Zpracování a využití ropy



Podobné dokumenty
INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE. Název školy. Zpracování ropy. Ročník 2.

Zpracování ropy - Pracovní list

Vznik zemního plynu. Zemní plyn vyskytuje velice často spolu s ropou nebo s. uhlím. Podle organické teorie zemní plyn se postupně

Druhy energie a jejich vlastnosti

Ropa, zpracování ropy

Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková

March 22, PL vzácné dary Země test.notebook DUM_01_20_PL. Známka:«grade» Předmět:Chemie. Datum:«date»

Surovinové zdroje organické chemie

CZ.1.07/1.5.00/

Sluneční energie [1]

Základní látky znečišťující životní prostředí

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_110_Alkany AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,

ZDROJE UHLOVODÍKŮ. a) Ropa je hnědočerná s hustotou než voda. b) Je to směs, především. Ropa však obsahuje také sloučeniny dusíku, kyslíku a síry.

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Přílivové elektrárny

Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec. žák uvede základní druhy uhlovodíků, jejich použití a zdroje. Chemie - 9. ročník

Využití vodní energie vodní elektrárny [4]

Číslo projektu. CZ.1.07/1.5.00/ INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE.

Prezentace slouží k výuce tématu Rozlišování látek.

CZ.1.07/1.5.00/

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Alkany a cykloalkany

CZ.1.07/1.5.00/

Klasická tepelná elektrárna [1]

ALKANY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: geografie, základy společenských věd, historie

Přírodní zdroje uhlovodíků

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

rostlin a přesliček metrové sloje potřeba až třicetimetrová vrstva rašelin a přesliček vázaný uhlík, vodík, dusík a síru.

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Geografie průmyslu. Otakar Čerba. Přednáška z předmětu Socioekonomická geografie pro geomatiku (KMA/SGG) Západočeská univerzita

Výstupní zařízení počítače

Vzácné dary Země Pracovní list


Uhlovodíky -pracovní list

Využití jaderné energie

Název: Ropný písek. Výukové materiály. Téma: Ropný písek, zdroje energie. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák

ZEMNÍ PLYN. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý

Technické vybavení počítače

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Požární pojmy ve stavebním zákoně

CZ.1.07/1.5.00/

ROPA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý

Autor: Václav Triner Číslo a název DUM: 292 Uhlí Škola: Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Datum vytvoření:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:


ANORGANICKÁ ORGANICKÁ

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 7. přednáška

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Přírodní zdroje uhlovodíků. a jejich zpracování

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška

1/71 Paliva pro centralizované zdroje tepla

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Test k ověření znalostí o ropě 2. verze

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výpočty s hustotou Číslo DUM: III/2/FY/2/1/10 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

N Á V R H VYHLÁŠKY. ze dne , kterou se stanoví seznam znečišťujících látek vypouštěných z lodí

EU peníze středním školám digitální učební materiál

FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE

J i h l a v a Základy ekologie

EU peníze středním školám digitální učební materiál

Ropa Kondenzované uhlovodíky

VY_32_INOVACE_OV-3I-05-PREPRAVA_ROZVOD_PLYNU. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Jaderný palivový cyklus

HUSTOTA ROPNÝCH PRODUKTŮ


Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Využití vzduchu 2 Autor materiálu:

Zařazení nekovů v periodické tabulce

UNIPETROL FINANČNÍ VÝSLEDKY 3. ČTVRTLETÍ 2013

VY_32_INOVACE_12_ENERGETICKE PLODINY

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Svět kolem nás I. stupeň) III/2/SN1/1/8.

Zdroje a zpracování uhlovodíků

Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Pavel Polák. Autor materiálu:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Elektrolýza 2 Autor materiálu:

SEZNAM VYBRANÉHO ZBOŽÍ A DOPLŇKOVÝCH STATISTICKÝCH ZNAKŮ

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

PŘÍRODNÍ ZDROJE ORGANICKÝCH SLOUČENIN

CZ.1.07/1.5.00/

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Alkalické kovy 2 Autor materiálu:

Směsi a čisté látky, metody dělení


MATURITNÍ ZKOUŠKA PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ AUTODESK INVENTOR HYDRAULICKÉ LOPATKOVÉ RÝPADLO DH 621

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.20 EU OP VK. Zdroje energie

Vstupní zařízení počítače

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník.

Brom a jod CH_099_ Brom a jod Autor: PhDr. Jana Langerová

Úvod Definice pojmu ropa Významná naleziště Produkce a spotřeba ropy ve světě Toky ropy v Evropě Perspektiva ropy Perspektiva ropných produktů Ropa

Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby.

Přehled povolených odpadů

Organická chemie-rébusy a tajenky VY_32_INOVACE_ CHE

Název práce: Ropa jako zdroj pro výrobu pohonných hmot (vznik, těžba, doprava, zpracování, výroba PHM, čerpací stanice PHM a ochrana ŽP)

Šablona III/2 číslo materiálu 382. Datum vytvoření

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

POZEMNÍ KOMUNIKACE II

Transkript:

Zpracování a využití ropy

Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Obecná chemie Zpracování a využití ropy Ročník 1. Autor Inessa Skleničková Datum výroby 5.7. 2013 Anotace Prezentace slouží k rozšíření tématu Chemická výroba. Je určena pro výuku chemie 1. ročníku střední školy 2

Vznik ropy Ropa vznikla v dávných dobách přeměnou zbytků odumřelých organismů (rostlinných i živočišných) za nepřístupu vzduchu.

Fyzikálně-chemické vlastnosti ropy Ropa je tmavě zbarvená olejovitá směs kapalných uhlovodíků různých struktur, v nichž jsou rozpuštěny plynné i tuhé uhlovodíky a také organické sloučeniny. Ropa[1]

Uhlovodíky Uhlovodíky jsou organické sloučeniny složené pouze z prvků uhlíku (C) a vodíku (H). Atomy uhlíku se sdružují a vytvářejí rámec sloučeniny, atomy vodíku jsou s nimi spojeny v mnoha různých konfiguracích. Alkány, uhlovodíky s jednoduchou vazbou mezi atomy uhlíku, tvoří převážnou část ropy.

Alkány Alkány seřazené podle počtu atomů uhlíku v řetězci. [2] 1. metan 2. etan 3. propan 4. butan 5. pentan 6. hexan 7. heptan 8. oktan C1 az C4 jsou za normálních podmínek plynné C5 až C14 kapalné C15 a vyšší jsou tuhé látky.

Složení ropy Přibližnou představu o složení ropy dávají následující hmotnostní podíly prvků: Uhlík (C): : 84 87 87 % Vodík (H): 11 14 14 % Kyslík (O): až 1 % Síra (S): až 4 % Dusík (N): až 1 %.

Objem ropy Pro měření objemu ropy se používá míry 1 barel = 42 amerických galonů = 35 britských galonů = 158,97 litrů. 1 barel ropy tak v závislosti na druhu ropy váží od 96,972 kg do 166,92 kg. Množství ropy se také někdy udává v tunách, jedna tuna ropy tak odpovídá přibližně 6-10,32 barelu.

Ropná ložiska Ložiska ropy jsou rozeseta po všech kontinentech, v různých hloubkách zemské kůry, i pod dnem moří a oceánů. Ta ložiska, která byla blízko povrchu jsou již většinou vytěžena. Nová ložiska se nyní hledají v hloubkách 6 10 km.

Těžba ropy Ropa se těží z podzemních ložisek, a to jak na souši, tak pod mořskou hladinou. Čerpání ropy pomocí pumpy [3] Ropa při těžbě buď vyvěrá pod tlakem, nebo je čerpána. Ropná plošina [4]

Primární způsob těžby Ropa se získává pomocí vrtů. Většinou je v nalezišti společně s ropou přítomen zemní plyn, který zajišťuje potřebný tlak, a tak může ropa samovolně vytékat. To se nazývá primární způsob těžby. Obvykle lze takto získat kolem 20 % ropy obsažené v nalezišti.

Sekundární metody S postupem času tlak klesá až k bodu, kdy musí nastoupit sekundární metody: čerpání ropy pomocí pump nebo udržování podzemního tlaku vodní injektáží, zpětným pumpováním zemního plynu, vzduchu, příp. CO 2. Dohromady, primárními a sekundárními metodami se podaří vytěžit 25 35 % celkového množství ropy.

Terciární metody S postupem času, když už ani sekundární metody nestačí na udržení produkce a těžba je ještě stále ekonomická, nastupují terciální metody. Jejich principem je snížení viskozity zbývající ropy, většinou injektáží horké vodní páry. Terciární metody dovolují vytěžit dalších 5 15 % ropy v nalezišti.

Přesun ropy Na pevnině se pro přesun ropy využívá potrubí ropovodů. Pomocí podmořských ropných vrtů je přiváděna do ropných plošin, odkud se transportuje lodní přepravou (cisternou tankerem). Ropná plošina [4]

Odsolování ropy Značnáčást vody a v ní obsažených solí se odstraňuje již v místě těžby ropy, aby se do rafinérií nedopravovala voda. Před samotným zpracováním je ropa po transportu do rafinérie odsolována praním upravenou vodou a oddělením solanky v elektrostatickém odlučovači za zvýšené teploty i tlaku.

Zpracování ropy Vytěžená ropa se zpracovává frakční destilací, při níž jsou v kolonách odděleny při atmosférickém tlaku jednotlivé skupiny uhlovodíků podle jejich bodů varu. Název frakce Teplota varu Uhlovodíkové plyny pod 30 C Benzínová frakce 30 200 C Petrolejová frakce 200 275 C Plynový olej 275 400 C Destilační zbytek, mazut nad 400 C [5] Kolona pro frakční destilaci ropy

Základní frakce uhlovodíků získaných destilací ropy a příklady jejich využití frakce destilační rozmezí plyny pod 30 C produkt topné plyny a zkapalněné uhlovodíkové plyny benzín 30-200 C složky automobilového benzínu petrolej 200-275 C palivo leteckých motorů plynový olej 275-400 C motorová nafta, lehký topný olej destilační zbytek (mazut mazut) nad 400 C těžký topný olej, asfalt

Uhlovodíkové plyny teplota varu do 30 C plynné uhlovodíky - E rafinační plyn - K propan-butan - J Pomocná věž Ropa A Destilační věž Produkty: topné plyny a zkapalněné uhlovodíkové plyny [6]

Benzinová frakce teplota varu 30 až 200 C plynné uhlovodíky - E Benzín - D rafinační plyn - K propan-butan - J Pomocná věž Ropa - A Destilační věž Produkty: složky automobilového benzínu

Petrolejová frakce teplota varu 200 až 275 C plynné uhlovodíky - E Benzín - D rafinační plyn - K propan-butan - J Petrolej - C Pomocná věž Ropa - A Destilační věž Produkty: palivo leteckých motorů

Plynový olej teplota varu 275 až 400 C plynné uhlovodíky - E Benzín - D rafinační plyn - K propan-butan - J Ropa - A Plynový olej Petrolej - C Pomocná věž Nafta - I Lehký topný olej - H Destilační věž Produkty: motorová nafta, lehký topný olej

Destilační zbytek (tzv. mazut) teplota varu nad 400 C plynné uhlovodíky - E Benzín - D rafinační plyn - K propan-butan - J Ropa - A Destilační věž Mazací olej - B Plynový olej Petrolej - C Mazut Mazut je možné zpracovat znovu destilací ve vakuu. Destilační zbytek vakuové destilace je asfalt Produkty: těžký topný olej, asfalt Pomocná věž Nafta - I Lehký topný olej - H Těžký topný olej - G Asfalt - F

Destilace ropy plynné uhlovodíky - E rafinační plyn - K propan-butan - J Ropa - A Destilační věž Mazací olej - B Benzín - D Plynový olej Petrolej - C Mazut Pomocná věž Nafta - I Lehký topný olej - H Těžký topný olej - G Asfalt - F

Průmyslové využití ropy Ropa je hlavním zdrojem energie a také jednou z nejdůležitějších surovin pro chemický průmysl. výroba topných plynů a olejů výroba pohonných hmot pro vozidla, letadla a lodě výroba motorových, průmyslových a topných olejů výroba plastů a automobilových pneumatik. výroba léků, hnojiv a pesticidů výroba rozpouštědel, parafínu, polymerů, asfaltu výroba základních chemikálií pro navazující odvětví chemického průmyslu.

Použité zdroje a zdroje obrázků [1] SCHWEISS, Markus. Wikimedia Commons [online], 13.12.2005 [cit. 5.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/petroleum_cm05.jpg> [2] EVANS, Chris. Wikimedia Commons [online], 26.11.2012 [cit. 5.7.2013]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/alkanes.gif/240px- Alkanes.gif>. [3] AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online], 15.3.2007 [cit. 5.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/oil_well.jpg>. [4] CHRISTENSEN, Erik. Wikimedia Commons [online], 17.10.2006 [cit. 5.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora - Zachovejte licenci na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/oil_platform_in_the_north _SeaPros.jpg/800px-Oil_platform_in_the_North_SeaPros.jpg>.

Použité zdroje a zdroje obrázků [5] CHIESA, Luigi. Wikimedia Commons [online], 18.11.2005 [cit. 5.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/colonne_distillazione.jp g/455px-colonne_distillazione.jpg>. [6] AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online], 30.10.2011 [cit. 5.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/petroleum_distillation.p ng/800px-petroleum_distillation.png>. http://cs.wikipedia.org Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (obrázky) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.