Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc."

Transkript

1 Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014

2 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory ovlivňující jakost programu zkoušení volba schématu vzorkování, zabezpečení jakosti vzorkovacích a analytických prací 3. Postup při přípravě programu zkoušení a při zpracování plánu vzorkování, dokumentace vzorkovacích prací 4. Bezpečnost práce při odběrech vzorků 5. Vzorkování pevných a plastických materiálů I základní principy vzorkování pevných a plastických materiálů 6. Vzorkování pevných a plastických materiálů II specifika vzorkování zemin, sypkých materiálů, sedimentů a kalů 7. Vzorkování kapalných materiálů I základní principy vzorkování kapalných materiálů, specifikace vzorkování povrchových vod 8. Vzorkování kapalných materiálů II specifikace vzorkování podzemní vody, odpadní vody 9. Vzorkování půdního vzduchu 10. Vzorkování odpadů (souhrn) 11. Úpravy vzorků v terénu (pevné, kapalné vzorky) 12. Balení, konzervace, skladování, doprava a předání vzorku do laboratoře (pevné, kapalné vzorky) 13. Validace vzorkovací a analytické metody (řízení jakosti vzorkovacích a analytických prací) 14. Vyhodnocení výsledků případové studie - závěrečné zprávy (zkouška)

3 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N Vzorkování odpadů - souhrn

4 Odpady Legislativní předpisy: 1. Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů,

5 Odpady Legislativní předpisy - vyhlášky: 1. Vyhláška č. 376/2001 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů 2. Vyhláška č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů), ve znění pozdějších předpisů 3. Vyhláška č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě 4. Vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady 5. Vyhláška č.384/2001 Sb., o nakládání s PCB 6. Vyhláška č.294/2005 Sb. o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady 7. Vyhláška č. 341/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a o změně vyhlášky č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady (vyhláška o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady)

6 Odpady Legislativní předpisy - vyhlášky: 8. Vyhláška č.352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady 9. Vyhláška č.352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky

7 Zákon č.185/2001 Sb. 3 Pojem odpad (1) Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu.

8 Požadavky na vzorkování odpadů vyplývající z legislativních předpisů:

9 Vyhláška Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví č. 376/2001 Sb. o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů 5 Odběr vzorků pro účely hodnocení nebezpečných vlastností odpadů (1) Před odběrem vzorků musí být zpracován plán odběru vzorků, jehož zásady jsou uvedeny v příloze č. 4 (2) Odběr vzorků pro účely hodnocení nebezpečných vlastností odpadu splňuje žádoucí předpoklady, byl-li proveden standardními metodami stanovenými v technických normách tak, aby byl získán reprezentativní vzorek posuzovaného odpadu. (3) O odběru vzorků musí být sepsán protokol, který je spolu s protokoly o provedených zkouškách nebezpečných vlastností odpadu přílohou osvědčení podle 8 této vyhlášky. Náležitosti protokolu o odběru vzorků odpadu jsou uvedeny v příloze č. 5. (4) Odběr vzorků může provést pouze fyzická osoba, která absolvovala školení pro hodnocení nebezpečných vlastností odpadů, jehož náplň schválilo ministerstvo nebo Ministerstvo zdravotnictví podle 7 odst. 6 písm. c) nebo 7 odst. 7 písm. c) zákona. (5) Vzorek musí být odebrán minimálně v objemu, hmotnosti nebo velikosti potřebné k provedení zkoušek uvedených v příloze č. 3.

10 Vyhláška č. 294/2005 Sb. 4 Způsob hodnocení odpadů podle vyluhovatelnosti a mísitelnosti, seznam odpadů, které je zakázáno ukládat na skládky, a další podmínky pro ukládání odpadů na skládky (2) Odběr vzorků odpadů pro účely zpracování základního popisu odpadu a sledování kritických ukazatelů může provádět pouze kvalifikovaná osoba, která není vlastníkem odpadu. V průběhu vzorkování musí být důsledně zajištěna jakost a řízení kvality vzorkování. Vzor protokolu o odběru vzorků je uveden ve zvláštním právním předpise 5).

11 Použití kalů na zemědělské půdě Vyhláška MŽP č. 382/2001 Sb. 4 odst. 1) původci kalů zajišťují monitoring vlastností kalů a monitoring půdy 4, odst. 2) Při monitoringu kalů se provádí odběry a chemickými a mikrobiologické analýzy (požadavky na osoby provádějící odběr nejsou specifikovány) 4, odst. 4) Monitoring půdy provádějí osoby pověřené Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským podle podmínek definovaných Zákonem č. 156/1998 Sb. o hnojivech.

12 Nakládání s PCB, odpady s obsahem PCB a zařízeními obsahujícími PCB Vyhláška MŽP 384/2001 Sb. 2 odst. 2) odběry vzorků dle 2 odst. 2, provádějí pouze osoby, které byly certifikovány podle ČSN EN a splňují odbornou způsobilost podle zvláštních právních předpisů.

13 Odpady Použití vzorkování v problematice řešení ekologických zátěží: 1. lokalizování a prostorové vymezení kontaminovaného materiálu, který je určen k následné likvidaci, 2. charakterizace odpadů pro účely dalšího nakládání s odpadem (při zpracování základního popisu odpadu, při hodnocení nebezpečných vlastností odpadů apod.),

14 Odpady 1. lokalizování a prostorové vymezení kontaminovaného materiálu, který je určen k následné likvidaci, a) při vzorkování je uplatňován etapovitý přístup postupného upřesňování lokalizace a celkového množství kontaminovaného materiálu s využitím metod vzorkování s úsudkem (autoritativní vzorkování), b) vzorkování je podmíněno požadavky osoby odpovědné za realizaci a výsledky rizikové analýzy nebo sanačních prací.

15 Odpady 2. charakterizace odpadů pro účely dalšího nakládání s odpadem (při zpracování základního popisu odpadu, při hodnocení nebezpečných vlastností odpadů apod.),, a) při vzorkování jsou využívány zejména metody statistického vzorkování, b) vzorkování je podmíněno požadavky Zákona o odpadech a osoby odpovědné za další nakládání s odpadem.

16 Metodický pokyn MŽP pro vzorkování odpadů C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPJMFOKWRKV/$FILE/MP%20pro%20vzorkov%C3%A1n%C3%AD%20odpad%C5%AF,%20%C3%BAnor% pdf

17 Normy pro vzorkování odpadů ČSN EN Charakterizace odpadů Vzorkování odpadů Pokyny pro přípravu programu vzorkování a jeho použití CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 1: Postup pro výběr a použití kritérií pro odběr vzorků v různých podmínkách; (Výběr a použití základů statistického přístupu ke vzorkování v různých podmínkách) CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 2: Způsoby vzorkování; CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 3: Postupy pro získávání podvzorků v terénu; CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 4: Postupy pro balení vzorku, jeho skladování, konzervaci, dopravu a doručování; CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 5: Postup přípravy plánu vzorkování.

18 Co dělá problémy při vzorkování jednotlivých matric odpadů?

19 Skupenství Fyzikální vlastnosti Proměnlivost znaků Technické podmínky uložení Pevné velikost částic prachovitý, jemnozrnný střednězrnitý, hrubozrnný konsolidace materiálu odpad je tvořen jedinou jednotkou odpad je tvořen více jednotkami nezpevněné homogenní homogenní zpevněné náhodně heterogenní heterogenní materiál v klidu malá množství (pytle, kartóny, sudy, bedny, materiál volně bez obalu) velká množství (zásobníky, volně na dopravních prostředcích, volně v lodních prostorech, volně na skládkách) materiál v pohybu z padajícího proudu, z otevřených nebo uzavřených žlabů, korečkových dopravníků, pásového dopravníku apod.) masivní kusy

20 Prostorová různorodost (heterogenita)

21 Skupenství Fyzikální vlastnosti Proměnlivost znaků Technické podmínky uložení Kapalné viskozita odpad je tvořen jedinou jednotkou odpad je tvořen více jednotkami materiál v klidu materiál v pohybu nízkoviskózní kapaliny (dynamická viskozita < Pa.s) homogenní homogenní malé nádoby (láhve, plechovky, kanystry, sudy) z toku (potrubí) středně a vysokoviskózní kapaliny (dynamická viskozita > Pa.s) náhodně heterogenní heterogenní mělké nádrže (hloubka < 2 m) nenáhodně heterogenní hluboké nádrže (hloubka > 2 m) cisterny laguny

22 Skupenství Fyzikální vlastnosti Proměnlivost znaků Technické podmínky uložení odpad je tvořen jedinou jednotkou odpad je tvořen více jednotkami materiál v klidu materiál v pohybu Heterogenní směsi (suspenze, emulze, pěny, kaly) viskozita velikost částic tuhé fáze podíl kapalné a tuhé fáze homogenní náhodně heterogenní homogenní heterogenní malé nádoby (láhve, plechovky, kanystry, sudy) mělké nádrže (hloubka < 2 m) z toku (potrubí) nenáhodně heterogenní hluboké nádrže (hloubka > 2 m) cisterny laguny

23 Postupy a způsoby odběru vzorku Příloha č.3 Metodického pokynu MŽP CEN/TNI : Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů - Část 2: Způsoby vzorkování

24 Norma definuje postupy odběru vzorků odpadů a vzorkovací technika pro: základní skupenství a podoby odpadů (kapalné odpady, odpady po ohřátí kapalné, pastovité odpady a kaly, pevné odpady, sypké, kusovité) způsoby jejich uložení ( sudy, nádrže, hromady, laguny, kontejnery atd.).

25 Principy výběru postupů odběru vzorků Pravděpodobnostní vzorkování preferovaný postup vzorkování, který umožňuje kvantifikovat úroveň spolehlivosti získaných výsledků z hlediska platnosti pro testovaný soubor. Při uplatňování pravděpodobnostního vzorkování musí být dodržovány doporučené způsoby odběru vzorku uváděné v této příloze; odebírá se celý profil, průřez apod.

26 Principy výběru postupů odběru vzorků Vzorkování s úsudkem používá se tam, kde nelze odebrat z celého souboru reprezentativní vzorek např. z důvodu omezené dostupnosti zdrojů, tj. času nebo financí, případně je požadován odběr konkrétní části vzorkovaného souboru anebo odběr z určitého bodu vzorkovaného souboru

27 Principy výběru postupů odběru vzorků Postupy odběrů závisí na kombinaci různých vlastností odpadu a podmínek vyskytujících se v místě odběru. Určujícími faktory jsou: typ materiálu odpadu/fyzikální vlastnosti podmínky na místě odběru/místo uložení odpadu (nádrž, halda, dopravní pás apod.), očekávaný stupeň heterogenity (např. homogenní kapaliny, rozvrstvené kapaliny, segregované kaly, směsi pevných materiálů), požadovaná spolehlivost výsledků, která může ovlivnit přístup k výběru směsných nebo bodových (prostých) vzorků, jak je uvedeno v příloze č. 2.

28 Základní schéma pro vzorkování odpadů

29 Odběr kapalin

30 Odběr kapalin ze sudů nebo barelů

31 Sudy nebo barely zabezpečit proti pohybu, uzemnit Usadit minut Očistit zátku a okolí Otevřít zátku nebo odstranit celé víko

32 Kapalné odpady - sudy Pravděpodobnostní pro homogenní kapaliny??? Uzavřenou trubicí - celý profil Otřít a vypustit do vzorkovnice Opakovat až do získání potřebného objemu

33 Kapalné odpady - sudy Pravděpodobnostní pro neznámé kapaliny Povrchový + dnový vzorek slít a nechat usadit Nedojde-li k rozvrstvení odebrat jako v předcházejícím případě Dojde-li, potom každou vrstvu zvlášť a vytvořit směsný vzorek

34 Kapalné odpady - sudy Vzorkování s úsudkem Povrchový vzorek Dnový vzorek

35 Malé kontejnery nebo vaky Stratifikace? Pravděpodobnostní Je-li stratifikace Profilový vzorek Není-li Zamíchání a odlití vzorku Vzorkování s úsudkem Protřepání a odlití vzorku

36 Nádrže Stejně jako sudy S úsudkem lze využít revizní otvory

37 Potrubí vyčistit zkontrolovat tlak a teplotu S úsudkem plnit pomocí nálevky z proudu Statisticky norma neřeší Lze v časové nebo průtokové závislosti (Turbulentní proudění) Z kohoutu nebo ventilu Konstantní průtok

38 Laguna nebo jímka Pravděpodobnostní čerpání S úsudkem z obvodu laguny Zatížený vzorkovač Naběrák (šoufek)

39 Kapalné a pevné látky mobilní po ohřátí Kontejnery, potrubí Zahřátím ztekutit. Plnit předehřátou vzorkovnici POZOR! NA BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA!!! Nikdy nezahřívat neznámý materiál!!!

40 Odběr kapalných a pevných odpadů mobilních po ohřátí Odběr kapalných a pevných odpadů mobilních po ohřátí Kontejner nebo potrubí? 6.1 Odběr z kontejneru 6.2 Odběr z potrubí Výběr typu kontejneru 5.1 Barely nebo kanistry 5.2 Malé kontejnery nebo vaky 5.3 Vertikální nádrž 5.4 Horizontální válc. nádrž 5.5 Potrubí Postupuj dle obr Pvpdobnostní vzorkování Postupuj dle obr. 4 Postupuj dle obr. 5 Postupuj dle obr. 6

41 Odběr kalů Odběr kalů Ano Je odpad uložen v kontejneru? Ne Odběr z kontejneru Odběr z laguny nebo jímky Výběr typu kontejneru 8.1 Barel nebo kanystr 8.2 Malý kontejner nebo vak 8.3 Vertikální nádrž 8.4 Horizontální válcovitá nádrž 8.6 Laguna nebo jímka Postupuj dle obr Pvpdobnostní vzorkování Postupuj dle obr. 4 Postupuj dle obr. 5 Postupuj dle obr. 7

42 Pastovité materiály Odběr materiálu v pohybu Z vytlačovaného proudu (nožem, strunou) Z pásového dopravníku (celý průřez)

43 Odběr jemně zrnitých materiálů Vzorkování jemně zrnitých pevných látek Kde jsou uloženy? 10.1 Malé objemy v klidu 10.2 Velké objemy v klidu 10.3 Padající proud 10.4 Pásový dopravník 10.5 Šnekový dopravník Ano Pvpdobnostní vzorkování? Ano Pvpdobnostní vzorkování? Ne Pvpdobnostní vzorkování? Ne Pvpdobnostní vzorkování? Ano Pvpdobnostní vzorkování Pvpdobnostní vzorkování Ne Pvpdobnostní vzorkování Ano Pvpdobnostní vzorkování Ne Vzorkování s úsudkem Vzorkování s úsudkem Použití naběráku? Ne Průřezový vzorek pomocí naběráku Ano Příčný profil zařízením s uzavíratelným vstupem Průřezový vzorek pomocí pravoúhlé šablony Příčný profil naběrákem

44 Odběr zrnitého nebo hrudkovitého materiálu Zrnité nebo hrudkovité materiály Kde je odpad uložen? 11.1 Malé objemy v klidu 11.3 Velké haldy 11.5 Malá množství masivních kusů materiálu v klidu 11.6 Velká množství masivních kusů materiálu v klidu 11.7 Velké kusy v pohybu Pvpdobnostní vzorkování? Vzorkování s úsudkem Vzorkování s úsudkem Postupuj podle obr Pvpdobnostní vzorkování 11.2 Velké objemy v klidu 11.4 V pohybu Výběr kusu materiálu Vzorkování s úsudkem Vzorkování s úsudkem Postupuj podle obr Směrový Směrový Geometrický nebo geometrický vzorek? Ano Pvpdobnostní vzorkování Směrový vzorek Geometrický vzorek Pvpdobnostní vzorkování Ne Vzorkování s úsudkem

45 Prášky, granule a malé krystaly Malé objemy v klidu (násypky, hromady, sila) Pravděpodobnostní Jádrovým vzorkovačem S úsudkem Lžící, lopatkou Velké objemy v klidu (násypky, hromady, sila) Pravděpodobnostní Vakuový vzorkovač, vrták řada dílčích vzorků S úsudkem Stejně, ale bodový odběr

46 Prášky, granule a malé krystaly Odběr z padajících proudů Pravděpodobnostní Průřezový vzorek Rozlišuje se šířka a hloubka proudu S úsudkem Z určitého místa proudu Odběr z pásových dopravníků Průřezový vzorek pomocí lopaty Pomocí pravoúhlé šablony S úsudkem jenom jednou

47 Prášky, granule a malé krystaly Odběr ze šnekových dopravníků zastavit před odběrem! Pravděpodobnostní i s úsudkem Vakuový vzorkovač

48 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály Odběr z pytlů, sudů nebo barelů rozprostření do vrstvy Pravděpodobnostní Pomocí latě oddělte materiál v místě vymezeném PV tento materiál přesuňte stranou podle PV proveďte rovnoběžné řezy ve zbývajícím materiálu odeberte materiál mezi rovnoběžnými řezy k přípravě směrového vzorku, S úsudkem V jednom místě odeberte požadované množství vzorku

49 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály Odběr velkých objemů z násypek nebo zásobníků S úsudkem během plnění Zavěšená vzorkovací trubice Odběr z velkých hald rozprostření do plochy Pravděpodobnostní Odběr v obou směrech Zmenšování vzorku S úsudkem (bodový odběr)

50 Odběr hrubozrnných materiálů

51 Úprava terénních vzorků

52 Výsledné laboratorní vzorky

53 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály V pohybu - jako v předešlém případu Malé objemy z masivních kusů materiálu S úsudkem Odštípnutí, odseknutí Z hromady velkých kusů materiálu S úsudkem Konkrétní kus Směrový vzorek - osekáním

54 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály Odběr velkých kusů v pohybu Pomocí technických prostředků umožňující předchozí postupy

55 Způsoby odběru vzorků A dále je třeba mít na zřeteli : z čeho se odpad bude odebírat velikost odebraného vzorku (dle plánu vzorkování) je-li vzorek pro vizuální kontrolu nebo pro provedení zkoušek že u kapalných nebo polotuhých odpadů lze použít vzorkovací zařízení pro odběry vzorků vod u pevných odpadů - vzorkovací vrtáky, lopatky, škrabky a jádrovky vzorkovací zařízení, pomocné nástroje a vzorkovnice (včetně uzávěrů a jejich těsnění) by měla být z materiálů inertních vůči vzorku

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Metodický pokyn MŽP ke vzorkování odpadů 1 OBSAH Úvod...6 1 Předmět a účel metodického pokynu...6 2 Oblast použití...6 3 Základní pojmy...7 4 Příprava programu zkoušení...10 5 Příprava a zpracování plánu

Více

Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH

Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 6. Metodický pokyn ke vzorkování odpadů... 1 7. Metodický pokyn odboru odpadů MŽP pro využití směsných vzorků provozních kapalin ze stykových

Více

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Václav Helán 1, Martin Bogumský 2, Vladimír Bogumský 2 1 2 THETA ASE, s.r.o., P.S. 103, 737 01 Český Těšín E-mail: 2theta@2theta.cz 2 SPL Bohumín Volba

Více

Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO

Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Hustopeče, 13.11.2013 Organická hnojiva & BRO co ÚKZÚZ vzorkuje?

Více

LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ

LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ Petr Kohout Forsapi s.r.o. Pavel Bernáth Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zdeněk Veverka Univerza-SoP s.r.o. Doškolovací semináře

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

Nástroje pro odběr vzorků

Nástroje pro odběr vzorků Nástroje pro odběr vzorků Václav Helán, Lenka Paszová, Sylva Mikšovičová 2 THETA ASE, s.r.o., Jasná 307, 735 62 Český Těšín 2theta@2theta.cz Proces analýzy Vzorkování největší chyba Úprava vzorku Vlastní

Více

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD Petr Kohout Forsapi s.r.o. Pavel Bernáth Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zdeněk Veverka Univerza-SoP s.r.o. Společnosti

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY

ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY Petr Kohout Forsapi s.r.o. Václav Durďák, Jiří Hendrych, Jiří Kroužek, Martin Kubal, Daniel Randula Vysoká škola chemicko-technologická

Více

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Sekce úřední kontroly Organizační schéma Sekce úřední kontroly Sekce úřední kontroly Hnojiva (registrace, přezkušování, dozor) Krmiva (kontrola krmivářských podniků + jejich

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno Ing.Václav Šťastný VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář 23.10.2017 Brno Vzorkování odpadních vod seminář 23.10. 2016 Brno Seznam norem týkajících se vzorkování odpadních vod a kalů ČSN ISO 5667-10 Jakost vod

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

VZORKOVÁNÍ. Základní pojmy

VZORKOVÁNÍ. Základní pojmy VZORKOVÁNÍ Základní pojmy a pravidla Vlastnosti vzorkovaných materiálů Chyby při vzorkování Strategie vzorkování, plán vzorkování Základní způsoby odběru, pravidla odběru Schéma vzorkování Vzorkovací pomůcky

Více

Postup praktického testování

Postup praktického testování Testování vzorků škváry odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 9. 2013 v zařízení na energetické využití odpadů společnosti SAKO Brno a.s. Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Nástroje pro odběr vzorků potravin Václav Helán, Lenka Paszová

Nástroje pro odběr vzorků potravin Václav Helán, Lenka Paszová Nástroje pro odběr vzorků potravin Václav Helán, Lenka Paszová 2 THETA ASE, s.r.o., Jasná 307, 735 62 Český Těšín E-mail: 2theta@2theta.cz Volba vzorkovacího nástroje Vlastnosti vzorku Požadavky na analýzu

Více

Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace

Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace Odběr vzorků ke stanovení přítomnosti GMO bude proveden v souladu s doporučením EK 2004/787/ES o technických pokynech pro odběr vzorků a detekci

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti Kontrola přípravků na ochranu rostlin Organizační struktura Odboru kontroly zemědělských vstupů ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výkon úřední kontroly výroby, dovozu, uvádění přípravků na

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

ODBĚR VZORKŮ. Základní pojmy. Vzorek

ODBĚR VZORKŮ. Základní pojmy. Vzorek ODBĚR VZORKŮ Základní pojmy Vzorek Vzorkování vybraná část celku, tj. materiálu nebo objektu, který má být analyzován má být reprezentativní, tj. vlastnostmi shodný s celkem proces odebírání vzorku vytváření

Více

Srovnávací praktické zkoušení upravených kalů mezi zúčastněnými laboratořemi sledovalo dílčí samostatné cíle:

Srovnávací praktické zkoušení upravených kalů mezi zúčastněnými laboratořemi sledovalo dílčí samostatné cíle: Testování vzorků kalů z čištění komunálních odpadních vod odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 2. 11. 2017 v ČOV Velké Meziříčí společnosti Vodárenská akciová společnost

Více

Skládky. Mgr. Vojtěch Pilnáček

Skládky. Mgr. Vojtěch Pilnáček Skládky Mgr. Vojtěch Pilnáček Obsah prezentace Rozdělení skládek Podmínky přijímání odpadů na skládky Poplatky & technické zabezpečení skládek Skládky inertního odpadu (S-IO) Skládky ostatního odpadu (S-OO)

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Testování vzorků kalů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 21. 10. 2014 v ČOV Liberec, akciové společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Zneškodňování a likvidace odpadů

Zneškodňování a likvidace odpadů Zneškodňování a likvidace odpadů odpady - plynné, kapalné, pevné a biologické odpady -ke spalování, recyklaci, skládkování průmyslové odpady, zemědělské a komunální odpady Účel analýzy : Posouzení způsobu

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

Lužice doškolovací kurz Vzorkování heterogenních materiálů. Pavel Bernáth, Zdeněk Veverka, Milena Veverková, Petr Kohout

Lužice doškolovací kurz Vzorkování heterogenních materiálů. Pavel Bernáth, Zdeněk Veverka, Milena Veverková, Petr Kohout Lužice doškolovací kurz Vzorkování heterogenních materiálů Pavel Bernáth, Zdeněk Veverka, Milena Veverková, Petr Kohout 19. listopad 2009 Lužice doškolovací seminář Vzorkování heterogenních materiálů (vzorkování

Více

Zákon zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Zákon zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Příloha č. 1.b. metodického doporučení odboru odpadů MŽP k přípravě plánů postupného odstranění PCB, odpadů PCB a zařízení s obsahem PCB nebo plánů dekontaminace zařízení s obsahem PCB pro období 2009

Více

Úvod. K oběma základním tématům proběhla široká diskuze.

Úvod. K oběma základním tématům proběhla široká diskuze. Testování vzorků stavebních recyklátů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů dne 13. 11. 2018 na recyklační ploše společnosti Chládek & Tintěra Havlíčkův Brod, a.s. Úvod Společnost

Více

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Kristýna Husáková Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2017 24. května 2017 Legislativa EU a ČR Směrnice Rady 86/278/ES

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing.

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství Ing. Pavla Šebestová Odběr vzorků z vodních nádrží, řek a potoků Tento projekt je spolufinancován

Více

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vyhodnocení výkonnosti účastníka vůči předem stanoveným kriteriím

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Testování vzorků kalů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 5. 6. 2014 v ČOV Brno - Modřice, akciové společnosti Brněnské vodárny a kanalizace Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment

Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment Cíle novely havarijní vyhlášky Požadavky vzniklé novelou vodního zákona (novelizace 150/2010 Sb.): odborně způsobilá

Více

Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení)

Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení) Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení) MZP 0002071102 Ing. Věra Hudáková Vývoj řešení výzkumného

Více

Součástí semináře bylo praktické procvičování účastníků ve vzorkování kalů pro stanovení mikrobiologických ukazatelů.

Součástí semináře bylo praktické procvičování účastníků ve vzorkování kalů pro stanovení mikrobiologických ukazatelů. Testování vzorků kalů z čištění komunálních odpadních vod odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 2. 11. 2017 v ČOV Velké Meziříčí společnosti Vodárenská akciová společnost

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pičín

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Strana 1 (celkem 6) Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Objednavatel: SUNCAD s.r.o. Nám. Na Lužinách 3 Praha 13 155 00 Podkladové materiály Pitter, P. : Hydrochemie,

Více

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. je specializovaný úřad státní správy zřízený zákonem č. 147/2002 Sb. je organizační složkou státu je správním úřadem, podřízeným Ministerstvu zemědělství je držitelem certifikátu

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

Tabulka 1: Minimální počty vzorků ve vztahu k posuzované, opravované či obnovované ploše stavby

Tabulka 1: Minimální počty vzorků ve vztahu k posuzované, opravované či obnovované ploše stavby Testování vzorků znovuzískané asfaltové směsi odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů dne 13. 11. 2018 na recyklační ploše společnosti Chládek & Tintěra Havlíčkův Brod, a.s.

Více

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.com Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů)

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Legislativa Platné právní předpisy pro nakládání s odpady k 1.1. 2012: zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech v platném znění (2013 nový zákon) vyhláška č. 381/2001

Více

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy 820 537 01 Chrudim III Ing. Markéta Dvořáčková 725 730 646 marketa.dvorackova@bioanalytika.cz BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Chrudim Provozuje zkušební laboratoř č. 1012 akreditovanou

Více

Validace metody Colilert-18 pro testování kompostů a podobných matric na přítomnost Escherichia coli

Validace metody Colilert-18 pro testování kompostů a podobných matric na přítomnost Escherichia coli Validace metody Colilert-18 pro testování kompostů a podobných matric na přítomnost Escherichia coli RNDr. Zdislava Boštíková Ing. Ladislava Matějů Martina Štěpánková Ochrana zdraví a životního prostředí

Více

a odstraňování jejich škodlivých následků,

a odstraňování jejich škodlivých následků, Strana 1782 Sbírka zákonů č. 175 / 2011 175 VYHLÁŠKA ze dne 20. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 450/2005 Sb., o náležitostech nakládání se závadnými látkami a náležitostech havarijního plánu, způsobu

Více

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje:

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje: 1 z 6 352 VYHLÁŠKA ze dne 11. září 2008 o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování

Více

Postup praktického testování

Postup praktického testování Testování vzorků kalů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 5. 6. 2014 v ČOV Brno - Modřice, akciové společnosti Brněnské vodárny a kanalizace Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Předávání odpadů. Mgr. Vojtěch Pilnáček

Předávání odpadů. Mgr. Vojtěch Pilnáček Předávání odpadů Mgr. Vojtěch Pilnáček Obsah přednášky Mám vlastně vůbec odpad? Jaký? Kam s ním a co s ním? Obecně o Dokumentace při předávání Předání pouze oprávněné osobě ( 12 odst. 2 zákona o odpadech)

Více

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1.

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1. Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1. Vážení zákazníci, představujeme Vám katalog odběrových zařízení a vzorkovačů řady Octopus a Octopus Mini, určené pro odběr vzorků kapalin, většiny

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

Testování vzorků odpadů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů v areálu CKNO BWM a.s.

Testování vzorků odpadů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů v areálu CKNO BWM a.s. Testování vzorků odpadů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 6. 6. 2017 v areálu CKNO BWM a.s. Úvod Společnost Forsapi, s.r.o. společně se společností UNIVERZA-SoP, s.r.o.

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015 Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se

Více

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Jedná se o právní předpisy a normy pro navrhování a provoz čistíren odpadních vod na našem území. Zákony a vyhlášky: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

10 Veřejná správa (kompetence)

10 Veřejná správa (kompetence) 72 10 Veřejná správa (kompetence) 10.1 Ministerstvo životního prostředí 10.1.1 Zákon č. 185/2001 Sb. (1) Ministerstvo a) je ústředním orgánem státní správy v oblasti odpadového hospodářství, b) vykonává

Více

Praktické zkoušení stavebních odpadů a recyklátů sledovalo dílčí samostatné cíle:

Praktické zkoušení stavebních odpadů a recyklátů sledovalo dílčí samostatné cíle: Testování vzorků stavebního odpadu a recyklátů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 24. 5. 2018 na recyklační ploše v Praze Kbelích společnosti METTA spol.s r.o. Úvod Společnost

Více

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČEZ DISTRIBUCE SKUPINA ČEZ DRUH DOKUMENTU METODIKA ČÍSLO DOKUMENTU ME 13/06 NÁZEV PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVNÍ ZPRACOVATEL odbor Strategický rozvoj vedoucí odboru 12120000 / Ing. Milan Špatenka

Více

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth 23. červen 2010 Leština doškolovací seminář Vzorkování železničního svršku II Naformátováno: Podtržení

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaelhdg8i) DŮVODOVÁ ZPRÁVA

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaelhdg8i) DŮVODOVÁ ZPRÁVA III. DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST A Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu Současné znění vyhlášky č. 294/2005 Sb. v 4 stanoví, že odběr vzorků provádí kvalifikovaná osoba,

Více

Hodnoticí standard. Chemik pro vzorkování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Chemik pro vzorkování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Chemik pro vzorkování (kód: 28-083-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Chemik Kvalifikační úroveň NSK -

Více

ODSTRANĚNÍ CHEMICKÝCH ODPADŮ VE SPALOVNÁCH 1 POSTAVENÍ SITA CZ NA TRHU SPALITELNÝCH ODPADU

ODSTRANĚNÍ CHEMICKÝCH ODPADŮ VE SPALOVNÁCH 1 POSTAVENÍ SITA CZ NA TRHU SPALITELNÝCH ODPADU ODSTRANĚNÍ CHEMICKÝCH ODPADŮ VE SPALOVNÁCH Autoři: Ing. DAVID BÍBRLÍK, Ing. LUKÁŠ HURDÁLEK M.B.A., Mgr. TOMÁŠ ONDRŮŠEK, SITA CZ a.s. Španělská 10/1073, 120 00 Praha 2 email: david.bibrlik@sita.cz, tomas.ondrusek@sita.cz,

Více

Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí. Zákon o životním prostředí

Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí. Zákon o životním prostředí Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí Právní požadavky v ochraně životního prostředí (velmi) stručná informace Ing. Jiří Seger Seminář ENVI GROUP s.r.o. Praha, 4.3.2016 Sdružení

Více

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 1.7.2012 do částky 80/2012 Sb. a 34/2012 Sb.m.s. Obsah a text 383/2001 Sb. - poslední stav textu Změna: 41/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. Změna: 353/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. (část)

Více

KONFERENCE RYBNÍKY 2017 Odběr a analýza vzorků rybničních sedimentů

KONFERENCE RYBNÍKY 2017 Odběr a analýza vzorků rybničních sedimentů KONFERENCE RYBNÍKY 2017 Odběr a analýza vzorků rybničních sedimentů Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Centrum hygienických laboratoří Pracoviště Jihlava, Oddělení vzorkování a servisu Pelhřimov Kruchňová

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75)

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75) Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE ( č. 37, 39-75) 37 Stanovení odolnosti proti teplu ochranných oděvů, rukavic a obuvi pro hasiče 37.1 Zkouška sálavým teplem ČSN EN ISO 6942 ČSN EN 1486, čl. 6.2

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán.

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán. Skladování chemických hlátek a odpadů dů z hlediska podnikové ekologie ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán www.envigroup.cz info@envigroup.cz 1 Oblasti Prevence závažných havárií: Zákon č. 224/2015 Sb.,

Více

Obecná legislativa k ochraně životního prostředí. Zákon č. 17 / 1992 Sb., o životním prostředí, ve znění zákona č. 123/1998 Sb.

Obecná legislativa k ochraně životního prostředí. Zákon č. 17 / 1992 Sb., o životním prostředí, ve znění zákona č. 123/1998 Sb. Obecná legislativa k ochraně životního prostředí Zákon č. 17 / 1992 Sb., o životním prostředí, ve znění zákona č. 123/1998 Sb. Zákon ČNR č. 388 / 1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí, dle změn

Více

Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem. Zeminy. - v Ústeckém kraji největší problémy. 2 zákona o odpadech

Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem. Zeminy. - v Ústeckém kraji největší problémy. 2 zákona o odpadech Ukládání odpadů na povrchu terénu v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem Zeminy - v Ústeckém kraji největší problémy 2 zákona o odpadech Zákon se vztahuje

Více

EMPLA AG spol. s r. o

EMPLA AG spol. s r. o Problematika odběru a úpravy vzorků zemin, sedimentů a sutí pro analýzu parametrů v sušině, vyhodnocení výsledků vůči stanoveným limitům EMPLA AG spol. s r. o Ing. Vladimír Bláha Vážení posluchači, pro

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Výsledky analýz vzorků odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 5. 2013 v Zařízení na energetické využití odpadů Praha 10 Malešice, společnosti Pražské služby a.s. Úvod

Více

Chemický technik environmentální geochemik (kód: M)

Chemický technik environmentální geochemik (kód: M) Chemický technik environmentální geochemik (kód: 28-084-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Chemický technik

Více

POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ

POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ Eduard Hanslík, Diana Marešová, Irena Pohlová, Markéta Reidingerová, Michal Novák POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ Podmínky ukládání odpadů na skládky a jejich

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března 2012 143/2012 Sb. o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod Vláda

Více

Seminář k posílení spolupráce při implementaci mnohostranných environmentálních smluv zaměřených na chemické látky a odpady

Seminář k posílení spolupráce při implementaci mnohostranných environmentálních smluv zaměřených na chemické látky a odpady Seminář k posílení spolupráce při implementaci mnohostranných environmentálních smluv zaměřených na chemické látky a odpady PLNĚNÍ NAŘÍZENÍ č. 850/2004 o POPs ve vztahu k odpadům Jaromír MANHART odbor

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR Ing. Dagmar Sirotková Pojem BRO biologicky rozložitelný odpad (314/2006 Sb.) jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu biologicky rozložitelný

Více

OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009

OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009 OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009 Zastupitelstvo Obce Teplýšovice schválilo dne 2.12.2009 ve smyslu 84 odst. 2písm. i) a 10 písm. a) zákona č. 128/2000

Více

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1.

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1. Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1. Vážení zákazníci, představujeme Vám katalog odběrových zařízení a vzorkovačů řady Octopus a Octopus Mini, určené pro odběr vzorků kapalin, většiny

Více

Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech

Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech Vyhlášky č. 294/2005 Sb., č. 376/2001 Sb. a č. 381/2001 Sb. Ministerstvo životního prostředí Odbor odpadů Eva Kubová Navrhované

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb.

Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Vysvětlivky: Požadované údaje se vyplňují v souladu s obchodním nebo živnostenským rejstříkem. Veškeré údaje o množství se udávají v tunách na šest desetinných

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady Definice odpadu dle zákona č. 185 / 2001 Sb.: Odpad - je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadu uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.060.30 2007 Duben umpy ČSN 75 6081 Cesspools Fosses étanches Abwassertanks; Sammelgruben Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 75 6081 z listopadu 1995.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Význam a způsob přípravy vzorků pro okruţní rozbory. Miroslav Perný

Význam a způsob přípravy vzorků pro okruţní rozbory. Miroslav Perný Význam a způsob přípravy vzorků pro okruţní rozbory Miroslav Perný Kontrola kvality analytických výsledků PŘESNOST SPRÁVNOST ANALYTICKÝ VÝSLEDEK INFORMACE O KONCENTRACI HLEDANÉHO ANALYTU METODY CHEMICKÉ

Více

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu.

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem mícháním je dosáhnout dokonalé, co nejrovnoměrnější

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 Obec OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Zastupitelstvo

Více

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Povinnosti obcí při nakládání s odpady dle současné platné legislativy Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Cíle prezentace Seznámit účastníky setkání s platnou legislativou v oblasti odpadového hospodářství

Více

PLÁN. HAVARIJNÍCH OPATŘENÍ (prozatímní) UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE ŽATEC

PLÁN. HAVARIJNÍCH OPATŘENÍ (prozatímní) UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE ŽATEC České dráhy, a. s. Uzlová železniční stanice Žatec PLÁN HAVARIJNÍCH OPATŘENÍ (prozatímní) UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE ŽATEC oblast Žatec (obsahuje nouzová opatření dle části 1.8. řádu RID) Ing. Daniel Jareš

Více

Vyhláška č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I. Článek 2 Základní pojmy pro účely této vyhlášky

Vyhláška č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I. Článek 2 Základní pojmy pro účely této vyhlášky Vyhláška č. 1/2001 o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I Obecní zastupitelstvo v Radovesnicích I podle 36, odst. 1, písm. f) zákona ČNR č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění

Více