Kulturně - společenská města

Podobné dokumenty
Brno. Liberec. Karlovy Vary

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení)

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125 Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY. Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka června 2013

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou.

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

Lázeňská péče s dialýzou

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l

RÝMAŘOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

Tipy na výlety. Recepce Sporthotel Kurzovní

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Zámek Bechyne! Černický zámecek

KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 7)

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

DLOUHÉ STRÁNĚ PŘEČERPÁVACÍ VODNÍ ELEKTRÁRNA

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Tabulkové vyhodnocení vlivů. na životní prostředí

Severní Morava a Slezsko

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

Zajímavosti v našem okolí

Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano

BRUNTÁL. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

ilit Moravskoslezský kraj

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

TR Plzeňsko a Český les

závody na kolečkových lyžích JESENÍK

VELKÉ LOSINY - WELLNESS HOTEL DIANA, TERMÁLY NAPLNO 2017

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

10 x 10 příběhů. Sto let příběhu České republiky. Severní Morava a Slezsko. Moravian-Silesian Tourism, s.r.o. David Karčmář.

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách


TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

v Moravskoslezském kraji

Dobrý den ze Zlatých Hor

Tipy na výlety okolí Salcburku

ZIMNÍ NABÍDKA JIZERSKÉ HORY

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Příslušné obce (města) Části obce, sídla Katastrální území Staré Město Kunčice Kunčice pod Králickým Sněžníkem Nová Seninka Nová Seninka Staré Město

MAPA POLABÍ. nejzajímavějších míst. Infocentra. Zajímavá místa Polabí. Hrady a zámky. Ubytování / Restaurace. Lázně / Sport.

Koloběžky Český ráj Malá Skála Dolánky Kozákov Frýdštejn Kopanina Besedice Jíčín Železný Brod

5. TŘÍDA, ZŠ BŘEŢANY

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky:

Brownfields v Moravskoslezském kraji

Město mnoha tváří

Poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu kraje v Programu podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2019

ZNALECKÝ POSUDEK č /2015

Renesanční zámek Boskovštejn

B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE

Rekonstrukce a modernizace silnic v letech

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Dobrý den ze Zlatých Hor

Srovnání ochrany přírody a krajiny včeské republice a Rakousku na příkladu NP Podyjí a Thayatal. Michaela Krpálková

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou

Blanský les CHKO. Novohradské hory Přírodní park

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Příroda a svět) III/2/PS/1/2/13.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

ČESKY. Osvěžení ve vodě NEJLEPŠÍ RYBNÍKY A KOUPALIŠTĚ

Kalendář významných akcí na rok 2019

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava STANOVISKO

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

FRÝDEK-MÍSTEK. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

VÍTKOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech největší a nejmocnější pevnost v České zemi

Bílovec. Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ)

( června 2014) Anna Monhartová O3


INVESTIČNÍ PROSTŘEDÍ V KRAJI A SERVIS ARR PRO INVESTORY. Jan Krkoška, náměstek hejtmana

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

ATIC Lázeňské informační centrum - Prieesnitzovy léčebné lázně

Moravskoslezský kraj. Mgr. Iveta Havlová. Čeština

REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK SOBOTÍN , , , , ,

Nový rezidenční projekt

B.1.21 Větrná elektrárna ROHOV

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ZÁŘÍ 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V REZERVAČNÍ KNIZE NA RECEPCI LIBUŠE

1ST STAGE / / START 13:30 JESENÍK RÝMAŘOV / 134 KM

Transkript:

Kulturně - společenská města Opava je bývalé královské a zemské město; od roku 1850 až do roku 1948, poté opět od roku 1990 statutární město. Dnes Opava náleží k Moravskoslezském kraji. Město leží v Opavské pahorkatině na řece Opavě. Opava byla od roku 1742 do 30. listopadu 1928 hlavním městem Českého Slezska se zemskými úřady. Město Opava má s okolím okolo 70 tisíc obyvatel, samotné město má s městskými částmi cca 60 tisíc obyvatel. Ve městě jsou základní, střední školy, nemocnice, divadlo, mnoho historických památek a nákupních středisek. Vzdálenost od Jeseníky resortu 45 km. Olomouc je statutární a univerzitní město v České republice, centrum Olomouckého kraje, metropole Hané a historická metropole celé Moravy. Ve městě o rozloze 10 336 ha žije 100 154 obyvatel a je tak šestým nejlidnatějším městem ČR. Velký územní celek olomoucké aglomerace má 480 tisíc obyvatel. Významnou institucí je Vrchní soud. Význam Olomouce jako vzdělanostního centra podtrhují Univerzita Palackého, nejstarší na Moravě a druhá nejstarší v Česku, Vědecká knihovna a Slovanské gymnázium, nejstarší nepřetržitě fungující střední škola na Moravě. Olomouc je vyhledávaným střediskem mezinárodních konferencí a festivalů. Vzdálenost od Jeseníky resortu 56 km. Ostrava je statutární a univerzitní město na severovýchodě České republiky v Moravskoslezském kraji, poblíž hranice s Polskem. Ostrava je počtem obyvatel i rozlohou třetí největší město v Česku, druhé největší město na Moravě. Žije zde zhruba 300 tisíc obyvatel. Širší metropolitní oblast pak představuje asi 1,1 milionu obyvatel. Ostrava vyrostla jako průmyslové středisko černouhelné pánve. Po celý rok se ve městě pořádají různorodé kulturní a sportovní akce. Mezi nejznámější z nich patří například hudební festival Colours of Ostrava, festivaly vážné hudby Janáčkův máj a Svatováclavský hudební festival, Shakespearovské slavnosti, atletický závod Zlatá tretra, nebo Dny NATO na letišti v Ostravě - Mošnově. Vysoké školství je v Ostravě zastoupeno Vysokou školou báňskou -Technickou univerzitou Ostrava a všeobecněji zaměřenou Ostravskou univerzitou. Vzdálenost od Jeseníky resortu 78 km.

Jeseníky jsou geomorfologický celek a dominantní pohoří severní Moravy, Nejvyšší hora je Praděd (1491 m n. m.). Na území Jeseníků byla kvůli přírodnímu bohatství a jeho zachování v roce 1969 vyhlášena chráněná krajinná oblast Jeseníky o rozloze 740 km². Zahrnuje celkem jedenáct maloplošných chráněných území. Kromě toho nabízí několik lyžařských lokalit, které jsou pro tradičně nejbohatší sněhovou nadílku v Česku navštěvovány nejdéle v roce.

Resort Jeseníky Kontakt: www: jesenikyimperial.cz email: info@jesenikyimperial.cz Telefon recepce: +420 777 742 405 GPS: 49 59'16.2"N 17 19'59.7"E

Státní lázně Karlova Studánka Lázně Karlova Studánka leží 15 km severozápadně od města Bruntál. Lázně proslavily prameny železité kyselky i čisté horské lesnaté prostředí. Lesní svahy, obklopující lázně, stoupají na severozápadě až k Pradědu,(nejvyšší hory Moravy a pohoří Jeseníků). Lázně jsou vybudovány v krásném údolí které je ze všech stran chráněno proti drsným a prudkým větrům. Proto mají Lázně Karlova Studánka čistý vzduch bez znečištění. Tradice říká, že je zde nejčistší vzduch ve střední Evropě. www.horskelazne.cz, kstudanka.cz Telefon: +420 554 798 111 Email:recepce@horskelazne.cz Klientské centrum: lazne@horskelazne.cz

Zámek Bruntál www. www.mubr.cz/zamek Zámek Bruntál je nejvýznamnější kulturní památkou bruntálského regionu. Jeho dnešní podoba je výslednicí pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje, v jehož průběhu byl původně pozdně gotický hrad renesančně přebudován a rozšířen, na sklonku 18. století barokně přestavěn a v 19. a počátkem 20. století dále upravován. Orientální sál Kapitulní sál Taneční sál Zbrojnice Adresa: Zámecké náměstí 7, 792 01 Bruntál Telefon: 554 717 947; 554 709 145 Fax: 554 718 558 E-mail: zamek@mubr.cz Web: www.mubr.cz/zamek

Vodopády Bílé Opavy a Rešovské vodopády Vstupte do nejkrásnějšího údolí Jeseníků. Pojďte se pokochat krásnou divokou přírodou v údolí Bílé Opavy. Čeká vás Velký vodopád, nejstarší pralesy v Jeseníkách a mnoho dalších nej. Třeba nejkrásnější cesta na Praděd, nebo nejvíce schodů, žebříků a mostků. Rozloha: 280 ha Převýšení: 550 m Délka 10,5 km www. ejeseniky.com Říčka Huntava vyhloubila na horním toku v keratofyrech a fylitických břidlicích hluboké skalnaté údolí s četnými kaskádami a několika vodopády největšími v Nízkém Jeseníku. V kaňonovitém údolí se kolem vodopádů zachovaly původní jedlobučiny s kapardinami. 18. nejvyšší a 10. nejvodnatější vodopád v Česku Rozloha 71,6 ha. www. jeseniky.net

Dlouhé stráně přečerpávací elektrárna jeden ze 7 divů České republiky Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku. Hlavním úkolem elektrárny je zabezpečit stabilitu elektrizační soustavy. Několikrát denně tak přechází z čerpadlového do turbínového režimu a naopak. Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná v nadmořské výšce 824,7 m Elektrárna pořádá celoročně exkurze pro veřejnost, které sestávají z návštěvy infocentra a promítání dokumentárního filmu o elektrárně, prohlídce podzemní strojovny s turbínami a případné obhlídky dolní a horní nádrže. www. dlouhe-strane.cz tel: +420 585 283 282 e-mail: info@k3-sport.cz

Ski Malá Morávka - Karlov Ski areál Karlov patří mezi největší lyžařská střediska v Jeseníkách. Nadmořská výška 700 až 940 metrů zajišťuje skvělé lyžařské podmínky po celé zimní období. Nachází se zde pět skiareálů: SKI Karlov, Skiareál Myšák, Skiareál Kazmarka (tyto tři areály jsou od lyžařské sezóny 2015/ 2016 sdruženy pod jeden společný areál, a sice Skiaréna Karlov) a Skiareál Kopřivná a Skiareál Pawlin. Dvacet sjezdovek uspokojí jak začínající, tak i pokročilé milovníky lyžování. Přeprava je zajištěna čtyřmi moderními lanovkami. Po vyčerpávajícím dni na svahu můžete navštívit jednu z řady restaurací, které se v Karlově nacházejí.

Hrad Sovinec www. hradsovinec.cz tel: +420 554 295 113 e-mail: sovinec@mubr.cz Nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál je hrad Sovinec postaven před rokem 1332 na skalnatém ostrohu nad stejnojmenným městečkem v malebné krajině Nízkého Jeseníku asi 14 km jižně od Rýmařova.Vybudovaná opevnění hradu jsou nejrozsáhlejším zachovaným opevněním z období třicetileté vál ky v našich zemích. Slohovou čistotou a dokonalostí provedení náleží k nejcennějším empírovým stavbám na Moravě.

Děd Praděd, symbolika nejvyšších hor Moravy. S dílem mistra řezbářského se můžete seznámit v Pradědově galerii Jiříkov u Rýmařova www. pradedovagalerie.cz telefon: +420 554295127 email: galeriehalouzka@seznam.cz

Slezská Harta je údolní nádrž na řece Moravici u obce Slezská Harta. Stavba byla zahájena v roce 1987 a dokončena v roce 1997. Napouštění nádrže začalo počátkem roku 1996 a bylo ukončeno již v roce 1998. Podle rozlohy je devátá největší v České republice. Nádrž je určena k plavání, jachtingu, rybolovu. Natáčel se zde historický film Johanka z Arku.