Tereza KMOCHOVÁ, lyžařka Dobrý den. Lucie VÝBORNÁ, moderátorka A Tomáš Pazdera, snowboardista. Dobrý den.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tereza KMOCHOVÁ, lyžařka -------------------- Dobrý den. Lucie VÝBORNÁ, moderátorka -------------------- A Tomáš Pazdera, snowboardista. Dobrý den."

Transkript

1 Zdroj: ČRo Radiožurnál Datum vydání: Rubrika / pořad: 10:05 Host radiožurnálu Tereza Kmochová, Tomáš Pazdera a Kateřina Prokšová hosty Dopoledního Radiožurnálu Posloucháte Dopolední Radiožurnál a moji hosté jsou ve studiu hned 3 a celkem tady máme 6 zlatých medailí. Z Deaflympiády v Rusku je přivezli lyžařka Tereza Kmochová. Dobré dopoledne. Dobrý den. A Tomáš Pazdera, snowboardista. Dobrý den. Dobrý den, dobrý den. A společně s námi je ve studiu maminka a trenérka české reprezentantky Kateřina Prokšová. Zdravím i vás, dobrý den. Dobrý den. Tak co dělají sportovci po tak úspěšné sezoně. Terezo. Co dělají sportovci, když mají úspěšnou sezonu za sebou? No většinou odpočíváme, ale já nemám čas na odpočinek, protože já dělám bakalářskou práci a mám na to vlastně jenom měsíc a už mám docela nůž na krku a nevím, jestli to stihnu, ale vypadá to, že jo. Říká studentka v oboru molekulární biologie, říkám to dobře? No molekulární biologie, no. Molekulární biologie, bakalářská práce za měsíc, budeme vám držet palce. Děkuju. Tomáši, co vy? Tak popravdě já většinou jenom slavím, takže jako...

2 To už slavíte třetí týden?... protože tohle to je výjimečná událost, ale zase vzhledem k tomu, že jsme absolvovali hodně tréninků a i docela nás to i psychicky i fyzicky zatížilo, takže máme takovou pauzu... takže, ale popravdě to už spíš jenom že všichni chtějí, abysme se, abysme si to užili a slavíme to jenom. Tak jediný, kdo by tady teoreticky mohl odpočívat, je Kateřina Prokšová, maminka Terezy a trenérka. Tak co, děláte to? Já tedy trochu odpočívám, to je pravda, ale taky se snažím pomáhat, kde to jde a také je potřeba připravit postupně trénink a všechny záležitosti ohledně přípravy na příští sezonu, takže se snažíme dělat všechno tohle a dát dohromady všechny resty, které se naskládaly za celou zimu. Takže nikdo neodpočívá. Naši úspěšní reprezentanti z Deaflympiády v Rusku Tereza Kmochová, Tomáš Pazdera a jejich 6 krásných zlatých medailí jsou dnes ve studiu Radiožurnálu, a jestli se chcete na něco zeptat, pošlete nám, prosím, otázky na Posloucháte Dopolední Radiožurnál. Tereza Kmochová, Tomáš Pazdera, to jsou naši reprezentanti, Tereza v lyžování, Tomáš ve snowboardu a maminka Kateřina Prokšová, trenérka jsou dnes se mnou ve studiu. Deaflympionici, to jsou sportovci se sluchovým postižením. U Terezy víme, že vlastně má 100 % ztrátu sluchu na obě uši. Jak jste na tom vy? Tak já mám popravdě taky skoro 100 %, přesně teda 99,9, ale jako jsem na tom stejně jako Tereza. Já si neumím představit, jak je to limitující pro váš sport. Můžete mi to vysvětlit, Terezo? Lyžování. No, já jsem se s tím narodila, takže vlastně s tím žiju celej život a nevím, jestli to je pro mě nějak limitující, já žiju úplně normálně a nemám s tím vůbec žádný problém. Jenom akorát asi déle trvalo, než jsem se naučila mluvit a vlastně komunikovat s těma lidma v mým okolí, ale zatím je to pořád dobrý. Já jsem na lyžích jezdila, sice nemám tolik medailí jako vy, ale vím, že občas z té vysílačky nahoře člověk potřebuje něco slyšet, tak jak to děláte? No, je to pravda. Já prostě potřebujeme komunikovat s těma vysílačkama a právě někdo musí být přímo u mě na tom kopci, kterej mi zprostředkuje ty zprávy v tý vysílačce a většinou je to teda máma nebo táta nebo prostě i ty lidi, se kterýma trénuju a oni mi to vždycky přeložejí.

3 Co říkáte, Terezo, co říkáte, co říkáte Tereze, maminko? No je to přesně tak, jak Terka říká. Já se snažím vždycky přetlumočit to, co se z vysílačky vysílá. Takže se snažím Terku honit na kopci a být pořád co nejvíc s ní. Před startem jsme vždycky domluveni, že ten prostě jeden z nás, buď já nebo Standa bude, nebo prostě kdokoli jiný, kdo nám může pomáhat z ostatních trenérů, takže je to tak, jak Terka říkala. A jak je to s tím zvukovým signálem třeba nebo jak se startuje vlastně? No startuje se, tak nesmíme... hodiny, kde to vidět ten čas toho startu a když už tam prostě nejsou, tak řekneme před tím startem tomu startérovi, aby mi ukázal nějakej a pak 5, 4, 3 a takhle odpočítávat těma prstama, ale no... A pak mávne. Prosím? Pak mávne. No, no, no. A my máme takovej limit, že můžeme odstartovat kdykoli od 5 do 0, takže já většinou startuju na 3. Nějak to neřeším ani. To říká mladá žena, která z Deaflympiády přivezla 5 zlatých medailí v lyžování a kdyby byly ještě nějaké další disciplíny, asi by přivezla i další, Tereza Kmochová. Tomáši, jak to máte vy na startu? Je to podobně třeba? Ne. U mě je to takový trošku obtížnější, protože na startu je nás víc, takže tam startér, který je vždycky za náma, tak vždycky jenom začne nám mluvit a vzhledem k tomu, že s trenérem a společně s celým snowboardcrossovým týmem jsme jakoby natrénovali, jak vnímat nebo jak reagovat na to, když třeba startér začne mluvit a připravovat ke startu. Ale ten snowboardcross je v podstatě trošinku jednodušší v tom, že pokud je ten člověk už dřív připravenej, tak může vystartovat dřív než i třeba slyšící lidi. Já jsem na to, kolik máte zbytku sluchu ptala proto, že třeba nevím, jestli to nepřináší i nějaké problémy s rovnováhou třeba? Je to pravda, vlastně já občas jako mám problém, když jako sundám sluchadlo, takže neslyším vůbec nic. Ale my jsme teďko s trenérama jako trénovali nějakou dobu, takže pak jsem ten problém neměl. Deaflympiáda se jede bez sluchadla.

4 Ano. Tam je to, prostě nesmíte. Nesíme tam mít sluchadlo. Takže je lepší jako jste to říkal vy, Tomáši, že je lepší trénovat bez, protože pak už člověk jede normálně. Přesně tak. Já si myslím, že i jako sportovci by i měli vědět, že na závodech jsou jiné jakoby motivace, jiný nervy, takže i na těch závodech, na těch závodech musejí prostě trénovat i bez sluchadla. A když už jsme zmínili nervy, jste nervozní před startem? Tereza je favoritka všech deaflympionických soutěží, tak jak? No já jsem právě strašně nervozní, protože já si nesmím udělat třeba... a z toho pramenila ta nervozita, protože jinak by mě konkurenti mohli ohrozit, já jsem prostě šla za tou zlatou medailí, kterou jsem chtěla a no byla jsem strašně nervozní i normálně podlamovaly kolena na startu, ale ustála jsem to a dopadlo to dobře. No lépe to dopadnout nemohlo. Terezo, co děláte, tedy pardon Kateřino, co děláte, když vidíte, že vaše dcera je na startu nervozní? No přiznám se, že jsem se snažila zmizet, jak nejrychleji to šlo, abych tu nervozitu ještě nezvýšila. Jinak se, jsem se snažila Terce říct, aby byla naprosto v pohodě, že všechno je dobré, prostě naladit ji, ji na dobrou notu, ale opravdu jsem se snažila prostě z toho startu zmizet nebo z toho předstartovního pole zmizet co nejdříve, abych na ní tu nervozitu, která byla i ve mně pochopitelně, tak abych to nepřenášela i na ní. A taky tady asi musím zmínit obrovskou pomoc a vynikající práci našeho fyzioterapeuta Kryštofa Kuby, který se Terky vlastně ujal v těchto předstartovních situacích a opravdu úplně senzačním způsobem se snažil veškerou nervozitu rozptýlit, nechat Terku zapomenout na všechny tyhle ty předstartovní stresy a prostě pomoct jí natolik, aby byla v pohodě a skutečně se na tom startu mohla odpíchnout a veškerou nervozitu nechat za sebou. A fakt je, že potom teda předvedla úplně skvělý jízdy, takže jsme byli hrozně rádi. Hezké dopoledne s Radiožurnálem, který dnes hostí naše deaflympioniky Terezu Kmochovou, Tomáše Pazderu. Teraza je lyžařka, Tomáš je snowboardista, dohromady máme na stole 6 zlatých medailí. Tak pojďme na Deaflympiádu pro ty, co nikdy nebyli na olympiádě pro sluchově postižené. Jak moc se liší od té opravdové? No, popravdě liší se hodně medializace, tam jako třeba například v Soči, tam je veliká návštěvnost a na druhou stranu Deaflympiáda, olympiáda pro sluchově postižený, tam je mnohem míň jakoby závodníků, protože jako i možná i ta atmosféra je trošku jiná než jako na tý olympiádě.

5 Takže nemám čekat takovou jako velkou akci? Musím říct, že když jsem byl na jiný Deaflympiádě, tak tahle Deaflympiáda, Deaflympiáda byla poměrně dost jakoby i zajímavá, myslím si, že i nám se to líbilo, myslím, že i všichni kejvají, že jo. A já si myslím, že já jsem si to docela i náramně užil. Terezo, jak je to u profíků, u profesionálů sportovců víme, mají velké týmy, hodně sponzorů, hodně peněz, jak to máte vy? No, my máme malej rodinnej tým, takový skromný, ale je fakt, že u těch zdravejch a prostě se stane, že my všeho, co potřebujeme a mě rodinnej tým a musíme navzájem spolupracovat a ježíš... No maminka by mohla, maminka by mohla doplnit, protože vlastně máme tady trenérku, že jo, takže kolik vás je? Mám si představit, že jste třeba vy, nějaký fyzioterapeut a to je tak zhruba všechno? No tak většinou jsem tam ponejvíc asi já a Terka jenom. Pravda, je, že se spojujeme s dalšími lyžařkami. Teď v poslední, poslední roky Terka trénovala a doufám bude trénovat zase s Kačkou Pauláthovou. To je Slovenka. To je, to je taky Češka, je to reprezentantka Svazu lyžařů a tým žen. Vynikající obřáklářka, takže to jako je pro nás i velmi skvělá motivace, takže s jejím rodinným týmem velmi rádi spolupracujeme, navzájem si pomůžeme. Pak jsme se ještě také spojovali letošní zimu s další šikovnou lyžařkou českou medailistkou mimo jiné z univerziády s Pavlou Klicnarovou a jejím trenérem, takže vlastně takhle pospojujeme dva malé týmy, ale navzájem si pomáháme, no. Občas se k nám připojí taky táta Standa, takže jsem aspoň 3. Jak to máte vy? Tak já jsem jakoby jedinej snowboardista v Český republice jako sluchově postižený a já jsem spojený, jsem v týmu Czech Snowboardcross Teamu, který vede náš reprezentační trenér Marek Jelínek. To je vlastně muž, který také stojí za úspěchem Evy Samkové. Ano, přesně tak, i taky za úspěch mě. A víte co, já, já vím, že Eva Samková vlastně vzala svoje auto, které vydražila za 300 tisíc korun a polovinu z těch peněz dala vám. Bylo to překvapení nebo věděl jste co se...

6 Nevěděl jsem, popravdě jsem to nevěděl, hodně mě to překvapilo a samozřejmě mi to udělalo hrozně velkou radost, protože v dnešní době máme opravdu problém vůbec prosadit novou mládež ke sportu a tohle nám hrozně moc pomohla. Vy jste prý také trénoval s Evou Samkovou a s dětmi na tréninkovém kempu. To si neumím představit, jako že tam jezdí třeba osmileté děti, Samková a vy? Tak v podstatě já si myslím, že ty děti hrozně jako mají rády, když jako, když je trénuje vlastně Eva Samková a když já jsem zrovna měl období, kdy jsem potřeboval trénovat a ne všude se dá jezdit snowboardcross. Takže tam jako v Čechách byla postavená snowboardcrossová trať a měl jsem možnost tu trénovat. Ale zase na druhou stranu s dětma jsme si trochu hráli, protože chvíli s náma soupeřily jak se mnou nebo s Evou Samkovou, tak vždycky jsme jim nechávali veliký náskok, takže pro nás to byla taky i motivace, abysme je pokoušeli předjíždět. Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, lyžařka, snowboardista a trenérka Kateřina Prokšová jsou dnes hosty Dopoledního Radiožurnálu. Vaše otázky nám můžete psát na A použijeme je v druhé části našeho rozhovoru po zprávách. / Reklama / / Zprávy / A moji hosté jsou úspěšní olympionici na olympiádě neslyšících, Tereza Kmochová, lyžařka, a Tomáš Pazdera, snowboardista, přivezli celkem 6 zlatých medailí. Ve studiu je i trenérka Kateřina Prokšová. A ptáte se a píšete, Martin píše: "Gratulace. Přeji mnoho úspěchů a uvědomuji si, jaký jsem slaboch, když se už rok přemlouvám, abych začal cvičit. Smekám před vámi." Vaše další otázky na dnešní hosty za okamžik. Posloucháte Dopolední Radiožurnál. Mými hosty jsou dnes Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, neslyšící sportovci. Ve studiu je se mnou ovšem také maminka české reprezentantky Kateřina Prokšová. Smekám před vámi. Musím, musím to říct, protože jsem viděla o vaší dceři dokument a pochopila jsem, kolik veliké práce za vámi je a vlastně že doteď jste svoji dceru nepustila. Pro mě je to zázrak a nevím, jestli mi to dokážete, určitě mi to dokážete vysvětlit, jak je možné, že někdo, kdo má vlastně 100 % ztrátu sluchu, může mluvit a vlastně reprodukovat zvuky, které neslyší? Jak se to dělá? Děkuju moc za, za poklonu a poděkování a no jak se to dělá? Je to strašně dlouhá historie, musím to říct krátce. Prostě když jsme na to přišli, když lékaři přišli na to, že Terka opravdu neslyší, tak si nás vzala do péče úžasná paní logopedka teta Jitka, dnes Holmanová, dříve ještě Vacková. Ta nás vlastně navedla na cestu, jak neslyšící děti naučit odezírat, naučit je mluvit, pokud to jde, nejde to vždycky, to je pravda, a Terka naštěstí měla tak nebo má tak úžasné jazykové schopnosti, že to prostě šlo v podstatě i do, asi můžu říct, že i docela snadno. Nicméně to byla titěrná a dlouholetá práce a asi by to, asi by se dalo pokračovat i dnes, ale to už je dobrý, a všecko to vlastně znamená naučit dítě odezírat, naučit ho pomalu, postupně ze sebe vydávat nějaké zvuky, které postupně začne artikulovat do prvních slov a trvá to prostě měsíce, roky.

7 A jak vlastně může slyšet ten zvuk, který vydává nebo jak může vnímat, jestli ten zvuk, který vydává, je to správné, ta hláska, to písmeno? Ano, ano, správná otázka, protože podstatné je, že Terka má zbytečky sluchu, které je schopná využít s pomocí sluchadel, sluchadla jí zesílí zvuk natolik, že prostě dokáže vnímat, takže vlastně i něco slyší. Dokáže dneska rozlišit i jednoduchou výstižnou větu bez odezírání, ale teda musím říct, že to je skoro výjimečné. A jak se slyší? No těžko. Na to jsou různé pomůcky, že si třeba dává ruku na krk nebo ruku na tvář, ruku před pusu, foukne a prostě spousta takových logopedických pomůcek, které nás všechny naučila teta Jitka. Moc děkujeme. Tomáši, vy jste se učil mluvit podobně? Ano, přesně tak. Já se přiznávám, možná bych se i přidal, já jsem měl taky logopedku Jitku Holmanovou a takže dlouhá léta takhle přesně, jak říkala paní Prokšová, tak, takhle jsme se přesně učili. A měli jste to určitě v nějakém období hodně těžké, řekněme těžší než v jiném období. Kdy, kdy to bylo nejhorší nebo nejtěžší? Tak já jsem měl nejhorší období, období puberty, protože jsem si myslel, že to nemá pro mě smysl, vůbec jsem nikomu nerozuměl, a pak jsem akorát měl takovou zase chvilku, že jsem si říkal, že člověk musí jakoby v uvozovkách žít s úsměvem, ale jako prostě když jsem se rozhodl, že prostě chci fungovat, tak nemám se čeho bát a protože říct to lidem na rovinu, protože spousta lidí vůbec o nás nevědí, myslejí si, že jsme jenom úplně uzavřená skupina a to si tak nemyslím. Terezo, vy vypadáte jako holka, pro kterou nic není problém. Měla jste někdy nějaký problém v nějaké fázi dospívání nebo, nebo dětství? No když jsem byla malá, tak už si toho ani moc nepamatuju, ale největším problémem pro mě bylo bejt ve škole, protože já jsem prostě nezvládala odezírat celou hodinu nebo přednášku a všechno jsem se vlastně naučila přepisováním od ostatních spolužáků do sešitu a taky vlastně takhle učím pomocí těch zápisků, ale jinak to odezírání se mnou prostě pere celej život. Řekněte mi, když jste na Deaflympiádě, na olympiádě neslyšících, domluvíte se s jednotlivými národy znakovým jazykem? Můžete mluvit rukama? Třeba s Rusy, s Američany. Jde to? Rozumíte si? No já s těma sportovcema celkem rozumím, protože oni taky odezírají a když náhodou nemůžeme se jako domluvit, tak rukama, nohama, nebo i teda napíšeme jako. A co...

8 Tak já popravdě jako nejsem úplně dobrej angličtinář a vím, že znakový jazyk není zas tak úplně extrémně odlišný, protože kdo má fantazii, tak to dokáže pochopit. Takže když já spíš používal znakový jazyk a což asi 90 % sportovců neslyšících, co bylo ze světa, tak používali znakovku. Říká Tomáš Pazdera společně s Terezou Kmochovou, jsou hosty Dopoledního Radiožurnálu. Hodně se jich ptáte, tak vaše otázky přidám za okamžik. Ve třičtvrtě na jedenáct posloucháte Dopolední Radiožurnál. Tereza Kmochová, Tomáš Pazdera, naši reprezentanti na Deaflympiádě, velmi úspěšní. Společně s námi 6 zlatých medailí, kdybyste se podívali na webové stránky Radiožurnálu a na web kameru, tak nás tady všechny ve studiu uvidíte, včetně toho krásně se blyštícího zlata. Naši posluchači se ptají, ptají se na spoustu věcí. Na něco jsme už odpověděli, ale třeba tady je otázka, jakým způsobem se vám shání práce, nebo jestli vás třeba váš sport uživí? Tak Tomáš. Tak popravdě sport je problém jako takhle, vrcholoví sportovci chce být každej sportovec, to je sen každého sportovce, ale mezi handicapovanými nebo mezi neslyšícíma obrovskej problém. Tam prostě nejsou dostatek financí, finančních prostředků na to, aby prostě mohli pokrýt všechny neslyšící nebo handicapovaný sportovce a tam je, takže vůbec nedokážu jako říct, jestli je tam šance nebo ne. Jediný výjimka asi smekám před Ježkem cyklistou... Ano.... který se tím živí a je to můj vlastně i vzor, dostal tam, jak ten Ježek taky. A jaké to je, když člověk třeba se snaží najít práci a žádá o práci a musí tam vypsat školy, na kterých se učil, které studoval? Tak já už jako popravdě už nepracuju. Jako pracoval jsem v různých skladech a podobně, ale protože jsem se rozhodnul, že lidi vzhledem k tomu, že nemají nějaký zkušenosti s neslyšícíma nebo obecně s handicapovanýma, tak jsem začal, začal vlastně jakoby v uvozovkách podnikat a ukázat vlastně světu, že i ty handicapovaný jsou schopní dělat nějaký výjimky a že jsou schopný pracovat. Tak a Tereza Kmochová studuje. No já studuju, zatím jsem nehledala žádnou práci, no a jsem zvědavá na to, jak to vlastně bude, až dostuduju, no a vlastně jako sportovec je celkem už vím, protože mám hlavně sponzory, který mi dávají finance na to, abych mohla lyžovat a hlavně Českej paralympijskej výbor a těch sportovců na tomhle nás docela podporuje, že nám dávají prostředky na přípravu a díky tomu jsme my tyhle ty 6 medailí do Čech. Tak a teď mi řekněte, co budete jednou dělat, až vystudujete molekulární biologii?

9 No tak dobrá otázka, protože já teď zatím nevím. Ale víte, co byste asi chtěla, nebo co byste mohla. No to je docela daleko, já hlavně teďka se soustředím na tu bakalářku a bych pak hledala dále dostat na magistra a pak teprve začne nějak rýsovat ta budoucnost. Dobře, tak mě by zajímala ta budoucnost sportovní. Já vím, že vy máte jedno společné, totiž, že jste schopni jezdit závody, normálně závody FIS, evropské poháry se zdravími sportovci, tak kam míříte v tomhle ohledu? Tak snowboardcross je náročný hlavně v tom, že tam lidi, kteří trénujou a jsou i nejlepší, tak padaj, takže zdravotní... tam jako docela mají často a to jejich zdraví vlastně nevydrží hodně dlouho, ale moje největší motivace pro právě když jsem získal zlato, tak se dostat opravdu mezi... na evropských pohárech na hodně dobrým umístění, abych mohl získat body na světový poháry a to teď mě samozřejmě jaksi nechci moc vysílat hodně moc, ale chci třeba zkusit Koreu, který bude za 3 roky na olympiádě. Ale to se tam možná s Terezou uvidíte, ne? To je dost možný. To je ještě daleko. Co, Terezo, tak já, já vás tipuji tak na univerziádu třeba blížící se. No, univerziáda bude v Kazachstánu, ale já bych se tam chtěla ráda kvalifikovat, ale nebude to lehký, tam už bych měla, a pak účastnit v tom roce druhý mistrovství světa neslyšících v Americe, což doufám, že půjde a tam bych měla obhájit těch 5 medailí z toho mistrovství. A pak v dalším roce je olympiáda v Korei a to je docela pro mě výzva, ale prosadit se mezi slyšícíma je strašně těžký, protože evropský a světobý poháry jsou tak nadupaný, že to je prostě hrozně těžký. Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, naši závodníci v Dopoledním Radiožurnálu, s námi ještě 6 krásných zlatých medailí a ve studiu maminka a také trenérka české reprezentantky Kateřina Prokšová. Poslouhcáte Dopolední Radiožurnál a z Deaflympiády v Chanty-Mansijskuz a Magnitogorsku se vrátili Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, tedy naše, naši reprezentanti ve sjezdovém lyžování a také ve snowboardingu. Společně s námi je ve studiu i trenérka Kateřina Prokšová a otázky vaše. Alena píše: "Dobrý den, když závodíte se zdravými sportovci, jak se k vám na závodech chovají a jak komunikujete?"

10 No téměř se chovají zrovna stejně a pro mě vlastně jako normální soupeřky, protože já, já jsem schopná závodit s těma holkama a... Bojí se vás? No, bojí se mě docela. To je dobře, jen ať se bojí. Co vy, Tomáši? Já se přiznám, že jsem jakoby pan tajemný, protože nikdo o mně neví, podle mýho názoru, ale možná teďko získám zlato, získal jsem zlato, tak asi si lidi pak, si toho všimnou, takže už budou mít asi větší ohledy, ale myslím si, že co já je znám a bavil jsem se s nima a nevěděli, že jsem neslyšící, tak budou úplně jako féroví kamarádi, protože jako normální sportovci. Je tady otázka od Radky ze Staré Boleslavi: "Jak se jmenuje dokument o Tereze Kmochové. Já jsem viděla něco v magazínu, bylo to zhruba 25 minut v televizním magazínu pro neslyšící." Ano, Televizní klub neslyšících a bylo to, myslím, vloni v říjnu. No loni to bylo. Někdy začátkem října, Televizní klub neslyšících. Krásné natáčení, moc se mi líbilo. Je tady ještě jedna otázka. Ptá se vlastně pán, který má neslyšící manželku, já se snažím tu otázku najít, protože je tady hodně těch otázek, který má neslyšící paní a rád by, aby jeho žena také sportovala. Kam se může vlastně obrátit? Jak může začít? Tak já si myslím, že s Terezou máme i jakoby kontakty, různě jsou na Facebooku, anebo já mám svoje webový stránky a myslím, že i Tereza má taky, nevím. No, no, já mám stránky na Facebooku, tak nám můžou napsat. Ale rozhodně úplně nejjednodušší bude, když na Googlu zadají jméno naše a tam to všechno najde. Zkuste to, Tomáš Pazdera, Tereza Kmochová. Já si myslím, že určitě by veliké díky na závěr našeho rozhovoru patřily nejenom mamince, které už jsem, před kterou už jsem svůj pomyslný klobouk smekla, ale

11 spoustě dalších lidí, kteří se o vás starají nebo vám pomáhají, tak jestli chcete využít tuhle možnost, tak to, prosím, udělejte. No tak já bych určitě chtěla hrozně moc poděkovat všem sponzorům, který nás takhle podporujou, podporovali a hlavně Českému paralympijskému výboru a Českému svazu neslyšících sportovců, který nám oběma dávají prostředky na tu přípravu... Fanouškům. Co? Fanouškům. A fanouškům hlavně samozřejmě, nesmíme zapomenout. Tomáši. Tak já bych samozřejmě taky chtěl poděkovat přesně, jak říkala Tereza Kmochová, a hlavně hodně bych chtěl poděkovat týmu snowboardcrossovému týmu, který vede Marek Jelínek a měl velkou trpělivost se mnou prostě být a samozřejmě i všem fanouškům, rodičům, příbuzným a podobně. Takže děkuju. A já vyslovuji veliké díky a velkou podporu vlastně máte, zdá se, i v posluchačích Radiožurnálu, kteří nám napsali. Terezo, vy se hlásíte? No já bych ještě chtěla moc poděkovat mému rodinnému týmu a našim kamarádům, kteří se mnou trénujou, hlavně Kačeně Pauláthový a Pepině Klitnarový. Tak Tereza Kmochová, Tomáš Pazdera, hosté Dopoledního Radiožurnálu, a maminka a trenérka české reprezentantky Kateřina Prokšová. Děkuji, že jste přišli a ať se vám hodně daří v nadcházející sezoně, ale i v té další. Díky. Díky. Děkujeme. Děkujeme moc.

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda A bod na bříšku palce B tah po ukazováčku od bříška prstu k dlani C bod na zápěstí D tah po prostředníčku od bříška prstu k dlani E bod na bříšku ukazováčku F současné

Více

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování:

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Seznam příloh Rozhovor Liliya, 23 Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Biřmování předcházela příprava. Chodili jsme asi rok do kostela, kde byl náš farář. Scházeli

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám.

Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám. Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám. Sledují je miliony fanoušků, projektují do nich své naděje

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil

Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil seriál rozhovorů s našimi úspěšnými sportovci Vracíme se s dalším pokračováním

Více

3.5.2007-9.5.2007. Jazykové okénko... 7.5.2007 ČT 1 str. 1 07:50 Rubrika dne - Ostrava

3.5.2007-9.5.2007. Jazykové okénko... 7.5.2007 ČT 1 str. 1 07:50 Rubrika dne - Ostrava 3.5.2007-9.5.2007 Jazykové okénko... Jazykové okénko Tak a zatímco já jsem vás vítal u obrazovek, tak mě tady sledovala, čekala, až domluvím, paní Eva Jandová, vedoucí Katedry českého jazyka z Ostravské

Více

Zuzko, jaké byly vaše házenkářské začátky? Na kus řeči dnes se Zuzanou Rakovanovou

Zuzko, jaké byly vaše házenkářské začátky? Na kus řeči dnes se Zuzanou Rakovanovou Praha O nadcházejícím víkendu pokračuje ve Velké nad Veličkou Žákovská liga. Proto jsme se cyklus Na kus řeči rozhodli věnovat jedné z účastnic, pivotce Slavie narozené 11. října 1997 v Praze, starší žákyni

Více

Hodnocení závodů Laguna Cup

Hodnocení závodů Laguna Cup Hodnocení závodů Laguna Cup Termín závodů: 25. března 2017 8:00 17:00 Místo závodů: Třebíč bazén 25m, 8 drah Trenér: Radka Štanclová V sobotu 25. Března 2017 Plavecký oddíl Laguna Třebíč pořádal již třetí

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích?

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích? Praha O nadcházejícím víkendu vyvrcholí v Písku házenkářská nejvyšší soutěž starších žákyň. Do finále se probojovalo šest nejúspěšnějších celků republiky HC Háje, Sokol Kobylisy, DHK Uherské Hradiště,

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Děti a leukémie. Kódy odpovědí

Děti a leukémie. Kódy odpovědí Děti a leukémie Kódy odpovědí Zadavatel průzkumu: Lucie Malárová Kontakt na zadavatele: L.malarova@seznam.cz Termín sběru dat: 3. 12. 2012-30. 12. 2012 Počet responsí: 114 Průměrná délka vyplňování: 00.03:27

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

Ministr zdravotnictví nabídl 2 miliardy na platy zdravotníků

Ministr zdravotnictví nabídl 2 miliardy na platy zdravotníků 28.1.2011 ČRo 1 - Radiožurnál Ministr zdravotnictví nabídl 2 miliardy na platy zdravotníků Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes nabídl nemocnicím 2 miliardy korun na platy zdravotníků. Lékaři ale požadují,

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé. Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/

Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé. Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/ Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/ Podle programu bych Vám měla něco říci o osobách ohluchlých event. i o osobách s kochleárním implantátem.

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Josef Hlaváček Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Kristýna Komeštíková, Julie Marečková, Anežka Neprašová, Tereza Vlčková Vyučující: Mgr. Martin Dvořák Škola: Gymnázium

Více

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK.

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK. TÝDENÍK PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008 Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 2 Já nevím, co pořád chtějí. Jestli je

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU.

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Mobilní hospic Ondrášek Lidem, kteří se rozhodli postarat se o svého blízkého, nevyléčitelně nemocného, doma. PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Ahoj Lenko, slyšela jsem, že máte v domácím opatrování vážně nemocnou

Více

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. Služba nabízí bydlení v bytech po Praze. Služba mne může podpořit v zodpovědnosti za moji domácnost a za můj život. Ve službě

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3

Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3 1 Copyright Jiří Janda ISBN 978-80-260-3716-3 2 Mojí nejskvělejší manželce Lucii a všem mým studentům 3 PŘEDMLUVA" 4 CO JE TO KONDICIONÁL A PROČ JE V ANGLIČTINĚ POTŘEBA" 6 PRVNÍ KONDICIONÁL" 9 DRUHÝ KONDICIONÁL"

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Jak překonat rozchod. Radek Šíra

Jak překonat rozchod. Radek Šíra Jak překonat rozchod Radek Šíra 2 Radek Šíra, 2013 OBSAH Úvod... 4 1. Typy rozchodů... 5 1.1. Navrhovatel a obránce... 5 1.2. Délka vztahu... 6 2. Měsíc nové naděje... 8 2.1. Týden zármutku... 8 2.2. Týden

Více

blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší.

blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší. Ahoj, znáš Amelii? Dělají skvělé akce na podporu lidí s onkologickým onemocněním a jejich blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší. Pokud víš o někom, kdo

Více

Rukama mi týdně projde osmdesát lidí

Rukama mi týdně projde osmdesát lidí Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Rukama mi týdně projde osmdesát lidí Rukama mi týdně projde osmdesát lidí Rozhovor s Bc. Kateřinou Levínskou, studentkou

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci

EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON. Jak sebejistě. mluvit. s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ TIM FEARON Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci Jak sebejistě mluvit s kýmkoli v každé situaci EMMA SARGENTOVÁ, TIM FEARON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů The specifics of adolescence of the children with Down syndrome

Více

Překlep a Škraloup. vivat entropia! Objednat můžete na Vyšlo také v tištěné verzi

Překlep a Škraloup. vivat entropia! Objednat můžete na     Vyšlo také v tištěné verzi Překlep a Škraloup Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.albatros.cz www.albatrosmedia.cz vivat entropia! Barbora Klárová, Tomáš Končinský Překlep a Škraloup e-kniha Copyright Albatros Media

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec e-kniha Copyright

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2011 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU, drţíte v rukou druhé, podzimní, vydání časopisu Listy a lístky ze Šafránu. Přinášíme vám i vašim dětem novinky o činnosti naší organizace,

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal.

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal. B Anotace Pracovní list zaměřený na rozbor textu Bohumila Hrabala, zopakování informací z daného historicko-společenského období, práce s pojmy z oblasti lexikologie, morfologie, syntaxe, sémantiky, literární

Více