ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ"

Transkript

1 Koření = části rostlin, které používáme k ochucování jídel Svou charakteristickou chutí a vůní působí na smysly a povzbuzují k činnosti trávicí ústrojí Pestrá paleta koření využívaného v přiměřených dávkách podporuje peristaltiku střev

2 podporuje vyměšování žluči brání tvorbě žlučových kamenů působí příznivě na činnost jater koření používáme čerstvé koření se v minulosti stalo předmětem obchodu mezi arabským světem a státy kolem Středozemního moře

3 v ČR omezené používání hlavně pepř, paprika žaludeční a žlučníkové obtíže koření obsahuje řadu účinných látek: a) éterické oleje b) alkaloidy = vyvolávají dráždivý a osvěžující účinek c) glykosidy

4 d) hořčiny = povzbuzující chuť k jídlu, ničí choroboplodné zárodky (pelyněk, estragon, levandule, majoránka) e) fytoncidy = látky omezující růst některých mikroorganismů (česnek, cibule) f) zdroj minerálních látek a vitaminů (čerstvé koření)

5 Přehled koření Bobkový list Charakteristika: Bobkové listy produkuje vavřínový strom, který dorůstá výšky 15 metrů. Pěstuje se v Asii a ve Středomoří. Léčivé účinky: Bobkový list podporuje chuť k jídlu a zažívání.

6

7 Kmín ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ Charakteristika: Kmín je rostlina dorůstající do výšky asi 0,6 m, z níž používáme semena. Pěstuje se v Evropě, nejvíce v Nizozemí, Rusku, ale také v Indii. Léčivé účinky: Kmín podporuje trávení, působí proti nadýmání, odstraňuje křeče, napomáhá odkašlávání a zvyšuje chuť k jídlu.

8

9 Paprika Charakteristika: Paprika je lilkovitá rostlina, jejíž plody se suší a melou na koření. Původně se pěstovala v Mexiku, odkud ji Španělé převezli také do Španělska, a když už byla v Evropě, dostala se do Maďarska, kde si ji taktéž velmi oblíbili.

10 Paprik je hodně odrůd, jsou papriky sladké, pálivé, středně pálivé, dále jsou různě barevné. Červené papriky mají velkou barvící schopnost. Pěstuje se ve Španělsku a v Portugalsku. Léčivé účinky: Papriky obsahují vitamín C a karoten, působí proti nachlazení, upravují trávení. Pálivé papriky jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám.

11

12 Šalvěj Charakteristika: Šalvěj je stálezelený keř pocházející ze Středomoří, z něhož jako koření se používají jeho listy s nahořklou kafrovou vůní. Patří mezi bylinky Léčivé účinky: Šalvěj tlumí bolest, podporuje trávení, působí proti průjmu a pocení.

13

14 Nové koření Charakteristika: Toto koření plodí stálezelený strom dorůstající do výšky kolem 10 metrů, který začíná plodit asi po 5 letech od výsadby, zato pak může plodit až do sta let. Plodem jsou zelené kuličky, které se suší a na slunci se barví do hněda.

15 Nejvíce se pěstuje nové koření na Jamajce. Vůně tohoto koření je velice zajímavá, mísí se tu vůně skořice, muškátového oříšku i květu, pepře a hřebíčku. Léčivé účinky: Nové koření je lékem proti plynnatosti.

16

17 Skořice Charakteristika: Skořice se pěstuje jako keř, který má asi 8 postranních větví, které se sklízejí coby skořice. Toto koření pochází ze Srí Lanky a Indie. Léčivé účinky: Skořice působí proti nadýmání, průjmu a žaludečním obtížím.

18

19 Oregáno (dobromysl obecná) Charakteristika: Oregano neboli dobromysl je bylina dorůstající do výšky až 0,8 metru, z níž nám slouží její listy. Léčivé účinky: Oregano má dezinfekční a protizánětlivé vlastnosti, je účinné proti onemocnění horních dýchacích cest, při poruchách trávení a ke zklidnění organismu.

20

21 Pepř ROSTLINY A ČLOVĚK - KOŘENÍ Charakteristika: Pepř je mezi kořením považován za krále. Pepřovník je popínavá rostlina, jíž se nejvíce daří v rovníkových oblastech, pěstuje se např. v Thajsku, Africe a Brazílii. Kromě černého pepře známe ještě pepř zelený a bílý. Toto koření se sklízí jako zelené nebo červené bobule, které se pak suší na slunci, až jsou scvrklé a černé.

22 Bílý pepř vznikne tak, že obrané bobule pepře se vloží do pytle a několik dnů se máčí pod tekoucí vodou, až shnije vrchní vrstva a vyloupne se kulička bílé barvy. Zelený pepř se suší mražením. Léčivé účinky: Pepř je účinný proti nevolnosti a povzbuzuje chuť.

23

24 Jalovec Charakteristika: Jalovec je jehličnatý strom, který produkuje bobule modrofialové barvy, pěstuje se v Maďarsku a Itálii. Jalovec má příchuť ginu a terpentinu.

25 Léčivé účinky: Jalovec napomáhá při léčbě revmatismu, plynnatosti a koliky, podporuje krevní oběh a navrací energii. Dále pomáhá při poruchách látkové výměny.

26

27 Majoránka Charakteristika: Majoránka je nízká bylinka dorůstající do výšky 0,2 až 0,4 m. Její listy jsou tak aromatické, že svou vůni si zachovávají i dlouho po usušení.

28 Léčivé účinky: Majoránka napomáhá při poruchách zažívání, působí proti křečím a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Dále pomáhá při bolestech hlavy, pro zklidnění a proti únavě.

29

30 Česnek Charakteristika: Ćesnek je víceletá rostlina, která se dobře pěstuje. Cibulovitá hlavička se skládá ze stroužků, kterých je kolem dvanácti. Používají se jak stroužky, tak i listy. Pěstuje se ve Španělsku, Francii, Maďarsku, Mexiku a Egyptě.

31 Léčivé účinky: Česnek je považován za přírodní antibiotikum. Čistí krev a snižuje krevní tlak a cholesterol, uvolňuje kašel, napomáhá trávení a působí proti nadýmání, také proti nachlazení.

32

33 Cibule Charakteristika: Cibule je velmi rozšířenou ve všech světových kuchyních a vedou se spory o tom, zda je to ještě koření nebo již zelenina. Jedná se o rostlinu skládající se z cibule, listů a květenství, všechny její části obsahují vonné esence.

34 Léčivé účinky: Cibule je považována za přírodní antibiotikum, působí proti kašli, nachlazení a rýmě. Dále napomáhá proti zažívacím potížím a podporuje chuť k jídlu.

35

36 Kari Použití v kuchyni: Kari je koření pocházející z indické kuchyně, které se používá pro dochucení různých masových směsí, do paprikových a gulášových jídel, na grilování, rožnění. Pokrm získá krásnou žlutavou barvu.

37 Kari koření

38 Kari koření

39 Hřebíček Charakteristika: Hřebíček se pěstuje jako strom, který dorůstá do výšky až 11 metrů, původem je z Indonésie, nyní se pěstuje i na Mauriciu a Zanzibaru. Hřebíčky jsou nerozpuklé květové pupeny, které vyžadují ruční sběr.

40 Léčivé účinky: Hřebíček působí proti plynnatosti, žaludečním potížím, napomáhá trávení, je účinný při léčbě revmatismu a plísňových onemocnění.

41 Hřebíček

42 Zázvor Charakteristika: Zázvor je rostlina dorůstající téměř do výšky 1 metru, z níž se jako koření používají její oddenky. Ty se sklidí, pak se myjí a následně většinou suší a melou na prášek. Zázvor se pěstuje hlavně v USA, Velké Británii, Malajsii, Číně a Indii. Vůně tohoto koření je vzdáleně citrónová.

43 Léčivé účinky: Zázvor pomáhá proti plynnatosti, podporuje zažívání, působí proti kašli, chřipku a léčí nevolnosti žaludku.

44

45 Rozmarýn Charakteristika: Rozmarýn je stálezelený středomořský keř o velikosti do 1,5 m s kožovitými listy, jež jsou na spodní straně stříbřitě zbarveny. Listy mají pryskyřičnou chuť a kafrovou vůni. Léčivé účinky: Rozmarýn napomáhá při poruchách trávení, křečích a působí proti revmatismu.

46 Použití v kuchyni: Toto koření se výborně hodí při přípravě zvěřinových jídel a rybích jídel, divočiny, skopového a vepřového masa, také mořských živočichů, ale i polévky, omáčky a bramborová jídla.

47

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Datum 25. 11. 2012 Anotace Použité zdroje a odkazy III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová Koření Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Koření Předmět:

Více

Koření. Vybrané druhy koření a jejich využití, zpracování, jejich mikroskopická struktura a průkaz falšování

Koření. Vybrané druhy koření a jejich využití, zpracování, jejich mikroskopická struktura a průkaz falšování Koření Vybrané druhy koření a jejich využití, zpracování, jejich mikroskopická struktura a průkaz falšování Co je to koření? kořením se rozumí části rostlin jako kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy,

Více

POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě

POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě VÁNOČNÍ ZDOBENÍ Norimberský perník ( 50 g ) Složení: Směs koření (koriandr,

Více

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin S matkou přírodou bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin Gaius Plinius Secundus Ríká se: Proti všemu vyrostla v přírodě nějaká bylinka! Paracelsus Hildegard von Bingen Hermann-Josef Weidinger M

Více

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Kvůli mlsání

Více

UČÍME SE OD MATKY PŘÍRODY.

UČÍME SE OD MATKY PŘÍRODY. Dodavatel Název skupiny Benkor (Vše) 201020000 B102 (prázdné) Ajowan v kg 15% 418,36 Kč 311,82 Kč 201020001 B102 (prázdné) Anýz celý kg 15% 335,69 Kč 250,20 Kč 201020002 B102 (prázdné) Anýz mletý kg 15%

Více

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Čekanka nať řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Čekanka nať řezaná Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin (reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy), dále inulin (15 až 20%, podle některých zdrojů

Více

Africké koření 500g. Amazonské koření bez glutamátu 500g. Americké brambory 500g. Arabské koření 500g. Baby grill 500g. Bombay 500g.

Africké koření 500g. Amazonské koření bez glutamátu 500g. Americké brambory 500g. Arabské koření 500g. Baby grill 500g. Bombay 500g. Koření Adžika 500g Složení: jedlá sůl 20%, paprika sladká, koriandr, kopr list, pískavice, CELER LIST, česnek, petržel list Africké koření 500g Složení: jedlá sůl 24%, cibule, česnek, majoránka, kmín,

Více

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje

NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje NABÍDKA ČAJŮ od české firmy Apotheke tea porcované čaje OVOCNÉ ČAJE určené pro běžné pití LIMETKA A GREP Ovocný čaj pro běžné pití. MALINA A JAHODA Ovocná směs obohacená echinaceou. RANNÍ SVĚŽEST Zelený

Více

Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g,

Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g, Koření Anýz mletý 500g Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g, sacharidy 35,4g z toho cukry 33,6g, bílkoviny 17,6g, sůl 0,04g

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět. Mgr. Petra Zemanová. Byliny

Inovace výuky Člověk a jeho svět. Mgr. Petra Zemanová. Byliny Inovace výuky Člověk a jeho svět Mgr. Petra Zemanová Čs 5/04 Bylinky Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a jeho svět Živá příroda

Více

Nově pěstované rostliny a jejich využití

Nově pěstované rostliny a jejich využití 1. Schisandra Plody věčného mládí Posiluje srdce, podporuje trávení Uvolňuje kašel, posiluje zrak Odstraňuje únavu a stimuluje výkonnost Schisandra Léčivá rostlina čínské přírodní medicíny Z usušených

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

BIO Kopřiva. Šípkový čaj. BIO Heřmánek. Rakytníkový čaj. Borůvkový čaj. BIO Máta

BIO Kopřiva. Šípkový čaj. BIO Heřmánek. Rakytníkový čaj. Borůvkový čaj. BIO Máta zdravie z Pienin a Zamaguria BIO Kopřiva čaj příznivě působí při celkové látkové výměne. Ovlyvňuje některé funkce pohybového ústrojí. Šípkový čaj kvalitní směs čaje působí příznivě na lidský organismus.

Více

Orientální pokrmy k čaji

Orientální pokrmy k čaji Orientální pokrmy k čaji Ku laskavému povšimnutí, nabídka rozšířena o netradiční indickou kuchyni jest. Pokrmy též veganům ku potěše. Popis jídel lehkou stravitelnost a zdravost dokazujíc. Ku čaji velejemnému

Více

Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II. Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV

Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II. Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV 7. Přílohy Obsah Příloha 1... II Autorské řešení Pracovní list 1... II Příloha 2... IV Autorské řešení Pracovní list 2... IV Příloha 3... V Autorské řešení Pracovní list 3... V Příloha 4... VI Autorské

Více

Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005)

Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005) Koøení (Pondìlí, 25 duben 2005) - Napsal Administrator - Aktualizováno (Úterý, 10 kvìten 2005) Anýz Anýz je koøení i lék používaný ve starovìku. Je to jednoletá rostlina pocházející ze Støedomoøí a Malé

Více

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Droga obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, ale množství všech těchto látek je v droze poměrně nízké. Působí mírně svíravě, močopudně, staví

Více

Lékořice kořen řezaný

Lékořice kořen řezaný Lékořice kořen řezaný Lekořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou vetšina z nás zná z dob dětství jako pendrek. Nicméně pendrek obsahoval i spoustu anýzu, takže toto přirovnání není úplně přesné.

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Koření a bylinky. Koření a bylinky. Koření, co to je: Líbí se Vám článek?

Koření a bylinky. Koření a bylinky. Koření, co to je: Líbí se Vám článek? Koření a bylinky 5. 8. 2019 Líbí se Vám článek? Koření a bylinky Už dávno došli lidé svými zkušenostmi k závěru, že nestačí, aby jídlo bylo složené pouze z výživných látek, ale že má být i chutné. Pocit

Více

Marinády

Marinády Marinády 2017 WWW.TRUMF.CZ chlapské Marinad Chicken wings AA-mix Marináda pikantní Marináda Flamengo A-mix FVZA-08276 FVZA-07137 FVZA-04671 Pikantní výrazná chuť této marinády posune vaše grilování do

Více

Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce

Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce Popis produktu Používá se při léčbě poruch látkové výměny, podporuje trávení při poruchách funkce žlučníku a jater k detoxikaci jater a k obnově jaterního parenchymu (je vhodný k léčbě potravinových otrav)

Více

Hluchavka květ celá. www.steza.cz. www.steza.cz

Hluchavka květ celá. www.steza.cz. www.steza.cz Hluchavka květ celá při zánětech horních cest dýchacích, chronické bronchitidě apod. upravuje střevní činnost a reguluje stolici protizánětlivé a mírně diuretické účinky zevně: koupele a obklady při mokvavých

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor Datum 25.11.2012 Anotace : CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technologické

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

Mochna husí nať řezaná

Mochna husí nať řezaná Mochna husí nať řezaná Droga působí zejména na hladké svalstvo, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě. Dle J.A.Zentricha ji zle použít proti křečím, při kolikových bolestech či krvavých průjmech,

Více

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá Co sbíráme: list i s řapíky Kdy: duben až červenec Jak: mladé listy ručně otrháváme z větviček, listy sušíme ve stínu na dobře větraném místě. Březové

Více

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Co bychom mohli vědět. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Co bychom mohli vědět o vaření PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Magdalena Dobromila Rettigovápovýšila vdobě obrozenecké vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Učila, aby

Více

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin

Seznam skladových karet podle sortimentních skupin Polévky, bujóny a omáčky 5901882310490 Chilli omáčka 175ml Tao Tao KS 6,000 28,99 25,21 8594053680965 Cholula omáčka 60ml 23,99 20,86 8595153900373 Inst. hovězí Daily 60g KS 20,000 8592061036729 Inst.

Více

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality Nejstarší a nejvíce uznávaný nápoj na světě Čaj je hned po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem v dnešním světě. Pití čaje je důležitou součástí čínské kultury. Jeho

Více

Lab Mu (Laos) Pikantní salát s vepřovým masem, čerstvým koriandrem, mátou, kafírovými listy, kořenem galangalu a červenou chilli papričkou

Lab Mu (Laos) Pikantní salát s vepřovým masem, čerstvým koriandrem, mátou, kafírovými listy, kořenem galangalu a červenou chilli papričkou Předkrmy MENU Předkrmy Pad Thai Seafood Tempura Thai seafood and lemon basil Předkrmy Thod man Kung (Thajsko) Smažené garnátové placičky s tamarindovým dipem 290 Po-Pia Thod Grob (Vietnam) Křupavé jarní

Více

Ceník r. 2014 EXPRES MENU, s.r.o. TRUTNOV HOTOVÉ JÍDLO STERILOVANÉ 5 porcí bez přílohy

Ceník r. 2014 EXPRES MENU, s.r.o. TRUTNOV HOTOVÉ JÍDLO STERILOVANÉ 5 porcí bez přílohy Ceník r. 2014 EXPRES MENU, s.r.o. TRUTNOV HOTOVÉ JÍDLO STERILOVANÉ 5 porcí bez přílohy Hlavní jídla Složení a charakteristika 100g masa/porce cena bez DPH 150 g/porce Maso kuřecí stehenní - kousky: Kuřecí

Více

1) ALKOHOLOVÁ AROMATA

1) ALKOHOLOVÁ AROMATA 1) ALKOHOLOVÁ AROMATA obsah alkoholu dávkování v kg na 100l trvanlivost značení 50023 Ananasové aroma 60 % 1 6 měs. aroma 50125 Aroma sladké mandle 40 % 3 6 měs. přírodní aroma 50010 Anglické hořké aroma

Více

Orientální pokrmy k čaji

Orientální pokrmy k čaji Orientální pokrmy k čaji Ku laskavému povšimnutí, nabídka rozšířena o netradiční indickou kuchyni jest. Pokrmy též veganům ku potěše. Popis jídel lehkou stravitelnost a zdravost dokazujíc. Ku čaji velejemnému

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Název: Koření Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, výtvarná výchova, informační technika,

Více

8 jídel proti chřipce. Funguje to!

8 jídel proti chřipce. Funguje to! 8 jídel proti chřipce. Funguje to! 14. 10. 2012 / 18:27h z webu centrum.cz Mezi chřipkou a nemocemi z nachlazení je trochu rozdíl, ale bránit se jim dá stejně. Chřipka je daleko závažnější onemocnění než

Více

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz Tužebník nať řezaný Tato léčivá bylina je výborným protirevmatickým prostředkem, napomáhá látkové výměně, zvyšuje vylučování solí a kyseliny močové z organizmu. Je vhodným antipyretikem,tj. snižuje teplotu

Více

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZB41 Číslo materiálu

Více

PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso Ne F 2 Kachna A 0,00 Ne F 4 Kachní prsa 199,90 Ne F 7 Kachní čtvrtky 129,90 Ne F 10 Kachní kostry 19,90

PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso Ne F 2 Kachna A 0,00 Ne F 4 Kachní prsa 199,90 Ne F 7 Kachní čtvrtky 129,90 Ne F 10 Kachní kostry 19,90 PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso 2 Kachna A 0,00 4 Kachní prsa 199,90 7 Kachní čtvrtky 129,90 10 Kachní kostry 19,90 kuřecí maso 100 Kuře A s krkem 59,90 101 Kuřata A bez krku 62,90 102 Kuře

Více

Grilovací směsi a koření

Grilovací směsi a koření Grilovací směsi a koření : Grilovací směsi... 3 1. Chilli směs... 3 2. Medová směs... 3 3. Zázvorová směs... 3 4. Sojová směs... 3 5. Ostrá směs... 3 6. Pivní směs... 3 7. Havajská směs... 3 8. Bazalková

Více

Užitkové rostliny IV. Vít Grulich

Užitkové rostliny IV. Vít Grulich Užitkové rostliny IV Vít Grulich Koření Přísady do pokrmů nebo nápojů s charakteristickou vůní Často dráždivá chuť Silice, alkaloidy, glykosidy Uplatnění v parfumerii, kosmetice, farmacii a medicíně Chuťová

Více

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ Leden 12., 2018 Léčivé bylinkové čaje Aby bylinky neublížily Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte

Více

www.steza.cz www.steza.cz

www.steza.cz www.steza.cz Jmelí nať řezaná Podpůrný prostředek při léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku a při presklerotických stavech starších osob. Upozornění: Přípravek nenahrazuje medikamentózní léčbu. Užívání čaje

Více

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti.

Káva, čaj, thein, kofein, kávoviny Prezentace pro výklad látky a opakování učiva téma maso a vnitřnosti. Název školy Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZB59 Číslo materiálu 59 Autor Mgr.

Více

Léky v kořenkách: Bylinky, které vám můžou zachránit život (nebo aspoň peníze)

Léky v kořenkách: Bylinky, které vám můžou zachránit život (nebo aspoň peníze) Léky v kořenkách: Bylinky, které vám můžou zachránit život (nebo aspoň peníze) Používáte koření jen k ochucení jídla? Zkuste ho příště třeba při nachlazení nebo pro snížení cholesterolu. Není potřeba zobat

Více

GARANCE. původu surovin. 60% masa. brambor a bylinek. Nízký obsah obilovin, bez pšenice a kukuřice Speciální mix bylinek a koření

GARANCE. původu surovin. 60% masa. brambor a bylinek. Nízký obsah obilovin, bez pšenice a kukuřice Speciální mix bylinek a koření Novinka GARANCE 60% masa brambor a bylinek původu surovin Nízký obsah obilovin, bez pšenice a kukuřice Speciální mix bylinek a koření NOVÁ, VYLEPŠENÁ RECEPTURA! Puppy All Breeds Puppy Mini Chicken&Potatoes

Více

Biochemické složení Alfa- a beta-felandren, alfa-pinen, limonen, beta-myrcen, p-cymen, delta-3-karen, bergapten.

Biochemické složení Alfa- a beta-felandren, alfa-pinen, limonen, beta-myrcen, p-cymen, delta-3-karen, bergapten. OBSAH Úvod do aromaterapie 10 Představení aromaterapie 12 Stručně o aromaterapii v ČR 19 Proč je bio vhodnější 23 Aromaterapie je byznys 26 Charakteristika éterických olejů a absolue 29 Způsob výroby éterických

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Grilovací klobásy 2015

Grilovací klobásy 2015 Grilovací klobásy 2015 Grilovací klobásy 2015 Nabídka grilovacích klobás pro rok 2015 Grilovací párečky Grilovací páreček Frankfurter Grilovací páreček Gothaj Grilovací páreček Řecký Grilovací tyčinky

Více

PŘEHLED SLOŽEK VŮNÍ ORIFLAME

PŘEHLED SLOŽEK VŮNÍ ORIFLAME TOGETHER TOGETHER PRO NI : (svěží květinová vůně) HLAVA: Citrónový olej, mandarinkový olej, pomerančový olej SRDCE: Směs ozónu a květin, konvalinka, růže, frézie, mořské tóny TĚLO: Santalové dřevo a pižmo

Více

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz

Borůvka nať- řezaná. www.steza.cz. www.steza.cz Borůvka nať- řezaná Nať borůvky je velmi ceněnou drogou, chránící proti volným radikálům a mající silné protizánětlivé účinky. Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při

Více

Rozmarýn lékařský. VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Rozmarýn lékařský. VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rozmarýn lékařský VY_52_INOVACE_95 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rozmarýn lékařský Rosmarinus officinalis L. Hluchavkovité (Lamiaceae)

Více

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7.

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7. Studené předkrmy 150 g Domácí sádlo se škvarkama, cibule, Petřkovický chléb (2ks) 58,- Kč (sádlo na škvaření, sůl, mléko, cibule, chléb) 1,3,7. 100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,-

Více

ČLOVĚK MÁ TISÍCE PŘÁNÍ, NEMOCNÝ JEN JEDNO...

ČLOVĚK MÁ TISÍCE PŘÁNÍ, NEMOCNÝ JEN JEDNO... pro komplexní regeneraci ZDRAVÝ ČLOVĚK MÁ TISÍCE PŘÁNÍ, NEMOCNÝ JEN JEDNO... 25. 4. 2004 Praha, hotel Pyramida Ing. Helena Kacerovská Směs bylin ALOE VERA = ALOE BARBADENSIS - 92 % PANAX GINSENG (všehoj

Více

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek PŘEDKRMY 101 100g Zvěřinová paštika se šalotkovo-brusinkovým čatní (alergen 3, 7, 12) 73 Kč 102 100g Filírované vlažné kachní prsíčko pečené do růžova na trhaném

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_07 Název materiálu: Zpracování zeleniny II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Zelenina

Více

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

www.diatips.cz E-book

www.diatips.cz E-book O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR....13 MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou

Více

-1ɷ'0ȁ -1ɷ'0+%ȁ 5/Ƀ5+

-1ɷ'0ȁ -1ɷ'0+%ȁ 5/Ƀ5+ NABÍDKOVÝ KATALOG K O E N Í -1ɷ'0ȁ -1ɷ'0+%ȁ 5/Ƀ5+ K1ɷ'0ȁ K1ɷ'0+%ȁ 5/Ƀ5+ -1ɷ'0ȁ -1ɷ'0+%ȁ 5/Ƀ5+ $#4'80Ƀ 1&.+ʁ'0ǽ -#6')14+' -1ɷ'0ȁ $#4'80Ƀ 1&.+ʁ'0ǽ -#6')14+' -1ɷ'0ȁ ɷ#&# -1ɷ'0+%ȁ%* 5/Ƀ5ȁ,' $'< 2ɷ+&#0ǽ*1 ).76#/ǵ67

Více

KOŘENÍ. Dle části rostlin zpracovaných na koření lze jednotlivá koření dělit na: Podzemní části (zázvor, kurkuma, sušený česnek).

KOŘENÍ. Dle části rostlin zpracovaných na koření lze jednotlivá koření dělit na: Podzemní části (zázvor, kurkuma, sušený česnek). KOŘENÍ Kořením se rozumí části rostlin jako kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části. Hlavní funkcí koření je jeho využití k úpravě senzorických vlastností pokrmů a potravin,

Více

Maloobchodní a velkoobchodní prodej koření a kořenících směsí. Internetový prodej na eshopu www.profikoreni.cz

Maloobchodní a velkoobchodní prodej koření a kořenících směsí. Internetový prodej na eshopu www.profikoreni.cz www.profikoreni.cz Nabídka 12.2.2014 koření a kořenících směsí Internetový prodej na eshopu www.profikoreni.cz Firma: Jelínek a syn, s.r.o. IČ: 28606302 Slevy pro firmy Balení Doprava od 35,- Kč Naši zákaznící

Více

PŘEDKRMY. Papadum 1 Ks. 14 Kč. Masala Papadum 1 Ks. 18 Kč. Paneer Pakora 6 Ks. 59 Kč. Tandoori kuře

PŘEDKRMY. Papadum 1 Ks. 14 Kč. Masala Papadum 1 Ks. 18 Kč. Paneer Pakora 6 Ks. 59 Kč. Tandoori kuře PŘEDKRMY Papadum 1 Ks. 14 Kč Indické čočkové chipsy podávané s čatní( A12, A7 ) Masala Papadum 1 Ks. 18 Kč Indické čočkové chipsy podávané s čatní ( A12, A7 ) Zeleninová Pakora 6 Ks. 55 Kč Smažená zelenina,

Více

PRODUKTOVÁ NABÍDKA. platná od

PRODUKTOVÁ NABÍDKA. platná od PZP MERLIN s.r.o. s radostí vyrábíme pro vás Poličská 1365, 53901 Hlinsko v Čechách tel/fax : 469 312 066, mob : 607 022 066, 774 999 727 e-mail : objednavky@pzpmerlin.com www.pzpmerlin.cz PRODUKTOVÁ NABÍDKA

Více

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek PŘEDKRMY 100g Zvěřinová paštika se šalotkovo-brusinkovým čatní (alergen 3, 7, 12) 73 Kč 100g Filírované vlažné kachní prsíčko pečené do růžova na trhaném salátu

Více

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková DOLEŽALŮV MED Jsme rozvíjejíce se rodinné včelařství z oblasti Hradce Králové. Zabýváme se získáváním a prodejem včelí produktů

Více

Nabídka cateringu TEPfactor Slapy

Nabídka cateringu TEPfactor Slapy Nabídka cateringu TEPfactor Slapy ZLATÝ RAUT VARIANTA A 1 kg / os. 889,- (nad 30 osob) Studené pohoštění Finger-food-250g/os. Vepřová panenka podávaná s celerovou remuládou a pečenou mrkví Játrová paštika

Více

Zambie. Tomáš Kopta, Jindřiška Vábková

Zambie. Tomáš Kopta, Jindřiška Vábková Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa, reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0028 Zambie Tomáš Kopta, Jindřiška

Více

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Aplikovaná biologie Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Kebule korková, Anamirta cocculus, chebulovité statný keř z Indie (J Asie) užívá se sušených peckovic - chebulí neboli kebulí, obsahují jed cocculin

Více

Lněné semínko celé. www.steza.cz

Lněné semínko celé. www.steza.cz Lněné semínko celé LNĚNÉ semeno příznivě ovlivňuje zdravou funkci střev. Semena pomáhají při problémech se zažíváním a při zácpě. Zevně lze použít ve formě obkladů. Příprava a dávkování: 1 čajová lžička

Více

Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015

Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015 Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015 Školkařské dny Skalský Dvůr 9.2.2016 Ing. Zdeněk Nachlinger Příloha 1 31.10.2014 Úřední věstník Evropské unie L 312/85 TŘÍDA II ROSTLINNÉ PRODUKTY Poznámka

Více

MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN II.

MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN II. ZÁKLADNÍ ŠKOLA HRABIŠÍN MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN II. ŽÁCI 6. ROČNÍKU HRABIŠÍN 2015 Úvod Každý rok jsou pro šestý ročník do plánu vzdělávání zařazována přírodovědná praktika. Letos jsme se rozhodli v

Více

Lipový čaj Má příznivý účinek při nachlazení provázeném kašlem, podporuje pocení.

Lipový čaj Má příznivý účinek při nachlazení provázeném kašlem, podporuje pocení. Dětský bylinný čaj Používá se při poruchách trávení, křečových bolestech a plynatosti u dětí. Sypaný 50 g Dubová kůra Používá se vnitřně při průjmech, zvlhčuje sliznice ústní dutiny a hrdla. Zevně jako

Více

TERMÁLNÍ LÁZNĚ CHRASTAVA

TERMÁLNÍ LÁZNĚ CHRASTAVA TERMÁLNÍ LÁZNĚ CHRASTAVA KATALOG SLUŽEB M ULTIFUNČKNÍ VANA NEOQI O D 1. 1 0. 2 0 1 3 / D O 3 1. 3. 2 0 1 4 MULTIFUNKČNÍ VANA NEOQI CENÍK NÁZEV ČAS CENA HYDROTERAPIE HYDROTERAPIE + aromaterapie TERMOTERAPIE

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

ZPRÁVA KOMISE O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2008

ZPRÁVA KOMISE O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2008 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.6.2011 KOM(2011) 359 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH POTRAVIN OŠETŘOVANÝCH IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM ZA ROK 2008 ZPRÁVA KOMISE O POTRAVINÁCH A SLOŽKÁCH

Více

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 2.2. PO *Zeleninová polévka s mořskou řasou a krupkami Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 5. Fit / GF, V/ Zeleninová polévka s mořskou řasou

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

GREŠÍK kosmetika. Kostivalová s kafrem (50 ml), cena: 64,- Při masáži působí regeneračně na pohybové ústrojí a na unavené a namožené svaly a klouby.

GREŠÍK kosmetika. Kostivalová s kafrem (50 ml), cena: 64,- Při masáži působí regeneračně na pohybové ústrojí a na unavené a namožené svaly a klouby. Bylinné masti GREŠÍK kosmetika Masti nejsou vyráběny ze škvařeného sádla, které může dráždit pokožku, ale ze sádla extrahovaného vodní parou. Bylinná složka je tvořena extrakty připravenými vakuovým odpařováním,

Více

DENNÍ MENU

DENNÍ MENU 3. 10. 2016 Dršťková polévka Kuřecí prsa na grilované paprice, pepřová omáčka Domácí sekaná plněná vejcem, sterilovaná okurka Pivovarský guláš Zapečené šunkofleky s uzeným masem, sterilovaná okurka Salmon

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0514. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0514. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor Výrobky studené kuchyně vy_32_inovace_ma_49_13

Více

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Řepík lékařský Řepík lékařský Agrimonia eupatoria L. Růžovité ( Rosaceae ) Charakteristika

Více

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný Fragaria vesca L. Růžovité (Rosaceae) Charakteristika

Více

PRODUKTOVÁ NABÍDKA. od 1.3.2015

PRODUKTOVÁ NABÍDKA. od 1.3.2015 PZP MERLIN s.r.o. s radostí vyrábíme pro vás Wilsonova 97, 53901 Hlinsko v Čechách tel/fax : 469 312 066, mob : 607 022 066, 774 999 727 e-mail : objednavky@pzpmerlin.com www.pzpmerlin.cz PRODUKTOVÁ NABÍDKA

Více

Což takhle dát si špenát

Což takhle dát si špenát Což takhle dát si špenát 21. 8. 2018 Příznivé nutriční složením a snadná dostupnost jsou hlavními důvody, proč špenát do jídelníčku určitě zařadit. Špenát obsahuje významný podíl vody (až 90 %) a jen velmi

Více

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN Jakostní vína Gold Premium Jedná se o jakostní vína, pocházející z hroznů vypěstovaných na místních vinicích. Vína pocházející z této krajiny jsou charakteristicky plné, osobité,

Více

Název Kód Čaje Česnekové pasty (bez konzervantů a zahušťovadel) Houby Koření

Název Kód Čaje Česnekové pasty (bez konzervantů a zahušťovadel) Houby Koření Název Kód Čaje ClubTea - čaj pravý černý 20 g (sypaný) C 2012 Čaj černý hyg. balený 100 x 2 g C 2678 Čaj ovocný 50 g C 2029 Čaj pravý černý aromatizovaný 50 g C 0100 Čaj pravý černý 50 g C 0018/6 Česnekové

Více

SU HONG s.r.o. 818 RESTAURANT. Oběd. 11.00 14.00 hod. Večeře. 17.00 20.00 hod. NA PŘÁNÍ ZHOTOVÍME ČÍNSKÉ SPECIALITY

SU HONG s.r.o. 818 RESTAURANT. Oběd. 11.00 14.00 hod. Večeře. 17.00 20.00 hod. NA PŘÁNÍ ZHOTOVÍME ČÍNSKÉ SPECIALITY SU HONG s.r.o. 818 RESTAURANT Oběd 11.00 14.00 hod Oběd švédský stůl Děti do 8 let 159,--Kč/osoba 89,--Kč Večeře 17.00 20.00 hod. Večeře švédský stůl Děti do 8 let 199,--Kč/osoba 129,--Kč NA PŘÁNÍ ZHOTOVÍME

Více

PRODUKTOVÁ NABÍDKA / CENÍK

PRODUKTOVÁ NABÍDKA / CENÍK P Z P MERLIN s.r.o. s radostí vyrábíme pro vás Poličská 1365, 53901 Hlinsko tel/fax : 469 312 066, mob : 736 778 163, mob : 774 999 727 e-mail : objednavky@pzpmerlin.com www.pzpmerlin.cz PRODUKTOVÁ NABÍDKA

Více

LA ANDALUZA SÍŤ RESTAURACÍ SE ŠPANĚLSKÝMI SPECIALITAMI A SPECIALITAMI Z ANDALUSIE

LA ANDALUZA SÍŤ RESTAURACÍ SE ŠPANĚLSKÝMI SPECIALITAMI A SPECIALITAMI Z ANDALUSIE LA ANDALUZA SÍŤ RESTAURACÍ SE ŠPANĚLSKÝMI SPECIALITAMI A SPECIALITAMI Z ANDALUSIE HISTORIE A POPIS KONCEPTU První restaurace a bary otevřeny v roce 2013 ve španělské Andalusii. Zakladatelé konceptu mají

Více

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle 1. datle Datle Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné. Datle Datlová semena

Více

Art. V23044075NU01 VINO DELL'AMORE PELATO MOSCATO STILL BOTTEGA

Art. V23044075NU01 VINO DELL'AMORE PELATO MOSCATO STILL BOTTEGA Art. V23044075NU01 VINO DELL'AMORE PELATO MOSCATO STILL BOTTEGA PŮVOD: Colli Euganei (Padova, Benátsko) ODRŮDA: Muškát BARVA A VZHLED: Brilantní. Slámově žlutá OBSAH ALKOHOLU: 9 BOUQUET: Čistý, charakteristická

Více

Srdečník nať. www.steza.cz

Srdečník nať. www.steza.cz Srdečník nať Srdečník obecný je známý především pro své silné sedativní účinky. Podle ruské badatelky Turovové má srdečník silnější sedativní účinky než kozlík, takže jej použíjeme všude tam, kde kozlík

Více

Extra panenský olivový olej Benoit 500 ml, 750 ml, 5 l

Extra panenský olivový olej Benoit 500 ml, 750 ml, 5 l Product Catalogue Extra panenský olivový olej Benoit 500 ml, 750 ml, 5 l Extra panenský olivový olej Benoit s lehkou ovocnou chutí a jemným dotykem vůně květin je lisovaný za studena výlučně mechanickým

Více

Kopřiva dvoudomá. VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Kopřiva dvoudomá. VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Kopřiva dvoudomá VY_52_INOVACE_101 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica L. Kopřivovité (Urticaceae) Charakteristika

Více