H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog, člen Matice české. Nastoupil jako kaplan v Malém Boru a poté v Chrašticích. Roku 1857 se stal administrátorem v Zamlekově a potom v Mrákověě. Během tří let byl prefektem chlapeckého semináře v Českých Budějovicích. Jako profesor pastorální teologie a katechetiky působil v diecézním bohosloveckém ústavu. Napsal samostatné dílo Příruční kniha bohosloví pastýřského pro studenty teologie. Vydal dva katechismy. První v r a druhý o třicet let později v českobudějovické a královéhradecké diecézi. ( ). 3. PROSINEC 1853 Zemřel Vincenc Bibus, katolický kněz. Zprvu začínal jako kaplan v Lanškrouně. V letech 1818 až 1823 ustanoven farářem v Černé a poté děkanem a vikářem v Ústí nad Orlici. V roce 1834 zvolen kanovníkem katedrální kapituly v Hradci Králové a roku 1849 se stal jejím děkanem. Zastával funkci předsedy biskupské konzistoře. (* ). 4. PROSINEC 1563 Ukončen Tridentský koncil za papeže Pia IV., který byl zahájen 13.prosince Koncil jasně vymezil katolickou nauku o spáse a ospravedlnění, svátostech a biblickém kanonu proti reformaci. Zasadil se o sjednocení liturgie v římskokatolické církvi Zemřel František Přikryl, katolický kněz, kronikář. Nastoupil jako kaplan do Velkých Karlovic. Ve zdejším okolí prováděl archeologická studia. Zasloužil se o archeologický výzkum Moravy z doby mohyl a velkomoravské říše. Člen Družiny literární a umělecké. Badatelem v otázce cyrilometodějské. (* ) Na Druhém vatikánském koncilu schválen první dokument o konstituci a posvátné liturgii Sacrosanctum koncilium o obnově liturgie, započaté v jednotlivostech papežem Piem X.. Koncil také přijal Dekret o sdělovacích prostředcích.

2 5. PROSINEC 1443 Narozen římský papež Julius II. ( vl.jm. Giuliano della Rovere). Hlavní úlohu svého pontifikátu spatřoval v posílení církevního státu. Dne svolal do Vati kánu Pátý lateránský koncil. V dubnu 1506 položil základní kámen pro nový chrám sv. Petra. ( ) Klášter pražských trinitářů v pražské Spálené ulici nařízením císaře Josefa II. zrušen. Přilehlý chrám Řádu trinitářů dne 3. června 1713 slavnostně posvěcen světícím biskupem Danielem Josefem Mayerem.Zrušený konvent převzal stát. 6. PROSINEC 1343 V Praze zveřejněny Listy papeže Klimenta VI. o zřízení pražského arcibiskupství a korunování českých králů, které český král Jan Lucemburský a jeho syn Václav Karel sjednali v Avignonu Narozen Václav Mikuláš Kříž, katolický kněz-benediktin, spisovatel a hudebník. Zprvu začínal jako kaplan ve Šlapanicích a také duchovním správcem v Syrovicích a ve Starém Rusínově. Krátce pobýval v benediktinském konventu v Rajhradě na Moravě. Skládal duchovní i světské písně. V r vydal Nejkratší kancionálek. ( ) Založen Český historický ústav v Římě, který navazuje na činnost bývalého Čs. ústavu, založeného v Římě v r. 1923, který byl podřízen tehdejšímu ministerstvu školství a národní osvěty. Stal se střediskem poctivého studia vatikánských pramenů V Ostravě Pustkovci slavnostně posvěcen nový kostel sv. Cyrila a Metoděje ostravsko opavským biskupem Františkem Lobkowiczem. 7. PROSINEC 1718 Narozen Karel Ambrož Josef Přikryl, katolický kněz-jezuita a teolog, misionář, a filolog. V období let 1739 až 1742 vyučoval latinu na jezuitském gymnasiu v Brně a poté výuku poetiky na gymnasiu v Jičíně. V roce 1748, spolu se svým řádovým bratrem, se vypravil na misijní cestu do Indie. Po návratu v r se stal duchovním předsta veným a zpovědníkem královéhradeckého jezuitského kolegia. ( ) Zemřel Jan Blažej Santini Aichl, malíř, architekt a stavitel italského původu. Představitel vrcholného baroka v Čechách. Pro osobitou tvorbu je charakteristická různost řešení, snaha po originalitě každého úkolu. Pracoval pro církevní řády a šlechtu.

3 Navrhovatel při rekonstrukci chrámu Nanebevzetí Panny Marie cisterciáckého kláštera v Sedlci u Kutné Hory, dále benediktinský klášterní kostel Nanebevzetí P.M. v Klad rubech. Pokračoval v úpravě klášterního chrámu premonstrátů v Želivě. (* ) Zrod Hnutí focolare italskou zakladatelkou Chiarou Lubichovou. Přispěl významně k obnovení vztahů mezi katolicismem a pravoslavným světem Zemřel Mons. ThDr. Jan Opatrný, katolický kněz a teolog, filozof, vysokoškolský pedagog. V letech 1941 až 1945 vyučoval fundamentální teologii na Arcidiecézním bohosloveckém učilišti v Praze. Dne 26. září 1955 jmenován lektorem pro obor křesťan. filozofie na CMBF v Litoměřicích až do roku Ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě. ( ). 8. PROSINEC 1653 Slavnostní položení základního kamene ke stavbě pražského areálu Klementina. Původně jako největší jezuitská kolej v Čechách, později i škola, později povýšena na univerzitu. Stavitelem první jezuitské koleje byl italský architekt Carlo Lugano. V r sem přemístěna knihovna Karlových kolejí, která pak dala základ dnešní Národní knihovně, založené roku Narozen Adolf Kolping, německý katolický kněz, sociální reformátor, zakladatel Katolického spolku tovaryšů, ze kterých v r vzniklo Kolpingovo dílo. V ČR působí 28 základních článků Kolpingových rodin. Usiloval o proměnu společnosti, jejímž východiskem je kvalitní náboženské,, sociální a politické vzdělávání. ( ) Založena Společnost Božského Spasitele - salvatoriáni. katolickým knězem Františkem Jordánem Slavnostně otevřel a vysvětil pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk klášter Kongregace Školských sester de Notre Dame v Praze Krči Generální představený jezuitského řádu Adolfo Nicolás ohlásil spojení dvou evropských asistencí a to Středoevropské a Východoevropské, do které patří i Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. 10. PROSINEC 1993 Zemřel Heřman Josef Tyl, katolický kněz-premonstrát. V konventu kláštera v Teplé u Mariánských Lázní zastával funkci provizoria kanonie. V r zatčen gestapem a postupně se svými spolubratry uvězněn v koncentračním táboře

4 v Osvětimi a Buchenwaldu. V roce 1945 se vrátil do kláštera v Nové Říši a v roce 1946 zvolen převorem-administrátorem. V době totality v r odsouzen na 12 let vězení. V r mohl opět působit v duchovní správě jako administrátor děkanátu v Mariánských Lázních. Koncem r se vrátil do premonstrátského kláštera v Teplé, kde byl zvolen opatem. Tento úřad vykonával až do r (* ) Ve výroční den přijetí Všeobecné deklarace lidských práv se konala děkovná ekumenická bohoslužba v pražské Svatojiřské bazilice na Pražském hradě za účasti Apoštolského nuncia Giovanniho Coppy. 11. PROSINEC 1378 Slavnostně neseno mrtvé tělo českého krále Karla IV. ve slavném procesí všech stavů do města, nejprve do benediktinského kláštera Na Slovanech, potom k minoritům u sv. Jakuba na Starém Městě pražském a posléze k johanitům na Malé Straně. Tělesné ostatky Karla IV. uloženy 16. prosince do královské hrobky v chrámu sv. Víta Novou kapli Ducha Svatého v hospici na Svatém Kopečku u Olomouce posvětil olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. 12. PROSINEC 1773 Zemřel Eliáš Dollhopf, barokní malíř fresek a podobizen. Roku 1756 ozdobil freskami stropy premonstrátského chrámu v Teplé u Mariánských Lázní. Ve Stříbře maloval r nástropní malby v presbytáři kostela Všech svatých. V Pístově od něho pocházejí v kostele fresky ze života sv. Bartoloměje. Vyhotovil Křížovou cestu pro děkanský kostel v Jáchymově. (* ) Zemřela Adolfina Walaschková, řeholní sestra Kongregace Chudých školských sester de Notre Dame. V roce 1945 zvolena představenou kláštera v Javorníku, v roce 1950 se stala provinční představenou a od r představenou Charitního domova pro řeholnice. (* ) Ve Vatikánu oficiálně představen dokument Dignita Personae, který vydala Kongregace pro nauku víry. Poprvé ve své historii se v něm vyjadřuje k problému tzv. genových terapií. Co přesně Kongregace povoluje a co zakazuje. 13. PROSINEC 1823 Narozen Tomáš Hájek, katolický kněz, publicista. Zprvu začínal jako kaplan v Hovězí a pokračoval v Napajedlech. Profesor náboženství v Uherském Hradišti.

5 V duchovní správě působil jako farář v Kuželově, poté v Záhlinicích a nakonec v Nezamyslicích. Publikoval v časopisech OBZOR a HLAS. Napsal Stručný nákres života sv. Cyrila a Metoda. ( ) 1883 Zemřel Karel Pražan, katolický kněz, vlastivědný badatel, kronikář. Působil r jako kaplan v Polné. Studoval dokumenty, kroniky a archivní záznamy. Objektivně zachytil a popsal zejména období 15. a 17. století. U důležitých originálů starých listin pořizoval opisy. Jako první přeložil z latiny Liber memorabiliím. Posmrtně vydány jeho rukopisy Náhrobní kameny v polenských kostelích. (* ) 14. PROSINEC 993 Pražský biskup sv. Vojtěch vysvětil chrám nově založeného kláštera sv. Benedikta v Břevnově u Prahy Slavnostně neseno mrtvé tělo českého krále Karla IV. ve slavném procesí všech stavů do města, nejprve do benediktinského kláštera Na Slovanech, potom k minoritům u sv. Jakuba na Starém Městě pražském a posléze k johanitům na Malé Straně. Tělesné ostatky Karla IV. uloženy 16. prosince do královské hrobky v chrámu sv. Víta na Pražském hradě Narozen Tomáš Kubelka, spisovatel lidovýchovných, náboženských a histor. knih. Věnoval se beletristické a vzdělávací literatuře pro mládež. Hlásil se k osvícen - ským tradicím, stejně jako zájmem o tereziánskou a josefínskou dobu. V letech redigoval Noviny Poštovské. ( ) Na konferenci čs. katolických biskupů v Praze projednáno desetibodové memorandum prezidentu republiky, ve kterém žádali hlavně o zastavení útoků na Vatikán, papeže a dalších církevních představitelů o ponechání církevního školství a větší prostor pro katolický tisk V kostele sv. Prokopa v Praze 4 Bráníku slavnostně posvětil svatovítský metropolitní kanovník Jan Lebeda novou abstraktní Křížovou cestu, díla J.Kramaříka. 15. PROSINEC 1848 Zemřel Dominik František Kynský ( ps. D.F. Slanský), katolický kněz-piarista a katecheta, básník, překladatel náboženské a vzdělávací literatury. Učil v nižších třídách gymnasia ve Slaném a v roce 1803 na řádové hlavní škole na pražském Novém Městě. V letech profesorem všeobecné historie a řecké literatury na Filozofickém ústavě v Brně. Od roku 1822 zastával jednatelství moravské provincie

6 Řádu piaristů. Podporoval národní instituce a spolky, šířil české knihy a časopisy. V původní poezii převažuje lyrika náboženská, reflexivní a hlavně příležitostná. Přispíval též do Jungmannova Slovníku česko německého. (* ). 16. PROSINEC 1243 Bulou papeže Inocence IV. Incumbit nobis založen Řád sv. Augustina Narozen Jan Evangelista Macha, katolický kněz a teolog, konzistorní rada, vysokoškolský pedagog. V duchovní správě působil v Olšanech u Prostějova. Roku 1825 povolán jako profesor biblických studií SZ na olomoucké lyceum.. V letech 1834 až 1835 se stal děkanem CMBF v Olomouci a poté rektorem. ( ) Zemřel Adolf Josef Šrámek,, katolický kněz-premonstrát. Studoval u piaristů v Kosmonosech, filozofii u jezuitů v Praze. Roku 1772 vysvěcen na kněze. V letech 1772 až 1773 řídil chrámovou hudbu u sv. Benedikta na Starém Městě pražském a v příštím roce jmenován správcem klášterní knihovny na Strahově. V r převzal uspořádání klášterního archivu. Od r se stal správcem klášterních statků. V letech ustanoven opatem premonstrátského kláštera. (* r. 1747) Narozen Tomáš Bečák, katolický kněz a kazatel, spisovatel a redaktor. Od r působil 2 roky jako kooperátor v Morkovicích a ve Vlkoši u Přerova, pokračoval v Kyselovicích a tam se stal farářem. V r jmenován superiorem kněžského semináře v Olomouci. Vydavatel několika církevních a mravoučných spisů. Knižně vydal Katolický kancionál a Krátká historie Hostýna od pradávných po naše časy.člen výboru Moravské národní jednoty Cyrila a Metoděje. ( ) Narozen Josef Blahník, katolický kněz. Od roku 1943 působil jako kaplan v Úpici, pak přešel do Červeného Kostelce, kde se později stal děkanem. Dále byl správcem farnosti v Horním Starém Městě u Trutnova a odtud pak v Předhradí u Skutče. V době totalitního režimu 6 let uvězněn ve Valdicích. Po propuštění se stal duchovním správcem ve Výskytné u Jihlavy. Tam intenzivně pracoval s mládeži, zavedl moderní chrámovou hudbu. Dne v Brně tajně vysvěcen na biskupa. ( ) V Praze zřízena pro řeckokatolíky ústřední farnost s kostem sv. Klimenta v areálu Klementina, který v r daroval tehdejší pražský arcibiskup František Kordač. Prvním pražským farářem se stal pozdější světící biskup ThDr. Vasil Hopko.

7 17. PROSINEC 1198 Papež Inocenc III. potvrdil bulou Operante divinae dispositionis clementia konstituci Řádu trinitářů k vysvobozování zajatých. Prvním generálním představeným se stal katolický kněz Jan z Mathy ( ) Zemřel Josef Vlasák, katolický kněz-člen Řádu křížovníků s červenou hvězdou. Po vysvěcení působil jako kaplan v Unhošti a od r sedm let na Lokti. Od r se stal sekretářem Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou v Praze a 11.listopadu 1915 zvolen velmistrem Řádu. Během svého působení Řád rozvinul charitativní a kulturní činnost. Spolu s Frant. Noskem založil spolek Dílo blahost. Anežky Přemyslovny. V padesátých letech jmenován administrátorem ve farnosti sv. Petra v Praze Na Poříči. (* ). 18. PROSINEC 1733 Katolický kněz Jan Mořic Gustav hrabě z Mandersheid Blankenheimu potvrzen papežem Klementem XII. jako 20. pražský arcibiskup, jmenovaný císařem Karlem VI. dne 22. června Za jeho episkopátu byl v r v pražské katedrále dokončen náhrobek sv. Jana Nepomuckého, podle návrhu architekta Josefa Ema nuela Fischera z Erlachu Narozen ThLic. Miloslav Máša, katolický kněz a liturgik. Působil celý život jako kaplan postupně pražských farnostech: u Panny Marie Vítězné na Malé Straně a také u sv. Josefa, dále u Matky Boží před Týnem, pokračoval u sv. Havla na Starém městě, též u sv. Václava na Proseku, také u sv. Jiří v Hloubětíně a nakonec u sv. Václava na pražském Smíchově. Člen překladatelské skupiny, která přeložila většinu užívaných liturgických textů. Učitel liturgiky pro kandidáty kněžské služby. ( ). 19. PROSINEC 1788 Narozen Václav Vilém Václavíček, katolický kněz a kazatel, homiletik, církevní historik. Zprvu působil jako kaplan v Plané nad Lužnici, v r jmenován děkanem v Načeradci a poté vikařem v Bystřici. V roce 1829 zvolen kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě, r se stal jejím děkanem a posléze r proboštem. Zakladatel Dědictví sv. Prokopa. a člen Matice české. První prelát zemský. Rytíř rakouského Řádu Leopoldova. ( )

8 20. PROSINEC 1593 Papež Klement VIII. ustanovil bosé karmelitány za samostatný stát s vlastní správou a vlastním představeným Narozen Tomáš Josef Wolný, katolický kněz-benediktin, církevní historik, pedagog. V letech 1821 až 1843 profesor dějin a filologie na gymnasiu v Brně. Napsal a publikoval řadu historických studií, zejména z dějin církve a církevních řádů na Moravě. Roku 1868 jmenován konzistorním a císařským radou. ( ) Narozen Mons. Bruno Schneider, katolický kněz a kazatel, regionální historik. V roce 1895 jmenován duchovním správcem ve farnosti v Dolním Benešově, kde působil až do své smrti. V r ustanoven děkanem hlučínského děkanátu. Patřil k zakladatelům Katolických novin pro lid moravský ve Slezsku. Ve své farnosti založil Bratrstvo Srdce Páně. Jmenován čestným papežským komořím. ( ) 1873 Narozen PhDr. Emanuel Rádl, křesťanský vědec, filozof, moralista. prof. UK. Zdůrazňoval ideové a mravní hodnoty i civilizační poslání křesťanství. Poukázal na rozhodující úlohu víry v morální řád.. Ve spise Křesťanství po válce, ve světě a u nás se zabýval vývojem náboženského myšlení. Organizátor českého filo zofického života. Předseda Jednoty filozofické. ( ) Narozen Bohumil Stanislav Urban, akademický malíř, profesor estetiky a výchovy na UK. Jeho tvorba je v duchu nového realismu. Námětově zahrnuje portréty a zátiší, zejména se zabývá náměty náboženskými. Z jeho prací lze např. jmenovat: Útěk do Egypta, Tři Marie a z portrétů Sv. Prokop a Sv. Jiří. Z grafických listů několikero Zvěstování, Navštívení a další. (+ r. 1997) Zemřel Augustin Lužný, katolický kněz, spisovatel a překladatel. Duchovní správce ve farnosti ve Studené Loučce a v Litultovicích. Psal drobnou prózu, povídky a fejetony, tematicky čerpající z venkovského života a publikoval je v časopisech: NAŠINEC, NOVÝ DOMOV aj. (* ) 22. PROSINEC 1693 Narozen Jan Schmidt, katolický kněz-jezuita, morav. dějepisec. Po vysvěcení vyučoval na různých řadových kolejích. V roce 1743 jmenován historiografem české provincie jezuitů. Vydal Dějiny Tovaryšstva Ježíšova a několik latinských spisů. ( ) Hromadné zatykání vedoucích činitelů katolické tělocvičné a kulturní organi zace OREL. Byli obviněni z nepřátelského pobuřování proti čs. státu.

9 1948 Zemřel ThDr. Karol Kmeťko, slovenský katolický kněz, čs. politik a poslanec Národního shromáždění ČSR za Československou stranu lidovou, později za samo statný klub Slovenské l udové strany. V roce 1921jmenován sídelním biskupem nitranské diecéze. Kladl důraz na výchovu kněžského dorostu a výchovu misio nářského dorostu pro pohanské kraje. (* ). 23. PROSINEC 19O3 Narozen Václav Feřt, katolický kněz-jezuita. V roce 1933 profesor náboženství na církevním gymnasiu v Praze-Bubenči. Roku 1938 povolán ke sv. Ignáci na Novém Městě pražském, aby jako sekretář řídil Mariánskédružiny. Později zastával funkci spirituála papežské koleje Nepomucena v Římě. V roce 1960 založil v Kanadě Český misijní dům kardinala ThDr. Josefa Berana. Redaktor Vatikán. rozhlasu. ( ) Narozen Antonín Šesták, katolický kněz. Probošt kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi. Sepsal řadu duchovních a uměleckých děl. Řídil a provedl opravy mnoha chrámů. ( ).

10

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha,

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha, PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR ZA ROK 2015 Praha, 23. 11. 2016 Nový způsob hospodářského zabezpečení církve s sebou nese větší míru svobody, ale zároveň i zodpovědnosti a i s finančním

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_06_Kosmas Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

České církevní instituce v Římě

České církevní instituce v Římě České církevní instituce v Římě Český hospic, česká kolej pro bohoslovce zvaná Bohemicum resp. Nepomucenum, exilové vydavatelství Křesťanská akademie a poutní dům Velehrad to jsou čtyři nejvýznamnější

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 1. ZÁŘÍ 1863 V Praze zahájena diecézní synoda, první od roku 1605 (ukončena 3. 9.). 1993 Biskupské gymnasium v Bohosudově opět zahájilo svou činnost,

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Pavel Ambros Cyrilometodějské teologická fakulty UP v Olomouc, Univerzitní 22, 771 11 Olomouc (pavel.ambros@upol.cz) Mezinárodní rozvoj

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 1 Velkomoravská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Velká Morava první státní útvar na našem území existuje okolo

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

7. Příloha 7.2. Obrazová část

7. Příloha 7.2. Obrazová část 7. Příloha 7.2. Obrazová část 1/ MITRA pro opata želivského kláštera Sychravu, 1876 archiv Paramentického ústavu Křesťanské akademie 2/ KASULE návrh František Sequens, 1877 pro arciděkanský chrám v Plzni

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Autor: Karolína Hradská

Autor: Karolína Hradská Autor: Karolína Hradská Obecné informace Narození: 14. května 1316 Úmrtí: 29. listopadu 1378 (62 let) Pochován: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha Rodokmen Lucemburků Karel IV. Karel IV. z Votivního

Více

Vybudování Poutní cesty růžence jako výraz obnovy poutního místa Velehrad

Vybudování Poutní cesty růžence jako výraz obnovy poutního místa Velehrad Vybudování Poutní cesty růžence jako výraz obnovy poutního místa Velehrad Dne 13. června byla požehnána Poutní cesta růžence, která spojuje Staré Město u Uherského Hradiště (někdejší velkomoravský Veligrad)

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica 1556-2006 Více než připomínkou 450. výročí příchodu jezuitského řádu do Čech je dvousvazková publikace Bohemia Jesuitica

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE Slatinská farnost existovala od založení vsi přibližně od počátku 13. století, avšak jména farářů se nedochovala nebo nebyla uváděna. Fara je poprvé zmiňována

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

(1) Za národní kulturní památky se prohlašují tyto nemovité kulturní památky:

(1) Za národní kulturní památky se prohlašují tyto nemovité kulturní památky: 50 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. února 2010 o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky 1 Prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky (1) Za národní kulturní

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností císaře římského a českého

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného.

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Dochované základy kostela na Vrchu sv. Klimenta u Osvětiman. Jednoduchá úprava pro poutní mše

Více

3. KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V ČESKÉ REPUBLICE 2

3. KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V ČESKÉ REPUBLICE 2 KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Jabok 2007 3. KŘESŤANSKÉ CÍRKVE V ČESKÉ REPUBLICE 2 CÍRKEV Slovo ekklésia (řec.) = shromáždění: původně v politickém smyslu, první křesťané ho používali pro vlastní

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 1. října 1586 Papež Sixtu V. bulou Esti pro debito povyšuje Bratrstvo Jana z Boha na náboženský Řád Milosrdných bratří sv.jana z Boha. 1901 Zemřel

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 1. duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 1. SRPEN 1993 Kostel sv. Jiří v Přimdě na Tachovsku znovu slavnostně vysvěcen od pražského pomocného biskupa Františka Lobkowicze. 2. SRPEN 1893 Zemřel

Více

Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty či pohřby se vykonávaly v Pustiměři,

Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty či pohřby se vykonávaly v Pustiměři, Historie podivické farnosti sv. Cyrila a Metoděje, Apoštolů Slovanů a Spolupatronů Evropy Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 1. ČERVENEC 1914 Narozen Mons. Mgr. Josef Olejník, katolický kněz, hudební skladatel a pedagog, sbormistr. V letech 1939 až 1945 vystudoval gregoriánský

Více

C Í R K E V Ř Í M S K O K A T O L I C K Á

C Í R K E V Ř Í M S K O K A T O L I C K Á C Í R K E V Ř Í M S K O K A T O L I C K Á IČ: 73 63 28 48 sídlo: 160 00 Praha 6 Dejvice, Thákurova 676/3 zapsaná v Rejstříku registrovaných církví a náboženských společností vedeném Ministerstvem kultury

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

Mons. Jan Vokál jmenovaný 25. biskup královéhradecký

Mons. Jan Vokál jmenovaný 25. biskup královéhradecký Mons. Jan Vokál jmenovaný 25. biskup královéhradecký Habemus episcopum! Mons. Jan Vokál jmenován 25. biskupem královéhradeckým (Hradec Králové, 3. března 2011) Jeho Svatost papež Benedikt XVI. dnes jmenoval

Více

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114 Obsah Ú v o d... 11 1 Křesťanské církve jako součást občanské sp o le čn o sti...15 1.1 Církve a společnost... 15 1.1.1 Náboženská a církevní příslušnost obyvatel Č R...16 1.1.2 Specifika českého ateismu...18

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze I. Základní ustanovení a) Diecézní liturgická komise (dále jen Liturgická komise ) je poradním orgánem biskupa ve věcech a záležitostech týkajících se

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde Fotogalerie 27. března - 16. dubna 2018 Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka 23.-24. listopadu 2017 Mezinárodní konference Žena vysvěcená Foto: Miroslava Čejková, Libor Švajcr

Více

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTV Í KOSTELN Í VYD ŘÍ 1997 Karmelitánské nakladatelství,

Více

Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku Historie pravoslaví na našem území

Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku Historie pravoslaví na našem území Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku je autokefální, tzn. zcela samostatnou církví, nezávislou na pravoslavných církvích v jiných zemích.

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

Pražský hrad Svatovítská katedrála

Pražský hrad Svatovítská katedrála Víš, jak se správně katedrála od roku 1997 jmenuje? Vymaž ve větě všechna modrá a oranžová písmena a získáš správný název katedrály KKDIASETFSEEWDKRRFÁOULAE SDV. VOÍWTBA, VDÁJCMLXAWVTTA A VQOGJZTCFĚXCSDHSA

Více