Almanach. prací žáků českého jazyka. Slohová práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Almanach. prací žáků českého jazyka. Slohová práce"

Transkript

1 Almanach prací žáků českého jazyka Hymna života Život je šance - využij ji Život je krása - obdivuj ji Život je blaženost - užívej ji Život je sen - uskutečni ho Život je výzva - přijmi ji Život je povinnost - naplň ji Život je hra - hrej ji Život je bohatství - ochraňuj ho Život je láska - potěš se s ní Život je záhada - pronikni ji Život je slib - splň ho Život je smutek - překonej ho Život je hymna - zpívej ji Život je boj - přijmi ho Život je štěstí - zasluž si ho Život je život - žij ho. Slohová práce (Matka Tereza)

2 (Úvaha) Téma: Je lepší nevyčnívat z řady? Je lepší nevyčnívat z řady? Proč bychom neměli vyčnívat z řady? Já říkám, že bychom měli, ale co je jedna osoba proti většině? Stádo, dav je to něco obrovského, co se drží jediného názoru a ignoruje ty, co mají jiný nápad. Dav se dá také velice snadno zmanipulovat a usměrnit. Názorný příklad je ve 2. světové válce a mnoha dalších, kde se vždy vyskytl jeden vůdce, řečník nebo bojovník, který strhl vždy tak obrovskou lavinu ničivých událostí, že se na to nesmí nikdy zapomenout. Co kdyby tehdy vystoupil někdo z řady a vzepřel se? Dopadlo by to stejně, nebo jinak? To se asi nikdy nedozvíme, protože není nikdo znám, kdo by to alespoň zkusil. A na druhou stranu, Hitler taky vystoupil z řady a k nohám mu padl skoro celý svět. Nejnebezpečnější tedy není samotný dav, ale ten, kdo dal podnět k jeho vytvoření. Samozřejmě, že bez takových lidí bychom dnes byli v mnoha věcech pozadu, protože ruku v ruce s nimi jde i jistý pokrok, otázkou však zůstává, proč je k tomu potřeba tolik nevinných lidských životů? Je tedy lepší nevyčnívat z řady? To je relativní a musí si na to přijít každý sám, protože na tohle neexistuje žádná příručka. Konec konců, největšími zbraněmi nejsou jaderné zbraně ani pistole, ale jazyk, řeč a manipulace, které jdou spolu ruku v ruce odnepaměti. Učitel ti může otevřít dveře, ale vstoupit do nich musíš ty sám. Slabá L. VIII. A

3 Slohová práce (Neznámý autor)

4 (Úvaha) Téma: Lžu. Proč? Lež Většina lidí si myslí, že je lež špatná. Podle mě to ale není pravda. V dnešní době se lže poměrně často. Většinou je to ze špatných důvodů, zlomyslnosti, hrdosti nebo závisti. Taková lež hodně často přechází v pomluvy. V minulosti byly za lhaní a pomlouvání obviňovány převážně ženy. Nevím, proč tomu tak bylo, když velká část mužů lhala, lže a bude lhát lépe než ženy. Muži velmi často lžou kvůli nevěře nebo proto, že ztratili práci. Mnohdy kvůli tomu nemají špatné svědomí. My, ženy, naopak máme aspoň výčitky, špatné svědomí a většina se přizná (neplatí to o všech ženách). Tuhle lež bych zařadila do kategorie špatná lež. Na druhé straně je lež užitečná a někdy i oprávněná. Například když matka zjistí, že její dítě někoho okradlo, nebo způsobilo trestný čin. Tato žena je postavena do velmi složité situace. Ví, že by to měla nahlásit na policii, ale zároveň je to její dítě, které vychovala a porodila. Asi si myslíte, že by to měla nahlásit. Zkuste se vžít do této situace a uvidíte, že se nebudete moci rozhodnout. Kategorie Užitečná lež se používá především při vyjednávání, ochraně nebo při přibarvení nějakých zážitků. Určitě ji každý z nás alespoň jednou použil. Já osobně lžu kvůli tomu, abych nikoho nezranila, neublížila mu nebo ho nezklamala. Lžu třeba kvůli známkám. Většinou se přiznám, nakonec pak zjistím, že jsem se nemusela ničeho bát, protože rodiče to vzali dobře. Obvykle mě donutí se lépe učit. Pro někoho to je nepříjemná věc. Ale obvykle to pomáhá dostat lepší známku. Taky jsem lhala kvůli tomu, abych neublížila kamarádce tím, že bych jí řekla pravdu o tom, co se o ní povídá. Raději jsem ji povzbuzovala a před pomluvami bránila. Jakmile jsem uznala za vhodné, že bych jí to měla říct, tak jsem to prostě udělala. Ona mi jen řekla, že o tom všem ví a že si cení toho, co jsem pro ni udělala. Takže se ptám. Existuje někdo, kdo nikdy nezalhal? Myslíte si, že lež je opravdu tak špatná?

5 Dufková M. VIII. B Slohová práce (úvaha) Téma: Když příroda pláče Uvažovala jsem nad tím, jak může příroda plakat. Jaký k tomu je důvod? Je to kvůli lidem? To my jsme ty nestvůry? Člověk by nevěřil, jak přírodě ublíží, když vyhodí plastovou láhev. Ta se rozkládá spousty a spousty let, než ji příroda znovu pojme za svou. Líbí se mi, že lidé vymýšlí takové věci, jako jsou tašky, které se za dva roky rozloží. Ovšem je šok, když něco takového najdete na dně skříně Navíc jsou tu i tací, kteří přírodě ubližují zcela úmyslně. Příroda pak roní další a další slzy. Pro nás je její bolest nepředstavitelná. Připadá mi to jako v ringu. Zem proti lidem. A jak je zvykem lidé zasahují tvrdé rány. Ale proč? Proč jsme taková monstra? Proč se lidé snaží vytěžit ropu do poslední kapičky? Pralesy do posledního stromu? Proč? Jednou se ale Zemi uleví. Lidé ji opustí, i když ji zmačkají a vyhodí jako popsaný papír. Najdou si nový čistý a nepoškozený, který zničí stejně jako Zem. Proč jsou lidé tak hloupí? Proč vyhazují jídlo jen tak? Proč bezdomovci nosí odpadky do lesa? Cožpak je to baví? To jim nedojde, že jim domek z papíru vydrží leda tak do prvního deště? Vždyť je to absurdní. Netřídit odpad, zakládat nelegální skládky, ničit svět To jsou lidé opravdu tak tvrdošíjní? Proč vyvražďují ohrožené druhy?

6 Cožpak nevědí, že příroda pláče? Bojím se, že na tyto otázky nikdy nenaleznu odpověď. Ale vlastně ji ani znát nechci. Bojím se toho, co si někteří jedinci myslí. Měli bychom přírodu opečovávat, starat se oni Je to ten největší skvost, který existuje. Člověk ani neví, kolik krásy má kolem sebe. Daníšková B. VIII. B Slohová práce (úvaha) Téma: Moderní je nekouřit Proč nekouřit? Je kouření nezdravé? Myslím si, že ano. V dnešní době se počet kuřáků rapidně zvedl. Kouřit začínají nejen lidé ve středním věku, ale i mladiství, kteří ještě ani zdaleka nedovršili dospělosti. A proto se ptám: Proč se počet kuřáků nesnižuje? Opravdu je v dnešní době tak moderní kouření? Chcete li znát můj názor, tak odpověď je NE. Podle mě je moderní nekouřit a to už z několika důvodů. První důvod je ten, že cigarety jsou drahé. To opravdu chtějí kuřáci utratit své jmění jen za cigarety? Vždyť by se za tolik peněz dalo koupit úplně něco jiného a mnohem víc užitečného. Podle mě by výrobci měli cigarety zdražit, nebo už je vůbec nevyrábět. Třeba by to kuřáky odradilo a příroda by bez poházených nedopalků byla mnohem hezčí. Dalším důvod je ten, že hodně lidí v restauracích kouří. Nekuřáci by si rádi vychutnali své jídlo, aniž by jim do nozder proudil ne příliš vábně vonící kouř z cigaret. A proto se ptám: Kuřáci, chcete, abyste ostatním lidem znechucovali jejich pochoutky? Nechcete si raději chodit zakouřit před restauraci?

7 Třetí důvod je zdraví. Kuřáci, ať už více závislí, či méně, si vdechovaným kouřem ničí plíce, a nejen ty. Ničí zdraví i přátelům, spolupracovníkům anebo jen lidem, které potkávají s cigaretou v ruce na ulici. Mají zapotřebí pořád kašlat a navštěvovat lékaře? Myslím, že kdyby kuřáci přestali kouřit, všem by se ulevilo. Linhartová P. VIII. B Slohová práce (Úvaha) Téma: Potřebujeme umět cizí jazyky? Potřebujeme umět cizí jazyky? Právě mi je 20 let. Dokončil jsem střední školu a začínám přemýšlet, co budu v budoucnu dělat. Vždycky jsem si přál pracovat v Anglii, ale umím dost dobře anglicky? Najdu si tam dobrou práci? Co zkusit vystudovat anglickou vysokou školu? Ovládal bych plynule anglický jazyk, ale byl bych dost dobrý, abych tam mohl pracovat? Mám na to? Zvládnul bych to v pořádku, či budu propadat a jen tak proplouvat všemi předměty? Nebo mám raději jít do Německa a zkusit pracovat tam? Znamená to spoustu cestování a navíc, co můj domov? Budu tam bydlet trvale, nebo dojíždět? Budu se setkávat s rodinou a přáteli? Jak zní známé přísloví: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Platí anebo ne? Mám se tímto příslovím řídit? Bavilo by mě cestovat po světě. Ale stačí mi tyto dva jazyky, které částečně umím? Co se učit další? Které? Ruštinu, francouzštinu, španělštinu? Který je asi nejlepší? Nebo to mám vše zahodit a zůstat doma v České republice a postačit si s češtinou. Zbavil bych se mnoha problémů a starostí. Budu blízko své rodiny a lidí, co dobře znám.

8 Ale cestování mě láká víc. Chci vidět moře, pouště, pláže a spoustu krásných míst. A navíc existují spousty slovníků a překladačů. Nemusím být k tomu přece vysokoškolák a umět deset jazyků. Nebo ano? Je lepší tohle vše umět? Myslím si, že takhle dobrý nebudu. Umět cizí jazyky se do života hodí. Je dobré ovládat jazyk, který hraje prim. Člověk je pak svobodný. Heckr J. VIII. A Slohová práce (Úvaha) Téma: Je lepší nevyčnívat z řady? Procházka M. VIII. A Vyčnívat z řady? Ano ne? Domnívám se, že pokud by nikdo nevyčníval z řady, svět by byl moc monotónní a nebyla by ani špetka pobavení, na které jsme zvyklí. Ale pokud chci vyčnívat z řady, nebudou se ostatní lidé smát? To záleží na povaze druhého člověka a už ne tolik na nás, protože my nemůžeme ovlivnit chování druhých lidí. Když vyčníváme z řady jakkoliv, ať už je to rasou, barvou vlasů, chováním, přízvukem, řečí, vlastnostmi, tak to neovlivňuje naše práva. Každý člověk, přestože je každý nějak rozdílný, by měl být rovnocenný. Má to nějaké nevýhody? Pokud rádi bavíte lidi, má to pouze jednu nevýhodu. Vždy se najde někdo, kdo by utlačoval vaše práva kvůli vaší rozdílnosti. Výhoda je, že každý člověk může být jiný, jinak zábavný, a to tvoří svět rozmanitým. Ovšem rozdílnými se nemusíme stát z vlastní vůle. Můžete se narodit třeba s vadou řeči. Poté již záleží na kolektivu, jak vás přijme. Vyčnívat z řady je pro svět důležitý faktor, jelikož jinak by tu bylo vše stejné. Kdybyste nevyčnívali z davu svým názorem, nikdo by si nevšímal problémů a nedostatků, které vás trápí, nikdo by vás nepodpořil a nikdo by s vašimi problémy nic neudělal.

9 A jaké to má důsledky? Někteří lidé, kteří nerespektují druhé, kteří si myslí, že jsou nejlepší, se vám budou smát za vaši odlišnost. Ale někteří lidé to vezmou jako vítanou změnu do života. Většina lidí se obléká a chová jako každý jiný člověk na planetě, ale když jim otevřete oči svou odlišností, začnou se na svět dívat lépe a stanou se alespoň v něčem výjimeční. Ovšem samozřejmě se domnívám, že kdybyste se změnili chováním z normálního člověka na vandala ulic, moc lidí tím nepotěšíte. Přemýšlím nad tím, že když lidé budou čím dál tím více výjimeční, tak ze světa vymizí nuda a všichni se budeme bavit více, než se nám kdy zdálo. Být jiný je vlastnost, která má své klady a zápory. Pro mě osobně převažují klady, a tím pádem jsem rád za to, že může být každý rozdílný. Slohová práce

10 (Úvaha) Lžu. Proč? Je milosrdná lež dobrá? Podle mého názoru jde především o situaci. Například lhát svému příbuznému před operací, že všechno určitě dopadne dobře, vám zajistí klidný průběh operace. Ale lhát svému manželovi, že jste mu věrná, přestože nejste, už není nevinná lež. Milosrdná lež je dobrá, když se za ní skrývají dobré úmysly. Proč lžeme? Myslím si, že většina z nás lže proto, aby vylepšily svět kolem, nebo sami sebe. Domnívám se, že každý alespoň jednou zatajil špatnou známku, nebo jednu ze svých horších vlastností. Každý jednou zalhal, ale pak musel nést následky. Dokázala bych týden nelhat? Kdyby to nebyl moc špatný týden, myslím si, že ano. Ale bylo by to těžké, když počítáte i legraci s kamarádkami a pár špatných známek. Přesto všechno bych se odhodlala a dokázala bych to. Souvisí nedůvěra se lží? Jak bych se zachovala, kdyby mi někdo lhal? Podle mého názoru, nedůvěra na lži přímo závisí. Kdyby vám někdo lhal, vaše důvěra k němu prudce klesne. K člověku, který by mi lhal, bych se zachovala podle velikosti jeho lží. Lež má své dobré a špatné stránky. Lež je prostě součástí života, stejně jako nás samých. Slohová práce Kellerová Z. VIII. A

11 (Úvaha) Téma: Cizí jazyky Potřebujeme umět cizí jazyky? Kdybychom neuměli cizí jazyky, tak by to ve světě nevypadalo jako teď. Každý by měl jen svůj mateřský jazyk a nedokázal by se domluvit v zahraničí. Nebyla by taková možnost pro cestování, zahraniční politiku a domluvy mezi státy. Myslím, že umět cizí jazyky je prospěšné a důležité. Učíme se mnoho nového, potom také máme větší možnosti. Třeba, když chceme najít práci. Všichni víme, že už v mnoha zaměstnáních je potřeba umět cizí jazyky. Když je budeme umět, nebo alespoň trochu ovládat, tak budeme mít větší šanci najít nějakou slušnou práci. Uvažuji, že také cestování by nebylo jednoduché. Ano, cestovat by se asi dalo, ale kdybychom měli v cizině nějaký vážný problém a nedokázali bychom si poradit a domluvit se, jak by nám bylo?. Asi by se nikomu moc cestovat nechtělo. Lidé by nemohli poznávat kultury jiných zemí. Je neférové, že se jako světový jazyk učí angličtina, ale to už určitě nezměníme. Neustále přemýšlím nad tím, jaké by to bylo, kdyby světovým jazykem byla čeština. Musí to být velká výhoda. Ale kdyby nebyl jeden určený jazyk, tak by nebyly domluvy mezi státy a myslím, že by bylo více sporů a byly by nepokoje. Určitě je výhodné umět cizí jazyky, nebo alespoň ovládat jejich základy. Svět by nebyl takový, jaký je teď. Dryjáková D. VIII. A

12

13 Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít. (Jan Werich)

14 Robinsona brzy ráno probudí zvláštní zvuk ze stromu, který dělal ŠŠŠŠŠŠ! Robinson:,,Ty umíš mluvit? Strom: ŠŠŠŠŠŠ! Robinson:,,Takže neumíš mluvit? Strom: ŠŠŠŠŠŠŠ! Robinson:,,Ty si ze mě budeš dělat srandu?! Strom: ŠŠŠŠŠŠŠ! Robinson: Strom: ŠŠŠŠŠŠ! Robinson:,,Takže ty si ze mě budeš dělat ŠŠŠŠŠŠ?! Strom:,,Né, jenom nacvičuju mašinku! Zdrůbecký V., Doege L. VII.B NAFOUKANÁ ČEPICE

15 Robinson: Áá, tady jsi! Čepice: Jó, jsem úplně mokrá! Robinson: To jsem tak rád, že jsem tě našel. Čepice: Ale já jsem mokrá! Robinson: Tak tě pověsím na strom. Čepice: Ty větve pořád všude tlačí. Robinson: Nestěžuj si pořád! Čepice: Já jsem zvyklá na komfort. Robinson: Pětihvězdičkové hotely nevedeme. Čepice: To raději zůstanu mokrá! Robinson: Tak buď! Robinson odešel a tak zůstala čepice mokrá. Tato zpověď není zcela podle pravdy!!! Zettelová K., Labudová L., Malá B. VII. B Boxerky

16 Šmejd jeden! Dneska se rozhodl, že ho budu krýt ještě den. Říkám mu Frantík (tomu člověku samozřejmě) 13:49 Už se zase drbe. Nenávidím ho. Pořád do mne něco pouští. Nevím, co to je. Deprimuje mě to. 16:30 Šmejd jeden. On si nemůže dojít na velkou. Ty plyny mě rozežírají. Tak je 21:45 a já jdu do koše :45 Franta vstává. Bere mě z koše a hodí mě do pračky. Sype na mě nějaký žravý písek a nahoru lije Vaniš. 11:45 Už skoro hodinu se točím a na hlavu mi pořád teče ten Vaniš. Ptám se ostatních boxerek na hygienu. Dozvěděl jsem se, že na tom tak špatně nejsem, ale stejně mě to štve. 14:16 Právě visím na prudkém slunci. Čistý, složený. 17:00 Tma. Všude je tma, spal jsem a teď nevím, kde jsem :30 Frantík mě táhne v něčem na kolečkách. Prý jdu někam do přírody. Ten den už se nic zajímavého neděje. Šlauf J. VIII. A

17 Robinson a strom

18 R: Ahoj strome! S... R: Tak ty mne ignoruješ. S... R: Víš, stojíš mi v cestě. S... R: Uhni! S... Robinson půl hodiny hleděl na strom a dožadoval se odpovědi, Ta však stále zněla. S... R: Uhni, nebo se neudržim! S... Robinson začal do stromu vztekle kopat a mlátit, ale po pěti minutách padnul vyčerpáním. R: Ehm, máš tuhý kořínek. S... R: Víš co, já tě pokácím. Ale Robinsonovi došlo že nemá čím. A začal do stromu opět kopat a mlátit, po další hodině Robinson řekl: Vyhrál jsi. A strom obešel. Poté, co odešel za strom, na něj spadl asteroid. Velich D., Kunc P. VII. B Tabule

19 Já, školní tabule, jsem zase špinavá. Nikdo mě neutírá. Ani když jsem popsaná a špinavá od těch jejich fixek Dnes mě ta nepříjemná uklízečka konečně umyla Je neděle a nic se neděje. Je tu nuda a tma. Hodil by se mi kamarád Přivalily se hordy dětí a píší na mě nesmyly. A to ještě není ani hodina. Nejvíc ze všech ten Jakub Šimsa z VIII. A Dnes je volno, takže jsem tu zase sama o 3hod. později: A hle, je tu asi nový kamarád. Nějaká elektronická tabule a pokládají ji hned vedle mě VEČER Ale nééé, sundali mě a hodili mě na velké stěhovací auto. Už vím co se děje. Vyměnili mě. Mě, věrnou tabuli, co jsem tu byla 20 let. Vyměnili mě za tu NOVOU Jsem na skládce. Jsem tu se spoustou nových přátel. Dokonce jsem méně špinavá než ve škole Pomoc! Dali mě do stroje, do kterého něco vleze a vyleze to jako kostka šrotu. To je asi můj konec!!! Diviš M., Šimsa J. VIII. A Robinson Crusoe a jeho nekonečný příběh

20 V: Po ztroskotání Robinsona Crusoe v roce 1569 uplynulo 5 týdnů. Jednou takhle ráno, když se vzbudil, říká R: Nemůžu tady jen tak trčet a koukat do moře, musím se vrátit domů. Nejprve bych měl jít na průzkum. V: A tak se náš Robinson vydal do nedaleké jeskyně, s přístupem k moři. R: Hele, vor asi tu nebudu sám. Vypadá to, že jeho majitel už ho nebude potřebovat. V: Robinson vor odtáhnul ke své pláži, kde ho zprovoznil, aby vydržel celou cestu. R: Nevím, jak dlouho budu na cestě, tak si obstarám pár zásob jídla a vody. V: Po půl hodině hledání zásob si šel ještě pro kokos. R: Pojď sem, ty kokose, nadutej! K: Nepudu, nepudu R: Říkám, pojď sem, akorát mě zdržuješ. K: Fajn V: BUM!!! Kokos mu spadl přímo na hlavu. Robinson ztratil paměť a vor odplul zpět do jeskyně. Po dvou hodinách se Robinson probral. R: Hmm Nemůžu tady jen tak trčet a koukat do moře, musím se vrátit domů Konec nebo začátek? Hons T., Jizba M. VII. B Dialog Levé a Pravé boty

21 Levá:,,Proč musí být jen jedna levá bota? Pravá:,,Pozor tam dole. Levá:,,To mluvíš na mě? Pravá:,,Na koho jiného!? Levá:,,Aha, odkud jsi přiletěl? Pravá:,,Z lidské nohy. Levá:,,Aha, ty jsi pravá, já se bavím jen s levými. Pravá:,,No, tak dneska budeš mít premiéru. Levá:,,Tak to s tebou zkusím. Pravá:,,Jak dlouho tu seš? Levá:,,Dlouho. Pravá:,,Co myslíš pod pojmem dlouho? Levá:,,Hniju tady už dva týdny. Pravá:,,Jo, to znám. Přiletěl jsem z nohy Robinsona Crusoa Kučerová H., Roháč A. 7. B

22 Robinsonova mysl R: Kde jsem to skončil? Pravil Robinson. k: Nevím. R: Plavil jsem se po moři. Víš, co se mi potom stalo? k: Vím, ale nepovím. R: Řekni mi to, já to chci vědět!!! k: Ne. R: Počkat, já mluvím s kamenem? k: Jo. R: Já jsem se asi zbláznil. k: Máš pravdu. R: Kde to vlastně jsem? k: Na ostrově. R: Ty mluvíš? k: Ne. Robinson vztekle mrštil kamenem do moře, pak padl vyčerpáním. Kuba T., Čihák A. VII. B

23 Z deníku mobilu Pondělí: 7:00 - už zase musím vzbudit toho lenocha 8:00 - už mě zase strčila do té nechutné kapsy, vsadím se, že mě zase vyndá v hodině a začne mě matlat těmi svými upatlanými prsty 10:00 - zase ležím na lavici, jestli mě ta nepříjemná učitelka zase sebere, ať si mě ta holka nepřeje. Já nejsem hračka, aby si mě lidé vyměňovali jako samolepku!!! 12:00- ajéje, je tu oběd. To znamená, že zase budu mít nudle s mákem úplně všude 15:00 - tentokrát do mě zase něco strčila a ještě ke všemu mě nutí zpívat to budu zase všem pro smích. 15:30 - a heleme se, někdo jí volá. To budu zase půl dne poslouchat debatu ve slovech: miluju tě, jsi moje zlatíčko...no to se mám zase na co těšit, alespoň už nemusím zpívat 17:00 - pomalu už mi dochází energie. Měla by mě strčit do nabíjení, ale ona ne! No tak to si budu muset zase poradit sám. Dobrou 20:00 - proč mě zase budí? Já musím spát musím doplnit energii Oooo, ona mě strčila do nabíjení a mně to úžasně prospělo. Jsem nabitý na 100%, teď už mě snad jenom položí na stůl a nechá mě být Zítra mě čeká to samé... Asi začnu stávkovat!!! Suchánková B. VIII. A

24 Rozhovor pro strach Puška: Ach jo, konečně už mě našel, že mu to trvalo. Ten necita! Jen tak si mě hodil na rameno a třese se mnou jak s pytlem mouky. Co se to děje?! Vykřikla puška a Robinson zaběhl za strom. Puška: A v tu chvíli jsem věděla po čem Robinson jde, byl to krásný mohutný orel sedící na větvi stromu. Robinson:,,Tak jdem na to...nabít...! Puška: Stůj! Počkej, vydrž! O co se tu pokoušíš!? Robinson dál přehlížel slova pušky. Robinson: Cvak, nabito, zamířeno... Puška opět : Ty neslyšíš!? Stůj! Haló! Nedělej to! Robinson:...zamířit a vystřelit...! Puška si uvědomovala situaci a snažila se varovat orla, ale bylo už pozdě. Robinson vystřelil, ozvala se rána a kouřová clona. Orel smutně vyhekl, puška byla jako nemluvně. Po pár vteřinách se puška začala usmívat od spouště ke spoušti. Puška : Někdo nám tu neumí mířit a zakřenila se. Procházková T. VII. B Suk Š. VII. B

25 Robinson a puška Robinson: Něco jsem našel. Je to schované pod bednami. Budu je muset odsunout. Hej rup! Puška: A sakra, už mě našel. A to to vypadalo, že to bude klidná dovolená. Robinson: Co to je? To jsem ještě neviděl. Puška: Ten chlap je snad úplně blbej! Robinson: Vypadá to, že je tu spoušť. Zkusím ji zmáčknout. Puška: Doufám, že umí mířit. Puška: Pif! Robinson: Co to sakra bylo? Puška: Tak nic, no Vypravěč: Poté Robinson odhodil pušku do moře s tím, že raději použije jiné zbraně. Vypravěč: Po pár dnech vyplavala puška na břeh a provedla krutou pomstu. Záleská A., Škvarová N. VII. B

26 Sekerka: Tak už jsem konečně zhotovena. Čekám, až mě někdo použije. Palma: Snad si mě sekerka nevšimne. Je poměrně blízko. Sekerka: Támhle je hezká palma, můžu s ní naštípat dost dřeva. Palma: Slituj se, je tu dřeva dost, nemusím to být zrovna já. Sekerka: Dobrá, dnes dřevo štípat nebudu. Ale dávej si pozor, jsi snadný terč! Palma: Děkuji ti sekerko! Jizba M. Libertová P. VII. B

27 Přítel je, kdo o vás ví všechno a má vás pořád stejně rád. Je to osoba, s kterou se odvažujete být sám sebou. (Crane)

28 Miniportrét Danča je má nejlepší kamarádka. Ráda hraje basketball a doslechla jsem se, že ho prý hraje dost dobře. Je stejně stará jako já. Má skvěle vypracovanou postavu, modrozelené oči jako Karibské moře, nos tak akorát ani velký, ani malý a plné rty. To, co všechny upoutá na první pohled, jsou dlouhé hnědé kudrnaté vlasy. Většinou má dobrou náladu a je jako sluníčko. Když chce, umí být celkem tichá a nenápadná, ale to jenom ve škole. Je milá, upřímná a otevřená. Někdy dokáže být i duchem nepřítomna. V dospělosti by nejspíš chtěla být letuškou a procestovat celý svět. Zejména Austrálii a Spojené arabské emiráty. Miluje hlavně Sydney, Gold Coast a Dubaj. Na závěr bych snad chtěla jen dodat, že ji mám hrozně ráda a přeji jí, aby si splnila všechny své sny a aby nikdy nezapomněla na naše trapasy a neztratila svoje trefné hlášky, kterými dokáže rozesmát snad celou třídu. Slabá L. VIII. A

29 Miniportrét Usain Bolt Usain Bolt - skvělý, úžasný, dokonalý. Je to můj velký vzor. Neskutečné je, že se ve svých 25 letech stal nejrychlejším mužem planety a držitelem několika světových rekordů na trati 100 m, 200 m. Se svými běžeckými kolegy na štafetě 4 x 100 m vyhrál již několik světových šampionátů a jsou držiteli světového rekordu. Myslím si, že ho zná snad každý! A pokud ne, seznámíte se s ním tehdy, když budete sledovat různé atletické soutěže a šampionáty. Jaký Usain je? Pochází z Jamajky, tudíž je černé pleti. Má hnědočerné vlasy, čokoládově zbarvené oči, vysokou a neskutečně svalnatou postavu, kterou mu dokreslují dlouhé vypracované nohy. Už jen podle projevu na závodech si myslím, že je milý, skromný a usměvavý. Prostě človíček oplývající velkou spoustou energie a bezkonkurenčního humoru a zábavy. Vybrala jsem si ho, protože se sama věnuji atletice a jednou bych chtěla dokázat to, co dokázal on. Stát se legendou KRÁLOVNY SPORTU a pobavit svět svým humorem a vtípky. Shönphlugová K. VIII. A

30 Miniportrét Lenka má čtrnáct let. Je to moje nejlepší kamarádka. Znám ji už od první třídy a moc si jí vážím. Má celkem dlouhé hnědé vlasy, čokoládově hnědé oči a tmavší pleť. Je vysoká a hubená. Nosí brýle. Neustále se usmívá jako sluníčko. Je chytrá, milá a přátelská. Všichni ji mají moc rádi. Má logické myšlení. Vždy chodí včas a nikdy nepřišla pozdě. Ve svém volném čase se věnuje odbíjené, která ji moc baví. Ráda by procestovala celý svět. Má velkou a bujnou fantazii. Také se zajímá o přírodní vědy a vyniká v matematice. Jejím snem je se stát zahradní architektkou. Umí se hezky oblékat. Někdy přijde do školy oblečená jako modelka. Občas je moc sebekritická. Lenka je má nejlepší kamarádka a doufám, že naše přátelství vydrží co nejdéle. Dryjáková D. VIII. A

31 Mini portrét S Míšou se známe asi dva roky, je to moje nejlepší kamarádka a je jí 14 let. Míša má dlouhé hnědé vlasy a krásné zeleno-hnědé oči. Její postava je štíhlá a středně vysoká. Její nohy jsou velmi dlouhé. Líbí se mi, jak se obléká, hlavně proto, že jí to sluší. Na její tváři stále poletuje úsměv. Její obličej zdobí světlé pihy. Míša je velmi milá, hodná, kamarádská, ale také drzá a velmi snadno se naštve. Je stydlivá a většinou naprosto upřímná. Mezi její zájmy patří hlavně kamarádi a gymnastika. Ale také ráda chodí ven se psem a kreslí. Tráví hodně času na mobilu a strašně ráda spí u kamarádek. Ráda se dívá na filmy a různé seriály, mezi její oblíbené patří Prolhané krásky. Mám ji moc ráda. Je to moje nejlepší kamarádka. Koderová R. VIII. A

32 Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem. (Jan Amos Komenský)

33 Žáci 8. ZŠ Kladno Vodarenská 2116 Ministerstvo školství Praha Hradčany Pražský hrad Žádost o zlepšení školy Vážené Ministerstvo školství, po anketě, kterou jsme vytvořili, jsme zjistili, že by se ve škole dala zavést herna s bowlingovou dráhou, minigolfem, kulečníkem, s nějakými automaty na hry a s barem s nealkoholickými nápoji. Také by tu mohly být třídy se zaměřením na určitý předmět. Dále by se daly rozšířit tělocvičny, zavést bazény a vybudovat několik prosklených výtahů. A místo školní jídelny by mohla být restaurace s obsluhou a profesionálními kuchaři. Za kladné vyřízení předem děkujeme. Kladno Žáci VII. B

34 ZÁVODY Jednoho dne si vyšla želva na procházku, když tu uviděla u stromu osamělého šneka, hned za ním šla. A ptá se: Šneku, copak ti je? Proč si tak sám? A šnek odpovídá: Víš, chtěl jsem si s někým hrát, ale nemám žádné kamarády. Želva na to povídá: Tak pojď se mnou na závody, mám tam spoustu kamarádů, můžeš se s nimi seznámit. Odpoledne na louce: Odpoledne, když začínaly závody, želva nervózně říká: Kde je ten šnek, už by tu měl být? Už začínají závody. Najednou vidí, jak šnek přichází. V tom se všichni připravili na start, byl slyšet výstřel a všichni se rozeběhli. I přesto, že se šnek snažil, doběhl poslední. Želva k němu přišla a laskavým hlasem praví: Šneku, i přesto, že jsi prohrál, viděla jsem tvoji snahu. Něco ti povím. Horší než prohrát, je nepokusit se. A v tento den si šnek našel nejlepšího přítele. Ponaučení: Horší než prohrát, je nepokusit se. Zikmundová K., Zettelová K., Hajková K. VII. B

35 BAJKA O SOVĚ A TUČŇÁKOVI Jednou takhle lesem prolétá sova. A najednou vidí malého tučňáka, který kráčí lesem. Velice se podiví a ohlédne se za ním. Bohužel si nevšimne velikého stromu a nabourá do něj. Okolo zrovna prochází tučňák. Sova, která si zlomila křídlo, mu poví: Pomoz mi a já ti to oplatím. Tučňák jí ale nepomohl a šel pryč. Asi po měsíci se stala tučňákovi nehoda. Spadne do díry právě v tu chvíli, kdy kolem zrovna letí sova. Najednou si vzpomene, že tučňák jí také nepomohl a bez váhání odešla. Tučňák jí po té nehodě vyhledal a omluvil se jí. Od té doby jsou nejlepší přátelé. Ponaučení: Vždycky na každého jednou dojde. Doege L., Zdrůbecký V. VII. B

36 Organizace na vznik svátků Havlová v Praze H. Vávrová L. Malcová Dobrý den, žádám o povolení konání významného dne vtipů. Tento svátek by se mohl týkat dne Asi se ptáte proč. Důvod je ten, že by každý obyvatel České republiky měl znát všechny vtipy. Vtipy dělají člověku radost. Může se dostavit každý, kdo zná nějaký vtip, nebo by se chtěl nějaký naučit. Za kladné vyřízení předem děkuji. Malcová L., Vávrová H. VII. B

37 Prase a mravenci Jednoho dne nedostalo prase najíst, a tak se rozhodlo, že si bude potravu shánět samo. Uteče z ohrady a vydá se po cestě dál. Kousek od cesty uvidí obrovské mraveniště a mravenečníka, který se láduje mravenci. Prase dostalo na mravence chuť a bálo se, že mu je mravenečník sní. Vrátí se zpět do ohrady a vyrobí z bláta falešné mravence, které potom podstrčí mravenečníkovi. Nastraží mravence na cestu a vrátí se zpět. Mravenečník prochází cestou a vidí falešné mravence. Jelikož je plný, nebude je jíst a pokračuje si odpočinout. Po několika minutách se prase vrací zpět do ohrady. Jde stejnou cestou, a protože má ještě hlad, sní falešné mravence. Až poté co je sní, si uvědomí, že to byli ti falešní. Poučení:,,Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Libertová P., Škvarová N., Malá B. VII. B

38 O čilém hrochovi Žil byl jednou jeden hroch. A ten hroch byl vtipkař. Vždy si ze sousedů utahoval tím, že je mají napadnout krokodýli. Stalo se to jednou, pro ostatní dobrý vtip. Stalo se to podruhé, už otřepané jim to přišlo být. Stalo se to po třetí, ostatní se naštvali. A pak jednoho dne volá hroch: Krokodýli a né né né! Ostatní mu však nevěřili a krokodýlové doopravdy zaútočili. Kvůli hrochovi byli všichni zabiti. Ponaučení: Vtip vícekrát řečený už není vtipný. A když jde o vážnou věc, pak ti ostatní nevěří. Kunc P. VII. B

39 Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe. (John Lennon)

40 Kufřice Zase už do mě hází všelijaké věci a oblečení. Áá, říkám si, to zase někam pojedu. Jediné, co mě zajímá, je kam. Jenom doufám, že zase nezažiji něco podobného jako stanování. Tam mě pořád vytahovali z teplého auta ven a sedali si na mě. Málem jsem vypustila duši. Nebo zase někam do hor. Tam vám byla taková zima! Celou dobu jsem se třásla jako osika a ani mi nenechali žádné oblečení. Všechno si nacpali do té nafoukané skříně, která se mi posmívala a celou noc se mnou házela ze strany na stranu. Cítím, že toho oblečení není zase tak moc, a tak doufám, že pojedu někam do tepla. Avšak jaké bylo mé překvapení, když mě dali do auta a za chvíli mě opět vytahovali ven a táhli do nějaké obří budovy! Vevnitř bylo takových různých lidí a letušek? Potichu se zaraduji, jelikož můj kamarád kufr už tady prý byl. Jenom je škoda, že ho nevzali s sebou. Nejspíš byl moc svalnatý, zatímco já jsem samá výztuha. Najednou mě moji páníčci odevzdají nějaké potrhlé zmalované ženštině a ta mě potetuje! Grr, říkám si, taky mi mohla vybrat hezčí. Jsou tam samé čárky a číslíčka. Naloží mě na takový divný hejbátko a tím mě vyvezou ven. Tam mě nějací dva chlápci vezmou a hodí mě do myslím, že se tomu říká éro. Snažím se jim říct, aby nám tu rozsvítili, ale už je pozdě a zavírají za námi dveře. Vidím jen černo a černo. Když tu se najednou místnost začne třást a já si pomyslím, že odtud se už nikdy nedostanu a rozpářu se. Pak omdlím.. Honková V. VIII. A

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

NÁZEV: VY_32_Výchova ke zdraví_10_dětství, puberta, ZŠ

NÁZEV: VY_32_Výchova ke zdraví_10_dětství, puberta, ZŠ NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 3. 5. 2013 NÁZEV: VY_32_Výchova ke zdraví_10_dětství, puberta, ZŠ praktická, 6. ročník - TÉMA: Zdravý

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky.

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky. Tlusťoch karel Na dveře dnes klepal tlusťoch karel chodí k nám jednou týdně na návštěvu vždycky houkne na mámu ať jde k němu do auta máma si povzdechne vezme kabelku drží ji jako kdyby to byla ryba co

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Vedlejší věta přísudková

Vedlejší věta přísudková Vedlejší věty Druhy vedlejších vět určujeme: podle jejich větněčlenské platnosti podle spojovacích výrazů, kterými jsou připojeny k větě řídící podle vztahu jejich obsahu k obsahu věty řídící Vedlejší

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky Vstupní zpráva Jméno: xyz Datum od:.. Zprávu odešlete na kalina@mujkouc.cz Více informací na www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz Životní příběh Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství,

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém f r a n z k a f k a Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém obraze a nevydá ho. Raději skočí Markétce

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi.

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi. Část první Trik Trik Ty dvě děti, chlapci, seděly těsně vedle sebe, zmáčknuté k sobě velkými opěrkami starého křesla. Ty jsi byl ten vpravo. Teplo druhého chlapce bylo tak blízké, přesouval pohled od

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád 1. KAPITOLA Pýcha předchází pád Babi, co je to? Babička vzhlédla od práce. Pro všechno na světě, holčičko, kde jsi to našla? Na půdě, odpověděla jsem. Co je to, babičko? Babička se pousmála a odpověděla:

Více

Klegováček č.3 2015/2016

Klegováček č.3 2015/2016 Klegováček č.3 2015/2016 Úspěchy naší školy Geologické kladívko 2016 V soutěži ostravských i mimoostravských škol získal tým ZŠ Klegova 2. místo. Blahopřejeme žákům 9. ročníku Sandře Záhoranské, Míši Borovičkové

Více

Vyprávění z časů vikingů

Vyprávění z časů vikingů Leif Nordenstorm Arne syn náčelníka Vyprávění z časů vikingů K A V A P E C H ARNE, SYN NÁČ ELNÍKA Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h

Více

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se Znáte to rčení Jdi za svým snem? Patří mezi má oblíbená. O něčem snít je hezká věc, ale uskutečnit svůj sen je daleko lepší. Moje mamka snívala o tom, že si jednou otevře vlastní pekařství, a teď ho má.

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více