13. Netradiční topné plyny bioplyn, skládkový plyn, využití vodíku jako topného plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "13. Netradiční topné plyny bioplyn, skládkový plyn, využití vodíku jako topného plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D."

Transkript

1 13. Netradiční topné plyny bioplyn, skládkový plyn, využití vodíku jako topného plynu Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D.

2 Bioplyny a plyny z biomasy Skládkový plyn Bioplyn z ČOV Zemědělské bioplynové stanice Plyn ze zplyňování biomasy Z biomasy lze získat podle technologie dva různé druhy plynů. Při použití anaerobní fermentace se získává bioplyn s poměrně vysokým obsahem CH4 a CO2, na druhé straně u zplynění biomasy získáme plyn obsahující převážně CO, CH4 a H2

3 Základní pojmy - Bioplyn BIOPLYN je plynné palivo, které vzniká mikrobiálním rozkladem organické hmoty za nepřístupu vzduchu (tzv. anaerobní fermentací nebo digescí). jedná se z pravidla o směs plynů, z nichž majoritní jsou metan CH 4 a oxid uhličitý CO 2. energeticky využitelný bioplyn je vyráběn v bioplynových stanicích, čističkách odpadních vod a vzniká také v tělesech komunálních skládek. POZOR: někdy bývají názvem, Biogas,označována všechna plynná paliva z obnovitelných zdrojů, tzn. i plyn ze zplyňování BIOMETHAN (BioCH 4, Green Gas) je bioplyn upravený na plyn srovnatelný svou kvalitou a čistotou se zemním plynem (obvykle s obsahem methanu větším než 95 obj. %).

4 Výroba a využití plynných paliv z biomasy Využití plynů ze zpracování biomasy Spalování Zkapalnění Kompostování Dřevěné uhlí Ethanolová fermentace H 2, CO CH 4, CO 2

5 Základní složky bioplynu Hlavní výhřevnou složkou bioplynu je CH 4. V závislosti na jeho původu - nežádoucí sloučeniny Tyto komponenty mají vliv na životnost vybraných technologických celků. Proto bývají bioplynové stanice osazeny odsiřovacími systémy. Tab. Průměrné složení různých druhů bioplynu Reaktorový bioplyn Skládkový plyn CH 4 typicky % obj. (vzácně % obj.) typicky % obj. (vzácně % obj.) O 2 < 0,1 % obj. optimálně < 0,1 % obj. (běžně i 0,5 2 % obj.) N 2 < (0,2) 3 % obj obj. % (může být až 30 obj. %) H 2 S mg/m 3 0,5 100 mg/m 3 Halogenované uhlovodíky velmi nízké obsahy typicky mg/m 3 Siloxany < 0,1 mg/m 3 Desítky mg u ČOV Ostatní uhlovodíky < 0,1 mg/m 3 Např. ftaláty, BTX, chlorované uhl. apod. Reaktorový bioplyn je díky způsobu výroby 100% nasycen vodní parou (za podmínek jeho výroby)

6 Mechanismus vzniku bioplynu Methanové kvašení (fermentace) je proces, při kterém anaerobní bakterie rozkládají za nepřístupu vzduchu vyšší uhlovodíky na methan a oxid uhličitý. Asi 90 % energie se uvolňuje jako chemická energie methanu, zbytek se uvolňuje v průběhu chemické reakce jako teplo. Methanogeneze je složitý biochemický proces, kde se z velkých organických molekul získává přes řadu meziproduktů CH 4 a CO 2. Biologický a chemický proces tvorby methanu se dělí na následující základní etapy: HYDROLÝZA- přeměna organických látek na nižší rozpustné organické sloučeniny ACIDOGENEZE- další přeměna na mastné kyseliny a alkoholy ACETOGENEZE- další oxidace látek na H 2, CO 2 a kyselinu octovou METHANOGENEZE- přeměna na methan, oxid uhličitý a další látky.

7 Podmínky vzniku bioplynu Důležitou veličinou při anaerobní fermentaci je teplota kvašení C (bakterie psychrofilní) C (mezofilní) C (bakterie termofilní) Termofilní - nejvyšší výtěžek bioplynu (avšak velmi energeticky náročné, tzn. dobrá tepelná izolace, nutnost dodatečného ohřevu). V zařízeních pro zpracování zemědělské biomasy se používají nejčastěji mezofilní teplotní režimy. Methanogenní bakterie jsou velmi citlivé na kolísání teploty, proto je důležité udržovat proces na příslušné teplotové hladině. Dalším důležitým faktorem je ph. Pro většinu bakterií je optimální hodnota ph 6,5 ( 0,5). Pro potřeby methanogenní fermentace (největší tvorba CH 4 ) je výhodné udržovat ph v rozmezí 6,7 až 7,6. Základní podmínkou procesu je zabránění přístupu O 2 do prostoru fermentoru, protože působí inhibičně na methanogenní bakterie. Anaerobní proces mohou zastavit nebo zpomalit některé organické a anorganické sloučeniny. Jsou to např. vysoké koncentrace amoniaku, těkavých kyselin a také kationy draslíku, vápníku a antibiotika.

8 Podmínky vzniku bioplynu

9 Podmínky vzniku bioplynu

10 Podmínky vzniku bioplynu

11 Rozdělení technologií výroby bioplynu Podle způsobu dávkování do procesu vstupujícího materiálu lze rozlišovat následující technologie: diskontinuální - s přerušovaným provozem, cyklické, dávkové a podobně, kdy doba jednoho pracovního cyklu je shodná s dobou zdržení ve fermentoru. Tento na obsluhu náročný způsob se používá především k suché fermentaci tuhých materiálů organického původu. semikontinuální - kdy je doba mezi jednotlivými dávkami kratší než doba zdržení materiálu ve fermentoru. Tento způsob plnění patří k nejvíce používaným při zpracovávání tekutých materiálů organického původu. Výhodou tohoto postupu je možnost snadné automatizace technologického procesu. kontinuální - se používá při plnění fermentorů, které zpracovávají organický materiál s velmi malým obsahem sušiny. Podle podílu vlhkosti materiálu lze technologie rozlišovat jako: - technologie na zpracování tuhých materiálů (podíl sušiny 18 až 30 %, výjimečně i 50 %), - technologie na zpracování tekutých materiálů s nízkým podílem sušiny 0,5 až 3 % se zápornou energetickou bilancí anebo s vyšším podílem sušiny 3 až 14 % a kladnou energetickou bilancí, - technologie na výrobu bioplynu kombinované.

12 Příklad řešení bioplynové stanice Bioplynová stanice na zpracování tekutých materiálů (AgriKomp Bohemia)

13 Příklad řešení bioplynové stanice Kombinovaná bioplynová stanice

14 Výtěžnost bioplynu ze substrátů Surovina Ø sušina Ø org. sušina (OS) výtěžnost bioplynu výtěžnost bioplynu % % m3/t OS m3/t Močůvka skot 8,5 76, Kejda 6,5 72, Čistírenský kal Zbytky jídel Oleje, tuky Zelená hmota Travní siláž 40 82,5-195 Organický odpad 57, Zbytky zeleniny 12, Drůbeží výkaly 19, Vedlejší produkty ze zvířat (jateční odpady) Tříděná složka komunálního odpadu

15 Produkce, obsah methanu a výhřevnost L á t k a Specifická produkce bioplynu (m3/kg rozložené látky) Obsah CH4 (%) Výhřevnost plynu (MJ/m3) Tuky 1,125 až 1, až 67 cca 23,45 Sacharidy 0,79 až 0, ,75 Bílkoviny 0,56 až 0,75 71 až 84 cca 24,85 Čistírenský kal 0,80 až 1,30 65 až 75 cca 23,0 Kejda 1,05 64 až 70 cca 22,0

16 Sulfan a jeho závislost na substrátu

17 Zemědělské bioplynové stanice v ČR V roce 2009 v ČR 123 bioplynových stanic (instalovaný výkon 56,063 MWe), první vznikaly ještě před rokem 1989 nejstarší z r v Třeboni (největší BPS Velký Karlov ), (v Německu v roce 2006 cca 3500 stanic) -odhadovaný potenciál v roce 2015 cca 400 BPS v ČR - tj. cca 90 MWel instalovaného elektrického výkonu

18 Bioplyn z ČOV V České republice je v provozu cca 100 bioplynových reaktorů na zpracování čistírenských kalů z čistíren odpadních vod instalovaných u větších měst. K největším zařízením patří ČOV v Praze-Tróji. Bioplyn se využívá pro otop budov a nádrží nebo v kogeneračních jednotkách pro výrobu tepla a elektrické energie.

19 Energetické využití bioplynu Teplovodní kotel výroba TUV, vytápění provozních budov a reaktorů popř. zásobování teplem (vhodné jen pro velmi malé bioplynové stanice) Kogenerace, Trigenerace kombinovaná výroba tepla/chladu a elektřiny - bývá problém s využitím zbytkového tepla (nízká poptávka v okolí bioplynové stanice) úprava na Biomethan a vyskladnění do sítě, popř. využití jako CNG využití paliva jinde než v místě vzniku, s vyšší energetickou účinností - lokální sítě - distribuční plynovody - tranzitní plynovod - pohon vozidel ( bio CNG)

20 BPS Velký Karlov 2 MW el 2 MW th

21 Snižování zápachu na BPS Správně projektovaná a provozovaná bioplynová stanice nesmí být (a ani není) zdrojem zápachu Pokud BPS obtěžuje okolí zápachem, jde o nedodržení technologických postupů, provozní závadu nebo chybu v projektu.

22 BIOMETHAN? Bio - CNG Biomethan Gas Grid CH rich gas bio-syngas 2 Bioplyn 4 2 Suchá cesta ZPLYŇOVÁNÍ Mokrá cesta DIGESCE Biomasa / biodegradabilní odpad

23 Proč právě BIOMETHAN? Výhody kvalita srovnatelná se ZP => možnost vyskladnění do plynovodní sítě => palivo pro pohon vozidel (CNG) hustá síť plynovodů v ČR vyšší účinnosti energetického využití oproti bioplynové stanici (kogenerace) regulovatelný a skladovatelný zdroj energie stálý zdroj obnovitelný zdroj -> neutrální z hlediska emisí CO 2 nedostatečná legislativa; omezený potenciál; čištění a úprava plynu; velké investiční náklady. Nevýhody

24 Úprava bioplynu BIOMETHAN Reaktorový bioplyn Skládkový plyn NEVHODNÝ!!! CH 4 typicky % obj. (vzácně % obj.) typicky % obj. (vzácně % obj.) O 2 < 0,1 % obj. optimálně < 0,1 % obj. (běžně i 0,5 2 % obj.) N 2 < (0,2) 3 % obj obj. % (může být až 30 obj. %) H 2 S mg/m 3 0,5 100 mg/m 3 Halogenované uhlovodíky velmi nízké obsahy typicky mg/m 3 Siloxany < 0,1 mg/m 3 < 10 mg/m 3 Ostatní uhlovodíky < 0,1 mg/m 3 Např. ftaláty, BTX, chlorované uhl. apod.

25 Úprava bioplynu BIOMETHAN Nežádoucí složky bioplynu: CO 2, H 2 S, H 2 O Parametr Skládkový plyn Bioplyn (ČOV) Bioplyn (prasečí kejda) CO 2 (%) CH 4 (%) H 2 S (mg/m 3 ) Výhřevnost (MJ/m 3 ) 16,9 21,1 24,0 Možné postupy úpravy PSA pressure swing adsorption ADSORPČNÍ METODY PWA pressure water absorption ABSORPČNÍ METODY (fyzikální) ChemA chemical absorption - ABSORPČNÍ METODY (s chemickou reakcí) (MEA, MDEA apod.) membránové procesy (dosud ve vývoji)

26 PSA Pressure Swing Adsorption Procesní schéma úpravy bioplynu na kvalitu zemního plynu H/L kvality pomocí PSA (pro malé průtoky; cca 50 m 3 /h jednostupňové odstranění H 2 S) Procesní schéma úpravy bioplynu na kvalitu zemního plynu H/L kvality pomocí PSA (pro velké průtoky; 250 m 3 /h dvoustupňové odstranění H 2 S)

27 PWA Pressure Water Absorption

28 ChemA Chemická absorpce Proces Záchyt Činidlo Produkt Vypírka louhem CO 2, H 2 S 8% NaOH Na 2 CO 3, Na 2 S MDEA CO 2, H 2 S Methyldiethanolamin Alkazidová vyp. CO 2, H 2 S Alkazid M - (HOC 2 H 4 NH 3 ) 2 CO 3

29 Srovnání metod Účinnosti: PSA: % CH 4 ; ztráty methanu při desorpci 2-4 % PWA: 98 % CH 4 ; ztráty cca 2 % ChemA: až 99 % CH 4 ; ztráty methanu cca 0,1 % Možnosti úpravy: H- kvalita (methan >98%; nebo kondicionování pomocí LPG) L- kvalita (přidávání dusíku) přídavný plyn pouze odsíření a sušení; omezené dodávky

30 Technologie úpravy Glykolová pračka Amínová pračka Pressure swing adsorption Membránové technologie

31 Vodík H 2 H 2 : - velká budoucnost, ještě větší naděje; - celková roční spotřeba činí 50 mil. m 3 ; - výroba s spotřeba velmi rychle roste, 6 až 10 %. Vodík jako nosič energie: Není primární průmyslu zdroj energie. Patří mezi sekundární energetické zdroje. 73 % veškerého vyrobeného vodíku se použije pro výrobu amoniaku a methanolu. 24 % se využívá v rafinérském (hydrodesulfurizace, hydrokrakování) Kolik zbývá na energetické využití? ondrej.prokes@vscht.cz

32 Vodík H 2 Význam vodíku V blízko - daleké budoucnosti obrovský Problémy vodíku: Výroba vodíku jak ho vlastně získat, když ho nemůžu těžit? Uskladnění vodíku Doprava vodíku infrastruktura Je vodík ekologický. Proč právě vodík. ondrej.prokes@vscht.cz

33 Výroba vodíku Základní metody: 1. Parní reforming 2. Parciální oxidace ropných frakcí. 3. Zplyňování uhlí. 4. Elektrolýza vody. 5. Izolace z rafinérských odpadních plynů. 6. Alternativní zdroje energie vodík. ondrej.prokes@vscht.cz

34 Vodík jako motorové palivo Vodík lze použít třemi způsoby: 1. Jako palivo ve spalovacích motorech samotný nebo kombinaci s benzinem nebo methanem. 2. Jako palivo motory používající palivový článek. 3. Jako zdroj energie pro hybridní motory schopné využívat jak vodík pro palivové články, tak jiná paliva. ondrej.prokes@vscht.cz

35 Vodíková infrastruktura Dvě rozdílné koncepce: 1. Centrální výroba vodíku Vodík bude vyráběn v centrální závodě a k jednotlivým čerpacím stanicím bude dopravován v kapalné podobě. 2. Lokální výroba vodíku Vstupní surovina bude dopravována do čerpací stanice, kde se bude vodík dle potřeby a aktuální spotřeby vyrábět. Výhody, nevýhody a problémy jedná se o analogii s dopravou zemním plynem obě varianty se využívají záleží na provozovateli plničky ondrej.prokes@vscht.cz

36 Vodíkové stanice Koncept vodíkové stanice:

37 Vodíkové projekty Letiště Mnichov: Projekt ARGAMUS cca 16 firem. Projekt byl zahájen v roce 1999 s cílem, zhodnotit současný stav techniky a ověřit možnost využití vodíku. Jsou zde používány oba typy CGH 2 i LH 2. CGH 2 byl nejprve lokálně vyráběn elektrolýzou vody, od roku 2004 je vodík získáván ze zemního plynu. LH2 je dovážen z Ingolstatu. ondrej.prokes@vscht.cz

38 Vodíkové projekty Město Hamburg: V roce 2004 byl zahájen projekt využití vodíku v městské dopravě města Hamburg. Vodík je vyráběn elektrolýzou vody. Dále je sušen a stlačován. Je provozováno celkem 30 autobusů. Linka 24 a 6 v HafenCity. ondrej.prokes@vscht.cz

39 Vodíkové projekty Město Berlin: 1. Vodíková stanice firmy ARAL Stanice byla otevřena v listopadu 2004 Vodík je dopravován ve zkapalněné formě společností Linde 2. Čerpací stanice firmy TOTAL Stanice bude otevřena v listopadu 2005 Vodík bude přímo na místě připravován z LPG Nyní jezdí v Berlině pouze 16 osobních aut. Předpokládá se 30 autobusů v budoucnu. ondrej.prokes@vscht.cz

40 Závěr Překážky: 1. Výroba. 2. Infrastruktura. 3. Koncový uživatelé auta a autobusy. Energetická rovnice budoucnosti (daleké) vodík + kyslík = voda(pitná) + energie ondrej.prokes@vscht.cz

41 PALIVOVÉ ČLÁNKY

42 Historický vývoj 1839 Sir W. Grove 1894 W. Ostwald 1955 K Kordesch 30tý léta minulého století elektrody s difundujícím plynem 60tý až 80tý léta minulého století NASA

43 Vodík Čistý ekologický zdroj Jedinečný zdroj chemické energie Jeho spalováním vzniká čistá pramenitá voda Maximální teoretická účinnost je 82,97%

44 Kritici proti FC Nízká životnost Klesající stupeň účinnosti během narůstajícího provozního času Málo firem nabízející palivové články Vysoké investiční náklady

45 Definice palivového článku Palivový článek je chemický generátor, který vyrábí elektřinu dokud má dostatek reakčního plynu.

46 Princip palivového článku Palivový článek ze dvou komor. Do první přiváděn vodík, do druhé kyslík. Mezi komorami se nacházejí dvě elektrody, anoda a katoda. Mezi je umístěn elektrolyt buď v tekutém nebo tuhém stavu. Elektrolyt nosný systém síťka Raneyova niklu nebo stříbra a katalyzátoru. Molekula vodíku vstupuje do anodového prostoru, chová se chaoticky. Narážením na sebe navzájem a na okolí tak, že se molekula rozpadá na dva samostatné atomy. Disociované atomy vodíku se mohou krátkodobě usadit na katalytické vrstvě (schopen zachytit volný elektron) Zachycený elektron se pohybuje vodivým prostředím elektrody, až je vyveden mimo článek do elektrospotřebiče a dalším vnějším vedením přiveden na druhou elektrodu (katodu). Z atomu vodíku, z něhož byl odtržen elektron zbývá vodíkový kladný iont H+, který elektrolytem putuje ke katodě kyslíku. Zde se tvoří voda, již je možno pomocí cirkulujícího vzduchu nebo kyslíku z článku odstranit.

47 Celková reakce palivového článku je: 2 H 2 + O 2 2 H 2 O ( H= -258,5kJ/mol)

48 Požadavky na palivový článek 1. Elektrolyt Vysoká vodivost Dobrou chemickou stabilitu 2. Elektrody Vysoká vodivost Dobrou chemickou stabilitu Vysokou katalytickou aktivitu

49 Rozdělení palivových článků podle procesní teploty 1. Nízkoteplotní ( 80 až 220 C) AFC, PEFC, PAFC 2. Vysokoteplotní (600 až C) MCFC, SOFC

50 Elektrolyt Pracovní teplota ( C) Palivo Oxidační činidlo Elektrická účinnost Cela/systém AFC PEFC (PEM FC) PAFC MCFC SOFC Vodní Polymerní H 3 PO 4 Tavený (ZrO 2 (Y 2 O 3 )) roztok membrána v porézní alkalický Ytrium KOH (Nafion ) matrici uhličitan stabilizovaný v porézní oxid zirkoničitý matrici (keramická pevná fáze) Vodík, Vodík, Zemní plyn, Zemní plyn, Zemní plyn, Hydrazin methanol Karbonský Karbonský Karbonský (reformovaný) plyn (oba plyn, plyn, Bioplyn reformovaný) Bioplyn Technický Vzdušný Vzdušný Vzdušný Vzdušný kyslík kyslík kyslík kyslík kyslík % % / 55 % / 40 % 65 % / 50 % % / 55 / 62 % % %

51 Výhody FC Vysoký termický a elektrický stupeň účinnosti Dobré chování při zatížení Nepatrné emise škodlivin Dlouhé provozní periody mezi vyskytujícími se poruchami Žádné rotující části v hlavním agregátu Nepatrné emise hluku (ventilátory a pumpy)

52 Nevýhody FC Z části ještě nízká a nejistá skutečná doba životnosti S rostoucí dobou životnosti klesající stupeň účinnosti Vysoké specifické investiční náklady Nízký stav vývoje palivových článků (především vysokoteplotních palivových článků) Málo výrobních firem

53 Děkuji za pozornost

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství Vodík jako alternativní ekologické palivo palivové články a vodíkové hospodářství Charakteristika vodíku vodík je nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru na Zemi je třetím nejrozšířenějším prvkem po kyslíku

Více

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny 200 let První brněnské strojírny Řešení využití odpadů v nové produktové linii PBS Spalování odpadů Technologie spalování vytříděného odpadu, kontaminované dřevní hmoty Depolymerizace a možnosti využití

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Více

(CH4, CO2, H2, N, 2, H2S)

(CH4, CO2, H2, N, 2, H2S) VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Ústav technologie vody a prostředí Anaerobní postupy úpravy odpadů Prof. Ing. Jana Zábranská,, CSc. Anaerobní fermentace organických materiálů je souborem procesů

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE Obsah 1 Co je a jak vzniká bioplyn...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektů...3 4 Přínosy...4 4.1. Přínosy energetické...4 4.2 Přínosy environmentální...4 4.3

Více

Úvod... 4. Bioplynová stanice... 5. Provoz bioplynové stanice... 6. Produkty anaerobní digesce... 7. Bioplynová stanice Načeradec...

Úvod... 4. Bioplynová stanice... 5. Provoz bioplynové stanice... 6. Produkty anaerobní digesce... 7. Bioplynová stanice Načeradec... Obsah Úvod... 4 Bioplynová stanice... 5 Provoz bioplynové stanice... 6 Produkty anaerobní digesce... 7 Bioplynová stanice Načeradec... 8 Technické informace... 9 Složení plynu... 10 Postup krmení... 11

Více

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe Firemní profil Obsah prezentace Potenciál a možnosti využití Vybrané technologie Základní principy a vlastnosti Hlavní oblasti využití

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský, Jana Načeradská 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.

Více

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE Ing. Stanislav HONUS ORGANICKÝ MATERIÁL Spalování Chemické přeměny Chem. přeměny ve vodním prostředí Pyrolýza Zplyňování Chemické Biologické Teplo

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

Přehled technologii pro energetické využití biomasy

Přehled technologii pro energetické využití biomasy Přehled technologii pro energetické využití biomasy Tadeáš Ochodek Seminář BIOMASA JAKO ZDROJ ENERGIE 6. - 7.6. 2006, Hotel Montér, Ostravice Z principiálního hlediska lze rozlišit několik způsobů získávání

Více

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013 Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu Dreyer & Bosse Kraftwerke GmbH, Streßelfeld 1, 29475

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY PROSTŘEDÍ doc. Ing. Josef ŠTETINA, Ph.D. Předmět 3. ročníku BS http://ottp.fme.vutbr.cz/sat/

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_D.1.10 Integrovaná střední škola technická

Více

Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn

Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn je použitelný ke kogenerační výrobě elektrické energie a tepla je skladovatelný a po úpravě na biomethan může být použit jako zemní plyn biomethan je použitelný

Více

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY SPOLEHLIVOST ŽIVOTNOST ZÁRUKY BIOPLYNOVÉ STANICE ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD SKLÁDKY PRŮMYSL KOMFORT FLEXIBILITA APLIKACE VÝKONY MOTORY KONTAKTY SLYŠELI JSTE, ŽE KOGENERACE JE JEDNODUCHÁ.

Více

ANAEROBNÍ FERMENTACE

ANAEROBNÍ FERMENTACE Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav technologie vody a prostředí TEORETICKÉ ZÁKLADY ANAEROBNÍ FERMENTACE Prof.Ing. Michal Dohányos, CSc 1 Proč Anaerobní fermentace a BPS? Anaerobní fermentace

Více

Odstraňování Absorption minoritních nečistot z bioplynu

Odstraňování Absorption minoritních nečistot z bioplynu www.vscht.cz Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Laboruntersuchungen der Karel Ciahotný Gastrocknung e-mail:karel.ciahotny@vscht.cz mit Hilfe von Adsorption und Odstraňování Absorption minoritních

Více

PATRES Školící program. Bioplynové technologie

PATRES Školící program. Bioplynové technologie využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Bioplynové technologie Ing. Jiří Klicpera CSc. Ing.Evžen Přibyl ENVIROS, s.r.o. 1 Motto "Já elektřinu ke svému životu nepotřebuji, televizi klidně mohu sledovat

Více

Bioplynové stanice ing. Jakub Vrbata za společnost TÜV SÜD Czech s.r.o.

Bioplynové stanice ing. Jakub Vrbata za společnost TÜV SÜD Czech s.r.o. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Bioplynové stanice ing. Jakub Vrbata za společnost TÜV SÜD Czech s.r.o. Technologie bioplynových stanic ČR Vysoký obsah

Více

Stabilizovaný vs. surový ČK

Stabilizovaný vs. surový ČK VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÝCH PROCESŮ AV ČR Materiálové a energetické využití stabilizovaného čistírenského kalu výroba biocharu středněteplotní pomalou pyrolýzou Michael

Více

SUCHÁ FERMENTACE V MALOOBJEMOVÉM

SUCHÁ FERMENTACE V MALOOBJEMOVÉM SUCHÁ FERMENTACE V MALOOBJEMOVÉM FERMENTAČNÍM M REAKTORU Marian Mikulík Žilinská univerzita v Žilině seminář Energetické využití biomasy 2011 Trojanovice 18. 19. 5. 2011 Anaerobní fermentace Mikrobiální

Více

TERMICKÉ PROCESY PŘI VYUŽITÍ ALTERNATIVNÍCH SUROVIN. Most, 13.6.2013 Autor: Doc. Ing. J.LEDERER, CSc.

TERMICKÉ PROCESY PŘI VYUŽITÍ ALTERNATIVNÍCH SUROVIN. Most, 13.6.2013 Autor: Doc. Ing. J.LEDERER, CSc. TERMICKÉ PROCESY PŘI VYUŽITÍ ALTERNATIVNÍCH SUROVIN Most, 13.6.2013 Autor: Doc. Ing. J.LEDERER, CSc. OBSAH PRINCIPY POUŽÍVANÝCH TERMOCHEMICKÝCH PROCESŮ VELKOKAPACITNÍ REALIZACE TERMOCHEMICKÝCH PROCESŮ

Více

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV VÍT MATĚJŮ, ENVISAN-GEM, a.s., Biotechnologická divize, Budova VÚPP, Radiová 7, 102 31 Praha 10 envisan@grbox.cz ZEMĚDĚLSKÉ ODPADY Pod pojmem zemědělské

Více

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie.

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie. Ing. Diana Sedláčková Mobil: 728 019 076 Bioplynová stanice Úvod Vznik bioplynu z organických látek i využití methanu k energetickým účelům je známo již dlouho. Bioplyn je směs methanu, oxidu uhličitého

Více

Sestava a technologické parametry bioplynové stanice

Sestava a technologické parametry bioplynové stanice Sestava a technologické parametry bioplynové stanice Zadání: Množství, druh a koncentrace vstupních materiálů Cíl: Technologické parametry Produkce bioplynu (toky materiálu, objem, zatížení, doba zdržení)

Více

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc.

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc. Biologické odsiřování bioplynu Ing. Dana Pokorná, CSc. Sulfan problematická složka bioplynu Odkud se sulfan v bioplynu bere? Organická síra proteiny s inkorporovanou sírou Odpady a odpadní vody z průmyslu

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

NOVÉ TECHNOLOGIE ROZŠIŘUJÍCÍ VYUŽITÍ CELKOVÉHO ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU BIOPLYNU A BIOMASY

NOVÉ TECHNOLOGIE ROZŠIŘUJÍCÍ VYUŽITÍ CELKOVÉHO ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU BIOPLYNU A BIOMASY NOVÉ TECHNOLOGIE ROZŠIŘUJÍCÍ VYUŽITÍ CELKOVÉHO ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU BIOPLYNU A BIOMASY Prof. Ing. Jana Zábranská, CSc Ústav technologie vody a prostředí, Vysoká škola chemicko-technologická Praha,

Více

Technická zařízení pro energetické transformace bioplynu

Technická zařízení pro energetické transformace bioplynu Technická zařízení pro energetické transformace bioplynu Cíle Seznámit studenty s technologiemi energetického využití bioplynu: Kogenerace Trigenerace Palivové články Klíčová slova Bioplyn, energie, kogenerace,

Více

7.5.2015. Bionafta. Bionafta. Bioetanol. Bioetanol. Bioetanol. Bioetanol

7.5.2015. Bionafta. Bionafta. Bioetanol. Bioetanol. Bioetanol. Bioetanol Bionafta Bionafta z řepkového semene se lisuje olej působením katalyzátoru a vysoké teploty se mění na metylester řepkového oleje = bionafta první generace mísí se s některými lehkými ropnými produkty,

Více

Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů

Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÝCH PROCESŮ AV ČR Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů Michael Pohořelý Stabilizovaný vs. surový ČK Surový kal nebezpečný

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 5. část TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY A PACHOVÉ LÁTKY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY Těkavé organické

Více

Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu

Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu Pyrolýza jde o progresivní způsob získávání energie, přičemž nemalou výhodou je možnost likvidace mnohých těžko odstranitelných odpadů šetrným

Více

SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY

SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY Jan Škvařil Článek se zabývá energetickými trendy v oblasti využívání obnovitelného zdroje s největším potenciálem v České republice. Prezentuje výzkumnou práci prováděnou

Více

Membránová separace bioplynu v reálných podmínkách bioplynové stanice

Membránová separace bioplynu v reálných podmínkách bioplynové stanice Membránová separace bioplynu v reálných podmínkách bioplynové stanice Pavel MILČÁK 1,*, Marek BOBÁK 2 1 VÍTKOVICE ÚAM a.s., Ruská 2887/101, 703 00 Ostrava, Česká republika 2 MemBrain s.r.o., Pod Vinicí

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Úvod do problematiky Základní způsoby získávání energie Spalováním

Více

MĚSTSKÁ BIORAFINERIE. koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY. Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ

MĚSTSKÁ BIORAFINERIE. koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY. Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ MĚSTSKÁ BIORAFINERIE koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ Chráněno patenty PV 2015-433 Intenzifikované kalové hospodářství čistírny odpadních vod, P

Více

Co je BIOMASA? Ekologická definice

Co je BIOMASA? Ekologická definice BIOMASA Co je BIOMASA? Ekologická definice celkový objem všech organismů vyskytujících se v určitém okamžiku na určitém místě všechny organismy v sobě mají chemicky navázanou energii Slunce. Co je BIOMASA?

Více

Organickou hmotu tvoří obvykle (biomasa): ČZU/FAPPZ

Organickou hmotu tvoří obvykle (biomasa): ČZU/FAPPZ BIOPLYN - bioplyn je směs plynů, z nichž hlavní jsou methan CH 4 a oxid uhličitý CO 2 dále (H 2, N 2, H 2 S), který vzniká při mikrobiálním rozkladu organické hmoty za nepřítomnosti kyslíku (anaerobní

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný Energie z odpadních vod Karel Plotěný Propojení vody a energie Voda pro Energii Produkce paliv (methan, ethanol, vodík, ) Těžba a rafinace Vodní elektrárny Chladící okruhy Čištění odpadních vod Ohřev vody

Více

SMART CITY BRNO Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně

SMART CITY BRNO Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně 31. 3. 2016 RENARDS dotační, s.r.o.. www.renards.cz. 2 Zařízení na zpracování biologicky rozložitelných odpadů Fermentační stanice Fakta Funguje na bázi

Více

Bioplyn biomethan vodík biovodík

Bioplyn biomethan vodík biovodík Bioplyn biomethan vodík biovodík bioplyn biomethan vodík (biovodík) CH4 + CO2 CH4 ( CO2) H2 biomethan CH4 + (CO2 + H2) CH4 Vodík představuje surovinu s obrovským potenciálem pro celou řadu aplikací, hlavně

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Upgrading of biogas by conversion of carbon dioxide in biogas to biomethane with addition of hydrogen

Upgrading of biogas by conversion of carbon dioxide in biogas to biomethane with addition of hydrogen REEF2W Increased renewable energy and energy efficiency by integrating, combining urban wastewater and organic waste management system XVII. ročník konference Výstavba a provoz bioplynových stanic 5. -

Více

Hlavní sledované parametry při provozu bioplynové stanice

Hlavní sledované parametry při provozu bioplynové stanice Hlavní sledované parametry při provozu bioplynové stanice Luděk Kamarád Wolfgang Gabauer Rudolf Braun Roland Kirchmayr 2.12.2009 Energyfuture AT-CZ, Brno 2009 / IFA Tulln 1z 21 Obsah Krátké představení

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 2 1 je hmota organického původu (rostlinného

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Elektrárny. Energetické využití bioplynu z odpadních vod

Elektrárny. Energetické využití bioplynu z odpadních vod Elektrárny Energetické využití bioplynu z odpadních vod Úvod Výroba a využití bioplynu jsou spojeny s anaerobní stabilizací čistírenských kalů, vznikajících při aerobním čištění komunálních odpadních vod.

Více

Technické plyny. kapalný vzduch kyslík dusík vzácné plyny vodík (syntézní plyny)

Technické plyny. kapalný vzduch kyslík dusík vzácné plyny vodík (syntézní plyny) Technické plyny kapalný vzduch kyslík dusík vzácné plyny vodík (syntézní plyny) Kapalný vzduch složení vzduchu Před zkapalněním odstranění nežádoucích složek, např. vodní pára, CO 2, prach Zkapalňování

Více

ÚPRAVA BIOPLYNU MEMBRÁNOVOU SEPARACÍ

ÚPRAVA BIOPLYNU MEMBRÁNOVOU SEPARACÍ ÚPRAVA BIOPLYNU MEMBRÁNOVOU SEPARACÍ Kristýna Hádková VŠCHT Praha, TOP, Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší, Technická 5, 66 28 Praha 6 e-mail: kristyna.hadkova@vscht.cz Příspěvek se věnuje

Více

Palivová soustava Steyr 6195 CVT

Palivová soustava Steyr 6195 CVT Tisková zpráva Pro více informací kontaktujte: AGRI CS a.s. Výhradní dovozce CASE IH pro ČR email: info@agrics.cz Palivová soustava Steyr 6195 CVT Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního

Více

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Katalytická termodegradace bez přístupu kyslíku Výroba energie nebo paliva z odpadních plastů, pneumatik a odpadních olejů Témata prezentace Profil společnosti

Více

Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace

Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace Anaerobní fermentace Výroba bioplynu v anaerobních podmínkách s jeho energetickým využitím Metoda známá v ČR již desítky let Možnosti zpracování

Více

Využití bio(plynu)metanu v dopravě Ing. Jan Ţákovec

Využití bio(plynu)metanu v dopravě Ing. Jan Ţákovec Využití bio(plynu)metanu v dopravě Ing. Jan Ţákovec Základní pojmy Zemní plyn /Natural Gas, Erdgas, Gaz naturel, Природный газ/ = přírodní směs plynných uhlovodíků s převaţ ujícím podílem metanu CH 4 a

Více

Emisní limity pro zvláště velké spalovací zdroje znečišťování pro oxid siřičitý (SO 2 ), oxidy dusíku (NO x ) a tuhé znečišťující látky

Emisní limity pro zvláště velké spalovací zdroje znečišťování pro oxid siřičitý (SO 2 ), oxidy dusíku (NO x ) a tuhé znečišťující látky Příloha č. 20 (Příloha č. 1 NV č. 352/2002 Sb.) Emisní limity pro zvláště velké spalovací zdroje znečišťování pro oxid siřičitý (SO 2 ), oxidy dusíku (NO x ) a tuhé znečišťující látky 1. Emisní limity

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků

Přírodní zdroje uhlovodíků Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Alena Jirčáková Zemní plyn - vznik: Výskyt často spolu s ropou (naftový zemní plyn) nebo

Více

Perspektivní metody. PROČ sušení pevných paliv? Většina dodané energie se ztrácí. Klasická metoda sušení horkými spalinami

Perspektivní metody. PROČ sušení pevných paliv? Většina dodané energie se ztrácí. Klasická metoda sušení horkými spalinami Perspektivní metody sušení pevných paliv Klasická metoda sušení horkými spalinami Uzavřený mlecí okruh PROČ sušení pevných paliv? zvýšení výhřevnosti snazší vzněcování spalování při vyšší teplotě menší

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

Technika a technologie bioplynového hospodářství

Technika a technologie bioplynového hospodářství Technika a technologie bioplynového hospodářství Praha 2006 Hlavní komponenty zařízení: Přípravná část Zpravidla se jedná o soustavu nádrží, kde dochází k úpravě sušiny kejdy na požadovanou hodnotu. Současně

Více

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO:

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO: KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ ING. JAN FOLLER, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s. foller@vasgr.cz MOTTO: PŘIJME-LI ODBORNÁ ZEMĚDĚLSKÁ VEŘEJNOST FAKT, ŽE APLIKACE KALŮ Z BIOLOGICKÉHO

Více

Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí

Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí Ing. Eva Krčálová, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Petr Junga, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Petr Trávníček,

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

Marek Holba, Adam Bartoník, Ondřej Škorvan, Petr Horák, Marcela Počinková, Karel Plotěný. Ing Milan Uher

Marek Holba, Adam Bartoník, Ondřej Škorvan, Petr Horák, Marcela Počinková, Karel Plotěný. Ing Milan Uher Marek Holba, Adam Bartoník, Ondřej Škorvan, Petr Horák, Marcela Počinková, Karel Plotěný Ing Milan Uher Náš směr snížení energetické g náročnosti energeticky g y soběstačná ČOV nové technologie zmenšení

Více

Možnosti výroby a využití bioplynu v ČR Oldřich Mužík, Jaroslav Kára

Možnosti výroby a využití bioplynu v ČR Oldřich Mužík, Jaroslav Kára Možnosti výroby a využití bioplynu v ČR Oldřich Mužík, Jaroslav Kára I přes zlepšující se podmínky stále ČR výrazně zaostává ve využívání anaerobní digesce zbytkové biomasy za nejvyspělejšími státy EU.

Více

VÝROBA VODÍKU reforming benzinových frakcí parní reforming zemního plynu parciální oxidace ropných zbytků zplyňováním biomasy elektrolýza

VÝROBA VODÍKU reforming benzinových frakcí parní reforming zemního plynu parciální oxidace ropných zbytků zplyňováním biomasy elektrolýza VODÍK - představuje jeden z hlavních chemických prvků v celém vesmíru jak ve hvězdách, tak i mezigalaktickém prostoru; - tvoří přibližně 75 % jeho hmoty a dokonce 90 % všech atomů; - z chemického hlediska

Více

Školení provozování BPS zásady dobré praxe. Ing. Jan Štambaský, Ph.D.

Školení provozování BPS zásady dobré praxe. Ing. Jan Štambaský, Ph.D. zásady dobré praxe Ing. Jan Štambaský, Ph.D. Obsah semináře AD a vznik bioplynu Propad produkce, vznik a následky Možnosti chemické analýzy Vlivy teploty Přetížení procesu Nedostatek minerální výživy 2

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Využití energie slunce Na zemský povrch dopadá průměrně 0,2 kw/m 2 V ČR dopadne na 1 m 2 přibližně 1000 kwh energie ročně Je několik možností, jak přeměnit energii slunečního

Více

VODÍK. Proč vzrůstá zájem o využití vodíku: Produkce vodíku je jedním ze způsobů AKUMULACE PŘEBYTEČNÉ ELEKTRICKÉ ENERGIE

VODÍK. Proč vzrůstá zájem o využití vodíku: Produkce vodíku je jedním ze způsobů AKUMULACE PŘEBYTEČNÉ ELEKTRICKÉ ENERGIE Proč vzrůstá zájem o využití vodíku: VODÍK Produkce vodíku je jedním ze způsobů AKUMULACE PŘEBYTEČNÉ ELEKTRICKÉ ENERGIE Jeho přímé využití ke zpětné produkci elektřiny vyžaduje zatím drahé zařízení (palivové

Více

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Provoz automobilových PSM je provázen produkcí škodlivin, které jsou emitovány do okolí: škodliviny chemické (výfuk.škodliviny, kontaminace),

Více

energetického využití odpadů, odstraňování produktů energetického využití odpadů, hodnocení dopadů těchto technologií na prostředí.

energetického využití odpadů, odstraňování produktů energetického využití odpadů, hodnocení dopadů těchto technologií na prostředí. Příjemce projektu: Partner projektu: Místo realizace: Ředitel výzkumného institutu: Celkové způsobilé výdaje projektu: Dotace poskytnutá EU: Dotace ze státního rozpočtu ČR: VŠB Technická univerzita Ostrava

Více

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP:

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP: Důvody předúpravy: Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování Legislativní nařízená předúprava VŽP: hygienizace vstupního materiálu Výsledkem předúpravy

Více

Cíle. Seznámit studenta s technickými zařízeními bioplynových stanic.

Cíle. Seznámit studenta s technickými zařízeními bioplynových stanic. Bioplynové stanice Cíle Seznámit studenta s technickými zařízeními bioplynových stanic. Klíčová slova Reaktor, metanogeneze, kogenerační jednotka 1. Úvod Bioplynové stanice (BPS) jsou dnes rozšířenou biotechnologií

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Emisní zátěž Praktický příklad porovnání emisní zátěže a dalších

Více

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování Spalování je fyzikálně chemický pochod, při kterém probíhá organizovaná příprava hořlavé směsi paliva s okysličovadlem a jejich slučování (hoření) za intenzivního uvolňování tepla, což způsobuje prudké

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie chemie ve společnosti kvarta Datum tvorby 2.6.2013 Anotace a)

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

Ekonomické a ekologické efekty kogenerace

Ekonomické a ekologické efekty kogenerace Ekonomické a ekologické efekty kogenerace Kogenerace (KVET) společná výroba elektřiny a dodávka tepla -zvyšuje využití paliva. Velká KVET teplárenství. Malá KVET - parní, plynová, paroplynová, palivové

Více

CO JE TO PLYN - ČÍM TOPÍME, NA ČEM VAŘÍME

CO JE TO PLYN - ČÍM TOPÍME, NA ČEM VAŘÍME PLYNOVOD CO JE TO PLYN - ČÍM TOPÍME, NA ČEM VAŘÍME Co je zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převaţujícím podílem metanu CH 4 a proměnlivým mnoţstvím neuhlovodíkových plynů (zejména

Více

Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu

Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu Nová technologie na úpravu kapalné frakce digestátu 22.11.2018 Ing. Magda Vičíková agrikomp Bohemia http://www.agrikomp.cz Bioplynová stanice - technologické zařízení využívající anaerobní digesci k energetickému

Více

Směšovací poměr a emise

Směšovací poměr a emise Směšovací poměr a emise Hmotnostní poměr mezi palivem a okysličovadlem - u motorů provozovaných v atmosféře, je okysličovadlem okolní vzduch Složení vzduchu: (objemové podíly) - 78% dusík N 2-21% kyslík

Více

Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK

Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Přeměna chemické energie na elektrickou energii GALVANICKÝ ČLÁNEK Pokus: Ponořte dva různé kovy vzdáleně od

Více

Ondřej Mišina. Měření volt-ampérové charakteristiky palivových článků

Ondřej Mišina. Měření volt-ampérové charakteristiky palivových článků Ondřej Mišina Měření volt-ampérové charakteristiky palivových článků Vedoucí práce: Mgr. František Tichý Datum odevzdání: 18. 8. 2018 Abstrakt V této práci byl sestaven měřicí obvod pro měření volt-ampérové

Více

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

Počáteční stanovení cílů projektu výstavby bioplynové stanice

Počáteční stanovení cílů projektu výstavby bioplynové stanice Počáteční stanovení cílů projektu výstavby bioplynové stanice Výstavba bioplynové stanice farmářského typu na principu mokré anaerobní fermentace v mezofilním režimu Maximalizace využití odpadního tepla

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH TESTU PŘÍPRAVKU BCL BioGas

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH TESTU PŘÍPRAVKU BCL BioGas VŠB - Technická univerzita Ostrava Radek Sojka - Bioclean Institut environmentálních technologií - 9350 17. listopadu 15/2172 Bruzovice 60 708 33 Ostrava Poruba 739 36 Sedliště Česká Republika Slovenská

Více

Plyn vznikající anaerobní degradací organických látek

Plyn vznikající anaerobní degradací organických látek Bioplyn Plyn vznikající anaerobní degradací organických látek Hlavní složky: methan CH 4 oxid uhličitý CO 2 koncentrace závisí na druhu substrátu a podmínkách procesu Vedlejší složky: vodní pára bioplyn

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

Dávkování surovin mokrou cestou. Ing. Miroslav Esterka

Dávkování surovin mokrou cestou. Ing. Miroslav Esterka Dávkování surovin mokrou cestou Ing. Miroslav Esterka Faktory ovlivňující proces tvorby bioplynu Provozní parametry: - typ míchání - způsob dávkování - homogenita substrátu Fyzikálně chemické faktory:

Více

Průmyslově vyráběná paliva

Průmyslově vyráběná paliva Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

Bio LPG. Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019

Bio LPG. Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019 Bio LPG Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019 Co je Bio LPG Vlastnosti a chemické složení identické jako LPG (propan, butan či jejich směsi) Bio LPG není fosilní palivo, je vyrobeno

Více