K čemu jsou nám řeky dobré - co formuje veřejný zájem. Josef K. Fuksa, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka, v.v.i.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "K čemu jsou nám řeky dobré - co formuje veřejný zájem. Josef K. Fuksa, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka, v.v.i."

Transkript

1 K čemu jsou nám řeky dobré - co formuje veřejný zájem Josef K. Fuksa, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka, v.v.i. Národní dialog o vodě, Skalský dvůr,

2 Na začátek: K čemu jsou řeky dobré, vidíme (alespoň) dvojmo: Přírodní funkce: Historická i současná tvorba krajiny, transport vody, ekosystémy. Antropogenní přístup: Zdroje vody a obživy vůbec, recipient odpadních vod, energetika, doprava, turistika. Jak to bylo, jak by to mohlo jít dále (???) Co je to vodní tok, čili potok řeka: Součást globálního ekosystému, stroj, který odvádí srážkovou vodu zpět do oceánu, resp. stroj měnící potenciální energii srážkové vody na kinetickou. Během toku k moři stroj koná práci, koná ji i dnes. Řeky vytvořily na souši krajinu, staly se sladkovodním ekosystémem, posloužily jako migrační cesta a biotop nakonec i pro člověka, který řeky intenzívně využívá.

3 Co praví Kosmas o povodí Labe (překlad W.W.Tomek 1874): Pro Moravu + Dyji a pro Odru to nakonec platí taktéž

4 Jak v ČR - na Střeše Evropy - bilance z Ročenek ŽP: Pod 30% naměřených srážek odteče řekami, kde je zbytek? Zbytek cirkuluje v systému (malý oběh), nakonec také odteče. Sumární zatížení odtoku odpadními vodami je mezi 3 4 %. 81,3 % obyvatelstva je napojeno na kanalizaci s fungující ČOV. Vypouštění splašků = cca 72% vyrobené pitné vody. mil. m3/ ČR/rok Srážky Roční odtok % odtoku 23,9 27,1 34,5 23,5 24,3 26,1 33,0 29,2 23,8 34,7 20,6 24,3 20,7 Vyrobená pitná voda Vypouštění splaškových vod % odpadních vod do odtoku ,0 3,3 2,6 3,6 4,1 3,1 2,1 3,3 3,5 2,2 4,1 4,2 4,2 A co ti okolo Střechy Evropy? Pouštějte nám vodu!!

5 Trenberth et al, 2006 POZOR: Zcela vpravo je malý oběh odpar z pevniny (mnohonásobný) + transport do oceánu.

6 Zemský budget [10 12 milionů m 3 nebo 10 3 km 3 /rok ] 486 NEBE RT = 8 days Atmosféra 0,001% MÓŘE Oceán RT = 2500 years 40 97,5% ZEMĚ Pevnina 2,4% RT = 32 days Odtok řekami do oceánu Data: Trenberth et al, 2006, zpracování JKF

7 UPSTREAM PP autochtonní, instream: DOM + FPOM + CPOM PP alochtonní, terestrická: CPOM Metabolizmus říčního ekosystému (obecně) Transport. Storage (roční cykly), retence podporuje utilizaci. Downstream: Roste význam přísunu z upstream (proti laterálnímu). Roste význam procesů instream. Mění se P/R : P/R > 1: export downstream. P/R < 1: utilizace externích zdrojů. Utilizace: Mineralizace CPOM FPOM Sekundární produkce (benthos a spol) Cyklování živin /spiralling) DOWNSTREAM

8 Základní pojmy Řeka je stroj, odvádějící srážky do móře. Učebnicová doba zdržení v řekách je 32 dní, v atmosféře 8 dní. Řeka/stroj pracuje, vytváří krajinu, později také habitaty, ještě později umožnila člověkovi usazovat se ve stabilních sídlech, vyrábět energii atd. Řeka je lineární struktura, protéká celou krajinou, nelze na ní vymezit oddělenou chráněnou oblast jako v krajině. Dnes člověk občas tuší, že užívání má limity. Hardin, 1968: The Tragedy of the Commons: Od jisté úrovně intenzity je užívání veřejného statku nutno regulovat. I užívání veřejného statku voda, řeky atd. musí být regulováno KÝM, JAK, PRO KOHO? Víme co od řek chceme? Aby pro nás pracovaly a živily nás. Aby prospívaly a neškodily.. Aby tu byly, tekly, dělaly krajinu a kulturu, úrodu

9 Co chceme od řek dříve a nyní. Základ a ochrana lidských sídel. Doprava: Migrace podél řek, lodní doprava jako jediná. Dnešní měřítka a dnešní/budoucí potřeby. Energetika: Jediný velký zdroj energie do středověku. Dnes hydroelektrárny (velké a malé) a chlazení tepelných. (A kompenzace výkyvů, zejména solárních a větrných systémů.) Recipient. Zdroj vody: Zemědělství. Pitná voda. Krajina. Další obživa: Rybolov. Turistika. Krásno, kultura, dědictví Velmi závažné, velmi podceňované, často zaměňované s turistickým a kulturním byznysem.

10 Předmět zájmu o řeky - přístupy 1. Rybolov, doprava (podél i přes), užívání řek. 2. Ochrana lidských sídel. 3. Zdroj vody a vypouštění odpadních vod a odpadů. + Jakost vody, hygiena atd. 4. Plavba, energetika (dnes a zítra). 5. Povodňová ochrana, regulace, urbanismus století. 6. Účelové nádrže vznikaly a zanikaly, totéž dnes. 7. Rozumné užívání + ochrana (= wise use) na úrovni 20./21. století. WFD a ESS. 8. Estetika co jest krásné, co přírodní, co patří ke kultuře a historii, atd.

11 Energetika Mlýny, hamry, úpravy toků. Nebo zakotvené mlýny. Hydroelektrárny malé/velké. HMWB a problémy s jedno/víceúčelovostí (energetika, rekreace, povodně, sucho, plavba?). Tepelné elektrárny chlazení. Kompenzace výkonu solárních a větrných systémů. Přečerpávací systémy nevyžadují nové nádrže. Plavba Historie osidlování, doprava velkých nákladů. Dnes konkurence železnice, autodoprava. Mýtus o ekologičnosti na čem se zakládá? Antiekologično: Pomalá, energeticky min. na úrovni železnice, lomená doprava, vyžaduje upravená koryta a regulovaný průtok,

12 Může být lodní doprava ekologická? Může být více ekologická než jiná doprava? I. Repin, : Burlaci na Volze. (Řeku ovlivňují minimálně. V pozadí už je parník, zdroj uhlovodíků atd.)

13 Hladká řeka Typická situace dnes : Niva zmizela. Snížená diverzita koryta. Snížená diverzita proudění. Snížená komunikace s podzemní vodou. Morava, řkm cca 100. Tudy má vést D.O.L., v létě 2018 průtok cca 5 m 3 /s.

14 Velké vodní stavby: Stálý problém potřebujeme je? Vodní nádrže mizí mizí jejich účel (mlýny a hamry, vorařství, výhodnost rybnikářství/řepa ) Rozvoj lodní dopravy: Koncepce ČR splavnění do Pardubic a Radotína pro třídu IV (Evropská) a FANTOM D.O.L. (třída VIa). Argumentace je zmatená, možná úmyslně!! Míchání kanoí, vodních skůtrů, turistiky apod., okružních plaveb po Praze, Lednici apod. a skutečné dálkové nákladní dopravy, zejména ČR Hamburk a zpět.

15 Recipient a Sucho 1. Meteorologické sucho. 2. (Nadsezónní) hydrologické sucho: Jak se ochránit před (hydrologickým) suchem? Ochrana krajiny zadržování vody v krajině. Ochrana vody, která už chce odtéci. Nádrže proti suchu : Kde a kdy by mohly být, a za jakou cenu? Opravdu by pomohly? A jak? A snížily by odtok?

16 Prognóza SUCHO: Co se v toku změní za sucha: Užívání: Klesnou až padnou různé typy užívání vody a řeky. Proudění: postupová rychlost vody po proudu klesne, výška vodního sloupce se sníží, tok bude směřovat k soustavě oddělených tůní. Obnažené úseky dna rychle zarostou makrovegetací. Teplotní režim a denní oscilace: v minimalizovaném korytě může v zimě může řeka vymrznout atd., v létě mohou teplotní maxima vést k zničení všech organizmů přímo nebo přes nedostatek kyslíku. Teplotní režim může být ovlivněn relativně zvýšeným přísunem podzemní vody do koryta, zastíněním apod. Predace: Vodní organizmy (pokud přežijí) budou snadnou kořistí predátorů, i suchozemských. Použitá voda: Významně vzroste podíl vody, která prošla užíváním, zejména vody znečištěné standardně vyčištěné odpadní vody.

17 Recipient: ČOV vypouštějí stálé dávky do proměnlivé situace : Q, teplota vody, stav koryta, samočistící schopnost atd. Nezávisle na oscilaci průtoku a dalších proměnných zůstane stálá produkce komunálních odpadních vod. (Nebodové zdroje za sucha nepracují, průmyslové lze regulovat.) Pitná voda bude (musí být!) dostupná i za sucha a její šetření povede maximálně k zahuštění splašků. Za sucha poroste podíl vyčištěné odpadní vody v celkovém průtoku. I při dnes technicky přiměřeném čištění odpadních vod prohloubí přísun čištěných odpadních vod dopady sucha na toky. Suché/vlhké koryto bez vody zaroste rychle!!

18 Sucho v profilu vypouštění: ČOV přivádí vodu z jiných systémů ČOV přivádí znečištění Teor. % přísunu z ČOV při 25% Qa Brno Praha POZOR: Přísun je vypočten ze základní denní spotřeby obyvatele připojeného na ČOV (120 litrů pitné vody/den). Extrémy >80% se nevešly do grafu. Log Q a [m 3 /s]

19 Manipulace s průtokem je za sucha možná jen někde Prutoky Vltava Labe Q % CH v DEC CHUCHLE DECIN % CH v DEC Denní průtoky v 7:00 Malá Chuchle (Vltava) a Děčín (Labe) a procento CH v DEC (tečkovaná čára). Rysky vpravo dlouhodobé průměry. Vltava je zásadně kontrolovaná vypouštěním z Orlíka.

20 Srpen 2002

21 Stav dnes hydromorfologické faktory (kde jsme po 120 letech úprav toků): Regulace koryt (potamalizace) + fragmentace jezy: Zkrácení a narovnání toků, ztráta meandrů atd. Zvýšení spádu /energie toku, zahlubování toků, snížení hladiny v nivě sucho a obecné snížení zásoby vody v krajině. Tuto retenci nelze nahradit nádržemi. Snížení komunikace s podzemními vodami. Ovlivnění cyklu průtoků denní špičkování, snižování roční amplitudy průtoků (omezený transport splavenin a kolmatace dna). Co bychom asi rádi viděli: Volnou řeku bezpečně provedenou intravilány. To nejde. Ale

22 Vodohospodářské paradigma k čemu jsou řeky? Ochrana před povodněmi, údržba toků, podpora lodní dopravy, energetika Ochrana jakosti vody. Ochrana ekosystému habitatů. Tohle plyne z legislativy, včetně WFD, ale co má prioritu??? Lze pečovat o řeky jen proto, že sem patří? ANO, můžeme (musíme) - Ekosystémové služby: Obecné, Regulační, Produkční, Kulturní.

23 Co je duch a co lze doporučit jako obsah/ literu veřejného zájmu na vodních tocích?? Přístup podle litery čl. 1 Rámcové směrnice!! Neoddělovat vodu od řeky (pokud už neteče v potrubí apod.) Respektování statutu dlouhodobého společného zdroje + ochrana před neregulovanými nájezdy na Commons. Aktivní aplikace Principu předběžné opatrnosti. Další posun legislativy k principům Rámcové směrnice (dlouhodobý zdroj, řeka+voda jako celek, HMWB) a Ekosystémových služeb. Respektování vodních toků jako součástí krajiny a kulturního aspektu ekosystémových služeb. A obecně snížit současné přetěžování toků službami, které nejsou nezbytné zpoplatnit je apod. A zavést jasnou metodiku stanovení minimálních zůstatkových průtoků.

24 WFD, preambule, čl. 1: Voda není komerčním produktem jako ostatní výrobky, ale spíše dědictvím, které musí být chráněno, střeženo a nakládáno s ním jako takovým. Water is not a commercial product like any other but, rather, a heritage which must be protected, defended and treated as such.

25 Znečištění vod jsme zcela vynechali, ale: Už dávno nehrozí epidemie, ale specifické polutanty. Specifické látky v potravinách jsou zatím více podezřelé než ve vodě - zatím. JKF 2018 josef.fuksa@vuv.cz

Ekologie tekoucích vod

Ekologie tekoucích vod Ekologie tekoucích vod PřFUK, MB162PO2, Katedra ekologie, 21 Josef K. Fuksa, Kat. ekologie PřFUK, VÚV T.G.M., Zuzana Hořická, Kat. ekologie PřFUK, Jakub Langhammer,, Kat. fyz.. geografie etc.. PřFUK, Daniel

Více

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES Programy opatření v plánech povodí ČR WFD 1 2000/60/ES 2 3 Charakterizace České republiky Hydrologie a užívání vod: V ČR je cca 76 tis. km vodních toků (přesnost map 1:50 000) Z toho je cca 15 tis. km

Více

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Josef Hejzlar Petr Znachor Zuzana Sobolíková Vladimír Rohlík Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hydrobiologický ústav České Budějovice

Více

ANALÝZA VÝZNAMNOSTI ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VODNÍ NÁDRŽE ROZKOŠ Z HLEDISKA PRODUKCE ŽIVIN

ANALÝZA VÝZNAMNOSTI ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VODNÍ NÁDRŽE ROZKOŠ Z HLEDISKA PRODUKCE ŽIVIN ANALÝZA VÝZNAMNOSTI ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VODNÍ NÁDRŽE ROZKOŠ Z HLEDISKA PRODUKCE ŽIVIN Ing. Robin Hála, Ing. Klára Dušková, Nábřežní 4, 150 56 5 Partneři projektu Biologické centrum Akademie věd

Více

N N N* Cyklus a transformace N. Dvě formy: N 2 a N* Mikrobiální ekologie vody. Cyklus uhlíku a dusíku - rozdíly

N N N* Cyklus a transformace N. Dvě formy: N 2 a N* Mikrobiální ekologie vody. Cyklus uhlíku a dusíku - rozdíly Mikrobiální ekologie vody 5. Cyklus dusíku a transformace PřFUK Katedra ekologie Josef K. Fuksa, VÚV T.G.M.,v.v.i. josef_fuksa@vuv.cz Cyklus a transformace N Mechanismy transformace N v přírodě. Vztahy

Více

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná?

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hlavní výstupy scénářů vývoje klimatu pro území ČR: Povodně

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

A. POPIS OBLASTI POVODÍ

A. POPIS OBLASTI POVODÍ A. POPIS OBLASTI POVODÍ A.1. Všeobecný popis oblasti povodí Moravy A.1.1. Vymezení oblasti povodí Moravy A.1.1.1. Hranice oblasti povodí A.1.1.2. Výškové poměry v území A.1.2. Geomorfologické poměry A.1.3.

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Prof. Ing. Jiří Wanner,DrSc. VŠCHT Praha Ústav technologie vody a prostředí Asociace pro vodu České republiky Hydrologická situace ČR OHŘE THE EGER LABE THE ELBE

Více

Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR

Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR RNDr. Hana Prchalová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, Praha Podzemní vody ve vodárenské praxi Dolní Morava, 1. 2. dubna

Více

kondenzace evapo- (transpi)race

kondenzace evapo- (transpi)race Voda jako zdroj evapo- (transpi)race Koloběh vody v krajině kondenzace Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké vody 2,6 % množstvídostupnésladkévody 0,3 % (= 3,6 x 106 km3) množstvískutečněpoužitelné

Více

M. Váňa, F. Wanner, J. Fuksa, L. Matoušová, D. Pospíchalová. Mikropolutanty a situace na čistírnách odpadních vod v ČR

M. Váňa, F. Wanner, J. Fuksa, L. Matoušová, D. Pospíchalová. Mikropolutanty a situace na čistírnách odpadních vod v ČR M. Váňa, F. Wanner, J. Fuksa, L. Matoušová, D. Pospíchalová Mikropolutanty a situace na čistírnách odpadních vod v ČR Proč je nutné se touto problematikou zabývat? Současné ČOV umí odbourávat nespecifický

Více

Změna manipulačního řádu

Změna manipulačního řádu KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 30 NÁZEV OPATŘENÍ Změna manipulačního řádu DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Manipulační řád (dále jen MŘ) vycházející z platného povolení k nakládání s vodami

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Ing. Jaroslav Kinkor Odbor ochrany vod VII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky Praha, 15. 9.

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Plánování v oblasti povodí Odry

Plánování v oblasti povodí Odry Plánování v oblasti povodí Odry listopad 2007 Povodí Odry, s.p. Varenská 49 701 26 OSTRAVA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ Území s působností státního podniku Povodí Odry Základní

Více

34 % obyvatel. 66 % obyvatel. České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém.

34 % obyvatel. 66 % obyvatel. České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém. 66 % obyvatel České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém. 34 % obyvatel České republiky uvádí, že v posledním měsíci snižovalo svou spotřebu vody. Ovzduší 34 35 Odběry

Více

Jakostní model povodí Jihlavy nad VD Dalešice

Jakostní model povodí Jihlavy nad VD Dalešice Jakostní model povodí Jihlavy nad VD Dalešice Zpracovatelé Pöyry Environment a.s. hlavní zpracovatel Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.M., v.v.i. odborný konzultant, návrh monitoringu mikropovodí a jeho

Více

Využívání vodních toků k neplavebním účelům

Využívání vodních toků k neplavebním účelům Mořské a vodní právo Využívání vodních toků k neplavebním účelům Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 6 Neplavební způsoby užívání Odběry výroba pitné vody Zavlažování

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Biologická Diversita Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Sladkovodní ekosystémy 2.5% světových zásob vody je sladkovodních, z toho 99% led či podzemní voda Velká část využívaná pro zavlažování

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID kraj Ústecký kód kraje CZ042

Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID kraj Ústecký kód kraje CZ042 Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID 14355000 kraj Ústecký kód kraje CZ042 1.CHARAKTERISTIKA VODNÍHO ÚTVARU Kategorie vodního útvaru tekoucí Typ vodního útvaru 41214 Příslušnost k ekoregionu

Více

kraj Karlovarský kód kraje CZ041

kraj Karlovarský kód kraje CZ041 Nádrž Jesenice ID 113010660001 (14031000) kraj Karlovarský kód kraje CZ041 1.CHARAKTERISTIKA VODNÍHO ÚTVARU Kategorie vodního útvaru stojatý Typ vodního útvaru 421222 Příslušnost k ekoregionu Nadmořská

Více

Ředitelství vodních cest ČR

Ředitelství vodních cest ČR Ředitelství vodních cest ČR Význam dobudování infrastruktury vodních cest pro strojírenství a dopravu České republiky Ing. Jan Skalický pověřen řízením ŘVC ČR Ředitelství vodních cest ČR zřízeno 1. dubna

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik 14.6.2018 Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Problematika zásobování vodou, možného nedostatku vody a nárocích na vodní zdroje Petr Ferbar Pracovní jednání s uživateli

Více

VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU

VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VYUŽITÍ ENERGIE VODNÍHO SPÁDU

Více

Hydrologie a pedologie

Hydrologie a pedologie Hydrologie a pedologie Ing. Dana Pokorná, CSc. č.dv.136 1.patro pokornd@vscht.cz http://web.vscht.cz/pokornd/hp Předmět hydrologie a pedologie ORGANIZACE PŘEDMĚTU 2 hodiny přednáška + 1 hodina cvičení

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Voda z kohoutku, voda v krajině. Ing. Lenka Skoupá

Voda z kohoutku, voda v krajině. Ing. Lenka Skoupá Voda z kohoutku, voda v krajině Ing. Lenka Skoupá Voda je základní podmínkou života Voda byla vždy považována za pralátku světa. Země modrá planeta Hydrosféra veškerá voda na Zemi mimo té, která je vázána

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY?

JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY? JSOU RYBNÍKY EFEKTIVNÍM OPATŘENÍM K OMEZENÍ NÁSLEDKŮ SUCHA A NEDOSTATKU VODY? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Sucho zemědělské posílit vodu v půdním profilu

Více

Současný přístup měst kadaptaci příklad Statutárního města Hradce Králové. PaedDr. Jindřich Vedlich, Ph.D. náměstek primátora pro rozvoj města

Současný přístup měst kadaptaci příklad Statutárního města Hradce Králové. PaedDr. Jindřich Vedlich, Ph.D. náměstek primátora pro rozvoj města Současný přístup měst kadaptaci příklad Statutárního města Hradce Králové PaedDr. Jindřich Vedlich, Ph.D. náměstek primátora pro rozvoj města Rizika v HK Bezpečnostní rizika se vyskytují v sociální, ekonomické,

Více

Vodní nádrže jako silně ovlivněné vodní útvary aneb co po nás Evropa vlastně chce?

Vodní nádrže jako silně ovlivněné vodní útvary aneb co po nás Evropa vlastně chce? Libuše Opatřilová Vodní nádrže jako silně ovlivněné vodní útvary aneb co po nás Evropa vlastně chce? Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Extrémní sucho Úloha státní správy, nakládání s vodami Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Sucho nedostatek vody v atmosféře, půdě či rostlinách klimatické, půdní, hydrologické, socioekonomické

Více

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.

Optimalizace vodního režimu v krajině. David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Optimalizace vodního režimu v krajině David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s. Jak dnes funguje česká říční krajina? Na území ČR spadne průměrně 670 mm srážek, tj. 53 miliardy m 3 vody, z čehož

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima viz Úvod Příjem sluneční energie a další cykly Sopečná činnost

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Hydrologická bilance povodí

Hydrologická bilance povodí Hydrologická bilance povodí Hospodaření s vodou v krajině, respektive hospodaření krajiny s vodou z pohledu hydrologa Ing. Petr Šercl, Ph.D. Osnova: Základní složky hydrologické bilance Velký a malý hydrologický

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY V ČESKÉ REPUBLICE RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství Film nepříjemná pravda Al Gore (USA) Změna klimatu a současná znalost

Více

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Adam Vizina (VÚV, ČZU), Martin Hanel (ČZU, VÚV), Radek Vlnas (ČHMÚ, VÚV) a kol. Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka veřejná výzkumná instituce,

Více

Vliv dlouhotrvajícího sucha na produkci a kvalitu odpadních vod a provoz ČOV

Vliv dlouhotrvajícího sucha na produkci a kvalitu odpadních vod a provoz ČOV Vliv dlouhotrvajícího sucha na produkci a kvalitu odpadních vod a provoz ČOV Autor: Ing. Bc. Martin Srb, Ph. D., PVK a.s. Ing. Jakub Hejnic, PVK a.s. prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc., VŠCHT Praha mil. m3

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima viz Úvod Příjem sluneční energie a další cykly Sopečná činnost

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Sucho v povodí Odry

Sucho v povodí Odry Sucho 2015-2016 v povodí Odry Česká část povodí Odry 6 252 km2, tj. 5% z území mezinárodní oblasti povodí Odry délka páteřního toku Odry v ČR 132 km (celková délka 867 km) Pomocí Vodohospodářské soustavy

Více

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493

Svazek obcí divoká voda Loučovice Sídlo Loučovice 51, 382 76 Loučovice IČO: 039 93 493 Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Oddělení vodního hospodářství a integrované prevence VĚC: PODNĚT K PROVEDENÍ ZMĚNY MANIPULAČNÍHO ŘÁDU VD LIPNO I. A VD

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

Komise pro plánování v dílčím povodí Horní Odry

Komise pro plánování v dílčím povodí Horní Odry Komise pro plánování v dílčím povodí Horní Odry 28. května 2014 Povodí Odry, státní podnik Varenská 49 701 26 OSTRAVA Program: Úvod a organizační záležitosti Stav prací na aktualizaci Plánu dílčího povodí

Více

OPŽP 2014 2020 aktuální informace

OPŽP 2014 2020 aktuální informace OPŽP 2014 2020 aktuální informace Mgr. Ing. Jana Tejkalová Odbor ochrany vod, odd. ochrany před povodněmi Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě 29. - 30. 4. 2015 OBSAH

Více

Dopady odpadních vod na jakost povrchových vod v době sucha

Dopady odpadních vod na jakost povrchových vod v době sucha ÚKOL: Činnosti k podpoře výkonu státní správy v problematice SUCHO v roce 2016, úkolový list 31 Dílčí úkol 5 Řešení problematiky úkolu E/7 prostřednictvím návrhů modernizace čistírenské infrastruktury

Více

Ředitelství vodních cest ČR

Ředitelství vodních cest ČR Ředitelství vodních cest ČR Potenciál a rozvoj vodní dopravy v Praze Ing. Jan Skalický pověřen řízením ŘVC ČR Co chceme? Chceme vrátit vodu tam, kam patří a to jak jejím významem, tak i geograficky! Chceme

Více

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP Možnosti čerpání prostředků z OPŽP 2014 2020 Se zaměřením na hospodaření se srážkovými vodami Mgr. Martin Pták Odbor ochrany vod MŽP Operační program Životní prostředí 2014-2020 Hlavním cílem OPŽP 2014-2020

Více

Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, Praha Nové Město Útěchovice, 20.

Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, Praha Nové Město Útěchovice, 20. Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, 110 00 Praha Nové Město arc@arcnet.cz Útěchovice, 20. října 2015 1 Pražská vodárenská soustava využívá tři hlavní zdroje surové

Více

SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., ČSPŽP seminář září 2015 VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ

SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., ČSPŽP seminář září 2015 VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Chemický stav říční a jezerní VÚ, jednotlivé země EU k roku 2012 10

Více

Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne

Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne Plošné zdroje znečištění ze zemědělského hospodaření ve vazbě na kvalitu vody V Jihlavě dne 23. 1. 2017 Prof. Ing.Tomáš Kvítek, CSc. tomas.kvitek@pvl.cz Povodí Vltavy, státní podnik Odnos látek, zeminy

Více

KATALOG PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ PRO ZADRŽENÍ VODY V KRAJINĚ A WEBOVÁ APLIKACE TYPOVÁ OPATŘENÍ. Miriam Dzuráková, Pavla Štěpánková

KATALOG PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ PRO ZADRŽENÍ VODY V KRAJINĚ A WEBOVÁ APLIKACE TYPOVÁ OPATŘENÍ. Miriam Dzuráková, Pavla Štěpánková KATALOG PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ PRO ZADRŽENÍ VODY V KRAJINĚ A WEBOVÁ APLIKACE TYPOVÁ OPATŘENÍ Miriam Dzuráková, Pavla Štěpánková Praha, 30. 5. 2018 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i.

Více

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí Pytloun Martin, Horecký Jakub Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní

Více

Ředitelství vodních cest ČR

Ředitelství vodních cest ČR Ředitelství vodních cest ČR Priority a plánované investiční projekty do roku 2015 (2020) Ing. Jan Skalický pověřen řízením ŘVC ČR Co chceme? Chceme vrátit vodu tam, kam patří a to jak jejím významem, tak

Více

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná HYDROSFÉRA = VODSTVO Lenka Pošepná Dělení vodstva 97,2% Ledovce 2,15% Povrchová a podpovrchová voda 0,635% Voda v atmosféře 0,001% Hydrologický cyklus OBĚH Pevnina výpar srážky pevnina OBĚH Oceán výpar

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 8. - 9. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Výklad vodního zákona Základním předpisem vodního práva v ČR: Zákon č.

Více

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové Veřejná diskuse Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství 13. Ledna 2010 Hradec Králové VÝCHOZÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ VODOVODY V ČR (rok 2008) Počet zásobovaných obyvatel 9 664 000 Počet vodovodních

Více

Bilanční modely efektivní nástroj pro správu povodí

Bilanční modely efektivní nástroj pro správu povodí Bilanční modely efektivní nástroj pro správu povodí RNDr. Jan Hodovský generální ředitel Jihlava 25. září 2014 Strana 2 Současný stav vodních toků Za posledních 20 let došlo k významnému posunu k lepšímu

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

Historie minimálních průtoků ve vodohospodářské praxi

Historie minimálních průtoků ve vodohospodářské praxi Historie minimálních průtoků ve vodohospodářské praxi Ing. Jaroslava Votrubová, Ing. Jan Brabec Útvar podzemních a povrchových vod Povodí Vltavy, státní podnik Pozorování vodních stavů Počátky pozorování

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování ČVUT v Praze Fakulta Stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování Dostál Tomáš, Miroslav Bauer, Josef Krása dostal@fsv.cvut.cz 1 http://www.intersucho.cz/cz/

Více

Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině

Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině Spolek pro obnovu venkova Moravskoslezského kraje Vodohospodářská soustava povodí Odry, hospodaření s vodou v krajině Ing. Jiří Pagáč Povodí Odry, státní podnik Varenská 49 701 26 OSTRAVA Základní charakterizace

Více

Připomínka: Předkládané podklady nejsou s ohledem na vyčíslení hospodárnosti kompletní, a proto nejsou vhodné pro zaujmutí komplexního stanoviska.

Připomínka: Předkládané podklady nejsou s ohledem na vyčíslení hospodárnosti kompletní, a proto nejsou vhodné pro zaujmutí komplexního stanoviska. WELL Consulting, s.r.o. Vypořádání připomínek k dokumentaci podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí v platném znění "Plavební stupeň Děčín záměr zařazený v kategorii I Vypořádání

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

Ekologie tekoucích vod

Ekologie tekoucích vod Ekologie tekoucích vod PřFUK, MB62PO2, Katedra ekologie, 200 Josef K. Fuksa, Kat. ekologie PřFUK, VÚV T.G.M., Zuzana Hořická, Kat. ekologie PřFUK, Jakub Langhammer,, Kat. fyz.. geografie etc.. PřFUK, Daniel

Více

Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie

Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie Komise pro Plán dílčího povodí Horní Vltavy Komise pro Plán dílčího povodí Berounky Komise pro Plán dílčího povodí Dolní Vltavy Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie Společné zasedání komisí

Více

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Ing. Zdeněk Konrád 17.4.2008 Energie vody druhy, zařízení, využití Kapitola 1 strana 2 Voda jako zdroj mechanické energie atmosférické srážky

Více

PLÁN OBLASTI POVODÍ DOLNÍ VLTAVY

PLÁN OBLASTI POVODÍ DOLNÍ VLTAVY PLÁN OBLASTI POVODÍ DOLNÍ VLTAVY ČÁST B UŽÍVÁNÍ VOD A JEHO VLIV NA STAV VOD TEXT Povodí Vltavy, státní podnik prosinec 2009 Obsah: B.1. Současné uţívání vod... 1 B.1.1 Povrchové vody identifikace vlivů...

Více

Studie zlepšení jakosti vod ve VD Vranov Frainer Thaya / Vranovská Dyje JAKOSTNÍ MODEL

Studie zlepšení jakosti vod ve VD Vranov Frainer Thaya / Vranovská Dyje JAKOSTNÍ MODEL Studie zlepšení jakosti vod ve VD Vranov Frainer Thaya / Vranovská Dyje JAKOSTNÍ MODEL Ing. Stanislav Ryšavý Povodí VD Vranov 1 Cíle studie Zmapovat stav vod v povodí VD Vranov a ve vlastní nádrži Určit

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.1: Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových a podzemních vod z komunálních zdrojů a

Více

Ekologie tekoucích vod

Ekologie tekoucích vod Ekologie tekoucích vod PřFUK, MB162PO2, Katedra ekologie, 21 Josef K. Fuksa, Kat. ekologie PřFUK, VÚV T.G.M., Zuzana Hořická, Kat. ekologie PřFUK, Jakub Langhammer,, Kat. fyz.. geografie etc.. PřFUK, Daniel

Více

Vodohospodářské plánování v historických souvislostech

Vodohospodářské plánování v historických souvislostech Národní dialog o vodě 2018 veřejný zájem ve vodním hospodářství Vodohospodářské plánování v historických souvislostech Skalský dvůr 18. 19. 9. 2018 Vodohospodářské plánování je celý komplex činností, který

Více

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Důvody a náhled do problematiky opětovného využití Situace ve světě Situace v České republice

Více

Materiál číslo: e

Materiál číslo: e Materiál číslo: 11.07.e Materiál pro jednání zastupitelstva města Rychnova u Jablonce nad Nisou dne Návrh usnesení: - Zastupitelstvo města rozhodlo o provedení opravy přepadu a stavidla nádrže Nové koupaliště.

Více

Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, Praha Nové Město Kožlí, 2.10.

Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, Praha Nové Město Kožlí, 2.10. Ing. Jiří Holas,CSc. Ing. Markéta Hrnčírová A.R.C. spol. s r.o. Klimentská 8, 110 00 Praha Nové Město arc@arcnet.cz Kožlí, 2.10.2015 1 Pražská vodárenská soustava využívá tři hlavní zdroje surové vody

Více

Sucho v povodí Odry

Sucho v povodí Odry Sucho 2015-2016 v povodí Odry Odra Morávka Ostravice bruntálského vodovodu e Morávka Morávka Morávka í Morávka+Šance Šance+Morávka Šance Šance e Šance í Šance+Kružberk Moravice Slezská Slezská Harta Harta

Více

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní

Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Protipovodňová ochrana a úprava říční krajiny s cílem zadržení vody v krajině a tlumení povodní Ing. Miroslav Lubas () Envibrno 2014 1 Zejména v minulém století došlo v souvislosti s intenzifikací zemědělského

Více

Užívání vod a dopady lidské činnosti na stav vod

Užívání vod a dopady lidské činnosti na stav vod STRUČNÝ SOUHRN NÁVRHU PLÁNU DÍLČÍHO POVODÍ MORAVY A PŘÍTOKŮ VÁHU A NÁVRHU PLÁNU DÍLČÍHO POVODÍ DYJE Tento stručný souhrn je komentovaným obsahem návrhů plánů dílčích povodí (PDP) a slouží pro lepší orientaci

Více

Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku září 2018

Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku září 2018 Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku 2015 11. září 2018 RNDr. Jan Daňhelka,Ph.D., ředitel pro hydrologii, ČHMÚ Ing. Tereza Davidová, Ph.D., oddělení ochrany před povodněmi, MŽP danhelka@chmi.cz,

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

VEŘEJNÝ ZÁJEM V PLÁNECH POVODÍ PODLE RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODÁCH

VEŘEJNÝ ZÁJEM V PLÁNECH POVODÍ PODLE RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODÁCH VEŘEJNÝ ZÁJEM V PLÁNECH POVODÍ PODLE RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODÁCH Hana Prchalová Vodní hospodářství a veřejné zájmy Národní dialog o vodě Hotel Skalský Dvůr, 18. 19.9. 2018 Obsah prezentace Veřejný zájem

Více

Stav niv a toků dnes. Společenská objednávka 19. a 20. stol. Říční nivy z hlediska ekosystémových služeb

Stav niv a toků dnes. Společenská objednávka 19. a 20. stol. Říční nivy z hlediska ekosystémových služeb Říční nivy z hlediska ekosystémových služeb Stav niv a toků dnes David Pithart Spolupráce: Ondřej Simon, Daniel Fiala (VÚV TGM Praha), Jan Pokorný, Richard Lhotský (ENKI o.p.s.), Jiří Žaloudík (HBÚ AVČR),

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.1: Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových a podzemních vod z komunálních

Více