Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA"

Transkript

1 Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA

2 Historie elektřiny ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL

3 V jaké době lidé poprvé mohli vidět projevy a působení elektřiny?

4 ??? Cca 200 let

5 Počátky elektřiny statická elektřina Francis Hauksbee ( ) Historicky první vynálezce, který vymyslel stroj vyrábějící statický náboj. Působil na Královské akademii v Londýně. V té době ji vedl Isaac Newton. Neznal však princip svého stroje. Jeho stroj sice zaujal, ale Hauksbee se po jeho vytvoření začal zabývat jinými zařízeními. Jeho stroj se stal pomůckou pro kouzelníky a baviče.

6 Počátky elektřiny vodiče a izolátory Stephen Gray ( ) Žil v Londýně a byl původně barvířem hedvábí. Přivydělával si však také vystoupeními, ve kterých používal Hauksbeeho stroj. Jednoho dne si s sebou přivedl na vystoupení chlapce, kterého zavěsil na houpačku, která byla upevněna k dřevěné konstrukci provazy z hedvábí. Poté chlapce nabil elektrickým nábojem pomocí Hauksbeeho stroje. Chlapcovy ruce poté dokázaly zvedat předměty (peří, zlaté šupinky) aniž by se jich musel dotýkat. Z tohoto usoudil, že jakási energie (síla) může z Haukdbeeho přístroje přejít do chlapce (jeho rukou), ale hedvábná lana ji zastaví. Byl v podstatě prvním, kdo takto rozdělil materiály na izolátory a vodiče.

7 Jaká zařízení fungují na stejném principu jako Grayova houpačka? Vyjmenuj alespoň 3 základní vodiče a izolanty.

8 Počátky elektřiny uchování elektrického náboje Mezi výzkumníky, za kterého se dá považovat i Stephen Gray vznikla myšlenka, jak by se dal elektrický náboj uchovat (chlapec na houpačce se sice jednoduše nabil, ale velmi rychle se z něj náboj opět vyčerpal). Touto myšlenkou se zabýval Pieter van Musschenbroek ( ) Byl profesorem na univerzitě ve městě Leidenu v Holandsku. Byl zastáncem myšlenky, že elektřina je stejně tekutá jako voda. Tudíž ji snad lze stejně tak i uchovat. Musschenbroek vzal tuto myšlenku doslova. Vzal skleněnou nádobu, nalil do ni vodu, ponořil do ni vodič, který byl zároveň připevněn k Hauksbeeho stroji. Ze začátku si myslel, že se nic neděje, držel sklenici v ruce a druhou rukou otáčel klikou stroje. Poté se ale omylem dotkl vršku nádoby a elektrický výboj ho srazil k zemi.

9 Počátky elektřiny uchování elektrického náboje Musschenbroek do svého zápisníku napsal: Je to nový strašlivý pokus, který vám nedoporučuji opakovat. Jakož ani já, kdož ho provedl a přežil, díky boží milosti, bych ho nezopakoval ani za francouzskou korunu!

10 Počátky elektřiny uchování elektrického náboje Jelikož Musschenbroek žil ve městě Leidenu, pojmenoval se podle tohoto města jeho vynález Leidenská láhev. Byl to v podstatě první kondenzátor vytvořený člověkem. Leidenská láhev nebyla jen pouhým kondenzátorem, ale také prvním vědeckým objevem, který se v krátké době po svém vytvoření dostal do celého světa od Filadelfie až po Japonsko.

11 Počátky elektřiny důkaz bleskem Nikdo v této době neznal důvod, proč láhev takto funguje. Nikdo nevěděl co je to elektřina. Americký přírodovědec, spisovatel, vydavatel a diplomat - Benjamin Franklin ( ) považoval elektřinu za přirozenou racionální věc (v této době byli lidé velmi ovlivňováni náboženstvím). Jako důkaz měl v úmyslu dokázat, že blesk je jen elektrický výboj a že se nejedná o žádné nadpřirozené jevy spojené s bohem. Původně měl v úmyslu pouštět draka na ocelovém laně uprostřed bouřky, tento nápad však nikdy neuskutečnil. Avšak dle jeho myšlenky se ve Francii uskutečnil jiný nápad.

12 Počátky elektřiny důkaz bleskem Byla postavena dřevěná trojnožka, která držela vzpřímenou dvanáctimetrovou kovovou tyč. Tyč nebyla zapuštěna do země, ale její konec byl vložen do leidenské láhve. Ve chvíli, kdy do tyče uhodil blesk, leidenská láhev obsahovala takový náboj, že popálila ruce asistentovi, který ji chtěl prozkoumat. Tím se dokázalo, že blesky jsou přírodním jevem, elektrickým výbojem.

13 Počátky elektřiny důkaz rejnokem Dalším výzkumníkem v oblasti elektřiny byl britský fyzik a chemik Henry Cavendish ( ) Začal zkoumat nově objeveného tvora elektrického rejnoka. Bylo mu jasné, že rejnok dokáže dát elektrickou ránu, stejně jako láhev z Leidenu. Bylo pro něj však neznámé proč rejnok při svém výboji nevytvoří, pro elektřinu příznačnou, jiskru. Po čase přišel s geniálním řešením: to, co Cavendish označoval za množství elektřiny, dnes označujeme jako náboj; to, co označoval jako intenzitu, dnes označujeme jako napětí.

14 Počátky elektřiny důkaz rejnokem Vysvětlení: Leidenská láhev měla vysoké napětí (cca 2500V), ale malý náboj. Rejnok měl (poměrně) nízké napětí (cca 240V), ale velký náboj. Otázkou však zůstalo, zdali se jedná o stejný druh elektřiny. Leidenská láhev má stejný druh elektřiny jako rejnok?

15 Počátky elektřiny žabí válka Alessandro Volta ( ) Luigi Galvani ( )

16 Luigi Galvani Byl italským lékařem (anatomem, fyziologem) a zabýval se využitím elektřiny při léčebných procedurách. Jedním z jeho experimentů byla stimulace elektrickým impulzem končetin ochrnutého člověka, díky čemuž došlo ke kontrakcím jejich svalů => za pomoci elektrického impulzu dokázal pohnout s jeho končetinami. Na základě těchto experimentů, především také experimentu s mrtvou žábou, Galvani řekl, že se zde jedná o zvláštní druh síly, který nazval živočišnou elektřinou, ta se podle něj od ostatních druhů lišila a vytvářely ji jen živé organismy.

17 Alessandro Volta Byl italským fyzikem. Na rozdíl od Galvaniho byl (také díly osvícenství v Evropě) striktně racionálním vědcem. Řekl, že nohy žáby, při Galvaniho experimentu, se nehýbaly v důsledku výbojů živočišné elektřiny, která je uvnitř žáby, ale díky uměle vytvořené elektřině, kterou žábě dodal. Galvani v tomto důsledku Voltu označil za kacíře, jelikož Volta v podstatě říkal, že síla, kterou ovládáme svá těla, která byla podle Galvaniho od boha, se dá uměle vytvořit.

18 Počátky elektřiny žabí válka Galvani chtěl dokázat nepravdivost Voltových výroků. Proto prováděl spousty experimentů, které měly dokázat jeho tvrzení o živočišné elektřině. Na jeden z experimentů si opět našel žabí oběti. Několik mrtvých (rozpitvaných) žab zavěsil na železný drát. Poté si vzal měděný drát, jehož konec upevnil k železnému drátu se žábami a jeho druhým koncem se dotýkal nervů v žábách. Žáby začaly hýbat končetinami. Podle Galvaniho to byl důkaz o tom, že živočišná elektřina je uvnitř žáby. Galvani byl tak přesvědčený o pravdivosti své práce, že jednu kopii zaslal dokonce Voltovi.

19 Počátky elektřiny žabí válka Volta na zaslané výsledky práce od Galvaniho nijak nereagoval. Byl přesvědčený že elektřina se do těla žab dostávala zvenčí. Brzy získal podezření, že příčinou mohou být kovy, které Galvani při experimentu použil. Volta si při přemýšlení dal do úst dvě mince a lžíci ze stříbra a ucítil slabé brnění na jazyku. Byl přesvědčen o přítomnosti elektřiny. Na základě tohoto (a také průzkumu elektrického rejnoka) sestavil sloup, dnes známý jako Voltův sloup.

20 Počátky elektřiny od žáby k baterii Volta vzal měděnou desku, na ni umístil papír, který předtím namočil do zředěné kyseliny a na něj desku z jiného kovu tento postup opakoval několikrát a postavil tak malý sloupek. Poté vzal dva dráty, připojoval je k různým částem sloupu, poté je propojil svým jazykem. Ucítil elektřinu. Byla však jiná, než na kterou byl zvyklý. Byla silnější než obvykle a její proud byl nerušený. Vytvořil tak první baterii.

21 Počátky elektřiny od baterie k proudu Tím, že Volta vytvořil první baterii tedy zdroj elektřiny pomocí dvou kovů, podařilo se mu vyvrátit Galvaniho teorii živočišné energie. Co však bylo ještě zvláštnější Voltův sloup dokázal vydávat elektřinu nepřetržitě. Jelikož proudila jako voda v potoce, tak byl i tento objev souvisle tekoucí elektřiny byl nazván elektrickým proudem.

Zdroje elektrického napětí

Zdroje elektrického napětí Anotace Učební materiál EU V2 1/F15 je určen k výkladu učiva zdroje elektrického napětí fyzika 8. ročník. UM se váže k výstupu: žák uvede hlavní jednotku elektrického napětí, její násobky a díly Zdroje

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_193_ Elektrické napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 23.10.2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika ČÍSLO

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Ověření ve výuce Třída 8. A Datum: 12. 6. 2013 Pořadové číslo 20 1 Vědci Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

DĚJINY A SOUČASNOST POKUSŮ V ELEKTROSTATICE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

DĚJINY A SOUČASNOST POKUSŮ V ELEKTROSTATICE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V LZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY DĚJINY A SOUČASNOST POKUSŮ V ELEKTROSTATICE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Grešl Fyzika se zaměřením na vzdělávání

Více

Název: Elektromagnetismus 1. část (Oerstedův pokus)

Název: Elektromagnetismus 1. část (Oerstedův pokus) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 1. část (Oerstedův pokus) Téma: Magnetické pole vodiče s proudem, magnetické pole cívky Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné

Více

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu. Pavel Kabrhel

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu. Pavel Kabrhel Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Pavel Kabrhel Alessandro Volta Koncem 18. století pozoroval Luigi Galvani jev související s elektrochemickými zdroji. Při preparaci žabích stehýnek je napíchl

Více

1.7.8 Elektrické pole

1.7.8 Elektrické pole 1.7.8 Elektrické pole Předpoklady: 010707 Pomůcky: Van der Graff, sada na elektrostatiku, dvojstaniol, hřebík, nit, staniol. Př. 1: Rozhodni, co se stane, když přiblížím nabitou tyč k proudu tekoucí vody.

Více

PRAVIDLA BEZPEČNOSTI, ELEKTRICKÉ VODIČE AIZOLANTY

PRAVIDLA BEZPEČNOSTI, ELEKTRICKÉ VODIČE AIZOLANTY METODICKÝ LIST 1/6 PRAVIDLA BEZPEČNOSTI, ELEKTRICKÉ VODIČE AIZOLANTY Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence ELEKTRICKÝ OBVOD 1 PRAVIDLA BEZPEČNOSTI, ELEKTRICKÉ VODIČE A IZOLANTY

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Pavel Kabrhel Univerzita Hradec Králové, Pedagogická fakulta, ZŠ Habrmanova, Hradec Králové, kabrhpa@seznam.cz Abstrakt Příspěvek se věnuje základním experimentům

Více

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka Nemrtvá kočka Od zveřejnění teorie relativity se uskutečnily tisíce pokusů, které ji měly dokázat nebo vyvrátit. Zatím vždy se ukázala být pevná jako skála. Přesto jsou v ní slabší místa, z nichž na některá

Více

C-1 ELEKTŘINA Z CITRONU

C-1 ELEKTŘINA Z CITRONU Experiment C-1 ELEKTŘINA Z CITRONU CÍL EXPERIMENTU Praktické ověření, že z citronu a také jiných potravin standardně dostupných v domácnosti lze sestavit funkční elektrochemické články. Měření napětí elektrochemického

Více

9. ročník Galvanický článek

9. ročník Galvanický článek 9. ročník Galvanický článek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. fotografie v prezentaci

Více

Magdeburské polokoule práce s textem

Magdeburské polokoule práce s textem Magdeburské polokoule práce s textem Shrnující text Ve středověku byla pouhá úvaha o vakuu obecně pojímána jako myšlenka amorální či dokonce i kacířská. Přijmout myšlenku nepřítomnosti něčeho by totiž

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D12_Z_OPAK_E_Elektricky_naboj_a_elektricke_ pole_t Člověk a příroda Fyzika Elektrický

Více

Pasteur. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Pasteur. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Pasteur MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor:

Více

VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak

VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak Atmosférický tlak a jeho měření Magdeburské polokoule Otto von Guericke, starosta města Magdeburgu, v roce 1654 předvedl dramatický experiment, ve kterém ukázal

Více

Přírodní vědy s didaktikou přednáška

Přírodní vědy s didaktikou přednáška Přírodní vědy s didaktikou 2 6. přednáška Inspirace k vytváření pokusů - INTERNET především zahraniční zkušenosti Jak najít? Hesla: science education, experiment in science education, primary science,

Více

FYZIKA 6. ročník 3. část 36_Elektrický obvod 2 37_Elektrický proud 2 38_Elektrické napětí 3 39_Vodiče elektrického proudu, elektrické izolanty 4

FYZIKA 6. ročník 3. část 36_Elektrický obvod 2 37_Elektrický proud 2 38_Elektrické napětí 3 39_Vodiče elektrického proudu, elektrické izolanty 4 FYZK 6. ročník 3. část 36_Elektrický obvod 2 37_Elektrický proud 2 38_Elektrické napětí 3 39_Vodiče elektrického proudu, elektrické izolanty 4 40_Elektrické spotřebiče 4 41_Zkrat, pojistka 4 41_Bezpečné

Více

OBJEVUJEME. Carmella Van Vleet Ilustrace: Bryan Stone

OBJEVUJEME. Carmella Van Vleet Ilustrace: Bryan Stone OBJEVUJEME ELEKTrINU Carmella Van Vleet Ilustrace: Bryan Stone K2142.indd 1 10.3.2014 11:08:31 Objevujeme elektřinu Carmella Van Vleet Ilustrace: Bryan Stone Překlad: Václav Losík Odpovědný redaktor: Libor

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

13 Inovace rezervoárů elektrické energie Metodický list

13 Inovace rezervoárů elektrické energie Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 13 Inovace rezervoárů

Více

Přenos zvuku laserem

Přenos zvuku laserem Dokumentace projektu Přenos zvuku laserem Vedouci projektu: Mgr. Zdeňek Polák Vypracovali: Otakar Frankl, Jan Levínský, Kateřina Žilavá Plasnice 2014 Rádi bychom poděkovali Zdeňkovi Polákovi za jeho pomoc

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Samostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Samostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Samostatný výboj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Plyny jsou tvořeny elektricky neutrálními molekulami. Proto jsou za

Více

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud

I = Q t. Elektrický proud a napětí ELEKTRICKÝ PROUD A NAPĚTÍ. April 16, 2012. VY_32_INOVACE_47.notebook. Elektrický proud Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace email: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14860NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Elektřina a magnetizmus - elektrické napětí a elektrický proud

Elektřina a magnetizmus - elektrické napětí a elektrický proud DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-03 Téma: Elektrické napětí a elektrický proud Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena Krejčíková

Více

ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Vzdělávací obor -- Obchodní akademie / Informační technologie --

ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Vzdělávací obor -- Obchodní akademie / Informační technologie -- Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Jaroslav Heyrovský Nobelova cena Autor Mgr. Emilie Kubíčková Datum 5. 3.

Více

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727)

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) To, že Newton považoval studium Bible, a zvlášť proroků, za důležitější než studium matematiky, fyziky nebo zákonů světla, se svět dozvěděl ze soukromých

Více

Pracovní list: Opakování učiva sedmého ročníku. Fyzikální veličiny. Fyzikální jednotky. Fyzikální zákony. Vzorce pro výpočty 100 200.

Pracovní list: Opakování učiva sedmého ročníku. Fyzikální veličiny. Fyzikální jednotky. Fyzikální zákony. Vzorce pro výpočty 100 200. Pracovní list: Opakování učiva sedmého ročníku 1. Odpovězte na otázky: Fyzikální veličiny Fyzikální jednotky Fyzikální zákony Měřidla Vysvětli pojmy Převody jednotek Vzorce pro výpočty Slavné osobnosti

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima Elektrování třením Při tření těles z určitých materiálů působí tyto tělesa na drobné předměty silou. Tato síla je někdy přitažlivá,

Více

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění 1) Prázdná nenabitá plechovka je umístěna na izolační podložce. V jednu chvíli je do místa A na vnějším povrchu plechovky přivedeno malé množství náboje. Budeme-li

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Vyučovací předmět:

Více

4.7.9 Bezpečnost při styku s elektřinou

4.7.9 Bezpečnost při styku s elektřinou 4.7.9 Bezpečnost při styku s elektřinou Předpoklady: 4207 Pedagogická poznámka: Probrat obsah této hodiny je ve 45 minutách velmi těžké (jakmile studenty necháte měřit vlastní odpor a počítat příklady

Více

VY_32_INOVACE_16_ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH_28

VY_32_INOVACE_16_ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH_28 VY_32_INOVACE_16_ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH_28 Autor: Mgr. Pavel Šavara Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ PROUD Galvanické články TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Galvanické články Většina kovů ponořených do vody nebo elektrolytu

Více

BAToviny. Noviny žabáka Bata a žáků 7. třídy ZŠ v Ronově nad Doubravou

BAToviny. Noviny žabáka Bata a žáků 7. třídy ZŠ v Ronově nad Doubravou BAToviny Noviny žabáka Bata a žáků 7. třídy ZŠ v Ronově nad Doubravou HISTORIE BATERIÍ Baterie se skládá z většího počtu elektrických článků navzájem propojených, obvykle takovým způsobem, aby produkovaly

Více

Ruční Elektromagnetický Přístroj

Ruční Elektromagnetický Přístroj Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Ruční Elektromagnetický Přístroj Zdeněk Štěpánek SPŠ a VOŠ Písek, Karla Čapka 402, 397 11 Písek Stránka 1 z 11 Anotace:

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK. Co vydrží CD. Silvie Propperová, Andrea Prudká

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK. Co vydrží CD. Silvie Propperová, Andrea Prudká ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9.ROČNÍK Co vydrží CD Silvie Propperová, Andrea Prudká ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Prohlašujeme, že jsme absolventskou práci vypracovaly samostatně

Více

Povánoční lekce. Žák si uvědomí význam slov gravitace, atmosféra, vakuum.

Povánoční lekce. Žák si uvědomí význam slov gravitace, atmosféra, vakuum. Mgr. Markéta Vokurková Povánoční lekce Cíle: Žák si uvědomí význam slov gravitace, atmosféra, vakuum. Žák kriticky přemýšlí o vánočních zvycích a prohlubuje si tak zkušenosti z aktuálního učiva Věk: 5.

Více

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_11_F8 James Prescott JOULE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík James Prescott Joule Narozen - 24. prosince 1818 Salford

Více

První kmeny na našem území

První kmeny na našem území Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 20 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: IV. B Datum: 21.10.2013 Předmět:

Více

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 Masožravé rostliny Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 1 Popis rostlin: Jsou to rostliny, které získávají většinu živin z hmyzu. Nejvíce se vyskytují např. v kyselých bažinách a v chudých

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Elektrochemie. 2. Elektrodový potenciál

Elektrochemie. 2. Elektrodový potenciál Elektrochemie 1. Poločlánky Ponoříme-li kov do roztoku jeho solí mohou nastav dva různé děje: a. Do roztoku se z kovu uvolňují kationty (obr. a), na elektrodě vzniká převaha elektronů. Elektroda se tedy

Více

Filip Brichta Historický hromosvod na zámku v Mikulově

Filip Brichta Historický hromosvod na zámku v Mikulově Filip Brichta Historický hromosvod na zámku v Mikulově Tabulka z roku 1785 informující o instalaci hromosvodu na mikulovském zámku (kresba Tereza Pirščová Brichtová) 190 Ve sbírkách Regionálního muzea

Více

Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo

Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo 116.2017 Upozornění: Skutečné vybavení sady pro provádění pokusů se může mírně lišit od vyobrazení v této dokumentaci, protože naše vybavení neustále

Více

Elektrické vlastnosti látek

Elektrické vlastnosti látek Elektrické vlastnosti látek Elektrické jevy Již z doby starověku jsou známy tyto elektrické jevy: Blesk Polární záře statická elektřina ODKAZ Elektrování těles Tělesa se mohou třením dostat do stavu, ve

Více

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021 Sada Elektřina a magnetismus Kat. číslo 104.0021 Strana 1 z 39 Všechna práva vyhrazena. Dílo a jeho části jsou chráněny autorskými právy. Jeho použití v jiných než zákonem stanovených případech podléhá

Více

ELEKTRICKÉ JEVY. Elektrování a elektrický náboj. elektrický náboj (C) June 13, VY_32_INOVACE_118.notebook

ELEKTRICKÉ JEVY. Elektrování a elektrický náboj. elektrický náboj (C) June 13, VY_32_INOVACE_118.notebook Elektrické jevy Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo:

Více

Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí

Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje 8. ročník Klíčová slova: Elektrické

Více

K učení Komunikativní Sociální a personální

K učení Komunikativní Sociální a personální Název programu Vynálezy Název cyklu Za čest a slávu Vypracoval (a) Anotace Projektový tým Víte, kdy byla vynalezena zubní náhrada nebo otvírák na konzervy? Tušili jste, že první auto mělo jen tři kola?

Více

Datum: 21. 8. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07./1.5.00/34.

Datum: 21. 8. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07./1.5.00/34. Datum: 21. 8. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07./1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_93 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více

VY_32_INOVACE_201. AUTOR: Mgr. Marek Bocián

VY_32_INOVACE_201. AUTOR: Mgr. Marek Bocián VY_32_INOVACE_201 AUTOR: Mgr. Marek Bocián ANOTACE: Prezentace slouží jako výukový materiál k předmětu Masérské a lázeňská péče, důležitou součástí prezentace je popis historie aromaterapie a seznámení

Více

Metonymie. Ročník 8. a 9.

Metonymie. Ročník 8. a 9. ČESKÝ JAZYK Metonymie Ročník 8. a 9. 20. 8. - 21. 8. 2012 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Co je tlak a kde například se s ním setkáme:

Co je tlak a kde například se s ním setkáme: POHÁR VĚDY 4. ročník,,neuron 2015 Orteňáci Základní škola T. G. Masaryka Praha 7 Naše logo: Při navrhování loga jsme se nemohli shodnout, v jaké ho máme vytvořit barvě, tak jsme použili všechny navržené.

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Fyzika 2 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Bezpečnostní tabulky Příklady bezpečnostních tabulek Grafické značky na elektrických předmětech Grafické značky na elektrických předmětech

Více

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku Elektrický proud Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: 1. Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí 2. Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu

Více

11 Proč má bagr písty?

11 Proč má bagr písty? 11 Proč má bagr písty? Pomůcky 4 injekční stříkačky, 40 cm hadičky, karton, vteřinové lepidlo, špejle, stahovací pásky, řezák Úvod Velká část lidských vynálezů je okopírovaná z přírody. Inspiraci u zvířat

Více

TEST z FYZIKY A - verze 9. ročník

TEST z FYZIKY A - verze 9. ročník UKÁZKA TESTU Z FYZIKY v základní škole TEST z FYZIKY A - verze 9. ročník Bezpečnost při práci s elektrickým proudem 1. Jak se nazývají elektrická zařízení, která slouží ke konání práce a) zdroje b) spotřebiče

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 19. 12. 2012 Pořadové číslo 09 1 RADIOAKTIVITA Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Vlny kolem nás Vlnění Jiří Kvapil renata.holubova@upol.cz Žáci rozeznají typy vlnění a podstatu vlnění v každodenním životě

Více

Úkol 1) Proměřit transformaci napětí pro cívky 300 a 300 závitů. Stvořit společný graf závislosti U 2 na U 1 pro hodnoty teoretické a naměřené.

Úkol 1) Proměřit transformaci napětí pro cívky 300 a 300 závitů. Stvořit společný graf závislosti U 2 na U 1 pro hodnoty teoretické a naměřené. Laboratorní práce z fyziky Jména autorů: Třída: 9.B Téma: Měření transformačního poměru Školní rok: 13/1 Úkoly: Úkol 1) Proměřit transformaci napětí pro cívky 3 a 3 závitů. Stvořit společný graf závislosti

Více

VY_32_INOVACE_14_ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH_28

VY_32_INOVACE_14_ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH_28 VY_32_INOVACE_14_ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH_28 Autor: Mgr. Pavel Šavara Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

Středoškolská technika Jednoduchý projektor

Středoškolská technika Jednoduchý projektor Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Jednoduchý projektor Klára Brzosková Gymnázium Josefa Božka Frýdecká 689/30, Český Těšín 1 Anotace V mé práci SOČ

Více

Po zapnutí v klidovém stavu svítí červená LED (slabě, malý proud), při sepnutí výstupu se rozsvítí na dobu danou NE555 zelená LED.

Po zapnutí v klidovém stavu svítí červená LED (slabě, malý proud), při sepnutí výstupu se rozsvítí na dobu danou NE555 zelená LED. Fotit blesky a bouřky pomocí dlouhé expozice, kdy je šance, že se blesk chytí do snímku, je sice dobrá metoda, ale v praxi jsem měl většinou smůlu v tom, že se blýskalo tak málo, že z cca 100 snímků byl

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNU, SAMOSTATNÝ A NESAMOSTATNÝ VÝBOJ

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNU, SAMOSTATNÝ A NESAMOSTATNÝ VÝBOJ Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_2S2_D19_Z_ELMAG_Vedeni_elektrickeho_proudu_v_ plynech_samostatny_a_nesamostatny_vyboj_pl

Více

ZDROJE ENERGIE, ANEB TROCHA PRAXE NEUŠKODÍ

ZDROJE ENERGIE, ANEB TROCHA PRAXE NEUŠKODÍ ZDROJE ENERGIE, ANEB TROCHA PRAXE NEUŠKODÍ Práce s třídou 5.A není vůbec jednoduchá. Zvládnout s nimi jednotlivá témata, která se týkají přírodovědy a vlastivědy, není jen tak. Odpovídat na jejich všetečné

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně pojednává o světových koloniích.

Více

Pracovní sešit Carter archeologie

Pracovní sešit Carter archeologie Pracovní sešit Carter archeologie 2 1. Odkrytí hrobky Howardem Carterem Text A Údolí králů Údolí králů leží na západním břehu Nilu naproti starověkým Thébám, dnešnímu Luxoru, kdysi sídlu faraonů. Západní

Více

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra Kyslík Je složkou vzduchu Umožňuje dýchání živočichů V malém množství je také rozpuštěn ve vodě, což umožňuje život vodních živočichů Je nezbytnou

Více

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY Návod k použití a popis pokusů 1 Obsah Přehled jednotlivých součástí... 3 Doporučení k sestavování pokusů... 4 Pokusy.... 5-22 1 Elektrický obvod... 5 2 Elektrický obvod

Více

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví:

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: DOTAZNÍK_Diplomové práce Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: a. Muž (skončete tady. Dotazník je určen pro ženy) b. Žena (pokračujte v otázce č. 2) 2. Byla Vám diagnostikována rakovina

Více

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ Badatelsky orientovaná výuka na 1. stupni ZŠ Obsah Cíle semináře: o seznámit s pojmem BOV o představit práci v hodinách prvouky, přírodovědy (a dalších) z vlastní zkušenosti o nabídnout nápady a témata,

Více

Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole

Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole VY_32_INOVACE_19_BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI_28 Autor: Mgr. Pavel Šavara Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Pavel Polák

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Pavel Polák Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb BOZP Vyhláška 50 Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP Test 50 (1/16) 1. VYHLÁŠKA 50/78 Sb. URČUJE: 1) POVINNOST PRIHLAŠOVAT

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 8. a 9. ročník Základní Dějepis Téma / kapitola Technický

Více

Funkce chemického pokusu ve výuce chemie

Funkce chemického pokusu ve výuce chemie Funkce chemického pokusu ve výuce Funkce vyplývají ze struktury pokusu a charakteristiky výuky a vzhledem k cílům výuky Informativní Formativní Metodologická Vyberte si každý jednu chemickou reakci (z

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Číslo DUM: Tematická oblast: Téma: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 VY_32_INOVACE_08_A_05

Více

Alan Mathison Turing

Alan Mathison Turing Alan Mathison Turing 23.6.1912 8.6.1954 vědec, nedoceněný genius své doby, soutěživý jedinec, utrápený člověk, homosexuál v odsuzující době Autor prezentace: Bc. Michal Šťava Učo: 255739 Dne 24.9.2012

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Alena Škárová Vodič a izolant

Více

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Jonáš Tuček Gymnázium Trutnov 20. 2. 2016 8. Y Obsah 1. Úvod... 3 2. Teoretický rozbor... 3 2.1. Rozbor aparatury... 3 2.2. Odvození vztahů...

Více

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ METODICKÝ LIST /8 HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ 7. vyučovací hodiny. Kompetence k učení - pozorováním

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH. Viz použité zdroje

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH. Viz použité zdroje III/2 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH Potřebné pomůcky Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělání Potřebný čas Velikost Zdroj Sešit, učebnice, pero Výklad, aktivita žáků 9. ročník 2.

Více

02 Člověk a společnost Učební list

02 Člověk a společnost Učební list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 02 Člověk a společnost

Více

Rychlost světla. Kapitola 2

Rychlost světla. Kapitola 2 Kapitola 2 Rychlost světla Michael Faraday, syn yorkshirského kováře, se narodil v jižním Londýně roku 1791. Byl samoukem, který školu opustil ve čtrnácti, aby se stal učněm u knihaře. Zajistit si vstup

Více

1 About Science. Věda je studium o přírodních pravidlech

1 About Science. Věda je studium o přírodních pravidlech Věda je studium o přírodních pravidlech Nemůžeme ovládat pohyb Země, ale zjistili jsme, proč se Země pohybuje. O těchto pravidlech je tato kniha. Porozumění těmto pravidlům přináší obohacení našeho pohledu

Více

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Teoretická část: Páka je jednoduchý stroj, ve fyzice velmi důležitý pojem pro působí síly či celé skupiny sil. Ve své podstatě

Více

Měření relativní permitivity materiálu plastové láhve Projekt na volitelnou fyziku. 2011/2012 Gymnázium Trutnov Jaroslav Kácovský

Měření relativní permitivity materiálu plastové láhve Projekt na volitelnou fyziku. 2011/2012 Gymnázium Trutnov Jaroslav Kácovský Měření relativní permitivity materiálu plastové láhve Projekt na volitelnou fyziku 2011/2012 Gymnázium Trutnov Jaroslav Kácovský 2 Měření relativní permitivity materiálu plastové láhve Úvod Máme tu další

Více

POHÁR VĚDY 3. ročník KVARK 2014 2. kolo (únor) SOUTĚŽNÍ KATEGORIE 3 Druhý stupeň ZŠ a SŠ

POHÁR VĚDY 3. ročník KVARK 2014 2. kolo (únor) SOUTĚŽNÍ KATEGORIE 3 Druhý stupeň ZŠ a SŠ POHÁR VĚDY 3. ročník KVARK 2014 2. kolo (únor) SOUTĚŽNÍ KATEGORIE 3 Druhý stupeň ZŠ a SŠ 1. Znak (logo) svého týmu a vlajka: Název týmu: Ti lepší Znak (logo) týmu: 2. Teorie a výzkum: Měření času je důležitá

Více

Sada: VY_32_INOVACE_2IS Pořadové číslo: 18

Sada: VY_32_INOVACE_2IS Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_2IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 6.B Datum: 23.5.2013 1 Bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Více

The European Tradesman - Wet rooms - Belgium

The European Tradesman - Wet rooms - Belgium Mokré místnosti 2 Základní informace 3 Definice Elektřina a voda se spolu neslučují. Přesto chceme mít pohodlí a tím i elektrické přístroje nejen v koupelnách, prádelnách, sklepích a vůbec v celé domácnosti.

Více