AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov"

Transkript

1 AZBEST (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) Schválil: Leszek J. Stokłosa - generální ředitel Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno dne: Platnost od: Výtisk číslo: Tento dokument je důvěrný. Dokument, ani žádná z jeho částí nesmí být bez předchozího písemného souhlasu ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s. prozrazeny třetí straně. Naposledy vytištěno :38:00 Strana 1 (celkem 8)

2 Přehled změn Číslo změny Číslo strany vyjmuté vložené Předmět změny Datum Podpis Historie a řízení dokumentu Datum Důvod aktualizace Autor Schválil (jméno) (jméno a podpis) květen vydání Sekce bezpečnosti práce, pracovní hygieny a řízení Ing. Ivan Souček generální ředitel kvality listopad vydání Sekce podpory podnikání Ing. Ivan Souček generální ředitel březen vydání Ing. Jakub Hak Ing. Ivan Souček, Ph.D. generální ředitel leden vydání Petr Svoboda Leszek J. Stokłosa generální ředitel Naposledy vytištěno :38:00 Strana 2 (celkem 8)

3 Obsah Přehled změn Historie a řízení dokumentu Obsah Úvod Účel Rozsah platnosti Pojmy a zkratky Vlastnosti a účinky azbestu Povinnosti vedoucích zaměstnanců Povinnosti vedoucích zaměstnanců v oblasti přípravy a realizace investic Povinnosti vedoucích zaměstnanců v oblasti výroby a údržby Nakládání s odpadním azbestem OOPP pro práci s azbestem Seznam souvisejících dokumentů Obecně závazné právní předpisy Interní dokumentace společnosti Naposledy vytištěno :38:00 Strana 3 (celkem 8)

4 1. Úvod 1.1 Účel Směrnice stanovuje ochranu zaměstnanců společnosti a pracovníků jiných organizací před nepříznivými účinky práce s azbestem. 1.2 Rozsah platnosti Tato směrnice je závazná pro zaměstnance společnosti a pracovníky jiných organizací. 2. Pojmy a zkratky Zkratka / Pojem Vysvětlení Společnost ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s OOPP Osobní ochranné pracovní prostředky ŽP Životní prostředí Zaměstnanec společnosti Fyzická osoba, která je v pracovněprávním vztahu se společností na základě pracovní smlouvy nebo dohody, popř. fyzická osoba, která zastává pracovní pozici ve společnosti na základě jiných dohod a smluv. Pracovník jiné organizace Kontraktor a veškeré osoby, které jménem kontraktora poskytují konkrétní plnění společnosti. Kontraktor Právnická nebo fyzická osoba, která je v obchodněprávním nebo občanskoprávním vztahu se společností a jako smluvní strana (dlužník) poskytuje, respektive je povinna poskytovat smluvní (popř. ze smluvního vztahu vyplývající zákonné) plnění společnosti. Naposledy vytištěno :38:00 Strana 4 (celkem 8)

5 3. Vlastnosti a účinky azbestu 3.1 Azbestem se rozumí vláknité silikáty ze skupiny serpentitů a amfibolitů, kterými jsou například aktinolit, amosit, anthofylit, chrysotil (bílý azbest), krokydolit a tremolit (modrý azbest). 3.2 Azbest byl zařazen mezi nebezpečné látky, které jsou klasifikovány jako: karcinogenní - které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu rakoviny, mutagenní - které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození. 3.3 Tabulka přípustných expozičních limitů: Látka Přípustný expoziční limit početní koncentrace azbestová vlákna (počet respirabilních vláken.cm -3 ) chrysotil 0,6 amfibolové azbesty 0,3 umělá minerální vlákna např. čedičová, skleněná, strusková 1 hmotnostní koncentrace (mg/m3) umělá minerální vlákna (vlákna všech rozměrů) 4 4. Povinnosti vedoucích zaměstnanců 4.1 Vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení odpovídají za dodržování právních předpisů o ochraně před účinky azbestu. 4.2 Vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení jsou povinni identifikovat místa s možným výskytem azbestu a zjištěný výskyt zaznamenat do seznamu míst s výskytem azbestu. V případě nálezu materiálu, o kterém nelze rozhodnout, zda se jedná o azbest, nutno plnit veškerá opatření uvedená v této směrnici až do doby výsledků analýzy. 4.3 Vedoucí zaměstnanci jsou povinni zajistit prokazatelné proškolení osob před započetím prací s azbestem. 4.4 Vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení jsou povinni zajistit dodržování zákazu práce s azbestem mladistvým, těhotným ženám a ženám do konce 9. měsíce po porodu. Zaměstnanci společnosti se musí vyhnout nakládání s azbestem tam, kde nám toto zajišťuje profesionálně školený kontraktor. 5. Povinnosti vedoucích zaměstnanců v oblasti přípravy a realizace investic 5.1 Vedoucí zaměstnanci v oblasti přípravy a realizaci investic musí zajistit aby: do projektové dokumentace staveb a zařízení byly zahrnuty požadavky obecně závazných právních předpisů a interní dokumentace společnosti v platném znění (viz kapitola 9 Související dokumentace, této směrnice), Naposledy vytištěno :38:00 Strana 5 (celkem 8)

6 5.1.2 v průběhu realizace byla dodržována doporučovaná technická opatření ochrany proti účinkům azbestu, neopomenutelným účastníkem připomínkového a přejímacího řízení bylo oddělení HSQ. 6. Povinnosti vedoucích zaměstnanců v oblasti výroby a údržby 6.1 Vedoucí zaměstnanci v oblasti výroby a údržby jsou povinni aby: při provádění údržby, jako např. - generální oprava zařízení, demontáž, či výměna zařízení byly před započetím prací osoby pracující s azbestem prokazatelně proškoleny byly zpracovány postupy prací obsahující informace o: a) místu vykonávání prací. b) povaze a pravděpodobné době trvání prací. c) metodách vykonávaných prací s materiály obsahujícími azbest. d) zařízení používaném pro ochranu zdraví zaměstnanců vykonávajících práci s azbestem a materiály obsahujícími azbest a pro ochranu jiných osob přítomných na pracovišti a v blízkosti pracoviště. e) opatření k ochraně zdraví při práci. f) technologických postupech používaných při zacházení se stavebními materiály obsahujícími azbest, které musí být upraveny tak, aby se předcházelo uvolňování azbestového prachu do ovzduší. g) způsobu vymezení kontrolovaného pásma se všemi náležitostmi. Zaměstnanci v kontrolovaném pásmu musejí být vybaveni ochranným oděvem a osobními ochrannými pracovními prostředky k zamezení expozice azbestu dýchacím ústrojím. Ochranný oděv musí být ukládán odděleně od občanského oděvu na místě k tomu určeném a řádně označeném; po každém použití musí být provedena kontrola, zda není ochranný oděv poškozen, a musí být vyčištěn. Je-li ochranný oděv poškozen, musí být před dalším použitím opraven. Bez kontroly a následně provedené opravy nebo výměny poškozené části nelze ochranný oděv znovu použít. Ochranný oděv zůstává na označeném místě u zaměstnavatele. Pokud je prán nebo čištěn mimo podnik zaměstnavatele, přepravuje se v uzavřených kontejnerech. h) přidělování vhodných OOPP pro ochranu proti vlivu azbestu zaměstnancům na kontrolovaných pracovištích. i) zákazech v kontrolovaném pásmu, nelze tam jíst, pít ani kouřit; pro tyto účely musí být vyhrazeno a řádně označeno místo, které není kontaminováno azbestem a musí do něj být zamezen přístup nepovolaným osobám. j) zákazu vstupu zaměstnanců, kteří nejsou vybaveni OOPP celá plocha byla označena a opatřena výstrahou: NEBEZPEČÍ AZBESTU - používejte předepsané ochranné prostředky! Aktuální databáze zařízení, kde se ve společnosti vyskytuje azbest, je umístěna v EDMS pod názvem Výskyt azbestu v CRC. Naposledy vytištěno :38:00 Strana 6 (celkem 8)

7 7. Nakládání s odpadním azbestem 7.1 Odpady z materiálů obsahujících azbest musí být sbírány a odstraňovány z pracoviště v uzavřených, k tomu určených a utěsněných nádobách, označených identifikačním listem nebezpečného odpadu Izolační materiál s obsahem azbestu (k dispozici u zaměstnanců oddělení ŽP a kvality produktů). 7.2 Likvidaci azbestem kontaminovaných odpadů musí provádět autorizovaná firma oprávněná k nakládání s tímto nebezpečným odpadem předepsaným způsobem. 8. OOPP pro práci s azbestem 8.1 Pro drobné práce s azbestem, azbestovou šňůrou, těsněním apod.: a) předepsaný ochranný oděv, b) uzavřené brýle, c) helma, d) PVC rukavice, e) pracovní obuv S-3, f) filtrační polomaska proti částicím s výdechovým ventilkem, např. respirátor REFIL Při likvidaci azbestových dílů a izolací stavebních, strojních, potrubních atd.: a) izolační omyvatelný ochranný oděv, b) bavlněné spodní prádlo, c) rukavice PVC nebo gumové, d) pracovní obuv S-3, e) helma, f) ochranná maska s filtrem proti aerosolům P3, v případě menšího rozsahu prací lze použít filtrační polomasku proti částicím s výdechovým ventilkem, např. respirátor REFIL 851. Naposledy vytištěno :38:00 Strana 7 (celkem 8)

8 9. Seznam souvisejících dokumentů 9.1 Obecně závazné právní předpisy Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, v platném znění Zákon 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), v platném znění Nařízení vlády č. 11/2002 Sb., kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů, v platném znění Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci, v platném znění Vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli, v platném znění 9.2 Interní dokumentace společnosti Směrnice č. 118 Směrnice č. 415 Směrnice č. 422 Směrnice č. 435 Školení a přezkušování znalostí problematiky BOZP, PO, ŽP, kvality a speciální školení Povinnost používání OOPP v prostorách a na pracovištích ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s. Bezpečnostní pravidla pro pracovníky jiných organizací Povolení k práci Naposledy vytištěno :38:00 Strana 8 (celkem 8)

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění

Více

Kontrola dodržování předpisů

Kontrola dodržování předpisů Kontrola dodržování předpisů BOZP, ŽP a PO (2. úroveň dokumentace TMS) (3. vydání) Schválil: Marek Świtajewski - generální ředitel Zpracovatel: Sekce podpory podnikání Správce dokumentace: Technik organizace

Více

Legislativa zabývající se problematikou azbestu

Legislativa zabývající se problematikou azbestu Legislativa zabývající se problematikou azbestu Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích o zajištění bezpečnosti a ochrany

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, 460 31 Liberec 1, P.O.Box 141 1. IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO 2. KÓD 3. POJMENOVÁNÍ (NÁZEV) ŽIVOTNÍ SITUACE HLÁŠENÍ O POUŽÍVÁNÍ BIOLOGICKÝCH

Více

Hluk a vibrace. Směrnice č. 410 Hluk a vibrace. (2. úroveň dokumentace TMS) (6. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov

Hluk a vibrace. Směrnice č. 410 Hluk a vibrace. (2. úroveň dokumentace TMS) (6. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov Hluk a vibrace (2. úroveň dokumentace TMS) (6. vydání) Schválil: Anna Wydrzyńska - generální ředitel Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno dne: 4.7.2014 Platnost

Více

PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU

PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU PŘEDEMOLIČNÍ PRŮZKUM STAVEB SANACE STAVEB S VÝSKYTEM AZBESTU Jan Mičan Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 Brno, e-mail: mican@eap.cz Výskyt azbestu - příroda Všechny formy azbestu vyrobeny

Více

Práce s biologickými činiteli

Práce s biologickými činiteli 5.17.10.6. Práce s biologickými činiteli http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizace-praci/praces-biologickymi-ciniteli Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií. Podmínky ochrany

Více

NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM,

NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM, AKTUÁLNÍ LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM, implementace norem EU do českých, nakládání s odpady s obsahem azbestu. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO,

Více

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Dle 19 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,

Více

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční Strana 4250 Sbírka zákonů č. 246 / 2018 246 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3. října 2018, kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 šampon na čištění koberců- aktivní pěna 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku

Více

1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora Bezpečnostní list List: 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název přípravku: MERKUR prací gel color Použití látky nebo přípravku:

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

OPRAVA STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ

OPRAVA STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ OPRAVA STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ OBJEKTU ZŠ a MŠ NÁM. MIKULÁŠE Z HUSI TÁBOR Investor: MĚSTO TÁBOR, ŽIŽKOVO NÁM. 2, 390 15 TÁBOR Oprava střešního pláště objektu ZŠ a MŠ nám. Mikuláše z Husi, Tábor Střešní konstrukce

Více

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely Odborný termín nebezpečné místo nebezpečný prostor následek riziko míra rizika opatření Praktický příklad 1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu

Více

PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO,

PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA. ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO, PROCESY ŘEŠENÍ ODSTRANĚNÍ AZBESTOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ A JEJICH KONTROLA ING. JAN MIČAN Ekologické audity a posudky s.r.o., Míčkova 66, 614 00 BRNO, e-mail: mican@eap.cz Formy azbestu Amfiboly (jinorázy) mají

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Zdravotní rizika při práci s materiály obsahujícími azbest

Zdravotní rizika při práci s materiály obsahujícími azbest Zdravotní rizika při práci s materiály obsahujícími azbest Azbest jako zdroj ohrožení zdraví Většina současné expozice naší populace azbestu pochází z využití a zneškodňování odpadů obsahujících azbest.

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY

INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY INSTRUKCE PRO NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY listopad 2012 Evidenční číslo dokumentace: 49112 Výtisk číslo: 1 Zpracoval: Ing. Jan Mičán, odborný zástupce pověřené osoby MŽP ČR a MZD ČR Vyhotoveno

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 22.1.2006 Datum revize: 1 Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : ostatní označení výrobce p/n 810-033-100 až 810-036- 100, 810-042-200

Více

Zátěž chemickými látkami

Zátěž chemickými látkami 5.6.10.2. Zátěž chemickými látkami http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/zatezchemickymi-latkami Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií. Podmínky ochrany zdraví při

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-1500 (Vodivostní standard 1500 µs/cm)

1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-1500 (Vodivostní standard 1500 µs/cm) Str. 1 z 6 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název (Vodivostní standard 1500 µs/cm) 1.2 Použití: Standard pro kalibraci konduktometru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

5.6.10.1. Prach http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/prach Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií ve vztahu k přípustnému expozičnímu limitu (PEL). Podmínky ochrany

Více

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu)

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) Stránka 1 z 5 Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/ podniku 1.1 Identifikace látky/přípravku: siastrip

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA LIKVIDACE AZBESTU

TECHNICKÁ ZPRÁVA LIKVIDACE AZBESTU Jan Pavlát Projektová činnost ve výstavbě Sídlo firmy Severní 1953, Teplice 415 01 Tel.: 775 099 340 Kancelář Tyršova 1007, Teplice 415 01 Email : jan.pavlat@post.cz Web : projekcepavlat.cz TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení Právní předpisy pro ochranu zdraví zaměstnanců při práci Stav ke dni 1.1.2004 Novelizace zák.č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhláška MZ č.288/2003 Sb. Vyhláška MZ č.432/2003 Sb. S účinností

Více

Elektrické zajištění zařízení pro strojní opravu

Elektrické zajištění zařízení pro strojní opravu Elektrické zajištění zařízení pro strojní opravu (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) Schválil: Leszek J. Stokłosa - generální ředitel Zpracovatel: Sekce údržby Správce dokumentace: Technik organizace

Více

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav listopad 2017 1 SMĚRNICE 98/24/ES o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli

Více

Úrazy, hlášení, registrace, vyřizování náhrad škod

Úrazy, hlášení, registrace, vyřizování náhrad škod Úrazy, hlášení, registrace, vyřizování náhrad škod (2. úroveň dokumentace TMS) (7. vydání) Schválil: Anna Wydrzyńska - Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.17.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Technologický postup BD Jablonecká , Praha 9 Prosek

Technologický postup BD Jablonecká , Praha 9 Prosek EKOLSAN.CZ, s.r.o. Hraničky 301/5, 625 00, Brno IČ: 269 39 592 DIČ: CZ 26939 592 e-mail: matejka@ekolsan.cz tel: 775705447 Zastupuje: Petr Matějka jednatel Technologický postup BD Jablonecká 698-711, Praha

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu)

Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) Stránka 1 z 5 Dobrovolné bezpečnostní informace pro brusiva na podkladech (ve formátu Bezpečnostního listu) 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/ podniku 1.1 Identifikace látky/přípravku: Brusiva

Více

Strana: 1 ze 5 Vydání: 1 www.vysplan.cz

Strana: 1 ze 5 Vydání: 1 www.vysplan.cz A1-PLÁN BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI strana 1 Příloha č. 3 Přehled právních předpisů Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v platném znění Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů Jaroslav Mráz Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Státní zdravotní ústav, Praha 1 Zmenšení rozsahu předpisu

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Změna: 68/2010 Sb. Změna: 93/2012 Sb. Změna: 9/2013 Sb. Změna: 32/2016 Sb. Změna: 246/2018 Sb.

Více

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH) SONET prášek do myček nádobí

Bezpečnostní list Podle Nařízení ES č. 1907/2006 (REACH) SONET prášek do myček nádobí Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 SONET prášek do myček nádobí 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Chemický název látky/obchodní název přípravku: SONET prášek do myček nádobípráškový

Více

ČÁST PRVNÍ Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ Předmět úpravy Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 361/2007 Sb. Nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdr... - znění dle 32/2016 Sb. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007,

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů

Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů MLADÍ LIDÉ jsou nezkušení a nezralí, nejsou si vědomi rizik, nemají dostatečnou odbornou způsobilost a vzdělání; nejsou si vědomi svých povinností a práv a povinností

Více

A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY

A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY A Z B E S T NAKLÁDÁNÍ S AZBESTOVÝMI MATERIÁLY A ODPADY Aktualizace - 28. 2. 2007 Azbest a jeho vlastnosti: CO JE TO AZBEST Azbest (osinek) je přírodní minerál ze skupiny silikátů, který se v přírodě vyskytuje

Více

Problematika azbestu. z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví. Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje MUDr.

Problematika azbestu. z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví. Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje MUDr. Problematika azbestu z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje MUDr. Hana Strnadová zájem + úkol + postoj OOVZ = ochrana zdraví speciální Legislativa

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.6.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 )

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 ) Strana 786 Sbírka zákonů č. 61 / 2018 Částka 30 61 VYHLÁŠKA ze dne 4. dubna 2018 o seznamu nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a podmínkách nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CALCIDENT. Datum vydání: 18.7.2013 Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CALCIDENT. Datum vydání: 18.7.2013 Strana 1 z 5 Datum vydání: 18.7.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Název výrobku: Calcident 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití:

Více

A Z B E S T v komunálním prostředí

A Z B E S T v komunálním prostředí A Z B E S T v komunálním prostředí CO JE TO AZBEST Azbest a jeho vlastnosti: Azbest (osinek) je přírodní minerál ze skupiny silikátů, který se v přírodě vyskytuje v několika formách azbestových minerálů

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

PROMALAN -HT, -CR 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU

PROMALAN -HT, -CR 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU Datum vydání: 17. 7. 2007 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky / přípravku Název: PROMALAN -HT PROMALAN -CR Další názvy: 1.2 Použití látky

Více

ZÁKONÍK PRÁCE. prováděcí nařízení vlády a další související předpisy. s komentářem k 1. 1. 2012. 6. aktualizované vydání

ZÁKONÍK PRÁCE. prováděcí nařízení vlády a další související předpisy. s komentářem k 1. 1. 2012. 6. aktualizované vydání ZÁKONÍK PRÁCE prováděcí nařízení vlády a další související předpisy s komentářem k 1. 1. 2012 6. aktualizované vydání 1. aktualizace k 1. 4. 2012 Str. 445 Druhá věta komentáře k 310 a 311 zní: Dohodu,

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Stránka 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Obchodní název přípravku: EKOPLAST NRB 1.2 Použití přípravku: ucpávání odpichových otvorů vysokých pecí 1.3 Identifikace výrobce:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 29.6.2000 Datum revize:20.11.2003, 23.5.2008 1 Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : EPOXY POWDER (GREEN). Další kódy výrobce: 811-140,

Více

č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Ve znění: č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Předpis č. K datu Poznámka 68/2010 Sb. (k 1.5.2010) mění, celkem 53 novelizačních

Více

Vzorový postup odstraňování azbestu

Vzorový postup odstraňování azbestu Vzorový postup odstraňování azbestu 1. Praktické provádění odstranění azbestu. 2. Chronologie prací. 3. Požadavky na technické vybavení. Mgr. Rudolf Jaszay TREPART s.r.o. 1. Hlavní předpoklady pro výběr

Více

361/2007 Sb. -, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci - poslední stav textu

361/2007 Sb. -, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci - poslední stav textu 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Změna: 68/2010 Sb. Změna: 93/2012 Sb. (část) Změna: 93/2012 Sb. Změna: 9/2013 Sb. Změna: 32/2016

Více

Podmínky pro prodej dle zákona 356/2003 Sb. Klasifikace chemických látek a přípravků dle 2 odst. 8 zákona 356/2003 Sb.

Podmínky pro prodej dle zákona 356/2003 Sb. Klasifikace chemických látek a přípravků dle 2 odst. 8 zákona 356/2003 Sb. Klasifikace chemických látek a přípravků dle 2 odst. 8 zákona 356/2003 Sb. 1 / 8 Nebezpečné látky a přípravky jsou látky a přípravky, které vykazují jednu nebo více nebezpečných vlastností a pro tyto vlastnosti

Více

361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Změna: 68/2010 Sb. Změna: 93/2012 Sb. Změna: 9/2013 Sb. Vláda nařizuje podle 21 písm. a) zákona

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) Stránka 1 z 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku: CHEMOBET HR (0-3) 1.2 Použití přípravku: opravy vyzdívek vysokopecních žlabů. Možno použít na žhavé vyzdívky

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název Roztok pufru, ph 4 1.2 Použití: Standard pro kalibraci phmetru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics, spol.

Více

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice Bezpečnost a spolehlivost v technologických provozech kontakt: Petr Alexa, Institut fyziky A 948, petr.alexa@vsb.cz mobil: 607 683 702 konzultační hodiny: středa 11:00 12:00, A 948 požadavky k zápočtu

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) EFEKTOR. Datum vydání: Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) EFEKTOR. Datum vydání: Strana 1 z 5 Datum vydání: 15.7.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Název výrobku: Efektor 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST SS002 Bezpečnostní list přepracovaný dle přílohy I Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ve znění pozdějších úprav

BEZPEČNOSTNÍ LIST SS002 Bezpečnostní list přepracovaný dle přílohy I Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ve znění pozdějších úprav 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Další názvy látky: Regenerační sůl pro změkčovače 25 kg, chlorid sodný Registrační číslo: není předmětem registrace

Více

Hodnocení zdravotních rizik pro práce s látkami a směsmi karcinogenními, mutagenními a toxickými pro reprodukci kategorie 1A a 1B

Hodnocení zdravotních rizik pro práce s látkami a směsmi karcinogenními, mutagenními a toxickými pro reprodukci kategorie 1A a 1B Hodnocení zdravotních rizik pro práce s látkami a směsmi karcinogenními, mutagenními a toxickými pro reprodukci kategorie 1A a 1B Interní směrnice: ABC 123-45 Společnost: Adresa pracoviště: Vypracoval

Více

Sbírka: 106/2010 Částka: 39/2010. Derogace Novelizuje: 1/2008

Sbírka: 106/2010 Částka: 39/2010. Derogace Novelizuje: 1/2008 19.4.2010 Sbírka: 106/2010 Částka: 39/2010 Derogace Novelizuje: 1/2008 106 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. března 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením

Více

Nakládání s odpady obsahujícími azbest Národní referenční laboratoř a oddělení pro hygienu půdy a odpadů

Nakládání s odpady obsahujícími azbest Národní referenční laboratoř a oddělení pro hygienu půdy a odpadů Nakládání s odpady obsahujícími azbest Národní referenční laboratoř a oddělení pro hygienu půdy a odpadů Zdroje azbestu Většina současné expozice naší populace azbestem pochází z využití a zneškodnění

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle 1907/2006/EC článek 31

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle 1907/2006/EC článek 31 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku BEZPEČNOSTNÍ LIST podle 197/26/EC článek 31 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Směs Číslo 98401 Další názvy směsi 1.2. Příslušná určená použití směsi Určená použití látky/směsi Reagencie

Více

STAVBA: INVESTOR: Schválil: Vypracoval: Ing. Rostislav Horejsek

STAVBA: INVESTOR: Schválil: Vypracoval: Ing. Rostislav Horejsek INVESTOR: STAVBA: Schválil: Vypracoval: Ing. Rostislav Horejsek Ukrajinská 2, Brno 625 00, tel.: 547 218 164, 547 353 413, e-mail: info@rekostav-zti.cz, www.rekostav-zti.cz, Úvodní informace Ukrajinská

Více

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D.

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. 7. listopadu 2014 - Přerov 1 Obsah přednášky 1. Úvod 2. Systém kontroly BOZP v ČR 3. Chemické látky a směsi

Více

zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) KAMMAL 30

zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) KAMMAL 30 zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku: 1.2 Použití přípravku: kamnářská malta

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

1 Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií 2 -

1 Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií 2 - 432 VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci č. 361/2007 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 12. prosince 2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 68/2010 Sb. (k 1.5.2010) mění, celkem 53 novelizačních

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2003 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název Roztok pufru, ph 7 1.2 Použití: Standard pro kalibraci ph-metru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics, spol.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CERADENT. Datum vydání: Strana 1 z Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CERADENT. Datum vydání: Strana 1 z Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání: 15.7.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Název výrobku: Ceradent 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití:

Více

SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM

SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM Podle Zákona č.262/2006 Sb. Zákoníku práce, ve znění pozdějších úprav,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CONVERTIN HART. Datum vydání: Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) CONVERTIN HART. Datum vydání: Strana 1 z 5 Datum vydání: 12.6.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Název výrobku: Convertin Hart 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST SS0367 Bezpečnostní list přepracovaný dle přílohy I Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ve znění pozdějších úprav

BEZPEČNOSTNÍ LIST SS0367 Bezpečnostní list přepracovaný dle přílohy I Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ve znění pozdějších úprav 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Další názvy látky: nejsou známy Registrační číslo: není předmětem registrace 1.2 Použití látky nebo přípravku:

Více

Provozní bezpečnostní předpis Kontrola a monitoring ovzduší při práci na pracovištích ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s.

Provozní bezpečnostní předpis Kontrola a monitoring ovzduší při práci na pracovištích ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s. Provozní bezpečnostní předpis Kontrola a monitoring ovzduší při práci na pracovištích ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s. (3. úroveň dokumentace TMS) (1. vydání) Schválil: Ing. Michal Šulc - vedoucí oddělení HSQ Zpracovatel:

Více

OSOBNÍ OCHRANNÉ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO PRÁCI S PŘÍPRAVKY A DALŠÍMI PROSTŘEDKY NA OCHRANU ROSTLIN

OSOBNÍ OCHRANNÉ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO PRÁCI S PŘÍPRAVKY A DALŠÍMI PROSTŘEDKY NA OCHRANU ROSTLIN OSOBNÍ OCHRANNÉ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRO PRÁCI S PŘÍPRAVKY A DALŠÍMI PROSTŘEDKY NA OCHRANU ROSTLIN Při návrhu osobních ochranných pracovních prostředků (dále jen OOPP) pro práci s přípravky na ochranu rostlin

Více

DOLNÍ LUKOVSKÝ RYBNÍK oprava hráze a bezpečnostního přelivu

DOLNÍ LUKOVSKÝ RYBNÍK oprava hráze a bezpečnostního přelivu DOLNÍ LUKOVSKÝ RYBNÍK oprava hráze a bezpečnostního přelivu v k.ú. Lukov u Zlína Dokumentace k realizaci stavby E. Zásady organizace výstavby Datum: 11/2012 Vypracoval: Ing. Marek Krčma Číslo zakázky:

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Easy glasspost. Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Easy glasspost. Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5 Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Kompozitní čepy s

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Vápník 600 A

BEZPEČNOSTNÍ LIST Vápník 600 A 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Obchodní název přípravku Název : Další názvy přípravku: Kód: 204 Použití přípravku Určené nebo doporučené použití přípravku Diagnostická

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více