Vítejte v Holašovicích!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vítejte v Holašovicích!"

Transkript

1 Vítejte v Holašovicích! Vážení návštěvníci, jsme rádi, že jste navštívili právě naše Holašovice, jihočeskou vesnici s odkazem středověku a Selského baroka. Během Vaší návštěvy jsou Vám k dispozici služby turistického informačního centra, parking vedle TIC, pravé jihočeské restaurace a penziony, keramická dílna rodiny Müglovích a možnost prohlídky vesnického muzea - Selského dvora. Interiéry jednotlivých domů jsou trvale obydleny a bohužel nejsou veřejně přístupné! Prosíme Vás, o respektování soukromí našich obyvatel. Děkujeme Vám a přejeme Vám příjemný zážitek!

2 Vlastní prohlídku Holašovic začneme v severovýchodním koutu návsi, v budově infocentra, která dříve sloužila jako škola. Tato stavba je výsledkem dlouhého snažení českého obyvatelstva Holašovic, o založení české školy, po vzniku nové republiky v r Do té doby, docházely místní děti do školy ve Strýčicích (která fungovala již od poloviny 17. st.) a od roku 1873 do nově zřízené školy v Lipanovicích. Právě po roce 1918 sílily hlasy po ustanovení české školy a to i přes to, že podle sčítání lidí z r. 1921, mělo německé obyvatelstvo značnou převahu (z celkových 221 obyvatel, jich 146 bylo německé národnosti). Česká škola zde byla nakonec povolena v roce 1921, ale nastal problém kam školu umístit. Nakonec zahájila svou činnost až v roce 1925 a to v provizorních prostorách domu čp. 17. Zajímavostí je, že šlo o tak malé prostory, že děti musely přelézat lavice a správce musel dokonce uříznout spodní část tabule, aby se do třídy vešla. Škola měla tehdy 25 žáků z Holašovic a Jankova. Stavba této budovy byla zahájena až v roce 1927 a svému účelu sloužila od školního roku 1928/29 do roku 1965, kdy byla rozhodnutím Okresního národního výboru v Českých Budějovicích zrušena. Nyní tento objekt slouží jako budova infocentra a prochází postupnými rekonstrukcemi. K vidění je zde výstava dobového života na vsi (nástroje běžné potřeby, kroj, malá výstava současných tradičních i méně tradičních řemesel) a nástěnná fotografická prezentace místní architektury. Samozřejmostí je možnost nákupu drobných upomínkových předmětů, keramiky nebo pohledů.

3 Nyní přejdeme k samotné prohlídce návsi. Dominantou vesnice je pravidelná obdélníková náves, o rozměrech 210 x 70 m, která svým uspořádáním naznačuje, že vesnice byla založena na tzv. zelené louce. Založení obce souviselo s kolonizačními tendencemi v jihočeském pohraničí ve 13. a 14. století. Na tuto náves ústí průčelí domů (konkrétně 23 statků), které jsou dnes předmětem ochrany památkové péče. Sídelní vývoj vykazuje neobyčejnou stabilitu, protože historický počet a situování usedlostí, jsou prakticky beze změn, zachovány dodnes. K určitému rozšíření zástavby došlo až v průběhu 20. století, ale tyto objekty a zemědělský areál jsou situovány na severovýchodním a jižním okraji obce, mimo kompaktní středověké jádro. Rovněž rozsah parcel jednotlivých usedlostí (a v podstatě i vnitřní dispozice) se od středověku neměnil a jejich stavební vývoj, se tak odehrával na tomto konstantně vymezeném pozemku. Pro holašovické stavení je typické rozložení jednotlivých budov usedlostí do tzv. trojstranného uspořádání. To znamená, že na hlavní průčelí statku, obráceném na náves, navazuje na jedné straně obytná část a na straně druhé, výměnek nebo sýpka (špejchar) a hospodářské objekty. Právě takovéto uspořádání umožňovalo bohaté a mimořádně architektonické členění obou štítů a jejich propojení, přes uprostřed stojící branku. Oba tyto štíty s bránou i se vstupní brankou tvoří jeden architektonický celek a na návsi opticky zvětšují velikost zastavěné plochy. Zároveň toto řešení umožňovalo různé varianty výtvarného pojetí celé stavby.

4 Vnitřní dispozice statků jsou obdobné. V obytné části se vcházelo do vstupní síně, odkud byl přístup do hlavní obytné místnosti s okny do štítu, a zároveň, na opačné straně vstup do černé kuchyně. Na obytné místnosti navazovaly směrem do dvora hospodářské prostory, komory, chlévy a stáje, za kterými následovala otevřená kolna. V závěru zastavěné části parcely spojovala obě řady budov stodola (dříve dřevěná, později zděná), která umožňovala průjezd širokými vraty skrz celou usedlost, z návsi až na humna. Před okny vlastního stavení bývala někdy malá zahrádka, jindy studny s dřevěnou pístovou pumpou, které jsou k vidění před domy na východní straně návsi (čp. 1 až 8) a jsou dodnes udržovány v provozu. U průčelí domů převažují v ornamentální výzdobě motivy světské, velmi často rostlinné či zvířecí (polní kvítka, čtyřlístky, květiny, květiny v květináčích, siluety lesních stromů, vozů s koňmi, apod.). Jde vesměs o prvky používané i na výšivkách blaťáckých krojů. Časté jsou i motivy geometrické (propletené kroužky, ozubená kola, zubořezy, kruhové terče atd.) a v podřímsí nacházíme plastickou obloučkovou výzdobu. Na nárožích nebo na větších plochách štítů nalezneme příklady stylizovaného kvádrování. Tato ornamentální výzdoba průčelí jednotlivých stavení, byla ještě zvýrazněna pestrou barevností fasád (v minulosti mnohem pestřejší než dnešní tóny okrové a oranžové). Charakter štítů se radikálně změnil zhruba uprostřed období jejich výstavby. Zatímco ve 40. a 50. letech převažovaly štíty barokního typu ve zvonové variantě, s horním okrouhlým zakončením, v 60. a 70. letech se obrys mění do jednoduchého trojúhelníkového tvaru. Ten byl v počátcích vybaven fabionovým obrysem, později pouze plochými štukovými lemy. Důvodem byla společenská změna výtvarného názoru. K charakteristickým rysům zástavby v Holašovicích patří také soutky mezery mezi sousedícími objekty na parcelní hranici mezi usedlostmi.

5 Na východní straně návsi se nachází Selský dvůr čp. 6, kde se kromě pohoštění (v podobě jihočeských specialit) a případného ubytování, nachází Muzeum jihočeské vesnice, a také sousední restaurace a penzion - Špejchar u Vojty. Uprostřed návsi je malý rybníček, vedle kterého stála obecní kovárna (původně dřevěná do r. 1841) a chalupa kováře (dnes přeměněná na koloniál). Ve štítu této budovy jsou znázorněny nářaďové atributy kovářského řemesla kladivo, kleště a kovadlina. Vnitřní uspořádání pravděpodobně odpovídalo typickému uspořádání jihočeské kovárny z poloviny 19. století. Za čelním vstupem se nacházela klenutá podsíň a za ní vlastní kovárna s výhní a komorou na železo a palivo. Tento interiér byl ale vybourán, při přestavbě na hasičskou zbrojnici, kolem roku Kromě kovárny se na návsi nachází několik křížů a kaple. Holašovická návesní kaple je jednou z mála drobných sakrálních staveb, u kterých je možné doložit dobu a dokonce i okolnosti jejího vzniku (autentický nápis o založení se zachoval na kamenné desce v zadní části kaple). Zakladateli byli bratři Pimiskornové, kteří ji v roce 1744 nechali postavit na vlastní náklady, pod podmínkou, že dále se o ni bude starat holašovická obec. Na návsi se kromě toho nacházelo množství křížů. Některé z nich, mají příběh podobný tomu o návesní kapli. Na rozcestí, směrem na Novou ves, stojí křížek postavený r Jakubem Stropkem, který se zavázal, že držitelé jeho usedlosti budou o křížek navždy pečovat a udržovat je v řádném stavu. Kapličky a křížky ostatně najdeme i na mnoha dalších místech v blízkém okolí. Na západní straně návsi se nachází výměnek čp. 17 a 37. Tento dům, s výrazným štítem zvonového tvaru, je považován za nejnáročnější objekt stavebního období poloviny 19. století zde v obci, ale o jeho uspořádání a vybavení je známo jen málo, protože v 70. letech 20. století došlo k jeho vybourání a nahrazení jeho vstupní části. Zajímavostí je, jak již bylo řečeno, že zde sídlila první škola pro českou menšinu v Holašovicích. Budova vedle (čp. 18) slouží jako obecní hostinec. Vznikla po demolici původní stavby, těsně před 1. Svět. Válkou a i přes svou relativní novost prošla již mnoho změnami. Původně byla zřejmě rozdělena průjezdem (v místě společného horního orámování oken) na sál a menší vejminkářský byt. Budova dodnes slouží jako obecní hostinec.

6 V 19. století se začínají v architektuře projevovat nové tendence. První z nich, je spíše ojedinělá, a to budování patrových domů. Výměnek usedlosti čp. 19 je příkladem patrové budovy ještě v tradičním urbanistickém stylu, která vysoce převyšuje a zastiňuje vstupní stranu domu. Druhou novinkou byla tendence ke spojitě podélnému formování návesního průčelí. Důkazem tohoto principu, je nedokončený úmysl takové přestavby, přední části usedlosti čp. 17 a 37, kde se stavba nového patrového křídla s výměnkem zastavila těsně před tím, než pohltila přední část domu s honosným štítem. (další zásahy tohoto typu: čp. 18,20,21). Prohlídku návsi uzavřeme opět u infocentra, v jehož blízkosti se nachází tradiční rodinná keramická dílna rodiny Müglovích, kde je možné si nakoupit originální holašovickou keramiku, včetně nahlédnutí do celého procesu keramické výroby.

Holašovice. Definice managementu obce ve 21. století v podmínkách vesnické památkové rezervace UNESCO

Holašovice. Definice managementu obce ve 21. století v podmínkách vesnické památkové rezervace UNESCO Holašovice Definice managementu obce ve 21. století v podmínkách vesnické památkové rezervace UNESCO České dědictví UNESCO Je nás v ČR 12, ale každý z nás je jedinečný, Je nás v ČR 12, ale právě Holašovice

Více

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál??

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Pár slov k historii 1410 první písemná zmínka vesnice patří do panství Košumberk 1470 majetek pánů z Domanic (severně od Luže, poté se vrací do majetku panství

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ÚZEMNÍ PLÁN JANKOV vydaný Zastupitelstvem obce Jankov formou OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Projektant: Ing. arch. Dana Pavelková, ČKA 01633 architektonický ateliér ARSPRO Tovární 118, 381 01 Český Krumlov arspro.ck@worldonline.cz

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí Centrum obce Žehuň Za zmínku stojí i vlastní centrum obce, takzvaná náves, v minulosti nazývaná Kopeček, kde stojí pomník padlých z první světové války, který se slavnostně odhaloval 25. září 1921. Pořízen

Více

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině grantový projekt SOVAMM / MK ČK 1999-2002: Litomyšlsko - Vysokomýtsko - soupis stávajích archit. a urbanist.

Více

Portfolio fa čvut. Pešková Klára - diplomní projekt 2010/2011. rehabilitace a dostavba areálu tvrze ve Slavkově modul památkvé péče

Portfolio fa čvut. Pešková Klára - diplomní projekt 2010/2011. rehabilitace a dostavba areálu tvrze ve Slavkově modul památkvé péče Portfolio fa čvut Pešková Klára - diplomní projekt 2010/2011 rehabilitace a dostavba areálu tvrze ve Slavkově modul památkvé péče průvodní technická zpráva Identifikační údaje Název stavby : Rehabilitace

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

Lomnice nad Popelkou 21

Lomnice nad Popelkou 21 Lomnice nad Popelkou 21 Název objektu Šlechtova svobodárna čp. 1032 Adresa Letná čp. 1032 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Architekt Stavitel Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1251 Čeněk Musil František

Více

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA I. Základní cyklistický okruh: Veselí n. L. Žíšov Borkovice (Sviny) Mažice Zálší Klečaty Komárov Svinky Vlastiboř Záluží u Vlastiboře Dráchov Žíšov Veselí

Více

Jankov. Charakteristika

Jankov. Charakteristika Jankov Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Knihovna

Více

Jankov Základní informace Jankov 2 (Jankov u Českých Budějovic, Holašovice) 1208 ha 390 32 obyv/km2 381 31 obyv/km2 Obec České Budějovice

Jankov Základní informace Jankov 2 (Jankov u Českých Budějovic, Holašovice) 1208 ha 390 32 obyv/km2 381 31 obyv/km2 Obec České Budějovice Jankov Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Knihovna

Více

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Předmět převodu: pozemky parcelních čísel stavební 555 a větší část 549, části

Více

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE Město Žatec V Žatci dne 22.5.2019 Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE 30. 05. 2019 Věc: Předkládá: Vypracoval: Obsah: Nabytí nemovitosti

Více

HOLAŠOVICE. Prezentace památek UNESCO dětem a mládeži - projekt pro vesnická sídla a lidovou architekturu

HOLAŠOVICE. Prezentace památek UNESCO dětem a mládeži - projekt pro vesnická sídla a lidovou architekturu LIDOVÁ ARCHITEKTURA www.lidova-architektura.cz Národní památkový ústav, ústřední pracoviště Ing. Martin Čerňanský, Ph.D., cernansky@up.npu.cz Prezentace památek UNESCO dětem a mládeži - projekt pro vesnická

Více

Příloha č. 1 Odborná terminologie

Příloha č. 1 Odborná terminologie Příloha č. 1 Odborná terminologie Žudr (Sölder): mohutný rizalit vystupující před průčelím hliněných domů na Hané, vyskytuje se v několika typech (viz výše) Žudro-žebračka: malý blokový výstupek (závětří),

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE OBEC BOHATICE MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NÁVRH HOSPODÁŘSKÉHO A SOCIÁLNÍHO ROZVOJE OBCE BOHATICE na období 2011 2015 Místní program obnovy vesnice pro obec BOHATICE HISTORICKÝ VÝVOJ OBCE A OKOLÍ První

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Obec: Okres: Kraj: Čenkovice Ústí nad Orlicí Pardubický ZÁKLADNÍ INFORMACE Cena prodejní: 1 500 000,00 CZK Číslo zakázky: 233-N00050 Poloha objektu: Samostatný

Více

Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010.

Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010. Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010. Městečko. Vpravo je socha sv. Jana Nepomuckého, v pozadí vpravo za lípou je č.p. 112. Foto Jiří Pokorný, 2010. 160 Severozápadní

Více

STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH

STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH DUBEN 2013 Název: STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH Druh dokumentace: KONCEPČNÍ STUDIE Datum: DUBEN 2013 Obsah: PRŮVODNÍ ZPRÁVA VIZUALIZACE

Více

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Venkovské osídlení a rurální geografie Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Velikostní kategorie venkovských sídel samota: izolované obydlí, které má značný odstup od jiných obydlí, území

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

Strategický plán rozvoje obce Němčice

Strategický plán rozvoje obce Němčice Strategický plán rozvoje obce Němčice na období 2011-2015 Obec Němčice Němčice 53 384 11 Netolice IČ: 00250554 Schváleno zastupitelstvem obce Němčice dne 22. 03. 2011 1 Obsah: 1. Historie obce, památky,

Více

Investiční příležitost - Opočno

Investiční příležitost - Opočno Objekt bývalého soudu a zámeckého pivovaru v Opočně - č.p. 2 Strana 1 z 9 Objekt č.p. 2 - základní informace součástí objektu jsou bývalá budova soudu a bývalý zámecký pivovar, spolu s areálem opočenského

Více

Zjištění ceny obvyklé. Pozemek vedený ve zjednodušené evidenci parc.č. 149

Zjištění ceny obvyklé. Pozemek vedený ve zjednodušené evidenci parc.č. 149 Zjištění ceny obvyklé Předmět ocenění: Rodinný dům č.p. 128 na pozemku parc.č. st. 158 a pozemky parc.č. st. 158 a 572/1 včetně součástí a příslušenství nemovitého charakteru k.ú. Černčín, obec Bučovice,

Více

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Obec: Okres: Kraj: Čenkovice Ústí nad Orlicí Pardubický ZÁKLADNÍ INFORMACE Cena prodejní: Info o ceně u makléře Číslo zakázky: 233-N00050 Poloha objektu:

Více

HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE

HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE HLINÌNÁ ARCHITEKTURA - BUDOUCNOST TISÍCILETÉ TRADICE Výstava v Pøíkazích v èp. 54 - Kameníèkovì gruntì Velký nauèný okruh po 12 hanáckých obcích v okolí XII / 1997 - X / 1998 10 11 12 09 08 07 06 03 04

Více

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00 Když byl postupně ve 13. století kolonizován hraniční hvozd, získali od krále Přemysla Otakara II. oblast Broumovska a Policka benediktini z Břevnovského kláštera. Po založení klášterů v Polici nad Metují

Více

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Seminář Možnosti prezentace a udržitelné péče o památky lidové architektury Zámecký pivovar v Litomyšli,

Více

Procházka dávnými časy

Procházka dávnými časy Procházka dávnými časy Starý Jeneček Jeneček na polohopisném plánu z roku 1919 Když bylo kolem roku 1770 zavedeno stálé číslování domů, měl Jeneček, tehdy zvaný Malý Jenč, celkem asi 11 čísel popisných.

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice

Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice 6. 11. 2015 Transfer a obnova polygonální stodoly z Podolí u Vojkova PhDr. Lubomír Procházka, CSc., Muzeum vesnických staveb středního

Více

strana 1 Popis č. 3788/2013 Objednatel posudku: DRS IMMO a.s., IČ 262 85 011 Příkop 843/4, 602 00 Brno-Zábrdovice

strana 1 Popis č. 3788/2013 Objednatel posudku: DRS IMMO a.s., IČ 262 85 011 Příkop 843/4, 602 00 Brno-Zábrdovice strana 1 Popis č. 3788/2013 o ceně nemovitostí rodinný dům č.p. 16 na pozemku parc.č. st. 27, budova bez č.p./č.e. na pozemku parc.č. st. 162 a pozemky parc.č. st. 27, st. 162, 28/1, 75/1, PK 1201/2, PK

Více

Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí

Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí Okruhy témat Historický vývoj vesnic na území ČR Základní typy vesnic dle urbanistického konceptu Venkovský prostor a

Více

Změna č. 1 územního plánu. Návrh

Změna č. 1 územního plánu. Návrh Změna č. 1 územního plánu HARTMANICE Návrh Změna č.1 ÚP Hartmanice Tato změna č. 1 územního plánu byla vydána usnesením Zastupitelstva obce Hartmanice Změna územního plánu nabyla účinnosti dne: Pořizovatel:

Více

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE RODINNÝ DŮM - VČELNÁ RODINNÝ DŮM Projektant: Místo stavby: Plocha pozemku: Zastav. plocha domu: Zas. plocha garáže: Obestavěný pr. domu: Zpevněné plochy: Ing. arch. Jan Klein Ing. arch. Jakub Pubal p.č.

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Pištín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hřiště Pošta Pohostinství Ubytování Knihovna Benzínová pumpa-češnovice Obchod Zdravotnické zařízení

Pištín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hřiště Pošta Pohostinství Ubytování Knihovna Benzínová pumpa-češnovice Obchod Zdravotnické zařízení Pištín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

KLASIK 761. 158.7 m 2. 3 250 000 Kč 1 750 000 Kč 24 870 Kč EUROLINE 2007 CENA DOMU NA KLÍČ CENA ZA MATERIÁL CENA ZA PROJEKT

KLASIK 761. 158.7 m 2. 3 250 000 Kč 1 750 000 Kč 24 870 Kč EUROLINE 2007 CENA DOMU NA KLÍČ CENA ZA MATERIÁL CENA ZA PROJEKT 1587 m 2 PŘÍZEMÍ [celková plocha 822 m 2 ] s garáží 3 250 000 Kč 5 1008 m 2 1235 m 2 665 m 3 157 m 2 803 m 2 715 m 2 dvoupodlažní dům s obytným podkrovím bez podsklepení dispozičně vhodně rozdělená denní

Více

Územní plán PŘEŠTĚNICE

Územní plán PŘEŠTĚNICE Územní plán PŘEŠTĚNICE Záznam o účinnosti vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Přeštěnice datum vydání: oprávněná úřední osoba pořizovatele jméno a příjmení: Ing. Vlastimil Smítka funkce: pracovník

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

Edmund Löb, Chomutov. .Chomutov 09 Název objektu. Stavitel. Projekt Plány datovány: 4. června Realizace Stavební povolení: 30.

Edmund Löb, Chomutov. .Chomutov 09 Název objektu. Stavitel. Projekt Plány datovány: 4. června Realizace Stavební povolení: 30. .Chomutov 09 Název objektu Vily č. p. 1696 a 1704 Adresa Chomutov, Buchenwaldská ulice č. p. 1697 a 1704 K.ú./parcela č. č. p. 1697 st. p. č. 297 v k. ú. Chomutov č. p. 1704 st. p. č. 287 v k. ú. Chomutov

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

Výměna střešní krytiny na hostinci Myštice č. p. 7

Výměna střešní krytiny na hostinci Myštice č. p. 7 Výměna střešní krytiny na hostinci Myštice č. p. 7 Obec: Myštice ORP: Blatná Přesná adresa: Myštice 7, Blatná 388 01 Vlastník: Obec Myštice, Myštice 15, Blatná 388 01, IČ: 00251542 Rejstříkové číslo: nemovitá

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Osoblažsko / Atelier 38

Osoblažsko / Atelier 38 Osoblažsko / Atelier 38 autor: Tomáš Bindr, Jan Zelinka / www.atelier38.cz / plocha pozemku: 3 635 m 2 zastavěná plocha: 187 m 2 užitná plocha: 240 m 2 obestavěný prostor: 1 000 m 3 foto: Jiří Vaněk Osoblažsko

Více

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace pracístředoškolských studentů na ČVUT RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Alexandra Kotršálová, Denisa Hajdová, Natálie Kopáčková, Šimon Řezník STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA

Více

Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí

Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí Seminář Možnosti prezentace a udržitelné péče o památky lidové architektury Zámecký pivovar v Litomyšli, 3. června 2016 Jiří Kmošek

Více

Zaniklá středověká ves Svídna

Zaniklá středověká ves Svídna Zaniklá středověká ves Svídna Zaniklá středověká ves Svídna, se nachází v dnešním katastru obce Drnek., což je asi 10km na západ od Slaného (bývalý okres Kladno). Etymologové soudí, že název Svídna vznikl

Více

Budova č.p. 476,par.č. 7268, ulice Velehradská, k.ú Kroměříž

Budova č.p. 476,par.č. 7268, ulice Velehradská, k.ú Kroměříž Budova č.p. 476,par.č. 7268, ulice Velehradská, k.ú Kroměříž Specifikace památkové hodnoty objektu 1. Identifikace objektu: Č. pop: 476 Parcelní číslo: st. 7268 Obec: Kroměříž [588296] Kat. území: Kroměříž

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova pro město Slavonice a místní části Kadolec, Maříž, Mutišov, Stálkov a Vlastkovec na období 2013 2015 Program rozvoje venkova aktualizované vydání pro město Slavonice a místní části

Více

BŘEZOVICE ÚZEMNÍ PLÁN. TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany (K. Ú. BŘEZOVICE POD BEZDĚZEM, VÍSKA U BŘEZOVIC) KA * KA

BŘEZOVICE ÚZEMNÍ PLÁN. TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany (K. Ú. BŘEZOVICE POD BEZDĚZEM, VÍSKA U BŘEZOVIC) KA * KA BŘEZOVICE ÚZEMNÍ PLÁN (K. Ú. BŘEZOVICE POD BEZDĚZEM, VÍSKA U BŘEZOVIC) TEXTOVÁ ČÁST Samostatná příloha civilní ochrany KA * KA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou BŘEZOVICE

Více

Restaurátorský průzkum

Restaurátorský průzkum Restaurátorský průzkum \s r j j r f r i f j» j / v > > > v O rr v/ f v časti interiéru bývalého klastera trm itam v Zasove Romana Balcarová, Peter Stirber 2017 i Restaurátorský průzkum Památka: Lokalizace:

Více

TRADIČNÍ DŮM PODYJÍ. Čím je dobré se inspirovat při plánování rekonstrukce nebo novostavby rodinného domu v ochranném pásmu Národního parku Podyjí

TRADIČNÍ DŮM PODYJÍ. Čím je dobré se inspirovat při plánování rekonstrukce nebo novostavby rodinného domu v ochranném pásmu Národního parku Podyjí TRADIČNÍ DŮM PODYJÍ Čím je dobré se inspirovat při plánování rekonstrukce nebo novostavby rodinného domu v ochranném pásmu Národního parku Podyjí Národní park Podyjí ochrana přírodních, kulturních a civilizačních

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Analýza indikátorů možného rozvoje venkova

Analýza indikátorů možného rozvoje venkova Evropský model země dělství a jeho aplikace v podmínkách českého agrárního venkova Ing. arch. Iveta Merunková merunkova@gmail.com ČZU Praha Analýza indikátorů možného rozvoje venkova Vymezení venkovského

Více

Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011

Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011 . TEXTOVÁ ČÁST.1. Identifikační údaje Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011 Objednatel Jméno / název : Obec Starovice dresa

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 947-81/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 947-81/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č. 947-81/2013 O ceně RD s příslušenstvím v městské části Panenská č.p.33, obec Jemnice, na parcele č. st. 1, parcely č.st. 1, parcely č. 288/5, vše v k.ú. Panenská, zapsáno u Katastrálního

Více

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Venkovské osídlení a rurální geografie Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Velikostní kategorie venkovských sídel samota: izolované obydlí, které má značný odstup od jiných obydlí, území

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

LUTÍN ÚZEMNÍ STUDIE NA ZÁHUMENNÍ ZPRACOVATEL: POŘIZOVATEL: Ing. arch. Ladislav Koukal. Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje

LUTÍN ÚZEMNÍ STUDIE NA ZÁHUMENNÍ ZPRACOVATEL: POŘIZOVATEL: Ing. arch. Ladislav Koukal. Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje LUTÍN ÚZEMNÍ STUDIE NA ZÁHUMENNÍ ZPRACOVATEL: Ing. arch. Ladislav Koukal POŘIZOVATEL: Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje DATUM: 10/2018 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1.1. ÚDAJE O ÚZEMÍ Název dokumentace

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY A G E N T U R A O C H R A N Y P Ř Í R O D Y A K R A J I N Y Č R LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY Národopisné oblasti Bílých Karpat Dům ze Žítkové v 60. letech minulého století Dvorec ve Vápenicích

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování Libín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Teplo zdola, nebo shora?

Teplo zdola, nebo shora? 2 2019 duben květen Jak se staví, jak se v nich bydlí Dřevostavba roku 2019: Vyhrajte projekt domu Jak se staví two by four Kuchyně jako designový tour de force I do dřevostavby se dá vrtat 85 Kč 3,99

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

VENKOVSKÉ OSÍDLENÍ. Pracovní list

VENKOVSKÉ OSÍDLENÍ. Pracovní list Pracovní list VENKOVSKÉ OSÍDLENÍ Úkol č. 1. Přečtěte text a graficky v něm označte to, co už znáte ( ) a to, co je pro vás nového (+). Informace, které jsou v rozporu s tím, co jste věděl/a označte minus

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

Holašovice a selské baroko

Holašovice a selské baroko Holašovice a selské baroko (umělecké zpracování štítů na holašovické návsi, s přihlédnutím k odlišnostem chalup v ostatních částech blat) semestrální práce k předmětu DEA2 Petr Žížala A-2-3 FSv ČVUT LS

Více

Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk)

Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk) Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk) Ing. arch. Jan Kašpar ABSTRACT: We find many places of the Czech Republic which perserve their specific character and values

Více

Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko

Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko Níže uvedený přehled má pouze informační charakter, údaje v něm nemusí

Více

Průvodní a souhrnná technická zpráva

Průvodní a souhrnná technická zpráva Stavební úpravy obecní budovy s areálem, Nesvačilka 60, Nesvačilka Architektonická studie stavby Průvodní a souhrnná technická zpráva a) Identifikační údaje Název stavby : Stavební úpravy obecní budovy

Více

Dasný. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Knihovna Hřiště Obchod Mateřská škola Autokemp

Dasný. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Knihovna Hřiště Obchod Mateřská škola Autokemp Dasný Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

MIKULOV okr. Břeclav

MIKULOV okr. Břeclav ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY SPRÁVNÍHO ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ MIKU okr. Břeclav II. PODKLAD PRO ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (DOPLŇUJÍCÍ SCHEMATA A KARTOGRAMY ) Pořizovatel: Objednatel:

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser.

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser. .Děčín - Podmokly 08 Název objektu Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Podmokly K.ú./parcela č. st. p. č. 582 v k. ú. Podmokly Architekt Stavitel Projekt Realizace Herlt a

Více

STUDIE REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ NÁVSI V SÍDLE MILEVO

STUDIE REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ NÁVSI V SÍDLE MILEVO STUDIE REVITALIZACE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ NÁVSI V SÍDLE MILEVO 2017 1 OBSAH A. ŠIRŠÍ VZTAHY A VAZBY NA OKOLÍ... 3 B. ARCHITEKTONICKO URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ... 3 C. KONCEPCE ZELENĚ... 6 D. KONCEPCE DOPRAVNÍ

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Anotace : materiál obsahuje 1 list

Více

Sakrální architektura

Sakrální architektura Karta ohrožené památky katastrální území Větrov u Krásného číslo Lesa k.ú. 673978 Kraj Petrovice Ústí n.l. Ústecký Schválení zápisu/rozhodnutí o prohlášení Součást Ochranné pásmo Umístění památky SZ od

Více

Atelier GNS s.r.o. OBECNÍ DŮM MOUTNICE. architektonická studie. autor: Ing. arch. Martin Navrkal, Ph.D.

Atelier GNS s.r.o. OBECNÍ DŮM MOUTNICE. architektonická studie. autor: Ing. arch. Martin Navrkal, Ph.D. Atelier GNS s.r.o. OBECNÍ DŮM MOUTNICE architektonická studie autor: Ing. arch. Martin Navrkal, Ph.D. 10/2012 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE investor: autor: OBECNÍ DŮM MOUTNICE architektonická studie Obec Moutnice,

Více

Hrdějovice. Pamětihodnosti

Hrdějovice. Pamětihodnosti Hrdějovice Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV.HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV.HYPPOLITA VE ZNOJMĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV TEORIE FACULTY OF ARCHITECTURE DEPARTMENT OF THEORY ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV.HYPPOLITA

Více

Nízkoenergetické a pasivní dřevostavby.

Nízkoenergetické a pasivní dřevostavby. Nízkoenergetické a pasivní dřevostavby www.nema.cz VZOROVÉ DOMY O NÁS Přijďte se přesvědčit... NEMA spol. s r. o. V našich produktech spojujeme tradici a zkušenost stavění s nejmodernějšími technologiemi.

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108 DIPLOMNÍ PROJEKT KOSTEL S FARNÍM CENTREM NA SÍDLIŠTI BARRANDOV V PRAZE AUTOR : JAROSLAV FILEK VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE : ING. ARCH. AKAD. ARCH. ANTONÍN JENÍČEK AKAD. ROK / SEMESTR : 2010/2011 / LETNÍ KONZULTANT

Více

Venkovský prostor urbanizované území. Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí. Kulturní úroveň na vesnici

Venkovský prostor urbanizované území. Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí. Kulturní úroveň na vesnici Charakteristika urbanistického a architektonického dědictví ve venkovském prostředí Urbanistické dědictví - vznik a vývoj prostorové struktury Podle stupně zachování nebo narušení původní vesnické struktury

Více

Strategický plán rozvoje obce Brnířov. na období Obec Brnířov Brnířov Kdyně IČ: DIČ:CZ

Strategický plán rozvoje obce Brnířov. na období Obec Brnířov Brnířov Kdyně IČ: DIČ:CZ na období 2019-2022 Obec Brnířov Brnířov 41 345 06 Kdyně IČ: 00572608 DIČ:CZ00572608 Schváleno zastupitelstvem obce Brnířov dne 21.1.2019 1 Obsah: 1. Vznik obce...3 2. Současnost obce.3 2.1. Infrastruktura.3

Více

Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou

Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou Předlokační podoba města Vznik města v poloze na ostrově v řece Moravě je nutno klást do období vrcholného středověku. V době předlokační existovala

Více

r o z h o d n u t í :

r o z h o d n u t í : Okresní národní výbor, odbor kultury, Litoměřice č.j. 1086-90, ze dne 20.8.1990 R O Z H O D N U T Í o zřízení památkového ochranného pásma městské památkové rezervace Ú š t ě k. Okresní národní výbor,

Více

Centrum krajinných studii

Centrum krajinných studii Centrum krajinných studii Světlá pod Ještědem Vojtěch Stoklasa / 2014 1 Obsah Anotace: Centrum krajinných studíí se nachází ve Světlé pod Ještědem v bývalé faře. Jedná se o dostavbu k výrazné historické

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PŘESTAVBA STODOLY NA RODINNÝ DŮM LÍŠNICE. Tibor Csukás, Petr Slepánek březen 2012

PŘESTAVBA STODOLY NA RODINNÝ DŮM LÍŠNICE. Tibor Csukás, Petr Slepánek březen 2012 PŘESTAVBA STODOLY NA RODINNÝ DŮM LÍŠNICE Obsah identifikační údaje stavby PRŮVODNÍ ZPRÁVA PŮDORYS 1.NP... 1:100 PŮDORYS 2.NP a ŘEZ AA... 1:100 PROSTOROVÉ PŮDORYSNÉ ŘEZY DOMEM PROSTOROVÝ PŘÍČNÝ ŘEZ DOMEM

Více