NÁVOD. Plnička klimatizace plně automatická BRAIN BEE 9000 AC ACI - Auto Components International, s.r.o

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVOD. Plnička klimatizace plně automatická BRAIN BEE 9000 AC 2048. ACI - Auto Components International, s.r.o. 5.12.2011"

Transkript

1 NÁVOD AC Plnička klimatizace plně automatická BRAIN BEE 9000

2 Obsah: Kapitola strana 1. Obsah 2 2. Obecné upozornění Obecné poznámky Identifikace výrobce Servisní střediska Označení 4 3. Bezpečnostní podmínky Informace o osobní bezpečnosti Definice Bezpečnostní opatření pro obsluhu Informace o zařízení Všeobecné pokyny 8 4. Konstrukce a použití Použití Symboly Bezpečnost Označení Glosář termínů Pokyny pro manipulaci s chladivem Skladování chladiva Vlastnosti chladiva Recyklace chladiva Obecný popis Přední strana vnější Přední strana vnitřní Zadní strana vnější Zadní strana vnitřní Pravá strana Levá strana Horní strana Displej Barevné značení - status Funkce kláves (ikon) Příslušenství dodané s přístrojem Volitelné příslušenství Technické parametry Instalace Instalace zařízení Rozbalení Příprava k požití 27

3 7.2. Elektrické akumulátory Během použití Použití příslušenství Čištění a likvidace Autodata databáze Uvedení do provozu Připojení Kontrola nulování váhy oleje Nádoba nového oleje Nádobka UV barviva Nastavení Recyklace chladiva Počáteční operace Ventil nekondenzovatelných plynů Funkce nulové tolerance Automatický cyklus Počáteční operace Poslední provedený cyklus Databáze obsluhy Manuální cyklus Odsávání Vakuace Dávkování oleje Dávkování UV barviva Dávkování chladiva Proplachování systému klimatizace Kontrola tlaků Vyprazdňování hadic Údržba Zkouška těsnosti Výměna oleje vakuové pumpy Výměna sušiče plničky Čítače Plnění vnitřního zásobníku Vypouštění nezkondenzovaných plynů Údržba tiskárny Periodické prohlídky Náhradní díly Servisní středisko 65

4 2. Obecné upozornění 2.1. Obecné poznámky Všechna práva vyhrazena. Úplné nebo částečné kopírování tohoto návodu je zakázáno v jakékoli formě, ať už papírové nebo elektronické. BRAIN BEE SPA a prodejci nenesou žádnou odpovědnost za nesprávné použití a zároveň dává záruku, že informace obsažené v této příručce byly řádně zkontrolovány Identifikace výrobce Výrobky prochází neustálou kontrolu a zlepšováním, proto si vyhrazujeme právo měnit informace v tomto dokumentu bez předchozího upozornění. CLIMA-9000 je zařízení, které vyrábí: Brain Bee S.p.A. Via Quasimodo, Parma (Itálie) 2.3. Servisní střediska ACI-Auto Components International s.r.o Podnikatelská 549 Praha 9 - Běchovice Označení Plnička byla vyrobena v souladu se směrnicemi EU uvedených v prohlášení o shodě, dodávané s tlakovým zařízením. Plnička spadá do rizikové kategorie II PED (97/23/EC). Tlaková zařízení je nutné podrobit pravidelným kontrolám, v souladu se zákony jednotlivých členských zemí podle místa provozování. Charakteristické údaje jsou uvedeny na straně plnícího zařízení.

5 Je zakázáno odstraňovat údaje nebo štítek z přístroje nebo jej pozměňovat. 3. Bezpečnostní podmínky 3.1. Informace o osobní bezpečnosti Definice Nebezpečná oblast: Veškeré plochy uvnitř a vně zařízení, kde může být obsluha ohrožena na zdraví. Exponovaná osoba: Každá osoba, která zcela nebo částečně stojí v nebezpečné oblasti. Provozovatel: Osoba, která má na starosti provoz zařízení pro stanovený účel. Klasifikace provozovatele - provozovatele lze rozdělit do několika kategorií s tím, že se může jednat o jedinou osobu: Obsluha zařízení: Může zahájit automatický režim přístroje Může provádět jednoduché nastavení přístroje Může odstranit závady, které nevznikly poruchou přístroje nebo jednotlivých dílů Servisní technik: Kvalifikovaná osoba, která může měnit nastavení přístroje pomocí přístupových kódů Může provádět rozsáhlé opravy přístroje Uživatel: Osoba právně zodpovědná za zařízení Bezpečnostní opatření pro obsluhu Všeobecné pokyny Při práci se zařízením nesmí být osoby pod vlivem uklidňujících prostředků, drog nebo alkoholu. Před započetím práce musí být osoby proškoleny a vědí o jednotlivých funkcích a ovládacích prvcích zařízení. Dbejte všech bezpečnostních označení na přístroji. Provozovatel je odpovědný za proškolení všech osob pracujících se zařízením. Uživatel je povinen oznámit nedostatky na plnícím zařízení provozovateli.

6 Vždy se řiďte bezpečnostními pravidly, přijatými jednotlivými společnostmi, vlastnící jednotlivé plnící zařízení, pro snížení jednotlivých rizik. Riziko udušení Benzínové motory Výfukové plyny obsahu oxid uhelnatý. Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který při vdechnutí může způsobit zdravotní problémy. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uzavřeným prostorám (boxy, montážní jámy apod.). Výše uvedené je potřeba mít na paměti i aut, vybavených pohonem na zemní plyn nebo jiné plyny. Dieselové motory Zplodiny výfukových plynů nejsou u dieselových motorů vždy stejné. Tyto zplodiny se skládají z plynů (CO, CO 2, Nox, HC) a částic (sazí, síranů atd.), které tvoří saze, zůstávají viset ve vzduchu a tak je možno je vdechnout. Nebezpečí úrazu Vozidlo i plnící zařízení musí být zajištěno proti pohybu a musí stát na rovné podložce. Nebezpečí zranění Pozor: motorové vozidlo obsahuje množství pohyblivých dílů a je nutné odpojit pohybující se díly tak, aby nedošlo ke zranění. Nebezpečí popálení Používejte ochranné pomůcky. Nedotýkejte se horkých části vozidla. Servisní hadice zařízení neveďte v blízkosti horkých nebo pohybujících se částí vozidla. Nebezpečí požáru nebo výbuchu Nestartujte vozidlo při údržbě klimatizace. Nechte motor vychladnout. Nepoužívejte otevřeného ohně. Při práci nekuřte. Riziko spojené s hlučností Použijte ochranných prostředků, podle norem jednotlivých zemí, ve kterých je plnící zařízení provozováno. Riziko související s nebezpečným napětím Plnící zařízení zapojte do zásuvky, která je instalována dle platných předpisů.

7 Přesvědčte se, zda přívodní kabel není poškozen. Při opravách elektrického vybavení vozidla musí být odpojena baterie. Použijte předepsané ochranné prostředky Informace o zařízení Při použití zařízení na činnosti, pro které není určeno, může za určitých okolností vést k poškození zdraví nebo úrazu. Neodstraňujte ani nepozměňujte štítky umístěné na zařízení. Používejte pojistky předepsaného typu. Elektrické připojení musí být pravidelně kontrolováno a vždy je nutno poškozené části vyměnit. Před otevřením zařízení vypněte napájení, vypojte zařízení ze sítě Všeobecné pokyny Stanice je určena pro vozidla s náplní Chladiva R134a. Tento přístroj je určen pro osoby, které jsou seznámeny s vlastnostmi přístroje i s vlastnostmi klimatizace vozidla a jsou si vědomi nebezpečí, které může způsobit zařízení pod stálým tlakem. Pro správné a bezpečné používání je nutné, aby osoby pracující s tímto přístrojem prostudovali tento návod. Osoba, která není proškolena na provádění údržby zařízení, není oprávněna zařízení otevírat.

8 Ochrana osob: Používejte pouze chladivo R134a, jiné chladiva a směsi mohou způsobit poškození přístroje. Doporučujeme nosit ochranné prostředky, kontakt s kapalným chladivem může způsobit popáleniny a při kontaktu s očima i oslepnutí. Vyvarujte se vdechování výparů chladiva. Přístroj použijte ve větraných prostorech. Nevystavujte zařízení povětrnostním vlivům. Při práci nepijte, nejezte a nekuřte. Nepoužívejte otevřeného ohně. Před započetím práce se přesvědčte, že jsou ventily uzavřeny. Je zakázáno měnit nastavení přístroje. Po práci s přístrojem ho vždy odpojte od napájení 220V. HADICE: Hadice může obsahovat chladivo pod tlakem. Vždy připojujte vysokotlakou servisní hadici (červená) na vysokotlakou větev klimatizace automobilu a vždy připojujte nízkotlakou servisní hadici (modrá) na nízkotlakou větev klimatizace automobilu. Vždy dbejte opatrnosti při odpojování servisních hadic od vozidla. Chladivo (R134a): Test těsnosti zařízení je nutno provádět suchým stlačeným vzduchem. Pracovní prostředí: Přístroj musí pracovat v dobře větraných místnostech (výměna vzduchu nejméně 4x za hodinu). Chladivo při styku horkými plochami nebo otevřeným ohněm je rozložen na agresivní látky, které jsou škodlivé pro obsluhu i pro životní prostředí. Vyvarujte se vdechování kapalin a plynů. Expozice může vést k podráždění tkání. Dlouhodobé odstavení přístroje z provozu: Pokud je přístroj dlouhodobě odstaven z provozu je nutno odpojit napájení 220V a uzavřít ventily na vnitřním zásobníku. Přístroj je nutno zabezpečit před poškozením a podobně.

9 4. Konstrukce a použití 4.1. Použití Pečlivě si přečtěte tuto příručku před spuštěním zařízení. Tato příručka je zaměřena na poskytování informací uživateli pro správné používání přístroje. Obsahuje informace o konstrukci vlastnostech a použití. Před započetím práce pozorně přečtěte návod. V případě pochybností se obraťte na vašeho prodejce zařízení. Tato příručka je součástí zařízení a musí být uchráněna od nežádoucích vlivů prostředí. Tato příručka přechází s přístrojem na nového majitele v případě prodeje další osobě. Jakékoli kopírování i části příručky je zakázáno a je možno až po souhlasu výrobce Symboly Symboly, které můžou být použity na zařízení. Střídavý proud Bezpečnost Bezpečné uzemnění Informace v návodu o použití

10 Riziko úrazu elektrickým proudem Varování: kryt může odstraňovat pouze servisní technik Označení schody ES Označení 4.3. Glosář odborných termínů Pro usnadnění orientace v návodu jsou vypsány odborné názvy. Chladivo - plyny používané ve většině moderních automobilů pro klimatizaci. Chladivo, které je možno pomocí zařízení plnit do vozidel R134a CH2FCF3 1,1,1,2 - Tetrafluorethan. Klimatizace - zařízení sloužící k úpravě vzduchu v prostoru pro cestující. Plnící zařízení - přístroj umožňující odsátí, recyklaci,test těsnosti a plnění chladiva do vozidla. Externí zásobník - lahev určená k přepravě chladiva a plnění vnitřního zásobníku zařízení. Vnitřní zásobník - tlaková nádoba určená k uchování chladiva po recyklaci. Fáze - jedna část z cyklu (odsátí, recyklace, vakuace, plnění). Cyklus - kompletní servis klimatizace automobilu. Odsátí - odstranění chladiva ze systému klimatizace automobilu. Recyklace - odloučení nečistot (olej, vlhkost, mechanické nečistoty) z chladiva. Likvidace - odevzdání chladiva k dalšímu zpracování do specializovaných firem. Vakuace - odsátí plynů s okruhu klimatizace pomocí vakuové pumpy. Plnění oleje - nadávkování předepsaného množství oleje do okruhu klimatizace.

11 Výměna - odsátí a naplnění předepsaného množství chladiva, oleje apod. Proplachování - vyčištění vnitřních částí klimatizace od mechanických a chemických nečistot. Nezkondenzované plyny - plyn, které díky svým vlastnostem nemohou ve vnitřním zásobníku zkondenzovat (vzduch a pod) Pokyny pro nakládání s chladivem Skladování chladiva Chladivo musí být skladováno v označených tlakových nádobách. Chladiva se nesmí mísit. Chladivo musí být zbaveno oleje a jiných nečistot. Zařízení je určeno pouze pro R134a Vlastnosti chladiva Stáří systému a chladiva má vliv na posouzení zda je nutné provést servis systému klimatizace. Opravy systému v průběhu životnosti systému mají vliv na kvalitu chladiva. Pokud není jisté, kdy bylo chladivo naposledy recyklováno anebo je tato doba delší než jeden rok je nutné provést recyklaci chladiva Recyklace chladiva Filtry v zařízení je nutno měnit po předepsaném čase tak, aby byla zajištěna maximální účinnost filtrů.

12 5. Obecný popis 5.1. Přední strana vnější nádoba oleje 250ml 2 - nádoba oleje 250ml 3 - nádoba UV barviva 250ml 4 - rukojeť 5.2. Přední strana vnitřní

13 vakuová pumpa 6-26l vnitřní zásobník 7 - váha vnitřního zásobníku 8 - ventil nezkondenzovaných plynů

14 5.3. Zadní strana vnější pojezdové kolečko s brzdou 10 - pojezdové kolečko 11 - zadní kryt 9

15 5.4. Zadní strana vnitřní deska ventilů 13 - destilátor 14 - filtr 15 - ventil vysokotlaké větve 16 - olejový separátor - odlučovač 17 - kompresor

16 5.5. Pravá strana rychlospojka servisní hadice - vysokotlaká větev 19 - rychlospojka servisní hadice - nízkotlaká větev

17 5.6. Levá strana konektor pro aktualizaci softwaru 21 - hlavní vypínač 22 - přívodní kabel 220V 23 - tiskárna

18 5.7. Horní strana dotykový grafický displej

19 5.8. Displej Všechny ovládací prvky zařízení jsou umístěny ve funkčním poli dotykového displeje. Pro návrat na vyšší úroveň použijte bíle označený rámec a táhněte prstem z prava do leva. Pokud se chcete vrátit na základní obrazovku, stiskněte po dobu minimálně 2sekund symbol domečku (domů) v pravém dolním rohu.

20 Pokud je seznam příliš dlouhý, můžeme ho posunout postníkem. Pokud provedeme výběr v seznamu, změní se barva vybraného. Pokud je nutno zadat nějaký údaj pomocí alfanumerické klávesnice, ta se automaticky zobrazí.

21 Pokud chceme potvrdit výběr, můžeme to udělat ve čtyřech režimech: Jedním rychlím tlakem prstu Dvojím klepnutím Umístěním prstu na výběr podobu nejméně dvou vteřin Posunutím prstu svisle nebo vodorovně v oblasti výběru 5.9. Barevné značení - status Udávaný tlak je prezentován graficky v těchto barvách. MODRÁ - tlak nízkotlaké větve klimatizace automobilu v barech ČERVENÁ - tlak vysokotlaké větve klimatizace automobilu v barech HNĚDÁ - tlak ve vnitřním zásobníku v barech ZELENÁ - množství chladiva ve vnitřním zásobníku v kilogramech

22 5.10. Funkce kláves (ikon) Seznam funkcí přiřazených jednotlivým ikonám: Po stisknutí této ikony můžeme měnit gramáž chladiva pro plnění do vozidla. Po stisknutí této ikony mohu měnit způsob připojení k vozidlu: Připojení pouze nízkotlakým servisním ventilem Připojení pouze vysokotlakým servisním ventilem Připojení oběma servisními ventily Připojení systémem Renault - systém, který má na nízkotlaké větvi umístěn velký servisní port vysokotlaké větve Po stisknutí této ikony můžeme měnit hodnotu oleje pro plnění do vozidla. Plnění oleje můžeme provést ve třech režimech: BEZ OLEJE: žádný olej nebude přidán REC+: k odsátému oleji bude přidáno námi zadané množství oleje Zadané množství: bude plněno pouze námi zadané množství oleje Pokud zařízení obsahuje v Databázi informaci o doplnění oleje, bude vycházeno z tohoto množství. Na rozdíl od oleje bude množství UV barviva dávkováno v časovém intervalu odpovídající 8 až 10ml. Po stisknutí této ikony můžeme změnit dobu vakuace. Po stisknutí této ikony je možno číst data z databáze, pokud databáze tyto informace má Po stisknutí této ikony je možno prohlížet umístění jednotlivých komponent v klimatizačním systému Po stisknutí této ikony můžete uložit cyklus do své databáze

23 Po stisknutí této ikony se údaje aktuální nabídky resetují Tato ikona je naprogramována jako tlačítko START Tato ikona vás vrátí v menu o krok zpět nebo na základní obrazovku (tzv. domů) Vytiskne zprávu o dokončeném cyklu Příslušenství dodané s přístrojem Kromě příslušenství namontovaného na zařízení je dodáno s přístrojem následující: Nádobka oleje/uv barviva Redukce na servisní port CD manuál Nálepky jednotlivých viskozit olejů 2ks 1ks 1ks 1ks Volitelné příslušenství ACI-Auto Components International s.r.o Podnikatelská 549 Praha 9 - Běchovice

24 6. Technické parametry Nádoba pro chladivo R134a R134a maximální kapacita 26 l Maximální pracovní přetlak 20 bar Ohřev vnitřního zásobníku Standard Tlakový ventil zásobníku chladiva Typ a výrobce Nuova General Instruments D7/CS 20bar R 1/4 GAS (nebo ekvivalentní) Maximální tlak (kalibrace) 20 bar Nádobky pro olej a UV barvivo Odsátý olej 250 ml Nový olej 250 ml, s ventilem UV barvivo 250 ml, s ventilem Tlaková část Výkon vakuové pumpy 10 m3/h Dosažitelný podtlak 0,05 mbar Náplň oleje ve vakuové pumpě 0,5 l Objem kompresoru 14 cc Pracovní doba oleje vakuové pumpy 60h Sušič 45kg recyklovaného chladiva Vypouštění nezkondenzovaných plynů Automaticky HP a LP ventil Automaticky Bezpečnostní tlakový ventil Typ a výrobce Danfoss ACB-2UB506W 13/18bar 1/4SAE (nebo ekvivalentní) Maximální tlak (kalibrace) 18 bar Servisní hadice Délka servisních hadic 4,5 m Čidlo tlaku LP a HP větve Digitální Čidlo tlaku zásobníku Digitální Uživatelské rozhraní Dispej Grafický dotykový displej 4,3 (480mm x 272mm) Klávesnice Dotyková obrazovka Tiskárna Tepelná Aktualizace RS232 -(přístupné zvenčí přes kabel nebo ACU CLIMASolution příslušenství)

25 Funkce Recyklace, odsátí, vakuace, plnění, plnění Automatické a manuální UV barviva, plnění oleje Recyklace chladiva v zařízení Volitelné v menu Databáze zákazníků 100 záznamů Váha oleje odsátého oleje Automaticky Váha nového oleje Automaticky Dávkování UV barviva Časově Proplachování systému klimatizace S integrovaným elektromagnetickým ventilem Databáze Autodata - elektronické Test tlaků klimatizace vozidla Automatické a manuální Oznámení Výměna filtru Aktivní Výměna oleje vakuové pumpy Aktivní Plná nádobka oleje Aktivní Prázdná nádobka oleje Aktivní Obsah nezkondenzovaných plynů Aktivní s automatickým odpouštěním Prázdný/plný vnitřní zásobník chladiva Aktivní Rozměry a váha Rozměr 673x738x1198 mm Váha (bez chladiva) 100 kg Vstup Frekvence 50 Hz Napětí 230 V~ Příkon 800 W Podmínky prostředí Pracovní teplota 5-40 C Vlhkost 10-90% vzdušné vlhkosti bez kondenzace Tlak pracovního prostředí 0,075MPa-0,106MPa Maximální nadmořská výška 2000 m Pojistky 250V T10A

26 7. Instalace 7.1. Instalace zařízení Rozbalení Odstraňte plastové přepravní pásky a tahem nahoru odstraňte kartonový obal (kartonový obal nikdy nerozřezávejte, mohlo by dojít k poškození přístroje). Odstraňte igelitovou folii proti poškrábání a přeřežte pásky připevňující zařízení k paletě. Zvedněte zařízení z palety pomocí dvou rukojetí a zadního kovového základu plničky. Plnička se může pohybovat po čtyřech pojezdových kolech, přední jsou osazena brzdami. Zařízení je dodáváno bez naplněného zásobníku a ten je aretován šroubem. Ze spodní strany plničky je třeba uvolnit křídlovou matici a vyšroubovat šroub (NEPOUŽÍVAT KLÍČE ANI JINÉ NÁSTROJE). Doporučujeme tento aretační šroub uvolnit zcela, aby nedošlo k rozkalibrování váhy vnitřního

27 zásobníku (v tomto případě je nutnost zásahu servisního technika). Pro případ převozu plničky je nutno tento aretační šroub opět namontovat Příprava k použití Při provozu plničky dbejte zvýšené opatrnosti s ohledem na možné nebezpečí úrazu Umístění: Plnící zařízení umístěte v prostorách s dostatečným větráním. Dále je nutné ho umístit ve vzdálenosti minimálně 10cm od jakýchkoli objektů, aby bylo zajištěno dostatečné větrání plnícího zařízení. Nepoužívejte plnící zařízení na dešti a nevystavujte ho přímému slunečnímu záření. Vždy použijte brzy plnícího zařízení, aby nedošlo k posunu. Instalace: instalaci může provádět pouze proškolená osoba. Zařízení nepoužívejte v prašném nebo výbušném prostředí.

28 Připojení: Zařízení musí být připojeno ke zdroji elektrické energie vybavené zemnícím kolíkem. Pokud bude připojeno bez zemnícího kolíku, může dojít k poškození přístroje nebo k úrazu osob. Zásuvky musí být snadno přístupné obsluze Elektrické akumulátory I když toto zařízení neobsahuje elektrické akumulátory, jsou tyto informace zahrnuty do tohoto manuálu, protože jsou ve vybavení vozidla. Rozebírání: Nikdy nerozebírejte baterie nebo neupravujte. Obal má speciální konstrukci pro zajištění bezpečného provozu. Poškozením obalu může dojít ke vzniku tepelných emisí, kouře, spalin, úniku kyselin, hoření, výbuchu. Elektrické kontakty: Elektrické kontakty nikdy nesmí být zkratovány. Pokud tak nastane, prochází přes póly baterie vysoký proud, který může způsobit jiskření s případným vznikem ohně. Teplota: Baterii neskladujte v blízkosti zdroje tepla nebo sálavého tepla. Může dojít k poškození obalu nebo jeho částí a k možnosti vzniku požáru a podobně. Čištění: Nikdy nečistěte baterii chemikáliemi ani kyselinami. Obal má speciální konstrukci pro zajištění bezpečného provozu. Poškozením obalu může dojít ke vzniku tepelných emisí, kouře, spalin, úniku kyselin, hoření, výbuchu. Poškozený obal: Nikdy nepoužívejte baterii s poškozeným obalem nebo silně opotřebeným obalem. Obal má speciální konstrukci pro zajištění bezpečného provozu. Poškozením obalu může dojít ke vzniku tepelných emisí, kouře, spalin, úniku kyselin, hoření, výbuchu.

29 Dobíjení baterie: Baterii dobíjejte vždy předepsanou nabíječkou výrobcem baterie. Baterie musí být dobíjena v místnosti s teplotou 10 C až 40 C. Kapalina: Pokud dojde ke kontaktu pokožky s náplní baterie, opláchněte zasažené místo a vyhledejte lékařkou pomoc. Výměna: Baterii měňte pouze za předepsaný typ. V opačném případě by mohlo dojít k poškození zařízení Během použití Požití zařízení: Použití zařízení je jasně popsáno v tomto návodu. Jakékoli použití, které není popsáno v tomto návodu, je považováno za nesprávné. Výrobce se v tomto případě zříká veškeré odpovědnosti za poškození předmětů, zařízení nebo zranění osob. Obsluha: Osoba obsluhující přístroj stojí vždy z přední strany stroje tak, aby měla vždy ovládací prvky na dosah Použití příslušenství Nepoužívané zařízení: Pokud je zařízení nepoužíváno, odpojte přívodní kabel ze zdroje el. Energie.

30 Nepoužívané zařízení: Pokud zařízení není dlouhodobě používáno, je doporučeno zařízení zakrýt vhodnou folií Čištění a likvidace Čištění: K čištění zařízení používejte vždy pouze vodu a měkké hadříky. Nepoužívejte benzín, alkohol, čpavek nebo látky obsahující tyto rozpouštědla. Vždy přístroj odpojte od zdroje elektrické energie. Likvidace zařízení musí probíhat v souladu se zákony země, ve které je zařízení provozováno. Oleje a maziva: Odsáté nebo vyměněné náplně musí být zlikvidováno dle platných zákonů země, ve které je zařízení provozováno.

31 8. Autodata - databáze Výrobce zařízení dodává se zařízením databázi Autodata, díky kterým dojde k rychlejšímu naplnění vozidla. Dále je možné zjišťovat díky této databázi umístění jednotlivých komponentů.

32 9. Uvedení do provozu 9.1. Připojení Přístroj musí být umístěn na rovné ploše, aby se zajistila správná funkčnost plnícího zařízení. Přístroj musí být připojen k elektrické síti, která má vlastnosti uváděné na těle přístroje. Rychlospojka servisní hadice Technický štítek Neotevírejte rychlospojku ani po ukončení práce, mohlo by dojít k úniku chladiva.

33 9.2. Kontrola váhy oleje Než začnete pracovat se zařízením, přesvědčte se o správnosti nastavení váhy oleje. Váha nového a starého oleje by měla ukazovat na displeji hodnotu v rozsahu 0±10g prázdné nádobky. Pokud nesouhlasí váha, proveďte kalibraci váhy. Pokud je odchylka větší než 0±10g, kontaktujte prodejce zařízení Nová nádoba oleje Nádoba na nový olej je umístěna na přístroji, při pohledu ze přední strany, na levé straně. Nádobka je připevněna rychlospojkou, při vyndávání nádobky je nutné rychlospojku uvolnit tahem dolů.

34 Naplňte nádobku olejem s ohledem na ventil, který hlídá kvalitu oleje s ohledem na pronikání vzdušné vlhkosti. Ventil je vyroben polymeru křemíku. Po naplnění nádobky olejem ji vraťte do rychlospojky na zařízení Nádobka UV barviva UV barvivo je vyrobeno s fluorescenční kapaliny, která pod UV světlem světélkuje. Používá se k hledání případných netěsností naplněného systému klimatizace ve vozidle. Nádoba na UV barvivo je umístěna na přístroji, při pohledu ze přední strany, na pravé straně. Nádobka je připevněna rychlospojkou, při vyndávání nádobky je nutné rychlospojku uvolnit tahem dolů.

35 Naplňte nádobku UV barvivem s ohledem na ventil, který hlídá kvalitu UV barviva. Ventil je vyroben polymeru křemíku. Po naplnění nádobky UV barvivem ji vraťte do rychlospojky na zařízení. 10. Nastavení V nabídce nastavení je možno měnit základní nastavení před započetím jednotlivých fází servisu klimatizace.

36 Seznam funkcí: Funkce hybrid mění typ oleje pro hybridní vozy. Nový olej nula nuluje odchylku váhy nového oleje (nenahrazuje kalibraci). Starý olej nula nuluje odchylku váhy starého oleje (nenahrazuje kalibraci). Jednotky oleje výběr jednotek dávkování oleje (gram, mililitr). Metoda plnění mění mezi dvěma metodami plnění (rychlé plnění, metoda nuly). Zobrazení zprávy pomocí této nabídky zapínáme nebo vypínáme zobrazení zprávy o průběhu plnění. Ohřev zásobníku vypínáme a zapínáme ohřev chladiva ve vnitřním zásobníku. Multipass recyklace chladiva uvnitř zařízení, pokud se zařízení nepoužívá. Délka servisní hadice upravuje délku servisních hadic. Jednotky měření upravuje jednotky tlaku, ve kterých se zobrazují údaje (bar, Pascal) Čas mění datum a čas Data servisu mění data při tisku servisu Jazyk mění jazyk nabídek, pokud zvolíte jazyk s nesrozumitelnými znaky, podržte tlačítko DOMŮ a vrátíte se do nastavení jazyka.

37 Strana řízení Úvodní obrazovka Výrobní nastavení nastavení pro servis levostranného a pravostranného řízení vozidla. nastavení zobrazení displeje (zobrazení databáze nebo hlavního menu). vrátí veškeré nastavení do stavu po výrobě. Výrobce si vyhrazuje právo na změny zobrazení menu podle požadavku trhu. 11. Recyklace chladiva Počáteční operace Recyklaci chladiva vozidla provádějte s vypnutým motorem, mohlo by dojít k poškození plnícího zařízení. Plnící zařízení po zapnutí je nutné nechat chvíli bez připojení k vozidlu, aby došlo k automatickému vypuštění nezkondenzovaných plynů. Připojení servisních hadic musí být připojeno pouze k servisním portům. Pokud není jisté, zda se jedná o servisní porty klimatizace, lze to ověřit v databázi AUTODATA. Po připojení rychlospojek servisních hadic zašroubujte jistící ventil pomocí kolečka do ventilku servisního portu. Potřebné údaje potřebné k plnění vozidla jsou na štítku ve vozidle nebo v jiných materiálech. POZOR: při doplňování oleje do systému klimatizace vozidla se nedává celé množství uváděné v příručkách. V těch je uváděno celé množství v systému. Při odsávání se odsaje jen nepatrné množství oleje Ventil nekondenzovatelných plynů Na vnitřním zásobníku je namontován ventil s kalibrací 11,8bar pro vypouštění nezkondenzovaných plynů.

38 Ventil automatického vypouštění nezkondenzovaných plynů Pokud obsluha nevypustí nezkondenzované plyny po hlášení, vypustí zařízení tyto plyny automaticky přes ventil po dosažení 11,8barů Funkce nulové tolerance Pro plnění chladiva do vozidla je možno použít dva způsoby plnění. Jeden je znám z dřívějších dob a to je plnění, kdy v servisních hadicích zůstává chladivo a řídící jednotka plničky dopočítá přibližnou hmotnost chladiva v servisních hadicích tzv. rychlé plnění Pokud nedojde k naplnění celého množství chladiva do vozidla je automaticky přesunut do fáze nulové tolerance. Toto plnění má následující postup: Odsátí chladiva z vozidla Vakuace Plnění o Naplní se předepsané množství, ale cyklus není ukončen

39 o Čeká se cca 10minut o Odpojí se Vysokotlaká servisní hadice (pokud byla připojena) o Nastartuje se vozidlo o Spustí se klimatizace - rozběhne se kompresor - kompresor si odsaje zbývající chladivo ze servisních hadic Tento postup zaručuje dokonalé naplnění klimatizace vozidla předepsaným množstvím chladiva. 12. Automatický cyklus Počáteční operace Připojte rychlospojky servisních hadic na servisní porty klimatizace. Utáhněte pojistku otáčením ve směru hodinových ručiček. Vyberte v menu kategorii vozidla, výrobce a model. Po vybrání je automaticky načteno z databáze hodnoty plnění. Pracovní doba vakuové vývěvy, množství oleje jsou definovány výrobcem zařízení. Hodnoty získané z databáze mohou být upravovány obsluhou zařízení. Změněné hodnoty lze uložit z přehledu odsávání.

40 Po dokončení cyklu nechte motor 10minut v klidu. Možné indikované chyby: Málo chladiva ve vnitřním zásobníku Málo nového oleje v nádobce Příliš mnoho oleje v nádobce odsátého oleje Poslední provedený cyklus Poslední cyklus je možné opakovat, bez nutnosti zadávat všechny údaje znova Databáze obsluhy Pokud chcete znovu v budoucnu použít cyklus, který jste dokončili, zadejte vpravo dole uložit. V pozdější době bude možno znovu tento cyklus vybrat z databáze definované obsluhou.

41 13. Manuální cyklus Odsávání Z hlavní nabídky vyberte manuální Připojte rychlospojky servisních hadic na servisní porty klimatizace. Utáhněte pojistku otáčením ve směru hodinových ručiček. Z menu vyberte odsávání a cyklus okamžitě započne

42 Možné indikované chyby: Vysoký tlak v zařízení Ventily servisních portů uzavřeny Možné indikované chyby: Příliš mnoho oleje v nádobce odsátého oleje Vakuace Z hlavní nabídky vyberte manuální cykly Připojte rychlospojky servisních hadic na servisní porty vozidla a otáčením po směru hodinových ručiček otevřete ventil servisních portů Zvolte čas vakuace, po dokončení vakuace proběhne vakuový test Stisknutím tlačítka start zahájíte tuto fázi

43 Možné indikované chyby: Systém není těsný Systém je pod tlakem Dávkování oleje Z hlavní nabídky vyberte manuální cykly a vyberte dávkování oleje. Nastavte množství oleje dávkovaného do systému Tuto fázi lze provést, jedině po vakuaci.

44 Stiskněte start pro spuštění fáze Možné indikované chyby: Systém není těsný

45 13.4. Dávkování UV barviva V hlavním menu vyberte manuální cyklus a dále dávkování UV barviva. Stiskněte start pro spuštění fáze.

46 Tuto fázi lze provést, jedině po vakuaci. Možné indikované chyby: Systém není těsný Dávkování chladiva V hlavním menu vyberte manuální cyklus a dále dávkování chladiva. Nastavte množství chladiva. Stiskněte start pro spuštění fáze.

47 Tuto fázi lze provést, jedině po vakuaci. Pokud se nepodaří naplnit celé množství chladiva je možno postupovat podle Nulová tolerance Proplachování systému klimatizace Proplachování systému klimatizace ve vozidle se doporučuje vždy, když mohlo dojít ke znečištění vnitřní části jednotlivých dílů. Jedná se především o tyto závady: porucha kompresoru, nehoda, poškození sušiče nebo akumulátoru, ucpání systému cizím tělesem. Proplachování pomocí chladiva R134a vyžaduje zabezpečení zařízení proti nasátí nečistot do vnitřního zásobníku. Zařízení AC2048 je schopno proplachování systému klimatizace provést automaticky a díky konstrukci stroje je schopno zajistit odfiltrování mechanických nečistot z chladiva. Pro proplachování je nutné propojit systém klimatizace sadou pro proplachování, aby se vyloučily tyto díly: expanzní ventil nebo pevná škrtící tryska, kompresor a u některých typů vozidel i kondenzátor a výparník. Po připravení k proplachování zvolte v manuálních fázích proplachování.

48 Určete čas po kterou bude probíhat proplachování systému Kontrola tlaků Pro vyloučení možnosti nefunkčnosti okruhu klimatizace je možno zjistit tlaky v okruhu. Připojte rychlospojky servisních hadic k servisním portům klimatizace. V hlavním menu vyberte manuální cyklus a dále kontrola tlaku. Tlaková zkouška může být v režimu manuálním nebo v režimu automatickém. Překontrolujte zda jsou hodnoty na vozidle přibližně v hodnotách uváděných v obrázku.

49 Manuální režim: Nastartujte vozidlo Zapněte klimatizaci Teplotu nastavte na minimum Větrák spusťte na maximu Uzavřete průduchy, kromě průduchů uprostřed palubní desky Distribuci vzduchu nastavte do střední části vozidla Po třech minutách zkontrolujte tlaky Hodnoty tlaku se mohou lišit v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti. Pamatujte na to při kontrole hodnot tlaku v klimatizaci. MANUÁLNÍ REŽIM

50 AUTOMATICKÝ REŽIM Vyprazdňování hadic Pro vyprázdnění servisních hadic zadejte v manuálních cyklech vyprázdnění hadic. Pokud chcete ukončit proces odsávání servisních hadic stiskněte tlačítko DOMŮ v pravém dolním rohu displeje.

51 14. Údržba Zařízení AC2048 je vyrobeno z nejkvalitnějších materiálů a nejmodernějšími výrobními postupy, tím je zajištěna maximální životnost. Pro servisní zásahy a nákup náhradních dílů kontaktujte prodejce zařízení. Díly, které spadají pod směrnici ES o tlakových zařízeních a nádobách jsou s ohledem na danou směrnici nedemontovatelné. Zařízení je tlakové a z tohoto důvodu spadá pod národní předpisy a zákon a musí být dle těchto směrnic kontrolována a za toto odpovídá vlastník zařízení. Zařízení spadající do směrnice ES o tlakových zařízeních: Zásobník chladiva Bezpečnostní ventil

52 Kompresor a vedení Tlakové čidlo Před provedením údržby se ujistěte, že zařízení bylo odpojeno od sítě. Každý zákrok, který není obsahem této příručky je zakázán.

53 14.1. Zkouška těsnosti Z hlavního menu vyberte údržba a stiskněte test těsnosti Zkouška těsnosti bude provedena na vnitřních částech zařízení Výměna oleje vakuové pumpy Výměna oleje vakuové pumpy se provádí každých 60hodin provozu pumpy. Pro výměnu oleje potřebujete: Střední plochý šroubovák Střední křížový šroubovák Imbusový klíč velikost 10

54 Postup: Odpojte přístroj od sítě 220V Vyšroubujte 6 šroubů od krytu plničky (přední kryt) Vložte pod vakuovou vývěvu nádobu na olej a uvolněte horní šroub a potom dolní šroub (olej vytéká) Horní šroub průhledítko Výpustný šroub Po vytečení veškerého oleje zašroubujte spodní - výpustný šroub Nalijte horním otvorem olej předepsaného typu až po rysku průhledítka Uzavřete horní šroub Po ukončení výměny v menu údržby a výměně oleje zmáčkněte tlačítko reset pro vynulování čítače času

55 14.3. Výměna sušiče zařízení Sušič zařízení se mění po odsátí 45kg chladiva. Po této době je omezena schopnost sušiče přijímat vlhkost z chladiva a nedochází k dokonalému odvlhčení chladiva. Při výměně sušiče zadejte v menu údržba výměna filtru a stisknete reset Nyní můžete vyměnit sušič. Potřebné vybavení: Střední křížový šroubovák Plochý klíč velikost (24mm)

56 Postup: Odpojte přístroj od sítě 220V Vyšroubujte 6 šroubů předního krytu Uvolněte matice uchycení sušiče Přeštípněte dva plastové pásky - uchycení sušiče matice sušič Při montáži nového sušiče dát pozor na směr proudění chladiva - vyznačeno šipkou na sušiči Dotáhněte matice připojení sušiče Upevněte sušič Připevněte kryt zařízení

57 14.4. Čítače Čítače umožňují zjistit čas po který běžela vakuová vývěva, kompresor a lze zjistit zbývající čas do výměny oleje ve vakuové vývěvě a zbývající čas do výměny sušiče. Čítače se zobrazí v menu údržby a čítače. V COUNTER menu, najdete následující údaje:

58 14.5. Plnění vnitřního zásobníku Při plnění vnitřního zásobníku striktně dodržujte postup! Může dojít k úniku chladiva do ovzduší. Postup: Připojte modrou servisní hadici k vnějšímu zásobníku (modrý ventil) Otevřete ventil na vnějším zásobníku V menu údržby vyhledejte plnění zásobníku Na displeji se po výběru objeví množství, které je možno odsát. Toto množství je možno měnit.

59 Zvolte množství chladiva a stiskněte start Po dokončení plnění zásobníku je nutno uzavřít ventil na externím zásobníku a zařízení si odsaje zbytek chladiva z hadice Bezpečnostní ventil nezkondenzovaných plynů při doplňování vnitřního zásobníku může nežádoucí nezkondenzovaný plyn upouštět. Možné indikované chyby: Plný zásobník Uzavřené ventily Tlak zobrazovaný na displeji je považován za absolutní Buďte opatrní a trpěliví, protože tento proces může trvat několik hodin Vypouštění nezkondenzovaných plynů V některých případech může dojít k nahromadění nekondenzovatelných plynů uvnitř zásobníku. Díky vlastnostem R134a (těžší než vzduch) můžeme tyto plyny odpustit speciální funkcí. V menu si vyberte vypouštění nezkondenzovaných plynů

60 Pokud se šipka nachází v červeném poli zmáčkněte reset Postup výměny papíru v tiskárně: Otevřete kryt tiskárny Údržba tiskárny

61 Umístěte papír podle obrázku Vytáhněte papír z tiskárny podle obrázku a zavřete kryt tiskárny

62 Tiskárna je připravena k tisku

63 14.8. Periodické prohlídky Na toto zařízení se vztahují zákony a nařízení jednotlivých zemí, ve kterých je zařízení provozováno. Pravidelné kontroly se týkají především tlakových zařízení a elektrických součástí. Tato povinnost náleží vlastníkům zařízení. Pokud chcete zkontrolovat datum výroby zásobníku, tak štítek s datem výroby najdete přímo na zásobníku. Zkontrolujte, zda na zásobníku a jiných částech zařízení není viditelná koroze a zda není zařízení mechanicky poškozeno. Za běžných podmínek je životnost zásobníku 20let.

64 Pokud dojde k přetlakování zařízení je nutné volat servisní centrum, které zkontroluje zařízení a vymění (pokud to bude s ohledem na bezpečnost nutné) bezpečnostní ventil. Zkontrolujte zda na zařízení není koroze a zda není viditelně poškozeno.

65 15. Náhradní díly Náhradní díly lze koupit u vašeho prodejce: ACI-Auto Components International s.r.o Podnikatelská 549 Praha 9 - Běchovice Servisní středisko ACI-Auto Components International s.r.o Podnikatelská 549 Praha 9 - Běchovice Rychlý návod AUTOMATICKÉ CYKLY DATABÁZE EVROPSKÉ/ASIJSKÉ AMERICKÉ POSLEDNÍ CYKLUS UŽIVATELSKÁ DATABNKA MANUÁLNÍ CYKLY ODSÁVÁNÍ VAKUOVÁNÍ VSTŘIKOVÁNÍ OLEJE VSTŘIKOVÁNÍ BARVIVA PLNĚNÍ CHLADIVA PROPLACH KONTROLA TLAKŮ MANUÁLNÍ AUTOMATICKÝ VYPRÁZDNĚNÍ HADIC

66 NASTAVENÍ ÚDRŽBA SERVIS HYBRID FUNCTION NULOVÁNÍ VÁHY NOVÉHO OLEJE NULOVÁNÍ VÁHY ODSÁTÉHO OLEJE TLAKY NULA HUSTOTA OLEJE REŽIM PLNĚNÍ TISK ODSÁTÉHO CHLADIVA A OLEJE OHŘEV LAHVE POVOLENÍ MULTIPASS POVOLENÍ KONTROLY TLAKU DÉLKA HADIC JEDNOTKY MĚŘENÍ NASTAVENÍ HODIN ÚDAJE O SERVISU JAZYK VOZIDLO S ŘÍZENÍM VPRAVO/VLEVO ÚVODNÍ DISPLEJ PŮVODNÍ NASTAVENÍ MOD ULOŽENÍ REPORTŮ AKTIVACE DATABÁZE TEST TĚSNOSTI VÝMĚNA OLEJE ČERPADLA VÝMĚNA FILTRU POČÍTADLA PLNĚNÍ LAHVE VYPUŠTĚNÍ NEZKONDENZOVANÝCH PLYNŮ MULTIPASS POUZE PRO SERVISNÍ STŘEDISKA VÝROBCE HMOTNOST OBJEM RYCHLÝ REŽIM NULOVÁ TOLERANCE ZAKÁZÁNO AKTIVOVÁNO ZAKÁZÁNO AKTIVOVÁNO ZAKÁZÁNO AKTIVOVÁNO ZAKÁZÁNO AKTIVOVÁNO 3m 4,5m bar psi DATUM ČAS VOZIDLO S ŘÍZENÍM VPRAVO VOZIDLO S ŘÍZENÍM VLEVO AUTOMATICKÉ CYKLY VÝBĚR FUNKCE JEN AUTOMATICKÉ CYKLY REG. 842/2006

NÁVOD AC 2042. plnička klimatizace ROBINAIR AC790PRO bus. ACI - Auto Components International, s.r.o. 1.10.2008

NÁVOD AC 2042. plnička klimatizace ROBINAIR AC790PRO bus. ACI - Auto Components International, s.r.o. 1.10.2008 NÁVOD AC 2042 1.10.2008 plnička klimatizace ROBINAIR AC790PRO bus Popis produktu Automatické nebo manuální funkce Několikanásobná recyklace chladiva Volitelný operační režim: expert/začátečník Volitelný

Více

NÁVOD PLNIČKA CTR ASTRA ASTRA / ASTRA PLUS. ACI - Auto Components International, s.r.o. 1.7.2009

NÁVOD PLNIČKA CTR ASTRA ASTRA / ASTRA PLUS. ACI - Auto Components International, s.r.o. 1.7.2009 NÁVOD ASTRA / ASTRA PLUS 1.7.2009 PLNIČKA CTR ASTRA TECHNICKÉ PARAMETRY PRO ASTRA / ASTRA PLUS CHLADIVO: R134a jednotky ASTRA ASTRA Plus Příkon W 900 900 Váha bez chladiva Kg 68 74 Rozměry výška/hloubka/šířka

Více

Proplachovací sada AEK102-N12

Proplachovací sada AEK102-N12 Proplachovací sada AEK102-N12 PROPLACHOVÁNÍ A/C SYSTÉMU Pozor: Před proplachováním odsajte chladivo z A/C systému pomocí vhodného R&R zařízení (zařízení pro odsávání a recyklaci), poté nechejte alespoň

Více

Věžový ventilátor

Věžový ventilátor 10031517 10031518 Věžový ventilátor Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody

Více

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Myčka nářadí - 80 litrů Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní, v pořádku

Více

1. Vybavení a funkce zařízení. 2. Technické údaje. 3. Práce se zařízením

1. Vybavení a funkce zařízení. 2. Technické údaje. 3. Práce se zařízením NÁVOD K OBSLUZE KOMPRESOR AS 18-3 Děkujeme Vám za nákup kompresoru. Seznamte se důkladně s následujícím návodem k obsluze a řiďte se všemi v něm uvedenými pokyny. Nedodržování pokynů v návodu může mít

Více

Katalog klimatizací a příslušenství - 2007

Katalog klimatizací a příslušenství - 2007 } Katalog klimatizací a příslušenství 1 Klimatizace (katalog klimatizací - obj. č.: 955370) CLIMFILL Auto (automatická stanice) - obj. č.: 699966 Nová generace plniček klimatizací CLIMFILL. Technické parametry

Více

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812 Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR R-811, R-812 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC OBSAH ÚVOD...3 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY...4 PROVOZNÍ PODMÍNKY...4 ZAPOJENÍ...5 Připojení do sítě...5 Výstupy...5 OVLÁDÁNÍ...5 ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA...6

Více

Model: CK-I, CF-P, SK-I, SK-P, BK-I, UC-I, SS-P, PT-I

Model: CK-I, CF-P, SK-I, SK-P, BK-I, UC-I, SS-P, PT-I Model: CK-I, CF-P, SK-I, SK-P, BK-I, UC-I, SS-P, PT-I Originální instrukce (CZ) Důležité bezpečnostní instrukce 3 Rozbalení a příprava 4 Připojení k elektrice 4 Spuštění 5 Termostat 6 Rozmrazování 6 Údržba

Více

Sálavé topidlo TERM 2000 NoGlare TYP NRCAC065, NRCJC130, NRCKC195 NÁVOD K POUŽITÍ A INSTALACI

Sálavé topidlo TERM 2000 NoGlare TYP NRCAC065, NRCJC130, NRCKC195 NÁVOD K POUŽITÍ A INSTALACI Sálavé topidlo TERM 2000 NoGlare TYP NRCAC065, NRCJC130, NRCKC195 NÁVOD K POUŽITÍ A INSTALACI 2 3 Vážený zákazníku, z důvodu bezpečnosti a správného používání si před prvním použitím topidla důkladně přečtěte

Více

PROFESIONAL set. Obsah modulu PROFESIONAL SET (obj.č. KLIM1PS)

PROFESIONAL set. Obsah modulu PROFESIONAL SET (obj.č. KLIM1PS) PROFESIONAL set PICCOLA - plně automatická plnička klimatizací je optimální volbou pro vybavení malé a středně velké dílny. Piccola je svými rozměry (450x55x900 mm) a hmotností (55 kg) velmi vhodným pomocníkem

Více

Návod na obsluhu a údržbu

Návod na obsluhu a údržbu 1 Návod na obsluhu a údržbu 04-2016 VŠEOBECNÉ INFORMACE Tento návod představuje nedílnou součást výrobku, ke kterému byl přiložen, a musí být uchován pro budoucí potřebu. Pozorně si přečtěte upozornění

Více

Výrobník nápojového ledu ZP-15

Výrobník nápojového ledu ZP-15 Návod k používání Výrobník nápojového ledu ZP-15 ELKTRICKÝ VÝROBNÍK LEDU ZP - 15 Důležité provozní požadavky: - Teplota vzduchu 10º C - 40º C - Teplota vody 5º C - 20º C - Kapacita výroby ledu 15kg/24h

Více

Návod na použití proplachu klimatizace vozidla

Návod na použití proplachu klimatizace vozidla Návod na použití proplachu klimatizace vozidla 1. Důvody pro proplach klimatizace Nečistoty v okruhu klimatizace mají nejrůznější příčinu a formu. Pevné částice, spálený olej, znečištěný olej toto všechno

Více

SÁČKOVÝ VYSAVAČ 4AAAA R-1550

SÁČKOVÝ VYSAVAČ 4AAAA R-1550 Návod k použití SÁČKOVÝ VYSAVAČ 4AAAA R-1550 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

DIGIMON. elektronický dvoucestný rozvaděč. EKOTEZ spol. s.r.o. Koněvova 47 Praha 3 Tel./Fax: 222 580 631 www.ekotez.

DIGIMON. elektronický dvoucestný rozvaděč. EKOTEZ spol. s.r.o. Koněvova 47 Praha 3 Tel./Fax: 222 580 631 www.ekotez. DIGIMON elektronický dvoucestný rozvaděč EKOTEZ spol. s.r.o. Edit 20090206 Návod k obsluze a údržbě DIGIMON elektronický dvoucestný rozvaděč 1) nízkotlaká přípojka 1/4 SAE 2) vysokotlaká přípojka 1/4 SAE

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Návod k použití PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k použití VYSAVAČ S VODNÍ FILTRACÍ R-144 AquaTech

Návod k použití VYSAVAČ S VODNÍ FILTRACÍ R-144 AquaTech Návod k použití VYSAVAČ S VODNÍ FILTRACÍ R-144 AquaTech Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití.

Více

4x kurzor, tlačítka Start a Stop Analogový tlakoměr 2x Rozměr (NT, VT) 80 mm USB rozhraní jako příplatkový adaptér

4x kurzor, tlačítka Start a Stop Analogový tlakoměr 2x Rozměr (NT, VT) 80 mm USB rozhraní jako příplatkový adaptér AVL DiTEST ADS 110 Všeobecná Technická Data Typ chladiva Systémové napětí Frekvence Příkon Váha Rozměry (šxhxv) Displej Klávesnice Tlakoměry PC rozhraní Max. provozní tlak Délka hadic Tiskárna Směrnice

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 12 12 65 Základní charakteristiky měřícího přístroje Tento měřící přístroj (tester fází) je vybaven 3 funkcemi: Kontrola sledu fází Zjištění směru otáčení motorů Indikace přerušení

Více

ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET

ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET Návod na instalaci Zvyšuje dopravní výšku mezi kolektory a zásobníkem až na 6 m CZ v e r z e OBSAH ÚVOD Návod...2. Základní dokumentace...2.2 Vysvětlivky symbolů...2

Více

PROFESIONAL set. Obsah modulu PROFESIONAL SET. CENA ZA MODUL 57.900,- Kč TECHNICKÁ DATA. Doporučené příslušenství (není součástí setu)

PROFESIONAL set. Obsah modulu PROFESIONAL SET. CENA ZA MODUL 57.900,- Kč TECHNICKÁ DATA. Doporučené příslušenství (není součástí setu) PROFESIONAL set Obsah modulu PROFESIONAL SET KLI13003076 1 Plně automatická plnička klimatizací PICCOLA EVO s tiskárnou KLI488016P 1 PAG univerz. kompresorový olej s kontrastní látkou (480 ml) CAR580 1

Více

SORKE TPC SALDA. Dotykový programovatelný ovladač. Příručka pro uživatele TPC

SORKE TPC SALDA. Dotykový programovatelný ovladač. Příručka pro uživatele TPC SALDA Dotykový programovatelný ovladač TPC Příručka pro uživatele TPC Dotyková obrazovka Nastavení a zobrazení teploty vstupního vzduchu Nastavení a zobrazení rychlosti otáčení motoru ventilátoru Zobrazení

Více

OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875

OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875 Návod k použití OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

CYKLONOVÝ BEZSÁČKOVÝ VYSAVAČ R-142n ECO

CYKLONOVÝ BEZSÁČKOVÝ VYSAVAČ R-142n ECO Návod k použití CYKLONOVÝ BEZSÁČKOVÝ VYSAVAČ R-142n ECO Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití.

Více

ST-EK0018. Rychlovarná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-EK0018. Rychlovarná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-EK0018 Rychlovarná konvice Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU VMS-02C05 INFORMACE Všechny informace v NÁVODU K OBSLUZE musí být pečlivě přečteny a prostudovány. Věnujte pozornost provozním normám a VAROVNÝM hlášením. Jejich nerespektování může vést k poškození zařízení

Více

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29 Mobilní klimatizace CL 3542 Základní upozornění Přečtěte si pečlivě návod k obsluze předtím, než uvedete zařízení do provozu a držte se pokynů v návodu včetně varování a popisu zabaleného uvnitř dodávky.

Více

Návod k obsluze ReklamniTechnologie s.r.o.

Návod k obsluze ReklamniTechnologie s.r.o. Návod k obsluze Blahopřejeme Vám k zakoupení tepelného lisu Secabo! Přečtěte si, prosím, pečlivě tento návod, abyste s lisem mohli začít bez problémů pracovat. Tento návod k obsluze lze reprodukovat jen

Více

CZ Návod k použití Zpěňovač mléka. Milchaufschäumer

CZ Návod k použití Zpěňovač mléka. Milchaufschäumer CZ Návod k použití Zpěňovač mléka Milchaufschäumer Obsah Bezpečnost... 3 Vybalení... 4 Požadavky pro místo instalace... 5 Před prvním použitím... 5 Zpěnění mléka... 5 Horká čokoláda a instantní nápoje...

Více

ALGINATE MIXER MX-300. automatická alginátová míchačka

ALGINATE MIXER MX-300. automatická alginátová míchačka ALGINATE MIXER MX-300 automatická alginátová míchačka POPIS DÍLŮ A PŘÍSLUŠENSTVÍ 1. hlavní vypínač 2. zapnutí/vypnutí přístroje 3. tlačítko START/STOP 4. displej zobrazující čas míchání 5. zvýšení nastaveného

Více

COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ

COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ NÁVOD K OBSLUZE ODVLHČOVAČE DryDigit 20 LCD Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 Bezpečnostní pravidla - nenechávejte přívodní kabel smotaný (obr.1) - dbejte na řádné zapojení zástrčky

Více

Manuál k pracovní stanici SR500

Manuál k pracovní stanici SR500 Manuál k pracovní stanici SR500 Obsah Manuál k pracovní stanici SR500...1 1. Bezpečnostní pokyny...2 1.1 Instalace a uvedení do provozu...2 1.2 Odpovědnost za škody...2 1.3 Popis symbolů...2 2. Instalace...3

Více

Prostorová stanice. Návod k obsluze RFV-L. Přeloženo z originálního návodu k obsluze aDE

Prostorová stanice. Návod k obsluze RFV-L. Přeloženo z originálního návodu k obsluze aDE Prostorová stanice Návod k obsluze RFV-L Přeloženo z originálního návodu k obsluze 83009600aDE CS Obsah NEJPRVE SI PŘEČTĚTE...2 SYMBOLY...2 ZAMÝŠLENÉ UŽITÍ...3 VYLOUČENÍ ZÁRUKY...3 UŽIVATELSKÝ SERVIS...3

Více

M-21 RD/ M-28 RD Přenosné rádio s CD přehrávačem

M-21 RD/ M-28 RD Přenosné rádio s CD přehrávačem M-21 RD/ M-28 RD Přenosné rádio s CD přehrávačem Návod k použití Přečtěte si pozorně tento návod před použitím přístroje. 1 POPIS OVLÁDACÍCH PRVKŮ ~AC IN 1. Madlo k přenášení 2. Teleskopická anténa 3.

Více

Návod k použití ZVLHČOVAČ VZDUCHU R-9502

Návod k použití ZVLHČOVAČ VZDUCHU R-9502 Návod k použití ZVLHČOVAČ VZDUCHU R-9502 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k použití Toastovač TOASTER

Návod k použití Toastovač TOASTER CZ Návod k použití Toastovač TOASTER Obsah Bezpečnostní pokyny... 3 Vybalení... 4 Požadavky pro místo instalace... 4 Před prvním použitím... 5 Příprava toastu... 5 Extra-zvednutí... 5 Vycentrování plátku

Více

CZ SK. Překlad originálního návodu k použití Preklad originálneho návodu na použitie

CZ SK. Překlad originálního návodu k použití Preklad originálneho návodu na použitie CZ SK Překlad originálního návodu k použití Preklad originálneho návodu na použitie Průmyslový vysavač VAC 2050 Jmenovitý příkon 1. rychlost 1400 W Jmenovitý příkon 2. rychlost 2000 W kapacita sběrné

Více

Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101

Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101 Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití.

Více

COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ

COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ COOL-MARKET.CZ MiniDry 160 NÁVOD K OBSLUZE ODVLHČOVAČE Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 Bezpečnostní pravidla - nenechávejte přívodní kabel smotaný (obr.1) - dbejte na řádné zapojení zástrčky

Více

TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz

TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz CZ Návod k obsluze TYP TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz MADE IN EU TR10/V02 HLAVNÍ SOUČÁSTI VIBRAČNÍ HLAVICE S MOTOREM MĚNIČ FREKVENCE PRYŽOVÁ HADICE VYPÍNACÍ/ZAPÍNACÍ TLAČÍTKO ZÁSTRČKA NAPÁJECÍHO KABELU

Více

NÁVOD K OBSLUZE (GA LCD) www.golf-adventure.cz www.vozikynagolf.cz golf-adventure@email.cz

NÁVOD K OBSLUZE (GA LCD) www.golf-adventure.cz www.vozikynagolf.cz golf-adventure@email.cz NÁVOD K OBSLUZE (GA LCD) 1. 1. SOUČÁSTI BALENÍ 1 x rám golfového vozíku 2 x zadní kolo 1 x baterie + obal + kabely 1 x nabíječka baterie 1 x sada nářadí 2. POPIS JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ VOZÍKU 1. Držadlo 2.

Více

DOMO NÁVOD K POUŽITÍ

DOMO NÁVOD K POUŽITÍ DOMO NÁVOD K POUŽITÍ KOUPELNOVÉ MICA TOPENÍ DO7317M PRODUCT OF Přístroj je během používání horký. Dohlédněte na to, aby byl přívodní kabel položen mimo horké části přístroje a aby přístroj nebyl nijak

Více

Kompresor olejový, 200l, GEKO

Kompresor olejový, 200l, GEKO S t r á n k a 1 Návod k použití Před prvním použitím si pečlivě přečtěte tento manuál. Seznamte se se všemi instrukcemi, které jsou nezbytné pro bezpečnou manipulaci s nářadím. Bezpečnostní prohlášení:

Více

PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ kg / lb, DVĚ RECYKLAČNÍ NÁDRŽE

PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ kg / lb, DVĚ RECYKLAČNÍ NÁDRŽE PRŮMYSLOVÝ PRACÍ STROJ 70-90-110-140-180 kg / 160-200-245-310-400 lb, DVĚ E Dodatek pro Manuál k instalaci, údržbě a obsluze stroje 513290. Kód: 523357 Datum vydání: 8.3.2011 1. VÝSTRAHY A SYMBOLY Před

Více

ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928

ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928 Návod k použití ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Indukční deska

Indukční deska Indukční deska 10012197 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené

Více

Děkuji moc za výběr tohoto produktu. Teploměr změří během několika vteřin tělesnou teplotu a to buď na čele a nebo v uchu.. To má následující výhody:

Děkuji moc za výběr tohoto produktu. Teploměr změří během několika vteřin tělesnou teplotu a to buď na čele a nebo v uchu.. To má následující výhody: Přehled Děkuji moc za výběr tohoto produktu. Teploměr změří během několika vteřin tělesnou teplotu a to buď na čele a nebo v uchu.. To má následující výhody: 1) provedení 4-v-1 Měří teplotu okolí a tělesnou

Více

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055 Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko Návod k použití Dezinfekční zařízení GERMID Typy: V015, V025, V030, V055 Obsah: 1. Úvod 2. Princip UV záření 3. Technický popis zařízení 4. Instalace a montáž 5. Provozní

Více

ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA

ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA NÁVOD AC 5404Q 20.7.2010 ELEKTRONICKÝ DETEKTOR ÚNIKU CHLADIVA Vlastnosti produktu: elektronický detektor úniku chladiva TechnoTools D-440 (žhavený senzor) (splňuje normy SAE J2791, EN 14624) AC 5404Q obsahuje

Více

ST-HT Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-HT Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-HT 8355 Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn.

Více

Vysavač na suché a mokré sání

Vysavač na suché a mokré sání Vysavač na suché a mokré sání 10007543 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za

Více

Priux Home. Návod na instalaci oběhového čerpadla

Priux Home. Návod na instalaci oběhového čerpadla Priux Home Návod na instalaci oběhového čerpadla 1 2 3 1. základní rozměry oběhového čerpadla 1.1 Možnosti natočení vrchního ovládacího panelu 1.2 Připojení napájení s konektorem SALMSON 4 Obecné informace

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: POJISTNÝ VENTIL PRO TOPENÍ 2) Typ: IVAR.PV ) Instalace: 4) Funkční popis:

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: POJISTNÝ VENTIL PRO TOPENÍ 2) Typ: IVAR.PV ) Instalace: 4) Funkční popis: 1) Výrobek: POJISTNÝ VENTIL PRO TOPENÍ 2) Typ: IVAR.PV 1234 3) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu, stejně jako připojení elektrických komponentů, musí provádět výhradně osoba odborně způsobilá s

Více

Víceúčelový průmyslový vysavač

Víceúčelový průmyslový vysavač Víceúčelový průmyslový vysavač 10029117 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení.

Více

PRŮMYSLOVÝ VYSAVAČ

PRŮMYSLOVÝ VYSAVAČ PRŮMYSLOVÝ VYSAVAČ 10029182 10029183 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení tohoto výrobku. Pečlivě si prosím přečtěte tento návod a věnujte zvýšenou pozornost upozorněním jak předejít vzniknutí

Více

NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty

NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty Typové označení: K1 36D, K2 36D, ZS 27D, ZS 36D, ZS 45D, EN V1, EN V2, EN V3 Technický popis: Materiál tělesa: eloxovaný hliník Napájení: přívodním kabelem 230 V/max. 16 A;

Více

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru.

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru. reflecta Návod k obsluze CUBUS 400-3 Zpětný projektor Při používání přístroje dodržujte základní bezpečnostní předpisy. K bezpečnostním předpisům patří mimo jiné i tyto: 1. Před použitím si přečtěte všechny

Více

Chladnička

Chladnička Chladnička 10010816 10033190 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny k montáži, aby se zabránilo škodám na zařízení.

Více

Návod k používání. Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623. Návod k používání uložte na bezpečném místě!

Návod k používání. Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623. Návod k používání uložte na bezpečném místě! Návod k používání Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623 Děkujeme Vám, že jste si vybrali tuto vysoce kvalitní elektrickou konvici. Jedná se o kvalitní výrobek splňující požadavky uznávaných

Více

ČISTIČKA VZDUCHU DO AUTA R-9100

ČISTIČKA VZDUCHU DO AUTA R-9100 Návod k použití ČISTIČKA VZDUCHU DO AUTA R-9100 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej!

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18 Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená s návodem k obsluze. Zařízení

Více

Uživatelská příručka. Mini mobilní telefon

Uživatelská příručka. Mini mobilní telefon Uživatelská příručka Mini mobilní telefon Než začnete používat tento telefon, přečtěte si nejdříve tento návod. Vyhrazujeme si právo upgradovat software nebo telefon bez předchozího upozornění. Ikony v

Více

Návod k použití pro Nerezovou váhu

Návod k použití pro Nerezovou váhu Návod k použití pro Nerezovou váhu Katalogové číslo: 110093 Účel použití Váha Soehnle Professional 9203 je koncipována k vážení zboží. Tato váha je v rámci EU určena k používání bez povinného cejchování.

Více

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Aktualizováno 15.4.2013 GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Popis VELMI DŮLEŽITÉ: VÝROBEK JE URČEN PRO INSTALACI VE VODOROVNÉ POLOŽENÉ POLOZE NA ZEMI!! NIKDY JEJ NAINSTALUJTE NA STĚNU! VÝROBEK SE SMÍ PROVOZOVAT,

Více

ZÁHRADNÍ FONTÁNA Manuál

ZÁHRADNÍ FONTÁNA Manuál ZÁHRADNÍ FONTÁNA Manuál 10029039 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody

Více

Bezpečnostní informace

Bezpečnostní informace Čeština Obrázky a obsah v této příručce se mohou od konkrétního produktu lišit. Chcete-li získat další informace, můžete otevřít celou uživatelskou příručku. Navštivte web www.samsung.com a vyhledejte

Více

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

TYTO POKYNY BY MĚLY BÝT PREČTENY POZORNĚ A POTÉ ULOŽENY PRO BUDOUCÍ POTŘEBY.

TYTO POKYNY BY MĚLY BÝT PREČTENY POZORNĚ A POTÉ ULOŽENY PRO BUDOUCÍ POTŘEBY. POKYNY K POUŽITÍ KARBONOVÉHO INFRAČERVENÉHO ZÁŘIČE MODEL: BLADE TYTO POKYNY BY MĚLY BÝT PREČTENY POZORNĚ A POTÉ ULOŽENY PRO BUDOUCÍ POTŘEBY. Výrobce nenese žádnou odpovědnost za škody způsobené nedodržením

Více

ST-EK8417. Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-EK8417. Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-EK8417 Varná konvice Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3

Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3 N Návod pro instalaci obsluhu a údržbu N - mini / N 1 / N 2 / N 3 CZ 1 OBSAH Úvod 3 Komu je návod určen 3 Symboly 3 Platné normy 3 Důležité poznámky 3 Uživatelská příručka 4 Použití kotle 4 Bezpečné nastavení

Více

Ohřívač vody

Ohřívač vody Ohřívač vody 10031879 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené

Více

Servis klimatizací. ACS 752, 652, 611, 511, 810 a 661 Servis klimatizací osobních a užitkových vozidel

Servis klimatizací. ACS 752, 652, 611, 511, 810 a 661 Servis klimatizací osobních a užitkových vozidel ACS 752, 652, 611, 511, 810 a 661 Servis klimatizací osobních a užitkových vozidel Klimatizace ve vozidlech potřebují pravidelnou údržbu. Potenciál trhu pro kompetentní servis klimatizací stále roste.

Více

TEPLOVZDUŠNÝ VENTILÁTOR

TEPLOVZDUŠNÝ VENTILÁTOR Návod k obsluze TEPLOVZDUŠNÝ VENTILÁTOR 4012 ECO Ceramic CFH1-100 TECHNICKÉ ÚDAJE NÁVOD K OBSLUZE TEPLOVZDUŠNÉHO VENTILÁTORU Vážený zákazníku, děkujeme Vám jménem společnosti IMETEC za zakoupení tohoto

Více

Návod k obsluze odvlhčovače

Návod k obsluze odvlhčovače Odvlhčovač vzduchu Návod k obsluze odvlhčovače Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! Návod uchovejte pro případné další použití. VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená

Více

Technické údaje. Bezpečnostní instrukce

Technické údaje. Bezpečnostní instrukce VYSAVAČ 10030310 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené nedodržením

Více

Úvod: Instalace: Používání: Elektrické připojení: Ovládání:

Úvod: Instalace: Používání: Elektrické připojení: Ovládání: Úvod: Pečlivě, prosím, prostudujte tento návod k použití včetně přiložených nákresů s číselnými a abecedními odkazy v textu. Výrobce neručí za případné poškození věci, ublížení na zdraví nebo možnost požáru

Více

Návod k používání Czevitrum Lighting elements

Návod k používání Czevitrum Lighting elements Návod k používání Czevitrum Lighting elements Czevitrum s.r.o. Československé armády 370/9 160 00 Praha Česká republika Vydáno: prosinec 2014 MODELY TYPOVÉ ŘADY CZEVITRUM LIGHTING ELEMENTS: Orbit Omega

Více

Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým přenosům na hrnky o průměru 80 mm. Technické parametry:

Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým přenosům na hrnky o průměru 80 mm. Technické parametry: Návod k obsluze Lis na hrnky SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B UNIVOX spol. s r.o., Kolonie 392/2, Český Těšín, www.grawerton.cz, grawerton@univox.cz 1 Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým

Více

Clean Turbo Vysavač

Clean Turbo Vysavač Clean Turbo Vysavač 10032948 10032949 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení.

Více

R-825. Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR. česky. Stojanový ventilátor R-825

R-825. Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR. česky. Stojanový ventilátor R-825 Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR R-825 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Strana. Art.-Nr.: 30 62 432 Změny vyhrazeny 08/09 CZ SK PL

Strana. Art.-Nr.: 30 62 432 Změny vyhrazeny 08/09 CZ SK PL CZ Návod pro přestavbu na zkapalněný plyn P (G31) Plynový kondenzační kotel MGK Sada pro přestavbu obj. číslo 87 51 495 pro MGK-170 a MGK-250 Sada pro přestavbu obj. číslo 87 51 496 pro MGK-210 Sada pro

Více

Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás.

Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás. MIA Návod k použití Gratulujeme! Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás. Stejně jako u všech domácích elektrických spotřebičů je třeba

Více

MIXÉR NA FRAPPÉ R-447

MIXÉR NA FRAPPÉ R-447 Návod k použití MIXÉR NA FRAPPÉ R-447 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244

Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244 Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

Ústní zubní sprcha EDS-1601 Návod k použití

Ústní zubní sprcha EDS-1601 Návod k použití Ústní zubní sprcha EDS-1601 Návod k použití Před použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod k použití. Popis přístroje Pohled zepředu a z boku Seznam součástí A. Tryska B. Kryt vodní nádržky C. Náhradní

Více

www.vorcz.cz 32 9011-203 Vývěva 2 stupňová + vakuometr, WIGAM DIP402E/V

www.vorcz.cz 32 9011-203 Vývěva 2 stupňová + vakuometr, WIGAM DIP402E/V 32 9011-203 Vývěva 2 stupňová + vakuometr, WIGAM DIP402E/V Bezpečnostní opatření a) Tato vývěva je navržena pouze pro vyškolené osoby, které musí znát základy chlazení, chladicí systémy, chlazení a může

Více

Návod k obsluze odvlhčovače

Návod k obsluze odvlhčovače Odvlhčovač vzduchu Návod k obsluze odvlhčovače Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! Návod uchovejte pro případné další použití. VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená

Více

Záložní baterie pro napájení USB zařízení (5 V) a nouzové startování vozidla E-POWER. Uživatelská příručka

Záložní baterie pro napájení USB zařízení (5 V) a nouzové startování vozidla E-POWER. Uživatelská příručka 35940 Záložní baterie pro napájení USB zařízení (5 V) a nouzové startování vozidla E-POWER Uživatelská příručka Před prvním použitím si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby.

Více

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz.

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz. Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF Obecné údaje Instalace/ sestavení Uvedení do provozu Provoz Opravy/servis Před uvedením přístroje do provozu je bezpodmínečně nutné

Více

ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ

ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ OBSAH 1 Všeobecné informace 3 1.1 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 1.2 Prohlášení o shodě 4 1.3 Technické údaje 4 2 Instalace 5 2.1 Montáž 5 2.1.1 Profil

Více

Network Video Recorder Uživatelský manuál

Network Video Recorder Uživatelský manuál Network Video Recorder Uživatelský manuál Naskenujte QR kód a klikněte na odkaz pro více informací. NVR Lite & Pro Series QSG NVR Ultra Series QSG Toolbox: http://www.dahuasecurity.com/tools.html 1 Vítejte

Více

Návod k obsluze Druhý displej

Návod k obsluze Druhý displej Návod k obsluze Druhý displej KERN PFB-A08 Verze 1.1 01/2013 CZ KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com

Více

Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE

Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 4813545 Děkujeme, že jste si vybrali VDL800SMT2. Je to speciální mlhovač s časovačem, pomocí kterého můžete vyrobit mlhu a speciální mlhové efekty. Prosím přečtěte si návod před

Více

ST-CM Kávovar Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-CM Kávovar Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-CM 7083 Kávovar Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

Návod k použití Elektrická konvice. Wasserkocher

Návod k použití Elektrická konvice. Wasserkocher CZ Návod k použití Elektrická konvice Wasserkocher CZ Obsah Bezpečnostní pokyny...3 Vybalení...5 Požadavky pro místo instalace...5 Před prvním použitím...5 Vaření vody...5 Filtr vodního kamene...5 Ochrana

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500 NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500 DODAVATEL : DMA Praha s.r.o. Centrála-distribuce: Kunice 207, 251 63 Strančice tel.: 323 664 465-6, fax: 323 664 335 www.dmapraha.cz,

Více