V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:"

Transkript

1 KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak používáte uživatelské rozhraní ZoomTextu a systémovou ikonu. Jak využijete podpory ZoomTextu při přihlašování do Windows Vista. Jak při práci se ZoomTextem získáte potřebnou nápovědu. Se znalostmi získanými v této kapitole program spustíte a začnete používat, nicméně seznamte se prosím též s dalšími kapitolami, kde najdete úplný návod k programu.

2 14 Instalace a deinstalace programu ZoomText Instalace programu ZoomText 9.1 je velmi jednoduchá. Instalační CD ZoomTextu obsahuje mluvící instalační program se zvětšenými dialogy, které Vás instalací vedou. Můžete volit ze dvou metod instalace: Automatická a Vlastní. Automatická instalace instaluje ZoomText v nejobvyklejším nastavení (je uvedené v tabulce níže). Při instalaci projdete menším počtem dialogů a instalace je rychlejší. Vlastní instalace umožňuje vlastní volbu všech nastavení instalace. Následující tabulka popisuje volby nastavení aplikované při automatické instalaci.

3 Kapitola 2 Začínáme 15 Nastavení instalace Při automatické instalaci se nastaví volba Složka programu C:\Program Files\ZoomText 9.1 Umístit ikonu ZoomTextu na plochu Windows * Ano Spouštět ZoomText automaticky startu systému * po Ne Hlasové syntetizéry ** ZoomText čistě anglická verze: Instalují se všechny anglické hlasové syntetizéry. ZoomText mezinárodní verze: Instaluje se syntéza TruVoice English a všechny syntetizéry dostupné pro zvolený jazyk. * Toto nastavení lze po instalaci kdykoli změnit. Volbu najdete v dialogu Program. Dialog otevřete z hlavního menu z nabídky Nastavení volbou Program... ** Hlasové syntetizéry volíte jen při instalaci programu ZoomText Zvětšovač/Odečítač.

4 16 Jak instalujete ZoomText 1. Vypněte antivirové programy a zavřete všechny ostatní aplikace. 2. Vložte instalační CD ZoomTextu do mechaniky. Instalační program Setup se spustí automaticky. V průběhu instalace se řiďte pokyny na obrazovce. 3. Proveďte instalaci podle pokynů na obrazovce. Pokud se instalace Setup nespustí automaticky 1. Odklepněte tlačítko Start ve Windows a zvolte Spustit Projděte obsah instalačního CD. 3. Zvolte program Setup na CD a odklepněte Otevřít. 4. Odklepněte OK v dialogu Spustit.

5 Kapitola 2 Začínáme 17 Stažení programových komponent Pokud jste stahovali program ZoomText 9.1 z internetové stránky Ai Squared, nemusíte mít všechny volitelné programové komponenty. Tyto komponenty zahrnují hlasové syntetizéry a lokalizaci produktu (cizojazyčné verze ZoomTextu). Komponenty si můžete kdykoli stáhnout. Pozn.: Výběr komponent ke stažení závisí na typu instalovaného ZoomTextu a na operačním systému. Jak programové komponenty stáhnete V menu ZoomTextu Nápověda zvolíte Stáhni programové komponenty... Prohlížeč se připojí na příslušnou internetovou stránku programových komponent ZoomTextu. Uvidíte seznam dostupných komponent spolu s pokyny pro stahování a instalaci.

6 18 Automatická aktualizace ZoomText 9.1 nabízí automatické prověření verze a její aktualizaci po internetu. Tato služba udržuje Vaši instalaci ZoomTextu stále aktuální s posledními opravami a vylepšeními. Služba funguje takto... Po každém spuštění ZoomTextu se pomocník s aktualizací podívá, zda jste připojeni k internetu. Pokud ano, rychle prověří, zda provozujete poslední verzi. Je-li dostupná aktualizace, pomocník se dotáže, zda chcete aktualizaci stáhnout. Odklepnutím tlačítka ʹAnoʹ se aktualizace automaticky stáhne a instaluje. Pozn.: Pro tuto funkci potřebujete internetové připojení. Pomocník s aktualizací ZoomTextu

7 Kapitola 2 Začínáme 19 Pokud správce systému nebo vy sami nechcete, aby se po každém spuštění ZoomTextu prověřovala možnost aktualizace, můžete funkci automatické aktualizace vypnout následujícím postupem: Jak automatickou aktualizaci vypnete 1. V menu Nastavení zvolíte Program Zrušíte zaškrtnutí Hledej aktualizace při každém spuštění ZoomTetxu. 3. Odklepnete OK. Vedle automatické aktualizace můžete možnost aktualizace ručně. Jak ručně prověříte možnost aktualizace kdykoli prověřit Z nabídky Windows Start zvolíte Programy ZoomText 9.1 Prověřit aktualizace. Objeví se pomocník, který Vás celým postupem provede.

8 20 Start programu ZoomText 9.1 Po instalaci spustíte program ZoomText následujícím postupem. Na ploše Windows klepněte na ikonu ZoomText 9.1. V menu Start ve Windows zvolte Programy ZoomText 9.1 ZoomText 9.1. Pozn.: Systém můžete konfigurovat tak, aby se ZoomText spustil automaticky po startu počítače. Tuto volbu zadáte buď v průběhu instalace, nebo ji můžete nastavit v dialogu Možnosti v kartě Program. Podrobněji viz ʺMožnosti programuʺ v kapitole 5. Po spuštění ZoomText změní obrazovku počítače - uvidíte zvětšenou část normální obrazovky. Při pohybu myší, psaní nebo navádění aplikace zvětšený pohled roluje automaticky tak, abyste aktivní oblast stále viděli. Pokud jste instalovali ZoomText Zvětšovač/Odečítač, bude program hlasem doprovázet veškeré činnosti při práci s dokumenty a aplikacemi. Všechny Windows aplikace přitom pod spuštěným ZoomTextem pracují normálně.

9 Kapitola 2 Začínáme 21 Aktivace ZoomTextu 9.1 ZoomText 9.1 obsahuje technologii aktivace produktu navrženou tak, aby vyloučila neautorizované používání programu a přitom nezatěžovala oprávněné uživatele. Aktivace produktu je jednoduchý, jasný a anonymní proces, který je po internetu hotový během několika sekund. Po instalaci ZoomTextu máte 60 dní na aktivaci produktu. Do aktivace budete ZoomText provozovat jako zkušební verzi (trial). Produkt můžete aktivovat hned nebo kdykoli v průběhu 60-denní zkušební lhůty. Ve zkušební lhůtě jsou všechny funkce programu dostupné, takže program můžete plně používat. Po uplynutí zkušební lhůty ZoomText nespustíte, dokud jej neaktivujete.

10 22 Příprava na aktivaci ZoomTextu Pro aktivaci programu potřebujete sériové číslo Vašeho ZoomTextu 9.1, které dostanete při nákupu produktu. Pokud jste zakoupili aktualizaci programu a předchozí verze ZoomTextu už není v systému instalována, budete ještě potřebovat sériové číslo této předchozí verze ZoomTextu (verze 9.0 nebo dřívější). Potřebná sériová čísla najdete v balení produktu tak, jak je popsáno dále. Kde najdete sériové číslo ZoomTextu Na obalu instalačního CD ZoomTextu Na registrační kartě produktu Na krabici ZoomTextu v krabicovém balení Vz adu na uživatelské příručce Pozn.: Pokud jste ZoomText 9.1 zakoupili v internetovém obchodě Ai Squared, dostanete sériové číslo produktu v potvrzujícím u.

11 Kapitola 2 Začínáme 23 Aktivace produktu Po každém spuštění ZoomTextu se během 60-denní zkušební lhůty objeví pomocník s aktivací. Pomocník nabídne výběr z následujících možností: Možnost 1: Mám sériové číslo a aktivovat chci ZoomText Zvolte tuto možnost, jestliže jste již ZoomText zakoupili a jste připraveni program aktivovat. Pomocník Vás provede celým aktivačním procesem. Možnost 2: Chci koupit ZoomText Zvolte tuto možnost, jste-li připraveni k nákupu produktu. Pomocník zobrazí informaci, jak ZoomText koupíte. Možnost 3: Chci vyzkoušet ZoomText Zvolte tuto možnost, pokud chcete ZoomText provozovat ve zkušebním režimu. Ve zkušebním režimu můžete ZoomText používat 60 dní. Po uplynutí 60-denní zkušební lhůty ZoomText nespustíte, dokud jej neaktivujete.

12 24 Pomocník s aktivací úvodní dialog Pokud se rozhodnete pro aktivaci ZoomTextu, budete vyzváni k zadání sériového čísla produktu. Po zadání sériového čísla je způsob aktivace určen tím, zda máte či nemáte internetové připojení.

13 Kapitola 2 Začínáme 25 Jestliže jste připojeni k internetu, systém automaticky odešle sériové číslo a systémový kód aktivačnímu serveru Ai Squared k validaci. Váš systém pak zpátky obdrží aktivační kód, který aktivuje uživatelskou licenci ZoomTextu. Celý proces proběhne v několika sekundách. Jestliže nejste připojeni k internetu, pomocník zobrazí Vaše sériové číslo a systémový kód spolu s pokyny, jak aktivační kód získáte ruční aktivací. Aktivační kód získáte z aktivační stránky Ai Squared (pomocí jiného počítače připojeného k internetu) nebo kontaktujte svého prodejce či oddělení podpory Ai Squared. Telefonická pomoc Ai Squared s aktivací je k dispozici v pondělí až pátek od 9 do 17 hodin východního času. V severní Americe volejte bezplatně (866) Mimo severní Ameriku volejte (802)

14 26 Aktivujete instalaci Zvětšovače/Odečítače sériovým číslem Zvětšovače Jesliže jste instalovali verzi ZoomText Zvětšovač/Odečítač a pak ji aktivujete pomocí sériového čísla Zvětšovače, instalace se změní na produkt ZoomText Zvětšovač - tj. všechny funkce odečítání obrazovky se vypnou. Funkce odečítání obrazovky obnovíte, když zakoupíte sériové číslo verze Zvětšovač/Odečítač a produkt znovu aktivujete. Aktivujete ZoomText na více než jednom počítači S jedno-uživatelskou licencí smíte ZoomText instalovat a aktivovat až na třech počítačích (v souladu s licenčním ujednáním k programu ZoomText). Mnohonásobná aktivace vychází vstříc uživatelům, kteří používají více než jeden počítač, např. počítač doma, počítač v zaměstnání a přenosný laptop. ZoomText může být zároveň instalovaný až na třech počítačích, avšak používání takové kolektivní instalace je omezeno na jednoho uživatele v každém daném okamžiku. Pozn.: Více-uživatelská licence ZoomTextu dovoluje jen jednu aktivaci na licencovaného uživatele.

15 Kapitola 2 Začínáme 27 Přenos licence k programu ZoomText Když chcete přenést program ZoomText na jiný počítač nebo potřebujete přeformátovat pevný disk stávajícího počítače, je důležité, abyste nejprve přenesli licenci k programu zpět na aktivační server ZoomTextu. Tento přenos zachová Vaši licenci, takže ji můžete použít k aktivaci nové instalace ZoomTextu. Licenci k programu ZoomText přenesete z menu Nápověda Přenes licenci k programu... Tím spustíte pomocníka s aktivací, který Vás povede celým procesem převodu licence. Výsledkem bude deaktivovaný ZoomText na Vašem stávajícím počítači s tím, že jej můžete znovu aktivovat na jiném počítači.

16 28 Časté dotazy k aktivaci produktu Co je aktivace? Aktivace produktu je anti-pirátská technologie zajišťující, že produkt je oprávněně používán. Jak aktivace funguje? Proces aktivace ověřuje legitimitu sériového čísla a to, že číslo nebylo aktivováno na více počítačích, než dovoluje licenční ujednání k programu ZoomText. Co se stane, když program neaktivuji? Když program neaktivujete do 60 dnů (od instalace), ZoomText přestane fungovat a nespustíte jej, dokud program neaktivujete. Co mám dělat, když se aktivace nezdaří? Aktivace selže jen za vyjímečných okolností. Opakovanou aktivací většinou dokážete ZoomText aktivovat stejně rychle a snadno, jako by to byla aktivace první. Jestliže selže pokus o opakovanou aktivaci, kontaktujte prodejce nebo Ai Squared s žádostí o pomoc. Co mám dělat, když potřebuju přeformátovat nebo inovovat svůj počítač? Když potřebujete přeformátovat pevný disk nebo aktualizovat operační systém Windows, měli byste nejprve přenést licenci k programu ZoomText zpátky na aktivační server ZoomTextu. Viz ʺPřenos licence k programu ZoomTextʺ v předchozí části. Pozn.: Při instalaci opravných balíčků a záplat Windows nemusíte licenci přenášet.

17 Kapitola 2 Začínáme 29 Co mám dělat, když chci přenést ZoomText na jiný počítač? Když chcete přenést program ZoomText na jiný počítač, je důležité, abyste nejprve přenesli licenci k programu ZoomText zpátky na aktivační server ZoomTextu. Tím si zachováte programovou licenci a můžete ji později použít k aktivaci nové instalace ZoomTextu. Viz ʺPřenos licence k programu ZoomTextʺ v předchozí části.

18 30 Registrace ZoomTextu 9.1 Chcete-li ZoomText plně využívat a chránit si poskytnutou licenci k používání, doporučuje dodavatel AiSquared, abyste si ZoomText co nejdříve po instalaci registrovali. Registrací získáte nárok na technickou podporu, levné aktualizace a zvýšenou podporu přinášející úspory. Budete také em dostávat zpravodaje AiSquared, v němž najdete informace o nových produktech, speciálních nabídkách a užitečné tipy a triky pro práci se ZoomTextem. Osobní informace, které při registraci poskytnete, jsou pokládany za přísně důvěrné. AiSquared neposkytuje ani nesdílí tyto informace s jinými organizacemi, takže se nemusíte obávat jejích zneužití třetí osobou. ZoomText můžete registrovat třemi způsoby:

19 Kapitola 2 Začínáme 31 Registrace ZoomTextu po internetu (doporučujeme) Registrace po internetu je rychlá a snadná. Jenom si na stránce AiSquared vytvoříte svůj zákaznický účet, k účtu se přihlásíte a zvolíte Registrovat produkt. K zákaznickému účtu máte přístup 24 hodin denně a kdykoli můžete své údaje aktualizovat, prohlížet své objednávky nebo získat sériové číslo registrovaného produktu. Toho s výhodou využijete, pokud potřebujete produkt aktivovat a jeho sériové číslo nemáte po ruce. Registrační proces po internetu spustíte některým z následujících kroků: V pomocníku s aktivací ZoomTextu zvolíte odkaz Registrovat po internetu hned (v závěrečném dialogu pomocníka). V menu k nápovědě ZoomTextu zvolíte Registrovat ZoomText V internetovém prohlížeči zadejte adresu Registrace poštou V každém balení ZoomTextu najdete registrační kartu se zvětšeným tiskem. Jenom kartu vyplníte a odešlete poštou. Registrace po telefonu Registrovat po telefonu můžete v pracovní dny pondělí až pátek, od 9 do 17:00 hod. východního času. Ze severní Ameriky na čísle 1 (800) Odjinud na čísle ++1 (802)

20 32 Uživatelské rozhraní ZoomTextu Po spuštění programu se na obrazovce objeví uživatelské rozhraní ZoomTextu. Toto okno obsahuje veškeré ovládání programu. Všechna nastavení ZoomTextu jsou přístupná prostřednictvím standardních menu nebo pomocí snadno použitelných nástrojů. Každá lišta nástrojů představuje sadu tlačítek s rychlým přístupem k nejdůležitějším a často používaným nastavením programu. Každé tlačítko na liště se snadno identifikuje podle nápovědné ikony a popisku. Příbuzná tlačítka jsou seskupena pospolu a nad epsána odklepnutelným odkazem, jímž otevřete přiřazený dialog (kromě nadpisu Vyhledávání). Pozn.: Funkce zvětšování a odečítání jsou seskupeny do oddělených kart a dialogů. Funkce odečítání obrazovky jsou přístupné pouze ve verzi ZoomText Zvětšovač/Odečítač.

21 Kapitola 2 Začínáme 33 Tlačítko ZoomTextu Aktivuje či deaktivuje program ZoomText. Deaktivováním programu jen vypnete všechny funkce zvětšování a odečítání, aniž program ukončíte. Karta Zvětšovače Zobrazuje nástroje ZoomTextu ovládající zvětšování obrazovky. Karta Odečítače Zobrazuje nástroje ZoomTextu ovládající odečítání obrazovky. Nástroj Nápověda Poskytne nápovědu k odklepnuté položce v rozhraní. Stavová lišta Zobrazuje jméno aktivní aplikace a informuje, kdy lze použít AppReader a DocReader (ʺČtečkyʺ), oblasti čtení (ʺOblastiʺ) a nastavení aplikací (ʺNastavení apl.ʺ). Tlačítko minimalizace Schová uživatelské rozhraní ZoomTextu.

22 34 Minimalizace uživatelského rozhraní Uživatelské rozhraní ZoomTextu můžete minimalizovat (skrýt) nebo obnovit (učinit viditelným), aniž ovlivníte práci programu. Jak minimalizujete ZoomText Proveďte jeden z následujících kroků: V titulním pruhu ZoomTextu odklepnete tlačítko Minimalizace. Pokud je uživatelské rozhraní ZoomTextu aktivní, stiskněte ESC. Jak obnovíte ZoomText Proveďte jeden z následujících kroků: Klepněte na tlačítku ZoomText 9.1 v liště úloh. Stiskněte rychlou kombinaci uživatelského rozhraní: CTRL + SHIFT + U. Pozn.: Je-li uživatelské rozhraní ZoomTetxu otevřené a jen překryté okny jiných aplikací, pak obnovením rozhraní ZoomTextu jej zviditelníte (přivedete navrch nad ostatní okna).

23 Kapitola 2 Začínáme 35 Aktivace a deaktivace programu ZoomText ZoomText můžete kdykoli vypnout a zapnout, aniž přitom program ukončujete. Ve vypnutém stavu ZoomText vrátí obrazovku počítače do normálního (nezvětšeného) vzhledu a zastaví veškerý hlasový výstup. Jak aktivujete ZoomText V uživatelském rozhraní ZoomTextu klepněte na tlačítku ZoomText. Kl.komb. : ALT + INSERT Jak deaktivujete ZoomText V uživatelském rozhraní ZoomTextu klepněte na tlačítku ZoomText. Kl.komb.: ALT + DELETE

24 36 Ikona v systémové liště Po spuštění ZoomTextu se objeví jeho ikona v systémové liště (vedle hodin). Odklepnutím ikony rozvinete menu s přístupem k důležitým nastavením ZoomTextu. Levým odklepnutím máte přístup k: Aktivaci a deaktivaci ZoomTextu Úpravě velikosti zvětšení Spouštění AppReaderu a DocReaderu (pouze v ZoomTextu Zvětšovač/Odečítač) Menu po levém klepnutí Pravým odklepnutím máte přístup k: Obnovení a minimalizaci ZoomTextu Ukončení programu ZoomText Menu po pravém klepnutí

25 Kapitola 2 Začínáme 37 Nástroje ovládané z klávesnice Nástroji Uprav, Zmraz, ŘekniTo můžete klepnout a táhnout tak, abyste vybrali oblast obrazovky přiřazenou příslušné funkci. Nástroje jsou snadno ovladatelné myší, nicméně je můžete ovládat též z klávesnice pomocí příkazů, které akce myši simulují. Po aktivaci nástroje ZoomTextu můžete nástroj ovládat příkazy z klávesnice podle následující tabulky. Akce myši Pohyb ukazatelem Levé klepnutí Pravé klepnutí Příkaz z klávesnice šipka NAHORU, DOLŮ, LEVÁ, PRAVÁ ENTER ESC Pravé táhnutí objektem SHIFT + PRAVÁ šipka Levé táhnutí objektem Táhnutí objektem nahoru Táhnutí objektem dolů SHIFT + LEVÁ šipka SHIFT + šipka NAHORU SHIFT + šipka DOLŮ

26 38 Ukončení programu ZoomText Program ZoomText můžete kdykoli ukončit. Po ukončení programu se obrazovka vrátí do normálního (nezvětšeného) stavu a hlasový výstup se vypne. Jak ukončíte ZoomText Proveďte jeden z následujích kroků: V menu Soubor zvolíte Konec. V titulním pruhu ZoomTextu odklepnete tlačítko Zavři.

27 Kapitola 2 Začínáme 39 Odinstalování ZoomTextu Jestliže nechcete ZoomText ve svém počítači nadále provozovat, můžete jej kdykoli odinstalovat. Odinstalováním ZoomTextu vymažete všechny jeho programové soubory a vrátíte systém do stavu před instalací ZoomTextu. Před deinstalací byste si měli uvědomit důsledky: následující Pokud provozujete ZoomText v rámci 60-denní zkušební lhůty, ztratíte odinstalováním všechny zbývající zkušební dny. Novou instalací ZoomTextu zkušební dny neobnovíte. Pokud provozujete aktivovaný ZoomText, musíte před jeho odinstalováním přenést licenci k programu zpět na aktivační server ZoomTextu. Tím si zachováte licenci k programu, kterou můžete později použít k aktivaci ZoomTextu na jiném systému. Podrobněji v odstavci ʺPřenos licence k programu ZoomTextʺ v této kapitole. Jak ZoomText odinstalujete 1. V menu Windows Start zvolíte Programy ZoomText 9.1 Odinstaluj ZoomText Dále se řídíte pokyny na obrazovce. Spustí se program pro deinstalaci ZoomTextu.

28 40 Podpora přihlašování do Windows Vista ZoomText nabízí podstatnou podporu s využitím funkcí zvětšování a mluvení při přihlašování do systému Windows Vista. Lze zvětšovat (až 36x), invertovat barvy na obrazovce a zapnout odečítání obrazovky, takže každý ovládací prvek při pohybu po přihlašovacím dialogu uslyšíte. Pozn.: Při zvětšování není na přihlašovací obrazovce Windows Vista k dispozici funkce xfontu ZoomTextu, kvalita zvětšeného textu bude tedy horší. ZoomText také při mluvení používá implicitní hlasovou syntézu konfigurovanou ve Windows. Nástrojová lišta ZoomTextu pro podporu přihlašování Když zapnete podporu přihlašování ZoomTextu, zobrazí se automaticky nástrojová lišta ZoomTextu pro přihlášení vždy, když se ukáže přihlašovací obrazovka Windows Vista. Nástrojová lišta pro přihlášení obsahuje ovládací prvky pro vypnutí, zapnutí a nastavení zvětšování a mluvení. Nástrojová lišta ZoomTextu pro přihlášení

29 Kapitola 2 Začínáme 41 Tlačítko ZoomTextu Zapnete nebo vypnete ZoomText. Když je ZoomText vypnutý (není aktivní), jsou všechny funkce zvětšování a mluvení vypnuté, program však běží. Rychlé kombinace: Zapnout ZoomText: ALT + INSERT Vypnout ZoomText: ALT + DELETE Zvětšení Nastavíte velikost zvětšení od 1x do 36x. Rychlé kombinace: Zvětšit: ALT + NUMPAD PLUS Zmenšit: ALT + NUMPAD MINUS Inverze Zapnete nebo vypnete inverzi barev. Rychlá kombinace: CTRL + SHIFT + C Řeč Zapnete nebo vypnete hlasový výstup. Rychlá kombinace: ALT + SHIFT + S Pozn.: Při každém přihlášení do systému Windows Vista pomocí podpory přihlašování ZoomTextu, se automaticky ukládají zvolená nastavení podpory přihlašování a zavedou se při následující přihlašovací proceduře.

30 42 Zapnutí a vypnutí podpory přihlašování ZoomTextu Podporu přihlašování ZoomTextu zapnete a vypnete v dialogu Možnosti programu. Když je podpora zapnutá, je dostupná všem uživatelům na přihlašovací obrazovce Windows Vista. Jak zapnete podporu přihlašování ZoomTextu 1. V menu Nastavení zvolíte Program... Zobrazí se dialog Možnosti s otevřenou kartou Program. 2. Ujistěte se, že políčko Zapnout podporu přihlašování ZoomTextu do Windows Vista je zaškrtnuté. Pozn.: Chcete-li upravovat tuto volbu, musíte být přihlášeni s administrátorskými právy. Jinak je volba nepřístupná (pole je zašedlé). 3. Odklepnete tlačítko OK.

31 Kapitola 2 Začínáme 43 Ovládání uživatelského účtu ve Windows Vista Jednou z nových důležitých funkcí zabezpečení ve Windows Vista je funkce Ovládání uživatelského účtu, zkráceně UAC. UAC má zabránit nepřátelským programům v poškozování souborů, změně konfigurací systému i v odesílání důvěrných údajů ze systému. UAC plní tuto úlohu tak, že nutí všechny aplikace běžet jako standardní uživatel i v případě, že jste přihlášeni s administrátorskými právy. Když potom spustíte program, který vyžaduje administrátorské oprávnění, zobrazí UAC výzvu s žádostí o povolení. Proto mnoho normálních procesů při běhu programu bude generovat UAC výzvu, např. při obecných úlohách jako je změna času nebo instalace ovladače k tiskárně. UAC výzva se také objeví vždy, když budete upravovat nebo používat následující funkce ZoomTextu, které jsou jinak pro systém zcela bezpečné: Spustíte pomocníka s aktivací Spustíte pomocníka s aktualizací ZoomTextu Přenášíte licenci k programu ZoomText Stahujete a instalujete programové komponenty Použijete jisté příkazy pro opravy (v dialogu Podpora) Měníte nastavení v možnostech programu nebo uživatelského rozhraní ZoomTextu

32 44 Více informací o funkci Ovládání uživatelského účtu se dozvíte v nápovědě k systému Windows Vista. S případnými dotazy ohledně UAC výzvy generované ZoomTextem se prosím obraťte na oddělení AiSquared pro podporu produktu.

33 Kapitola 2 Začínáme 45 Nápověda ZoomText nabízí následujcí dokumentaci a nástroje, které pomáhají při výuce a práci s programem: Uživatelská příručka programu ZoomText 9.1 Obsahuje úplný popis všech vlastností a příkazů programu ZoomText 9.1. Stručný průvodce programem ZoomText 9.1 Poskytuje stručný a názorný návod k používání základních funkcí programu ZoomText. Interaktivní nápověda k programu ZoomText 9.1 Obsahuje úplný popis programu ZoomText 9.1 v rozsahu Uživatelské příručky, uzpůsobený pro interaktivní nápovědu. Celá nápověda je přístupná přímo z uživatelského rozhraní a nápovědu k jednotlivým pojmům pak vyhledáváte na kartách Obsah, Rejstřík, Najít. Nástroj Napověz Rozvine popis k odklepnuté položce v liště nástrojů ZoomTextu. Nástroj nápovědy Co to je? Rozvine popis k odklepnuté položce v dialogu ZoomTextu.

34 46 Jak pracujete s interaktivní nápovědou 1. V menu Nápověda zvolíte Nápověda k ZoomTextu. 2. V okně Nápověda odklepnete jednu z karet: Obsah Dostanete nápovědu k tématu vybranému z obsahu. Rejstřík Dostanete nápovědu k pojmu vybranému z rejstříku. Vyhledej Dostanete nápovědu k tématu vyhledanému podle zadaného slova nebo fráze. Pozn.: V každém dialogu ZoomTextu najdete tlačítko Nápověda, po jehož odklepnutí se zobrazí kontextová nápověda k dialogu. Jak použijete nástroj Napověz 1. V uživatelském rozhraní ZoomTextu zvolíte nástroj Napověz. Nástroj Napověz se aktivuje. 2. Ukazatel přesunete nad položku lišty nástrojů. 3. Klepnutím rozvinete popis k položce. 4. Nástroj Nápověda deaktivujete pravým klepnutím nebo stiskem ESC.

35 Kapitola 2 Začínáme 47 Jak pracujete s nástrojem nápovědy Co to je? 1. V kterémkoli dialogu ZoomTextu zvolíte nástroj nápovědy Co to je? (umístěný v titulním pruhu). Nástroj Napověz se aktivuje. 2. Ukazatel přesunete nad položku dialogu. 3. Odklepnutím zobrazíte stručný popis k položce.

36 48

ZoomText 10.1. Stručný průvodce. verze

ZoomText 10.1. Stručný průvodce. verze ZoomText Stručný průvodce verze 10.1 Obsah Vítejte v aplikaci ZoomText 10.1... 2 Požadavky na systém... 3 Instalace programu... 4 Začínáme... 5 Aktivace programu... 6 Podpora dotykových obrazovek... 8

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek k uživatelské příručce Autorská práva ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Všechna práva vyhrazena. ZoomText Magnifier/Reader Copyright

Více

Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku. O tomto průvodcia

Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku. O tomto průvodcia Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku O tomto průvodcia Vítejte v programu ZoomText Express ZoomText Express je dostupný a snadno použitelný zvětšovací počítačový program.

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Napájení. Uživatelská příručka

Napájení. Uživatelská příručka Napájení Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth je ochranná

Více

Řízení spotřeby Uživatelská příručka

Řízení spotřeby Uživatelská příručka Řízení spotřeby Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...6 Provedení

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone IP002 Sweex USB Internet Phone Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet. Pro dosažení bezchybné

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 ALVA - řada BC6 Stručný průvodce Verze 4 UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 Optelec 2993 LT Barendrecht Nizozemsko Telefon: +31 (0)88 6783 444. Fax +31 (0)88

Více

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006 Napájení Číslo dokumentu: 396855-221 B ezen 2006 V této příručce je popsán způsob napájení počítače. Obsah 1 Umíst ní ovládacích prvk a indikátor napájení 2 Zdroje napájení Připojení adaptéru střídavého

Více

Øízení spotøeby. Uživatelská příručka

Øízení spotøeby. Uživatelská příručka Øízení spotøeby Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky spoleènosti Microsoft Corporation

Více

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...7 Provedení

Více

Řízení spotřeby Uživatelská příručka

Řízení spotřeby Uživatelská příručka Řízení spotřeby Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

ENA 50-60 Příloha. Návod k instalaci a obsluze. Flamco www.flamcogroup.com

ENA 50-60 Příloha. Návod k instalaci a obsluze. Flamco www.flamcogroup.com ENA 50-60 Příloha a obsluze Flamco www.flamcogroup.com Obsah Strana 1. Uvedení do provozu 3 1.1. Uvedení do provozu ENA 50/60 3 1.2. Parametry pro uvedení do provozu 3 2. Položky menu Hardware a Parametry

Více

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Druhé vydání (leden 2007) Copyright Lenovo 2005, 2007. Portions Copyright International Business Machines Corporation

Více

Přídavný modul čtečky ClearReader +

Přídavný modul čtečky ClearReader + Přídavný modul čtečky ClearReader + Uživatelská příručka OPN: CR-MAG-FP Verze 2.1 2013 Optelec, Nizozemsko; (T) 2014 Spektra, ČR Všechna práva vyhrazena Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht Nizozemsko

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 Stručný průvodce instalací Hauppauge Computer Works, Ltd Bank Chambers 6-10 Borough High Street London SE1 9QQ tel: (+44) 0207 378 1997 fax:

Více

Řízení spotřeby Uživatelská příručka

Řízení spotřeby Uživatelská příručka Řízení spotřeby Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O 2 mobilnímu POS terminálu je majetkem společnosti O2 Czech Republic a.s., poskytnuta a určena pouze

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití ČERNÁ SKŘÍŇKA Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití Návod na použití záznamníku teploty COMET ZT, ZT1ext Přístroj je určen pro měření a záznam teploty vzduchu, příp. teploty z externí sondy s odporovým

Více

Technologie počítačových sítí 5. cvičení

Technologie počítačových sítí 5. cvičení Technologie počítačových sítí 5. cvičení Obsah jedenáctého cvičení Active Directory Active Directory Rekonfigurace síťového rozhraní pro použití v nadřazené doméně - Vyvolání panelu Síťové připojení -

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod www.terra.cz info@terra.cz NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod Návod pro NET Client verze 5.3 Revize

Více

Řízení spotřeby Uživatelská příručka

Řízení spotřeby Uživatelská příručka Řízení spotřeby Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná ve Spojených státech.

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger

Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Automatický přenos dat z terminálů BM-Finger Tento program při normálním používání docházky nepotřebujete. V docházce se v menu Firma / Terminály BM-Finger nastavuje automatické stahování dat v položce

Více

ESET NOD32 Antivirus 4 pro Linux Desktop. Stručná příručka

ESET NOD32 Antivirus 4 pro Linux Desktop. Stručná příručka ESET NOD32 Antivirus 4 pro Linux Desktop Stručná příručka ESET NOD32 Antivirus 4 poskytuje špičkovou ochranu vašeho počítače před počítačovými hrozbami. Produkt využívá skenovací jádro ThreatSense, které

Více

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Česky Tento symbol označuje, že tento výrobek je třeba zlikvidovat jako tříděný odpad. Pro uživatele v evropských zemích platí následující zásady: Tento výrobek

Více

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA Uživatelský manuál Verze 1.6.12-1- 2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA LuxRiot je softwarový balík, určený pro sledování a ukládání dat z kamer. Umožňuje přijímat data z IP kamer a video serverů

Více

Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g

Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g KAPITOLA 2 Instalujeme a zakládáme databázi Oracle Database 11g Protože se instalace systému Oracle s každou novou verzí zjednodušuje, stojí uživatel před pokušením otevřít krabici s médii a ihned začít

Více

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení.

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Stručný návod Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili

Více

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení zařízení Sweex Wireless Internet Phone. S tímto internetovým telefonem si můžete rychle a snadno začít povídat

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 Návod na instalaci Fuksa Ladislav Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 223 010 785, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

HP Backup and Recovery Manager

HP Backup and Recovery Manager HP Backup and Recovery Manager Příručka uživatele Verze 1.0 Obsah Úvod Instalace Postup při instalaci Jazyková podpora HP Backup and Recovery Manager Připomínky Naplánované zálohy Co je možné naplánovat?

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

Systém KobaSpeech 2 stáhnete z internetové stránky http://www.kobaspeech.com

Systém KobaSpeech 2 stáhnete z internetové stránky http://www.kobaspeech.com KobaSpeech 2 Má-li počítač sloužit jako hlasový výstup, potřebujete program typu Zoomtext Zvětšovač/Odečítač (zvětšování s hlasovou podporou), LunarPlus (zvětšování s hlasovou podporou) apod. Tyto programy

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Začínáme s TREO 600. Strana 1. Strana 2 CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Začínáme s TREO 600. Strana 1. Strana 2 CO BUDETE POTŘEBOVAT: Strana 1 Začínáme s TREO 600 Strana 2 CO BUDETE POTŘEBOVAT: Tak, jak budete procházet instrukcemi v této příručce, budete potřebovat všechny předměty, které byly součástí balení Trea a také následující:

Více

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory!

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory! Aktualizace map přístrojů ZENEC Pro aktualizaci map na přístroje ZENEC budeme potřebovat na PC s přístupem k rychlému internetu, nainstalovaný naviextras Toolbox, který je ke stažení na adrese: https://www.naviextras.com/shop/portal/downloads

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener)

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) MODEL AR-M56 AR-M6 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) ÚVOD PŘED POUŽITÍM FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU POUŽITÍ FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU ODSTRAŇOVÁNÍ POTÍŽÍ DODÁNÍ METADAT SPECIFIKACE

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více

Česky. Funkce kamery VideoCAM GF112. Instalace kamery VideoCAM GF112. 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna

Česky. Funkce kamery VideoCAM GF112. Instalace kamery VideoCAM GF112. 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna Funkce kamery VideoCAM GF112 1 Tlačítko pro fotografování 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna Instalace kamery VideoCAM GF112 1. Nejdříve nainstalujte ovladač a potom k portu USB připojte zařízení VideoCAM

Více

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu 4 Kontrola pravopisných chyb Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu Microsoft Word 2010 Rychle hotovo! Kontrola pravopisu Kontrola pravopisu. Dokument byste

Více

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi Začínáme Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili a

Více

Uživatelská příručka. BlackBerry 8700 Smartphone

Uživatelská příručka. BlackBerry 8700 Smartphone Uživatelská příručka BlackBerry 8700 Smartphone SWD-280428-0212105034-010 Obsah Základní informace o řadě BlackBerry...9 Přepínání aplikací...9 Přiřazení aplikace tlačítku Komfort...9 Nastavení informací

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone with Display. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet.

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 12 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17

Úvod...15. Používané konvence... 16. 1. Seznámení s Outlookem...17 Obsah Úvod...15 Používané konvence... 16 1. Seznámení s Outlookem...17 1.1 Novinky verze 2003... 17 1.1.1 Navigační podokno...17 1.1.2 Nabídka Přejít...17 1.1.3 Podokno pro čtení...18 1.1.4 Rozložení seznamu

Více

Představení notebooku Uživatelská příručka

Představení notebooku Uživatelská příručka Představení notebooku Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Uživatelský manuál pro požární poplachové ústředny řady KFP-AF

Uživatelský manuál pro požární poplachové ústředny řady KFP-AF Uživatelský manuál pro požární poplachové ústředny řady KFP-AF P/N 501-405120-2-20 REV 2.0 ISS 31MAY11 Copyright Obchodní známky a patenty Výrobce Verze Certifikace Směrnice Evropské unie Kontaktní informace

Více

350 Series. Řešení problémů s instalací

350 Series. Řešení problémů s instalací 350 Series Řešení problémů s instalací Květen 2006 www.lexmark.com Lexmark a Lexmark se znakem diamantu jsou ochranné známky společnosti Lexmark International, Inc., registrované ve Spojených státech a

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!!

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky programu POSKA!!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky verze POS 1.00.44 k 2.2.2014 Pro prodejnu 530 ve Velkém Meziříčí je možné zakládat pohyby, které

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000

Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000 " Uživatelský manuál Připojení systému A3600 k aplikaci DDS2000 Aplikace :! Přenos a archivace dat naměřených systémem A3600 z COMPACT FLASH karty! Formátování nebo mazání dat z COMPACT FLASH karty! Tvorba

Více

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme Verze 1.0 12/09 Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 2009 Xerox Corporation. Všechna práva vyhrazena. Nepublikovaná práva jsou vyhrazena v rámci autorských práv platných v USA. Obsah této

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Model R502 Multifunctional Broadband Router

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Model R502 Multifunctional Broadband Router UŽIVATELSKÝ MANUÁL Model R502 Multifunctional Broadband Router UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Důležité informace 3 Obsah balení 3 Přehled indikace LED diod na předním panelu zařízení 3 Popis portů na zadním

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 3650 přes IrDA pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modemu (GPRS)

Návod pro připojení telefonu Nokia 3650 přes IrDA pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modemu (GPRS) Návod pro připojení telefonu Nokia 3650 přes IrDA pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modemu (GPRS) Důležité: Nejdříve se musí nainstalovat software. Nepoužívejte komunikaci přes IrDA port

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu Uživatelský manuál pro program DPH_ZMENA Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu UNICODE SYSTEMS s.r.o. Prosinec 2012 verze dokumentu: Manual DPH 2012 Verze

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

Kompletní průvodce programem. Google Earth 5

Kompletní průvodce programem. Google Earth 5 Svět podle Google Earth 5 Google Earth už dávno není jen nástroj pro zobrazení snímků zemského povrchu. S jeho prostřednictvím se sice můžete toulat světem i vesmírem, nebo nakouknout do hlubin oceánu,

Více

Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál. www.o2menu.cz

Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál. www.o2menu.cz Rychlý průvodce aplikací Osobní webový portál www.o2menu.cz Obsah: Úvod... 3 1. Přihlášení... 3 2. Změna hesla... 3 3. Hlavní stránka aplikace základní popis... 4 4. Použití interaktivní nápovědy... 4

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 9210i přes infračervený port pro Windows 2000 /XP instalace programu PC Suite a modemu - HSCSD

Návod pro připojení telefonu Nokia 9210i přes infračervený port pro Windows 2000 /XP instalace programu PC Suite a modemu - HSCSD Návod pro připojení telefonu Nokia 9210i přes infračervený port pro Windows 2000 /XP instalace programu PC Suite a modemu - HSCSD Nepřipojujte telefon k počítači, budete k tomu vyzváni později 1. Instalace

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012 Pro DataPage+ 2012 Poslední aktualizace: 29.srpna 2012 Obsah Instalace nezbytných komponentů... 1 Přehled... 1 Krok 1: Spusťte soubor setup.exe a otevřete Průvodce... 1 Krok 2: Odsouhlasení licenčních

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Nastavení operačního systému Windows 7 Váš počítač Dell obsahuje předinstalovaný operační systém Microsoft Windows 7, pokud jste jej vybrali již během objednání.

Více

Uživatelská příručka - diagnostický systém

Uživatelská příručka - diagnostický systém Uživatelská příručka - diagnostický systém v 2.6.9 Autodiagnostika ROBEKO www.autodiagnostika-obd.cz Obsah: 1. Úvod : 1.1 Spuštění programu...4 1.2 Základní obrazovka...4 2. Základní funkce : 2.1 Navázání

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216) UŽIVATELSKÝ MANUÁL Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216) OBSAH Předmluva Před použitím systému 1. PŘÍSTUP KE SLUŽBĚ ORANGE PLUS: ZÁKAZNICKÁ LINKA 2. POSTUP V PŘÍPADĚ ODCIZENÍ VOZIDLA

Více

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ CZ OBSAH PŘEHLED ZAŘÍZENÍ PŘEHLED O TÉTO PŘÍRUČCE... str. 02 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... str. 02 PŘED PRVNÍM POUŽITÍM... str. 02 SYSTÉM ZENEC 5 6 7 PŘEHLED ZAŘÍZENÍ SYSTÉM

Více