DERMATOLOGIKA A KOSMETIKA



Podobné dokumenty
Kopřiva dvoudomá. VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

GREŠÍK kosmetika. Kostivalová s kafrem (50 ml), cena: 64,- Při masáži působí regeneračně na pohybové ústrojí a na unavené a namožené svaly a klouby.

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY

Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II. Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV

CANNABIS.

Andělika lékařská kořen

Ručně balená přírodní kosmetika Bohemia Natur. Sprchové gely Bohemia Natur

Lékořice kořen řezaný


Borůvka nať- řezaná.

Jak se porvat se štípanci s pomocí přírody aneb hojivé balzámy (nejen) z louky a zahrady

Čekanka nať řezaná

Tužebník nať řezaný.

Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o.

Pomocné masážní prostředky

Ostružina list

SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest

Hluchavka květ celá.

Katalog čajů a doplňků stravy

Střední odborné učiliště Domažlice. Použití olejů v kosmetice. Vytvořeno dne

Divoká kosmetika v masérně ve Stěžerách tel

GHESER Síla přírody pro silné na duchu

Lněné semínko celé.

Zima Vaše. Rtěnka Allure Kód: 80115, 3,8 g 282,50 Kč 211,90 Kč

krémy na ruce hýčká vaše ruce hojivé výživné ochranné hydratační regenerační měsíček oliva včelí vosk keratin šalvěj lanolin heřmánek aloe vera konopí

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

VÍTEJTE V BYLINKÁCH. Profesionální péče pro Vaše zdravé zuby a dásně

Antimikrobiální vliv účinných látek vybraných druhů léčivých rostlin. Kocourková, B., Pluháčková, H., Kalhotka, L., Jaglič, Z.

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 14 Kosmetické přípravky

Perfektní ústní hygiena

P R O D U C T C A T A L O G U E

plísním, kvasinkám, bakteriím, virům a houbám s propolisem

Inovace výuky Člověk a jeho svět. Mgr. Petra Zemanová. Byliny

Rozmarýn lékařský. VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

DROGERIE. SPOLPHARMA, s.r.o. Katalog výrobků. Compactní prací prostředky. Merkur Compact Automat

Střední odborné učiliště Domažlice

Polysanové produkty: Magneziový gel. Magneziový krém s olivovým olejem. Magneziový krém s ichtamolem 2% Magneziový krém s měsíčkem

Mochna husí nať řezaná

Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce

Nabídka potravinových doplňků a ostatních výrobků. od české firmy TOPVET

Katalog čajů a doplňků stravy. * Doplňky stravy


Botanická exkurze po Terezině údolí

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Šalvěj lékařská. VY_52_INOVACE_92 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013

přehled nemocí název bylin Akné

Léčivé Bylinky a Čaje potioherbis.cz

Modelové kultury. yzop dobromysl heřmánek

Ceník od Kosmetika TianDe kód body partner katalog

Lístky konopí jsou bohaté na obsah chlorofylu, který má protizánětlivé účinky. Lístky jsou alkalické, napomáhají k odkyselení organismu.

OBSAH. Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11

Pěsticí kosmetika Dermaton

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

ISOLDA Aloe Vera s vitamínem E 100 ml

KONTAKT : PRODUKTY: Profesionální přípravky Peeling Zábaly Celulitida Strije. import a distribuce wellness a SPA kosmetiky

ČESKÁ KOSMETIKA. Ryzí síla přírody

Kosmetická řada s obsahem medu.

PŘÍPRAVKY K ČIŠTĚNÍ PLETI


Jolana Fialová SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640 Stránka 23

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO!

Dr. Honney kosmetická řada s obsahem medu.

ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek:

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Barekol PRO ZDRAVÍ. newline. Obsah: 50 ml

TECHNIKA PRO TRŽNÍ ÚPRAVU LÉČIVÝCH A AROMATICKÝCH ROSTLIN. Bakalářská práce

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula)

CERTIFIKOVANÁ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Smetanka lékařská (pampeliška) VY_52_INOVACE_93 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 10 Funkční látky péče o kůži IV

Avokádový olej. Tip: Ve směsi s bambuckým máslem a šípkovým olejem ho lze použít jako balzám proti striím i na jejich ošetření.

síla zelených rostlin Neuveritelná ˇˇ

Masérská a lázeňská péče

MIGREEN EXTRA MOISTURIZING PROTI VRÁSKÁM JULIA

PERSPEKTIVY PĚSTOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLICE LÉČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KOŘENINOVÝCH ROSTLIN (LAKR) V. Prezentaci připravila Blanka Kocourková 2017

CENÍK COLOSTRUM. Colostrum ESSENS. Cena: 695,00 Kč. Sprchový gel s colostrem 200 ml. Cena: 120,00 Kč

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Meduňka lékařská. VY_52_INOVACE _91 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

BIO Kopřiva. Šípkový čaj. BIO Heřmánek. Rakytníkový čaj. Borůvkový čaj. BIO Máta

ČLOVĚK MÁ TISÍCE PŘÁNÍ, NEMOCNÝ JEN JEDNO...

Čerstvý sýr. Balení: Vakuově baleno. Váha jednoho sýru se pohybuje cca od 85 do 150 gramů. Výsledná cena je vypočítána dle gramáže.

Legendární série «Sibiřská kolekce balzámů» 18 let úspěchů! Více než 25 států

Přírodní kosmetika Řešení Vašich kožních problémů

Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů. Bc. Martina Ošťádalová

KAŠEL. Kašel se vyskytuje ve dvou formách, které se liší klinickými projevy a vyžadují odlišný léčebný postup. Jedná se o kašel suchý a vlhký:

Poslání společnosti ALPA. ALPA dnes

ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ

Podpora normálního metabolizmu jater

Káva. Semena kávovníku (Coffea) pouze několik druhů. Kávovník liberský méně jak 1% Zpracování

rok povolení Andělika lékařská Archangelica officinalis Jizerka 1952

POHODOVÉ DÍLNIČKY. Kdo jsme?

Vánoce 2016 nabídka kosmetických sad

Přírodní kosmetika - OBJEDNÁVKY DO

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje

Kosmetika Zevní léky podle účinku místní léčba

Užitkové rostliny VIII. Vít Grulich

Melissa officinalis Meduňka lékařská. Thymus vulgaris Tymián obecný. Rosmarinus officinalis Rozmarýn lékařský. Satureia montana Saturejka horská

Transkript:

DERMATOLOGIKA A KOSMETIKA PharmDr. Jana Kučerová, Ph.D. Kritéria: Co je to přírodní kosmetika? Kontrolovaná přírodní kosmetika (PK) vítězství výrobců čistě PK nad zneužíváním pojmu přírodní - 2001- Směrnice pro kontrolovanou PK 1. Sběr: ekologické zemědělství, certifikovaný sběr ve volné přírodě 2. Žádné testy na zvířatech 3. Použití jen neškodných minerálních látek 4. Emulgátory a tenzidy: z rostlinných tuků, olejů a vosků, z lecitinu, lanolinu... 5. Konzervace: kys.benzoová, kys.salicylová, kys.sorbová, benzylalkohol 6. Fairtrade a další kritéria Vybrané rostliny : DERMATOLOGIKA A KOSMETIKA Achillea millefolium (Asteraceae) Agrimonia eupatoria (Rosaceae) Arctium lappa (Asteraceae) Betula alba (Betulaceae) Calendula officinalis (Asteraceae) Matricaria recutita (Astretaceae) Hedera helix (Araliaceae) Hibiscus abelmoschus (Malvaceae) Iris florentina (Iridaceae) Levandula officinalis (Lamiaceae) Mentha piperita (Lamiaceae) Pelargonium odoratissimum (Geraniaceae) Plantago lanceolata (Plantaginaceae) Rosmarinum officinalis (Lamiaceae) Salvia officinalis (Lamiaceae) Urtica dioica (Urticaceae) Viola odorata (Violaceae) 1

obsahové látky: Millefolii herba Achillea millefolium (Asteraceae) (řebříček obecný) silice chamazulén, hořčiny, třísloviny a kumariny protizánětlivý účinek použití: krémy, pleťové masky, ústní vody, zubní pasty, vlasová kosmetika šťáva z řebříčku může u citlivých osob vyvolat záněty kůže, je-li potřísněné místo vystaveno světlu.!!! pozor rostlina je po vnitřním užití ve vyšších dávkách jedovatá!!! Agrimonii herba Agrimonia eupatoria (Rosaceae) (řepík lékařský) obsahové látky: obsahuje především: třísloviny, triterpeny, kyselinu křemičitou, stopy silic a železa použití: v kombinaci vnitřní a zevní aplikace se osvědčila při kožních chorobách (zejména zánětech či odřeninách) i ve stomatologii Čistí mastnou pleť - organické kyseliny pleť čistí, třísloviny stahují Radix lapae (bardanae) Arctium lappa (Asteraceae) (lopuch větší) obsahové látky: Kořen obsahuje až 45% zásobního polysacharidu inulinu, silice, arkciopikrin s fungicidním účinkem, sliz, tříslovinu, minerální látky, glykosidy, olej, vitamín C použití: používá se k omývání trudovité a mastné pokožky proti vypadávaní vlasů problémem je malá stabilita přípravků velmi dobrý účinek při léčbě meziprstní mykózy díky inulinu i jako hypoglykemikum 2

Betulae folium Betula alba (Betulaceae) (bříza bílá) obsahové látky: flavonoidy (hyperosid, kvercitrin, kempferol, myricetin), saponiny, třísloviny použití: vyrábí se z ní březový dehet vlasová kosmetika, omezuje tvorbu lupů, brání zvýšenému maštění vlasů, zvyšuje lesklost vlasů Má silné potopudné a diuretické účinky, proto se doporučuje jenom v mírných dávkách Flos calendulae Calendula officinalis (Asteraceae) (měsíček lékařský) obsahové látky: silice, sekviterpeny, flavonoidy, saponiny, steroly, karoteny, kys.salicylová použití: působí antiflogisticky, urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran doprovázených záněty, užívá se proti plísním a proti bércovým vředům zevně lze měsíčku ve formě obkladu použít na takřka jakékoliv rány včetně zánětů očních a ušních používá se do krémů na omrzliny, popáleniny, popraskané ruce, opruzeniny Recept na měsíčkovou mast: 500 g vepřového sádla se rozehřeje, přidají se 4 plné hrsti čerstvých, nadrobno nařezaných květů, krátce se opraží Následující den se mírně přihřeje, vylisuje přes lněný šátek a poté plní do lahví 3

Matricaria recutita (Asteraceae) (heřmánek pravý) obsahové látky: Obsahuje modré silice s hlavní složkou chamazulenem, bisabolol, farnesen, hořčiny, flavonové glykosidy, kumarinové látky, sliz použití: protizánětlivý účinek chamazulen, při léčbě popálenin, při poškození kůže RTG zářením, hemoroidy - obklady či koupele vysušuje heřmánek se hojně využívá i v kosmetice masti s chamazulénem urychlují hojení a brání tvorbě jizev koupele se užívají při ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách Hederae folium Hedera helix (Araliaceae) (břečťan popínavý) obsahové látky (asimilační list): saponiny, seskviterpeny, flavonoidy, vitaminy použití: odstraňuje otoky, kožní vyrážky, sedací koupel působí na vnější hemoroidy, (hrst čerstvých listů se nechá přes noc luhovat v 1 l studené vody, ráno se projít krátce povaří a po vychladnutí se do ní nemocný posadí)!!! břečťan je ve větších dávkách drogou toxickou, není radno překračovat doporučené dávky ani jej brát dlouhodobě 4

Hibisci flos Hibiscus abelmoschus (Malvaceae) (Ibišek pižmový) obsahové látky: antokyany, flavonoidy, organické kyseliny použití: ve střední Evropě je pěstován již od 16. století, vonná složka parfemovaných pleťových krémů, rtěnek, líčidel, pleťových vod, vod po holení, pudrů a pod., pánských orientálních parfémů. Iridis radix Iris florentina (Iridaceae) (kosatec florentský) obsahové látky: celá rostlina obsahuje slabě jedovatou tříslovinu, silice, isoflavonoidy, sliz, škrob použití: vůně jsou velmi žádané v parfumerii, používá se k parfemování pleťových krémů, vod, tělových mlék, rtěnek Levandulae flos, Levandulae herba Levandula officinalis (Lamiaceae) Levandule lékařská obsahové látky: silice, třísloviny, kumariny, flavonoidy, anthokyany použití: zevně se levandule užívá jako součást mastí při zánětech nervů, revmatismu nebo dně (silice prokrvuje pokožku - derivans) na špatně se hojící rány přísada do parfémů, v potravinářství, voňavkářství a aromaterapii Sušená levandule vložená do šatní skříně po sobě zanechá nejen příjemnou vůni, ale také odpuzuje moly. 5

Menthae piperitae folium, Menthae piperitae herba Mentha piperita (Lamiaceae) (máta peprná) obsahové látky: silice menthol, flavonoidy, třísloviny, kyseliny, kumariny použití: mentol je nezbytný pro výrobu: zubních past, ústních vod, osvěžujících masážních krémů, koupelových přísad, pleťových masek. Geranii oleum Pelargonium odoratissimum (Geraniaceae) (pelargónie vonná) mateřská rostlina: vzrůst keříčkovitý, stonek dužnatý, listy okrouhlé květy uspořádané v bohatém okolíku mohou být jednoduché nebo plné a v různých barvách (červené, oranžové, bílé, růžové,...). obsahové látky: silice použití: ročně se ve světě spotřebuje až 130 000kg silice do parfémů Plantaginis folium Plantago lanceolata (Plantaginaceae) (jitrocel kopinatý) obsahové látky: iridoidové glykosidy - aukubin (0,3-2,5%), sliz, třísloviny, kumarin eskuletin, flavonoidy, kyselina křemičitá, saponiny použití: užívá do pleťových vod, na nečistou uhrovitou pleť a na akné na hojení ran se osvědčilo použití čerstvých rozmačkaných listů, kdy se má zprvu použít jitrocele většího a teprve po částečném zhojení jitrocele kopinatého, který rány "zaceluje" 6

Rosmarini oleum Rosmarinum officinalis (Lamiaceae) (rozmarýn lékařský) obsahové látky: silice (1,8-cineol, kafr, a-pinen, limonen, borneol, a-humulen, karyofylen), hořčiny, triterpenické kyseliny, třísloviny, flavonoidy použití: osvěžující, dezinfekční a posilující koupele rozmarýnový olej se přidává do kosmetických výrobků a parfémů do vlasových směsí, vonná složka mýdel, vod po holení, pleťových vod a šamponů Salviae herba, Salviae officinalis folium Salvia officinalis (Lamiaceae) (šalvěj lékařská) obsahové látky: silice (kafr, cineol, kamfen, limonen), flavonoidy, hořčiny, triterpeny, fenolové kyseliny, třísloviny použití: velmi široké: snižuje pocení (zejména je-li nervového původu, jako např. při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě), působí protizánětlivě, baktericidně, zevně ji lze použít na špatně se hojící rány nebo jako kloktadlo při zánětu ústní dutiny, angíně nebo krvácení dásní, zubní pasty, ústní vody, přípravky proti pocení, pleťové vody,šampony,mýdla a koupelové přípravky Urticae folium, Urticae herba, Urticae radix, Urticae flos Urtica dioica (Urticaceae) (kopřiva dvoudomá) obsahové látky: chlorofyl, karotenoidy, vitamin C, aminy, triterpeny, steroly, minerální soli použití: Chlorofyl deodorační účinek, urychluje hojení ran, kopřiva je surovinou na výrobu chlorofylu zevně proti vypadávání vlasů získává se diterpenický alkohol fytol užívá se k výrobě vitamínu K a v kosmetice pak k výrobě deodorantů Čaj slouží k pročištění organizmu 7

Péče o vlasy: - hrst kopřivových listů se 10 minut vaří v 0,5 l vinného octa a takto získaný odvar se denně vtírá do pokožky hlavy Kopřivový "špenát" cca 1 litr natrhaných kopřiv, 1-2 lžíce polohrubé mouky, stroužek až dva česneku, sůl, podle chuti a vkusu také 1 vajíčko, olej nebo jiný tuk, bílý pepř a muškátový květ či ořech Asi 1l natrhaných kopřivových lístků a mladých vršků opereme a asi 5 minut vaříme. Pokud je v kopřivách moc vody, přebytek slijeme a použijeme do polévky, koupele, nebo na oplach po umytí vlasů. (Pozor! Odvar nepoužívají silně chemicky odbarvené blondýny, vlasy mohou získat světle zelenou barvu!) Violae odoratae rhizoma, Violae herba Viola odorata (Violaceae) violka vonná obsahové látky: flavonoidní glykosidy, fenolický glykosid violutosid, slizy, saponiny, třísloviny, anthokyanová barviva, kyselina salicylová, karotenoidy, violaxanthiny, vitamin C použití: využívá se k parfémování mýdel, pleťových vod, rtěnek, pudrů silice v rostlině obsažená se užívá ve voňavkářství ve formě obkladů na špatně se hojící rány adjuvans při kožních onemocněních Další, méně významné léčivé rostliny užívané v kosmetice: Althaea officinalis proskurník lékařský nálevy k omývání pokožky, bylinné chladivé masky zejména u exémů Arnica montana prha arnika vlasová kosmetika, pleťové masky, vody Camellia sinensis čajovník čínský hlavně hodně tříslovin, stahují velké póry v pokožce, tým zlepšují vzhled; pleťové masky klidní a desinfikuje Daucus carota mrkev obecná protizánětlivý účinek, zvyšuje obranné vlastnosti pokožky před infekcí, usnadňuje hojení drobných poranění a zánětů kůže 8

Jasminum grandiflurum jasmín velkokvětý parfém 6 základních, 21 upravovacích, 18 působících a 8 ustalovacích látek. Juglans regia Ořešák královský barvící složky opalovací krémy a oleje, barvivo na vlasy, tónuje hnědou barvu. Persea americana avokádový olej je v zahraničí přidáván do nejrůznějších kosmetických přípravků, do koupelový olejů pro suchou pleť, do mastných krémů a podobně. Prunus amygdalus mandlový olej - nedráždí, čištění a promašťování i nejcitlivější pokožky. Přidává se do nejlepších kosmetických emulzí a krémů. Onemocnění kůže RECEPTY Laesio traumatica Herba plantaginis - nať jitrocelu na pokrytí rány Rp. Folium alchemillae 100,0 D.S. odvar z 20g čaje v ½ l. vody omývat rány 9

Rp. Urticaria Herba urticae 100,0 D.S.: nálev; 3 čajové lžičky přelijte ½ l. vroucí vody, vyluhujte 5 min. a sceďte = denně vypít 3-5 šálek teplého čaje Prostředek pro růst vlasů Radix bardanae 50,0 D.S. nastrouhaný kořen lopuchu vložíme do oleje a luhujeme na slunečném místě 3 týdny Verrucae - bradavice čerstvé mléko z vlaštovičníku velkého (Chelidonium majus) 10