10. LEKCE POZNEJME ÚMLUVU O PRÁVECH DÍTĚTE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "10. LEKCE POZNEJME ÚMLUVU O PRÁVECH DÍTĚTE"

Transkript

1 10. LEKCE POZNEJME ÚMLUVU O PRÁVECH DÍTĚTE Úvod Podle článku 42 úmluvy o právech dítěte jsou jednotlivé státy povinny vhodným způsobem seznámit veřejnost se zásadami v ní obsaženými, a to jak dospělé, tak děti. Je evidentní, že poznání těchto zásad, umožní žákům chápat sami sebe jako nositele práv. Je nepochybné, že respektování lidských práv vychází ze situace ve společnosti a škole a ze způsobu, jakým je zde s dětmi jednáno zda jsou vytvořeny podmínky pro jejich rozvoj a přípravu na úspěšný přechod do dospělosti. Žákům, jakožto nositelům práv, by mělo být umožněno, aby se seznámili se svými právy a detailně je poznali, aby mohli vyžadovat jejich plnění, bránit svá práva a kriticky posuzovat takové každodenní situace, které jsou v protikladu k lidské důstojnosti, bez závislosti na věku, sociální situaci či jakýchkoli jiných podmínkách. Cíle - Umožnit žákům seznámit se s textem úmluvy. - Podpořit porozumění zásadám, které obsahuje. - Rozvíjet schopnosti žáků hodnotit každodenní situace v souvislosti s hodnotami obsaženými v úmluvě a jejími zásadami. Materiály - Zkrácená verze Úmluvy o právech dítěte Dokument A - Dokumenty B, C, D a E. Prameny - Vlastní práce. - Cvičení Škála našich práv je upraveno z knihy: Bastien, M y otros (1995): Découvrons la Convention des droits de l enfant. Éditions Labor, Bruxelles. Časová dotace O době, potřebné k realizaci jednotlivých cvičení, rozhoduje učitel podle svého uvážení v závislosti na charakteristikách svých žáků, pro které jsou tato cvičení určena.

2 Cvičení 1. Škála našich práv dokument A Třída se rozdělí na malé skupiny, učitel rozdá všem žákům dokument A. Úkol, který mají žáci splnit je následující: Žáci si ve skupině přečtou text úmluvy (dokument A). Každý z žáků si individuálně zvolí šest práv, která považuje za nejdůležitější pro svůj osobní rozvoj. Těchto šest vybraných práv (= článků úmluvy) si vystřihne. Zbytek textu uloží do složky a schová. ( I práva, která si nezvolil jsou důležitá.) Zvolená práva (= články úmluvy) seřadí sestupně podle důležitosti (vznikne škála práv). Vystřižené články připevní pomocí špendlíků na list papíru, tak aby tvořily škálu, kterou lze modifikovat. První článek na listu je ten, kterému žák přikládá největší důležitost, následují články v předem zvoleném pořadí až k nejméně důležitému, šestému. Když jsou tyto úkoly splněny, žáci vytvoří pomocí židlí dva kruhy (vnější a vnitřní) tak, aby vždy seděli dva žáci čelem k sobě jeden z vnějšího kruhu a jeden z vnitřního. Tyto dvojice žáků pak mají vykonat následující úkol: Žák, který sedí ve vnitřním kruhu, vysvětlí svému spolužákovi (z vnějšího kruhu), jaký článek úmluvy si zvolil na první místo svého seznamu a proč. Žák z vnějšího kruhu jej má pouze vyslechnout nekritizuje, nekomentuje, může se pouze ptát na věci, které mu nejsou jasné. Poté se role otočí a žák z vnějšího kruhu vysvětlí svou volbu žákovi z vnitřního kruhu. Když všichni domluví, učitel požádá žáky, kteří sedí ve vnějším kruhu, aby se posunuli o jedno místo doprava. Žáci, kteří sedí ve vnitřním kruhu zůstávají na svých místech. Poté se postup opakuje, tentokrát u druhého výstřižku na seznamu nejprve svou volbu vysvětlí žák z vnitřního okruhu, poté žák z vnějšího. Stejným způsobem se postupuje u všech dalších výstřižků zvolených práv. Po skončení cvičení analyzuje učitel se žáky jeho průběh: Byla dodržována pravidla? Byla pro vás komunikace snadná? Změnili by jste nyní vaši škálu? atd. Učitel také třídě sdělí své dojmy z průběhu cvičení v souvislosti s postojem a chováním třídy, přijetím pravidel, dodržováním časových limitů, výslednými závěry, úrovní motivace Pokud budou žáci chtít, mohou vypracovat definitivní podoby svých seznamů = škál a vytvořit nástěnky, které mohou obsahovat i další materiály o tématu. Tyto nástěnky se pak vyvěsí ve třídě. 2. Pracujme s textem úmluvy - dokument B, C a D Články úmluvy mohou být klasifikovány různými způsoby. První klasifikace spočívá v dělení článků úmluvy do pěti kategorií podle práv, kterých se týkají: Základní práva (články: 2, 3, 6, 7, 8, 15, 28 a 30). Právo na osobní rozvoj (články: 22, 23, 24, 25, 26 a 27). Právo na ochranu proti zneužívání a využívání (články: 4, 5, 9, 10 a 11) Právo dětí ve složité situaci na ochranu ze strany společnosti (články: 20, 21, 22, 23, 25 a 30).

3 Práva související se základními svobodami (články: 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 a 21) Před začátkem tohoto cvičení, by měl učitel třídě vysvětlit, že práva, která úmluva obsahuje, jsou součástí lidských práv, a že mnoho zásad, které se v ní objevují, obsahují i jiné dokumenty, jako např. Listina základních práv a svobod. Také je vhodné, aby se žáci seznámili s důležitými momenty ve vývoji lidských práv, především těmi, které se týkají práv dětí (dokument B) Cvičení se skládá ze tří samostatných částí: 1. V první části si mají žáci přečíst zkrácený text úmluvy (Dokument A) a klasifikovat její jednotlivé články, podle druhů práv, která jsou v nich stanoveny. (Dokument C) 2. Poté jim učitel rozdá dokument D, a žáci vyplní do prázdných polí, které články přísluší jednotlivým textům. Žáci spolupracují na splnění úkolu v malých skupinách. 3. Žáci mají samostatně vyhledat informace o obsazích každého typu práv (právo na účast, přežití, osobní rozvoj a ochranu.) 3. Objevujeme a analyzujeme práva v každodenním životě Cvičení je zaměřeno na to, aby žáci dokázali odhalit, že práva dětí mají úzký vztah k reálným situacím v jejich životě, a že jsou zaměřena na podporu jejich rozvoje. Žáci se mají individuálně zamyslet nad právy, která zapsali do svého seznamu práv = škály a ke každému z nich přiřadit reálnou situaci, kterou zažili oni sami nebo někdo z jejich vrstevníků tak, aby bylo znát porušování nebo dodržování těchto práv. Dále mají pracovat s dokumentem E přiřadit každé situaci v něm obsažené příslušný článek úmluvy. Na konci cvičení žáci jednotlivě vysvětlí, jaké články zvolili a proč a jak by měly děje jednotlivých příběhů pokračovat, aby byla práva dodržena. Hodnocení Učitelé sami rozhodnou o kriteriích hodnocení, jak individuálního, tak hodnocení skupin, tak jak uznají za vhodné.

4 DOKUMENT A ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE: NEOFICIÁLNÍ RESUMÉ JEDNOTLIVÝCH USTANOVENÍ PREAMBULE Preambule obsahuje základní zásady OSN a přesná ustanovení vyňatá z různých smluv a prohlášení, která se vztahují k lidským právům; znovu potvrzuje nutnost zprostředkovat dětem speciální péči vzhledem k jejich zranitelnosti; podtrhuje význam a zodpovědnost rodiny v péči o děti a jejich ochraně; potřebu právní ochrany dětí po narození i před ním; důležitost respektování kulturních hodnot prostředí, ve kterém dítě vyrůstá a klíčovou roli mezinárodní spolupráce k tomu, aby se práva dětí stala realitou ČÁST I Článek 1: Pro účely této úmluvy se dítětem rozumí každá lidská bytost mladší osmnácti let, pokud podle právního řádu, jenž se na dítě vztahuje, není zletilosti dosaženo dříve. Článek 2: Všechna práva mají být aplikována na všechny děti bez rozdílu a bez vyjímek a je povinností státu, aby přijal opatření nutná k ochraně dětí proti jakékoliv formě diskriminace. Článek 3: Zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí. Státy se zavazují zajistit dítěti takovou ochranu a péči, jaká je nezbytná pro jeho blaho, přičemž berou ohled na práva a povinnosti jeho rodičů, zákonných zástupců nebo jiných jednotlivců právně za něho odpovědných. Článek 4: Je povinností státu přijmout taková opatření, aby byla dodržována a prováděna všechna práva dítěte uznaná v této úmluvě. Článek 5: Státy se zavazují respektovat odpovědnost, práva a povinnosti rodičů nebo, v odpovídajících případech a v souladu s místním obyčejem, členů širší rodiny nebo obce, zákonných zástupců nebo jiných osob právně odpovědných za dítě, které směřují k zabezpečení jeho orientace a usměrňování při výkonu práv podle úmluvy v souladu s jeho rozvíjejícími se schopnostmi. Článek 6: Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, uznávají, že každé dítě má přirozené právo na život, a zavazují se zabezpezpečovat v nejvyšší možné míře zachování života a rozvoj dítěte Článek 7: Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči. Článek 8: Je povinností státu respektovat právo dítěte na zachování jeho totožnosti, včetně státní příslušnosti, jména a rodinných svazků v souladu se zákonem a s vyloučením nezákonných zásahů. Článek 9: Státy zajistí, aby dítě nemohlo být odděleno od svých rodičů proti jejich vůli, ledaže příslušné úřady určí, že takové oddělení je potřebné v zájmu dítěte. Státy uznávají právo dítěte odděleného od jednoho nebo obou rodičů udržovat pravidelné osobní kontakty s oběma rodiči, ledaže by to bylo v rozporu se zájmy dítěte. Pokud byla rodina rozdělena rozhodnutím státu je povinnen poskytnout rodičům, dítěti, nebo případně jinému členu rodiny nezbytné informace o místě pobytu nepřítomného (nepřítomných) člena (členů) rodiny, ledaže by poskytnutí takové informace odporovalo zájmu dítěte.

5 Článek 10: Je právem dítěte a jeho rodičů odjet z jakékoli země a vrátit se do vlasti, pokud je cílem opětné připojení k rodině nebo udržování vztahů rodičů a dětí. Článek 11: Je povinností státu učinit opatření k potírání nezákonného přemísťování dětí do zahraničí a jejich nenavracení zpět a jejich neoprávněnému zadržování v cizině, ať už jedním z rodičů, nebo třetí osobou. Článek 12: Dítě má právo svobodně vyjádřit svůj názor ke všem záležitostem, které se jej dotýkají, přičemž se názorům dítěte musí věnovat patřičná pozornost odpovídající jeho věku a úrovni. Článek 13: Každé dítě má právo na svobodu projevu; toto právo zahrnuje svobodu vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, pokud při tom respektuje práva ostatních. Článek 14: Státy uznávají právo dítěte na svobodu myšlení, svědomí a náboženství pod vedením rodičů a v souladu s platnými normami. Článek 15: Každé dítě má právo sdružovací a právo na svobodu pokojného shromažďování, pokud tím nepoškozuje práva ostatních. Článek 16: Žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života, rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útokům na svou čest a pověst. Článek 17: Státy, které jsou členy úmluvy, uznávají důležitou funkci hromadných sdělovacích prostředků a zabezpečují dítěti přístup k informacím a materiálům z různých národních a mezinárodních zdrojů, zejména takovým, které jsou zaměřeny na rozvoj sociálního, duchovního a mravního blaha dítěte a také jeho tělesného a duševního zdraví, přičemž mají respektovat kulturu a jazykové potřeby dítěte. Povinností státu je přijmout v tomto ohledu taková opatření, aby byly děti chráněny před informacemi, které jim mohou uškodit. Článek 18: Rodiče, nebo v odpovídajících případech zákonní zástupci, mají prvotní odpovědnost za výchovu a vývoj dítěte. Základním smyslem jejich péče musí přitom být zájem dítěte. Povinností státu poskytnout jim při tom potřebnou pomoc. Článek 19: Je povinností státu chránit děti před všemi formami týrání ze strany rodičů či jiných osob pověřených péčí o ně a přijmout potřebná preventivní opatření. Článek 20: Dítě dočasně nebo trvale zbavené svého rodinného prostředí nebo dítě, které ve svém vlastním zájmu nemůže být ponecháno v tomto prostředí, má právo na zvláštní ochranu a pomoc poskytovanou státem. Je povinností státu ujistit se o tom, že využívají služeb náhradní rodinné péče a nebo jsou umístěny ve vhodném zařízení. Při volbě řešení je nutno brát potřebný ohled na žádoucí kontinuitu ve výchově dítěte a na jeho etnický, náboženský, kulturní a jazykový původ. Článek 21: Státy, které uznávají a povolují systém osvojení, zabezpečí, aby se v první řadě bral do úvahy zájem dítěte a aby byly splněny všechny podmínky, které jsou k adopci nutné, stejně jako souhlas všech příslušných autorit. Článek 22: Speciální péče bude poskytována dítěti žádajícímu o přiznání postavení uprchlíka nebo které je v souladu s platným mezinárodním nebo vnitrostátním právem a postupem považováno za uprchlíka, ať už je v doprovodu svých rodičů, jiných osob, anebo bez doprovodu. Státy učiní potřebná opatření, aby dítě obdrželo potřebnou ochranu a humanitární pomoc Článek 23: Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, uznávají, že duševně nebo tělesně postižené dítě má požívat plného a řádného života v podmínkách zabezpečujících důstojnost, podporujících sebedůvěru a umožňujících aktivní účast dítěte ve společnosti. Článek 24: Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, uznávají právo dítěte na dosažení nejvýše dosažitelné úrovně zdravotního stavu a na využívání léčebných a rehabilitačních zařízení se speciálním důrazem na služby první pomoci, prevenci onemocnění a snižování dětské úmrtnosti. Je povinností státu přijmout potřebná opatření zaměřená na odstranění tradičních praktik, které poškozují zdraví dětí.

6 Článek 25: Státy uznávají právo dítěte, které bylo svěřeno příslušnými orgány do péče, ochrany nebo léčení tělesného či duševního zdraví náhradnímu zařízení, na pravidelné hodnocení a přezkoumání zacházení s ním a všech dalších okolností spojených s jeho umístěním. Článek 26: Každé dítě má právo na výhody sociálního zabezpečení. Článek 27: Každé dítě má právo na životní úroveň nezbytnou pro jeho tělesný, duševní duchovní, mravní a sociální rozvoj. Je povinností státu přijmout potřebná opatření pro poskytování pomoci rodičům a jiným osobám, které se o dítě starají, k uskutečňování tohoto práva a v případě potřeby poskytnout materiální pomoc a čí jiné podpůrné programy. Článek 28: Každé dítě má právo na vzdělání a je povinností státu zajistit přinejmenším povinné bezplatné základní školství. Státy také zabezpečují, aby kázeň ve škole byla zajišťována způsobem slučitelným s lidskou důstojností dítěte a v souladu s touto úmluvou. Článek 29: Státy uznávají, že vzdělání má být orientováno na rozvoj osobnosti dítěte a jeho schopností s cílem připravit je na život v dospělosti, vštěpovat mu respekt k lidským právům a rozvíjet jeho úctu k národním a kulturním hodnotám jak vlastního národa, tak i národů ostatních. Článek 30: Dítěti náležejícímu k etnické náboženské nebo jazykové menšině nebo k domorodému obyvatelstvu nesmí být odpíráno právo společně s příslušníky své skupiny užívat vlastní kultury, vyznávat a praktikovat své vlastní náboženství a používat svého vlastního jazyka. Článek 31: Dítě má právo na odpočinek a volný čas, na účast ve hře a oddechové činnosti odpovídající jeho věku, jakož i na svobodnou účast v kulturním životě a umělecké činnosti. Článek 32: Je povinností státu chránit dítě před hospodářským vykořisťováním a před vykonáváním jakékoli práce, která může být pro něho nebezpečná nebo bránit jeho vzdělávání, nebo která by škodila zdraví dítěte nebo jeho tělesnému, duševnímu, duchovnímu, mravnímu nebo sociálnímu rozvoji. Dále pak stanovit nejnižší věkovou hranici nebo hranice pro vstup do zaměstnání a odpovídající úpravu pracovní doby a podmínek zaměstnání. Článek 33: Dítě má právo být chráněno před nezákonným užíváním narkotických a psychotropních látek definovaných příslušnými mezinárodními smlouvami a využíváním při jejich nezákonné výrobě a obchodování s těmito látkami. Článek 34: Státy mají povinnost chránit děti před všemi formami sexuálního vykořisťování a sexuálního zneužívání. Článek 35: Státy mají povinnost přijmout všechna nezbytná opatření k zabránění únosům dětí, prodávání dětí a obchodování s nimi za jakýmkoli účelem a v jakékoli podobě. Článek 36: Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, chrání dítě před všemi ostatními formami vykořisťování, které jakýmkoli způsobem škodí blahu dítěte. Článek 37: Žádné dítě nesmí být podrobeno mučení nebo jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. Za trestné činy spáchané osobami mladšími osmnácti let nebude ukládán trest smrti a trest odnětí svobody na doživotí bez možnosti propuštění na svobodu. Dále je povinností státu, aby s každým dítětem zbaveným svobody bylo zacházeno s lidskostí a s úctou k vrozené důstojnosti lidské bytosti a způsobem, který bere ohled na potřeby daného věku. Dítě musí být umístěno odděleně od dospělých, mít možnost udržovat kontakt se svojí rodinou a mít právo okamžitého přístupu k právní nebo jiné odpovídající pomoci Článek 38: Stát má povinnost učinit všechna proveditelná opatření, aby se žádné děti, které ještě nedosáhly patnácti let, přímo neúčastnily bojových akcí a nebyly povolávány

7 do armády. Státy mají dále povinnost přijímat všechna proveditelná opatření k zabezpečení ochrany dětí postižených ozbrojeným konfliktem a péči o ně. Článek 39: Stát je povinen přijmout všechna nezbytná opatření k podpoře tělesného i duševního zotavení a sociální reintegrace dítěte, které je obětí jakékoli formy zanedbání, využívání za účelem finančního obohacování nebo zneužívání, mučení nebo jiné formy krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání anebo ozbrojeného konfliktu. Článek 40: Státy jsou povinny uznávat právo dítěte obviněného, obžalovaného nebo uznaného vinným z porušení trestního práva na takové zacházení, které rozvíjí smysl dítěte pro důstojnost a čest, které znovu posiluje úctu dítěte k lidským právům a základním svobodám jiných a bere ohled na věk dítěte, napomáhá znovuzačlenění a zapojení dítěte do prospěšného působení ve společnosti. Článek 41: Pokud v právním řádu státu nebo mezinárodním právu závazném pro stát existují ustanovení, která ve větší míře napomáhají uskutečnění práv dítěte, než ustanovení obsažená v této úmluvě, budou tato aplikována. ČÁST II a III Ustanovení obsažená ve článcích obsahují mimo jiné následující body: I. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, se zavazují s využitím odpovídajících prostředků široce informovat o zásadách a ustanoveních této úmluvy jak mezi dospělými, tak mezi dětmi. II. Státy se zavazují zřídit Výbor pro práva dítěte, který se bude skládat z deseti odborníků a který bude hodnotit zprávy o opatřeních přijatých k uvedení práv uznaných v této úmluvě v život a o pokroku, jehož bylo při užívání těchto práv dosaženo do dvou let ode dne ratifikace úmluvy a poté každý pět let. III. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, se zavazují zpřístupnit své zprávy široké veřejnosti ve vlastní zemi. IV. Výbor může doporučit Valnému shromáždění, aby byl z jeho pověření proveden výzkum týkající se specifických otázek, které mají vztah k právům dítěte a podle své úvahy postupuje odborným organizacím, UNICEF a jiným příslušným orgánům zprávy obsahující požadavek nebo potřebu technické rady nebo pomoci. V. S cílem podpořit efektivní aplikaci úmluvy a stimulovat mezinárodní spolupráci mají odborné organizace, UNICEF a jiné orgány Spojených národů právo být přítomny jednání o provádění těch ustanovení této úmluvy, která spadají do oblasti jejich činnosti. Výbor může vyzvat odborné organizace, UNICEF a jiné příslušné orgány podle své úvahy, aby podaly názory odborníků na provádění úmluvy v oblastech spadajících do jejich činnosti.

8 DOKUMENT B HISTORICKÉ MOMENTY V PRÁVECH DÍTĚTE 1923 Mezinárodní organizace Save the Children sestavila a schválila Deklaraci práv dítěte, známou jako Ženevská deklarace, sestávající se z pěti základních bodů, které obsahují základní principy ochrany dětí. Pátý sjezd Společenství Národů schvaluje Ženevskou deklaraci a navrhuje 1924 svým členům, aby se řídili jejími zásadami Nedávno vzniklá Organizace Spojených Národů, schvaluje mírně rozšířený text dohody Generální shromáždění OSN vyhlašuje 20 listopadu novou Deklaraci práv dítěte, sestávající se z deseti bodů Polská vláda navrhuje první verzi Úmluvy o právech dítěte Mezinárodní rok dítěte OSN. Evropská komise pro lidská práva OSN zkoumá polský návrh a vytváří pracovní skupinu, která jej má revidovat a představit výsledný text Různé nevládní organizace vytvářejí skupinu Ad Hoc s cílem přispět co nejvíce k práci Pracovní skupiny OSN. Nevládní organizace mají vliv na proces tvorby textu úmluvy Pracovní skupina představuje Komisi pro lidská práva definitivní podobu projektu. 20 listopadu, 30 let po přijetí deklarace z roku 1959, valné shromáždění OSN přijímá Úmluvu o právech dítěte září vstupuje úmluva v platnost.

9 DOKUMENT C Rozděl články úmluvy do následujících kategorií, podle práv, kterých se týkají: Základní práva Právo na osobní rozvoj Právo na ochranu proti zneužívání a využívání Právo dětí ve složité situaci na ochranu ze strany společnosti Práva související se základními svobodami

10 DOKUMENT D Které články úmluvy přísluší k následujícím kategoriím? úmluva O PRÁVECH DÍTĚTE KATEGORIE ČLÁNKY PRÁVO NA ÚČAST Rozumí se jím právo dětí na svobodu projevu - svobodu vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu. A všechna ostatní práva, která se týkají života dítěte ve společnosti. PRÁVO NA PŘEŽITÍ Rozumí se jím taková práva dětí jako např. právo na lékařské ošetření, na adekvátní výživu a bydlení atd. PRÁVO NA OSOBNÍ ROZVOJ Rozumí se jím taková práva, která mají souvislost s jeho osobním rozvojem adekvátní životní podmínky pro rozvoj atd. PRÁVO NA OCHRANU Taková práva, která zajišťují dítěti ochranu před využíváním, zneužíváním, týráním apod.

11 DOKUMENT E - Přiřaď ke každé ze situací příslušné právo a návrh dalšího postupu, tak aby byla dodržena práva obsažená v úmluvě - Znáš jiné situace, na kterých by byla patrná ochrana práv nebo jejich nedodržení? Pablo je čtrnáctiletý chlapec, který žije ve válčící zemi. Jednoho dne do domu, kde Pablo žije, přijde kapitán bojové jednotky a protože je Pablo vysoký, přikáže mu, že se má připojit k jeho jednotce a bojovat s nimi. Mohamed je imigrant. Ve škole si s nikým nerozumí a cítí se osamělý. O přestávkách si s ním nikdo nechce hrát. Luis je fyzicky postižený chlapec, který navštěvuje základní školu. Jeho postižení mu nedovoluje sedět v lavici, proto pro něj vedení školy koupilo stůl a židli, které mu vyhovují.

1924 Ženevská deklarace práv dítěte

1924 Ženevská deklarace práv dítěte MSSP 1. ROČNÍK 1924 Ženevská deklarace práv dítěte 1959 Deklarace práv dítěte přijatá Valným shromážděním Organizace Spojených národů 20.11.1989 v New Yorku přijata Úmluva o právech dítěte 30.9.1990 podepsána

Více

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pracují sociální pracovníci a sociální kurátoři, kteří mají na starost děti a jejich rodiny. OSPOD sídlí na městském

Více

úmluva o právech dítěte

úmluva o právech dítěte úmluva o právech dítěte Valné shromáždění Organizace spojených národů přijalo dne 20. listopadu 1989 text úmluvy 0 právech dítěte. Tato konvence, obsahující obecně schválenou globální koncepci dětských

Více

POUČENÍ. zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí

POUČENÍ. zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí POUČENÍ zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí (dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů,

Více

SDĚLENÍ č. 104/1991 Sb. federálního ministerstva zahraničních věcí

SDĚLENÍ č. 104/1991 Sb. federálního ministerstva zahraničních věcí SDĚLENÍ č. 104/1991 Sb. federálního ministerstva zahraničních věcí Federální ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 20. listopadu 1989 byla v New Yorku přijata Úmluva o právech dítěte. Jménem České

Více

ÚMLUVA. o právech dítěte

ÚMLUVA. o právech dítěte Změna: 41/2010 Sb.m.s. 104/1991 Sb. SDĚLENÍ federálního ministerstva zahraničních věcí Federální ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 20. listopadu 1989 byla v New Yorku přijata Úmluva o právech

Více

Úmluva o právech dítěte ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE PREAMBULE

Úmluva o právech dítěte ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE PREAMBULE Úmluva o právech dítěte Dne 20. listopadu 1989 byla v New Yorku přijata Úmluva o právech dítěte. Jménem České a Slovenské Federativní Republiky byla Úmluva podepsána v New Yorku dne 30. září 1990. S Úmluvou

Více

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE (Ve znění přijatém v ČR, zveřejněném ve Sbírce zákonů č. 104/1991) Státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, majíce na zřeteli, že podle zásad vyhlášených v Chartě Spojených

Více

Úmluva o právech dítěte

Úmluva o právech dítěte Úmluva o právech dítěte Státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, majíce na zřeteli, že podle zásad vyhlášených v Chartě Spojených národů je uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 1. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je zaměřen na Úmluvu o právech dítěte. Má podobu pracovního listu. V jednotlivých

Více

25. Dětská práva a jejich respektování

25. Dětská práva a jejich respektování 25. Dětská práva a jejich respektování Středověk neměl pro dětství žádný smysl. Dětství bylo nedůležitou krátkou fází života, která byla velmi rychle zapomenuta. Jakmile se dítě naučilo chodit a mluvit

Více

Úmluva o právech dětí

Úmluva o právech dětí Úmluva o právech dětí Teologická etika 2 Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Historický vývoj práv dítěte 2. Práva dítěte jako součást společných lidsko-právních dokumentů 3. Specifická

Více

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE A SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTY

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE A SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTY ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE A SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTY Úmluva o právech dítěte a související dokumenty Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR 2016 ISBN 978-80-7421-120-1 ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE a související

Více

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03)

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) USNESENÍ RADY ze dne 26. června 1997 o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o Evropské unii, a zejména

Více

ČÁST 1. Článek 1. Článek 2

ČÁST 1. Článek 1. Článek 2 Příloha č. 99 Úmluva o právech dítěte ČÁST 1 Článek 1 Pro účely této úmluvy se dítětem rozumí každá lidská bytost mladší osmnácti let, pokud podle právního řádu, jenž se na dítě vztahuje, není zletilosti

Více

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte

Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Já mám práva, ty máš práva, on/ona/ono má práva... Na úvod k právům dítěte Každý má práva. A co víc, jsi-li chlapec nebo dívka a je ti méně než 18 let, máš jistá specifická práva. Všechna tato práva byla

Více

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci oprávnění subjektů provádějících zprostředkování náhradní rodinné péče a osob pověřených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zveřejňovat osobní

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí Sociálně právní ochrana dětí Sociálně právní ochrana dětí je ucelený systém, fungující v systému českého práva. Účelem je poskytnout zvýšenou ochranu státu nezletilým dětem, tedy těm občanům, kteří se

Více

Nadace Naše dítě děkuje společnosti Johnson & Johnson za dlouholetou pomoc při ochraně ohrožených dětí a za pochopení a významnou finanční podporu

Nadace Naše dítě děkuje společnosti Johnson & Johnson za dlouholetou pomoc při ochraně ohrožených dětí a za pochopení a významnou finanční podporu Nadace Naše dítě 2001 Nadace Naše dítě děkuje společnosti Johnson & Johnson za dlouholetou pomoc při ochraně ohrožených dětí a za pochopení a významnou finanční podporu při realizaci této publikace pro

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv New York, 10. 12. 1948 Preambule U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv všech členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti

Více

že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě,

že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH LIDSKÝCH PRÁV Úvod U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, že

Více

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vzdělávání osob se zdravotním postižením JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vládní výbor pro zdravotně postižené občany: - je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem

Více

Úmluva Mezinárodní organisace práce č. 87 o svobodě sdružování a ochraně práva odborově se organizovat

Úmluva Mezinárodní organisace práce č. 87 o svobodě sdružování a ochraně práva odborově se organizovat Úmluva Mezinárodní organisace práce č. 87 o svobodě sdružování a ochraně práva odborově se organizovat Generální konference Mezinárodní organizace práce, která byla svolána Správní radou Mezinárodního

Více

Etický kodex zaměstnanců a spolupracovníků ústavu (pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků a ostatních pracovníků)

Etický kodex zaměstnanců a spolupracovníků ústavu (pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků a ostatních pracovníků) Etický kodex zaměstnanců a spolupracovníků ústavu (pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků a ostatních pracovníků) Název subjektu: Křesadlo HK Centrum pomoc lidem s PAS, z.ú. Sídlo: Mrštíkova

Více

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos

Pěstounská péče a práva dětí. Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Pěstounská péče a práva dětí Georgette Mulheir Ředitelka pro odbornou činnost Lumos Národní akční plán (NAP) Český Národní akční plán příležitost pro tisíce dětí, které se nacházejí v tíživé životní situaci

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv Úvod U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti a míru ve světě, že zneuznání

Více

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb Asociace poskytovatelů personálních služeb usilujíc o vytvoření zdravého a stabilního trhu pracovních sil s ohledem na práva a při respektování oprávněných zájmů jednotlivců i podnikajících subjektů, zejména

Více

DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE

DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE aktivita DEKLARACE PRÁV ZVÍŘETE ANOTACE: Aktivita vede žáky k zamyšlení nad tím, zda existují práva zvířat, která by měl člověk dodržovat. S využitím Všeobecné deklarace lidských práv a Úmluvy o právech

Více

Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů (PŘEKLAD)

Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů (PŘEKLAD) 45/2003 Sb.m.s. SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí Ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 25. května 2000 byl v New Yorku přijat Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte *) o zapojování dětí

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv Přijatá a vyhlášená Valným shromážděním v rezoluci 217 A (III) dne 10. prosince 1948 (původní text Organizace spojených národů) Dne 10. prosince 1948 Valné shromáždění

Více

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012 Sociálně právní ochrana dětí Úvod do sociální práce ZS 2012 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé

Více

104/1991 Sb. SDĚLENÍ federálního ministerstva zahraničních věcí

104/1991 Sb. SDĚLENÍ federálního ministerstva zahraničních věcí 104/1991 Sb. SDĚLENÍ federálního ministerstva zahraničních věcí Změna: 41/2010 Sb.m.s. Federální ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 20. listopadu 1989 b y l a v New Yorku přijata Úmluva o právech

Více

54/2001 Sb.m.s. SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ. (PŘEKLAD) Preambule

54/2001 Sb.m.s. SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ. (PŘEKLAD) Preambule 54/2001 Sb.m.s. SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí Ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 25. ledna 1996 byla ve Štrasburku přijata Evropská úmluva o výkonu práv dětí. Jménem České republiky

Více

Úmluva Mezinárodní organizace práce č. 78 o lékařském vyšetření způsobilosti dětí a mladistvých k zaměstnání neprůmyslovými pracemi, 1946

Úmluva Mezinárodní organizace práce č. 78 o lékařském vyšetření způsobilosti dětí a mladistvých k zaměstnání neprůmyslovými pracemi, 1946 24/1981 Sb. Úmluva Mezinárodní organizace práce č. 78 o lékařském vyšetření způsobilosti dětí a mladistvých k zaměstnání neprůmyslovými pracemi, 1946 Generální konference Mezinárodní organizace práce,

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.10.2017 COM(2017) 607 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dodatkového protokolu doplňujícího Úmluvu Rady Evropy o prevenci terorismu (CETS č. 217) jménem

Více

Výbor pro zahraniční věci

Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zahraniční věci 30. 4. 2013 2013/2082(INI) NÁVRH ZPRÁVY s návrhem doporučení Evropského parlamentu Radě k návrhu pokynů EU na podporu a ochranu svobody náboženského

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 Standard č. 1 - Cíle a způsoby poskytování služeb Závazný metodický pokyn č. 1 Druh služby: Domov pro seniory ETICKÝ

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Neslyšící s nadějí 2014 1) Historie 2) Světová federace neslyšících 3) Obsah Úmluvy 4) Česká republika

Více

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Práva lidí s mentálním postižením JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Ochrana práv uživatelů sociálních služeb Právní základ zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách 2 aspekty

Více

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem V obou případech je jim poskytována ze zákona speciální

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ. (PŘEKLAD) Preambule

EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ. (PŘEKLAD) Preambule EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ (PŘEKLAD) Preambule Členské státy Rady Evropy a další státy, podepsané níže, majíce za to, že cílem Rady Evropy je dosáhnout větší jednoty jejích členů; majíce na zřeteli

Více

Monitorovací mechanismus. Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi

Monitorovací mechanismus. Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi Monitorovací mechanismus Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi Jaké jsou cíle Úmluvy? Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi, jež vstoupila v platnost 1. února 2008, má za cíl bránit obchodování

Více

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ KANCELÁŘ MINISTRA Tiskové oddě lení Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit Tisková zpráva Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více

PNP PŘÍSPĚVEK NA PÉČI

PNP PŘÍSPĚVEK NA PÉČI PNP PŘÍSPĚVEK NA PÉČI Zákon o sociálních službách č. 108/2006Sb., o sociálních službách Změna zákona, odstranění nefunkčního a diskriminujícího způsobu posuzování a jeho negativního dopadu na osoby s postižením

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS humanita a válka?? 2 humanita a válka?? Ano: mezinárodní humanitární právo Mezinárodní Červený kříž 3 Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) Sociálně právní ochrana dětí VK Mezioborová spolupráce v rámci

Více

ETICKÝ KODEX pracovníků VIDA center

ETICKÝ KODEX pracovníků VIDA center ETICKÝ KODEX pracovníků VIDA center Preambule 1. Principy práce s klientem VIDA centra 2. Východiska pracovníků VIDA center 3. Postupy při řešení etických problémů Preambule Pracovník VIDA centra respektuje

Více

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vzdělávání osob se zdravotním postižením { JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vládní výbor pro zdravotně postižené občany: - je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem

Více

Problematika migrace v právu Evropské unie

Problematika migrace v právu Evropské unie Problematika migrace v právu Evropské unie Mgr. Ing. Petr Wawrosz, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní; Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Evropská unie a

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MANA,o.s. I.Úvodní ustanovení 1. Sdružení Mana,o.s. / dále jen sdružení / je občanským sdružením, jehož cílem činnosti je: morální, hmotná, odborná a jiná obdobná podpora, poskytovaná

Více

ETICKÝ KODEX ORGANIZACE

ETICKÝ KODEX ORGANIZACE ETICKÝ KODEX ORGANIZACE Proxima Sociale o. p. s. Rakovského 3138 143 00 Praha 12 Modřany tel. /fax: 277 007 280 Zapsána v Rejstříku obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Polská základní škola, Dr. Olszaka 156 Určeno pro 6. 9. r. Sekce Předmět

Více

Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz

Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz Úmluva o právech dítěte Zjednodušená verze úmluvy www.pravonadetstvi.cz Článek 1 Kdo je dítě Dítětem je každý, komu je méně než 18 let. To znamená, že i když je Ti například 17 let a 10 měsíců, tak stále

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/0140(CNS) 19. 12. 2008 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 Návrh stanoviska Amalia Sartori (PE415.287v01-00) Provádění

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

Jak vidí situaci v ČR jinde?

Jak vidí situaci v ČR jinde? Jak vidí situaci v ČR jinde? Pohled na situaci v péči o děti v ČR z mezinárodního kontextu (zprávy OSN, rozhodování ESLP) Mgr.Adam Křístek Poradna pro občanství/občanská a lidská práva Praha Článek z novin

Více

Zákon o obětech trestných činů

Zákon o obětech trestných činů Zákon o obětech trestných činů Doc. JUDr. Tomáš Gřivna, Ph.D. Úvodem Historický vývoj proměny trestněprávního vztahu (z hlediska subjektů) stát přejímá roli, kterou měla dříve oběť, zájmy oběti se podřizují

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly Oblasti :

Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly Oblasti : Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2016 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly

Více

ETICKÝ KODEX. Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení.

ETICKÝ KODEX. Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení. ETICKÝ KODEX Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: 1. 3. 2017 Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení Preambule Dům pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně je soukromé

Více

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Mgr. Stanislava Makovcová Základní informace Úmluva o právech osob se zdravotním postižením a její Opční protokol byla přijata Valným shromážděním OSN

Více

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE Hlavní principy: obecnýzáklad pro veškerá práva dětí Definice dítěte (článek 1): Pro účely této úmluvy se dítětem rozumí každá lidská bytost mladší 18 let, pokud podle právního

Více

Název dokumentu: Etický kodex zaměstnanců

Název dokumentu: Etický kodex zaměstnanců Domov pro seniory Heřmanův Městec Název dokumentu: Jméno a příjmení Datum, podpis Verze dokumentu Zpracoval: Mgr. Klára Husáková 30. 3. 2017 a Jméno a příjmení Datum, podpis Platnost a účinnost Schválil:

Více

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života Ročník: Prima RODINNÝ ŽIVOT nahrazuje agresivní a pasivní chování chováním asertivním, neagresivním způsobem s porozuměním pro potřeby druhých a přiměřeně situaci identifikuje se s pozitivními prosociálními

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VÁCLAVOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VÁCLAVOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VÁCLAVOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VNITŘNÍ ŘÁD ŠD Platný od 1. 8. 2018 OBSAH Vnitřní řád 1. Práva a povinnosti žáků a jejich zákonných zástupců 2. Provoz a vnitřní režim

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T5a) Postavení a úloha Mezinárodního výboru Červeného kříže, Červeného půlměsíce a jiných mezinárodních organizací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Definice válečných zločinů v Římském statutu Mezinárodního trestního soudu ze dne 17.července 1998 ve znění změny ze dne 10.

Definice válečných zločinů v Římském statutu Mezinárodního trestního soudu ze dne 17.července 1998 ve znění změny ze dne 10. Definice válečných zločinů v Římském statutu Mezinárodního trestního soudu ze dne 17.července 1998 ve znění změny ze dne 10.června 2010 * Článek 8 Válečné zločiny 1. Soud má jurisdikci nad válečnými zločiny,

Více

ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV

ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV ZÁSADY DODRŽOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV Všichni lidé se rodí svobodní a rovnoprávní, se stejnými právy. Jsou obdařeni rozumem a svědomím a musí se vzájemně chovat v duchu bratrství. Článek 1 Všeobecné deklarace

Více

1. Násilí podmíněné pohlavím je formou diskriminace, která závažným způsobem omezuje schopnost žen požívat práv a svobod na základě rovnosti s muži.

1. Násilí podmíněné pohlavím je formou diskriminace, která závažným způsobem omezuje schopnost žen požívat práv a svobod na základě rovnosti s muži. Výbor pro odstranění diskriminace žen Obecné doporučení č. 19 (11. zasedání, 1992) Násilí na ženách Východiska 1. Násilí podmíněné pohlavím je formou diskriminace, která závažným způsobem omezuje schopnost

Více

ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE

ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE DIAGNOSTICKÝ ÚSTAV PRO MLÁDEŽ,STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE A ŠKOLNÍ JÍDELNA,BRNO VESLAŘSKÁ 246, BRNO 637 00 SMĚRNICE Č. 10/2014 ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE účinný od 1. 5. 2014 Zpracoval/a: MGR. RENATA JEŽKOVÁ

Více

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná Metody sociální práce 6 PhDr. Jana Novotná Etika pojem odvozen od řeckého slova ethos, což je mrav, zvyk, nebo obyčej etika se zabývá správným, nebo obvyklým chováním a jednáním v lidské společnosti Vývoj

Více

RÁMCOVÉ ROZHODNUTÍ RADY. ze dne 29. května 2000. o zvýšené ochraně trestními a jinými sankcemi proti padělání ve spojitosti se zaváděním eura

RÁMCOVÉ ROZHODNUTÍ RADY. ze dne 29. května 2000. o zvýšené ochraně trestními a jinými sankcemi proti padělání ve spojitosti se zaváděním eura Pracovní překlad RÁMCOVÉ ROZHODNUTÍ RADY ze dne 29. května 2000 o zvýšené ochraně trestními a jinými sankcemi proti padělání ve spojitosti se zaváděním eura (2000/383/JVV) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem

Více

SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí. RÁMCOVÁ ÚMLUVA o ochraně národnostních menšin

SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí. RÁMCOVÁ ÚMLUVA o ochraně národnostních menšin SDĚLENÍ Ministerstva zahraničních věcí Ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 1. února 1995 byla ve Štrasburku přijata Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin. Jménem České republiky byla

Více

Základy práva, 21. listopadu 2016

Základy práva, 21. listopadu 2016 Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy práva, 21. listopadu 2016 ké právo Přehled přednášky ké právo ké právo ké právo Soubor právních norem, které ukládají cizincům povinnosti nebo

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola, Rokycany, Čechova 40, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vnitřní řád školní družiny Č.j.: ZSCech40/96/2013 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 19.9.2013 Školská

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

Standard č. 11: Předávání informací

Standard č. 11: Předávání informací Standard č. 11: Předávání informací Kritérium 11a Pravidla stanovující způsob a rozsah informování dítěte, jeho rodiny, osob odpovědných za výchovu dítěte nebo osob blízkých dítěti, obecního úřadu obce

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

Výkladová prezentace k tématu Listina základních práv a svobod

Výkladová prezentace k tématu Listina základních práv a svobod Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 8. BÍRKO OSV-III.

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 8. BÍRKO OSV-III. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede seznam institucí a organizací, ke kterým se může člověk

Více

Etická výchova. Charakteristika vzdělávacího oboru. Časové vymezení. Organizační vymezení

Etická výchova. Charakteristika vzdělávacího oboru. Časové vymezení. Organizační vymezení 2. st. Charakteristika vzdělávacího oboru na II. stupni navazuje na učivo a očekávané výstupy I. stupně. Prolíná celou škálou vzdělávacích oblastí. Nejvíce koresponduje se vzdělávacími obsahy Člověk a

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny I. Provoz ŠD Základní škola Pačejov, okres Klatovy, příspěvková organizace Vnitřní řád školní družiny Provoz ŠD je určen pro žáky 1. až 4. ročníku, a to v době od 6.40 do 7.40 hod. a skončení vyučování

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost lidské bytosti musí být respektována v každé době. Bez jakékoli diskriminace musí být učiněno vše

Více

Etický kodex zaměstnanců Centra pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch. Preambule

Etický kodex zaměstnanců Centra pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch. Preambule Etický kodex zaměstnanců Centra pobytových a terénních sociálních služeb Zbůch Preambule Každý zaměstnanec organizace je povinen dodržovat a ctít zákonnost všech postupů a rovný přístup ke všem fyzickým

Více

Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s.

Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s. Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s. OBSAH Článek 2 Zákonnost... 3 Článek 3 Profesionalita... 3 Článek 4 Rychlost a efektivita... 3 Článek 5 Střet zájmů... 3 Článek 6 Korupce... 4 Článek 7 Nakládání

Více

VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV. Všeobecná deklarace. lidských. práv. United Nations

VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV. Všeobecná deklarace. lidských. práv. United Nations VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV Všeobecná deklarace lidských práv United Nations 2015 United Nations Všechna práva vyhrazena celosvětově Ilustrace Yacine Ait Kaci (YAK) Ilustrované vydání Všeobecné deklarace

Více

Rezoluce Valného shromáždění OSN

Rezoluce Valného shromáždění OSN Rezoluce Valného shromáždění OSN UNHCR Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky Rezoluce Valného shromáždění Organizace spojených národů č. 428 ze dne 14. prosince 1950 Valné shromáždění

Více

Závazek, spolupráce a kompromis

Závazek, spolupráce a kompromis Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Závazek, spolupráce a kompromis Aneb jak vznikla úmluva o právech osob se zdravotním postižením Camille Latimier Praha, 17.3.2012

Více

Proces zprostředkování

Proces zprostředkování Proces zprostředkování Rozhodnutí soudu o osvojení nebo svěření dítěte do pěstounské péče předchází řada činností, které uskutečňují orgány sociálně-právní ochrany a též soudy. Zákon o sociálně-právní

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 Práva dítěte. Evropská unie podporuje práva dítěte v souladu s článkem 3 Smlouvy o Evropské unii. Tato práva jsou součástí základních

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 20. 11. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Pracovní a trestní právo 4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G podpůrný

Více

Metodika k naplňování SQSS 1

Metodika k naplňování SQSS 1 Metodika k naplňování SQSS 1 Platnost: 2007 Aktualizace: 2010, 2013, 2014 Kontrola: dle potřeby Zpracovali: Janoušková J., Müller M. Připomínkovali: pracovníci přímé péče Schválil: Müller M. 1. 1 Obsah

Více

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

SPOLEČNÁ AKCE (97/154/JHA) s ohledem na článek 3 odst.2 písm. b) Smlouvy o Evropské unii;

SPOLEČNÁ AKCE (97/154/JHA) s ohledem na článek 3 odst.2 písm. b) Smlouvy o Evropské unii; SPOLEČNÁ AKCE Pracovní překlad ze dne 24. února 1997 přijatá Radou na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o boji proti nelegálnímu obchodování s lidskými bytostmi a boji proti sexuálnímu zneužívání

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost lidské bytosti musí být respektována v každé době. Bez jakékoli diskriminace musí být učiněno vše

Více

Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech. New York, 19. 12. 1966

Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech. New York, 19. 12. 1966 Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech New York, 19. 12. 1966 Státy, smluvní strany tohoto Paktu, majíce na zřeteli, že podle zásad vyhlášených v Chartě OSN, uznání přirozené

Více