Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc."

Transkript

1 Vzorkování pro analýzu životního prostředí 6/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014

2 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory ovlivňující jakost programu zkoušení volba schématu vzorkování, zabezpečení jakosti vzorkovacích a analytických prací 3. Postup při přípravě programu zkoušení a při zpracování plánu vzorkování, dokumentace vzorkovacích prací 4. Bezpečnost práce při odběrech vzorků 5. Vzorkování pevných a plastických materiálů I základní principy vzorkování pevných a plastických materiálů 6. Vzorkování pevných a plastických materiálů II specifika vzorkování zemin, sypkých materiálů, sedimentů a kalů 7. Vzorkování kapalných materiálů I základní principy vzorkování kapalných materiálů, specifikace vzorkování povrchových vod 8. Vzorkování kapalných materiálů II specifikace vzorkování podzemní vody, odpadní vody 9. Vzorkování půdního vzduchu 10. Vzorkování odpadů (souhrn) 11. Úpravy vzorků v terénu (pevné, kapalné vzorky) 12. Balení, konzervace, skladování, doprava a předání vzorku do laboratoře (pevné, kapalné vzorky) 13. Validace vzorkovací a analytické metody (řízení jakosti vzorkovacích a analytických prací) 14. Vyhodnocení výsledků případové studie - závěrečné zprávy (zkouška)

3 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N Vzorkování pevných a plastických materiálů II specifika vzorkování zemin, sypkých materiálů, sedimentů a kalů

4 Vzorkování nesoudržných materiálů (zemin a nezpevněného horninového prostředí) Normy a metodiky Metodický pokyn MŽP ČR: Vzorkovací práce v sanační geologii ČSN ISO ,2: Statistická hlediska vzorkování hromadných materiálů. ČSN Vzorkování materiálů. Základní ustanovení ČSN : Vzorkování sypkých a zrnitých materiálů

5 Vzorkování nesoudržných materiálů (zemin a nezpevněného horninového prostředí) Legislativní předpisy a možnosti vyhodnocování výsledků Zeminy Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody

6 Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z Pro orientační vyhodnocení stupně znečištění Upravuje kritéria A, B a C znečištění zemin a podzemní vody. Kritéria jsou signální koncentrace chemických látek v zemině a podzemní vodě a umožňují orientačně posoudit úroveň znečištění a zařadit znečištění do kategorie podle jeho závažnosti.

7 Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z Jednotlivá kriteria je možné interpretovat následujícím způsobem: "A" odpovídá přibližně přirozeným obsahům sledované látky v přírodě. Překročení této hodnoty se posuzuje jako znečištění, vyjma oblastí s přirozeným vyšším obsahem sledované látky. Pokud však není překročena hodnota kritéria B, znečištění není pokládáno za tak významné, aby bylo nutné zahájit průzkum nebo jeho monitorování. "B" je uměle zavedená hodnota ve výši přibližně aritmetického průměru mezi hodnotou A a C. Překročení této hodnoty se posuzuje jako znečištění, které může mít negativní vliv na zdraví člověka a jednotlivé složky životního prostředí, a proto se vyžaduje zjistit jeho zdroj a příčiny a podle výsledku rozhodnout o dalším průzkumu či zahájení monitoringu. "C" zohledňuje fyzikálně-chemické, toxikologické, ekotoxikologické, popř. další vlastnosti látek. Překročení této hodnoty představuje znečištění, které může znamenat významné riziko ohrožení zdraví člověka a dalších složek životního prostředí, a proto je nutné prokázat závažnost rizika jeho analýzou. Jejím výsledkem přitom může být potvrzení nebo naopak zvýšení uvedených kritérií a navržení sanace.

8 Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z

9

10

11

12 Metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění (uvedený ve Věstníku MŽP leden 2014)

13 Metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění (uvedený ve Věstníku MŽP leden 2014)

14 Metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění (uvedený ve Věstníku MŽP leden 2014)

15

16

17

18

19

20

21 Legislativní předpisy a možnosti vyhodnocování výsledků Zemědělská půda Vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 13/1994, kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech), jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 308/2000 Sb., zákonem č. 147/2002 Sb. a zákonem č. 317/2004 Sb. (ZÁKON o hnojivech)

22

23

24 Dokumentace, popis vzorku Dokumentace odběru a popis vzorku jsou neoddělitelnou součástí vzorkovacích prací Pro makroskopický popis vzorků je vhodné při odběru nezpevněných matric použít klasifikaci, založenou zejména na zrnitostním složení. Základními zrnitostními frakcemi jsou štěrk, písek, prach a jíl, Základní hranicí velikosti zrn jsou 2 mm. Částice větší než 2 mm jsou označovány jako štěrk, Hranice menších zrnitostních frakcí jsou v různých klasifikačních systémech různé, zpravidla využívající sestupnou řadu hranic frakcí 2 0,63 0,2 0,063 0,02 0,0063 mm.

25 Dokumentace, popis vzorku

26 Určení pozice bodu a hloubky odběru Místo a bod odběru musí být vždy definovány v plánu odběru vzorků Z hlediska hloubky odběru vzorku rozlišujeme 2 typy vzorků: povrchové vzorky (vzorky z hloubkového intervalu 0 až 15 cm), podpovrchové vzorky (vzorky odebírané z hloubky pod 15 cm).

27 Postupy odběru vzorků při identifikaci, plošném nebo prostorovém vymezení znečištění se používají především odběry prostých bodových vzorků, charakterizujících znečištění v daném bodě a v daném čase, směsné vzorky se obvykle nepoužívají (výjimkou je odběr vzorků pro charakterizaci odpadu), odběr vzorků se obvykle provádí od místa méně kontaminovaného po místa kontaminovaná, při odběru je vhodné používat metody přímé detekce těkavých organických látek pro okamžitou charakterizaci znečištění vzorkovaného materiálu těkavými organickými látkami (např. měřící přístroje s PID, FID detekcí), ochranné rukavice mají se vzorkem přijít do styku minimálně, doporučuje se archivovat minimálně polovinu vzorku pro případy požadavku dodatečných analýz, kontroly apod, vzorky s výjimkou vzorků na stanovení těkavých organických látek musí být, pokud je to možné, homogenizovány v terénu před uložením do vzorkovnice!!

28 Postup odběru povrchových vzorků před vlastním odběrem je nezbytné odstranit veškerý balastní materiál ze vzorkované plochy s výjimkou zkoumané zeminy např. rostlinný pokryv, kameny apod., povrchový vzorek je odebírán z hloubkového intervalu 0 až 15 cm. Podle požadovaného typu stanovení se vybere vhodný vzorkovač (vzorkovací lopatka, jádrovač apod.), vzorky na stanovení těkavých organických látek se odeberou speciálním postupem, vzorky na stanovení netěkavých látek se před uložením do vzorkovnice v terénu homogenizují, pokud není s laboratoří dohodnut jiný postup, vzorek ve vhodné vzorkovnici se podle požadavků na minimalizaci poškození vzorku zajistí (konzervace, stabilizace apod.) a dopraví se do laboratoře.

29 Postup odběru podpovrchových vzorků vyhloubení otvoru do požadované úrovně pomocí vhodného zařízení (vrtací souprava, ruční vrtání apod.), odběr vzorku pomocí vhodného vzorkovače (viz odběr porušených vzorků versus odběr neporušeného vzorku). (Pokud není plánem odběru vzorků stanoveno jinak, doporučuje se bodové vzorky odebírat s krokem odběru 15 cm.), vyjmutí vzorkovače z otvoru. Pokud část vzorku ze zařízení vypadne, nesmí být použit jako vzorek. Je důležité kontrolovat vrtný profil. Je třeba ověřovat, zda do vrtu nenapadal materiál z povrchu, nebo ze stěn vrtu. Ten musí ze vzorku odstraněn (např. zbytky asfaltu spadlé z povrchu do otvoru), vzorky na stanovení těkavých organických látek se odeberou speciálním postupem, vzorky na stanovení netěkavých sloučenin se před uložením do vzorkovnice v terénu homogenizují, pokud není s laboratoří dohodnut jiný postup, vzorek ve vhodné vzorkovnici se podle požadavků na minimalizaci poškození vzorku zajistí (konzervace, stabilizace apod.) a dopraví se do laboratoře.

30 Terénní orientační zkoušky na vzorcích zeminy Při odběrech zeminy a nezpevněných tuhých materiálů je doporučováno bezprostředně po vyjmutí vzorkovaného materiálu ze zkoumaného objektu provést terénní měření na identifikaci znečištění těkavými organickými látkami (pomocí PID nebo FID detektoru).

31 Terénní orientační zkoušky na vzorcích zeminy Postup: lžící nebo nožem se podélně rozřízne vyjmutý materiál, např. vrtné jádro, popř. se provedou do materiálu otvory v intervalu 15 cm, měří se bezprostředně nad povrchem (sonda přístroje se nesmí dotknout vzorkovaného materiálu!).

32 Odběr na stanovení těkavých organických látek Vzorky zemin na stanovení těkavých organických látek musí být odebrány bezprostředně (v několika málo minutách) po vyjmutí z horninového prostředí Kritické body při odběru na stanovení těkavých organických látek: analytický postup, terénní metoda konzervace vzorku, vzorkovnice, doba mezi odběrem a zpracováním vzorku.

33 Odběr na stanovení těkavých organických látek Postup: 1. určení vzorkovacího intervalu, 2. odstranění erodovaného či mechanicky poškozeného povrchu jádra (možnost odvětrání těkavých látek) např. pomocí špachtle, 3. odběr vzorku pomocí speciálního trubicového vzorkovače (odběr množství definovaného analytickým postupem),

34 Odběr na stanovení těkavých organických látek

35 Odběr na stanovení těkavých organických látek 4. očistí se vnější strana vzorkovače, přebytečný materiál se odstraní, 5. okamžitě se otevře vzorkovnice a vzorek se vytlačí ze vzorkovače do vzorkovnice. Je nutné zabránit styku vzorkovače s konzervační látkou!

36 Odběr na stanovení těkavých organických látek 6. odebere se další vzorek pro stanovení sušiny a terénní měření. 7. zátky a uzávěr vzorkovnice se zkontrolují, aby na nich nebyly žádné nečistoty způsobující ztráty těkavých organických látek, 8. označení vzorkovnice je doporučeno pomocí visačky, kterou lze snadno odstranit pro potřebu vážení vzorku. Nedoporučuje se používat lepící etikety, neboť mohou způsobit chyby při vážení vzorku! 9. vzorkovnice se okamžitě umístí do lednice (nikoliv pouze do chladničky!). Vzorky z různých míst by měly být odděleně uloženy, např. v plastikovém pytlíku, aby se omezila možnost přenosu kontaminace při transportu.

37 Metody konzervace vzorku pro stanovení těkavých organických látek Fyzikální metody konzervace: chlazení (teplota 2 až 6 C) umístění do kontejneru s ledem, mrazícími vložkami (suchý led se nedoporučuje má teplotu až 78 C, což může vést k poškození vzorkovnic, těsnění apod.), mražení (teplota 7 až -15 C) vzorky na stanovení sušiny nesmějí být zmraženy! Chemické metody konzervace: Metoda konzervace vzorků reagenční vodou ( closed-system vials, no chemical preservation with organic free water (OFW) ) Metoda chemické konzervace vzorku s použitím síranu sodného (Closed-System Vials, Chemical Preservation Sodium Bisulphate) Metoda chemické konzervace vzorku s použitím metanolu ( closedsystem vials, chemical preservation Methanol )

38 Postup odběru na stanovení těkavých organických látek s chemickým konzervantem Postup: Materiál: skleněné vialky (40 ml) o přesné hmotnosti, s PTFE septem a šroubovacím uzávěrem, magnetické míchadlo, konzervant. Na každé odběrové místo se použijí minimálně 2 vzorkovnice s konzervantem, 1 vzorkovnice bez konzervantu, další pro určení sušiny a terénní měření. Postup: 1. vialky jsou po dodání konzervantu převáženy s citlivostí 0,01 g (laboratoř), 0,1 g (terén). Doporučované množství konzervantu 5 ml, 2. vzorky jsou kontrolně zváženy před odběrem pokud je rozdíl mezi měřením ad 1) a ad 2) větší než 0,2 g, je to signálem ztráty konzervantu a vzorkovnice se musí vyřadit, 3. vzorek se odebere úzkoprofilovým jádrovým vzorkovačem, 4. 5 g vzorku se uloží do vzorkovnice. Pozor! Vzorkovač nesmí přijít do styku s konzervantem, 5. po naplnění, uzavření a vnějším očištění se vzorkovnice zváží, 6. vzorkovnice jsou označeny předem laboratoří nebo prodejcem, dodatečné nalepovací etikety zásadně nejsou akceptovatelné (maximálně lze použít snadno odstranitelné visačky), 7. fyzikální konzervace vzorku chlazení, mražení.

39 Odběry neporušených vzorků zemin Trubkové odběrové zařízení

40 Adjustovaný neporušený vzorek

41

42

43 EXTRAKCE ZEMIN MeOH Extrakční mohutnost 50 ml MeOH na 5g sušiny zeminy DCM návratnost v % XY bodový vlhkost zeminy v %

44 Odběr zemin na stanovení netěkavých sloučenin semivolatilní organické sloučeniny (typu výševroucích ropných produktů), pesticidy, polychlorované bifenyly (PCB), polycyklické aromatické uhlovodíky, kovy, kyanidy, apod.

45 Odběr zemin na stanovení netěkavých sloučenin Před uložením vzorku do vzorkovnic musí být provedena homogenizace vzorku (popř. v laboratoři) Postup homogenizace: odstranění balastních látek (rostlinných zbytků, např. větviček, kořenů, kamenů a předmětů antropogenní povahy úlomky, skla, odštěpky cihly apod.), série míchání (materiál je přemisťován do rohů, protřásán, nahrnován do středu a do stran apod., a opět promícháván) a kvartování.

46 Odběr zemin na stanovení netěkavých sloučenin Postup homogenizace kvartováním: rozdělení materiálu do 4 čtvrtin (např. pomocí kvartačního kříže). každá čtvrtina se míchá a homogenizuje samostatně. následně se jednotlivé části smíchají opět do jednoho celku. Série míchání a homogenizace kvartováním se opakuje minimálně ještě jednou, nebo lépe vícekrát (podle povahy vzorkované matrice).

47 Úprava vzorků

48 Odběr směsi jemnozrnného a hrubozrnného materiálu (např. štěrku s pískem) Při odběru této matrice je potřeba počítat s následujícími komplikacemi: výsledky je nutné interpretovat s velikou opatrností vzorek nebude reprezentovat skutečnou jakost materiálu (neboť je velmi komplikované až nemožné odebrat vzorek odpovídající zrnitostnímu složení vzorkovaného materiálu. Řešením je odběr velkého množství vzorku a analýza jednotlivých zrnitostních frakcí po prosítování), předpokládají se ztráty těkavých látek

49 Odběr směsi jemnozrnného a hrubozrnného materiálu (např. štěrku s pískem) Pozor na volbu vhodného vzorkovače podle velikosti částic v materiálu!!! D1.1 Určení minimální velikosti dílčího vzorku Požadavky: - Aktuální šířka, výška I délka vzorkovacího zařízení musí být 3 větší než je maximální velikosti částic (D 95 ) 1. D 95 3mm M inc = 10-9 ρ(3d 95 ) 3 = ρd (1) kde: M inc = hmotnost nejmenšího dílčího vzorku, v kg, D 95 = 95-percentil velikosti částice, v mm, ρ = objemová hmotnost materiálu, v kg/m D 95 <3mm V případě materiálu s maximální velikostí částic (D 95 ) menší než 3 mm: M inc = ρ kde: M inc = hmotnost nejmenšího dílčího vzorku, v kg, ρ = objemová hmotnost materiálu, v kg/m 3.

50 Odběr směsi jemnozrnného a hrubozrnného materiálu (např. štěrku s pískem) Pozor na vzájemný vztah mezi velikostí částic a velikostí vzorku!!! Kniha J. Kozák - Z. Cagaš: Hodnocení upravitelnosti a způsobu úpravy nerostných surovin, SNTL ISVTL, Praha 1965, kap "Určení váhy vzorku podle Demonda a Halferdalla", str Demond a Helferdall vzpracovali svou metodu na základě rozměrů zrn vzorků, přičemž se opírali hlavně o zkušenosti, nikoli o početní odvození. Vzorec je podobný předcházejícím vzorcům: Demond-Halferdallův vzorec Q = k * d^a kde "k" je součinitel charakterizující vzorkovanýž materiál a "a" mocnitel o hodnotě < 3. (Q je v kg a d je velikost zrna v mm). Hodnoty součinitelů k a a jsou uvedeny v závislosti na charakteru rudniny v následující tabulce: velmi stejnorodé stejnorodá nestejnorodá nestejnorodá, prorostlá k 0,06 0,1 0,18 0,32 a 1,8 2 2,25 2,5 V následující tabulce je množství vzorku v g Zrno (mm) velmi stejnorodé stejnorodá nestejnorodá nestejnorodá, prorostlá 0,010 0,015 0,010 0,006 0,003 0,100 0,951 1,000 1,012 1,012 1,000 60, , , ,000 10, ,

51 D1.2 Určení minimální velikosti vzorku Je dáno vztahem: 1 3 (1- p) M sam = ( D 95 ) ρ g 2 6 C V p kde: Pozor na vzájemný vztah mezi velikostí částic a velikostí vzorku!!! π (2) M sam = hmotnost vzoru v g; D 95 = 95-percentile velikosti částic, v cm; ρ = specifická hmotnost částic, v g/cm 3 ; g p CV = korekční faktor pro rozdělení (distribuci) částic vzorkovaného materiálu; = podíl částic s určitou charakteristikou (m/m); = požadovaný koeficient variance způsobený základní chybou (fundamental error) Příklady korekčních faktorů pro jednotlivé distribuce částic (g): Širokopásmové rozdělení: D 95 /D 05 > 4 g = 0.25 Střední rozdělení částic : 2 < D 95 /D 05 4 g = 0.50 Úzké pásmo rozdělení velikosti částic: 1 < D 95 /D 05 2 g = 0.75 Uniform particles: D 95 /D 05 = 1 g = 1.00

52 Odběr suchého sypkého materiálu Mezi nejčastější komplikace při odběru můžeme zařadit tato rizika: materiál vypadává ze vzorkovače, ztráty těkavých organických látek. Důležitou podmínkou pro odběr tohoto materiálu je použití vhodných vzorkovačů (zejména při odběrech pod povrchem)

53 Prášky, granule a malé krystaly Postupy odběru se odvíjejí podle způsobu uložení materiálu

54 Prášky, granule a malé krystaly Pozor na volbu vhodného vzorkovače podle velikosti částic v materiálu!!! D1.1 Určení minimální velikosti dílčího vzorku Požadavky: - Aktuální šířka, výška I délka vzorkovacího zařízení musí být 3 větší než je maximální velikosti částic (D 95 ) 1. D 95 3mm M inc = 10-9 ρ(3d 95 ) 3 = ρd (1) kde: M inc = hmotnost nejmenšího dílčího vzorku, v kg, D 95 = 95-percentil velikosti částice, v mm, ρ = objemová hmotnost materiálu, v kg/m D 95 <3mm V případě materiálu s maximální velikostí částic (D 95 ) menší než 3 mm: M inc = ρ kde: M inc = hmotnost nejmenšího dílčího vzorku, v kg, ρ = objemová hmotnost materiálu, v kg/m 3.

55 Prášky, granule a malé krystaly Pozor na vzájemný vztah mezi velikostí částic a velikostí vzorku!!! Kniha J. Kozák - Z. Cagaš: Hodnocení upravitelnosti a způsobu úpravy nerostných surovin, SNTL ISVTL, Praha 1965, kap "Určení váhy vzorku podle Demonda a Halferdalla", str Demond a Helferdall vzpracovali svou metodu na základě rozměrů zrn vzorků, přičemž se opírali hlavně o zkušenosti, nikoli o početní odvození. Vzorec je podobný předcházejícím vzorcům: Demond-Halferdallův vzorec Q = k * d^a kde "k" je součinitel charakterizující vzorkovanýž materiál a "a" mocnitel o hodnotě < 3. (Q je v kg a d je velikost zrna v mm). Hodnoty součinitelů k a a jsou uvedeny v závislosti na charakteru rudniny v následující tabulce: velmi stejnorodé stejnorodá nestejnorodá nestejnorodá, prorostlá k 0,06 0,1 0,18 0,32 a 1,8 2 2,25 2,5 V následující tabulce je množství vzorku v g Zrno (mm) velmi stejnorodé stejnorodá nestejnorodá nestejnorodá, prorostlá 0,010 0,015 0,010 0,006 0,003 0,100 0,951 1,000 1,012 1,012 1,000 60, , , ,000 10, ,

56 D1.2 Určení minimální velikosti vzorku Je dáno vztahem: 1 3 (1- p) M sam = ( D 95 ) ρ g 2 6 C V p kde: Pozor na vzájemný vztah mezi velikostí částic a velikostí vzorku!!! π (2) M sam = hmotnost vzoru v g; D 95 = 95-percentile velikosti částic, v cm; ρ = specifická hmotnost částic, v g/cm 3 ; g p CV = korekční faktor pro rozdělení (distribuci) částic vzorkovaného materiálu; = podíl částic s určitou charakteristikou (m/m); = požadovaný koeficient variance způsobený základní chybou (fundamental error) Příklady korekčních faktorů pro jednotlivé distribuce částic (g): Širokopásmové rozdělení: D 95 /D 05 > 4 g = 0.25 Střední rozdělení částic : 2 < D 95 /D 05 4 g = 0.50 Úzké pásmo rozdělení velikosti částic: 1 < D 95 /D 05 2 g = 0.75 Uniform particles: D 95 /D 05 = 1 g = 1.00

57 Prášky, granule a malé krystaly Malé objemy v klidu (kontejnery, pytle, barely) Pravděpodobnostní Jádrovým vzorkovačem S úsudkem Lžící, lopatkou

58 Prášky, granule a malé krystaly Velké objemy v klidu (násypky, hromady, sila) Pravděpodobnostní Vakuový vzorkovač, vrták řada dílčích vzorků S úsudkem Stejně, ale bodový odběr

59 Prášky, granule, krystaly Odběr z padajících proudů Pravděpodobnostní Průřezový vzorek Rozlišuje se šířka a hloubka proudu S úsudkem Z určitého místa proudu

60 Prášky, granule a krystaly Odběr z pásových dopravníků Průřezový vzorek pomocí lopaty Pomocí pravoúhlé šablony S úsudkem jenom jednou

61 Prášky, granule a malé krystaly Odběr ze šnekových dopravníků zastavit před odběrem! Pravděpodobnostní i s úsudkem Vakuový vzorkovač

62 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály Odběr z pytlů, sudů nebo barelů rozprostření do vrstvy Pravděpodobnostní Pomocí latě oddělte materiál v místě vymezeném PV tento materiál přesuňte stranou podle PV proveďte rovnoběžné řezy ve zbývajícím materiálu odeberte materiál mezi rovnoběžnými řezy k přípravě směrového vzorku, S úsudkem V jednom místě odeberte požadované množství vzorku

63 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály Odběr velkých objemů z násypek nebo zásobníků S úsudkem během plnění Zavěšená vzorkovací trubice Odběr z velkých hald rozprostření do plochy Pravděpodobnostní Odběr v obou směrech Zmenšování vzorku S úsudkem (bodový odběr)

64 Hrubozrnné nebo hrudkovité materiály V pohybu - jako v předešlém případu Malé objemy z masivních kusů materiálu S úsudkem Odštípnutí, odseknutí Z hromady velkých kusů materiálu S úsudkem Konkrétní kus Směrový vzorek - osekáním

65 Agrochemické zkoušení Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 275/1998 Sb., o agrochemickém zkoušení zemědělských půd a zjišťování půdních vlastností lesních pozemků Vyhláška č. 400/2004 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 275/1998 Sb., o agrochemickém zkoušení zemědělských půd a zjišťování půdních vlastností lesních pozemků, ve znění vyhlášky č. 477/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 477/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 275/1998 Sb., o agrochemickém zkoušení zemědělských půd a zjišťování půdních vlastností lesních pozemků

66 Odběr vzorků zemědělských půd 1) Osoba pověřená Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (dále jen "ústav") k odběru vzorků zajišťuje při provádění odběru dokumentační materiál sestávající se z protokolu o odběru vzorků a mapových podkladů k evidenci odběrových míst. (2) Půdní vzorky zemědělských půd se odebírají v období od 1. února do 31. května a v období od 1. července do 30. listopadu kalendářního roku. (3) Vzorek se na zemědělské půdě odebírá výhradně sondovací tyčí, nejméně 30 vpichy rozmístěnými rovnoměrně po ploše pozemku se stejnou plodinou a jednotným hnojením.

67 Odběr vzorků zemědělských půd (4) Plocha pro odběr jednoho vzorku je v průměru a) u orné půdy v bramborářské a horské oblasti 7 ha a u orné půdy v řepařské a kukuřičné oblasti 10 ha. Odběr vzorku se provádí vždy na hloubku ornice, nejhlouběji však do hloubky 30 cm, b) u trvalých travních porostů v bramborářské a horské oblasti 7 ha a u travních porostů v řepařské a kukuřičné oblasti 10 ha. Odběr vzorku se provádí do hloubky 15 cm s tím, že drnová vrstva půdy se z použité sondovací tyče odstraňuje, c) u chmelnic 3 ha. Odběr vzorku se provádí do hloubky 40 cm s tím, že vrchní deseticentimetrová vrstva půdy se z použité sondovací tyče odstraňuje, d) u vinic 2 ha. Odběr vzorku se provádí odděleně z vrstev půdy do hloubky 30 cm a od 30 cm do 60 cm, e) u intenzivních sadů 3 ha. Odběr vzorku se provádí do hloubky 30 cm.

68 Odběr půdních vzorků lesních pozemků 1) Z každého odběrového místa se minimálně odebere organická vrstva složená ze 3 horizontů (opad, fermentační a humusový horizont) z plochy 25 x 25 cm. Odběr se provádí kvantitativně až k rozhraní s minerální půdou. V případě výskytu horizontu T (rašelina) se odebere vzorek z tohoto horizontu zvlášť. (2) Z minerální půdy se odebere ze stejného místa odděleně minimálně vzorek z hloubky do 10 cm a z hloubky od 10 cm do 20 cm. (3) Odebrané půdní vzorky včetně charakteristiky odběrového místa (souřadnice, popis porostu a stanovištních podmínek v místě odběru) se předávají ústavu k analýze.

69 Protokol o odběru vzorků

70 Vzorkování půdní vlhkosti Aplikuje se, je-li hladina podzemní vody hluboko. Detekuje znečistění v mělkých vrstvách ještě než se dostane k hladině podzemní vody Tím lze předejít nákladným průzkumným pracím (hluboké monitorovací vrty) Můžeme se tím vyhnout hloubkové sanaci horninového prostředí (remediace) Kde je požadováno zjištění chemického profilu např. prosakování nitrátů do hlubších vrstev

71 Vzorkování půdní vlhkosti Jak to v půdě funguje: Velmi vlhká půda Suchá půda Ve vlhké půdě jsou malé adhezní síly mezi vodou a půdními částicemi V suché půdě jsou velké adhezní síly, protože kapiláry s vodou jsou o velmi malém průměru

72 Vzorkování půdní vlhkosti Duté porézní tělísko, saturované vodou Velmi jemné póry: adhezní síly jsou větší než největší možné sání (1 bar) Po aplikaci sání dojde k nasátí pouze vody, nikoliv vzduchu (větší rozměr molekul než voda)

73 Vzorkování půdní vlhkosti Porézní materiál může být vyroben z: Keramiky (tradiční jíly) Keramické materiály (čistý >99% oxid hlinitý) Teflon s příměsí křemíku Pórézní sklo (!) Pórézní plasty

74 Vzorkování půdní vlhkosti Tradiční keramika sorbuje důležité látky Těžké kovy a další polární ionty pesticidy a další polární látky Al 2 O 3 keramika je mnohem lepší; může být použita pro vzorkování nitrátů, bromidů, chloridů, sulfátů, Na +, fosfátů Sklo: je vhodné pro pesticidy Plasty a Teflon s příměsí křemíku: lze použít pro většinu látek

75 Vzorkování půdní vlhkosti Product Parameter Organics like herbicides, pesticides, total organic carbon, but also mineral oils Ceramics (12.01 samplers) (99.8% pure Al2O3) Teflon / quartz (12.51 samplers) Plastic with plastic reinforcement (19.21* samplers) Rhizon MOM and Macrorhizon 1 Plastic with stainless steel reinforcem ent (19.21*) Rhizon Borosilicatglass (new) samplers Ceramics samplers (90% Al2O3 10% SiO 2, Fe 2 O 3 TiO 2 ) - (test) - (test) + (test) - (test) ++ - (test) Phosphates Inorganics with limited interaction like nitrate, chloride, bromide, sulphates, sodium Inorganics with a strong interaction like trace metals - (test) + (for Cd, Ni, Zn + # (Pb,Cr) Yield water* (test) - (test) Macrorhizon Frost resistance Price * ++* * Minisamplers mainly for use in the lab (pot plants, leaching columns or profile pits) 1 Macrorhizon also for field use # for Pb en Cr after an initial yield of purging (3 ltr) water ## as far as known

76 Vzorkování půdní vlhkosti Při pochybnostech jaký vzorkovač pro půdní vodu aplikovat: Vložte půdní vzorek (válec) do trubice Přidávejte vodu ( dešťovou ) na povrch tak dlouho, až bude voda prosakovat dolní částí trubice Porovnejte koncentrace v této prosáklé vodě s koncentracemi ve vodě ze vzorkovače, který byl instalován ve stejné půdě.

77 Vzorkování sedimentů a kalů Účel vzorkování dna řek a vodních nádrží určení druhu sedimentů určení tloušťky vrstev určení úrovně kontaminace studium flóry a fauny (řasy, (mikro)organizmy)

78 Vzorkování sedimentů a kalů Organizace vzorkování Kolik má být odebráno vzorků a kde Účel průzkumu Vzorky z jednotlivých vrstev sedimentů? Směsný vzorek z několika vrstev? Jaké zařízení má být použito? Dostupnost (malá loď, velká loď) Bezpečnostní a ergonomická pravidla Zakotvení lodi a určení její pozice

79 Vzorkování sedimentů a kalů Analyzují se vzorky: 0-2 mikrony frakce jílu (lutum) < 16 mikronů jemná frakce sedimentu Procento organického materiálu Těžké kovy PAU (Polycyklické aromatické uhlovodíky) Minerální olej Často též: OCB a PCB Pozor: Písek a jemné frakce se analyzují odděleně.

80 Vzorkování sedimentů a kalů Komplikace spojené s odběrem sedimentů: sedimenty jsou materiálově velmi různorodé (jemnozrnné až štěrkovité), často s balastními látkami (např. s organickými cizorodými zbytky rostlin, s listy apod.), vysoký obsah vody v materiálu může způsobovat chyby spojené s nesprávným stanovením sušiny, složitá konzervace v terénu nelze zajistit aplikaci konzervantu v celém objemu vzorku. Požadavky: výběr vhodného vzorkovače má zásadní vliv na jakost odběru (vzorkovač musí být volen s ohledem na vlastnosti sedimentu a jeho uložení)

81 Vzorkování sedimentů a kalů Co je považováno za sediment? Kde sediment začíná Nautická hloubka je hloubka dna pro lodě Plaveniny První vrstva se stagnujícím sedimentem = hloubka dna pro průzkum životního prostředí

82 Vzorkování sedimentů a kalů Jevy, které komplikují kvalitu vzorků a jejich odběr. Stlačení (zhutnění) Odplynění Malá hustota Odplavení vrchní vrstvy Proud

83 Vzorkování sedimentů a kalů Stlačení Při odběru vzorků do trubicových vzorkovačů vzniká tření o stěny vzorkovače. Toto zvyšující se tření způsobí stlačení vzorku zejména u poslední vzorkované vrstvy, nebo způsobí vytlačení jejího materiálu do stran. voda sediment

84 Vzorkování sedimentů a kalů Řešení Trubicové vzorkovače s pístem Píst způsobí sání nad vzorkem, jakmile začne na vzorek působit tření o stěny vzorkovače. To způsobí snížení tohoto tření mezi vzorkem a stěnami vzorkovače. Vzorek nebude stlačen, obdržíte jeho plnou délku Píst musí být při vzorkování fixován tyčí, nebo lanem ve stejné pozici, pohybuje se pouze vzorkovací trubice!!!

85 Vzorkování sedimentů a kalů Malá hustota sedimentu Měkké a tekuté: vzorky vypadávají ze vzorkovače Vzorkovač s pístem: Podtlak pomáhá udržet vzorek ve vzorkovači Přístroje, které používají píst: Pístový vzorkovač z nerez oceli, Multisampler, Beekerův vzorkovač Pro tekuté sedimenty a kaly se používá řezná hlavice, která může být uzavřena Beekerův vzorkovač

86 Vzorkování sedimentů a kalů Odběr vrchní vrstvy sedimentu Vrchní (zvodnělá) vrstva je při průzkumu obvykle nejzajímavější! Jak zajistit aby vzorek obsahoval vrchní vrstvu? Po spuštění vzorkovače na dno tento vzorkovač povytáhněte o cca 30 cm. --> zafixujte píst pomocí lana (nesmí pružit) a odeberte vzorek. Vrchní (zvodnělá) vrstva bude obsažena ve vzorku. Pokud není viditelná vrstva čisté vody (bez kalu), opakujte tento postup s tím, že začnete vzorkovat výše.

87 Vzorkování sedimentů a kalů Proud Proud nedovolí sedimentaci jemných částic! Proud vychyluje vzorkovač ze svislého směru při vzorkování. Při běžném prodění vody je lepší vzorkovače zatloukat, než je zatlačovat do dna na dlouhých soutyčích.

88 Vzorkování sedimentů a kalů ISO normy: ČSN ISO : Jakost vod. Odběr vzorků:pokyny pro odběr vzorků dnových sedimentů. ČSN ISO : Jakost vod. Odběr vzorků:pokyny pro odběr vzorků plavenin.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Sekce úřední kontroly Organizační schéma Sekce úřední kontroly Sekce úřední kontroly Hnojiva (registrace, přezkušování, dozor) Krmiva (kontrola krmivářských podniků + jejich

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Strana 1 (celkem 6) Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Objednavatel: SUNCAD s.r.o. Nám. Na Lužinách 3 Praha 13 155 00 Podkladové materiály Pitter, P. : Hydrochemie,

Více

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH Podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, provádí ÚKZÚZ v rámci agrochemického zkoušení zemědělských půd (AZZP) také sledování obsahů rizikových

Více

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1.

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1. Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 11.1. Vážení zákazníci, představujeme Vám katalog odběrových zařízení a vzorkovačů řady Octopus a Octopus Mini, určené pro odběr vzorků kapalin, většiny

Více

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Zakládání staveb Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), včasné odevzdání

Více

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Václav Helán 1, Martin Bogumský 2, Vladimír Bogumský 2 1 2 THETA ASE, s.r.o., P.S. 103, 737 01 Český Těšín E-mail: 2theta@2theta.cz 2 SPL Bohumín Volba

Více

257/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. srpna 2009

257/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. srpna 2009 Systém ASPI - stav k 10.1.2010 do částky 1/2010 Sb. a 1/2010 Sb.m.s. Obsah a text 257/2009 Sb. - poslední stav textu 257/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. srpna 2009 o používání sedimentů na zemědělské půdě

Více

Vzorkování kapalin 1

Vzorkování kapalin 1 Vzorkování kapalin 1 PŘENOSNÉ RUČNÍ NAVÍJECÍ ZAŘÍZENÍ na spouštění a vytahování sond pro odběr kapalin Pro spouštění a navíjení sond pro odběr kapalin spouštěných jedním lanem. Lanko je možné objednat

Více

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici. Mechanika hornin a zemin Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), docházka

Více

Vyhláška č. 153/2016 Sb. ze dne 9. května 2016

Vyhláška č. 153/2016 Sb. ze dne 9. května 2016 Vyhláška č. 153/2016 Sb. ze dne 9. května 2016 o stanovení podrobností ochrany kvality zemědělské půdy a o změně vyhlášky č. 13/1994 Sb., kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního

Více

LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ

LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ LABORATORNÍ ZKOUŠENÍ TUHÝCH ZBYTKŮ PO SPALOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ Petr Kohout Forsapi s.r.o. Pavel Bernáth Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zdeněk Veverka Univerza-SoP s.r.o. Doškolovací semináře

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH 1990-2008 Zpracoval: Ing. Ladislav Kubík, Ph.D. Schválil: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. vedoucí

Více

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů 2012 Vážení zákazníci, představujeme Vám katalog odběrových zařízení a vzorkovačů, které jsou určené pro odběr vzorků kapalin, většiny sypkých a pastovitých látek

Více

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. je specializovaný úřad státní správy zřízený zákonem č. 147/2002 Sb. je organizační složkou státu je správním úřadem, podřízeným Ministerstvu zemědělství je držitelem certifikátu

Více

STARÉ ZÁTĚŽE. ÚKZÚZ sleduje hladiny obsahů hladiny obsahů (nikoli hladiny kontaminace) RP a látek v zemědělských půdách

STARÉ ZÁTĚŽE. ÚKZÚZ sleduje hladiny obsahů hladiny obsahů (nikoli hladiny kontaminace) RP a látek v zemědělských půdách STARÉ ZÁTĚŽE (www.mzp.cz, 1. 9. 2014) Za starou ekologickou zátěž je považována závažná kontaminace horninového prostředí, podzemních nebo povrchových vod, ke které došlo nevhodným nakládáním s nebezpečnými

Více

Nástroje pro odběr vzorků

Nástroje pro odběr vzorků Nástroje pro odběr vzorků Václav Helán, Lenka Paszová, Sylva Mikšovičová 2 THETA ASE, s.r.o., Jasná 307, 735 62 Český Těšín 2theta@2theta.cz Proces analýzy Vzorkování největší chyba Úprava vzorku Vlastní

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ Základní pojmy Obecná pravidla vzorkování Chyby při vzorkování, typy materiálů Strategie vzorkování Plán vzorkování Základní způsoby odběru Vzorkovací pomůcky

Více

ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY

ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY ETAPY PRŮZKUMU STAVEBNÍHO OBJEKTU ZNEČIŠTĚNÉHO ORGANOCHLOROVANÝMI PESTICIDY Petr Kohout Forsapi s.r.o. Václav Durďák, Jiří Hendrych, Jiří Kroužek, Martin Kubal, Daniel Randula Vysoká škola chemicko-technologická

Více

Úvod. K oběma základním tématům proběhla široká diskuze.

Úvod. K oběma základním tématům proběhla široká diskuze. Testování vzorků stavebních recyklátů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů dne 13. 11. 2018 na recyklační ploše společnosti Chládek & Tintěra Havlíčkův Brod, a.s. Úvod Společnost

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing.

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství Ing. Pavla Šebestová Odběr vzorků z vodních nádrží, řek a potoků Tento projekt je spolufinancován

Více

č.. 6: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

č.. 6: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Pedologické praktikum - téma č.. 6: Práce v pedologické laboratoři - půdní fyzika Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Půdní

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY. Šárka Poláková, Ladislav Kubík

APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY. Šárka Poláková, Ladislav Kubík APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY Šárka Poláková, Ladislav Kubík 1992 190 základní subsystém 1995 1997 27 subsystém kontaminovaných ploch Hlavní zásady výběru monitorovacích ploch v základním subsystému dodržení

Více

Zájmová oblast M 1 : 50 000

Zájmová oblast M 1 : 50 000 S Zájmová oblast Podklad získán ze serveru www.cuzk.cz dne 23.1.2013 M 1 : 50 000 AKCE: Proseč Analýza rizik bývalé sběrny druhotných surovin ve městě Proseč u Skutče Projekt realizace průzkumných prací

Více

Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO

Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO Vzorkování organických hnojiv vyrobených z BRO Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Hustopeče, 13.11.2013 Organická hnojiva & BRO co ÚKZÚZ vzorkuje?

Více

č.. 4: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/

č.. 4: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/ Pedologické praktikum - téma č.. 4: Odběr r půdnp dních vzorků Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Půdní vzorek je část matrice

Více

Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace

Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace Vzorkování potravin a surovin na průkaz genetické modifikace Odběr vzorků ke stanovení přítomnosti GMO bude proveden v souladu s doporučením EK 2004/787/ES o technických pokynech pro odběr vzorků a detekci

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Základní pojmy Jsou podrobně

Více

Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách

Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách Průzkum kontaminace zemin a půd V rámci zpracování předkládaného oznámení EIA byly provedeny kontrolní odběry vzorků zemin

Více

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno Ing.Václav Šťastný VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář 23.10.2017 Brno Vzorkování odpadních vod seminář 23.10. 2016 Brno Seznam norem týkajících se vzorkování odpadních vod a kalů ČSN ISO 5667-10 Jakost vod

Více

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Metodika cíleného monitoringu RNDr. Petr Kohout Forsapi s.r.o. Program Epsilon TAČR TH01031187 Konference:

Více

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD Petr Kohout Forsapi s.r.o. Pavel Bernáth Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zdeněk Veverka Univerza-SoP s.r.o. Společnosti

Více

Vzorkování sypkých hmot

Vzorkování sypkých hmot Vzorkování sypkých hmot 1 VZORKOVACÍ KOPÍ k vertikálnímu odběru sypkých a zrnitých materiálů Použití: Pro vertikální odběr lokálních vzorků prostupných sypkých a zrnitých materiálů standardně do hloubky

Více

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75)

Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE (zkoušky č. 37, 39-75) Požadavky na vzorek u zkoušek OVV a OPTE ( č. 37, 39-75) 37 Stanovení odolnosti proti teplu ochranných oděvů, rukavic a obuvi pro hasiče 37.1 Zkouška sálavým teplem ČSN EN ISO 6942 ČSN EN 1486, čl. 6.2

Více

Tabulka 1: Minimální počty vzorků ve vztahu k posuzované, opravované či obnovované ploše stavby

Tabulka 1: Minimální počty vzorků ve vztahu k posuzované, opravované či obnovované ploše stavby Testování vzorků znovuzískané asfaltové směsi odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů dne 13. 11. 2018 na recyklační ploše společnosti Chládek & Tintěra Havlíčkův Brod, a.s.

Více

Postup praktického testování

Postup praktického testování Testování vzorků škváry odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 9. 2013 v zařízení na energetické využití odpadů společnosti SAKO Brno a.s. Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

Splaveniny. = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti

Splaveniny. = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti SPLAVENINY Splaveniny = tuhé částice přemísťované vodou anorganický původ organický původ různého tvaru a velikosti Vznik splavenin plošná eroze (voda, vítr) a geologické vlastnosti svahů (sklon, příp.

Více

Vlastnosti zemin Zatřídění zemin (vyhodnocení křivky zrnitosti, trojúhelníkový diagram).

Vlastnosti zemin Zatřídění zemin (vyhodnocení křivky zrnitosti, trojúhelníkový diagram). 2.cvičení Vlastnosti zemin Zatřídění zemin (vyhodnocení křivky zrnitosti, trojúhelníkový diagram). Složení zemin a hornin Fyzikální a popisné vlastnosti Porovitost Číslo pórovitosti V n V V e V p p s.100

Více

Biodegradační plocha

Biodegradační plocha CELIO a.s. CZU00156 Biodegradační plocha Musí být doloženo, že koncentrace těžkých kovů v odpadu překročila výluh č. III Kód Název odpadu Příjem 01 03 05 N Jiná hlušina obsahující 01 03 07 N 01 04 07 N

Více

EMPLA AG spol. s r. o

EMPLA AG spol. s r. o Problematika odběru a úpravy vzorků zemin, sedimentů a sutí pro analýzu parametrů v sušině, vyhodnocení výsledků vůči stanoveným limitům EMPLA AG spol. s r. o Ing. Vladimír Bláha Vážení posluchači, pro

Více

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy Zákon č.. 156/1998 o hnojivech Klíčov ové principy Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Zákon a prováděcí vyhláš ášky Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,

Více

MODELY SORPCE VOC V ZEMINÁCH VS. METODY STATICKÉ HEAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE

MODELY SORPCE VOC V ZEMINÁCH VS. METODY STATICKÉ HEAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE VYSOKÁ ŠKOLA CEICKO-TECNOLOICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí ODELY SORPCE VOC V ZEINÁC VS. ETODY STATICKÉ EAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE Veronika Kučerová Doc. Ing. Josef Janků, CSc.

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy)

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) Klasifikace zemin Popis zeminy 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) kyprá, hutná 2. Struktura (laminární) 3. Barva 4. Velikost částic frakc 5. Geologická

Více

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN Stanovení vlhkosti zemin ČSN ISO/TS 17892-1 Vlhkost zeminy Základní zkouška pro zatřídění, pojmenování a popis Příklady dalšího použití: stanovení

Více

Lokality Brownfield Průzkum kontaminace horninového prostředí a hodnocení lokality

Lokality Brownfield Průzkum kontaminace horninového prostředí a hodnocení lokality Lokality Brownfield Průzkum kontaminace horninového prostředí a hodnocení lokality Co je to kontaminace? Jak vzniká? Proč nám vadí? Jak se hodnotí? A co dál s ní v prostředí ČR? Co je to kontaminace? Koncentrace

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Výsledky analýz vzorků odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 5. 2013 v Zařízení na energetické využití odpadů Praha 10 Malešice, společnosti Pražské služby a.s. Úvod

Více

Praktické zkoušení stavebních odpadů a recyklátů sledovalo dílčí samostatné cíle:

Praktické zkoušení stavebních odpadů a recyklátů sledovalo dílčí samostatné cíle: Testování vzorků stavebního odpadu a recyklátů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 24. 5. 2018 na recyklační ploše v Praze Kbelích společnosti METTA spol.s r.o. Úvod Společnost

Více

Ing. Jiří Kolouch Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

Ing. Jiří Kolouch Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Vzorkování krmiv Přednáška probíhá v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace. Ing. Jiří Kolouch 7.5.2013 Projekt je

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Klasifikace zemin

Více

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth 23. červen 2010 Leština doškolovací seminář Vzorkování železničního svršku II Naformátováno: Podtržení

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Metodický pokyn MŽP ke vzorkování odpadů 1 OBSAH Úvod...6 1 Předmět a účel metodického pokynu...6 2 Oblast použití...6 3 Základní pojmy...7 4 Příprava programu zkoušení...10 5 Příprava a zpracování plánu

Více

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy 820 537 01 Chrudim III Ing. Markéta Dvořáčková 725 730 646 marketa.dvorackova@bioanalytika.cz BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Chrudim Provozuje zkušební laboratoř č. 1012 akreditovanou

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový. Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy

SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový. Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy SR 450 Rychletuhnoucí potěr cementový Číslo výrobku Popis výrobku Rychleschnoucí potěr na bázi cementu s kompenzací smrštění pro vnitřní podlahy Složení SR 450 je suchá směs, sestávající ze speciálních

Více

Věc: IG průzkum pro akci Velká Bíteš - rekonstrukce náměstí

Věc: IG průzkum pro akci Velká Bíteš - rekonstrukce náměstí Sídlo: Kainarova 54 616 00 BRNO Kancelář: Gromešova 3 621 00 BRNO Tel.: 541218478 Mobil: 603 427413 E-mail: dbalun@balun.cz Internet: www.balun.cz Město Velká Bíteš V Brně dne 9. ledna 2012 Věc: IG průzkum

Více

SILNIČNÍ A GEOTECHNICKÁ LABORATOŘ

SILNIČNÍ A GEOTECHNICKÁ LABORATOŘ Inovace studijního oboru Geotechnika reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 SILNIČNÍ A GEOTECHNICKÁ LABORATOŘ podklady do cvičení PŮDNÍ OBJEMOVÝ DENZITOMETR Ing. Marek Mohyla Místnost: C 315 Telefon: 597 321 362

Více

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE oppeltova@mendelu.cz ANALÝZA ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH A PODZEMNÍCH VOD A NÁVRH NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ V SOUVISLOSTI SE ZÁSOBOVÁNÍM OBCE STUDENÉ PITNOU VODOU Petra

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

17/2009 Sb. VYHLÁŠKA

17/2009 Sb. VYHLÁŠKA 17/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. ledna 2009 o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě Ministerstvo životního prostředí stanoví v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle 11 odst. 5 zákona č. 167/2008

Více

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vyhodnocení výkonnosti účastníka vůči předem stanoveným kriteriím

Více

VYHLÁŠKA. č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě

VYHLÁŠKA. č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě VYHLÁŠKA č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna 2009 o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě Ministerstvo životního prostředí stanoví v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle 11 odst. 5 zákona č. 167/2008

Více

Monitoring vod. Monitoring podzemní voda:

Monitoring vod. Monitoring podzemní voda: Monitoring vod Monitoring podzemní voda:...1 Předprovozní monitoring:...1 Monitoring v rámci provozu...2 Vyhodnocení monitoringu podzemních vod...3 Monitoring povrchová voda:...5 Profil Dubenecký potok

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor krmiv, hnojiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH celkové obsahy rizikových prvků v zemědělských půdách průběžná zpráva (1998 2013) Zpracovali:

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

ODOLNOST KAMENIVA. ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování

ODOLNOST KAMENIVA. ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování ODOLNOST KAMENIVA Odolnost proti zmrazování a rozmrazování ČSN EN 1367-1 Zkoušení odolnosti kameniva vůči teplotě a zvětrávání Část 1: Stanovení odolnosti proti zmrazování a rozmrazování - chování kameniva

Více

EKO-SOP-001, část O (ČSN ISO 11465) EKO-SOP-001, část E (ČSN ISO ČSN EN )

EKO-SOP-001, část O (ČSN ISO 11465) EKO-SOP-001, část E (ČSN ISO ČSN EN ) Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU Laboratorní cvičení z předmětu Reologie potravin a kosmetických prostředků 4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU (KAPILÁRNÍ VISKOZIMETR UBBELOHDE) 1. TEORIE: Ve všech kapalných látkách

Více

Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH

Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH Duben 2008 Ročník XVIII částka 4 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 6. Metodický pokyn ke vzorkování odpadů... 1 7. Metodický pokyn odboru odpadů MŽP pro využití směsných vzorků provozních kapalin ze stykových

Více

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem

Více

Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce

Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce Ostravská těžební, a.s. Sládková 1920/14 702 00, Moravská Ostrava Průkazní zkoušky hlušiny frakce 0/300 a frakce 0/125 z haldy Heřmanice k použití pro zemní práce V Ostravě dne 2.12.2016 strana 2 z 6 počet

Více

ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:

ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory: ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN Zhutnitelnost zeminy závisí na granulometrickém složení, na tvaru zrn, na podílu a vlastnostech výplně z jemných částic, ale zejména na vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:

Více

VYHLÁŠKA č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna 2009, o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě. 1 Předmět a účel úpravy

VYHLÁŠKA č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna 2009, o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě. 1 Předmět a účel úpravy VYHLÁŠKA č. 17/2009 Sb. ze dne 5. ledna 2009, o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě Ministerstvo životního prostředí stanoví v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle 11 odst. 5 zákona č. 167/2008

Více

135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb. Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění

135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb. Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění ČUT v Praze - Fakulta stavební Centrum experimentální geotechniky (K220) 135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění Jde o obecné studijní

Více

UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ

UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ KONTAMINACE PROSTŘEDÍ ORGANICKÝMI POLUTANTY V DŮSLEDKU UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ Radim Ptáček GEOoffice, s.r.o., www.geooffice.cz, ptacek@geooffice.cz INFORMACE

Více

Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou.

Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou. KLASIFIKACE A CHARAKTERISTIKY STAVU ZEMIN podle ČSN 731001 a ČSN 73 6133 Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou. Zrnitostní křivka je součtová čára,

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti Kontrola přípravků na ochranu rostlin Organizační struktura Odboru kontroly zemědělských vstupů ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výkon úřední kontroly výroby, dovozu, uvádění přípravků na

Více

Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření. Pavel Novák Vyškov

Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření. Pavel Novák Vyškov Aktuální problémy vymezování OPVZ a způsob hospodaření Pavel Novák Vyškov 26.10. Ochrana vodních zdrojů Aktuálně existují v praxi současně PHO i OP, novelou zákona o vodách nedošlo ke zrušení PHO!!! u

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků UKLÁDÁNÍ ODPADŮ NA POVRCHU TERÉNU A DO PODZEMÍ ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice,

Více

P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA. č. /2008 Sb., o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě

P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA. č. /2008 Sb., o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA č. /2008 Sb., ze dne o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě Ministerstvo životního prostředí v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle

Více

Srovnávací praktické zkoušení upravených kalů mezi zúčastněnými laboratořemi sledovalo dílčí samostatné cíle:

Srovnávací praktické zkoušení upravených kalů mezi zúčastněnými laboratořemi sledovalo dílčí samostatné cíle: Testování vzorků kalů z čištění komunálních odpadních vod odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 2. 11. 2017 v ČOV Velké Meziříčí společnosti Vodárenská akciová společnost

Více

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1.

Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1. Katalog odběrových zařízení a vzorkovačů OCTOPUS Verze 10.1. Vážení zákazníci, představujeme Vám katalog odběrových zařízení a vzorkovačů řady Octopus a Octopus Mini, určené pro odběr vzorků kapalin, většiny

Více

G-Consult, spol. s r.o.

G-Consult, spol. s r.o. G-Consult, spol. s r.o. KARVINÁ - Sovinec Rekultivovaná skládka TKO, monitoring Závěrečná zpráva, 2012 Číslo zakázky Účel Katastrální území Kraj Objednatel 2010 0116S sledování kvality podzemní a povrchové

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2019,

VYHLÁŠKA. ze dne 2019, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2019, kterou se stanoví kritéria, při jejichž splnění je znovuzískaná asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem, a kritéria, při jejichž splnění asfaltová směs

Více

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Více

Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne

Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne 23. 1. 2017 Prof. Ing.Tomáš Kvítek, CSc. tomas.kvitek@pvl.cz Povodí Vltavy, státní podnik Odnos látek, zeminy

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 435/2 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,

Více

ZATÍŽENÍ SEDIMENTU HOSTIVAŘSKÉ NÁDRŽE PRIORITNÍMI POLUTANTY 40 LET AKUMULACE ZNEČIŠTĚNÍ

ZATÍŽENÍ SEDIMENTU HOSTIVAŘSKÉ NÁDRŽE PRIORITNÍMI POLUTANTY 40 LET AKUMULACE ZNEČIŠTĚNÍ ZATÍŽENÍ SEDIMENTU HOSTIVAŘSKÉ NÁDRŽE PRIORITNÍMI POLUTANTY 4 LET AKUMULACE ZNEČIŠTĚNÍ ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Thákurova 7, Praha 6, 16629, Česká republika

Více

4.cvičení Metody stanovení zrnitosti

4.cvičení Metody stanovení zrnitosti 4.cvičení Metody stanovení zrnitosti Ing. Petra Hubová hubova@af.czu.cz č.dv. 234 ÚVOD Zrnitost (textura) půdy Význam vliv na zvětrávání a půdotvorný proces jemnozrnné substráty snáze zvětrávají vliv na

Více

Calibro Plus Evaporation

Calibro Plus Evaporation Calibro Plus Evaporation Výrobek CALIBRO P.E. je omítka na vlhké stěny, speciálně vyvinuta pro zajištění ochrany proti vlkosti, solím a kondenzaci vodních par. Sestává se z následující kombinace: hrubá

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 36 11. funkční období 36 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských

Více

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic Vzorkování podzemních vod Ing. Pavel Bervic ČSN EN ISO 5667 Část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků Kvalita vod odběr vzorků - Část 3: Konzervace vzorků vod a manipulace

Více

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic Vzorkování podzemních vod Ing. Pavel Bervic ČSN EN ISO 5667 Část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků Kvalita vod odběr vzorků - Část 3: Konzervace vzorků vod a manipulace

Více