OBSAH. stránka 1 (celkem 163)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBSAH. stránka 1 (celkem 163)"

Transkript

1 OBSAH stránka 1 (celkem 163)

2 strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Kancelář úřadu Odbor vnitřních věcí Odbor investic a rozvoje Odbor výstavby a územního plánování Odbor dopravy Odbor finanční Odbor školství a kultury Odbor sociálních věcí Odbor životního prostředí Odbor správy majetku Živnostenský úřad Útvar interního auditu Smart Písek Přílohy - výroční zprávy 5.1. Zpráva o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Zpráva o peticích a stížnostech Zpráva o výsledcích kontrol podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole 158 stránka 2 (celkem 163)

3 1. VIZE stránka 3 (celkem 163)

4 2. ÚVOD Vážení spoluobčané, zaměstnanci Městského úřadu Písek zpracovali Výroční zprávu za rok 2017, ve které se vám snaží přiblížit, čím se jednotlivé odbory zabývaly, které akce, týkající se města, zajišťovaly, které stavby, rekonstrukce a opravy se dokončily nebo byly zahájeny. Zároveň je vyčíslen i počet správních řízení, vydaných cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů, je popsána činnost v rámci přenesené působnosti státní správy. Mnohé akce se daří realizovat díky finanční pomoci z různých dotačních titulů, které město získalo. To vše probíhá za neustále se měnící legislativy, na kterou musí všichni zaměstnanci včas reagovat a aplikovat ji do praxe. Snahou nás, úředníků, je pracovat ke spokojenosti vás, občanů i návštěvníků města Písku, podávat fundované informace a co nejlepší pracovní výkony. Věřím, že se nám to daří a že i vy kladně oceňujete naši práci. Ing. Zlatuše Hofmanová, tajemnice Městského úřadu Písek stránka 4 (celkem 163)

5 3. MĚSTSKÝ ÚŘAD PÍSEK 3.1. Všeobecné informace k Počet obyvatel města Písek Počet obyvatel správního obvodu obce s pověřeným úřadem Počet obyvatel správního obvodu obce s rozšířenou působností Počet obyvatel správního obvodu obce s obecným stavebním úřadem Počet obyvatel správního obvodu obce s matričním úřadem Počet obcí správního obvodu obce s pověřeným úřadem 25 Počet obcí správního obvodu obce s rozšířenou působností 49 Počet obcí správního obvodu obce s obecným stavebním úřadem 21 Počet matričních úřadů 8 Počet stavebních úřadů 5 Počet km čtverečních vlastního území obce 63,2371 Počet km čtverečních správního obvodu obce s rozšířenou působností 741,6839 Počet zaměstnanců zařazených do městského úřadu Budovy Radnice, Velké náměstí 114/3 Budova městského úřadu, Budovcova 207/ Správní obvody městského úřadu Pověřený obecní úřad Správní obvod města Písku jako obce s pověřeným obecním úřadem je vymezen územím obcí Albrechtice nad Vltavou, Čížová, Dobev, Dolní Novosedly, Drhovle, Heřmaň, Kestřany, Kluky, Křenovice, Olešná, Oslov, Ostrovec, Písek, Podolí I, Předotice, Putim, Ražice, Slabčice, Temešvár, Vlastec, Vojníkov, Vráž, Vrcovice, Záhoří, Zvíkovské Podhradí. Obec s rozšířenou působností Správní obvod města Písku jako obce s rozšířenou působností je vymezen územím obcí Albrechtice nad Vltavou, Boudy, Cerhonice, Čimelice, Čížová, Dobev, Dolní Novosedly, Drhovle, Heřmaň, Horosedly, Kestřany, Kluky, Kožlí, Králova Lhota, Křenovice, Lety, Minice, Mirotice, Mirovice, Mišovice, Myslín, Nerestce, Nevězice, Olešná, Orlík nad Vltavou, Oslov, Ostrovec, Paseky, Písek, Podolí I, Probulov, Protivín, Předotice, Putim, Rakovice, Ražice, Slabčice, Skály, Smetanova Lhota, Tálín, Temešvár, Varvažov, Vlastec, Vojníkov, Vráž, Vrcovice, Záhoří, Zvíkovské Podhradí, Žďár. Matriční úřad Správní obvod matričního úřadu města Písku je vymezen územím obcí Albrechtice nad Vltavou, Čížová, Dobev, Drhovle, Heřmaň, Kestřany, Kluky, Křenovice, Olešná, Písek, Podolí I, Předotice, Putim, Ražice, Slabčice, Vráž. stránka 5 (celkem 163)

6 Stavební úřad Správní obvod stavebního úřadu města Písku je vymezen územím obcí Albrechtice nad Vltavou, Čížová, Dobev, Dolní Novosedly, Drhovle, Heřmaň, Kestřany, Kluky, Oslov, Ostrovec, Písek, Předotice, Putim, Ražice, Temešvár, Vlastec, Vojníkov, Vráž, Vrcovice, Záhoří, Zvíkovské Podhradí. Stavební úřad pro vodní stavby Správní obvod stavebního úřadu pro vodní stavby města Písku je vymezen územím obcí Albrechtice nad Vltavou, Čížová, Dobev, Dolní Novosedly, Drhovle, Heřmaň, Kestřany, Kluky, Křenovice, Olešná, Oslov, Ostrovec, Písek, Podolí I, Předotice, Putim, Ražice, Slabčice, Temešvár, Vlastec, Vojníkov, Vráž, Vrcovice, Záhoří, Zvíkovské Podhradí. Speciální stavební úřad pro vodní stavby Správní obvod speciálního stavebního úřadu pro vodní stavby je shodný se správním obvodem města Písku jako obce s rozšířenou působností. Silniční správní úřad a speciální stavební úřad pro silnice II. a III. třídy Správní obvod silničního správního úřadu a speciálního stavebního úřadu pro silnice II. a III. třídy je shodný se správním obvodem města Písku jako obce s rozšířenou působností. Speciální stavební úřad pro místní komunikace a veř. přístupné účelové komunikace Správní obvod speciálního stavebního úřadu pro místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace je shodný se správním obvodem stavebního úřadu. Silniční správní úřad pro místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace Správní obvod silničního správního úřadu pro místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace je vymezen územím města Písek. stránka 6 (celkem 163)

7 Organizační struktura Městského úřadu Písek k Organizační struktura Městského úřadu Písek Starostka 1. místostarosta 2. místostarosta Tajemnice Odbor finanční Odbor školství a kultury Kancelář úřadu Oddělení rozpočtu, daní a poplatků Oddělení účetnictví Oddělení školství, mládeže a tělovýchovy Oddělení kultury a cestovního ruchu Odbor dopravy Odbor sociálních věcí Živnostenský úřad Oddělení dopravy a sil. hospodářství Oddělení dopravně správních agend Oddělení sociálně právní ochrana dětí Oddělení sociální práce a pomoci Oddělení registrace Odbor výstavby a územního plánování Odbor životního prostředí Odbor vnitřních věcí Oddělení výstavby Oddělení územního plánování a památkové péče Oddělení vodního hospodářství Oddělení zemědělství a ekologie Oddělení přestupků Oddělení správních agend Oddělení informatiky Oddělení kontroly Oddělení matrik Oddělení provozní Útvar interního auditu Odbor investic a rozvoje Oddělení investic Oddělení rozvoje Odbor správy majetku Oddělení pozemků Oddělení majetku a veřejných zakázek stránka 7 (celkem 163)

8 4. ODBORY MĚSTSKÉHO ÚŘADU PÍSEK 4.1. KANCELÁŘ ÚŘADU Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Právní úsek 1 Sekretariát 2 Tisková mluvčí 1 Personalistika 1 Mzdová účetní, likvidace cestovních dokladů 1 Havarijní a obranné plánování, hospodářská opatření pro krizové stavy, požární ochrana, bezpečnostní ředitel, ekonomika oddělení 1 Celkem Úsek sekretariátu Jednání samosprávy Jednání zastupitelstva města se uskutečnilo ve dnech: 19. ledna 2. března 20. dubna 25. května 29. června 10. srpna 5. října 9. listopadu 7. prosince Jednání rady města se uskutečnilo ve dnech: 3. ledna 1) 12. ledna 31. ledna 1) 9. února 16. března 6. dubna 20. dubna 1) 4. května 25. května 1) 8. června 20. června 1) 20. července 17. srpna 1) 7. září 21. září 5. října 1) 19. října 9. listopadu 23. listopadu 14. prosince 1) mimořádné zasedání Datum Akce Organizace zasedání Sdružení historických sídel Pietní vzpomínková akce památník americké armády Pietní vzpomínková akce Palackého sady, Lesní hřbitov, U Nového mostu Zasedání Husitských měst v Písku Městská slavnost přijetí přátel města Písku Přijetí tanečníků ZIP obřadní síň Zajištění přijetí účastníků Folklorního festivalu v Prácheňském muzeu stránka 8 (celkem 163)

9 Datum Akce Přijetí dárců krve Český červený kříž Pietní vzpomínková akce Den vzniku samostatného československého státu u pomníku padlých legionářů na Mírovém náměstí Přijetí žáků píseckého Gymnázia ocenění při poskytnutí první pomoci Zajištění pietního aktu na Lesním hřbitově u příležitosti Dne veteránů Přijetí žáků ZŠ E. Beneše ocenění při poskytnutí první pomoci Přijetí guvernéra čsl. distriktu Rotary Clubu Předání daru Naději Písek od Wetzlaru Přijímání zaměstnanců při významných životních výročích a odchodu do důchodu, organizování schůzek s občany a vedením města a další akce. Příprava pozvánek, materiálů, zápisů, usnesení a jejich kontrola pro zasedání rady města a zastupitelstva města. Bylo zaevidováno 848 smluv Tisková mluvčí Pracovní náplní tiskové mluvčí Městského úřadu Písek je zejména zajišťování vztahů s médii a veřejností. Je zodpovědná za vytváření mediálního obrazu městského úřadu a města Písku. Upravuje a aktualizuje webové stránky města a spravuje facebookový profil města. Dále zajišťuje editaci a administraci Zpravodaje města Písku (12 čísel v nákladu výtisků) a pravidelný monitoring médií. Odpovídá na dotazy občanů a novinářů, vydává tiskové zprávy a zveřejňuje aktuality o dění ve městě a na radnici, včetně fotodokumentace. Podílí se organizačně na akcích města a zajišťuje jejich propagaci. Organizuje veřejná projednání a pravidelné tiskové konference. Tisková mluvčí se účastní jednání rady a zastupitelstva města. V roce 2017 bylo: vydáno tiskových zpráv 115 vyřízeno písemných dotazů 245 zveřejněno aktualit (web) 294 obrazově zdokumentováno akcí (fotogalerie) 62 sledujících oficiální facebookový profil města (prosinec 2017) Úsek personalistiky a mezd Personalistika Počet zaměstnanců 164 Přepočtený evidenční počet zaměstnanců za rok 162,47 Počet žen 104 Počet mužů 60 Počet pracovníků do 20 let 0 Počet pracovníků ve věku let 13 Počet pracovníků ve věku let 33 Počet pracovníků ve věku let 58 Počet pracovníků ve věku let 50 Počet pracovníků ve věku 61 let a výše 10 stránka 9 (celkem 163)

10 Počet pracovníků se základním vzděláním 0 Počet pracovníků se středním odborným vzděláním (bez maturity) 3 Počet pracovníků s úplným středním odborným vzděláním (s maturitou) 67 Počet pracovníků s vysokoškolským vzděláním a vyšším odborným vzděláním 94 Počet funkčních míst 163 Počet úředníků 141 Počet vedoucích úředníků 35 Počet vedoucích úředníků - žen 17 Počet vedoucích úředníků - mužů 18 Počet vedoucích úředníků do 20 let 0 Počet vedoucích úředníků ve věku let 0 Počet vedoucích úředníků ve věku let 6 Počet vedoucích úředníků ve věku let 11 Počet vedoucích úředníků ve věku let 14 Počet vedoucích úředníků ve věku 61 let a výše 4 Počet vedoucích úředníků se základním vzděláním 0 Počet vedoucích úředníků s úplným středním odborným vzděláním 0 Počet vedoucích úředníků se středoškolským vzděláním (maturitní zkouška) 5 Počet vedoucích úředníků s vysokoškolským vzděláním 30 Počet ostatních zaměstnanců (neúředníků zařazených do úřadu) 23 Počet dnů pracovní neschopnosti Vzdělávání Náklady na vzdělávání celkem (včetně ZOZ) v Kč Z toho náklady na akreditované vzdělávání (včetně ZOZ) v Kč Počet absolventů akreditovaného vzdělávání 157 Náklady na neakreditované vzdělávání v Kč Platy Vyplaceno na platech v Kč (vč. dotací) Průměrný měsíční plat v Kč Komentář: Jedním z důvodů, který výrazně ovlivnil přepočtený evidenční počet zaměstnanců, bylo uzavření pracovních poměrů na dobu určitou za dlouhodobé nepřítomnosti (pracovní neschopnosti) zaměstnanců Pracoviště krizového řízení Agenda pracoviště a činnost Činnost pracoviště lze rozdělit do 4 základních oblastí ochrana obyvatelstva; krizové řízení (mimořádné události, krizové řízení, hospodářská opatření pro krizové stavy, obranné plánování, ropná nouze); ochrana utajovaných informací; požární ochrana. stránka 10 (celkem 163)

11 Krizové řízení Činnost Provádění výkonu státní správy k připravenosti správního obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností na mimořádné události, provádění záchranných a likvidačních prací a ochranu obyvatelstva. Poskytování nezbytných podkladů a informací potřebných k aktualizaci Havarijního plánu Jihočeského kraje Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje. Organizování přípravy na řešení krizových situací v rámci území správního obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Písek. Poskytování podkladů a informací potřebných k aktualizaci Krizového plánu Jihočeského kraje a obce s rozšířenou působností Písek Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje. Zajišťování stálé funkčnosti pracoviště krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek a doplňování požadovanou technikou a materiálem. Aktualizace dokumentace krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek. Pracovní shromáždění pracovníků krizového řízení obcí s rozšířenou působností, Krajského úřadu Jihočeského kraje a příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ( a České Budějovice, 05. a Těchonín, 12. a Kašperské Hory, 14. a Olšina). Součinnost ORP Písek v pozici pozorovatele při cvičení BLACKOUT 2017 (výpadek elektrické energie) ve dnech 04. a u krizového štábu ORP Vodňany. Aktualizace Dílčího plánu obrany správního obvodu ORP Písek, a to aktualizace katalogových listů v rámci národního systému reakce na krize; aktualizace přehledu sil, prostředků a objektů možného napadení; aktualizace přehledu věcných prostředků; aktualizace dokumentů pro odvodní řízení; aktualizace seznamu zaměstnanců zproštěných mimořádné služby. Aktualizace podkladů pro Plán nezbytných dodávek (dle jen ND ) zadání reálných potřeb ND do IS ARGIS dle analýzy vycházející z typových plánů a analýzy možného vzniku krizových situací na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek; zpracování přehledu o účelovém využití ND k překonání krizové situace; stanovení nových dodavatelů ND k provedení oslovení HZS JčK ÚO Písek, přednostně dohledáváni dodavatelé mechanizačních prostředků, nákladních automobilů s valníkem, přenosným lehátek a služeb jako např. deratizace apod.; odstranění dodavatelů nezbytných dodávek, kteří ve svém vlastnictví, držení či zajišťování mají pouze bezvýznamné či minimální množství věcných zdrojů nebo mají více provozoven; doplnění bilance od nových zdrojů poskytnutých ústředními správními úřady; závěrečné zpracování Plánu nezbytných dodávek bylo k a projednání v bezpečnostní radě obce s rozšířenou působností Písek dne Školení krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek (21.11.). Cvičení krizového štábu obce s rozšířenou působností Písek (27.11.) zaměřené na řešení dopadů výpadku elektrické energie v budovách Městského úřadu Písek, které navazovalo na cvičení BLACKOUT 2017 organizované Krajským úřadem Jihočeského kraje. stránka 11 (celkem 163)

12 Činnost Cvičení pořádané Krajským úřadem Jihočeského kraje a Správou státních hmotných rezerv za pomocí informačního systému KRIZKOM (13.06., a ). Plnění funkce sekretariátu bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek, tzn. zajišťování, organizování, příprava a průběh jednání bezpečnostní rady, kontrola a vlastní plnění úkolů atd. Operativní plnění dalších úkolů stanovených Krajským úřadem Jihočeského kraje při přípravě na krizové situace a jejich řešení, a to na základě Zaměření činnosti obecních úřadů obcí s rozšířenou působností Jihočeského kraje v oblasti přípravy na krizové situace v roce Účast v pracovní skupině (19.01., a ) připravující jednotnou dokumentaci Plánu regulačních opatření pro ORP Jihočeského kraje v rámci hospodářských opatření pro krizové stavy se zaměřením na přípravu a realizaci celostátní regulace prodeje zboží v obchodní síti vč. příloh a zadání skladových prostor a možnosti dodavatelů. Účast v pracovní skupině ( ) zřízené Ministerstvem vnitra-generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky ve spolupráci s Ministerstvem financí České republiky, která připravuje metodický postup vytváření finanční rezervy pro řešení krizových situací (viz 25 písm. a) zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů. Zpracování a aktualizování regulačních opatření v oblasti narušení dodávek elektrické energie, které jsou součástí Operativní částí Krizového plánu obce s rozšířenou působností Písek. Přepracování Dílčího plánu obrany obce s rozšířenou působností Písek dle aktualizovaných právních předpisů schválených v průběhu roku Dle krizového zákona byla v součinnosti s Hasičským záchranným sborem JčK, ÚO Písek provedena kontrola obcí Podolí I., Slabčice, Temšvár (obě dne ), Vráž, Vrcovice, Zvíkovské Podhradí (obě dne ), a to v oblasti krizového řízení a ochrany obyvatelstva. Publikační činnost do sborníku přednášek mezinárodní konference: MALACHOVÁ, Hana, Rudolf URBAN a Aleš KUDLÁK. Ekonomika zabezpečení krizových situací: Studijní text. Brno: Univerzita obrany, ISBN URBAN Rudolf a Aleš KUDLÁK. Alokace zdrojů jako manažersko-bezpečnostní riziko na úrovni municipalit. Žilina: EDIS, vydavateľstvo Žilinskej univerzity v Žiline, 2017, roč. 16, č. 1, s , ISSN: Dostupné také na: KUDLÁK ALEŠ. Poznatky a zkušenosti z povodní na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. In Sborník z mezinárodní vědecké konference Povodně 1997 a 2002 (20 a 15 let poté) 10 let od přijetí Povodňové směrnice, Praha: Policejní akademie, 2017, s. 1-16, ISBN stránka 12 (celkem 163)

13 Činnost bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek Datum Počet jednání bezpečnostní rady Počet projednaných a posouzených bodů (opatření) Počet usnesení Počet evidovaných a uložených úkolů a z toho 3 dále strukturovaná 3 (připravit odbornou přípravu KŠ ORP Písek, odstranit závady při cvičení Blackout 2017) Ochrana obyvatelstva Činnost Plnění úkolů v oblasti zajišťování varování, evakuace a ukrytí osob před hrozícím nebezpečím a podílení se na zajištění nouzového přežití obyvatel. Provedeno instrukčně metodické zaměstnání přijímacího střediska evakuovaných obyvatel ze zóny havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín ( ) v areálu společnosti ELIM. Ze zaměstnání byl proveden instruktážní film ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka v Písku. Částečná aktualizace web stránek města Písek, sekce Ochrana a bezpečnost a jejím prostřednictvím seznamování fyzických a právnických osob s charakterem možného ohrožení, s připravenými záchrannými a likvidačními pracemi, krizovými opatřeními včetně způsobu jejich provedení a s ochranou obyvatelstva. Zcela novou částí je podkapitola Další potřebné informace v sekci Ochrana obyvatel - základní informace pro obyvatele města Písek. Aktualizace SW systému pro rozesílání hromadných SMS zpráv spojené s aktualizací mobilních telefonních čísel. Zadávání nových telefonních čísel do systému na základě požadavků občanů. Přednášky žákům základní školy a studentům středních škol ve městě Písku týkající se ochrany obyvatelstva Střední odborná škola a SOU Písek ( a 06.04, cca 120 učňů); Gymnázium Písek (26.06., cca 100 studentů); Základní škola Edvarda Beneše (25.10., cca 75 žáků). Informování právnických, podnikajících fyzických a fyzických osob ve městě Písku o vzniku možných mimořádných událostí na území města Písku dle 15, odst. 2, písm. a) a c) a odst. 4, zákona č. 239/2000 Sb. a 21, odst. 2, písm. a) zákona č. 240/2000 Sb. (dle potřeby). Poskytování odborných rad a zkušeností z řízení mimořádných událostí a krizových situací posluchačům Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (průběžně celý rok). Pravidelná poslechová a SW kontrola akustického přezkoušení sirén na území města Písek vč. záplavového území (stěžejní oblast - Pražské a Václavské Předměstí). Kontrola funkčnosti materiálu humanitární pomoci ve skladu pro postižené obyvatele města Písek mimořádnou událostí (dle zákona č. 239/2000 Sb.) nebo krizovou situací (dle zákona stránka 13 (celkem 163)

14 Činnost č. 240/2000 Sb.). Zajištění údržby STOÚ v majetku města Písek (DVÚ kino Portyč). Publikační činnost do sborníku přednášek mezinárodní konference: KUDLÁK ALEŠ. Logistika ochrany obyvatelstva obce se zaměřením na jednotku sboru dobrovolných hasičů obce. In Sborník XVI. mezinárodní konference Ochrana obyvatelstva - Nebezpečné látky 2017, Ostrava: Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, z.s., 2017, s , ISBN (ISSN ). KAVAN, Š., NOVOTNÁ, L. a A., KUDLÁK. Činnost a úkoly přijímacího střediska v případě evakuace osob ze zóny havarijního plánování. Časopis 112 (Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva) (lektorovaný), Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR, 2017, roč. 16, č. 8, Praha, s , ISSN Dostupné také na: rocnik-xvi-cislo aspx?q=Y2hudW09OQ%3d%3d. KUDLÁK ALEŠ. Logistika ochrany obyvatelstva obce se zaměřením na komunální služby obce. In Sborník z mezinárodní konference Krizové řízení a řešení krizových situací, Uherské Hradiště: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta logistiky a krizového řízení, 2017, s , ISBN Utajované informace v budově městského úřadu v Budovcově ulici č. p. 207 jsou vytvořeny podmínky pro ukládání utajovaných informací kategorie DŮVĚRNÉ, a to vybudováním zabezpečené oblasti (včetně odpovídající dokumentace objektové bezpečnosti). Prostory budovy byly stanoveny objektem kategorie D ; aktualizovaná dokumentace k administrativní a fyzické bezpečnosti; aktualizován přehled pracovních míst a funkcí MěÚ Písek, u kterých je nezbytné se seznamovat s utajovanými informacemi, provedeno oznámení o splnění podmínek pro přístup k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené - 9 fyzických osob. 1 fyzická osoba má prověrku II. stupně na ktg. D ; provedeno poučení vybraných fyzických osob podle 9 odst. 1 a 11 odst. 2 zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, seznámení s předpisy vztahujícími se k ochraně utajovaných informací a s následky jejich porušení Požární ochrana Město Písek v samostatné působnosti vydává nebo zpracovává obecně závaznou vyhlášku č. 1/2002, Požární řád města Písek, ve které stanovuje také podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob; Plán preventivně výchovné činnosti na rok 2017; Zprávu o stavu požární ochrany ve městě Písku za kalendářní rok 2017; základní pravidla používání přenosných hasicích přístrojů. Město Písek má zřízeno 5 jednotek sborů dobrovolných hasičů, které v loňském roce vybavilo dlouhodobý drobný majetek (do 40 tisíc Kč) Kč osobními ochrannými pracovními prostředky v hodnotě Kč stránka 14 (celkem 163)

15 Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Písek (dále jen JSDHM Písek ) se zúčastnila celkem 47 zásahů, přičemž u požáru zasahovala 12krát; u dopravní nehody 1krát; technickou pomoc poskytovala 24krát; ostatní pomoc poskytovala 10krát. Z výše uvedených zásahů byla JSDHM Písek povolána k 35 činnostem na území města Písku a k 12 událostem mimo jeho správní území. Statistika zásahů za loňský rok a posledních šestnáct let je uvedena na obrázcích 1 až 3 Obr.1: Počet zásahů JSDHM Písek v letech 2001 až 2017 Zdroj: Zprávy o zásahu JSDHM Písek Obr.2: Počet a typy událostí v roce 2016, které JSDHM Písek musela řešit Zdroj: Zprávy o zásahu JSDHM Písek stránka 15 (celkem 163)

16 Právní úsek V souladu s Organizačním řádem právní úsek zajišťuje: právní službu v otázkách výkonu státní správy a samosprávy; zastupuje město před soudy a notáři v otázkách samostatné působnosti; eviduje sbírky zákonů a právních předpisů kraje; eviduje právní a vnitřní předpisy města; projednává správní delikty a ukládá pokuty ve věcech samostatné působnosti města a ve věcech státní správy, která není svěřena jiným odborům; zajišťuje právní stránku pojištění majetku města; vymáhá pohledávky z obchodních vztahů a občanskoprávní povahy vzniklé ze smluvních závazkových vztahů (například nájemné, cena díla, smluvní pokuta, sankční úrok, půjčka apod.); vede evidenci soudních rozhodnutí, které neevidují ostatní odbory; zajišťuje agendu práva shromažďovacího; vede centrální evidenci vyřizování stížností a petic; koordinuje agendu poskytování informací podle zvláštního předpisu. V roce 2016 právní úsek zajišťoval agendu, která pro něj vyplývá z organizačního řádu. zastupoval město před soudy a notáři v otázkách samostatné působnosti. V soudních řízeních vedl řízení týkající se pohledávek za dlužníky, tak i spory občanskoprávní, kdy město vystupovalo jak na straně žalobců, tak i žalovaných. Obr. 3: Počet a druhy činností v roce 2017, které JSDHM Písek prováděla Zdroj: Zprávy o zásahu JSDHM Písek Právní úsek V souladu s Organizačním řádem právní úsek zajišťuje: právní službu v otázkách výkonu státní správy a samosprávy; zastupuje město před soudy a notáři v otázkách samostatné působnosti; eviduje sbírky zákonů a právních předpisů kraje; eviduje právní a vnitřní předpisy města; projednává přestupky a ukládá pokuty ve věcech samostatné působnosti města; zajišťuje právní stránku pojištění majetku města; vymáhá pohledávky z obchodních vztahů a občanskoprávní povahy vzniklé ze smluvních závazkových vztahů (například nájemné, cena díla, smluvní pokuta, sankční úrok, půjčka apod.); vede evidenci soudních rozhodnutí, které neevidují ostatní odbory; zajišťuje agendu práva shromažďovacího; vede centrální evidenci vyřizování stížností a petic; koordinuje agendu poskytování informací podle zvláštního předpisu. V roce 2017 právní úsek zajišťoval agendu, která pro něj vyplývá z organizačního řádu. Zastupoval město před soudy a notáři v otázkách samostatné působnosti. V soudních řízeních vedl řízení týkající se pohledávek za dlužníky, tak i spory občanskoprávní, kdy město vystupovalo jak na straně žalobců, tak i žalovaných. stránka 16 (celkem 163)

17 V roce 2017 byly veškeré soudem přiznané pohledávky vymáhány prostřednictvím Exekutorského úřadu v Písku, pokud nebyly dobrovolně uhrazeny. Důvodem spolupráce s Exekutorským úřadem je předpoklad dosažení větší úspěšnosti ve vymáhání pohledávek. I přes značnou obtížnost vymožení pohledávek již Exekutorský úřad několik pohledávek vymohl, takže lze říci, že tato spolupráce je účelná. Statistické údaje Počet zaevidovaných stížností 10 Počet oprávněných stížností 2 Počet částečně oprávněných stížností 0 Počet neoprávněných stížností 8 Počet zpět vzatých stížností 0 Počet zaevidovaných petic 2 Počet oznámených shromáždění 31 Právní úsek poskytuje právní konzultace pro jednotlivé odbory Městského úřadu Písek či pro další subjekty. Stanoviska právního úseku zpracovaná písemně Odbor Celkem posouzených Připomínkované Bez připomínek Starostka, místostarostové, tajemnice Interní audit Městské organizace + Smart Písek Odbor správy majetku Odbor sociálních věcí Odbor školství a kultury Odbor výstavby a územního plánování Odbor investic a rozvoje Odbor finanční Odbor životního prostředí Odbor vnitřních věcí Kancelář úřadu Odbor dopravy Městská policie Písek Celkem stránka 17 (celkem 163)

18 4.2. ODBOR VNITŘNÍCH VĚCÍ Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení přestupků Vedoucí oddělení, přestupky 1 Přestupky 2 Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích 3 Rušení trvalého pobytu, stanoviska 1 Oddělení matrik Vedoucí oddělení, matrika 1 Matrika 2 Oddělení správních agend Vedoucí oddělení, cestovní doklady 1 Evidence obyvatel 2 Občanské průkazy 2 Cestovní doklady 1 Oddělení provozní Vedoucí oddělení, ekonomika, majetek 1 Recepce, podatelna, úřední deska 6 Pokladna, podatelna 1 Řidič, domovník, topič 2 Oddělení informatiky Vedoucí oddělení 1 Informatici 4 Celkem Oddělení přestupků V souladu s Organizačním řádem oddělení přestupků: vede přestupkovou agendu ve věcech, které nejsou svěřeny jiným odborům projednává přestupky na úseku provozu na pozemních komunikacích, dopravy a silničního hospodářství zajišťuje šetření pro státní orgány vydává stanovisko k žádosti o udělení státního občanství ČR vede správní řízení a vydává rozhodnutí v agendě rušení údajů o místu trvalého pobytu zpracovává přehled přestupků za Městský úřad Písek stránka 18 (celkem 163)

19 Město Písek mělo k uzavřeno 41 veřejnoprávních smluv o zajištění výkonu přestupkové agendy s okolními obcemi. V průběhu roku 2017 byla uzavřena 1 nová veřejnoprávní smlouva, a to s obcí Mirotice. Na základě uzavření veřejnoprávních smluv bylo v roce 2017 zasláno 128 oznámení o přestupku. V daném roce se počet přestupků projednaných na základě veřejnoprávních smluv navýšil o více než 100 %. V roce 2016 se jednalo o 63 oznámení. Převážná část této agendy je zaměřena na projednávání přestupků proti občanskému soužití, přestupků proti majetku a přestupků proti veřejnému pořádku. Oddělení přestupků spolupracuje mimo jiné s Dopravním inspektorátem Policie ČR Písek, jednotlivými obvodními odděleními Policie ČR, Okresním státním zastupitelstvím a Městskou policií Písek. Značně obsáhlé je zajišťování šetření pro státní orgány, soudy, policii a ostatní správní orgány. V roce 2017 bylo podáno 884 žádostí o zprávu z místa bydliště a 570 žádostí o sdělení k žádostem o zbrojní průkaz. Oddělení přestupků projednává přestupky na úseku zbraní a střeliva dle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, a dle zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů. Tyto agendy byly převzaty z odboru životního prostření. Oddělení přestupků projednává nově od rušení trvalých pobytů. Tato agenda byla převzata z oddělení správních agend. S účinností od došlo k významné novele přestupkového práva, kdy vstoupil v platnost nový zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Nová obecná právní úprava odpovědnosti za přestupek je vyústěním bohaté legislativní historie. Společným jmenovatelem legislativních počinů v této oblasti byla snaha o uskutečnění reformy správního trestání, která by řešila nedostatky právní úpravy odpovědnosti za správní delikt nově přestupek Přestupky v oblasti veřejného pořádku Počet přestupků došlých během roku Počet všech přestupků ke zpracování v období roku Počet podnětů nevyřízených k převod do roku Vyřízeno v blokovém řízení 51 Vyřízeno příkazem 154 Vyřízeno rozhodnutím 35 Počet odložených podnětů 155 Počet zastavených řízení 17 Součet uložených pokut (v Kč) Součet nákladů řízení (v Kč) Počet odvolání 7 Podíl podaných odvolání k celkovému počtu projednaných přestupků v roce 2017 (v %) 1 Počet zrušených rozhodnutí 2 Počet veřejnoprávních smluv na projednání přestupků 41 Přestupkové oddělení dále řeší přestupky na úseku bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. stránka 19 (celkem 163)

20 Dopravní přestupky Počet přestupků došlých během roku Počet všech přestupků ke zpracování v období roku Počet podnětů nevyřízených k převod do roku Vyřízeno v blokovém řízení 41 Vyřízeno v příkazním řízení 109 Vyřízeno rozhodnutím 188 Uloženo zákazů řízení motorových vozidel 121 Počet odložených podnětů 58 Počet zastavených řízení 10 Součet uložených pokut (v Kč) Součet nákladů řízení (v Kč) Počet odvolání 35 Podíl podaných odvolání k celkovému počtu projednaných přestupků v roce 2017 (v %) 6 Počet zrušených rozhodnutí 8 Počet zahájených řízení ve věci zadržení ŘP 124 Oddělení přestupků od také vykonává činnost na úseku správního řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu. Nejčastějším důvodem podání návrhu na zrušení údaje o místu trvalého pobytu jsou obavy rodičů z dluhů dětí (ochrana před exekutory), rozvody manželství a změna nájemního vztahu (nový nájemce ruší údaj o místu trvalého pobytu předchozímu nájemci, který se odstěhoval, skončila mu nájemní smlouva a nepřehlásil se k trvalému pobytu jinam). K tak bylo na úřední adrese Písek, Vnitřní Město, Velké náměstí 114/3, hlášeno 793 občanů (včetně nezletilých dětí). Počet přijatých žádostí o zrušení údaje o místu TP v roce Počet zrušených údajů o místu TP Oddělení matrik Vykonává státní evidenci narození, uzavření manželství a úmrtí. V návaznosti na to vede matriční knihy a sbírky listin pro obec, v níž má sídlo, a pro obce patřící do jeho správního obvodu. Provádí zápisy matričních událostí, dodatečné záznamy, změny a opravy zápisů v matričních knihách rukopisně a souběžně pomocí výpočetní techniky zabezpečuje svatební obřady. Provádí kontrolu vedení matričních knih a sbírek listin, ověřování matričních dokladů, vede a aktualizuje sbírku listin a provádí metodickou činnost. K této agendě oddělení matrik vede a aktualizuje podpisové vzory a otisky úředních razítek matrikářek matričních úřadů v územním obvodu, které dále předává Krajskému úřadu Jihočeského kraje. V návaznosti na to vede archiv těchto sbírek listin. Na začátku roku předává sbírky listin krajskému úřadu a podává návrh na skartaci písemností a předání matričních knih k trvalému uložení do Státního oblastního archivu v Třeboni. Vydává matriční doklady (rodné, oddací a úmrtní listy), druhopisy matričních dokladů, potvrzení o údajích z matriční knihy, doslovné výpisy z matriční knihy, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, ke vstupu do partnerství a osvědčení k církevnímu sňatku. Přijímá prohlášení o volbě jména, žádosti o užívání příjmení žen v mužském tvaru a oznámení užívání příjmení po rozvodu manželství. stránka 20 (celkem 163)

21 Rozhoduje ve správním řízení o žádosti o změny jména a příjmení, uzavření manželství na kterémkoli vhodném místě nebo mimo stanovenou dobu a prominutí dokladu k uzavření manželství. Provádí vidimaci a legalizaci, vede evidenci vidimací a legalizací, provádí zkoušky úředníků zařazených do obecních úřadů. Provádí identifikaci podle 2 odst. 6 zákona č. 61/1996 Sb. Podává informace a kontakty o vydání osvědčení o státním občanství České republiky. Žádosti o zápis do zvláštní matriky (narození, uzavření manželství a úmrtí občanů ČR v cizině) postupuje k vyřízení Úřadu městské části Brno-střed. Zasílá matriční doklady v rámci výměny matrik mezi státy. Obstarává vypravení pohřbu městem pro osoby zemřelé v Písku. Vybírá správní poplatky na úseku matriční agendy, vidimace a legalizace. Splňuje oznamovací povinnosti soudu, Všeobecné zdravotní pojišťovně, České správě sociálního zabezpečení, Českému statickému úřadu, cizinecké policii. Odevzdává úřadům obcí s rozšířenou působností občanské průkazy zemřelých. V případě změny skutečností zapisovaných do občanského průkazu, odděluje vyznačenou část a vydává potvrzení o změně těchto údajů a zasílá oznamovací povinnost úřadu obce s rozšířenou působností. Matriční úřad je povinen zapisovat údaje do agendového informačního systému evidence obyvatel (dále jen AISEO). K zapisování údajů do systému a přidělování rodných čísel je využíván systém Czech POINT@office. AISEO je využíván k ověřování údajů. Úřednice se zkouškou, potřebnou k znalosti na úseku voleb, zabezpečuje koordinaci občansko-správních záležitostí v obci volby, místní referendum. Oddělením matrik společně s dalšími členy volebního štábu v roce 2017, byla zajišťována organizační a technická příprava: volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které se konaly dne 20. a 21. října 2017, volba prezidenta republiky příprava pro 1. kolo volby 12. a 13. ledna 2018 a pro 2. kolo volby 26. a 27. ledna Od vyhlášení výše uvedených voleb volební štáb zajišťoval úkoly dle povinností a lhůt, vyplývajících z příslušných zákonů a jejich prováděcích vyhlášek. Mezi důležitými úkoly dle výše uvedených zákonů bylo jmenování zapisovatelů okrskových volebních komisí a složení slibu. Městský úřad Písek pro výše uvedené typy voleb přijal delegace politických stran členů okrskových volebních komisí, kteří na svém prvním zasedání složili slib a vylosovali předsedu a místopředsedu jednotlivých okrskových komisí. Dále byly uzavřeny dohody na místnosti okrskových volebních komisí a hlasovací místnosti. Dále byly průběžně zabezpečovány obecní úřady, tj. 24 obcí, volebními materiály (obálky, pokyny, zákony, voličské průkazy, aj.). Dále bylo zajišťováno a prováděno společně s pověřeným pracovníkem Českého statistického úřadu školení pro zapisovatele a předsedy okrskových volebních komisí. Průběh a ukončení voleb byl zajišťován volebním štábem ve spolupráci s informatiky úřadu. Po ukončení voleb byly dle prováděcích vyhlášek k zákonům o volbách všechny volební materiály řádně zarchivovány. Statistické údaje Počet zápisů matriční událostí narození 977 manželství 142 úmrtí 563 souhlasné prohlášení o určení otcovství 466 Počet změn v matričních zápisech, dodatečné záznamy 580 Počet vydaných duplikátů matričních dokladů 701 Počet vydaných matričních dokladů do ciziny 62 stránka 21 (celkem 163)

22 Vystavení vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství 9 Žádost o vydání potvrzení ze sbírky listin 1 Vystavení osvědčení k církevnímu sňatku 24 Nahlédnutí fyzické osoby do matriky a doslovné výpisy z matričních knih 31 Doslovné výpisy pro úřední potřebu 7 Nahlížení do matričních knih pro úřední potřebu 33 Druhopisy matričních dokladů pro úřední potřebu 69 Volba jména, uvedení cizojazyčného jména v českém jazyce 5 Výměna matrik 24 Správní řízení o prominutí dokladu k uzavření manželství 7 Správní řízení ve věci uzavření manželství na kterémkoli vhodném místě 55 Správní řízení ve věci uzavření manželství mimo stanovenou dobu 3 Oznámení o přijetí dřívějšího příjmení po rozvodu 16 Žádosti o užívání příjmení žen v mužském tvaru 17 Správní řízení ve věci změna jména a příjmení 18 Žádosti o zápis do zvláštní matriky 8 Žádosti o vystavení osvědčení o SO ČR ÚMČ Praha 1 5 Oznámení o nabytí SO ČR 18 Ověřovací doložka do ciziny na doklady vydaných matričními úřady v územním obvodu 6 Příprava a přezkoušení matrikářů, vidimace a legalizace 5 Kontroly matriční agendy úřadů ve svém územním obvodu 8 Identifikace FO a PO a vystavení veřejné listiny o identifikaci 13 Obstarání pohřbu městem (celkem 4 šetření) 5 Vyhledávání matričních zápisů pro rodokmen cca 200 Oddělení matrik vybralo na správních poplatcích (v Kč) Do AISEO zadáno: přidělení rodného čísla 985 u osob změna údajů narození 977 manželství 142 úmrtí 563 dodatečné záznamy 580 Datovými schránkami zaslány oznamovací povinnosti (soudy, ČSSZ, VZP) Vydána potvrzení o změně údajů zapisovaných do OP 340 Svatební obřady uzavřeno sňatků v obřadní síni Velké náměstí 72 v Koncertní a výstavní síni Nejsvětější Trojice 7 na kterémkoli vhodném místě 77 mimo stanovenou dobu radou obce 3 z nichž jeden snoubenec byl cizinec 4 uzavřeno církevních sňatků 24 Vidimace a legalizace počty podle pracovišť recepce Budovcova ul recepce Velké náměstí Odbor správy majetku 297 Celkem V souvislosti s vyřizováním reklamací zjištěných nesouladů údajů vedených v informačním systému evidence obyvatel, jehož správcem je Ministerstvo vnitra České republiky, bylo oddělením matrik v roce 2017 dohledáváno z matričních knih cca 200 zápisů. stránka 22 (celkem 163)

23 Oddělení správních agend Zajišťuje agendu evidence obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů, ohlašovnu pobytu a agendu ztrát a nálezů. Na úseku evidence obyvatel se evidují všichni občané ČR, hlášeni k trvalému pobytu ve správním obvodu obce s rozšířenou působností. V informačním systému evidence obyvatel se k nim vedou veškeré změny trvalého pobytu, změny rodinného stavu a další údaje. Evidence obyvatel zajišťuje správnost údajů v agendovém informačním systému evidence obyvatel (dále jen AISEO). Pracovnice evidence obyvatel poskytuje na žádost obyvatele údaje z AISEO k jeho osobě, a to jak pro použití v České republice, tak i pro použití v cizině. V součinnosti se stavebním úřadem provádí opravy nesprávných údajů, odstraňování reklamací a zavádí nové názvy ulic do Informačního systému územní identifikace (ISÚI), který je součástí základního Registru územní identifikace adres a nemovitostí (RUIAN). Pro účely samosprávy města zprostředkovává pracovnice evidence obyvatel pro jednotlivé odbory podání Žádosti o využití údajů z Registru obyvatel a agendového informačního systému evidence obyvatel prostřednictvím elektronického formuláře na Portálu veřejné správy. Agenda ohlašovny pobytu eviduje všechny občany ČR přihlášené k pobytu ve městě Písek. Pracovnice ohlašovny pobytu při ohlášení změny trvalého pobytu odděluje vyznačenou část občanského průkazu a vydává potvrzení o změně těchto údajů. Je povinna bezodkladně (nejpozději do 3 pracovních dnů) zapsat tuto změnu do AISEO. Ohlašovna ve lhůtě 15 dnů od zaevidování změny trvalého pobytu oznámí vlastníkovi objektu změnu v počtu přihlášených osob k trvalému pobytu. Na písemnou žádost vlastníka objektu sděluje ohlašovna jména, příjmení a data narození občanů hlášených k trvalému pobytu na adrese dané nemovitosti. V případě nemohoucnosti občanů přihlašuje k trvalému pobytu pracovnice ohlašovny i v domovech důchodců a pečovatelských domech. Pracovnice ohlašovny pobytu přijímá žádosti vlastníků nemovitostí o výrobu tabulek s čísly popisnými nebo evidenčními. Na základě těchto žádostí a také sdělení stavebního úřadu MěÚ Písek, o nově přidělených číslech popisných či evidenčních zajišťuje objednávku výroby tabulek a následné předání vlastníkům. Na úseku ztrát a nálezů bylo v roce 2017 zaevidováno celkem 192 nálezů. Nejčastějším nálezcem je město Písek prostřednictvím strážníků Městské policie Písek, kteří přinesli 132 nálezů. Anonymní nálezci 45 nálezů, občané města Písek 12 nálezů a 3 nálezy přinesla Policie ČR. Zvířat, tedy zejména psů a koček, bylo nalezeno 31. Nález zvířete je vyhlášen na úřední desce jeden měsíc. Od data vyhlášení oznámení o nálezu zvířete na úřední desce běží 4 měsíční lhůta, od které přechází právo volně se zvířetem nakládat na provozovatele útulku pro zvířata, v případě, že se do té doby nepřihlásil vlastník. V roce 2017 byla nalezena 1 kočka, která byla umístěna ve Zvířecím azylu Sirius v Záhoří. Podobně jsou umísťováni i psi do psího útulku ve Strakonicích. Psů bylo nalezeno 30, z nichž bylo celkem 5 navráceno původnímu majiteli, 22 psů našlo nového majitele pomocí adopce a 3 psi zůstávají v péči útulku. Vše je zjištěno z protokolů, které měsíčně zasílá psí útulek ve Strakonicích. Nálezů věcí za rok 2017 bylo 161, z toho 59 bylo navráceno vlastníkovi. Jednalo se zejména o peněženky, ze kterých bylo možné zjistit vlastníka věci, 29 nálezů bylo postoupeno vydávající organizaci, jedná se např. o různé karty bankovních institucí, zákaznické karty soukromých společností apod. Nejčastějším nálezem za rok 2017 byly klíče, dále pak peněženky, mobilní telefony, finanční hotovosti, jízdní kola a další. stránka 23 (celkem 163)

24 Oznámení o nálezu věci je stejně jako oznámení o nálezu zvířete vyhlášeno na úřední desce po dobu 1 měsíce, avšak u nálezů věcí je stanovená tříletá lhůta od vyhlášení nálezu, po jejímž uplynutí nabývá nálezce nebo město Písek k věci vlastnické právo. Na úseku občanských průkazů se vydávají občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem nebo bez čipu a občanské průkazy bez strojově čitelných údajů. Větší množství vydaných OP je zapříčiněno tím, že při jakékoliv změně údajů musí občané původní OP vyměnit. Na žádost zákonného zástupce se vydávají občanské průkazy i občanům mladším 15 let, o které je zvýšený zájem v letních měsících, kdy se vydávají převážně z důvodu cestování v rámci států EU. V roce 2017 byl opět zvýšený zájem o výjezd pracovnic k imobilním občanům, kterým v daném roce končila platnost občanského průkazu, a to jak ze strany rodinných příslušníků, tak ze strany sociálních pracovnic z pečovatelských domů. V těchto případech je nutná osobní návštěva pracovnic, při které musí pořídit digitální podobu občana a jeho podpisu pomocí off-line procesu a též je nutno pak vyhotovený OP osobně předat. Při převzetí občanského průkazu si musí každý občan zvolit bezpečnostní osobní kód. Takto pořízených žádostí v roce 2017 bylo 169. Často bylo žádáno v seniorských domech a domech s pečovatelskou službou, a to nejen v Písku ale také v Drhovli, Rakovicích, Protivíně a Olešné. Většina žádostí je však od občanů žijících v soukromých domech a bytech z celého správního obvodu. Každý měsíc se tiskne seznam skartovaných občanských průkazů, které se následně fyzicky likvidují. V současné době máme dvě pracoviště na občanských průkazech a dvě pracoviště na cestovních dokladech, tak se čekací doba žadatelů na výměnu OP i CP snížila. Zvláště v letních měsících, kdy je větší zatížení na cestovních dokladech, docházelo k delší čekací době občanů na tyto služby. Také z tohoto důvodu došlo k rozšíření služeb pro veřejnost a to tak, že si občané mohou rezervovat čas pro vyřízení cestovních dokladů a občanských průkazů. Rezervace je možná v úterý a ve čtvrtek tedy mimo úřední dny a to od hodin. Této možnosti využilo celkem 467 občanů, 310 na cestovní doklady a 157 na občanské průkazy. Této možnosti využívá také více rodičů s malými dětmi (kojenci), neboť pořízení jejich fotografie je časově náročnější. Na úseku cestovních dokladů se vydávají cestovní pasy se strojově čitelnými údaji a nosičem dat s biometrickými údaji ve lhůtě 30 dnů. Pokud občan žádá o vydání v kratší lhůtě než 30 dnů, vydá mu cestovní pas ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů. V roce 2017 byl zaznamenán vyšší zájem o vydání cestovních pasů ve zkrácené lhůtě ze strany občanů, přestože správní poplatek u těchto pasů nyní činí pro občana staršího 15 let a u dětí do 15 let. Velký zájem je stále o cestovní pasy pro děti do 15 ti let, zejména do jednoho roku a také kojence. Tím se zvýšila náročnost na snímání jejich podoby tak, aby byly splněny požadavky na kvalitu biometrického údaje. Protože tyto děti se často mění, muselo být v 78 případech vydáno rozhodnutí o skončení platnosti cestovního pasu z důvodu změny podoby. Novela zákona o cestovních dokladech nově umožnila žadatelům o cestovní pas si požádat na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností, a ne pouze podle místa trvalého pobytu. Tím došlo k navýšení administrativy, neboť dochází k přeposílání cestovních pasů ke skartaci a také k zasílání hlášení o ztrátě a odcizení dokladů. V roce 2017 byl opět největší zájem o vydání cestovního pasu v letních měsících, kdy dochází k velkému zatížení pracovišť. Každý měsíc se tiskne seznam skartovaných cestovních dokladů, které se následně fyzicky likvidují. Ve 2 případech byly na žádost občana poskytnuty údaje, které jsou k jeho osobě vedeny v evidenci cestovních dokladů. V roce 2017 bylo odpovězeno 105 dotazů zaslaných občany em nebo prostřednictvím datové schránky. Více občanů žádá o vyhotovení druhého platného cestovního pasu z důvodu vyřízení vízových záležitostí souvisejících s cestou do zahraničí a potřeby dalšího k jiné cestě do zahraničí. stránka 24 (celkem 163)

25 Zastupitelské úřady zasílají hlášení o ztrátě nebo odcizení cestovních pasů, nalezené cestovní pasy nebo žádosti předaných cestovních pasů a vrácené neplatné cestovní pasy ke skartaci. V roce 2017 bylo na zastupitelských úřadech podáno 31 žádostí. Nejvíce žádostí bylo podáno na ZÚ v Torontu, Londýně a Mnichově. Spolupráce se zastupitelskými úřady je i nadále na velmi dobré úrovni. Na oddělení správních agend bylo v roce 2017 vybráno na správních poplatcích a pokutách celkem ,- Kč. I když je práce na jednotlivých pracovištích oddělení odlišná, je zajištěna vzájemná zastupitelnost úřednic tak, aby v době dovolených nebo nemoci nedocházelo k uzavírání přepážek. Statistické údaje Počet změn trvalého pobytu na území obce Počet vydaných potvrzení o změně místa trvalého pobytu občanům 948 Počet oznámení vlastníkům objektů o změně v počtu přihlášených osob 403 Zavedení doručovací adresy do AISEO 10 Zavedení zákazu pobytu do AISEO 5 Poskytnutí údajů z AISEO oprávněným subjektům 21 Poskytnutí údajů z AISEO fyzickým osobám 136 Využití údajů z AISEO pro výkon působnosti ( 4 zákona č.133/2000 Sb.) 523 Sdělení vlastníkovi objektu údaje o občanech přihlášených k TP 25 Žádost o poskytnutí informace ( dotazy) 22 Ukončení trvalého pobytu na území ČR 12 Zavedení volebních okrsků do AISEO 45 Opravy a doplnění údajů v AISEO 223 Řešení reklamací v AISEO 29 Kontrola a řešení nesouladů mezi AISEO a RUIAN 4 Počet žádostí o výrobu čísla popisného (novostavby) 43 Počet žádostí o výrobu čísla popisného (na žádost vlastníka) 27 Vybráno na poplatcích za čísla popisná (v Kč) Vybráno na správních poplatcích (v Kč) Počet žádostí o OP celkem Počet žádostí o e-op Počet vydaných OP blesk 143 Počet žádostí o OP občanů s TP mimo okres 205 Počet žádostí o e-op off-line a předání e-op off-line 169 Počet předaných OP z jiných místně příslušných úřadů 28 Počet vydaných potvrzení o OP Počet vydaných potvrzení o změně údajů zapisovaných do OP 190 Počet skartovaných OP Počet přestupků na úseku OP 709 Počet přestupků vyřešených domluvou 646 Počet nalezených OP 138 Poskytnutí údajů z EOP 2 Zapůjčení materiálů z manuální evidence OP 5 Počet uložených blokových pokut 63 Vybráno na pokutách v Kč Vybráno na správních poplatcích (v Kč) Vypraveno obchodních balíků (v ks) 81 stránka 25 (celkem 163)

26 Počet žádostí o CD celkem Počet žádostí o CD s biometrickými údaji celkem Počet žádostí o CD s biometrickými údaji občanům do 15 let Počet žádostí o CD ve zkrácené lhůtě celkem 119 Počet žádostí o CD ve zkrácené lhůtě občanům do 15 let 68 Počet žádostí o CD občanů s TP mimo okres 121 Počet předaných CD z jiných místně příslušných úřadů 5 Počet žádostí o CD ze zastupitelských úřadů 31 Počet vydaných cestovních průkazů na ZÚ 12 Počet vydaných druhých CD 35 Počet vydaných třetích a více CD 1 Počet vydaných rozhodnutí o skončení platnosti CD 78 Počet zaslaných CD ke skartaci mimo okres 113 Počet vrácených CD ke skartaci 171 Počet předvolaných osob k vrácení CD po zemřelém 138 Počet předvolaných osob k vrácení CD 3 měsíce po sňatku 13 Počet skartovaných CD Počet přestupků na úseku CD 154 Počet přestupků vyřešených domluvou 126 Počet uložených blokových pokut 28 Vybráno na pokutách (v Kč) Vybráno na správních poplatcích (v Kč) Provozní oddělení Z akcí, které oddělení zařizovalo, lze uvést realizaci vybavení novým nábytkem 6 kanceláří, zřízení archivu odboru výstavby a územního plánování - památková péče v budově Velké náměstí č. p. 1 včetně vybavení regály. Dále: budova Budovcova o výměna světel a oprava elektrické instalace, o úprava kanceláře na dvě menší sociálního odboru, o malování kanceláří, o stěhování na sociálním odboru, o montáž topení EPC budova Radnice o malování kanceláří, o oprava a malování obřadní síně, o oprava a malování zasedací místnosti, o oprava elektrické instalace, o oprava topení. Statistické údaje Počet budov pro styk s veřejností 2 Podlahová plocha (v m 2 ) Počet kanceláří 125 Výdaje na teplo (v Kč) Výdaje na plyn (v Kč) Výdaje na vodu (v Kč) Výdaje na elektřinu (v Kč) Výdaje na běžné opravy v daném roce celkem (v Kč) stránka 26 (celkem 163)

27 Pokladna Počet příjmových a výdajových pokladních operací celkem Telefony Celkové výdaje na používání telefonů (v Kč) pevné linky Počet mobilních telefonů 60 Celkové výdaje na úhradu telefonních hovorů (v Kč) mobilní telefony Úklid Výdaje na dodavatelský úklid celkem (v Kč) Autoprovoz Výdaje na autoprovoz (v Kč): opravy služby (výměna kol, defekty aj.) Vozidlo RZ Vzdálenost [km] Stav tachometru [km] PHM množství [l] PHM cena [Kč] Spotřeba [l/100km] Mercedes Vito 6C , ,50 420, ,8 7,73 2,3 Škoda Fabia - Sport 3C , ,00 716, ,5 6,54 2,0 Škoda Fabia - šedá 5C , ,00 948, ,0 6,17 1,9 Škoda Rapid 7C , ,70 795, ,6 4,90 1,4 Škoda Roomster 3C , ,00 856, ,2 7,25 2,2 Škoda Superb 7C , , , ,5 6,18 1,9 Škoda Yeti 5C , , , ,2 6,50 2,0 Celkem , , ,8 Cena za km [Kč] Činnost recepcí: Legalizace a vidimace (počet celkem) Počet pokladních operací Počet přijatých datových zpráv Počet odeslaných datových zpráv Velké náměstí 114/3 Budovcova ul. 207/3 Celkem CzechPOINT počet Poplatky (Vid+Leg+CzP) celkem Kč Ostatní poplatky celkem Kč Pokladní operace počet stránka 27 (celkem 163)

28 Oddělení informatiky Oddělení informatiky zajišťuje provoz informačních systémů Městského úřadu Písek a Městské policie Písek. Hlavní činností oddělení je správa hardware a software pro provozované informační systémy a zajištění jejich funkčnosti, dostupnosti a dalšího rozvoje. Pro některé organizace města a pro některé obce ve správním území města Písek jako obce s rozšířenou působností provozuje hostovanou elektronickou spisovou službu. Uvedené činnosti jsou vykonávány v souladu se zákonem č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a navazujícími právními předpisy. Oddělení informatiky spravuje i telekomunikační prostředky přístup do veřejného internetu, speciální datové sítě, telefonní linky a ústředny, telefony a mobilní zařízení. Mezi další činnosti oddělení patří technické zajištění jednání rady a zastupitelstva města, správa audiovizuální techniky, úkoly z oblasti interních procesních analýz a provozování vyvolávacího systému v budově městského úřadu v Budovcově ulici. Pracovníci oddělení informatiky udržují orientační systém v budovách městského úřadu a identifikační systém zaměstnanců. V roce 2017 spolupracovalo oddělení informatiky zejména na těchto projektech: - úprava rozsahu poskytování hostované spisové služby po skončení udržitelnosti projektu - zabezpečení voleb do poslanecké sněmovny a příprava zajištění volby prezidenta - WiFi připojení k internetu pro klienty městského úřadu v přízemí v Budovcově ulici a WiFi připojení k internetu pro veřejnost, včetně nabíjecích sloupků, na nádvoří Sladovny a Prácheňského muzea - spolupráce při plánování a nácviku činností při dlouhodobém výpadku napájení elektrickou energií - zpracování a vyhodnocení dotazníků na webových stránkách města Písek Pracovníci oddělení měli v roce 2017 ve správě 260 osobních počítačů a notebooků, 180 tiskáren a multifunkčních zařízení, 9 serverů, 2 digitální telefonní ústředny, 150 interních telefonních linek a 70 tabletů a mobilních telefonů. V průběhu roku bylo vyměněno nebo nově pořízeno 22 osobních počítačů a notebooků, 32 tiskáren a multifunkčních zařízení a 4 síťové přepínače. stránka 28 (celkem 163)

29 Výměna vývěsní skříňky u Svatého Václava (autobusová zastávka) Výměna vývěsní skříňky u Svatého Václava (u kostela) Energetické úspory (EPC) budova Budovcova 207/6 stránka 29 (celkem 163)

30 Nový nábytek v kancelářích sociálního odboru a odboru investic a rozvoje Nová výmalba obřadní síně stránka 30 (celkem 163)

31 4.3. ODBOR INVESTIC A ROZVOJE Odbor investic a rozvoje města v rámci své činnosti zajišťuje vybrané investiční a neinvestiční akce. Dále pak opravy a běžnou údržbu svěřeného majetku. Při opravách a rekonstrukcích místních komunikací úzce spolupracuje se správcem těchto komunikací Městskými službami Písek s.r.o. Odbor také zajišťuje nakládání s pronajatým majetkem vodohospodářského fondu a tepelného hospodářství. V rámci své agendy zpracovává materiály koncepčního charakteru a připravuje strategii rozvoje města, vč. realizace strategického plánu rozvoje města. Obstarává dotační tituly a podává žádosti o dotace. Mimo jiné odbor koordinuje rozvoj průmyslové zóny. Součástí odboru je městský architekt, který v rámci své působnosti vydává stanoviska k nejrůznějším záměrům města i ostatních investorů a organizačně zajišťuje vyhlašování i průběh architektonických soutěží. Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení investic 4 Oddělení rozvoje 4 Celkem Oddělení investic Dle znění organizačního řádu s účinností od : - koordinuje investiční činnosti, připravuje a realizuje investice města Písku; - spolupracuje při výstavbě, rekonstrukcích a opravách inženýrských sítí tepelného hospodářství, kontroluje plnění smluv se společností, které je obsluhovaný majetek pronajat (Teplárna Písek a. s., Městské služby Písek s. r. o.); - kontroluje průběh investičních a neinvestičních akcí, spolupracuje s technickým dozorem, koordinátorem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci; - spolupracuje při zavedení rozpracovaného majetku do majetkové evidence města Písku; - spolupracuje s organizací, která má ve správě či hospodaří s dalším majetkem ve vlastnictví města Písku (sportoviště, komunikace, městský areál); - spolupracuje s osadními výbory; - kontroluje platby a jiné povinnosti vyplývající z uzavřených smluv; - zabezpečuje údržbu a opravy, rekonstrukci a modernizaci městského nemovitého majetku. Správa vodohospodářského fondu města Vodohospodářský fond města Písku pro obnovu a investice v roce 2017 činil 99,074 mil. Kč. Společnost ČEVAK a.s. uhradila městu za pronájem vodohospodářského majetku částku 57,268 mil. Kč. Rozdíl mezi příjmy a výdaji byl hrazen z úspor z hospodaření předchozích let. Mezi hlavní akce tohoto roku patří rekonstrukce vodovodu a kanalizace Burketova ul. Výstaviště, I. etapa. za 12,200 mil. Kč, rekonstrukce čerpací stanice splaškových vod Smrkovice za 2,900 mil. Kč. Největší investiční akcí však je zahájení výstavby nové úpravny vody na Hradišti, v prostorách stávajícího vodojemu Hradiště I. Stavbu provádí společnost SMP CZ, a.s. za cenu 178,739 mil. Kč bez DPH a má být dokončena do konce roku Během roku byly dále provedeny běžné opravy na technologických zařízeních úpravny vody a čistírny odpadních vod. stránka 31 (celkem 163)

32 Úpravna vody Hradiště Demolice bývalých Žižkových kasáren Předmětem akce byla demolice bývalých Žižkových kasáren v ulici Pražská v Písku. Akci provedla firma PB Scom s.r.o., Hranice na Moravě. Součástí akce byla kompletní demolice zbývajících objektů v kasárnách, odvoz vzniklého materiálu na mezideponii v Oldřichově u Nepodřic a likvidace komunálního a nebezpečného odpadu. Akce proběhla, vzhledem k počátečním nevhodným klimatickým podmínkám, v měsících leden až říjen. Materiál vzniklý z demolic je a bude převážně použit na vyspravení lesních cest v majetku města Písku. Celkové náklady akce činily ,03 Kč bez DPH. Mezideponie materiálu Oldřichov stránka 32 (celkem 163)

33 Žižkovy kasárny - demolice Rekonstrukce komunikace Svatotrojická a parkoviště P1 na Výstavišti v Písku Jednalo se o rekonstrukci účelové komunikace včetně odvodnění, vybudování nových chodníků, parkovacích ploch vč. veřejného osvětlení a sadových úprav. Zmíněná komunikace je v zastavěné části města a slouží především pro obsluhu lokality na Výstavišti. Stávající napojení všech komunikací i přístupy na pozemky jsou zachovány. Projektovou dokumentaci zpracovala projekční kancelář ARTECH ing. Arch. Veřtát, vlastní rekonstrukci provedla firma CASTA dopravní stavby s.r.o. nákladem ,26 Kč. stránka 33 (celkem 163)

34 Fotodokumentace z průběhu stavby stránka 34 (celkem 163)

35 Cyklistická stezka a chodník v průmyslové zóně Dobešická Nová cyklostezka a chodník v délce 1,3 km od Dobešic až ke stávající stezce pro cyklisty vedoucí do severní průmyslové zóny, bude slavnostně otevřena 5. prosince Lidem, kteří do této lokality jezdí za prací na kolech nebo chodí pěšky, se tak nabídne bezpečnější a příjemnější cesta po nové asfaltové komunikaci vybavené veřejným osvětlením a částečně zastíněné nově vysazenými stromy. Cena díla včetně projektu a předprojektových příprav činila 7,5 milionu korun. Stavbu, kterou dodala firma SWIETELSKY stavební s. r. o., se podařilo výhodně vysoutěžit a proti předpokládané ceně ušetřit 2,5 milionu korun. Na chodník a cyklostezku Dobešická se podařilo získat dotaci z Evropské unie. Většinu uznatelných nákladů pokryje příspěvek z Integrovaného regionálního operačního programu. Jeden milion korun zaplatí město ze svého rozpočtu. Ve firmách na severním okraji města pracuje více než tři a půl tisíce lidí mnohdy v třísměnném provozu. Cyklisté a chodci směřující do výše uvedené části průmyslové zóny byli dosud nuceni využívat dosti frekventovanou a neosvětlenou silnici nebo vyšlapanou nezpevněnou cestu. Zateplení rodinného domu Flekačky č. p. 1909, Písek V roce 2017 bylo realizováno zateplení rodinného domu v místní části města Písku Flekačky. Práce byly zahájeny a byly ukončeny Stavební práce probíhaly v rozsahu: stávající střešní krytina eternitové šablony byly odstraněny a nahrazeny profilovaným plechem s imitací taškové krytiny. Dále byla zateplena fasáda, střecha, stropní konstrukce v suterénu, výměna oken a vstupních dveří a s tím provedeny následující stavební úpravy. Na zateplení rodinného domu byla poskytnuta dotace z národního programu Nová zelená úsporám ve výši ,- Kč. stránka 35 (celkem 163)

36 Rekonstrukce lokality Bakaláře II. Etapa V roce 2016 bylo zahájeno II. etapou (I. proběhla v letech ) dokončení rekonstrukce lokality Bakaláře v Písku. Projektovou dokumentaci zpracoval akad. arch. Karel Lapka a kol. Stavbu provádí firma ROBSTAV celkové náklady jsou tis. Kč vč. DPH. Stavba byla zahájena v červenci roku 2016 a její ukončení bylo plánované na listopad téhož roku. Jelikož zároveň se stavbou probíhala vynucená investice přípojka VN z trafostanice u fontány do Soukenické ulice (plánovaná investice města rekonstrukce Městské knihovny z bývalé ZŠ J. A. Komenského), byl termín cca o 2 měsíce opožděn a dostal se do nevhodných klimatických podmínek. Z tohoto důvodu byla akce ukončena v květnu roku stránka 36 (celkem 163)

37 Městský atletický stadion oprava šaten a sociálního zařízení Město Písek uskutečnilo v roce 2017 I. etapu rekonstrukce šaten a sociálního zařízení na městském atletickém stadionu. Jednalo se o dispoziční úpravu šaten a vybudování sprch v suterénu budovy a sociálního zařízení pro veřejnost v patře objektu. Projektovou dokumentaci zpracovala firma PROJEKTOSTAV Písek a vlastní rekonstrukci provedla firma TAKR s.r.o. nákladem Kč bez DPH. Akce proběhla v letních měsících, přes prázdniny v době tzv. sportovní přestávky. Oprava vnitřních prostor plaveckého bazénu V letních měsících při odstávce provozu byly firmou ROBRO s.r.o. provedeny opravy vnitřních prostor plaveckého bazénu v Písku. Jednalo se o opravu výměnu podlah ve sprchách a parních komorách a provedení nových povrchů pláží v krytém bazénu včetně izolací. Celkové náklady akce byly ,00 Kč bez DPH. stránka 37 (celkem 163)

38 Sídliště JIH dokončení cyklostezky a rozšíření parkovacích ploch Město vybudovalo v lokalitě pod mateřskou školkou v tř. Přátelství dalších 20 nových parkovacích míst, včetně nového chodníku, umožňujícího bezbariérové propojení tř. Přátelství se školkou a sousední obytnou zástavbou, za cenu 2,778 mil. Kč. V rozšiřování parkovacích ploch chce město pokračovat dál, a to úpravou ploch v jižní lokalitě sídliště (část mezi stávajícím sídlištěm a přeložkou I/20), kde by postupně mělo vzniknout cca 250 nových parkovacích míst. Plovárna u Václava V květnu byla dokončena poslední etapa rekonstrukce plovárny u Václava. Stavbu prováděla společnost ROBRO s.r.o. za cenu 10,026 mil. Kč bez DPH. Práce zahrnovaly opravu a rozšíření bazénu pro neplavce včetně nové bazénové technologie, stavební úpravy úpravny vody a úpravy navazujících venkovních ploch. Dále pak opravu nábřeží, tzn. stávající dlažby, schodiště a kamenného zdiva, včetně dostavby zpevněného nábřeží, které je řešeno jako štětovnicová stěna s kamennou římsou a betonovou dlažbou. stránka 38 (celkem 163)

39 Opravy požárních nádrží V průběhu roku došlo k opravě požárních nádrží ve Smrkovicích a Nových Dvorech. Obě nádrže již byly v havarijním stavu. Nebylo možné regulovat stav vody a díky sedimentu v nádržích se i značně snížila kapacita hasební vody. Významné akce v přípravě Před koncem roku došlo k dokončení projektové dokumentace na výstavbu nového plaveckého areálu pod lesnickou školou. Nově zde má za cenu kolem 280 mil. Kč vzniknout plavecký bazén s dráhami a délkou 25 metrů, relaxační a výukový bazén, tobogán a venkovní plavecký areál. Výběrové řízení na zhotovitele bude zahájeno na začátku roku Ve stejné době město začne hledat zhotovitele rekonstrukce lyžařského svahu na Hradišti. I zde byla dokumentace dokončena před koncem roku 2017 a opět by se do tohoto sportovního areálu mohla vrátit lyžařská veřejnost. stránka 39 (celkem 163)

40 Písek Hradiště rozšíření silnice III/1401 Město Písek spolufinancovalo s Jihočeským krajem rozšíření dopravně problémové ulice na Hradišti. Protože se jednalo o komunikaci kraje vlastní vozovku financoval kraj, chodník, VO a přeložka vodovodu byla hrazena z rozpočtu města Písek. Projektovou dokumentaci zpracoval Ing. Milan Novotný z firmy STAREKO CZ Písek s.r.o. Stavbu pro město Písek (mj. i pro kraj) provedla firma SWIETELSKY stavební s.r.o. Celkové náklady z rozpočtu města činily 720 tis. Kč bez DPH Městská knihovna Písek a centrum vzdělávání V měsíci květnu byla zahájena jedna z nejnáročnějších investičních akcí města za poslední roky. Jedná se o rekonstrukci bývalé základní školy J.A. Komenského na Alšovo náměstí jejíž přestavbou vznikne Městská kniho a centrum vzdělávání. Zpracovatele projektové dokumentace je firma Studio A.B.S., spol. s r.o. Ing. Jan Svoboda. Zhotovitelem stavby je firma OHL ŽS, s.r.o. a stavba byla vysoutěžena nákladem Kč bez DPH. Městu Písek se podařilo získat dotaci ve výši 15 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryje část stavebních nákladů na rekonstrukci prostor pro vzdělávací centrum a mobiliář vybavení učeben. Její dokončení je plánované na říjen roku stránka 40 (celkem 163)

41 Radnice čp oprava krovu a výměna střešní krytiny Byla provedena kompletní oprava historického krovu spojená s lokální výměnou degradovaných částí a celkové ztužení konstrukce. Na nové latě byla položena nová keramická střešní krytina a vyměněny veškeré klempířské prvky. Součástí opravy bylo provedení tepelné izolace stropu a zřízena prkenná podlaha v celé ploše půdy. Stavba byla zahájena a k předání došlo Dodavatelem prací byla společnost TESMO s.r.o. Plzeň. Celkové náklady na akci činily ,- Kč vč. DPH. stránka 41 (celkem 163)

42 Velké náměstí čp.1 oprava fasády Oprava uličního a dvorního průčelí památkově chráněného objektu. Rozsah prací byl v odstranění nesoudržných částí omítky a nahrazení novým materiálem, výměně klempířských prvků, štukatérské opravy uliční fasády v renesančním stylu a provedení nátěru ploch s ohledem na vydané závazné stanovisko odboru výstavby oddělení památkové péče. Akce byla zahájena a ukončena Hlavním dodavatelem byla společnost ANDAF-TIER. s.r.o. Praha. Celkové náklady činily ,- Kč vč. DPH. Město Písek na tuto akci získalo dotaci z programu MPR a MPZ Ministerstva kultury ČR ve výši ,- Kč vč. DPH. Svatoplukova čp výměna elektroinstalace a osvětlení Kompletní rekonstrukce elektroinstalace v objektu, která byla v havarijním stavu. Jde o celkovou výměnu rozvodů v bytech i společných prostorách, včetně zednického začištění. Práce byla prováděny za provozu objektu. Jedná se o objekt s byty pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé občany, spravovaný společností Naděje. Práce byla zahájeny a ukončeny předáním Dodavatelem akce byla společnost Manresa Bohemia s.r.o. Praha. Celkové náklady činily ,40 Kč vč. DPH. stránka 42 (celkem 163)

43 Rekonstrukce průchodu v objektu Heydukova 97 Účelem opravy bylo sjednocení a zlepšení celkového vzhledu stěn a dalších součástí průchodu. Byl odstraněn stávající keramický obklad stěn, opraveny a vyrovnány omítky, aplikován nový velkoformátový obklad, lokálně byla srovnána kamenná dlažba. Dále proběhla výměna dveří do jednotlivých provozoven, výměna elektroinstalace a svítidel podle předloženého architektonického návrhu. Práce byly zahájeny v dubnu 2017 a ukončeny na konci května dodavatelem prací byla společnost KOČÍ a.s. a celkové náklady činily Kč. stránka 43 (celkem 163)

44 Ostatní akce akce dodavatel náklady Oprava tribuny tenisového klubu KOČÍ a.s ,80 Oprava povrchu Otavské stezky STAREKO CZ s.r.o ,- Obecní rozhlas Semice výměna technologie SOVT-RADIO s.r.o ,- HZ Sedláčkova oprava elektroinstalace Manresa Bohemia s.r.o ,- Sladovna oprava nátěru oken Jiří Kozák ,- MP Komenského 85 výměna plynového kotle Martin Mošovský ,20 Opravy hradebních zdí u Putimské brány František Štěpán , Oddělení rozvoje Dle znění organizačního řádu s účinností od : - připravuje podklady, zpracovává žádosti o dotace, zajišťuje administraci a udržitelnost dotací; - zajišťuje podklady pro čerpání dotací dle uzavřených smluv; - plní úkoly při realizaci strategického plánu rozvoje města Písku; - zpracovává materiály koncepčního charakteru dle požadavku orgánů města Písku; - v případě potřeby koordinuje aktivity jednotlivých odborů při realizaci projektů dotovaných Evropskou unií; - spolupracuje při rozvoji města Písku se svazky obcí a jinými organizacemi (Jihočeská hospodářská komora, nevládní neziskové organizace atd.); - zajišťuje rozvoj průmyslové zóny; - zajišťuje výkon funkce městského architekta; - spolupracuje při výstavbě a rekonstrukcích a opravách vodohospodářské infrastruktury, podílí se na získávání a čerpání dotací na tento majetek, kontroluje plnění koncesní smlouvy o provozování vodohospodářské soustavy města Písku; - posuzuje, zda záměry předkládané odboru investic a rozvoje jsou v souladu s územně plánovací dokumentací města Písku a městskými vyhláškami; - zastupuje zájmy města Písek při pořizování územně plánovací dokumentace okolních obcí; - ve vztahu k předkládaným záměrům a investičním záměrům města Písku dává stanoviska z pozice městského architekta; - organizačně zajišťuje vyhlašování a průběh architektonických soutěží; - koordinuje realizaci cyklostezek na území města Písku. Revitalizace historického centra města Písku /zahájen proces územního řízení/: Hlavním cílem řešení je kultivace nejcennější historické centrální části města Písku. Nástrojem je prokreslení jeho architektonických, památkových a kulturních kvalit a kvalit obecně pobytových, které se uplatňují jak v objektech, tak ve sdíleném veřejném prostoru města. Ty je třeba vnímat v jednotě s předešlými hodnotami řešené oblasti jako jeden kulturní celek. Je upravena dopravní situace ve prospěch pobytových funkcí a kvalit cenného historického centra města. je však také navýšena efektivita dopravy informačními nástroji smart city, stránka 44 (celkem 163)

45 doprovázená připravovanou dopravní strategií města Písek, dotýkající se hromadné veřejné dopravy, detašovaného parkování a cyklodopravy. - plocha řešeného území: m 2 počet stromů před / po rekonstrukci: 81 / 74 počet parkovacích stání před / po rekonstrukci: 216 / 145 Parkovací dům na nároží ulic Žižkovy a Komenského v Písku /dokumentace pro územní řízení/: Navržený objekt pro parkování může poskytnout kapacitu jak pro parkování rezidentů z oblasti, tak pro návštěvníky městského centra. V tomto smyslu by mělo jít o první počin v zajištění parkování formou parkovacího domu, který by měl být vhodně zařazen do dopravního generelu města, spolu s dalšími formami řešení dopravy v klidu. Dopravní napojení počítá s vjezdem a výjezdem z Žižkovy ulice. Do stávající proluky jsou navrženy dva objekty: nárožní objekt (bez zátěže služebností) a druhý dále do Žižkovy ulice, zatížený vjezdem do parkoviště. Oba objekty společně dotvářejí chybějící nároží. První objekt doplňuje ulici Komenského včetně akcentu nároží a upravuje prostor ústí ulice Žižkovy spolu s historickým objektem pošty. Druhý objekt, dále do Žižkovy ulice, svým měřítkem navazuje na drobnější zástavbu (členitost) v ulici. Ve stávajícím vnitrobloku je navržen parkovací dům. Hmota domu respektuje stávající členění ulici Žižkova a ulice 17. listopadu (spojnice Žižkovy a Harantovy ulice). Uskočením hmoty směrem do ulice 17. listopadu respektuje vnitřní prostor dvorů domů při Žižkově ulici a vytváří do těchto prostor pohledově atraktivnější terasy. Dům pak přiléhá k ulici 17. listopadu (orientace k fasádě tělocvičny učňovského střediska), kdy je možné tuto fasádu otevřít do této ulice, s pokrytím popínavých rostlin. Parkovací dům se sestává ze čtyřech stránka 45 (celkem 163)

46 nadzemních podlaží. 1.np je vzhledem k výškopisu částečně zapuštěno do terénu. Následují dvě typická patra, ustoupená od okolních objektů. Poslední patro je limitováno proporcemi stávajících sousedních objektů ukončuje parkovací dům výrazně menší hmotou. Vertikálně jsou patra propojena dvojicí jednosměrných ramp. Pro únik a pohyb osob pak dvojicí schodišť, včetně jedné výtahové šachty. Z těchto komunikačních uzlů je umožněn výstup do ulice 7.listopadu, jako vhodné doplnění hlavního vstupu orientovaného spolu s vjezdem do Žižkovy ulice. Parkovací dům má kapacitu 246 parkovacích stání. Standardní rozměr stání je koncipován nad požadavek normy, tj. velikost 2,5 x 5,0 m. stránka 46 (celkem 163)

47 Nástupní prostor nemocnice Písek /dokumentace pro územní řízení/: Tento investiční záměr zapojuje celé řešené území do veřejně přístupného prostoru před nemocnicí a zároveň usnadňuje dostupnost i posílení vazeb s centrem města. Cíl je vytvořit veřejný prostor v nové kvalitě odpovídající jeho poloze ve městě, zejména ve vztahu k dopravnímu řešení, resp. k vytvoření cca 120 parkovacích míst pro osobní automobily. Parkování je rozděleno do dvou úrovní. První úroveň, přístupná z Budějovické ulice, slouží jako městské záchytné parkoviště jak pro návštěvníky nemocnice, tak i návštěvníky centra města a nabízí 59 parkovacích míst. Druhá úroveň, přístupná z nemocničního předprostoru, je na pozemcích nemocnice Písek, a.s. a Jihočeského kraje (DPS Světlo). Kapacita horního parkingu je 60 míst a bude výlučně určena těmto dvěma vlastníkům. Revitalizace tohoto území především řeší tyto důležité aspekty: - transparentní a bezpečný pohyb obyvatel v území - parkování v kontextu významné městské třídy Budějovické ulice - práce se zelení a kvalita veřejného prostoru Etapizace: Nultou (samostatná akce Teplárny v r. 2018) a potřebnou etapou výstavby je přeložení stávajícího parovodu pod zem. Samotný projekt je rozdělen do dvou etap z důvodu momentálního nesouladu se stávajícím územním plánem, který definuje maximální možnou zastavěnost na řešených pozemcích a pro druhou etapu je proto zažádáno o jeho změnu. V první etapě proto budou vytvořeny všechny opěrné zdi, bude vybudována druhá úroveň parkingu (nemocniční), komunikace po koruně zdi v ulici U Obory a nový chodník podél Budějovické ulice, který vede nahoru ke kruhovému objezdu. V druhé etapě se následně vybuduje první (nižší) úroveň parkoviště, jeho napojení do Budějovické ulice. Zároveň bude přesunuta a postavena nová autobusová zastávka na přehlednějším místě u Domova mládeže. stránka 47 (celkem 163)

48 stránka 48 (celkem 163)

49 Projektová příprava akce - Urbanistická studie Využití řeky jako přírodního fenoménu intravilánu i extravilánu města: Podnět pro zpracování urbanistické studie udává ve svém obsahu dokument Strategický plán města Písku, který navrhuje priority a opatření, které ve svém souhrnu mají potenciál změnit obraz města - resp. zlepšit životní podmínky obyvatel. Urbanistická studie prověří koordinaci rozvoje území, vazby na veřejnou infrastrukturu a okolní urbánní intravilánový i extravilánový (městský a příměstský) prostor. Jednotlivé oblasti řešení: Vytvořit z otavských břehů kvalitní veřejný prostor celoměstského významu, a současně definovat komplexní přístup k řece jako základnímu vztažnému elementu v urbanismu města a v krajině - jak v intravilánu, tak i extravilánu města Písek. Součástí řešeného území bude i návrh území určených k budoucímu řešení ploch veřejných prostranství. Vzhledem k poloze řešeného území ve středu města musí navržené řešení zohlednit požadavky, které vyplývají ze širších vztahů. Předpokládá se, že zvýraznění pobytových a společenských funkcí v prostoru vyvolá také reakce v navazujících prostorech a parterech přilehlých objektů energeticky propojených s říčním tokem. Navržené řešení v intravilánu města musí zohlednit požadavky vyplývající z širších vztahů, které se protínají a vzájemně ovlivňují. Návrh bude členěn na řešení realizovatelná v nejbližším období a na cílové vize. Biokoridor vodního toku a břehových porostů posílit, ale zároveň využít pro rekreaci jeho zpřístupněním (náplavky a vybudováním vhodných prvků parteru). Návrh musí umožnit následnou projektovou dokumentací umožnit zvýšení výtvarně architektonického ztvárnění prostoru od řešení koncepce celku až po dopracování detailu např. i v těchto lokalitách: - území stávajícího plaveckého areálu - plocha stávajícího areálu nové městské vodárny - říční ústí potočních vodotečí - plocha mezimostí (úsek Kamenný most - most nový) - Městský ostrov Návrh dopravy bude preferovat pěší dopravu a logicky propojí pěší a cyklistické trasy. Návrh musí umožnit řešená území v budoucnu revitalizovat na pobytový a rekreační městský prostor s využitím fenoménu řeky, s výrazným zastoupením vegetace a jednoznačnou preferencí chodců. Veřejnou infrastrukturu dimenzovat na základě připravovaných záměrů, možností území a reálných odhadů. Požadavky - náměty Komise pro partnerské vztahy a cestovní ruch: přiblížit řeku obyvatelům i návštěvníkům města (pobytová schodiště atp.), oba břehy zpřístupnit pro cyklisty tak, aby vznikl okruh od Václava k Čertově strouze po Vápenici přes Zátavský most a zpět po hradišťském břehu a okolo Topělce přes Plynovou lávku a zpět přes Sulana, vybudovat v okolí řeky odpočinková místa s navigačním systémem, zaměřit se na vyhlídková místa kolem řeky (doplnit o informační tabule, lavičky atd.), udržovat břehy řeky, zlepšit komfort pro vodáky - zejména splavnění a přístup k řece, zřídit více zábavných aktivit na řece - voroplavba, půjčovna lodiček a šlapadel. stránka 49 (celkem 163)

50 Studie: - svým řešením nastaví dlouhodobou, integrovanou strategii rozvoje města Písek s cílem uspokojení potřeb mobility veřejnosti ve městě a okolí včetně zajištění lepší kvality života obyvatel. - bude koncipována jako analýza řešeného území, která bude konkretizovat návrh regulativů území, na jejichž základě vyplynou konkrétní námětové formy řešení jednotlivých území (částí) celkového zpracovaného rozsahu. - doporučí podmínky pro rozhodování v území v souladu s platnou územně plánovací dokumentací, zejména vymezí řešené plochy a jejich využití, umístí a prostorově uspořádá navržené urbánní záměry ve vztahu ke krajinnému rázu. Vymezení řešeného území /vymezená trasa říčního toku stránka 50 (celkem 163)

51 Strategický plán rozvoje města Zastupitelstvo města dne usnesením č. 300/15 schválilo dokument Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku Roli Řídícího a monitorovacího výboru (dále ŘMV) převzal Výbor pro rozvoj a investice města Písku. Výbor pro rozvoj a investice města zasedal v průběhu roku 2017 celkem 7x, z toho 6x v roli Řídícího a monitorovacího výboru. Zástupci pracovních skupin za jednotlivé oblasti předávali informace o naplňování prioritních opatření na pravidelných zasedáních členům ŘMV. Dne byl ve výboru projednán stav ročního naplňování opatření v oblastech A. Ekonomika a podnikání ; B. Mobilita ; C. Atraktivita města. Jako součást plánu byla taktéž určena prioritní oblast D. Sociální zázemí, která je však řešena Komunitním plánem sociálních služeb ORP Písek. Zvláštní oblastí Strategického plánu je oblast městské infrastruktury. V průběhu r byla naplňována i ta opatření, která nejsou jmenovitě uvedena v Akčním plánu, přesto byla realizována. V oblasti infrastruktury svou roli sehrály dotační příležitosti či aktuálnost řešení problematiky spojené se základní městskou infrastrukturou (jako je dodávka vody, hospodaření s vodou a odpady, dodávky tepelné energie aj.). RM na svém zasedání dne stav realizace opatření pro období plynoucích ze Strategického plánu a tvorby koncepce Města Písku do roku 2025 projednala a přijala usnesení č. 791/17, kterým jednotlivá opatření schvaluje za splněná, kterým převádí ze seznamu I. Akčního plánu do období na seznam II. Akčního plánu, kterým rozšiřuje seznam prioritních opatření II. Akčního plánu o nová prioritní opatření; I. splněná opatření k ultimu roku 2017: A.1.1 Nabídka technického a přírodovědného vzdělání v Písku; A.3.3 Portál pro podnikání; A.3.4 Plochy a objekty pro podnikání; A.2.2 Služby pro začínající podnikatele; C.4.1 Destinační management; C.5.1 Webové stránky města a destinace; C.5.2 Využití sociálních sítí; II. převedení opatření ze seznamu I. Akčního plánu na seznam prioritních opatření II. Akčního plánu: A.1.2 Kvalita technického a přírodovědného vzdělání; A.1.3 Motivace k technickému a přírodovědnému vzdělávání; A.1.4 Popularizace technického a přírodovědného vzdělání v MŠ a ZŠ; B.1.1 Dopravní studie zklidnění centra se zaměřením na zpřístupnění centra alternativními způsoby dopravy; B.1.2 Veřejná doprava v centru města; B.1.3 Bezbariérovost veřejných objektů v centru města; B.2.1 Řešení dopravy v klidu ve vybraných lokalitách; B.3.4 Zpřístupnění okrajových částí města železniční dopravou; B.4.1 Komunikace pro pěší a cyklisty do okrajových částí města; C.1.1 Nová knihovna; C.1.2 Aktivní spolupráce na zpracování Studie dopravní zklidnění centra; C.1.3 Zpracování studie využití řeky; C.3.1 Objekty v centru města; C.3.2 Spolupráce při řešení využití vybraných lokalit; stránka 51 (celkem 163)

52 III. rozšíření seznamu prioritních opatření II. Akčního plánu o nová prioritní opatření: A.2.1 Rozvoj podnikavosti na základních a středních školách; A.3.2 Rozvoj moderní infrastruktury pro podnikání; C.5.3 Kampaň Písek město pro život V zastupitelstvu města byla dne 25. ledna 2018 zpráva Stav realizace opatření pro období let plynoucích ze Strategického plánu a tvorby koncepce města Písku do roku 2025 projednána, bylo přijato usnesení č. 22/18, kterým byl stav realizace v naplňování opatření rozvoje města přijat. Zpráva za toto první dvouleté akční období je k dispozici na webových stránkách Města (informace v sekci odboru investic a rozvoje) v plném znění. Město Písek děkuje pracovníkům jednotlivých odborů Města Písek a členům pracovních skupin, kteří se aktivně podíleli na naplňování opatření rozvojového plánu v průběhu prvního akčního období, tj. let ; taktéž patří poděkování externím vedoucím pracovníkům škol a jiných institucí, kteří se svým přičiněním zapojili do plnění dílčích úkolů vybraných opatření (odbor školství a kultury, Jihočeská hospodářská komora, oblastní pobočka Písek, Úřad práce v Písku, vedení SOŠ a SOU Písek, Městská knihovna Písek, SPŠ a VOŠ Písek, ZŠ Tomáše Šobra, aj.). Tepelná koncepce města Písek Město Písek počátkem roku 2017 projednalo dva strategické dokumenty města: Tepelná koncepce města Písek a Koncepce odpadového hospodářství. Oba dokumenty byly zpracovány v průběhu roku Dokument tepelné koncepce navazuje na dubnové zasedání zastupitelů z r. 2015, kdy společnost Teplárna Písek, a.s. informovala vedení Města Písek, jakožto většinového akcionáře společnosti, o nutnosti investic do ekologizace provozu (jedná se o zapojení většího objemu investičních prostředků za účelem splnění norem dle předpisů EU). V rámci ekologizace provozu doporučilo Město Písek společnosti Teplárna Písek, a.s. řešit budoucí krytí tepelných potřeb města cestou náhrady jednoho uhelného kotle ze dvou plynovým kotlem anebo kotlem na biomasu. Zastupitelé města z důvodu neefektivity projektu neudělili podporu výstavbě provozu druhotného využití odpadů. Město Písek, taktéž s ohledem na výsledky studie a doporučení pracovní skupiny, navrhlo snížení výkonu výtopny zdroje Samoty na hodnotu do 20 MW. Tímto rozhodnutím byly zahájeny přípravy investiční akce spočívající v přechodu změny spalování mazutu na ekologický provoz, tj. plynofikace výtopny. S výstupy koncepce, které ukázaly směr budoucího rozvoje společnosti, vedení podniku Teplárna Písek a.s. pracuje. V průběhu roku 2017 byly učiněny kroky na ekologizaci obou zdrojů a rekonstrukce zastaralých parních rozvodů ve městě na moderní horkovodní síť. Nové emisní limity škodlivin se pro provoz Samoty vztahují již v roce Výtopna Samoty mění palivovou základnu na zemní plyn. Uvedení nového plynového kotle do plného provozu bude spuštěno v průběhu léta 2018 a vyžádá si 41 mil. Kč. V roce 2017 byly započaty práce na výměně parovodních rozvodů za horkovodní a následně výměnu sekundárních čtyřtrubkových rozvodů za za dvoutrubkové s instalací kompaktních předávacích stanic. Dotčenou lokalitou je sídliště Jih, kde v rámci akce Písek Horkovod Východ byly zmíněné investice započaty. Jejich výše činí 81 mil. Kč. Přechod distribuce tepelné energie z parovodu na horkovod je vyčíslen na 300 mil. Kč. Společnost má zpracovaný finanční plán, potažmo investiční plán, na příštích 15 let. Záměrem města i společnosti Teplárna Písek, a.s. je, aby celá přenosová tepelná soustava na území města Písku byla energeticky účinnou, aby budoucí investice do rozvodů a samotných zdrojů tepla byla investicí udržitelnou, mající ekonomický a ekologický rozměr. stránka 52 (celkem 163)

53 Projektová příprava akce: Regenerace panelového sídliště Jih v Písku III. etapa V návaznosti na úspěšně realizované a veřejností pozitivně přijaté regeneraci panelového sídliště Jih v I. a II. etapě poskytlo vedení Města v průběhu roku 2016 odboru investic a rozvoje podnět k přípravě projektové dokumentace pro návaznou etapu regenerace sídliště Jih, a to v rozsahu navazujícím na předchozí etapy. Tento podnět byl taktéž podpořen o doručená vyjádření obyvatel (i SVJ) sídliště Jih, kteří poukazovali na špatný stav komunikace (popraskaný, vyboulený asfalt), nevyhovující nájezdy ke garážím, nebezpečí vniku úrazů aj. Město Písek, odbor Investic a rozvoje, a zástupci společnosti Městské služby Písek, s.r.o., vedli v průběhu let četná jednání s vítězným uchazečem / zpracovatelem projektové dokumentace na podobě regenerovaného území panelového sídliště, co se týče rozsahu, ale i detailů jednotlivých úprav. Zpracovaný výstup projektové dokumentace v pracovní verzi otevřel možnosti doplnění o změny dle ohlasu veřejnosti z lokality regenerovaného sídliště. Město Písek připravilo veřejnou prezentaci připravovaného projektu na setkání s občany a obyvateli sídliště a anketu k revitalizaci sídliště Jih v Písku. Cílem ankety bylo zjistit názor na plánovanou regeneraci od občanů z lokality sídliště Jih, primárně zde bydlících, taktéž od dalších občanů, kteří mají k lokalitě vztah (anketa proběhla v období od do , vyhodnocení ankety je k dispozici na webových stránkách Města, sekce odboru investic a rozvoje). Závěry z výsledků ankety byly předmětem jednání zástupců Města Písek z odboru životního prostředí, odboru dopravy, odboru investic a rozvoje a společnosti Městské služby Písek, s.r.o., podněty byly zapracovány do projektové dokumentace. PD byla v průběhu měsíců 06-09/2017 předmětem prověřování vztahů institucí a organizací k dotčenému území ve fázi projektové dokumentace pro územní rozhodnutí, v průběhu měsíců 12/ /2018 ve fázi projektové dokumentace pro stavební povolení a pro provádění stavby. Rada města Písku projekt Regenerace panelového sídliště Jih v Písku III. etapa projednala a schválila dne (usn. č. 622/17). Lokalita sídliště Jih, tj. mezi ul. Smrkovická a Truhlářská, zahrnuje opravu silnice v Truhlářské ulici, modernizaci veřejného osvětlení, oživení zeleně, odvodnění ploch, zhotovení malého kruhového objezdu, který umožní snadné otáčení pro techniku údržby. Projekt pamatuje také na bezbariérové přístupy mezi jednotlivými chodníky a silnicemi a na usnadnění nájezdu vozidel do přilehlých garáží. Současně je v plánu také překládka některých inženýrských sítí, vč. teplárenských rozvodů, a to ve spolupráci se společností Teplárna Písek, a.s. Zahájení stavebních činností je plánováno v polovině jara Plánované náklady třetí etapy RPS jsou ve výši 14,9 mil. Kč vč. DPH. V případě získání finančního příspěvku formou dotace až do výše 6 mil. Kč bude činit výše nákladů akce v rozpočtu města 8,9 mil. Kč. Počet obyvatel řešené III. etapy 2018: Počet bytů III. etapy 2018: obyvatel Řešené území, stavba je umístěna na parc. č.: 1258/58, 2185/1, 951/31, 2185/6, 951/28, 1258/31, 1258/29, 1258/67, 1258/30 a 1258/24 v k.ú. Písek. Plocha řešeného území: m2 Cílem projektu regenerace panelového sídliště lokality Jih je zhodnocení sídliště po stránce urbanistické, architektonické, sociální a technické. stránka 53 (celkem 163)

54 Lokalizace sídliště Jih ve městě Písku stránka 54 (celkem 163)

55 Energetické úspory v objektu Městského úřadu Písek, Budovcova 207/6 RM dne schválila předložený návrh odboru IR spočívající v zajištění úspor tepelné energie prostřednictvím poskytování energetických služeb (dále jen EPC) se zaručeným výsledkem pro objekt budovy Městského úřadu Písek, Budovcova 207/6. Dne byl schválen dodavatel veřejné zakázky, jehož nabídka byla podle základního hodnotícího kritéria ekonomické výhodnosti nabídky hodnocena jako nejvýhodnější. Zavedením základních technických opatření a následných nápravných dodatečných opatření, a to v celkové výši 2,333 mil. Kč bez DPH, bude v úhrnu garantovaná úspora na spotřebě tepelné energie v průběhu 10 let pro Město Písek činit cca 1,78 mil. Kč. Lesní retenční nádrže v povodí Okrouhlického potoka RN1, RN2, RN3 V RM byl dne schválen návrh (usn. č. 571/16) na zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky na stavební práce na akci Lesní retenční nádrže v povodí Okrouhlického potoka RN 1, RN 2, RN 3, zadávané formou otevřeného řízení. Důvodem pro realizaci 3 retenčních nádrží bylo zlepšení odtokového režimu v krajině a posílení retenčního potenciálu území v důsledku zadržování vody v krajině. Území, na kterém je stavba realizována, se nachází v katastrálních územích Údraž a Paseky u Písku, v prostoru západně až severozápadně od sídla Údraž v údolí Okrouhlického potoka v komplexu píseckých lesů. Nádrže mají spodní výpusť, bezpečnostní přeliv s odpadní stokou od přelivu, dle návrhu: RN 1 s hrází a dalšími souvisejícími objekty o celkové ploše cca 0,7 ha při normální hladině 433,00 m n. m. (plocha hladiny 0,46 ha). RN 2 s hrází a dalšími souvisejícími objekty o celkové ploše cca 0,7 ha při normální hladině 418,00 m n. m. (plocha hladiny 0,57 ha). RN 3 s hrází a dalšími souvisejícími objekty o celkové ploše cca 0,6 ha při normální hladině 405,80 m n. m. (plocha hladiny 0,28 ha) Město Písek obdrželo v průběhu měsíců květen červen 2017 jednotlivá Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Projekt je z 80 % spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích. Výše dotace činí ,- mil. Kč. stránka 55 (celkem 163)

56 Zhotovitel BIGGEST s. r. o., IČO , který byl schválen na zasedání RM dne (usn. č. 6/17), předal dílo ve stanoveném termínu. Ke dni byl vydán kolaudační souhlas k užívání staveb. Důležitou funkcí lesních rybníků a jezírek je rovněž zvyšování biodiverzity. Slouží jako životní prostor pro obojživelníky i řadu dalších živočichů a rostlin. Jsou významným krajinotvorným prvkem a v neposlední řadě mohou mít případné rekreační využití. Přestižením pásky byla dne symbolicky završena obnova retenčních nádrží v píseckých lesích na Okrouhlickém potoku. Stav před výstavbou, Stav ve výstavbě, Stav po výstavbě, stránka 56 (celkem 163)

57 4.4. ODBOR VÝSTAVBY A ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Odbor výstavby a územního plánování plnil v roce 2017 úlohu nejen obecného stavebního úřadu na správním území města (včetně osad Hradiště, Nový Dvůr, Semice, Smrkovice) a na území dalších 20 obcí s 51 osadami od Albrechtic přes Předotice až po Zvíkovské Podhradí, ale zajišťoval i výkon funkce státní památkové péče, pořizovatele územně plánovacích dokumentací a územně plánovacích podkladů pro město Písek a v rámci přenesené působnosti obce i pro celé správní území zahrnující kromě města Písek 48 okolních samosprávných obcí. Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení výstavby města a obcí 7 Oddělení územního plánování a památkové péče 6 Úsek dokumentace a správy archivu 2 Celkem Oddělení výstavby města a obcí Odbor vede (a rozhoduje při nich) zejména následující správní řízení: územní řízení pro všechny druhy staveb (umístění staveb a jejich změn, využití území, ochranná pásma a chráněná území, stavební uzávěra, dělení a zcelování pozemků); ohlašování staveb; stavební řízení; povolování reklamních a propagačních zařízení; řešení údržby a užívání staveb (při kolaudačních řízeních, změnách v užívání staveb, nařizování údržby); výkon státního stavebního dozoru; řešení správních deliktů a přestupků za porušování stavebního zákona; vyvlastňovací řízení; vydávání posudků a vyjádření; spravování archivu dokumentace staveb na celém správním území a poskytování informací včetně nahlížení do dokumentace oprávněným osobám; uzavírá se stavebníky veřejnoprávní smlouvy o umístění a provedení stavby. Celkový počet podání za rok 2017 byl Stavební úřad Písek projednává stavební záměry ve správním řízení, rozhoduje na úseku stavebního řádu, vydává souhlasy a rozhodnutí ve věci realizace či odstranění staveb ve správním území. Správním územím stavebního úřadu je katastrální území jak města Písek a jeho částí (Hradiště u Písku, Nový Dvůr, Semice, Smrkovice, Purkratice), tak i pro 20 samostatných obcí a jejich 51 osad. Celkový počet podání včetně struktury je patrný v níže uvedené tabulce. Odbor výstavby řeší i značnou část sousedských sporů, kdy pod záminkou stavební činnosti, a to někdy již dávno minulé, jsou řešeny vzájemné několikaleté spory. V převážné části těchto podání se týkají plotů, drobných staveb a vzhledu nemovitosti souseda. stránka 57 (celkem 163)

58 Celkový počet podání za rok Z toho územní řízení 142 územní souhlas 326 stavební řízení 137 ohlašování staveb 169 kolaudační rozhodnutí a souhlas 374 odstraňování staveb 30 ostatní rozhodnutí 96 Provedení zápisů nových staveb a jejich změn do RUIAN 323 Oddělení výstavby archivuje úřední spisové složky včetně projektové dokumentace jak ve svých kancelářích na MěÚ Písek, tak i v nově přiděleném archivu v budově města Písek, na Velké náměstí č. p. 1. Jako obecný stavební úřad v roce 2016 řešil mnoho staveb investiční výstavby, ať již vydáním územního rozhodnutí, tak i vydáním stavebního povolení souhlasů, kolaudací či jiných rozhodnutí. K těm významnějším v jednotlivých kategoriích bytové, občanské i technické vybavenosti a průmyslové patří například: Bytové stavby o Stavby pro rodinou rekreaci Újezd u Albrechtic nad Vltavou o Rezidence Švantlova 1. etapa; o Bytový dům lokalita U hřebčince ; o Samostatné RD Písek, Semice, Smrkovice a Hradiště; o Samostatné RD Nová Třešně, Dolní Novosedly, Mladotice u Drhovle, Oslov, Albrechtice nad Vltavou, Kluky, Čížová, Oldřichov a další; o RD přístavby, nástavby, drobné stavby a vedlejší stavby. Rodinný dům Chrastiny Bytové domy Švantlova ul. stránka 58 (celkem 163)

59 Bytový dům lokalita U hřebčince Rodinný dům Chrastiny - Křižatka Stavby občanské vybavenosti o Městská knihovna Písek; o Obchodní galerie Písek novostavba 14 prodejen; o Plovárna Písek Sv.; o Šatny FC Semice; o Dětské hřiště Vlastec; o Rekonstrukce hostince U Báby Lišků, Semice - Flekačky; o Rekonstrukce Tvrze Kestřany ; o Nemocnice Písek novostavba budovy Q - laboratoře; o Nástavba Obchodní akademie Písek; o Hasičská zbrojnice Kestřany. Obchodní galerie Písek novostavba 14 prodejen Hasičská zbrojnice Kestřany Nemocnice Písek pavilon Q stránka 59 (celkem 163)

60 Rekonstrukce Tvrze Kestřany Dětské hřiště Vlastec Stavby dopravní a technické vybavenosti Stavby územně rozhodnuté Hostinec U Báby Lišků Písek Semice Flekačky o Rekonstrukce Svatotrojické ulice; o Kruhová křižovatka Obchodní ulice; o Rekonstrukce parkoviště Výstaviště 1 ; o VO Písek Za nádražím, K lipám 1. etapa; o Výstaviště nabíjecí stanice o Plynofikace výtopna Samoty Kruhová křižovatka Obchodní ulice stránka 60 (celkem 163)

61 Rekonstrukce Svatotrojické ulice Rekonstrukce parkoviště Výstaviště 1 Fotografie dalších staveb města Písku Šatny FC Semice Výstaviště nabíjecí stanice Plovárna Písek Sv. Václav Komunitní centrum Písek stránka 61 (celkem 163)

62 Oddělení územního plánování a památkové péče Oddělení zajišťuje: úřad územního plánování výkon státní správy pro území ORP Písek podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (stavebního zákona). Úřad územního plánování zajišťuje výkon pořizovatele územně plánovacích podkladů pro ORP Písek (územně analytické podklady - ÚAP), územně plánovacích podkladů (územní studie - ÚS) pro město Písek, územně plánovacích podkladů (ÚS) na základě žádosti obcí správního území ORP Písek, územně plánovacích dokumentací (ÚPD) pro město Písek a ÚPD pro obce správního území ORP Písek na základě jejich žádosti. Dále pořizuje vymezení zastavěného území na žádost obcí ve správním území, je dotčeným orgánem z hlediska uplatňování záměrů územního plánování. Spravuje archiv územně plánovací dokumentace a na základě pověření krajského úřadu vkládá data do evidence územně plánovací činnosti za ORP Písek. orgán státní památkové péče výkon státní správy pro území ORP Písek podle zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Z hlediska samosprávy zajišťuje péči o údržbu památek vedených na kapitole odboru výstavby a územního plánování, zajišťuje agendu příslušných programů Ministerstva kultury (program Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností). Z hlediska státní správy pracovníci památkové péče také vedou evidenci válečných hrobů a pietních míst podle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech, ve znění pozdějších předpisů. vydávání koordinovaných stanovisek a koordinovaných závazných stanovisek za MÚ Písek. správu a údržbu geografického informačního systému Úřad územního plánování Aktivity na úseku územního plánování pro město Písek změna č. 1 územního plánu Písek Město Písek má platný územní plán (dále jen ÚP ) s nabytím účinnosti dne Dne rozhodlo Zastupitelstvo města (dále jen ZM ) Písek o pořízení změny č. 1 územního plánu Písek. Na základě usnesení zastupitelstva č. 159/16 vypracoval pořizovatel ve spolupráci s určeným členem zastupitelstva panem Karlem Vodičkou návrh zadání změny č. 1 ÚP Písek. Návrh zadání byl poté v souladu s 47 stavebního zákona projednán a upraven dle výsledků projednání. Poté zadání změny č. 1 ÚP Písek schválilo ZM dne , usnesení č. 20/17. Dne byla podepsána smlouva s projektantem změny č. 1 ÚP Písek Ing. arch. Petrem Vávrou Studio KAPA. Dne předal projektant pořizovateli návrh změny č. 1 ÚP Písek pro společné jednání dle 50 stavebního zákona. Pořizovatel tento návrh projednal v souladu s 50 stavebního zákona. Veřejnou vyhláškou ze dne oznámil veřejnosti zpracování návrhu změny č. 1 ÚP Písek. Do tohoto návrhu bylo možné nahlížet do a v téže lhůtě k němu uplatňovat připomínky. Zároveň pořizovatel v souladu s 50 odst. 2 stavebního zákona oznámil Krajskému úřadu, dotčeným orgánům, sousedním obcím a městu Písek, že k projednání návrhu svolává společné jednání na Svá stanoviska, popř. připomínky, k návrhu mohly tyto subjekty uplatnit do Dne uplatnil Krajský úřad Jihočeského kraje stanovisko k návrhu změny v souladu s 50 odst. 7 stavebního zákona. územní studie Písek, lokalita: Písek Jih V platném ÚP Písek jsou vymezeny rozvojové plochy v lokalitě Písek Jih, ve kterých je rozhodování o změnách v území podmíněno zpracováním územní studie (dále jen ÚS ). stránka 62 (celkem 163)

63 Zadání ÚS projednalo ZM Písek dne , usnesení č. 21/17. Na základě zadání zpracoval Ing. arch. Zdeněk Urbanec (dále jen projektant ) návrh ÚS. Pořizovatel návrh ÚS zveřejnil v elektronické podobě a zároveň poskytl možnost nahlédnout i do písemné podoby ÚS. O těchto skutečnostech vyrozuměl veřejnost veřejnou vyhláškou ze dne Zároveň pořizovatel rozeslal návrh ÚS dotčeným orgánům a správcům technické a dopravní infrastruktury a požádal je o odborné posouzení návrhu. Na základě výsledku projednání pořizovatel dne předal projektantovi ÚS pokyn k jejímu dopracování. ÚS upravenou na základě pokynu obdržel pořizovatel dne ÚS je zpracována ve dvou variantách (A a B). Varianta A je zpracována v souladu s ÚP Písek. Ve variantě B projektant navrhuje takové řešení, které není v souladu s ÚP Písek. Tuto variantu lze využít jako podklad pro změnu ÚP Písek. Informace o pořízení ÚS byla předložena Zastupitelstvu města Písek dne Zastupitelstvo projednalo informaci o pořízení ÚS a usnesením č. 250/17 doporučilo variantu B ÚS k zapracování do další změny ÚP Písek. Následně pořizovatel schválil dle 30 stavebního zákona ve vazbě na 25 stavebního zákona možnost využití ÚS (varianta A) jako podklad pro rozhodování v území, možnost využití ÚS (varianta B) jako podklad k pořízení změny ÚP Písek. zrušení regulačního plánu Vnitroblok Gregorova ulice, včetně změn č.1, č.2, č.3 Dne obdržel MěÚ Písek, odbor výstavby a ÚP podnět ke zrušení regulačního plánu (dále jen RP ) Vnitroblok Gregorova ulice. Podnět ke zrušení RP byl předložen ZM Písek dne , které usnesením č. 188/17 schválilo podnět ke zrušení RP a uložilo pořizovateli projednat zrušení RP. Na základě přijatého usnesení pořizovatel vydal dne oznámení o zahájení řízení o zrušení RP. Dne proběhlo veřejné projednání návrhu na zrušení RP. Po projednání návrhu na zrušení RP ZM dne usnesením č. 251/17 schválilo zrušení RP Vnitroblok Gregorova ulice, včetně jeho změn č.1, č. 2, č. 3. Opatření obecné povahy ke zrušení RP nabylo účinnosti dne Přehled administrativní činnosti: vyjádření z hlediska ÚP Písek 139 vyjádření materiály do Rady města Písek: konané dne předložení smlouvy se zhotovitelem Změny č. 1 ÚP Písek konané dne informace o průběhu pořízení ÚS Písek, lokalita: Písek - Jih materiály do Zastupitelstva města Písek: konaného dne předložení zadání ÚS Písek: lokalita Písek Jih konaného dne předložení zadání Změny č. 1 ÚP Písek konaného dne předložení podnětu ke zrušení RP Vnitroblok Gregorova ulice konaného dne předložení návrhů na pořízení změny ÚP Písek konaného dne zrušení RP Vnitroblok Gregorova ulice konaného dne informace o pořízení ÚS Písek: lokalita Písek - Jih Aktivity na úseku územního plánování pro obce ORP Písek Obce, pro které úřad územního plánování vykonává funkci pořizovatele územně plánovací dokumentace, územně plánovacích podkladů a dotčeného orgánu z hlediska uplatňování záměrů územního plánování: Albrechtice nad Vltavou, Boudy, Cerhonice, Čimelice, Čížová, Dobev, Dolní Novosedly, Drhovle, Heřmaň, Horosedly, Kestřany, Kluky, Kožlí, Králova Lhota, Křenovice, Lety, Minice, Mirotice, Mirovice, Mišovice, Myslín, Nerestce, Nevězice, Olešná, Orlík nad Vltavou, Oslov, Ostrovec, Paseky, Podolí I, Probulov, Protivín, Předotice, Putim, Rakovice, Ražice, Slabčice, Skály, Smetanova Lhota, Tálín, Temešvár, Varvažov, Vlastec, Vojníkov, Vráž, Vrcovice, Záhoří, Zvíkovské Podhradí, Žďár. stránka 63 (celkem 163)

64 Stav územně plánovací dokumentace obcí K závěru roku 2017 mělo platný územní plán obce (ÚPO) 25 obcí, územní plán (ÚP) 21 obcí, rozpracováno bylo 17 územních plánů a 1 změna ÚP. Zpracována byla 1 zpráva o uplatňování ÚP. V průběhu roku 2017 požádaly 2 obce o pořízení ÚP. Byly vydány 3 územní plány, 1 změna ÚP a schválena 1 zpráva o uplatňování ÚP. Územní plány obcí musí být nejpozději do nahrazeny územními plány ve smyslu stavebního zákona, jinak pozbývají platnosti. stránka 64 (celkem 163)

65 Přehled administrativní činnosti pro obce správního území: Vyjádření z hlediska územně plánovací dokumentace: 354 Vydaná koordinovaná závazná stanoviska: 3 Vydaná koordinovaná stanoviska: 6 Územně analytické podklady V průběhu roku 2017 byly ÚAP průběžně aktualizovány a zpřesňovány na základě nových údajů o území poskytované vlastníky technické a dopravní infrastruktury a průzkumu území. Bylo provedeno celkem 98 aktualizací a u řady jevů byla zpřesněna nebo doplněna grafická a atributová část. ÚAP byly v průběhu roku 2016 poskytovány k pořízení změny nebo nového územního plánu. Od roku 2016 se výdej dat ÚAP podle 27 odst. 3 stavebního zákona uskutečňuje prostřednictvím geoportálu Jihočeského kraje ( Tento geoportál, byl realizován v rámci projektu rozvoje služeb egovermentu v Jihočeském kraji. Byl tak vytvořen informační systém pro efektivní sdílení a tvorbu ÚAP v Jihočeském kraji. Na tomto geoportálu jsou kromě jiného k dispozici Zásady územního rozvoje Jihočeského kraje, ortofotomapy s možností zobrazení dat od roku 1947 až po současnost, nahlížení do účelové katastrální mapy, aplikace pro malé poskytovatele umožňující poskytnout data zakreslením do mapy včetně přiložení dalších dokumentů a přístupy i do jiných portálů týkající se ÚPD. Aplikace též umožňuje nahlížet do územně plánovací dokumentace obcí a měst. K dispozici jsou též webové mapové služby pro prohlížení těchto dat v ostatních aplikacích geografických informačních systémů. stránka 65 (celkem 163)

66 Orgán státní památkové péče Výkon státní památkové péče Správní území pro výkon agendy státní památkové péče zahrnuje celé území ORP Písek a nachází se v něm 2 městské památkové zóny, 6 vesnických památkových zón a 2 krajinné památkové zóny a dále 21 památkových ochranných pásem. V rámci ORP Písek je také evidováno 355 nemovitých a 213 movitých kulturních památek. V rámci této agendy bylo v roce 2017 vydáno: všech správních rozhodnutí 85 závazných stanovisek 129 vyjádření: archeologie 333 vyjádření: ostatní 21 počet všech úkonů celkem 568 počet podaných odvolání 1 Péče o památky na kapitole odboru výstavby a územního plánování V rámci péče o památky ve městě bylo vynaloženo celkem Kč: Melegnanský pomník v Budovcově ulici restaurátorsko-konzervační zásah Pomník F.Palackého v Palackého sadech restaurátorsko-konzervační zásah Kamenný most - kopie plastik andělů ze sousoší sv. Jana Nepomuckého restaurátorsko-konzervační zásah Administrace programů ministerstva kultury: Od roku 1996 město Písek čerpalo ze státního rozpočtu finanční prostředky ve výši Kč. (Program regenerace Městské památkové zóny Písek). Zařazeno v rámci Programu regenerace 2017 Státní příspěvek Příspěvek města soukromým vlastníkům Podíl vlastníků Celkem náklady 3 akce Kč Kč Kč Kč Od roku 2008 administruje město Písek také program Podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Za tuto dobu bylo pro území ORP Písek skutečně poskytnuto celkem Kč. Zařazeno v rámci programu Podpora obnovy KP 2017 Státní příspěvek Podíl vlastníků Celkem náklady 6 akcí Kč Kč Kč Válečné hroby: Celkem je evidováno 404 válečných hrobů. Kontrolní činnost: Dle zákona č. 183/2006 Sb, zákona o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. stránka 66 (celkem 163)

67 4.5. ODBOR DOPRAVY Odbor dopravy zajišťuje v přenesené působnosti výkon státní správy a úseku dopravy, silničního hospodářství a provozu na pozemních komunikacích. Agendu odboru dopravy v roce 2017 vykonávalo, včetně vedoucího odboru, 17 úředníků, kteří jsou rozděleni do dvou oddělení: oddělení dopravy a silničního hospodářství; oddělení dopravně správních agend. Personální obsazení odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení dopravy a silničního hospodářství 6 Oddělení dopravně správních agend registr vozidel 5 Oddělení dopravně správních agend registr řidičů 3 Oddělení dopravně správních agend zkušební komisaři 2 Celkem Oddělení dopravy a silničního hospodářství Vykonává agendu: - silničního správního úřadu pro silnice II. a III. třídy a pro místní a veřejně přístupné účelové komunikace; - speciálního stavebního úřadu pro silnice II. a III. třídy a pro místní a veřejně přístupné účelové komunikace; - dopravního úřadu pro městskou hromadnou dopravu, taxislužbu a stanice měření emisí; - stanovuje místní a přechodnou úpravu provozu (dopravní značení a dopravní zařízení) na silnicích II. a III. třídy, na místních komunikacích a na veřejně přístupných účelových komunikacích; - vykonává agendu BESIP; - řeší správní delikty zjištěné při nízkorychlostním kontrolním vážení silničních vozidel na pozemních komunikacích a v taxislužbě. V oblasti kompetencí upravujících agendu vykonávanou zdejším odborem je zapotřebí zmínit se o novele zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích uveřejněné pod č. 268/2015 Sb., kterou vcelku nešťastně přešla kompetence speciálního stavebního úřadu pro místní komunikace od na obce I. stupně, aniž by tyto úřady byly na přenesenou agendu personálně a odborně vybaveny. Zdejší odbor proto u části obcí I. a II. stupně zajišťoval působnost speciálního stavebního úřadu v roce 2016 v jednotlivých případech na základě uzavřených veřejnoprávních smluv. Toto nesystémové řešení bylo následně překonáno až dalším legislativním krokem, tzv. novelou novely (konkrétně zákon 370/2016 Sb.) kterou předmětná kompetence speciálního stavebního úřadu nad místními komunikacemi přešla od roku 2017 v celém územním obvodu na obce s rozšířenou působností, a tudíž na zdejší odbor. stránka 67 (celkem 163)

68 Své významné dopady do postavení zdejšího odboru v řízeních vedených podle stavebního zákona a při výkonu speciálního stavebního úřadu bude mít patrně též novela stavebního zákona a dalších souvisejících předpisů vydaná pod č. 225/2017 Sb., kterou se výrazně mění postupy pro vydávající orgán i spolupůsobící orgány a zavádí nové druhy řízení podle stavebního zákona. Účinnost této novely je od , avšak dodnes chybí prováděcí předpisy a metodika, takže místo Ministerstvem pro místní rozvoj slibovaného zjednodušení stavebního řízení způsobuje spíše chaos. Základní statistické údaje činnosti oddělení dopravy a silničního hospodářství: - celkem vypraveno písemností počet vydaných rozhodnutí počet odvolání 10 - počet zrušených rozhodnutí 0 Z toho některé konkrétní úkony vykonávané oddělením dopravy a SH: - státní odborný dozor v SH 32 - počet stanovení místní a přechodné úpravy provozu (dopravní značení) správní úkony v taxislužbě, stanicích měření emisí a nízkorychlostního vážení státní odborný dozor v taxislužbě a stanicích měření emisí 13 - státní dozor a ostatní opatření v městské hromadné dopravě Silniční hospodářství Od roku 2016 vykonává odbor dopravy mimo jiné i širokou agendu silničního správního úřadu pro veřejné účelové komunikace v celém územním obvodu ORP III. stupně. V této oblasti byl zaznamenán nárůst vykonávané agendy zejména z hlediska složitosti řešených případů, neboť právě v po léta opomíjené oblasti právních poměrů týkajících se veřejných účelových komunikací jsou vedena nejsložitější správní řízení týkající se například existence veřejné účelové komunikace po konkrétních pozemcích či žádosti o vydání osvědčení podle správního řádu ke způsobu užívání pozemků jako veřejné dopravní cesty při rozhodování sporů mezi zúčastněnými stranami o právních otázkách spojených s existencí a užíváním veřejně přístupných účelových komunikací. Jedná se vesměs o složitá řízení končící zpravidla podáním řádných či mimořádných opravných prostředků a nezřídka i podáním následných žalob u správních soudů. Složitá řízení o určení právního vztahu dosud neukončené probíhají například ve správním obvodu MÚ Protivín a OÚ Kestřany. Jiná osvědčení o existenci právního vztahu k veřejným účelovým komunikacím byla vydávána v celkem osmi případech. Složitá je pozice zdejšího odboru rovněž při vydávání závazných stanovisek ke komunikačnímu řešení malých, často vzdálených sídelních útvarů v rámci územních plánů a územně plánovací dokumentace, kdy pracovníkům odboru chybí podrobná znalost dopravních poměrů a místní situace v těchto sídlech. Zde se jeví stávající znění zákona o pozemních komunikacích problematické a bez ohledu na dané kompetence musí být i nadále přihlíženo k názorům jedničkových obcí s podrobnou znalostí místních poměrů a jejich rozvojových záměrů. Postavení ORP by zde mělo být zaměřeno na sesouladnění návrhů obcí s požadavky platných technických předpisů a norem. stránka 68 (celkem 163)

69 Jiným problémem vyplývajícím ze stávající legislativy je naplňování novely zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, kdy stanovování určitých kategorií dopravních značek formou tzv. opatření obecné povahy znamená především časově náročný postup, jež ve svém důsledku může zdržovat vyřízení obdržených podání či zahájení plánovaných akcí a stavebních záměrů Vraky a dlouhodobě odstavená vozidla Také v roce 2017 pokračoval pozitivní trend z předchozího období let 2013 až 2016, kdy jsme se intenzivně věnovali dlouhodobému a systematickému řešení problematiky vraků a dalších vozidel nesplňujících předpisy k provozu na pozemních komunikacích, které byly dlouhodobě odstaveny na místních komunikacích na území města. Z níže uvedeného grafu jsou jednoznačně patrné pozitivní výsledky systematické práce odboru v předchozích letech, cíleně zaměřené do uvedené oblasti. Tomuto trendu napomáhá i dobrá spolupráce s Městskou policií v oblasti prevence. V roce 2015 bylo vlastní činností řešeno jedno dlouhodobě odstavené vozidlo, které bylo dočasně technicky nezpůsobilé provozu z důvodu neplatné technické kontroly vozidla na místních komunikacích v územním obvodu města Písek. Zjištěnému vlastníku vozidla byla odeslána výzva k odstranění vozidla z pozemní komunikace, na kterou vlastník vozidla obratem zareagoval a vozidlo z komunikace odstranil. Klesající trend v počtu oznámených případů vraků a dlouhodobě odstavených vozidel je nejlépe patrný z přiloženého grafu: ŘEŠENÝCH ODSTRANĚNO ZŮSTÁVÁ V ŘEŠENÍ V roce 2017 došlo v důsledku novely zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, k mírnému navýšení počtu řešených případů, a to proto, že nově jsou zahrnuty do obecného užívání také veřejné účelové komunikace, což jsou parkoviště, na které ve většině případů uživatelé odstavovali vozidla, která nesplňovala technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Zároveň tato novela přenesla povinnost odstranění vozidla na vlastníka pozemní komunikace. To znamená, že nezpůsobilá vozidla zjištěná městskou policií už nejsou nahlašována zdejšímu správnímu orgánu, ale vlastníkovi komunikace. Tento novelou zákona zavedený princip však v praxi nefunguje, neboť vlastníci komunikací (zejména účelových) ve věci zákonem stanoveným způsobem nekonají. Současně byla novelou zákona o pozemních komunikacích stanovena také nová definice vraku, která je však tak obecná a k vlastníkům těchto vozidel shovívavá, že žádné z nalezených vozidel nesplňovalo podmínky k označení vrak a nevzniklo tak oprávnění k jejich úřednímu odstranění z veřejné komunikace. Jako jediný nástroj pro boj s vlastníky těchto vozidel tak lze použít pouze oznámení o přestupku ve věci neuzavřeného povinného ručení, které tato vozidla vesměs nemají. Následné správní řízení o uložení pokuty v některých případech donutilo vlastníky vozidel k jejich odstranění, častěji však ani toto správní řízení nemá žádný účinek, protože vlastníci takových vozidel obvykle úřední obsílky nepřebírají, takže jim není možné ani tuto sankci pravomocně uložit a následně jí vymoci. stránka 69 (celkem 163)

70 Taxislužba Také v oblasti taxislužby v roce 2017 proběhla další novelizace legislativy, konkrétně zákona o silniční dopravě č. 111/1194 Sb., avšak i nadále přetrvává nedořešená otázka předchozí novelou zákona zavedeného celostátního registru podnikatelů v silniční dopravě, u kterého od jeho zavedení v roce 2016 nedošlo k žádnému zlepšení jeho funkčnosti. Program nadále neumožňuje výdej dokladů pro dopravce tak, aby byly naplněny podmínky zákona, a proto je i nadále nutné paralelně s tímto centrálním registrem vést ještě místní ruční evidenci tak, aby vydávané doklady splňovaly výše uvedené požadavky. Odbor dopravy, jako dopravní úřad pro taxislužbu, v průběhu roku organizoval v součinnosti s Městskou Policii Písek a s PČR Krajským ředitelstvím policie DI Písek kontroly provozování taxislužby na území města Písku. Prováděnými kontrolami byly zjištěny dílčí nedostatky u provozovatelů taxislužby, na základě kterých pak bylo s nimi vedeno správní řízení a ve čtyřech případech byly také uděleny sankce. Neuspokojivé výsledky těchto kontrol byly jedním z impulzů ke zpracování obecně závazné vyhlášky upravující podmínky pro nabízení a provozování taxislužby řidičem taxislužby na území města Písku, která bude předložena ke schválení zastupitelstvu města v roce Stálým problémem při vyřizování žádostí o vydání oprávnění a průkazu pro řidiče taxislužby je skutečnost, že vedle řidičského oprávnění zákon jako jediné kvalifikační kritérium požaduje, aby příští řidič vozidla taxislužby byl spolehlivý, což vylučuje pouze osoby, které byly v minulosti odsouzeny za závažné kriminální delikty definované v 9 zákona o silniční dopravě. A právě rozšíření těchto kvalifikačních předpokladů má být obsahem navrhované vyhlášky o taxislužbě o zkoušku ze znalosti místopisu, obsluhy taxametru a právních předpisů upravujících provozování taxislužby a ochranu spotřebitele. Dopravním úřadem bylo v roce 2017 vydáno 38 nových oprávnění řidičům taxislužby, takže jejich počet ke konci roku 2017 činil 188 řidičů taxislužby, což je pro město velikosti Písku počet neúnosně vysoký. Z toho pak zákonitě plyne i velmi nízká úroveň některých řidičů, jakož i jimi poskytovaných služeb, což má změnit právě navrhovaná obecně závazná vyhláška o taxislužbě. V současné době máme v evidenci našeho odboru dopravy registrováno 50 dopravců, z toho 26 aktivních, provozujících 53 vozidel. V průběhu roku bylo vydáno dopravcům provozujícím taxislužbu 19 dokladů o zařazení nových vozidel do evidence a 13 vozidel se z evidence vyřazovalo. Na rozdíl od kvality řidičů lze díky této průběžné obměně kvalitu vozového parku vesměs hodnotit jako velmi dobrou Nízkorychlostní kontrolní vážení silničních vozidel Při nízkorychlostním kontrolním vážení jsou silniční vozidla, zejména pak nákladní vozidla, soupravy a tahače s návěsem, naváděny na vážní místo, kde se pomocí stálých nebo mobilních přejezdových vah kontroluje celková hmotnost vozidla a zatížení jednotlivých náprav. Součástí nízkorychlostního kontrolního vážení je také kontrola celkových rozměrů vozidla včetně jimi přepravovaného nákladu. Za rok 2017 jsme na úseku nízkorychlostního kontrolního vážení řešili celkem 52 případů, z toho jsme postupovali 6 případů k řešení jinému správnímu orgánu a 46 případů jsme řešili jako přestupky, z toho ve dvou případech jsme neshledali důvod pro zahájení řízení, ve dvou případech jsme na základě zjištěných skutečností usnesením zastavili probíhající řízení a ve čtyřech případech je aktuálně spisová dokumentace u odvolacího orgánu. stránka 70 (celkem 163)

71 Z řešených přestupků jsme vyměřili sankce za ,- Kč. Z této částky bude odvedeno do Státního fondu dopravní infrastruktury ,- Kč a Jihočeskému kraji ,- Kč, takže na účtu města zůstane ,- Kč, což je 34,85 %. Městu náleží ještě uložené poplatky za správní řízení, které činí dalších ,- Kč Stanice měření emisí V roce 2017 byly provedeny Městským úřadem Písek, odborem dopravy, jako orgánem státní správy ve věcech podmínek provozu vozidel na pozemních komunikacích příslušných podle 81 a 82 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích ve správním obvodu města Písek jako obce s rozšířenou působností kontroly u čtyř subjektů provozující stanice měření emisí. V souvislosti s novelizací zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích byl ve druhé polovině roku zaveden nový systém měření emisí vozidel. Uvedená změna vyžadovala zavést všechny stávající stanice měření emisí do celostátní informačního systému CIS. Do tohoto systému musely být postupně u všech SME zaznamenány veškeré typy měřící techniky a druhy systémů motorů, které jsou jednotlivé stanice oprávněny měřit. Z tohoto důvodu bylo nutné většinu stanic osobně navštívit a tyto údaje sebrat, v případě stávajících údajů tyto překontrolovat a zaktualizovat. Následně po zavedení všech údajů do informačního systému, bylo nutné poskytnout stanicím metodickou pomoc k zabezpečení provozu nového systému měření emisí, neboť metodika vydaná centrálním orgánem nebyla na dostatečné úrovni. U tohoto nového systému se přenáší on-line údaje o měřeném vozidle do CIS-u, ve kterém se ukládají všechna potřebná technická data o měřeném vozidle, výstup údajů z řídící jednotky motoru, pořízené fotografie měřeného vozidla a data mechanika, který měření provádí. Do konce roku se takto povedlo zabezpečit funkčnost systému u všech stanic měření emisí v našem správním obvodu Bezpečnost silničního provozu ( BESIP ) V rámci dopravně bezpečnostních aktivit a programu prevence bezpečnosti silničního provozu se odbor dopravy ve spolupráci s Jihočeským krajem a Domem dětí a mládeže v Písku každoročně podílí na organizování dětské dopravní soutěže a soutěže hlídek mladých zdravotníků žáků základních a středních škol na území ORP Písek, která proběhla v květnu 2017 jako již tradičně v prostorách lehkoatletického stadionu a na dětském dopravním hřišti Automotoklubu. stránka 71 (celkem 163)

72 Dětská dopravní soutěž BESIP Městská autobusová doprava (MHD) V roce 2017 bylo klíčovou událostí na úseku veřejné dopravy vyjednávání s dopravci o navýšení příspěvku na provoz z rozpočtu krajů a obcí z důvodu vládou nařízeného navýšení platů řidičů. Městu Písek se podařilo s dopravcem ČSAD AUTOBUDY České Budějovice a.s. dohodnout na postupném navýšení dotace ve dvou krocích, a to v pololetí 2017 a od tak, aby byly pokryty oprávněné nároky na navýšení mezd řidičů autobusů veřejné hromadné dopravy Speciální stavební úřad Rok 2017 se vyznačuje nárůstem povolených, ale i dokončených komunikačních staveb v našem správním obvodu. Část provedených stavebních řízení je i nadále dána ne zcela šťastným zněním stavebního zákona, který nezohledňuje specifickou problematiku liniových staveb, a protože stavebníci nejsou u těchto staveb schopni doložit souhlasy všech vlastníků sousedních nemovitostí a staveb ( jako je tomu např. u staveb rodinných domů, na které se vztahují úplně stejné podmínky jako na liniové dopravní stavby ), je nezbytné i tam, kde by jinak postačovalo ohlášení stavebních úprav, vést složitější stavební řízení. V roce 2017 tomu bylo minimálně ve čtrnácti případech souvislé opravy stávajících krytů vozovek silnic III. tříd. stránka 72 (celkem 163)

73 Přehled o počtu řízení, úkonů a opatření vydaných speciálním stavebním úřadem v řízeních podle stavebního zákona: Typ řízení r r rozdíl Stavební řízení a změny staveb Trvalé a předčasné užívání staveb Ohlášení stavebních úprav Opatření podle stavebního zákona celkem Z námi povolovaných dopravních staveb se v roce 2017 podařilo zahájit či zrealizovat řadu významných projektů: Místní komunikace a veřejné účelové komunikace v katastru města Písek O větších stavbách investiční povahy ve městě Písek je podrobně pojednáno v kapitole odboru investic a rozvoje, proto zde připomínáme realizaci jednotlivých komunikačních staveb pouze ilustračně fotodokumentací. dokončení rekonstrukce lokality Bakaláře II. etapa rekonstrukce ulice a parkoviště Svatotrojická stránka 73 (celkem 163)

74 cyklostezka Dobešická severní průmyslová zóna JIH parkoviště u MŠ Semice, rekonstrukce ul. Obecní, I. etapa stránka 74 (celkem 163)

75 Semice, lokalita Přední Pecky dokončení Obchodní galerie Písek parkoviště Další povolené stavební záměry na rok 2018: Lávka pro cyklisty a pěší Svatý Václav Plavecký bazén komunikace Stezka Hradiště průmyslové zóna Hradiště ul. K Vápenici Dálnice a silnice I. třídy Majetkový správce dálnice a silnic I. třídy Ředitelství silnic a dálnic ČR nadále počítá s pokračováním staveb na tahu dálnice D4 od Prahy do našeho regionu. Zdejší odbor byl proto požádán o prodloužení platnosti a lhůty pro dokončení stavby D4 Lety Čimelice, doprovodné komunikace Na silnicích I. třídy č. 29 byla v roce 2017 na území města realizována odborem dopravy navržená a investičně a projekčně připravená stavba okružní křižovatky v nákupní zóně v Obchodní ulici stránka 75 (celkem 163)

76 Okružní křižovatka v Obchodní ulici Písek na silnici I/29 Tato akce prováděná a hrazená ve spolupráci ŘSD a města Písek jistě přispěla k bezpečnosti a plynulosti provozu v předmětném místě. ŘSD připravuje na rok 2018 další rekonstrukce mostních objektů na přeložce I/20 v Písku a to: Most b přes Mehelnický potok Most c přes silnici III/1402 do Smrkovic Silnice II. a III. třídy Větší rekonstrukce silnic III. třídy zahájené či realizované v roce 2017 v obvodu ORP Písek: Rekonstrukce III/1404 Mírová ul. Protivín I.etapa stránka 76 (celkem 163)

77 Rozšíření III/1401 Hradiště, náves Tato stavba byla připravena a realizována v součinnosti Jihočeského kraje a města Písek a přispěla k bezpečnosti a plynulosti provozu v místě dřívější úzké soutěsky bez chodníku. Povolené, realizované a kolaudované opravy mostů na silnicích II. a III. třídy: Most Nerestce Most Mirotice stránka 77 (celkem 163)

78 Most Jehnědno Most Ražice Most Slabčice stránka 78 (celkem 163)

79 Most Chřešťovice Povolená a dosud nerealizovaná stavba mostu na silnici II. třídy: Most ev. č Újezd Povrchové opravy silnic III. třídy realizované v roce 2017 v obvodu ORP Písek: III/1401 Oprava Písek, Hradiště, ul. Na Rozhledně III/1391 Oprava křiž. II/139 Oldřichov III/1384 Oprava Jamný Kašina Hora III/02032 Oprava Chvaletice hranice okresu III/1219 Oprava Pražská ul. Písek konec města III/1219 Oprava křiž. II/121 - Vráž III/12110 Oprava Ostrovec - Cerhonice III/12120 Oprava Varvažov Zbonín III/00423 Oprava Radobytce Bořice III/00425 Oprava křiž. I/4 Pamětice atd. stránka 79 (celkem 163)

80 Na rok 2018 se připravují zejména následující povrchové opravy krytu na silnicích III. třídy: III/1402 Oprava Písek Smrkovice III/0234 Oprava křiž. II/159 Hladná III/0233 Oprava Újezd III/1415 Oprava Těšínov III/1407 Oprava Sudoměř III/1381 Oprava křiž. II/138 Tukleky III/12119 Oprava Králova Lhota atd Oddělení dopravně správních agend Oddělení dopravně správních agend vykonává agendu - vedení registru vozidel, - vedení registru řidičů, - vedení agendy systému bodového hodnocení řidičů, - schvalování technické způsobilosti jednotlivě dovezených silničních vozidel, - povolování a schvalování individuálních staveb a přestaveb silničních vozidel, - vydávání a evidence paměťových karet řidiče (digitální tachograf), - výběr poplatků na podporu ekologické likvidace vyřazených silničních vozidel do fondu životního prostředí, - vedení registru autoškol, - vykonávání zkoušek odborné způsobilosti Registr vozidel Základní statistické údaje činnosti registru vozidel - počet vozidel v registru vozidel počet obsloužených klientů průměrná čekací doba [min.] 9:08 - počet úkonů provedených v registru vozidel počet žádostí o schválení jednotlivě dovezených vozidel počet vydaných rozhodnutí stavby, přestavby, změny vozidel 81 - počet ostatních správních rozhodnutí 31 V roce 2017 nabyla účinnosti novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (zákon č. 63/2017 Sb.), která přinesla celou řadu novinek. Zásadní změnou, kterou novela zákona přinesla, je rozvolnění místní příslušnosti pro provádění úkonů v registru silničních vozidel (dále jen RSV ) obecními úřady obcí s rozšířenou působností (dále jen ORP ). Zákon nově přímo vymezuje úkony, které lze, za dodržení stanovených podmínek, provést na kterémkoliv ORP, stejně tak jako úkony, které provádí konkrétní ORP. Místní příslušnost je tedy nově od 1. června 2017 rozvolněna pro poskytnutí údajů z RSV, zápis vozidla do RSV s přidělením standardní registrační značky, zápis změny vlastníka nebo provozovatele vozidla, výměnu registračních a dokladů k vozidlu, vydání registrační značky na nosné zařízení připojitelné k vozidlu, rezervace a přidělení registrační značky na přání, zápis změny ostatních údajů vedených v RSV, vyřazení vozidla z provozu, vývoz vozidla do zahraničí, ale také zápis zániku vozidla. stránka 80 (celkem 163)

81 V rámci schvalování novely zákona byl do textu zahrnut nový 8a, který je reakcí na nemožnost provést změnu vlastníka vozidla v RSV standardním způsobem, tj. podání společné žádosti dosavadního a nového vlastníka v zákonem stanovené lhůtě. Od 1. června 2017 lze po uplynutí 10denní lhůty požádat o provedení změny v RSV pouze jedním z účastníků smluvního vztahu. Novela zákona dále rozšířila okruh zapisovaných údajů do RSV, a to údaje o vlastníkovi a provozovateli vozidla. Lze zapsat zahraniční právnickou osobu, která má na území České republiky umístěn odštěpný závod. Drobná úprava byla provedena také u použitelnosti protokolu o evidenční kontrole silničního vozidla a předkládání tohoto dokumentu u zápisu změny vlastníka a provozovatele vozidla. Platnost protokolu byla prodloužena na 30 dnů a dále není nutné předkládat tento dokument k žádosti o zápis změny vlastníka vozidla z důvodu přechodu vlastnického práva v případě, že byla zároveň podána žádost o zápis zániku vozidla. Zároveň se nově protokol o evidenční kontrole předkládá vždy k žádosti o vydání registrační značky na vývoz dle 14 zákona. Další novinkou je dle 38d zákona vydávání zvláštních registračních značek s omezenou platností na vývoz do jiného státu pro neregistrovaná vozidla se schválenou technickou způsobilostí, včetně dokladu o přidělení těchto zvláštních registračních značek. Novela vyhlášky č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel, ve znění pozdějších předpisů, stanovila nový vzor dokladu k těmto registračním značkám. Z těchto změn práci oddělení nejvíce ovlivnilo rozvolnění místní příslušnosti, kdy došlo k částečnému navýšení počtu klientů o klienty z jiných měst. Jedná se především o právnické osoby, které mají sídlo v Praze, ale jejich činnost je situována v Písku a okolí. Na registr vozidel do Písku ale dojíždějí i osoby a zástupci organizací z okolních okresů Jihočeského kraje. Tato skutečnost představuje další prodloužení lhůt pro zpracování jednotlivých žádostí. Dřívější novela zákona o silničním provozu přenesla ještě jednu očekávanou novinku, a to je možnost výroby registrační značky na přání. Registr vozidel v Písku v roce 2017 přidělil nebo rezervoval 12 registračních značek na přání. V porovnání s předcházejícím rokem 2016, kdy vydávání registračních značek na přání začalo, se jedná o vcelku očekávaný pokles zájmu o tyto značky. Celkově tak registr vozidel přidělil nebo rezervoval 44 značek na přání a tento počet se bude nadále zvyšovat již jen v řádu jednotek. Následující graf ukazuje počty žádostí o přidělení nebo rezervaci registračních značek na přání v průběhu minulých dvou let, ze kterého je patrný rychle opadající zájem o tyto značky: Sledované období Počet žádostí o přidělení nebo rezervaci RZP stránka 81 (celkem 163)

82 Ve správním obvodu Městského úřadu Písek bylo ke konci roku 2017 registrováno celkem vozidel, což je o vozidel více, než tomu bylo v roce Nárůst počtu registrovaných vozidel v roce 2017 koresponduje s dlouhotrvajícím trendem zvyšování počtu registrovaných vozidel. Vývoj nárůstu vozidel je možno porovnat v následujícím grafu: Sledované období Počet vozidel v RSV Jak je z tabulky patrné, dochází v posledních letech k nárůstu počtu registrovaných vozidel v průměru o vozidel ročně a úměrně s tím se navyšoval i počet spisových složek vedených v archivu úřadu. Ke změně tohoto trendu došlo od poloviny roku 2015, od kdy mají všechny registry vozidel povinnost dokumenty k vozidlům skenovat a posílat je do datového úložiště centrálního registru vozidel. Tím sice dochází k postupnému snižování počtu papírových složek uložených v archivu úřadu, negativní stránkou je ale zvýšení časové náročnosti na ukládání dokumentů a tím i prodloužení doby obsluhy resp. snížení kapacity obsluhy klientů. stránka 82 (celkem 163)

83 Níže uvedený graf zobrazuje skladbu počtu vozidel v registru dle statutu: Stanice technické kontroly jsou již od 1. ledna 2016 povinné při provádění prohlídek vozidel evidovat údaje v Centrálním informačním systému stanic technické kontroly (CIS STK) dokumentující přítomnost vozidel na STK a pořizovat fotodokumentaci vozidel. Důsledkem toho došlo v roce 2016 k nárůstu správních řízení vedených správním orgánem ve věci povolení obnovy identifikačních a výrobních čísel vozidel a typových označení motorů o více než polovinu ve srovnání s rokem V roce 2017 byl počet těchto řízení opět vysoký, neboť stále dobíhá dvouletá perioda platnosti pravidelných technických prohlídek doposud nezadokumentovaných vozidel. Je jisté, že počet těchto řízení se bude v nadcházejících letech stále držet na vysoké úrovni, avšak postupem času, kdy každé vozidlo poprvé projde novým způsobem evidence na STK, by se jejich počet měl postupně snižovat či ustálit. Od 1. prosince 2017 jsou povinné pořizovat fotodokumentaci vozidel také stanice měření emisí při provádění měření emisí. Stejně tak jako u technických prohlídek je tako dokumentace včetně výsledných protokolů dostupná on-line prostřednictvím webového rozhraní CIS STK. Nárůst počtu vydaných rozhodnutí zobrazuje následující graf: stránka 83 (celkem 163)

84 Poplatky na podporu sběru a využití autovraků Od roku 2009 registr vozidel provádí též výběr poplatků na podporu sběru a využití autovraků. Poplatky se vybírají za převod vozidel, která neplní alespoň emisní normu EURO 3 (u nově vyráběných vozidel se přitom za současný standard považuje norma EURO 6). Tyto poplatky však nejsou na rozdíl od ostatních správních poplatků příjmem obce, protože jsou odváděny ve prospěch Státního fondu životního prostředí; odbor výběr těchto poplatků pouze administruje. Počet a výši poplatků vybraných v roce 2017 udává následující tabulka: Emisní norma Sazba poplatku [Kč] Počet poplatků Vybráno [Kč] EURO EURO EURO Celkem Porovnáme-li údaje o výši ekologických poplatků vybraných v roce 2017 s roky předchozími, lze pozorovat snižující se trend celkového objemu vybraných poplatků za neplnění emisních norem EURO 0, EURO 1 a EURO 2. Nárůst výše vybraných poplatků v roce 2015 pak souvisí s novelou zákona č. 56/2001 Sb., kdy žadatelé měli poslední možnost doregistrovat vozidla v tzv. polopřevodu, přičemž se vesměs jednalo o starší a neekologická vozidla. V roce 2017 se tedy objem vybraných prostředků blíží úrovni let 2013 a Dlouhodobý trend ve výběru ekologických poplatků je pak patrný z následujícího grafu: Sledované období Vybráno [ tis. Kč ] stránka 84 (celkem 163)

85 Registr řidičů Základní statistické údaje činnosti registru řidičů - počet řidičů v registru řidičů počet obsloužených klientů průměrná čekací doba (min:sek) 2:56 - počet úkonů provedených v registru řidičů počet přestupků zapsaných do bodového systému počet vybodovaných řidičů v roce vydané paměťové karty řidiče (digitální tachograf) 236 Výměna řidičských průkazů V roce 2014 skončila třetí a zároveň poslední vlna hromadné výměny řidičských průkazů. Nyní jsou všechny řidičské průkazy vydávány s paltností na dobu určitou a jsou postupně vyměňovány podle data jejich platnosti uvedeného na řidičském průkazu. V roce 2017, kdy uplynulo 10 let od první hromadné výměny řidičských průkazů, si podalo žádost o výměnu průkazu celkem žadatelů. Na následující tabulce a grafu lze sledovat vzestupnou tendenci podaných žádostí. Tento nárůst je spojen se zkrácením lhůty pro výměny řidičských průkazů u skupin řidičského oprávnění C1; C; C1E; CE; D1; D; D1E a DE na dobu 5 let, u ostaních skupin řidičského oprávnění je pak platnost řidičského průkazu 10 let. V následujících letech se počet žadatelů bude opět zvyšovat tak, jak bude končit platnost řidičských průkazů vyměněných při hromadných výměnách. V roce 2018 navíc dojde k rozvolnění místní příslušnosti při výměně řidičských průkazů, což může počty žadatelů ještě zvýšit. Sledované období Počet žádostí o řidičský průkaz stránka 85 (celkem 163)

86 Bodový systém Do agendy registru řidičů patří i vedení tzv. bodového hodnocení řidičů. Body jsou v registru zaznamenávány každému, kdo se dopustí jednání zařazeného do bodového hodnocení řidiče uvedeného v příloze zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. Body jsou zaznamenávány všem řidičům motorového vozidla, tedy těm, kteří jsou držiteli řidičského oprávnění ( řidiči ), ale i těm, kteří držiteli řidičského oprávnění nejsou ( tzv. neřidiči ). Počty vybodovaných řidičů měly od roku 2011 do roku 2013 klesající tendenci, od roku 2014 se však jejich počet opět zvyšoval. V roce 2016 však došlo k obratu a vybodovaných řidičů bylo nejméně za celé sledované období. V uplynulém roce se však počet vybodovaných řidičů opět zvýšil, a to téměř až na úroveň roku 2014, nízký počet vybodovaných řidičů v roce 2016 tedy bude za několik let zřejmě možné označit za anomálii, či náhodnou souhru několika faktorů. Počet vybodovaných řidičů ORP Písek Sledované období Celkem vybodovaných z toho řidičů z toho neřidičů Na následujícím grafu je pak vidět vývoj oznámených přestupků na Městský úřad Písek, kde počet přestupků v roce 2017 dosáhl téměř úrovně roku 2015: stránka 86 (celkem 163)

87 Statisticky tvoří více než polovinu evidovaných bodovaných jednání překročení rychlosti v obci o méně než 20 km/h (ale více než 5 km/h), nepřipoutání bezpečnostním pásem nebo neužití ochranné přilby a používání mobilního telefonu. Dáme-li do vzájemné souvislosti skutečnost, že počty zapsaných přestupků meziročně stále klesají, zatímco počet vybodovaných řidičů začal v posledních letech stoupat, pak z toho jasně plyne, že na celkovém počtu zapsaných přestupků v posledních letech mají daleko větší podíl závažnější, tedy více bodované přestupky, což je velmi alarmující zjištění!! Je zřejmé, že se začala projevat ztráta respektu z bodového systému, ke které nepochybně přispívá i jeho komercionalizace, kdy si řidič může v akteditovaném středisku zaplatit tzv. školení bezpečné jízdy, po jehož absolvování může při dodržení určitých podmínek požádat o odečtení 3 bodů ze svého bodového hodnocení. V následující tabulce a přiloženém grafu je možné sledovat, jak probíhal odečet bodů v letech 2008 až 2017: Sledované období Počet žádostí o odečet b stránka 87 (celkem 163)

88 Řízení o odnětí řidičského oprávnění nebo o podmínění zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel S účinností od vstoupila v platnost novela zákona o silničním provozu, podle které lékař, který zjistí, že žadatel o řidičské oprávnění nebo držitel řidičského oprávnění není zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel, nebo je k řízení motorových vozidel zdravotně způsobilý jen s podmínkou, je povinen o této skutečnosti neprodleně informovat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, který je povinen na základě podnětu lékaře zahájit správní řízení s držitelem řidičského oprávnění o jeho odnětí nebo podmínění... Na základě této novely zákona došlo již v roce 2012 ke skokovému nárůstu počtu vedených správních řízení o odnětí nebo o podmínění zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Tato řízení se navíc obvykle vyznačují velkou časovou náročností, protože se vesměs jedná o starší a nemocné klienty, s nimiž je jednání značně zdlouhavé, komplikované a psychicky náročné. Jelikož v souvislosti s uvedenou novelou zákona nedošlo k personálnímu posílení registru řidičů, probíhají jednání s těmito klienty na úkor obsluhy ostatních příchozích klientů na přepážkách. Stárnutí populace, které je současným demografickým trendem, bude mít pochopitelně za následek postupné každoroční zvyšování počtu vedených řízení o odnětí nebo o podmínění zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Počet vedených řízení o odnětí nebo o podmínění zdravotní způsobilosti v ORP Písek: Sledované období Počet řízení o zdrav. způsobilosti Získávání odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel Základní statistické údaje na úseku autoškol za rok 2017 : - počet autoškol ve správním obvodu 25 - počet školicích středisek řidičů (PPZŘ) ve správním obvodu 6 - počet všech vykonaných zkoušek (včetně opravných) počet úspěšných žadatelů u první zkoušky [ % ] 48,5 stránka 88 (celkem 163)

89 V roce 2017 bylo ve správním obvodu Městského úřadu Písek registrováno celkem 25 autoškol, což je o jednu více než v roce předcházejícím. Tento počet již považujeme za hraniční vzhledem k počtu zkušebních komisařů a počtu vykonaných zkoušek. Vyšší počet autoškol by mohl znamenat zvýšení konkurenčního boje o klienta, což by v konečném důsledku mohlo vést ke snížení kvality výuky a výcviku v autoškolách. V našem správním obvodu dále působí 6 školicích středisek, která školí řidiče profesionály, kteří jsou povinni zúčastnit se každý rok sedmihodinového školení, na jehož základě jim může být prodloužena profesní způsobilost řidiče na další období. Noví zájemci o vydání průkazu profesní způsobilosti se po absolvování vstupního školení musí podrobit ještě přezkoušení zkušebním komisařem jako absolventi autoškoly. V roce 2017 vzrostl zájem o vykonání zkoušky k získání průkazu profesní způsobilosti řidiče. S nárůstem počtu zkoušek k získání průkazu profesní způsobilosti řidiče úzce souvisí i zvýšení počtu žadatelů, kteří rozšiřují svá řidičská oprávnění o skupinu C, resp. CE. Meziroční změny ukazuje následující tabulka a graf: Sledované období Počet zkoušek k získání PPZŘ Počet zkoušek k získání řidičského oprávnění C Počet zkoušek k získání řidičského oprávnění CE Úspěšnost žadatelů o řidičská oprávnění Od roku 2009 úspěšnost žadatelů u první zkoušky téměř každoročně klesala, stále se však pohybovala nad hranicí 50%. V roce 2017 byla tato hranice pokořena úspěšností 48,5 %: Sledované období Úspěšnost u 1. zk. [%] 65,6 63,6 59,8 52,9 51,9 53,5 51,9 51,4 48,5 stránka 89 (celkem 163)

90 Zkouška z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy se provádí testem písemně nebo pomocí výpočetní techniky. Test obsahuje otázky z pravidel provozu na pozemních komunikacích, z předpisů o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ze zdravotnické přípravy a dále z předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích, která jsou součástí výuky podle učebních osnov. Zkouška prováděná pomocí výpočetní techniky je sestavována náhodným výběrem jednotlivých otázek. Znění všech zkušebních otázek z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy vydává ministerstvo ve Věstníku dopravy. Na vykonání zkoušky je stanovena doba 30 minut. Počet otázek v testu, jejich bodové hodnocení, složení testu podle bodového hodnocení a minimální počet bodů nutných pro úspěšné vykonání zkoušky pro jednotlivé skupiny vozidel stanovuje prováděcí právní předpis. Naše zkušenosti jsou takové, že poplatek za opakovanou zkoušku (který pro ilustraci např. při opakování testu činí celých 100 Kč) již zcela pozbyl svůj regulační charakter a žadatele o řidičské oprávnění nijak nemotivuje k tomu, aby se na zkoušku odpovědně připravili. Proto jsme zastánci razantního zvýšení poplatků za opakované zkoušky! V roce 2016 totiž jeden z žadatelů o řidičské oprávnění skupiny B opakoval zkoušku dokonce 16x, z toho čtrnáct pokusů tvořila zkouška z předpisů o provozu na pozemních komunikacích. Zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel jsou zahájeny testem z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy. Je-li žadatel o řidičské oprávnění u této zkoušky hodnocen stupněm NEPROSPĚL, nesmí pokračovat v dalších zkouškách do doby, kdy bude při opakované zkoušce hodnocen stupněm PROSPĚL. Tučný odstavec byl do zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel implementován novelou z konce roku Následující tabulka a graf ukazují, jaký měla tato novinka vliv na teoretickou část zkoušky: Sledované období Úspěšnost u 1. zkoušky - test [%] 79,9 77,7 80,8 78,2 stránka 90 (celkem 163)

91 Vzhledem k tomu, že 21,8% žadatelů neprospěje ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy ( test ), zbývá 29,7% žadatelů, kteří neprospějí z praktické jízdy s výcvikovým vozidlem. I v uplynulém roce práci zkušebních komisařů významně ovlivnila novela zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel účinná od 1. listopadu V rámci této novely došlo k zásadní změně při získání řidičského oprávnění na motocykly. První část zkoušky se skládá z určených úkonů na cvičišti, mezi které patří např.: slalom při rychlosti chůze, jízda po dráze ve tvaru 8 při rychlosti chůze, vyhýbání se překážce při počáteční rychlosti nejméně 50km/h, brzdění na přesnost, nouzové brzdění na stanovenou vzdálenost atp. Touto změnou si ministerstvo slibovalo zkvalitnění výuky a výcviku žadatelů o řidičské oprávnění a lépe připravené řidiče motocyklů. Současně vstoupila v platnost povinnost zkušebního komisaře pořizovat písemný záznam o zkoušce z praktické jízdy, který musí zkušební komisař nejprve předvyplnit, pak do něj v průběhu jízdy zaznamenávat připomínky k jejímu průběhu a následně ho ukončit slovním vyhodnocením praktické jízdy, což podstatně zvyšuje časovou náročnost zkoušky a snižuje tím počet reálně vykonaných zkoušek. S účinností této novely vznikl problém s přidělováním vhodných termínů k vykonání zkoušek na motocykly. Pro přidělení termínu je nutná synchronizace následujících faktorů: 1) volný polygon ( ATS Hradiště ) 2) povětrnostní podmínky ( polygon musí být při skládání zkoušek suchý a čistý ) 3) časová flexibilita žadatele Z tohoto důvodu jen velmi obtížně nalézáme vhodné termíny pro vykonání zkoušek na polygonu. S touto novelou poklesl zájem o získání řidičského oprávnění skupin Am, A1, A2, A, jak je vidět z následující tabulky a grafu: Sledované období Počet zkoušek sk. Am Počet zkoušek sk. A Počet zkoušek sk. A Počet zkoušek sk. A Celkový počet zkoušek stránka 91 (celkem 163)

92 K pracovní náplni zkušebního komisaře dále také patří schvalování výcvikových vozidel, vydávání, změna a odnímání registrace k provozování autoškoly. V roce 2017 bylo na úseku autoškol vydáno 25 rozhodnutí. Byla vydána jedna nová registrace k provozování autoškoly. V jednom případě byl rozšířen rozsah poskytované výuky a výcviku na skupinu řidičského oprávnění BE. V deseti případech došlo ke změně v registraci k provozování autoškoly, zejména pak ve složení učitelů výuky a výcviku a osob oprávněných vyučovat zdravotnickou přípravu. Čtyři vozidla byla na vlastní žádost provozovatelů vyřazena jako výcviková, naopak devět vozidel bylo schváleno jako výcviková, což svědčí o obnově vozového parku autoškol. Můžeme jen doufat, že s lepším technickým vybavením se zlepší i připravenost žadatelů o řidičská oprávnění Příjmy a poplatky do rozpočtu města vybrané odborem dopravy v roce 2017 Místní poplatky za užívání veřejného prostranství [ Kč ] Správní poplatky na úseku dopravy a SH [ Kč ] Sankce za přestupky na úseku dopravy a SH vč. nákladů řízení [ Kč ] Příjmy z výkonu agendy státní správy pro obce [ Kč ] Poplatky vybrané za úkony na úseku registru vozidel [ Kč ] Poplatky vybrané za úkony na úseku registru řidičů [ Kč ] Poplatky vybrané za úkony na úseku zkušebních komisařů [ Kč ] Prodej druhotných surovin (vyřazené registrační značky) [ Kč ] Příjmy za odbor dopravy do rozpočtu města celkem [ Kč ] stránka 92 (celkem 163)

93 4.6 Finanční odbor Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení rozpočtu, daní a poplatků 7 Oddělení účetnictví 6 Celkem Oddělení účetnictví Oddělení zajišťuje vedení účetnictví a sestavuje účetní výkazy za město Písek. Účetnictví je vedeno v souladu s platnými zákony a českými účetními standardy. Během roku bylo sledováno poskytnutí účelových prostředků ze strukturálního fondu EU, státního rozpočtu republiky, kraje a dalších ÚSC. V souvislosti s rozšířením požadavků na vykazování transferů z fondů EU jsou podle vyhlášky Ministerstva financí označovány finanční prostředky v příjmech a výdajích atributem financování Nástroj, Zdroj, tj. rozdělení na zdroj financování z vlastních prostředků, z prostředků SR a z prostředků EU. Pro každou akci Regionálního operačního programu je vedeno samostatně účetnictví a oddělená evidence. V souvislosti s plátcovstvím DPH, oddělení označuje při zapisování daňových dokladů číselným kódem doklady z hlediska předmětu daně na plnění zdanitelná, osvobozená, nejsou předmětem daně a přijatá plnění s nárokem na odpočet DPH, tak aby vstupovaly do daňového přiznání. S účinností od zákon č. 235/20014 Sb., o dani z přidané hodnoty obsahuje 106a, kdy je zaveden institut tzv. nespolehlivého plátce. Příjemce zdanitelného plnění v případě, že poskytovatel plnění je nespolehlivý plátce, ručí za daň nezaplacenou poskytovatelem plnění ( 109 odst. 3 ZDPH). Ručení za daň se vztahuje i na úhradu na jiný účet než účet poskytovatele plnění, který je správcem daně zveřejněn způsobem umožňující dálkový přístup ( 109 odst. 2 písm. c) ZDPH). Aby byla snížena pravděpodobnost ručení za nezaplacenou daň, oddělení kontroluje spolehlivost plátců a zveřejněná čísla účtů všech poskytovatelů plnění. S účinností od vznikla plátcům DPH ze zákona nová povinnost podávat tzv. Kontrolní hlášení. Město Písek časově rozlišuje, vytváří dohadné položky, provádí odpisy majetku, účtuje opravné položky a závazně účtuje na podrozvahových účtech, které jsou obsahově vymezeny novou prováděcí vyhláškou o účetnictví. Změny nastaly v účtování dotací, kdy je město Písek příjemcem a i zprostředkovatelem, došlo ke změně pojetí průtokových a neprůtokových transferů. Na základě technické vyhlášky o účetních záznamech jsou účetní informace předávány do Centrálního systému účetnictví státu a současně i na Krajský úřad v Českých Budějovicích. Od roku 2012, na základě novely vyhlášky č. 383/2009 a vyhlášky č. 410/2009, začalo město Písek zpracovávat Pomocný analytický přehled. Pro implementaci Pomocného analytického přehledu (PAP) jsou v rámci účtového rozvrhu členěny syntetické účty a analytické účty podle stanovených potřeb a jsou přiřazovány kódy, typy změn a IČ partnerů. Nové výkazy Pomocného analytického přehledu jsou předávány do Centrálního systému účetnictví státu. stránka 93 (celkem 163)

94 Od roku 2015 je výkaz PAP rozšířen o vykazování identifikátoru veřejné zakázky, ve kterém byl vytvořen (Věstník veřejných zakázek, e-tržiště, profil zadavatele) a to k účtům dodavatelů a záloh. Podle konsolidační vyhlášky sestavovalo oddělení v roce 2017 výkaz - Seznam účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu. Oddělení vede evidenci majetku, zajišťuje na základě podkladů z jednotlivých odborů zařazování a vyřazování majetku, měsíčně zpracovává účetní odpisy. V roce 2017 byl aktualizován Odpisový plán ve smyslu prodloužení doby použitelnosti konkrétního majetku. Oddělení zajišťuje inventarizaci veškerého majetku podle vyhlášky č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků a zákona č. 563/1991Sb., o účetnictví a proškolení jednotlivých členů inventarizační komise. Zpracovává Inventarizační zprávu o průběhu inventarizace, seznam všech inventurních soupisů a informaci o inventarizačních rozdílech. Změny, které vyplynuly z nových zákonů účetnictví, byly doplněny do Směrnice k provedení inventarizace majetku a závazků města Písek. Od došlo ke změně v evidenci pokutových bloků, které nemají od roku 2013 nominální hodnotu. Zaměstnanci vedou Deník pokutových bloků, kde evidují částky v Kč přijaté od pokutovaných osob za vydané pokutové bloky. Kontrolu bloků a odvodu finančních prostředků provádí finanční odbor. U Městské policie tuto kontrolu provádí určený zaměstnanec Městské policie. Reforma účetnictví státu se dotkla i příspěvkových organizací, jejichž zřizovatelem je město Písek. Těmto organizacím je v průběhu roku poskytována metodická pomoc, jsou zasílány informace o termínech účetní závěrky a jsou upozorňováni na změny v zákonech, které se týkají účetnictví. Čtvrtletně je prováděna kontrola vazeb u účetních výkazů, které příspěvkové organizace zasílají na CSUIS a městu Písek. Další novinky 2017: Na konci roku byly instalovány 2 nové platební terminály na Městské policii Písek. V rámci sjednocení aktivit byly zavedeny pokladny v programu Fénix u Městské policie Písek Evidují se a účtují veřejnoprávní smlouvy a provádí se vyúčtování na základě dokladů o vyúčtování jednotlivých smluv od pověřených zaměstnanců Evidují se prostředky ztrát a nálezů. Byla vypracována směrnice k dané problematice Od byly nahrazeny pokutové bloky příkazovými bloky. K došlo k vyúčtování pokutových bloků od jednotlivých zaměstnanců a Městské policie Písek Oddělení rozpočtu, daní a poplatků V průběhu celého roku 2017 zajišťovalo oddělení rozpočtový proces a realizovalo hospodaření podle schváleného rozpočtu, který vycházel ze schváleného rozpočtového výhledu. V tomto roce bylo mj. navrženo a následně schváleno celkem 103 rozpočtových opatření. V průběhu celého roku docházelo na základě požadavků jednotlivých odborů k realizaci objednávek, platebních poukazů, faktur a rovněž byly zajišťovány přehledy nebo statistiky čerpání rozpočtových prostředků, aj. Oddělení vypracovalo mj. závěrečný účet rozbor hospodaření města Písku za rok Celoroční hospodaření a závěrečný účet projednalo dne 29. června 2017 zastupitelstvo města včetně zprávy nezávislého auditora o výsledku přezkumu hospodaření za rok 2016 a schválilo jej bez výhrad. stránka 94 (celkem 163)

95 Přehledy o stavu příjmů a výdajů města Písek za rok 2017 popisuje následující tabulka: Rozpočet schválený Rozpočet upravený Skutečnost 2017 % plnění k RU 2017 Daňové příjmy , ,00 103,70% Nedaňové příjmy , ,00 101,71% Kapitálové příjmy , ,00 119,58% Přijaté transfery , ,00 100,00% PŘÍJMY CELKEM ,31% Provozní výdaje ,00 94,50% Kapitálové výdaje ,55% VÝDAJE CELKEM ,99% SALDO ROZPOČTU ,07% V průběhu roku 2017 zajišťovalo oddělení rozpočtu, daní a poplatků správu místního poplatku ze psů, tzn. evidenci poplatníků, evidenci předpisů a došlých plateb, vystavení platebních výměrů (v případě, že poplatek nebyl uhrazen v termínu stanoveném platnou obecně závaznou vyhláškou o místních poplatcích). Ve sledovaném období bylo vydáno 60 platebních výměrů. K bylo evidováno držitelů psů, kteří chovali celkem psů (z toho 325 psů bylo označeno mikročipem). Celkový roční předpis místního poplatku ze psů za rok 2017 činil ,00 Kč. Ve stejném období bylo na místním poplatku ze psů vybráno ,00 Kč. Oddělením rozpočtu, daní a poplatků byla zajišťována agenda výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení. Od vstoupila v platnost novela zákona o loteriích, kterou byl zrušen místní poplatek za výherní hrací přístroj nebo jiné technické herní zařízení povolené Ministerstvem financí podle zvláštního právního předpisu. V návaznosti na uvedenou novelu vede oddělení evidenci odvodu z loterií, který nahradil místní poplatek a je obcím zasílán specializovaným finančním úřadem. V souvislosti s účinností Obecně závazné vyhlášky města Písku č. 08/2011, o stanovení míst, na kterých je provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her zakázáno byly ve sledovaném roce na účet města Písek připsány finanční prostředky ve výši ,22 Kč a přepokládáme další snižování příjmů. Dále oddělení zajišťovalo vymáhání platebních povinností uložených v rámci dělené správy, tj. pokut a nákladů správního řízení uložených jednotlivými odbory městského úřadu a Městskou policií Písek. Vymáhání sankčních plateb je prováděno v souladu se zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů. Finanční odbor evidoval k celkem ks předpisů pohledávek (pokut a nákladů správního řízení) v úhrnné částce ,53 Kč, ze které bylo ke stejnému datu uhrazeno ,88 Kč. V průběhu roku 2017 byla finančnímu odboru předána k vymáhání rozhodnutí v úhrnné výši předpisu ,00 Kč, ve stejném období pak bylo uhrazeno ,57 Kč. Na základě žádostí o povolení úhrady uložených sankčních plateb v měsíčních splátkách vydává oddělení rozpočtu, daní a poplatků rozhodnutí o povolení splátek pro dlužníky, kteří jsou ve finanční tísni. V průběhu roku 2017 bylo vydáno 23 rozhodnutí o povolení splátek. Exekuční vymáhání pohledávek je zajišťováno ve spolupráci s Exekutorským úřadem JUDr. Evy Jablonské, Praha 6. stránka 95 (celkem 163)

96 Od byl ve městě Písku zaveden místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a oddělení rozpočtu, daní a poplatků se stalo správcem tohoto poplatku. K bylo evidováno poplatníků, běžný předpis poplatku za rok 2017 činil ,00 Kč, penále za pozdní úhradu bylo vyměřeno ve výši ,00 Kč. Ve sledovaném období bylo na místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vybráno ,32 Kč. stránka 96 (celkem 163)

97 4.7. ODBOR ŠKOLSTVÍ A KULTURY Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení školství Samospráva, sportovní a volnočasové příspěvky 2 Státní správa 2 Oddělení kultury Kultura a občanské záležitosti 2 Cestovní ruch a zahraniční vztahy 2 Celkem Školství Základní a mateřské školy Město Písek je zřizovatelem 6 základních škol, které spravují celkem 13 mateřských škol rovnoměrně rozmístěných po celém městě. Zápis do prvních tříd základních škol se konal v dubnu K zápisu přišlo 487 dětí, z nichž 72 požádalo o odklad. Písecké základní školy navštěvovalo v roce 2017 celkem žáků, otevřeno bylo 145 tříd. V září 2017 nastoupilo do prvních tříd 398 dětí, což je o 3 děti méně než v roce Zápis do základních škol v Písku na školní rok 2017/2018 Škola Počet zapsaných u zápisu Počet odkladů u zápisu Počet přijatých u zápisu Počet dětí v 1. třídách - září skutečnost ZŠ T. G. Masaryka ZŠ Edvarda Beneše ZŠ J. K. Tyla ZŠ Jana Husa ZŠ Tomáše Šobra ZŠ Svobodná Celkem stránka 97 (celkem 163)

98 Zápis do mateřských škol v Písku na školní rok 2017/2018 Ve dnech května 2017 proběhl na píseckých mateřských školách zápis k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2017/2018. Na třináct mateřských škol bylo v těchto dnech zapsáno celkem 418 dětí. Po odstranění vícenásobných zápisů činil počet zapsaných dětí 327. Prioritou bylo umístit děti čtyřleté a starší ze spádových obvodů, které mají dle školského zákona právo přednostní na přijetí. V mateřských školách bylo letos k zápisu připraveno více než 340 volných míst. ZŠ E. Beneše ZŠ T. G. Masaryka ZŠ J. Husa ZŠ J. K. Tyla Zařízení Kapacita MŠ dle KHS Školní rok 2017/2018 Stav k Vyjádřeno v % 2. MŠ - Mírové nám ,00% 15. MŠ - Erbenova ,54% 3. MŠ - Pražská ,25% 6. MŠ - Strakonická ,29% 8. MŠ - Zeyerova ,11% 13. MŠ - Přátelství ,92% 5. MŠ - Fügnerovo nám ,81% 9. MŠ - Alšova ,00% 11. MŠ - Na Ryšavce ,29% Křesťanská MŠ - Dobrovského ,00% ZŠ T. Šobra 12. MŠ - Šobrova ,00% ZŠ Svobodná 16. MŠ - J. Malého ,73% MŠ Sluníčko - Dr. M. Horákové ,38% Celkem ,56% Skutečný nižší počet dětí v MŠ je způsoben nutností dodržení příslušných vyhlášek, to znamená, když je v příslušné třídě zařazeno dítě dvouleté nebo s podpůrným opatřením, musí být daná kapacita snížena v souladu s příslušnou vyhláškou. Stejně tak nemůže být plně obsazen kapacitní počet u logopedické třídy, která funguje u 13. MŠ, Přátelství Novela zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) přinesla zásadní změnu v oblasti předškolního vzdělávání. Od 1. září 2017 je povinné předškolní vzdělávání pro děti, které dosáhnou pátého roku věku před zahájením školního roku. Nárok na přednostní umístění do spádové mateřské školy pak mají děti čtyřleté. Investice a opravy většího rozsahu na školských zařízeních Formou účelových příspěvků byly z městského rozpočtu financované vybrané akce na píseckých základních a mateřských školách uvedené v následující tabulce. stránka 98 (celkem 163)

99 Slavnostní předání zrekonstruovaných a nově vybavených výdejen obědů v 9. MŠ a Křesťanské MŠ. Akce Částka v tis. Kč Základní škola Jana Husa a Mateřská škola Písek Nákup el. sporáku pro školní jídelnu ZŠ 82,00 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Písek Rekonstrukce elektroinstalace na 2. stupni 2 310,00 Základní škola E. Beneše a Mateřská škola Písek Protiradonová opatření na ZŠ E. Beneše 1705,00 Rozšíření keramické dílny na ZŠ E. Beneše 450,00 Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek Rekonstrukce výdejen ŠJ, 9.MŠ a KMŠ včetně vybavení 2 400,00 Základní škola Svobodná a Mateřská škola Písek Oprava plotu a vstupní branky MŠ Sluníčko 1 311,00 Základní škola T. Šobra a Mateřská škola Písek Revitalizace zeleně kolem budovy ZŠ Tomáše Šobra 285,00 Strategický plán rozvoje města Písku V rámci strategického plánování je OŠK koordinátorem opatření, která se týkají nabídky, podpory, motivace a popularizace technického a přírodovědného vzdělávání. Spolupráce mezi základními, středními školami a jinými organizacemi (Městská knihovna, Sladovna, DDM) propojuje jednotlivá opatření. Jedním z cílů je vytvoření podmínek pro získávání zkušeností a praktických dovedností v technických a přírodovědných oborech. Nedílnou součástí je modernizace technického stavu a vybavení vzdělávací infrastruktury. Zároveň byly připravovány podklady k žádostem na akce do dotačních titulů z IROPu a OPŽP. Jedná se o projekty základních škol-viz tabulky-v předpokládané výši cca tis. Kč. Jde po dlouhé době o dotační titul, který je orientován na investiční výdaje. stránka 99 (celkem 163)

100 Přehled podaných žádostí do IROP v roce 2017 Základní škola ZŠ E. Beneše Název projektu Modernizace učeben pro výuku technických předmětů na ZŠ E. Beneše, Písek Vybavení ZŠ E. Beneše - jazyková učebna a přírodovědné předměty Datum podání Požadovaná dotace vlastní zdroje + nezpůs. výdaje Celkové náklady 1/ Kč Kč 2/ Kč Kč Kč ZŠ J. Husa Vybavení učeben IT, přírodovědných předmětů a dílen ZŠ Kč Kč Kč ZŠ T. G. Masaryka Vybudování jazykové učebny na ZŠ T. G. Masaryka 1/ Kč Kč Kč ZŠ J. K. Tyla ZŠ Svobodná ZŠ T. Šobra Rekonstrukce učeben pro výuku cizích jazyků a ICT + bezbariérový přístup do budov ZŠ J. K. Tyla Přístavba učeben technik a řemeslných praktik k budově 1.stupně ZŠ - Vybavení odborných učeben pro tech. vzdělávání, přírodní vědy, cizí jazyky a IT technologie v souvislosti s přístavbou Adaptace učeben pro technické vzdělávání při využití digitálních technologií a adaptace odborných učeben - stavební úpravy a vybavení jazykové laboratoře a učebny přírodních věd Výsledky o přidělení či nepřidělení dotace budou známy v roce Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Celkem Kč Kč Kč Přehled podaných žádostí do OPŽP v roce 2017 Škola Název projektu Celkové náklady Termín realizace Základní škola Svobodná a Mateřská škola Písek, Dr. M. Horákové 1720 Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391 Základní škola Jana Husa a Mateřská škola Písek, Husovo nám. 725 Snížení energetické náročnosti objektu 2. stupně ZŠ Svobodná, Písek Kč 2018 Snížení energetické náročnosti objektu 1. stupně ZŠ Svobodná, Písek Kč 2018 Snížení energetické náročnosti objektu MŠ Sluníčko Dr. M. Horákové 1720, Písek Kč 2019 Snížení energetické náročnosti 11. MŠ Na Ryšavce 241, Písek Kč 2020 Snížení energetické náročnosti objektu tělocvičny ZŠ Husova Kč 2018 Snížení energetické náročnosti 8. MŠ Zeyerova 1683, Písek Kč 2019 Celkem Kč Výsledky o přidělení či nepřidělení dotace z obou operačních programů budou známy v roce Místní akční plán rozvoje vzdělávání Odbor školství a kultury byl zapojen do řídícího a monitorovacího výboru rozvoje vzdělávání, který se v roce 2017 pravidelně setkával. Zároveň se zástupci OŠK pravidelně zúčastňovali setkání zřizovatelů. Výsledkem bylo schválení Strategického dokumentu MAP rozvoje vzdělávání. Na tyto aktivity navazuje pokračování strategického plánování rozvoje vzdělávání MAP II. Plán rozvoje sportu města Písek Na základě novely zákona o podpoře sportu byla obcím stanovena povinnost zpracovávat v samostatné působnosti pro své území Plány rozvoje sportu a zajišťovat jejich provádění. Tato povinnost byla vložena do 6 zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění stránka 100 (celkem 163)

101 pozdějších předpisů, novým odstavcem 2 a rozšířila tak úkoly obcí v oblasti sportu zákonem stanovené. Odbor školství a kultury provedl sběr dat formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo respondentů z řad dětí a dospělých. Osloveny byly rovněž sportovní kluby a organizace působící na území města. Na základě tohoto šetření byla vypracována analýza potřeb pro sportovní vyžití ve městě Písek, ze které bude vycházet samotný plán rozvoje sportu, jehož konečná podoba bude představena v první polovině roku Konkursní řízení V roce 2017 se konalo konkursní řízení na místo ředitele Základní školy Edvarda Beneše a Mateřské školy Písek. Přihlášeni byli čtyři uchazeči, konkursní komise vybrala Mgr. Filipa Rádra, kterého pak rada města jmenovala na místo ředitele s účinností od Školský rejstřík V tomto roce byly podány tyto žádosti o změnu zápisu ve školském rejstříku: - nový ředitel na Základní škole Edvarda Beneše a Mateřské škole Písek, Mírové nám změna bydliště ředitele Základní školy T. G. Masaryka a Mateřské školy Písek, Čelakovského 24 - zvýšení nejvyššího povoleného počtu účastníků ve školní družině Základní školy Josefa Kajetána Tyla a Mateřské školy Písek, Tylova 2391, z 260 na 280 účastníků. Dotace na sportovní činnost Na základě Zásad pro poskytování dotací na sportovní činnost, po projednání ve sportovní komisi a schválení zastupitelstvem, resp. radou města, poskytlo v roce 2017 město Písek prostřednictvím odboru školství a kultury dotace na sportovní činnost (investice, činnost, sportovní akce, záštita starosty, systémová podpora sportu, podpora sportovní činnosti nad minimální limit a podpora vyjmenovaných kolektivních sportovních oddílů). V roce 2017 bylo vyplaceno sportovním organizacím celkem Kč na sportovní činnost, z toho na investice a opravy velkého rozsahu Kč, na činnost Kč, na sportovní akce Kč, na systémovou podporu sportu Kč, na podporu sportovní činnosti nad minimální limit Kč a na podporu vyjmenovaných kolektivních sportovních oddílů Kč. Dále byly vyplaceny dotace pod Záštitou starostky v oblasti sportu v celkové částce Kč. Jmenovité rozdělení dotací je k dispozici na internetových stránkách Finanční podpora v oblasti sportu byla oproti roku 2016 nižší o Kč. Příspěvky na volnočasové aktivity dětí a mládeže Dle Zásad pro poskytování finančních dotací na volnočasové aktivity dětí a mládeže bylo v zastupitelstvu a radě města projednáno rozdělení příspěvků na volnočasové aktivity na rok Stejně jako v roce 2016 bylo rozdělováno Kč. Žádosti o dotaci byly nejprve posouzeny komisí pro výchovu a vzdělávání a následně předloženy příslušným orgánům ke schválení. Na činnost bylo celkem rozděleno organizacím a jednotlivcům Kč a na akce Kč. V rámci dotací na volnočasové aktivity je snaha o podporu mládeže do 20 let. Jmenovité rozdělení dotací je k dispozici na stránka 101 (celkem 163)

102 Kontrolní činnost V roce 2017 byly odborem školství a kultury provedeny jako následné kontroly i fyzické kontroly na místě za účelem zjištění použití dotací na sportovní činnost v roce 2016 dle čl. III. a) investice a opravy velkého rozsahu Zásad pro poskytování dotací na sportovní činnost, a dále dle čl. IV. b) Zásad pro poskytování dotací na volnočasové aktivity dětí a mládeže. Kontrola byla provedena u těchto subjektů. Organizace Tělocvičná jednota Sokol Písek Poskytnutá částka Kč Kč Druh investice Oprava a výměna oken na loděnici TJ Sokol Písek Rekonstrukce WC a sprch v přízemí sportovní haly Tyršova 395, Písek Kč Nákup stroje na trénink střelby Gun 8000 pro oddíl basketbalu Nákup stanů s konstrukcí pro stanový tábor TJ Sokol Kč Sportovní klub policie Písek, z.s Kč Oprava a rekonstrukce zápasící plochy, Na Výstavišti 377, Písek výměna 10 ks poškozeného tatami Tenisový klub Písek, z.s Kč Výměna krytiny střechy vodárny U Výstaviště 491, Písek Kč Rekonstrukce schodiště u kurtu č. 1 uvnitř areál TK Písek TJ Hradiště, z.s. Na Rozhledně 307, Písek Kč Skateboardklub Písek, o.s Kč Revitalizace skateparku Fráni Šrámka 137, Písek Rekonstrukce sociálního zařízení v budově kabin v 1. patře Kontrolou na místě bylo zjištěno, že poskytnuté dotace byly použity v souladu se Zásadami pro poskytování dotací na sportovní činnost a s Veřejnoprávními smlouvami o poskytnutí dotace z rozpočtu města. Přestupky na úseku školství V roce 2017 řešil odbor školství a kultury celkem 16 přestupků na úseku školství, dle 182a odst. 1 písm. a) bod 3 zákona 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o přestupky ve smyslu zanedbání péče o povinnou školní docházku nebo o povinné předškolní vzdělávání, popř. jde o nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce nebo povinnému předškolnímu vzdělávání. Přestupky jsou řešeny na základě podnětů od Policie ČR nebo odboru sociálních věcí Městského úřadu Písek. Přestupky mohou být rovněž řešeny na základě předání pro místní příslušnost jiným městským či obecním úřadem. V počtu přestupků došlo v roce 2017 k nárůstu oproti roku 2016, kdy odbor školství a kultury řešil 12 přestupků. stránka 102 (celkem 163)

103 Výkon státní správy Výkon státní správy Základní legislativa (ve znění pozdějších předpisů): 1. Zákon 561/2004 Sb., školský zákon 2. Vyhláška č. 364/2005 Sb., o vedení dokumentace škol a školských zařízení a školní matriky a o předávání údajů z dokumentace škol a školských zařízení a ze školní matriky 3. Směrnice MŠMT č. j /2016, o závazných zásadách pro rozpisy a návrhy rozpisů finančních prostředků státního rozpočtu krajskými úřady a obecními úřady s rozšířenou působností Financování regionálního školství z prostředků státního rozpočtu Zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů, definuje v 160 a 161 jaké finanční prostředky poskytuje školám stát prostřednictvím krajského úřadu. V roce 2017 stále platila normativní metoda na jednotku výkonů. Školám, které zřizuje obec, přiděluje kraj tyto prostředky v přenesené působnosti na základě návrhu obecního úřadu s rozšířenou působností podle stanovených krajských normativů a na základě stanovené metodiky rozpisu rozpočtu. Případné disproporce jsou projednávány s řediteli škol a po objektivizaci problému mohou být řešeny z rezervy. Kromě normativně rozepisovaných prostředků plynou do škol další účelově určené finanční prostředky na rozvojové a dotační programy. S účinností od byla novelizována vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Ještě nedošlo k rediagnostice všech dětí a žáků, takže stále existuje starý a nový systém financování společného vzdělávání žáků. Rozpis rozpočtu přímých výdajů Obce s rozšířenou působností (dále jen ORP) provádějí návrh rozpisu rozpočtu finančních prostředků státního rozpočtu v souladu s 161 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů. Závazné ukazatele byly v rozpisu rozpočtu na rok 2017 školám obvodu obce s rozšířenou působností stanoveny takto: limit počtu zaměstnanců 735,7 úvazků přepočtených na plně zaměstnané, tj. o 2,98 % více než v minulém roce; neinvestiční výdaje celkem ,993 tis. Kč, tj. o 7,79 % více než v loňském roce; z toho mzdové prostředky ,152 tis. Kč, tj. o 7,52 % více než v loňském roce. Úpravy rozpočtu přímých výdajů, rozpis rezervy V roce 2017 bylo pro školy v našem obvodu provedeno pět úprav rozpočtu: k převody prostředků z platů do ostatních osobních nákladů (OON), prostředky na pedagogické asistenty a podpůrná opatření vykázaná v lednu a únoru; k podpůrná opatření za březen a duben; k podpůrná opatření za květen až červenec; k úprava na změny ve výkonech, rezerva ORP, převody mezi platy, OON a ostatní neinvestiční výdaje (ONIV); k podpůrná opatření za září a říjen, úprava limitu počtu zaměstnanců, převody mezi platy, OON a ONIV. stránka 103 (celkem 163)

104 Rezerva na platy pro ORP Písek byla Krajským úřadem České Budějovice přidělena ve výši tis. Kč. Byla rozdělena ve třech termínech v březnu ve výši 781 tis. Kč, tj. 40 %, v září 711 tis. Kč a v listopadu zbývající částka ve výši 456 tis. Kč. Prostředky z rezervy byly přiděleny školám podle stanovených kritérií, na potřeby, které nelze postihnout normativy, na posílení nenárokových složek platu. Kritéria a přidělení prostředků z rezervy byly projednávány v dohodovacím řízení s řediteli škol na základě mzdových rozvah, rozborů čerpání prostředků na platy a plnění limitu počtu zaměstnanců. Po poslední úpravě byly závazné ukazatele rozpočtu přímých výdajů stanoveny ve výši: limit počtu zaměstnanců 755,7 přepočtených úvazků, tj. zvýšení o 2,72 % oproti rozpisu rozpočtu; neinvestiční přímé výdaje celkem tis. Kč, tj. zvýšení o 5,52 % oproti rozpisu rozpočtu, z toho mzdové prostředky tis. Kč, tj. zvýšení o 5,47 % oproti rozpisu. Ostatní dotace (Vedle prostředků v rozpočtu přímých výdajů). Počet zúčastněných škol Název rozvojového programu Celkem [Kč] 4 23 (všechny) 1 Bezplatná výuka ČJ přizpůsobená potřebám žáků cizinců z třetích zemí Zvýšení platů pracovníků RgŠ UZ Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích Excelence základních a středních škol Podpora výuky plavání v ZŠ v roce (všechny) 2 1 Zvýšení platů nepedagogických pracovníků RgŠ UZ Zajištění bezplatné přípravy k začlenění do základního vzdělávání dětí osob se státní příslušností jiného členského státu EU Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením a pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním MODUL B Finanční vypořádání dotací a plnění závazných ukazatelů Finanční vypořádání prostředků poskytnutých školám ze státního rozpočtu bylo provedeno v lednu Z celkově poskytnuté částky ,- Kč školy použily ,- Kč, v průběhu roku vrátily celkem ,- Kč a k vrátily celkem ,- Kč. Závazné limity ukazatelů rozpočtu pro rok 2017 byly na školách dodrženy. Zpracování statistických výkazů Údaje ze statistických výkazů jsou podkladem pro normativní rozpis rozpočtu, pro rozbor úrovně odměňování zaměstnanců, dodržování závazných ukazatelů a sledování vývoje stránka 104 (celkem 163)

105 počtu dětí a žáků. Zpracované výkazy předávají školy elektronicky i písemně odboru školství a kultury (OŠK), kde jsou zkontrolovány, případné nejasnosti jsou projednány se zpracovateli a OŠK je předává příslušnému pracovišti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V roce 2017 došlo v souvislosti se změnou financování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami (dále SPV) k rozšíření některých výkazů o další údaje. Nově se zpracovává výkaz o zápisu k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole. Přehled zpracovávaných statistických výkazů Zpracování P o zaměstnancích a mzdových prostředcích čtvrtletně P1c-01 - o evidenčním počtu zaměstnanců v regionálním školství k ročně S o zahájení povinné školní docházky v ZŠ červen S o zápisu k předškolnímu vzdělávání v MŠ červen S o mateřské škole říjen Z o školní družině, školním klubu listopad M3, M3a - o základní škole březen a říjen S4c-01 - o přípravné třídě základní školy a přípravném stupni základní školy speciální říjen R o ředitelství škol říjen R o podpůrných opatřeních a jejich finanční náročnosti říjen R o změnách v poskytovaných podpůrných měsíčně (dle potřeby) opatřeních a jejich finanční náročnosti Z o činnosti zařízení školního stravování listopad Kultura a cestovní ruch Kultura Kulturní akce/aktivity Naše město nabízí různorodé možnosti pro vzdělávání a trávení volného času. V roce 2017 zajišťovaly pořádání kulturních akcí ve významné míře organizace zřízené nebo založené k tomuto účelu městem Písek. Ostatním pořadatelům akcí v Písku (neziskovým organizacím, právnickým osobám nebo fyzickým osobám) byla podpora města nabízena formou dotací z vyhlášených dotačních programů na podporu kultury a cestovního ruchu. Pro snazší nastavení směrů a vyhodnocení kulturní činnosti schválila rada města dne Program podpory rozvoje kultury a cestovního ruchu ve městě Písek pro období Tento program vychází z platného strategického rozvojového dokumentu města Písek z roku 2015 (Strategický plán rozvoje města Písek do roku 2030 a opírá se o jím vymezené cíle a klíčové oblasti směrem ke kultuře a cestovnímu ruchu. stránka 105 (celkem 163)

106 Uskutečněné kroky k plnění programu rozvoje kultury a cestovního ruchu a strategického plánu města: koordinaci termínů pořádání akcí zajišťuje oddělení ve spolupráci s destinační společností Píseckem, s.r.o. 2x ročně vydáváním Kalendária akcí; průběžně (v roce 2017 celkem 5x) oddělení aktivuje setkání pořadatelů akcí v Písku formou konání Neformálního klubu pořadatelů kulturních akcí v Písku; oddělení zpracovalo a projednalo v příslušných komisích podklady a dne schválilo zastupitelstvo města Zásady pro udělování ceny města Písek a Zásady pro udělování čestného občanství města Písek; 2x ročně je vyhlašována výzva do programu na podporu kultury a cestovního ruchu a programu Záštity starosty/starostky města. Při propagaci městem pořádaných akcí byly využívány a aktualizovány tyto internetové stránky: Přihlášené ochranné známky pro registrovaná loga k : Turistické logo Advent v Písku Dotkni se Písku Pískoviště Otavská plavba Šrámkův Písek Znělka města Písek schválila rada města definitivní podobu písecké znělky píseckého rodáka, zpěváka, skladatele a hráče na klávesové nástroje Romana Dragouna, která byla přijata k používání při slavnostních příležitostech Městem Písek zřízené a založené organizace s kulturní činností: Příspěvková organizace Městská knihovna Písek, Alšovo náměstí 85, Písek, spravuje knižní fond více než knihovními jednotkami (knihy, časopisy, mapy, audiovizuální média aj.), poskytuje též přístup k internetu a meziknihovní výpůjční službu; SLADOVNA PÍSEK, o.p.s., Velké náměstí 113, Písek, spravuje prostory a zajišťuje kulturní služby ve Sladovně (Malá galerie, Vysoké trámy, Nízké trámy, Bílé trámy a Nádvoří) a dále provozuje Turistické informační centrum Písek (TIC); Příspěvková organizace Centrum kultury města Písek, nábřeží 1. máje 1605, Písek, zajišťuje správu svěřených a pronajatých prostor a kulturní služby v Kulturním domě, divadle Fráni Šrámka, kině a galerii Portyč, letním kině, koncertní síni v kostele Nejsvětější Trojice a hudebním pavilonu v Palackého sadech. Organizace zajišťuje provoz Senior Pointu Písek. Zřízené a založené organizace byly financovány z rozpočtu města prostřednictvím kap Jedná se o částky zajišťující provoz a kulturní činnost. Tyto příspěvky/dotace činily v roce 2017: Městská knihovna Písek, příspěvková organizace Kč ,-- SLADOVNA PÍSEK, o.p.s. (včetně provozu TIC) Kč ,-- Centrum kultury města Písek, příspěvková organizace Kč ,-- stránka 106 (celkem 163)

107 Dotace z dotačního programu na podporu kultury a cestovního ruchu Dotace z dotačního programu na podporu kultury a cestovního ruchu Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu města na podporu kultury a cestovního ruchu (dále Zásady) byly schváleny zastupitelstvem města již dne Zásady vymezují základní pojmy, systém evidence, kontroly a vyúčtování dotací a podmínky pro víceletou podporu. Účelem bylo stanovit jasná a transparentní pravidla přidělování dotací z rozpočtu města do oblasti kultury a cestovního ruchu. Z těchto Zásad vychází tyto možnosti získání dotací na podporu kultury a cestovního ruchu: Záštita starosty/starostky města na kulturní akci/aktivitu nebo Záštity starosty/starostky města na volnočasovou nebo společenskou akci/aktivitu dotace z vyhlášených dotačních programů forma víceleté dotační podpory do roku 2019 Celková částka rozpočtovaná na podporu kultury a cestovního ruchu v roce 2017 byla čerpána takto: Záštita starostky kulturní akce/aktivity Kč ,-- (celkem posouzeno 21 žádostí) Záštita starostky volnočasové a společenské akce/aktivity Kč ,-- (celkem posouzeno 12 žádostí) Dotační program Kč ,-- (celkem posouzeno 75 žádostí). V rámci dotačního programu Města Písek na podporu kultury a cestovního ruchu byly v roce 2017 vyhlášeny 2 výzvy s celkovou alokací Kč ,--. Aktuální informace o vyúčtování dotací z jednotlivých opatření jsou uvedeny v archivu na adrese Dotační program kultury a cestovního ruchu pro rok 2017 čerpání (vyplacená záloha 75 %) Rok 2017: výzva / opatření Počet podaných žádostí Počet schválených žádostí Celková vyplacená dotace v tis. Kč k výzva 5711 Zlatý fond města Písku ,0 1. výzva 5712 Velké projekty ,0 1. výzva 5713 Celoroční činnost ,0 Celkem 1. výzva ,0 2. výzva 5714 Mikrogranty ,0 2. výzva 5715 Reprezentace města ,0 2. výzva 5716 Děti, mládež a talenti ,5 Celkem 2. výzva ,5 Celkem kultura a cestovní ruch ,5 stránka 107 (celkem 163)

108 Jiné zdroje financování kultury a cestovního ruchu Odbor věnuje nemalé úsilí zajišťování vícezdrojového financování, a to jak podáváním žádostí o dotace, tak i zajišťováním finanční podpory a spolupráce s partnery akcí. Přehled o podaných žádostech o dotace: Grantový program Jihočeského kraje: Získaná dotace v Kč Podpora kultury - Cipískoviště ,00 Podpora sportu - Sportovní hry mládeže partnerských měst 0,00 Integrovaný regionální operační program: Získaná dotace v Kč eculture města Písek a regionu Písecka výzva , Občanské záležitosti Akce, které lze zahrnout do této oblasti, mají v Písku dlouholetou tradici. Jedná se především o níže uvedené symbolické obřady: Vítání občánků 23 obřadů, přihlášených 229 dětí (k ) Zlaté a diamantové svatby Blahopřání s bonboniérou návštěv (k ) Další akce 100. narozeniny 1. občánek roku (dne ) Návštěva vedení města dne v písecké porodnici Návštěva vedení města dne u Jaromíry Švecové První občánek roku Vítání našich nejmenších občánků stránka 108 (celkem 163)

109 100. narozeniny paní Švecové Setkání nejstarších občanů Běžný provoz oddělení kultury a cestovního ruchu Výjimka z vyhlášky č. 4/2012, ve znění vyhlášky č.2/2015 o některých omezujících opatřeních k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku. K projednání radě města bylo předloženo celkem 44 žádostí o udělení výjimky z vyhlášky pro jednorázové akce i jednotlivé provozovny na území města a 1 x nebyla výjimka z vyhlášky udělena. Městský znak Bylo vyřízeno 6 žádostí o souhlas s použitím znaku. Pravidla užívání společně s městským znakem (možnost stažení) jsou zveřejněny na městský úřad odbor školství a kultury oddělení kultury a cestovního ruchu městské symboly. Agenda ubytovacích poplatků Poplatek z ubytovací kapacity Místní poplatek vybraný v období činí Kč ,-- Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt Místní poplatek vybraný v období činí Kč ,-- Kontrolní činnost V rámci kontrolní činnosti oddělení kultury a cestovního ruchu byly v roce 2017 prováděny kontroly ubytovacích zařízení, které byly zaměřeny na vedení ubytovacích knih a jejich náležitostí. Kontrolováni byli 4 poplatníci, u nichž nebylo shledáno žádné závažné pochybení. Kontrolní činnost organizací založených či zřízených městem byla od roku 2017 prováděna oddělením interního auditu. Komise Pracovnice z oddělení kultury a cestovního ruchu byly pověřeny funkcí sekretářů a administrativně zajišťovaly jednání těchto komisí: Komise kulturní počet jednání: 7 Komise pro partnerské vztahy a cestovní ruch - počet jednání: 10 Komise letopisecká počet jednání: 5 stránka 109 (celkem 163)

110 Cestovní ruch Cestovní ruch a zahraniční vztahy Propagace města Písku v oblasti cestovního ruchu v r probíhala ve spolupráci s destinační společností Píseckem, s.r.o. a tematicky se zaměřovala na BAROKO (celostátní téma), JIŽNÍ ČECHY POHODOVÉ a 50 let kreslené postavy RUMCAJSE z dílny píseckého rodáka Radka Pilaře (exteriérová výstava Písecký rodák Radek Pilař byla umístěna v Čechově ulici od června do září 2017). Plně bylo využíváno nové turistické logo města Písku vytvořené v roce předchozím. Další organizací podílející se na propagaci města byla Sladovna Písek o.p.s. provozující Turistické informační centrum Písek. Činnost obou zmíněných organizací byla v r finančně podporována z rozpočtu kap. 716, a to následovně: Píseckem, s.r.o. celkem ve výši ,-- Kč Turistické informační centrum ve Sladovně celkem ve výši ,-- Kč. Se jmenovanými organizacemi probíhaly pravidelné koordinační schůzky. Oddělení koordinovalo aktivity města v rámci členství v projektech Otavská plavba, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Společenství měst s husitskou minulostí a tradicí, jehož valná hromada se uskutečnila v Písku. Ve spolupráci s Jihočeskou Silvou Norticou se město Písek účastní projektu PAMÁTKY ŽIJÍ, v jehož rámci byla propagována řada akcí pořádaných ve městě. Oddělení zajišťovalo celoročního provoz prohlídek věže děkanského kostela v Písku. V průběhu roku 2017 proběhlo 636 prohlídek s 4703 účastníky. V rámci udržování informačních panelů ve městě byl obnoven obsah malých informačních panelů v centru města (6 ks). Nově byl instalován informační panel o akcích ve městě na náplavce řeky Otavy, který byl v průběhu roku 4x aktualizován. V souvislosti s dokončování revitalizace Bakaláře II byl obnoven obsah panelu u Památníku lva. Ve spolupráci s destinační společností Píseckem, s.r.o. byla připravena Písecká karta 2017/18 nabízející návštěvníkům slevy do zajímavostí v Písku a na Písecku. Tradiční akcí koordinovanou a financovanou z rozpočtu oddělení bylo Cipískoviště O víkendu května bylo možno shlédnout množství kulturních vystoupení především v Palackého sadech. Stálicemi programu byly pochod Pohádkovým lesem, soutěž Robotem rovně či 10. ročník závodu dračích lodí. Sladovna připravila program k 10. výročí jejího fungování. Symbol akce obří pískové sochy byly připraveny k 50. výročí kreslené podoby Rumcajse a zdobily náplavku řeky Otavy do října. Cipískoviště 2017 cirkus Nostalgie Sochy z písku v Písku stránka 110 (celkem 163)

111 Ve dnech září oddělení koordinovalo realizaci projektu European Heritage Days ve městě Písku. V r se tato akce připojila do projektu PÍSEK ZÁŘÍ a byla propagována společně s akcemi Cool v plotě, Neobyčejný festival loutkových divadel a Písecké věže mj. také videospotem na Seznam.cz/Mapy.cz. Do Dne otevřených dveří památek bylo zapojeno 17 objektů včetně doprovodných akcí komentovaných prohlídek kostelů, kulturních vystoupení a autorských čtení na dvorcích. Hlavní realizované PROPAGAČNÍ AKTIVITY v r byly: Tištěná média časopis Moje země časopis 101 Tipů na výlety po Česku magazín ČD/Regiojet Pražský kulturní přehled (4x) Speciál časopisu History revue MF - pozvánka na jih, příloha DNES , 5+2 Deník - příloha cesty městy časopis PRO PAMÁTKY časopis Welcome to Prague Filmová propagace spot akce Cipískoviště pro SNÍDANI S NOVOU pořad Cyklotoulky Písecko dokument S kamerou po Česku Propagační akce včetně veletrhů cestovního ruchu Regiontour Brno 01/17 Holiday World Praha 02/17 Infotour Hradec Králové 03/17 Travelfest České Budějovice 04/17 ITEP Plzeň 09/17 press tripy - rakouští novináři 06/17, německé novinářky 09/17 Ochsenfest Wetzlar 07/17 Bürgerversammlung Deggendorf 10/17 Tiskoviny leták Přehled ubytování brožura Kalendárium kulturních akcí léto 2017, zima 2017/18 časopis Písek a Písecko léto 2017, zima 2017/18 leták Písek - historická pokladnice leták Akce 2018 pro německá partnerská města sada pohlednic s vánočními motivy Fr. Doubka trhací mapy 3 druhy - centrum, okolí, Písecko kalendáříky a pohled výročí 2018 E-marketing Google.cz optimalizace zápisů hlavních turistických cílů Turistika.cz branding 2x, PR článek 2x příslušné sekce portálů stránka 111 (celkem 163)

112 ZAHRANIČNÍ VZTAHY Město Písek udržuje partnerské vztahy s městy/oblastmi: Caerphilly - Velká Británie, Wetzlar, Deggendorf - Německo, Lemvig - Dánsko, Smiltene - Lotyšsko, Veľký Krtíš - Slovensko. Formou listiny Dokument o přátelství byla ukotvena již několik let se rozvíjející spolupráce s městem Jičín. Jičínští zajistili na písecké Cipískoviště program Cirkusu Nostalgie. Při Městské slavnosti v červnu 2017 byla podepsána Partnerská smlouva s Veľkým Krtíšem. V červenci proběhly oslavy 5. výročí partnerství s bavorským Deggendorfem při tamní Dunajské slavnosti. Zářijových Pivních slavností se tradičně zúčastnili Wetzlarští formou informačního stánku s místními specialitami, nově se zapojil také Deggendorf. Písečtí zastupitelé se v závěru září vypravili na Vinobraní do Veľkého Krtíše. V listopadu zavítala do Písku delegace Městské policie z lotyšského Smiltene. Podpis partnerské smlouvy s Velkým Krtíšem Partnerské město Wetzlar na Pivních slavnostech Největší akcí z partnerských vztahů pořádanou v Písku se staly Sportovní hry mládeže partnerských měst ve dnech Dvě stovky mladých sportovců z Písku, Wetzlaru a Veľkého Krtíše poměřily své síly ve fotbalu, basketbalu, házené, tenise a plavání. Sportovní hry mládeže stránka 112 (celkem 163)

113 4.8. ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení sociálně právní ochrany dětí 12 Oddělení samosprávy v sociální oblasti 9 Celkem 22 Cílové skupiny klientů odboru sociálních věcí: osoby se zdravotním postižením nebo duševním onemocněním; osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby; osoby s různým stupněm omezení způsobilosti k právním úkonům; osoby ohrožené sociálním vyloučením (důsledkem stáří, zdravotního postižení či jiné sociální události a sociální vyloučení národnostních menšin a lokálních komunit); osoby ohrožené rizikovým způsobem života (neorganizovaný život dětí a mládeže, prostituce, zneužívaní alkoholu, závislost na hracích automatech, příslušnost k rizikové subkultuře, zneužívání omamných a psychotropních látek, trestná činnost); oběti agrese, trestné činnosti a domácího násilí; osoby, které ztratili přístřeší, nebo se nacházejí v nejistém či neadekvátním bydlení; nezaměstnaní a osoby s materiálními problémy (nízké příjmy, nekompetence hospodařit s finančními prostředky, dlouhodobá nezaměstnanost); imigranti; nezletilé děti a jejich rodiny Oddělení sociálně právní ochrany dětí Přijímá oznámení o ohrožených dětech, provádí šetření týkající se dítěte a jeho rodiny, zajišťuje práva dětí (opatrovnictví, jednání, spolupráce), podává podněty a návrhy k soudu, vydává správní rozhodnutí, zajišťuje poradenství a odbornou pomoc, vede a spravuje spisovou dokumentaci, poskytuje zprávy spolupracujícím subjektům, sdílí informace, spolupracuje s jinými orgány a institucemi, zajišťuje výkon dožádání, vyřizuje podání a stížnosti, zajišťuje náhradní rodinnou péči, přijímá informace o dětech s výchovnými problémy a podává návrhy k příslušným institucím, provádí šetření a pracuje s dětmi a mladistvými s výchovnými problémy, vykonává opatrovnictví a účastní se jednání ve věci trestné činnosti dětí a mládeže a jednání ve věci trestné činnosti páchané na dětech a mládeži, spolupracuje s dalšími orgány a institucemi při ochraně dětí s výchovnými problémy, pracuje s dětmi v ústavní péči a jejich rodinami, spolupracuje s ústavem a sdílí informace, provádí šetření, vydává stanoviska související s ústavní péčí, vykonává SPO v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, vykonává SPO ve vztahu k cizině, sleduje nepříznivé vlivy působící na děti a zjišťuje příčinu jejich vzniku, zaměřuje se na děti uvedené v 6 odst. 1 zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Počet případů SPO Počet návštěv v rodinách Počet návštěv soudů, účast u soudního řízení 576 stránka 113 (celkem 163)

114 MPSV rozděluje ORP do třech skupin míry náročnosti výkonu SPOD (I., II., III.), dle statistických údajů zpracovaných ORP k , je ORP Písek zařazeno MPSV do III. kategorie, tedy nejvyšší míry náročnosti výkonu SPOD. V listopadu 2017 bylo uskutečněno páté setkání pěstounských rodin v divadle Pod čarou s kulturním programem Oddělení sociální práce a pomoci Na území správního obvodu koordinuje poskytování sociálních služeb a realizuje činnosti sociální práce vedoucí k řešení nepříznivé sociální situace a k sociálnímu začleňování osob, (přitom spolupracuje s krajskou pobočkou Úřadu práce, krajským úřadem a ostatními institucemi). Zajišťuje terénní sociální práci pro cílové skupiny osob (zejména zdravotně postižené, rodiny s dětmi, osoby v hmotné nouzi, seniory, osoby ohrožené sociálním vyloučením, osoby v obtížných životních situacích) na území města i ORP, včetně zajištění sociální poradenství pro dané cílové skupiny, v případě potřeby zprostředkovává občanům pomoc prostřednictvím městské sociální sítě, případně jiným vhodným způsobem. Zajišťuje osobě, které není poskytována sociální služba, a je v takové situaci, kdy neposkytnutí okamžité pomoci by ohrozilo její život nebo zdraví, poskytnutí sociální služby nebo jiné formy pomoci, a to v nezbytném rozsahu Koordinuje poskytování sociálních služeb a poskytuje odborné sociální poradenství osobám ohroženým sociálním vyloučením z důvodu předchozí ústavní nebo ochranné výchovy nebo výkonu trestu, osobám, jejichž práva a zájmy jsou ohroženy trestnou činností jiné osoby, a osobám, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností; přitom spolupracuje se zařízeními pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, s Vězeňskou České republiky, Probační a mediační službou České republiky, správními úřady a územními samosprávnými celky. Na základě oznámení zdravotnických zařízení zjišťuje, zda je nezbytné poskytnout sociální služby a zprostředkovává jejich poskytnutí. Zajišťuje nákup a distribuci lékařských předpisů označených modrým pruhem, projednává přestupky na úseku zdravotnictví. Vydává a vede evidenci parkovacích průkazů, označujících vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Zajišťuje agendu opatrovnictví za město Písek osobám, které byly omezeny nebo zbaveny způsobilosti k právním úkonům. Vede agendu příspěvků na sociální účely, připravuje podklady pro jednání sociální komise. Spolupracuje na realizaci procesu plánování rozvoje sociálních služeb metodou komunitního plánování, monitoruje plán sociálních služeb. Při uzavírání smlouvy o poskytnutí pobytových sociálních služeb zastupuje osobu, která podle lékařského posudku ošetřujícího lékaře není schopna sama jednat a nemá zákonného zástupce. Zpracovává návrhy pro jednání rady města a vede evidenci bytů v domech s pečovatelskou službou. stránka 114 (celkem 163)

115 Pomáhá příslušníkům národnostních menšin při řešení jejich situace. Vede správní řízení v rámci rozhodování při ustanovování zvláštního příjemce důchodu pro občany s trvalým bydlištěm na území města. Veřejné opatrovnictví počet opatrovanců 27 Počet intervencí sociální práce v opatrovnictví 245 Počet sociálních šetření u seniorů 220 Počet sociálních šetření terénního sociálního pracovníka se zaměřením na romskou komunitu Počet intervencí sociální práce terénního sociálního pracovníka se zaměřením na romskou komunitu Dluhové poradenství a materiální problémy všech cílových skupin 202 Počet sociálních šetření u ostatních cílových skupin 1123 Sociální kuratela - počet osob ve výkonu vazby a odnětí svobody 90 Výměna a výdej parkovacích průkazů 204 Klientela oddělení sociální práce a pomoci se rozšiřuje, všechny pracovnice oddělení jsou plně vytíženy. Přibývá klientů pro veřejného opatrovníka. Pracovníci odboru navazují bližší kontakty se spolupracujícími státními i nestátními organizacemi. V rámci metodického vedení je odbor v úzkém kontaktu s Krajským úřadem v Českých Budějovicích. V roce 2017 získalo město Písek již počtvrté neinvestiční dotaci z programu Úřadu vlády České republiky Podpora terénní práce. V rámci této dotace zůstala na odboru zachována pozice terénního pracovníka se zaměřením na romskou komunitu. Terénní sociální pracovník úzce spolupracuje s neziskovými organizacemi, zejména s NADĚJÍ. Jako přínosná se jeví spolupráce s asistenty prevence kriminality Městské policie Písek. Město Písek bylo v roce 2016 vybráno jako jedna z patnácti obcí ČR, ve které od probíhá pilotní projekt MPSV ČR Systémová podpora sociální práce v obcích. V rámci tohoto projektu město obdrželo dotaci od MPSV, byla zřízena dvě pracovní místa pro dva sociální pracovníky, kteří se po celý rok 2017 věnovali především terénní práci. Z dotace je hrazeno také vzdělávání nových i stávajících sociálních pracovníků, technické vybavení a studijní zahraniční cesty. V září 2017 se sociální pracovníci účastnili studijní cesty na Slovensko. Na odboru vykonávali odbornou praxi studenti sociální práce. Probíhala intenzivní spolupráce s poskytovateli sociálních služeb, ostatními neziskovými organizacemi, Úřadem práce ČR a dalšími institucemi. Vyloučené lokality a sociální vyloučení Dne byly oficiálně zahájena spolupráce s města Písek a Agenturou pro sociální začleňování. Od října 2017 Písku probíhala vstupní analýza stavu sociálního vyloučení a inkluzivního vzdělávání. Tato vstupní analýza je součástí procesu spolupráce mezi Agenturou a městem Písek. Vstupní analýza bude podkladem pro tříleté období spolupráce. Cíle, které si obec uloží pro spolupráci s agenturou, by měly být zaměřeny na systémové změny, případně stránka 115 (celkem 163)

116 navazující na dosavadní výsledky. Výsledkem spolupráce by měl být Strategický plán sociálního začleňování a jeho implementace v oblastech bydlení, sociálních služeb, zaměstnanosti, vzdělávání, bezpečnosti a prevence kriminality a zdraví a s tím spojené cílené alokace finančních prostředků na lokálně definované potřeby OP Z, OP VVV, IROP. Komunitní plánování V roce 2017 byl zastupitelstvem města schválen Akční plán rozvoje sociálních služeb pro rok V roce 2018 se se bude ve spolupráci s MAS Šumavsko realizovat tvorba střednědobého komunitního plánu pro další období. Městské středisko sociálních služeb V samostatné působnosti se město Písek snaží zabezpečit seniorům a zdravotně postiženým občanům ubytování v domech s pečovatelskou službou, stravování a dostupnou pečovatelskou službu. K zabezpečení těchto služeb má město Písek k dispozici 355 bytů v domech zvláštního určení (dříve DPS). Terénní sociální služby v domácnostech seniorů a zdravotně postižených občanů poskytuje město Písek prostřednictvím své příspěvkové organizace Městské středisko sociálních služeb. Městské středisko sociálních služeb provozuje noclehárnu o kapacitě osmi klientů. Tato služba je hodně využívána a to především v chladných měsících roku. Město Písek získalo dotaci z IROP na rekonstrukci celého objektu v Sedláčkově ulici v Písku, kde se noclehárna nachází. Cílem rekonstrukce, která proběhne v roce 2018 je rozšíření poskytovaných služeb. Noclehárna rozšíří svoji kapacitu o možnost poskytnutí služby pro zdravotně handicapované klienty a zároveň bude zřízeno denní centrum jako navazující služba k noclehárně. Neinvestiční výdaje Arkáda Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Prostředky o.s. Arkáda jsou poskytovány ve výši ,- Kč ročně na základě smlouvy schválené zastupitelstvem města. Smlouva je uzavřena na dobu 15-ti let, změna možná pouze na základě písemného dodatku. Předmětem smlouvy je zajištění služeb pro drogově závislé, konkrétně kontaktní práci s uživateli drog (terapie, poradenství, poskytování harm reduction materiálu, zprostředkování detoxikace a léčby), terapie pro rodiče a blízké uživatelů. Rozsah 40 hod. týdně. NADĚJE Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Finanční prostředky pro spolek NADĚJE. Prostředky poskytnuty na základě smlouvy v rámci schváleného rozpočtu na rok 2017 v celkové výši ,- Kč. Předmětem smlouvy je poskytnutí dotace na úhradu nákladů vzniklých v roce 2017 v souvislosti se zajištěním sociálních služeb, fakultativních služeb a na práci s předškolními dětmi a mládeží. Domovinka (Diakonie) Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč stránka 116 (celkem 163)

117 Finanční prostředky pro organizaci Diakonie ČCE středisko Blanka v Písku na úhradu nákladů vzniklých v roce 2017 v souvislosti se zajištěním sociálních služeb, konkrétně domova pro seniory Domovinka a domova se zvláštním režimem Vážka. Oblastní charita (dar) Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Poskytnutí finančního daru za účelem zřízení a provozu dobrovolnického centra, usn. ZM 75/17 ze dne Městské středisko sociálních služeb Příspěvek na provoz bez odpisů Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Odpisy PSJ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Neinvestiční transfer sociálně aktivizační služby Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Oprava střechy Jeslí a oprava zastřešení terasy Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,66,- Kč Neinvestiční účelová dotace pečovatelská služba a noclehárna ÚZ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Podpora rozvoje sociálních služeb materiálně technické vybavení ÚZ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Podpora sociálních služeb a noclehárna ÚZ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Vyrovnávací platba na navýšení platů ÚZ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč Celkem ,- Kč ,- Kč stránka 117 (celkem 163)

118 Dotace na sociální účely Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč 4.000,- Kč ,- Kč ,- Kč V roce 2017 bylo poskytnuto celkem ,- Kč čtrnácti organizacím z řad poskytovatelů sociálních služeb, ,- Kč bylo poskytnuto sedmi právnickým osobám poskytujícím služby, které nepodléhají registraci. Šesti pobytovým zařízením pak byla rozdělena částka ,- Kč. Nevyčerpané prostředky v celkové výši ,- Kč byly vráceny zpět do rozpočtu. Podpora komunitního plánování Org OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,- Kč ,- Kč 0,- Kč ,- Kč 2.414,- Kč ,- Kč 4.200,- Kč ,- Kč 484,- Kč Finanční prostředky sloužící k projektům v rámci podpory komunitního plánování ve městě Písku. V listopadu se tradičně uskutečnila akce Setkání pěstounských rodin v Divadle Pod čarou. Zajištěn program a drobné dárky pro pěstounské rodiny. Z materiálu uhrazen dotisk informačního plakátu o sociálních službách. Zbylé prostředky vráceny do rozpočtu. stránka 118 (celkem 163)

119 Státní příspěvek na výkon pěstounské péče ÚZ Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč 8.400,- Kč ,--Kč ,-- Kč K vypořádání připraveno v roce ,- Kč V rámci novelizace zákona o sociálně právní ochraně dětí byl zaveden tzv. Státní příspěvek na výkon pěstounské péče, který je určen na pokrytí nákladů na zajištění pomoci osobám pečujícím a na provádění dohledu nad pěstounskou a poručenkou péčí. Z ÚP v Českých Budějovicích zaslána v roce 2017 našemu úřadu dotace k tomuto účelu ve výši celkem ,- Kč. V rámci vypořádání za předcházející roky zaslána Krajské pobočce v ČB částka Kč ,- Kč. Zbylá částka z přiznaného příspěvku na rok 2017 bude vypořádána počátkem dalšího roku a je součástí rozpočtu OSV na rok Investiční výdaje Městské středisko sociálních služeb Org. OdPa SpPo S/U čerpání ,- Kč ,20,- Kč Uvolnění finančních prostředků z investičních zdrojů - předfinancování projektu IROP Zvýšení kvality a dostupnosti sociálních služeb MSSS Písek, usn. ZM č. 201/17 ze dne stránka 119 (celkem 163)

120 4.9. ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Sekretariát, spisová služba Souhrnná stanoviska odboru, vyjádření dotčeného orgánu 1 Stížnosti a podněty Oddělení zemědělství a ekologie Agenda ochrany přírody a krajiny Povolování kácení dřevin, náhradní výsadby Stanoviska k územním plánům a regulačním plánům Samospráva v oblasti veřejné zeleně Zábory veřejného prostranství (zeleně) Agenda ochrany zvířat proti týrání Agenda rostlinolékařské péče Agenda veterinární péče 5 Útulek pro psy Agenda státní správy myslivosti Agenda přestupků na úseku zbraní a střeliva Agenda státní správy lesů Dotace a granty na úseku ochrany přírody a ekologie Agenda ochrany zemědělského půdního fondu Agenda evidence zemědělských podnikatelů Agenda státní správy rybářství, rybářské lístky Agenda odpadového hospodářství Výkon samosprávy na úseku odpadového hospodářství 1 Dotace a granty na úseku odpadového hospodářství Výkon veřejné správy na úseku odpadového hospodářství Posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) 1 Evidence hlášení o produkci odpadů Oddělení vodního hospodářství Státní správa na úseku vodního hospodářství (speciální stavební úřad) Nakládání s povrchovými vodami 3 Vypouštění odpadních vod Veřejná správa na úseku vodovodů a kanalizací, vodoprávní dozor Úsek ochrany ovzduší 1 Celkem 13 stránka 120 (celkem 163)

121 Odbor životního prostředí Městského úřadu Písek (dále jen odbor ŽP) zajišťuje dvě základní funkce, a to výkon samosprávy a výkon státní správy. Zajišťuje tak celkem více než 20 základních agend Samospráva Odpady V oblasti samosprávy zabezpečuje odbor ŽP zejména činnosti týkající se odpadového hospodářství města (např. harmonogram svozu směsného komunálního odpadu, separovaného odpadu a biologicky rozložitelného odpadu, rozmisťování nádob na separovaný odpad a biologicky rozložitelný odpad, rozšiřování počtu nádob na separovaný odpad, budování nových stanovišť pro nádoby na odpad, rozmisťování odpadkových košů, evidenci a úklid nepovolených skládek odpadu, sběrné dvory odpadu atd.). V oblasti odpadového hospodářství zajišťoval v roce 2017 odbor ŽP pokračování úspěšného třídění odpadů. V roce 2017 pokračoval Motivační program na třídění odpadů ve městě Písku, spočívající v poskytování sady tašek na třídění odpadů do každé domácnosti, a to zcela zdarma. V rámci tohoto motivačního programu byla v roce 2017 odborem ŽP vydána brožura s názvem Průvodce třídění odpadu v Písku v počtu výtisků, která byla zdarma distribuována do každé domácnosti ve městě. Tato brožura zábavnou formou seznamuje s odpadovým hospodářstvím města. Občané v brožuře zjistí, jak mohou ovlivnit množství odpadu, co lze a jak třídit, jakým způsobem probíhá svoz a zpracování odpadu a dozví se i o dalším využití vytříděných komodit. Nechybí ani zajímavosti. Brožura je barevná, přehledná, obsahuje názorné obrázky a jednoduchá schémata tak, aby zaujala i nejmladší čtenáře. Ukázka z Průvodce tříděním odpadu v Písku str. 1 Ukázka z Průvodce tříděním odpadu v Písku str. 3 stránka 121 (celkem 163)

122 Ukázka z Průvodce tříděním odpadu v Písku str. 5 Ukázka z Průvodce tříděním odpadu v Písku str. 16 Sada tašek na třídění odpadů v rámci motivačního programu na třídění odpadů ve městě Písku v roce 2017 (1 sada zdarma do každé domácnosti) stránka 122 (celkem 163)

123 Množství vytříděného odpadu ve městě Písku Rok Papír Plast Sklo t/rok kg/obyvatel t/rok kg/obyvatel t/rok kg/obyvatel , ,6 75 2, , ,6 74 2, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,2 Materiálové využití komunálních odpadů ve městě Písek Rok Celkem KO (t) , , , , , , , ,7 Papír (t/%) Plast (t/%) Sklo (t/%) Železo (t/%) Beton, cihly, (t/%) BRO (t/%) Textil (t/%) Pneumatiky (t/%) Využito celkem (t/%) 984,8 480,4 298,3 58, , ,3 9,7 4,7 2,9 0,6-13, ,5 954,3 499,0 276,6 34, ,4 6,0 195, ,3 9,2 4,8 2,7 0,3-11,2 0,1 1,9 30,1 831,0 444,0 242,2 13,7 42, ,9 44,9 401, ,2 8,7 4,6 2,5 0,1 0,4 21,3 0,5 4,2 42,3 774,0 438,0 255,0 18,0 20, ,5 63,4 57, ,3 6,8 3,9 2,9 0,2 0,2 40,1 0,6 0,5 55,2 725,0 432,0 334,0 16,3 307, ,7 72,5 50, ,0 5,5 3,3 2,5 0,1 2,3 48,3 0,5 0,4 62,9 721,0 461,4 384,5 15,6 366, ,7 83,7 41, ,4 4,6 2,9 2,4 0,1 2,3 54,5 0,5 0,3 67,6 804,0 480,6 383,1 36,7 558,3 9865,8 74,4 56, ,2 4,6 2,7 2,2 0,2 3,2 56 0,4 0,3 69,6 769,2 495,8 431,3 117,8 403,0 7143,9 106,8 34, ,1 5,1 3,3 2,9 0,8 2,7 47,9 0,7 0,2 63,8 stránka 123 (celkem 163)

124 Po čtyřleté hospodářské recesi v ČR, která měla za následek sníženou spotřebu, se situace obrátila a spotřeba obyvatel již druhým rokem opět stoupá. S tím souvisela v roce 2017 i vyšší produkce separovaných odpadů, zejména u plastů a skla. Produkce papíru oproti roku 2016 naopak mírně poklesla. Se zvýšenou spotřebou obyvatel bohužel došlo i negativnímu jevu, a to ke zvýšení množství směsného komunálního odpadu, které i v letošním roce velkou měrou ovlivnilo procento materiálového využití u papíru, plastů i skla. Naproti tomu se daří výrazně zvyšovat materiálové využití u biologicky rozložitelného odpadu (BRO), zejména v souvislosti s pokračováním akce Svoz biologického odpadu ve městě Písku a uvedením do provozu moderní kompostárny v rámci akce Modernizace a rozšíření kompostárny v Písku, Strojové dovybavení kompostárny v Písku a Modernizace a rozšíření kompostárny v Písku II. etapa hygienizace. Tím se daří držet na vysoké úrovni i celkové materiálové využití komunálních odpadů, které v roce 2017 dosáhlo ve městě Písku téměř 64 %! Útulek V oblasti samosprávy dále řešil odbor ŽP v průběhu roku 2017 také problematiku opuštěných a nalezených psů formou provozování společného útulku měst Písek a Strakonice, včetně tzv. hotelového pobytu pro psy. Provoz útulku lze hodnotit jako úspěšný, a to nejen vzhledem k vysokému podílu adopcí psů (viz přiložená tabulka Statistické údaje adopcí psů ve společném útulku Písek Strakonice za rok 2017), ale rozšířením dalších služeb s útulkem spojených. Z přehledové tabulky je patrné, že se v roce 2017 podařilo úspěšně adoptovat značné množství opuštěných psů. Statistické údaje adopcí psů ve společném útulku Písek Strakonice za rok 2017 Adopce Vráceno majiteli Vydáno Přijato ST PI Celkem ST PI Celkem ST PI Celkem ST PI Celkem Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec Celkem stránka 124 (celkem 163)

125 Společný útulek měst Písek a Strakonice Státní správa Druhou a pro odbor ŽP důležitější oblastí je výkon státní správy. Zde odbor ŽP zajišťuje: státní správu na úseku odpadového hospodářství; státní správu na úseku ochrany přírody a krajiny; státní správu na úseku opatření proti týrání zvířat; státní správu na úseku lesního hospodářství; státní správu na úseku myslivosti; státní správu na úseku rybářství; státní správu na úseku ochrany zemědělského půdního fondu; státní správu na úseku zemědělského podnikání; státní správu na úseku rostlinolékařské péče; státní správu na úseku ochrany ovzduší; státní správu na úseku vodního hospodářství, kde je navíc odbor ŽP speciální stavebním úřadem pro vodní stavby. Ve většině těchto výkonů státní správy odbor ŽP Městského úřadu Písek zajišťuje výkon státní správy pro celý správní obvod, tj. pro 49 obcí Agenda ochrany přírody a krajiny V roce 2017 představovala značnou část agendy odboru ŽP mj. oblast ochrany přírody a krajiny. Z toho jednou z nejrozsáhlejších částí je agenda povolování kácení dřevin rostoucích mimo les dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ). V souvislosti s tím, jak jsou povolovány různé druhy kácení (různé subjekty žádající o povolení k pokácení) jsou v této souvislosti předepisovány náhradní výsadby stromů, a to jako náhrada za ekologickou újmu vzniklou pokácením. Tyto náhradní výsadby byly v roce 2017 umísťovány především v parcích a sídlištní zeleni, dále též jako doprovodná zeleň podél komunikací a liniových pozemků v majetku města Písku. Městu Písek se např. podařilo získat dotaci na stavbu cyklostezky a chodníku do průmyslové zóny v úseku křižovatka Čížová Dobešice. Podél této stavby bylo vysazeno jednostranné stromořadí javorů a lip v počtu 82 ks. V roce 2017 bylo mimo jiné vysazeno v rámci veřejných ploch města velké množství jehličnatých a listnatých dřevin, např. 15 borovic Na Pakšovce (jako náhrada za napadené a odumřelé borovice), dále byla doplněna zeleň v ulicích Zahradní, Čechova, v lesoparku Na Trubách, stránka 125 (celkem 163)

126 v Palackého Sadech, podél cyklostezky Jih Zemský Hřebčinec, Na Rozhledně, topolová alej v ul. Pažoutova, aj. V rámci rekonstrukce parkoviště Na Výstavišti bylo za pokácené dřeviny vysazeno celkem 100 nových stromů, a z toho cca 1/3 stromů byla vysazena na místě kácení. V roce 2017 byl v lokalitě Na hřebíčku vytvořen nový krajinný prvek remíz, navazující na ovocnou alej, vedoucí podél polní cesty ze sídliště Portyč, vysazenou v roce Akce koncepčně navazuje na pilotní projekt výsadeb krajinné zeleně s cílem zvýšení biodiverzity v intenzivně zemědělsky obhospodařované krajině, se zaměřením zlepšení biotopu pro ptáky zemědělské krajiny jako je koroptev polní (Perdix perdix) a další chráněné druhy. Podkladem projektu je ornitologicko-krajinářská studie z roku 2013, ve které je v okolí města Písku navrženo celkem 20 krajinných prvků tohoto typu. Výsadba proběhla pod záštitou Městského úřadu Písek, odboru životního prostředí, ve spolupráci se žáky a učiteli Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga. Sadební materiál zajistila nezisková organizace Sázíme stromy z.ú. a finančně podpořila firma Patagonia. Vysazeno bylo na ploše přes 0,5 ha dle projektu celkem 30 ovocných stromů převážně vysokokmenů původních staročeských odrůd a také 900 plodonosných keřů. Součástí osazovacího plánu jsou převážně původní druhy, jako je ptačí zob obecný, růže šípková, brslen evropský, hloh obecný, řešetlák počistivý, svída krvavá a další. Městské služby Písek zajistili zakůlování, ochranu proti okusu a zásobní hnojení vysazených dřevin. Náklady na vytvoření tohoto krajinného prvku byly minimální, pouze na doplňkový materiál, práci odvedli studenti Lesnických škol, dobrovolníci a pracovníci odboru ŽP zdarma. Plocha remízu bude po dobu 5 let chráněna oplocením a po zapojení porostu bude remíz odplocen a zpřístupněn. Výsadba ovocných dřevin a plodonosných keřů v lokalitě Na Hřebíčku. Z důvodů nevyhovujícího stavu sportovní stezky v příměstském lese Na Americe podalo Město Písek, zastoupené odborem životního prostředí, v roce 2016 žádost o dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na její rekonstrukci, která byla městu Písek v plné výši přidělena. V roce 2017 tedy došlo nejen k obnově, ale i rozšíření stávající sportovní stezky (trasa je prodloužena ze stávajících 1050 m na 1370 m). Konkrétně se jedná o výměnu stávajících technicky nevyhovujících sportovních prvků jednotlivých zastavení stezky a dále doplnění stezky o prvky nové. Na předmětné stezce, která je vedena v původní trase lesních cest a pěšin přírodního parku Písecké hory, je instalováno celkem 25 stanovišť s fitness prvky a mobiliářem (lavičkami apod.), včetně informačních tabulí u každého prvku. Typově zůstalo několik stávajících prvků zachováno, jen v novém technickém provedení (akátové dřevo s impregnací v přírodním designu, doplněné o kovové prvky). Původních 14 zastavení je doplněno o 11 nových. Z celkového počtu 25 prvků je 9 z nich určeno také pro seniory. Zelených ploch (trávníků) je Městskými službami Písek s.r.o. ošetřováno více jak 100 hektarů. Probíhá pravidelné hubení plevelů v zadlážděných plochách veřejných prostranství. stránka 126 (celkem 163)

127 Dalšími významnými činnostmi agendy ochrany přírody v rámci výkonu v přenesené působnosti bylo v roce 2017 zejména vydávání stanovisek k zásahům do významných krajinných prvků, vydávání stanovisek odlesňování a zalesňování pozemků nad 0,5 ha, vydávání povolení k rozšiřování geograficky nepůvodních druhů (především povolení k pěstování rychlerostoucích dřevin topolů), vydávání stanovisek k umísťování a povolování staveb, včetně uplatňování stanovisek k územním plánům. V roce 2017, tak jako i v předchozích letech, podpořilo město Písek prostřednictvím odboru životního prostředí také několik projektů zaměřených na druhovou ochranu zvláště chráněných živočichů. Jednalo se například o příspěvek na program návratu sovy pálené do krajiny Písecka, realizovaný ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody, ZO ČSOP MAKOV, či financování pravidelného programu monitoringu a reintrodukce raka říčního v Přírodním parku Písecké hory ve spolupráci s Laboratoří etologie ryb a raků Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Jednou z důležitých příčin ohrožení rorýsů obecných, příp. netopýrů v městském prostředí představují stavební úpravy budov (např. zateplování panelových domů), které často vedou k výrazné ztrátě vhodných lokalit pro rorýse i netopýry, což ve svém důsledku může vést až k úplnému vymizení druhu z dané oblasti. Město Písek prostřednictvím odboru životního prostředí zajistilo v roce 2017 monitoring současných stanovišť rorýsů obecných. Monitoring je základním krokem jejich aplikované ochrany, protože právní ochraně podléhají nejen samotná zvířata, ale i jejich stanoviště. Město Písek, zastoupené odborem životního prostředí, také v roce 2017 (již třetím rokem) provedlo ochranná opatření na podporu obojživelníků v lokalitě rybníků na Americe instalací mobilních ochranných zábran, a to ve spolupráci s Lesnickými školami Písek, společností Lesy města Písku s.r.o. a Městskými službami Písek s.r.o. Po dvouleté zkušenosti, díky přijetí účinných opatření a přesnému monitoringu lze konstatovat, že počet obojživelníků v této lokalitě má vzrůstající tendenci. Oproti roku 2015 došlo v roce 2016 k nárůstu transferu o 26 %, přičemž celkově bylo v roce 2016 bezpečně přeneseno k rozmnožování do přilehlých rybníků 1478 ks obojživelníků, a to celkem deseti druhů. V roce 2017 se opět počet přenesených obojživelníků zvýšil, bylo přeneseno celkem 2021 ks. Lze předpokládat, že ještě větší množství pak prošlo připravenými podchody a přes dočasně uzavřenou komunikaci. V roce 2016 Město Písek také prostřednictvím odboru životního prostředí požádalo o dotaci na trvalá ochranná opatření obojživelníků ze Státního fondu životního prostředí v této lokalitě s tím, že žádost byla úspěšně podpořena. V roce 2017 proběhla v celém úseku realizace trvalých ochranných opatření (trvalé naváděcí zábrany, podchody atd.), které do budoucna zajistí nerušenou migraci obojživelníků v lokalitě rybníků na Americe a zamezí značným ztrátám na populaci obojživelníků vlivem automobilové dopravy v tomto úseku. Instalace informační tabule a trvalých zábran pro ochranu obojživelníků v lokalitě U Vodáka v roce 2017 stránka 127 (celkem 163)

128 V rámci kastračního programu byl v roce 2017 odborem životního prostředí ve spolupráci s Městskou policií Písek a odbornou veřejností prováděn také odchyt toulavých koček. Volně žijící kočky jsou možným zdrojem mnoha chorob přenosných na domácí zvířata, či na člověka. Proto byly zakoupeny speciální odchytové klece a na předem vytipovaných místech proveden odchyt koček s jejich následným přemístěním na veterinární kliniku. Následně bylo veterinárním lékařem rozhodnuto o možné kastraci a vypuštěním zpět na místo odchytu. Tímto opatřením se eliminuje nekontrolované rozmnožování bezprizorních koček ve městě Písku Úsek vodního hospodářství Oddělení vodního hospodářství je speciálním stavebním úřadem pro stavby vodních děl např. studny, vodovody, kanalizace, ČOV, rybníky a vodní toky, je povodňovým orgánem v období mimo povodně (povodňové komise), zajišťuje úkoly v době povodně, upravuje podle zákona obecné nakládání s povrchovými vodami, povoluje odběry, akumulaci, energetické využívání jiné nakládání s povrchovými a podzemními vodami. Dále povoluje vypouštění odpadních vod do vod povrchových a podzemních a povoluje vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek do kanalizace, vydává souhlas ke stavbám, zařízením nebo činnostem, které mohou ovlivnit vodní poměry, schvaluje havarijní plány, provádí vodoprávní dozor a technickobezpečnostní dohled nad vodními díly, vykonává veřejnou správu na úseku vodovodů a kanalizací, včetně zpracování vybraných údajů z majetkové a provozní evidence vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu jednotlivých obcí a projednává správní delikty na úseku vodního hospodářství. Vodoprávní úřad ORP Písek v současné době také vykonává veškerou činnost státní správy na úseku vodního hospodářství pro všech 49 obcí správního území. Jedná se o agendu, kterou do vykonávaly ještě další 3 pověřené úřady, a toprotivín, Mirotice, Mirovice. Správní obvod vodoprávního úřadu Od roku 2012, kdy došlo ke vzniku nové agendy Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP), jenž ukládá zpracování ohlašovacích povinností a příjem vybraných hlášení z oblasti životního prostředí v elektronické podobě a jejich další distribuci příslušným institucím veřejné správy, vodoprávní úřad ORP Písek veškerá podaná hlášení kontroluje (jejich úplnost a správnost) a pak je ověřuje, rovněž pomáhá povinným subjektům s odstraněním chyb (jedná se cca o 120 jednotlivých hlášení). Nad tento rámec poskytuje povinným subjektům intenzivní metodickou pomoc. Pracovníci oddělení vodního hospodářství provádějí vodoprávní dozor u vybraných ČOV, zejména se zaměřením na likvidaci odpadních vod z rekreačních zařízení v oblasti vodního díla Orlík a jeho přítoků. Ve většině případů s uspokojivým výsledkem. V souladu s ust. 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) uvádíme, že za rok 2017 bylo provedeno 5 kontrol dle uvedeného zákona. Mezi nejčastěji zjištěné závady dlouhodobě patří nedodržování vydaných povolení, nakládání s povrchovými a podzemními vodami stránka 128 (celkem 163)

129 bez povolení vodoprávního úřadu a dále provádění staveb vodních děl bez stavebního povolení. V případě havárií, jež ohrožují kvalitu povrchových nebo podzemních vod, se pracovníci oddělení vodního hospodářství podílejí na řízení jejich likvidace. V roce 2017 se jednalo pouze o jediný případ havárie nákladního automobilu s únikem ropných látek. Oddělení vodního hospodářství rovněž zabezpečuje evidenci a archivaci veškerých projektových dokumentací staveb vodních děl, včetně spisových složek. Jako speciální stavební úřad i v roce 2017 řešil mnoho staveb investiční výstavby, ať již vydáním stavebního povolení, souhlasů, kolaudací či jiných rozhodnutí. Vodoprávní úřad zaznamenává stále se zvyšující zájem o vytápění pomocí tepelných čerpadel systémem země voda, a to nejen pro účely rodinných domů, ale i bytových domů, rekreačních středisek ap. Vrty pro využití energetického potenciálu podzemních vod uvedeného systému podléhají souhlasu dle 17 odst. 1 písm. g) vodního zákona, který se vydává formou rozhodnutí. K významnějším stavbám vodních děl řešených v roce 2017 patří například: Stavby povolené o Rakovice vodovod o Vráž u Písku prodloužení vodovodu o Oslov - obnova přívodního řadu z vodojemu o Vodovod Brloh o Centrální ČOV a kanalizace Mirotice o Centrální ČOV a kanalizace Záhoří o Vodní díla v rámci Plaveckého bazénu Písek o Vodní díla v rámci akce Modernizace a rozvoj lyžařského svahu v Písku o Obnova rybniční soustavy Purkratice o Tlaková kanalizace Oldřichov - Písek Ve výstavbě o Úpravna vody Písek o Vodní nádrž Olešná o Průtah městem Protivín vodohospodářské objekty (vodovod a kanalizace) v ul. Mírová a Jiráskova Stavby kolaudované o Vodovod Malé Nepodřice o Čistírna odpadních vod - Areál Yacht club Barrandov - Kožlí u Orlíka o Vodovod Oldřichov II. etapa - 2. část o ZTV v lokalitě Na Markovci - Oldřichov vodovod o Rybník Kašina Hora o Vodovod a kanalizace Burketova ul. Výstaviště o Obchodní galerie Písek vodovod, kanalizace a PPO o Zásobování obcí severního Písecka, II. etapa 1. část- Mirotice Čimelice o Protivín obnova vodovodu a kanalizace v ul. Na Chmelničkách, B. Němcové, Fučíkova a Ve Školce o Odkanalizování obce Myšenec o Kanalizace a vodovod Jeronýmova ul. Písek o Lesní retenční nádrže v povodí Okrouhlického potoka o Rekonstrukce ÚV Vráž o Vodojem Háj - Mirovice V roce 2017 byly povoleny stavby centrálních ČOV Mirotice a Záhoří. Realizací uvedených staveb dojde ke zlepšení kvality povrchových vod v dotčených vodních tocích a dále také samozřejmě ve vodním díle Orlík. stránka 129 (celkem 163)

130 Přehled čistíren odpadních vod dle jednotlivých obcí: Obec Kapacita ČOV - počet EO * Stav Písek + Hradiště, Nový (projektovaná) Dvůr, Purkratice, Semice, ČOV v provozu Smrkovice Boudy 350 ČOV v provozu Čimelice ČOV v provozu Čížová Podklady pro ÚR Dobev Probíhá ÚŘ Oldřichov Drhovle 250 Domov pro seniory ČOV v provozu Heřmaň 330 ČOV v provozu Mirotice Vydáno nové stavební povolení Mirovice ČOV v provozu Olešná 90 ČOV v provozu Orlík n/vlt. 430 ČOV v provozu Oslov 270 ČOV v provozu Paseky + Nuzov ČOV v provozu Podolí I. 310 KČOV v provozu Protivín (projektovaná) ČOV v provozu Předotice 150 KČOV v provozu Putim 520 ČOV v provozu Ražice 450 Vydáno stavební povolení Slabčice 100 Nemějice Vydáno stavební povolení Smetanova Lhota 400 ČOV v provozu Vlastec Podklady pro ÚŘ Záhoří 600 Vydáno stavební povolení Zvíkovské Podhradí 450 ČOV v provozu * EO = ekvivalentní obyvatel Rybník Pazderna Králova Lhota stránka 130 (celkem 163)

131 Protivín průtah městem Rybník Kašina Hora Havárie s únikem ropných látek Dolní Novosedly Agenda státní správy lesů Městský úřad Písek, odbor životního prostředí, jako věcně a místně příslušný orgán státní správy lesů ve správním obvodu ORP Písek na celkové ploše více jak ha lesů řešil v roce 2017, obdobně jako v předchozích letech, podle zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (dále jen lesní zákon ) zejména problematiku provádění těžeb dřeva, dodržování zákonných lhůt pro zalesnění a zajištění lesních porostů a další agendu spojenou s obecným užíváním lesa. V roce 2017 pokračovala v součinnosti s odbornými lesními hospodáři kontrolní činnost pracovníků státní správy lesů u vlastníků lesa ve správním obvodu dle zpracovaného dlouhodobého plánu kontrol. V průběhu roku 2017 na základě nařízení města Písek pokračoval proces zpracování nových lesních hospodářských osnov s názvem Písek JIH, které využívají pro hospodaření ve svých lesích občané (vlastníci lesa) s výměrou lesa menší než 50 ha v rámci ORP Písek. Nové lesní hospodářské osnovy (dále jen LHO ) budou zhruba od poloviny roku 2018 stránka 131 (celkem 163)

132 připraveny k převzetí jednotlivými vlastníky lesa. Platnost nových LHO bude od do LHO budou obsahovat podrobně zpracované vlastnické separáty, včetně hospodářských knih a map v digitální i papírové podobě na celkové ploše 1800 ha lesa. Drobným vlastníkům lesa, tak vlastníkům velkých lesních majetků byla během roku 2017 poskytována metodická a odborná podpora zaměřená na dodržování lesního zákona. Rok 2017 byl z pohledu lesního hospodářství kritický zejména z pohledu ochrany lesa. Díky specifickým a extrémním přírodním podmínkám v letech 2015 a 2016, které byly teplotně nadprůměrné s minimálním množstvím srážek, došlo ke vzniku kůrovcové kalamity na celém území ČR. Škodlivým činitelem byl zejména lýkožrout lesklý a lýkožrout smrkový. Dalším negativním faktorem, který napomohl v šíření hmyzích škůdců, bylo několik větrných bouří, které způsobily další rozvrácení a oslabení především smrkových porostů. Vlastníci lesa byli stejně jako v minulých letech prostřednictvím orgánu státní správy upozorněni především na povinnosti při ochraně lesa a požádáni o maximální bdělost při možném rozšíření škodlivých činitelů. Vzhledem k rozsahu kůrovcové kalamity v roce 2017 lze očekávat v roce 2018 opětovné poškození lesních porostů hmyzími škůdci, zejména výše jmenovanými kůrovci. Pro další vývoj hmyzích škůdců bude zásadní vývoj počasí v zimních a jarních měsících roku 2018 a zejména důsledné pokračování v ochranných a obranných opatřeních směřujících k potlačení jejich populace. Nadprůměrné teploty s minimem srážek v minulých letech přispěly k rozvoji hmyzích škůdců nejen na smrku Kontrolní činnost, která bude intenzivně pokračovat nadále i v roce 2018, se jako v předešlých letech zaměřovala nejen na dodržování ustanovení lesního zákona vlastníky lesa ve správním obvodu ORP Písek. Pro další vývoj kůrovce bude zásadní především důsledné dodržování prováděcích předpisů v ochraně lesa i opatření obecné povahy vydaného Ministerstvem zemědělství k předmětné problematice. Zdejší orgán státní správy lesů se v roce 2018 zaměří na dodržování předmětných opatření v ochraně lesa. stránka 132 (celkem 163)

133 Agenda státní správy myslivosti V oblasti státní správy myslivosti se v roce 2017 podařilo opět úspěšně uspořádat chovatelskou přehlídku trofejí ulovené zvěře ve správním obvodu ORP Písek pod záštitou Městského úřadu Písek, odboru ŽP, a to ve spolupráci s Lesnickými školami Písek, ČMMJ - Okresním mysliveckým spolkem Písek a Jihočeským krajem. V roce 2016 se jednalo o jubilejní 60. ročník chovatelských přehlídek trofejí pořádaných v Písku. Přehlídku navštívilo v roce 2017 více než návštěvníků. Součástí přehlídky, konané ve dnech až , byla mimo jiné prezentace zajímavostí souvisejících s ochranou přírody na Písecku, včetně výstavy fotografií přírody a obrazů s mysliveckou tématikou. Posláním chovatelských přehlídek trofejí konaných každoročně v Písku, je mimo zákonného účelu (viz ustanovení 6 odst. 1 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, dále jen zákon o myslivosti ), také informování odborné veřejnosti o výsledcích péče o zvěř za uplynulé období, přiblížení tradiční české myslivosti veřejnosti a v rámci vzdělávání také školní mládeži, rodinám s dětmi a návštěvníkům města Písku. Pří příležitosti konání chovatelské přehlídky trofejí 2017 pokračoval Městský úřad Písek, odbor ŽP jako v předchozím roce v udělování medailí (zlaté, stříbrné nebo bronzové) trofejím, které dosáhly dle metodiky CIC bodové hodnoty na udělení medaile. Udělení medailí bylo ze strany myslivecké veřejnosti velice kladně přijato, proto je předpoklad v udělování medailí pokračovat jak v letošním roce, tak rocích následujících. V roce 2017 vydal Městský úřad Písek, odbor ŽP k chovatelské přehlídce trofejí jako již tradičně informační bulletin. Tento materiál, určený nejen pro myslivce a přátele přírody, ale též pro širokou Píseckou veřejnost, byl vydán v nákladu 500 ks a obsahuje na více jak 40 stranách kromě kompletního soupisu trofejí také kapitolu o historii chovatelských přehlídek trofejí, s bližším zaměřením na přehlídky pořádané v Písku, informace o honitbách v rámci ORP, kritéria pro posuzování chovné hodnoty zvěře, mnoho barevných fotografií a další zajímavosti. Při příležitosti jubilejního ročníku chovatelských přehlídek byla dále vydána pamětní medaile, která se stala velice žádaným suvenýrem návštěvníků chovatelské přehlídky. Jedním z hlavních cílů každoročních chovatelských přehlídek konaných v Písku a informačního bulletinu je podpora aktivní spolupráce mezi jednotlivými zájmovými skupinami, které mají společný zájem ochrany přírody a péče o krajinu, podpora environmentální vzdělanosti a znalostí školní mládeže. V této souvislosti pokračoval v roce 2017 odbor ŽP ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou a Maticí lesnickou v pilotním projektu pro školní mládež s názvem Myslivcův rok, spočívající v přednáškové činnosti pro žáky škol. V roce 2017 se přednášek konaných na VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga Písek zúčastnilo několik stovek žáků základních škol z Písecka. Ve správním obvodu zajišťoval zdejší odbor státní správu myslivosti celkem pro 52 honiteb. V roce 2017 byl potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat u divokých prasat v České republice. V honitbách v působnosti ORP Písek k potvrzení nákazy doposud nedošlo, přesto pro uživatele honiteb v této souvislosti vzniklo mnoho nových povinností, zejména z důvodu nařízeného zvýšeného odlovu divokých prasat. Veškerá přijatá opatření v souvislosti s nákazou probíhají plně v rámci kompetence Státní veterinární správy. Městský úřad Písek, odbor životního prostředí na základě požadavků Státní veterinární správy nebo Ministerstva zemědělství zprostředkovává předávání aktuálních předpisů a informací týkající se nákazové situace jednotlivým uživatelům honiteb. Populace prasete divokého v obvodu působnosti ORP Písek se drží stále na vysoké úrovni. Na základě statistických údajů zpracovávaných v roce 2017 bylo zjištěno, že celkový odlov prasete divokého činil 2114 ks. O celkovém dobrém zazvěření honiteb ORP Písek svědčí mimo jiné i zájem zahraniční klientely o lov v těchto honitbách, což se v roce 2017 projevilo v dlouhodobě vysokém zájmu o vydání loveckých lístků pro zahraniční lovce (lovecké lístky pro cizince), kterých bylo v roce 2017 vydáno 141 ks. V průběhu roku 2017 byla Městskému úřadu Písek, odboru životního prostředí delegována nadřízeným správním orgánem k rozhodnutí správní řízení o honitbách BOREK stránka 133 (celkem 163)

134 a Schwarzenbergská honitba ORLÍK III., která byla původně vedena od roku 2006 státní správou myslivosti Městského úřadu Milevsko. Rozhodování ve věcech dlouhodobě vedených a nepřehledných správních řízeních s sebou přineslo zvýšení administrativní zátěže na daném úseku státní správy. Společné foto hodnotitelské komise Chovatelské přehlídky trofejí ORP Písek Ostatní agendy státní správy V ostatních agendách výkonu státní správy probíhaly v roce 2017 činnosti, které ORP zajišťuje dle platné legislativy. Na úseku ochrany zemědělského půdního fondu pokračoval i v roce 2017 výkon agendy dle platné legislativy, kdy odbor ŽP vydával rozhodnutí a závazná stanoviska udělení souhlasu k trvalému a dočasnému odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu, vyjádření udělení souhlasu k návrhům tras podzemního (nadzemního vedení), rozhodnutí v pochybnostech, zda pozemek je či není součástí zemědělského půdního fondu, rozhodnutí o předepsání finančního odvodu za trvalé (dočasné) odnětí půdy ze ZPF a udělení souhlasu s použitím sedimentů na zemědělské půdě. Na úseku zemědělství byla vedena evidence zemědělských podnikatelů a byla vydávána osvědčení o zápisu do evidence zemědělských podnikatele dle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů. Na úseku ochrany ovzduší odbor životního prostředí vykonával agendu v rozsahu daném zákonem č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, uvedená agenda je vykonávána pro celý územní rozsah obce s rozšířenou působností. Dle platného znění zákona o ochraně ovzduší obecní úřad obce s rozšířenou působností vydává závazné stanovisko k územnímu a stavebnímu řízení a k řízení o vydání kolaudačního souhlasu z hlediska ochrany ovzduší u stacionárních zdrojů neuvedených v příloze č. 2 k tomuto zákonu, jsou mu rovněž svěřeny i některé další povinnosti týkající se těchto zdrojů. Zejména jsou vydávána stanoviska a vyjádření ke stavebním záměrům, jejichž realizací vzniknou nové spalovací zdroje určené pro vytápění nemovitostí, v menší míře se jedná o stavební stránka 134 (celkem 163)

135 záměry, při nichž vzniknou jiné zdroje znečišťování (např. technologie). U zdrojů je posuzován jejich soulad s požadavky dle zákona o ochraně ovzduší a jejich předpoklad plnění požadovaných emisních parametrů. Počátkem roku vstoupily v platnost nové povinnosti pro provozovatele spalovacích zdrojů na pevná paliva o jmenovitém příkonu od 10 do 300 kw, které slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. Orgánům ochrany ovzduší vznikly zároveň nové pravomoci ohledně provádění kontrol spalovacích zdrojů. V průběhu roku byla těmto záležitostem věnována zvýšená pozornost. V souladu s metodickými doporučeními jsou postupy vyplývající z nových ustanovení zákona o ochraně ovzduší zaváděny do praxe. V září 2017 byla Jihočeským krajem vyhlášena výzva pro druhé kolo kotlíkových dotací, v této souvislosti byly poskytovány základní informace k uvedené akci občanům, kteří se na odbor životního prostředí v této záležitosti obrátili. Na všech úsecích státní správy byla také vydávána množství vyjádření k umístění a povolení stavby (viz tabulková část). Na úseku agendy rybářství byly vydávány rybářské lístky a vedena jejich evidence dle zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství, ve znění pozdějších předpisů a dále probíhalo ustanovování rybářských stráží ve správním obvodu ORP Písek a jejich evidence. Odbor zabezpečoval průběžně také poměrně rozsáhlou agendu v oblasti přestupků, a to přestupků proti pořádku ve státní správě na téměř všech úsecích, zejména na úseku zákona o myslivosti, zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, zákona o odpadech apod. Právě tyto agendy, vzhledem k legislativní propojenosti, kladou vysoké nároky na právní vzdělání a do budoucna budou vyžadovat účast právníka města při jejich projednávání. Tabulková část Souhrnná stanoviska odboru Ochrana přírody a krajiny Rozhodnutí o (ne) povolení kácení dřevin rostoucích mimo les 47 Přijatá oznámení o kácení stromů 93 Vydaná vyrozumění ke kácení 33 Předpis náhradních výsadeb 29 Počet správních řízení ve věci porušení zákona 8 Vydaná stanoviska k návrhu změn ÚP 19 Rozhodnutí o zásahu do krajinného rázu + rozhodnutí o VKP 14 Vydaná vyjádření památné stromy 2 Stanovisko dotčeného orgánu k zalesnění 1 Souhlas k výsadbě rychle rostoucích dřevin 1 Rostlinolékařská péče Vydané výzvy k posekání neudržovaných pozemků (za ZPF) 1 Zábory veřejného prostranství zeleně Počet dohod o zvláštním užívání 53 Počet kontrol převzetí zeleně, vč. vyhotovení protokolu 42 stránka 135 (celkem 163)

136 Útulek pro psy, kontrola dodržování vyhlášek města Útulek pro psy kontroly 6 Správní delikty na úseku ochrany zvířat proti týrání 4 Projednání přestupků na úseku porušení vyhlášek Města Písek 21 Počet vydaných povolení svod zvířat 6 Nařízení Krajské veterinární správy 8 Péče o městskou zeleň - likvidace plevelů Rozpočet (v Kč) Péče o městskou zeleň - náklady na omezování výskytu invazních rostlin Ostatní likvidace chorob a škůdců, karanténní opatření, kosení ruderálních ploch, rekultivace pozemků po likvidaci invazních rostlin (v Kč) Péče o městskou zeleň - péče o vzhled obce a veřejnou zeleň Rozpočet (v Kč) Péče o městskou zeleň Ošetření vzrostlých stromů, sanace korun (v Kč) Náklady na výsadby stromů, keřů a trvalek (v Kč) Náklady na výsadby letniček a dvouletek (v Kč) Péče o městskou zeleň Údržba pozemků v majetku města (v ha) 140 Počet realizovaných akcí s novou výsadbou stromů a keřů 26 Rybářství Počet vydaných rybářských lístků 444 Ustanovení rybářské stráže 5 Zrušení ustanovení rybářské stráže 3 Zemědělství Osvědčení zemědělského podnikatele registrace 34 Osvědčení zemědělského podnikatele změny 15 Osvědčení zemědělského podnikatele vyřazení 11 Ochrana zemědělského půdního fondu Odnětí ze zemědělského půdního fondu 174 Rozhodnutí v pochybnosti 6 Stanoviska 13 Rozhodnutí o odvodech za odnětí ze ZPF 53 stránka 136 (celkem 163)

137 Myslivost Vyjádření k lovu spárkaté zvěře 52 Rozhodnutí o snížení stavů spárkaté zvěře v honitbě 19 Vydávání plomb a lístků pro označování ulovené zvěře (celkem ks) Kontrola plnění platných plánů chovu a lovu zvěře 104 Lovecké lístky pro české občany 28 Lovecké lístky pro cizince 141 Ustanovení myslivecké stráže 0 Zrušení ustanovení myslivecké stráže, zánik funkce myslivecké stráže 4 Registrace honebních společenstev 0 Rozhodnutí o konání chovatelské přehlídky a ustanovení hodnotitelské komise 52 Pokyny k hodnocení trofejí 53 Přestupkové řízení podle zvláštních právních předpisů blokové celkem pokut za 9.500,- Kč 8 rozhodnutím celkem pokut za 7.000,- Kč 4 Pokyny ke zpracování plánu chovu na spárkatou zvěř 52 Pokyny ke zpracování plánu chovu na drobnou zvěř 52 Statistika myslivecké výkazy 104 Jiné písemnosti mimo správní řízení 435 Ustanovení mysliveckého hospodáře 1 Zrušení ustanovení mysliveckého hospodáře 1 Lesní hospodářství Rozhodnutí o dělení lesních pozemků 11 Rozhodnutí o odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa 4 Rozhodnutí v pochybnostech, zda jde o lesní pozemky 15 Stanovení podmínek konání organizované nebo hromadné akce v lese 5 Rozhodnutí o souhlasu s návrhem vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení na pozemky do vzdálenosti 50 m od kraje lesa 65 Kontrola dodržování ustanovení lesního zákona na lesních majetcích v působnosti Městského úřadu Písek 28 Jiné písemnosti mimo správní řízení (vyjádření k umístění staveb, k projektovým dokumentacím, ke změně využívání pozemků atd.) 1520 Stanoviska dotčeného orgánu k územně plánovací dokumentaci 20 Výjimky z lesního zákona 5 Ustanovení lesní stráže 0 Rozhodnutí o uložení opatření k odstranění zjištěných nedostatků 0 Výzvy k odstranění zjištěných nedostatků 6 Rozhodnutí o udělení licence odborného lesního hospodáře 1 Rozhodnutí o pověření výkonem funkce odborného lesního hospodáře 0 Platby odborným lesním hospodářům 28 Zpracování lesních hospodářských osnov zadání, základní šetření atd. 1 Vyhotovení a předání vlastnických separátů LHO vlastníkům lesa 1 Údaje lesní hospodářské evidence 73 Rozhodnutí o povolení výjimky těžby v porostech mladších 80 let 2 stránka 137 (celkem 163)

138 Odpadové hospodářství Nakládání s A odpady rozhodnutí, vyjádření 2 Nakládání s odpady upozornění 99 Řešení stížností občanů porušování OZV 0 Projednávání přestupků dle přestupkového zákona 4 Nakládání s odpady pokuty 5 Účast na územních, stavebních a kolaudačních řízeních z hlediska dotčeného orgánu státní správy 3 Provádění kontrol původců odpadů, podání vysvětlení 7 Vyjádření k územnímu, stavebnímu řízení 731 Mapování výskytu černých skládek a autovraků 3 Na dotřiďovací lince odpadů bylo celkem vytříděno papíru (v tunách) plastu (v tunách) 991 Sběrných dvorů na nebezpečný i ostatní odpad je v provozu celkem 7 Kontejnerů litrů na směsný komunální odpad v katastru města rozmístěno (v ks) 355 Nádob 110 litrů na směsný komunální odpad v katastru města rozmístěno (v ks) Kontejnerů litrů na separovaný odpad je v katastru města rozmístěno (v ks) 570 Nádob na bioodpad je v katastru města rozmístěno (v ks) 2060 Stanoviště podzemních kontejnerů 15 Oddělení vodního hospodářství Stavební povolení, včetně dodatečného povolení, souhlasu s ohlášením 153 Kolaudace 20 Vypouštění odpadních vod do vod povrchových, příp. podzemních 62 Odběry podzemních a povrchových vod 59 Ostatní nakládání s vodami akumulace, jiné apod. 23 Ostatní rozhodnutí schválení kanalizačních, provozních, manipulačních řádů, havarijních plánů 18 Souhlas vodoprávního úřadu 30 Závazná stanoviska 6 Podněty a stížnosti 9 Vodoprávní dozory 7 Pokuty 8 Procesní rozhodnutí přerušení, zastavení řízení aj. 25 Jiná rozhodnutí 14 Jiné písemnosti mimo správní řízení vyjádření k ÚŘ, stavebnímu řízení a participace na souhrnných stanoviscích odboru ŽP aj. 731 Participace na zpracování písemností jiných správních úřadů oznámení, pozvánky, rozhodnutí aj Ochrana ovzduší Počet vydaných závazných stanovisek 67 Jiné písemnosti mimo správní řízení vyjádření k ÚŘ, stavebnímu řízení aj stránka 138 (celkem 163)

139 4.10. ODBOR SPRÁVY MAJETKU Odbor správy majetku zajišťuje nakládání s nemovitým a movitým majetkem města, který není svěřen do správy jinému odboru nebo organizaci města. Realizuje koupě, prodeje či směny a pronájmy či výpůjčky pozemků a budov, zřizování věcných břemen a uzavírání dohod o omezení užívání nemovitostí. Dále zabezpečuje pronájmy nebytových prostor a bytovou agendu. Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení majetku a veřejných zakázek 6 Oddělení pozemků 4 Celkem Oddělení majetku a veřejných zakázek V souladu s Organizačním řádem oddělení majetku a veřejných zakázek: - zastupuje město jako vlastníka či spoluvlastníka ve všech správních řízeních, kdy je dotčen majetek města, vyjma případů, kdy je tato pravomoc svěřena jinému odboru či oddělení, organizační složce či organizaci; - zajišťuje prodej, výkup, směnu, výpůjčky budov; - kontroluje platby a jiné povinnosti vyplývající z uzavřených smluv; - zajišťuje spolupráci s osadními výbory (zprostředkovává spolufinancování aktivit osadních výborů, zajišťuje vyjádření osadních výborů pro jednání rady města, zastupitelstva města apod.) - zabezpečuje pronájmy a výpůjčky nebytových prostor; - vede evidenci a inventury nemovitostí (budov), ve spolupráci s finančním odborem sleduje ekonomiku jednotlivých nemovitostí; - zajišťuje přípravu, zadávání, evidenci a kontrolu veřejných zakázek, pokud nejde o zakázky zadávané v souladu s přijatými pravidly přímo jednotlivými odbory a organizacemi města; - zveřejňuje uzavřené smlouvy v registru smluv; - vyřizuje žádosti o vinkulaci pojistného plnění společenství vlastníků bytových jednotek; - zpracovává materiály koncepčního charakteru dle požadavku orgánů města; - zajišťuje správu majetkových podílů města v obchodních společnostech; - zabezpečuje evidenci majetku města, podklady pro účetnictví, fyzickou evidenci včetně majetku pronajatého a zastaveného, který nepatří do správy jiných odborů; - připravuje podklady daně z příjmů z hospodaření s majetkem města; - přijímá žádosti o byt dle pravidel pro přidělování obecních bytů do nájmu občanů; - přijímá žádosti o byt pro žadatele v tíživé životní situaci; - schvaluje výměnu bytů v majetku města při dodržení zákonných podmínek; - zabezpečuje evidenci, ochranu a rozvoj bytového fondu na území města ve spolupráci s příslušnou příspěvkovou organizací; - zabezpečuje funkci pověřeného vlastníka bytů v majetku města Písek - vede personální agendu ředitelů příspěvkových organizací ve svěřeném úseku. stránka 139 (celkem 163)

140 Majetek města Oddělení rovněž zajišťuje aukční výběry kupců vybraných nemovitostí města a kupní smlouvy o prodeji objektů, které jsou v rámci strategie nakládání s majetkem města zařazeny jako nepotřebné. Nejvýznamnějším prodejem v roce 2017 byl prodej domu č.p. 8, Čelakovského ulice. Jedná se o budovu Seniorského domu, a to za částku ,45 Kč. Čelakovského č. p. 8 Bytová problematika Oddělení dále zajišťuje úkony v oblasti bytů úkony vztahující se k výběru nájemce (zveřejňování výběrových řízení, příprava podkladů pro jednání bytové komise, příprava materiálů do rady města) uvolněného městského bytu. Dále přijímá žádosti občanů, potvrzuje přechody nájmů a výměny bytů, doplňuje a kontroluje evidenci bytů v majetku města. Od platí nová Pravidla o přidělování bytů do nájmu občanů. Bytová problematika je rozdělena mezi odbor správy majetku a Domovní a bytovou správu města Písku. Celkový počet bytů ve vlastnictví města je V roce 2017 bylo přiděleno a vydraženo 61 bytů. Počet bytových záležitostí projednaných v radě města 85. stránka 140 (celkem 163)

141 Nájem nebytových prostor V oblasti nebytových prostor je zajišťován příjem žádostí, zpracování materiálů do rady města, vyhotovení nájemních smluv, případně smluv o výpůjčce, sledování plateb nájemného, návrhy na výpověď z nájmu. Počet zveřejněných záměrů o pronájem nebytových prostor byl v roce 2017 celkem 62. Počet materiálů ohledně nebytových prostor projednaných v roce 2017 v radě města byl 46. Celkový počet platných smluv uzavřených na pronájem nebytových prostor je 89. V listopadu 2017 proběhla na oddělení majetku a veřejných zakázek kontrola Státní energetické inspekce, jejímž předmětem bylo dodržování povinností vlastníka jednotky podle ustanovení 7a odst. 3 písm. a) a 7 a odst. 3 písm. C) zákona č. 406/2000 Sb. při prodeji či pronájmu bytových jednotek. Společenství vlastníků jednotek (dále jen SVJ) Na základě usnesení Rady města Písek č. 802/16 ze dne , byla schválena pravidla pro zastupitelnost osob zastupujících město Písek jako předsedu ve SVJ. Město Písek pověřilo paní Ivanu Adámkovou, Ing. Václava Kaifera, Ing. Milenu Hladíkovou a Janu Adamovou zastupováním města Písek jako vlastníka bytových jednotek. Na základě schváleného usnesení zastupují uvedení zástupci město Písek v plném rozsahu pro výkon vlastnických práv k jednotkám, ve vlastnictví města Písek podle zákona č. 89/2012 Sb. ve znění pozdějších předpisů (občanský zákoník). Rozsah a problematika spojená s činností ve SVJ je velmi rozsáhlá. Je založená na aktivním přístupu i pozitivní komunikaci se statutárními zástupci i vlastníky jednotek. Nezbytná je bezproblémová spolupráce se správci SVJ. Počet SVJ s majetkovým podílem města Písek se neustále mění podle počtu prodaných posledních b.j. v bytových domech. Město Písek ke konci roku 2017 mělo majetkový podíl ve 176 SVJ a 3 domy s majetkovým podílem města Písek, kde SVJ nebylo založeno. Město Písek vykonávalo činnost statutárního zástupce-předsedy SVJ ve 131 SVJ. Z tohoto počtu vyplývá, že spoluvlastníci Městu Písek důvěřují, a proto ho opětovně volí do statutárního orgánu společenství. Počet společenství, kde město Písek nevykonávalo činnost statutárního zástupce, ale mělo majetkovou účast je 45 SVJ. V roce 2017 se zástupci města Písek zúčastnili 178 schůzí shromáždění vlastníků nebo setkání s vlastníky. V převážné většině všech společenství nemá město Písek majoritu vlastnických podílů. Výkon vlastnických práv a správy majetku ve SVJ je založen na dodržování platných zákonů, schválených stanov společenství a hlasování vlastníků. Veřejné zakázky Oddělení majetku a veřejných zakázek zajistilo v průběhu roku 2017 administraci veřejných zakázek, včetně následného uzavření smluv, s celkovou hodnotou plnění ve výši Kč bez DPH. Více než 90 % tvořily veřejné zakázky na stavební práce. Z investičních akcí patřily v roce 2017 k nejvýznamnějším úpravna vody Písek, městská knihovna Písek a centrum vzdělávání, Pleskotova lávka nebo rekonstrukce ulice Svatotrojická, z neinvestičních akcí potom zejména nákup elektřiny a zemního plynu pro město a jeho společnosti a organizace. Zaměstnanci oddělení rovněž poskytovali metodickou pomoc v oblasti veřejných zakázek odborům Městského úřadu Písek a organizacím města. stránka 141 (celkem 163)

142 Přehled veřejných zakázek administrovaných odborem správy majetku v roce 2017 Druh zakázky veřejné Náklady v Kč bez DPH stavební práce dodávky služby Celkem Kč Kč Kč Kč Druhy veřejných zakázek v Kč za rok Kč (2%) Kč (6%) stavební práce služby dodávky Kč (92%) Přehled úspor zajištěných prostřednictvím zadávacích řízení v roce 2017 celková předpokládaná hodnota veřejných zakázek v roce 2017 celková hodnota smluv uzavřených ve veřejných zakázkách v roce 2017 Úspora celkem v Kč bez DPH za rok 2017 Kč bez DPH Kč Kč Kč V říjnu 2017 byla provedena kontrola zadávání veřejných zakázek externím auditorem. V rámci této kontroly nebyla shledána žádná pochybení. V roce 2017 bylo zveřejněno v registru smluv 337 uzavřených smluv včetně dodatků. Počátkem roku 2017 byla, v rámci vnitřního auditu, provedena kontrola zveřejňování smluv. stránka 142 (celkem 163)

143 Oddělení pozemků jako vlastníka či zabezpečuje prodeje, pronájmy, pachty, výprosy, výpůjčky a výkupy pozemků, jiné dispozice s majetkem města (směny pozemků, věcná břemena, služebnosti apod.), včetně přípravy a katastrální úřad, zápisy do katastru nemovitostí a řešení maj eviduje daň z s registru smluv dle zákona č. 340/2015 výbory. Prodeje pozemků Oddělení pozemků se zabývá vyřizováním žádostí o prodej, případně koupi pozemků včetně zajišťování evidence pozemků. Připravuje podklady pro jednání zastupitelstva města, přičemž každá žádost o prodej pozemku musí být projednána zastupitelstvem minimálně dvakrát (záměr, konečné schválení smlouvy), ve skutečnosti ale vícekrát, z důvodů změn v žádostech, zpracování geometrických plánů, dodatečných žádostí o slevu z kupní ceny apod. Proto může trvat vyřízení žádosti o prodej i více než 1 rok, stejně tak jako výkupu nebo bezúplatného převodu od státu, kde smlouvy procházejí náročným schvalovacím procesem na obou stranách. Nejvýznamnějším výkupem v roce 2017 byl výkup pozemků od Římskokatolické farnosti Písek za částku ,- Kč pro účely vybudování protipovodňových opatření Mehelnického potoka jedná se o lokalitu vedle obchodní zóny v Hradišťské ulici. Mehelnický potok a předmětný pozemek stránka 143 (celkem 163)

144 Počet uzavřených smluv kupních, darovacích a směnných - 95 Celkové příjmy za rok 2017 z prodeje pozemků (v Kč) ,60, z prodeje pozemků s budovou (v Kč) ,45 Věcná břemena a omezení užívání Oddělení dále řeší agendu věcných břemen a omezení užívání nemovitostí vztahující se k pozemkům v majetku města nebo v návaznosti na investiční činnost města. Tato agenda je vzhledem k ustanovením stavebního zákona velmi náročná na pečlivost, navíc od , kdy se město Písek stalo plátcem DPH, podléhají přijatá plnění této dani a musí být odpovídajícím způsobem fakturována. Počet uzavřených smluv o věcných břemenech a omezení užívání nemovitostí bylo 106. Pronájmy pozemků V oblasti pronájmu pozemků jsou kromě zahrádek pronajímány i pozemky pod stánky, pro podnikání, pro rekreační využití v katastrech mimo město Písek, pro další účely (zajištění vjezdu, pozemky pod stavbami atd.). Postup při zpracování žádosti o pronájem odpovídá zákonu, tj. zveřejnění, předložení radě města, sepsání nájemní smlouvy, kontrola plateb. Uzavřené smlouvy na pronájem pozemků v roce Celkem platných smluv 831. Příjmy za pronájem pozemků v roce 2017 (v Kč) Kč bez DPH. Oddělení zpracovává materiály pro radu i zastupitelstvo města, vyřizuje korespondenci, provádí kontrolu plateb, návrhy na změny rozpočtu v oblasti příjmů i výdajů, inventarizaci pozemků, přiznání k daním. Materiály předložené do rady města 195. Materiály předložené do zastupitelstva města Celková výměra pozemků, které jsou ve vlastnictví města Písek, je m2 o celkové hodnotě ,10 Kč. stránka 144 (celkem 163)

145 4.11. ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD Živnostenský úřad vykonává činnost v rozsahu stanoveném zákonem číslo 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, v platném znění a plní další úkoly stanovené zvláštními právními předpisy a dále jako centrální registrační místo přijímá přihlášky k registraci nebo oznámení změn na základě zvláštních právních předpisů od osob podnikajících na základě živnostenského oprávnění. Personální zajištění odboru Vedoucí odboru 1 Oddělení registrace 4 Oddělení kontroly 4 Celkem Oddělení registrace vydává živnostenská oprávnění pro všechny druhy živností řemeslné, vázané, koncesované a živnost volnou; rozhoduje o o rozsahu živnostenského oprávnění; o o změně rozsahu živnostenského oprávnění; o o pozastavení provozování živnosti; o o splnění podmínek pro získání živnostenského oprávnění; o v odůvodněných případech o zrušení živnostenského oprávnění; provozuje živnostenský rejstřík dle ustanovení 60 živnostenského zákona; vydává výpisy ze živnostenského rejstříku; spravuje archiv živnostenského úřadu; zabezpečuje agendu Centrálního registračního místa; zpracovává změny údajů v registru živnostenského podnikání vyvolané změnou právních předpisů; zpracovává avíza z insolvenčního a obchodního rejstříku; spolupracuje s příslušnými orgány státní správy na úseku registrace Oddělení kontroly zajišťuje živnostenskou kontrolu, včetně ukládání sankcí, v rozsahu svěřené působnosti; rozhoduje o sankčním pozastavení nebo zrušení živnostenských oprávnění na základě návrhů orgánů státní správy; řeší přestupky v oblasti neoprávněného podnikání; zajišťuje kontrolní a sankční činnost v oblasti ochrany spotřebitele a v oblasti značení tabákových výrobků a omezení prodeje lihovin a tabákových výrobků; řeší návrhy OSSZ na rušení živnostenských oprávnění podnikatelům, kteří neplní závazky vůči státu zabezpečuje agendu tržního řádu včetně kontroly a ukládání sankcí; podílí se na součinnosti ostatních orgánů státní správy; trvale provádí konsolidaci dat údajů evidovaných v živnostenském rejstříku; zpracovává avíza z centrální evidence osob; zajišťuje činnost spotřebitelského ombudsmana. stránka 145 (celkem 163)

146 Statistické údaje Město Písek + obce ve správním obvodu k Počet podnikatelů celkem Počet živnostenských oprávnění Rok 2017 Počet výpisů ze ŽR jako průkazů ŽO Počet rozhodnutí o zrušení ŽO na vlastní žádost 321 Počet rozhodnutí o zrušení ŽO jako sankce 68 Počet vyrozumění o zápisu provozovny do ŽR 698 Počet vyrozumění o provedení zápisu změn v ŽR 84 Počet vyrozumění o přerušení a o pokračování provozování živnosti 847 Počet avíz Počet výpisů ze ŽR a potvrzení o neexistenci 80 Počet podnětů celkem Z toho podnětů cizích subjektů 376 Výše vybraných správních poplatků (v Kč) Rok 2017 Počet kontrol 377 Počet uložených pokut v blokovém a příkazním řízení 70 Výše uložených blokových pokut celkem (v Kč) Počet uložených pokut ve správním řízení 7 Výše uložených pokut ve správním řízení celkem (v Kč) Počet vyřízených podnětů a stížností od občanů 11 Počet odvolání, obnovy řízení 5 stránka 146 (celkem 163)

147 Počty podnikatelů mají v období od roku 2010 do roku 2015 stálý vzestup a za poslední dva roky se počet ustálil na Počty aktivních podnikatelů za sledované období k daného roku Členění aktivních živnostenských oprávnění k Druhy Fyzické Právnické Celkem živností osoby osoby volná řemeslné vázané koncesované Celkem stránka 147 (celkem 163)

148 Pracovníci živnostenského úřadu, oddělení registrace plnili povinnosti v souladu se změnami živnostenského zákona a dalších souvisejících právních předpisů. Konkrétně např. na základě změny živnostenského zákona, s účinností od , byly v průběhu roku dány do souladu podmínky provozování živností u vybraných podnikatelů s přílohami živnostenského zákona (změněny nebo zrušeny). Týkalo se to 46 živností řemeslných a 76 živností koncesovaných, kdy muselo být vedeno správní řízení (Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob - 11, Silniční motorová doprava 65). Z počtu zrušených živnostenských oprávnění na vlastní žádost uvedených v tabulce statistických údajů s porovnáním s počty z minulých let nevyplývá, že by povinnost zavedení EET a zákaz kouření ve stravovacích provozovnách se zásadně promítly v těchto údajích.. V loňském roce zpracovali pracovníci živnostenského úřadu také velký počet avíz. Jedná se o změny údajů u fyzických a právnických osob, zejména příjmení, bydliště, úmrtí a další změny z veřejných rejstříků. Větší část avíz je možné zpracovat bez přítomnosti klienta, část změn je nutné s klientem projednat. V loňském roce se jednalo o avíz. Zvýšená činnost pracovníků odboru byla zaměřena na správu živnostenské příruční spisovny. Byla provedena revize všech založených spisů se zaměřením na správnost v systému ukládání. Dále byly připraveny ke skartaci dokumenty zrušení a zánik živnostenských oprávnění od roku 2002 do roku Stálý trend má i počet návrhů na zrušení živnostenských oprávnění od Okresní správy sociálního zabezpečení v Písku. V roce 2017 bylo podáno 28 návrhů. Po výzvě k projednání a případné kontrole bylo ve 22 případech zahájeno správní řízení, z toho bylo 17 podnikatelům oprávnění zrušeno, ve 3 případech bylo řízení zastaveno a ve 2 ještě správní řízení probíhá. Poměrně rozsáhlá činnost byla prováděna v loňském roce též při kontrole povinnosti podnikatele na žádost živnostenského úřadu prokázat právní důvod pro užívání prostor, v nichž má umístěno sídlo. Písemná výzva byla poslána ve 105 případech. Na základě nedoložení právního důvodu pro užívání sídla bylo zahájeno 45 řízení ve věci zrušení živnostenského oprávnění, ve 39 případech bylo vydáno rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění a v 6 případech řízení dosud probíhá. Oddělení kontroly se kromě standardních a dozorových činností podílelo též na několika kontrolních akcích, které byly realizovány v součinnosti s jinými specializovanými orgány státní správy, zejména s ČOI, Krajskou veterinární správou a Policií ČR, či na celorepublikových kontrolních akcích např. akce Alkohol. Kladnou odezvu občanů měl i poradenský den, kdy jednou měsíčně na našem úřadu pracovníci České obchodní inspekce, inspektorát České Budějovice se snaží poradit a pomoci spotřebitelům při řešení jejich problémů. Jednalo se o žádanou službu. V závěru roku však rozhodlo vedení ČOI o ukončení této služby. Živnostenský úřad se i v loňském roce snažil vycházet klientům vstříc, pokračovat v trendu odstraňování administrativní zátěže, pomoci podnikatelům při oznamování různých registračních údajů pro jiné úřady prostřednictvím centrálního registračního místa, které je na úřadu zřízeno. stránka 148 (celkem 163)

149 4.12. INTERNÍ AUDIT Město Písek má ustanoven institut interního auditora, který vykonává kontrolu v praxi. Pozici interního auditora je město povinno ze zákona zřídit, pokud má více jak obyvatel. Audit provádí nejen interní audity na úřadě, ale současně kontroluje i příspěvkové organizace a ostatní žadatele a příjemce veřejné finanční podpory poskytnuté z rozpočtu města. V rámci prováděných kontrol a auditů je předmětem prioritního prověření fungování kontrolního systému v každodenní praxi, jeho aktuálnost a úroveň řídící kontroly ze strany vedoucích zaměstnanců. Kontroluje se především účelnost, hospodárnost a efektivnost při hospodaření a nakládání s veřejnými prostředky na vybraném vzorku operací. Přehled kontrolních akcí uskutečněných v roce 2017: Zveřejňování smluv v souladu s platnou legislativou a vnitřními předpisy MěÚ Písek za roky 2015 a 2016 včetně kontroly registru smluv u odborů a centrální evidence. Agenda opatrovnictví nesvéprávných prověření hospodaření s peněžními prostředky osob následný audit. Prověření evidence, nakládání a likvidace ztráty a nálezy MěÚ Písek za roky 2014, 2015, 2016 a 01-03/2017. Mimořádná veřejnosprávní kontrola MSSS (Městské středisko sociálních služeb) Písek prodej zboží. Prověření příjemce dotace na sport za rok 2016 v souladu s přijatými pravidly (výběr subjektu podle předloženého vyúčtování). HC ŠD Písek, z. s. Skateboard Písek z. s. Ski klub Písek z. s. Prověření hospodaření s veřejnými prostředky u Základní školy T. G. Masaryka Písek za roky 2015,2016, 01 05/2017. Prověření zavedení registru přestupků na odboru vnitřních věcí, životním prostředí a Městské policii Písek v souladu se zněním ustanovení 91 zákona č. 200/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů) za období od do 07/2017. Prověření agendy místních poplatků na odboru dopravy oddělení dopravy a silničního hospodářství za roky 2015, 2016, 01 09/2017. Evidence a úspěšnost vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti na odborech MěÚ za roky 2014, 2015, 2016 a 01 09/2017. Nad rámec plánu byla provedena: Supervize externího auditu prováděného u společnosti Sladovna Písek o.p.s. stránka 149 (celkem 163)

150 V době od září do prosince 2017 byla zpracována Analýza rizik činností v samostatné i přenesené působnosti Města Písek. Celkem bylo hodnoceno 75 činností, hodnotilo 12 odborů, z toho jeden orgán obce, což je Městská policie Písek, a navíc se hodnotila nově zřízená organizační složka města bez právní subjektivity SMART PÍSEK. V rámci samostatné působnosti bylo hodnoceno 36 činností, v přenesené působnosti státní správy 39 činností. Všechna rizika byla posuzována v závislosti na tom, jaký dopad by ve skutečnosti měla potenciální nebo reálná chyba nebo ztráta pro město či městský úřad. Hlavním cílem této studie bylo minimalizovat vznik a dopad nežádoucích možných rizik a nastavit předem efektivní opatření, která povedou k jejich vyloučení, event. co možná největšímu předcházení. Byl prověřen Systém provádění inventarizací u příspěvkových organizací v období květen až září Příprava implementace GDPR (nový právní rámec ochrany osobních údajů v evropském prostoru) do prostředí MěÚ a příspěvkových organizací. V činnosti interního auditu je zapracována i konzultační a metodická pomoc, která je poskytována nejen během kontroly, ale trvale, a to jak uvnitř úřadu, tak pro příspěvkovou sféru a pro příjemce veřejné finanční podpory z rozpočtu města. stránka 150 (celkem 163)

151 4.13. SMART PÍSEK Rok 2017 byl v oblasti Smart Písek zahájen především obsazením organizační složky Smart Písek, zřízené Usnesením zastupitelstva města č. 638/1. Členy organizační složky se stali mimo vedoucího organizační složky experti dvou univerzit, Českého vysokého učení technického v Praze pro oblast mobility a energetiky a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pro oblast informačních technologií. Pracovní úvazek těchto expertů je v rozsahu 0,3 plného pracovního úvazku, přičemž tento rozsah odpovídá potřebnému zapojení. Úkolem této organizační složky je především rozpracovat dílčí koncepce navazující na Modrožlutou knihu Smart Písek. Tyto dílčí koncepce se týkají témat smart mobility, smart energetiky a oblasti informačních technologií. V rámci volných kapacit také tým napomáhá realizaci některých aktivit města, především v gesci odboru investic. V roce 2017 se Smart Písek zapojil do přípravy platformy BALANCITIES, která byla iniciována Norským městem Trondheim, se zapojením Belgické Lovaně a Irského Limericku. Tato platforma připravila žádost o podporu do prestižního programu Horizon 2020 podporující rozvoj chytrých měst. Rozsah tohoto projektu byl 41 milionů EUR, téměř polovinu plánoval do projektu vložit průmysl, tedy společnosti jako Microsoft, ABB a podobní investoři. Projekt však nebyl podpořen, proto seskupení zmíněných měst připravovalo během roku, za účasti města Písku, nový projekt pro rok Důležitým krokem v oblasti Smart City bylo tak přistoupení k Paktu starostů a primátorů, a to na základě projednání v Zastupitelstvu města dne 10. srpna Pakt starostů a primátorů je nejrozsáhlejší světovou iniciativou v oblasti klimatu a energetiky měst a obcí, sdružuje tisíce místních i regionálních samospráv, jež se dobrovolně zasazují o implementaci cílů EU v oblasti klimatu a energetiky na svém území. Noví signatáři se nyní zavázali snížit do roku 2030 emise CO² alespoň o 40 % a přijmout integrovaný přístup k mírnění změn klimatu a adaptaci na ně. Pro zpracování Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP), která je podmínkou účasti v paktu, předložilo město Písek žádost o dotaci u Ministerstva životního prostředí. Město Písek bylo v roce 2017 také oceněno v soutěži Chytrá města pro budoucnost Vyhlašuje ji nevládní nezisková organizace SCII a záštitu převzala ministerstva pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu. Odborná porota, v kategorii měst od deseti tisíc do padesáti tisíc obyvatel, udělila Městu Písek titul Chytré město 2017 za projekt Veřejná část energetického portálu. Chytrá města pro budoucnost - ocenění Projekty inteligentních měst v Evropě stránka 151 (celkem 163)

152 Z dalších projektů, kterých se experti organizační složky Smart Písek účastnili, je tvorba dopravního portálu města Písku ( který umožňuje predikci volného parkovacího místa v reálném čase. V oblasti dopravy byly zahájeny práce na návrhu nového linkového vedení MHD s cílem optimalizovat stávající stav. Také byla rozpracována koncepce elektronických plateb parkovného pomocí mobilních aplikací. Zástupci organizační složky Smart Písek se zúčastnili řady národních i mezinárodních konferencí, jako například Czech IoT Summit, Czech Smart, CityCon, WEF Konkurenceschopnost ČR v roce 2017 a další. Inteligentní systém detekce parkovacích míst Smart City V roce 2017 byl ve městě instalován nový, inteligentní, systém detekce parkovacích míst, který je v souladu s konceptem Smart City. Systém na navádění automobilů a autobusů je umístěn na nově zrekonstruované části a stávajícím parkovišti, Na Výstavišti - P1. Další parkoviště, které je tímto systém vybaveno je u Kulturního domu - P2. K tomuto systému jsou v ulicích na příjezdu do města umístěny navigační cedule, které ukazují počty volných míst na jednotlivých parkovištích. Za inteligentní naváděcí systém město Písek zaplatilo částku ,- Kč vč. DPH. Parkoviště P1 Na Výstavišti stránka 152 (celkem 163)

stránka 1 (celkem 154)

stránka 1 (celkem 154) stránka 1 (celkem 154) stránka 2 (celkem 154) OBSAH strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Kancelář úřadu 8 4.2. Odbor vnitřních

Více

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 OBSAH strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Oddělení starosty 8 4.2. Odbor vnitřních věcí 20 4.3. Odbor rozvoje, investic a majetku

Více

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 OBSAH strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Oddělení starosty 8 4.2. Odbor vnitřních věcí 21 4.3. Odbor rozvoje, investic a majetku

Více

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: evidenčně správních agend a matriky

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: evidenčně správních agend a matriky ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: evidenčně správních agend a matriky 1. Zpracování osobních údajů za účelem uzavření inominátní smlouvy

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Kancelář úřadu V Písku dne: 05.12.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 15.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na uzavření veřejnoprávní smlouvy na projednávání přestupků za město Mirotice NÁVRH

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Kancelář úřadu V Písku dne: 05.10.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 13.10.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na uzavření veřejnoprávních smluv na projednávání přestupků za město Mirovice a obec

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Programový systém pro řízení a zpracování mzdové a personální agendy

Programový systém pro řízení a zpracování mzdové a personální agendy Rozsah zpracování osobních údajů kancelář tajemníka Programový systém pro řízení a zpracování mzdové a personální agendy Účel zpracování: zajištění pracovně-právních vztahů a všech povinností s nimi spojených

Více

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 za rok 2014 OBSAH strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Oddělení starosty 8 4.2. Odbor vnitřních věcí 17 4.3. Odbor rozvoje, investic

Více

Odbor legislativy a vnitřních věcí

Odbor legislativy a vnitřních věcí Přehled účelů zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších Vedení správního řízení na úseku přestupků 10 let 0307,

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí M a t r i k a 1) vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí Matrika vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení

Více

Odbor výstavby. STAVEBNÍ ŘÍZENÍ SPECIÁLNÍ PRO STAVBY SILNIC, KOMUNIKACÍ Účel zpracování: vedení stavebního řízení

Odbor výstavby. STAVEBNÍ ŘÍZENÍ SPECIÁLNÍ PRO STAVBY SILNIC, KOMUNIKACÍ Účel zpracování: vedení stavebního řízení Informace dle čl. 13 a čl. 14 Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice

Více

Odbor správních činností

Odbor správních činností Odbor správních činností 1 - zajišťuje komplexní výkon agendy evidence obyvatel v působnosti OÚORP 2 - zajišťuje komplexní výkon agendy OP v působnosti OÚORP pro občany ČR 3 - zajišťuje komplexní výkon

Více

4 kategorie subjektů údajů Občané hlášení k trvalému pobytu ve správním obvodu MČ Praha 8.

4 kategorie subjektů údajů Občané hlášení k trvalému pobytu ve správním obvodu MČ Praha 8. Správce: Úřad městské části Praha, Zenklova 1/35, Praha Libeň, 00, IČO: 0003, telefon: 05 111, email: posta@praha.cz pověřenec pro ochranu osobních údajů: JUDr. Eva Janečková, tel.: 05 53, email: eva.janeckova@praha.cz

Více

Odbor správních činností

Odbor správních činností Odbor správních činností činnosti byly aktualizovány k 1. 1. 2018 na základě usnesení schůze RMB č. R7/141 1 - zajišťuje komplexní výkon agendy evidence obyvatel v působnosti OÚORP 2 - zajišťuje komplexní

Více

Odbor správní a obecní živnostenský úřad

Odbor správní a obecní živnostenský úřad Odbor správní a obecní živnostenský úřad Hlavní činnosti: Úseky: 1. matrika 2. přestupky 3. cestovní doklady (CD) 4. občanské průkazy (OP) 5. evidence obyvatel (EO) 6. vnitřní správa 7. informační technologie

Více

POPIS ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK ÚŘADU

POPIS ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK ÚŘADU Příloha č. 2 MĚSTO LANŽHOT POPIS ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK ÚŘADU Starosta 1. stojí v čele úřadu a za svou činnost odpovídá zastupitelstvu 2. zastupuje město navenek 3. připravuje, svolává a řídí schůze

Více

OBEC VELKÁ POLOM. kategorie osobních údajů. Kategorie subjektů a. Mzdová evidence zaměstnanců Obce Velká Polom zařazených do obecního úřadu

OBEC VELKÁ POLOM. kategorie osobních údajů. Kategorie subjektů a. Mzdová evidence zaměstnanců Obce Velká Polom zařazených do obecního úřadu Zpracovávané osobní údaje podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Účel zpracování Mzdová evidence zaměstnanců Obce Velká Polom zařazených

Více

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5

strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 OBSAH strana 1. Vize 3 2. Úvod 4 3. Městský úřad Písek 3.1. Všeobecné informace 5 4. Odbory Městského úřadu Písek 4.1. Oddělení starosty 8 4.2. Odbor vnitřních věcí 16 4.3. Odbor rozvoje, investic a majetku

Více

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007 V souladu s ustanovením 28 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a ustanovením 12, 13 a 14 nařízení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ODBORU KANCELÁŘE STAROSTY ZA ROK 2010

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ODBORU KANCELÁŘE STAROSTY ZA ROK 2010 MĚSTSKÝ ÚŘAD ROŽNOV POD RADHOŠTĚM ODBOR KANCELÁŘE STAROSTY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ODBORU KANCELÁŘE STAROSTY ZA ROK 200 BŘEZEN 20 PŘEDKLÁDÁ: ING. BOŽENA KOŘENKOVÁ VEDOUCÍ OKS I. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA

Více

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Organizační řád obce Míchov

Organizační řád obce Míchov Obec Míchov, č. p. 50, 679 61 Letovice, IČ: 00840521, Tel.: 724 187 907; www.obecmichov.cz; email: podatelna@obecmichov.cz Organizační řád obce Míchov ČL.1 Všeobecná ustanovení a zásady činnosti Organizační

Více

Informace o zpracování osobních údajů správcem Obcí Dětmarovice

Informace o zpracování osobních údajů správcem Obcí Dětmarovice Informace o zpracování osobních údajů správcem Obcí Dětmarovice 1. Poskytování informací dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím písm. c) zákon o obcích, zákon o svobodném přístupu k

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění - zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších - zákonem č. 40/2009

Více

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) Změna: 36/2003 Sb. Změna:

Více

Správní odbor a obecní živnostenský úřad

Správní odbor a obecní živnostenský úřad Správní odbor a obecní živnostenský úřad Vedoucí odboru Oddělení matriky Oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů vedoucí oddělení Oddělení přestupkové Oddělení obecní živnostenský

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne č.j.: 567/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 541 ze dne 30.08.2017 Změna Organizačního řádu ÚMČ - zřízení oddělení přestupkového řízení odboru dopravy Rada městské části I.

Více

Registr osobních údajů zpracovávaných Městským úřadem Hostinné

Registr osobních údajů zpracovávaných Městským úřadem Hostinné Registr osobních zpracovávaných Městským úřadem Hostinné Informace o zpracování osobních zpracovávaných na základě zmocnění ve zvláštních zákonech, vztahujících se k působnosti Městského úřadu Hostinné

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii,

Více

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 04. Základní informace k životní situaci Uzavřít manželství na území

Více

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí Odbor obrany v přenesené působnosti 1 - zajišťuje v oblasti obrany ČR plnění úkolů podle zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, v platném znění (při plnění těchto úkolů využívá práva

Více

Dodatek č. 2 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 2 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 2 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky. Peter Garláthy

Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky. Peter Garláthy Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky Peter Garláthy 26.11.2009 1 Předání sestav rodných čísel V případě sestav rodných čísel v elektronické podobě je nutné popisovat CD názvem výdejového místa,

Více

Odbor vnitřních věcí

Odbor vnitřních věcí Odbor vnitřních věcí Odbor tvoří matrika, evidence obyvatel, oddělení přestupkové agendy. Na těchto úsecích bylo v roce 2012 vyřizováno 2472 podání. Součástí odboru je dále sekretariát a informační středisko.

Více

Účel zpracování osobních údajů: evidence fyzických osob z důvodu ověřených podpisů

Účel zpracování osobních údajů: evidence fyzických osob z důvodu ověřených podpisů Odbor správní Matrika Účel zpracování osobních údajů: vedení matrik, změny jména a příjmení adresní a identifikační údaje Stanoveno zákonem č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých

Více

Odbor dopravy a silničního hospodářství

Odbor dopravy a silničního hospodářství Odbor dopravy a silničního hospodářství Působnost odboru dopravy a silničního hospodářství ve vztahu k občanům má charakter státní správy. Zajišťuje svoji činnost ve správním území obce Rýmařov, Břidličná,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Obecního úřadu obce Podhradí

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Obecního úřadu obce Podhradí ORGANIZAČNÍ ŘÁD Obecního úřadu obce Podhradí V souladu s ustanovením 102 odst. 2 písm. o) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších změn a doplnění (dále jen zákon o obcích

Více

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Obec Čížkov, se sídlem Čížkov 53, 39301 Čížkov, IČ 00511323 Zákonnost zpracování POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ DLE ZÁKONA č. 106/1999 Sb. Poskytování informací dle zákona

Více

Kategorie osobních Kategorie subjektu údajů. Kategorie příjemců Doba uchování A. B. C. D. E. F.

Kategorie osobních Kategorie subjektu údajů. Kategorie příjemců Doba uchování A. B. C. D. E. F. Úsek tajemníka Městského úřadu Oslavany Informace o zpracování osobních údajů dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších P. č. Účel

Více

Odbor dopravních a správních agend

Odbor dopravních a správních agend Odbor dopravních a správních agend ODDĚLENÍ MATRIK, EVIDENCE OBYVATEL A OSOBNÍCH DOKLADŮ Vedení správního řízení Účel zpracování: Vedení správního řízení na úseku matrik, jména a příjmení, evidence obyvatel,

Více

Odbor kancelář tajemníka

Odbor kancelář tajemníka Odbor kancelář tajemníka vedoucí odboru zastupuje tajemníka v oblasti řízení úřadu, ve spolupráci s tajemníkem zabezpečuje komplexní agendu v oblastech pracovních vztahů zaměstnanců města, personalistiky,

Více

Informace dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Informace dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informace dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení:

Více

Příloha č. 2 - Náplně činností odborů MěÚ Hustopeče. Majetkoprávní odbor (8 zaměstnanců) Činnosti:

Příloha č. 2 - Náplně činností odborů MěÚ Hustopeče. Majetkoprávní odbor (8 zaměstnanců) Činnosti: Příloha č. 2 - Náplně činností odborů MěÚ Hustopeče Majetkoprávní odbor (8 zaměstnanců) Činnosti: zajišťuje prodeje, pronájmy a výkupy nemovitostí, jiné dispozice s majetkem města (směny, věcná břemena

Více

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení o změně některých zákonů (krizový zákon) Vláda nařizuje podle 40 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb.,

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění - zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších - zákonem č. 40/2009

Více

Přehled nejdůležitějších předpisů - 5 odst. 1 písm. e) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

Přehled nejdůležitějších předpisů - 5 odst. 1 písm. e) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění Přehled nejdůležitějších předpisů - 5 odst. 1 písm. e) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění Městský úřad Tábor jedná a rozhoduje především podle následujících právních

Více

OBČANSKÉ PRŮKAZY. Od 01. 01. 2012 se vydává. - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti)

OBČANSKÉ PRŮKAZY. Od 01. 01. 2012 se vydává. - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti) OBČANSKÉ PRŮKAZY Od 01. 01. 2012 se vydává - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti) - občanský průkaz se strojově čitelnými

Více

OBEC BLAZICE Evidence obyvatel Volby

OBEC BLAZICE Evidence obyvatel Volby OBEC BLAZICE Evidence obyvatel Volby Poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb. CzechPOINT Správce / zpracovatel osobních údajů správce/zpracovatel správce správce správce/zpracovatel Účel zpracování

Více

Odbor dopravy. Hlavní činnosti odboru dopravy Úseky:

Odbor dopravy. Hlavní činnosti odboru dopravy Úseky: Odbor dopravy Hlavní činnosti odboru dopravy Úseky: 1. Dopravně správní agendy Evidence řidičů a řidičských oprávnění Evidence vozidel Schvalování technické způsobilosti vozidel Zkušební komisaři žadatelů

Více

Správce: Pověřenec: Zpracování je nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na správce vztahuje; zpracování je oprávněným zájmem správce.

Správce: Pověřenec: Zpracování je nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na správce vztahuje; zpracování je oprávněným zájmem správce. Výkon státní zprávy na úseku občanských průkazů zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech; zákon č. 500/2004 Sb., správní řád; zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich; zákon

Více

INFORMACE O PLNĚNÍ NAŘÍZENÍ (EU)

INFORMACE O PLNĚNÍ NAŘÍZENÍ (EU) GDPR INFORMACE O PLNĚNÍ NAŘÍZENÍ (EU) 2016/679 Právní předpis Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) Pořizovatel dokumentace Obec Proseč pod Ještědem Právní subjektivita Obec DPO ANO Analýza rizik ANO DPIA NE Dokumentace

Více

Zpracování osobních údajů občanů:

Zpracování osobních údajů občanů: Informace dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů a podle Obecného nařízení Evropského parlamentu a rady č. 2016/679 - obecné

Více

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. listopadu 2000 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) Změna: 36/2003 Sb. Změna:

Více

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 8.1.2012 do částky 1/2012 Sb. a 2/2012 Sb.m.s. Obsah a text 462/2000 Sb. - poslední stav textu 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst.

Více

Záznamy o činnostech zpracování

Záznamy o činnostech zpracování Záznamy o činnostech zpracování Správce osobních údajů Pověřenec na ochranu osobních údajů Účel zpracování Obecný popis technických a organizačních bezpečnostních opatření uvedených v čl. 32 odstav. 1

Více

Městys Stádlec Stádlec čp. 150, 39162

Městys Stádlec Stádlec čp. 150, 39162 Městys Stádlec Stádlec čp. 150, 39162 IČ: 00252930, DIČ: CZ00252930, bank. spojení KB Tábor č.ú. 4420301/0100, IDDS: p43jdxf Právní tituly zpracovávání osobních údajů městysem Stádlec (čl. 6 GDPR) Systémová

Více

Příloha č. 4 Agendy odborů Městského úřadu Koryčany

Příloha č. 4 Agendy odborů Městského úřadu Koryčany Příloha č. 4 Agendy odborů Městského úřadu Koryčany Kancelář starosty a tajemníka Registrace agend a orgánů veřejné moci pro výkon agendy Ochrana utajovaných informací a bezpečnostní způsobilost Knihovní

Více

O r g a n i z a č n í ř á d

O r g a n i z a č n í ř á d O r g a n i z a č n í ř á d Městského úřadu ve Vracově Úvod: První část: Úvodní ustanovení Organizační řád Čl. 1 Organizační řád Druhá část: Právní postavení orgánů obce Čl. 2 Čl. 3 Čl. 4 Postavení městského

Více

Účel zpracování osobních údajů: Uložené originály zřizovacích listin příspěvkových organizací v gesci oddělení školství a mládeže

Účel zpracování osobních údajů: Uložené originály zřizovacích listin příspěvkových organizací v gesci oddělení školství a mládeže ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ŠKOLSTVÍ Oddělení: školství a mládeže 1. Školská agenda Zřizovací listiny škol, školských zařízení a městské knihovny Uložené originály zřizovacích listin

Více

Popis agendy zpracovávaných údajů Účel zpracování Přesný popis účelu zpracování Oblast zpracovávaných údajů

Popis agendy zpracovávaných údajů Účel zpracování Přesný popis účelu zpracování Oblast zpracovávaných údajů Souhrnný název agendy zpracovávaných údajů Popis agendy zpracovávaných údajů Účel zpracování Přesný popis účelu zpracování Oblast zpracovávaných údajů podklady RM a ZM osobní data žadatelů, jednatelů a

Více

Informace o zpracování osobních údajů městem Mimoň

Informace o zpracování osobních údajů městem Mimoň Informace o zpracování osobních údajů městem Mimoň Informace dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů. Odkazy Zákon č. 101/2000

Více

Všechny odbory ve své působnosti

Všechny odbory ve své působnosti Všechny odbory ve své působnosti sestavují návrh rozpočtu příjmů a výdajů spravovaných rozpočtových oblastí a na základě prvotních dokladů (faktur) vedou řádnou evidenci o čerpání rozpočtu, předkládají

Více

Podrobnosti o označování písemností a jiných materiálů obsahujících zvláštní skutečnosti. Stanovení režimu evidence písemností

Podrobnosti o označování písemností a jiných materiálů obsahujících zvláštní skutečnosti. Stanovení režimu evidence písemností 462/2000 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. listopadu 2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) ve znění nařízení vlády č.

Více

JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Vnitřní správa

JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Vnitřní správa Správní právo JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Vnitřní správa Vnitřní správa V absolutistickém státě správa policejní - představovala veškerou vnitřní správní činnost Liberální právní stát vyčlenění specializovaných

Více

Dodatek č. 1 Organizačního řádu Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí

Dodatek č. 1 Organizačního řádu Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí Dodatek č. 1 Organizačního řádu Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí Organizační řád Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí schválený radou města dne 5.8.2014, který nabyl účinnosti dnem 1.9.2014, se

Více

Odbor vnitřní správy

Odbor vnitřní správy Odbor vnitřní správy 1. MATRIKA vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně

Více

Občanské průkazy. Požádat o e-op může občan na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností (dále jen ORP).

Občanské průkazy. Požádat o e-op může občan na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností (dále jen ORP). Občanské průkazy Upravuje zákon č. 328/1999 Sb., zákon o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů Nové elektronické občanské průkazy (dále jen e-op), upravuje zákon č. 328/1999 Sb., zákon o občanských

Více

Odbor sociálních věcí

Odbor sociálních věcí Přehled účelů zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vykonávání agendy sociálně-právní ochrany dětí

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 1/2015 ze dne 5. 2. 2015, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 04. Základní informace k životní situaci Občan

Více

Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky.

Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky. Napsal uživatel Lenka Vlčková Aktualizováno Úterý, 09 Srpen 2016 08:08 3. Název životní situace: Vyřízení občanského průkazu 4. Základní informace: Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku

Více

STATUT Krizového štábu ORP Rosice

STATUT Krizového štábu ORP Rosice STATUT Krizového štábu ORP Rosice Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Krizový štáb obce s rozšířenou působností Rosice (dále jen Štáb ) je stálým pracovním orgánem starosty obce s rozšířenou působností k řešení

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Informace zveřejňované podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Informace zveřejňované podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů Informace zveřejňované podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních V souladu s ustanovením 18 odst. 2 zákona č.101/2000 Sb., o ochraně a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zpřístupňuje

Více

ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD

ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD OBČANSKÉ PRŮKAZY Občanský průkaz je veřejná listina, kterou občan prokazuje své jméno, příjmení, rodné číslo, podobu

Více

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 24. listopadu 2008 č. 1500 Statut Ústředního krizového štábu Článek 1 Úvodní ustanovení Ústřední krizový štáb (dále jen Štáb ) je pracovním orgánem

Více

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz?

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Cestovní doklady Konec platnosti zápisu dětí do CD. Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 444/2009, které je závazné pro všechny státy

Více

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel Odbor dopravy 1) Registr vozidel a) evidence vedená výpočetní technikou, b) část pro vedení evidence písemná (spis vozidla), c) evidence technických průkazů silničních motorových vozidel a přípojných vozidel,

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

fyzická osoba, podnikající fyzická osoba, statutární orgán právnické osoby

fyzická osoba, podnikající fyzická osoba, statutární orgán právnické osoby Správce Správce osobních Městský úřad Kralupy nad Vltavou Palackého nám. 1 278 01 Kralupy nad Vltavou (MÚ) Zástupce správce Ing. Jaroslav Zdich tajemník Městského úřadu Kralupy nad Vltavou jaroslav.zdich@mestokralupy.cz

Více

Spisový a skartační plán

Spisový a skartační plán Příloha č. 1 Spisový a skartační plán Ukládací znak Název dokumentu Skartační znak a lhůta Všeobecné věci a organizace 101 Zápisy ze zasedání včetně usnesení 101.1 - obecního zastupitelstva A 10 101.2

Více

Pojmenování a popis agendy / parametr zpracování Osobních údajů

Pojmenování a popis agendy / parametr zpracování Osobních údajů Mzdová a personální agenda odměny zastupitelů, odměny volebních komisí BOZP Vyplácení cestovních náhrad, evidence cestovních dokladů Evidence obyvatel včetně přihlašovacích lístků Účel zpracování Vedení

Více

NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV

NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV 1 NÁPLNĚ PRÁCE JEDNOTLIVÝCH ÚTVARŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU HOLÝŠOV Úvodem: Činnosti jsou vykonávány ve prospěch nebo jménem města Holýšova, není-li uvedeno jinak. STAROSTA Náplň práce vyplývající ze zákona č.

Více

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU

PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘÍLOHA Č. 5 ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU 1010 ODBOR OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Počet 23 +1 Ekonomika, stížnosti ODD. OCHR. PŘÍRODY A KRAJINY ODD. VODNÍHO HOSP. ODD. OCHRANY LESA A ZPF ODD. OCHRANY OVZDUŠÍ A ODP.

Více

Jmenné, identifikační, podpisy

Jmenné, identifikační, podpisy Pojmenování a popis agendy / parametr zpracování Osobních údajů Mzdová a personální agenda, odměny zastupitelů, odměny BOZP Cestovní doklady Evidence obyvatel volebních komisí Účel zpracování Vedení mzdové

Více

Mzdová a personální agenda vč. odměny zastupitelů, odměny volebních komisí. Zaměstnanci obce, zastupitelé, dohodáři, členové volebních komisí

Mzdová a personální agenda vč. odměny zastupitelů, odměny volebních komisí. Zaměstnanci obce, zastupitelé, dohodáři, členové volebních komisí Mzdová a personální agenda vč. odměny zastupitelů, odměny volebních komisí BOZP Cestovní doklady Evidence obyvatel Účel zpracování Vedení mzdové a personální agendy Bezpečnost na pracovišti Vedení cestovních

Více

Živnostenský úřad města Brna

Živnostenský úřad města Brna Živnostenský úřad města Brna 1 - zajišťuje komplexní výkon státní správy na úseku živnostenského podnikání v rozsahu stanoveném 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v platném, a zákonem

Více

ŽIVOTNÍ SITUACE. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas. Pojmenování (název) životní situace

ŽIVOTNÍ SITUACE. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas. Pojmenování (název) životní situace ŽIVOTNÍ SITUACE Pojmenování (název) životní situace Základní informace k životní situaci Kde, kdy a s kým lze věc vyřídit Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas Cestovní pas

Více

MĚSTO KOPIDLNO náměstí Hilmarovo 13, Kopidlno

MĚSTO KOPIDLNO náměstí Hilmarovo 13, Kopidlno MĚSTO KOPIDLNO náměstí Hilmarovo 13, 507 32 Kopidlno NAŠE ZN.: 645/2018/MUK-3 POČ. LISTŮ: 9 POČ. LISTŮ PŘÍLOH: 0 VYŘIZUJE: Kropáčková L. TEL: 493 655 681 E-MAIL: tajemnik@kopidlno.cz DATUM: 11. 6. 2018

Více

Vydávání cestovních dokladů

Vydávání cestovních dokladů 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání cestovních dokladů 4. Základní informace k životní situaci Doba platnosti cestovního pasu Cestovní pas se vydává občanům ve

Více

Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě

Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě MĚSTO LANŽHOT Organizační řád Městského úřadu v Lanžhotě V souladu s ustanovením 102, odst. 2, písm. o) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, schvaluje rada města tento organizační

Více

Občanské průkazy k Porada konaná dne

Občanské průkazy k Porada konaná dne Občanské průkazy k 1.1.2012 Porada konaná dne 17.1.2012 Změny zákona č. 328/1999 Sb. zákon č. 227/2009 Sb. (čl. LXXXI LXXXII) změny: 101/2010 Sb., 306/2009 Sb., 424/2010 Sb.) zákon č. 424/2010 Sb. (čl.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou 1 Městský úřad Němčice nad Hanou Palackého nám. 3 798 27 Němčice nad Hanou Typ vnitřní normy: Směrnice č. 11/2017 Název dokumentu: ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městského úřadu Němčice nad Hanou Zpracoval: Ing. Ivana

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD M E T O D I C K Ý P O K Y N k provedení Zásad vztahů orgánů kraje k příspěvkovým organizacím, které byly zřízeny krajem nebo byly na kraj převedeny zvláštním zákonem Úplné

Více

Všechny odbory ve své působnosti

Všechny odbory ve své působnosti Všechny odbory ve své působnosti sestavují návrh rozpočtu příjmů a výdajů spravovaných rozpočtových oblastí a na základě prvotních dokladů (faktur) vedou řádnou evidenci o čerpání rozpočtu, předkládají

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 KŘ Kódové označení: VPP-M IV-OOB a Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-PRE Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více