H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto laické hnutí v katolické církvi vzniklo ve Španělsku v letech Cílem kurzů je vzbudit a upevnit v účasti touhu žít ve spojení s živým Bohem a směřovat k vytváření křesťanského společenství. Do českých zemí se hnutí dostalo v roce červenec 1907 Narozen Antonín František Čala, katolický kněz-dominikán a teolog. V letech byl profesorem filozofie a teologie na dominikánské řádové škole v Olomouci a do r.1945 přednášel dogmatiku a sociologii na arcibiskupském bohovědném semináři taktéž v Olomouci. Od roku 1970 působil jako duchovní správce u sester dominikánek ve Víceměřicích u Prostějova. Po II.vatikánském koncilu úzce spolupracoval s P. Josefem Olejníkem na zavedení nové liturgické hudby. Přispíval do časopisů Cyril, Časopis katolického duchovenstva a Filozofická revue. ( ) Na závěr zasedání ČBK na Velehradě rozhodla, že požádá Apoštolský stolec o dovolení podávat Eucharistii na ruku. 5. červenec 1742 Narozen Augustin Schuldttheiss, katolický kněz-piarista a pedagog, knihovník. Působil jako prefekt řádového gymnasia v Lipníku nad Bečvou, kde byl také pověřen péčí o řádovou knihovnu. Sám také vybudoval soukromou knihovnu o svazků, kterou věnoval řádu v místě svého působení. (+ po r.1809) Narozen Adolf Kajpr, katolický kněz-jezuita a kazatel, exercitátor a publicista. Po roce 1935 začal působit u sv. Ignáce na pražském Novém Městě, kde se r stal farářem. Vyvíjel rozsáhlou publicistickou a osvětovou činnost. Redigoval časpisy: Posel Božského srdce Ježíšova, Obrození, Dorost a další. Míval duchovní Přednášky v Čs. rozhlase. Za nacistické okupace vězněn v koncentračních táborech V Terezíně a v Dachau. V letech 1945 až 1948 byl redaktorem týdeníku Katolík. V dubnu 1950 odsouzen v nezákonném procesu na 12 let žaláře. Výbor jeho Publicistiky vyšel pod názvem Svědectví doby v roce ( ) Narozen František Peňaz, akademický malíř a grafik. Autor mnoha desítek Výtvarné tvorby v interieru kostelů na Moravě aa na Slovensku. Náměty čerpal ze svého bydliště i z celého Luhačovického zálesí, při nichž zachytil tužkou náměty K mozaikově výzdobě kostelních oken i celých chrámových interiérů na Moravě. Za komunistického režimu v červnu 1952 je zatčen a uvězněn. Až po r.1968 pokračoval ve své malířské a grafické tvorbě. ( ).

2 1927 Narozen Mons. Miroslav Vágner, katolický kněz, notář kurie, papežský prelát. Po vysvěcení působil jako farní vikář v četných pražských farnostech např. Spořiloov, Chodov a také u sv.ignáce na Karlově náměstí a Nejsvětějšího Srdcec Páně na Vinohradech. V roce 1984 jmenován farářem u sv.jiljí a stejné kněžské funkce se ujímá ve farnosti Matky Boží před Týnem. Člen kněžské rady a sboru konzultorů pražské arcidiecéze. V červenci 2001 ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta, kde po léta zastával funkci kancléře a kanovníka penitenciáře. ( ) Posvěcen nový chrám sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci-Hejčíně, který vykonal olomoucký arcibiskup a metropolita moravský ThDr. Leopold Prečan Při slavnostní bohoslužbě na Velehradě veřejně přiznal synodní senior Česko- Bratrské církve evangelické a předseda ERC ČR Pavel Smetana podíl viny a selhání Evangelíků na rozdělení církve. 6. červenec 1992 Na Velehradě zahájeno šestidenní první setkání mládeže olomoucké arcidiecéze za účasti více než mladých Na Velehradě zahájeno pětidenní celonárodní setkání mládeže České republiky Slavnostně otevřeno nové Pastorační centrum Duchovní služby Armády České republiky v komplexu bývalé fary v Lulči u Vyškova za účasti pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka, předsedy ERC ČR Pavla Černého a náčelníka generálního štábu ČR Vlastimila Picka. 7. červenec 2007 Papež Benedikt XVI.vydal apoštolský list Summorum pontificum, který bude platit od a ve kterém papež dovoluje každému knězi užívat starého obřadu mše i svátosti v latině, podle misálu vydaného papežem Janem XXIII. 10. červenec 1892 Zemřel Vojtěch Pakosta, katolický kněz a homiletik, básník a prozaik. Zprvu působil jako kaplan v Černošíně u Stříbra, později v r.1874 v chrámu Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. Udržoval vzájemné vztahy s kanovníky Královské kolegiátní kapituly vyšehradské. Publikoval v časopise Vlast. Napsal vesnické povídky, v nichž viděné dobro a zlo spolu zápasí. Autor dvou sbírek básní: Listy a květy a Růže a ostny. (* ) Zemřel Stanislav Beneš, katolický kněz. Duchovní vůdce katolického týdeníku Rozsévač při jeho vzniku v roce Podílel se na vybudování moderní tiskárny ČAT na Karlově náměstí v Praze. Založil Nakladatelství Velehrad a vlastní knihkupectví. (*?)

3 11. červenec 1867 Zemřel František Napp, katolický kněz-augustinián, pedagog a spisovatel. Věnoval se pedagogické a organizátorské školské práci. Vykonával funkci ústředního ředitele gymnast na Moravě a vš Slezsku. Zvolen opatem augustiniánského kláštera ve Starém Brně a jmenován zemským prelátem. Vyznamenán Leopoldovým řádem a Řádem Františka Josefa I. (* ) Zemřel Josef Jan Sankot, katolický kněz a kazatel, ekolog, pomolog a publicista. Po vysvěcení nejdříve působil jako kaplan v Kunštátu a poté se stal farářem v Radkově. Tamnímu kostelu věnoval velkou péči. V roce 1868 v Radkově založil Hospodářskou společnost, kde se stal jednatelem. Vydal spis Pomníky tisícileté památky v národu našem, které pojednávají o výchově, rodině, církvi a škole. Uveřejňoval články do časopisů Moravské noviny a Moravská Orlice. (* ). 12. červenec 1847 Zemřel PhDr. František Ignác Hallaschka, katolický kněz-piarista, matematik, Fyzik a spisovatel. Probošt kolegiátní kapituly staroboleslavské. Člen Královské české společnosti nauk a dvorní rada ve Vídni. V Brně mu zřídili hvězdárnu, kde dopředu vypočítal zatmění Slunce od roku 1813 až do r (* ) Narozen Mons. ThDr. Alois Soldát, katolický kněz a publicista. Zprvu působil jako kaplan v Rokycanech a po dvou letech se stal katechetou na pražském Akademickém gymnasiu. Dne 8. ledna 1903 mimořádným a posléze 10. června 1907 řádným profesorem kanonického práva a sociologie na KTF UK. Probošt kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě a papežský prelát. Podílel se na Českém slovníku bohovědném a stálý spolupracovník Časopisu katolického duchovenstva. Předseda Křesťanské akademie v Praze. ( ) Dva nové kostely kostel Svaté Rodiny v Luhačovicích a kostel Panny Marie Karmelské v Karolince posvětil olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. 13. červenec 1652 Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze slavnostně vysvětil pražský arcibiskup kardinál Arnošt hrabě z Harrachu za přítomnosti císaře Ferdinanda III. a jeho syna Ferdinanda IV.. Autorem sochařské výzdoby byl Jan Jiří Bendl a jeho dílna. Mariánský sloup byl postaven jako památka vítězství nad Švédy v roce červenec 1217 Zemřel blahoslavený Hroznata, český šlechtic, člen premonstrátského řádu Založil na svém panství v Teplé u Mariánských Lázní, kolem r klášter premonstrátů. Se sestrou Vojslavou se podílel na založení konventu premonstrátek v Chotěšově, kolem r V r.1897 prohlášen za blahoslaveného. Patron plzeňské diecéze. Dne v Teplé zahájen proces jeho svatořečení. (*kolem roku 1170).

4 1807 Zemřel ThDr. Karel Rafael Ungar, katolický kněz-premonstrát a teolog, kazatel, knihovník,, osvícenský kulturní historik. Přednášel filozofii a teologii na arcibiskup. semináři v Praze. Jeho životním dílem bylo vybudování a uspořádání Národní knihovny v pražském Klementinu. V letech pověřen funkcí děkana na Filozofické fakultě UK a posléze v letech 1789 až 1790 se stal rektorem univerzity. Kanovník kolegiátní kapituly staroboleslavské. Předseda Královské české společnosti nauk. (* ) Zemřel Jan Nepomuk Hlaváč, katolický kněz a spisovatel. Působil jako kaplan na Benešovsku, nejprve v Postupicích, pak čtyři roky jako lokalista. V roce 1811 Ustanoven farářem v Okrouhlici, odkud přešel r.1832 do Postupim. Napsal historické i jiné anekdoty i rozměrnější povídky situované do soudobého životního prostředí, které směřují k morálnímu naučení v duchu katolické morálky. (* ) Narozen Josef Toufar, katolický kněz. Od roku 1940 působil jako kaplan a kde od dubna 1945 jako farář v Zahrádce v Posázaví. Od 15. dubna 1948 přeložen do Čihošti na Havlíčkobrodsku jako administrátor. Po událostech s pohybem oltářního křížku v kostele dne byl v lednu 1950 zatčen a obviněn z vykonstruování Číhošťského zázraku. Zemřel na následky krutého zacházení ve věznici ( ). 15. červenec 1872 Narozen Mons. František Bernard Vaněk, katolický kněz, kazatel, kulturní publicista a spisovatel. V dubnu 1897 působil jako kaplan v Sudoměřicích u Bechyně a od srpna téhož roku pokračoval v Pelhřimově. V roce 1907 jmenován děkanem v Pelhřimově a později papežským prelátem. Literárně se podílel na vzniku Katolické moderny a na vydávání jejího almanachu Pod jedním praporem. Vydal první sbírku básní Sacerdotium a v r.1902 zakládá homiletickou revue Kazatelna, v nichž křísil tradici českého duchovního řečnictví. ( ). 16. červenec 1412 Pražské katolické duchovenstvo, shromážděné na pražském Staroměstském náměstí, odsoudilo Viklefovo učení Zemřel Ondřej František de Waldt, katolický kněz a kazatel, spisovatel. Zprvu se stal kaplanem v Písku, později působil jako duchovní správce ve Skočicích u Bosňan. V r jmenován administrátorem a od r farářem v poutním místě Dobrš u Volyně. Jeho kazatelské dílo patří mezi významná díla homiletiky barokní doby. Ve svých kázáních využíval prostředky lidové řeči, rčení i výrazy z městské mluvy. Vydal soubor 39 českých kázání na některé svátky v r (* ) 1857 Narozen Jan Miroslav Bakalář, katolický kněz a katecheta, spisovatel a Publicista. V duchovní správě působil v Křižanově, v Jenešově a Bučovicích. R uveřejnil pojednání O kulturním významu sv. bratří soluňských pro Moravu a r vydal Slovník řeči světové volapük. Propagátor volapüku a pozdeji esperanta. ( ).

5 1877 Zemřel Filip Čermák (ps. Tuchoměřický), katolický kněz. První farařské místo zastával v Medonosicích a poté se stal děkanem v Liběchově. Blízký přítel Františka Palackého, s nímž založil roku 1861 spolek Svatobor. Po 37 let vychovatel u majitele zámku v Liběchově. Udržoval národní uvědomění a podporoval rozvoj českého jazyka. Autor vzpomínkové básně na Antonína Veitha. (* ) Slavnostně vysvěcen chrám Božského Spasitele v Ostravě olomouckým arcibiskupem Teodorem Kohnem. V dnešní době se stal katedrálou ostravskoopavské diecéze. Chrám postaven ve stylu italské neorenesance podle plánu architekta G. Mretty Vysvěcen nový exerciční dům v areálu karmelitánského kláštera v Kostelním Vydří brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem V Českých Budějovicích zahájena VIII. konference Katolické charismatické obnovy za účasti křesťanů (ukončena 20.7.) 18. červenec 1912 Narozen ThDr. Jindřich Mánek, kněz a teolog Církve československo husitské, biblista. Od roku 1950 řádný profesor a později vedoucí katedry biblické teologie. V letech 1962 až 1977 spoluúčast v překladatelské skupině českého ekumenického překladu bible. ( ). 19. červenec 1997 Královéhradecký biskup Karel Otčenášek vysvětil novou kapli v Rokoli u Nového Města nad Metují postavenou členy Schönstattského hnutí. 20. červenec 1847 Zemřel Jan Javornický, katolický kněz a katecheta, pedagog a spisovatel. Působil jako farář v Církvici. Svou literární činnost začínal básněmi a pak pokračoval povídkami a skončil pedagogickými spisy. V letech napsal Českou bibliotéku pro vlastence milovné jazyka mateřského a nových vědomostí, k rozšíření umění a ušlechtění srdce. (* ) V K roměříži zahájen 55. Mezinárodní kongres katolických esperantů, kterého se zúčastnilo 180 esperantistů z 11 zemí. (ukončen 27.7.) 21. červenec 1947 Zemřel Alois Koryta, katolický kněz-benediktin. Dne 8.května 1937 zvolen Opatem benediktinského kláštera v Rajhradě na Moravě. Po II.světové válce dal První podnět k opětnému seskupení českých benediktinských klášterů pro zřízení Slovanské bediktinské kongregace sv. Vojtěcha. (* ).

6 22. červenec 1792 Zemřel Antonín Boll, katolický kněz-jezuita, filozof a pedagog. Působil v řádových kolejích v Olomouci,, Brně, Znojmě a Vratislavi v různých učitelských úřadech a duchovních funkcí v rámci Tovaryšstva Ježíšova.V letech působil jako profesor filozofie na UK V Praze. V roce 1767 až 1773 vyučoval na biskupském semináři v Hradci Králové. Po zrušení jezuitského řádu působil jako farář v Kučerově na Moravě. Byl autorem filozofických prací. (* ) Zemřel Josef František Rautenkranc, katolický kněz a kazatel, básník a publicista. Zprvu začínal jako kaplan na Čáslavsku, od května 1798 pokračoval v Nebovidech a od února 1799 poté v Církvici. V roce 1812 jmenován farářem v Sedlci u Kutné Hory. Tvůrčí osobitost spočívala v písňových textech a básních pro děti a mládež. Přeložil texty duchovní agendy a církevní hymny: Te Deum a Pange lingua. (* ) 1822 Narozen Johann Gregor Mendel, katolický kněz-augustinián, přírodovědec a biolog německého původu. Od roku 1854 profesor přírodopisu a fyziky na brněnské reálce. Opat augustiniánského kláštera v Brně. Po 10 let se zabýval pokusy s křížením rostlin, hlavně hrachu a experimentální metodou došel k pozání zákonů dědičnosti. ( ) Zemřel Cyril František Napp, katolický kněz-augustinián, zemský prelát. Jako dvacetiletý zvolen opatem augustiniánského kláštera v Brně. Pro klášter vyhledával řadu odborníků a vytvářel jim i podmínky k vědecké i umělecké práci. Položil pevný základ hudebnímu životu kláštera. Podporoval horlivě obrozenecké hnutí. V letech působil jako ústřední ředitel gymnasia na Moravě a Slezsku. Významně se zasloužil o ovocnářství rozsáhlým zakládaním školek, vinic a ovocných sadů na klášterních statcích. Stálý člen moravského sněmu. (* ) 23. červenec 1427 Zemřel JUDr. Zikmund Albík z Uničova, katolický kněz, humanistický lékař, právník, probošt vyšehradský. V roce 1399 přijal místo osobního lékaře českého krále Václava IV. V roce 1411 jmenován 7. pražským arcibiskupem a v témže roce se úřadu vzdal. Věnoval se medicíně a učitelskému působení na UK. (* asi r.1358) Narozen Mons. ThDr. Antonín Huvar, katolický kněz, farář a familiár Řádu Panny Marie Jeruzalémské, papežský prelát. Vzdělavatel orelské župy v Olomouci, Prezident Mezinárodního sdružení bývalých politických vězňů. V letech vyučoval na CMBF v Olomouci. Nositel Řádu TGM a Pamětní medaile k 60. výročí obnovení Palackého univerzity v Olomouci. ( ) Zemřel Mons. Ferdinand Bílek, katolický kněz, čestný kanovník metropolitní kapituly u sv.václava v Olomouci, papežský prelát. V letech ustanoven spirituálem kněžského semináře v Olomouci a rovněž tak až po obnovení semináře v letech 1969 až Od 1.září 1974 jmenován farářem v Němčicích nad Hanou. (* ),

7 24. červenec 1742 Zemřel Oktavián Broggio, architekt. Jeho první samostatnou prací byla v roce 1699 fara a kaple sv. MAŘÍ Magdaleny v Mařenicích u Cvikova. Do r dostavěl s otcem poutní kostel v Mariánských Radčicích. V letech stavěl poutní jezuitský chrám v Bohosudově. Od roku 1704 budoval pro litoměřické jezuity kolej a kostel Zvěstování Panny Marie. Pro pražské Nové Město navrhl v roce 1708 kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici Na Velehradě zahájen první Unionistický sjezd, který pokračoval do červenec 1822 Zemřel Ignác Hornova, katolický kněz-jezuita a kazatel, pedagog, historik, filozof a básník. V letech profesor na gymnasiích v Chomutově a v Klatovech. V roce 1784 se stal profesorem všeobecných dějin pražské univerzity. Učitel a vychovatel v různých šlechtických rodinách. Jeho historické práce sledovaly morálně výchovné cíle. Měl zásluhu na popularizaci českých dějin a na obhajobu jejich významných osobností. Od roku 1798 řádný člen Královské české společnosti nauk. (* ) V Praze slavnostně podepsána ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou a apoštolským nunciem arcibiskupem Josefem Enderem Smlouva mzi ČR a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů. Dosud nevstoupila v platnost. 26. červenec 1937 Pražský arcibiskup kardinál Karel Kašpar dekretem udělil schválení a doporučení institutu Studium catholicum, určené pro teologické vzdělávání laiků. Organizátorem této instituce byl františkánský kněz a teolog Jan Evangelista Urban. 27. červenec 1682 Dokončena stavba kaple sv. Rocha, Šebestiána a Rozálie na pražských Olšanských hřbitovech Zemřel ThDr. František Krásl, katolický kněz. Nastoupil jako kaplan v Kralo- Vicích. V letech byl hospodářem arcibiskupského semináře v Praze a výpomocný katecheta na středních školách. V roce 1882 povolán za děkana KTF UK. DNE jmenován kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta, kde se v r.1906 Stal jejím proboštem. V letech byl redaktorem časopisu Blahověst a Od r též redaktorem Katolického tiskového spolku.dne 8.září 1901 ustanoven Světícím biskupem pražské arcidiecéze. Pověřen též funkcí pžedsedy Křesťanské Akademie a Společnosti sv. Václava. (* ) Na Velehradě zahájen sjezd čs. katolických bohoslovců. Ústředním tématem Liturgická obnova jako základ pastorace (ukončen 2.8.)

8 28. červenec 1897 Zemřel Josef Matyáš Trenkwald, malíř. V roce 1865 se stal ředitelem pražské AVU, odkud odešel roku 1872 do Vídně. Kromě malby historické se věnoval námětům náboženským. V pražském Belvederu nalezneme obrazy jako Přenesení ostaků sv. Vojtěcha a Chrám sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně. (* ) Zemřel PhDr. Augustin František Schubert, katolický kněz-augustinián. V roce 1929 zastával funkci sekretáře české řádové provincie a po třech letech převzal místo převora a faráře u sv. Tomáše na pražské Malé Straně. Věnoval se tělocvičné jednotě katolického Orla. (* ) V Praze se uskutečnila slavnostní Benedikte nového benediktinského opata emauzského Maura Aloise Verzicha, kterou vykonal apoštolský internuncius Xaverio Ritter. 29. červenec 1887 Narozen JUDr. Hubert Havránek, katolický kněz, prozaik a básník. Vychovatel v rodině Schwarzenbergů. V letech filmový referent Venkova, V próze se ve vzpomínkách vrací do doby svého dětství a v průběhu svátků jednoho roku sleduje prostý a šťastný život rodného hanáckého venkova. V poezii se věnuje oslavě matky a k mariánskému kultu. ( ). 30. červenec 1902 Papež Lev XIII. svým breve Non mediocri sane potvrdil stanovy a privilegia Řádu trapistů. Arnošt Kelnar..

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Datum: 7. 1. 2013 Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013

Datum: 7. 1. 2013 Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Datum: 7. 1. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_325 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného.

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Dochované základy kostela na Vrchu sv. Klimenta u Osvětiman. Jednoduchá úprava pro poutní mše

Více

KRONIKA PUSTOPOLOMSKÉ FARNOSTI

KRONIKA PUSTOPOLOMSKÉ FARNOSTI KRONIKA PUSTOPOLOMSKÉ FARNOSTI ROKU 2010 V Pusté Polomi 14.9.2012 Zapsal: Petr Stoniš Ověřil: Zdeněk Šimíček Svět 2010 leden 20. Při náboženských bojích mezi muslimy a křesťany v centrální Nigérii bylo

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození

Emilie Heyduková. narozena 3.10.1859 v Písku. 150. výročí narození Emilie Heyduková narozena 3.10.1859 v Písku 150. výročí narození Narodila se v rodině píseckého restauratéra Petra Reinera. Navštěvovala vyšší dívčí školu v Písku, kde působil jako profesor Adolf Heyduk,

Více

Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti

Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti 1/ Duchovní správa Po celé první pololetí zajišťovali duchovní správu farnosti probošt P. Václav Habart jako její řádný farář, P. Pavel Lev Eliáš OFMCap.

Více

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26.

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. ročník 8 2/1997 Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. dubna 1997) Korunovace milostné sochy Panny Marie Křtinské Od

Více

domů až několik měsíců po jejím skončení. Mluvili o daleké cizině, kde prožili velká dobrodružství, a ta jistě inspirovala. Vyprávěli o duchovních,

domů až několik měsíců po jejím skončení. Mluvili o daleké cizině, kde prožili velká dobrodružství, a ta jistě inspirovala. Vyprávěli o duchovních, V Hradci Králové J. Em. ThLic. Dominik Jaroslav kardinál Duka OP se narodil 26. dubna 1943 na Pražském Předměstí Hradce Králové, města ležícího na soutoku Labe a Orlice ve východních Čechách. Ve středověku

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO výroční zpráva za rok 2011 2 1. Identita 1.1. Základní charakteristika 1.2. Organizační struktura 2. Aktivity 2.1. Akce týmu Biblického díla 2.2. Poskytnutí ubytování v Dolanech

Více

Historie české správy. Správní vývoj v 9. 12. století /2.část/

Historie české správy. Správní vývoj v 9. 12. století /2.část/ Historie české správy Správní vývoj v 9. 12. století /2.část/ Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz Ohlasy od Dřeva neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz registrace u Ministerstva kultury ČR, odbor médií a audiovize v r. 2007 pod evidenčním

Více

Jan Balík. lm I. O službě církve. mladým lidem

Jan Balík. lm I. O službě církve. mladým lidem Jan Balík lm I O službě církve mladým lidem OBSAH ÚVODNÍ SLOVO.................. 7 ABYS NEČETL ZBYTEČNĚ................................ 9 KAPITOLA I. BIBLICKÉ INSPIRACE PRO PASTORACI MLÁDEŽE 1. Pohled

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 1 Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 Archiv Pražského hradu je od 1. 7. 2003 organizačně zařazen do odboru spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky. Archiv PH k 31.12.

Více

Základní údaje o organizaci

Základní údaje o organizaci Obsah Úvodní slovo...3 Základní údaje o organizaci...4 Profil arcidiecéze...5 Struktura arcidiecéze...6 Kronika roku 2014...7 Pastorační činnost... 20 Charitní činnost... 29 Kultura a památky... 32 Hospodaření

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 1 1. prosinec 1581 Zemřel sv.edmund Kampián, katolický kněz-jezuita a mučedník. Původně působil jako jáhen v anglikánské církvi a později přestoupil

Více

Šlechtický rod Strachwitzů

Šlechtický rod Strachwitzů ZDOUNKY historie a současnost 2010 Obsah Předmluva 4 Z dávné historie 9 Zdounecký zámek 12 Šlechtický rod Strachwitzů 13 Zdounky 1945 2000 16 Osobnosti 20 Válka 25 Ochotnické divadlo 31 Místní knihovna

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02. K Roku rodiny... 03. Ptali jste se... 04. Informační servis... 07

Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02. K Roku rodiny... 03. Ptali jste se... 04. Informační servis... 07 LEDEN 2014 ČASOPIS FARNOSTI PUSTÁ POLOM www.pustapolom.cz/farnost/ Z obsahu: Když se nebe dotýká země... 02 K Roku rodiny... 03 Ptali jste se... 04 Toulky farní minulostí....... 05 Informační servis...

Více

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3

Z FARNOSTI. redakce. Zpravodaj farnosti při kostele Panny Marie Sněžné v Praze únor 2011 3 Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Číslo 2 Ročník XVII. Únor 2011 Milí farníci a všichni čtenáři Sněženky, 15. února si každoročně připomínáme 14 pražských mučedníků - františkánů

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR

DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR Váš UTECHTSKÁ UNIE STAROKATOLICKÝCH CÍRKVÍ ZPRÁVA PRO SRC 2007 O NĚKTERÝCH ZÁLEŽITOSTECH, KTERÉ BYLY NA POŘADU MEZINÁRODNÍ BISKUPSKÉ KONFERENCE 1. Reflexe

Více

Řada XXV, č. 1. Řím o velikonocích 1991

Řada XXV, č. 1. Řím o velikonocích 1991 Řada XXV, č. 1. Řím o velikonocích 1991 Drazí bratři, Skoro se mi ulevilo, když jsem zjistil, že poslední číslo Vincula vyšlo ještě v roce 1990. Není to tedy tak zlé, jak mě mé svědomí strašilo. Přesto

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Počátek škol. roku. Zápis na školní r. 1940/41 byl proveden ve dnech 21. a 22. června 1940 a vyučování zahájeno dne 1. září 1940.

Počátek škol. roku. Zápis na školní r. 1940/41 byl proveden ve dnech 21. a 22. června 1940 a vyučování zahájeno dne 1. září 1940. 1940-41 Počátek škol. roku. Zápis na školní r. 1940/41 byl proveden ve dnech 21. a 22. června 1940 a vyučování zahájeno dne 1. září 1940. Organisace školy. Vynesením ze dne 28. XI. 1940 č. I - 1524/3 ai

Více

OSOBNOSTI, které žily a působily na území KRÁLOVÉHRADECKÉ DIECÉZE

OSOBNOSTI, které žily a působily na území KRÁLOVÉHRADECKÉ DIECÉZE OSOBNOSTI, které žily a působily na území KRÁLOVÉHRADECKÉ DIECÉZE podle diecézního stolního kalendáře z roku 2005 (některé obrázky byly nahrazeny) Sv. Vojtěch (Adalbert) * kolem 957 Libice nad Cidlinou

Více

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria

5/2013. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční. Zdrávas Maria dobroučské farnosti neděle 28. dubna 2013 5. neděle velikonoční 5/2013 Bratři a sestry. Bože, tvůj Syn, náš Vykupitel, se narodil z Panny Marie, ona se tak stala pro nás prostřednicí všech milostí. Vyslyš

Více

ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo. (červen 2012)

ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo. (červen 2012) ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo (červen 2012) OBSAH 1. MĚSÍC ČERVEN...3 Charakteristika... 3 Pranostiky... 3 Významné události... 4 Narození a úmrtí významných osobností... 4 2. STALO SE...5 Mezinárodní den

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é

z e s o u k r o m é s b í r k y p r a n e t e ř e O t a k a r a B r e n n e r a p a n í E v y P e c h á č k o v é V úterý 8. března 2016 v odpoledních hodinách se uskutečnila ve studovně Knihovny Antonína Švehly v e r n i s á ž v ý s t a v y V č e l a ř s t v í d ř í v e a n y n í z e s o u k r o m é s b í r k y p

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol konaná u příležitosti Dnů lidí dobré vůle - Velehrad 2006 pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého Pořadatel soutěže: Arcibiskupství

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Bedrníček Vyšehradský hřbitov Volvox Globator / Praha 2008 Copyright Pavel Bedrníček, 2008 Copyright Volvox Globator, 2008 Graphic design Luboš

Více

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen 2015 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIV. Zprávy ze staršovstva 3. 6. 2015 Staršovstvo jednalo o sborovém domě v Novém Městě. Petr Hladík zformuluje a umístí na webové

Více

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s.

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Oslava Svatého Jiří Hrdinové Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Klecany 24. 4. 2015 Svatý Jiří 2 Svatý Jiří je patronem všech skautů. V České republice jeho svátek připadá na 24. dubna.

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. www.jabok.cz

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. www.jabok.cz Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická www.jabok.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE ADRESA: Salmovská 8, 120 00 Praha 2 TELEFON: 211 222 440 (sekretariát) 211 222 404 (studijní oddělení) E-MAIL:

Více

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století Vytvořila PhDr. Jana

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Centrum pro manželství a rodinu, o. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Centrum pro manželství a rodinu, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Centrum pro manželství a rodinu, o. s. ÚVODNÍ SLOVO Pro druhý rok činnosti našeho sdružení byly typické dvě protichůdné skutečnosti. Na jednu stranu jsme prožívali velký rozvoj, např.

Více

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny 1937 1938 Ve školním roce 1937-1938 se pokračovalo v pokusném vyučování. Zatímním řídícím učitelem byl jmenován od 1. září 1937 na zdejší škole pan Richard Filip, který byl službou přikázán na 2. obecnou

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7.

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014

ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 4 Úvodní slovo 6 Údaje o organizaci, profil arcidiecéze 8 Struktura arcibiskupství 10 Milníky roku 2014 14 Kronika roku 2014 18 Pastorace 20 Komunikační média

Více

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE OBSAH Úvodem 11 I. SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ Pozdrav prof. Ing. Rudolfa Zahradníka, DrSc., předsedy Akademie věd ČR 15 Pozdrav prof. PhDr. Miloslava Petruska, CSc., prorektora University Karlovy 19 Pozdrav prof.

Více

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Pardubická 78, 533 61 Choltice Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Knihovna městyse Choltice působí jako středisková pro 6 knihoven obvodu. Jedná se o knihovny: Veselí, Turkovice, Svinčany,

Více

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688 Všemohoucí, věčný Bože, když se tvůj jednorozený Syn stal člověkem, byl ti představen v chrámě; my si to dnes připomínáme a pokorně prosíme: očisti naše nitro, abychom mohli předstoupit před tebe. 1.čt.:

Více

IN FORMACE A R N Í. 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ

IN FORMACE A R N Í. 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ F IN FORMACE A R N Í 26. 2. 2006 Ročník XIII. číslo 9 8. NEDĚLE V MEZIDOBÍ Zábřeh, Zvole, Svébohov, Jedlí, Maletín, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice,

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XVIII. Březen 2012 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, v únoru byli ohlášeni kandidáti na křest o letošních Velikonocích. Měli přijít

Více

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace (F. Halas +49, J. Hora +45, K. Biebl +51) Seifert, Holan, někdo 2. poezie spirituálních a primárních hodnot (Oldřich Mikulášek,

Více

Program. Středa 24. 4. 2013. Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina. 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod

Program. Středa 24. 4. 2013. Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina. 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod Seminář Češi a Němci na Vysočině / Seminar Tschechen und Deutsche in Vysočina Středa 24. 4. 2013 24. 26. dubna 2013 Havlíčkův Brod Program 09:00 10:30 Příjezd a registrace účastníků 10:30 10:50 Přivítání

Více

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková Ict9- D- 15 JAN HUS (asi 1371-6. 7. 1415) Vypracovala Tereza Zalabáková KNĚZ KAZATEL SPISOVATEL MYSLITEL MLÁDÍ Narodil se v Husinci u Prachatic Studoval na pražské univerzitě, kde později i přednášel Kolem

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY

Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, o. s. ZPRÁVA PRO SPONZORY za rok 2012 Kdo jsme Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc (VKH) je občanské sdružení věřících studentů Univerzity Palackého v Olomouci

Více

Školní rok 1912.~1913.

Školní rok 1912.~1913. Školní rok 1912.~1913. Příchod důst. pána Josefa Chába. Dne 1. září t. r. přisel do osady naší nový pan děkan Josef Cháb. Týž působil v Hostivaři před mnoha léty co kaplan, a pro korektní jednání byl velice

Více

Mladí diskutovali se svými biskupy V neděli 26. února bylo ve Žďáru nad Sázavou slavnostně zakončeno 4. celostátní fórum

Mladí diskutovali se svými biskupy V neděli 26. února bylo ve Žďáru nad Sázavou slavnostně zakončeno 4. celostátní fórum 4 Olomoucký arcidiecézní informátor Arcibiskupství olomoucké Biskupské náměstí 2, 771 00 Olomouc www.ado.cz Ročník 22 duben 2012 Piero della Francesca: Vzkříšení (1460) Zahájení Roku sv. Cyrila a Metoděje

Více

Řada XXXI, číslo 1 Řím v únoru 1987

Řada XXXI, číslo 1 Řím v únoru 1987 ttmumi PPOLUPKÁCB CĽ»ftCH KMftll Řada XXXI, číslo 1 Řím v únoru 1987 Toto Vinculum vychází opět se zpožděním. Nepodařilo se ani připravit vánoční číslo s blahopřáním, a co je horší, nebylo rozesláno ani

Více

Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů Kat.. technologie staveb - 2011 PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR

Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů Kat.. technologie staveb - 2011 PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR VZNIK PAMÁTKOVÉ PÉČE Lze najít řadu příkladů zájmu o památky již v dřívějších dobách, ať jde o sbírání ostatků, či uměleckých děl, práce vedutistů, či v pěstování historické vlastivědy.

Více

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na

Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na Úspěchy přírodních a technických věd v období 1918 1938 Druhá třída ČAVU se v roce 1928 rozdělila na pět sekcí: matematicko-fyzikální, chemicko-mineralogicko-geologickou, biologickou, lékařskou a technickou.

Více

S t ř e d n í o d b o r n á š k o l a. p r o s t u d u j í c í p ř i z a m ě s t n á n í. S o k o l o v. Státní oblastní archiv v Plzni

S t ř e d n í o d b o r n á š k o l a. p r o s t u d u j í c í p ř i z a m ě s t n á n í. S o k o l o v. Státní oblastní archiv v Plzni Státní oblastní archiv v Plzni Státní okresního archiv v Sokolově, se sídlem v Jindřichovicích Č. EL. JAF: 1047 Č. AP: 71 S t ř e d n í o d b o r n á š k o l a p r o s t u d u j í c í p ř i z a m ě s t

Více

Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013

Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013 Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013 Vážené kolegyně a kolegové, přestože je Historický spolek Liechtenstein, o. s. (HSL) dobrovolnou organizací lidí, kteří se zajímají o historii a odkaz

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí se vznikem, působností a významem

Více

Farní listy. Vsetín, Horní nám. 134 www.farnost-vsetin.ic.cz; favsetin@ado.cz PO ROCE VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ

Farní listy. Vsetín, Horní nám. 134 www.farnost-vsetin.ic.cz; favsetin@ado.cz PO ROCE VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ Prosinec 2012 Farní listy Vsetín, Horní nám. 134 www.farnost-vsetin.ic.cz; favsetin@ado.cz PO ROCE VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ Kolik to je různých pojmenování: bílé, pohodové, zlaté, šťastné, radostné a já nevím

Více

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav ZÁKONNÉ NORMY O KATECHEZI CIC (1) Normy týkající se organizace katecheze Kán. 773 - Povinností hlavně pastýřů duší je péče o katechezi křesťanského

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

Praktická teologie pro sociální pracovníky. ETF / Jabok 2013

Praktická teologie pro sociální pracovníky. ETF / Jabok 2013 Praktická teologie pro sociální pracovníky ETF / Jabok 203 . Úvod do předmětu, vzájemný vztah praktické teologie, pastorace a sociální práce Praxe v rámci VOŠ Jabok / oboru PSP ETF Studenti Jaboku / oboru

Více

váš informační měsíčník na měsíc

váš informační měsíčník na měsíc váš informační měsíčník na měsíc Listopad 2008 5. ročník, č. 11 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely, Náměstí 1, 251 67 Pyšely LISTOPAD Milí přátelé, S nástupem prvních mrazíků a letos přišly

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI AKADEMICKÉ RADY ZA OBDOBÍ OD XXIX. ZASEDÁNÍ AKADEMICKÉHO SNĚMU Zpráva o činnosti Akademické rady Akademie věd České republiky za období od XXIX. zasedání Akademického sněmu AV ČR V období

Více

Studijně formační kurz Sekce pro mládež ČBK

Studijně formační kurz Sekce pro mládež ČBK Studijně formační kurz Sekce pro mládež ČBK stanovy I. Úvod Zřízení Studijně-formačního kurzu Sekce pro mládež ČBK (dále jen kurz ) vychází ze zkušeností a potřeb naší místní církve v posledních letech

Více

Spolek Vltavan v Praze

Spolek Vltavan v Praze Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze IČ 005 52 429 Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 1 z 9 Spolek Vltavan v Praze občanské sdružení, registrovaný MV

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998

Výroční zpráva o činnosti školy. Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998 Výroční zpráva o činnosti školy Základní církevní školy sester voršilek školní rok 1997/1998 Obsah * Základní údaje * Charakterístika školy a kopie zařazení školy do sítě *Přehled o žácích a výsledcích

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Obsah 1. Úvodní slovo...3 2. Základní údaje... 4 3. Členové spolku ke dni registrace... 4 4. Kontaktní informace...4 5. Logo...5 6. Účel spolku...5 7. Patron spolku...5 8. Charakteristika

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

POSTNÍ DOBA VE SVATÉM ROCE MILOSRDENSTVÍ

POSTNÍ DOBA VE SVATÉM ROCE MILOSRDENSTVÍ Farní list SUŠICE, PETROVICE, SVOJŠICE, KOLINEC, MLÁZOVY, BUDĚTICE, RABÍ, ALBRECHTICE, KAŠPERSKÉ HORY, REJŠTEJN, SRNÍ, HARTMANICE, DOBRÁ VODA, MOUŘENEC, DLOUHÁ VES ÚNOR FARNÍ PLES; POSTNÍ DOBA Č. 2 / 2016

Více

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence dobroučské farnosti neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční 6/2014 Slovo duchovního správce Tajemství Eucharistie Svátost Těla a Krve Páně Eucharistie je skutečností tak velikou, že ji můžeme chápat

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Velkomoravská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Pojem Velkomoravská říše, popř. Velká Morava není oficiálním názvem, ale pouze ustáleným označením historiků pro státní útvar, který vznikl v první

Více

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10. Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10. Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10 Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK Historie lesnického školství na území dnešní ČR - část 1. Vznik soukromých lesnických škol Nositelem vzdělanosti

Více

Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace

Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace Kdo jsme? Církev československou husitskou tvoří křesťané, kteří usilují naplnit současné snažení mravní a poznání vědecké Duchem Kristovým,

Více

IN ORMACE. Otvíráš svou ruku a sytíš nás, Hospodine 1: 2 Král 4,42-44 2: Ef 4,1-6 Ev: Jan 6,1-15 A R N Í

IN ORMACE. Otvíráš svou ruku a sytíš nás, Hospodine 1: 2 Král 4,42-44 2: Ef 4,1-6 Ev: Jan 6,1-15 A R N Í F A R N Í IN ORMACE 30. 7. 2006 Ročník XIII. číslo 31 17. NEDĚLE V MEZIDOBÍ Zábřeh, Zvole, Svébohov, Jedlí, Maletín, Klášterec Štíty, Cotkytle, Horní Studénky Postřelmov, Lesnice, Dlouhomilov Tatenice,

Více

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB 2/2011 Dostává se Vám do rukou další číslo Benjamína. Tradičně přináší informace ohledně Velikonoc časy bohoslužeb i příležitostí ke zpovědi. Jsem rád, že mnohé věci jako umývání nohou, otevření kostela

Více

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ČESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ČESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ČESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU POUČENÍ O PRAVOSLAVNÉ CÍRKVI Věrouka pravoslavné církve spočívá na Písmu svatém a na všeobecné církevní tradici. Církevní tradice je zachována

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Číslo 1, řada 3., únor, ročník 1974

Číslo 1, řada 3., únor, ročník 1974 Číslo 1, řada 3., únor, ročník 1974 Genealogie, rodopis v její dnešní podobě Josef Polišenský Znak vyšehradské kapituly Václav Ryneš Čeští usedlíci v USA, trochu poznámek I.K.J. Štafl Po stopách českých

Více