Toxikologie průmyslových jedů a škodlivin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Toxikologie průmyslových jedů a škodlivin"

Transkript

1 Toxikologie průmyslových jedů a škodlivin

2 Průmyslová toxikologie je spjata především s podniky chemického průmyslu. Má-li být definováno nebezpečí havárií v chemickém průmyslu, je třeba definovat nejdříve samotný pojem chemický průmysl. Chemický průmysl je soubor výrobních oborů připravujících substance nových vlastností ze surovin pocházejících převážně z těžebního průmyslu modifikací jejich chemické struktury. V praxi je chemický průmysl pojímán v užším slova smyslu a zahrnuje hlavně podniky, které provozují základní anorganické a organické výroby, gumárenské a plastikářské výroby, celulózopapírenské výroby a farmaceutické výroby.

3 Z hlediska historického je možné hovořit v českých zemích o chemickém průmyslu až od druhé poloviny 19. století, kdy začaly vznikat první skutečné průmyslové podniky v oblasti chemie. První z nich byl Spolek pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem založený v roce Spolek stál u zrodu dalších podniků chemického průmyslu, jako Synthesia Pardubice, Spolana Neratovice, Chemické závody Sokolov, MCHZ Hrušov či Tonaso Neštěmice. Chemický průmysl dnes cca 50 výrobních jednotek

4 Havarijní nebezpečnost těchto objektů je limitována řadou faktorů. Mezi tyto faktory patří -typ a množství surovin vstupujících do technologického procesu, - -typ a množství meziproduktů výroby, -typ a množství produktů výroby, -konfigurací terénu v okolí závodu, -meteorologickými podmínkami v dané lokalitě, -vzdáleností závodu od obytných center.

5 Rozmístění podniků chemického průmyslu na území České republiky Vezme-li se v úvahu toto rozmístění závodů chemického průmyslu je mimo bezprostřední okolí závodu ohrožena únikem toxických látek značná část dalšího území celé republiky.

6 Únik toxických látek může být dvojího druhu. a) Buď unikají látky spojené se zavedenou technologií (suroviny, meziprodukty, produkty) - např. po destrukci potrubí nebo zásobníku, b) nebo unikají látky vzniklé chemickou přeměnou látek vyskytujících se v technologickém procesu, která pro něj není charakteristická, např. při požáru zásob nebo výrobního zařízení.

7 ) odlišnosti chemické munice a technologických zařízení respektive dopravních prostředků jako zdrojů škodlivin; chemická munice je nejčastěji bodovým zdrojem s malou kapacitou, může však být představována plochou s vysokou koncentrací zdrojů (dělostřelecký přepad nebo kazetová letecká munice). Druhým typem je plošný tohoto hlediska je hodnocen i rozsah možných havárií, který je zapracován ve scénářích havarijních plánů jednotlivých závodů. dhad následků havárií různého rozsahu se provádí principiálně stejným způsobem jako odhad následků použití chemických zbraní nepřítelem. Odlišnosti ve vyhodnocovacích postupech plynou z: ) fyzikálně chemické odlišnosti bojových otravných látek a průmyslových škodlivin,

8 Chemická zařízení jsou nejčastěji bodovými zdroji s velmi rozdílnou kapacitou. Toxicita polutantů může být též velmi rozdílná a to jak akutní tak dlouhodobá. Uvolňování škodlivin je silně závislé na typu poškozeného zařízení. Jednou krajní mezí je např. destruovaná trubka malého průměru, ze které vytéká škodlivina jen působením gravitace. Druhou krajní mezí je detonační destrukce velkoobjemového zásobníku, kdy stšny nádoby zcela přestanou plnit svou funkci.

9 Hodnocení a prognózy havarijní nebezpečnosti zdrojů toxických látek Předpověď následků havárie se provádí podle poloempirických vztahů, které s přijatelnou přesností umožňují získat údaje: - o velikosti zamořené plochy, - jejím tvaru a umístění v terénu, - koncentracích škodliviny v závislosti na vzdálenosti od zdroje, - - koncentracích škodliviny v závislosti na době uplynulé od konce uvolňování škodliviny ze zdroje, -předpokládaných zdravotnických ztrátách.

10 Výpočet parametrů škodliviny se opírá o tyto hodnoty: a) bod varu, b) hustota par, c) chemická reaktivita, d) nejvyšší přípustné koncentrace.

11 Tab. 1. Nejvyšší přípustné koncentrace průmyslových škodlivin v ovzduší Škodlivina Nejvyšší přípustná koncentrace [mg/m 3 ] Chlor 6 Amoniak 40 Kyanovodík 10 Formaldehyd 1 Fosgen 1 Sirovodík 20 Oxid siřičitý 10 Fluorovodík 2 Chlorovodík 10 Sirouhlík 20 Ethylenoxid 5 Pozn.: Uvedené hodnoty platí jako mezní pro pracovní ovzduší podle hygienických předpisů České republiky; koncentrace způsobující akutní nevratná poškození zdraví jsou podstatně vyšší

12 V případě parametru zdroje škodliviny se opírá výpočet o tyto hodnoty: - rychlost výronu, - hmotnost výronu, - rychlost odparu, - hmotnost odparu.

13 Mechanismus přechodu škodliviny do ovzduší je ovlivněný jejími fyzikálně chemickými vlastnostmi, je rozhodující pro další šíření škodliviny. Rozlišujeme několik základních typů mechanismu přechodu: plynná fáze-ovzduší, kapalná fáze-mžikový odpar, ovzduší-kapalná fáze, aerosol-ovzduší, kapalná fáze (louže)-ovzduší. Jednotlivé mechanismy se uplatňují podle toho, uniká-li ze zdroje jen parní fáze nebo i kapalina. To je dáno mimo skupenského stavu škodliviny i polohou trhliny na zásobníku (např. pod hladinou vytéká kapalina, nad hladinou unikají páry, v úrovni hladiny unikají páry + aerosol).

14 Přesnost předpovědi získané výpočetním programem je téměř vždy závislá na přesnosti zadaných parametrů. Ty však nejsou zvláště v počátku havárie známy a nebo jsou nepřesné. Proto byl hledán alespoň jeden parametr, který je přesný. Bývá jím hmotnost výronu vypočítaná z objemu plného zásobníku a předpokladu mžikového uvolnění veškeré škodliviny Pro prvotní odhad velikosti parami zamořeného území je rozhodující tzv. mžikový odpar. Mžikový odpar je množství odpařené škodliviny těsně po výronu (platí pro teplotu vzduchu větší než bod varu, např. zkapalněné plyny)

15 Šíření vzniklého oblaku par je v ovzduší ovlivňováno těmito parametry: a) vertikální stálostí atmosféry (inverze izotermie konvekce) b) rychlostí a směrem větru c) vertikálním gradientem rychlosti větru d) atmosferickou difuzí Obecně lze říci, že čím je oblak par dále od zdroje, tím menší je koncentrace škodliviny v něm. Ne zcela zanedbatelný je vliv terénu na šíření škodliviny. Terénní nerovnosti ovlivňují tvar trajektorie šíření škodliviny. Pokrytí terénu vegetací podporuje absorbci par a aerosolů a tím zkracuje vzdálenost šíření nebezpečných koncentrací škodliviny.

16 Toxikologické aspekty požáru Požáry neohrožují jen zasahující záchranné sbory a ostatní osoby jen svými tepelnými účinky, eventuálně pádem požárem poškozených budov, ale i plynnými splodinami emitovanými z požářiště. Tyto problémy nejsou vlastní jen zařízením chemického průmyslu, ale jakémukoliv hořícímu objektu. Toxické účinky plynných splodin hoření jsou dány: - druhem hořícího materiálu, - teplotou hoření, - kyslíkovou bilancí hoření, - reakcemi hořlaviny s jinými látkami než s kyslíkem.

17 Typ hořícího materiálu je úzce spjat s konstrukčním materiálem hořícího objektu a provozovanou technologií. Teplota hoření ovlivňuje druh emitovaných škodlivin z hořícího materiálu. Se stoupající teplotou v požářišti se do emise škodlivin postupně zapojují stále odolnější materiály a ty materiály, které již hoří, uvolňují s rostoucí teplotou odlišné typy emisí.

18 yslíková bilance hoření ovlivňuje chemickou skladbu emisí a jejich toxicitu. Obecně lze říci, že s úbytkem kyslíku roste toxicita splodin hoření. Existují tři bilanční typy hoření: a) oxidace hořlaviny na konečné oxidační produkty při nadbytku kyslíku, b) nedokonalé spalování při nedostatku kyslíku c) suchá destilace, tj. přeměna hořlaviny na plynné produkty bez přístupu kyslíku ejčastějším typem bilance je nedokonalé spalování. To je

19 Požárně toxikologická charakteristika výrobních zařízení je odvoditelná od surovin a produktů vyskytujících se ve výrobním procesu. U nevýrobních objektů, jako jsou například obytné a kancelářské budovy, je dána konstrukčními materiály budovy a jejím vnitřním vybavením. Mezi hořlaviny, které se v takových budovách vyskytují patří dřevo (rostlé i aglomerované), umělé hmoty a pryž, textil, papír, atd.

20 Při hoření níže uvedených materiálů mohou vznikat následující splodiny: Dřevo je tvořeno celulózou, hemicelulózou a ligninem. Aglomerované dřevo obsahuje pojidla nejčastěji na bázi fenolformaldehydových nebo močovinoformaldehydových pryskyřic. Mimo produktů totální oxidace vznikají kysličník uhelnatý, methanol, kyselina octová, formaldehyd a acetaldehyd. Papír má podobnou charakteristiku jako dřevo. Přírodní textilní materiály: Len a bavlna mají obdobné charakteristiky jako dřevo. Vlna - polypeptidová struktura (pyridin, chinolin) U nově zaváděných materiálů se provádí povinně test toxicity produktů hoření

21 Umělé hmoty včetně syntetických vláken: (tepelná degradace umělých hmot probíhá ve dvou stupních - 1. depolymerace, a 2. oxidace): Polyethylen - obalový a elektroizolační materiál - aldehydy, oxid uhelnatý Polypropylen - vlákna, hadice - methylketony, oxid uhelnatý Polystyren - přístrojové skříně, nádobí, hračky, termoizolační materiály - oxid uhelnatý, saze, benzen Polvinylchlorid - podlahové krytiny, odpadní potrubí, elektroizolace - oxid uhelnatý, chlorovodík Polyamidy - vlákna - oxid uhelnatý, amoniak, kyanovodík Polyakrylonitril - vlákna - oxid uhelnatý, amoniak, kyanovodík Polyester - vlákna, hlavně oděvy a sedací nábytek - oxid uhelnatý, saze Polyuretany - sedací nábytek, obuv - oxid uhelnatý, kyanovodík, aldehydy, isokyanáty, acetonitril Fenolformaldehydové pryskyřice - bakelity - oxid uhelnatý, fenol, formaldehyd, methan, aceton, propanol

22 Přeprava toxických látek Regulace přepravy Přeprava toxických látek je v Evropě regulována v silniční dopravě dohodou o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí ADR (Accord Europee Relatif Au Transport International des Marchandise Dangereuses par Route). V železniční dopravě platí Mezinárodní řád pro přepravu nebezpečného zbožípo železnici RID (Réglement Concernant le Transport International des Marchandise Dangereus par Chemin de Fer). V obou předpisech jsou vyjmenovány látky a předměty, na které se opatření vztahují. Jsou stanoveny požadavky na balení, označení, přepravu a přepravní prostředky

23 Nebezpečné látky a předměty jsou roztříděny do 13 tříd: 1. Výbušné látky a předměty 2. Stlačené, zkapalněné a pod tlakem rozpuštěné plyny 3. Hořlavé kapaliny 4.1. Hořlavé tuhé látky 4.2. Samozápalné látky 4.3. Látky, které ve styku s vodou vyvíjejí zápalné plyny 5.1. Látky působící vznětlivě 5.2. Organické peroxidy 6.1. Jedovaté látky 6.2. Látky vzbuzující odpor, nebo látky schopné vyvolat nákazu 7. Radioaktivní látky 8. Žíravé látky 9. Jiné nebezpečné látky a předměty

24 Označování nebezpečných látek a věcí Jednotlivé látky mají přiděleno identifikační čtyřmístné číslo, tzv. UN kód. Nebezpečnost látky je charakterizována číslem nebezpečnosti látky, tzv. Kemlerovým kódem (dvou až třímístné číslo tvořené charakterizačními číslicemi): 2 uvolňování plynů pod tlakem nebo chemickou reakcí 3 vznětlivost par kapalin a plynů 4 hořlavost pevných látek 5 oxidační účinky 6 jedovatost 7 radioaktivita 8 žíravost 9 nebezpečí prudké reakce X zakázaný kontakt s vodou Znak X se staví před čísla. Je-li v kódu číslice opakována je dané nebezpečí vystupňováno. Je-li za číslem nula nehrozí od látky další nebezpečí

25 Příklady charakteristiky látek Kemlerovým kódem a UN kódem: Amoniak 268/1005 Propan-butan 23/1011 Chlor 266/1017 Ethylenoxid 236/1040 Aceton 33/1090 Benzín 33/1115 Sirouhlík 336/1131 Fosfor 436/1381 Sodík X 423/1428 Kyselina sírová 80/1830 Fenol 68/2312 Pesticidy OF 663/2784

26 Číselná identifikace látek je doplněna výstražnými značkami Nebezpečí výbuchu stlačené plyny nezápalné nejedovaté Nebezpečí ohně lehce zápalné kapaliny Nebezpečí ohně lehce zápalné pevné látky Samozápalné látky Látky působící vznícení nebo podporující hoření Jedovaté látky Infekční materiál Radioaktivní látky I. kategorie Radioaktivní látky II. kategorie Nebezpečí vývinu hořlavých plynů při styku s vodou Radioaktivní látky III. kategorie

27 Způsob rozmístění výstražných značek a kódů na silničním vozidle nebo železničním voze je upraveno příslušnými články ADR/RID Obr. 3. Rozmístění výstražných značek a kódů na silničním vozidle ADR/RID předepisují pro přepravu nebezpečných látek a věcí vybavení zásilek následující doklady - nákladní list (název látky, třída ADR,UN kód, hmotnost), pokyny pro případ nehody (Obr. 4.) a předepsané doklady (má u sebe řidič nebo vlakvedoucí).

28 Opatření při haváriích dopravních prostředků vezoucích nebezpečné látky a předměty Charakteristika havárií Místo havárie je nepředvídatelné a proto nelze činit preventivní bezpečnostní opatření. Nelze vyloučit zasažení nezúčastněných osob. Ne vždy je na počátku havárie jasné jaká látka z dopravního prostředku unikla. K dispozici nejsou ihned specialisté schopní posoudit rozsah a nebezpečnost havárie. Hlavní úkoly zasahujících sborů jsou záchrana bezprostředně ohrožených osob, přivolání dalších zainteresovaných orgánů a organizací, snížení rizik havárie včetně hašení požárů, omezení rozsahu havárie.

29 Postup likvidace havárie Prvním krokem je identifikace látky na základě dokladů a označení vozidla, chemickou analýzou či podle popisu obalů, dotazem u nehodového systému TRINS. Dalším krokem je stanovení bezpečnostních opatření jako jsou uzavření prostoru před nepovolanými osobami, určení stupně ochrany zasahujících jednotek, sledování meteorologické situace a preventivní opatření k ochraně vody a půdy mimo místo havárie, zastavení úniku toxických látek z obalů, dekontaminace místa havárie a organizace místa zásahu. V případě požáru je nutné stanovit vhodnou hasební látku.

30 Historický přehled velkých chemických havárií ve světě a České republice Objem výroby nejrůznějších chemických látek na celém světě přesahuje v současné době stamiliony tun ročně a neustále se zvyšuje. Roste také spektrum vyráběných látek a vyskytují se mezi nimi i relativně toxické sloučeniny. Je jasné, že takový objem výroby s sebou nese nebezpečí havárií s únikem chemických škodlivin

31 Příčiny havárií mohou být různé, ale v podstatě je možné je rozdělit na havárie úmyslné a neúmyslné. Úmyslné havárie jsou způsobeny lidmi; u neúmyslných havárií sice lidský faktor většinou hraje svoji významnou roli, ale není zde úmysl havárii způsobit. Dosti často jsou spojeny s explozí a následným ohněm. Nemusí se přitom vždy jednat o havárie s účinky na lidskou populaci, působící poškození zdraví až smrt, ale často to jsou havárie spojené s poškozením flory nebo fauny. Ve svém důsledku však tyto havárie mají na lidstvo svůj nepříznivý dopad také.

32 U úmyslného zneužití chemických látek připadá v úvahu jejich již klasické válečné použití. Za počátek éry CHZ je všeobecně považován útok německých vojsk s použitím chlóru dne na 6 8 km úseku fronty u belgického města Ypres v západních Flandrech proti Francouzům Koncem května 1915 provedli Němci u Bolimova další útok proti ruským vojskům V prosinci 1915 Němci poprvé použili toxičtější plyn fosgen Němci použili yperit Neúmyslné použití jedovatých chemických látek - USA Vietnam defolianty ( ) - dioxin V březnu 1988 byl proti Kurdům použit Saddámem Husajnem yperit s následkem kolem 5000 mrtvých. atentát v r. 1978, kdy byl v Londýně bulharskou tajnou službou zavražděn injekcí ricinu bulharský disident G. Markov. vražda látkou VX v Osace v prosinci ukrajinský prezident (ještě jako kandidát na prezidenta) Viktor Juščenko byl otráven dioxinem v roce března 1995 byl v Tokiu na několika místech v metru teroristy použit sarin.

33 973 Greensburg (USA) - žel. nehoda, chlor, 8 zasažených, 2000 evakuace 975 Niagara Falls (USA) - žel. nehoda, chlor, 4 mrtví, 176 zasažených 975 Houston (USA) - silniční nehoda, amoniak, 6 mrtvých, 178 zasažených 975 Deer Park (USA) silniční nehoda, čpavek, 5 mrtvých, 200 zasažených 978 Oxford (VB) - silniční nehoda, chlor, 99 zasažených 978 Youngstone (USA) - silniční nehoda, chlor, 8 mrtvých, 114 zasažených, 3500 evakuace 978 Kolín (Československo) železniční nehoda, chlor, 5 mrtvých, 50 zasažených 979 Missisauga (Kanada) - žel. nehoda, chlor, propanbutan, toluen, evakuace Neúmyslné havárie s únikem chemických škodlivin při povodních v ČR v roce 2002, kdy byly např. ze Spolany Neratovice vyplaveny různé nebezpečné chemikálie. Příkladem náhodné havárie s velkým množstvím uniklých chemických látek je požár skladu agrochemikálií v Kyjově- Boršově na jižní Moravě v roce Havárie pozorovány při transportu toxických látek

34 Při výrobě nebo zpracování různých chemických látek se většinou jedná u různých havárií s únikem chemických škodlivin o selhání techniky nebo jejího neodborného používání lidskou obsluhou. Typickým příkladem jsou dvě největší chemické havárie v historii, které se udály v italském Sevesu (1976) a indickém Bhopalu (1984). K havárii v Bhópálu došlo v prosinci 1984: po vniknutí vody do zásobníku s methylisokyanátem došlo k silné exotermní reakci a tím ke zvýšení tlaku v zásobníku a k jeho destrukci. Do prostředí uniklo během krátké doby (cca minut) asi tun methylisokyanátu. Vzhledem k nepříznivému větru byla látka rychle zanesena do města s obyvateli a způsobila intoxikaci velkého množství obyvatel. Zde se údaje různí, ale nejčastěji jsou uváděny intoxikací, z toho těžkých, a více než úmrtí. Havárie byla způsobena lidským selháním.

35 Nejvážnější mírový případ zamoření dioxinem byla havárie v Sevesu (Itálie) v červenci roku Jednalo se o explosi reaktoru na výrobu herbicidů, která způsobila únik jedovatých látek do ovduší. Podle odhadu uniklo více než 2,5 kg dioxinu, který zamořil zónu asi 320 ha obývanou cca 4000 obyvateli. Bezprostředně po havárii nikdo nezemřel, ale problém byl bagatelizován a výroba ještě asi týden pokračovala. Vzhledem k charakteru účinku dioxinu (dlouhodobý efekt) došlo v oblasti Sevesa k onemocnění stovek lidí včetně dětí a asi po dvaceti letech byl pozorován i zvýšený výskyt nádorových onemocnění.

36 Z dalších chemických havárií je možné zmínit následující: 1973 praskla tlaková nádoba v chemické továrně v Patchefstronu (JAR) a uniklo 38 tun zkapalněného amoniaku s následkem hromadné otravy desítky zasažených 1974 poškození potrubí a uvolnění 30 tun cyklohexanonu ve Flixborough (Velká Británie), zahynulo 20 lidí 1978 Manfredonia (Itálie) únik čpavku díky nehodě v továrně, evakuace 1981 San Juan (Puero Rico) v továrně prasklo potrubí a unikl chlor, 200 zasažených, 2000 evakuace 1981 Geismar (USA) únik chloru v továrně, 140 zasažených 1985 Bombaj (Indie) chlor, 1 mrtvý, 110 zasažených 1987 provincie Guangxi (Čína) - metylalkohol, 55 mrtvých, 3600 zasažených 1989 Litva, čpavek, zásobník v továrně, 7 mrtvých, 57 zasažených, evakuace 1994 Avignon (Francie) - chloran vinylu, evakuace 4000 osob 2003 Nikaragua - 12 dětí otráveno v autonomní oblasti Bonanza vodou z řeky Bambana kyanidem 2003 jihozápadní Čína prasknutí vrtu s uvolněním zemního plynu s vysokým obsahem sirovodíku, není uvedeno, zda se jednalo o intoxikace 233 lidí zemřelo 2004 pekingský distrikt Huairou (Čína) - únik kyanidu z továrny, 3 mrtví, 15 hospitalizovaných U nás můžeme uvést alespoň některé havárie s únikem chemických látek: 60. léta - Spolana Neratovice, únik dioxinu, který vznikal jako vedlejší produkt při výrobě perchlorfenolu suroviny pro výrobu herbicidů. Zamořeny byly budovy, z nichž jedna je dosud zalita betonovým sarkofágem Pardubice - únik fosgenu v chemické závodě, 80 zraněných 2000 Bratislava - únik čpavku z chladicího systému na zimním stadionu 2006 Labe, únik kyanidu z kolínského závodu, otrava ryb v řece

37 Otázka zamoření prostředí chemickými škodlivinami se v poslední době znovu dostává do popředí, a to nejen vzhledem k ekologickým problémům, ale také proto, že havárie nebo úmyslné zasažení chemických závodů či skladů sběžně vyráběnými látkami, např. ve válce či činností teroristů, by mohla mít účinky srovnatelné s použitím chemických zbraní.

38 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Chlór Halogenový prvek chlór (Cl 2 ) nachází široké uplatnění v chemickém průmyslu při výrobě chlorovaných organických rozpouštědel, rafinaci petroleje, výrobě hnojiv, získávání kovů z rud, jako účinný prostředek při bělení prádla a papíru a často jako prostředek k desinfekci vody městských kanalizačních stok. Jedná se o žlutozelený nehořlavý plyn těžší než vzduch s typicky dráždivým a dusivým zápachem s bodem varu -34,7 o C. Lze ho zvýšením tlakem převést na kapalinu žluto-oranžové barvy, která se přechovává v tlakových ocelových lahvích. Při styku se vzduchem se odpařuje a po kontaktu s vodními parami vytváří bílou mlhu. Vodou je chlór pohlcován za vzniku kyseliny chlorovodíkové a nestálé kyseliny chlorné. Dobře se rozpouští v organických rozpouštědlech a je velmi reaktivní. Ačkoliv je sám i ve směsi se vzduchem nehořlavý, díky jeho oxidačním schopnostem vyvolává vzplanutí nebo výbuch snadno oxidovatelných látek. Vpřípadě inhalační expozice nechráněného organismu dochází k silnému podráždění horních i dolních dýchacích cest, protože chlór reaguje s tkáňovou vlhkostí vznikem kyseliny chlorovodíkové a chlorné. Ve vysokých koncentracích může chlór vést k reflektorické obrně dýchacího centra a k vagové zástavě srdce. Ve středních a nízkých koncentracích vyvolává chlór poškození sliznice dýchacích cest a plic, což vede ke klinických projevům připomínajícím akutní závět průdušek, případně plic (prudká bolest za hrudní kostí, suchý, dráždivý kašel často záchvatovitého charakteru, nepravidelné dýchání). Tyto klinické příznaky bývají doprovázeny pálením a řezáním v očích, jež vyvolává slzení. U těžších otrav může klinický obraz otravy chlórem vyvrcholit vznikem toxického edému plic. V nejlehčích případech má akutní otrava chlórem charakter astmoidního zánětu průdušek. Vedle okamžitého opuštění zamořené atmosféry a ochrany dýchacích cest maskou je třeba dbát na minimalizaci pohybu zasaženého (klid na lůžku za účelem minimalizace spotřeby kyslíku tkáněmi). Při velmi vážných problémech s dýcháním obvykle spojeným s morfologickým postižením dýchacích cest či plic, je nutné co nejdříve zahájit oxygenoterapii (inhalaci kyslíku), případně umělou plicní ventilaci 100% kyslíkem. Dříve tolik doporučované podávání kortikosteroidů zdůvodu snížení otoku sliznic dýchacích cest je v současné době hodně diskutováno. Zabránit zasažení chlórem můžeme použitím ochranné masky a ochranného oděvu, významné pro prevenci je též udržování účinné ventilace výrobních provozů a kontrola uzávěrů tlakových nádob se zkapalněným chlórem.

39 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Chlorovodík Chlorodík (HCl) je slabě nažloutlý plyn ostrého dráždivého zápachu s teplotou varu 85 o C, který sám o sobě obvykle nezpůsobuje otravu, ale vlivem kontaktu s vodními parami v ovzduší vytváří dým kyseliny solné, která je toxická díky svému dráždivému a leptavému účinku. Akutní otrava chlorovodíkem se projevuje zánětem spojivek, zkalením rohovky, rýmou, chrapotem a kašlem s vykašláváním sputa s příměsí krve v důsledku podráždění dýchacích cest, píchání na prsou a dušností. V případě těžší intoxikace hrozí edém plic. V rámci první pomoci je nutné rychle přerušit kontakt zasaženého se znečištěnou atmosférou, zajistit fyzický i duševní klid, provést okamžitý výplach očí vodou fyziologickým roztokem nebo borovou vodou, výplach dutiny nosní vodou, omytí potřísněné kůže dostatečným množstvím vody a převlečení do suchého nekontaminovaného oděvu. V případě závažnějších intoxikací se doporučuje inhalace 1% roztokem hydrogenuhličitanu sodného (neutralizace kyseliny solné), tištění bolesti a kašle, případně antiedémová opatření. Do preventivních opatření patří především ochrana všech bran vstupu noxy pomocí ochranné masky a ochranného oděvu a udržování účinné ventilace výrobních provozů.

40 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Dioxiny (I) Slovem dioxiny označujeme skupinu chlorovaných organických sloučenin, které mají podobné vlastnosti a působení na živé organismy. Patří mezi ně především polychlorované dibenzodioxiny (PCDD) a dibenzofurany (PCDF). Je známo asi 200 těchto molekul, lišících se počtem a polohou chlorů v molekule (tzv. kongenerů), z nichž 17 je považováno za toxikologicky nejzávažnější (některé prameny uvádějí daleko více toxicky významných dioxinů). Nejrozšířenější a nejjedovatější dioxin, TCDD (2,3,7,8tetrachlordibenzodioxin) má 4 chlory v molekule a jeho toxicita byla označena číslem 1 (ostatní dioxiny mají toxicitu vyjádřenou jako násobek jeho toxicity). Důležitou vlastností je jejich lipofilní charakter (jsou rozpustné v tucích a nerozpustné ve vodě). Samotné dioxiny se nikdy nikde nevyráběly, ale jsou vedlejšími produkty mnoha moderních technologií. Mezi nejvýznamnější zdroje vzdušných emisí dioxinů patří spalování uhlí, spalovny odpadů, spalování dřeva konzervovaného pentachlorfenolem (kdysi užívaný nátěr proti hnilobě, dovážen do ČR do r. 1986) a chlórem běleného papíru. Dále vznikají dioxiny při výrobě železa a neželezných kovů, při požárech, hoření kabelů a elektromotorů, při kremacích. Rovněž někdejší užívání tzv. vynašečů (chlorované a bromované uhlovodíky, v ČSFR zakázané roku 1992) přidávaných do olovnatých benzinů, přispělo k celkové dioxinové zátěži. Při spalování se do ovzduší uvolňují dioxiny buď již přítomné ve spalovaném materiálu, nebo vznikající z prekursorů (sloučenin schopných přeměnit se na dioxiny) jakými jsou polychlorované bifenyly (PCB), polyvinylchlorid (PVC), pentachlorofenoly a některé chlorované pesticidy (v ČR se řadu let neužívají). Kontaminaci vody dioxiny způsobuje především bělení papíru chlórem. Východiskem je náhrada chloru oxidem chloričitým, ozónem, nebo alespoň z části vzdušným kyslíkem. Recyklovaný papír obsahuje pouze třetinu dioxinů (navíc méně toxických) oproti nerecyklovanému. Přibližně 95 % člověkem přijatých dioxinů pochází z potravy. Nejvýznamnějším zdrojem je strava živočišného původu, především mléko a mléčné výrobky, maso a ryby. Zatížení z ostatních zdrojů je minimální. Obecně lze říci, že čím víc živočišných tuků, tím víc dioxinů, ale existují značné mezidruhové rozdíly v jejich kumulaci.

41 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Dioxiny (II) I u člověka se dioxiny hromadí v tukové tkáni a jejich biologický poločas rozpadu (doba, za kterou se vyloučí polovina přijaté dávky) je nejméně 7 let. Proto se jejich obsah v těle s věkem zvyšuje. Byl prokázán přechod dioxinů přes placentu, což znamená potenciální ohrožení lidského plodu. Ale za významnější se považuje jejich obsah v mateřském mléce, kde bývají dost vysoké hladiny dioxinů. Velmi zajímavý je mechanismus účinku: dioxiny působí přes cytoplasmatický receptor (bílkovina, která vazbou s dioxinem změní některé své vlastnosti, a proto může proniknout do jádra buňky, kde nastartuje přepis určitých genů). Princip je obdobný působení steroidních hormonů v organismu. Hlavním výsledkem přítomnosti dioxinů v buňce je zmnožení enzymů skupiny cytochromu p450, jež se zásadním způsobem podílí na syntéze steroidních hormonů a umožňuje mnohé metabolické přeměny. Akutní smrtelné otravy dioxiny nejsou u lidí známy. Chronické poškození zdraví přímo dioxiny je i v běžné populaci pravděpodobné, ale ne všeobecně přijímané. Názor, že dioxiny nepřímo poškozují zdraví (spolu s dalšími škodlivinami) má širší podporu odborné veřejnosti. Dioxiny mohou vyvolat poškození kůže, jater, různé neurologické účinky, poruchy imunity a některé studie naznačují podíl na odchylkách v sexuálním vývoji (poruchy plodnosti, opožděný vývoj). Dioxiny snižují hladinu mužských pohlavních hormonů a inzulínu (snižuje hladinu cukru v krvi), ovlivňují hladinu hormonů štítné žlázy (podílejí se na řízení tělesného růstu, vývoji mozku), glukokortikoidů (regulují hladinu cukru v krvi) a melatoninu (nastavuje denní rytmus). Do skupiny pravděpodobných kancerogenů (látky způsobující rakovinu) se dosud zařazuje jen TCDD. Popisuje se zvýšený výskyt zhoubných nádorů plic (karcinomů), měkkých tkání (sarkomů), žaludku a lymfatické tkáně (lymfomů). Mezi cesty snížení míry expozice těmto noxám spatří omezení příjmu živočišných tuků (másla, smetany, tučných sýrů, sádla, rybího tuku), používání recyklovaného papíru, omezení spotřeby PVC, chlórem běleného papíru a pentachlorfenolem konzervovaného dřeva. Asi nejdůležitější z hlediska snížení produkce dioxinů je v ČR omezení spalování hnědého uhlí.

42 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Amoniak (čpavek) Čpavek (NH 3 )patří mezi nejběžnější průmyslové škodliviny. V průmyslu je používán na výrobu síranu amonného, chloridu amonného, při čistění vody, petroleje a některých minerálních olejů, při výrobě klihu, nitrocelulózy, umělého hedvábí, barviv, laků, při stříbření zrcadel a při niklování, v gumárenském průmyslu, litografii, kopírovacích dílnách a v chladírenských zařízeních. Je také obsažen v čistících prostředcích (čpavková voda, Sidol). V přírodě vzniká při tlení organických látek obsahujících dusík. Je to bezbarvý plyn ostrého, dráždivého zápachu teplotou varu -33,3 o C), který už v malé koncentraci silně dráždí sliznice. Vzhledem ke své dobré rozpustnosti ve vodě dráždí především horní cesty dýchací. Při delší expozici se toleruje koncentrace kolem 13,9 69,5 mg. m -3. V případě inhalační expozice větší koncentraci amoniaku dochází k poleptání sliznice dýchacích cest i plic, které může vést až k edému plic. Expozice vysokým koncentracím amoniaku v ovzduší se projevuje profúzním slzením, silnými bolestmi v očích, dušením, záchvatovitým kašlem, závratěmi, bolestmi v krajině žaludku a zvracením. Objevují se závažné poruchy dýchání a krevního oběhu, které mohou po několika hodinách až dnech vést ke smrti v důsledku edému hrtanu nebo plic. Vysoké koncentrace amoniaku mohou vyvolat bronchopneumonii nebo poleptání spojivek a rohovky s následným hlubokým zákalem, popřípadě perforací. Může dojít i ke ztrátě celého oka (panophthalmie). Čpavek je dobře rozpustný ve vodě (33%) za vzniku hydroxidu amonného, který po požití může způsobit poleptání sliznice dutiny ústní, jícnu a žaludku s nebezpečím perforace. Plynný čpavek může poškodit i kůži. Koncentrace kolem 15 mg/l dráždí, koncentrace nad 21 mg/l leptá již po několika minutách. V rámci první pomoci je třeba co nejrychleji vynést zamořeného mimo zamořenou atmosféru a zbavit se nevstřebané části amoniaku (výplach spojivkového vaku proudem vody, omytí kůže proudem vody, vyvolání zvracení, případně výplach žaludku). Při podráždění dýchacích cest je vhodná aerosolová inhalace 2% roztoku kyseliny citrónové a 0,5-1% roztok prokainu. Prudký spasmus hlasivkové štěrbiny si někdy vynutí i koniotomii. Zasaženého podle potřeby saturujeme kyslíkem, zasahujeme proti hrozícímu nebo začínajícímu edému plic, symptomaticky tlumíme kašel případně podáme antibiotika kzabránění infekční komplikací. Při ošetření očí provedeme nejprve opakovaný a důkladný výplach vlažnou vodou nebo fyziologickým roztokem. K následné neutralizaci spojivkového vaku použijeme roztoku s pufračním účinkem. Po zákroku přiložíme suchý obvaz (bez mastí a anestetik) a zajistíme odbornou pomoc oftalmologa. Na postižené partie kůže přikládáme obklady zvlhčované v 3%roztoku kyseliny citrónové. Po provedené neutralizaci opláchneme postižené plochy sterilní vodou a přiložíme elastický tlakový obvaz se sterilní vazelínou nebo chlorofylovým olejem. Před zasažení amoniakem lze lidský organismus ochránit pomocí ochranného oděvu a masky pouze dočasně vzhledem k agresivnímu chování této chemikálie ke gumě.

43 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Nitrózní plyny Jako nitrózní plyny je označována směs vyšších oxidů dusíku s převahou oxidu dusičitého (NO 2 ). Vprůmyslu mohou nitrózní plyny vznikat a uvolňovat se do ovzduší při výrobě kyseliny dusičné a sírové, při výrobě výbušnin, laků, celuloidu, při nitraci celulózy a jiných organických materiálů, při výrobě superfosfátů a dehtových barev, při bělení hedvábí, při práci s acetylenovými hořáky v uzavřených prostorech, ale také při hoření nitrocelulózy a hnití některých organických látek. Nitrózní plyny vznikají během spalování fosilních paliv a pohonných hmot za vysoké teploty oxidací dusíku obsaženého ve vzduchu, v domácnostech je produkují plynové sporáky a lampy. S nebezpečím expozice nitrózním plynům je též spojena střelba (hlavně ztěžkých zbraní) a práce s výbušninami (např. odstřelovací práce v kamenolomech), neboť oxidy dusíku představují 15-20% podíl vytvářených výbuchových plynů. Nitrózní plyny působí hlavně dráždivě na sliznici dýchacích cest a plic. Což vyvolává u postižených dráždivý kašel, dušnost a cyanózu, zvracení a závratě obvykle však až po několika hodinách (5-72 hod) latence. Otrava může vrcholit těžkou dušností v důsledku rozvíjejícího se edému plic. Navíc je u zasaženého snížena kapacita krve pro přenos kyslíku z důvodu zvýšené tvorby methemoglobinu. Nitrózní plyny mohou vzhledem k obsahu oxidu dusnatého a dusného působit i narkoticky. V rámci první pomoci je nutné vynést zasaženého ze zamořeného prostředí a zajistit jeho naprostý fyzický psychický klid na lůžku v teple. V případě větších dechových potíží je důležitá oxygenoterapie, popřípadě asistovaná ventilace. K zabránění vzniku otravy stačí ochranná maska a ochrana kůže ochrannými krémy, popřípadě důsledné odsávání plynů a par v místě jejich vzniku či celkové nucené větrání pracovišť s nebezpečím tvorby nitrózních plynů.

44 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Oxid siřičitý Oxid siřičitý (SO 2 ) je bezbarvý nehořlavý plyn velmi ostrého, dráždivého a štiplavého zápachu o teplotě varu -10 o C, který dráždí hlavně dýchací cesty a spojivky. Vzniká především při spalování paliv s obsahem síry (hnědé uhlí, některé druhy ropy). Je tedy spolu s nitrózními plyny nejčastější příměsí znečišťující ovzduší. Dále se uvolňuje při výrobě kyseliny sírové a ultramarinu. Používá se při úpravě rud během výroby kovů, na bělení vlny, látek, papíru a na dezinfekci nádob. V zemědělství a vinařství může být použit jako fungicidní prostředek. Oxid siřičitý dráždí spojivky a sliznici dýchacích cest. Takže vyvolává u zasažených především dráždivý kašel, dušnost a těžších případech může vyvolat i edém plic. V rámci první pomoci je nutno zasaženého co nejdříve vynést ze zamořeného prostředí a pečovat především o dýchání. V případě těžších otrav musí být zasažený převeden na asistovanou ventilaci (umělé dýchání). Léčebné postupy se neliší od postupů používaných v případě zasažení látkami s podobnými účinky (chlór, fosgen). K zabránění vzniku otravy oxidem siřičitým je dostačující ochrana dýchacích cest maskou a důsledné odsávání škodliviny v místě jejich vzniku.

45 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Sirovodík (sulfan) Sirovodík (H 2 S) je bezbarvý plyn s charakteristickým zápachem (po zkažených vejcích), který vzniká při hnití bílkovin (odpadové jámy, kanály, žumpy). Ve vyšších koncentracích však ochrnuje zakončení čichového nervu, takže nemůže být vnímán. Je těžší než vzduch a proto dochází k jeho hromadění v nejnižších částech místností a terénu. Teplota varu je -60,3 o C. Používá se v chemickém a gumárenském průmyslu. Do organismu se dostává dýchacími cestami, které dráždí. Dobře proniká do krve, kde se oxiduje na sírany. Inhibuje podobně jako kyanovodík buněčné dýchací enzymy, čímž způsobuje buněčnou smrt. VCNS způsobuje obrnu dýchacích a kardiovaskulárních center. V malých koncentracích poškozuje rohovku a způsobuje podráždění spojivek a dýchacích cest, doprovázené blefarospasmem, fotofobií, slzením a kašlem. Při těchto otravách jsou výše uvedené příznaky doprovázené dušností a cyanózou. Při expozici koncentracím sirovodíku nad 1mg/l vzniká tzv. apoplektická forma otravy vedoucí k tonicko-klonickým křečím a rychlé ztrátě vědomí následkem obrny dýchacího centra. V rámci první pomoci je nutno zasaženého co nejdříve vynést ze zamořeného prostředí a pečovat především o dýchání včetně oxygenoterapie a protiedémové terapie při hrozícím edému plic. Preventivní podávání antibiotik má zabránit plicním zánětlivým komplikacím. K zabránění vzniku otravy oxidem siřičitým je dostačující ochrana dýchacích cest maskou a důsledné odsávání škodliviny v místě jejich vzniku.

46 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Sirouhlík Sirouhlík (CS 2 ) je v čistém stavu bezbarvá kapalina aromatického, poměrně příjemného zápachu. Je velmi těkavá, vypařuje se již při pokojové teplotě, vře při 46,2 o C. K otravám nejčastěji dochází při výrobě sirouhlíku, viskózového vlákna a celofánu. Používá se také při výrobě optického skla, v gumárenském průmyslu a v zemědělství jako insekticid. Vstřebává se všemi branami vstupu včetně kůže. Z 90% se metabolizuje v těle. Jedná se o typický nervový jed. Ve vysokých koncentracích působí narkoticky, v nízkých koncentracích při dlouhodobé expozici vyvolává poruchy centrálního i periferního nervového systému, prvními příznaky intoxikace bývají psychomotorické poruchy, sluchové a optické halucinace, nekoordinované pohyby přecházející v křeče a porucha vědomí. V případě akutní otravy je třeba postiženého urychleně vynést ze zamořeného prostoru a věnovat pozornost především dýchání. Doporučuje se oxygenoterapie a infuze glukózy s kyselinou askorbovou. Prevence otrav spočívá v hermetizaci a mechanizaci prostorů, kde vzniká sirouhlík, a vyloučení z těchto provozů pracovníky s dýchacími, trávicími a nervovými obtížemi

47 Fosgen (karbonylchlorid,cocl 2 ) nachází uplatnění v chemickém průmyslu jako chlorační činidlo, při syntéze barviv, některých farmaceutických přípravků a při výrobě některých plastických hmot. Nejčastěji se s fosgenem setkáváme při výrobě trichlóretylénu. K hromadným otravám nejčastěji dochází při narušení vzduchotěsných aparatur nebo nádrží, ve kterých je fosgen přepravován. S vysokým nebezpečím se spojeno je i použití tetrachlórmetanových hasících přístrojů v uzavřených místnostech, kde se páry chlorovaného uhlovodíku dostávají do přímého styku s plamenem nebo rozpáleným kovem a může tak dojít k syntéze fosgenu. Fosgen je bezbarvá těkavá kapalina s bodem varu 8,2 o C, charakteristického zápachu po zatuchlém senu či tlejícím listí. V plynném stavu je těžší než vzduch a proto dochází k jeho hromadění v nejnižších částech místností a terénu. Na vzduchu může vytvářet bělavou nebo nažloutlou mlhu. Je méně dráždivý (a proto nebezpečnější) než chlor a amoniak. V minulosti byl zneužit jako bojový chemická látka v I. světové válce. Je dobře rozpustný ve vodě i organických rozpouštědlech. Ve vodě se rychle rozkládá na oxid uhličitý a kyselinu solnou (chlorovodíkovou). Po expozici nechráněného lidského organismu dochází k podráždění až poleptání sliznice dýchacího systému z důvodu působení hydrolýzou uvolněné kyseliny solné a ke zvýšení propustnosti plicních kapilár. Tím se vytvářejí příznivé podmínky pro rozvoj plicního edému. Fosgen je zákeřný i tím, že se jeho toxický efekt manifestuje až po určité době latence. Po často nenápadném začátku jeho působení v podobě mírného škrábání a pálení v horních cestách dýchacích a pocitů tísně na hrudi následuje bezpříznakové období a po několikahodinové latenci dochází k zrychlení dechu, dušnosti, cyanóze až k plicnímu otoku. Exponovaný jedinec tak nemusí být varován včas a může setrvat v zamořeném prostředí až do manifestace prvních projevů intoxikace jako je dráždivý kašel, dušnost, pocit tlaku a pálení na prsou, nauzea, pálení a slzení očí a bolesti hlavy. Zasažený je nejvíce ohrožen na životě pomalu se rozvíjejícím otokem plic. V rámci první pomoci je nutno zasaženého okamžitě vynést ze zamořeného prostoru a zajistit jeho absolutní klid na lůžku v teple z důvodu maximálního snížení jeho metabolických nároků včetně spotřeby kyslíku. V případě útlumu dechového centra je třeba zahájit umělé dýchání z plic do plic a v co nejkratší době zasaženého převést na řízené dýchání. V rámci terapie závažných otrav fosgenem je kladen důraz na oxygenoterapii a farmakologickou podporu dechového centra. Neexistují specifická antidota proti mechanismu působení fosgenu. Preventivně lze zabráni expozici fosgenu použitím ochranné masky a protichemického oděvu, účinnou ventilací provozních a pracovních míst a častou kontrolou hermetičnosti aparatur a uzávěrů tlakových nádob nebo přepravních nádrží. Fosgen Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií

48 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Kyanovodík a kyanidy Kyanovodík (HCN) je používán při dezinfekci budov, dezinfekci a deratizaci obilních skladišť a železničních vagónů. V průmyslu se uplatňuje při extrakci zlata a stříbra z rud, výrobě nitritů, pigmentu a především při výrobě olejů, vzdorných pryží a plastických hmot včetně metakrylátové pryskyřice. Používá se též v plynárnách, koksárnách, koželužnách a továrnách na umělá hnojiva. Vzniká také při hoření polyakrylonitrilu (PAN). Chemicky čistý kyanovodík je bezbarvý plyn nebo namodralá, za běžné teploty velmi těkavá kapalina typického hořkomandlového zápachu, která však část populace nevnímá. Při smísení se vzduchem vzniká výbušná směs. S vodou i organickými sloučeninami se mísí v každém poměru. Po chemické stránce se jedná o slabou kyselinu, která snadno a rychle tvoří soli (kyanidy), jež jsou prudce jedovaté, pokud jsou rozpustné ve vodě. Samotný kyanovodík je prudce jedovatá látka, která se vstřebává všemi branami vstupu. K hromadné otravě může dojít při chemických haváriích provozů používajících kyanovodík, při hoření některých plastických hmot (hlavně polyuretanů) nebo při konzumaci semen četných rostlin a jader peckovitého ovoce z důvodu přítomnosti kyanogenních glykosidů (hlavně amygdalinu).základní mechanismem akutního toxického účinku kyanovodíku a kyanidů je inhibice enzymů obsahujících železo v trojmocné formě, především kataláz a cytochromů, což způsobuje tkáňové dušení. Otrava se velmi rychle projeví bolestmi hlavy, hučením v uších, mydriázou, závratěmi, nauzeou a zvracením, rychle nastupujícími tonickými křečemi a těžkou dušností, která může rychle vést k bezvědomí a následné smrti. Pro zasaženého je typické růžové zbarvení kůže a viditelných sliznic a hořkomandlový zápach dechu a zvratků.v rámci první pomoci musí být zasažený co nejrychleji vynesen ze zamořeného prostoru, zbaven kontaminovaného prádla a uložen na lůžku v teple. Při výrazných dechových poruchách nebo zástavě dechu musí být co nejrychleji zavedeno umělé dýchání do obnovy dýchání spontánního. Při otravě kyanovodíkem nebo ve vodě rozpustnými kyanidy je možné použít specifická antidota za účelem urychlení eliminace kyanidového iontu z organismu ve formě netoxických sloučenin. Mezi nejběžnější antidota proti kyanovodíku a kyanidům patří inhalačně podávaný amylnitrit (propylnitrit, isoamylnitrit), intravenózně podávaný dusitan sodný (natrium nitrit) nebo DMAP (4-dimetylaminofenyl). Jinou možností antidotní terapie otravy kyanovodíkem je podávání kobaltnaté soli kyseliny etylendiaminotetraoctocé (Co-EDTA), která vytváří s kyanidovými ionty nejedovaté kobaltnaté kyanidy. Velmi účinnou detoxikační látkou je též natriumthiosulfát (Devenan), ale jeho efekt nastupuje opožděně a proto se podává až ve druhém pořadí. Metylenová modř (Coloxyd) nemá v případě intoxikace kyanovodíkem větší význam. Při perorálním otravách je velmi důležité rychle vyvolat zvracení s následným výplachem žaludku roztokem natrium sulfátu, manganistanu draselného, peroxidu vodíku nebo aktivním uhlím. K zabránění vzniku hromadné otravy kyanovodíkem nebo ve vodě rozpustnými kyanidy stačí ochranná maska a protichemický oděv, dostatečné větrání pracovišť, ochrana práškovitých

49 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Vinylchlorid Vinyl chlorid (chlóretylén) je organická sloučenina používaná k výrobě plastckých hmot, především polyvinylchloridu, cestou polymerace. Vyznačuje se narkotickým účinkem. V případě expozice vinylchloridu zasažený trpí závratěmi, poruchami orientace, ospalostí a bolestmi hlavy. Vyvolává též pocit podráždění kůže a očních spojivek, může způsobit i osteolýzu malých kostí, výjimečně trombocytopenii a splenomegalii. Vpřípadě akutní otravy je třeba postiženého urychleně vynést ze zamořeného prostoru a věnovat pozornost především dýchání. Doporučuje se oxygenoterapie K zabránění vzniku otravy vinylchloridem je dostačující ochrana dýchacích cest maskou a důsledné větrání.

50 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Tetrachlormetan (chlorid uhličitý, CCl 4 ) se běžně používá jako náplň do hasících přístrojů. Jedná se o bezbarvou, těžkou, nehořlavou kapalinu. Lidský organismus zasahuje tetrachlormetan především svým narkotickým účinkem. Současně zasahuje negativně do funkce jater, ledvin, cév, myokardu a slinivky břišní. Akutní otrava tetrachlormetanem probíhá ve dvou fázích. Pro první fázi intoxikace je charakteristická porucha vědomí v důsledku narkotického účinku. Ve druhé fázi otravy dominuje porucha funkce jater a ledvin (hepatorenální syndrom). V rámci první pomoci je nutné zasaženého co nejrychleji vynést ze zamořeného prostředí a zajistit klid na lůžku v teple. V případě perorální otravy vyvoláme u zasaženého mechanicky zvracení po vypití 0,5 litru teplé vody a následně provedeme výplach žaludku vodou či 2% roztokem hydrogenuhličitanu sodného. Nakonec necháme otráveného vypít 250 ml vody s 10 lžičkami živočišného uhlí. Léčení je zaměřeno na udržení dýchání, srdeční činnosti a stálosti vnitřního prostředí, případně doplněno hemoperfuzí či hemodialýzou. Před zasažením tetrachlormetanem lze lidský organismus ochránit pomocí respirátoru či ochranné masky a ochranného oděvu, odsáváním par a dostatečným větráním pracovišť, kde se s danou noxou pracuje.

51 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Trichloretylen se používá jako rozpouštědlo pryskyřic, černouhelného dehtu a kaučuku, k extrakci tuků, vosku a parafinu, k čištění kovových výrobků, fotografických desek a filmů a konečně jako rozpouštědlo síry a fosforu při čištění plynů. V nedávné době patřil trichloretylen mezi významné prostředky na čištění skvrn na oděvech. Jedná se o bezbarvou nehořlavou kapalinu lehce aromatického zápachu. Patří mezi silná narkotika s významnou afinitou k nervové tkáni a velmi slabým lokálním dráždivým účinkem. Experimentálně byl u trichloretylenu prokázán i mutagenní efekt. Při zasažení touto noxou dochází u lidského organismu ke stavu opojení spojenému s nauzeou, zvracením a následnou ztrátou vědomí. Dlouhodobá expozice vysokým koncentracím této noxy může vést ke vzniku toxického otoku plic. Dráždivý účinek se projeví zánětem spojivek, kožním erytémem, případně drobnými puchýřky. V rámci první pomoci je nezbytné zajistit u zasaženého urychlené opuštění zamořené atmosféry, klid na lůžku v teple a případně umělé dýchání. Léčení je zaměřeno na udržení dýchání oběhu, srdeční činnosti stálosti vnitřního prostředí. U těžkých forem otravy přichází do úvahy hemoperfuze či hemodialýza. Vzniku otravy lze zabránit použitím vhodného respirátoru či ochranné masky, ochranného oděvu, odsáváním par v místě jejich vzniku a nuceným větráním pracoviště, kde se s danou noxou pracuje.

52 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Benzen patří mezi poměrně často používané a přitom toxikologicky velmi nebezpečné látky. Uplatňuje se jako výchozí látka v různých organických syntézách (syntéza fenolů, nitroderivátů, anilinových barviv) a jako rozpouštědlo či ředidlo ve farmaceutickém a chemickém průmyslu. Čistý benzen je bezbarvá kapalina, která za chladu tuhne v krystalickou hmotu. Odpařuje se již za pokojové teploty a jeho páry tvoří se vzduchem výbušnou směs. Na lidský organismus působí především svým narkotickým účinkem. Má však i konvulzivní a dráždivý efekt. Vtěle se metabolizuje na látky, které jsou pravděpodobně odpovědné za jeho toxicitu (polyfenoly, epoxid). Expozice vysokým koncentracím benzenu může u nechráněného člověka vyvolat téměř okamžitou ztrátu vědomí. Účinek nižších koncentrací benzenu se zpočátku manifestuje jako stav excitace, na který později navazují závratě, křeče a poruchy vědomí. Při opakované expozici i nižším koncentracím dochází k projevům poškození kostní dřeně s poruchami krvetvorby. V rámci první pomoci je nutné u zasaženého zajistit co nejrychlejší opuštění zamořeného prostoru a klid na lůžku. V případě perorální otravy je nutné vyvolat zvracení po požití 0,5 litru teplé vody, pokud není otrávený v křečích nebo v bezvědomí, případně provést výplach žaludku vodou nebo 0,02% roztokem manganistanu draselného. Po výplachu žaludku podáme 0,25 l vody se třemi lžičkami síranu sodného nebo několika lžičkami živočišného uhlí. Zasaženému je nutné svléknout zamořený oděv, oči vypláchnout vodou a kůži omýt vodou a mýdlem Vzniku otravy lze zabránit použitím vhodného respirátoru či ochranné masky, hermetizací výrobního procesu užitím benzenu, účinnou ventilací pracovních míst a nuceným větráním provozů. V poslední době je benzen nahrazován méně toxickými rozpouštědly.

53 Základní charakteristika toxického účinku nejvýznamnějších průmyslových škodlivin a agrochemikálií Toluen (metylbenzen) nachází uplatnění především jako rozpouštědlo barev a pryskyřic, jako ředidlo pro laky nebo jako složka leteckých motorových paliv. Jedná se o bezbarvou kapalinu charakteristického zápachu, jejíž páry tvoří se vzduchem výbušnou směs. Toxický účinek toluenu je charakterizován především narkotickým a dráždivým účinkem. Na rozdíl od benzenu se metabolizuje na metylové skupině na kyselinu benzoovou, která se vylučuje z organismu nezměněna. Zasažení toluenem (především inhalační cestou) se projevuje podrážděním očních spojivek a sliznice nosohltanu, bolestmi hlavy a nespavostí. Ve vyšších koncentracích způsobuje nauzeu, zvracení a poruchu vědomí. Na rozdíl od benzenu nepoškozuje kostní dřeň. V rámci první pomoci je nutné zasaženého okamžitě vynést ze zamořeného prostoru zajistit jeho klid na lůžku. V případě perorální otravy toluenem je nutné vyvolat mechanicky zvracení po vypití 0,5 litru teplé vody, případně provést výplach žaludku vodou a podat živočišné uhlí. Při zasažení kůže provést odmoření vodou a mýdlem. Vzniku otravy lze zabránit použitím vhodného respirátoru nebo ochranné masky, případně ochranného oděvu, zajištěním odsáváním par a účinné ventilace místech, kde se s toluenem pracuje.

RIZIKO EXPOZICE PRŮMYSLOVÝM ŠKODLIVINÁM PŘI CHEMICKÝCH HAVÁRIÍCH

RIZIKO EXPOZICE PRŮMYSLOVÝM ŠKODLIVINÁM PŘI CHEMICKÝCH HAVÁRIÍCH RIZIKO EXPOZICE PRŮMYSLOVÝM ŠKODLIVINÁM PŘI CHEMICKÝCH HAVÁRIÍCH pplk. prof. Ing. Jiří Cabal, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Obsah přednášky 1) Rizikové faktory

Více

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. prof. RNDr. Rudolf Štětina, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Rozdělení jedů Podle

Více

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci Chroman draselný, K 2 CrO 4 T, N R: 49-46-36/37/38-43-50/53

Více

CHEMICKÉ ŠKODLIVINY A CHEMICKÉ HAVÁRIE HISTORIE A SOUČASNOST

CHEMICKÉ ŠKODLIVINY A CHEMICKÉ HAVÁRIE HISTORIE A SOUČASNOST CHEMICKÉ ŠKODLIVINY A CHEMICKÉ HAVÁRIE HISTORIE A SOUČASNOST J. Bajgar 1, J. Kassa 1, J. Fusek 1, K. Kuča 1,2 1 Katedra toxikologie a 2 Centrum pokročilých studií Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity

Více

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti 5. Nekovy sı ra 1) Obecná charakteristika nekovů 2) Síra a její vlastnosti 1) Obecná charakteristika nekovů Jedna ze tří chemických skupin prvků. Nekovy mají vysokou elektronegativitu. Jsou to prvky uspořádané

Více

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Úvod Poškození

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE Strana: 1 ze 6 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku:desident CaviCide 1.2 Použití přípravku: Dezinfekční/dekontaminační čisticí prostředek pro zdravotnické prostředky, přístroje

Více

468 mv ph 0,1 (9883)

468 mv ph 0,1 (9883) Bezpečnostní list Oxidačně-redukční pufrovací roztok 468 mv ph 0,1 (9883) 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Použití látky nebo přípravku / příprava Chemická charakteristika Oxidačně-redukční

Více

Klasifikace látek, symboly, R-věty a S-věty:

Klasifikace látek, symboly, R-věty a S-věty: Klasifikace látek, symboly, R-věty a S-věty: (8) Nebezpečné látky a přípravky jsou látky a přípravky, které vykazují jednu nebo více nebezpečných vlastností a pro tyto vlastnosti jsou klasifikovány za

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky žíravé

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky žíravé Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky žíravé Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. C R: 34-50 S: (1/2-)26-37/38/39-45-61 Bezbarvá kapalina

Více

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_15_ZDR Specifická poranění Datum tvorby 1.3.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Extrémně dráždivé, avšak relativně málo toxické otravné látky s

Více

Medicína katastrof. Doc. PharmDr. Jana Žďárová Karasová PhD. PhDr. Jaroslav Žďára. Přírodovědecká fakulta UJEP

Medicína katastrof. Doc. PharmDr. Jana Žďárová Karasová PhD. PhDr. Jaroslav Žďára. Přírodovědecká fakulta UJEP Medicína katastrof Doc. PharmDr. Jana Žďárová Karasová PhD. PhDr. Jaroslav Žďára Přírodovědecká fakulta UJEP Kontakt: zdara.jaroslav@gmail.com zdarova.jana@gmail.com Ukončení předmětu 1. Zápočet vypracování

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky žíravé

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky žíravé Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky žíravé Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. C R: 34-50 S: (1/2-)26-37/38/39-45-61 Bezbarvá kapalina

Více

Fredy & Fredy Strana 1

Fredy & Fredy Strana 1 Fredy & Fredy Strana 1 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Fredy ECO Číslo CAS: - Číslo ES (EINECS): - 1.2 Použití látky / přípravku: - Přípravek

Více

Bezpečnostní značky na obalech

Bezpečnostní značky na obalech Bezpečnostní značky na obalech Tyto výstražné symboly nás upozorňují na nebezpečnost určité látky a jsou dále doplněny R větami, které označují specifickou rizikovost nebezpečné látky a S větami, které

Více

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5

Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vydání: 2.3.2009 Strana 1 ze 5 šampon na čištění koberců- aktivní pěna 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku

Více

FELDER, Pájecí technika

FELDER, Pájecí technika Bezpečnostní list EG 1. Označení látky / přípravy a firmy Údaje o výrobku: Obchodní název: Údaje o výrobci / dodavateli: Výrobce / dodavatel: Pájecí pasta na tvarovky Cu-Rofix 3 Spezial S-Sn97Cu3 / 3.1.1

Více

RETIGO RINSING AGENT

RETIGO RINSING AGENT Strana 1 z 6 stran 1. Identifikace přípravku a výrobce nebo dovozce: 1.1. Identifikace přípravku: Obchodní název přípravku: RETIGO rinsing agent Použití: Přípravek určený pro myčky skla. 1.2. Identifikace

Více

Datum vydání : 03.09.2007 Strana : 1/7. 1.1. Chemický název látky/ WEICON Kyanoakrylátové lepidlo typy VA 20, 100, 300, 1401, 1500, 8312, 8406

Datum vydání : 03.09.2007 Strana : 1/7. 1.1. Chemický název látky/ WEICON Kyanoakrylátové lepidlo typy VA 20, 100, 300, 1401, 1500, 8312, 8406 Datum vydání : 03.09.2007 Strana : 1/7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1.1. Chemický název látky/ obchodní název přípravku: WEICON Kyanoakrylátové lepidlo typy VA 20, 100, 300,

Více

ah oj BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. Sanitární mazivo

ah oj BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. Sanitární mazivo Strana 1/6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce : 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : 1.2 Použití látky nebo přípravku: Silikonovo-teflonové mazání ROLTECHNIK, a.s 1.3 Identifikace

Více

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Paliva Paliva nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Dělení paliv podle skupenství pevná uhlí, dřevo kapalná benzín,

Více

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Intoxikací se rozumí vniknutí toxické látky do organismu člověka. Při určitém množství toxické látky v organismu nastane jeho otrava. Toxické látky mohou vniknout do organismu

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

PROGRAMY UVÁDĚNÍ PRODUTKŮ ISOPA DĚLÁME, CO ŘÍKÁME. metylénchlorid

PROGRAMY UVÁDĚNÍ PRODUTKŮ ISOPA DĚLÁME, CO ŘÍKÁME. metylénchlorid PROGRAMY UVÁDĚNÍ PRODUTKŮ ISOPA DĚLÁME, CO ŘÍKÁME metylénchlorid 1 Informace na štítcích metylenchloridu CLP Signální slovo: Pozor Údaje o nebezpečnosti H315 Dráždí kůži H319 Způsobuje vážné podráždění

Více

R věty. Jednoduché R věty:

R věty. Jednoduché R věty: R věty Nebezpečné vlastnosti chemických látek jsou popsány tzv. R-větami, které stanoví specifickou rizikovost jednotlivých nebezpečných chemických látek. R-věty jsou jednoduché nebo kombinované (podle

Více

H200 Nestabilní výbušnina. H201 Výbušnina; nebezpečí masivního výbuchu. H202 Výbušnina; vážné nebezpečí zasažení částicemi.

H200 Nestabilní výbušnina. H201 Výbušnina; nebezpečí masivního výbuchu. H202 Výbušnina; vážné nebezpečí zasažení částicemi. http://www.msds-europe.com H200 Nestabilní výbušnina. H201 Výbušnina; nebezpečí masivního výbuchu. H202 Výbušnina; vážné nebezpečí zasažení částicemi. H203 Výbušnina; nebezpečí požáru, tlakové vlny nebo

Více

Klasifikace látek a směsí

Klasifikace látek a směsí Klasifikace látek a směsí Dle nařízení EP a Rady EU 1272/2008/EC (CLP) Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533

Více

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY PŘÍPRAVKU 1.1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) ATAK Číslo CAS: 5949-29-1 Číslo ES (EINECS): 201-069-1 Další název

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. L2301 Silica 3 Reagent. emea.productstewardship@ge.com

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006. L2301 Silica 3 Reagent. emea.productstewardship@ge.com Strana 1 z 5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Číslo CAS: Číslo ES: 7757-83-7 231-821-4 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Více

1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora Bezpečnostní list List: 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název přípravku: MERKUR prací gel color Použití látky nebo přípravku:

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_179_Toxikologie organických látek_pwp

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_179_Toxikologie organických látek_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) ADHESOR CARBOFINE. Datum revize: Strana 1 z 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) ADHESOR CARBOFINE. Datum revize: Strana 1 z 6 Datum revize:13.5.2014 Strana 1 z 6 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Adhesor Carbofine 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Pro

Více

EKOLOGICKÉ ASPEKTY PALIV ČZU/FAPPZ

EKOLOGICKÉ ASPEKTY PALIV ČZU/FAPPZ EKOLOGICKÉ ASPEKTY PALIV - silniční doprava se v ČR podílí přibližně 10 % na emisích CO 2, necelým 1 % na emisích CH 4 a zhruba 38 % na emisích N 2 O ke konci spalování, když se plamenná zóna přibližuje

Více

ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY

ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY 1 ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY ZOP JSDH SYSTÉMY OZNAČOVÁNÍ NL -třídy nebezpečnosti dle ADR/RID -Kemler kód, UN číslo -výstražné bezpečnostní značky a symboly

Více

Mimořádná situace a událost

Mimořádná situace a událost Mimořádná situace a událost Mimořádná situace stav, kdy náhle dochází k nahromadění, úbytku či uvolnění určitých hmot, energie či sil, které působí škodlivě a ničivě na obyvatelstvo, jeho majetek, životní

Více

EU BEZPEČNOSTNÍ LIST podle předpisu (ES) č. 1907/2006 (REACH) Speciální čisticí tablety Materiálové číslo 0062N

EU BEZPEČNOSTNÍ LIST podle předpisu (ES) č. 1907/2006 (REACH) Speciální čisticí tablety Materiálové číslo 0062N Verze 1 / Strana 1 z 5 Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku: Použití látky/přípravku Čisticí prostředek 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku Identifikace společnosti/podniku

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.10. 2008 Datum revize: 06.08. 2003 Název výrobku: Mopar Max Pro SAE 15W-40 K04798232AE 1. Identifikace přípravku, výrobce,

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

13.04.2012 05.08.98 1 / 6. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim

13.04.2012 05.08.98 1 / 6. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim 13.04.2012 05.08.98 1 / 6 1 Označení výrobku a název společnosti Údaje o výrobku Prostředek k ošetření vína. Obchodní název Číslo výrobku 5009.. Výrobce / Dodavatel: Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie

Více

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) TAKO extra

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) TAKO extra 1. IDENTIFIKACE LÁTKY PŘÍPRAVKU 1.1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) TAKO extra Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: Chemický

Více

Toxikologie a právo IV/3

Toxikologie a právo IV/3 Toxikologie a právo IV/3 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2006 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí,.. (GHS/CLP) výstražné symboly nebezpečnosti +

Více

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 Otázka: Prvky V. A skupiny Předmět: Chemie Přidal(a): kevina.h Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 valenční

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.10. 2008 Datum revize: 06.02. 2004 Název výrobku: NV4500 TRANSMISSION LUBRICANT (75W85) K04874459EA 1. Identifikace přípravku,

Více

Vodivostní standard CDSA-45, ( vodivost 45 μs/cm)

Vodivostní standard CDSA-45, ( vodivost 45 μs/cm) B E Z P E Č N O S T N Í L I S T Datum vydání: 10/07 Strana: Datum revize: Název výrobku: Vodivostní standard CDSA-45, ( vodivost 45 μs/cm) 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 3. Informace o složení látky nebo přípravku Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky:

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 3. Informace o složení látky nebo přípravku Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky: Datum vydání: 4.1.2006 Registrační číslo: Strana: 1/ 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Chemický název látky/obchodní název přípravku:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) ADHESOR TC. Datum vydání: Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) ADHESOR TC. Datum vydání: Strana 1 z 5 Datum vydání: 7.5.2014 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Adhesor TC 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Zinkoxid

Více

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že jsou poživatelné. Jiné jsou tak silné, že poleptají

Více

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006 MAKRAKRAFT

Bezpečnostní list. podle nařízení (ES) č. 1907/2006 MAKRAKRAFT Strana 1 z 5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky nebo směsi čisticí prostředek

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 21.08. 2006 Datum revize: 17.04. 2003 Název výrobku: FLUSH COOLING SYSTEM K 04856977 1. Identifikace látky, přípravku, výrobce

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 05.11. 2007 Datum revize: 07.10. 2005 Název výrobku: Cleaner Wax K04796237AB 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13660NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Easy glasspost. Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Easy glasspost. Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5 Datum vydání: 24.5.2013 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Kompozitní čepy s

Více

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Nebezpečné látky doplňující materiály Hodina: 20. Značení tlakových

Více

CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR

CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR CHEMICKÝ PRŮMYSL V ČR Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 15. 4. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí s oblastmi

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95)

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95) Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 PRAVIDLA o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.10. 2008 Datum revize: 06.02. 2004 Název výrobku: LUBRICANT TRANSMISSION K04874464 1. Identifikace přípravku, výrobce,

Více

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACh)

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACh) Datum tisku: 20.08.2015 Strana: 1/6 1 Označení látky / směsi a výrobního podniku Údaje o produktu Mold Max 10, 10T, 15T, 20, 25, 27T, 30, 40, XLS II / Part A Účel použití: Výroba umělých hmot na bázi silikonu

Více

Bojové chemické látky

Bojové chemické látky Bojové chemické látky 1. Úvod 2. Látky dusivé 3. Látky zpuchýřující 4. Látky dráždící oči 5. Látky nervově paralytické 6. Látky psychoaktivní 7. Jiné - Agent Orange Úvod Bojové chemické látky cíleně poškozují

Více

Bezpečnostní list List: 1 z 5

Bezpečnostní list List: 1 z 5 Bezpečnostní list List: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Pitralon holící pěnivý krém 1.1.1 Číslo CAS: 1.1.2 Číslo ES (EINECS): 1.1.3 Další

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY/ PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU SOKOLVER FL

1. IDENTIFIKACE LÁTKY/ PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU SOKOLVER FL BEZPEČNOSTNÍ LIST STRANA 1 z 5 DATUM TISKU 24/02/2014 Datum revize: 07/01/2013 (zpracováno dle Nařízení komise (EU) č. 453/2010 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/ PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU Název produktu:

Více

Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty

Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty Kód Text R1 Výbušný v suchém stavu R2 Nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo působením jiných zdrojů zapálení R3 Velké nebezpečí výbuchu při

Více

Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Praha 2006

Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Praha 2006 Povaha a vlastnosti znečišťujících látek Praha 2006 Pod pojmem znečišťující látky jsou v naší současné legislativě označovány tuhé, kapalné a plynné látky, které přímo anebo po chemické či fyzikální změně

Více

TOXICKÉ CHEMICKÉ LÁTKY a možnosti detoxikace

TOXICKÉ CHEMICKÉ LÁTKY a možnosti detoxikace TOXICKÉ CHEMICKÉ LÁTKY a možnosti detoxikace 1 Periodická tabulka prvků 2 Chemické látky nebezpečné lidskému zdraví V literatuře se těmto látkám říká POP perzistentní organické polutanty. Tyto látky splňují

Více

8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK

8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK 8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK V této kapitole se dozvíte: Jaké předpisy platí pro mezinárodní silniční a železniční přepravu. O postupném sjednocování požadavků obou předpisů (ADR a RID). Jakou

Více

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Strana: 1 z: 8 Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Nitrace E 11, E 14 Nitrační kyseliny F 1 F 10, E 3 Stabilizace E 9, E 12, E 4 SBU Nitrocelulóza Oddělení výroby

Více

KOBALA 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI 3. SLOŽENÍ / INFORMACE O SLOŽKÁCH

KOBALA 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI 3. SLOŽENÍ / INFORMACE O SLOŽKÁCH Datum vydání: 19.9.2008 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Rizika spojená s hořlavými látkami Povaha procesů hoření a výbuchu Požární charakteristiky látek

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 232/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 232/2004 Sb. Datum vydání: 06. 2004 Datum revize: 08. 2004 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Lp(a) Control Doporučený účel použití látky/přípravku:

Více

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. podle vyhlášky č.231/2004 Sb. Datum vydání: 11.08.2005 List 1 z 5 listů 1. Označení látek, přípravy a firmy 1.1 Označení výrobku: Obchodní název: 1.2 Užití výrobku: Těsnicí materiál pro užití v přírubových

Více

FAKTORY PROST EDÍ OHRO UJÍCÍ ZDRAVÍ LOV KA

FAKTORY PROST EDÍ OHRO UJÍCÍ ZDRAVÍ LOV KA FAKTORY PROSTEDÍ OHROUJÍCÍ ZDRAVÍ LOVKA CIZORODÉ LÁTKY V OVZDUŠÍ VODA (LÁTKY V NÍ OBSAŽENÉ) KONTAMINACE PŮDY HLUK A VIBRACE ZÁŘENÍ TOXICKÉ KOVY PERZISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY Cizorodé látky v ovzduí

Více

MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA

MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA Intoxikace oxidem uhelnatým - CO MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA CO oxid uhelnatý Charakteristika: bezbarvý plyn, bez chuti, bez zápachu vysoce toxický toxický pro

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T dle zákona č. 356/2003 Sb. a vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 23.11.1999 Datum revize : 15.2.

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T dle zákona č. 356/2003 Sb. a vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 23.11.1999 Datum revize : 15.2. B E Z P E Č N O S T N Í L I S T dle zákona č. 356/2003 Sb. a vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 23.11.1999 Datum revize : 15.2.2007 Název výrobku : ADHEZOL 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T Datum vydání: 11/1999 Strana: 1/5 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku: - / SAVAGRO A + Číslo CAS: - Číslo EINECS: - Další názvy

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č.1907/2006) Datum vydání: Strana: 1 / 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č.1907/2006) Datum vydání: Strana: 1 / 5 Datum vydání: 13.11.1998 Strana: 1 / 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: AGIP HLX Chemický

Více

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. podle vyhlášky č.231/2004 Sb. Datum vydání: 11.08.2005 List 1 z 5 listů 1. Označení látek, přípravy a firmy 1.1 Označení výrobku: Obchodní název: KLINGERSIL soft-chem 1.2 Užití výrobku: Těsnicí materiál

Více

FOX WC 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 2. IDENTIFIKACE RIZIK 3. SLOŽENÍ NEBO INFORMACE O SLOŽKÁCH

FOX WC 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 2. IDENTIFIKACE RIZIK 3. SLOŽENÍ NEBO INFORMACE O SLOŽKÁCH Datum vydání: 1.4.2009 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Stránka 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Obchodní název přípravku: EKOPLAST NRB 1.2 Použití přípravku: ucpávání odpichových otvorů vysokých pecí 1.3 Identifikace výrobce:

Více

3. Složení / informace o složkách: Chemická charakteristika, popis: stlačený plyn j.n., dusík, vodík Chemický vzorec: směs H 2 /N 2

3. Složení / informace o složkách: Chemická charakteristika, popis: stlačený plyn j.n., dusík, vodík Chemický vzorec: směs H 2 /N 2 BEZPEČNOSTNÍ LIST Zpracovaný dle přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH)) Datum vydání: Datum revize: 22.3.2008 Název výrobku: Stlačený plyn, j.n., dusík / GA 235 Formovací

Více

Dusík a fosfor. Dusík

Dusík a fosfor. Dusík 5.9.010 Dusík a fosfor Dusík lyn Bezbarvý, bez chuti a zápachu Vyskytuje se v dvouatomových molekulách N Molekuly dusíku extremně stabilní říprava: reakce dusitanů s amonnými ionty NH N N ( ( ( ( Výroba:

Více

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE

CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE CHEMIE SLOUŽÍ I OHROŽUJE autoři: Hana a Radovan Sloupovi 1. Ze tří cisteren unikly tři plyny - helium, amoniak a chlor. Napiš do obláčků správné značky nebo vzorce. Pomůže ti výstražné značení nebezpečnosti

Více

Nebezpečné obsahové látky (Úplné znění uvedených vět R viz kapitola 16) č. ES č. CAS Název látky Obsah Symboly Věty R

Nebezpečné obsahové látky (Úplné znění uvedených vět R viz kapitola 16) č. ES č. CAS Název látky Obsah Symboly Věty R CMC PLUS 1. Označení látky/přípravku a označení firmy Materiálové číslo: 1.1 Obchodní název CMC PLUS Použití látky/přípravku Produkt ke stabilizaci vinného kamene ve víně. 1.2 Údaje o výrobci/dodavateli

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora BEZPEČNOSTNÍ LIST Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.10. 2008 Datum revize: 06.08. 2003 Název výrobku: OIL SAE 5W-20 K04761872AC 1. Identifikace přípravku,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST / MSDS

BEZPEČNOSTNÍ LIST / MSDS 1 Identifikační údaje výrobku a společnosti Název výrobku HR1 Pool 2 Kód výrobku Použití Název společnosti Tísňový kontakt PRG-- HR1-- 01P2 Pouze kvalifikovaný personál smí manipulovat s tímto výrobkem,

Více

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL. Bojové chemické látky

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL. Bojové chemické látky MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL Bojové chemické látky BCHL - Úvod Bojové chemické látky Chemické látky, které mohou být využity

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE Strana: 1 ze 6 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Desident CaviCide 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Dezinfekční/dekontaminační

Více

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACh)

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACh) Datum tisku: 22.10.2010 Strana: 1/6 1 Označení látky / směsi a výrobního podniku Údaje o produktu Obchodní jméno: SO-STRONG TM Color Tints Výrobce/Dodavatel: SILIKONY s.r.o. Klatovská 2 / 239 321 00 PLZEŇ

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání 15.6.2004 Strana: 1 ze 5 Datum revize: WC TABLETA MISS CLO

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání 15.6.2004 Strana: 1 ze 5 Datum revize: WC TABLETA MISS CLO Datum vydání 15.6.2004 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim

13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim 13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7 1 Označení výrobku a název společnosti Údaje o výrobku Aktivní uhlí, granulované Obchodní název Granucol GE Číslo výrobku 1201.. Výrobce / Dodavatel: Erbslöh

Více

Bezpečnostní list. podle předpisu (EU) č. 1907/2006 LABOHIT LH4260 / LH4261. LABOHIT Sklenené perly do pískovace

Bezpečnostní list. podle předpisu (EU) č. 1907/2006 LABOHIT LH4260 / LH4261. LABOHIT Sklenené perly do pískovace Strana 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Čislo výrobku LH4260 / LH4261 Identifikace výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Bezpečnostní list zpracovaný podle směrnice EU 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.10. 2008 Datum revize: 08.04. 2003 Název výrobku: FLUID - DOT 4 K04549625EA 1. Identifikace přípravku, výrobce, dovozce,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) REPIN. Datum revize: Strana 1 z 5

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) REPIN. Datum revize: Strana 1 z 5 Datum revize: 13.5.2014 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace výrobku: Repin 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Zinkoxid-eugenolová

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 08/2002 Strana 1 z 5 Název výrobku: REO 801 průmyslový odmašťovač N 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: REO 801 N REO 802 P

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Název výrobku: Oxid uhličitý 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti podniku

BEZPEČNOSTNÍ LIST Název výrobku: Oxid uhličitý 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti podniku BEZPEČNOSTNÍ LIST Zpracovaný dle přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 (REACH)) Datum vydání: Datum revize: 22.3.2008 Název výrobku: Oxid uhličitý 1. Identifikace látky / přípravku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vytvoření: 10. 7. 2007 Datum revize: červen 2008. zpracovaný dle čl. 31 a příl. II Nařízení (ES) č.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vytvoření: 10. 7. 2007 Datum revize: červen 2008. zpracovaný dle čl. 31 a příl. II Nařízení (ES) č. Datum vytvoření: 10. 7. 2007 Datum revize: červen 2008 BEZPEČNOSTNÍ LIST zpracovaný dle čl. 31 a příl. II Nařízení (ES) č.1907/2006 REACH 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU

Více