Státní informační politika Česká republika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Státní informační politika Česká republika"

Transkript

1 Státní informační politika Česká republika

2 Přínosy informační společnosti Využití kvalifikace a růst kreativní práce. Odstranění zbytečné byrokracie. Dostupnost informací prakticky o čemkoli. Vytvoření nové infrastruktury. Zpřehlední ekonomiku - lepší monitorování. Ztíží možnost daňového uniku. Sníží možnosti klasické kriminality.

3 Nebezpečí informační společnosti Horší uplatnění méně kvalifikovaných pracovníků. Rozvrstvení společnosti. Nutná změna struktury vzdělávání. Nutná úprava legislativy. Možnost nárůstu počítačové kriminality - způsob boje proti ní. Šíření závadných dat.

4 Vývoj SIP Verze 1997 Verze 2003 Změny v pojetí a systémové úpravy

5 Obsah Cíle státní informační politiky (SIP). Předpoklady realizace SIP. Prioritní oblasti realizace. Harmonogram realizace Odkazy ISF, ISPO Information System Project Offices Státní informační politika - ÚVIS

6 Cíle informační politiky Pro občana vytvořit nová pracovní místa v informatice, vytvořit integrovanou síť kontaktních míst veřejné a státní správy, omezit dopady na skupiny s nižším vzděláním handicapované občany. Pro státní správu a samosprávu plánovitá výstavba IS veřejné a státní správy, propojení těchto systémů např. daně, soc. a zdrav. pojištění apod., lepší možnost přidělování adresných sociálních dávek, kontrola finančních toků (omezení korupce a kriminality), Pro podnikatelský sektor zefektivnění dostupnosti relevantních informací o podnikatelských subjektech, elektronický obchod EO, nové pracovní příležitosti (restrukturalizace).

7 Státní správa a samospráva zajištění funkcí Právo občanů na veřejné informace. Široké poskytování veřejných služeb a jejich dostupnost pro občany. Partnerství veřejného a soukromého sektoru. Cenová dostupnost informací. Prosazování standardů v rámci EU. Založit platformy pro nepřetržitý sběr informací (pro veřejné služby??).

8 Prioritní oblasti realizace SIP Informační gramotnost - vzdělávání. Informatizovaná demokracie. Rozvoj IS veřejné správy. Komunikační infrastruktura. Důvěryhodnost a bezpečnost IS a ochrana osobních dat. Elektronický obchod. Transparentní ekonomické prostředí. Informační společnost stabilní a bezpečná.

9 Předpoklady realizace SIP Legislativa. Finance. Standardizace a normy. Komunikace. Bezpečnost a ochrana osobních údajů. Elektronický obchod. Vzdělávání. Výzkum a vývoj. Veřejné informační služby.

10 Legislativa Řešení na globální geografické i věcné úrovni. Aktivní zapojení státu do mezinárodních legislativních aktivit. Převzít zkušenosti z vyspělých zemí v oblasti informačního práva. Elektronické prostředí nerespektuje hranice - zavádět změny rychle. Prioritně řešit - rozvoj informační struktury. Funkční uplatnění nejen represivní. Vytvořit speciální orgány zajišťující aplikaci legislativy. Současně cílená i etická podpora. Informovanost veřejnosti o změnách.

11 Legislativa Harmonizace legislativy s EU Revize celého právního řádu ČR. podpora jednotlivých registrů, novela autorského zákona, prevence proti kriminalitě a další.

12 Hlavní zákony Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu (poslední úpravy 110/2007 Sb.) 304/2001 Sb. Prováděcí vyhláška Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, (Poslední úprava č. 81/2006 Sb.), Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů. Zákon České národní rady č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Zákon č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů a předpisy jej provádějící Zákon č. 29/2000 Sb., o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách) a předpisy jej provádějící. Zákon č. 499/2004 Sb., s úč , částka 173 Zákon o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Zákon č. 495/2004 Sb., Prováděcí zákon o elektronických podatelnách, v platném znění. Zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti. Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Zákon č. 301/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech

13 Základní registry ID Název Správce Editor ROB Registr obyvatel Ministerstvo vnitra České republiky ROS RUIAN RPP Registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Český statistický úřad Český úřad zeměměřický a katastrální Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo vnitra České republiky Český statistický úřad Český úřad zeměměřický a katastrální Ministerstvo vnitra České republiky

14 Utajované informace Citlivé informace Klasifikace informací Klasifikace Označení Základní popis Veřejné informace Veřejné informace VI Neveřejné informace Neveřejné informace Důvěrné informace Důvěrné informace Přísně důvěrné Přísně důvěrné informace NI DI PDI Vyhrazené VYHRAZENÉ V Důvěrné DŮVĚRNÉ D Tajné TAJNÉ T Přísně tajné PŘÍSNĚ TAJNÉ PT Informace, které jsou odpovědnou osobou a v souladu příslušným postupem schváleny ke zveřejnění Informace, jejichž ohrožení sice může vést k ohrožení zájmů organizace, ale které nenaplňují požadavky nutné pro ochranu obchodního tajemství dle 17 zákona č. 513/91 Sb., obchodní zákoník. Informace, u nichž nutnost ochrany vyplývá z legislativních povinností nebo ze smluvních závazků. Informace, u nichž nutnost ochrany vyplývá ze zákona osobní údaje č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Informace, u nichž organizace stanovila nutnost ochrany obchodní tajemství vyplývající z 17 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník. Informace, u nichž nutnost informace smluvní strany ochrany vyplývá ze smluvních závazků nebo jiných požadavků. Informace charakteru obchodního tajemství dle 17 zákona číslo 513/1991 Sb., obchodní zákoník, jejichž ohrožení vede k poškození strategických a klíčových zájmů organizace. Informace, u nichž nutnost ochrany vyplývá ze zákona citlivé (osobní) údaje č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (podle 9). Utajovaná informace, jejíž vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může být nevýhodné pro zájmy České republiky (viz 4 zákona č.412/2005 Sb.). Utajovaná informace, jejíž vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit prostou újmu zájmům České republiky (viz 4 zákona č.412/2005 Sb.). Utajovaná informace, jejíž vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit vážnou újmu zájmům České republiky (viz 4 zákona č.412/2005 Sb.). Utajovaná informace, jejíž vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit mimořádně vážnou újmu zájmům České republiky (viz 4 zákona č.412/2005 Sb.).

15 Instituce

16 ÚOOÚ Úřad pro ochranu osobních údajů - ÚOOÚ Ochrana soukromí je zaručena Ústavou České republiky a Listinou základních práv a svobod. Osobní údaje o každé osobě jsou chráněny uvedeným zákonem, který stanovuje pravidla, zásady, práva a povinnosti při nakládání s nimi. Zákonem o ochraně osobních údajů a Listinou základních práv a svobod je zaručeno právo na ochranu občana před neoprávněným zasahováním do jeho soukromého a osobního života neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním osobních údajů. V současné společnosti je vlivem rozvoje informačních technologií toto právo stále více narušováno. ÚOOÚ je nezávislým orgánem, který: provádí dozor nad dodržováním zákonem stanovených povinností při zpracování osobních údajů, vede registr povolených zpracování osobních údajů, přijímá podněty a stížnosti občanů na porušení zákona, poskytuje konzultace v oblasti ochrany osobních údajů.

17 NBÚ Národní bezpečnostní úřad zejména: rozhoduje o žádosti fyzické osoby, žádosti podnikatele a žádosti o doklad a o zrušení platnosti osvědčení fyzické osoby, osvědčení podnikatele a dokladu, plní úkoly v oblasti ochrany utajovaných informací v souladu se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii, Organizaci Severoatlantické smlouvy a z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, vede ústřední registr a schvaluje zřízení registrů v orgánech státu a u podnikatelů, ve stanovených případech povoluje poskytování utajovaných informací v mezinárodním styku, zajišťuje činnost Národního střediska komunikační bezpečnosti, Národního střediska pro distribuci kryptografického materiálu, Národního střediska pro měření kompromitujícího elektromagnetického vyzařování a Národního střediska pro bezpečnost informačních systémů, které jsou jeho součástí, provádí certifikace technického prostředku, informačního systému, kryptografického prostředku, kryptografického pracoviště a stínicí komory, zajišťuje výzkum, vývoj a výrobu národních kryptografických prostředků, vyvíjí a schvaluje národní šifrové algoritmy a vytváří národní politiku kryptografické ochrany.

18 NBÚ Dále vytváří předpoklady pro výměnu utajovaných informací v rámci mezinárodních styků a to zejména: stanoví informace, které je nutno v zájmu České republiky chránit, stanoví diferencovaně jednotlivé stupně utajení utajovaných informací a kritéria pro jejich používání, upravuje výkon státní správy v oblasti ochrany utajovaných informací, stanoví práva a povinnosti právnických a fyzických osob, stanoví konkrétní podmínky, které musí splňovat osoba, jež má být určena pro styk s utajovanými informacemi, stanoví postup při určování osob a způsob provádění bezpečnostních prověrek osob, upravuje zvláštní způsoby určování osob a vymezit okruh osob určených ze zákona, stanoví postup při zprošťování povinnosti mlčenlivosti, upravuje prostředky ochrany utajovaných informací, upravuje kryptografickou ochranu, vymezuje oblast průmyslové bezpečnosti a způsob provádění bezpečnostní prověrky organizace, upravuje ochranu utajovaných informací poskytovaných v rámci mezinárodních styků, upravuje evidenci utajovaných informací prostřednictvím registrů utajovaných informací, upravuje výkon státního dozoru nad ochranou utajovaných informací, stanoví sankce za porušení povinností stanovených zákonem, stanoví dobu platnosti určení osoby a způsob nakládání s utajovanými informacemi, které byly provedeny podle nynější právní úpravy.

19 MVČR - Odbor koncepce a koordinace ISVS Odbor zajišťuje v kompetencích plynoucích ze zákona č. 365/2000 Sb. zejména následující činnosti: vydávání správních rozhodnutí podle tohoto zákona, tvorbu metodických dokumentů pro výkon odborných činností v oblasti informačních systémů veřejné správy, zpracování návrhů právních předpisů v oblasti informačních systémů veřejné správy, provoz veřejného informačního systému o datových prvcích, a to včetně vyhlašování datových prvků, provoz veřejného informačního systému, který obsahuje informace o dostupnosti a obsahu informačních systémů veřejné správy, vydávání správních rozhodnutí ve věci pověření k provádění atestací a pověření k provádění akreditace, kontrolu plnění povinností orgánů veřejné správy, dozor nad atestačními středisky a akreditující osobou.

20 MVČR - atestace Zákon upravuje způsob správy informačních systémů veřejné správy (ISVS), uvádí řadu zásadních odborných řešení a povinnosti atestačních středisek, což vede k vydání několika prováděcích předpisů: Vyhláška č. 469/2006 Sb., o formě a technických náležitostech předávání údajů do informačního systému o datových prvcích a o postupech Ministerstva informatiky a jiných orgánů veřejné správy při vedení, zápisu a vyhlašování datových prvků v informačním systému o datových prvcích (vyhláška o informačním systému o datových prvcích). Vyhláška č. 53/2007 Sb., o technických a funkčních náležitostech uskutečňování vazeb mezi informačními systémy veřejné správy prostřednictvím referenčního rozhraní (vyhláška o referenčním rozhraní). Vyhláška č. 528/2006 Sb., o formě a technických náležitostech předávání údajů do informačního systému, který obsahuje základní informace o dostupnosti a obsahu zpřístupněných informačních systémů veřejné správy (vyhláška o informačním systému o informačních systémech veřejné správy). Vyhláška č. 529/2006 Sb., o požadavcích na strukturu a obsah informační koncepce a provozní dokumentace a o požadavcích na řízení bezpečnosti a kvality informačních systémů veřejné správy (vyhláška o dlouhodobém řízení informačních systémů veřejné správy). Dále byly vydány vyhlášky upravujících činnost atestačních středisek a podmínky vykonávání atestací ISVS. Vyhláška č. 52/2007 Sb., o postupech atestačních středisek při posuzování způsobilosti k realizaci vazeb informačních systémů veřejné správy prostřednictvím referenčního rozhraní. Vyhláška č. 530/2006 Sb., o postupech atestačních středisek při posuzování dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy.

21 ÚNMZ ÚNMZ je organizační složkou státu v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Hlavním posláním ÚNMZ je zabezpečovat úkoly vyplývající ze zákonů České republiky upravujících technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a úkoly v oblasti technických předpisů a norem uplatňovaných v rámci členství ČR v Evropské unii. Úřad vykonává působnost státu v následujících oblastech : harmonizace technických předpisů, technické normalizace, metrologie, zkušebnictví. Působnost Úřadu je stanovena zákonem č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví, dále zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, zákonem č. 505/1990 Sb., o metrologii a dále vyplývá z příslušných usnesení vlády a mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána.

22 ÚNMZ Poslání v oblasti normalizace je zejména: vytvářet podmínky pro tvorbu technických norem a souvisejících dokumentů a podporovat jejich používání, koordinovat tvorbu mezinárodních, evropských a národních technických norem a souvisejících dokumentů, vytvářet produkty podporující využívání technických norem a normativních dokumentů, šířit technické normy a produkty podporující jejich využívání.

23 ÚNMZ V oblasti normalizace je odpovědný za: tvorbu českých technických norem, jejich jednotnost a vzájemný soulad a soulad s právními předpisy, včasné zveřejňování oznámení o připravovaných návrzích českých technických norem, jejich vydání, změnách a zrušení ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, projednávání návrhu české technické normy, její změny nebo zrušení s každým, kdo se ve stanovené lhůtě přihlásí a uplatňování ochrany oprávněného zájmu, vydávání českých technických norem a jejich distribuci do dvou týdnů po doručení objednávky, poskytování informací o technických normách, plnění povinností vyplývajících z členství v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích, zabezpečování účasti na spolupráci s mezinárodními a evropskými normalizačními organizacemi, služby spojené s dobrovolnou certifikací shody výrobků s českými technickými normami.

24 Český institut pro akreditaci - ČIA Český institut pro akreditaci je obecně prospěšná společnost a jako Národní akreditační orgán založený vládou České republiky poskytuje své služby v souladu s platnými právními předpisy ve všech oblastech akreditace jak státním, tak privátním subjektům.

25 Legislativní rámec informatiky v ČR Ostatní normy

26 Sarbanes-Oxley Act (SOX) Vydán roku 2002 Nařizuje plnou dokladovatelnost účetních aktivit společností obchodovatelých na americké burze. Vztahuje se i na dceřinné společnosti. Vyžaduje pod hrozbou trestního stíhání záruku GŘ a FŘ, že jsou finanční výkazy pravdivé. Vazby na audit zejména finanční, ale i jiné sekce 302 pravdivý systém vnitřní kontroly, sekce 402 odpovědnost za vybudování a údržby systémy vnitřní kontroly. Monitovoání procesů, Records Management, Business Process Management, archivce, elektornická pošta, Document Management, archivace dat.

27 USA Patriot Act Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act Prosazuje právo vyšetřovat v různých oblastech (včetně soukromé elektronické pošty). Požaduje aby finanční instituce zjišťovala legitimnost finančních prostředků přijímaných na kterýkoli účet. Planost pouze pro americké instituce, ale ty je vyžadují i po svých partnerech. Zaměřuje se: řízení znalostí, monitoring operací, zabezpečování interních datových transakcí, Records Management, data mining.

28 HIAPAA Health Insurance Portability and Accountability Act Určuje pravidla pro elektronické zpracování zdravotnické dokumentace, pravidla pro použití osobních údajů, pro přístup ke zdravotnické dokumentaci a pro výměnu dat mezi zdravotnickými institucemi. Zejména do oblasti bezpečnosti, komunikací, zálohování, databází a specializovaných aplikací.

29 BASEL II Cíl: posílit stabilitu a bezpečnost bank a finančních institucí Operační rizika. Dopady na: ERP, BI, DWH, Dokument Management, archivy, Business Process Management

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Osnova kurzu Přípravný kurz k obecné části úřednické zkoušky 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Právní předpisy ČR

Osnova kurzu Přípravný kurz k obecné části úřednické zkoušky 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Právní předpisy ČR Osnova kurzu Přípravný kurz k obecné části úřednické zkoušky 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Právní předpisy ČR 01. Ústava České republiky 01. Historické souvislosti

Více

ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002

ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002 ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002 Role standardů ISVS při budování informačních systémů veřejné správy (zkušenosti z ČR) Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné informační systémy petrikovitse@uvis.cz 1

Více

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání následné 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Organizace a činnosti veřejné správy

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání následné 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Organizace a činnosti veřejné správy Osnova kurzu Vstupní vzdělávání následné 00. Úvodní kapitola 01. Informace o kurzu 02. Informace ke studiu 01. Organizace a činnosti veřejné správy 01. Pojem veřejná správa 02. Vymezení veřejné správy

Více

Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS )

Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS ) Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci - (dále jen ROS ) Ing. Jan Fischer, CSc. Český statistický úřad jan.fischer@czso.cz Obsah prezentace Legislativní úprava

Více

Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů předmět úpravy 1 Článek 1 zřízení Úřadu

Více

Odbor městské informatiky

Odbor městské informatiky Odbor městské informatiky 1 - vytváří, ve spolupráci s Komisí informatiky RMB, koncepci Informačního systému města Brna (dále jen "ISMB") v souladu se standardy VIS 2 - zajišťuje a koordinuje rozvoj informatiky

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední inspektorát Těšnov 1163/5 110 00 Praha 1 č. j.: 564/2018/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí generálního inspektora č. 564/2018/DI-1 ze dne 18. 12. 2018 Účinnost od:

Více

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu Rady vlády pro informační společnost (RVIS), 10.6. 2016 Osnova 1. Definice

Více

NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha

NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha NÁVRH ZÁKONA o KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI JUDr. Radomír Valica ředitel odboru právního a legislativního NBÚ 3. října 2013, Praha Převzetí gesce nad problematikou kybernetické bezpečnosti bezpečnosti, jako

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 5 227/2009/DI Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 24. května 2007, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu Rady vlády pro informační společnost (RVIS), 10.6. 2016 Osnova 1. Definice otevřených

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 542/2014/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Politika bezpečnosti informací

Politika bezpečnosti informací ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Název: Politika bezpečnosti informací Číslo dokumentu: OS4402 Vydání č.: 06 Výtisk č.: 01 Platnost od: 15.04.2016 Účinnost od: 29.04.2016 Platnost do: Zpracoval: Ing. Vladimír Fikejs

Více

Počítačové a informační právo

Počítačové a informační právo Počítačové a informační právo Předmět má studenty seznámit s problematikou právních aspektů práva informačních systémů, a to včetně práva Internetu. Je zaměřen na získání praktických znalostí o soukromoprávních

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 č. j.: 228/2017/DI-4 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí generálního a č. 228/2017/DI-3 ze dne 21. 6. 2017 Účinnost od: 1. 7. 2017 Schválil dne:

Více

Atestace informačních systémů veřejné správy. Vladimír Matějíček 5.12.2007

Atestace informačních systémů veřejné správy. Vladimír Matějíček 5.12.2007 Atestace informačních systémů veřejné správy Vladimír Matějíček 5.12.2007 Co se atestuje a jak? Předmět atestace Dlouhodobé řízení ISVS informační koncepce provozní dokumentace (bezpečnostní politika)

Více

Fyzická bezpečnost z hlediska ochrany utajovaných informací

Fyzická bezpečnost z hlediska ochrany utajovaných informací Fyzická bezpečnost z hlediska ochrany utajovaných informací Ing. Kamil HALOUZKA, Ph.D. Univerzita obrany Brno Katedra komunikačních a informačních systémů Skupina bezpečnosti informací kamil.halouzka@unob.cz

Více

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 12,

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 12, Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne: 0. března 08 Č. j.: ČÚZK-03044/08- SLUŽEBNÍ PŘEDPIS, kterým se stanovují podrobnosti systemizace služebních a pracovních míst na Českém úřadu zeměměřickém

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 č. j.: 228/2017/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí generálního a č. 228/2017/DI-1 ze dne 29. 3. 2017 Účinnost od: 1. 4. 2017 Schválil dne:

Více

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 14,

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 14, Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne: 0. prosince 08 Č. j.: ČÚZK-3796/08- SLUŽEBNÍ PŘEDPIS 4, kterým se stanovují podrobnosti systemizace služebních a pracovních míst na Českém úřadu zeměměřickém

Více

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁSLEDNÉ

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁSLEDNÉ VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ NÁSLEDNÉ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu Organizace a činnosti veřejné správy + Pojem veřejná správa + Vymezení veřejné správy v právním řádu + Výkon veřejné

Více

Dlouhodobé řízení ISVS

Dlouhodobé řízení ISVS Dlouhodobé řízení ISVS Základní principy a hlavní procesy dlouhodobého řízení ISVS Verze 1.01 Obsah Úvod... 3 1 Předmět... 4 1.1 Seznam použitých zdrojů... 4 1.2 Slovník použitých pojmů a zkratek... 5

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Číslo listu 1 / 8 SMĚRNICE Informace o zpracování osobních údajů Účel Tato směrnice stanovuje závazný postup, pravidla a odpovědností pro zpracování osobních údajů Původní dokument Schválení dokumentu

Více

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 17,

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 17, Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne: 8. června 09 Sp. zn.: ČÚZK-0535/09- Č. j.: ČÚZK-0535/09 SLUŽEBNÍ PŘEDPIS 7, kterým se stanovují podrobnosti systemizace služebních a pracovních míst na

Více

412/2005 Sb. ZÁKON ze dne 21. září 2005 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti

412/2005 Sb. ZÁKON ze dne 21. září 2005 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti 412/2005 Sb. ZÁKON ze dne 21. září 2005 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti (platí od 1. 87. 2017 do 31. 7. 2017) ve znění zákona č. 119/2007 Sb., zákona č. 177/2007 Sb., zákona

Více

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa

VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání Veřejná správa VSTUPNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání + Průvodce studiem + Použité grafické symboly + Představení autorského týmu Veřejná správa + Pojetí veřejné správy, principy, funkce a členění

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

DOPORUČENÍ NÚKIB. k ustanovení 10a zákona o kybernetické bezpečnosti a utajení informací podle zákona o ochraně utajovaných informací

DOPORUČENÍ NÚKIB. k ustanovení 10a zákona o kybernetické bezpečnosti a utajení informací podle zákona o ochraně utajovaných informací DOPORUČENÍ NÚKIB k ustanovení 10a zákona o kybernetické bezpečnosti a utajení informací podle zákona o ochraně utajovaných informací Verze 1.2, platná ke dni 29. 1. 2019 Obsah Úvod... 3 1 Informace s hodnocením

Více

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany.

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Směrnice č. 2 O způsobu nakládání s výsledky Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Zpracoval/a Schválil/a Jméno Jana Menšíková

Více

(2) Zásady bezpečnostní politiky jsou rozpracovány v návrhu bezpečnosti informačního systému

(2) Zásady bezpečnostní politiky jsou rozpracovány v návrhu bezpečnosti informačního systému Strana 5882 Sbírka zákonů č. 453 / 2011 Částka 155 453 VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2011, kterou se mění vyhláška č. 523/2005 Sb., o bezpečnosti informačních a komunikačních systémů a dalších elektronických

Více

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02.

Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Osnova kurzu Vstupní vzdělávání 00. Úvod do studia kurzu Vstupní vzdělávání 01. Průvodce studiem 01. Použité grafické symboly 02. Představení autorského týmu 01. Veřejná správa 02. Pojetí veřejné správy,

Více

Kam jsme došli a jak dál v egovernmentu

Kam jsme došli a jak dál v egovernmentu Kam jsme došli a jak dál v egovernmentu Zdeněk Zajíček Výkonný místopředseda Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost MZT neboli Malý Zajíčkův Test MZT Jak se jmenuje symbol čtyř projektů

Více

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 9,

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 9, Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne: 9. prosince 06 Č. j.: ČÚZK-78/06- SLUŽEBNÍ PŘEDPIS 9, kterým se stanovují podrobnosti systemizace služebních a pracovních míst na Českém úřadu zeměměřickém

Více

OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR)

OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) Seminář CACIO, 20. 9. 2016 Co jsou otevřená data Data zveřejněná

Více

Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2007.

Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2007. VYHLÁŠKA 442/2006 Sb. ze dne 31. srpna 2006, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup Ministerstvo informatiky stanoví podle 21 odst.

Více

Základní registr osob ROS

Základní registr osob ROS Základní registr osob ROS Ing. Stanislav Palas Český statistický úřad stanislav.palas@czso.cz Vychází z návrhu zákona o základních registrech Základní principy pro ROS je jedním ze 4 základních registrů

Více

Základní registry celková koncepce

Základní registry celková koncepce Základní registry celková koncepce Ondřej Felix Ministerstvo vnitra 15. prosince 2008. Praha 1 Proč jsou třeba základní registry roztříštěnost, nejednotnost a multiplicity v různých evidencích veřejné

Více

Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice

Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) Open Data Expo, 7. 3. 2017 Zakotvení otevřených

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 80 01 15 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17020:2012 Posuzování shody Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci v akreditačním systému České republiky

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 371/2015/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Bezpečnostní politika informací v ČSSZ

Bezpečnostní politika informací v ČSSZ Č. j.: 11 1700 2.6.2006/1641 Praze dne 9.6.2006 SMĚRNICE ŘEDITELE ODBORU BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY č. 11/2006 Bezpečnostní politika informací v ČSSZ O B S A H : Čl. 1 Úvodní ustanovení Čl. 2 Cíle a zásady

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Právní rámec digitální technické mapy

Právní rámec digitální technické mapy Právní rámec digitální technické mapy Vladimír Weis Ministerstvo vnitra Technická mapa v souvislostech DMVS Odborná akce ČSGK Praha, 15. listopadu 2010 Obsah egovernment Základní registry Digitální mapa

Více

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Jaroslav Šmíd Tel.: 420 257 283 333 e-mail: J.Smid@nbu.cz 30.5.2013 1 30.5.2013 1 Internet hybná síla globální ekonomiky

Více

NÁVRH ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI Tisk 81. Mgr. Jiří Malý duben 2014, PRAHA

NÁVRH ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI Tisk 81. Mgr. Jiří Malý duben 2014, PRAHA NÁVRH ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI Tisk 81 Mgr. Jiří Malý duben 2014, PRAHA Gesce kybernetické bezpečnosti Usnesení vlády ze dne 19. října 2011 č. 781 o ustavení Národního bezpečnostního úřadu gestorem

Více

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 3,

SLUŽEBNÍ PŘEDPIS č. 3, Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne: 6. prosince 05 Č. j.: ČÚZK-77/05- SLUŽEBNÍ PŘEDPIS 3, kterým se stanovují podrobnosti systemizace služebních a pracovních míst na Českém úřadu zeměměřickém

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2007

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2007 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

Statut. Rady kvality ČR

Statut. Rady kvality ČR Číslo: NPK 01 Číslo vydání: 5 Strana: 1 Název: Statut Rady kvality ČR Celkem stran: 8 Platnost od: 15.6.2016 Počet příloh: 0 Statut Rady kvality ČR Schváleno usnesením vlády ČR č. 551 z 15. června 2016

Více

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávky

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávky Město Šumperk Městský úřad Šumperk nám. Míru 1, 787 01 Šumperk Naše čj.: MUSP 125946/2017 Naše sp. zn.: 125945/2017 TAJ/PAKO *MUSPX01TUVGN * Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo státního tajemníka v Ministerstvu práce a sociálních věcí

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo státního tajemníka v Ministerstvu práce a sociálních věcí Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo státního tajemníka v Ministerstvu práce a sociálních věcí Č.j.: MV-129823-1/OSK-2018 Datum: 8. listopadu 2018 Vláda České republiky vyhlašuje podle

Více

Datové schránky a Statutární město Brno. Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009

Datové schránky a Statutární město Brno. Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009 Datové schránky a Statutární město Brno Vladimír Halm, OMI MMB 24/2/2009 Vliv změny legislativy na IS SMB Základní prvky zákona 300/2008 Sb. Datové schránky a jejich informační systém Autorizovaná konverze

Více

Další postup v řešení. kybernetické bezpečnosti. v České republice

Další postup v řešení. kybernetické bezpečnosti. v České republice Další postup v řešení kybernetické bezpečnosti v České republice 2 Obsah prezentace NBÚ jako gestor problematiky kybernetické bezpečnosti Vývoj problematiky kybernetické bezpečnosti Základní principy navrhovaného

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, Vizovice

MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, Vizovice MĚSTSKÝ ÚŘAD VIZOVICE odbor Obecní živnostenský úřad Masarykovo nám. 1007, 763 12 Vizovice VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ODBORU OBECNÍ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD VIZOVICE ZA ROK 2017 Leden 2018 PŘEDKLÁDÁ: Ing. David

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 442/2006 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 442/2006 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 442/2006 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup Ze dne 31.08.2006 Částka 143/2006 Účinnost

Více

Živnostenský úřad města Brna

Živnostenský úřad města Brna Živnostenský úřad města Brna 1 - zajišťuje komplexní výkon státní správy na úseku živnostenského podnikání v rozsahu stanoveném 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v platném, a zákonem

Více

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy

Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Územní plán vydaný formou opatření obecné povahy Ing. Ervín Severa 27. 2. 2009 Definice územního plánu územní plán je druh studie, která si klade za cíl racionalizaci prostorového a funkčního uspořádání

Více

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm. a), c), d), e), f) a j) zákona č.

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací ÚVIS reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 č. j.: 497/2016/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 6.3 Sdílitelné služby technologické infrastruktury Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

*A500X00YCLU5* A500X00YCLU5

*A500X00YCLU5* A500X00YCLU5 *A500X00YCLU5* A500X00YCLU5 Číslo SP-1/2016-ST 11. ledna 2016 1 kterým se stanoví požadavky pro služební, pracovní a vojenská místa, ve znění služebního předpisu státního tajemníka v Ministerstvu obrany

Více

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče)

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Jakou funkci plní ze zákona č. 174/1968 Sb. Institut technické

Více

Základní změny v architektuře e-governmentu ČR. Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009

Základní změny v architektuře e-governmentu ČR. Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009 Základní změny v architektuře e-governmentu ČR Ondřej Felix hlavní architekt e-governmentu MV ČR ISSS, duben 2009 Současný stav v oblasti dat veřejné správy roztříštěnost, nejednotnost a multiplicity ve

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu Vláda České republiky vyhlašuje výběrové řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne č.j.: 567/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 541 ze dne 30.08.2017 Změna Organizačního řádu ÚMČ - zřízení oddělení přestupkového řízení odboru dopravy Rada městské části I.

Více

Téma: Normy a legislativa z oblasti fyzické bezpečnosti - zákon č. 412/2005 Sb. Ing. Kamil Halouzka, Ph.D.

Téma: Normy a legislativa z oblasti fyzické bezpečnosti - zákon č. 412/2005 Sb. Ing. Kamil Halouzka, Ph.D. Fyzická bezpečnost Téma: Normy a legislativa z oblasti fyzické bezpečnosti - zákon č. 412/2005 Sb. Ing. Kamil Halouzka, Ph.D. kamil.halouzka@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích nebo vytvořeného jinak v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i.

Více

Organizační řád Obce Novosedly

Organizační řád Obce Novosedly Organizační řád Obce Novosedly Část 1. Úvodní ustanovení Organizační řád obce Novosedly upravuje zásady činnosti a řízení obce Novosedly a Obecního úřadu Novosedly. Je vnitřním organizačně právním předpisem,

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy PSP ČR, listopad 2014 SEMINÁŘ Zákon o kybernetické bezpečnosti a řízení bezpečnosti informačních systémů ve veřejné správě a ve zdravotnictví Václav

Více

VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup

VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup Ministerstvo informatiky stanoví podle 21 odst. 3 písm. a) a b) zákona

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Č.j.: 3/12/51924/Moos PŘÍKAZ REKTORA č. 1/2012 Pravidla pro kompetence a odpovědnosti při správě informačního systému ČVUT Pravidla pro kompetence a odpovědnosti při

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Vláda České republiky vyhlašuje výběrové řízení na služební místo náměstka pro státní službu. Posuzovány

Více

Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím

Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

Informační systémy veřejné správy (ISVS)

Informační systémy veřejné správy (ISVS) Informační systémy veřejné správy (ISVS) zákon č.365/2000 Sb. ve znění pozdějších změn Informační systémy veřejné správy soubor informačních systémů, které slouží pro výkon veřejné správy Správci ISVS

Více

*A500X00TO34A* A500X00TO34A

*A500X00TO34A* A500X00TO34A *A500X00TO34A* A500X00TO34A Číslo SP-7/2015-ST 31. srpna 2015 7 Stanovení požadavků pro služební, pracovní a vojenská místa Státní tajemník v Ministerstvu obrany (dále jen státní tajemník ) jako služební

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Předmět úpravy. Struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu

Předmět úpravy. Struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu 442/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva informatiky ze dne 31. srpna 2006, kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup ve znění vyhlášky č.

Více

Národní architektonický plán IS veřejné správy

Národní architektonický plán IS veřejné správy Národní architektonický plán IS veřejné správy Zdeněk Zajíček Výkonný místopředseda Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost MZT neboli Malý Zajíčkův Test MZT Jak podle vás vypadá symbol

Více

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí Odbor obrany v přenesené působnosti 1 - zajišťuje v oblasti obrany ČR plnění úkolů podle zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, v platném znění (při plnění těchto úkolů využívá práva

Více

Co je a co není informační systém veřejné správy

Co je a co není informační systém veřejné správy Komentář k zákonu č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Co je a co není informační systém veřejné správy Verze 2.00 Obsah ÚVOD... 3 1 PŘEDMĚT TOHOTO

Více

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti STATUT Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky I. Úvodní ustanovení Tento statut je vydán na základě zřizovací listiny Ústavu zdravotnických informací a statistiky české republiky

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy

Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy Zákon o kybernetické bezpečnosti a související předpisy egovernment 20:10 Mikulov 2014 Václav Borovička NBÚ / NCKB Národní bezpečnostní úřad Národní centrum kybernetické bezpečnosti NBÚ ustaven gestorem

Více

Elektronické nástroje a uveřejňování informací

Elektronické nástroje a uveřejňování informací Elektronické nástroje a uveřejňování informací při zadávání veřejných zakázek po 1. 4. 2012 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. Eva Vízdalová Konference e-government 20:10, Mikulov, 5. 9. 2012 Obsah

Více

MPN 4:2010 SPOLUPRÁCE S ETSI V OBLASTI TECHNICKÉ NORMALIZACE

MPN 4:2010 SPOLUPRÁCE S ETSI V OBLASTI TECHNICKÉ NORMALIZACE ÚŘAD PRO TECHNICKOU NORMALIZACI, METROLOGII A STÁTNÍ ZKUŠEBNICTVÍ METODICKÉ POKYNY PRO NORMALIZACI MPN 4:2010 SPOLUPRÁCE S ETSI V OBLASTI TECHNICKÉ NORMALIZACE Úřad pro technickou normalizaci, metrologii

Více

egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009

egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009 egovernment Uherské Hradiště Reduta 29. ledna 2009 egon Prsty Czech POINT Oběhová soustava KIVS Srdce zákon 300/2008 Sb. Mozek základní registry Přínosy konec zbytečného obcházení úřadů zrovnoprávnění

Více

Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění po

Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění po Ochrana osobních údajů a informační systémy ve veřejné správě Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Úvod Právní úprava a základní pojmy Mezinárodně právní instrumenty Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně

Více

Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR

Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR. Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR Co jsme si to postavili aneb Sdílené služby ve veřejné správě ČR Ondřej Felix Hlavní architekt egovernmentu ČR Strategie egon 2007 2013 Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby 2007 Pentagon

Více

Směrnice o ochraně osobních údajů

Směrnice o ochraně osobních údajů Směrnice o ochraně osobních údajů Vnitřní směrnice č. 01/25052018 společnosti: Štrob &, spol. s r.o. Senovážné náměstí 7, 370 01 České Budějovice Základní právní normou upravující ochranu osobních údajů

Více

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2006

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2006 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY VE STÁTNÍ SPRÁVĚ

INFORMAČNÍ SYSTÉMY VE STÁTNÍ SPRÁVĚ INFORMAČNÍ SYSTÉMY VE STÁTNÍ SPRÁVĚ INFORMAČNÍ STRATEGIE ČR Na Lisabonském summitu Evropské rady v roce 2000 byl schválen strategický cíl přeměny Evropské unie do roku 2010 v nejkonkurenceschopnější a

Více

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Ministerstvo vnitra Odbor strukturálních fondů Ing. Radka Soukupová 7.4.2009 Ministerstvo vnitra ČR tzv. zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační

Více

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky,

j) úschovným objektem trezor nebo jiná uzamykatelná schránka stanovená v příloze č. 1 této vyhlášky, Vyhláška č. 528/2005 Sb., ze dne 14. prosince 2005, o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků Změna: 19/2008 Sb. Změna: 454/2011 Sb. Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm.

Více