Specifika Common Data Enviroment (CDE)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Specifika Common Data Enviroment (CDE)"

Transkript

1 Specifika Common Data Enviroment (CDE) Kompetence CDE v rámci projektu je zajistit přehledný, transparentní a jednoduchý přístup k vždy aktuálním a platným informacím v reálném čase. Je jediným zdrojem pravdy z pohledu historie a umožňuje pokaždé dohledat kdo, kdy, co a především proč vykonal. V současné době je informací k projektu obrovské množství. Data jsou různorodá z rozdílných zdrojů, čímž vzniká velký tlak na jejich vnímání a zpracování. Každý člen projektového týmu je zvyklý používat svoje vlastní úložiště, vlastní disk nebo server. Na základě struktury projektového týmu pak vznikají nejrůznější datová sila, mezi kterými nemůže existovat interakce. Samostatnou kapitolou je pak distribuce informací správným členům projektového týmu. Klient Generální dodavatel Architekt Subdodavatel Konzultant Facilities Dodavatel Projektový Jak se říká mít správné informace ve správný čas. Stává se, že někdo na někoho zapomene, nedá do kopie u nebo naopak dá do kopie i někoho, koho se to netýká. nedorazí, protože příloha je moc veliká apod. Kolik energie a času musí věnovat týmy interní aktualizaci sdílených dokumentů? Nekonečné ujišťování a zjišťování, zda pracuji se správnými informacemi, jejich složitá aktualizace a distribuce změny všem co se o ní mají dozvědět. To vše odvádí odborníky od jejich hlavní činnosti realizování projektu! Správně nastavené a používané CDE je řešením. Pouhou instalací nebo aktivací se moc nezmění, ale změnou přístupu ke sdílení informací ano.

2 Popis CDE Stavebnictví nebo stavební projekt čerpá ze zkušeností a výkonů širokého spektra různých oborů, které CDE sjednocuje ve výměně informací jednotlivých členů rozvětveného projektového týmu. Protože se profesionálové budou zapojovat do týmu průběžně, někdy dokonce odděleně v různých fázích, vždy v CDE najdou aktuální verze výstupů od ostatních. CDE bude pro kohokoliv jediným zdrojem pravdy. Řazení informací v rámci CDE je hodně podobné technologii Blockchain tedy decentralizované databázi uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uzlů peer-to-peer sítě. Klient Generální dodavatel Architekt Subdodavatel CDE Sdílené datové prostředí Konzultant Facilities Dodavatel Projektový V rámci CDE budou k dispozici sdílené výstupy od architektů, projektantů, dokumentace k jednotlivým profesím, zápisy, komentáře. Jádrem systému bude strukturovaný systém pro ukládání dokumentů, tedy Document Management System (DMS). V každém případě CDE jde nad rámec pouhého ukládání dokumentů nebo jejich změněných verzí. Jedním z klíčových cílů je zachování kontinuity informací od začátku projektu. V momentě, kdy jednotliví profesionálové nemají pro práci přesné podklady, na které mohou navázat, dochází ke ztrátám. Informace si musí dohledávat nebo opětovně vytvářet. Jinými slovy při přechodu do další fáze projektu se znovu vynalézá kolo.

3 Proto jsou další důležitou kapitolou formy a procesy spolupráce. V rámci projektového řízení je úkolem CDE standardizovat způsob výměny informací. Jinými slovy je potřeba zařídit, aby projektový tým mluvil stejným jazykem. Než se uložené dokumenty nebo modely stanou archivem, projdou procesy změny, schválení, odevzdání i jiných, často specifických procesů v závislosti na daném projektu. Není pro hladký průběh projektu vhodné, aby se tyto procesy měnily z etapy na etapu. Pokud by se tak dělo, zadavatel díla se například nemůže spolehnout, že výsledná dokumentace plně odpovídá realizovanému projektu. CDE dohodnuté a nastavené procesy řídí a určuje, jak se budou sdílené informace posouvat vpřed, případně jak budou jednotliví členové týmu společně komunikovat. Ostatně forma komunikace je trojským koněm efektivity. Většina lidí zná a umí využívat jako nejjednodušší formu komunikace. A koneckonců proč ne. jako takový má několik výhod. Je relativně soukromý a všude dostupný. Není však kontrolovatelný, přesný a dokáže zahltit. Při řízení projektu s využitím CDE se tak i nadále bude využívat, nicméně jako notifikační funkce. Systém CDE by měl být nastaven tak, aby informoval jednotlivce nebo skupiny o změnách, požadavcích nebo úkolech a to jak ad-hoc, tak případně podle předem navrženého harmonogramu.

4 On-Premise nebo Cloud Kdo je správcem CDE na projektu? Integrace Časté dilema a jeden z nejběžnějších dotazů. Volba mezi systémem instalovaným a provozovaným na vlastním zařízení, které má provozovatel plně pod kontrolou nebo naopak využití služeb cloudových systémů, kde je častou otázkou bezpečnost. Obě řešení mají své výhody i nevýhody, nicméně zkušenosti provozovatelů CDE jasně preferují dnešní cloudová řešení. Zejména pro jejich jednoduchou aplikovatelnost na projekt a tím i výrazně nižší náklady na provoz. A dále, a to především, pro snadnou přístupnost pro celý projektový tým. Cloudová uložiště umožňují poskytnout přístup každému, kdo má připojení k internetu. Moderní CDE mají dobře propracovaný bezpečností model a možnosti nastavení přístupových práv, takže správce CDE dokáže nastavit možnosti čtení nebo zápisu informací pro jednotlivé uživatele. Při pořízení CDE které je provozované na cloudu by nicméně správce měl zajistit, aby poskytovatel produktu CDE doložil standardizované a mezinárodní bezpečnostní certifikace. Minimálně standard ISO27000 by měl být základem. Na každém jednotlivém projektu je možné provozovat pouze jediné CDE. Mít dvě nebo více nedává smysl, neboť by se tým dostal do stavu, kdy jsou validní data nebo dokumenty opět v několika nestrukturovaných datových silech. Je tedy na jednom členovi projektového týmu, aby CDE zajistil a provozoval. Provozovatel CDE má k dispozici plnou kontrolu, rozhoduje tedy kdo, kdy a především jaký bude mít do CDE přístup. Je strážcem dohodnutých pravidel a poskytuje know how zbylým členům projektového týmu. Ve světě je běžná praxe, že poskytovatelem CDE je některý ze tří klíčových účastníků projektu: investor, generální dodavatel nebo firma poskytující project management. Investor provozováním CDE získá větší kontrolu nad projektem a CDE mu také bude sloužit jako archiv informací po dokončení prací. Pokud jde i investora, který nedělá více projektů najednou, může se dohodnout s generálním dodavatelem nebo si najmou firmu na projektový management, aby využíval jejich CDE. Tyto firmy většinou pracují na více projektech, mají tedy větší zkušenosti s nastavením a využíváním svých CDE a poskytují mimo vlastní systém i neocenitelné znalosti a zkušenosti. Je to součást jejich konkurenční výhody. Pro zvýšení výkonu celého projektového týmu je důležitá integrace procesů a dále sdílení informací a souborů. Jednotliví profesionálové budou využívat svoje expertní programy a následně data předávat k dalšímu zpracování nebo schválení. Do budoucna se předpokládá přímé propojení těchto expertních programů právě přes CDE. Nejde jen o standardizaci výměnných formátů, ale i možnost vytvořit datový a komunikační ekosystém. Některé systémy CDE poskytují pro tento účel popsané API rozhraní. Toto integrované rozhraní systému (Application Programming Interface) by měl být při pořízení CDE jedním z klíčových kritérií.

5 Bezpečnost CDE v rámci BIM projektu Bezpečnost je zásadní téma pro systém, kterému svěříte velmi důležitá data. Pokud se správce rozhodne pro on-premise řešení, pak je důležitá důvěra v IT tým, který bude CDE realizovat nebo provozovat. Při pořizování cloudového řešení formou SaaS (Software as a Service) se doporučuje výběr renovovaného partnera s prokazatelnou zkušeností, případně s referencemi z obdobných projektů. Důležité otázky při výběru jsou: kde jsou data fyzicky uložena, jak jsou zabezpečena a zálohována, jaké jsou scénáře disaster recovery a komunikační dostupnost, případně další technické údaje, které by Vám měl být poskytovatel schopen doložit. Dnešní velcí poskytovatelé hostují svoje systémy u velikých technologických firem, které nabízejí k využití svou vyspělou technologickou, komunikační a především bezpečnostní infrastrukturu. Důležitost CDE v rámci metody BIM popisují všechny metodiky, které detailněji popisují formu komunikace a sdílení informací v rámci BIM projektu. CDE nalezneme nejen v zahraničních dokumentech (např. UK PAS1192-2), ale i v textech připravovaných českými institucemi. Základním českým dokumentem je vládou schválená koncepce Zavádění metody BIM v ČR, kde naleznete zmínky o CDE v různých kapitolách (především v kapitole 5.2). Metodika pro výběr CDE systému pro organizace v oblasti dopravní infrastruktury se připravuje pod vedení SFDI (viz jejich plán). Specifikou metody BIM je koncentrace velkého množství grafických, ale především negrafických dat do dokumentů 3D modelů uložených v otevřeném formátu IFC. CDE nabízí všem účastníkům základní potřebné funkce (prohlížení, vizualizace, získávání vlastností apod.) pro práci s těmito modely. Z pohledu metody BIM je klíčová schopnost CDE kontrolovat základní procesy a ustanovení Plánu realizace BIM (BEP) jako je konvence pojmenování, povinnost dodat určité negrafické údaje v modelu, seznam dokumentů z BIM protokolu (BIMPC) a Informačních požadavků (EIR) apod. Metoda BIM je založena na lepší spolupráci projektového týmu a lze tak konstatovat, že bez plně funkčního CDE nelze BIM projekt realizovat, nebo jen velmi obtížně. Při vědomí, že toto vše může fungovat v jednom prostředí nad aktuálními, dobře zorganizovanými dokumenty, nabízí se velmi efektivní a bezpečný způsob, jak si zjednodušit práci.

6 Sumarizace benefitů CDE CDE má v podstatě jedinou funkci zachytit všechny různé výstupy expertních systémů (informace), které používají všichni účastníci projektu na jednom společném místě a řízeným způsobem je následně poskytovat všem potřebným partnerům. Už jen zvládnutí této výzvy představuje neoddiskutovatelnou výhodu oproti současnému stavu. Podrobnější rozbor této základní výhody nás dovede k detailnější představě nabízených výhod: Dostupnost v případě cloudového řešení postačí jen webový prohlížeč a běžné připojení k internetu. Eliminace nedorozumění či nepochopení partneři pracují s jediným zdrojem informací; tzn. faktický konec vytváření nekonečného množství lokálních kopií. Odstranění zbytečného rozesílání ů nová role u: notifikační kanál pro ohlášení změny či potřeby aktivity. Uspořený čas není potřeba se složitě ujišťovat, že pracuji s aktuální platnou verzí informace. Kdykoliv se ujistím sám a okamžitě, kdy potřebuji s informacemi pracovat. Snadné vyhledávání přehledné a logické uložení informací na společném místě; u diskuse je přesná verze dokumentu; dtto pro schvalování; navázání dokumentů či dotazů přímo na objekty 3D modelu apod. Fulltextové vyhledávání, zpravidla i uvnitř běžných dokumentů (doc, XLS, PDF) Řízené a dokumentované procesy předávání, schvalování, změnové řízení vše nastavitelné pomocí workflow. Přesně zdokumentované kdo, kdy, o čem a jak rozhodl.

7 Adaptace CDE na projekt nebo projekty CDE je lékem na obrovský handicap českého stavebnictví vše je v hlavách lidí, nějakém u či excelovské tabulce uložené někde. To vyžaduje nekonečné ujišťování a zjišťování, zda pracuji se správnou informací, jejich složitá aktualizace a distribuce změny všem, co se o ní mají dozvědět. To vše odvádí jednotlivé profesionály od jejich hlavní činnosti realizování projektu! A to v rámci rozpočtu a časového harmonogramu. Stejně jako neexistují dva identické stavební projekty a ani dva identické projektové týmy, není možné mít jediné shodné nastavení CDE. Je také značně iluzorní představa, že pouhou instalací vybraného systému nebo jeho pronájmem (v případě cloudových řešení) bude spolupráce fungovat okamžitě. Z dosavadní praxe je evidentní, že pro úspěšnou adaptaci CDE, je potřeba mít představu o způsobu využití a možnostech projektového týmu. V prvním případě je tedy nutností analyzovat možnosti daného CDE v kombinaci s charakteristikou konkrétního projektu nebo projektů. To znamená, jaké bude potřebovat funkcionality či funkce, jaké by měly být výstupy případně, jaké se mohou objevit okolnosti v průběhu projektu a zda-li na tyto situace bude schopen daný systém reagovat. Za druhé pak je důležité zjištění, jaké jsou schopnosti či vyspělost projektového týmu (užšího či širšího) využívání nového technologického nástroje. V mnoha případech se bude jednat o postupnou implementaci do projektu a k tím i k jednotlivým členům týmu. Nasazení systému CDE je jistou formou změnového managementu (change management), tzn. změny zaběhnutých postupů. Nicméně je důležité připomenou, že se nejedná o radikální změnu práce, ale její standardizaci. Výstupem analýzy bude tedy nejen popis struktury vně CDE, workflow nebo bezpečnostního modelu, ale především, jaký přínos bude mít CDE pro projekt i pro každého účastníka projektu.

BIM v našem regionu. BIM seminár

BIM v našem regionu. BIM seminár BIM seminár ings Info Deň 2018 17.5. 2018 15.5. 2018 Liptovský Mikuláš Pezinok www.ings.sk 1 BIM v našem regionu Lokální rozměr nemáme projekty velikosti CrossRail Legislativní rámec vliv především na

Více

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT SPRÁVA DOKUMENTŮ V MODERNÍM PODNIKOVÉM PROSTŘEDÍ Zpracování dokumentů prochází v dnešním firemním světě významnými změnami. Firmy jsou nuceny řešit řadu problémů, které s sebou

Více

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU

RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU RDF DSPS ROZVOJ PORTÁLU ČEZ Distribuce, a.s. HSI, spol. s r.o. Zbyněk Businský Miroslav Kaňka ZÁKAZNÍK A DODAVATEL ČEZ DISTRIBUCE, A.S. ČEZ distribuční síť Od r. 2012 implementován GEOPORTÁL (1. ETAPA),

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Koncept návrhu - PLÁN REALIZACE BIM SOUHRN (BIM Execution Plan BEP) PRO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURU (květen 2018)

Koncept návrhu - PLÁN REALIZACE BIM SOUHRN (BIM Execution Plan BEP) PRO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURU (květen 2018) o Koncept návrhu - PLÁN REALIZACE BIM SOUHRN (BIM Execution Plan BEP) PRO DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURU () Zpracoval: Expertní výkonný tým SFDI pro BIM jmenovaný Zbyňkem Hořelicou, ředitelem SFDI, koordinovaný

Více

DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014

DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014 DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014 Praha 17.09.2014 Jiří Voves Proč otazník v názvu přednášky? Nové technologie Nové přístrojové vybavení Nové postupy Nová data Data

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Obsah Co znamená být online ve škole? Rizika online přístupu Skryté náklady na straně školy Jak snížit rizika a náklady? Koncepce SaaS (Software as a Service)

Více

PAVEZA & EVEZA. software pro správu veřejných zakázek PAVEZA & EVEZA

PAVEZA & EVEZA. software pro správu veřejných zakázek PAVEZA & EVEZA software pro správu veřejných zakázek 1 PAVEZA, PAVEZA LIGHT Efektivní elektronický nástroj pro podporu nákupních procesů a snadnou přípravu a administraci veřejných zakázek Intranetová aplikace PAVEZA

Více

Metodika analýzy. Příloha č. 1

Metodika analýzy. Příloha č. 1 Metodika analýzy Příloha č. 1 Příloha č. 1 1 Účel dokumentu Dokument popisuje závaznou metodiku systémové analýzy, je upraven na míru pro prostředí Podniku. Dokument je provázán s Podnikovou analýzou,

Více

Zkušenosti SUDOP PRAHA a.s. se zaváděním technologie BIM. Ing. Ivan Pomykáček Ing. Ondřej Kafka Petr Haupt SUDOP PRAHA a.s

Zkušenosti SUDOP PRAHA a.s. se zaváděním technologie BIM. Ing. Ivan Pomykáček Ing. Ondřej Kafka Petr Haupt SUDOP PRAHA a.s Zkušenosti SUDOP PRAHA a.s. se zaváděním technologie BIM Ing. Ivan Pomykáček Ing. Ondřej Kafka Petr Haupt SUDOP PRAHA a.s. 19.6.2017 Co je pro SUDOP PRAHA BIM Spolupráce všech účastníků = jednotné úložiště

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

Digitální Kniha. dk.kubita.cz. Digitální měřičský deník

Digitální Kniha. dk.kubita.cz. Digitální měřičský deník Digitální Kniha dk.kubita.cz Digitální měřičský deník Digitální Kniha DIGITÁLNÍ MĚŘIČSKÝ DENÍK dk.kubita.cz Digitální kniha je systém určený ke sledování skutečné prostavěnosti v měrných jednotkách na

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM 1. Doporučené SW a HW nároky Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM SW: Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8 Microsoft

Více

Vytvoření portálu odboru strukturálních fondů Ministerstva vnitra a zajištění jeho hostingu na serveru dodavatele

Vytvoření portálu odboru strukturálních fondů Ministerstva vnitra a zajištění jeho hostingu na serveru dodavatele MINISTERSTVO VNITRA odbor strukturálních fondů č.j. MV- 82945-5 /OSF Praha dne 24. listopadu 2009 Počet listů: 5 Odpověď zadavatele na otázky ze dne 20. listopadu 2009 k Zadávací dokumentaci na veřejnou

Více

PAVEZA &EVEZA PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

PAVEZA &EVEZA PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK PAVEZA & PRODUKTOVÉ PORTFOLIO ELEKTRONICKÝCH NÁSTROJŮ PRO SPRÁVU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK PAVEZA / PAVEZA LIGHT Intranetová aplikace PAVEZA (a její odlehčenější verze PAVEZA LIGHT) jako velmi efektivní elektronický

Více

Veřejné cloudové služby

Veřejné cloudové služby Veřejné cloudové služby Petr Dvořák Konference GAPP System 2018 Hotel Diplomat, Praha 12. dubna 2018 Využití veřejných cloudových služeb Typické otázky roku 2017 ze strany finančního ředitele při schvalování

Více

Microsoft.NET. AppTima Feedback Solution - komplexní systém pro zjišťování a vyhodnocování spokojenosti zákazníků

Microsoft.NET. AppTima Feedback Solution - komplexní systém pro zjišťování a vyhodnocování spokojenosti zákazníků Microsoft.NET AppTima Feedback Solution - komplexní systém pro zjišťování a vyhodnocování spokojenosti zákazníků Přehled Země: Velká Británie Odvětví: Informační technologie Profil zákazníka Pantek Ltd.

Více

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje jsou souborem klientských desktopových aplikací určených k indexování dat, vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci s velkým objemem textových

Více

1.05 Informační systémy a technologie

1.05 Informační systémy a technologie Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh D. Marek(EOS/2) EOS VS 5 Směrnice platí pro všechny závody ŠKODA AUTO. Obsah: 1. Použité pojmy a zkratky 2. Plánování IT 3. Pořízení IT 4. Dodání IT 5. Provoz a

Více

Realizace koncepce BIM

Realizace koncepce BIM Realizace koncepce BIM Organizace, strategie a plán pro rok 2019 Ing. Barbora Pospíšilová, Ph.D. odbor Koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci Příspěvková organizace ÚNMZ 1. 1. 2018, v rámci působení

Více

BIM Protokol SFDI. Lukáš Klee.

BIM Protokol SFDI. Lukáš Klee. BIM Protokol SFDI Lukáš Klee www.klee-consulting.com Metodika ve vztahu k FIDIC Návrh BIM Protokolu Standardizace v resortu MD Standardizace ZP + Metodiky http://www.sfdi.cz/pravidla-metodiky-a-ceniky/metodiky

Více

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně vyhledávat informace,

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

- Společné datové prostředí - CDE - Common Data Enviroment

- Společné datové prostředí - CDE - Common Data Enviroment Koncept návrhu - Společné datové prostředí - CDE - Common Data Enviroment Ing. Josef Žák, Ph.D.; Ing. Jaroslav Veselý; Jaroslav Nechyba Obsah: - Úvod - CDE v rámci metody BIM - Funkčnost a základní požadavky

Více

Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny

Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny Nabídka a know-how společnosti SEFIRA Iva Celbová konzultant knihovní systémy celbova@sefira.cz Nabídka SEFIRA na řešení projektu

Více

Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis

Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis Správa VF XML DTM DMVS Datový model a ontologický popis Verze 1.0 Standard VF XML DTM DMVS Objednatel Plzeňský kraj Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy Zlínský kraj Kraj Vysočina Liberecký

Více

PORTÁL STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÉ SPRÁVY VE SLUŽBÁCH

PORTÁL STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÉ SPRÁVY VE SLUŽBÁCH PORTÁL STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÉ SPRÁVY VE SLUŽBÁCH VEŘEJNOSTI I ZAMĚSTNANCŮ O zákazníkovi Státní rostlinolékařská správa (SRS) je úředním orgánem rostlinolékařské péče České republiky. Činnost Státní rostlinolékařské

Více

Case Study. google apps jako nástroj personální politiky pro centrum holdings

Case Study. google apps jako nástroj personální politiky pro centrum holdings Case Study google apps jako nástroj personální politiky pro centrum holdings Kdo je centrum holdings Původně jeden z prvních internetových portálů v Česku, dnes mediální společnost působící také na Slovensku

Více

AKTUALIZACE RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ (RVP)

AKTUALIZACE RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ (RVP) BIM a aktualizace RVP Datum: únor 2019 Vypracoval: Ing. Pavel Pour AKTUALIZACE RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ (RVP) Rámcové vzdělávací programy (RVP) tvoří obecně závazný rámec pro tvorbu školních vzdělávacích

Více

Zpráva o zhotoveném plnění

Zpráva o zhotoveném plnění Zpráva o zhotoveném plnění Aplikace byla vytvořena v souladu se Smlouvou a na základě průběžných konzultací s pověřenými pracovníky referátu Manuscriptorium. Toto je zpráva o zhotoveném plnění. Autor:

Více

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P R O S T Ř E D Í ZoKB a cloudové služby Je možné zajistit

Více

Katalog služeb a podmínky poskytování provozu

Katalog služeb a podmínky poskytování provozu Příloha č. 1 Servisní smlouvy Katalog služeb a podmínky poskytování provozu Část P2_1 P2_1_Katalog služeb a podmínky poskytování provozu 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 DEFINICE POJMŮ... 3 3 DEFINICE SLUŽEB, KOMPONENT

Více

Strategie rozvoje ICT resortu MPSV v souvislosti s novými technologiemi a trendy. Bc. Vladimír Šiška, MBA, I. NM, MPSV

Strategie rozvoje ICT resortu MPSV v souvislosti s novými technologiemi a trendy. Bc. Vladimír Šiška, MBA, I. NM, MPSV Strategie rozvoje ICT resortu MPSV v souvislosti s novými technologiemi a trendy. Bc. Vladimír Šiška, MBA, I. NM, MPSV Cíle Zefektivnění provozu ICT v resortu (MPSV, ČSSZ, ÚP, SUIP) jednu službu (funkci)

Více

Start koncepce BIM Jaroslav Nechyba ředitel odboru Koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci

Start koncepce BIM Jaroslav Nechyba ředitel odboru Koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci Start koncepce BIM 2018 ředitel odboru Koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci BIM v ČR kdo je kdo. Česká agentura pro standardizaci Příspěvková organizace ÚNMZ 1. 1. 2018, v rámci působení MPO Dvě

Více

INTERNÍ TECHNICKÝ STANDARD ITS

INTERNÍ TECHNICKÝ STANDARD ITS Vypracoval/Ersteller Gestor/Fachgarant Schválil/Genehmigt Listů/Blätter Příloh/Anlagen Mgr. Rešl EO VF 5 Směrnice platí pro všechny závody ŠkodaAuto. Obsah: 1. Použité zkratky 2. Plánování a nákup IT 3.

Více

Možnosti cloudu JAK RYCHLE A JEDNODUŠE VYŘEŠIT KOMUNIKAČNÍ POTŘEBY ÚŘADU

Možnosti cloudu JAK RYCHLE A JEDNODUŠE VYŘEŠIT KOMUNIKAČNÍ POTŘEBY ÚŘADU Možnosti cloudu JAK RYCHLE A JEDNODUŠE VYŘEŠIT KOMUNIKAČNÍ POTŘEBY ÚŘADU Cloud ve veřejné správě Cloud ve veřejné správě Fakta a mýty Cloud ve veřejné správě Fakta a mýty - Data musí být v ČR... nenašli

Více

Digitální stavební deník

Digitální stavební deník e den www.stavebnidenik.info Digitální stavební deník e den DIGITÁLNÍ STAVEBNÍ DENÍK www.stavebnidenik.info Digitální stavební deník je centralizovaný systém pro komplexní evidenci agendy stavebních deníků.

Více

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Manažerský informační systém na MPSV Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Konference ISSS-2009 Hradec Králové Aldis 6. dubna 2009 MIS na MPSV časové údaje projektu Vytvoření MIS MPSV

Více

Dopady GDPR a jejich vazby

Dopady GDPR a jejich vazby GDPR Dopady GDPR a jejich vazby Algotech & Michal Medvecký 22. 7. 2017 Algotech Telefon: +420 225 006 555 Fax: +420 225 006 194 E-mail: Web: Adresa: info@algotech.cz www.algotech.cz FUTURAMA Business Park

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

ERP: Integrační platforma ve výrobní společnosti. Ing. Tomáš Hanáček Dynamica, a.s.

ERP: Integrační platforma ve výrobní společnosti. Ing. Tomáš Hanáček Dynamica, a.s. ERP: Integrační platforma ve výrobní společnosti Ing. Tomáš Hanáček Dynamica, a.s. Něco málo historie Terminálové sítě PC sítě Sálové počítače centrální zpracování dat Počet uživatelů podnikového IS v

Více

Koncepce digitalizace stavebního řízení a územního plánování

Koncepce digitalizace stavebního řízení a územního plánování Koncepce digitalizace stavebního řízení a územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Náměstek člena vlády Bc. Václav Nebeský Koncepce Digitalizací stavebního řízení a územního plánování rozumíme

Více

Manuscriptorium jako základ pro virtuální badatelské prostředí

Manuscriptorium jako základ pro virtuální badatelské prostředí Manuscriptorium jako základ pro virtuální badatelské prostředí Obsahová dimenze versus technické moduly Jindřich Marek Zdeněk Uhlíř Národní knihovna ČR Definice pojmů virtuální badatelské prostředí množina

Více

Enterprise Mobility Management

Enterprise Mobility Management Enterprise Mobility Management Množství různých typů a celkové počty mobilních zařízení, pomocí kterých jsou dostupná firemní data, se neustále zvyšují. To na jedné straně zvyšuje efektivitu práce zaměstnanců,

Více

1.05 Informační systémy a technologie

1.05 Informační systémy a technologie Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh D. Marek(EOS/2) EOS VS 7 Směrnice platí pro všechny závody ŠKODA AUTO. Obsah: 1. Použité pojmy a zkratky 2. Plánování IT 3. Pořízení IT 4. Dodání IT 5. Provoz a

Více

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

EIR - požadavky investora na BIM Shrnutí poznatků

EIR - požadavky investora na BIM Shrnutí poznatků - požadavky investora na BIM Shrnutí poznatků Příloha 2. je příloha č. 2 diplomové práce s názvem: Role BEP ve výstavbových projektech a specifikace obsahu. V roce 2017 vypracoval Bc. Otmar Hrdina. Shrnutí

Více

Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK. Řešitel: Karolína Kučerová

Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK. Řešitel: Karolína Kučerová Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK Řešitel: ÚVODNÍ ZPRÁVA ZADÁNÍ PROJEKTU Zefektivnění komunikace ve firmě Eklektik, a to především v oblasti informací o klientech a o tištěných materiálech

Více

ABBYY Automatizované zpracování dokumentů

ABBYY Automatizované zpracování dokumentů ABBYY Automatizované zpracování dokumentů tradiční řešení OCR versus Cloud Jiří Dvořák ECM konzultant Světový leader v produktech pro zpracování dokumentů Individulání uživatelé Malé a střední společnosti

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU PACS = BEZFILMOVÝ PROVOZ PICTURE ARCHIVING AND COMMUNICATING SYSTEM SYSTÉM PRO ARCHIVACI A DISTRIBUCI OBRAZOVÝCH DAT DICOM (Digital

Více

2012 (červen) Microsoft Sharepoint Portal Server. Microsoft Live Communications Server 2003 Řešení pro online komunikaci. Microsoft Exchange

2012 (červen) Microsoft Sharepoint Portal Server. Microsoft Live Communications Server 2003 Řešení pro online komunikaci. Microsoft Exchange 1989 1996 2001 2003 Microsoft Office Kancelářský balík Microsoft Exchange Emailové a groupwarové řešení Microsoft Sharepoint Portal Server Webová platforma pro spolupráci a správu obsahu Microsoft Live

Více

VÚB: Centrální registr smluv

VÚB: Centrální registr smluv Případová studie VÚB: Centrální registr smluv Jak jsme VÚB bance zavedli systém pro řízení smluv a zefektivnili administrativní procesy VÚB: Centrální registr smluv Dosavadní práce se smlouvami byla náročná

Více

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI 10.4.2019 Strategická východiska Informační koncepce České republiky, Koncepce budování egovernmentu v ČR 2018+ https://www.mvcr.cz/soubor/vladni-program-digitalizaceceske-republiky-2018-digitalni-cesko-informacni-koncepcecr.aspx

Více

Mobilní aplikace ve světě ERP. Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s.

Mobilní aplikace ve světě ERP. Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s. Mobilní aplikace ve světě ERP Michal Hanko Petr Kolda Asseco Solutions, a.s. a Simac Technik ČR, a.s. Skupina Asseco Solutions Asseco Solutions je průkopníkem a vizionářem na poli informačních systémů

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ )

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) ev.č. 18685/2015 č.j. MUCL/15189 /2015 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadávanou

Více

Realizace koncepce BIM

Realizace koncepce BIM Realizace koncepce BIM aktuální stav po 3 čtvrtletích (z 16) Jaroslav Nechyba ředitel Odboru koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci Česká agentura pro standardizaci Příspěvková organizace ÚNMZ 1.

Více

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 MIS Manažerský informační systém pro Ekonomický informační systém EIS JASU CS Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 Poslední aktualizace dne 5.8.2014 MÚZO Praha s.r.o. je certifikováno

Více

Slovenská spořitelna:

Slovenská spořitelna: Případová studie Slovenská spořitelna: Microsoft Dynamics CRM pro správu klientů ze segmentu malých a středních podniků Jak jsme Slovenské spořitelně usnadnily a zefektivnily práci s klienty ze segmentu

Více

Krajská digitální spisovna jako sdílená služba

Krajská digitální spisovna jako sdílená služba Zkušenosti z implementace KDS v prostředí kraje Krajská digitální spisovna jako sdílená služba Roman Kratochvíl, ICZ a. s. 8. dubna 2013 Konference ISSS 2013 1 Agenda Rámec projektů krajských digitálních

Více

IT 3. Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně. Michal Mikulík. špička v každém směru

IT 3. Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně. Michal Mikulík. špička v každém směru Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně Michal Mikulík špička v každém směru Krátce o DELTAX Systems a.s. významný systémový integrátor technologická infrastruktura TOP 10 SI 2003, 2005,

Více

PRODUKTY Tovek Server 6

PRODUKTY Tovek Server 6 Tovek Server je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených strukturovaných i nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně

Více

Nadpis presentace. Princip řešení komunikace mezi IS vysokých škol a maturitní databází z pohledu IS veřejné správy. Petr Hujňák.

Nadpis presentace. Princip řešení komunikace mezi IS vysokých škol a maturitní databází z pohledu IS veřejné správy. Petr Hujňák. strategie informatika projekty procesy nezávislá podpora a poradenství s vazbou na ICT 2.11.2010 Per Partes Consulting Nadpis presentace Princip řešení komunikace mezi IS vysokých škol a maturitní databází

Více

Portál l majetku samospráv

Portál l majetku samospráv Portál l majetku samospráv PŘÍPADOVÁ STUDIE PhDr. Mgr. Vratislav Smoleja vedoucí majetkoprávního odboru Krajského úřadu Karlovarského kraje HOSPODAŘEN ENÍ S NEMOVITÝM MAJETKEM Zákon č. 129/2000 Sb., o

Více

Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje

Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje od záměru k realizaci Petr Kulda, Karlovarský kraj Roman Kratochvíl, ICZ a.s. Agenda 1. Historie projektu 2. Harmonogram projektu

Více

Webové informační systémy Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o.

Webové informační systémy Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Webové informační systémy Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Hlavní rozdíly lokálního informačního systému pro knihovny a webového řešení Software jako služba. Osnova prezentace Vysvětlení základních pojmů

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

Technologická centra krajů a ORP

Technologická centra krajů a ORP Technologická centra krajů a ORP Přínosy TS krajů a TC ORP jako součásti egon center podstatně přispějí k zavedení automatizace a elektronizace výkonu státní správy i činností samosprávy vznikne zázemí

Více

Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů

Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů Václav Bahník, ECM Solution Consultant 2014 IBM Corporation Nestrukturovaná data Strukturovaná Nestrukturovaná 2 Document Management System Vyhledávání Sdílení

Více

10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu

10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu 10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu Současné výzvy IT interního auditu 7. Března 2014 Obsah Kontakt: Strana KPMG průzkum stavu interního auditu IT 2 Klíčové výzvy interního auditu IT 3 KPMG

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Jak otevřené je zastupitelstvo Plzeňského kraje?

Jak otevřené je zastupitelstvo Plzeňského kraje? Jak otevřené je zastupitelstvo Plzeňského kraje? Nezbytnou podmínkou pro kvalitní fungování demokracie je dostupnost informací o činnosti zastupitelských sborů, jimiž jsou krajská zastupitelstva. Ta se

Více

Přínos SEKM pro NIKM

Přínos SEKM pro NIKM Start Přínos SEKM pro NIKM Ing. Roman Pavlík Výchozí stav Stav v době podání projektu NIKM základ softwarových aplikací z doby vzniku systému, tj. 1996 nezávislý provoz aplikací v lokálních sítích a na

Více

Jak otevřené je zastupitelstvo Středočeského kraje?

Jak otevřené je zastupitelstvo Středočeského kraje? Jak otevřené je zastupitelstvo Středočeského kraje? zbytnou podmínkou pro kvalitní fungování demokracie je dostupnost informací o činnosti zastupitelských sborů, jimiž jsou krajská zastupitelstva. Ta se

Více

Technologické centrum Nového Města na Moravě. Zbyněk Grepl, Radka Šoustarová, Město Nové Město na Moravě Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.

Technologické centrum Nového Města na Moravě. Zbyněk Grepl, Radka Šoustarová, Město Nové Město na Moravě Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o. Technologické centrum Nového Města na Moravě Zbyněk Grepl, Radka Šoustarová, Město Nové Město na Moravě Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o. Obsah prezentace Nové Město na Moravě obec srozšířenou

Více

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis

icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis icc Next Generation atlantis Copyright 2011, atlantis Zaměření icc zdravotnická zařízení výrobní podniky instituce a samospráva jednotky až stovky agentů malé, střední a velké organizace kontextově zaměřený

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Juraj Žoldák Vítkovice IT Solutions, Michal Osif Microsoft Services 2.4.2012 ISSS Hradec Králové http://itsolutions.vitkovice.cz Cíle a stav IT systémů ve veřejné

Více

Publikujeme web. "Kam s ním?!"

Publikujeme web. Kam s ním?! Publikujeme web "Kam s ním?!" Publikujeme web Publikujeme web Máme webové stránky, hrajeme si s nimi doma, ale chceme je ukázat světu. Jak na to? 1. Vlastní server 2. Hosting (prostor na cizím serveru)

Více

BPM Software pro přehledné řízení práce

BPM Software pro přehledné řízení práce www.orinoco.cz BPM Software pro přehledné řízení práce Snížení nákladů zvýšení efektivity Řízení workflow, procesy pod kontrolou Systém, který roste s firmou Co je orinoco? co je orinoco? Orinoco je BPM

Více

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků Program Aktivity propojuje prvky softwarového a personálního auditu, které jsou zaměřeny na optimalizaci firemních nákladů. Slouží ke zjištění efektivity využívání softwarového a hardwarového vybavení

Více

Datová úložiště CESNET

Datová úložiště CESNET Datová úložiště CESNET David Antoš CESNET 20. 9. 2016 Přehled proč budujeme národní datová úložiště pro vědu a výzkum hlavní výhody úložišť typické případy užití úložišť plány rozvoje infrastruktury a

Více

GOOGLE APPS FOR WORK. TCL DigiTrade - 22.10.2015

GOOGLE APPS FOR WORK. TCL DigiTrade - 22.10.2015 GOOGLE APPS FOR WORK TCL DigiTrade - 22.10.2015 Seminář 22.10.2015 9.00-9.25 Co jsou Google Apps for Work (Stanislav Marszalek - TCL DigiTrade) 9.30 9.55 Praktické příklady použití Google Apps ve firmě

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE 1. FORMULÁŘOVÉ ŘEŠENÍ PRO OBĚH ELEKTRONICKÝCH DOKUMENTŮ ÚŘADU

TECHNICKÁ SPECIFIKACE 1. FORMULÁŘOVÉ ŘEŠENÍ PRO OBĚH ELEKTRONICKÝCH DOKUMENTŮ ÚŘADU TECHNICKÁ SPECIFIKACE Údaje veřejné zakázky Název veřejné zakázky Konsolidace IT a nové služby TC ORP Boskovice Implementace nových služeb TC ORP Boskovice - Dílčí část 1 implementace a zprovoznění formulářové

Více

Jak otevřené je zastupitelstvo Karlovarského kraje?

Jak otevřené je zastupitelstvo Karlovarského kraje? Jak otevřené je zastupitelstvo Karlovarského kraje? zbytnou podmínkou pro kvalitní fungování demokracie je dostupnost informací o činnosti zastupitelských sborů, jimiž jsou krajská zastupitelstva. Ta se

Více

DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ. David Antoš CESNET

DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ. David Antoš CESNET DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ David Antoš CESNET 11. 12. 2017 Přehled proč budujeme národní datová úložiště pro vědu a výzkum hlavní výhody úložišt typické případy užití úložišt plány rozvoje infrastruktury a služeb

Více

Téma Školitel Počet dní Moderní principy řízení výrobního podniku

Téma Školitel Počet dní Moderní principy řízení výrobního podniku Katalog školení QAD Školení probíhají na adrese: Minerva ČR, Skálova 2490, Tábor začátek 9:00 hod do cca 16 hod Minerva ČR, AT Tower Pražákova 69, Brno začátek 9:00 hod do cca 16 hod cena 4000Kč/osoba,

Více

Společné datové prostředí - Common Data Enviroment (CDE) (říjen 2018)

Společné datové prostředí - Common Data Enviroment (CDE) (říjen 2018) o Společné datové prostředí - Common Data Enviroment (CDE) (říjen 2018) Zpracoval: Expertní výkonný tým SFDI pro BIM jmenovaný Zbyňkem Hořelicou, ředitelem SFDI, koordinovaný Ivo Vykydalem, ředitelem odboru

Více

Agendový Informační Systém Města Brna

Agendový Informační Systém Města Brna Konference ebrno IDS Scheer ČR Agendový Informační Systém Města Brna www.ids-scheer.cz Agenda: Východiska AISMB Co je cílem AISMB Kroky k dosažení cíle Kontextový procesní model Procesy / Agendy Hrubý

Více

Úvod a teoretický vstup do procesního řízení. Procesy Jičín, Bloky B2 B4 / B5 B7

Úvod a teoretický vstup do procesního řízení. Procesy Jičín, Bloky B2 B4 / B5 B7 Úvod a teoretický vstup do procesního řízení Procesy Jičín, 20. - 21. 1. 2011 Bloky B2 B4 / B5 B7 Program 1. Základní zarámování projektu 2. Teoretický vstup do procesního řízení U1 Některé hlavní problémy,

Více

Realizace koncepce BIM

Realizace koncepce BIM Realizace koncepce BIM aktuální stav po 3 čtvrtletích (z 16) Jaroslav Nechyba ředitel Odboru koncepce BIM Česká agentura pro standardizaci Co je BIM? Strašák nebo příležitost? Jaroslav Nechyba ředitel

Více

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz Vývoj moderních technologií při vyhledávání Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz INFORUM 2007: 13. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 22. - 24.5. 2007 Abstrakt Vzhledem

Více

Případové studie a kulatý stůl. Dalibor Kačmář, Microsoft

Případové studie a kulatý stůl. Dalibor Kačmář, Microsoft Případové studie a kulatý stůl Dalibor Kačmář, Microsoft Případová studie využití Microsoft Azure společnosti Ness Akviziční systém společnosti Cofidis Vysoká dostupnost celého řešení Zeštíhlení IT oddělení

Více