Investice a akvizice. Téma 3: Životní cyklus etapy a procesy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Investice a akvizice. Téma 3: Životní cyklus etapy a procesy"

Transkript

1 Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 3: Životní cyklus etapy a procesy Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Literatura 1. PLURA., J. Plánování a neustálé zlepšování jakosti, Praha, Computer Press, 2001, ISBN ČOS Etapy a procesy životního cyklu systémů v NATO. 1. vydání. Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Dostupné z: 3. ČOS Příručka pro postupné plánování vyzbrojování. 1. vydání, Praha: Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Dostupné z: 4. Česká republika. O obranné standardizaci, katalogizaci a státním ověřování jakosti. In: 309/2000 Sb. Praha, 2000, roč. 2000, č. 309, 85.

3 Vzdělávací cíl Objasnit pojmy a postupy spojené s životním cyklem systému jeho etapami a procesy.

4 OBSAH PREZENTACE Úvod 1. Účel 2. Principy 3. Cíle managementu životního cyklu systému 4. Odpovědnosti a zavedení 5. Etapy životního cyklu 5.1 Předkoncepční etapa 5.2 Koncepční etapa 5.3 Etapa vývoje 5.4 Etapa produkce 5.5 Etapa užívání 5.6 Etapa zabezpečení 5.7 Etapa vyřazení, likvidace 6. Procesy životního cyklu 7. Hodnocení výkonnosti procesu

5 Úvod K plnění bezpečnostních úkolů Aliance vyžaduje nová strategická koncepce síly schopné prosazovat vojenské záměry v širokém rozsahu složitých společných a mnohonárodních operací. Požadované operační schopnosti se uvádí jako účinné zapojení, nasazení a mobilita sil a infrastruktury a jako udržitelnost, která zahrnuje logistiku a střídání jednotek. Realizace těchto schopností vyžaduje systémy, které jsou účinné, schopné nasazení, schopné přežití, bezporuchové, udržovatelné, udržitelné a interoperabilní. Nedostatečnost v kterémkoliv z těchto aspektů silně oslabuje vojenské schopnosti Aliance.

6 Úvod Splnění celého rozsahu těchto požadavků vyžaduje úzkou spolupráci všech zúčastněných stran podílejících se na zajištění účinné funkčnosti systémů po celou dobu jejich životního cyklu. Management životního cyklu systému (SLCM) představuje integrovaný a nákladově efektivní přístup, jak obranné schopnosti zajišťovat. V roce 2006 byl tento přístup k SLCM převzat, účelem je dosáhnout sjednoceného přístupu k dodávání schopností související s obranou. Byly vydány zásady NATO pro management životního cyklu systému (NATO Policy For Systems Life Cycle Management) v ČR v podobě ČOS

7 1. Účel Účelem managementu životního cyklu systému (SLCM) je optimalizovat obranné schopnosti s ohledem na výkon, náklady, časové rozvrhy, kvalitu, provozní prostředí, integrované logistické zabezpečení a zastarávání v rámci životního cyklu systému. Podle zásad NATO pro standardizaci14 se v maximálním možném rozsahu vyžaduje užívání civilních norem. Normu ISO/IEC Systémové inženýrství Procesy životního cyklu systému.

8 1. Účel Využívání koncepčního rámce

9 1. Účel Životní cyklus systému představuje vývoj předmětného systému včase od prvotní představy až po vyřazení. Jednotlivé programy NATO lze považovat za soustavu předmětných systémů. Management životního cyklu systému je prostředkem jak: snížit rizika a zkrátit dobu akvizice; identifikovat, kvantifikovat a řídit náklady životního cyklu již od počátečních etap projektu; zajišťovat konzistentnost a sladění procesů napříč různými projekty a účelné sdílení a koordinaci zdrojů, informací a technologií.

10 2. Principy Použití managementu životního cyklu systému (SLCM) vychází z následujících zásad (principů): Závazek k managementu životního cyklu systému. Management životního cyklu systému představuje závazek všech zainteresovaných stran, že budou používat integrovaný přístup a přijmou shodné postupy nutné ke splnění svých cílů. Spolupráce a interoperabilita. Jednotlivé členské státy a organizační složky NATO odpovídají za zajištění systémů, které splňují alianční potřeby z hlediska schopností a interoperability. Zavedení managementu životního cyklu systému umožní naplnění těchto potřeb na základě spolupráce a standardizace.

11 2. Principy Efektivita/hospodárnost. Pro udržení vojenských operací Aliance je nezbytné efektivní a ekonomické využívání národních i aliančních zdrojů. Zavedení managementu životního cyklu systému umožňuje lépe provádět účinnou akvizici, užívání, zabezpečování a vyřazení systémů. Spolupráce s průmyslem. SLCM vyžaduje vytvoření těsných pracovních vztahů s průmyslem, maximální využití civilních norem tam, kde je to možné, plné využívání nových technologií a odborných znalostí s cílem co nejvíce zužitkovat nejlepší tržní praktiky. Kvalita. Obranné schopnosti z velké míry závisí na kvalitě systémů. Té lze nejlépe dosáhnout integrovaným systémovým přístupem ke kvalitě po celou dobu životního cyklu.

12 3. Cíle managementu životního cyklu systému Hlavním cílem managementu životního cyklu systému: Efektivně zajišťovat, používat a udržovat schopnosti NATO. Respektive na základě jeho uplatnění a implementace zásad v rámci ČR: Efektivně zajišťovat, používat a udržovat schopnosti v MO ČR (AČR). Další základní cíle jsou: Mít jednotný pohled na všechny aspekty managementu životního cyklu systému, včetně provozních a logistických požadavků, cenové dostupnosti, časového rozvrhu, kvality a rizik. Vytvořit integrované a kontinuální praktiky obchodního managementu od počáteční koncepce k vyřazení. Zavést účelnou spolupráci mezi všemi zainteresovanými stranami s jasně definovanými odpovědnostmi v rámci celého životního cyklu.

13 3. Cíle managementu životního cyklu systému Napomáhat při vkládání technologií, při střednědobé modernizaci a při určování zastarávání na základě hledisek životního cyklu (např. náklady životního cyklu, modernizace). Vymezit a používat integrovaný systémový přístup k vývoji, používání a zabezpečování systémů, které splňují stanovené požadavky s cílem minimalizovat dobu akvizice, maximalizovat efektivnost a snížit náklady životního cyklu. Pořizovat systémy, které splňují provozní a logistické požadavky, optimalizovat vnitřní a vnější rozhraní, určit integrované logistické a provozní zabezpečení a minimalizovat výrobní a provozní dopady na prostředí, včetně dopadů na prostředí při vyřazení.

14 4. Odpovědnosti a zavedení Jednotlivé členské státy a orgány NATO mají společnou odpovědnost za SLCM. To znamená, že v rámci AČR by měl existovat postup pro řízení SLCM. Jednotlivé armádní složky realizující konkrétní projekty odpovídají za uplatnění a zavedení požadavku na management životního cyklu při pořizování a zabezpečování systémů NATO. Vojenské orgány AČR zastupující vojenské uživatele by měly odpovídat za poskytování informací o provozním výkonu a zabezpečování systému managementu životního cyklu příslušným složkám podílejícím se na vyzbrojování.

15 4. Odpovědnosti a zavedení SLCM se v rámci NATO uskutečňuje prostřednictvím: Dohod mezi jednotlivými státy a orgány NATO o zásadách, metodách, postupech a normách vztahujících se ke všem etapám životního cyklu systému. Využíváním zásad managementu životního cyklu, metod, postupů a norem jednotlivými státy na dobrovolné bázi při pořizování a zabezpečování systému. Přitom činnosti, metody a techniky potřebné k naplnění těchto zásad se rozpracují v prováděcí směrnici, která se vyhlásí jako Spojenecká administrativní publikace AAP-48 (ČOS ). Tento standard by měl být rozpracován na podmínky MO ČR (AČR).

16 5. Etapy životního cyklu Etapy v typickém programu NATO jsou: Předkoncepční etapa (ČOS ), Koncepce, Vývoj, Produkce, Využívání, Zabezpečení a Vyřazení. Nezbytnými prvky každé etapy jsou vstupy, výstupy a vstupní/výstupní kritéria. Vstupy do etapy jsou produkty, které mohou být využívány během etapy pro další vývoj směrem k předmětnému systému. Výstupy z etapy jsou produkty činností vytvořené v procesech jako výsledek realizace etapy. Etapy mohou být realizovány po sobě, nebo se mohou překrývat.

17 5. Etapy životního cyklu Pro hodnocení přechodu mezi etapami jsou využívány rozhodovací brány s definovanými a vstupními/výstupními kritérii. Rozhodovací brána je schvalovacím aktem a jsou pro ni stanovena vstupní a výstupní kritéria. Pokračování za rozhodovací bránou je podmíněno souhlasem osoby s rozhodovací pravomocí. Návrat do předchozí etapy Ukončení projektu (během životního cyklu) Realizace následující etapy Rozhodovací brána Pokračování současné etapy Zachování činnosti v projektu (během životního cyklu)

18 5. Etapy životního cyklu Milníky se vedle rozhodovacích bran využívají jako řídicí body k měření rozvoje uvnitř etapy. Vstupní kritéria jsou takovými prvky, které jsou v programu naprosto nezbytné pro vstup do etapy. Často zahrnují memorandum o porozumění programu, nebo pokud není potřeba mít memorandum, jako náhrada může být použit dokument schvalující etapu. Výstupní kritéria jsou takovými prvky, které jsou v programu naprosto nezbytné pro výstup z etapy. Zdroje (pracovníci, časový rozvrh a financování) jsou prvky nezbytné k provedení všech činností v každé etapě. Jestliže se mají činnosti provádět na základě smlouvy, musí organizace, která provádí pořizování, tyto zdroje identifikovat, aby mohla předložit smlouvu, monitorovat chování smluvních dodavatelů, přijímat dodávky a ukončit smlouvu.

19 5. Etapy životního cyklu Zainteresované strany. Odpovědnosti zúčastněných států a organizací a orgánů NATO jsou uvedeny pro každou etapu v memorandu o porozumění programu. Zainteresované strany se mohou v průběhu životního cyklu systému měnit. V ČR je třeba vymezit zainteresované strany podílející se na projektu. Další činitele. Kdykoliv během životního cyklu mohou státy zjistit, že existují důvody, které jim zabraňují zcela souhlasit s vojenskými požadavky, technickou koncepcí nebo upřednostněnou konfigurací systému, které mají splňovat jejich potřeby.

20 5.1 Předkoncepční etapa Účelem předkoncepční etapy je identifikovat a dokumentovat požadavky zainteresovaných stran (např. cíle ozbrojených sil). Také je důležitá identifikace rizikových oblastí pro dodání způsobilosti (na nejvyšší úrovni). Metoda plánování na základě nejistoty založená na základní otázce: Co chceme, aby bylo možné udělat? Přezkoumání požadavků na obranu: Analýza situace: Spektrum strategických úkolů, S každým druhem úkolu je spojen jeden nebo více scénářů nebo Předpokládaná situace (PS). Analýza úkolu: Ke každému druhu úkolu je přiřazen rozklad úloh (bez specifikace druhu vojsk) jako identifikace všech klíčových úloh v úkolu pro každou fázi alianční operace související s druhem úkolu. Analýza schopnosti: Úlohy jsou poté provázány do specifických požadavků na schopnost.

21 5.1 Předkoncepční etapa Sloučení: K dokončení analytického řetězce se využívá nástroj Logika přiřazení schopnosti umožňující nalézt řešení pro požadavky na schopnost. Shrnutí: Posouzení požadavků budoucích schopností, je komplexní prolnutí rozsáhlých a podrobných analýz, obepínající široký okruh vojenských a technických disciplín. Vstupy Vyčerpávající politické pokyny (CPG) Úroveň úsilí (LOA) Neodkladné operační požadavky (UOR) Získané zkušenosti Předkoncepční etapa Výstupy Požadavky zainteresovaných stran Získané zkušenosti Identifikace nejslibnějších možností M1 M2 M3 Milníky M1. Neodkladné operační požadavky; M2. Požadavky na schopnosti vytvářené v dlouhodobém časovém horizontu; M3. Cíle výstavby sil.

22 5.2 Etapa koncepce Účelem etapy koncepce zpřesnit a rozšířit studie, experimenty a technické modely, kterými se zabývala předkoncepční etapa, a rozvinout předběžné požadavky zainteresovaných stran na systém a proveditelný návrh řešení. Etapa koncepce je rozčleněna do: fáze studií; fáze založení programu. Fáze studií. Provedení posouzení alternativních technických koncepcí pro uspokojení potřeb identifikované schopnosti a identifikovat nejslibnější technické koncepce pro následné hodnocení. Bude ukončena, jakmile se vyhotoví dostatek studií za účelem umožnění výběru proveditelné(-ných) alternativní(ch) studie(-ií). Metody použité pro studie budou záviset na specifických charakteristikách řešeného problému.

23 5.2 Etapa koncepce Fáze založení programu. Definice programu: Je věnována maximální pozornost při návrhu optimálního a úplného systému, včetně specifikací systému/podsystémů, plánů programu a dalších plánů, které vymezují předložený program návrhu a vývoje. Výsledkem je odsouhlasený soubor specifikací a navržený program, které mohou být využity jako základ pro vstup do etapy vývoje. Milníky: M1. Přezkoumání fáze studií ke zjištění, zda je fáze studií uspokojivě ukončena, aby bylo možno přejít k fázi založení programu. Vstupní kritéria etapy koncepce: Působnost a/nebo memorandum o porozumění, dokument o schválení etapy pro etapu koncepce. Zdroje k realizaci práce v etapě jsou k dispozici.

24 5.2 Etapa koncepce Výstupní kritéria etapy koncepce: Memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy pro etapu vývoje, požadované výstupy z etapy jsou dodávány, rozhodnutí o ukončení programu. Během etapy koncepce mají být realizovány následující činnosti a úlohy: zpřesnění požadavků zainteresovaných stran, definování koncepce provozu, realizace posouzení proveditelnosti, vyhodnocení možných modelů životního cyklu (spirálový, přírůstkový atd.), vytvoření předběžných požadavků na systém,

25 5.2 Etapa koncepce a dále vytvoření vstupního zabezpečení (ILS), plánu integrovaného logistického vytvoření vstupní strategie/plánu řízení zastarávání, ukázání řešení návrhu ve formě výkresů, modelů, prototypů atd., příprava/aktualizace plánu managementu programu/projektu, vytvoření a zpřesnění odhadů nákladů životního požadavků na lidské zdroje, cyklu a vytvoření předběžného časového plánu programu, realizace počáteční činnosti managementu rizik, odhadování nákladů životního cyklu (LCC) s pomocí pokynů ve Spojenecké publikaci pro náklady životního cyklu (ALCCP-1, tj. ČOS ), provedení závěrečného získaných zkušeností. přezkoumání etapy pro zachycení

26 5.3 Etapa vývoje Účel. Etapa vývoje je zaměřena na úplnou validaci technického řešení prostřednictvím technických prací návrhu do okamžiku, kdy mohou být podniknuty činnosti produkce. Etapa vývoje se skládá z podrobného technického a prototypového konstruování, prováděného k zajištění úplné validace zvoleného technického přístupu, včetně úplné integrace a testování systému pro potvrzení technické připravenosti. Výsledek etapy bude dostatečně podrobně dokumentován, aby bylo možné začít s produkcí. Etapa vývoje zahrnuje všechny činnosti od přípravy smlouvy na vývoj až ke schválení vybavení ve stavu, kdy je připraveno pro zavedení do provozu.

27 5.3 Etapa vývoje Milníky: M1. Přezkoumání požadavků. M2. Přezkoumání funkce. M3. Přezkoumání návrhu. M4. Přezkoumání připravenosti k testování. M5. Audity konfigurace. M6. Přezkoumání ověřování. M7. Přezkoumání validace. M8. Přezkoumání připravenosti k výrobě. Vstupní kritéria memorandum o porozumění v projektu, dokument o schválení etapy pro etapu vývoje, zdroje k realizaci práce v etapě jsou k dispozici. Výstupní kritéria memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy pro etapu produkce, požadované výstupy z etapy jsou dodávány, rozhodnutí o ukončení programu.

28 5.4 Etapa produkce Účelem etapy produkce je vyrobit a testovat předmětný systém a podle potřeby vytvořit odpovídající zabezpečení a pomocné systémy. Materiálové řešení je založeno na požadavcích zainteresovaných stran a na memorandu o porozumění v programu, dokumentu o schválení etapy pro etapu produkce. Etapa produkce začíná analýzou vstupních dokumentů. Na základě této analýzy se vytvoří a zavedou: zboží požadované k dodání a pokyny pro zavedení, podrobný plán produkce a managementu kvality. Produkce je zcela záležitostí zainteresovaných stran v programu.

29 5.4 Etapa produkce Milníky: M1. Schválený plán produkce. M2. Datum (data) účinnosti smlouvy (smluv). M3. Schválený Plán kvality. M4. Přijetí předmětného systému M5. Memorandum o porozumění v programu / dokument o schválení etap využívání a zabezpečení. Vstupní kritéria memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy produkce, zdroje k realizaci práce v etapě jsou k dispozici. Výstupní kritéria memorandum o porozumění v programu / dokument o schválení etapy využívání, memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy zabezpečení (je-li to potřebné), požadované výstupy z etapy jsou dodávány, rozhodnutí o ukončení programu.

30 5.5 Etapa využívání Účel. Etapa využívání se realizuje za účelem provozování produktu v zamýšlených místech provozu, včetně modifikování a aktualizování, za účelem dodání požadovaných služeb s nepřetržitou efektivností provozu a nákladů. Je zahájena v okamžiku, kdy je předmětný systém aktivován v zamýšleném provozním prostředí a převede se zcela do odpovědnosti uživatele. Etapa končí, jestliže je předmětný systém vyjmut z používání. Během etapy využívání mohou být realizovány následující úlohy a činnosti: získání pomocných systémů a služeb, přiřazení vycvičené a kvalifikované obsluhy, aktivování systému v zamýšleném provozním prostředí, monitorování provozu k zajištění, že systém je provozován ve shodě s plány provozování, s předpisy pro bezpečnost práce a ochranu prostředí a s mezinárodními humanitárními právy,

31 5.5 Etapa využívání monitorování provozu systému prostřednictvím shromažďování dat, která potvrdí, že provozní výkon leží v přijatelných mezích, a že jsou začleněna bezporuchovost, udržovatelnost a pohotovost. provádění identifikace poruch v případě, že se objevila neshoda v dodávaných službách, a další. Milníky M1. Přezkoumání provozu. M2. Plánované hlavní události údržby. Vstupní kritéria: memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy využívání, zdroje k realizaci práce v etapě jsou k dispozici. Výstupní kritéria: memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy vyřazení, požadované výstupy z etapy jsou dodávány, rozhodnutí o ukončení programu.

32 5.6 Etapa zabezpečení Účel. Etapa zabezpečení se realizuje za účelem poskytnutí služeb logistiky, údržby a zabezpečení, jež usnadňují nepřetržité provozování předmětného systému a udržitelný provoz. Etapa zabezpečení je dokončena vyřazením předmětného systému a ukončením služeb zabezpečení. Začíná poskytováním údržby, logistiky a dalšího zabezpečení pro provoz a užívání předmětného systému a skládá se ze všech činností, které uživateli předmětného systému poskytují služby zabezpečení. Během etapy zabezpečení mohou být realizovány následující úlohy ačinnosti: zavedení strategie/plánu údržby, získání pomocných systémů, prvků a služeb systému, které se využijí během údržby systému, zavedení plánu ILS,

33 5.6 Etapa zabezpečení průzkum možných oblastí vzájemného logistického zabezpečení, monitorování schopnosti systému dodávat službu a zaznamenávání problémů pro analýzu, přijímání nápravných, přizpůsobivých, zdokonalujících a preventivních opatření a potvrzování obnovené schopnosti, udržování historie zpráv o problémech, nápravných opatření a trendů pro informování pracovníků obsluhy a údržby a historie jiných projektů, které vytváří nebo využívají podobné prvky systému, poskytnutí služeb běžné potřeby, zabývání se managementem zastarávání, provedení závěrečného přezkoumání etapy pro zachycení získaných zkušeností.

34 5.6 Etapa zabezpečení Milníky: M1. Zavedení první jednotky. M2. Přezkoumání provozu. M3. Hlavní plánované případy údržby. M4. Vyřazení první jednotky. Vstupní kritéria: memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy zabezpečení, zdroje k realizaci práce v etapě jsou k dispozici. Výstupní kritéria: memorandum o porozumění v programu, dokument o schválení etapy vyřazení, požadované výstupy z etapy jsou dodávány, rozhodnutí o ukončení programu.

35 5.7 Etapa vyřazení Účelem etapy vyřazení je demilitarizovat a odstranit předmětný systém na konci jeho životnosti a odstranit související provozní a zabezpečovací služby. Začíná rozhodnutím vyjmout předmětný systém ze služby, ale plánování pro tuto etapu začíná v předchozích etapách. Je rozdělena do dvou fází fáze uvolnění a fáze likvidace. Fáze uvolnění. Cílem fáze uvolnění je odebrat předmětný systém a pomocné systémy ze služby a definovat strategii likvidace, která se zdokumentuje ve Strategii likvidace v programu a která je základem pro přezkoumání fáze uvolnění. Výsledkem milníku je schválení Strategie likvidace v programu. Fáze likvidace. Fáze likvidace začíná po schválení strategie likvidace v programu. Cílem fáze likvidace je odstranění předmětného systému a souvisejících pomocných systémů ve shodě se schválenou strategií likvidace v programu.

36 5.7 Etapa vyřazení Milníky M1. Přezkoumání fáze uvolnění. Přezkoumání, hodnocení a schválení strategie likvidace v programu, analýza výsledků a vlivů odstranění předmětného systému ze služby. Vstupní kritéria: koncepce vyřazení, data pro údržbu/zabezpečení (aktualizovaný dokument s daty o poruchách a životu), získané zkušenosti. Výstupní kritéria: plány a postupy pro přenos pořizování služeb do nového programu (je-li to vhodné), strategie likvidace v programu, získané zkušenosti.

37 6. Procesy životního cyklu Účelem procesů životního cyklu je zabezpečit v jejich rámci specifickou činnost, která povede ke splnění požadavků kladených na milníky v příslušné etapě, nebo napomůže zabezpečení průběhu etapy jako celek. Podnikové procesy - Procesy managementu: životního cyklu systému, podnikového prostředí, investic, zdrojů, jakosti. Projektové procesy: plánování projektu, posuzování projektu, kontroly a řízení projektu, rozhodování, managementu rizik, managementu konfigurace, managementu informací. Etapy životního cyklu Předkoncepční etapa, Koncepce, Vývoj, Produkce, Využívání, Zabezpečení, Vyřazení Smluvní procesy: akvizice, dodání. Technické procesy: vymezení požadavků zainteresovaných stran, analýzy požadavků, návrhu architektury, zavedení, (implementace), integrace, ověřování, přechodu, validace, provozování, údržby, likvidace

38 6. Procesy životního cyklu Smluvní procesy jsou nezbytné pro zabezpečení vzájemných vazeb mezi nabyvatelem a dodavatelem, umožňují nám zajišťovat a dodávat příslušné nakupované produkty. Poskytují základ pro zahájení dalších procesů v projektu. Smluvní procesy jsou: proces akvizice proces dodání

39 6. Procesy životního cyklu Prostřednictvím podnikových procesů jsou zajišťovány zdroje a infastruktura sloužící k vytvoření funkčního prostředí v organizaci pro realizaci nakupovaných produktů, pro zabezpečení a realizaci projektů životního cyklu nakupovaných produktů. Podnikové procesy jsou určeny pro tu část celkového managementu, která odpovídá za stanovení a zavedení projektů souvisejících s produkty a službami organizace. Podnikové procesy jsou: proces managementu podnikového prostředí; proces managementu investic; proces managementu procesů životního cyklu systému; proces managementu zdrojů; proces managementu jakosti.

40 6. Procesy životního cyklu Projektové procesy se používají k řízení činností obsažených v technických procesech. Jsou užity k plánování, posuzování, kontrole a řízení a dalším úkonům sloužící k jejich zabezpečení a k zaručení, že požadavky dohody budou splněny. Projektové procesy jsou: proces plánování projektu; proces posuzování projektu; proces kontroly a řízení projektu; proces rozhodování; proces managementu rizik; proces managementu konfigurace; proces managementu informací.

41 6. Procesy životního cyklu Technické procesy se užívají pro vymezení požadavků na nakupovaný produkt, analýze požadavků pro používání produktu, pro dodávání souvisejících služeb, další úkony končící vyřazením produktu. Technické procesy jsou: proces vymezení požadavků zainteresovaných stran; proces analýzy požadavků; proces návrhu architektury; proces zavedení; proces integrace; proces ověřování; proces přechodu; proces validace; proces provozování; údržby; likvidace.

42 7. Hodnocení výkonnosti procesu Hodnocení výkonnosti procesu vyjádřené ukazateli, je spojeno s výsledkem procesu - jeho výstupem (produktem), nebo s jeho průběhem. Základním prvkem v systému měření jsou ukazatele - metriky představující soustavy různých měřitelných parametrů, vlastností nebo jejích specifikací. Rozeznáváme tvrdé a měkké metriky. U tvrdých ukazatelů (metrik) se jedná o objektivně měřitelné ukazatele, které sledují vývoj, průběh nebo výsledek procesu, kdy pro jejich vyjádření (identifikační vyjádření hodnoty ukazatele) lze použít jednotky v rámci ukazatelů SI nebo v ekonomické (finanční tj. v Kč). U měkkých metrik nelze použít pro hodnocení kvantifikovatelné parametry nebo finanční vyjádření, a proto používáme pro vyjádření charakteristiky metriky, parametrické vyjádření dle zvolené stupnice (bodovací, klasifikační). Můžeme použít také přímé verbální hodnocení. U měkkých metrik je hodnocení vždy založeno na subjektivním hodnocení hodnotitele.

43 7. Hodnocení výkonnosti procesu Obecné požadavky pro měření výkonnosti produktu (procesu): Validita měření tzn. důvěryhodnost, poskytnutí objektivních důkazů; Úplnost měření vazba na identifikační a ekonomické vlastnosti produktu, procesu a aspektů průběhu a realizace procesu; Dostatečná podrobnost měření měří se stanovené identifikační znaky produktu nebo vstupy, výstupy, průběh procesu; Dostatečná frekvence měření četnost měření, vazba na způsobilost tvorby produktu, vstupu, výstupu, průběhu procesu v čase; Požadovaná přesnost měření vztah k důvěryhodnosti měření, schopnost poznávat trendy dalšího vývoje; Účinnost měření a možnost odhalení mezer výkonnosti smysl měření, snaha o odhalování odchylek, prostředek pro zlepšení výkonnosti, vazby na operativní a nápravná opatření;

44 7. Hodnocení výkonnosti procesu Správné načasování měření a stálost dat v čase; Srozumitelnost informací o měření; ODPOVĚDNOST za výsledky měření (za průběh a zpracování výsledků měření). Účelem stanovování nákladů životního cyklu v rámci etap a procesů je získání schopnosti jejich posuzování prostřednictvím ekonomického vyjádření hodnoty náklady, výdaje.

45 7. Hodnocení výkonnosti procesu Kalkulace a hodnocení nákladů životního cyklu jsou využívány pro: hodnocení budoucích výdajů (nákladů) jednotlivých etap a procesů; posuzování ekonomické náročnosti, dostupnosti a realizovatelnosti životního cyklu systému, programu, nakupovaného produktu, procesu na základě nákladů (výdajů); pro řízení bezporuchovosti a udržitelnosti nakupovaného produktu (popř. systému); hodnocení alternativních řešení (např. předmětného systému, nakupovaného produktu, procesů a činností; plánování, řízení a hodnocení nákladů (výdajů) životního cyklu; hodnocení stavů vedoucích ke snižování nákladů (výdajů). a další.

46 Děkuji za pozornost Dotazy?

Studijní text. Téma: 3. ŽIVOTNÍ CYKLUS ETAPY A PROCESY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D.

Studijní text. Téma: 3. ŽIVOTNÍ CYKLUS ETAPY A PROCESY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma: 3. ŽIVOTNÍ CYKLUS ETAPY A PROCESY Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Investice a akvizice

Investice a akvizice Investice a akvizice Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Téma 2: Investiční projekty a rozhodování v AČR Brno 2014 Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Pavel Vyletal Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Úkoly pro samostatnou práci

Úkoly pro samostatnou práci Úkoly pro samostatnou práci Název předmětu: Investice a akvizice 2. semestr Podklady pro seminář Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy.

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy. Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 2: Proces akvizice - jeho úloha a postavení v životním cyklu systému Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Systém managementu jakosti ISO 9001

Systém managementu jakosti ISO 9001 Systém managementu jakosti ISO 9001 Požadavky na QMS Organizace potřebují prokázat: schopnost trvale poskytovat produkt produkt splňuje požadavky zákazníka a příslušné předpisy zvyšování spokojenosti zákazníka

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

POŽADAVKY NORMY ISO 9001

POŽADAVKY NORMY ISO 9001 Kapitola Název Obsah - musí MUSÍ MŮŽE NESMÍ Záznam POČET Dokumentovaný postup Obecné požadavky staus národní normy 1 Předmluva požadavek organizacím, které musí dodržovat evropské směrnice 2 1 0.2 Procesní

Více

Studijní text. Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D.

Studijní text. Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 5: ETAPY A PROCESY ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Daniel Kardoš, Ph.D 4.11.2014 ČSN ISO/IEC 27001:2006 ČSN ISO/IEC 27001:2014 Poznámka 0 Úvod 1 Předmět normy 2 Normativní odkazy 3 Termíny

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování rozpočtové kapitoly MO Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace International Organization for Standardization BIBC II, Chemin de Blandonnet 8, CP 401, 1214 Vernier, Geneva, Switzerland Tel: +41 22 749 01 11, Web: www.iso.org Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Nový přístup k vedení auditů 3 úrovně pro vedení auditu Vrcholové vedení organizace Vlastníci procesů Pracoviště Nový přístup k

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015.

Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015. Rozdíly mezi normou ISO 9001:2008 a ISO 9001:2015. 1. Struktura Nová norma obsahuje 10 hlavních ustanovení: 1. OBLAST PLATNOSTI Kdy/proč by organizace měla použít tuto normu? 2. NORMATIVNÍ DOKUMENTY Prázdný

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská

ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled. Ing. Lenka Žďárská ISO 9001 a ISO 13485 aplikace na pracovištích sterilizace stručný přehled Ing. Lenka Žďárská Proč systém kvality? Vyhláška 306/2012 Sb., příloha IV, článek IV.I., odstavec 2 Pro sterilizování zdravotnických

Více

Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu PDCA Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A

Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu PDCA Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A Milan Trčka Kontext organizace (4) Interní a externí aspekty Rozsah zákazníků Zainteresované strany Systém managementu kvality Kontext organizace (4) Základ Kontext organizace

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Hodnocení železničních systémů podle Evropských standardů. Doc. Dr. Ing. Tomáš Brandejský Ing. Martin Leso, PhD Fakulta dopravní ČVUT v Praze

Hodnocení železničních systémů podle Evropských standardů. Doc. Dr. Ing. Tomáš Brandejský Ing. Martin Leso, PhD Fakulta dopravní ČVUT v Praze Hodnocení železničních systémů podle Evropských standardů Doc. Dr. Ing. Tomáš Brandejský Ing. Martin Leso, PhD Fakulta dopravní ČVUT v Praze Obecné požadavky Přechod do bezpečnějšího stavu při poruše Náhodné

Více

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE Obec: Brnířov Adresa: Brnířov 41, 345 06 Kdyně Identifikační číslo obce: 00572608 1) Předmět úpravy a právní rámec Tento vnitřní předpis vymezuje v souladu se zákonem č. 320/2001

Více

MANAGEMENT I Téma č. 34

MANAGEMENT I Téma č. 34 MANAGEMENT I Téma č. 34 Řízení (management) podle cílů - MBO Systém managementu kvality doc. Ing. Monika GRASSEOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

ČSN EN ISO (únor 2012)

ČSN EN ISO (únor 2012) ČSN EN ISO 50001 (únor 2012) nahrazuje ČSN EN 16001 z 02/2010 kompatibilní s ISO 9001 a ISO 14001 Seminář: ČSN EN ISO 50001: 2012 Zadavatel: EKIS Délka přednášky: 1 hodina Přednášející: Ing. Vladimír Novotný

Více

Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN

Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN 80-7261-152-6 OBSAH Úvod 9 Kapitola 1: POJMOSLOVÍ 13 Kapitola 2: PROČ A JAK MANAGEMENT PARTNERSTVÍ S DODAVATELI 19 2.1 Role nákupu v organizacích 21 2.2 Role organizací v dodavatelském

Více

Studijní text. Téma 2. INVESTIČNÍ PROJEKTY A ROZHODOVÁNÍ V AČR. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D.

Studijní text. Téma 2. INVESTIČNÍ PROJEKTY A ROZHODOVÁNÍ V AČR. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 2. INVESTIČNÍ PROJEKTY A ROZHODOVÁNÍ V AČR Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 verze 4 kapitola 1 Farmaceutický systém jakosti The Rules Governing Medicinal Products in EU, EU Guidelines to GMP, Chapter 1 Platnost od 31.1.2013 Právní základ: čl.47 Směrnice Evropského

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 Akreditace UKAS ISO 9001:2015 Požadavky UKAS Zvažování rizik se znalostí kontextu organizace Efektivní vedení (leadership) Méně dokumentace v systému managementu kvality Aplikace

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 8 - Informační systém logistiky MO a AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace Příklad I.vrstvy integrované dokumentace...víte co. Víme jak! Jak lze charakterizovat integrovaný systém managementu (ISM)? Integrovaný systém managementu (nebo systém integrovaného managementu) je pojem,

Více

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE Václav Šebesta Ústav informatiky Akademie věd ČR, e-mail: vasek@cs.cas.cz Abstrakt Jestliže ještě před

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS

Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS Česká republika Moravskoslezský kraj 24 tisíc obyvatel Úřad s rozšířenou pravomocí Obsah: 1. Procesní řízení 2. Měření výkonnosti 3.

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Význam, tvorba a použití standardních operačních postupů (SOP) pro velení a řízení bojové jednotky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Investice a akvizice Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů MČ Brno-střed Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů Petr Štika, tajemník Úřadu městské části Brno-střed 11. 4. 2019 O Úřadu městské části

Více

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Aplikování systémů řízení jakosti pro výrobu a používání technologií a materiálů a vedení experimentů Blažena Jedličková 25.5.2011 Co? Dle čeho? (systém)

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Předmluva: Vítejte v ITIL! Úvod 15 IT Infrastructure Library O této knize ITIL (IT Infrastructure Library ) 1.3. Služby a správa služeb

Předmluva: Vítejte v ITIL! Úvod 15 IT Infrastructure Library O této knize ITIL (IT Infrastructure Library ) 1.3. Služby a správa služeb Obsah Předmluva: Vítejte v ITIL! 13 Úvod 15 IT Infrastructure Library 15 Podpora podniku 15 Myšlenka ABC 15 O této knize 16 Členění knihy 16 Tým stojící za knihou 17 KAPITOLA 1 ITIL (IT Infrastructure

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Legislativní vymezení krizového řízení Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP

5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP 5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP Zaměstnavatelé mají zákonnou povinnost chránit zdraví a životy svých zaměstnanců a ostatních osob vyskytujících se na jejich pracovištích. Další důležitou povinností

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

PRAKTICKÁ APLIKACE NAŘÍZENÍ O SPOLEČNÉ BEZPEČNOSTNÍ METODĚ (CSM)

PRAKTICKÁ APLIKACE NAŘÍZENÍ O SPOLEČNÉ BEZPEČNOSTNÍ METODĚ (CSM) 1. - účel? (cíle, politika - společné bezpečnostní cíle CST) - stanovení CSM, - CSM usnadní přístup na trh pro služby železniční dopravy, a) 352/2009 Účel 1. Toto nařízení stanoví společnou bezpečnostní

Více

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení,

Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, Problematikou logistiky v oblasti řízení jakosti se zabývají normy ISO řady 9000. Dotýká se oblastí: Manipulace, uskladnění, označování, balení, uvedení do provozu a dodání, servis po prodeji... a dále

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Model systému managementu pro řízení ÚSC. Ing. Štěpán Kmoníček, Ph.D. odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy

Model systému managementu pro řízení ÚSC. Ing. Štěpán Kmoníček, Ph.D. odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Model systému managementu pro řízení ÚSC Ing. Štěpán Kmoníček, Ph.D. odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Hypotézy Organizace nelze optimálně řídit podle několika souběžných, na sobě

Více

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3 Přehled jednotlivých kritérií a jejich zařazení do skupin kritérií Skupina kritérií (max. počet bodů) Potřebnost (30) Účelnost (20) Efektivnost a hospodárnost (20) Proveditelnost (25) Název kritéria (max.

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Logistika v údržbě. Logistika - definice

Logistika v údržbě. Logistika - definice Logistika v údržbě Řízení zásob náhradních dílů a toků materiálu Logistika - definice Logistika představuje integraci materiálového a informačního toku jedná se o integrující vědu (Filkenstein 1988) Logistika

Více

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 Obsah A. ÚVOD 2 B. HODNOCENÍ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE 3 C. POSLÁNÍ A ÚKOLY OZBROJENÝCH SIL ČESKÉ REPUBLIKY 5 D. STRATEGIE VOJENSKÉ OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY 8 E.

Více

MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY APV PRŮMYSLOVÉ DNY února 2015 MINISTERSTVO OBRANY ČR

MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY APV PRŮMYSLOVÉ DNY února 2015 MINISTERSTVO OBRANY ČR MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY APV PRŮMYSLOVÉ DNY 16. 20. února 2015 APLIKAČNÍ PROGRAMOVÁ VYBAVENÍ (APV) PRŮMYSLOVÉ DNY major Ing. Leoš NĚMEC kontakt: +420 602 247 660 nemecl@army.cz 2 APV PRŮMYSLOVÉ

Více

1.1 Význam a cíl měření

1.1 Význam a cíl měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.1 Význam a cíl měření Cílem obsahového okruhu Technická měření je vybavit žáky především souborem praktických

Více

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST ORLOVÁ, MĚSTO PRO TEBE KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Dokument byl vytvořen v rámci projektu: Registrační číslo: a Petřvald řídíme strategicky a společně CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002958

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Všeobecná ženijní podpora T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo 13.6.2011 Agenda Úvod do problematiky Způsob řízení rizika, optimalizace Proces řízení rizika Vymezení

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti Příloha č. 1: Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti NÁZVOSLOVNÉ NORMY SPOLEHLIVOSTI IDENTIFIKACE NÁZEV Stručná charakteristika ČSN IEC 50(191): 1993 ČSN IEC 60050-191/ Změna A1:2003 ČSN IEC

Více

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 7. rámcový program BEZPEČNOST Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 1 BEZPEČNOST přístup k programu technologicky orientovaný výzkum (vítáno užití existujících technologií pro účely bezpečnosti) socio

Více

PRO INFORMACI ČLENŮ VLÁDY. Veřejná zakázka Kolová obrněná vozidla velitelsko-štábní a spojovací PANDUR nákup

PRO INFORMACI ČLENŮ VLÁDY. Veřejná zakázka Kolová obrněná vozidla velitelsko-štábní a spojovací PANDUR nákup MINISTERSTVO OBRANY Čj.: 621-13/2015-1350 V Praze dne. srpna 2015 Výtisk č. PRO INFORMACI ČLENŮ VLÁDY Věc: Veřejná zakázka Kolová obrněná vozidla velitelsko-štábní a spojovací PANDUR nákup Důvod předložení:

Více

II. Skutečnosti zjištěné při kontrole

II. Skutečnosti zjištěné při kontrole Informace z kontrolní akce č. 08/17 Prostředky státního rozpočtu vynakládané na ekologickou likvidaci nepotřebné munice a s tím související činnosti u Ministerstva obrany Kontrolní akce byla zařazena do

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

VIZE INFORMATIKY V PRAZE

VIZE INFORMATIKY V PRAZE VIZE INFORMATIKY V PRAZE Václav Kraus, ŘED INF MHMP 1 / 30. 4. 2009 PRAHA MĚSTO PRO ŽIVOT Město mezinárodně uznávané, ekonomicky prosperující a úspěšné. Město bezpečné a přívětivé, město sebevědomých a

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002

Věstník ČNB částka 20/2002 ze dne 19. prosince 2002 Třídící znak 1 1 2 0 2 5 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 12 ZE DNE 11. PROSINCE 2002 K VNITŘNÍMU ŘÍDICÍMU A KONTROLNÍMU SYSTÉMU BANKY 0 Česká národní banka podle 15 s přihlédnutím k 12 odst. 1 a 8

Více

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU. AAP-48, Ed. B, version 1

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU. AAP-48, Ed. B, version 1 ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU Označení a název ČOS 051655, PROCESY ŽIVOTNÍHO CYKLU SYSTÉMŮ V NATO Změna č. 1 Část č. 1 Původní verze Str. 3 Nová verze Str. 3 AAP-48, Ed. B, version 1 NATO SYSTEM LIFE

Více

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Organizace řízení majetkových zdrojů

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Řízení bezpečnosti. Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu

Řízení bezpečnosti. Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Řízení bezpečnosti Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013,

Více

Informační systémy veřejné správy (ISVS)

Informační systémy veřejné správy (ISVS) Informační systémy veřejné správy (ISVS) zákon č.365/2000 Sb. ve znění pozdějších změn Informační systémy veřejné správy soubor informačních systémů, které slouží pro výkon veřejné správy Správci ISVS

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Řízení bezpečnosti Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více