Stejně jako mnoho jiných věcí oceníme elektřinu, tekoucí vodu a telefon až ve chvíli, kdy je nemáme!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stejně jako mnoho jiných věcí oceníme elektřinu, tekoucí vodu a telefon až ve chvíli, kdy je nemáme!"

Transkript

1 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Domácnost Ráno vstaneme a automaticky sáhneme po vypínači, abychom rozsvítili. Umyjeme se, pustíme si rádio a uvaříme čaj a ani nás nenapadne o tom moc přemýšlet. Ale k vaření, svícení a přenosu informací potřebujeme zpravidla elektřinu. Ta má svou cenu a vyplatí se s ní šetřit! Neobejdeme se ani bez pitné vody. A to, že teče z vodovodního kohoutku, považujeme za samozřejmost. Vypadl proud a voda neteče? Můžeme svítit baterkou, vařit na plynu a vodu si koupit balenou. Ale hned je nám jasné, jak je náš život na energiích závislý. V krizové situaci je navíc nepostradatelné také spojení se světem. Nejčastěji využívané komunikační prostředky rádio nebo telefon nyní už také nefungují. Takže ani nezjistíme, co se vlastně děje. Jak si poradíme potom? Můžeme se naštěstí poučit z historie ne vždy bylo lidstvo závislé na technice a technologiích tak jako dnes. Stejně jako mnoho jiných věcí oceníme elektřinu, tekoucí vodu a telefon až ve chvíli, kdy je nemáme! Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

2 Poznámky

3 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Tvrdost vody Pokus se odpovědět na otázky: 1. Který živočich pomáhá vodárnám hlídat toxikologickou nezávadnost vody a jak? 2. Proč je užitečné znát tvrdost vody? 3. V čem je vysoká tvrdost vody škodlivá? 4. Obsah které chemické látky, nebezpečné zejména pro kojence, je v pitné vodě ostře sledován a proč? Kde se tato látka ve vodě bere? Odpověď na první otázku se pokusíme najít za chvíli. Pokud nebudeš vědět další odpovědi, vrať se znovu k otázkám později (třeba až ve škole). K nalezení některých odpovědí můžeš použít i webové stránky Pražských vodáren a kanalizací ( ZJIŠTĚNÍ TVRDOSTI VODY, PĚNIVOST A ZMĚKČOVÁNÍ TVRDÉ VODY Zjisti tvrdost pěti připravených vzorků vody (označených A, D, H, K a U). Použij k tomu testovací papírky a postupuj podle pracovního návodu. Výsledek zapiš do tabulky 1 v mg CaO/l a v tzv. německých stupních ( N, 1 N = 10 mg CaO v 1 l vody) a zařaď vodu podle následující stupnice tvrdosti vody v návodu. Seřazení vzorků podle rostoucí tvrdosti vody ti pomůže odpovědět na první otázku. Tabulka 1 vzhled testovacího papírku zařazení vzorek (namalujte červeně nebo mg CaO/l N podle stupnice zeleně testovací zónu) tvrdosti A D H K U O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O Seřazení vzorků podle tvrdosti: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

4 TYP Titulek tématu Multaj bieroj bone batos tri eta libroj. Multaj domoj acxetis du telefonoj. Tri kalkuliloj saltas, sed ses auxtoj tre forte helfis Kolorado. Multaj rapida kalkuliloj romenos. Kvar vojoj saltas. Du radioj igxis kvar vere klara arboj, kaj ses libroj malbele helfis Ludviko, sed multaj malpura katoj mangxas la birdoj, kaj Kolorado stulte Multaj bieroj bone batos tri eta libroj. Multaj domoj acxetis du telefonoj. Tri kalkuliloj saltas, sed ses auxtoj tre forte helfis Kolorado. Multaj rapida kalkuliloj romenos. Kvar vojoj saltas. Du radioj igxis kvar vere klara arboj, kaj ses libroj malbele helfis Ludviko, sed multaj malpura katoj mangxas la birdoj, kaj Kolorado stulte

5 Ověř, jaké množství mýdlového roztoku je třeba k vzniku pěny ve vodě různé tvrdosti. Opět postupuj podle návodu. Výsledky zapiš do tabulky 2. Nakonec zvol některou vodu s vyšší tvrdostí a změkči ji podle pracovního návodu. Výsledky také doplň do tabulky 2 a porovnej tvrdost a pěnivost vody před a po změkčení. Tabulka 2 počet kapek vznik vzorek mýdlového zákalu kontrola papírkem roztoku ano/ne A D H K U vzorek... po změkčení vzorek... po změkčení O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O > ÚKOLY DOMŮ Zkus si na bytovém vodoměru změřit, kolik vody spotřebuješ např. na jedno vykoupání nebo vysprchování, spláchnutí záchodu a podobně. Zjisti si tvrdost vody v místě bydliště (na internetu, na městském úřadu) a vyjádři v mg/l a v N. Zařaď si vaši vodu do pětistupňové škály tvrdosti vody, případně porovnej s experimentálně zjištěným údajem. Přemýšlej, jak lze tento údaj prakticky využít. Jaký je hygienický limit dusičnanů v pitné vodě a jaká je koncentrace ve vodě u vás doma? (Obojí zjistíš na internetu nebo na městském úřadu).

6 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Vaření z vody Jaké domácí spotřebiče použiješ, chceš-li si připravit čaj? My zde máme na výběr tři způsoby, kterými si můžeme vodu na čaj uvařit. Můžeme vodu ohřívat ve varné konvici, nebo na elektrickém vařiči v hrnci s pokličkou, a na stejném vařiči, ale v hrnci bez pokličky. Zkus odhadnout, který z těchto způsobů vaření je nejrychlejší: Který je nejúspornější, a tedy i nejlevnější? A NYNÍ JIŽ JEN PÁR ÚDAJŮ A RAD PŘED MĚŘENÍM: Objem vody (tolik vody natoč z vodovodu) V = 0,5 l Znáš jednotku energie kwh (kilowatthodina)? Určitě ji znají tvoji rodiče, protože jednotky kwh se vyskytují v účtech za elektřinu. V našich malých experimentech nám však stačí jednotka menší, 1 kwmin (kilowattminuta). (1 hodina = 60 minut, takže 1 kilowatthodina = 60 kilowattminut). Teplo, resp. energii, kterou musíme dodat, aby se půl litru vody ohřálo z 15 C k bodu varu, tj. 100 C, ti prozradíme jsou to zhruba 3 kwmin. V dalších příkladech budeme počítat výkon našich spotřebičů. Výkon značíme P a udáváme ho v tomto případě v kwh. Platí, že výkon = dodané teplo / potřebný čas neboli P = Q/T, kde Q je dodané teplo (Q=3; to jsou ty už zmíněné 3 kwmin) a T je čas potřebný k uvedení vody do varu (v minutách). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

7 KONVICE: Jak dlouho trvalo, než se voda začala vařit? T = min Vypočti výkon varné konvice, potřebný k tomu, aby se voda začala vařit. P = / = kw Výkon varné konvice odečtený z wattmetru P 0 = W HRNEC NA VAŘIČI BEZ POKLIČKY: Jak dlouho trvalo, než se voda začala vařit? T = min Vypočti výkon vařiče s hrncem bez pokličky, potřebný k tomu, aby se voda začala vařit. P = / = kw Výkon vařiče odečtený z wattmetru P 0 = W HRNEC NA VAŘIČI S POKLIČKOU: Jak dlouho trvalo, než se voda začala vařit? T = min Vypočti výkon vařiče s hrncem s poličkou potřebný k tomu, aby se voda začala vařit. P = / = kw Výkon vařiče odečtený z wattmetru P 0 = W Který způsob byl nejrychlejší? Nakresli hrnce a konvici na stupně vítězů

8 KONTROLNÍ OTÁZKA: Proč se liší hodnota výkonu vypočítaného a hodnota odečtená z wattmetru? Při vaření se část energie ztrácí. Kam tato energie (teplo) mizí? Ve varné konvici Na vařiči v hrnci bez poličky Na vařiči v hrnci s pokličkou V kterém případě je největší rozdíl výkonu spotřebovaného (podle wattmetru) a výkonu vypočítaného na ohřívání vody? spotřebovaný výkon vypočítaný výkon Konvice: - = Hrnec s pokličkou: - = Hrnec bez pokličky: - =

9 Je rychlost vaření jedinou podmínkou pro volbu nejlepšího způsobu vaření? Napadá tě jiné kritérium? Pokus se ho zformulovat. Různé odpovědi na otázku, který způsob vaření vody na čaj je nejlepší, mohou být spojené s pohodlností daného způsobu, univerzálností (v hrnci a na vařiči lze vařit vodu nejen na čaj, ale i na polévku nebo na špagety, v konvici těžko) a také například hospodárností. Hospodárnosti se týká veličina, které obvykle říkáme účinnost (a značíme ji ) a kterou vyjadřujeme jako poměr výkonu užitečného (zde na ohřívání vody) a výkonu spotřebovávaného (zde příkon spotřebiče). Účinnost = užitečný výkon / spotřebovávaný výkon = P / P 0 Užitečný výkon je vždycky menší než spotřebovávaný, proto vyjde účinnost vždy menší než jedna. Velmi názorné je udávat ji v procentech. Spočti účinnost pro všechny varianty vaření, které jsme zkoušeli: Účinnost varné konvice k = / = = % Účinnost vařiče s hrncem bez pokličky bez = / = = % Účinnost vařiče s hrncem s pokličkou s = / = = % Který ze způsobů vaření je nejúčinnější?? KONTROLNÍ OTÁZKA: Jak souvisí účinnost vaření s ekologičností?

10 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Vaření na ohni I KDYŽ DOJDOU UŠLECHTILÁ PALIVA, JEŠTĚ ZBÝVÁ DŘÍVÍ V LESE Jistě tě napadlo posbírat suché klestí v lese, udělat táborák a ohřát vodu v kotlíku nad ohněm. My teď prozkoumáme funkci jednoduchého svépomocně vyrobeného vařiče, který sice používá zcela současných technologií, ale jinak se opírá o prastaré zkušenosti lidstva. NYNÍ PÁR ÚDAJŮ PŘED MĚŘENÍM: Objem vody (tolik vody natoč z vodovodu) V = 0,5 l Znáš jednotku energie kwh (kilowatthodina)? Určitě ji znají tvoji rodiče, protože jednotky kwh se vyskytují v účtech za elektřinu. V našich malých experimentech nám však stačí jednotka menší, 1 kwmin (kilowattminuta). (1 hodina = 60 minut, takže 1 kilowatthodina = 60 kilowattminut). Teplo, resp. energii, kterou musíme dodat, aby se půl litru vody ohřálo z 15 C k bodu varu, tj. 100 C, ti prozradíme jsou to zhruba 3 kwmin. A JDEME VAŘIT Víme, že optimální je vaření v hrnci s pokličkou, pokud možno v závětří. Chceme získat představu o spotřebě paliva, a proto nejdřív zvážíme hromadu připraveného dříví a po vaření zvážíme zbytek dříví. Počáteční hmotnost dříví mp1 = g Teď už můžeš dříví ve vařiči zapálit. Civilizované řešení pomocí sirek si nech až jako poslední východisko, zkus to nejdřív pomocí slunce a lupy nebo pomocí škrtání kamínkem do zapalovače, resp. pomocí hořčíkového zapalovače. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

11 Konečná hmotnost dříví m p2 = g Čas, než se voda začala vařit T = s Vypočtený výkon vařiče potřebný P = Q/T k tomu, aby se voda začala vařit P = / = Spotřeba dřeva m p = g <> ZÁVĚREČNÁ DISKUSE: Jaké jsou klady a zápory vaření na dřevu? Je takový vařič ekologický? Najdi argumenty pro své tvrzení. A TEĎ PRO EXPERTY: JAKÁ JE ÚČINNOST VAŘIČE? Vařič čerpá energii ze spalování dřeva. Tabulková výhřevnost suchého dřeva je kolem 16 MJ/kg. Doplň do následující tabulky údaje z měření a předcházejících výpočtů a dopočítej účinnost. Doba vaření Spotřeba dřeva Užitečný výkon P Výkon hořícího dřeva P 0 minut g kw kw Účinnost n i = P / P 0 Účinnost v procentech %? > NÁMĚTY NA DALŠÍ PŘEMÝŠLENÍ: Co znamená ekologické chování při výletu a kempování v naší přírodě, co ve vzdálených neobydlených krajinách? Seznam se s katastrofickými vizemi autorů, kteří popisují zhroucení civilizace, a uvědom si, jak křehká naše civilizace je. Doporučujeme ti knihu Robinson Crusoe od Daniela Defoe ten civilizaci jen opustil, a to navíc takovou, která ještě nebyla závislá na technice tak jako nyní. Civilizačně pokročilejší byli trosečníci z Verneova Tajuplného ostrova. Příklady zhroucení současné civilizace najdeš např. v knihách Den trifidů od Johna Wyndhama nebo Malevil od Roberta Merleho.

12 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Měření účinnosti zdrojů světla Mnohokrát denně si potřebujeme na něco posvítit. Nijak nad tím nepřemýšlíme, jen zmáčkneme vypínač a je to. Podívejme se například na to, čím vlastně doma svítíme. Pokus se vyjmenovat zdroje světla, které doma používáte. Spočítej, kolik a jakých svítidel máte doma! Žárovky Zářivky (klasické lineární) Kompaktní úsporné zářivky Na každé žárovce jsou dva hlavní údaje. Napětí, na které můžeš žárovku připojit, a příkon. Pokus se tyto údaje na žárovce najít. Napětí U = V Příkon P = W Pokus se odhadnout, které osvětlení je energeticky úspornější. Odhadni, jestli je finančně výhodnější úsporná zářivka nebo žárovka. Když mají žárovka i zářivka stejný příkon, je světlo zářivky než světlo žárovky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

13 Teď si odhad ověříme POROVNÁNÍ ŽÁROVKY A ZÁŘIVKY POMOCÍ FOTOAPARÁTU Pokusíme se najít k zářivce žárovku, která svítí srovnatelně intenzivně. Použijeme k tomu fotoaparát. Při fotografování potřebujeme, aby na film (nebo v případě digitálního fotoaparátu na čip) dopadalo potřebné množství světla. Toho se dá docílit dvojím způsobem. Buď můžeme omezit množství dopadajícího světla tím, že zmenšujeme nebo zvětšujeme otvor objektivu neboli měníme clonu. Nebo můžeme měnit čas, po který necháme světlo dopadat. Dnešní fotoaparáty dokáží tyto hodnoty určovat samy. Můžeš si nastavit jednu z hodnot a druhou ti fotoaparát ukáže na displeji. Jestliže při stejné velikosti otvoru (stejném clonovém čísle) dopadá na film méně světla, musíš kvůli dosažení stejného výsledku nechat světlo dopadat na film po dobu. Měření bude samozřejmě mnohem přesnější, pokud budeš pokus provádět v zatemněné místnosti, kde nebude ovlivněn okolním světlem. MĚŘENÍ Připrav si zářivku o příkonu 21 W. Na fotoaparátu nastav pevně clonu (tj. velikost otvoru). Potom změř, jaký čas je potřebný k vyfotografování zářivky, a zaznamenej jej: T = s Na místo zářivky potom postupně umísti žárovky a měř časy potřebné k jejich vyfotografování (vzdálenost fotoaparátu od zdroje světla musí být stále stejná!). Žárovka o příkonu 40 W T = s 60 W T = s 100 W T = s Srovnej časy naměřené pro žárovky a porovnej je s časem naměřeným pro zářivku. Urči žárovku, která je zářivce nejbližší. VÝSLEDEK MĚŘENÍ Zářivka má příkon P 0 = W Žárovka, která svítí stejně intenzivně, má příkon P 0 = W ZÁVĚR

14 Pokus se najít stejným způsobem i jiné kombinace, třeba i s použitím více žárovek. Zářivka má příkon P 0 = W T = s Žárovky o příkonu: 40 W T = s 60 W T = s 100 W T = s 100 W + 40 W T = s 60 W + 60 W T = s 100 W + 60 W T = s VÝSLEDEK MĚŘENÍ Zářivka má příkon P 0 = W Žárovky, které svítí stejně intenzivně, mají příkon: P 0 = W

15 Poznámky

16 ÚKOL EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Ušetři! EKONOMIE A EKOLOGIE RŮZNÝCH ZDROJŮ SVĚTLA Budiž světlo! pravil Bůh. Budiž elektrické světlo! pravil Thomas Alva Edison. Ale které? Mezi různými zdroji elektrického světla jsou značné rozdíly. Obyčejná žárovka spotřebuje mnohem více elektřiny než úsporná zářivka při srovnatelném výkonu. Kolik ušetříme, jestliže použijeme místo obyčejné žárovky úspornou zářivku? Vyber si jednu úspornou zářivku a trochu počítej! Příkon žárovky P 0 = W Příkon úsporné zářivky P 0 = W Denně svítíš třeba 4 hodiny > T = 4 h, 1 kwh = 1000 Wh stojí 3,60 Kč Použiješ-li místo žárovky zářivku, ušetříš za den: (3,6 x 4 x : ,6 x 4 x : 1000 ) Kč = Kč Za rok (365 dní) tedy ušetříš: (365 x ) Kč = Kč Žárovka o příkonu P 0 = W stojí Kč Zářivka o příkonu P 0 = W stojí Kč Za jak dlouho se ti rozdíl cen vrátí? {( - ) : } dní = dní Žárovka má životnost h (to je asi 8 měsíců) Zářivka má životnost h (to je asi 5 a půl roku) Kolik ušetříš za dobu životnosti zářivky: {3,6 x x : ,6 x x : ( - 8 x )} Kč = Kč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

17 ÚKOL Nešetři jen vlastní kapsu, ale i přírodu Počítej pro stejnou zářivku jako v minulém příkladě! Příkon žárovky P 0 = W Příkon úsporné zářivky P 0 = W Na výrobu 1 kwh = Wh elektřiny v tepelné elektrárně se spotřebuje 1 kg uhlí Denně svítíš 4 hodiny > T = 4 h Spotřeba uhlí, svítíš-li jeden rok (365 dní) žárovkou, je: (365 x 4 x : 1 000) kg = kg Spotřeba uhlí, svítíš-li jeden rok zářivkou: (365 x 4 x : 1 000) kg = kg Spálením 1kg uhlí se do ovzduší uvolní 3,2 kg CO 2 Používáš-li úspornou zářivku místo žárovky, vznikne za rok o ( - ) x 3,2 kg = kg méně CO 2. A to je dost!

18 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Komunikace PŘEDÁVÁNÍ ZVUKU Člověk má pět smyslů a pro komunikaci může použít všechny. Některé způsoby jsou obvyklé a prodělaly v historii dlouhý vývoj, některé jsou méně obvyklé. Na úvod zkus do následující tabulky zapsat způsoby komunikace vázané na jednotlivé smysly a pomůcky, resp. technická zařízení, která tuto komunikaci umožňují. Smysl Způsob použití (a pomůcky či zařízení) Zrak Sluch Hmat Chuť Čich Pojďme si teď některé způsoby komunikace pomocí sluchu vyzkoušet; mobilní telefon zkoušet nebudeme, neboť jej jistě zkoušíš pilně a často. NITKOVÝ TELEFON Vytvoř si telefon jen ze dvou kelímků a nitě. Provlékni niť pomocí jehly dnem jednoho kelímku a uvnitř ji zajisti uzlíkem. Odmotej si niť dostatečně dlouhou alespoň 5 metrů a její druhý konec provlékni dnem druhého kelímku a zevnitř opět zajisti uzlíkem. Vezmi si s kamarádem každý jeden kelímek a vyzkoušej, jak takový telefon funguje.? KONTROLNÍ OTÁZKY: Je pro funkci telefonu lepší, aby niť byla prověšená, anebo napnutá? Můžete oba současně mluvit a současně poslouchat? Jak takový telefon vlastně funguje? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

19 HADICOVÝ TELEFON Vezměte si ve dvojici dvě telefonní hadice a natáhněte je mezi sebe. Přiložte si konce hadic k uším a ústům tak, abyste oba mohli současně mluvit a navzájem se slyšeli. Vyzkoušejte, jak dobře je slyšet na vzdálenost několika metrů s hadicemi a bez nich. Nakreslete vedení hadic do následujícího obrázku.? KONTROLNÍ OTÁZKY: Proč je i na vzdálenost několika metrů lépe slyšet s hadicemi, než bez nich? Kolik nezávislých komunikačních kanálů takto používáš? Užívá nebo užíval se tento systém komunikace někde prakticky? VOJENSKÝ TELEFON Vojenský telefon funguje na stejném principu, jako fungovaly ještě před nedávnou dobou všechny telefony. Propojte ve dvojici dva telefony, zatočte na jednom z nich kličkou a vyzkoušejte spojení. Vyzkoušej, jestli si můžete skákat do řeči, tj. mluvit a poslouchat současně. Tím, že mluvíš do mikrofonu (M), rozechvíváš jeho membránu. Ta svým chvěním zvětšuje a zmenšuje tlak na uhlíková zrnka, která jsou pod ní nasypána, a tím se mění elektrický odpor mikrofonu i probíhající proud z baterie (Z). Tento proud na druhé straně drátů přitahuje a oddaluje ve stejném rytmu membránu ve sluchátku (S), která potom vydává zvuk. Dnešní telefony jsou samozřejmě dokonalejší, obsahují například polovodičové prvky pro zesílení zvuku a korekční obvody pro zlepšení kvality zvuku. Z S S Z M M? KONTROLNÍ OTÁZKY: Co se děje, když točíš kličkou? Když mluvíš do mikrofonu, slyšíš se ve svém vlastním sluchátku?

20 RADIOSTANICE PMR Zapněte ve dvojici obě radiostanice a zkontrolujte, zda jsou obě naladěny na stejný kanál a stejné číslo subkanálu. Vysílat můžete stisknutím tlačítka PTT (Push To Talk). Rozejděte se na opačné konce místnosti, nebo jeden může odejít z místnosti ven. Vyzkoušejte komunikaci pomocí radiostanic a hlavně nacvičte jistou kázeň v hovoru, protože rychle zjistíte, že opravdu nemůžete mluvit současně. Stiskněte tlačítko scan a prozkoumejte, zda v okolí někdo podobnou radiostanici nepoužívá. Pokud ano, poznamenejte si číslo kanálu a subkanálu: RADIOVÝ RUCH KOLEM NÁS Zapni přijímač a najdi frekvence, na kterých je nějaký provoz. Pokus se identifikovat, jaké je to vysílání. Pomůže ti v tom Plán přidělení kmitočtových pásem, který vydává Český telekomunikační úřad. Frekvence v MHz Kdo tam komunikuje Pásma, kde máš šanci něco zaslechnout: 0,1485 0,2835 MHz Rozhlas, dlouhé vlny, např. Český rozhlas 0,270 MHz 0,526 1,6065 MHz Rozhlas, střední vlny, např. Český rozhlas 0,639 MHz 9,400 9,900 MHz Rozhlas, jedno z pásem krátkých vln 26,565 27,405 MHz Občanské pásmo, tzv. CB (=Citizen Band) 35 40,99 MHz Ovládání modelů a hraček 48,5 66,0 MHz Televize 87,5 109,0 MHz Rozhlas, FM 118,0 137,0 MHz Letecká komunikace 446,0 446,1 MHz Občanské pásmo PMR ,74 467,38 MHz Rádiové sítě různých uživatelů 506 MHz a okolí Digitální televize a rádia, vysílač Praha

21 MODEL TELEGRAFU Zkontroluj model telegrafu: dvě tlačítka, dvě pískátka, baterie. Tvůj kamarád se s druhým pískátkem vzdálí a můžete si vyzkoušet, jak rychle vám půjde komunikace pomocí Morseovy abecedy: stopněte si, za jak dlouho se vám podaří vyslat alespoň jednu větu. Sem si napiš větu a vyšli ji: Sem si napiš přijímanou větu: PŘENOS OBRÁZKU POMOCÍ ZVUKU Když umíme poslat hlas, umíme poslat i obrázek. Jak? Pomocí mřížky, která obrázek rozdělí na čtverečky, stejně, jako jsou digitální obrázky složené z pixelů. Dvojice s jednotlivými telefony, telegrafem a radiostanicemi se rozdělí na vysílajícího a přijímajícího. Vysílající od lektora dostane obrázek na průhledné fólii, který přiloží dolů na šachovnici, a prostřednictvím svého přístroje odešle popis polí (bílá/černá bílá/černá další řádek) příjímajícímu, který obrázek do své šachovnice zakreslí. Šachovnice máš dvě, aby sis mohl vyzkoušet různé role i různé přístroje. Na závěr spočítej počet špatně přijatých polí:

22 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Morseova abeceda KÓD MORSEOVY ABECEDY A POMOCNÁ SLOVA A B C D E F G H CH I J K L M akát blýskavice cílovníci dálava erb Filipíny Grónská zem hrachovina chléb nám dává ibis jasmín bílý krákorá lední hokej mává N O P Q R S T U V W X Y Z národ ó náš pán papírníci qílí orkán rarášek sekera trám učený vyučený wagón klád Xénokratés ý se ztrácí známá žena dlouhá hláska = čárka, krátká = tečka KÓD MORSEOVY ABECEDY POMOCÍ BAREVNÉ TABULKY Její použití je jednoduché a rychlejší než při používání pomocných slov. Při čtení postupujeme zleva doprava. Každé políčko představuje jednu část znaku a to podle barvy. V tabulce představují šedá pole čárku a zelená tečku. Pokud tedy luštíme znak.. postupujeme: šedá, zelená, šedá, zelená a dojdeme k písmenu C T E M N A I O G K D W R U S CH (Ö) Q Z Y C X B J P (Ä) L (Ü) F V H Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

23 EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Shrnutí tématu domácnost Značnou část našeho života strávíme doma zde vaříme a jíme, spíme, myjeme se, pereme prádlo, sledujeme televizi, pracujeme na počítači, čteme si a provozujeme řadu dalších činností. Někteří lidé doma i celodenně pracují. Abychom mohli všechny tyto činnosti provádět, a také pro pocit pohody, potřebujeme vodu, elektřinu, plyn, možnost komunikace aktivní (telefon) nebo alespoň pasivní (rádio, televize) a ještě řadu dalších věcí. Teprve když něco nefunguje neteče voda nebo nejde elektrický proud zjistíme, jak obtížně bychom mohli bez těchto vymožeností žít. Jednou z nejdůležitějších látek, které k dennímu životu potřebujeme, je voda. První veřejný vodovod v Praze byl vybudován v polovině 14. století. Voda byla rozváděna dřevěným potrubím, ale ne do jednotlivých domů jako dnes, ale do veřejných kašen. V moderní době je pitná voda dodávána vodárnou v Káraném (od roku 1914), z úpravny vltavské vody v Podolí (od roku 1929) a od roku 1972 ještě i ze Želivky. V Praze je průměrná spotřeba vody na jednoho obyvatele za rok 48 m 3. Tímto množstvím vody by se dal naplnit bazén 15 m dlouhý, 2,5 m široký a 1,3 m hluboký! Vodu doma potřebujeme na vaření, mytí a praní. Určitě víš, že pro praní a mytí je významná tvrdost vody čím je voda tvrdší, tím je spotřeba pracích prostředků a mýdla vyšší. Ale neméně důležitá je tvrdost vody i při vaření. Kvalitní a chutný čaj nikdy nepřipravíš z velmi tvrdé vody. Tvrdost vody v pražské vodovodní síti se pohybuje mezi 1-2 mmol/l, jde tedy o měkkou až středně tvrdou vodu. Mnohem více se o vodě dozvíš, pokud navštíš Muzeum pražského vodárenství v prostorách Podolské vodárny nebo Ekotechnické muzeum ve staré kanalizační čistírně v Bubenči. Další neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života je elektrická energie. Zatím je elektrické energie dostatek, ale nemusí to tak být vždy. Spotřeba elektrické energie totiž neustále stoupá a domácnosti se na tomto zvýšení podílejí. Zatímco v roce 1999 činila spotřeba elektrické energie v ČR něco málo přes 50 bilionů kwh, v roce 2006 to bylo už bezmála 60 bilionů, což je nárůst zhruba o 20 %. Přitom výroba a spotřeba elektrické energie vytváří 30 % emisí oxidu uhličitého (CO 2 ) vyrobeného člověkem. Měli bychom se zamyslet, zda elektřinou zbytečně neplýtváme, a udělat něco pro přírodu i pro svou peněženku. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

24 SHRNUTÍ TECHNIKA V I VE SBÍRKÁCH NTM Sbírka techniky v domácnosti obsahuje nejrůznější strojky od dřevěných praček a pístových vysavačů, přes loupače a krouhače ovoce a zeleniny, máselnice a zmrzlinové stojky až po moderní žehličky a pračky. Ve sbírce je i první šicí stroj přivezený do Čech Vojtou Náprstkem v roce Z druhé poloviny 19. století pochází např. i nejstarší žehličky na tekutý líh nebo Papinův hrnec. Jedním z nejpozoruhodnějších strojků ve sbírkách je šicí stroj KIMBALL MORTON v podobě lva, vyrobený ve Skotsku v roce 1876.

Pracovní list - vaření

Pracovní list - vaření Pracovní list - vaření Jaké spotřebiče doma používáte, chcete-li si ohřát vodu na čaj? Vyzkoušejte čtyři asi nejběžnější způsoby, kterými si můžete vodu na čaj ohřát. Můžete vodu ohřívat ve varné konvici,

Více

Pracovní list - Žárovka a zářivka

Pracovní list - Žárovka a zářivka Pracovní list - Žárovka a zářivka Než začnete měřit, nejděte důležité údaje na žárovce a zářivce Zářivka Napětí: U = V Příkon: P 0 = W Žárovka Napětí: U = V Příkon: P 0 = W Odhadněte, které osvětlení je

Více

ŠIFRY. 1) Morseova abeceda

ŠIFRY. 1) Morseova abeceda ŠIFRY V následujícím textu je shrnuto několik základních typů šifer, které by měla vlčata znát před tím, než se stanou skauty. U skautů se pak naučí mnohým dalším šifrám. 1) Morseova abeceda Nejdůležitější

Více

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti Název: Měření příkonu spotřebičů výpočet účinnosti hledání energetických úspor v domácnosti Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy)

Více

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA Cíl(e): Žáci vědí, že elektrické spotřebiče vypnuté v režimu stand-by také spotřebovávají elektrickou energii. Proto se naučí vypínat je úplně, když je to vhodné.

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Míček upustíme z výšky na podlahu o Míček padá zvětšuje se, zmenšuje se. Celková mechanická energie se - o Míček se od země odrazí a stoupá vzhůru zvětšuje se, zmenšuje se.

Více

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Úvod Jednoduché pokusy zahrnují 4 tématické oblasti: - Úspory energie při vaření - Úsporné spotřebiče v domácnosti

Více

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě 4.2.1 Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Předpoklady: 428, délková a objemová roztažnost napětí [V] 1,72 3,43 5,18 6,86 8,57 1,28 proud [A],,47,69,86,11,115,127,14,12,1 Proud [A],8,6,4,2 2 4 6

Více

Měřiče celkové spotřeby Eco-eye

Měřiče celkové spotřeby Eco-eye Při neustále rostoucích cenách elektrické energie je čas začít něco dělat se snižováním spotřeby. Stačí se zamyslet nad tím, jak lze ušetřit. Nejdůležitější je si uvědomit, kde se zbytečně plýtvá elektrickou

Více

Fyzikální veličiny. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou a jednotkou.

Fyzikální veličiny. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou a jednotkou. Fyzika 6 třída Fyzikální veličiny Projekt určený pro žáky šestého ročníku základní školy. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník

Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník Člověk a energie domácí projekt pro

Více

F - Elektrická práce, elektrický výkon, účinnost

F - Elektrická práce, elektrický výkon, účinnost F - Elektrická práce, elektrický výkon, účinnost rčeno jako učební text pro studenty dálkového studia a jako shrnující text pro studenty denního studia. VAIACE Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven

Více

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody PROTOKOL O LABORATORNÍ PRÁCI Z FYZIKY Téma úlohy: Účinnost různých způsobů ohřevu vody Pracoval: Třída: Datum: Spolupracovali: Teplota: Tlak: Vlhkost vzduchu: Hodnocení: Téma: Účinnost různých způsobů

Více

4.2.15 Rezistory, reostat

4.2.15 Rezistory, reostat 4.2.15 Rezistory, reostat Předpoklady: 040214 Př. 1: Sestav obvod složený z žárovky, potenciometru a baterie. Zapoj potenciometr jako: a) reostat b) potenciometr Vyzkoušej, v jakém rozsahu je možné regulovat

Více

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích www.ekoporadna.cz www.zeleneuradovani.cz Informační materiál byl realizován za finanční pomoci Státního fondu životního prostředíčr a Ministerstva životního prostředí (www.sfzp.cz, www.mzp.cz). Zastupitelé

Více

Název: Fyzika v kuchyni

Název: Fyzika v kuchyni Název: Fyzika v kuchyni Téma: měření teploty, účinnost Čas: 90 minut Věk: 13-16 Diferenciace: Připomínky, ICT podpora: Pokud možno, použijte termální kameru s možností prezentace snímku přes dataprojektor

Více

big turtle shell HI-FI KVALITA ZVUKU VESTAVĚNÝ ZDROJ ENERGIE PRO JINÁ ZAŘÍZENÍ

big turtle shell HI-FI KVALITA ZVUKU VESTAVĚNÝ ZDROJ ENERGIE PRO JINÁ ZAŘÍZENÍ big turtle shell BEZDRÁTOVÝ BLUETOOTH REPRODUKTOR HI-FI KVALITA ZVUKU VESTAVĚNÝ ZDROJ ENERGIE PRO JINÁ ZAŘÍZENÍ Vítejte ve světě totální zvukové svobody. www.outdoortechnology.com ANATOMIE... 1 DOBÍJENÍ...

Více

Kapitola 10 Osvětlení

Kapitola 10 Osvětlení Kapitola 10 Osvětlení 10.1 Osvětlení stručně Dnes si již málokdo umí představit, že by si po západu slunce nemohl v místnosti rozsvítit světlo. Za časů našich prababiček a pradědečků ovšem tato možnost

Více

Rezistory, reostat

Rezistory, reostat 4.2.14 Rezistory, reostat Předpoklady: 040213 Postřeh z minulých měření: Při sestavování obvodů jsme používali stále stejnou plochou baterku. Přesto při proudu 0,1 A bylo napětí baterky 4,5 V. Při proudu

Více

Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor

Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor ZÁSUVKA PRO PŘIPOJENÍ MĚŘENÉHO SPOTŘEBIČE DISPLEJ 1 d Při zvolení 1 d se měření automaticky ukončí po uplynutí 24 hodin od zapnutí. Měřicí

Více

8= >??> A A > 2= B A 9DC==

8= >??> A A > 2= B A 9DC== !"#$%&! '#!()*+,*-,#./'! " 0112&'3-.4)*)56-78"-*- &9-*)56--*! :-*./'!;) 2, ')'(.4;:!")*+,*-,"!9-*".4&2/< 8= >??> =@> A A =@ > 2= B A >C @D 9DC== @@$ AE EC F?@ @ 3 EG@= E@!"#$%&'() *+$,,-,./(. (.! "( ',)-(/01!')!

Více

STRÁŽCE SVĚTLA. Potřebné pomůcky: Stopky Tabulky na zapisování dat

STRÁŽCE SVĚTLA. Potřebné pomůcky: Stopky Tabulky na zapisování dat STRÁŽCE SVĚTLA Cíl(e): Žáci pochopí, jak se umělé osvětlení ve třídě podílí na spotřebě elektrické energie. Naučí se, jak jednoduše šetřit energií. Získají návyk zhasínat světlo, pokud zrovna není potřeba

Více

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel?

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel? 7.8. 2003 12:14:02 - Dům a byt Jedenáct rad pro úsporu energie v bytě I v běžné domácnosti lze snížit spotřebu energie Autor: Repro: Küpperbusch Kdo by se dnes nesnažil v domácnosti ušetřit? Vždyť vše

Více

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO.

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. 01) Složení látek opakování učiva 6. ročníku: Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů (tj. atomy, molekuly,

Více

Alarm proti ztrátě- návod na použití

Alarm proti ztrátě- návod na použití Alarm proti ztrátě- návod na použití Hlídání mobilního telefonu Hlídání domácích mazlíčků Hlídání dětí Volná regulace a kontrola ve vzdálenosti 0-25 metrů (tato vzdálenost je aktuální, pokud mezi přijímačem

Více

Souprava SET 840 S Vlastnosti

Souprava SET 840 S Vlastnosti Souprava SET 840 S Kompenzační pomůcka s audio výstupem a indukční smyčkou EZT 3011 a je určena pro spojení s klasickými sluchadly nebo běžnými sluchátky. Vlastnosti Bezdrátový přenos pomocí rádiových

Více

Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel

Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel Úspora elektrické energie v domě pomocí pohybových čidel Úvod...4 Pohybová čidla:...4 Čidel reagujících na pohyb osob je velké množství...4 PIR pohybové čidlo pro stropní montáž SSO2...4 Použité stropní

Více

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 3 Termodynamika - určení měrné

Více

15 Lze obarvit moře?

15 Lze obarvit moře? Lze obarvit moře? 15 Pomůcky Papír, tužka, kalkulačka Úvod Nejen v matematice, ale i v jiných oborech (fyzika, chemie, biologie) se pracuje s údaji, k jejichž zápisu se používají velká čísla (tj. čísla,

Více

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Hospodaření s energiemi Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Rozdělení tématu Hospodaření v domácnostech Hospodaření ve velkých organizacích Podrobnější rozdělení 1. Hospodaření v domácnostech 1.1 Pasivní

Více

Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem

Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem 4..13 Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem Předpoklady: 405, 407, 410 Pedagogická poznámka: Pokud necháte žáky zapojovat obvody, stihnou obtížnější početní příklady jen ti nejrychlejší (pokud

Více

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi EKOLOGIE autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Určitě jsi v nabídkových letácích elektroniky zaregistroval zkratku PHE. Jde o poplatek za ekologickou likvidaci výrobku. Částka takto uvedená

Více

ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL

ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ÚSPORA ELEKTRICKÉ ENERGIE V DOMĚ POMOCÍ POHYBOVÝCH ČIDEL Jana Kňavová Střední zdravotnická škola Benešov Máchova

Více

Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz

Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz Fyzika v experimentu

Více

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU Václav Piskač Gymnázium tř.kpt.jaroše, Brno Abstrakt: Příspěvek ukazuje možnost, jak ve vyučovací hodině propojit fyzikální experiment a početní úlohu způsobem, který výrazně zvyšuje

Více

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Jiří Tesař Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice KDF MFF UK PRAHA 1. 3. 2007 Zahřívání vody 11 o C Obr. 1a Obr. 1b Zahřívání vody Obr. 2b Obr. 2a Jaké otázky vyvolá

Více

Text, který bude přednášen

Text, který bude přednášen Text, který bude přednášen Snímek 0 (úvod) Dobrý den, jmenuji se Jan Poisl, jsem žákem Střední školy v Hradci Králové, studuji 3. ročník oboru Informační technologie a reprezentuji Královéhradecký kraj

Více

2.5.17 Dvojitá trojčlenka

2.5.17 Dvojitá trojčlenka 2..1 Dvojitá trojčlenka Předpoklady: 020 Př. 1: Čerpadlo o výkonu 1, kw vyčerpá ze sklepa vodu za hodiny. Za jak dlouho by vodu ze sklepa vyčerpalo čerpadlo o výkonu 2,2 kw? Čím výkonnější čerpadlo, tím

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Biostatistika Cvičení 7

Biostatistika Cvičení 7 TEST Z TEORIE 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový průměr je a) náhodná veličina, b) konstanta,

Více

Energie a já - soutěž.

Energie a já - soutěž. Energie a já - soutěž. Milí přemýšlivci! Klub malých debrujárů z Valašského Meziříčí pro vás připravil ve spolupráci s Hvězdárnou Valašské Meziříčí a Regionálním centrem, o. p. s. soutěž s názvem Energie

Více

orcas aktivní sluchátka

orcas aktivní sluchátka orcas aktivní sluchátka Ahoj. Dobrá volba. Díky, že jsi zvolil bezdrátová sluchátka Outdoor Tech ORCAS. Tvoje vnímání světa bude už za malou chvíli přenášeno bezdrátově. Tento manuál má za cíl Tě jen ujistit,

Více

Ostatní; 5% Sušička; 3% Vaření; 4%

Ostatní; 5% Sušička; 3% Vaření; 4% ÚČTY ZA ELEKTŘINU! Cíl(e): Spočítat spotřebu energie elektrických spotřebičů. Porozumět pojmu kwh a jeho výpočet. Podniknout akci na snížení energetické spotřeby. Obecný popis aktivity: My všichni používáme

Více

Energetický dotazník

Energetický dotazník Energetický dotazník Prosím vyplňte tento dotazník jako součást energetického šetření a vraťte jej zpět svému projektovému koordinátorovi. Formulář by měl být vyplněn během energetického šetření společně

Více

Příkon vybraných školních a domácích spotřebičů

Příkon vybraných školních a domácích spotřebičů Příkon vybraných školních a domácích spotřebičů RADIM KUSÁK, JANA VOMÁČKOVÁ Dvořákovo gymnázium a Střední odborná škola ekonomická, Kralupy nad Vltavou Abstrakt V rámci projektu e-vim (výuka interaktivní

Více

Výpočet hustoty, práce s tabulkami

Výpočet hustoty, práce s tabulkami Výpočet hustoty, práce s tabulkami Autor: Pavel Broža Datum: 3. 5. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, reistrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet hustoty vzor 1 (bez převodů jednotek) Dřevěné

Více

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska.

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska. Teplo a vnitřní energie pracovní list Vnitřní energie Všechny tělesa se skládají z částic, které vykonávají neustálý a neuspořádaný pohyb a které na sebe navzájem silově působí. Částice uvnitř všech těles

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 93 03 24

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 93 03 24 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 93 03 24 ROZMÍSTĚNÍ OBSLUŽNÝCH TLAČÍTEK 2 1. Nastavení na vysílač 2. Knoflík volby kmitočtu 3. FM vypínač 4. On/off ovládání hlasitost 5. Regulátor výšek 6. Regulátor basů 7. Potlačení

Více

VÝKON ELEKTRICKÉHO SPOTŘEBIČE

VÝKON ELEKTRICKÉHO SPOTŘEBIČE Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice VÝKON ELEKTRICKÉHO SPOTŘEBIČE Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk

Více

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení)

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) 4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) Předpoklady: 4204 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako dvouhodinové cvičení s polovinou třídy. Dělení je opět nutné, multimetry i samotné měření

Více

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci ROZMĚRY: 120*80*225 CM ROZMĚRY: 100*80*225 CM ROZMĚRY: 95*95*225 CM 1 Potřebné nástroje (nejsou součástí dodávky) Zkontrolujte, máte-li připravené následující nástroje, k dispozici dostatek suchého místa

Více

Baofeng UV-82. Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, Tel: ,

Baofeng UV-82. Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, Tel: , Baofeng UV-82 Návod k obsluze Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, email: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Zobrazení přístroje 1.1 Celkový

Více

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY Test z teorie 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový

Více

Řešení: Fázový diagram vody

Řešení: Fázový diagram vody Řešení: 1) Menší hustota ledu v souladu s Archimédovým zákonem zapříčiňuje plování jedu ve vodě. Vodní nádrže a toky tudíž zamrzají shora (od hladiny). Kdyby hustota ledu byla větší než hustota vody, docházelo

Více

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska.

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska. Teplo a vnitřní energie pracovní list Vnitřní energie Všechny tělesa se skládají z částic, které vykonávají neustálý a neuspořádaný pohyb a které na sebe navzájem silově působí. Částice uvnitř všech těles

Více

Případné technické změny, tiskové chyby a odlišnosti ve vyobrazení jsou vyhrazeny bez upozornění. 11 SIEMENS Název / Označení modelu Třída energetické účinnosti 1) A (nízká spotřeba energie) Aplus

Více

Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem

Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum I Úloha 9 Verze 161010 Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem Abstrakt: V úloze si osvojíte práci s jednoduchými elektrickými obvody.

Více

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti POSVIŤTE SI NA ÚSPORY Jak ušetřit elektřinu v domácnosti JAK UŠETŘIT V DOMÁCNOSTI ELEKTŘINU Co je cílem semináře přinést důležité a praktické informace a tipy, které vám pomohou v domácnosti s elektřinou

Více

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY G Gymnázium Hranice Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY

Více

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY Test z teorie 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový

Více

Vodorovný a svislý směr, určení polohy

Vodorovný a svislý směr, určení polohy VELIČINY A JEJICH MĚŘENÍ Vodorovný a svislý směr, určení polohy Vyrob si jednoduchou olovnici z nitě a matice podle učebnice. Na stěnu akvária s vodou zvenku připevni čtvrtku a vyznač na ní obyčejnou tužkou

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

AKTIVITA 9.1 KOLIK MÁME ELEKTRICKÉ ENERGIE?

AKTIVITA 9.1 KOLIK MÁME ELEKTRICKÉ ENERGIE? FOTOVOLTICKÝ KVĚT SCÉNÁŘ KTIVITY KTIVIT 9.1 KOLIK MÁME ELEKTRICKÉ ENERGIE? notace Elektřina je pro náš život velice důležitá, prakticky bychom bez ní dnes nemohli existovat. K její tvorbě využívají lidé

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

4.7.3 Transformátor. Předpoklady: 4508, 4701

4.7.3 Transformátor. Předpoklady: 4508, 4701 4.7.3 Transformátor Předpoklady: 4508, 4701 Pomůcky: jádro pro transformátor, cívky 60, 300, 600, 100, 1000 z, čtyři multimetry, vodiče, žárovka 6 V dvakrát, hřebík, cín, cívka 6 z, tavný závit, žiletky.

Více

Hustota naposledy

Hustota naposledy 1.4.1 Hustota naposledy Předpoklady: 010410 Pomůcky: Pedagogická poznámka: Tato hodina má smysl zejména v případě, že ji můžete realizovat ve třídě rozdělené na poloviny. V takovém případě je možné, že

Více

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH Cíl(e): Žáci vědí, kde naleznou informace o energetické spotřebě elektrických spotřebičů. Porozumí tomu, co nám říkají energetické štítky. Žáci si jsou vědomi, jaké výhody

Více

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov Mosty indikátor 06.43.19 PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Úkol: Fyzikální a chemická analýza vody Princip: Vlastním pozorováním získat poznatky o vlastnostech

Více

4.2.1 Elektrické obvody (cvičení)

4.2.1 Elektrické obvody (cvičení) 4.2.1 Elektrické obvody (cvičení) Předpoklady: Pedagogická poznámka: Tuto kapitolu učí autor jako dvouhodinové cvičení s polovinou třídy. Výuka s polovinou třídy je nutná, studenti se učí zacházet se novou

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 62 20 14

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 62 20 14 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 62 20 14 Pomocí této sady bezdrátově (rádiově) ovládaných síťových zásuvek zapnete a vypnete pohodlně osvětlení, ventilátory a ostatní elektrické spotřebiče z křesla, ze židle

Více

2.4.6 Hookův zákon. Předpoklady: 2405. Podíváme se ještě jednou na začátek deformační křivky. 0,0015 0,003 Pro hodnoty normálového napětí menší než σ

2.4.6 Hookův zákon. Předpoklady: 2405. Podíváme se ještě jednou na začátek deformační křivky. 0,0015 0,003 Pro hodnoty normálového napětí menší než σ .4.6 Hookův zákon Předpoklady: 405 Podíváme se ještě jednou na začátek deformační křivky. 500 P 50 0,0015 0,00 Pro hodnoty normálového napětí menší než σ U je normálové napětí přímo úměrné relativnímu

Více

b) nevodiče izolanty nevedou el. proud plasty, umělé hmoty, sklo, keramika, kámen, suché dřevo,papír, textil

b) nevodiče izolanty nevedou el. proud plasty, umělé hmoty, sklo, keramika, kámen, suché dřevo,papír, textil VEDENÍ EL. PROUDU V PEVNÝCH LÁTKÁCH 1) Látky dělíme (podle toho, zda jimi může procházet el.proud) na: a) vodiče = vedou el. proud kovy (měď, hliník, zlato, stříbro,wolfram, cín, zinek) uhlík, tuha b)

Více

KOMBINOVANÉ KOTLE. Dotované kotle EKODESIGN a 5. třída

KOMBINOVANÉ KOTLE. Dotované kotle EKODESIGN a 5. třída KOMBINOVANÉ KOTLE Dotované kotle EKODESIGN a 5. třída KOMBINOVANÉ KOTLE MODELY 2018 ATMOS KOMBI DC SP / DŘEVO PELETY PŘEDNOSTI KOTLŮ ATMOS n možná kombinace jednotlivých druhů paliv střídání paliva dřevo

Více

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah Fyzika 7. ročník Druhy látek a jejich vlastnosti Pohyb a síla Skupenství látek Vlastnosti pevných látek Vlastnosti kapalin Vlastnosti plynů Tlak v kapalinách a plynech Hydrostatický a atmosférický tlak

Více

Návod na kamerový komplet pro monit.techniky, bat. 5 digitál Obj. č: 34035

Návod na kamerový komplet pro monit.techniky, bat. 5 digitál Obj. č: 34035 Návod na kamerový komplet pro monit.techniky, bat. 5 digitál Obj. č: 34035 https://www.luda.farm/products/surveillance/machinecam-mobility/ Technická specifikace: Součást balení Kamera Pracovní frekvence

Více

SCC124. Autorádio s přehrávačem medií USB/MMC/SD napájení 24V. Uživatelská příručka

SCC124. Autorádio s přehrávačem medií USB/MMC/SD napájení 24V. Uživatelská příručka SCC124 Autorádio s přehrávačem medií USB/MMC/SD napájení 24V Uživatelská příručka Před prvním použitím si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby Obsah Funkce tlačítek na

Více

PŘÍRODA - VLASTNOSTI LÁTEK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi látek a jejich měřením.

PŘÍRODA - VLASTNOSTI LÁTEK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi látek a jejich měřením. PŘÍRODA - VLASTNOSTI LÁTEK Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi látek a jejich měřením. Vlastnosti látek všechny věci kolem nás jsou složeny z látek tyto

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova www.projektsako.cz Environmentální výchova Pracovní list č. 5 žákovská verze Téma: Salinita vod Ověření vodivosti léčivých minerálních vod Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Stanislava Typovská Student

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Kinematika pohybu Mirek Kubera žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje a vyhodnotí výsledky měření, užívá základní kinematické vztahy při

Více

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka.

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka. Cvičení 2 Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka Obsah a cíle cvičení Toto cvičení: 1. Vysvětlí, co jsou digitální vstupy a výstupy mikropočítače. 2. Vysvětlí, jak k mikropočítači připojit LED a tlačítka

Více

1.5.3 Archimédův zákon I

1.5.3 Archimédův zákon I 1.5.3 Archimédův zákon I Předpoklady: 010502 Pomůcky: voda, akvárium, míček (nebo kus polystyrenu), souprava na demonstraci Archimédova zákona, Vernier siloměr, čerstvé vejce, sklenička, sůl Př. 1: Sepiš

Více

Energetika v ČR XVIII. Solární energie

Energetika v ČR XVIII. Solární energie Energetika v ČR XVIII Solární energie Slunce snímek v oblasti rtg záření http://commons.wikimedia.org/wiki/file:sun_in_x-ray.png Projevy sluneční energie: - energie fosilních paliv (která vznikla z rostlinné

Více

Mobilní telefony, základnové stanice a zdraví

Mobilní telefony, základnové stanice a zdraví asociace provozovatelů mobilních sítí Brožuru vydala: Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Graf ické zpracování: SKALIN & LAYOUT, s. r. o. Podrobné informace na www.zdraviamobil.cz Odpovědi do

Více

Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče.

Ohmův zákon: Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče. .0. OHMŮV ZÁKON Zavedli jsme si veličiny elektrický proud a elektrické napětí. Otázkou je, zda spolu nějak tyto veličiny souvisí. Pokusy jsme už zjistili, že čím větší napětí je na zdroji, tím větší prochází

Více

1.2.5 Měříme objem III

1.2.5 Měříme objem III 1.2.5 Měříme objem III Předpoklady: 0204 Pomůcky: odměrné válce, 8 kostek Př. 1: Nakresli z pamětí schéma pro převádění jednotek objemu. Schéma pro převádění jednotek objemu: dvě řádky: o krychlové jednotky

Více

RYCHLÝ PRŮVODCE INSTALACÍ

RYCHLÝ PRŮVODCE INSTALACÍ RYCHLÝ PRŮVODCE INSTALACÍ RYCHLÝ PRŮVODCE INSTALACÍ Celý manuál a záruční podmínky je možné nalézt na: http://consumer.inosat.com/manualmy_cz.pdf 1 NABÍJENÍ BATERIE Uživatel bude automaticky informován

Více

4.2.7 Odpor kovového vodiče, Ohmův zákon

4.2.7 Odpor kovového vodiče, Ohmův zákon 4.2.7 Odpor kovového vodiče, Ohmův zákon Předpoklady: 4201, 4205, 4206 Př. 1: Změř závislost proudu procházejícího rezistorem na napětí (VA charakteristiku). Měření proveď pro dva různé rezistory. Hodnotu

Více

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek,

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, 1.6.4 Vaříme Předpoklady: 010603 Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, Pedagogická poznámka: Naměření pokusu by nemělo trvat déle než 20 minut. 20 minut

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Učebnice: R. Kolářová, J. Bohuněk - Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha, 2004 R. Kolářová, J. Bohuněk, M. Svoboda,

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

Spalování CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY POMŮCKY MATERIÁL. Experiment C-5

Spalování CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY POMŮCKY MATERIÁL. Experiment C-5 Experiment C-5 Spalování CÍL EXPERIMENTU Studium procesu hoření a spalování. Měření hladiny kyslíku v průběhu hoření svíčky. MODULY A SENZORY PC + program NeuLog TM USB modul USB 200 Oxymetr NUL 205 POMŮCKY

Více

Nápojový systém Zip HydroTap G4 BCS

Nápojový systém Zip HydroTap G4 BCS Oblast použití Příprava nápojů pro: > Domácnosti > Kanceláře > Jídelny / Bistra > Gastronomická zařízení / Hotely Informace o výrobku 1 / 6 Dotazy k výrobku: 596 550 207 vařící > chlazená + perlivá > G4

Více

Druhy a přeměny energie

Druhy a přeměny energie Druhy a přeměny energie ➊ Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku. NÁHLED ➋ Podle

Více

I. Definice energie, příklady, kdy člověk energii spotřebovává, rozlišení obnovitelných a neobnovitelných zdrojů energie

I. Definice energie, příklady, kdy člověk energii spotřebovává, rozlišení obnovitelných a neobnovitelných zdrojů energie Energie Ekologická výchova autorka: Mgr. Daniela Kosařová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 I. Definice energie, příklady, kdy

Více

4.2.10 Dělení napětí a proudu v elektrických obvodech (cvičení)

4.2.10 Dělení napětí a proudu v elektrických obvodech (cvičení) 4.2.10 Dělení napětí a proudu v elektrických obvodech (cvičení) Předpoklady: 4204, 4205, 4207, 4209 Pedagogická poznámka: Tato hodina nemá v klasické učebnici žádný ekvivalent. Osobně ji považuji za nutnou,

Více

Název DUM: Elektrická energie v příkladech I

Název DUM: Elektrická energie v příkladech I Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Elektrická energie

Více

Zn + 2HCl ZnCl 2 + H 2

Zn + 2HCl ZnCl 2 + H 2 ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY autoři, obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Kluci z chemického kroužku chystají ke dni otevřených dveří balón, který má obsah 10 litrů. Potřebují jej naplnit vodíkem, který

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více