Lesní skřítci jsou tu i onde, většinou někde v lese a dělají, co jim přijde správné dělat. Stromíkovi zrovna přišlo správné viset jako netopýr.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lesní skřítci jsou tu i onde, většinou někde v lese a dělají, co jim přijde správné dělat. Stromíkovi zrovna přišlo správné viset jako netopýr."

Transkript

1

2

3 I. Čáp Béďa se vracel z teplých krajin. Přeletěl louku, rybník a nad lesem se vykadil. Pokračoval dál a byl pryč. Jeho kaďánek spadl do listí a zůstal ležet. Nikdo si toho nevšiml. Tedy skoro nikdo. Ale i ten, kdo si jej všiml, nevěděl zhola nic. Stromík si právě hrál na netopýra a trénoval maskování mezi javorovým listím, jemuž byl tolik podobný. Oči mu většinou svítily jasným světlem, ale když je zavřel, byl opravdu takřka k nerozeznání. Snad jen všímálci bedliví by si dokázali všimnout, že oproti lístkům, které se drží u větve jednou stopkou, se on drží dvěma útlýma nožkama. Lesní skřítci jsou tu i onde, většinou někde v lese a dělají, co jim přijde správné dělat. Stromíkovi zrovna přišlo správné viset jako netopýr. Bylo léto a svítilo Slunce. Byl podzim a pršelo. Dny se zkrátily a padalo listí. Na celou zem, i na kaďánka, co ho Béďa upustil. Listí jej přikrylo a byl pod ním schovaný, jakoby nebyl. Přišla zima a padal sníh. Přikryl listí, které předtím přikrylo celou zem. Les spal.

4 Až do jara. Sníh roztál a kapičky vody se třpytily při východu Slunce. Přicházející teplo rozpouštělo, čeho se dotklo a vše zmrzlé pukalo a praskalo. Síla Života se probudila. O něco dříve na jižních svazích, a pak už v celém lese. Vítej v novém roce! II. Stromík měl jaro rád. Miloval vůni vyrážejících pupenů. Miloval píseň růstu. No ano, opravdu slyšel, jak všechno roste. Pro jeho citlivá ouška to byl nádherný koncert. Orchestr lesních velikánů, mladých stromků, houštin, křovisek i trávy na okrajích. A k tomu rytmus praskajících ledových krystalků, padajících kapek. Sluníčko jako dirigent a vítr jeho taktovkou. Miloval všechny stromy, ale nejbližší mu byly javory. Snad proto, že jim byl tolik podobný. Usadil se zrovna na tom javoru, o němž už byla řeč

5 loni. Obhlížel větve, pupeny. Jeho pohled sjel až k zemi a náhle zvolal: Oó! Co to jeé?, dodal. Snesl se k zemi, chodil dokola a obhlížel malý klíček, vykukující v listí. Nebyl to klíček na odemykání, ale klíček, který dělá semínko, když se rozhodne vyrůst. Klíček se prodíral mezi listím a byl tak zvláštně narůžovělý a svěže zelený. Stromík takový ještě nikdy neviděl. Kdo jsi?, brumlal si pro sebe. Kde ses tu vzal?, přemýšlel. Přece jsi nespadl z nebe, růžováčku, lámal si hlavu Stromík. Klíček nic neříkal, protože neuměl mluvit, zatím. Kdyby uměl, odpověděl by, že spadl. Byl totiž tenkrát ukrytý v tom kaďánku, co upustil čáp Béďa, když letěl nad lesem. Ať jsi, kdo jsi, já se o tebe postarám, slíbil mu Stromík a letěl se porozhlédnout po lese, jestli náhodou ještě nezahlédne někde nějaký podobný klíček. Život plynul dokola. U lidí se často říká, že Život jde dál, jako by mířil odněkud někam, jakoby někde začal a někde končil. Možná protože lidé chodí a často odněkud někam, myslí si, že i Život chodí odněkud někam. V lese se říká, že plyne dokola. Na jaře vdechne se do rostlin a živí, na podzim se zas stahuje do Země. Vlévá se do mladého a staré navrací k Zemi. Dokola každý den. Nejde, žádný krok. Točí se dokola, každý rok. III. Klíček už povyrostl o píď výš, pozvedl hlavičku a pod ní se zazelenaly první lístečky. Stromík je zase tady s dobrou zpěvavou náladou: Tralalá, tralalí, dneska jsem byl na jedli. Tralalí, tralalá, větví na mě mávala Tra-la-lí?, ozval se tenoučký hlásek. Tra-la-lá?

6 Jakže? Kdože? To jsi ty?, užasl Stromík. Je s tebou řeč? No hurá! Stromík jásal, neboť si už kolikrát překládal nožičky křížem, když přemýšlel, jak se se semínkem domluví, když ono nemluví. Jenže teď už povyrostlo a jeho první slovo bylo Tra-la-lí. Budu ti tedy říkat Tralalí strom. Od té doby trávil Stromík u Tralalího hodně času. Povídal mu o všem, co jej napadlo, aby se Tralalí dozvěděl o lese všechno, co by se mu mohlo hodit. Povídali si zrána, povídali si v poledni, povídali si pod večerními červánky. V noci spali. Plynul rok, léto, podzim, padalo listí. Tralalí už tolik vyrostl, že jej podzimní listí nezavalilo. Schoval se až pod sněhem. Stromík se na něj chodil dívat a dával pozor, aby jej nějaké zvíře nezbaštilo. Malincí stromečci jsou podobně bezbranní jako malinké děti. IV. Děti se na svět vyklubou docela veliké ve srovnání se stromky, které začínají z malého semínka. Jak roky plynou, stromky se táhnou do výšky a brzy děti přerostou. Považte, kdyby děti rostly do výšky jako stromy. To by se přece ani nevešly do postele. Roztál sníh, pučely pupeny. Pučel i Tralalí, povzbuzován jarním koncertem lesního ptactva. Život jej posílal výš. Už si jej našel i vítr a tu a tam k němu promlouval. Tralalí se rychle naučil řeči stromů. Stromy mají dva hlavní dorozumívací jazyky. Řeč listí, kterou posílají vzkazy po větru a řeč kořenů, kterými se pod Zemí proplétají a posílají si zprávy, když nefouká nebo je zima a jsou bez listí. A taky, když chtějí. Stejně jako lidi, i stromy mohou, když něco chtějí. Původně růžový klíček už byl kmínkem, který dole zářil odstíny rezavě oranžovými a u konečků větví přecházel do světle zelené. Tralalí vysunul už první větvičky také do stran a začal své košatění. Už si jej všímalo okolí a on si také všímal. Od malička si všímal a byl dost zvědavý.

7

8 V. Napravo od javoru žily dva mladé boučky. Starší a mladší. Dost blízko vedle sebe. Bylo jasné, že patří k sobě. Proč mi zase stíníš? Nech toho!, houkl první. Já ti nestíním, já si tady v klidu rostu, tak mě nech, houkl druhý. Tumáš, ohnal se větvičkou zase ten větší. Pomóc, zvolal menší, který nevěděl, jak se má bránit. Tu se snesla dolů všudypřítomná sojka: Jak vám mohu pomoci?, optala se. Zavolej, prosím, Stromíka. Stromík tu byl než bys řek list. Oba Boučci se na něj obrátili a volají jeden přes druhého: On mě šlehá. On mi stíní. Já mu nestíním, já si tady jen rostu. Tak nemáš růst tak blízko. Já jsem si to nevybral, život mě tu zasadil. Tak aspoň nestiň. Trhni si kořenem. Ty si trhni. Po chvíli šla z toho Stromíkovi hlava kolem. Ti dva nebyli k zastavení. Poodlétl tedy kousek dál, díval se na ně a přemýšlel. Proč se tak hádají?, ozval se hlásek vedle něj. Jé, ahoj Tralaláčku, ani jsem si nevšiml, že jsi tady, zasmál se Stromík. Pak ale zase zkrabatil obočí a zasmušil se: Nevím. Vypadá to na nějakou člověčinu. Co to je člověčina?, chtěl vědět Tralalí. Člověčina je všechno, co k nám přichází od lidí. Kdysi tady byl jen les a ten má svůj pořádek. Pak tu ale začali chodit lidi, na výlety, na dřevo, a tak. A lidi jsou plni myšlenek a pocitů a dokážou dělat divné věci. Jako třeba být nespokojení, hádat se kvůli věcem, které nemůžou změnit, a tak. Tu a tam se nějaká člověčina zaplete do větviček, zachytí se v roští, rozpustí ve studánce a já pak nevím, co s tím. S neduhy stromů si vím rady, ale s člověčinou, to je těžké pořízení. Vždyť se na ně podívej. Tralalí se podíval na Boučky a byli pořád v sobě: Nechej mě. Ty mě nechej. Já ti nic nedělám. Děláš. Nedělám. Děláš! Ne, to ty! oháněli se, pošťuchovali, vrčeli na sebe. Stromíku, ale oni jsou přece bráškové, ne? No právě. Jak to, no právě? Bráškové by přece měli být nejlepší kamarádi, ne? Máš pravdu, měli, ale u lidí to tak často nebývá. Nad tím by si jeden šišku ukroutil. To je právě to, co já nedokážu pochopit. Proč si ti, kdo jsou si nejbližší, dokážou takhle ubližovat? A když to nedokážeš pochopit, tak s tím ani nic nemůžeš udělat?, zeptal se Tralalí. Tak nějak to asi je, odvětil Stromík. Když něco chápeš, snadněji se s tím zachází.

9 VI. Ten večer Tralalí nemohl usnout. Pořád myslel na ty dva brášky. Díval se na ně, jak spí. Tu ho napadlo, že s nimi zkusí promluvit. Poprosil vítr, aby pošimral mladšího na hlavičce. Bouček se zavrtěl, otevřel oko a už se chystal ohnat po tom starším, když uviděl, že ten v klidu spí a nic mu nedělá. Otevřel i druhé oko a pátravě se rozhlížel do tmy. Pssst!, sykl Tralalí. Promiň, že tě ruším, ale rád bych se tě na něco zeptal. Usmál se přitom tak hřejivě, že i bouček se trošičku usmál. A na co se chceš zeptat? Jestli tě to baví? A co? No to, jak se hádáte a bijete se svým bratříčkem? Bouček se otřepal při vzpomínce na odpoledne. Brrr! To víš, že mě to nebaví. Koho by to bavilo. A tak proč

10 teda nepřestaneš? Nemůžu přestat, když on nepřestane. Aha. Tralalí se zadíval do dálky a hluboce se zamyslel. Když se zase podíval na Boučka, už spal. Pssst!, sykl Tralalí, tentokrát na staršího. Bouček se zavrtěl, otevřel oko a už se chystal ohnat po tom mladším, když uviděl, že ten v klidu spí a nic mu nedělá. Otevřel i druhé oko a pátravě se rozhlížel do tmy. Promiň, že tě ruším, ale rád bych se tě na něco zeptal. Usmál se přitom tak hřejivě, že i Bouček se trošičku usmál. A na co se chceš zeptat? Jestli tě to baví? A co? No to, jak se hádáte a bijete se svým bratříčkem? Bouček se otřepal při vzpomínce na odpoledne. Brrr! To víš, že mě to nebaví. Koho by to bavilo. A tak proč teda nepřestaneš? Nemůžu přestat, když on nepřestane. Aha. Tralalí se opět zadíval do dálky a hluboce se zamyslel. Když se zase podíval na Boučka, už spal. Zůstal sám bdít pod hvězdami a mumlal si pro sebe: Jeden čeká, až ten druhý, druhý čeká, až ten první. Tak se nikdy nedočkají a pořád se jen hádají. Jen když spolu řeknou dost, budou hádky minulost. Jeden čeká, až ten druhý, druhý čeká, až ten první. Tak se nikdy nedočkají a pořád se jen hádají. Jen když spolu řeknou dost, Mohou stavět nový most. A pak si říct: Buď můj host. Dva proudy projely Tralalím od vrcholku až do kořenů. Jeden ostře studený, když pocítil bezmoc, že nemůže boučky změnit, že jim nemůže přičarovat radost ani štěstí. Že nemůže nic, pokud oni sami nebudou chtít. Druhý proud byl měkce teplý, když si vzpomněl, že oba Boučci se pousmáli, když se on na ně usmál první.

11 VII. Plynul rok, léto, podzim, padalo listí. Tralalí vyrostl, zesílil. Stromík měl radost, jak se mu daří. Rád u Tralalího sedával, povídal si s ním. Bylo vedle něj tak příjemně, teplo a milo. Přes zimu zase bděl, aby Tralalí zůstal celý a nestal se svačinou hladové zvěře. A byl tu jarní koncert, pukání a pučení, orchestr duhových paprsků, vůně nového Života. Země se rozhoupávala, Slunce prohřívalo, vítr poháněl. Pak už se Země naplno roztančila do jara a celý kraj byl svěže zelený. Nával Života přinášel radost do všech koutů lesa. Ta změna byla vždycky tak krásná a všichni se z ní těšili a všichni ji milovali. Tralalí se rozhlížel do všech stran a zdravil se se všemi v lese. Posílal pozdravy kořeny i větrem. Jééé, jaro je tu! Výkřiky se ozývaly ze všech stran, šířily se vlnami po lese tam a zase zpátky a doplňovaly koncert paprsků a praskajících kapiček. Tralalí poslouchal ten jásot a všiml si, že v té oslavě slyší jeden docela smutný, hluboký hlas, který stále opakoval: Brum, brum, běda, brum, brum, běda K tomu basu se přidávaly ještě tenké sténavé hlásky: Ó náš Děda, chudák, běda. Tralalí pošeptal vánku a hned zjistil, co se stalo. Starý dub přišel v zimě o mohutnou větev. Neunesl její tíhu se sněhem a ona upadla. Zbyla po ní díra v jeho kmeni. Starý Dub bědoval a jeho vnoučata plakala nad tou ztrátou. Stromíku!, zavolal Tralalí. Stromík tu byl, než bys řek list a divil se, že jej v tom jarním povyku Tralalí volá. Stromíku, dozvěděl jsem se, že starý Dub přišel o velkou větev a celá jeho rodina běduje. Můžeš jim nějak pomoct? Podívej se k nim, prosím. Stromík se divil, jak jen to Tralalí mohl zachytit a zjistit, když Dub byl docela daleko, ale šel. Viděl tu větev, viděl tu díru, slyšel nářek i pláč. Bylo mu jasné, že to je Život a nezmůže nic. Vrátil se k Tralalímu a povídá: Starý Dub dal život svým synům a dcerám a skrze ně dále svým vnukům a vnučkám. Podělil se o svou sílu, život rozmnožil. Zestárl a slábne. Tak plyne Život, stále dokola.

12 Tralalí se zadíval do dálky. Vždycky když to udělal, znamenalo to, že hluboce přemýšlí, že nevnímá nic kolem sebe a nic pro něj neexistuje kromě toho, na co zrovna myslí. Život dává, život bere. Pocítil radost i smutek a uvědomil si, jak blízko vedle sebe oba pocity žijí a jak se střídají. Žádný z nich netrvá věčně Haló, Tralalí!, vytrhl jej Stromíkův hlas. Co se děje? Ále, nic, navracel se z úvah Tralalí. Jen mě napadlo, jak blízko vedle sebe žijí radost a smutek Díky, že jsi se zastavil. Užívej jara! Tralalí se usmál na Stromíka. Stromík se usmál taky a vrátil se do jarního jásotu. VIII. Jaro bylo krásně vlhké i teplé a celý les bujně rostl. I léto bylo plné spokojenosti. Jen v jednom koutě stále hučelo: Brum, brum, běda! Brum, brum, běda! A k tomu: Chudák, běda, ó náš děda! Možná, že byl Tralalí mladý, anebo že byl zvědavý, anebo možná byl tolik vnímavý, zkrátka nebylo mu to lhostejné. Rád kolem sebe viděl radost a spokojenost. Počkal, až se setmí a všichni půjdou spát. Jako už dříve, požádal větřík o pomoc. Probuď prosím starého Duba, abych si s ním mohl promluvit. Větřík se neslyšně prohnal lesem a třikrát se obtočil kolem koruny starého Duba. Starý Dub pomalu otevřel oči: Proč mě budíš? Dost, že den mám plný žalu, ještě abych v noci bděl? Odpusť, starý Dube, pospíšil si Tralalí. To já jsem vítr požádal, usmál se a záře jeho úsměvu dosáhla až k Dubu. Také se pousmál, poprvé tento rok. Chtěl jsem s tebou mluvit, starý Dube. Od jara slyším tvůj nářek a nářek tvé rodiny. Vím, že jsi přišel o mohutnou větev, ale Stromík mi říkal, že tak plyne Život. Jenže ty už půl roku naříkáš. Proč? Stromík má pravdu, Život plyne. Ale je jiné to pozorovat a je jiné to zažívat. Je příjemné být mladý a zažívat, jak sílíš. Je jiné být starý a zažívat, jak slábneš. Hmmm, to chápu, odmlčel se Tralalí. Pak se zamyslel a dodal. A to naříkání ti pomáhá? Léčí tě? Posiluje? Vrací ti mládí? Nastalo ticho. Dlouhé ticho, ve kterém mlčel Dub i Tralalí. Dub vzpomínal na celý půlrok naříkání a snažil se zjistit, jestli mu pomohlo, jestli jej vyléčilo, jestli jej posílilo nebo mu vrátilo mládí. Jedenkrát, dvakrát, třikrát si v paměti promítal celý půlrok a čím déle, tím víc se cítil zahanben. A pak i hanba odplynula a Starý Dub se podíval směrem k Tralalímu. Děkuji ti. Děkuji

13 ti, že jsi mě vytrhl z mého smutku. Nechal jsem se chytit do pasti lítosti nad svým neštěstím a málem jsem přestal žít. Děkuji ti, že jsi mě z ní vytrhl. Od teďka budu zase dobře spát. Bylo vidět, že Starý Dub našel zpátky svůj Život. Spokojeně usnul a od té doby byl zase pevným starcem, hlavou svého rodu. To Tralalí ještě dlouho nemohl usnout a žasl nad proměnou, kterou uviděl během jediné noci. Myšlenky mu pořád běhaly po celé koruně a skládaly se do veršů. Byl jeden dub Žalem málem zhlup Nebylo mu pomoci Upadl do nemoci Nahlodal ho zub. Kousl ho zub lítosti Kousl ho až do kosti.

14 Sebelítost je trnitá V životě je kalamita Hned ji vyžeň ven Život do svých rukou vem. IX. Když počítáme i první podzim, kdy Tralalí ležel jen jako semínko v listí a čekal na jaro, byl už v lese třetím rokem. Díky jeho úsměvu už o něm kdekdo věděl a díky jeho zvídavým otázkám se leccos v lese změnilo. Stromík byl rád, že na něj dal první dvě zimy pozor a pomohl mu vyklubat se na svět. Tralalí byl rád, že se narodil v tak pestrém koutě světa. Asi by byl rád, kdyby se narodil i kdekoli jinde. Letošní podzim byl nejbarevnější z těch, co zatím zažil. Hltal všechny barvy, které viděl a cítil, aby na ně mohl přes zimu vzpomínat a splétat z nich krásné sny za dlouhých zimních mrazivých nocí. Cítil se tak naplněný Životem, jak jen mu to jeho útlé tělo dovolovalo. Byl tu ještě jeden strom, který byl toho podzimu snad nejšťastnější ze všech. Byl to Starý Dub. Ano ten, který přišel o větev a pak málem všechno utopil v sebelítosti. Právě proto, že poznal, jaké je být ztracený, si tolik vážil toho, že se dokázal zpátky vrátit do Života a užíval si teď každý okamžik každého dne. Zářil ve své mohutnosti ještě dlouho poté, co všechny listy opadaly a stromy kolem se divily, kde se v něm bere tolik Života. On se jen smál a všem odpovídal: Život je všude. Kolik jej dokážeš přijmout, tolik ti dá. Jen málo stromů mu rozumělo. Protože neprožili, co prožil on. Možná jen on a Tralalí byli jediní, kdo rozuměli. X. Byla zima. A ještě chvíli a pak zase koncert jara a Tralalímu začal čtvrtý rok života v lese. Ten rok se poprvé setkal s člověčinou na vlastní kůži. Byl májový den a už zdálky uslyšel hlasy, které nikdy předtím neslyšel. Mluvily jakousi řečí, brebentily a bylo jich všude plno. Dva malí a dva velcí dvounožci přicházeli pěšinkou. Větší kráčeli, menší pobíhali a poskakovali. Kousek od Tralalího se zastavili a posadili do mechu. Bylo

15 cítit, že jsou rádi v lese, ale taky bylo cítit, že tam nejsou doma. Tralalí si všiml, že jejich pohyb nesplýval s krajinou stejně jako pohyb lišky, jelena či veverky. Tak nějak přečnívali. Posadili se do mechu a z batohu vytáhli svačinu. Pojídali a popíjeli a živě si povídali. Ti větší se po jídle natáhli do mechu, menší se rozeběhli po okolí, honili se a dováděli. Tu si jeden z nich všiml Tralalího. Podívej! ukázal prstem, aby i ten druhý viděl, na co ukazuje. Takový strom jsem ještě nikdy neviděl. Pojď se tam podívat. Rozeběhli se k Tralalímu a dívali se na něj. Pak si sáhli i na jeho kůru, protože byla úplně jiná, než od jiných stromů. Tralalí se na ně usmál svým laskavým úsměvem. Hned na to mu došlo, proč mu přišlo, že nezapadají do krajiny, jako jiní tvorové. Oni totiž ten jeho úsměv neviděli ani necítili. Vůbec nevnímali řeč jeho ani řeč ostatních. Uměli mluvit, ale neuměli naslouchat. Ó, jaký to musí být život!, napadlo Tralalího. Umět mluvit, ale nemoci slyšet! Jeden z těch dvounožců řekl: Podívej, jak má hladkou kůru. Co kdybychom tady vyřezali naše jména? Na památku. A pak se přijdeme podívat za několik roků a uvidíme, jak budou vypadat. To je skvělý nápad!, zajásal druhý. Máš nůž? Teď se Tralalí poprvé v životě polekal. Cože? Nůž? Řezat do mé kůry? To snad ne!. Rychle začal přemýšlet a pokusil se zavolat: Halóóó, nechci, abyste do mě řezali!!! Bohužel se mu potvrdilo, co prve pocítil. Ti dvounožci uměli mluvit, ale neuměli slyšet. Zmocnila se ho panika a zakřičel po větru i po kořenech do všech směrů: Pomóóóc! Zvedl se vítr, země se lehce zachvěla a už tu byla všudypřítomná Sojka: Jak vám mohu pomoci? Chtějí do mě řezat, ale já nechci. Tomu já ale pomoci neumím, zapískala Sojka. Tak zavolej Stromíka, ale honem!, pobídl ji Tralalí. Než bys řek list, byl tu Stromík a už viděl, jak dvounožec vytahuje nůž a blíží se k Tralalímu. Poprvé viděl Tralalího staženého strachem a věděl, že musí rychle něco udělat, ale honem nevěděl co. A pak ho napadlo poprosit o pomoc celý les: Kdo slyšíš můj hlas, povšimni si nás! Tralalí je v nesnázi, jeho Život uchází. Přišel k němu Dvounož, kdo můžeš, tak pomož! První jej uslyšel vítr, který tak rád poslouchal Tralalího písničky. Jak se přihnal, tak tu byl, dokola se zatočil. Čepici dvounožci srazil z čela, že odlétla mu jako včela a zapadla do listí. Co to? odfrknul dvounožec.

16 Udělal pár kroků, shýbl se pro čepici. Nasadil si ji na hlavu a už se zase blíží k Tralalímu, aby dokončil, co si usmyslil. Teď se však probrali dva Boučci. Ti bráškové, co se kdysi tolik hádali. Teď se do sebe zaklesli a zkřížili dvounožci cestu: Nechej ho být!, křikli na malého Dvounožce. Jenže Dvounožec neslyšel ani je. Nebyl dost silný, aby je dokázal odstrčit, ale byl dost hbitý na to, aby je dokázal obejít. A stromy bohužel chodit nemohou, takže Boučci mohli jen bezmocně přihlížet, jak se kolem nich protáhl a už je zase o krok blíž k Tralalímu. Cožpak ten Dvounožec nic nepochopí?, zoufal si Tralalí. Vtom se ozval z dálky hluboký hlas: Chytrému napověz, hloupého trkni. Když nechce pochopit, ať okusí sílu lesa. Byl to Starý Dub. Stál na kopci v celé své kráse a zahřímal: Ty jsi mě navrátil k Životu a já ti teď ukážu, zač je toho Starý Dub. Přes dvě stě let jsem srostlý se Zemí a žádné lidské pískle nenechám, aby ublížilo mému kamarádovi. Bratři a sestry, držte se! Na ta slova se zapřel do Země a zatřásl svými mohutnými kořeny. Země se začala otřásat. Velcí dvounožci nadskočili a malí se polekali: Zemětřesení! Pomóóóc! Starý Dub se zapřel ještě jednou a zatřásl podruhé. Země se opět zachvěla. Dvounožci vyskočili na nohy a vyrazili úprkem nazpět pěšinou, kterou přišli. Sojka je vyprovázela s hlasitým pískotem a vítr je do zad poháněl. Třetího třesení nebylo třeba. V té chvíli se Tralalí rozplakal. Plakal, aby vyplakal napětí ze strachu, který prožil. Plakal také štěstím. Opět tu byl žal i radost tak blízko vedle sebe. Díval se na něj Starý Dub, dívali se Boučci, díval se Stromík a všichni kolem. Všichni se najednou cítili propojeni. Tralalí se mezi slzami usmál a tiše zašeptal: Děkuji vám, kamarádi. Děkuji vám z celého srdce. Kamarádi! Stromík byl rád, že všechno dobře dopadlo. Boučci byli hrdí, že dokázali spojit své síly a Starý Dub? Ten měl snad největší radost ze všech. Jednak z toho, že Tralalímu mohl oplatit jeho pomoc a jednak proto, že po letech zase jednou pocítil, že je stále plný síly, a když o něco jde, umí i Zemí zatřást. Jak se blížil večer, všechno pomalu utichalo. Jen Tralalí byl stále plný dojmů, neboť ten den toho bylo spousta, co zažil poprvé. Poprvé zažil strach a cítil, jaké to je, když je v ohrožení. Poprvé zažil, že ho někdo

17 neslyší, že mu nerozumí a že mohou být bytosti, se kterými se prostě nedomluví. A zase jím projel ostrý chladný proud, když si to uvědomil. A zase jej provázel i měkký teplý záchvěv, když si uvědomil, že má v lese opravdové kamarády. I když je cizí, je tady doma a je milován. A opět mu myšlenky skákaly a skládaly se dokola, až z toho vznikla další písnička.

18 Zažil jsem strach a bál jsem se smrti Bál jsem se cizího, že mě rozdrtí. Však zjistil jsem, že nejsem sám Že jsem tu doma a že patřím k vám. Můžu se bát a nevědět kudy kam Můžu mít strach a přece jsem milován. Já jsem tak rád, že patřím k vám Děkuji, že kamarády mám. XI. Celou zimu měl Tralalí o čem přemýšlet. Přemítal o tom, co všechno už prožil a jak jej každý nový zážitek proměnil. Uvědomoval si, jaká kouzla dělá upřímný úsměv a zájem o štěstí druhých. Prožil si, jak dokáže někoho pohltit strach, že neví, kudy kam. Poznal, že i když se dva Boučci často hádají, dokážou v pravé chvíli držet pospolu. A poznal, že ve vypjatých situacích se objeví síly, o kterých by si třeba ani Starý Dub nemyslel, že je má. Jak Život hýbe bytostmi a jak malé drobnosti hýbou Životem. Jeden úsměv, jeden výkřik Sojky, jedno rozhodnutí projevit se anebo mlčet. Jak říkal Stromík, všechno to stále plyne dokola, dokola, dokola a my nevíme, kam. Účastníme se toho velikého koncertu Života a hrajeme v něm svou píseň. XII. Pátým rokem přerostl Tralalí už výšku dvounožců, kterých od onoho májového dne potkal ještě několik. Nejprve se jich bál, ale později si zvykl a poznal, že jsou podobně pestří jako stromy a že je mezi nimi spousta bytostí se srdcem na pravém místě.

19 Tralalí cítil, jak dospívá a začal se více zajímat i o to, co je vlastně zač. Vymýšlel si na sebe nejrůznější hry a zkoušky. Prosil vítr, aby ho zkoušel ohnout a trénoval svou pevnost i pružnost. Chtěl se naučit, jak dokázat co nejvíce větru zadržet, ale chtěl se taky naučit, jak zůstat pružný, aby se nezlomil. Trénoval i své kořeny a zkoušel dělat Zemětřesení, jako to zažil od Starého Duba. Jeho kořeny však byly zatím natolik mělké, že sotva dokázal pohnout kamínky kolem sebe. Však byl na světě teprve pátým rokem a to je pro většinu stromů pořád věk dětství. Tralalí ale sílil docela rychle a bylo cítit, že už brzy bude klepat na brány dospělosti. Ještě jedna věc ho docela bavila. Zkoušel vysílat zprávy tak, aby dokázal zaměřit přesně na nějaký strom a jeho vzkaz se dostal přesně k němu a nikam jinam. Boučci se jej ptali, k čemu je to dobré. To nevím, odvětil Tralalí. Někdy prostě můžeme trénovat věci i jen proto, že nás to baví. Možná se to jednou sejde a možná ne. Pátý rok byl neobyčejně suchý. Tu poznal, jak borovice, zvyklé na sušší půdy, mají kořeny hlouběji v zemi a i v suchu najdou dostatek vláhy. Jiné stromy zase sucho snášejí hůř. Inu, každý jsme jiný. Každý jsme jiný. Ale líp bylo stromům, které byly pospolu v lese. Stromy samotáři, kteří neměli stín od ostatních kamarádů, trpěly suchem daleko více. Jinak ten rok uplynul klidně a byl tu podzim, padalo listí, padal sníh a byl tu mráz. Byla tu tichá píseň zimy. XIII. Už je tu zas orchestr kapek Duhových kapek Ten jarní zmatek mám tak rád Je nový rok, Já jsem tu zas A je tu i můj kamarád Tralalalí, tralalalá, tralala už nám končí mráz Je tady jaro, svítí Slunce a Život pučí v nás, Tralalalí!

20 Tak vstoupil Tralalí do šestého roku s novou písní a ten rok byl divoký jako hejno hus. Už dávno je sledoval, jak proudí tam a navrací se sem. I ony plynou, říkával Stromík. Kousek vedle Tralalího rostla jedlička. Byla o něco starší a právě toho jara poprvé jí vyrašily pupeny, které byly jiné, než pupeny pro další větvičky. Však se toho polekala a hemžila se, jak ty divoké husy, až musel Tralalí zavolat Stromíka. Stromíku, co se to s Jedličkou děje? Můžeš jí nějak pomoct? Stromík se posadil k Jedličce a ona spustila: Co je, co je, co je? Co to je? Pupeny úplně napučeny a větvičky to nejsou a nebudou. Co to je? Co to je? Co to je?, opakovala celá vylekaná. Stromík se podíval a pak se širokým úsměvem povídá: Ale vždyť to jsou pupeny na šišky. Ty budeš mít šišky. Poprvé budeš mít šišky! Čekal, že se Jedlička rozzáří nad tou radostnou novinou, ale místo toho viděl, že se lekla ještě víc. A než se jí stihl zeptat, co jí vylekalo, sama spustila: Ale vždyť já nevím, co jim mám dát? Komu? No přece těm semínkám v šiškách. Co jim mám dát do života? Byla celá smutná a vzlykala a vzlykala. Stromík kroutil hlavou a Tralalí kroutil korunou. Rád by Jedličku nějak potěšil, ale sám nevěděl, jaké to je mít semínka a nikdy ho nenapadlo, co by jim chtěl dát do života, až je jednou bude mít. Vlastně ho nikdy nenapadlo, že by to bylo něco, o čem se má přemýšlet. Tak čekal, co na to Stromík. Stromík seděl u Jedličky a čekal, až se uklidní. Když už to vypadalo, že se jí to povedlo, povídá: Však máš ještě čas. Ptej se starších, ptej se kolem, co dávají do semínek jejich dětem. Pak si sama vybereš. Jedlička poslechla jeho radu a posílala po větru i pod Zemí otázky na všechny strany. A všechny stromy, jak kdo uměl, jak kdo věděl, posílaly zprávy zpátky. Jeden lásku, druhý krásu, třetí sílu, čtvrtý pevnost, pátý výšku, šestý sen, sedmý místo za kopcem. Každý radil něco a bylo toho mnoho. Jedličce šla z toho koruna kolem a divoce mávala větvemi, jak si nevěděla rady. Tralalí všechno slyšel a hned mu bylo jasné, že si stejně každý musí vybrat podle sebe. Vždyť jsme každý jiný. A tak za tiché noci složil Jedličce písničku.

21 Prosím milou Jedličku Poslouchej mě chviličku Mám pro tebe písničku Chci potěšit dušičku Tvou vylekanou Pár let, co tu rostu z hlíny Vidím, že jsme každý jiný Můžeme si nechat radit Můžeme se s někým vadit Nakonec však musíš sama Říct si, jaká budeš máma Nedívej se tolik ven Poslouchej svůj vlastní kmen Poslouchej svůj vlastní hlásek Neboj se už ani vlásek Buď zkrátka jen Jedličkou Svých semínek matičkou.

22 Tralalí šeptal slůvka za sebou, jak přicházela. Ani nevěděl, odkud se vzala, ale nechal je přicházet. Jak šeptal, Jedlička poslouchala a jak poslouchala, její větve se zklidňovaly. Cítila se čím dál více sama sebou a pochopila, že Jedlička je jedlička a nemůže svým semínkům dávat to, co jim dávají břízky, buky nebo borovice. Pak už nejančila, jen rostla, povídala si sama se svými pupeny a dávala semínkám v šiškách sebe samu. Tak byl šestý podzim krásný a Tralalí poprvé zblízka viděl, jak se množí stromy a jak se množí Život. XIV. Semínka Jedličky se rozlétla do různých koutů. Byla tu zima, byl tu sníh a byl tu mráz. A byl tu jarní koncert a sedmý rok. Nikdo nevěděl, kdy se to stane, ale stalo se to právě teď. Tralalí byl rád za zkušenost, kterou zažil předchozí rok s Jedličkou, protože toto jaro se mu přihodilo totéž, co jí. Na jeho větvích se objevily pupeny, které byly jiné, než ty, co dosud znal. Byl vděčný, že se nemusel bát a věděl už, co si počnout. Zjara si hodně povídal se všemi kamarády kolem. Povídal si s Boučky, které už taky vyrostly, povídal si s Jedličkou. Povídal si i se Starým Dubem a povídal si samozřejmě i se Stromíkem. Jeho pupeny postupně začaly pučet, pak rozkvétat. Nikdo jej neznal a nikdo nevěděl, jak budou vypadat. Proto byl celý les překvapený, když se z jeho květů vyklubaly zvonečky pestrých duhových odstínů od fialové, přes modrou, žlutou až po červené žíhání. Óoo!, užasl sám Tralalí nad tou nádherou. Nebyl pyšný na své barvy. Spíš najednou cítil závazek a už více chápal Jedličku a to, jak byla vystrašená. Vždyť jak si má být jistý, co je to nejlepší, co může svým semínkům dát. A tak nadešel čas, kdy se ponořil do svých myšlenek a vzpomínek a kdy si procházel všechny své zážitky a zkušenosti.

23 Postupně viděl, že se z jeho květů stávají plody, které mají semínka jako paraplíčka a viděl, že je možné, že se dostanou do dalekých krajů. Když už byl nejvyšší čas, rozhodl se, že svou zprávu semínkům předá tak, jak to uměl nejlíp, v písničce.

24 Tvoř se, krásná písničko Pro mé milé paraplíčko Vysílám tě do světa Dej mi moudrá slova Ať mi přijde dobrá věta Prosím tě teď znova Dám ti radost, něhu, lásku, Úsměv vřelý na provázku. Dám ti sílu, pevnou vůli. Kamarády po okolí. Hlavně věz, že patříš k nám, Že jsi stále milován. Pečlivě vdechl písničku do všech svých paraplíček, obalil je svým zářivým úsměvem. A pak už jen čekal na podzimní vítr. Ten přišel 14. října sedmého roku. Tralalííííííí!, vykřikl Tralalí. Slyšel to celý les, Boučci, Jedlička, Starý Dub i Stromík, který se přišel podívat a pak už zadul vítr a paraplíčka se jedno po druhém vznesla vzhůru, nad koruny stromů a vznášela se výš a pak do všech koutů světa. Každé z nich mělo v sobě ukryté všechny písničky, které Tralalí složil a každé z nich je zpívalo tam, kde vyrostlo. Na všech těch místech bylo měkce teplo a milo a Tralalí semínka tam vzklíčila a skládala nové písně plné radosti, moudrosti a přátelství.

25

26 Tralalamandala.cz Tvoříme, aby lidé kvetli! Petr Kubala a Zdenka Malotová tvoří k inspiraci, pro radost, moudrost, zdraví a odvahu. Sdílíme to, co žijeme v různých projektech: přírodní život z pohledu ženy, živá strava (raw), články, semináře, recepty vědomá komunikace s dětmi, tvoření příběhů, pohádky, články, semináře inspirace pro lidi, kteří chtějí levně, ekologicky postavit domek a žít blíže přírodě zážitková pedagogika a přírodní výchova, metodické semináře radost a moudrost do života, rozcestník našich projektů, kalendář akcí, nabídka seminářů, knihy a cd na prodej Budeme rádi, když se mrkneš. Budeme rádi, když se ozveš. Petr: sradosti@tralalamandala.cz Zdenka: zmalotova@centrum.cz Budeme rádi, když rozkveteš.

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou Jak chaloupka přestala být opuštěná Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou chaloupkou. V chaloupce jednou vymetla Ctibůrkova maminka pavučiny, tatínek ji vybílil zevnitř i zvenčí,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

11 ŠIBALOVÉ 12 TŘI VEVERKY

11 ŠIBALOVÉ 12 TŘI VEVERKY 10 NEBESKÁ ŠKOLA Jeden drak se přihlásil do nebeské školy. Má tři hlavy, řekl si učitel, tak uvidíme, která z nich je nejchytřejší. A dal drakovi otázku: Proč ve dne nesvítí hvězdy? Co se mě ptá, na to

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Veselé sluníčko Mateřská škola Okružní 917, 735 14 Orlová-Lutyně

Veselé sluníčko Mateřská škola Okružní 917, 735 14 Orlová-Lutyně Veselé sluníčko Mateřská škola Okružní 917, 735 14 Orlová-Lutyně Motto: Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské škole R.Fulghum (americký psycholog a spisovatel) JARO 2013 Jaro! Jaro!

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Pravidla přátelství Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Original title: Código amistad Copyright 2015 Disney Enterprises, Inc. Vydalo nakladatelství EGMONT ČR, s.r.o., Žirovnická 3124, 106 00

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Trpaslíci se vraceli domů po celodenní dřině v diamantových dolech.

Trpaslíci se vraceli domů po celodenní dřině v diamantových dolech. 1 SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ Ach, to léto! Trpaslíci se vraceli domů po celodenní dřině v diamantových dolech. Každý nesl v jedné ruce krumpáč a v druhé kyblík. Jak tak pochodovali lesem, hřálo je do zad

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

VÁNOČNÍ OZDOBA - ZVONEČEK MOTIVACE: PŘEČTENÍ POHÁDKY O KOUZELNÉM ZVONEČKU

VÁNOČNÍ OZDOBA - ZVONEČEK MOTIVACE: PŘEČTENÍ POHÁDKY O KOUZELNÉM ZVONEČKU VÁNOČNÍ OZDOBA - ZVONEČEK MOTIVACE: PŘEČTENÍ POHÁDKY O KOUZELNÉM ZVONEČKU VÝROBA VÁNOČNÍCH OZDOB (ZVONKŮ) DLE ŠABLON. VYBARVĚTE ZVONKY, VYSTŘÍHNĚTE JE A SLEPTE. KAŽDÝM PROVLÉKNĚTE ŠŇŮRKU, NA KTERÉ UDĚLEJTE

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své velké bílé knihy. Napsal několik stránek, ale Pepík pořád

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství IV. obraz 1928 Pohled najeden zámeček v Horních Rakousích. Berta a já rozmlouvající na okraji lesa. Já: Tři roky jsou tomu již, co od

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní.

Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní. O Bílé Karolíně a Černé Karolíně Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní. Byly ještě malé a obě se jmenovaly Karolína. Jenomže té nevlastní říkali lidé ve vsi Bílá Karolína,

Více

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková,

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Čs1/02 Voda a její proměny Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Rozmanitost přírody Cílová skupina: 1. ročník Klíčová

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu.

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu. KAPITOLA 1 Můžeš si kousek poposednout? zeptala se Louisa, když přišla do obýváku. V ruce držela misku brambůrek. Frankie, který seděl na pohovce, se kousek posunul a při skl se na Charlieho. Dál už nemůžu,

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství 1 Veronika Langerová Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství Pro všechny kluky a holky, kteří mají rádi dobrodružství 2 Jak vítr unesl dráčka Listáčka Byl podzim. Ze stromů padalo listí a Mikuláše

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Zvláštní děťátko Chany 9 2. Chanin dar Bohu 13 3. Uši k slyšení 17 4. Samuelova služba 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará.

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více