H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury a československé vzájem nosti. V letech 1898 až 1919 katechetou na reálce v Hodoníně. Roku 1919 působil jako profesor na TF v Bratislavě. Věnoval se studiu a propagaci slovenské národní písni a výtvarnému umění. Zastával desítky čestných úřadů a funkcí, např. Cyrilská jednota v Brně, Svatováclavská liga v Praze. Redaktor časopisu Růže lurdská. Vyznamenán papežským křížem Pro Ecclesia et Pontifice. ( ) Narozen ThDr. a PhDr. Rudolf Rykýř, katolický kněz. V letech 1940 až 1941 působil jako kaplan v Rychnově, později se stal sekretářem a ceremoniářem králové hradeckého biskupa Dr. M. Píchy. Za komunistického režimu vězněn plných 10 let. V r nastoupil do duchovní správy v Nasavrkách. V létě 1975 ustanoven admi nitrátem v Trhové Kamenici. V roce 1991 zvolen sídelním kanovníkem katedrální kapituly v Hradci Králové. ( ) Zemřel Mons. František Bernard Vaněk, katolický kněz a kazatel, konzistorní rada, biskupský notář, papežský prelát, spisovatel. V dubnu 1897 působil jako kaplan v Sudoměřicích u Bechyně a od srpna pokračoval v Pelhřimově, kde se r.1907 stal děkanem. V Pelhřimově také založil chrámové družstvo, jež zajišťovalo umělecké náboženské předměty. Roku 1897 vydal sbírku básní Sacerdotum a o 5 let později zakládá homiletickou revui Kazatelna. Literárně se podílel na vzniku Katolické moderny a na vydávání jejího almanachu Pod jedním praporem. (* Mons. Anton Otte, katolický kněz a probošt Královské kolegiátní kapituly vyšehradské, pověřen pastorační službou pro obyvatele německé národnosti v pražské arcidiecézi Slavnostně otevřen Hospic sv. Lazara v Plzni, který poskytuje komplexní péči nemocným, převážně trpícím onkologickou chorobou. 2. DUBEN 1963 Zemřel Mons. ThDr. Antonín Melka, katolický kněz, papežský prelát, spisovatel. Nejprve se stal kaplanem ve Volenicích a poté odešel do Jistebnice. V r.1903 se stal ředitelem a katechetou biskupského ústavu pro hluchoněmé a v této péči mu zůstala i nadále. Roku 1906 jmenován farářem v Dlažďově u Klatov a zde začala jeho literární činnost. Napsal: Víra v Boha a náboženství, následovalo další dílo Maria a Církev a Postní řeči z r (* ) Zemřel ThDr. a PhDr. Josef Cibulka, katolický kněz a historik umění. V letech 1910 až 1918 docent biskupského semináře v Hradci Králové. Od r řádný profesor křesťanské archeologie a dějin církevního umění na KTF UK. V období let se stal ředitelem Národní galerie v Praze. Roku 1946 zástupce na usta

2 vujícím zasedání UNESCO v Paříži. Dne zvolen kanovníkem kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě a v r se stal jejím proboštem. Během let 1952 až 1956 přednášel na CMBF v Litoměřicích. (* ) V Praze zahájen beatifikační proces bývalého pražského arcibiskupa kardinála ThDr. Josefa Berana ( ) V Římě zahájen I. Světový kongres Božího milosrdenství ( skončil 6.4.). 3. DUBEN 1698 Zemřel Jan František Kryštof Talmberg, katolický kněz. Děkan kapituly u sv. Apolinářev Praze. Ustanoven proboštem metropolitní kapituly u sv. Víta na Praž. hradě a též se stal proboštem kolegiátní kapituly Všech svatých. Dne 15. ledna 1676 jmenován 3. sídelním biskupem královéhradecké diecéze. Horlivý ctitel sv. Jana Nepomuckého a podporovatel jeho kultu. (* ). 4. DUBEN 1843 Narozen Adolf Rodler, katolický kněz a katecheta, papežský prelát. Začínal jako kaplan v Českých Budějovicích a pokračoval v Třeboni. Roku 1870 se stal vychovatelem v rodině hraběte Ferdinanda Trauttmansdorffa. R jmenován farářem v Husinci a r.1884 se ujímá funkce spirituála v kněžském semináři v Čes. Budějovicích. V roce 1893 zvolen kanovníkem katedrální kapituly českobudějovické a později se stal jejím děkanem. Představený diecézního bratrstva sv. Rodiny. Přísedící biskupské konzistoře. ( ) Při kostele Sedmibolestné Panny Marie v Pardubicích zřízena první řecko katolická farnost na území královéhradecké diecéze. 5. DUBEN 1918 Zemřel František Xaver Brusák, katolický kněz, prelát zemský. Spirituál arci biskupského semináře v Praze. Ustanoven děkanem metropolitní kapituly u sv. Víta a v r se stal generálním vikářem pražské arcidiecéze. Roku 1908 jmenován světícím biskupem. (* ) Zemřel Alois Stanislav Novák, katolický kněz, biskupský notář a básník. V duchovní správě působil v Pečíně a pokračoval ve Stěžerách u Hradce Králové. Člen Družiny literární a umělecké. První verše psal již jako bohoslovec a jako kněz přispíval do časopisů: Vlast, Náš domov, Našinec a další. V literární tvorbě prokázal umění stylistické a dějové gradace. (* ). 6. DUBEN 1998 V předvečer 650. výročí založení Univerzity Karlovy se konala v katedrále sv. Víta ekumenická bohoslužba, které předsedal praž. arcibiskup kardinál M. Vlk.

3 7. DUBEN 1348 Český král Karel IV. listinou založil Pražskou univerzitu jako církevní instituci. Jejími kancléři byli pražští arcibiskupové. Měla 4 fakulty: teologickou, svobodných umění, právnickou a lékařskou. Řídila se vzorem univerzit v Bologni a v Paříži Narozen ThDr. Petr Václav Ditrich, katolický kněz a teolog, církevní historik a pedagog. Kněžskou činnost zahájil jako farář v Kostomlatech pod Milešovkou v r a odtud odešel do Bezna na Mladoboleslavsku. Roku 1795 pověřen funkcí biskupského vikáře. V r zvolen kanovníkem Královské kolegiátní kapituly vyšehradské a r vydal dějiny proboštů této kapituly. Od roku 1803 profesorem církevních dějin na KTF UK. Podílel se na druhém vydání Hájkovy kroniky r Znalec církevního práva. ( ) Narozen František Matouš Klácel, katolický kněz-augustinián, filozof, novinář, národní buditel. V letech knihovníkem na zámku v Liběchově, kde se setkal s Bernardem Bolzanem. R ustanoven za profesora filozofie na biskup. ústavě v Brně. Organizátor Slovanského sjezdu, zakladatel Národní jednoty sv. Cyrila a Metoděje Od r se věnoval spisovatelské a badatelské činnosti. V r emigroval do USA. Redigoval zde krajanské listy Slovan Amerikánský. ( ) Zemřel ThDr. a PhDr. Josef Alois Jüstel, katolický kněz, prelát zemský, emeritní rektor Vídeňské univerzity. Ustanoven proboštem kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě a r zvolen proboštem Královské kolegiátní kapituly vyšehradské. Člen Akademie věd v italské Padově. Komtur Leopoldova řádu. (* ) Zemřel Ferdinand Jan Bursík, katolický kněz-premonstrát, vlastenec. Infulovaný prelát zemský, konzistorní rada v Hradci Králové. V letech 1853 až 1873 profesor klasických jazyků na gymnasiu v Havlíčkově Brodu. Zvolen opatem premonstrátského kláštera v Želivi. Roku 1891 zakládající člen liter. spolku VLAST. V r jmenován starostou okresního zastupitelstva pro Humpolec. (* ) Zemřel ThDr. Julius Vychodil, katolický kněz-benediktin,biskup. a konzistorní rada, filozof, literární historik a kritik. Průkopník české novoscholastiky. Zakladatel a redaktor benediktinského tiskového orgánu Zpráv apoštolátu tisku, který později přejmenoval na Hlídku. Zasloužil se o vydávání odborných teologických a filozo fických knih. Z jeho samostatných prací je dvousvazková Apologie křesťanství a portréty Život Františka Sušila a Václav Kosmák. Člen České akademie věd a umění. (* ). 8. DUBEN 1388 Papež Urban VI. ustanovil svátek Navštívení Panny Marie za uvedení v jednotu svaté církve Papež Pius XII. udělil benediktinskému chrámu sv. Markéty v Praze-Břevnově titul Basilica minor, jako prvnímu pražskému chrámu.

4 9. DUBEN 1783 Narozen ThDr. Benedikt Jan Nepomucký Pfeiffer, katolický kněz- premonstrát, učenec. V období let 1816 až 1834 zastával funkci opata Strahovského kláštera. Od r vyučoval teologii na FF UK a roku 1825 se stal rektorem UK. Podporoval vědeckou a uměleckou činnost. ( ) V Brně se uskutečnilo setkání učitelů a profesorů, kteří požadovaly rehabilitaci svých kolegů, kteří byli propuštěni ze školní služby, anebo jinak persekvováni z náboženských důvodů v minulých letech Na Zelený čtvrtek předáno papežské ocenění Mons. Ferdinandu Bílkovi, čestnému kanovníkovi metropolitní kapituly olomoucké, kterého papež Jan Pavel II. jmenoval Čestným papežským prelátem, aby tak ocenil jeho apoštolskou horlivost a věrnost církvi. 10. DUBEN 1733 Zemřel Daniel Josef Mayer z Mayernu, katolický kněz. Roku 1693 ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě a v r se stal jejím proboštem. V roce 1702 pověřen funkcí generálního vikáře arcidiecéze. V roce 1732 jmenován pražským sídelním pražským arcibiskupem. Za svého episkopátu se podílel na kultu sv. Jana Nepomuckého. Věnoval velkou pozornost vzornému životu kněžstva. Dne schvílil Kongregaci bří poustevníků blahoslaveného Ivana, neboli ivanitů. (* ) Zemřel Klement Markrab, katolický kněz a homiletik, spisovatel. Po vysvěcení působil nejdříve jako kaplan v Prčici, následovaly Pchery, dále Kvílíce a nakonec Smečno. V r jmenován farářem v Hobšovicích a r v Družici 1923 Narozen Václav Říha, katolický kněz. Od 1. září 1948 potvrzen ve funkci prefekta a spirituála v malém semináři v Českých Budějovicích. Později nastoupil jako administrátor do Kasejovic a od r pokračoval v Nepomuku. Začátkem 50. let zprostředkoval biskupům zvláštní římská zmocnění a pokyny ve spoluprácí s Apoštolskou nunciaturou. V roce 1953 za komunistického režimu byl odsouzen na 12 let vězení. ( ). 11. DUBEN 1963 Papež Jan XXIII. vydal encykliku Pacem in terris o základech míru, se zvláštním pojednáním o právech osoby a o mravním řádu Rezoluce podepsána řeholníky a řeholnicemi žádala o souhlas k obnově řeholního života a návratu do původních klášterů Zemřel PhDr. a ThDr. Josef Vašica, katolický kněz a teolog, literární historik, jazykovědec. V období let 1906 až 1919 profesor arcibiskupského gymnasia

5 v Kroměříži. V letech 1928 až 1937 řádný profesor CMBF v Olomouci a od roku 1937 na KTF UK. Věhlasný badatel o životě a díle slovanských apoštolů sv. Cyrila a Meto děje. Mimořádný člen České akademie věd a umění a Královské české společnosti nauk. (* ). 12. DUBEN 1693 Narozen František Nosecký (řeholní jm. Siardus), katolický kněz-premonstrát, malíř a frezkář. První jeho malířskou práci bylo 7 fresek ze života sv. Norberta na Strahově z roku Roku 1727 se stal provisorem ve Strahovském klášteře. V období let působil jako podpřevor v klášteře v Milevsku a roku 1740 ustanoven farářem ve Velké Chýšce u Pacova. Ve Strahovském klášteře frezkami vyzdobil sály a síně, knihovny, letní refektář a další. V posledních letech svého života namaloval obraz 14 sv. pomocníků pro pražský kostel sv. Jindřicha. ( ) Narozen PhDr. a ThDr. Karel Rafael Ungar, katolický kněz-premonstrát a teolog, kazatel, osvícenský kulturní historik. Přednášel filozofii a teologii na arcibis kupském semináři v Praze. Jeho životním dílem bylo vybudování a uspořádání Národní knihovny v pražském Klementinu. V letech 1786 až 1788 pověřen funkcí děkana FF UK. Kanovník kolegiátní kapituly staroboleslavské. Předseda Královské české společnosti nauk. ( ) Narozen Jan Pavel Martinovský, katolický kněz-premonstrát, hudební sklada tel a pedagog. V klášteře na Strahově začal skládat hudbu. Po vysvěcení roku 1840 působil jako varhaník a po šesti letech převzal řízení kůru. V r přeložen do Rakovníka, kde se stal katechetou a později ředitelem vyšší reálky. Učil zpěvu, hře na housle a varhany. Skládal písně, kantáty a vokální mše. Složil nápěvy ke kostel ním písním. Sestavil dvoudílný Velký kancionál Svatojánský. ( ) V pražském Emauzském klášteře znovu vysvětil obnovenou historickou Císařskou kapli pomocný biskup František Radovský. Posvětil spolu také nový oltář, do kterého uložil ostatky sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Jana Nepomuckého. 14. DUBEN 1783 Zemřel ThDr. Antonín Petr Příchovský z Příchovic,katolický kněz. Dne 4. dubna 1753 zvolen děkanem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě a dne 18. října ho císařovna Marie Terezie jmenovala sídelním biskupem v Hradci Králové, což papež Benedikt XIV. v únoru 1754 potvrdil.. V roce 1763 ustanoven 23. sídelním arcibiskupem pražské arcidiecéze. (* ) Narozen ThDr. Vojtěch Mokrý, katolický kněz, papežský prelát. Zastával úřad generálního vikáře a oficiála českobudějovického biskupství. V letech 1834 až 1852 pověřen profesorem církevních dějin a práva na biskupském teologickém institutu v Českých Budějovicích. Roku 1852 zvolen kanovníkem katedrální kapituly česko budějovické a v pozdějších letech se stal jejím proboštem. Čestný občan Netolic. ( ).

6 1898 Z Vídně do Prahy přišli první Školští bratři a usídlili se v Praze Bubenči. 15. DUBEN 1803 Zemřel Václav Norbert Brixi, katolický kněz-cisterciák, hudební skladatel a varhaník. Po vysvěcení působil jako varhaník v klášteře v Plasích na Plzeňsku. Roku 1781 jmenován farářem v Plané, kde zůstal do konce života. V hudebních skladbách vykazuje prvky nastupujícího hudebního klasicismu. (* ) Narozen Jiljí Ludvík Dubský, katolický kněz-dominikán, kazatel a obětavý zpovědník. Zprvu začínal jako kaplan v Jablonném v Podještědí a od 1. května 1948 se stal farářem u sv. Jiljí na pražském Starém Městě. Za komunistického režimu musel nastoupit vojen. službu u PTP. V r odsouzen na 5 let odnětí svobody. Dne opět působil jako farář a kazatel u sv. Jiljí až do své smrti. V letech 1968 až 1984 tajný převor dominikánského konventu u sv. Jiljí. ( ). 16. DUBEN 1968 V Kolovratském paláci v Praze se uskutečnilo setkání představitelů státu a církve, kde proběhla otevřená výměna názorů na řešení problematiky věřících v ČSR Slavnostně zahájeny oslavy tisíceletí Břevnovského kláštera pontifikální mší sv. v benediktinském chrámu sv. Markéty v Praze Břevnově, spolu s opaty evropských klášterů. Účast prezidenta ČR Václava Havla, apoštolského nuncia Giovanniho Coppy a dalších vzácných hostů Pražský arcibiskup PhDr. Miloslav Vlk zvolen v Římě novým předsedou Rady evropských biskupských konferencí Zemřel Mgr. Miroslav Tělupil, katolický laik. V r studoval sociologii a filozofii na FF Univerzity Palackého v Olomouci. Spoluzakládající člen Katolické akce. Po listopadu 1989 vzniklo z jeho iniciativy v olomoucké arcidiecézi Centrum pro rodinný život. Uvedl metodu duchovní obnovy hnutí Cursillo. (* ). 17. DUBEN 1393 Z Vltavy vyloveno tělo zavražděného kněze Jana Nepomuckého, generálního vikáře pražské arcidiecéze, pochováno na hřbitově staroměstského kostela sv. Kříže a roku 1396 přeneseno do katedrály sv. Víta na Pražském hradě Na Zelený čtvrtek papež Jan Pavel II. vydal encykliku Ecclesia de Eucharistia - pojednává o Eucharistii a jejím vztahu k církvi.

7 18. DUBEN 1438 Konstantský katolický biskup Filibert znovu vysvětil kostel sv. Jindřicha a Kunhuty na pražském Novém Městě Narozen Mons. Ivan Ljavinec, řeckokatolický kněz. V září 1949 jmenován spirituálem kněžského semináře v Prešově. Za totalitního režimu v r zatčen a r odsouzen na 4 roky do vězení. Po obnovení řeckokatolické církve v r jmenován farářem řeckokatolické farnosti u sv. Klimenta v Praze. V lednu 1993 se stal biskupským vikářem. Papež Jan Pavel II. bulou dne jmenoval prvním apoštolským exarchou nově zřízeného exarchátu Řeckokatolické církve v ČR se sídlem v Praze. Biskupské svěcení přijal v Římě. ( ) Zemřel Mons. Josef Kepka, katolický kněz, papežský komoří a konzistorní rada. Roku 1902 jmenován polním kurátem a ustanoven vojenským duchovním správcem v Iridentu. Za 1. světové války duchovním profesorem na hudební škole v Praze. V poválečné době se stal inspektorem válečných hrobů na Slovensku a posléze přednostou vojenské duchovní správy v Praze. Zvolen čestným kanovníkem Královské kolegiátní kapituly vyšehradské. Vyznamenán papežským křížem Pro Ecclesia et Pontifice. Plukovník duchovní služby v.v. (* ) Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk znovu vysvětil barokní kostel sv. Bartoloměje v Praze 1, který patří ke klášteru Kongregace Šedých sester III. řádu sv. Františka. 19. DUBEN 1643 Narozen Jiří Alexius Bruckner, katolický kněz-piarista, pedagog. Ustanoven rektorem několika piaristických kolejí. V letech 1698 až 1699 zastával funkci provin ciála řádové piaristické provincie Germanie. V období let asistentem generála Řádu piaristů Joanna Fociho, reformátora piaristického školství. Podporoval rozvoj kolejí řádu ve středoevropské oblasti. Po návratu z Říma byl 1699 až 1703 rektorem piaristické koleje v Kroměříži. ( ) Katolický kněz Vojtěch Suchý se ujal úřadu provinciála České jezuitské provincie. 20. DUBEN 1913 Narozen ThDr. Anastáz Opasek, katolický kněz-benediktin, básník, organizátor exilového kulturního života. V září 1938 zvolen převorem břevnovského kláštera a v roce 1947 se stal jeho opatem. Za totalitního režimu v r odsouzen na doživotí. Po amnestii 1960 propuštěn. V r vykonával kněžské povolání jako výpomocný farář v kostele Panny Marie Vítězné na pražské Malé Straně. V prosinci 1968 odešel do SRN, kde působil v benedik. opatství v Rohru, a v r založil s Vladimírem Neuwirthem katolické laické sdružení Opus bonum. V roce 1990 se vrátil do vlasti a stal se arciopatem benediktinského kláštera v Praze Břevnově. ( ).

8 1928 Zemřel Mons. ThDr. Josef Hanuš, katolický kněz, papežský komoří, nábožen. historik. Ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě. Docent srovnávací náboženské vědy na KTF UK. Předseda Spolku sv. Rafaela a místopředseda Apoštolátu sv. Cyrila a Metoděje v Čechách. Člen zemské školní rady. Horlivý činitel ve spolkovém životě čs. katolíků a jeho propagátor v zahraničí. Roku 1923 účastník na Eucharistickém kongresu v Paříži. (* r.1876). 21. DUBEN 1878 Papež Lev XIII. vydal encykliku Inscrutabili Dei consilio o léku na společen. zlořády, obzvláště na liberalismus Zemřel ThDr. Reginald Vincenc Dacík, katolický kněz-dominikán a teolog, pedagog. V období let 1933 až 1940 pověřen profesurou dogmatiky na olomouckém učilišti. Roku 1946 až 1950 se stal převorem pražského kláštera u sv. Jiljí na praž. Starém Městě. Za totalitního režimu v r zatčen a uvězněn až do r Od prosince 1965 pověřen duchovním správcem sester Kongregace sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě. V r budoval studijní knihovnu pro dominikánský řád. Z jeho literární tvorby napsal: Věrouku pro laiky, dále pojednání Prameny duchov. života, Přehled teologie asketické a mystické. Přeložil Teologickou summu Tomáše Akvinského (* ) Znovu otevřen kostel Panny Marie, sv.jeronýma a českých patronů v Emauz. klášteře v Praze Na Slovanech. 22. DUBEN 1693 Narozen Jan Leopold Mosbender, katolický kněz. Zprvu se stal zámeckým kaplanem na zámku Josefa Šporka. V roce jmenován farářem v Ústí nad Orlicí, kde získal zásluhu na povznesení náboženského života a svým stavebním podnikáním oživil vzhled města. V letech nechal vystavět budovu děkanství a také kapli sv. Anny v Hulvátech. Základní kámen na stavbu nového kostela slavnostně položen Od roku 1732 vedl pamětní knihu děkanství. ( ) Slavnostně položen základní kámen ke stavbě kostela sv. Václava a posvěcen katolickým biskupem Janem Valeriánem Jirsíkem v Českých Budějovicích. Stavba novogotického kostela dokončena v r podle projektu Ing. Antonína Schmidta. 23. DUBEN 1818 Narozen ThDr. Inocenc Antonín Frencl, katolický kněz, homiletik a liturgik, spisovatel. Roku 1851 jmenován učitelem náboženství a češtiny. Rektor chrámu sv. Jiří na Pražském hradě. Koncem 50. let převzal správu Dědictví Svatojánského. Autor nejrozsáhlejšího čtyřsvazkového díla Postilla. Člen Českého muzea a též Matice české. ( ).

9 1883 Zemřel Cyprián Lelek, katolický kněz a spisovatel. Buditel slezského lidu a obráncem češství ve Slezsku. Zprvu působil jako kaplan v Bavorově, pokračoval v Oldřichově a od r.1839 rovněž v Hlučíně. V r jmenován farářem ve Vodce na Krnovsku. V roce 1873 začal vydávat lidový měsíčník Holubice. Ve zvláštních sbírkách vydal České písně. V rukopise zanechal mnoho kázání. (* ) Narozen Mons. Jan Lebeda, katolický kněz, odborný publicista. V letech 1943 až 1951 spirituál kněžského semináře pražské arcidiecéze. Zprvu kaplanem v Kolíně a u sv. Štěpána v Praze 2. R se stal farářem v Řevičižově. V letech 1958 až 1968 administrátorem v Kladně Rozdělově. V r zvolen kanovníkem kolegiátní kapituly staroboleslavské a v r metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě, kde se r stal jejím proboštem. V r ustanoven generál. vikářem arcidiecéze., poté r jmenován praž. světícím biskupem. ( ) Pražský arcibiskup kardinál František Tomášek vydal Pastýřský list, ve kterém požadoval nevměšování státu do vnitřního života církve. 24. DUBEN 1843 Narozen Alois Hrudička, katolický kněz, biskupský rada, papežský tajný komoří, historik a pedagog. Jako kooperátor působil v Břeclavi, pokračoval v Podí víně a nakonec v Hovoranech. R jmenován katechetou na gymnasiu v Třebíči a od r se stal profesorem na Vyšší české reálce v Telči. Napsal několik učebnic náboženství pro střední školy. Zakladatel Apoštolátu sv. Cyrila a Metoděje pod ochranou Panny Marie, dále též Jednoty sv. Josefa. ( ) Narozen Prokop Holý, katolický kněz a teolog, konzistorní rada, arcibiskupský notář, publicista. Nastoupil jako kaplan v Příbrami, tam založil Jednotu sv. Josefa, katolických mužů a jinochů, dále pak vydával Hornické listy. V Čechách založil řadu katolických spolků. Sepsal mariánskou antologii Máj v nebi,. ( ) Narozen František Mikulášek, katolický kněz-jezuita, redaktor. Zprvu působil jako kaplan na Velehradě, poté v Praze jako ředitel Mariánské družiny. Ve 40.letech duchovní rádce Sdružení katolické mládeže a Studentské katol. akce. Za totalitního režimu v březnu 1950 zatčen a odsouzen na 9 let vězení. Na jaře 1968 jmenován šéfredaktorem Katolických novin a tuto novinářskou činnost vykonával až do r. 1970, kdy byl odvolán. Později se stal farářem v Praze Podolí do r ( ) V Českých Budějovicích zahájeno Mezinárodní sympozium Církev a společ nost, za spolupráce teologických fakult České Budějovice Linec Pasov a také za účasti osobností církevního a politického života ( skončeno 26.4.) Papež Jan Pavel II. jmenoval novým apoštolským exarchou Řeckokatolické církve v ČR a zároveň biskupem pro všechny katolíky východního obřadu v ČR Mons. ThDr. a RNDr. Ladislava Hučka ze Slovenska.

10 25. DUBEN 1628 Slavnostně položen základní kámen ke kostelu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře za účasti pražského arcibiskupa Arnošta Vojtěcha z Harrachu a císaře Ferdi nanda II Zemřel Jan Barner, katolický kněz-jezuita, kazatel a překladatel. Náležel do řady velkých barokních kazatelů rétorů. Působil ve funkci správce statků pražské Klementinské koleje. Vrcholem překladatelské činnosti se stala účast na vzniku Svatováclavské bible. Znamenala snahu o český katolický překlad Vulgáty. Z němčiny přeložil kázání homiletika Georga Schenera Kázání na nedělní evan gelia a umučení Páně. (* ) Na hoře Kleť v jižních Čechách vztyčili studenti Biskupského gymnasia v Čes. Budějovicích třímetrový kovový kříž, který má připomínat závěr milénia sv. Vojtěcha a Desetiletí duchovní obnovy za účasti českobudějovického sídelního biskupa Anto nína Lišky a pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka. 26. DUBEN 2003 V Hradci Králové slavnostně odhalena Socha papeže Jana Pavla II, která má připomínat jeho veřejnou návštěvu v tomto městě v roce DUBEN 1238 Papež Řehoř IX. odevzdal špitál Anežky České v Praze Na Poříčí, u sv. Petra a Pavla a jeho statky velmistru a bratřím Řádu křížovníků s červenou hvězdou. 30. DUBEN 1973 Zemřel PhDr. Václav Renč, katolický básník, dramatik a překladatel. Předsta vitel spirituálního proudu české literatury. V letech 1933 až 1936 redigoval spolu s Františkem Halasem časopis Rozhledy po literatuře. V období let 1945 až 1948 se stal dramaturgem olomouckého divadla. Za komunistického režimu v roce 1952 odsouzen na 25 let vězení. Propuštěn v květnu V roce 1998 vyznamenán Řádem TGM in memoriám. (* ) Slavnostně otevřeno Arcidiecézní muzeum v Olomouci za účasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a apoštolského nuncia v ČR Giovanniho Coppy Zemřel Tomáš Vlasák, katolický kněz, rektor kostela Panny Marie Bolestné v pražské lokalitě Na Slupi. Věnoval se péči o pacienty v nemocnicích a též o deli kventy ve věznicích. Zdůrazňoval, že moderní kněz by měl v pastoraci aplikovat i nové teologické i filozofické poznatky a směry. (* r. 1932). Arnošt Kelnar

11 .

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha,

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha, PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR ZA ROK 2015 Praha, 23. 11. 2016 Nový způsob hospodářského zabezpečení církve s sebou nese větší míru svobody, ale zároveň i zodpovědnosti a i s finančním

Více

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7.

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7. AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 5/2017/2 8. ročník 14. května 2017 Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu 2016 Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP Další večer Společnosti pro

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

České církevní instituce v Římě

České církevní instituce v Římě České církevní instituce v Římě Český hospic, česká kolej pro bohoslovce zvaná Bohemicum resp. Nepomucenum, exilové vydavatelství Křesťanská akademie a poutní dům Velehrad to jsou čtyři nejvýznamnější

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 1. ZÁŘÍ 1863 V Praze zahájena diecézní synoda, první od roku 1605 (ukončena 3. 9.). 1993 Biskupské gymnasium v Bohosudově opět zahájilo svou činnost,

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 1. leden 1252 Zemřela sv.zdislava z Lemberka, česká šlechtična, terciářka OP. Provdaná za šlechtice Havla Markvatice. Manţelé zaloţili spolu klášter

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

Co by měl znát pracovník Charity

Co by měl znát pracovník Charity 1 Co by měl znát pracovník Charity OBSAH: Úvod..2.s. Charita Česká republika 2.s. Struktura Charity..23.s. Diecézní charita Litoměřice 45.s. Jaký by měl být charitní pracovník?...6.s. Propagace Charity...6.s.

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917 2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézí. Při hlavní bohoslužbě 100.

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 2. 9. 9. 2018 22. NEDĚLE 2.9. KROPENÍ LIDU sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve Na poděkování za 80 let života uvedení do služby nového administrátora farnosti P. Pavla Glogara žehnání

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 1. duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální

Více

Odešli dva vynikající kněží

Odešli dva vynikající kněží Na kněze, kteří sloužili v lounské farnosti a před nedávnem zemřeli, vzpomíná lounský děkan P. Werner Horák. Odešli dva vynikající kněží Na konci minulého roku se někteří lounští farníci rozloučili v Litoměřicích

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2 1. květen 1482 Zemřel Olbram III. ze Škvorce, katolický prelát. V roce 1382 ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Hradčanech a

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

7. Příloha 7.2. Obrazová část

7. Příloha 7.2. Obrazová část 7. Příloha 7.2. Obrazová část 1/ MITRA pro opata želivského kláštera Sychravu, 1876 archiv Paramentického ústavu Křesťanské akademie 2/ KASULE návrh František Sequens, 1877 pro arciděkanský chrám v Plzni

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného.

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Dochované základy kostela na Vrchu sv. Klimenta u Osvětiman. Jednoduchá úprava pro poutní mše

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 1. října 1586 Papež Sixtu V. bulou Esti pro debito povyšuje Bratrstvo Jana z Boha na náboženský Řád Milosrdných bratří sv.jana z Boha. 1901 Zemřel

Více

SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM

SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM Odhalení památníku starostou Ing. Jiřím Černým a generálem Ing. Jiřím Kubalou V odpoledních hodinách 30. dubna 2013, v den 68. výročí osvobození Buchlovic

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Cyril a Metoděj základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Anotace : Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

Více

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde Fotogalerie 27. března - 16. dubna 2018 Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka 23.-24. listopadu 2017 Mezinárodní konference Žena vysvěcená Foto: Miroslava Čejková, Libor Švajcr

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH

PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH JAROSLAV KORBEL PODBRDSKÝ 2006, aktualizace 2009 A Beran, Josef ThDr., kardinál * 29.12.1888 Plzeň (PM) + 17.05.1969 Řím (Vatikán - IT)

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_14_Karel Jaromír Erben Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI

OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI OBECNĚ ZÁVAZNÉ NAŘÍZENÍ O ODMĚŇOVÁNÍ DUCHOVNÍCH V BRNĚNSKÉ DIECÉZI Toto obecně závazné nařízení se vydává v souladu s kán. 29 CIC a v návaznosti na Partikulární zákon brněnské diecéze 2.4 O služebním poměru

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř 1. ZÁŘÍ 1689 Narozen Kilián Ignác Dientzenhofer, český architekt a stavitel, představitel vrcholného baroka. Pro vývoj české barokní architektury mají zásadní význam

Více

28 5. října 2004 ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM. Úvodem. Mons. Jan Graubner arcibiskup olomoucký předseda České biskupské konference

28 5. října 2004 ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM. Úvodem. Mons. Jan Graubner arcibiskup olomoucký předseda České biskupské konference 28 5. října 2004 Úvodem ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM V různých diecézích České republiky byla dosud odlišná praxe v ověřování způsobilosti kněží pro ustanovení farářem (CIC 521). Vzhledem k tomu, že

Více

leden 2018

leden 2018 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2018 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2017 v naší farnosti 17. 1. 2017 - ve farním kostele sv. Františka bylo setkání kněží příbramského vikariátu mší

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Barák v Příbrami Club Français Černohorský spolek v Praze

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 1. SRPEN 1993 Kostel sv. Jiří v Přimdě na Tachovsku znovu slavnostně vysvěcen od pražského pomocného biskupa Františka Lobkowicze. 2. SRPEN 1893 Zemřel

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání.

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V pátek 23. května se zúčastnilo mnoho návštěvníků Noci kostelů. Program probíhal od 18:00 do 23:00. Celý květen probíhaly

Více

sv. Františka, kol. r. 1770, Dorotheum-Vídeň

sv. Františka, kol. r. 1770, Dorotheum-Vídeň Obr. 3. F.A. Maulbertsch přemalováno, Apoteoza sv. Hypolita, 1766, Hradiště sv. Hypolita Obr. 4. J. Winterhalder ml., sv. Jan Nepomucký, 1766, Hradiště sv. Hypolita Obr. 5. J. Winterhalder ml., Vyučování

Více

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 1 Velkomoravská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Velká Morava první státní útvar na našem území existuje okolo

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 1. ČERVENEC 1914 Narozen Mons. Mgr. Josef Olejník, katolický kněz, hudební skladatel a pedagog, sbormistr. V letech 1939 až 1945 vystudoval gregoriánský

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Činnost Sekce dějin farmacie ČFS. Vědecká konference farmacie včera a dnes, Kuks - Dvůr Králové nad Labem 1.5.2004

Činnost Sekce dějin farmacie ČFS. Vědecká konference farmacie včera a dnes, Kuks - Dvůr Králové nad Labem 1.5.2004 Činnost Sekce dějin farmacie ČFS Vědecká konference farmacie včera a dnes, Kuks - Dvůr Králové nad Labem 1.5.2004 POČÁTKY HISTORIE SEKCE 1954 zahájeny práce na dějinách farmacie ( Drábek, Hanzlíček,, Rusek)

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech

Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech Obr. č. 1: č. 1: Rodný 1: Rodný domek domek Vincence Koutníka na na samotě na samotě Jalovčí Jalovčí u u Dolní u Dolní Rožínky. Zdroj: autor Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech

Více

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN:

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN: BIBLIOGRAFIE VYDANÉ V ČR ZA ROK 2016 2 1. Academia 1966-2016: výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, 2016. 338 stran. ISBN: 978-80-200-2548-7. Academia (nakladatelství); nakladatelství

Více