SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010"

Transkript

1 SDRUENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010 Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. (SPJ), je nevládní nezisková organizace založená v roce SPJ iniciuje a rozvíjí nové metody prevence kriminality a řešení následků trestné činnosti. Naše cíle Mezi cíle sdružení patří zajišťování úspěšné reintegrace znevýhodněných osob do společnosti a jejich návratu na trh práce; poskytování informačních a konzultačních služeb v oblasti finanční gramotnosti, právního minima a zadluženosti směrem ke klientům, ale i formou školení a podpory pracovníků, kteří s klienty pracují; dále vzdělávání odborníků z vládních i nevládních organizací v oblasti komunikace a mediace a poskytování odborných supervizí. Komu a kde pomáháme Mezi cílové skupiny SPJ patří především klienti s kriminální minulostí (včetně osob ve výkonu trestu odnětí svobody), mladiství a mladí dospělí ohrožení sociálním vyloučením a příslušníci sociálně vyloučených lokalit. V roce 2010 probíhaly aktivity v 8 krajích ve Středočeském, Ústeckém, Karlovarském, Jihočeském, Královehradeckém, Pardubickém, v kraji Vysočina a v Praze, ve 13 věznicích - Bělušice, Drahonice, Horní Slavkov, Jiřice, Kynšperk, Nové Sedlo, Oráčov, Praha - Pankrác, Praha - Ruzyně, Příbram, Světlá nad Sázavou, Vinařice a Všehrdy a ve spolupráci s 25 středisky Probační a mediační služby ČR. Oblasti činností SPJ pro klienty mentoring osobní asistence vyškoleným mentorem v problematické životní situaci (výstup z vězení, výkon alternativního trestu, romský mentoring, podpora pro mladistvé apd.) a pracovní poradenství, motivační a rekvalifikační programy pro osoby před propuštěním z výkonu trestu odnětí svobody, dluhové a právní poradenství a vzdělávací kurzy v oblasti finanční gramotnosti a řešení zadluženosti, akreditované probační programy pro mladistvé (dle 17 zákona 218/2003 Sb.) Učební program mladiství a Mentor.

2 Oblasti činností SPJ pro odbornou veřejnost akreditované vzdělávací programy pro pracovníky v sociálních službách dle zákona č. 108/2006 Sb. - Kurz k řešení finanční situace předlužených osob a kurz Práce s klienty s kriminální minulostí, akreditovaný rekvalifikační kurz Mentor dle vyhlášky MŠMT č. 524/2004 Sb., kurzy komunikačních dovedností, vzdělávací kurzy a supervize pro odborníky z oblasti pomáhajících profesí (př. Kvalifikační a Specializační vzdělávací program pro úředníky a asistenty PMS ČR), odborná knihovna pro veřejnost. Pověření a registrace pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí, registrace dle zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách (poskytování sociální rehabilitace pro děti, mládež a ml. dospělé ohrožené sociálním vyloučením a osoby opouštějící zařízení ochranné nebo ústavní výchovy na Ústecku), akreditace vzdělávací instituce dle zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách. Služby zaměřené na řešení zadluženosti Vzdělávací kurzy pro klienty Kurz Finanční gramotnost a řešení zadluženosti - cílem je informovat klienty o problematice dluhů - vznik, předcházení či nárůst zadluženosti, prostředky řešení zadluženosti, exekuce a osobní bankrot. Klientům je poskytnut informační základ pro řešení vlastní problémové situace za využití prostředků, které jsou v souladu se zákonem. Účastníci jsou vedeni k zamyšlení nad svými právy a povinnostmi, a to jak v případě zadlužení, tak v případě dalších rizikových situací. Kurzy se konají zejména ve věznicích, dětských domovech, výchovných ústavech, na úřadech práce či v personálních agenturách, na farních charitách, v azylových domech a domech na půl cesty. V roce 2010 se uskutečnilo 55 kurzů pro 573 klientů. Dluhové poradny Dluhová poradna v Praze a v Ústí nad Labem je určena klientům z Prahy, Středočeského kraje a Ústeckého kraje - cílem poradenství je poskytnout konkrétní individuální pomoc klientům v situaci zadlužení a předlužení. Konzultace jsou zaměřeny na problematiku dluhů, prostředky řešení zadluženosti, mapování dluhů, komunikaci s věřiteli, právní rámec

3 exekucí, soudní řízení související s dluhy a další právní problémy. Pokud klient splňuje podmínky, dluhový poradce jej provede celým procesem zpracování a podání žádosti o osobní bankrot. Za rok 2010 prošlo pražskou a ústeckou poradnou 151 klientů (průměrná doba schůzky je 1,5 hodiny, klient obvykle navštíví experta SPJ třikrát). Dluhová poradna v terénu (vězení, středisko PMS ČR, apod.) - klientům ve věznicích či na střediscích PMS ČR je k dispozici právní poradna k řešení jejich problémové situace v oblasti zadluženosti a hledání účinných kroků k jejímu řešení. Poradnu zajišťuje expert SPJ formou pravidelné docházky do věznic či na střediska PMS, příp. další místa dle zájmu. Za rok 2010 se uskutečnilo 6 výjezdů mobilních poraden pro 41 klientů. Služby zaměřené pro klienty v nepříznivé sociální situaci Romský mentoring služba Mentor pro romské klienty PMS ČR Služba je určena klientům Probační a mediační služby ČR, kteří se cítí být součástí romské menšiny, dostali se do konfliktu se zákonem a byl jim nebo jim může být uložen alternativní trest nebo opatření. Účelem je motivovat klienty k úspěšnému vykonání uloženého alternativního trestu/opatření a snížit tak rizika recidivy a prohlubujícího se sociálního vyloučení. Službu poskytuje romský mentor, kterého s klienty spojuje sounáležitost s romskou komunitou, jazyková a kulturní blízkost. Poskytuje klientovi praktickou pomoc a poradenství, působí jako prostředník mezi ním a justicí, propojuje klienty s poskytovateli odborných služeb v regionu. Během roku 2010 působilo na 50 romských mentorů, kteří spolupracovali s 16 středisky PMS ČR (v JHC, STC, HKK, PAK a ULK) a 3 odděleními sociálně právní ochrany dětí (v JHC). Celkem byla v r služba poskytnuta 242 klientům, intervence mentorů byla úspěšná ve 146 případech, což činí více než 60% úspěšnost. V listopadu-prosinci absolvovalo dalších 10 romských mentorů teoretickou část kurzu Mentor v Sokolově od ledna 2011 se tedy služba rozšíří i do Karlovarského kraje. Služba Mentor byla rozšířena na další cílovou skupinu rodiny ohrožené odebráním dítěte do ústavní péče. Celkem 14 ohroženým romským rodinám/77 členům těchto rodin (klienti OSPOD) byla služba Mentor užitečná. Práce mentorů s ohroženými rodinami (ve spolupráci s terénními rodinnými pracovníky a příslušnými pracovníky OSPOD), zahrnující poskytování poradenství, preventivní péči a posilování zdrojů rodiny, přispěla ke zvýšení schopností rodiny vyřešit svoji obtížnou situaci ohrožující dítě/mladistvého, a tím i k umožnění jeho ponechání v péči rodiny.

4 Mentoring pro osoby opouštějící výkon trestu či klienty PMS ČR a dalších institucí Mentoring je určen pro klienty z Prahy, Středočeského, Karlovarského a Ústeckého kraje, kteří se pohybují na hraně sociálních norem či se v minulosti dostali do konfliktu se zákonem. Jedná se především o klienty opouštějící výkon trestu odnětí svobody a klienty Probační a mediační služby ČR. Mentor podporuje klienta v jeho motivaci úspěšně se začlenit do společnosti bez dalšího konfliktu se zákonem a společně posilují kompetence klienta k samostatnému řešení problémů spojených s jeho nepříznivou sociální situací. Mentor pomáhá klientovi zorientovat se v prvních měsících na svobodě, podporuje klienta při hledání zaměstnání, stabilního ubytování, řešení zadluženosti, zprostředkovává mu kontakt s poskytovateli odborných služeb v regionu. Během roku 2010 působilo 31 mentorů, kteří aktivně spolupracovali s 5 středisky PMS ČR a s 12 věznicemi. Od r bude spolupráce rozšířena o další 2 věznice Drahonice a Ostrov n. Ohří. Celkem byla v r služba poskytnuta 132 klientům, z toho 59 klientům formou intervence mentorů před propuštěním z VTOS a 73 klientů se zapojilo do individuální spolupráce s mentorem na svobodě (26% klientů spolupracovalo s mentorem 6 měsíců a déle). Mentoring pro mladistvé Jedná se především o klienty PMS ČR, sociálních kurátorů, z dětských domovů, na Ústecku. Cílem služby je podpořit klienta při tvorbě stabilního zázemí a společně posilovat jeho kompetence k aktivnímu řešení problémů. Mentor podporuje klienta ve vzdělávání, při volbě vhodného zaměstnání, stabilizaci finanční situace, apod. Mentoring může být realizovaný také jako jedna z aktivit sociální služby sociální rehabilitace dle 70 zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách, je určen dětem, mládeži a mladým dospělým ve věku od 11 do 26 let opouštějícím zařízení ochranné či ústavní výchovy či ohroženým sociálním vyloučením na Ústecku. Během roku 2010 působilo 12 mentorů.

5 Celkem byla služba poskytnuta 22 klientům, intervence mentorů byla úspěšná v 11 případech, což činí 50% úspěšnost. Pracovní poradenství Pracovní poradenství SPJ realizuje prostřednictvím 2 regionálních center: jedno provozuje SPJ v pobočce v Ústí nad Labem a druhé ve spolupráci s partnerskou organizací bfz o.p.s. v Sokolově. Pracovní poradenství je poskytováno opouštějícím vězení či klientům PMS ČR vykonávající alternativní trest a těm, kteří byli podmínečně propuštěni. Náplní práce těchto 2 regionálních center je pomoc klientům hledajícím zaměstnání, bydlení nebo při jednání s úřady. Dále poskytování poradenství k řešení zadluženosti. Součástí je rovněž mapování potenciálních zaměstnavatelů pro klienty SPJ včetně zajištění tréninkových a nových pracovních míst. Regionální centra zahájila svou činnost v listopadu 2010 a do konce roku podpořila 15 klientů. Konzultace zaměřené na osobní rozvoj, posílení samostatnosti a zlepšení mezilidských vztahů Konzultace zaměřené na řešení osobních, vztahových a výchovných problémů v rámci dohodnutých cílů mezi klienty a SPJ zajišťuje pro děti a mladistvé klienty externí psychoterapeutka v projektu Veřejné zakázky na Ústecku. S klienty pracuje na posílení bezpečí, hledání zdrojů a zplnomocnění. Konzultací v roce 2010 využilo 11 klientů, ve 2 případech se konzultace účastnili i rodinní příslušníci. Programy zaměřené na posílení pracovních dovedností a motivační programy Motivační program Získej zaměstnání Motivační program Získej zaměstnání je zaměřen na zvýšení motivace klientů k aktivnímu řešení životní situace, změně zažitých nekonstruktivních vzorců chování a posilování dovedností pro získání a udržení si zaměstnání. Cílem programu je rovněž posílit silné stránky klientů a naučit je zvládat rizikové situace v běžném životě bez konfliktu se zákonem a napomáhat jejich sociální integraci. Program je určen pro dospělé pachatele a zpravidla je realizován ve věznicích.

6 V roce 2010 bylo realizováno 15 běhů Motivačního programu ZZ (Získej zaměstnání), které úspěšně absolvovalo celkem 139 klientů. Učební program mladiství Učební program mladiství je motivační program zaměřený na snížení rizika recidivy, který je určen mladistvým a mladým dospělým klientům. Tento program usiluje o zohlednění principů restorativní justice, snaží se v co největší míře propojit pohled pachatele s pohledem oběti a společnosti. Program si klade za cíl posílit silné stránky klientů a naučit je zvládat rizikové situace v běžném životě bez konfliktu se zákonem, snížit tak riziko recidivy u mladistvých pachatelů a napomáhat jejich sociální integraci. Do učebních programů se v roce 2010 zapojilo celkem 94 klientů ve 12 bězích, program úspěšně dokončilo 60 klientů. Učební program mladiství může být realizován jako akreditovaný probační program pro mladistvé dle 17 zákona 218/2003 Sb. či jako motivační program pro mladistvé a mladé dospělé ve výkonu trestu odnětí svobody, příp. v jiné instituci. Rekvalifikační kurzy Důležitou součástí aktivit ve věznicích je zvyšování kvalifikace odsouzených, za tímto účelem jsou realizovány krátkodobé rekvalifikační kurzy. Osvědčily se například kurzy práce s křovinořezem a sekačkou či s motorovou pilou

7 nebo kurz obsluhy vysokozdvižného vozíku. Rekvalifikační kurzy jsou realizovány vhodným subdodavatelem, který má k této činnosti potřebnou akreditaci a zkušenost. Rekvalifikace představuje důležitou část reintegračních aktivit, která poskytuje a umožňuje získat účastníkům certifikované osvědčení o zvýšení pracovní kvalifikace a následně pomáhá uspět při získání zaměstnání. V roce 2010 bylo realizováno 8 rekvalifikačních kurzů, z nichž osvědčení o rekvalifikaci obdrželo celkem 88 klientů. Kurzy práce v truhlářské dílně Jedná se o nácvik a upevňování pracovních návyků, zvyšování kvalifikace, zvýšení motivace a smysluplnou práci pro odsouzené ve výkonu trestu odnětí svobody. Výrobky z kurzů v truhlářských dílnách, dřevěné hračky a didaktické pomůcky, jsou darovány na dobročinné účely handicapovaným dětem, dětským oddělením nemocnic, mateřským školám a dětským domovům. V roce 2010 proběhly 2 kurzy v truhlářských dílnách, které absolvovalo celkem 15 klientů. Vzdělávání pro odbornou veřejnost Akreditované vzdělávací kurzy pro odbornou veřejnost dle zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách. Kurz k řešení finanční situace předlužených osob Kurz je určen zejména pro zaměstnance neziskových organizací a úřadů státní správy a samosprávy, kteří se při práci s klienty ocitají v roli dluhových poradců, nebo je pro ně tento kurz při výkonu jejich povolání vhodný z jiných důvodů. Cílem kurzu je vybavit účastníky znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro práci s osobami, které jsou předlužené a to v oblasti principů řešení zadluženosti i její prevence a v kontextu jak finančním, tak právním. Časová dotace kurzu je 8 hodin.

8 Práce s klienty s kriminální minulostí Cílem vzdělávacího kurzu je vybavit účastníky základními znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro práci s osobami, které porušují právní/společenské normy, a to v oblasti komunikačních dovedností i trestněprávním kontextu. Časová dotace kurzu je 42 hodin. Další odborné kurzy Kurz se zaměřením na rozvoj komunikačních dovedností Cílem vzdělávacího kurzu je upevnit a rozvinout takové komunikační dovednosti účastníků, které podporují efektivní průběh komunikace v běžných i náročných situacích při práci s klienty. Časovou dotaci i detailní obsah kurzu je možno domlouvat variabilně dle potřeb účastníků a kurz tzv. ušít na míru. Realizován 1 kurz pro městskou část Prahy 2 v roce Odborné vzdělávání pro úředníky a asistenty Probační a mediační služby ČR. Odborníci SPJ jsou od počátku vzniku PMS ČR členy lektorského týmu, který zajišťuje kvalifikační a specializační vzdělávání. Lektoři SPJ se v rámci tohoto vzdělávání zaměřují na oblast vedení profesionálního rozhovoru. Supervize SPJ zajišťuje odborné supervize pro své externí zaměstnance (mentory, lektory programů a kurzů, dluhové poradce, apd.), dále také pro širší odbornou veřejnost (např. PMS ČR, neziskové organizace). Nové webové stránky - SPJ vytvořilo pro veřejnost nové webové stránky zaměřené na vzdělávání: Stránky obsahují podrobné informace o pořádaných kurzech včetně online přihlášky a materiály k dluhové problematice ke stažení.

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ Karlovarský kraj Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. založeno 1994 27 zaměstnanců 150 externích spolupracovníků 10 000 klientů/40 projektů Poslání a

Více

Činnosti PMS v trestním řízení

Činnosti PMS v trestním řízení Postavení PMS PMS jako složka ministerstva spravedlnosti přispívá k efektivnímu řešení věcí projednávaných soudy. Mezi její přinos patří zejména zrychlení, zefektivnění a zjednodušení trestního řízení

Více

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM ROMSKÝ MENTORING a projekt ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM Romský mentoring Určen klientům PMS, kteří se cítí být součástí romské menšiny, dostali se do konfliktu se zákonem a byl jim nebo jim může být uložen alternativní

Více

Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby. Probační a mediační služba České republiky

Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby. Probační a mediační služba České republiky Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby Probační a mediační služba České republiky 1 Systém dalšího, specifického vzdělávání pracovníků PMS ČR (SDV) Systém vzdělávání v rámci Probační

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Romský mentor Žadatel : Statuární město Děčín Mírové náměstí 1175/5 406 38 Děčín

Více

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013 Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Sociální integrace a rovné příležitosti Podpora a rozvoj systému sociálních služeb je

Více

Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ

Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ Ministerstvo spravedlnosti ČR 26.03.2019 Výzva k předkládání žádostí o grant na individuální projekty z Fondů EHP a Norska 2014-2021

Více

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 5.1 Udržení stávajících

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Působení organizace. Olomoucký, Moravskoslezský, Praha, Královéhradecký, Jihomoravský, Liberecký, Středočeský, Pardubický

Působení organizace. Olomoucký, Moravskoslezský, Praha, Královéhradecký, Jihomoravský, Liberecký, Středočeský, Pardubický ROMODROM o.p.s Historie organizace Romodrom o.s. bylo založeno v roce 2001 na popud předsedkyně sdružení Marie Gailové v souvislosti s řešením kauzy "Cihelna". V roce 2000 nastoupila p. Gailová na místo

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Mgr. Kamila Špejrová Probační a mediační služba Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen Half-Way

Více

Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení. Howard Zehr

Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení. Howard Zehr Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení Howard Zehr Východiska činnosti PMS Odplatná justice Obnovující justice TČ je především útok na společnost Prioritou

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM I. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 22. 23. 9. 2010 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009-2011

Více

Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci

Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci Mgr. Pavel Štern Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci projektů z prostředků EU. Veřejná (státní)

Více

PROJEKT. Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce

PROJEKT. Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce PROJEKT Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce Místo realizace Vazební věznice Břeclav Vazební věznice Kuřim Vazební věznice Opava Vazební věznice Světlá nad Sázavou

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová

EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK 2015 Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová CÍLE RESOCIALIZAČNÍHO PROGRAMU MSK 2015 předcházení recidivy u osob, které se dopustily protiprávního jednání,

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Ing. Barbara Poslušná Probační a mediační služba 03.10.2018 Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen

Více

S t ř e d i s k o Z l í n. PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa

S t ř e d i s k o Z l í n. PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa PRÁCE S PACHATELI NÁSILNÝCH TRESTNÝCH ČINŮ Zahajovací konference v rámci projektu Zlínského kraje NEPŘEHLÍŽEJME DOMÁCÍ

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění. RVPK, 25. května 2017

Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění. RVPK, 25. května 2017 Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění RVPK, 25. května 2017 Projekt Otevřená věznice Jiřice Východiska: Dlouhodobě vyvíjená společná práce PMS a věznice Jiřice

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních služeb a prostřednictvím

Více

Analýza poskytovaných sociálních služeb ve správním území pro děti ohrožené na výchově a děti obtížně vychovatelné.

Analýza poskytovaných sociálních služeb ve správním území pro děti ohrožené na výchově a děti obtížně vychovatelné. Město Jičín Městský úřad Jičín odbor ch věcí a zdravotnictví Analýza poskytovaných ch služeb ve správním území pro děti ohrožené na výchově a děti obtížně vychovatelné. Pracovní skupina KP pro děti ohrožené

Více

Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012

Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012 Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012 Agentura pro občany navazuje svou činností na poslání Občanského sdružení KROK "nabídnout lidem podporu osobního růstu pro změnu života". Pomáhá lidem

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok

Městský program. prevence kriminality pro rok Městský program prevence kriminality pro rok 2010 Město Smiřice OBSAH Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Cíle programu... 3 3. Prostředky k naplňování cílů... 3 4. Východiska programu... 4 5. Dílčí projekt...

Více

Přílohy. Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem

Přílohy. Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem Přílohy Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem Příloha 3: Vlastní rešerše OOS pracující s vězni a propuštěnými aktuální k 30.10.2014

Více

VYHLÁŠENÍ VÝZVY OPZ MAS REGION POŠEMBEŘÍ PODPORA SCOIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ

VYHLÁŠENÍ VÝZVY OPZ MAS REGION POŠEMBEŘÍ PODPORA SCOIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ VYHLÁŠENÍ VÝZVY OPZ MAS REGION POŠEMBEŘÍ PODPORA SCOIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ Koncem března 2018 vyhlásí MAS Region Pošembeří další výzvu z OP Zaměstnanost pod názvem Podpora sociálního začleňování. Žádost o

Více

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: ,

MAS Dolní Morava Náměstí 177, , Lanžhot, IČ: tel: , STRUČNÝ PŘEHLED MOŽNÝCH AKTIVIT A TYPOVÝCH PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH V RÁMCI SCLLD MAS DOLNÍ MORAVA PRO OBDOBÍ 2014-2020 INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST ŠKOLY A VZDĚLÁVACÍ

Více

Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí

Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí Téma prezentace Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí Konference krajských koordinátorů plánování rozvoje sociálních služeb Liberec 3. 4. února 2010 Střednědobý plán rozvoje

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

Mgr. Petra Straková

Mgr. Petra Straková Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková pstrakova@pms.justice.cz 1 Podmínky pro ukončení: kazuistika práce s trestními předpisy test 2 Doporučená literatura trestní předpisy H. Zehr: Úvod do restorativní

Více

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 Období 2009-2011 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009 2011... Krajský program prevence kriminality

Více

PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.2 Další programy a činnosti v oblasti sociálního začleňování

PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.2 Další programy a činnosti v oblasti sociálního začleňování PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.2 Další programy a činnosti v oblasti sociálního začleňování Jedná se o programy a činnosti se společensky prospěšným charakterem (nikoli komerčním), které mají příznivý dopad na

Více

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE Terénní sociální práce Streetwork a nízkoprahové sociální služby Historie streetworku v zahraničí a v ČR Zavedení streetworku v ČR Principy streetworku

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Budou podporovány zejména následující programy a činnosti:

Budou podporovány zejména následující programy a činnosti: Příloha č. 3.: Popis podporovaných aktivit (Výzva č.3) Aktivity v oblasti sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených musí mít vždy přímý dopad na cílové skupiny,

Více

S AGRESÍ A ŠIKANOU VE STŘEDU I JINDY A JAK? Martina Bártová Petra Tučková Příspěvek na konferenci Kam kráčí(š) primární prevence? Praha 2008 OBSAH PŘÍSPĚVKU: seznámení s profesní dráhou preventisty seznámení

Více

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry...

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry... Akční plán 2018 Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku 2025 Dne 11. října 2017 schválila vláda ČR svým usnesením č. 733 Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 (dále jen Koncepce

Více

Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit 1) Další programy a činnosti v oblasti sociálního začleňování Aktivity v oblasti sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených

Více

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s.

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s. Centrum drogových služeb ve vězenv zení Semiramis o.s. Obsah Popis projektu (poslání, cílová skupina, metody práce) Působnost v Libereckém kraji Příběh klienta Shrnutí Poslání / Co děláme Pomáháme uživatelům

Více

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších Terénní sociální pracovníci výchovu dítěte a dalšími

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012

VYHLÁŠKA č ze dne 17. prosince 2012 Příloha č. 48 Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů VYHLÁŠKA č. 473 ze dne 17. prosince 2012 o

Více

Prezentace projektu Sociální inovace: RESTART

Prezentace projektu Sociální inovace: RESTART Prezentace projektu Sociální inovace: RESTART reg. č. CZ.1.04/3.1.02/B7.00046, financovaný z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Realizátor: Polytechna

Více

Úředník Probační a mediační služby

Úředník Probační a mediační služby Úředník Probační a mediační služby Úředník Probační a mediační služby realizuje dohled nad obviněnými, obžalovanými nebo odsouzenými, zajišťuje podmínky pro uložení alternativních trestů a opatření včetně

Více

Aktualizováno v únoru 2012 23 606 (10.2.2012) 1 724 (10.2.2012) Vězeňská služba zajišťuje provoz vězeňských zařízení, výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody zajišťuje pořádek a bezpečnost v budovách

Více

mladiství Učební program

mladiství Učební program Učební programmladiství Inspirace mladiství Učební program Přestože je Chomutovsko region s vysokou kriminalitou, neexistuje zde žádný resocializační program ani sociální služba zaměřená na pachatele trestných

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní

Více

PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ. Projekt PROČ ZROVNA JÁ?

PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ. Projekt PROČ ZROVNA JÁ? PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ Projekt PROČ ZROVNA JÁ? Název operačního programu: OP Lidské zdroje a zaměstnanost Realizátor projektu: Probační a mediační služba ČR Registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/73.00001

Více

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše Dům Samaritán navazuje na celý komplex služeb zabývající se osobami v krizi, které poskytuje Oblastní charita Ústí

Více

Člověk v tísni, o.p.s.

Člověk v tísni, o.p.s. Člověk v tísni, o.p.s. Čím se zabýváme Humanitární a rozvojová pomoc (přírodní katastrofy/ Skutečný dárek) Podpora lidských práv (podpora občanské společnosti v zemích s totalitním režimem, filmový festival

Více

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 I. Obecně prospěšná společnost Gaudia o organizaci 1) Úvod Gaudia, o.p.s. sdružuje profesionály z lékařské, psychologické, psychoterapeutické, socioterapeutické

Více

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i R a n á p é č e t e r é n n í s o c i á l n í s l u ž b a Péče o rodinu s dítětem s postižením je jednou z priorit sociální politiky, proto

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2017/2018. (pracoviště Velké Meziříčí)

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2017/2018. (pracoviště Velké Meziříčí) VÝCHOVNÝ ÚSTAV, ZÁKLADNÍ ŠKOLA, STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1 tel./fax 566 523 132 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 (pracoviště Velké Meziříčí)

Více

MAS Blaník z. s. Příloha č. 2: Podporované aktivity

MAS Blaník z. s. Příloha č. 2: Podporované aktivity MAS Blaník z. s. Příloha č. 2: Podporované aktivity Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních služeb a

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše Dům Samaritán navazuje na celý komplex služeb zabývající se osobami v krizi, které poskytuje Oblastní charita Ústí

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

DOPORUČENÍ MAS Šumavsko, z.s. KE ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ K VÝZVĚ č. 6 V OPZ. Popis podporovaných aktivit

DOPORUČENÍ MAS Šumavsko, z.s. KE ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ K VÝZVĚ č. 6 V OPZ. Popis podporovaných aktivit DOPORUČENÍ MAS Šumavsko, z.s. KE ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ K VÝZVĚ č. 6 V OPZ Popis podporovaných aktivit Další programy a činnosti v oblasti sociálního začleňování Jedná se o programy a činnosti se společensky

Více

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Výchovný ústav, SVP HELP, ZŠ a SŠ Střílky, Zámecká 107 Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292 686 01 Uherské Hradiště Zpracoval: Mgr. Karel Opravil

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo

Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo Vězeňská služba ČR Věznice Nové Sedlo Zpracoval: Mgr. Petr Roubíček Předkládá: ředitel věznice plk. Mgr. Miroslav Špalek Charakteristika

Více

Úřad práce a celoživotní vzdělávání

Úřad práce a celoživotní vzdělávání Úřad práce a celoživotní vzdělávání Nezaměstnanost Česká republika Středočeský kraj Vývoj počtu nezaměstnaných a volných pracovních míst Zaměstnanost ZAMĚSTNANOST Zprostředkování zaměstnání Evidence uchazečů

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění V ZADÁVACÍM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU Zadavatel: Název VZ: Město Bílina Břežánská 50/4 418 31 Bílina IČO:

Více

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb Opatření IX. 1.: Podpora odborného sociálního poradenství. Sociální poradenství je základním druhem sociálních služeb a dle zákona č. 108/2006 o sociálních službách, se dělí na dva typy, tedy základní

Více

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 Příjemce: Kvalifikační a personální agentura, o.p.s. (Závodní 815, Třinec) KaPA, o.p.s. byla založena v

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

ČÁST 3 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA RODINA A DĚTI:

ČÁST 3 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA RODINA A DĚTI: ČÁST 3 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA RODINA A DĚTI: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 3.1 Podpora stávající

Více

Aktualizováno v únoru 2013

Aktualizováno v únoru 2013 Aktualizováno v únoru 2013 16 238 (17.4.2013) 1 444 (17.4.2013) Vězeňská sluţba zajišťuje provoz vězeňských zařízení, výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody zajišťuje pořádek a bezpečnost v budovách

Více

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podporované aktivity

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podporované aktivity PŘÍLOHA VÝZVY č. 4 Podporované aktivity Aktivity v oblasti sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených musí mít vždy přímý dopad na cílové skupiny, tj. jsou zaměřeny

Více

Příloha č. 4 Podporované aktivity

Příloha č. 4 Podporované aktivity Příloha č. 4 Podporované aktivity 1.1 Sociální služby Budou podporovány uvedené druhy sociálních služeb pro vymezené cílové skupiny se zaměřením na návrat těchto osob zpět do společnosti a na trh práce,

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé,

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé, ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, rok 2013 se staví jako první a odvážný rok do řady našich plánů. Misericordia o.p.s. zahájila svou činnost a pomalu se rozhlíží jako dítě, které právě objevilo něco nového. Stejně

Více

Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 - Popis podporovaných aktivit Oblasti podporovaných aktivit: 1. Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro zpracování nabídky k veřejné zakázce zadané v jednacím řízení s uveřejněním s názvem Sociální služby pro

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU NÁVRAT DO PRÁCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU NÁVRAT DO PRÁCE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU NÁVRAT DO PRÁCE 1. Projekt Návrat do práce Projekt Návrat do práce - podpora znevýhodněných osob z odlišného sociokulturního prostředí a osob po výkonu trestu odnětí

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních služeb a prostřednictvím

Více

Projekt Podpora integrace romské komunity v Ústeckém kraji informace k projektu

Projekt Podpora integrace romské komunity v Ústeckém kraji informace k projektu Projekt Podpora integrace romské komunity v Ústeckém kraji informace k projektu Registrační číslo projektu: Realizátor projektu: Finanční zdroj: Oblast podpory: CZ.1.04/3.2.00/15.00003 Ústecký kraj Období

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Shrnutí Dotazníkového šetření se zúčastnilo 23 ze 36 oslovených poskytovatelů PZ (včetně jejich poboček) Poskytovatelé PZ zastoupeni ve 13

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

Sociální poradenství

Sociální poradenství Sociální poradenství Dle zákona č. 108/2006 o sociálních službách: 2 odst. 1) Každá osoba má nárok na bezplatné poskytnutí základního sociálního poradenství ( 37 odst. 2) o možnostech řešení nepříznivé

Více

Základní zásady základní sociální

Základní zásady základní sociální Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc.. služeb Předpoklady pro

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/004 Sociální péče, sociálně správní činnost ústní Školní

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Definice podporovaných aktivit 1. Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných

Více

Příloha č. 3 Popis podporovaných aktivit. 1.1 Sociální služby

Příloha č. 3 Popis podporovaných aktivit. 1.1 Sociální služby Příloha č. 3 Popis podporovaných aktivit 1. Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních služeb a prostřednictvím

Více

systému péče o ohrožené děti

systému péče o ohrožené děti Seminář pro členy krajských koordinačních skupin k transformaci systému péče o ohrožené děti Transformace a sjednocení Síť služeb Transformace stávajících služeb systému péče o ohrožené děti Benešov 13.

Více

MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5.

MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5. MOŽNOSTI ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST (OP Z) (aktuální verze OP Z schválená 6.5.2015) V rámci MAS Lednicko-valtický areál, z.s je identifikována 1

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Podporované aktivity: 1) Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních

Více

NTS A - Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné

NTS A - Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné NTS A - Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné Výroční konference Příklady úspěšného čerpání a spolupráce projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI

SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI Informační balíček pro uživatele služeb (veřejný závazek) Poslání služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou služby poskytované rodině s nezaopatřeným

Více

Příloha č.2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č.2 Popis podporovaných aktivit Příloha č.2 Popis podporovaných aktivit 1 Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím poskytování vybraných sociálních služeb a prostřednictvím

Více