u svěřených měřidel: a) odpovídá za správné užívání měřidla, za péči o měřidlo, jeho seřizování a skladování, b) neprodleně hlásí správci měřidel porušení metrologické kvality měřidla nebo skutečnosti, rozhodující pro provedení změny v evidenci měřidel, c) podle pokynů správce měřidla připravuje a předává měřidlo k metrologické kontrole v provozuschopném stavu, se zdroji napájení a příslušenstvím, nezbytným pro měření a je-li to požadováno subjektem, provádějícím metrologickou kontrolu, s návodem k obsluze a příslušnou technickou dokumentací, d) předkládá bez prodlení měřidla poškozená nebo zničená, měřidla s končící dobou platnosti ověření nebo kalibrace a měřidla se značením poškozeným, nečitelným, chybějícím nebo neplatným Přímý nadřízený zaměstnanec zaměstnance, užívajícího měřidla 16. Přímý nadřízený zaměstnanec zaměstnance, užívajícího měřidla: a) Odpovídá za seznámení zaměstnanců s MŘ DKV a za metrologický pořádek na svém úseku, b) odpovídá za používání měřidel takových přesností, které odpovídají technologii nebo jsou k měření určená jinými předpisy. Nepřipustí práci s měřidly bez platné kalibrace nebo ověření. c) Nově požadovaná měřidla pro pracoviště projednává s metrologem OJ, kterému neprodleně hlásí i jejich nákup. Kapitola IV Měřidla a jejich evidence 17. Měřidla slouží k určení hodnoty měřené veličiny. Spolu s nezbytnými pomocnými zařízeními se podle zákona o metrologii dělí na: a) etalony b) pracovní měřidla stanovená (zkráceně stanovená měřidla) c) pracovní měřidla nestanovená (zkráceně pracovní měřidla) d) certifikované referenční materiály a ostatní referenční materiály, pokud jsou určeny k funkci měřidla. 18. Etalon měřicí jednotky určité veličiny je měřidlo sloužící k realizaci a uchování této Verze 1 Strana 8 (celkem 17)

9 jednotky a k jejímu přenosu na měřidla nižší přesnosti. 19. Stanovená měřidla jsou měřidla, která MPO stanovilo vyhláškou MPO č. 345/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na jejich význam podle Zákona: a) v závazkových vztazích, např. při prodeji, nájmu nebo darování věci, při poskytování služeb nebo při určení výše náhrady škody, popř. jiné majetkové újmy, b) pro stanovení sankcí, poplatků, tarifů a daní, c) pro ochranu zdraví, d) pro ochranu životního prostředí, e) pro bezpečnost při práci, nebo f) při ochraně jiných veřejných zájmů chráněných zvláštními právními předpisy 20. Pracovní měřidla jsou měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem. 21. Pro účely ISME se kterákoliv měřidla, u nichž naměřené hodnoty mají charakter orientační, nazývají měřidla s dobou kalibrace 0. Proto není nutné (kromě zajištění prvotní metrologické kontroly) je kontrolovat periodicky a metrologická kontrola se provádí pouze na požadavek zaměstnance, užívajícího měřidlo, správce měřidla nebo z rozhodnutí metrologa. Měřidlo s dobou kalibrace 0 musí být z pohledu čtení výsledku měření opatřeno rudou obdélníkovou samolepicí nálepkou o rozměrech cca 10 x 35 mm s nápisem velkými tiskacími černými písmeny MĚŘIDLO KALIBRACE 0 ve dvou řádcích, u drobných měřidel je možno použít rudou kulatou samolepicí nálepku o průměru cca 10 mm s velkými tiskacími černými písmeny K0 v řadě. 22. Měřidla s poškozeným označením (neoznačená), po době platnosti ověření nebo kalibrace a měřidla poškozená se nesmějí používat. 23. Na měřicích technologických celcích (zkušební stavy: brzdičů, rozvaděčů, stopexů, pružin, pružnic, tlakoměrů a pod.) se provádějí pravidelné revize a kontroly podle pokynů k prohlídkám a údržbě k nim vydaných (jako u každého strojního zařízení). 24. V případě pochybností zařadí měřidlo do kategorie stanovené čl. 18 ÚNMZ. 25. Jednotná evidence měřidel všech OS ČD pro účely metrologie je v ISME. Údaje v evidenci měřidel musí být řádně a bezodkladně vedeny, musí být vyplněny všechny údaje o měřidle a údaje musí souhlasit s evidencí majetku a doklady o metrologické kontrole měřidla. Zaměstnanci a vedoucí zaměstnanci ČD, oprávnění evidenci prohlížet a upravovat, mají přístup do evidence pomocí přístupového hesla. Pro zajištění metrologické kontroly měřidel, prováděné u ČD, se využívá tiskopis Soupis měřidel k metrologické kontrole vyplňovaný automaticky dle údajů v ISME. Význam a funkce soupisu jsou uvedeny v Metrologickém řádu ČD. 26. Kalibrační listy s příslušnými náležitostmi, včetně naměřených a vypočtených hodnot a nejistot měření, vydává KL nebo KP na vyžádání v případě, že měřidlo je používáno ve vztahu k jiným subjektům mimo ČD a metrologickou návaznost i výsledky metrologické kontroly měřidla je nutno jinému subjektu prokázat. 27. V ISME se nevedou měřidla pevně zabudovaná do železničních kolejových vozidel, silničních vozidel a měřidla zabudovaná do technologických celků, schválených včetně měřidel, pokud zajišťování jejich správnosti je součástí předpisů pro provádění údržby nebo oprav vozidel nebo technologických celků. Evidence těchto měřidel je součástí Verze 1 Strana 9 (celkem 17)

10 evidence vozidel nebo technologických celků. Dále dle zákona 505 /1990 Sb. ultrazvukové přístroje pro ruční zkoušení včetně srovnávacích měrek nepatří mezi měřidla tak jak je chápe metrologie. Tudíž nepatří do procesu metrologie. A tedy v současnosti vydávané Kalibrační listy či jiné protokoly mající v hlavičce slovo kalibrační jsou v podstatě pouhá Osvědčení o ověření funkčních schopnosti. 28. Evidence elektroměrů ČD, používaných pro měření spotřeby elektrické energie u ČD, je vedena v samostatné evidenci u SŽE Hradec Králové a tyto elektroměry nejsou vedeny v ISME. 29. Všechna měřidla, po nákupu nebo jiném způsobu nabytí, musí být zařazena kromě hospodářské evidence i do evidence měřidel. Případné opravy měřidel jsou zajišťovány skladem DHM nebo pracovníkem odpovědným za stav HIM. Měřidla, která nejsou používána, musí být skladována odděleně a viditelně označena tabulkou Skladová zásoba. V ISME musí být v takovém případě zvolen stav měřidla ve skladě. Takto označená měřidla nemusí mít platnou metrologickou kontrolu. Jejich další používání je již podmíněno platnou metrologickou kontrolou a v ISME zařazením do stavu v provozu. Evidenci těchto měřidel zajišťuje určený zaměstnanec příslušného skladu ve funkci Správce měřidel podle čl. 14 tohoto Metrologického řádu. 30. Není-li z důvodu nepřemístitelnosti měřidla možno u měřidla v poruše zajistit jeho oddělené skladování, musí být označeno z pohledu čtení výsledků měření a záznamů měřených údajů nálepkou nebo visačkou Nepoužívat - porucha. U takového měřidla musí být v ISME zvolen stav měřidla v poruše. Kapitola V Metrologická kontrola měřidel 31. Metrologickou kontrolou měřidel se rozumí a) prvotní a následná kalibrace etalonů, b) schvalování typu stanoveného měřidla, prvotní a následné ověřování stanoveného měřidla, c) prvotní a následná kalibrace pracovního měřidla, d) certifikace referenčních materiálů. Kapitola VI Lhůty a platnost metrologické kontroly 32. Lhůta následného ověření stanoveného měřidla je stanovena vyhláškou MPO. Platná vyhláška je volně přístupná v ISME. 33. Lhůty následné kalibrace pracovních měřidel pro správná měření stanoví metrolog OJ podle metrologických a technických vlastností, způsobu a četnosti používání. Maximální lhůty jsou uvedeny a hlídány v ISME. 34. Povinnému ověřování podléhají měřidla, uvedená ve vyhlášce MPO, kterou se stanoví Verze 1 Strana 10 (celkem 17)

11 měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu. Schválení typu nepodléhají váhy s neautomatickou činností, o kterých bylo vydáno prohlášení o shodě výrobku podle zákona o technických požadavcích na výrobky. Postup při schvalování typu stanovených měřidel je stanoven vyhláškou MPO přístupnou v ISME. 35. Doba platnosti ověření stanoveného měřidla se počítá od začátku kalendářního roku následujícího po roce, v němž bylo ověření měřidla provedeno. 36. Doba platnosti kalibrace se počítá od začátku kalendářního měsíce, následujícího po měsíci, v němž byla kalibrace měřidla provedena. 37. Doba platnosti metrologické kontroly měřidla zaniká a) jestliže tato doba uplynula, b) byly provedeny změny, úpravy nebo oprava měřidla, c) měřidlo bylo poškozeno tak, že mohlo změnit některou vlastnost rozhodnou pro jeho správné používání, d) byla odstraněna nebo znehodnocena úřední značka, e) je zjevné, že i v době platnosti metrologické kontroly měřidla ztratilo toto měřidlo požadované metrologické vlastnosti, f) došlo k takovému zacházení s měřidlem, které mohlo zapříčinit změnu metrologických vlastností (např. pád měřidla bez zjevného poškození). Kapitola VII Uvádění měřidel do oběhu 38. Měřidla, která je možno bez dalšího posouzení uvádět do oběhu u ČD jsou uvedena v Zaváděcím listu. Zaváděcí list vydává TÚDC. Není-li na měřidlo vydán ZL, je nutno provést šetření o vhodnosti měřidla pro použití u ČD. Za provedení šetření odpovídá metrolog OJ, která realizuje nákup nového měřidla, ve spolupráci se zodpovědným metrologem DKV. Postup šetření a vydání zaváděcího listu měřidla je uveden v Metrologickém řádu ČD. 39. Před uvedením měřidla do oběhu má zákonnou povinnost provést prvotní metrologickou kontrolu měřidla po jeho výrobě výrobce, po jeho opravě opravce a při jeho dovozu uživatel, pokud to již nebylo zajištěno dovozcem nebo zahraničním výrobcem. 40. Nemá-li u nově nabytého měřidla metrolog OJ k dispozici doklad o metrologické kontrole měřidla, provedené oprávněným subjektem, je povinen zajistit metrologickou kontrolu měřidla tak, aby mohla být uplatněna výměna měřidla nebo odstranění závad, zjištěných při této kontrole, v rámci záruční lhůty. 41. Měřidla, u nichž se provádí metrologická kontrola změnou konstant nebo programových kroků v SW měřidla, je možno uvést do oběhu u ČD pouze v případě, že výrobce nebo dodavatel umožňuje provádění metrologické kontroly měřidla kterémukoliv subjektu, oprávněnému provádět tuto kontrolu a v dodávané dokumentaci je popsán způsob provádění metrologické kontroly. Verze 1 Strana 11 (celkem 17)

12 Kapitola VIII Závěrečná ustanovení 43. Ustanovení MŘ ČD a následně MŘ DKV mohou být konkretizována Metodickými pokyny k provozování ISME. Číslované metodické pokyny vydává TÚČD a jsou zveřejněny na Intranetu ČD v ISME. 44. Výjimky z MŘ DKV schvaluje VrPř DKV. Výjimkové řízení je upraveno organizačním opatřením VrPř DKV. Verze 1 Strana 12 (celkem 17)

13 SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY 1. Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii ve znění pozdějších předpisů, 2. Zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví, ve znění pozdějších předpisů. 3. Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů 4. Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření, ve znění pozdějších předpisů 5. Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 264/2000 Sb. o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách a jejich označování, ve znění pozdějších předpisů 6. Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů 7. Předpis ČD M 15 Metrologický řád Českých drah, schválené rozhodnutím GŘ ČD dne , č.j / s účinností od Řád SŽDC č. 7 Metrologický řád SŽDC, č.j. 3316/2009 TÚDC / 460 ze dne , v platném znění Verze 1 Strana 13 (celkem 17)

14 Příloha č. 1 Měřidla používaná v provozech : Měřidla elektrických veličin: a) pro opravy a servis, b) pro revize el. zařízení, c) bočníky a předřadné odpory, d) zkoušečky el. předmětů, Měřidla geometrických veličin: a) délková měřidla, b) úhloměry, c) speciální drážní měřidla, d) teodolity, e) měřidla průtoku a objemu, Měřidla mechanických veličin: a) váhy, b) vibrometry, c) momentové klíče, d) tlakoměry, Teploměry: a) skleněné, b) bezdotykové, c) odporové, Měřidla času, frekvence: a) stopky, b) otáčkoměry, c) generátory a čítače frekvence, Měřidla fyzikálně-chemických veličin: a) hustoměry, b) ph metry, c) viskozimetry, Kategorie měřidel používané v : Pracovní etalony: a) základní měrky, b) optický otáčkoměr, c) multifunkční kalibrátor MEATEST, d) vibrometr, e) odporové a kapacitní dekády, f) frekvenční čítač, Stanovená měřidla: a) váhy, b) průtokoměry, Pracovní měřidla, Měřidla s dobou platnosti kalibrace 0. Verze 1 Strana 14 (celkem 17)

15 Příloha č. 2 Organizační struktura metrologické služby : Vrchní přednosta Metrologové PJ Phj Zodpovědný metrolog DKV Praha Metrolog TSV Praha Přednosta PJ I Děčín Přednosta PJ II Libeň Přednosta PJ I Vršovice Metrolog PJ I Děčín Metrolog PP Česká Lípa Metrolog PJ II Libeň Metrolog PP Kolín Metrolog pro detektory alkoholu Metrolog PJ I Vršovice Správci měřidel v provozech PJ a přidružených pracovištích Správci měřidel v provozech PJ a přidružených pracovištích Správci měřidel v provozech PP a přidružených pracovištích Správci měřidel v provozech PJ a přidružených pracovištích Správci měřidel v provozech PP a přidružených pracovištích Správci měřidel v provozech PJ a přidružených pracovištích Verze 1 Strana 15 (celkem 17)

16 Zodpovědný metrolog DKV: Oldřich Svrček tel Metrolog PJ Děčín: Ivan Šebek tel Metrolog PP Česká Lípa: Jaroslav Kavka tel Metrolog PJ Vršovice: Jindřich Myška tel Metrolog PJ Phj hala 518: defektoskopie Ladislav Slavík tel Metrolog PJ Phj hala 518: opravy vozů Josef Celina tel Metrolog PJ Phj hala 518: el. jednotky 680 Martin Balada tel Metrolog PJ Phj hala 512: Miloslav Dvořák tel Metrolog STP Praha: Jan Brůha tel Metrolog PJ Libeň, PP Čerčany Radek Dlouhý tel Metrolog PP Kolín: Vlastimil Kruml tel Metrolog pro detektory alkoholu Zdeněk Mikeš tel Verze 1 Strana 16 (celkem 17)

17 Příloha č. 3 České dráhy, a.s. PJ... NÁVRH NA VYŘAZENÍ MĚŘIDLA Měřidlo:. Evid. č.:.. Výrobní č.:. Uživatel: Důvod vyřazení: Za kalibrační laboratoř, sklad:... Metrolog PJ:... V... dne... Schválil:... VrPř, přednosta PJ Verze 1 Strana 17 (celkem 17)

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII A. Grošpic A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 DRUHY MĚŘIDEL ETALONY STANOVENÁ MĚŘIDLA CERTIFIKOVANÉ A NECERTIFIKOVANÉ REFERENČNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MĚŘIDLA INFORMAČNÍ MĚŘIDLA

Více

SŽDC R7. Metrologický řád státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Účinnost od Schváleno pod čj. S 13582/2018-SŽDC-TÚDC-ÚEE dne

SŽDC R7. Metrologický řád státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Účinnost od Schváleno pod čj. S 13582/2018-SŽDC-TÚDC-ÚEE dne Správa železniční dopravní casty Řád Úroveň přístupu A SŽDC R7 Metrologický řád státní organizace Správa železniční dopravní cesty Účinnost od 1.10. 2018 Schváleno pod čj. S 13582/2018-SŽDC-TÚDC-ÚEE dne

Více

Metrologický řád FMMI

Metrologický řád FMMI Účinnost dokumentu od: 29.8.2007 Metrologický řád FMMI Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/12 Obsah 1 Obecná část 3 1.1 Seznam zkratek

Více

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Zkušební laboratoře Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Program Příručka jakosti

Více

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR Metrologický řád (1) Metrologický řád Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem

Více

České dráhy M 15. Předpis. Metrologický řád. Českých drah

České dráhy M 15. Předpis. Metrologický řád. Českých drah České dráhy ČD M 15 Předpis Metrologický řád Českých drah České dráhy ČD M 15 Předpis Metrologický řád Českých drah Schváleno rozhodnutím GŘ ČD Dne: 18.12. 2001 č.j.: 16051/2001 TÚDC/S14 Účinnost od 1.1.

Více

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA METROLOGIE...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA cena elektřiny odvíjí od spotřeby změřené elektroměrem zboží v obchodě se váží na vahách prodejce čas od času seřizujeme a tedy kalibrujeme své hodiny při

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně: 505/1990 Sb. ZÁKON ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část) Změna: 137/2002 Sb. Změna: 13/2002 Sb. Změna: 226/2003 Sb. (část)

Více

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti Metrologie - věda o měření Measurements Science Metrologie Definice

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o metrologii

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o metrologii Page 1 of 17 Titul původního předpisu: Zákon o metrologii SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Citace pův. předpisu: 505/1990 Sb. Částka: 83/1990 Sb. Datum přijetí: 16. listopadu

Více

Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii

Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii se změnami: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb., 119/2000 Sb., 137/2002 Sb., 13/2002 Sb., 226/2003 Sb., 444/2005 Sb., 481/2008 Sb., 223/2009 Sb., 155/2010 Sb., 18/2012 Sb. uveřejněno

Více

Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii

Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii se změnami: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb., 119/2000 Sb., 137/2002 Sb., 13/2002 Sb., 226/2003 Sb., 444/2005 Sb., 481/2008 Sb., 223/2009 Sb. uveřejněno v: č. 32/1965 Sbírky zákonů

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO. Pracovní znění ve znění dodatku č.

Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO. Pracovní znění ve znění dodatku č. Český úřad zeměměřický a katastrální METROLOGICKÝ ŘÁD RESORTU ČESKÉHO ÚŘADU ZEMĚMĚŘICKÉHO A KATASTRÁLNÍHO Pracovní znění ve znění dodatku č. 1 Praha 2009 Zpracoval: Český úřad zeměměřický a katastrální

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii ČÁST I. Všeobecná ustanovení. Účel zákona. nadpis vypuštěn

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii ČÁST I. Všeobecná ustanovení. Účel zákona. nadpis vypuštěn Systém ASPI - stav k 18.10.2015 do částky 109/2015 Sb. a 32/2015 Sb.m.s. 505/1990 Sb. - o metrologii - poslední stav textu Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část)

Více

Metrologie. Roman Jelínek

Metrologie. Roman Jelínek Metrologie Roman Jelínek Cíl přednášky Obecný přehled Základy orientace v problematice Účel 1) stanovení zásad pro zabezpečení: správnosti a přesnosti měřidel, měření a diagnostických prostředků IVD 2)

Více

České dráhy, a.s. ČD M 11. Předpis. o nakládání s nemovitým majetkem ČD, a.s. Úroveň přístupu C

České dráhy, a.s. ČD M 11. Předpis. o nakládání s nemovitým majetkem ČD, a.s. Úroveň přístupu C České dráhy, a.s. ČD M 11 Předpis o nakládání s nemovitým majetkem ČD, a.s. Úroveň přístupu C České dráhy, a.s. ČD M11 Předpis o nakládání s nemovitým majetkem ČD, a.s. Schváleno rozhodnutím generálního

Více

Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel. I. Úvod

Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel. I. Úvod Drážní úřad Wilsonova 80 121 06 Praha 2 Č. j.: 1-1134/06-DÚ Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel I. Úvod 1. Tento metodický

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 2-4/8 Metrologie v AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Metodický pokyn. pro ověřování způsobilosti právnických osob. k provádění technických prohlídek a zkoušek určených technických zařízení

Metodický pokyn. pro ověřování způsobilosti právnických osob. k provádění technických prohlídek a zkoušek určených technických zařízení Drážní úřad Wilsonova 80 121 06 Praha 2 Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technických prohlídek a zkoušek určených technických zařízení I. Úvod 1. Tento metodický

Více

Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006. Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii

Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006. Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006 Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 137/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb. a zákona č. 444/2005 Parlament

Více

Povinnosti při používání zdravotnických prostředků

Povinnosti při používání zdravotnických prostředků Povinnosti při používání zdravotnických prostředků Poskytovatelé zdravotních služeb mají v oblasti používání zdravotnických prostředků při poskytování zdravotních služeb řadu povinností stanovených zákonem

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně: 505/1990 Sb. ZÁKON ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část) Změna: 137/2002 Sb. Změna: 13/2002 Sb. Změna: 226/2003 Sb. (část)

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-02 - 13 Politika ČIA pro metrologickou návaznost výsledků měření datum vydání: 1.12.2013 1 MPA 30-02-13 Obsah 1 ÚČEL... 2 2 TERMÍNY A DEFINICE... 2 3 ÚVOD... 2 4

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností značka schválení typu 0 TCM XXX/YY - ZZZZ 1 značka schválení typu značka se danému typu měřidla

Více

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5-2 Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Doplňující ustanovení

Více

Aktuality z oblasti legální metrologie

Aktuality z oblasti legální metrologie Aktuality z oblasti legální metrologie (seminář ČKS a ČMI vodoměry a měřidla tepla) hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Pernštejnem 22. až 23. 3. 2016 Ing. František Staněk, PhD. Český metrologický

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Okružní 31, 638 00 Brno legmet@cmi.cz +420 545 555 414 Manažerské shrnutí pro EK (není součástí tohoto právního předpisu) Výčepní nádoby mohou být v ČR uváděny na trh k používání pro měření s významem

Více

SŽDC PPD č.5/2016. Měření odběru trakční elektřiny na elektrických hnacích vozidlech příprava, realizace a provoz. Změna č. 1

SŽDC PPD č.5/2016. Měření odběru trakční elektřiny na elektrických hnacích vozidlech příprava, realizace a provoz. Změna č. 1 Pokyn provozovatele dráhy Úroveň přístupu A SŽDC PPD č.5/2016 Měření odběru trakční elektřiny na elektrických hnacích vozidlech příprava, realizace a provoz Změna č. 1 Účinnost od 22. srpna 2018 Schváleno

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2000 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Citace pův. předpisu: 262/2000 Sb.

Více

Směrnice_Řízení metrologie

Směrnice_Řízení metrologie Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: SM40/2016 Počet stran: 5 Počet příloh: 0 Verze: 1 Platnost od: 1. 6. 2016 Doba platnosti: bez

Více

ŽD E. Provozní dokumentace elektrického zařízení. Účinnost od 1.6.2012. Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 20.2.2012 Podpis:

ŽD E. Provozní dokumentace elektrického zařízení. Účinnost od 1.6.2012. Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 20.2.2012 Podpis: Provozní dokumentace elektrického zařízení Účinnost od 1.6.2012 Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 20.2.2012 Podpis: Schválil / dne: Ing. Pavel Čechák / 1.3.2012 Podpis: 2 ZÁZNAM O ZMĚNÁCH 1 Změna Předpis

Více

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE 2 OBSAH ZÁZNAM O ZMĚNÁCH... 4 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE... 5 Kapitola I. Úvodní ustanovení... 5 Kapitola II. Odborná

Více

Provozní řád Provozní pracoviště Okříšky

Provozní řád Provozní pracoviště Okříšky 1 Depo kolejových vozidel Brno Provozní řád Provozní pracoviště Okříšky Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1250/2011-O12 Platí od: 15.07.2011 2 Číslo opravy: Název opravy: Platnost od: Schváleno O12 a č.j

Více

Metrologie v praxi. Eliška Cézová

Metrologie v praxi. Eliška Cézová Metrologie v praxi Eliška Cézová 1. Úvod Metrologie se zabývá jednotností a správností měření. Pro podnikovou metrologii bychom měli definovat měřidla, která v daném oboru používáme, řádně je rozčlenit

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 5 227/2009/DI Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 24. května 2007, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Postavení a působnost úřadu. Článek 3 Organizační struktura úřadu. Článek 4 Řízení úřadu

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Postavení a působnost úřadu. Článek 3 Organizační struktura úřadu. Článek 4 Řízení úřadu INTERNÍ SMĚRNICE Č. 9/2014 MĚSTSKÝ ÚŘAD MODŘICE ORGANIZAČNÍ ŘÁD schváleno Radou města Modřice dne 2014-04-07 Účinnost 2014-04-07 Zpracovala Bc. Andrea Kovářová Strana 1 (celkem 6) ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO

Více

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Věc: Určení zaměstnanců pro zajištění systému managementu hospodaření s

Více

O r g a n i z a č n í ř á d

O r g a n i z a č n í ř á d O r g a n i z a č n í ř á d Městského úřadu ve Vracově Úvod: První část: Úvodní ustanovení Organizační řád Čl. 1 Organizační řád Druhá část: Právní postavení orgánů obce Čl. 2 Čl. 3 Čl. 4 Postavení městského

Více

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. www.unmz.cz Legislativa v oblasti metrologie (9. září 2010) FSI VUT Brno Ing. Emil Grajciar 1. Právní úprava metrologie - Zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Řízení kvality a bezpečnosti potravin

Řízení kvality a bezpečnosti potravin Řízení kvality a bezpečnosti potravin Přednáška 5 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Téma přednášky Metrologie v potravinářství Metrologie = věda o měření Metrologie je souhrn všech znalostí a činností

Více

Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti

Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti ČD O 2 Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti Úroveň přístupu A ČD O 2 Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých

Více

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup LEGÁLNÍ METROLOGIE 10.000 DNŮ POZDĚJI RNDr. Tomáš Soukup Legální metrologie 10.000 dnů později (ve světle vodního hospodářství) aneb o vztahu velikosti rohlíku a vody ve Vltavě RNDr. Tomáš Soukup Český

Více

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Vojenská vlečka č. 28 Týniště nad Orlicí Správa železniční dopravní cesty, státní

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI systém právních předpisů ČR pro metrologii uvedení měřidla na trh a do provozu v ČR rozsah a účel Opatření

Více

Opravy (výměnným způsobem), údržba a montáž elektronických rychloměrových. výrobce METRA BLANSKO a.s.

Opravy (výměnným způsobem), údržba a montáž elektronických rychloměrových. výrobce METRA BLANSKO a.s. Příloha č.21 Opravy (výměnným způsobem), údržba a montáž elektronických rychloměrových souprav LTE výrobce METRA BLANSKO a.s. 1. Obecné: 1.1 V DKV Praha PJ Vršovice je vyčleněna skupina zaměstnanců pro

Více

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno Č.j.: 0313/002/13/Pos. Vyřizuje: Ing. Miroslav Pospíšil Telefon: 545 555 135, -131 Český metrologický institut (dále jen ČMI ),

Více

Ohlašování mimořádných událostí

Ohlašování mimořádných událostí PŘ DKV - Příloha 5 Ohlašování mimořádných událostí Ohlašování mimořádných událostí Každý zaměstnanec nebo osoba ve smluvním vztahu k provozovateli dráhy nebo drážní dopravy, kteří se svou pracovní činností

Více

ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE

ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE ING. LEOŠ KOUPÝ ÚDRŽBA MĚŘICÍHO PŘÍSTROJE KALIBRACE, REVIZE 1. ÚVOD Měřicí přístroj, tak jako každé technické zařízení, je třeba udržovat v provozuschopném a bezpečném stavu. Je-li používán k provádění

Více

Provozní řád Provozní pracoviště Nové Město na Moravě

Provozní řád Provozní pracoviště Nové Město na Moravě 1 Depo kolejových vozidel Brno Provozní řád Provozní pracoviště Nové Město na Moravě Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1250/2011-O12 Platí od: 15.07.2011 2 Číslo opravy: Název opravy: Platnost od: Schváleno

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr Václav Šenkyřík, Český metrologický institut 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a 12. 11. 2014 Hotel Skalský Dvůr Opatření obecné povahy (OOP) Povinnosti AMS ve vztahu k ČMI a ÚNMZ Vazba DMPZ na OMTPZ

Více

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE Vohrnová Ivana Operační sály Lochotín FN Plzeň OPERAČNÍ SÁLY LOCHOTÍN FN PLZEŇ OS Lochotín: 12 - operačních

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Legislativní požadavky zákona č. 268/2014 Sb. 2 Platná legislativa a požadavky Státního ústavu pro kontrolu léčiv při jeho kontrolní činnosti Bc. VRATISLAV SVOBODA 3 Legislativní rámec Zákon č. 268/2014

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Chladicí, vzduchotechnická a klimatizační zařízení, klimatizační

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Legislativní požadavky zákona č. 268/2014 Sb. 2 Platná legislativa a požadavky Státního ústavu pro kontrolu léčiv při jeho kontrolní činnosti BC. VRATISLAV SVOBODA 3 Legislativní rámec Zákon č. 268/2014

Více

Organizační řád školy

Organizační řád školy Gymnázium a Střední odborná škola Jilemnice, Tkalcovská 460, příspěvková organizace Organizační řád školy Tento organizační řád školy Gymnázium a Střední odborná škola, Jilemnice, Tkalcovská 460, příspěvková

Více

Z á s a d y PROGRAMU IV. Údržba a provoz sportovních zařízení. (plné znění)

Z á s a d y PROGRAMU IV. Údržba a provoz sportovních zařízení. (plné znění) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Čj. MŠMT-23407/2012-50_P-4 Z á s a d y PROGRAMU IV Údržba a provoz sportovních zařízení (plné znění) Zásady Programu IV Údržba a provoz sportovních zařízení

Více

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE 0 1. 2. 2015 1 8 1 OBSAH 1 OBSAH... 1 2 SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK... 2 3 TERMÍNY A DEFINICE... 3 4 ÚVOD... 4 5 SOUVISEJÍCÍ ZÁKONY, NORMY A VYHLÁŠKY... 4 6 POSTUP PODÁVÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ NÁMITEK/STÍŽNOSTÍ...

Více

Kontrolní metrologická střediska

Kontrolní metrologická střediska Kontrolní metrologická střediska AKREDITOVANÁ KALIBRAČNÍ LABORATOŘ PRO CEJCHOVÁNÍ A KALIBRACI PŘÍSTROJŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTRICKÝCH VELIČIN hgff PROVOZ ELEKTROTECHNICKÝCH DÍLEN Kalibrační laboratoř se zabývá

Více

Metrologický řád KKS

Metrologický řád KKS Katedra konstruování strojů Metrologický řád KKS (vychází z normy ČSN EN ISO 10012) Vydal: doc. Ing. Martin HYNEK, Ph.D. Schválil: doc. Ing. Václava Lašová, Ph.D. Změna č.: Datum: 5. 9. 2013 Datum: 13.

Více

Brno. Provozní řád. Depo kolejových vozidel. PP Staré Město u Uh.Hradiště. Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1250/2011-O12

Brno. Provozní řád. Depo kolejových vozidel. PP Staré Město u Uh.Hradiště. Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1250/2011-O12 1 Depo kolejových vozidel Brno Provozní řád PP Staré Město u Uh.Hradiště Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1250/2011-O12 Platí od: 15.07.2011 2 Číslo opravy: Název opravy: Platnost od: Schváleno O12 a

Více

RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, Praha 10

RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, Praha 10 ZKUŠENOSTI S OVĚŘOVÁNÍM STANOVENÝCH MĚŘIDEL 226 Ra VE VODĚ RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, 102 00 Praha 10 tsoukup@cmi.cz Já rád vodu, i v

Více

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D.

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D. Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť JUDr. Jakub Král, Ph.D. Brno 27. 11. 2015 Přehled právní úpravy zdravotnických prostředků a stručný výčet změn 2 Přehled

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY Vnitřní předpis Městského úřadu Velké Hamry č. VS/01/2017 ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU VELKÉ HAMRY I. Úvodní ustanovení Organizační řád Městského úřadu Velké Hamry vychází zejména

Více

Organizační řád školy

Organizační řád školy Gymnázium a Střední odborná škola Jilemnice, Tkalcovská 460, příspěvková organizace Organizační řád školy Tento organizační řád školy Gymnázium a Střední odborná škola, Jilemnice, Tkalcovská 460, příspěvková

Více

Článek 1 Předmět úpravy

Článek 1 Předmět úpravy UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 4/2014 Věc Postup při přípravě, vydávání, zveřejňování a evidenci vnitřních norem Univerzity Pardubice Působnost všechny zaměstnance a organizační útvary Účinnost 18. srpna

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM METROLOGIE A POČÍTAČOVÁ PODPORA MĚŘENÍ OBSAH VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. Obecný cíl předmětu. Výchovně-vzdělávací cíle

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM METROLOGIE A POČÍTAČOVÁ PODPORA MĚŘENÍ OBSAH VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. Obecný cíl předmětu. Výchovně-vzdělávací cíle Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VZDĚLÁVACÍ PROGRAM METROLOGIE A POČÍTAČOVÁ PODPORA MĚŘENÍ Registrační číslo projektu: CZ..07/..07/.0054

Více

1 ZDRAVOTNICKE PROSTREDKY.EU v. 1 LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY VYPLÝVAJÍCÍ ZE ZÁKONA O ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDCÍCH * PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

1 ZDRAVOTNICKE PROSTREDKY.EU v. 1 LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY VYPLÝVAJÍCÍ ZE ZÁKONA O ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDCÍCH * PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB 1 LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY VYPLÝVAJÍCÍ ZE ZÁKONA O ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDCÍCH * PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB Obsah Zákon 268/2014 Sb. (ZoZP)... 2 Hlava VIII používání... 2 58 Obecné ustanovení...

Více

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20

SŽDC M20/MP001 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 METODICKÝ POKYN PRO ŘÍZENÍ DOKUMENTACE ŘÍDÍCÍCH TECHNICKÝCH AKTŮ SŽDC M20 Změna č. 0 Účinnost od 21. července 2015 č.j.: S27771/2015-SŽDC-O13 Počet listů: 10 Počet příloh: 0 Počet listů příloh: 0 Úroveň

Více

MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE

MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE MĚŘIDLA AKTIVITY V HYDROSFÉŘE Z HLEDISKA LEGÁLNÍ METROLOGIE RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, 102 00 Praha 10 e-mail: tsoukup@cmi.cz Legální

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 542/2014/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

P L A T N É Z N Ě N Í. ZÁKONA Č. 505/1990 SB., O METROLOGII, s vyznačením navrhovaných změn

P L A T N É Z N Ě N Í. ZÁKONA Č. 505/1990 SB., O METROLOGII, s vyznačením navrhovaných změn P L A T N É Z N Ě N Í ZÁKONA Č. 505/1990 SB., O METROLOGII, s vyznačením navrhovaných změn Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 137/2002

Více

Třinecké železárny, a.s.

Třinecké železárny, a.s. Třinecké železárny, a.s. Všeobecný externí ceník 2015 Třinec, 28. 11. 2014 Věc: Nabídka služeb Kontrolního metrologického střediska (KMS3) TŽ,a.s. Vážení obchodní partneři, stejně jak v předchozích létech

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Úplné pracovní znění zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii

Úplné pracovní znění zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii Úplné pracovní znění zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii Úplné pracovní znění zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 137/2002 Sb., zákona

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne č.j.: 567/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 541 ze dne 30.08.2017 Změna Organizačního řádu ÚMČ - zřízení oddělení přestupkového řízení odboru dopravy Rada městské části I.

Více

INSTRUKCE PRO SME č. 3/2016 Obsah popisu organizační struktury a systému řízení pro zajištění měření emisí

INSTRUKCE PRO SME č. 3/2016 Obsah popisu organizační struktury a systému řízení pro zajištění měření emisí INSTRUKCE PRO SME č. 3/2016 Obsah popisu organizační struktury a systému řízení pro zajištění měření emisí Tato instrukce je vydána z důvodu sjednocení činnosti stanic měření emisí (dále jen SME ) v souvislosti

Více

Služby ITC pro podporu metrologického pořádku v automobilovém průmyslu

Služby ITC pro podporu metrologického pořádku v automobilovém průmyslu Služby ITC pro podporu metrologického pořádku v automobilovém průmyslu Ing. Miroslav Netopil, Vedoucí kalibrační laboratoře Institut pro testování a certifikaci, a.s, Zlín 2011 Metrologický systém - historie

Více

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Odbor ekonomický se člení na: oddělení rozpočtu a financování oddělení účetnictví a výkaznictví zajišťuje spisovou službu dle spisového a skartačního řádu Krajského úřadu poskytuje

Více

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU Ing. Jiří Kuba kuba@unmz.cz ÚNMZ Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz ÚVOD Stav právních předpisů Ke dni 1. listopadu 2013 nabývá účinnosti

Více

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky,

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky, Vyhláška č. 528/2005 Sb., ze dne 14. prosince 2005, o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků Změna: 19/2008 Sb. Změna: 454/2011 Sb. Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm.

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Strana: 1 Organizační směrnice Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412 Zpracoval:

Více

2. Platná právní úprava kontrolního vážení a měření silničních motorových vozidel

2. Platná právní úprava kontrolního vážení a měření silničních motorových vozidel Metodická pomůcka k provádění vysokorychlostního kontrolního vážení silničních motorových vozidel schválená poradou ministra dopravy dne 22.9.2009 Tato metodická pomůcka Ministerstva dopravy je zpracována

Více

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Ing. Martin Tichý Předpisová základna: nejprve národní

Více

Organizační řád. Vzdělávacího institutu Středočeského kraje

Organizační řád. Vzdělávacího institutu Středočeského kraje Organizační řád Vzdělávacího institutu Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků se sídlem Lázeňská 826, 289 12 Sadská Závazný pro: zaměstnance Vzdělávacího institutu Středočeského

Více

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500 ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500 Jiří Štěpán KNM FN Brno a LF MU 33. Pracovní dny sekce radiofarmacie, 1. - 3. 6. 2011 - Rožnov pod Radhoštěm Charakteristiky důležité pro praktické použití

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou 1 Městský úřad Němčice nad Hanou Palackého nám. 3 798 27 Němčice nad Hanou Typ vnitřní normy: Směrnice č. 11/2017 Název dokumentu: ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou Zpracoval: Ing. Ivana

Více

Ceník metrologických služeb

Ceník metrologických služeb Ceník metrologických služeb Obor: «A» akreditováno ČIA, popř. autorizováno ÚNMZ «C» certifikováno dle ČSN EN ISO 9001:2001 «A» SÍLA síla na páce Brzdná síla válcové zkušebny brzd osobní 1 560 Kč 1 887,60

Více

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. ORGANIZACE NÁZEV PŘEDPISU PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti

Více

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE OBSAH Záznam o změnách... 3 ČÁST PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE... 4 Kapitola I Úvodní ustanovení... 4 Kapitola II

Více

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm. a), c), d), e), f) a j) zákona č.

Více

Živnostenský úřad města Brna

Živnostenský úřad města Brna Živnostenský úřad města Brna 1 - zajišťuje komplexní výkon státní správy na úseku živnostenského podnikání v rozsahu stanoveném 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v platném, a zákonem

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března 2012 143/2012 Sb. o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod Vláda

Více

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče)

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Jakou funkci plní ze zákona č. 174/1968 Sb. Institut technické

Více

SK16 METROLOGICKÝ ŘÁD Revize: 0. Obsah:

SK16 METROLOGICKÝ ŘÁD Revize: 0. Obsah: Obsah: 1. ÚČEL... 3 2. ROZSAH PLATNOSTI... 3 3. POJMY A ZKRATKY... 3 3.1. Pojmy... 3 3.2. Kategorizace měřidel... 4 3.3. Zkratky:... 5 4. POPIS... 5 4.1. Vystavení požadavku na nákup měřidel... 5 4.2.

Více

ŽD P2-1. Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s.

ŽD P2-1. Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s. ŽD P2-1 ŽD P2-1 Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s. Účinnost od 1. května 2013 Schváleno ředitelem ŽD

Více