Listy a lístky ze Šafránu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Listy a lístky ze Šafránu"

Transkript

1 Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2011

2 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU, drţíte v rukou druhé, podzimní, vydání časopisu Listy a lístky ze Šafránu. Přinášíme vám i vašim dětem novinky o činnosti naší organizace, jsou připraveny nové hry, obrázky, otázky k zamyšlení a mnoho dalšího. Zvláštní poděkování v tomto čísle patří manţelům Šulcovým (Moravská lodní doprava, o.s.), kteří pro nás uspořádali jiţ třetí ročník Ţidličkového bazaru, kde se vybralo 22 tisíc korun pro naši organizaci. Děkujeme také Miloši Pavlišovi, který zakoupil obrázek z minulého čísla Malý domov a podpořil tak projekt Svět očima druhého 15 tisíci korunami. Přejeme příjemné chvíle strávené nad následujícími stránkami! Lenka Kurovská

3 Netlač řeku, teče sama Prázdniny se přiblíţily ke konci a přišel nový školní rok. Vzpomínám si, jak pro mě bylo vţdy těţké přeladit se z rytmu svobody a souladu s přírodním rytmem do rytmu školního řádu. Napadá mě, ţe je to celoţivotní práce, umět se vyladit a dát do harmonie tyto dva principy - svobodu a řád. Sedím u vody, dívám se na řeku a přemítám nad známým výrokem mudrce netlač řeku, teče sama. Pozoruji její rytmus, kvalitu a tichou sílu. Inspiruje mě v tomto přechodu z prázdninového letního rytmu do podzimního pracovního. Bude mou bezpečnou stopou, která se stejným klidem odnáší staré a přináší nové a projevem tiché síly, která dokáţe z malého pramínku dotéct aţ do moře a tam splynout, a to vše ve svém vlastním rytmu. Budu na tento pohled ráda vzpomínat. Drţíte v ruce další, tentokrát podzimní číslo našeho časopisu. Přeji Vám, abyste našli svůj vlastní rytmus, ve kterém je Vám dobře a dokázali si ho udrţet i v nadcházejícím pracovním období! Šárka Francírková Předsedkyně sdruţení

4 Co je u nás nového Projekt Bezpečný začátek V červnu započal nový partnerský projekt o. s. Rozum a Cit a naší organizace, který nese název Bezpečný začátek a podporuje připoutání se dětí přijatých do náhradních rodin. Jde o spojení dvou unikátních sluţeb doprovázení, které na sebe kontinuálně navazují. Projekt je zaměřen na děti, které přecházejí ze zařízení ústavní výchovy do náhradních rodin a nesou si s sebou různá traumata (např. týrání, zneuţívání a psychickou deprivaci). Často jde o děti jiného etnika a také o děti se zdravotním či mentálním handicapem. Cílem projektu je podpořit v maximální moţné míře jejich připoutání se k náhradní rodině, tak, aby byla podpořena stabilizace, pozitivní rozvoj, psychické zdraví, samostatnost dětí a zároveň byla podpořena rodina jako celek.

5 Bezpečná stopa na cestě domů nově v zařízení Doubravka Projekt Bezpečná stopa na cestě domů se rozšířil do dalšího dětského ústavního zařízení. V rámci plzeňského kraje, kde se nachází zkušený terénní tým asistentů a dobrovolníků pod kapitánskou taktovkou Lenky Turníkové, se nám konečně povedlo vstoupit do dalšího dětského domova, který se nachází v Partyzánské ulici na sídlišti Doubravka. Jedná se o zařízení pečující o děti od 1 do 3 let věku. Jsou zde umístěné děti zdravé i děti se specifickými zdravotními potíţemi a děti s postiţením trvalého rázu. O děti pečují zkušené dětské sestřičky pod vedením lékaře a psychologa. Denní reţim u nejstarších batolat se blíţí péči v předškolním zařízení. V areálu je krásná zahrada s pískovištěm, houpačkami, skluzavkou a bazénkem. Pevně doufáme, ţe se nám podaří co nejvíce těchto dětí bezpečně doprovázet na jejich cestě domů.

6 Ţidličkový bazar Dne 27. srpna 2011 pro nás uspořádali manţelé Šulcovi jiţ třetí ročník Ţidličkového bazaru - draţby originálních malovaných ţidliček, jejíţ celý výtěţek putoval našemu sdruţení. Máme to veliké štěstí, ţe naši dárci a sponzoři nás obohacují nejenom cennými finančními dary, ale také svou vnitřní krásou, nadšením a čistým srdcem a opravdu nás motivují do další práce. Jedni z takovýchto přátel Šafránu jsou manţelé Šulcovi, kteří se k nám dostali opravdu jako v pohádce dle jejich vyprávění takto (píše se rok 2009): Bylo nebylo, jednou jedno odpoledne a my jsme se náhodou dívali na televizi, a to moc neděláme, takţe to byla opravdová náhoda. Zrovna povídali o nějakém občanském sdruţení, které se věnuje dětem z kojeneckých ústavů a nám v toku informací uvízla v hlavě myšlenka, ţe dámy z tohoto sdruţení dojíţdí za dětma do kojeňáku a tam se s nimi mazlí, tulí, hladí je, protoţe taková zdravotní sestřička, která má těchto dětí na starost deset, to nemůţe rozhodně stihnout. A pak tu byla druhá myšlenka, kterou nosím v hlavě od chvíle, kdy jsem se ocitla tady na komoře, jak v trávě kolem leţí staré krásné věci a lidi procházejí kolem a vybírají a je to takovej bazar v trávě a myšlenka se vyvíjí a zraje a je z toho ţidličkovej bazar. Ţidle jsou veselé a zářivé a tváře kupujících taky. A pak se tyhle dvě naprosto rozdílné myšlenky spojí a ve snaze udělat dobrou věc a alespoň trochu těm špuntům z kojeňáku pomoct, sbíráme staré ţidle a všechny ohromujeme plánem vydraţit ţidle a peníze poslat jim na pomoc.

7 Představa, ţe tito lidé, kteří sami nepatří mezi finanční magnáty, dávají tolik energie do této myšlenky a jiţ třetí rok nám společně s vodáky pomáhají na naší cestě naplňovat naše poslání, je pro nás velikou podporou nejenom finanční, ale i psychickou. Aţ vám bude chybět energie a nadšení, rozhodně se na ně jeďte podívat! Nakonec ještě nesmíme zapomenout přetlumočit jejich vzkaz pro všechny pěstouny: Jste super! Drţíme vám palce! Kdybyste chtěli svézt na lodi, jsme tady Díky, šafránoví přátelé, a brzy ahoooj!!!

8 Napište nám Jste pěstouni? Víte, jak a čím byl ovlivňován rytmus vašich dětí, neţ přišly do rodiny? Co určovalo jejich denní řád? Jaký měly harmonogram? V kterém období jste přijali své dítě? /školní rok, prázdniny/a jak dlouho trvala adaptace na Váš řád Vaší rodiny? Jak se to s příchodem k Vám změnilo? Jste organizace, která s pěstouny pracuje? Máte nějakou zkušenost, jaký dopad měla změna řádu a rytmu dne po příchodu dětí do rodiny?

9 Lenka Kurovská

10 Stránky ke hraní Lenka Kurovská Vymalujte paní Vepřovou a její děti

11 Stránka pro chvilku pohody a k zamyšlení Jak vypadá Váš běţný rytmus v pracovním dni? Jak konkrétně? Jak vypadá Váš rytmus ve volném dni? Jak konkrétně? Jak by vypadal Váš ideální ţivotní rytmus?

12 Pohled odjinud Dnešní rozhovor je laděný hravě a pohádkově. Hostem tohoto čísla je paní Anna Orsáková, pěstounská maminka trojčat, kterým jsou necelé tři roky a jejich pětiletého brášky. S manţelem mají ještě devatenáctiletého syna. Čtyři děti přišly do rodiny naráz. Jaký je Váš ţivotní rytmus? Jaký byl před příchodem dětí do rodiny a jaký je teď? Před příchodem čtyř sourozenců by se rytmus naší rodiny dal přirovnat k poklidnému rybníku, ve kterém volně plují a hrají si rybičky. S dětmi se to změnilo na řeku s pěti přítoky, která se rozvodňuje a zklidňuje dle neovlivnitelných přírodních úkazů. První půlrok jsme zaţívali silnější vlivy, asi jako například v Tatrách, později se vše zmírnilo, tak řeka teče jiţ po klidnějších kopcích. Řeku tvoříme spolu s manţelem, on buduje břehy, já zase razím cestičku a čistím, co je třeba. Děti jsou naši vodní ţivočichové. Tinka je jako chobotnička, která se přisaje, drţí a nepustí, nebo jako medúza. Anička je takové samostatné zvířátko, například rak neţije ve skupinkách, straní se, hloubá si Martínek by mohl být kapr něco líného, pohodlného. Kristián - ten by byl dravá štika. A náš nejstarší syn? Mohl by být vydra nebo bobr ţije s vodou, ale je samostatný.

13 Kdybyste se podívala na svět očima těch zvířátek Jak by to vypadalo? Co byste vnímala jinak? Kdyţ jsem kapřík, potřebuji si lebedit, kdyţ rak, směřuji do ústraní U kaţdého mě to směřuje k tomu, co je jeho přirozenost. Svůj úkol jakoţto řeka vnímám v usměrňování těchto zvířátek, aby rozvíjeli své přirozené vlastnosti, ale také aby se učili od ostatních. Například aby se kapr naučil rychlejšímu pohybu, medúza si občas sedla do bahýnka atp. Jak vypadá ideální symbióza tohoto vodního světa? Je to o vzájemném obohacení a pochopení. Zvířátka se toho musejí ještě hodně učit, a tak to není zatím jednoduché. Ideální symbiózu zaţíváme u večeře A na závěr mám jednu otázku já: Dá se u nás koupit semeno Šafránu? A je moţné ho v těchto končinách pěstovat? Tak to musím zjistit Děkujeme za rozhovor! L.K.

14 Kuriozitky o Šafránu Šafrán na zahrádce Šafrán (Crocus) je rod jednoděloţných rostlin z čeledi kosatcovité. Chcete-li, aby vám vyrostl na zahrádce okrasný šafrán, je třeba ho zasadit teď na podzim, těšit se z jeho květů budete na jaře. Cibulka by měla být běţně k zakoupení. Šafrán jako koření Šafrán setý (Crocus sativus), je velmi stará kulturní rostlina, pěstovaná pro blizny svých květů, které jsou vysoce ceněným kořením. Šafrán setý je blízkým příbuzným okrasných šafránů a pochází ze západní Asie. Nejvíce se pěstuje ve Špaňelsku, v jiţní Francii, v Orientě a v Latinské Americe. Recept na šafránovou rýţi Rýţi propláchneme a dusíme běţným způsobem, s trochou oleje a cibulkou. Kdyţ je hotová, na másle rozpustíme půl lţičky šafránu a přidáme ho k rýţi. Dosolíme podle chuti, promícháme. Ozdobíme nasekanou petrţelkou nebo paţitkou.

15 Jak nám můţete pomoci? Tím, co je k nezaplacení: Sdílením Vašich zkušeností, radou či nápadem. Pište nám na info@safrandetem.cz (do předmětu napište listy ) Tím, co je k zaplacení: Koupí obrazu podpoříte projekt Svět očima druhého částkou Kč (koupí originálu - kvaš, 27x36. cm) nebo Kč (koupí reprodukce, 27x36 cm). Koupí záloţky podpoříte tvorbu Kufříků bezpečí pro děti z ústavních zařízení částkou 90 Kč.

16 Listy a lísky ze Šafránu vycházejí v rámci projektu Svět očima druhého, který byl podpořen MPSV. Texty: Lenka Kurovská, Šárka Francírková Grafická úprava, fotografický a obrazový materiál: Lenka Kurovská Napište nám na: info@safrandetem.cz (do předmětu napište listy ) Občanské sdruţení ŠAFRÁN dětem Klimentská 1, Praha 1 info@safrandetem.cz Číslo účtu: /6800

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro rodiče Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci relevantní,

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Reklama v časopisech Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Co a jak jsme zjišťovali? 3 Kvantitativní část Metodologie Kvantitativní šetření zaměřené na následující okruhy: Konzumace časopisů a vnímání

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Denní motýli Nové Paky

Denní motýli Nové Paky ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Denní motýli Nové Paky a okolí Věra Tranová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010 / 2011 1 Prohlašuji,

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

Sedlčanské psaní na klávesnici PC

Sedlčanské psaní na klávesnici PC Vážení přátelé, začal nový školní rok a s ním přichází další ročník školního časopisu Isšáček. V tomto úvodním čísle se setkáte s informacemi, které je třeba sdělit na začátku. Představíme vám nové učitele,

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin)

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) Malé krůčky k bezpečné cestě do školy Již čtvrtým rokem působí na naší škole rodičovská dopravní skupinka, která se snaží

Více

PEČOVATELSKÁ SLUŽBA. ZPRAVODAJ březen 2011 KONTAKTY. Projekt rozvoje pečovatelské služby v Hulíně je podporován Zlínským krajem.

PEČOVATELSKÁ SLUŽBA. ZPRAVODAJ březen 2011 KONTAKTY. Projekt rozvoje pečovatelské služby v Hulíně je podporován Zlínským krajem. KONTAKTY Ředitelství Ed. Světlíka 1197 768 24 Hulín +420 573 350 171 fax 573 352 929 PEČOVATELSKÁ SLUŽBA Jiřina Štěpánková ředitelka +420 573 350 171 +420 731 481 746 decent@quick.cz Středisko pečovatelské

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Kopretinky z Jihu. Úvodník

Kopretinky z Jihu. Úvodník R o č n í k 1 ( 2 0 1 3 / 1 4 ), Č í s l o 4 ( P r o s i n e c 2 0 1 3 ) Redakční rada: šéfredaktorka: Lenka Kouřimová (Lečo); zástupce šéfredaktorky: Lukáš Arendáš (Kiwi); redaktoři: Kateřina Oravcová

Více

Mateřská škola Dr. E. Beneše, Kralupy nad Vltavou, detašované pracoviště nábřeží J. Holuba. Koncepce EVVO

Mateřská škola Dr. E. Beneše, Kralupy nad Vltavou, detašované pracoviště nábřeží J. Holuba. Koncepce EVVO Mateřská škola Dr. E. Beneše, Kralupy nad Vltavou, detašované pracoviště nábřeží J. Holuba. Koncepce EVVO Příloha ŠVP PV MŠ Dr. E. Beneše,,Hrajeme si celý rok motto: Zahrada plná úsměvů. 1 Hlavní záměr

Více

Redakce: pour féliciter 2012

Redakce: pour féliciter 2012 Redakce: Jakub Meinlschmidt, 6. B Jana Kučerová, 6. B Natálie Slováková, 6. B Markéta Novotná, 6. B Šárka Blažejovská, 6. A Mirka Kunešová, 6. A Hana Gavlíková, 6. A Veronika Makovcová, 7. C Klára Jurenková,

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2014/2015. (pracoviště Velké Meziříčí)

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. pro školní rok 2014/2015. (pracoviště Velké Meziříčí) VÝCHOVNÝ ÚSTAV, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ŠKOLA Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1 tel./fax 566 523 132 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2014/2015 (pracoviště Velké Meziříčí) Ve Velkém Meziříčí, 9.

Více

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

Zápis ze zasedání KR ze dne 31. 5. 2010. Zasedání se konalo 31. 5. 2010 od 14.30 v televizní místnosti koleje Jednota.

Zápis ze zasedání KR ze dne 31. 5. 2010. Zasedání se konalo 31. 5. 2010 od 14.30 v televizní místnosti koleje Jednota. Zápis ze zasedání KR ze dne 31. 5. 2010 Zasedání se konalo 31. 5. 2010 od 14.30 v televizní místnosti koleje Jednota. Zasedání řídila Lucie Králová, předsedkyně KR. Přítomní členové: Lucie Králová, Martin

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON

PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON 34 BYZMAG MĚSÍČNÍK PRO PODPORU PODNIKÁNÍ V ČR Víkendový maraton probíhá v období květen

Více

CHVaLčOV. aktuálně. jim palce!

CHVaLčOV. aktuálně. jim palce! Vesnička / jaro 2011 CHVaLčOV Se zimou se děti rozloučily o jarních prázdninách, které ve Chvalčově letos připadly na polovinu února. Lyže, sáňky, boby a další zimní radovánky si v letošním roce užily

Více

Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013

Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013 Průzkum spokojenosti zaměstnanců v Domově pro seniory Bechyně, duben 2013 Milí spolupracovníci, nejprve mi dovolte, abych Vám poděkovala za vyplnění dotazníku vypovídajícím o Vaší spokojenosti v zaměstnání.

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz Foto: Filip Rathouský Na adaptační kurz, který probíhal v září, jsme vycestovali do Ždírce nad Doubravou. V dopoledním programu

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

Výroční zpráva. za rok 2014. Centrum pro rodinný život

Výroční zpráva. za rok 2014. Centrum pro rodinný život Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro rodinný život Obsah O nás... 3 Programy v roce 2014 Programy pro rodiny... 4 Programy pro ženy a pro muže... 5 Programy pro mladé a snoubence... 6 Programy pro seniory...

Více

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NABÍDKA LEKCÍ PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vážení pedagogové, dostává se vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního

Více

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci e-kniha Copyright Fragment,

Více

INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA

INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA INFORMAČNÍ ČASOPIS MŠ OTY SYNKA PODZIM - ZIMA 2008 OBSAH Rozdělení tříd. Naše MŠ. Ekologie-sběr. Aktivity v MŠ pro děti. Začít spolu. Podzimní čarování. Co jsme se uţ naučili. Krouţek školáků a flétnička.

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Jaro 2013 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU dětem, konec zimy se blíží. Neklamným důkazem tohoto tvrzení jsou tzv. poslové jara. Právě jejich hnízdění nám připomíná naši lidskou

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

101 her na dětské oslavy

101 her na dětské oslavy 101 her na dětské oslavy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Anna Bernhard a Silvia Schmitz 101 her na dětské oslavy e-kniha Copyright Albatros Media a.s.,

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA

BLUDIŠTĚ ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA sidus_sestava 1 9/3/12 7:23 AM Stránka 1 BLUDIŠTĚ SLUŠNÉ CHOVÁNÍ ROČNÍ OBDOBÍ RODINA UVOLŇOVACÍ CVIKY ZDRAVÁ VÝŽIVA HYGIENA MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY OVOCE A ZELENINA Zakoupením Poznáváčku jste pomohli, ve

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Poznáváme svět přírody

Poznáváme svět přírody Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Družstevní čtvrť 3149 695 03 Hodonín IČO 65766628 e-mail: mshod.druzstevni@centrum.cz webové stránky: www.mspestrokvitek.cz Poznáváme

Více

Časopis MŠ. Říjen 2015

Časopis MŠ. Říjen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Říjen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Pastoračník. Naděje neklame! Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI.

Pastoračník. Naděje neklame! Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI. Pastoračník Oblastní charity Jihlava číslo 1, únor 2012 Ke své životní cestě potřebujeme menší i větší naděje, které nás den co den udržují při životě. (Benedikt XVI.) Milí kolegové, první číslo v roce

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol.

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Jste křehká žena, ale utkala jste se statečně v ostrém souboji o místo na kandidátce lidovců. Jak to nakonec dopadlo? Nakonec jsme

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2013 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU dětem, máme tu podzimní čas sklizně, čas přípravy na zimu. V přírodě všechno dozrává, sklízí se plody, které se vyvíjely uţ od jara.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

VÁNOCE JSOU TADY! KUNRATICKÝ ČTENÁŘ autorské čtení. Číslo 4. Školní rok 2011/2012 13. prosinec 2011

VÁNOCE JSOU TADY! KUNRATICKÝ ČTENÁŘ autorské čtení. Číslo 4. Školní rok 2011/2012 13. prosinec 2011 ŠKOLNÍ ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ č.4 školní rok 2011/2012 13. PROSINEC 2011 Číslo 4. Školní rok 2011/2012 13. prosinec 2011 Ve čtvrtém prosincovém Školním zpravodaji najdete: - KUNRATICKÝ ČTENÁŘ AUTORSKÉ ČTENÍ

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

Obsah. 1. Úvodní slovo ředitelky Domova 2. Programy pro klienty 3. Péče o klienty 4. Služby 5. Statistiky 2011 6. Závěr

Obsah. 1. Úvodní slovo ředitelky Domova 2. Programy pro klienty 3. Péče o klienty 4. Služby 5. Statistiky 2011 6. Závěr Obsah 1. Úvodní slovo ředitelky Domova 2. Programy pro klienty 3. Péče o klienty 4. Služby 5. Statistiky 2011 6. Závěr Strana 1 (celkem 7) 1. Úvodní slovo Vážené dámy, vážení pánové, představuji vám obecně

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo

Most do páté dimenze. Tattatuo Motto: Čím více rozdáváme úsměv, radost a štěstí, tím více dostáváme. Pomáháme-li druhým k úspěchu, jsme úspěšní i my po všech stránkách. Listopad 2013 Stránka 1 I. Úvodní text Mylný pohled na energii

Více

Terapeutické centrum vědomé ţití, Rumburk ZAHÁJILO. v pondělí 25. srpna 2014 PROJEKT SPIRITUÁLNÍHO PROBUZENÍ ŠLUKNOVSKÉHO VÝBĚŢKU:

Terapeutické centrum vědomé ţití, Rumburk ZAHÁJILO. v pondělí 25. srpna 2014 PROJEKT SPIRITUÁLNÍHO PROBUZENÍ ŠLUKNOVSKÉHO VÝBĚŢKU: Terapeutické centrum vědomé ţití, Rumburk ZAHÁJILO v pondělí 25. srpna 2014 PROJEKT SPIRITUÁLNÍHO PROBUZENÍ ŠLUKNOVSKÉHO VÝBĚŢKU: Návrat hojnosti a prosperity do našich ţivotů. O co jde? Jde o unikátní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ ZA ROK 2011 Obsah strana 1. Úvodní slovo předsedkyně sdružení... 3 2. Kdo jsme 2. 1. Prezentace sdružení... 4 2. 2. Profily členek Výkonné rady... 5 3. Činnost

Více

Co nás zajímá. Tady je ukázka některých novoročních předsevzetí z kolektivu 6. a 7. ročníků. Podaří se jim je dodržet? Zkusíme se zeptat na konci roku

Co nás zajímá. Tady je ukázka některých novoročních předsevzetí z kolektivu 6. a 7. ročníků. Podaří se jim je dodržet? Zkusíme se zeptat na konci roku Milí čtenáři, máme tady první číslo našeho časopisu v novém roce 2016. Naše redakce Vám všem přeje mnoho zdraví, lásky, štěstí a úspěchů. Ať je tento rok mnohem lepší než minulý! I když jste nyní zavaleni

Více

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol.

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Dnešní děti žijí na jiné planetě než na jaké vyrůstali jejich rodiče a prarodiče. Zdravý selský rozum

Více

Barevné kombinace hotových odstínů

Barevné kombinace hotových odstínů Barevné kombinace hotových odstínů Zveme vás na procházku po krajině našich barev, protože věříme že barvy jsou nádherné spojení vědy a umění. Skutečně dobré barevné kombinace jsou pak vzácným pokrmem

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

K. Dvorníková, VIII.A 2/09. červen. Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy.

K. Dvorníková, VIII.A 2/09. červen. Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy. Školní časopis ZŠ Mikoláše Alše ve Zlíně K. Dvorníková, VIII.A 2/09 červen Časopis vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel školy. Vážení rodiče, žáci, milí čtenáři. Končí další školní rok.

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz r Nejprve něco z historie. Osvětim (Německy Auschwitz), která byla největším nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem,

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK,

BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, 1. Vzdělávací obsah BYL JEDNOU JEDEN DOMEČEK, Smyslem tohoto tematického celku je : - vytvářet povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou, lidmi, společenstvím a planetou Zemí,

Více

INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ

INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ za období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem CZ.2.17/2.1.00/32326

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

Projekt Otvírání studánek 2010

Projekt Otvírání studánek 2010 Projekt Otvírání studánek 2010 Do projektu Otvírání studánek je zapojeno 120 dětí ve věku 7 11 let z 1. stupně ZŠ Týnec nad Sázavou v ulici Benešovské 23 Název projektu: Otvírání studánek Cíle projektu:

Více

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s.

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Obsah Úvodní slovo ředitele společnosti Základní informace o organizaci Lidé a pobočky Poslání a cíle společnosti

Více

Veřejný závazek centra denních služeb

Veřejný závazek centra denních služeb Veřejný závazek centra denních služeb Nestátní denní zařízení DUHA, o.p.s. Orlová-Lutyně, Lesní 859, odloučené pracoviště Orlová-Lutyně, Mládí 725 prohlašuje, že bude poskytovat sociální služby svým klientům

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Výroční zpráva. za rok 2012

Výroční zpráva. za rok 2012 Výroční zpráva za rok 2012 Obsah Obsah... 2 Úvodní slovo... 3 Personální obsazení... 4 OD5K10, o.s. Kdo jsme a o co nám jde?... 5 NZDM Centrum 5KA... 6-8 Semináře primární prevence na ZŠ a SŠ... 9 Volnočasové

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

Sehnat dobré muzikanty je lehké, ale hrát jako orchestr, je krásné.

Sehnat dobré muzikanty je lehké, ale hrát jako orchestr, je krásné. Handicap centrum Srdce, o.p.s. Ostende 87/II Poděbrady 290 80 tel./fax.: 325 613 362 IČO: 27576612 ředitel: Mgr. Marcela Marková e-mail: hcs@sdmchotesice.cz web: www.sdmchotesice.cz bankovní spojení: Česká

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Příloha žádosti o registraci Počet stran 9 o.s. Sluneční zahrada Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Projekt : Chráněná dílna svatý Prokop u červeného

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Centrum pro rodinu Vyškov, o.s. Registrace MV ČR č.j. VS/1-1/77861/09-R zde dne 7.12.2009

Centrum pro rodinu Vyškov, o.s. Registrace MV ČR č.j. VS/1-1/77861/09-R zde dne 7.12.2009 Centrum pro rodinu Vyškov, o.s. U Jordánka 14, 682 01 Vyškov IČ 22825355 Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro rodinu Vyškov, o.s. Registrace MV ČR č.j. VS/1-1/77861/09-R zde dne 7.12.2009 U Jordánka

Více

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9)

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9) VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN (příloha č. 9) 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace 1. Charakteristika MŠ

Více

Zpráva o činnosti organizace za rok 2015

Zpráva o činnosti organizace za rok 2015 Domov V Podzámčí Chlumec nad Cidlinou 503 51 příspěvková organizace Královéhradeckého kraje Zpráva o činnosti organizace za rok 2015 Organizace: Domov V Podzámčí Palackého 165 503 51 Chlumec nad Cidlinou

Více

Mateřská škola, Praha 5 - Košíře, Podbělohorská 2185 SMĚRNICE č.31. část: ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Č.j.: 480 /2012 Spisový znak Skartační znak

Mateřská škola, Praha 5 - Košíře, Podbělohorská 2185 SMĚRNICE č.31. část: ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Č.j.: 480 /2012 Spisový znak Skartační znak Mateřská škola, Praha 5 - Košíře, Podbělohorská 2185 SMĚRNICE č.31 část: ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Č.j.: 480 /2012 Spisový znak Skartační znak Vypracoval: Schválil: Provozní porada projednala dne: 30.8.2012

Více

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna senátní volební obvod 63 Přerovsko Elena Grambličková s citem a porozuměním SLOVO PŘEDSEDY Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že jste možná ještě z loňského roku

Více

1.č. Slova redakce. Křížovky. Anketa. Halloween. Balet, dvojčata. Stuhy. Omalovánky

1.č. Slova redakce. Křížovky. Anketa. Halloween. Balet, dvojčata. Stuhy. Omalovánky 1.č Slova redakce Křížovky Anketa Halloween Balet, dvojčata Stuhy Omalovánky Slova redakce Ahoj děti, s novým školním rokem přichází i další číslo časopisu ZÁŠKOLÁK. Letos je nás hodně nových a nezkušených

Více

Činnost sdružení v roce 2001

Činnost sdružení v roce 2001 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav pedagogiky a sociálních studií Iva Dřímalová III.ročník kombinované studium Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium Bakalářská

Více

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová Září-říjen 2014 Ahoj všichni,tady je vrabčák Lojza.Je A taky další nový rok,kterým vás budu provádět. Nový školní rok 2014/2015 Školu už všichni dobře známe a známe se i mezi sebou navzájem. Zase nám začnou

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologický rok: 00 KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologická fáze: ZIMA Všechny rostliny, kromě mrazuvzdorných, mají vegetační klid, organismy hybernují.

Více

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY jaro 2016 VÍTEJTE Vážení přátelé dobrého jídla a pití, právě jste otevřeli první vydání nového čtvrtletníku společnosti Ventura Food & Catering. Jak napovídá již samotný název našeho magazínu, rozhodli

Více

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ Mladecké noviny ČÍSLO 66 PROSINEC NEPRODEJNÉ 12/2015 Vážení spoluobčané, přeji vám všem i vašim blízkým příjemné prožití vánočních svátků, které budou naplněny radostí, štěstím, vnitřní harmonií a pohodou.

Více

Občanské sdružení pro studium a sport bez bariér Výroční zpráva 2011

Občanské sdružení pro studium a sport bez bariér Výroční zpráva 2011 Občanské sdružení pro studium a sport bez bariér Výroční zpráva 2011 Máme jen jeden život a ať se v něm stane cokoliv, musíme se k tomu postavit čelem. Sídlo: Paběnice 75, 286 01 Čáslav Telefon: 739 619

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2013 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 Mobil: 723 103 239 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.c Platby Platby

Více

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s.

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Obsah: ÚVODNÍ SLOVO PŘEDSEDKYNĚ SPOLKU... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLKU... 4 Rodinné centrum Petrklíč o.s. provozuje:... 4 MIMOŘÁDNÉ AKCE PETRKLÍČE

Více

Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým

Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým nakopírovala sem, tak se můţete inspirovat: Vzhledem k tomu, ţe se jedná o placený popis,

Více

Výroční zpráva 2015. Adam dětem o.s.

Výroční zpráva 2015. Adam dětem o.s. Výroční zpráva 2015 Adam dětem o.s. Výroční zpráva 2015 Adam dětem o.s. Registrováno Ministerstvem vnitra ČR podle zákona o sdružování dne 3.10.2007 pod. č.j. VS/1-68 902/07-R Obsah: - úvodní slovo - právní

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 7. 10. 2015 Ústí nad Orlicí 14. 10. 2015 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 7. 10. 2015 Ústí nad Orlicí 14. 10. 2015 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 7. 10. 2015 Ústí nad Orlicí 14. 10. 2015 Litomyšl Vyplňte, do jaké Burzy filantropie se hlásíte (okres Ústí nad Orlicí/okres Svitavy) Organizace

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ IV/2014 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboň je součástí Národní

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání, účinkující

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více