Vřed žaludku a dvanáctníku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vřed žaludku a dvanáctníku"

Transkript

1 Vřed žaludku a dvanáctníku Vloženo: Vředy žaludku a dvanáctníku se vyskytují asi u 5% naší populace. Vřed vzniká všeobecně tehdy, jestliže dojde k nepoměru mezi faktory chránícími sliznici (hlen ) a agresivními faktory (kyselina chlorovodíková, nesteroidní antirevmatika, kyselina acetylosalicylová ) Podle příčiny lze rozlišit dvě hlavní skupiny 1. VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU A DVANÁCTNÍKU O této diagnóze mluvíme tehdy, pokud se prokáže infekce Helicobacter pylori a pokud se vyloučí jiné příčiny vředu viz dále. Vředová choroba žaludku a dvanáctníku je charakterizována opakujícím se nárazovým průběhem. Výskyt této nemoci v posledních letech klesá. 2. VŘEDY SEKUNDÁRNÍ Mají jinou příčinu než infekci Helicobacter pylori. Jsou způsobené například hormonálními nebo stresovými vlivy, užíváním některých léků (kyseliny acetylosalicylové, nesteroidních antirevmatik...). Sekundárních vředů v důsledku užívání nesteroidních antirevmatik přibývá. Podle umístění vředu lze rozlišit: Vřed dvanáctníku Ten se projevuje bolestmi v nadbřišku především nalačno, tj. za 2 a více hodin po jídle. Doslova nutí postiženého pacienta k jídlu, po kterém se dostavuje úleva. Typické jsou noční bolesti. Vředová choroba dvanáctníku může být provázena dalšími obtížemi, které se označují jako dyspeptické: říhání, pálení žáhy, pocit na zvracení, zvracení atd. Vyskytuje se častěji než Vřed žaludku Projevující se též bolestmi v nadbřišku. Dostavují se však dříve po konzumaci jídla. Častější je spojení s dyspepsií (pocit na zvracení, zvracení, nechutenství atd.). Vředy nemusí o sobě dlouho dávat vědět a mohou se projevit až svými komplikacemi: zvracení krve, černá-dehtovitá stolice, kolapsový stav, chudokrevnost atd. Objevení se krve ve zvratcích nebo odchod černé stolice je alarmujícím příznakem, který vyžaduje okamžité vyhledání chirurgického nemocničního zařízení. Obecně lze uvést, že vřed se tvoří pouze tehdy, je-li v žaludku přítomna kyselina. Za chorobných stavů, kdy kyselina v žaludku chybí, se vřed nemůže vytvořit!

2 Jaký je vztah mezi infekcí Helicobacter pylori a vředovou chorobou? Všechno začalo v roce Australští lékaři Marshall a Waren izolovali ze sliznice žaludku pacienta nemocného vředy spirálovitou bakterii. Dostala název Helicobacter pylori. O rok později vyslovil Marshall před lékařskou veřejností domněnku, že právě ona může být skutečnou příčinou žaludečních vředů. Teprve za dalších dvanáct let (r. 1994), které byly naplněny řadou výzkumů a studií, došlo k definování významu, ba dokonce rozhodujícího významu bakterie Helicobacter pylori při vzniku vředové choroby nejenom žaludku, ale i dvanáctníku. Poznání příčiny vedlo i k nalezení odpovídajícího způsobu léčby. Proč vše tak dlouho trvalo? Co bránilo pochopení souvislostí? Helicobacter pylori se totiž nachází u poměrně vysokého procenta populace, která nikdy netrpěla vředovou chorobou! Pro pochopení oněch dlouho hledaných souvislostí si nejdříve řekněme, co je to HELICOBACTER PYLORI Tato bakterie se nachází na žaludeční sliznici pod ochrannou vrstvou hlenu. Přežívá na rozdíl od jiných bakterií v silně kyselém prostředí žaludku (kyselina chlorovodíková - HCl). Jak to dokáže? Enzymem ureázou štěpí močovinu na zásaditý amoniak, ze kterého kolem sebe vytváří jakýsi obláček. Vzniklé mikroprostředí ho chrání před nepříznivými podmínkami, jaké panují právě v žaludku. Helicobacter pylori nevyvolává vřed přímo, ale způsobuje zánětlivé změny. Ty vedou k dalším změnám, které za přispění nepoměru mezi agresivními a obrannými mechanismy vyvrcholí vznikem vředu. HELICOBACTER PYLORI A VŘEDOVÁ CHOROBA Léčí-li se pouze vřed, aniž by se současně léčila infekce Helicobacter pylori, je během jednoho roku procento recidiv dvanáctníkového vředu 80%! Léčí-li se i infekce, klesá procento recidiv v témž časovém období na 10%! K recidivě dojde v případě nové nákazy infekcí, nebo při nedodržení léčebného postupu, nebo při resistenci mikroba na použitá antibiotika. Léčba infekce Helicobacter pylori vede tedy k výraznému snížení počtu recidiv vředové chroby. JAK SE INFEKCE PŘENÁŠÍ? Předpokládá se cesta orálně fekální a cesta orálně orální. Vše nasvědčuje tomu, že zdrojem i hostitelem je člověk. Helicobacter pylori byl prokázán ve stolici a v povlacích na zubech. Současně výzkumy signalizují, že přenos infekce se děje hlavně z matky na dítě. Je to pochopitelné: Kontakt mezi matkou a dítětem je daleko užší než mezi otcem a dítětem. Výskyt vředové choroby v rodinách, který se dříve vysvětloval pouze dědičností, se tak na základě nových poznatků dostal do úplně jiného světla. Promořenost helicobacterovou infekcí stoupá s věkem. Z uvedeného konstatování vyplývá, že zdrojem infekce v rodinách jsou hlavně rodiče a prarodiče..

3 Infekce Helicobacter pylori je rozšířena po celém světě. Vyšší výskyt se obecně zaznamenává v rozvojových zemích (promořenost až 90%) a ve státech s nižší socioekonomickou úrovní. Léčba se zde nesetkává s trvalejším úspěchem, protože přeléčení pacienti se záhy znovu nakazí. Předpokládá se, že zdrojem infekce v těchto zemích mohou být i vodní zdroje. Výskyt Helicobacter pylori ve vyspělých zemích se udává u 40% populace. Avšak vředovou chorobou onemocní po přistoupení dalších podmínek nutných pro vznik vředu asi 10% populace. Promořenost se zvyšuje s věkem, avšak i s počtem dětí v rodině VYŠETŘENÍ Každý, kdo trpí potížemi, které svědčí pro vředy viz výše, by si měl vyžádat vyšetření specialistougastroenterologem. Ten rozhodne o dalším postupu a o vhodných vyšetřovacích metodách. Mezi ně především patří endoskopické vyšetření - gastroskopie. Jedná se o rutinní, krátké vyšetření, které se provádí přístrojem gastroskopem. Lékař pacientovi zavede přes dutinu ústní ohebnou hadičku s optickým a světelným systémem, která lékaři umožní pohledem vyšetřit jícen, žaludek, dvanáctník a případně i odebrat vzorky pro průkaz helicobacterové infekce, či vzorky pro histologické vyšetření. Je na místě se zmínit o rentgenovém vyšetření žaludku, při které pacient polyká kontrastní látku-baryovou kaši. Toto vyšetření není metodou první volby. Gastroskopie je přesnější vyšetření. RTG vyšetření zbytečně zatěžuje pacienta ne nepodstatnou dávkou záření. Rentgenové vyšetření žaludku a dvanáctníku nemůže prokázat takové nálezy jako zarudnutí sliznice v důsledku zánětu a hlavně neumožňuje provést vyšetření na průkaz infekce Helicobacter pylori a odběr histologických vzorků. Pokud je při rentgenovém vyšetření zjištěn vřed žaludku je bezpodmínečně nutné provést gastroskopii s odběrem vzorků na histologické vyšetření. Rentgen se používá k vyšetřování jiných nemocí jícnu, žaludku a dvanáctníku a v dalším úzkém spektru indikací. KOMPLIKACE Krvácení projevující se černou dehtovitou stolicí nebo zvracením krve nebo kombinací obou (viz též alarmující příznaky). Proděravění stěny žaludku nebo dvanáctníku projevující se náhlou prudkou velmi intenzivní bolestí v nadbříšku. Zúžení vývodné části žaludku nebo duodena v důsledku hojení vředů v těchto oblastech. Vyskytuje se většinou u pacientů s déle trvající nemocí a projevuje se změnou dosavadních potíží ve smyslu pocitu tlaku a plnosti po jídle, nechutenstvím a zvracením.

4 LÉČBA si klade za cíl urychlení hojení vředů, úlevu pacientovi od jeho aktuálních potíží a zabránění recidivě onemocnění. Je třeba postupovat individuálně s hlavním důrazem na vyvolávající příčinu onemocnění viz výše. K urychlení hojení vředů se používají léky tlumící žaludeční sekreci, tj. léky potlačující agresivní působení kyselé žaludeční šťávy. Existují dvě skupiny léků: 1) antagonisté H2 receptorů a) ranitidin b) famotidin 2) blokátory protonové pumpy a) omeprazol b) lanzoprazol c) pantoprazol d) esomeprazol Pokud se jedná o vředovou chorobu je dalším cílem léčby současná likvidace helicobacterové infekce, tedy rozhodující příčiny onemocnění. Děje se tak antibiotiky, nejlépe kombinací dvou antibiotik a některého z blokátorů protonové pumpy. Tím jsou pak splněny všechny tři výše uvedené cíle. Užívání samotných antibiotik nevede k likvidaci helicobacterové infekce. Dojde-li k úplnému vymýcení infekce, která není prokázána ani za jeden měsíc po skončení léčby, hovoří se o eradikaci. Eradikace je uvedenou léčbou dosaženo u 70-90% nemocných podle zvolené kombinace léků, avšak v případě kuřáků je nižší. Léčba nevyžaduje dodržování složitých dietních opatření pacientem. Postačí pouze zákaz alkoholu, kávy, čaje a kořeněných jídel a jíst pravidelně, v menších porcích a často. Při individuálním přístupu ke každému nemocnému není ani vždy nutná pracovní neschopnost. Kterým pacientům má být uvedená kombinační léčba nasazena? Všem, u kterých byl diagnostikován žaludeční nebo dvanáctníkový vřed a zároveň prokázána helicobacterová infekce. Dále všem pacientům, u kterých byla dříve prokázána vředová choroba a dříve nebo později prokázána infekce Helicobacter pylori. PREVENCE Objev spirálovité bakterie Helicobacter pylori má jednoznačný dopad na možnosti intenzivnější léčby vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Tato léčba vede k výraznému snížení recidiv, se kterými se pacienti a lékaři dříve potýkali. Poznatky o přenosu a zdrojích infekce vedou především k výzvě, jejímž adresátem jsou rodiče. Dodržování základních hygienických návyků je prevencí vředové choroby. Při léčbě sekundárních vředů je třeba se zaměřit na vyvolávající příčinu. Pokud se jedná o vředy způsobené užívání některých léků (nesteroidní antirevmatika, kyselina acetylosalicylová, kortikosteroidy..) je v prvé řadě třeba zvážit, zda tyto léky je třeba nezbytně užívat, zda by je nebylo možné je nahradit jinými léky bez těchto nežádoucích účinků. Například analgetiky neobsahujícími kyselinu

5 acetylosalicylovou. Užíváním paracetamolu na bolesti a teplotu. Bolesti hlavy při migréně řešit ve spolupráci s neurologem patřičnými léky. Bolesti pohybového aparátu řešit ve spolupráci s neurologem, ortopedem a rehabilitačními pracovníky. Též s akupunkturou jsou dobré výsledky při řešení bolestivých stavů. MUDr. Petr BRANDTL Gastroenterologická ambulance Božkovská 2967, Praha 4 Kontaktní telefon: Internetová prezentace: Literatura: Jirásek, V. Nemoc vředová žaludku a duodena. In Horký, K. Lékařské repetitorium. Fixa, B. Žaludeční a dvanáctníkový vřed. In Mařatka, Z. Gastroenterologie.

Žáha - Také vás pálí žáha?

Žáha - Také vás pálí žáha? Žáha - Také vás pálí žáha? Vloženo: 29.7.2005 Subjektivní příznak pálení žáhy se vyskytuje poměrně často. Odborně se tomuto pocitu říká pyróza. Odhaduje se, že denně jej pocítí asi 10% dospělých. Během

Více

VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Peptický vřed Psychosomatické onemocnění Vlivem kyselého prostředí vzniká povrchní slizniční léze = eroze Peptický vřed zasahuje

Více

Onemocnění žaludku a dvanáctníku

Onemocnění žaludku a dvanáctníku Onemocnění žaludku a dvanáctníku Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 PhDr. Markéta Bednářová Anatomie žaludku a dvanáctníku Žaludek

Více

VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové VŘEDOVÁ CHOROBA ŽALUDKU a DUODENA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Peptický vřed Psychosomatické onemocnění Peptický vřed zasahuje hlubší struktury Vlivem kyselého prostředí vzniká povrchní slizniční

Více

MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec

MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec Helicobacter pylori u dětí MUDr. Miroslav Toms Dětské odd. Jindřichův Hradec Bakterie H.pylori 1 leden 2003 MUDr.Miroslav Toms 4 Bakterie H.pylori 2 G-neg spirální mikroaerofilní tyčka Adaptace na kyselé

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE Gastroenterologie je medicínský obor zabývající se nemocemi trávicího traktu (jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo) a orgány s ním souvisejícími (játra, žlučové

Více

Psychosomatika a choroby zažívacího traktu. Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín

Psychosomatika a choroby zažívacího traktu. Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín Psychosomatika a choroby zažívacího traktu Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín Psychosomatika Psyché - duše, soma - tělo Zkoumá vliv psychických funkcí a pochodů na organizmus Psychosomatická

Více

Karcinom žaludku. Výskyt

Karcinom žaludku. Výskyt Karcinom žaludku Výskyt Karcinom žaludku je zhoubné nádorové onemocnění žaludeční sliznice, které s další progresí postihuje žaludeční stěnu, regionální lymfatické uzliny a postupně i celou dutinu břišní,

Více

Peptická choroba žaludku a duodena. Experimentální ovlivnění sekrece žaludeční šťávy u pokusného zvířete

Peptická choroba žaludku a duodena. Experimentální ovlivnění sekrece žaludeční šťávy u pokusného zvířete Peptická choroba žaludku a duodena Experimentální ovlivnění sekrece žaludeční šťávy u pokusného zvířete Žaludek Funkce žaludku motorická funkce rezervoár, rozmělnění, drcení, vyprazdňování sekrece horní

Více

Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna

Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna Diagnostika Organické choroby x funkční choroby Endoskopie + zobr. metody x metody funkčního vyšetřování Nejčastější symptomy Horní GIT Dolní GIT Pyróza

Více

ENDOSKOPICKÉ VYŠETŘOVACÍ METODY. ENDOSKOPIE- Umožňuje vyšetřit přímým pohledem tělní dutiny, duté orgány a orgány v tělních dutinách uložené

ENDOSKOPICKÉ VYŠETŘOVACÍ METODY. ENDOSKOPIE- Umožňuje vyšetřit přímým pohledem tělní dutiny, duté orgány a orgány v tělních dutinách uložené ENDOSKOPICKÉ VYŠETŘOVACÍ METODY ENDOSKOPIE- Umožňuje vyšetřit přímým pohledem tělní dutiny, duté orgány a orgány v tělních dutinách uložené ENDOSKOPY Přístroje vybavené optickými vlákny, studeným světlem,

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

sp.zn. sukls219558/2011

sp.zn. sukls219558/2011 sp.zn. sukls219558/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Talcid žvýkací tablety hydrotalcitum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén je klinický stav, který je charakterizován občasnými

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

- je tvořena lalůčky s vývody, které se spojují ve společný vývod ductus pancreaticus (ústí společně se žlučovodem ve vaterské papile)

- je tvořena lalůčky s vývody, které se spojují ve společný vývod ductus pancreaticus (ústí společně se žlučovodem ve vaterské papile) Otázka: Slinivka břišní Předmět: Biologie Přidal(a): Mili 1. anatomie 2.funkce, význam při trávení 3. Onemocnění slinivky břišní 1. Anatomie - latinsky pankreas - protáhlá žláza umístěná pod žaludkem -

Více

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton TRITON Operace pankreatu Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton Jan Šváb Operace pankreatu Vyloučení odpovědnosti vydavatele Autor i vydavatel věnovali maximální možnou pozornost tomu, aby informace zde uvedené

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Anémie a horní dyspeptický syndrom (kazuistika)

Anémie a horní dyspeptický syndrom (kazuistika) Anémie a horní dyspeptický syndrom (kazuistika) MUDr. Ľubica Cibičková, Ph.D. Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.:

Více

dokument: LP : 2016/06

dokument: LP : 2016/06 G Pokyny a instrukce G 1 Pokyny a instrukce pro lékaře G 1.1 Pokyny pro vyšetření orálního glukózového tolerančního testu (ogtt) Úvodní informace Diagnostika diabetes mellitus (DM) a porušené glukózové

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_19_ZDR Alimentární nákazy Datum tvorby 12.4.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2010

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 6. 211 33 Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 21 Activity in branch gastroenterology in the CR in the year

Více

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr.

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr. Onemocnění střev Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 PhDr. Markéta Bednářová Onemocnění střev Dle etiologie dělíme: A. Zánětlivá

Více

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ BOLEST Typy bolesti 1. NOCICEPTIVNÍ zprostředkovávají ji nociceptivní receptory, to znamená, že vychází z nervových zakončení bolesti zad, kloubů, 2. NEUROPATICKÁ bolest z nervového systému, např. při

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy

Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy Vladimír Zbořil Interní - hepatogastroenterologická klinika Fakultní nemocnice Bohunice Masarykova Univerzita BRNO

Více

PARAMEGAL 500 MG tablety paracetamolum

PARAMEGAL 500 MG tablety paracetamolum Příloha č. 2 ke sdělení sp.zn.sukls247013/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PARAMEGAL 500 MG tablety paracetamolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls132659/2011 a sukls132663/2011

Příloha č. 2 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls132659/2011 a sukls132663/2011 Příloha č. 2 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls132659/2011 a sukls132663/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Rabecole 10 mg enterosolventní tableta Rabecole 20 mg enterosolventní

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_105 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Diety základní, specializované,standardizované

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM Urologická klinika VFN a 1.LF UK Praha Epidemiologie Zhoubné nádory močového měchýře jsou 9.

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

Tisková konference. 9. dubna 2013

Tisková konference. 9. dubna 2013 Tisková konference Život bez komplikací pro pacienty s drenáží žlučových cest 9. dubna 2013 Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce MUDr. Karel Mareš Vedoucí lékař Gastroenterologického centra Nemocnice

Více

REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI

REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI Autor: Daniela Hamaňová, Veronika Hanáčková Výskyt Výskyt akutní reakce štěpu proti hostiteli se pohybuje globálně v rozmezí 26% - 34% u transplantací od příbuzných dárců a

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2009

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 7. 6. 21 26 Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 29 Activity in branch gastroenterology in the CR in the year

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

MORBUS CROHN. MUDr. Denisa Pavlovská

MORBUS CROHN. MUDr. Denisa Pavlovská MORBUS CROHN MUDr. Denisa Pavlovská - definice: - chronický granulomatózní zánět nejasné etilogie s postižením všech vrstev stěny GIT - typické je segmentální postižení - skip leasions - etiopatogeneze:

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-07. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-07. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-07 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Panadol potahované tablety paracetamolum

Panadol potahované tablety paracetamolum sp. zn. sukls162887/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE- INFORMACE PRO UŽIVATELE Panadol potahované tablety paracetamolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY Autor: Petra Ochmanová Školitel: Aujeský R., doc. MUDr. CSc. Výskyt V oficiálních statistických hodnoceních se obvykle udává celková

Více

sp.zn. sukls168616/2013

sp.zn. sukls168616/2013 sp.zn. sukls168616/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele Acygal 500 mg tablety acidum acetylsalicylicum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje. Tento

Více

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Co je důležité vědět o přípravku Tasigna... Přípravek Tasigna je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. Tasigna se používá k léčbě leukemie nazývané chronická

Více

Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko

Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko Koupání v teplých měsících zvyšuje riziko onemocnění močového ústrojí. Pražané tyto problémy více prožívají, říká pražská onkoložka a uroložka Michaela Matoušková.

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA OBECNĚ 1/ Cíl potlačení aktivity choroby zmírnění až odstranění příznaků choroby navození dlouhodobého, bezpříznakového období - remise

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavně přenosné nemoci Anotace Pracovní list vede ke čtení s porozuměním, informuje žáka o druzích pohlavních

Více

PARAMAX Rapid 1 g Paracetamolum tablety

PARAMAX Rapid 1 g Paracetamolum tablety sp. zn. sukls55344/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - VP PARAMAX Rapid 1 g Paracetamolum tablety Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje. Tento přípravek je dostupný

Více

OPERACE TENKÉHO STŘEVA. Příloha informovaného souhlasu

OPERACE TENKÉHO STŘEVA. Příloha informovaného souhlasu OPERACE TENKÉHO STŘEVA Příloha informovaného souhlasu Jedná se o operaci, která vede k chirurgickému odstranění postiženého úseku tenkého střeva z důvodu jeho onemocnění, poruchy jeho funkce, uzavření

Více

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků.

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků. sp.zn.: sukls106117/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Viru-Merz, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Rekurentní horečka spojená s NRLP21

Rekurentní horečka spojená s NRLP21 www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Rekurentní horečka spojená s NRLP21 Verze č 2016 1. CO JE TO REKURENTNÍ HOREČKA SPOJENÁ S NRLP12 1.1 Co je to? Rekurentní horečka spojená s NRLP12 patří mezi

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU Jméno a příjmení: Bydliště. Rodné číslo:.. Pojišťovna. Vážený pane, vážená paní, Vaše onemocnění vyžaduje, abyste se podrobil/a akutnímu či plánovanému

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. PARAMAX Rapid 500 mg Paracetamolum tablety

Příbalová informace: informace pro pacienta. PARAMAX Rapid 500 mg Paracetamolum tablety sp. zn. sukls55414/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta PARAMAX Rapid 500 mg Paracetamolum tablety Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom)

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) Verze č 2016 1. CO JE MKD? 1.1 Co je to? Deficit mevalonákinázy patří mezi dědičná onemocnění. Jedná

Více

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Co je důležité vědět o přípravku TASIGNA Přípravek TASIGNA je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. TASIGNA

Více

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

Refluxní choroba jícnu Petr Brandtl Poliklinika Spořilov Božkovská 2967

Refluxní choroba jícnu Petr Brandtl Poliklinika Spořilov Božkovská 2967 Refluxní choroba jícnu Petr Brandtl Poliklinika Spořilov Božkovská 2967 http://www.cls.cz/seznamdoporucenych-postupu http://www.cgs-cls.cz Refluxní choroba jícnu GORD=GERD GastroEsophageal Reflux Disease

Více

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie, přednosta, Masarykův onkologický ústav, Brno V poslední době se v médiích

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE 1. Co je přípravek Ranital a k čemu se používá 2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Ranital užívat 3. Jak se přípravek Ranital užívá 4. Možné nežádoucí účinky 5. Jak přípravek Ranital

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Chronically diseases

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Chronically diseases Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 19. 8. 9 43 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci European Health Interview

Více

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSTVÍ (MEDICÍNA) jedná se o vědu, která se zaobírá zdravím člověka, chorobnými stavy a procesy, které v lidském těle probíhají. Zabývá se možnostmi jejich předcházení,

Více

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Připravil: MUDr. Otakar Čapoun, FEBU, Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha Dotaz: Je možné, abych mohl mít najednou při nezhoubném zvětšení

Více

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Tento souhrn údajů o přípravku a příbalová informace mohou být následně dle potřeby aktualizovány

Více

NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE

NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls71774/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE (Ibuprofenum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás

Více

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2011

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5. 9. 212 43 Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 211 Activity in branch gastroenterology in the CR in the year

Více

DODATKY, KTERÉ MAJÍ BÝT DOPLNĚNY DO PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ OBSAHUJÍCÍCH NIMESULID (SYSTÉMOVÉ FORMULACE)

DODATKY, KTERÉ MAJÍ BÝT DOPLNĚNY DO PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ OBSAHUJÍCÍCH NIMESULID (SYSTÉMOVÉ FORMULACE) PŘÍLOHA III 1 DODATKY, KTERÉ MAJÍ BÝT DOPLNĚNY DO PŘÍSLUŠNÝCH BODŮ SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ OBSAHUJÍCÍCH NIMESULID (SYSTÉMOVÉ FORMULACE) Dodatky jsou psány kurzívou a podtrženě, vymazané

Více

PREVENCE NÁDORŮ TLUSTÉHO STŘEVA

PREVENCE NÁDORŮ TLUSTÉHO STŘEVA PREVENCE NÁDORŮ TLUSTÉHO STŘEVA INFORMACE PRO PACIENTY CO JE TO KOLONOSKOPIE A PROČ JE VHODNÁ I PRO VÁS? Kolonoskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a koncové části střeva tenkého pomocí ohebné

Více

sp.zn.sukls78453/2015

sp.zn.sukls78453/2015 sp.zn.sukls78453/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Viru-Merz, 10 mg/g, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. ANACID 258 mg/388 mg perorální suspenze. Magnesii hydroxidum, Algeldrati suspensio

Příbalová informace: informace pro pacienta. ANACID 258 mg/388 mg perorální suspenze. Magnesii hydroxidum, Algeldrati suspensio sp.zn. sukls264215/2017 Příbalová informace: informace pro pacienta ANACID 258 mg/388 mg perorální suspenze Magnesii hydroxidum, Algeldrati suspensio Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve,

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 2012. Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2012

Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 2012. Activity in branch gastroenterology in the CR in the year 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24. 9. 213 43 Činnost oboru gastroenterologie v ČR v roce 212 Activity in branch gastroenterology in the CR in the

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš ŽALUDEK a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Žaludek je orgán zažívacího traktu Jako skladovací (dceřiný) orgán patří do okruhu sleziny. 2 Ačkoliv si na zažívací obtíže lokalizované do žaludku stěžuje

Více

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 1 LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ MUDr. Alice Němcová MUDr. Alena Trunečková Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 2 Klinická

Více

Nolpaza 20mg por.tbl.ent.7x20mg

Nolpaza 20mg por.tbl.ent.7x20mg Nolpaza 20mg por.tbl.ent.7x20mg PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Nolpaza 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE VP. UNRAZOL 20 mg enterosolventní tablety pantoprazolum (jako pantoprazolum natrium sesquihydricum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE VP. UNRAZOL 20 mg enterosolventní tablety pantoprazolum (jako pantoprazolum natrium sesquihydricum) sp.zn. sukls211367/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE VP UNRAZOL 20 mg enterosolventní tablety pantoprazolum (jako pantoprazolum natrium sesquihydricum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou

Více

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon: PRO KONTROLU LÉČIV Praha 10 Fax: Web:

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon: PRO KONTROLU LÉČIV Praha 10 Fax: Web: STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.cz Sp. zn. SUKLS80804/2015 Vyřizuje/linka Ing. Ondřej Němeček/330

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls230121/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls230121/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls230121/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ulcogant 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden sáček obsahuje 1 g sucralfatum v

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE APO-PANTO 40. (pantoprazolum) enterosolventní tablety

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE APO-PANTO 40. (pantoprazolum) enterosolventní tablety Příloha č. 1 ke sp.zn. sukls168139/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE APO-PANTO 40 (pantoprazolum) enterosolventní tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti

Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti Urbánek L., Kratochvílová J., Žák J. I. chirurgická klinika Oddělení hygieny a epidemiologie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Klostridiová kolitida

Více