Ad1) MMEE cv.6. Cíl: Procvičení stanovení zúčtovací ceny odchylky vzniklé mezi objednanou a skutečně dodanou silovou elektřinou (SE).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ad1) MMEE cv.6. Cíl: Procvičení stanovení zúčtovací ceny odchylky vzniklé mezi objednanou a skutečně dodanou silovou elektřinou (SE)."

Transkript

1 MMEE cv.6 Cíl: Procvičení stanovení zúčtovací ceny odchylky vzniklé mezi objednanou a skutečně dodanou silovou elektřinou (SE). 1. Jak se stanovuje odchylka? 2. Jaké metody lze použít pro zúčtování odchylky? 3. Jak se prakticky provádí zúčtování odchylky? Ad1) Vznik odchylky Odchylka vzniká v důsledku nemožnosti přesně dodržet odběr/dodávku sjednaných hodinových hodnot elektřiny obr1. Odchylka může vznikat jak u: Výrobce: o Dodá do soustavy méně energie než bylo jeho sjednané množství o Dodá do soustavy více než bylo jeho sjednané množství Tak i u: Odběratele: o Odebere ze soustavy více energie než bylo jeho sjednané množství o Odebere ze soustavy méně energie než bylo jeho sjednané množství Obr1. Vznik odchylky v ES Vzniklá odchylka musí být eliminována regulační energií což je: Energie dodaná do soustavy na pokyn provozovatele přenosové soustavy (PPS - ČEPS) na vyrovnání systémové odchylky rozdíl mezi plánovanými (sjednanými hodnotami odběru a skutečnými hodnotami)

2 Systémová odchylka součet všech individuálních odchylek = součet regulační energie (zaokrouhlení) Druhy regulační energie Regulační energie kladná: Na pokyn PPS dodá poskytovatel do soustavy více energie (zvýší výkon bloku) či odebere méně energie (sníží spotřebu). Regulační energie záporná: Na pokyn PPS dodá poskytovatel do soustavy méně energie (sníží výkon bloku) či odebere více energie (zvýší spotřebu) Vyhodnocení odchylek Obchoduje se po hodinách, tak i odchylka se vyhodnocuje (zúčtovává) každou hodinu. Je tedy jedno jestli počítáme s elektrickou prací, kdy základní vztah pro výpočet odchylky v i-té hodině k-tého, subjektu zúčtování (SZ) je rozdíl mezi plánovaným odběrem dodávkou, (index p) a skutečným odběrem, dodávkou (index s) p s Oi,k Wi,k Wi,k MWh [1] nebo prostřednictvím výkonu: p s d d MW [2] i,k i,k i,k Plánovaný (nasmlouvaný) odběr dodávka, SZ je dána hodnotou: d p i,k p OKO d d MW [3] k,b k Jeho dvoustranných (bilaterální index b) smluv v dané hodině a hodnota jeho obchodu na krátkodobém trhu s elektřinou (OKO). Celková systémová odchylka je dáno součtem individuálních odchylek jednotlivých subjektů zúčtování: i w k 1 i,k MW [4] Vzniklá odchylka, která může být kladná nebo záporná je vyrovnávána provozovatelem PS dispečinkem tím, že aktivuje nasmlouvané podpůrné služby, přičemž i dodavatel podpůrné služby může zvětšit odchylku tím, že není schopen dostát svým smluvním závazkům s regulační elektřinou (RE). Rovnice pro výpočet vyhodnocení odchylek [1] s přihlédnutím k regulační energii pak je: p s O W W W MWh [5] i i i i, reg

3 V obchodované hodině může při aktivaci RE vzniknou další nárůst požadovaného výkonu v ES. PPS aktivovat zvýšenou potřebu RE nad rámec systémové odchylky, když použije pro vyregulování systémové odchylky větší množství výkonu, než je nutné viz obr. Je to v případě, Odchylka -60 MWh menší dodávka V1 V2 Odchylka +50 MWh vetší dodávka PpS1 SR+ Poskytovatel kladné regulacní energie dodávka +105 MWh Systémová odchylka -100 MWh PpS2 TR+ Odchylka + 10 MWh menší odber kdy aktivuje kladný i záporný regulační výkon. Na obrázku jsou znázorněna odchylka vzniklá mezi dvěma zákazníky a dvěma výrobci, vyregulovaná aktivací sekundární regulace + a a terciární regulací MW je aktivovaná RE, která je nadbytečná, představuje další náklady více náklady při vyrovnávání odchylky. Všechny náklady na vyrovnání odchylky by měly být zaplaceny. Vzniklou odchylku platí ten kdo ji způsobil tj, ten kdo obchoduje na trhu. Při zúčtování odchylek je subjektem zúčtování (SZ). Ad2) Z1 Odchylka -100 MWh vetší odber Zúčtování odchylek Z2 PpS3 SR- Poskytovatel záporné regulacní energie Snížení o -10 MWh Poskytovatel kladné regulacní energie dodávka +5 MWh Suma P reg =120 MWh Je možné zvolit různou metodiku zúčtování odchylek v dané obchodní hodině. Provádí se zúčtování na základě: Neúplného clearingu: o Zúčtovává jen kladné odchylky a kladnou regulační energii. Způsobuje asymetrické chování (systematické nedokupování ), znamená riziko pro provozovatelnost soustavy, nevytváří příjmově neutrální prostředí. U zúčtovacího tělesa vzniká přebytek / nedostatek peněz, jejichž množství nelze ex-ante odhadnout. Úplný clearing: o zúčtovává kladné i záporné odchylky na všechny subjekty

4 pouze na ty subjekty zúčtování, jejichž odchylka jde stejným směrem jako systémová odchylka. Stanovení zúčtovací ceny V ČR byl aplikovaná metodika stanovení ceny: 1. Za průměrnou cenu služby (do 2002) neúplný clearing cena byla stanoven podle ceny SE, která vznikla v dané hodině na OKO. Existoval malý počet SZ (10). 2. Za marginální cenu služby - cena regulační energie je cena posledního bloku, který uzavírá výkonovou bilanci pomocí RE v dané zúčtovací hodině. (od 2003) trh s RE placení více-nákladů 3. Pomocí zadaných křivek, nebo marginálních cen od roku 2007 trh s RE obr. za kladnou se platí vyšší hodnota ze dvou možností. o podle křivky, která byla sestavena na základě cen RE s předchozích období o smluvně placená cena RE (dohodnutá cena mezi poskytovatel podpůrné služby a PPS) záporná je placena pevnou cenou. Při této metodice se provádí rozúčtování (placení) více-nákladů zúčtovací cena (Kč/MWh) systémová odchylka (MWh) 4. Pomocí zadaných křivek, nebo marginálních cen od roku 2008 trh s RE obr. za kladnou se platí vyšší hodnota podle křivky nebo smluvně placená cena RE, záporná je placena cenou stanovenou podle křivky. neplacení vícenákladů.

5 3500 Cena (Kč/MWh) Sytémová odchylka (MW) C = ,5 * S- C = -1-3,5 * S+ Ad2) Základní princip, na jehož základě byl vytvořen algoritmus pro stanovení ceny kladné a záporné odchylky od 1. února v roce 2003 lze formulovat takto: ten SZ, který měl zápornou odchylku, tedy ten, který buďto více odebral, nebo méně vyrobil než nasmlouval, nebo více prodal, než nakoupil, musí za tuto chybějící elektřinu zaplatit zúčtovací cenu stanovenou jako cenu aktivované regulační energie kladné (+) nebo záporné (-) které bylo v dané hodině aktivováno více zvýšenou o určitou přirážku*), ten SZ, který měl kladnou odchylku, tedy ten, který buď méně odebral, nebo více vyrobil než nasmlouval, nebo méně prodal, než nakoupil, dostane za tuto přebývající elektřinu zaplaceno stejnou zúčtovací cenu stanovenou jako cena aktivované regulační energie (+) nebo (-) které bylo v dané hodině aktivováno více sníženou o určitou srážku*). *) pro cenovou přirážku a pro cenovou srážku se používá společný název jednotková cena vícenákladů (JCVN), udává se v Kč/MWh V důsledkem tohoto principu je, že v době nedostatku elektřiny v ES ČR je záporná odchylka drahá (téměř shodná s marginální cenou aktivované kladné regulační energie) a v době přebytku elektřiny v ES ČR je cena kladné odchylky velice nízká (téměř shodná s marginální cenou aktivované záporné regulační energie). To má za následek finanční nevýhodnost odchylek, které zvětšují velikost systémové odchylky a tím zhoršují bilanci soustavy ČR. Dalším důsledkem tohoto principu je to, že v době nedostatku elektřiny v ES ČR je cena kladné odchylky vysoká (téměř shodná s marginální cenou aktivované kladné regulační energie) a v době přebytku elektřiny v ES ČR je cena záporné odchylky velice nízká (téměř shodná s marginální cenou aktivované záporné regulační energie). To má za následek finanční výhodnost odchylek, které zmenšují velikost systémové odchylky a tím zlepšují bilanci soustavy ČR.

6 Základní principy systému úplného clearingu: 1. úplný clearing tj. veškerá elektřina změřená v předacích místech je vyúčtována skutečným spotřebitelům a dodavatelům, to znamená: kladná odchylka která znamená překročení spotřeby nebo nedodání je uhrazena subjektem zúčtování operátorovi trhu za zúčtovací cenu zvýšenou o více-náklady ES záporná odchylka znamenající neodběr či překročení dodávky je uhrazena operátorem trhu subjektu zúčtování za zúčtovací cenu sníženou o více-náklady ES kladná regulační práce zdrojů dodávajících PpS je uhrazena operátorem trhu těmto zdrojům za jejich nabídkovou cenu s kterou byli pro poskytování služby vybráni záporná regulační práce zdrojů dodávajících PpS je uhrazena těmito zdroji operátorovi trhu za jejich nabídkovou cenu s kterou byli pro poskytování služby vybráni 2. operátor trhu garantuje účastníkům platby svým jménem 3. zúčtování, tj. vyhodnocení velikosti odchylek, přiřazení zúčtovací ceny a více-nákladů a převod plateb je prováděno na denní bázi 4. finanční garance subjektů trhu jsou podmínkou pro jejich vstup do zúčtování 5. subjekt trhu může svojí odpovědnost za odchylku přenést na jiný subjekt, který je subjektem zúčtování, aniž by byla omezena jeho možnost dodavatele(ů) resp. odběratele(ů) 6. denní toky informací v pevných časech a se 100% zabezpečeností jsou podmínkou funkčnosti systému 7. systémová odchylka je definována na straně zdrojů PpS jako souhrn regulační práce z těchto zdrojů a stanovuje jí Provozovatel Přenosové Soustavy (PPS) 8. všechny datové operace a všechna data jsou předávána v platném (zimním nebo letním) čase 9. při všech procesech zpracování dat ze sjednaných a skutečných hodnot dodávek a odběrů a regulační práce je respektována znaménková konvence ve tvaru: dodávka elektřiny do ES má kladné znaménko odběr elektřiny z ES má záporné znaménko Proces zúčtování odchylky - metodika používán více-nákladů (2007) Vztahy při zúčtování odchylek jsou založeny na smlouvách uzavíraných mezi operátorem trhu (OTE) na jedné straně a subjekty zúčtování, případně poskytovateli podpůrných služeb (dodavateli regulační práce) na straně druhé. Subjekt zúčtování definuje všechna odběrná místa ve kterých realizuje svůj závazek odebrat elektřinu z ES, a všechna předací místa ve kterých realizuje svůj závazek dodat elektřinu do ES. Toto přiřazení provádí na základě potvrzení příslušných provozovatelů soustav odpovědných za měření Operátor trhu. Subjekt zúčtování předává do zúčtovacího systému diagramy sjednaných hodnot s ostatními subjekty zúčtování sjednanými na dvoustranném základě nejpozději do 12:00 hod dva dny přede dnem realizace diagramu. Operátor trhu prověří úplnost a správnost předaných hodnot párovým

7 srovnáním a po provedené kontrole uloží data do databáze. Při neúspěšné kontrole, nedojde-li k opravě hodnot nejsou diagramy přijaty. Výsledky denního trhu, na kterém se obchoduje s denním předstihem na 24 hodin následujícího dne je uzavřen v 12:00 dne D-1 a zobchodovaná data jsou uložena do databáze. V návaznosti na uzavření denního trhu je zveřejněna zúčtovací cena odchylek na každou hodinu následujícího dne. Provozovatelé soustav zodpovědní za měření předávají Operátorovi trhu naměřené údaje do 11:00 následujícího dne. Provozovatel přenosové soustavy předává operátorovi trhu údaje o více-nákladech vzniklých při vyrovnání systémové odchylky. Systémovou odchylku stanovuje PPS jako souhrn regulační práce zdrojů poskytujících podpůrné služby ve vazbě na vyhodnocení dodávek těchto služeb. Platba subjektu zúčtování za odchylku úplný clearing: Kde: PSZ = O i. c c +. O i. c v O i = individuální odchylka subjektu zúčtování v MWh c c = zúčtovací cena (Kč/MWh) (stanovená marginální cenou převažující regulační energie) c v = podíl na více-nákladech PPS spojených s vyrovnáním odchylky (Kč/MWh) Více-náklady Celkové náklady na regulační energii, která byla potřebná na vyrovnání systémové odchylky (při použití aktivované kladné i záporné RE. Výpočet jednotkových více-nákladů (Náklady W REG+ - (C C *Σkladné W reg ) +Náklady E REG- - (C C *Σzáporné W reg )) (-1) / Σkladných odchylek + Σzáporných_odchylek. Ad3) Př: Subjekt zúčtování způsobil v dané obchodní hodině odchylku 10,5 MW. Vypočte kolik zaplatí za způsobenou odchylku v případě placení pomocí metodiky více-nákladů jestliže jsou k dispozici následující údaje obchodních hodin, kdy vznikala v ES kladná a záporná odchylka kdy vznikla: 1. Kladná regulační odchylka za podmínek: a) Náklady Wreg+ = Kč (Damas obchodní portál ČEPS) Náklady Wreg = 6 740,00 Kč (Damas) Σ kladné Wreg = 15,5 MWh (Damas) Σ záporné Wreg = -67,4 MWh (Damas)

8 Řešení: Ad1) Zúčtovací cena (Cc) -100 Kč (Damas, OTE) Σ záporných odchylek 44,6 MWh (OTE) Σ kladných odchylek 95,5 MWh (OTE) systémová odchylka = 95,5-44,6 = + 50,9 b) Náklady Wreg Kč (Damas) Náklady Wreg ,0,00 Kč (Damas) Σ kladné Wreg 15,5 MWh (Damas) Σ záporné Wreg -67,4 MWh (Damas) Zúčtovací cena +200 Kč (Damas, OTE) Σ záporných odchylek 44,6 MWh (OTE) Σ kladných odchylek 95,5 MWh (OTE) systémová odchylka = 95,5-44,6 = + 50,9 2. Záporná systémová odchylka za podmínek: Náklady Wreg ,00 Kč Náklady Wreg 0,00 Kč (Damas) Σ kladné Wreg 115,6 MWh (Damas) Σ záporné Wreg -19,1 MWh (Damas) Zúčtovací cena Kč (Damas, OTE) Σ záporných odchylek 146,7 MWh (OTE) Σ kladných odchylek 49,3 MWh (OTE) systémová odchylka = -146,7 +49,3 = - 97,4 Ad a) Zúčtovací cena bude záporná Výpočet více-nákladů: ( ( -100 * 15,5) ( -100 * - 67,4)) * (-1) / 95, ,6.= - 154,8894 Platba subjektu zúčtování: PSZ = Oi.c c +. Oi. c v a) Δ sys > 0 ( přebytek energie) O i = - 10,5 (záporná odchylka = větší odběr než sjednaná hodnota) PSZ = (-10,5 * -100 ) + (10,5 * -154,889) = -576,34 Kč Subjekt větším odběrem pomáhá soustavě v přebytku => platí za spotřebovanou elektřinu cca 55 Kč/MWh. Cena odchylky záporné: Situace přebytku v soustavě

9 c c c V = ( -154,889) = +54,889 b) Δ sys > 0 ( přebytek energie) Oi = 10,5 (kladná odchylka = menší než sjednaná hodnota) PSZ = (10, ) + (10, ,889) = ,34 Subjekt který neodebere tedy zvyšuje přebytek v soustavě platí větší část vyvolaných nákladů tj. za neodebranou elektřinu kromě take or pay platby zaplatí ještě navíc cca 250 Kč/MWh Cena odchylky kladné: Situace přebytku v soustavě c c + c V = ( -154,889) = + 254,889 Ad b) Zúčtovací cena je kladná Výpočet více-nákladů: ( ( +200 * 15,5) (+ 200 * - 67,4)) * (-1) / 95, ,6 = - 121,699 Kč Platba subjektu zúčtování: Δ sys > 0 ( přebytek energie) O i = - 10,5 (záporná odchylka = větší odběr než sjednaná hodnota): PSZ = O i *c c +. O i.* c v PSZ = (-10,5 * 200 ) + (10,5 * -121,699) = -3377, 84 Kč Subjekt pomáhá soustavě, ale v tomto případě platí 321,699 Kč za 1 MWh elektřiny spotřebované navíc (hodnota elektřiny 200 Kč + více-náklady) Cena odchylky záporné: Situace přebytku v soustavě c c c V = ( -121,699) = + 321,699 Platba subjektu zúčtování: Δ sys > 0 ( přebytek energie) O i = 10,5 Kladná odchylka (menší odběr ze soustavy než sjednaná hodnota): PSZ = (10,5 * 200) + (10,5 * - 121,699) = 822,163 Subjekt který neodebere, v variantě dostane zaplaceno za 1 MWh neodebrané elektřiny cca 78,30 Kč. O tuto cenu si může snížit svoji ztrátu při take or pay platbě

10 Cena odchylky kladné: Situace přebytku v soustavě Ad1) c c + c V = (-121,699) = 78,30 Výpočet více-nákladů: (184960,0 ( *115,6) + 0 ( 1600 *-19,1)) * (-1) 49, ,7.= - 155,918 Platba subjektu zúčtování: Δ sys < 0 ( nedostatek energie) O i = - 10,5 (záporná odchylka = větší odběr než jednaná hodnota) PSZ =(-10,5 * 1600 ) + (10,5 * -155,9184) = ,10 Kč Subjekt s větším odběrem škodí soustavě v nedostatku => platí za 1MWh elektřiny odebrané navíc cca Kč Cena odchylky záporné: Situace nedostatku v soustavě C c C V = ( -155,918) = ,918 Kč Platba subjektu zúčtování: Δ sys < 0 ( nedostatek energie) O i = 10,5 Kladná odchylka (menší odběr ze soustavy než sjednaná hodnota) PSZ = (10,5 * 1600) + (10,5 * -155,918) = ,86 Subjekt tedy snižuje nedostatek v soustavě dostane zaplaceno cca Kč za 1 MWh neodebrané elektřiny, tj. zaplatí take or pay, ale při průměrné ceně SE (silová elektřina) má ještě zisk Cena odchylky kladné: Situace nedostatku v soustavě c c + c V = (-155,918) = ,082

ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003. Pavel Šolc ČEPS, a.s.

ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003. Pavel Šolc ČEPS, a.s. ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003 Pavel Šolc ČEPS, a.s. Kdy vzniká odchylka? Výrobce: Dodá do soustavy méně energie než bylo jeho sjednané množství Dodá do soustavy více než bylo jeho sjednané množství

Více

použije se cena stanovená Úřadem, 73. V příloze č. 5 odstavec 5 zní: 74. Příloha č. 5a zní:

použije se cena stanovená Úřadem, 73. V příloze č. 5 odstavec 5 zní: 74. Příloha č. 5a zní: Strana 7582 Sbírka zákonů č. 468 / 2009 Způsob zúčtování regulační energie Příloha č. 5 k vyhlášce č. 541/2005 Sb. (1) Cena za dodanou kladnou regulační energii anebo elektřinu obstaranou ze zahraničí

Více

Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou

Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou Jak bude organizován slovenský trh Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Předmět trhu s elektřinou Dodávka elektřiny mezi účastníky trhu Regulovaný přístup k přenosové a distribučním

Více

Operátor trhu s elektřinou

Operátor trhu s elektřinou Operátor trhu s elektřinou 1 Na základě zákona č.458/2000 Sb. (Energetický zákon) 27 byl založen Operátor trhu s elektřinou, a.s. (OTE, a.s.). Jedná se o společnost ze 100% vlastněnou státem, vlastnická

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti

Více

Obchod s elektřinou v ČR

Obchod s elektřinou v ČR Obchod s elektřinou v ČR OSNOVA 1 Účastníci trhu s elektřinou, výroba elektřiny, prodej EE 2 Odběrový diagram spotřebitele a jeho pokrytí 3 Obchodované produkty s elektřinou 4 Energetická burza PXE 5 Brokeři

Více

Částka: 184/2005 Sb. Na straně (od-do): 10530-10563 Rozeslána dne: 30. prosince 2005 Druh předpisu: Vyhláška

Částka: 184/2005 Sb. Na straně (od-do): 10530-10563 Rozeslána dne: 30. prosince 2005 Druh předpisu: Vyhláška SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona Citace:

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 169 Rozeslána dne 31. prosince 2015 Cena Kč 151, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 169 Rozeslána dne 31. prosince 2015 Cena Kč 151, O B S A H : Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 31. prosince 2015 Cena Kč 151, 408. Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou O B S A H : Strana 5546 Sbírka zákonů č. 408 / 2015 408 VYHLÁŠKA ze dne

Více

Operátor trhu s elektřinou

Operátor trhu s elektřinou Operátor trhu s elektřinou ČESKÁ ENERGETIKA 1/2002 Ing. Jaroslav Müller, OTE Úvod Jedním z předpokladů vstupu České republiky do Evropské unie (EU) je harmonizace legíslativy České republíky s legislativou

Více

541/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2005

541/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2005 Systém ASPI - stav k 5.1.2009 do částky 1/2009 Sb. a 34/2008 Sb.m.s. Obsah a text 541/2005 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2010 541/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2005 o Pravidlech

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 541/2005 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 21. prosince 2005 o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších

Více

ČLÁNEK 18 PODMÍNKY PRO ZAJIŠŤOVÁNÍ VÝKONOVÉ ROVNOVÁHY

ČLÁNEK 18 PODMÍNKY PRO ZAJIŠŤOVÁNÍ VÝKONOVÉ ROVNOVÁHY Pojmy Energetický zákon Obchodní podmínky, OPE Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů VYHLÁŠKA č. 408/2015 Sb. o Pravidlech

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/008 ze dne 18. listopadu 008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle c zákona č. 65/1991 Sb.,

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České

Více

Energetická legislativa, trh s elektřinou, subjekty na trhu 2008 LS X15PES - 1 1

Energetická legislativa, trh s elektřinou, subjekty na trhu 2008 LS X15PES - 1 1 Energetická legislativa, trh s elektřinou, subjekty na trhu 2008 LS X15PES - 1 1 Energetický zákon zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně

Více

Změna: 552/2006 Sb. Změna: 365/2007 Sb. Změna: 454/2008 Sb. Změna: 468/2009 Sb. Změna: 400/2010 Sb.

Změna: 552/2006 Sb. Změna: 365/2007 Sb. Změna: 454/2008 Sb. Změna: 468/2009 Sb. Změna: 400/2010 Sb. VYHLÁŠKA č. 541/2005 Sb. ze dne 21. prosince 2005 o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona

Více

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů Citace pův. předpisu: 218/2001 Sb. Částka: 84/2001 Sb. Datum přijetí: 14. června 2001

Více

Ad1) Stanovení ceny silové elektřiny (SE).

Ad1) Stanovení ceny silové elektřiny (SE). MMEE cv.7 Cíl: Procvičení stanovení ceny SE na trhu se silovou elektřinou 1. Jak se určuje cena SE elektřiny? 2. Co je OKO a jak se provádí vytvoření tržní ceny? 3. Jak se prakticky provádí stanovení tržní

Více

Zúčtování odchylek ve stavu nouze

Zúčtování odchylek ve stavu nouze Návrh textu vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice Jiří Kubizňák 24.6.2009 Obsah Stav nouze v Pravidlech trhu s elektřinou

Více

K uvedenému se vyjádřili: ČEZ, a.s. (dále jen ČEZ ) ČEZ Distribuce, a.s. (dále jen ČEZD ) Ing. Miroslav Novák (dále jen NOV )

K uvedenému se vyjádřili: ČEZ, a.s. (dále jen ČEZ ) ČEZ Distribuce, a.s. (dále jen ČEZD ) Ing. Miroslav Novák (dále jen NOV ) Připomínky k návrhu změn č. 01/2015 Pravidel provozování přenosové soustavy v elektroenergetice společnosti ČEPS, a.s., se sídlem Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, IČ: 257 02 556, předanému na základě

Více

Podpůrné služby v ES ČR. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Podpůrné služby v ES ČR. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Podpůrné služby v ES ČR Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Obsah Charakteristiky prostředí a vývoj trhu Objem potřeb PpS a nákladů na jejich zajištění Postupy obchodního zajištění PpS Příprava provozu Řízení zdrojů

Více

5a Zkušební provoz (1) Přenos elektřiny nebo distribuce elektřiny ve zkušebním provozu je přenos elektřiny nebo distribuce

5a Zkušební provoz (1) Přenos elektřiny nebo distribuce elektřiny ve zkušebním provozu je přenos elektřiny nebo distribuce Strana 7790 Sbírka zákonů č. 454 / 2008 454 VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2008, kterou se mění vyhláška č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s

Více

Pracovní skupina elektro

Pracovní skupina elektro Pracovní skupina elektro Výsledky let minulých, požadavky na změny v roce 2014 Ing. Daniel Vaca, místopředseda SVSE seminář Zkušenosti odběratelů z roku 2012, Jak dál strategie a úkoly Praha, 28.března

Více

Ceny elektřiny a souvisejících služeb. Ing. Oldřich JAN oddělení regulace cen Energetický regulační úřad

Ceny elektřiny a souvisejících služeb. Ing. Oldřich JAN oddělení regulace cen Energetický regulační úřad Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2009 Ing. Oldřich JAN oddělení regulace cen Energetický regulační úřad Obsah Regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2009 a základní vlivy na změnu cen

Více

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky. Martin Kašák Energetický regulační úřad

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky. Martin Kašák Energetický regulační úřad Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Martin Kašák Energetický regulační úřad 30. 9. 2003 Obsah prezentace Charakteristika ERÚ Vyhlášky ERÚ Koncepce regulace

Více

Předmět úpravy. Předmět úpravy

Předmět úpravy. Předmět úpravy Platné znění části vyhlášky č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona, ve

Více

210/2011 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST

210/2011 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST 210/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 1. července 2011 o rozsahu, náležitostech a termínech vyúčtování dodávek elektřiny, plynu nebo tepelné energie a souvisejících služeb Energetický regulační úřad stanoví podle

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2015

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2015 č. 1/2015/ZP/MODOM Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,, platné od 1. ledna 2015 Tyto prodejní jsou platné pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného

Více

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1.

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1. Strana 4977 388 VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu

Více

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Obsah prezentace I 1. Úvod 2. Denní trh DPH Vymezení a rozsah plnění Místo plnění Datum uskutečnění zdanitelného plnění

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2014 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2014 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2014 pro zákazníky kategorie Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2015 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2015 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2015 pro zákazníky kategorie Maloodběratel Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence

Více

(3) Měření elektřiny se člení na a) přímé měření, kdy elektroměrem prochází veškerá měřená elektřina a nejsou použity měřicí transformátory,

(3) Měření elektřiny se člení na a) přímé měření, kdy elektroměrem prochází veškerá měřená elektřina a nejsou použity měřicí transformátory, Částka 31 Sbírka zákonů č. 82 / 2011 Strana 851 82 VYHLÁŠKA ze dne 17. března 2011 o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích

VYHLÁŠKA ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Strana 762 Sbírka zákonů č. 70 / 2016 70 VYHLÁŠKA ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm.

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2016 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2016 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2016 pro zákazníky kategorie Maloodběratel Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence

Více

Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj. Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003

Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj. Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003 Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003 Základní principy trhu Vedení je veřejná služba Energie je komodita Důsledky Vedení využíváno více subjekty Nutno

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2014

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2014 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, né od 1. ledna 2014 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na

Více

VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY:

VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY: VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY: odběratelům ze sítí nízkého napětí V souladu s 17e odst. 2 písm. a) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických

Více

ČÁST PRVNÍ Obecná část

ČÁST PRVNÍ Obecná část 210/2011 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 1. července 2011 o rozsahu, náležitostech a termínech vyúčtování dodávek elektřiny, plynu nebo tepelné energie a souvisejících služeb Energetický

Více

Vyhláška č. 82/2011 Sb.

Vyhláška č. 82/2011 Sb. Vyhláška č. 82/2011 Sb. ze dne 17. března 2011 o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu nebo neoprávněné distribuci elektřiny

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,senior+, platné od 1. září 2016

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,senior+, platné od 1. září 2016 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,senior+, né od 1. září 2016 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci

Více

Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ

Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ Příklady výpočtu elektřiny u společnosti ČEZ. Ceny produktů Skupiny ČEZ pro domácnosti na rok 2010 včetně regulovaných cen za dopravu elektřiny. Z jakých

Více

Zkušenosti z 1. Roku otevírání trhu s elektřinou v ČR. Ing. Pavel Šolc, ČEPS

Zkušenosti z 1. Roku otevírání trhu s elektřinou v ČR. Ing. Pavel Šolc, ČEPS Zkušenosti z 1. Roku otevírání trhu s elektřinou v ČR Ing. Pavel Šolc, ČEPS Příprava otevírání trhu Milníky 1.8.1999 vznik ČEPS Únor 2000 1. Čtení zákona 11/2000 schválení zákona 458/00 Sb 1/01 zahájení

Více

Ceny za distribuci plynu

Ceny za distribuci plynu Ceny za distribuci plynu Tento ceník obsahuje pevné ceny pro distribuci plynu do odběrného místa zákazníka provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská

Více

Flexibilita Agregátor

Flexibilita Agregátor Flexibilita Agregátor 20. listopadu 2017 Flexibilita Radim Černý Flexibilita Schopnost subjektu (poskytovatele flexibility)měnit v reakci na cenové signály (implicitní flexibilita) nebo na povel (explicitní

Více

70/2016 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích

70/2016 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích 70/2016 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm.

Více

Ceny za distribuci plynu

Ceny za distribuci plynu Ceny za distribuci plynu Tento ceník obsahuje pevné ceny pro distribuci plynu do odběrného místa zákazníka provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, platné od 1.

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, platné od 1. č.2/2016/zp/modom při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, né od 1. května 2016 Tyto

Více

Příloha č. 2. Obchodních podmínek OTE, a.s. pro plynárenství. Revize 3 únor 2012

Příloha č. 2. Obchodních podmínek OTE, a.s. pro plynárenství. Revize 3 únor 2012 Příloha č. 2 Obchodních podmínek OTE, a.s. pro plynárenství Revize 3 únor 2012 FORMULÁŘE Obsah Přílohy č. 2 OPP 1. Formulář pro stanovení počáteční výšefinančního zajištění... Chyba! Záložka není definována.

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa zákazníků a pro předací místa souběžného

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. května 2016

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. května 2016 č.2/2016/zp/modom při využití produktu Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,, platné od 1. května 2016 Tyto prodejní jsou platné pro všechna odběrná místa a pro předací

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 6,5%, platné od 1. ledna 2014

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 6,5%, platné od 1. ledna 2014 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 6,5%, né od 1. ledna 2014 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence

Více

Strana 1 / /2015 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 23. prosince 2015 o Pravidlech trhu s elektřinou. Změna: 127/2017 Sb.

Strana 1 / /2015 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 23. prosince 2015 o Pravidlech trhu s elektřinou. Změna: 127/2017 Sb. 408/2015 Sb. VYHLÁKA ze dne 23. prosince 2015 o Pravidlech trhu s elektřinou Změna: 127/2017 Sb. Energetický regulační úřad (dále jen Úřad) stanoví podle 98a odst. 2 písm. h) zákona č. 458/2000 Sb., o

Více

Tisková zpráva. k cenovému rozhodnutí ERÚ č. 3/2013 ze dne 27. listopadu 2013, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu pro rok 2014

Tisková zpráva. k cenovému rozhodnutí ERÚ č. 3/2013 ze dne 27. listopadu 2013, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu pro rok 2014 29. listopadu 2013 Tisková zpráva k cenovému rozhodnutí ERÚ č. 3/2013 ze dne 27. listopadu 2013, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu pro rok 2014 Energetický regulační úřad v souladu se

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2017

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2017 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, né od 1. ledna 2017 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa zákazníků a pro předací místa souběžného držitele

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2015

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, platné od 1. ledna 2015 č. 1/2015/ZP/MODOM Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,sleva 11%, né od 1. ledna 2015 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného

Více

Strana 1 / /2015 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 23. prosince 2015 o s elektřinou

Strana 1 / /2015 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 23. prosince 2015 o s elektřinou 408/2015 Sb. VYHLÁKA ze dne 23. prosince 2015 o s elektřinou Energetický regulační úřad (dále jen Úřad) stanoví podle 98a odst. 2 písm. h) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně

AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně Ludmila Vrbová 24. června 2009 Minulý stav Současná vyhláška Zkušenosti z 25.7.2006 ukázaly na nejasnosti výkladu a uplatnění snížení výkonu ve výši 37% při

Více

Smluvní účet: Číslo smlouvy: CPHSI Jan Novák U Hřiště Oloví ODBĚRATEL / DOMÁCNOST. Jan Novák U Hřiště 88.

Smluvní účet: Číslo smlouvy: CPHSI Jan Novák U Hřiště Oloví ODBĚRATEL / DOMÁCNOST. Jan Novák U Hřiště 88. Smluvní účet: 20013178 Číslo smlouvy: CPHSI-405340 Tato částka je cenou za distribuci plynu pomocí systému plynovodů (nejedná se tedy o platbu za plyn jako takový). Zahrnuje také poplatek za činnost operátora

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2017

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2017 Ceník č.1/2017/zp/modom/gasnet/bez kapacitní složky Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky, né od 1. ledna 2017 Tyto prodejní jsou né pro všechna

Více

Participace ČEPS na rozvoji trhů

Participace ČEPS na rozvoji trhů Participace ČEPS na rozvoji trhů Richard Kabele AEM 8.6.2010 Obsah Organizace v ČEPS v oblasti rozvoje trhů Rozvoj trhu v oblasti podpůrných služeb Rozvoj trhu v oblasti regulační energie Vyrovnávací trh

Více

Pražská plynárenská, a. s.

Pražská plynárenská, a. s. č. 1/2015/ZP/MODOM Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro Seniory od 65 let a držitele průkazu ZTP/P, né od 1. ledna 2015 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná

Více

Ceník za distribuci zemního plynu Pražská plynárenská Distribuce, a. s., člen koncernu Pražská plynárenská, a. s. s účinností dnem 1.

Ceník za distribuci zemního plynu Pražská plynárenská Distribuce, a. s., člen koncernu Pražská plynárenská, a. s. s účinností dnem 1. Ceník za distribuci zemního plynu Pražská plynárenská Distribuce, a. s., člen koncernu Pražská plynárenská, a. s. s účinností dnem 1. ledna 2012 I Ceny za distribuci plynu Tento ceník obsahuje pevné ceny

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2017

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky ceny, platné od 1. ledna 2017 Ceník č.1/2017/zp/modom/gasnet/bez kapacitní složky Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu,,bez kapacitní složky, né od 1. ledna 2017 Tyto prodejní jsou né pro všechna

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2007

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2007 Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2007 Prodejní ceny konečných dodávek zemního plynu vycházejí z Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 11/2006

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2013

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2013 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2013 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence na obchod

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2011

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2011 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2011 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence na obchod

Více

Ceník za distribuci zemního plynu - Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. - s účinností dnem 1.

Ceník za distribuci zemního plynu - Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. - s účinností dnem 1. Ceník za distribuci zemního plynu - Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. - s účinností dnem 1. ledna 2009 I. Obecná ujednání Tento ceník obsahuje pevné ceny distribuce

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, platné od 1.

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, platné od 1. Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro rodiny s malými dětmi, né od 1. ledna 2016 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2017 pro zákazníky kategorie Maloodběratel a Domácnost Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa zákazníků a pro předací místa souběžného

Více

Nová tarifní struktura v elektroenergetice Ing. Ondřej Touš Energetický regulační úřad

Nová tarifní struktura v elektroenergetice Ing. Ondřej Touš Energetický regulační úřad Nová tarifní struktura v elektroenergetice Ing. Ondřej Touš Energetický regulační úřad Konference Co přinese nová tarifní struktura v elektroenergetice?" Konference ERÚ, MPO - 21. ledna 2016 Projekt Nová

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 11.3.2012 do částky 27/2012 Sb. a 14/2012 Sb.m.s. - RA232 Obsah a text 401/2010 Sb. - poslední stav textu 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech

Více

Ceny za distribuci plynu

Ceny za distribuci plynu Ceny za distribuci plynu Tento ceník obsahuje pevné ceny pro distribuci plynu do odběrného místa zákazníka provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská

Více

Podpůrné služby a obstarávání regulační energie

Podpůrné služby a obstarávání regulační energie Podpůrné služby a obstarávání regulační energie Richard Kabele sekce Strategie AEM 15.6.2009 Obsah Systémové a podpůrné služby Regulační energie Systémové a podpůrné služby Systémové služby Slouží k zajištění

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu

Více

Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR. Josef Fantík

Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR. Josef Fantík Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR Josef Fantík Obsah Bilanční rovnováha PpS a OZE Limit Bilanční rovnováha - rovnovážný stav Regulovatelné zdroje Ostatní zdroje OZE ES ČR Rovnováha Spotřeba Continentální

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o rozsahu, náležitostech a termínech vyúčtování dodávek elektřiny, plynu nebo tepelné energie a souvisejících služeb Citace: 210/2011

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2006 ze dne 28. února 2006, o cenách plynů

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2006 ze dne 28. února 2006, o cenách plynů Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2006 ze dne 28. února 2006, o cenách plynů Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti

Více

Ceník č. 1/2008 za distribuci zemního plynu

Ceník č. 1/2008 za distribuci zemního plynu Ceník č. 1/2008 za distribuci zemního plynu Platný od 1. 7. 2008 E.ON Distribuce a.s. F.A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice 1. Úvodní ustanovení Tento ceník obsahuje pevné ceny za distribuci zemního

Více

Smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny - typ MO

Smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny - typ MO Strana 1 Smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny - typ MO č. SoSSE/522978 uzavřená mezi: Obchodníkem s elektřinou (na straně jedné): Pražská energetika, a.s. sídlo: Na Hroudě 1492/4, 100 05 Praha

Více

Ceník č. 1/2013 za distribuci zemního plynu

Ceník č. 1/2013 za distribuci zemního plynu Ceník č. 1/2013 za distribuci zemního plynu Platný od 1. 1. 2013 E. ON Distribuce a.s. F.A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice 1. Úvodní ustanovení Tento ceník obsahuje pevné ceny za distribuci zemního

Více

Ceník č. 1/2018 za distribuci zemního plynu

Ceník č. 1/2018 za distribuci zemního plynu Ceník č. 1/2018 za distribuci zemního plynu Platný od 1. 1. 2018 E.ON Distribuce, a.s. F.A. Gerstnera 2151/6, České Budějovice 7, 370 01 České Budějovice 1 1. Úvodní ustanovení Tento ceník obsahuje pevné

Více

Změny DT s elektřinou na OTE. Záporné ceny a druhá aukce

Změny DT s elektřinou na OTE. Záporné ceny a druhá aukce Změny DT s elektřinou na OTE Záporné ceny a druhá aukce Zavedení záporných cen na DT V současnosti systém OTE na Denním trhu s elektřinou nepodporuje záporné ceny jak v procesu zadávání/nahrazení/anulace

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. listopadu 2011

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. listopadu 2011 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. listopadu 2011 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence

Více

VYHLÁŠKA. č. 70/2016 Sb. ze dne 25. února o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích

VYHLÁŠKA. č. 70/2016 Sb. ze dne 25. února o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích VYHLÁŠKA č. 70/2016 Sb. ze dne 25. února 2016 o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm. j) zákona č. 458/2000 Sb.,

Více

Regulovaná složka ceny je tvořena:

Regulovaná složka ceny je tvořena: č. 1/2015/ZP/MODOM Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., při využití produktu Sleva pro Seniory od 65 let a držitele průkazu ZTP/P, né od 1. ledna 2015 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2009 ze dne 25. listopadu 2009, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2009 ze dne 25. listopadu 2009, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/009 ze dne 5. listopadu 009, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle c zákona č. 65/1991 Sb., o

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2012

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2012 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2012 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence na obchod

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2010

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2010 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2010 Tyto prodejní jsou platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení je připojeno k distribuční soustavě Pražské plynárenské Distribuce,

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. listopadu 2011

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. listopadu 2011 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. listopadu 2011 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Firma+, platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Firma+, platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Firma+, platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení

Více

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2012

Prodejní ceny zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., platné od 1. ledna 2012 Prodejní zemního plynu Pražské plynárenské, a. s., né od 1. ledna 2012 Tyto prodejní jsou né pro všechna odběrná místa a pro předací místa souběžného držitele licence na distribuci plynu a licence na obchod

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení je připojeno

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Jistota, platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Jistota, platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt Jistota, platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení

Více

Ceník č. 1/2011 za distribuci zemního plynu

Ceník č. 1/2011 za distribuci zemního plynu Ceník č. 1/2011 za distribuci zemního plynu Platný od 1. 1. 2011 E.ON Distribuce a.s. F.A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice 1. Úvodní ustanovení Tento ceník obsahuje pevné ceny za distribuci zemního

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 10/2004 ze dne 29. listopadu 2004, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 10/2004 ze dne 29. listopadu 2004, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí ERÚ č. 10/2004 ze dne 29. listopadu 2004, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České

Více

Nové trendy ve využití elektřiny z obnovitelných zdrojů z pohledu legislativy. Amper 2017 Brno, 22. března 2017

Nové trendy ve využití elektřiny z obnovitelných zdrojů z pohledu legislativy. Amper 2017 Brno, 22. března 2017 Nové trendy ve využití elektřiny z obnovitelných zdrojů z pohledu legislativy Amper 2017 Brno, 22. března 2017 Nové možnosti využití elektřiny z obnovitelných zdrojů Přímý prodej elektřiny výrobcem

Více

Vážený zákazníku, v souladu se smlouvou uzavřenou s naší společností jsme provedli vyúčtování v místě spotřeby: Strakatého 2720/2, 636 00 Brno

Vážený zákazníku, v souladu se smlouvou uzavřenou s naší společností jsme provedli vyúčtování v místě spotřeby: Strakatého 2720/2, 636 00 Brno E.ON Energie, a.s. - F.A. Gerstnera 2151/6-370 49 České Budějovice Ing. Petr Doležal Sejkorova 2725/24 Brno 36 636 00 Brno Zákazník Ing. Petr Doležal, Sejkorova 2725/24, Brno 36, 636 00 Brno číslo účtu:

Více