10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás."

Transkript

1 10 Kyu 1. Skládání karate gi ( kimono ) 2. Zavázání obi ( opasek ). 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás.. 4. Základní postoje : Fudo Dachi - stojíme na šířku ramen, chodidla jsou vytočena prsty ven. Váha těla je rozložena v poměru 50% a 50% na obě chodidla. Yoi Dachi stejně jako u Fudo Dachi stojíme na šířku ramen, chodidla jsou ale rovnoběžně. Váha těla je rozložena v poměru 50% a 50% na obě chodidla. Zenkutsu Dachi : Z Yoi Dachi zakročme přímo pravou nohou vzad, tak aby chodidla byla zhruba na šířku ramen a délka postoje dvou násobek ramen. 70% váhy je na přední 30% na zadní. Zadní noha je napnuta, chodidlo vytočené pod úhlem 45. Přední chodidlo směřuje dopředu, koleno je pokrčené tak, že je nad nártem. ( povely: Hidari ZK Yoi, kamaete ) a) Zenkutsu Dachi Ido-geiko (chůze, ruce v Chudan kamae ) b) Zenkutsu Dachi Mawatte (otočení o 180 ) c) Zenkutsu Dachi Naore ( návrat zpět do původního postoje, povely: Yame, Naore, Yasume) Údery rukou : Oi Tsuki - Jodan,Chudan,Gedan Morote Tsuki - Jodan,Chudan,Gedan (Morote dvojí ) Kryty,Bloky : Seiken Jodan Uke (blok na horní pásmo) Seiken Mae Gedan Barai (blok na spodní pásmo) Hiza Ganmen Geri ( kop kolenem na tvář ) Kin Geri ( kop do rozkroku ) ( haisoku - nárt chodidla )

2 9 Kyu Postoje : Sanchin Dachi Z Yoi Dachi vykročíme vpřed pravou nohou po oblouku kolem levé nohy. Chodidla jsou zhruba na šířku ramen. Prsty zadní nohy jsou v jedné rovině s patou přední nohy. 50% váhy je na přední a 50% na zadní noze. Kolena jsou obě pokrčena směrem k sobě. Záda jsou vzpřímena, zadek stažený, hýžďové svaly napnuté. Chodidla jsou vtočena pod úhlem 45 k sobě. ( povely: Migi SaD Yoi, kamaete ) a) Sanchin Dachi Ido Geiko (chůze v postoji, ruce Morote Chudan Uchi Uke ) b) Sanchin Dachi Mawate (obrat o 180 ) c) Sanchin Dachi Naore ( návrat zpět do původního postoje) Kokutsu Dachi Z Yoi Dachi vykročíme přímo vpřed levou nohou. Chodidla jsou zhruba na délku 3 stopy od paty zadní nohy, šířka postoje je 5 cm. Prsty přední nohy ukazují vpřed, pata je zvednuta ne výše než 5 cm. Zadní chodidlo je vytočené pod úhlem % váhy je na přední a 70% na zadní noze. Kolena jsou obě pokrčena. Záda jsou vzpřímena, zadek zatažený. ( povely: Hidari KK Yoi, kamaete ) Musubi Dachi a) Kokutsu Dachi Ido Geiko (chůze v postoji, ruce Morote Chudan kamae ) b) Kokutsu Dachi Mawatte c) Kokutsu Dachi Naore Údery rukou : Seiken Ago Uchi Seiken Gyaku Tsuki (zadní ruka v postoji Zenkutsu Dachi ) Kryty,bloky : Seiken Chudan Uchi Uke Seiken Chudan Soto Uke Mae Geri Chudan Chusoku (chusoku bříško pod prsty chodidla) Katy : Taikyoku Sono Ichi ( údery Chudan ) Taikyoku Sono Ni ( dery Jodan ) Dýchání : Nogare Omote & Ura ( Nogare Omote, Nogare Ura ) Sanbon Kumite: Řízené Kumite ( pohyb je v ZK, cvičí se tři různé útoky, pslední s Kiai a tři různé bloky, protiútok Gyaku Tsuki s Kiai )

3 8 Kyu Postoje : Kiba Dachi Kiba Dachi ( 90º ) - z Yoi Dachi ustoupíme vzad. V postoji jsou chodila rovnoběžně na šířku dvou násobku ramen. Kolena pokrčíme, záda držíme rovně. Váha je rozdělena v poměru 50% a 50% na obě chodidla. a) Dachi Ido Geiko - při chůzi střídáme překládání nohou, jednou ji dáme před chodidlo, po druhé za chodidlo. b) Kiba Dachi Mawatte - nejprve otočíme hlavu a pak provedeme Gedan Barai do nového směru. Nohy zůstávají na místě. c) Kiba Dachi Naore Kiba Dachi ( Yon Ju Go 45º ) a) Dachi Ido Geiko b) Kiba Dachi Mawatte c) Kiba Dachi Naore Údery : Shita Tsuki Jun Tsuki- Jodan,Chudan,Gedan Tate Tsuki- Jodan,Chudan,Gedan Kryty,bloky : Seiken Morote Chudan Uchi Uke - na konci bloku boky a ramena směřují opět dopředu Seiken Chudan Uchi Uke/Gedan Barai Mae Geri Jodan Chusoku Ago Mae Geri - rozdíl mezi Ago Mae Geri a Jodan Mae Geri je ten, že u Ago Mae Geri se soustředíme na bradu, tím kop nejde dopředu ale spíš nahoru. Taikyoku Sono San ( Taikyoku Sono Ichi, Ni, San ) Kumite: Yakusoku Ippon Kumite - Je to dopředu domluvené kumite. Cvičí se v Kamae. Útočník řekne název útoku. Když obránce odpoví OSU zaútočí. Obránce kryje a provádí protiútok libovolnou technikou.

4 7 Kyu Postoj : Neko Ashi Dachi - Používá se ve smyslu přechodného postoje, mezi změnami postojů nebo postojem a kopem. Oproti KOKUTSU DACHI má délku jen jedné stopy, na zadní noze je 90% a na přední 10% hmotnosti těla. a) Neko Ashi Ido-geiko b) Neko Ashi Mawatte c) Neko Ashi Naore Tyto cviky jsou stejné jako při Kokutsu Dachi Údery : Tettsui Komekami Uchi (úder tettsui na spánek) Tettsui Oroshi Ganmen Uchi (úder shora na kořen nosu) Tettsui Hizo Uchi (úder na ledvinu) Tettsui Yoko Uchi (úder do strany) Jodan (nápřah od ucha ) Chudan (nápřah pod paždí) Gedan (nápřah překřížené ruce před očima, pěst končí otočena prsty dozadu ) Bloky : Seiken Mawashi Gedan Barai Shuto Mawashi Uke Mae Chusoku Keage Teisoku Mawashi Soto Keage Haisoku Mawashi Uchi Keage Sokuto Yoko Keage Poznámka: když používáme kopy Keage vždy kopejme co nejvýše a mějme natažené nohy. Nohu nenechme padat ale stáhneme ji zpět. Pinan Sono Ichi Technika dýchání: Ibuki Sankai - zhluboka se nadechneme se nosem do Hara. Otevřeme ústa a špičku jazyka položíme za spodní zuby. Vydechujeme ústy, na konci výdechu ještě vytlačíme zbytek vzduchu stlačením břicha. Kumite : Jiyu Kumite

5 6 Kyu Postoj : Tsuru Ashi Dachi - ( postoj na jedné noze ) také jako nápřah na Yoko Geri. Chodidlo zvednuté nohy je v poloze Sokuto, blízko kolena ale nedotýká se. 100% váhy je na stojné noze. Údery : Uraken Shomen ( Ganmen ) Uchi (v před na kořen nosu) Uraken Sayu Ganmen Uchi (do strany) Uraken Hizo Uchi (na chudan,do strany) Uraken Mawashi Uchi (obloukem na temeno hlavy) Poznámka: U každého úderu Uraken je úderovou plochou kloub ukazováku a prostředníku. Uraken (pozor na uvolněnost zápěstí,při konci techniky) Nihon Nukite ( prsty ruky rozevřeny mezi prostředníčkem a prsteníčkem, úder do očí, dlaň je otočena k zemi, ruka v hikite je otevřena ) Yohon Nukite Jodan ( na krk, dlaň směřuje dolů) Yohon Nukite Chudan ( na solar, dlaň do strany ) Kryty : Seiken Juji Uke Jodan, Gedan ( blok ruce se kříží, pěst zavřená ) Poznámka: Cvičí se v ZK a začínáme z Hikite. Kopy: Kansetsu Geri ( kop na koleno ) Chudan Yoko Geri ( kop na břicho) Gedan Mawashi Geri Pinan Sono Ni Kumite : Jiyu Kumite ( v kumite již musí být vidět zkušenost )

6 5 Kyu Postoje : Moro Ashi Dachi - Délka je jedna stopa, tj. pada přední chodidla je na úrovni prstů zadního chodidla. Chodidla jsou rovnoběžně na šířku boků, kolena jsou mírně ohnuta. Hmotnost na těla je rozdělena v poměru 50%-50%. a) Moro Ashi Dachi Ido geiko jsou dva způsoby. 1. přední nohou uděláme krátký skok a dotáhneme zadní nohu, tak aby chodidla byly ve správné poloze. 2. zadní nohou provedeme celý krok ( krátkym skokem ) a dotáhneme zadní nohu do správné polohy. b) Moro Ashi Dachi Mawatte c) Moro Ashi Dachi Naore Údery : Shotei Uchi úder otevřenou dlaní Jodan,Chudan,Gedan údery cvičíme po stejné dráze jako Seiken Tsuki a) Shotei Uchi Jodan prsty jsou otočené nahoru b) Shotei Uchi Chudan - prsty jsou otočené do strany c) Shotei Uchi Gedan - prsty jsou otočené dole Jodan Hiji (Ate) Uchi (úder loktem) oblouk jako mawashi Kryty : Shotei Uke (blok otevřenou dlaní) Jodan,Chudan,Gedan a) Shotei Uke Jodan pohyb směřuje šikmo nahoru z Hikite, prsty jsou otočené do strany b) Shotei Uke Chudan - pohyb je po oblouku z Hikite, prsty jsou otočené nahoru c) Shotei Uke Gedan - pohyb směřuje šikmo dolu z Hikite, prsty jsou otočené do strany Chudan Mawashi Geri může se kopat s Haisoku nebo Chusoku Ushiro Geri kopající plocha je Kakato Kumite : Pinan Sono San Jiyu Kumite již by jsi měl mít za sebou tři roky tréninku a měl mít zažitý svůj styl.

7 4 Kyu Postoje : Heisoku Dachi chodidla jsou u sebe prsty a pata se dotýkají. Váha těla je rozdělena na 50% a 50%. Heiko Dachi - chodidla jsou rovnoběžně, šířka postoje je o něco menší než šířka ramen. Váha těla je rozdělena na 50% a 50%. Uchi Hachi Ji Dachi z Yoi Dachi se zvedneme na prsty a vytočíme paty ven. Prsty směřují k sobě. Váha těla je rozdělena na 50% a 50%. Údery,Seky : Shuto Sakotsu Uchi (sek na klíční kost) Shuto Yoko Ganmen Uchi (sek na spánek) dlaň je v zápěstí ohnuta vodorovně Shuto Uchi Komi (sek do předu na solar) Shuto Hizo Uchi (sek na ledvinu) Shuto Jodan Uchi Uchi (sek na krk,přes ruku) Kryty : Shuto Jodan Uke Shuto Chudan Soto Uke Shuto Chudan Uchi Uke Shuto Mae Gedan Barai Poznámka: Všechny tyto kryty se vykonávají jako základní kryty se Seiken jen se používá Shuto, v hikite je otevřená dlaň Shuto Jodan Uchi Uke na konci pohybu zalomíme zápěstí ven k zachycení končetiny soupeře Mawashi Uke Poznámka: Na konci krytu je horní dlaň v poloze Shotei Uke Jodan, dolní v poloze Shotei Uke Gedan Jodan Yoko Geri Jodan Mawashi Geri kope se s Haisoku nebo Chusoku Jodan Ushiro Geri Sanchin & Sokugi Taikyoku Sono Ichi, Ni, San Kumite : Jiyu Kumite ( ve Švédsku žáci absolvují 5 dvou minutových zápasů, v Maďarsku 15 zápasů po 1,5 minutě )

8 3 Kyu Postoj : Kake Dachi - tento postoj slouží k zabrzdění rychlého bočního skoku. Jedno chodidlo je celou plochou na zemi a nese 70% váhy, kým druhé zkřížené vzadu prsty brzdí bočný pohyb, opírá se o bříško chodidla a nese 30% váhy těla. a) Kake Dachi Ido-geiko přeneseme 100% váhy na odlehčenou nohu a druhou nohou vykročíme bočně. Dokročíme zadní nohou křížně zezadu. b) Kake Dachi Mawatte otočíme hlavu o 180, provedeme krok opačným směrem s odlehčenou nohou a dokročíme zadní nohou křížně zezadu. c) Kake Dachi Naore zadní chodidlo přiložíme k přední a vykročíme do boku do Fudo Dachi Údery : Chudan Hiji (Ate) Uchi (loket na chudan,) oblouk ze strany Age Hiji (Ate) Uchi (oblouk ze spoda) a) Jodan Age Hiji (Ate) Uchi b) Chudan Age Hiji (Ate) Uchi Ushiro Hiji (Ate) Uchi (loket do zadu) Oroshi Hiji (Ate) Uchi (ze shora dolů), nápřah za hlavou, pěst končí ve výši brady Kryty : Shuto Juji Uke ( blok ruce křížem, otevřené dlaňe ) a) Shuto Juji Uke Jodan b) Shuto Juji Uke Gedan Poznámka: Oba kryty začínáme z Hikite Mae Kakato Geri a) Mae Kakato Geri Jodan b) Mae Kakato Geri Chudan c) Mae Kakato Geri Gedan Pinan Sono Yon Kumite : Jiyu Kumite ( ve Švédsku žáci absolvují 10 dvou minutových zápasů, v Maďarsku 20 zápasů po 1,5 minutě )

9 2 Kyu Údery : Hiraken Tsuki (sevřené konečky prstů), Hikite to samé a) Hiraken Tsuki Jodan dlaň směřuje dole b) Hiraken Tsuki Chudan palec směřuje nahoru Hiraken Oroshi Uchi (nápřah jako u soto a sek po oblouku šikmo dopředu a mírně dolu od ramene ) Haishu Uchi ( úderová plocha je hřbet ruky ) a) Haishu Uchi Jodan nápřah je od ucha b) Haishu Uchi Chudan nápřah je z podpaží Hiraken Mawashi Uchi sek vedeme z Hikite po oblouku na hlavu Age Jodan Tsuki (zvedák) nejčastěji se cvičí v Kiba Dachi Koken Uchi - ( seky se vedou po oblouku ), ruce v Hikite jsou také v Koken a) Koken Jodan Uchi - sek do výše tváře, prsty jsou otočeny ven b) Koken Chudan Uchi sek do výše Chudan, prsty jsou jako u Jodan c) Koken Gedan Uchi sek do výše genitálii, prsty jsou otočeny k tělu Kryty: Koken Uke - ( kryty se vedou po oblouku ), ruce v Hikite jsou také v Koken a) Koken Jodan Uke kryt blokuje pohybem nahoru do výše očí, prsty jsou otočeny dolu b) Koken Chudan Uke kryt se vede po oblouku, je podobný jako sek Koken Chudan Uchi ale ruka končí až na úrovni protilehlého boku. c) Koken Gedan Uke kryt je stejný jako Koken Chudan Uke, jen se vede do výše Gedan Kop : Tobi Mae geri ( Mae Geri ve výskoku ) Tobi Nidan Geri kopeme obouma nohama ve výskoku Pinan Sono Go Gekisai Dai (mistrovská kata,začíná Musubi Dachi Mokuso,Yoi Ibuki) Kumite : Jiyu Kumite ( ve Švédsku žáci absolvují 15 dvou minutových zápasů, v Maďarsku 25 zápasů po 1,5 minutě )

10 1 Kyu Údery : Ryuto Ken Tsuki ( úder sevřenou pěstí se středními články prstů, mawashi z Hikite ) a) Ryuto Ken Tsuki Jodan b) Ryuto Ken Tsuki Chudan Naka Yubi Ippon Ken Tsuki ( úder středním kloubem prostředníku ) a) Naka Yubi Ippon Ken Tsuki Jodan je stejný jako Seiken Jodan Tsuki b) Naka Yubi Ippon Ken Tsuki Chudan úder se vede po oblouku, mawashi nebo se může i přímo jako Seiken Chudan Tate Tsuki.) Oya Yubi Ken Uchi - sek druhým kloubem palce, palec se opírá o ukazovák a) Oya Yubi Ken Uchi Jodan - sek mawashi z boku na hlavu, dlaň dolu b) Oya Yubi Ken Uchi Chudan sek stejný jako Jodan jen ve výši Chudan c) Oya Yubi Ken Uchi Gedan - ze zdola nahoru, dlaň dovnitř Hitosashi Yubi Ippon Ken Tsuki - úder druhým kloubem ukazováčku, opírá se o palec a) Hitosashi Yubi Ippon Ken Tsuki Jodan b) Hitosashi Yubi Ippon Ken Tsuki Chudan Poznámka: Oba údery se cvičí jako Seiken Tate Tsuki Jodan, Chudan Kryty : Kake Uke hákový kryt, obě ruce opíši oblouk. Přední ruka končí ve výši hlavy, zadní u solaru Chudan Haito Uchi Uke Jodan Uchi Haisoku Geri Oroshi Uchi Kakato Geri Oroshi Soto Kakato Geri Tobi Yoko Geri ( Yoko Geri ve výskoku ) Yantsu & Tsuki No Kata Kumite : Jiyu Kumite ( ve Švédsku žáci absolvují 20 dvou minutových zápasů, v Maďarsku 30 zápasů po 1,5 minutě )

11 SHODAN DAN ( první Dan jde získat po 6. letech cvičení kyokushin karate ) Údery: Morote Haito Uchi sek s Haito, ruce v Hikite jsou otevřené a) Morote Haito Uchi Jodan ruce jsou na konci seku překřížené ve výši očí b) Morote Haito Uchi Chudan stejné jako Jodan jen ve výši Chudan Haito Uchi - sek Haito po oblouku, mawashi a) Haito Uchi Jodan b) Haito Uchi Chudan c) Haito Uchi Gedan (ze spoda) Kryty : Kryty nohou-příklady: 1. Chudan Mae Kakato Geri 2. Sune Uke kryt holení přední ( zadní ) nohy 3. Chudan Mae Geri Morote Kake Uke a) Morote Kake Uke Jodan nápřah je u ucha s dlaní otočenou k hlavě b) Morote Kake Uke Chudan nápřah je u bicepsu s dlaní nahoru Osae Uke když používáme tuto techniku stlačme ruku soustředěně a s citem Morote Haito Uchi Uke výše nápřahu je stejný jako u Morote Kake Uke Chudan, ale dlaň je otočena dolu, kryt končí ve výši ramene Kake Geri může se cvičit v Kiba Dachi ( Kake = hák ) a) Kake Geri ( Kakato) Jodan kop je obloukový b) Kake Geri ( Kakato ) Chudan Ushiro Mawashi Geri Jodan,Chudan,Gedan Tensho, Saiha & Ura Taikyoku Sono Ichi, Ni, San Jiyu Kumite: ( ve Švédsku žáci absolvují 30 dvou minutových zápasů, v Maďarsku 30 zápasů po 1,5 minutě ) Ren Raku : Gohon Geri ( Jodan Mawashi Geri Ushiro Mawashi Geri Jodan Mae geri Mawashi Geri Jodan Ushiro Mawashi Geri )

KYOKUSHINKAIKAN HONBU

KYOKUSHINKAIKAN HONBU Mezinárodní organizace karate Duben 2011 Mezinárodní organizace karate KYOKUSHINKAIKAN HONBU IKO Kyokushinkaikan OBSAH Část 1. Oranžový pás stránka číslo 3 Modrý pás stránka číslo 4 Žlutý pás stránka číslo

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN VYSVĚTLIVKY : Hd Heiko-dachi Zk Zenkutsu-dachi Kk Kokutsu-dachi Ki Kiba-dachi Nd Neko-ashi-dachi Fd Fudo-dachi Sg Sagi-ashi-dachi Jodan horní pásmo Chudan střední

Více

ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN. Zkušební řád 9 1 kyu

ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN. Zkušební řád 9 1 kyu ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN Zkušební řád 9 1 kyu 9 KYU BÍLÉ OBI 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Oi-Tsuki, Mawate 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Gedan-Barai,Mawate 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Age-Uke,

Více

GOJU-RYU KARATE. 8. kyu (BÍLÝ PÁS)

GOJU-RYU KARATE. 8. kyu (BÍLÝ PÁS) GOJU-RYU KARATE 8. kyu (BÍLÝ PÁS) 1. HD seiken tsuki 2. HD age, soto, yoko a gedan uke 3. HD shomen, yokomen uraken uchi 4. HD hiza geri 5. HD mae geri 6. SHD harai otoshi uke 1. SD ayumi ashi oi tsuki

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV KYU

ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV KYU ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV 9. 1. KYU 1 9. kyu bílý pás ZNALOSTNÍ ČÁST Cvičenec předvede na vyzvání vybranou úderovou plochu, postoj, pokyn či číslovku. 1. Úderové plochy: seiken, koshi

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC. Verze a

ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC. Verze a ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC Verze 2010-12- 10- a SKIF 9. KYU červený pás 1. chudan jun zuki 3. chudan soto uke 4. jodan age uke 5. shuto uke 6. mae

Více

KARATE DO GOJU RYU. Zkušební řád 8. KYU

KARATE DO GOJU RYU. Zkušební řád 8. KYU Zkušební řád KARATE DO GOJU RYU 8. KYU 1. HD seiken tsuki 2. HD age, soto, yoko a gedan uke 3. HD shomen, yokomen uraken uchi 4. HD hiza geri 5. HD mae geri 6. SHD harai otoshi uke Technická část zkušebního

Více

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí, vyžadovaných na jednotlivé STV Kyu a DAN. Zkušební komisař je oprávněn prověřit cvičence nejen z vědomostí vyžadovaných

Více

SHOTOKAN KUMITE. Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate

SHOTOKAN KUMITE. Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate Pomůcka pro přípravu kumite na STV (Stupně technické vyspělosti) Shotokan Karate SHOTOKAN KUMITE SHOTOKAN KARATE ZKUŠEBNÍ

Více

Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec

Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec 1.4.2012 VSK Slávia TU Liberec, oddíl karate Martin Rethy Obsah 8. kyu - bílý pás...3 7. kyu - žlutý pás...4 6. kyu - zelený pás...5 5. kyu - fialový pás...6

Více

Směrnice. Trenérsko metodické komise. Platnost od

Směrnice. Trenérsko metodické komise. Platnost od Směrnice Trenérsko metodické komise 2012 Platnost od 2012 TECHNICKA C A ST (04/2012) ZKUS EBNI HO R A DU Článek I. Průběh zkoušky STV Kyu a DAN Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí, vyžadovaných

Více

Směrnice. Trenérsko metodické komise. Platnost od

Směrnice. Trenérsko metodické komise. Platnost od Směrnice Trenérsko metodické komise 2012 Platnost od 6. 2012 TECHNICKA C A ST (04/2012) ZKUS EBNI HO R A DU Článek I. Průběh zkoušky STV Kyu a DAN Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí,

Více

SHOTOKAN KARATE. 8. kyu (hači-kju) - bílý pás. Technické požadavky na stupně kyu a DAN

SHOTOKAN KARATE. 8. kyu (hači-kju) - bílý pás. Technické požadavky na stupně kyu a DAN SHOTOKAN KARATE Technické požadavky na stupně kyu a DAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = zůstává postoj (postavení chodidel) - = změna

Více

Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN

Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN ZK zenkucu-dači KI kiba-dači KK kokucu-dači v vpřed z vzad s stranou / zůstává postoj (postavení chodidel) - změna postoje 1. skupina: 8. - 7.kyu

Více

Technické požadavky na stupně kyu a DAN

Technické požadavky na stupně kyu a DAN Technické požadavky na stupně kyu a DAN STYL SHOTOKAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = zůstává postoj (postavení chodidel) - = změna

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD. Příručka pro trenéry. zkušební komisaře. JKA KARATE Česká republika

ZKUŠEBNÍ ŘÁD. Příručka pro trenéry. zkušební komisaře. JKA KARATE Česká republika ZKUŠEBNÍ ŘÁD Příručka pro trenéry a zkušební komisaře JKA KARATE Česká republika Patnost od 13. 2. 2014-1 - Předmluva ke zkušebnímu řádu. l) Základní teoretické znalosti: Členové JKA Karate ČR by měli

Více

PŘEHLED POUŽÍVANÝCH JAPONSKÝCH POJMŮ V KARATE A JEJICH VÝZNAM

PŘEHLED POUŽÍVANÝCH JAPONSKÝCH POJMŮ V KARATE A JEJICH VÝZNAM Rozdělení tréninku karate: Kihon...Základní škola Kumite...Cvičení s partnerem Kata...Forma předvádění stínového boje Kata Bunkai...Reálná demonstrace významu KATA pohybů s jedním, nebo více partnery Hajime!...Začněte

Více

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE-DO

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE-DO Zkušební řád SHOTOKAN KARATE-DO Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí, vyžadovaných na jednotlivé STV kyu a DAN. Zkušební komisař je oprávněn prověřit cvičence nejen z vědomostí vyžadovaných

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE. Zkušební řád Trenérsko-metodické komise. P l a t n o s t o d

ČESKÝ SVAZ KARATE. Zkušební řád Trenérsko-metodické komise. P l a t n o s t o d ČESKÝ SVAZ KARATE Zkušební řád Trenérsko-metodické komise 2017 P l a t n o s t o d 1 0. 4. 2 0 1 7 TECHNICKÁ USTANOVENÍ ( 0 1 / 2 0 1 7 ) V Š E O B E C N Á Č Á S T A. Technická část zkušebního řádu určuje

Více

ČLENĚNÍ TECHNIK KARATE

ČLENĚNÍ TECHNIK KARATE ČLENĚNÍ TECHNIK KARATE Základní techniky TRADIČNÍHO KARATE vznikly na Okinawě (Japonská država) ve formě KATA nebo kombinací obranných a útočných pohybů. Technické uspořádání může být popsáno následovně.

Více

Zkouškový řád.

Zkouškový řád. Zkouškový řád Stupně technické vyspělosti (STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností v bojovém umění Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

Zkouškový řád

Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělosti (STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností v bojovém umění Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

Technické požadavky na stupně kyu a DAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / =

Technické požadavky na stupně kyu a DAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = Technické požadavky na stupně kyu a DAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = zůstává postoj (postavení chodidel) - = změna postoje 5. KYU

Více

VŠEOBECNÁ ČÁST ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU

VŠEOBECNÁ ČÁST ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU 9.11.2007 Směrnice Trenérsko metodické komise ČSKe 01 / 2008 VŠEOBECNÁ ČÁST ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU STUPNĚ TECHNICKÉ VYSPĚLOSTI Strana 1 (celkem 8) 9.11.2007 Článek I. Stupeň technické vyspělosti A. Obecná charakteristika

Více

Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10

Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10 Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10 age brada arigato děkuji ashi noha budo cesta válečníka chudan střední část těla DAN mistrovský stupeň do cesta ve filozof.

Více

Zkouškový řád

Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělost (dále jen STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností cvičence Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

Z k u š e b n í ř á d

Z k u š e b n í ř á d JIU JITSU HANBO JITSU Z k u š e b n í ř á d Datum vydání 08/2015 Revize č: 9 Zkušební řád slouží k optimálnímu zvládnutí jednotlivých technik, k systematickému rozvoji fyzických a duševních schopností

Více

www.jujitsuostrava.cz Zkouškový řád

www.jujitsuostrava.cz Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělost (dále jen STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností cvičence Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

Následující tabulka ukazuje jakých standardů musí. být dosaženo na zkoušky na jednotlivé stupně

Následující tabulka ukazuje jakých standardů musí. být dosaženo na zkoušky na jednotlivé stupně 5.kyu Ukemi pády vpřed do kotoulu, pády vzad, pády do strany, pády vpřed do kolíbky AIKIDO KLUB PRAHA Hanmi (postoje) Standard 5kyu 4kyu 3Kyu 2Kyu 1Kyu Dan Aihanmi, gyakuhanmi, Hitoemi 1 zná a dodržuje

Více

Dodatek ke zkušebnímu řádu JKA Karate Česká republika

Dodatek ke zkušebnímu řádu JKA Karate Česká republika Dodatek ke zkušebnímu řádu JKA Karate Česká republika Přehled používaných japonských pojmů a jejich význam: 1) Rozdělení tréninku Karate JKA: Kata Kihon Kumite FORMA technik stínového boje proti fiktivním

Více

Krajský svaz karate Vysočina, z.s. KSKV. P la tn o s t o d

Krajský svaz karate Vysočina, z.s. KSKV. P la tn o s t o d Krajský svaz karate Vysočina, z.s. Soutěžní pravidla poháru talentů KSKV 017 P la tn o s t o d 1. 9. 017 ČLÁNEK I. ZÁKLADNÍ POJMY Soutěž dle systému eliminace včetně plné repasáže, systém soutěží karate

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu Inovace a individualizace výuky Číslo materiálu Název školy Autor BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD ZKOUŠEK NA VYŠŠÍ KYU

ZKUŠEBNÍ ŘÁD ZKOUŠEK NA VYŠŠÍ KYU ZKUŠEBNÍ ŘÁD ZKOUŠEK NA VYŠŠÍ KYU Zkušební řády stylu SHOTOKAN : 8.kyu-bílý pás 5x (poslední s KIAI) 1. Zk v: -obrat s gedan barai 2. Zk v: Gyaku-cuki (čudan) 3. Zk z: Age-uke 4. Zk v: Uči-uke 5. Zk z:

Více

松濤館空手道隼道場. SHOTOKAN KARATE-DO SOKOL Slaný. Vánoční turnaj

松濤館空手道隼道場. SHOTOKAN KARATE-DO SOKOL Slaný. Vánoční turnaj 松濤館空手道隼道場 SHOTOKAN KARATE-DO SOKOL Slaný Vánoční turnaj Datum konání: Sobota 19.12.2015 Místo konání: Pořadatel: Podmínky účasti: Přihlášky: Startovné: Rozhodčí: Sokolovna Slaný, Třebízského 625 (zobrazit

Více

9. kyu 100,- Kč 8-6. kyu 150,- Kč 5-4. kyu 200,- Kč 3-1. kyu 250,- Kč

9. kyu 100,- Kč 8-6. kyu 150,- Kč 5-4. kyu 200,- Kč 3-1. kyu 250,- Kč ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ KYU (PÁSKY) 9. kyu ( bílé pásky) - seminář není povinný, zkoušky nejsou veřejné - určuje trenér 8. kyu ( žluté pásky) - 7. kyu ( oranžové pásky) - semináře jsou povinné i pro

Více

SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ. V závorce za názvem je uvedena správná výslovnost. VŠEOBECNÉ VÝRAZY BU - válka, boj, válečný, bojový.

SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ. V závorce za názvem je uvedena správná výslovnost. VŠEOBECNÉ VÝRAZY BU - válka, boj, válečný, bojový. SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ V závorce za názvem je uvedena správná výslovnost. VŠEOBECNÉ VÝRAZY BU - válka, boj, válečný, bojový. BUSHI - (buši) válečník, bojovník, původní výraz pro příslušníka japonské

Více

Sportovní hala Třebeš (malá hala), Na Potoce 691, Hradec Králové. SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF CZ

Sportovní hala Třebeš (malá hala), Na Potoce 691, Hradec Králové. SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF CZ Datum konání: 13.1.2019 Místo konání: Pořadatel: Podmínky účasti: Přihlášky: Sportovní hala Třebeš (malá hala), Na Potoce 691, 500 11 Hradec Králové SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

DAČI WAZA. gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

DAČI WAZA. gesture=media allow=encrypted-media allowfullscreen></iframe> DAČI WAZA frameborder="0" Postoje jsou základním stavebním

Více

malá hala Třebeš, Na Potoce 691, Hradec Králové SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF CZ

malá hala Třebeš, Na Potoce 691, Hradec Králové SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF CZ Datum konání: 15.1.2017 Místo konání: Pořadatel: Podmínky účasti: Přihlášky: Rozhodčí: Zdravotnický dozor: Startovné: malá hala Třebeš, Na Potoce 691, 500 11 Hradec Králové SK Karate Spartak Hradec Králové

Více

Český svaz Judo komise Jiu-jitsu. Zkušební řád JIU-JITSU. Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch.

Český svaz Judo komise Jiu-jitsu. Zkušební řád JIU-JITSU. Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch. Český svaz Judo komise Jiu-jitsu Zkušební řád JIU-JITSU Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch. Emil Haška 2001 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Zkušební komisaři... 3 3. Dělení stupňů

Více

KLUBOVÝ ZKUŠEBNÍ ŘÁD

KLUBOVÝ ZKUŠEBNÍ ŘÁD 沖縄剛柔流道場 KARATE Jindřichův Hradec OKINAWA GOJU RYU DOJO škola tradičního karate a sebeobrany KLUBOVÝ ZKUŠEBNÍ ŘÁD kihon waza (základní techniky na místě) jodan age uke chudan yoko uke gedan harai uke chudan

Více

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku 8.2.2.1 Techniky Aši waza technika nohou Chvaty prováděné prací dolních končetin můžeme rozdělit

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu Název projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Název materiálu Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace

Více

Česká unie Dento Karate-do. Příručka trenéra tradičního karate

Česká unie Dento Karate-do. Příručka trenéra tradičního karate Česká unie Dento Karate-do Příručka trenéra tradičního karate Brno 2006 PŘEDMLUVA Tradice, etický kodex a normy přenášené pomocí BUDO, tj. všemi japonskými uměními bojovými či nějakými jinými, lze sledovat

Více

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry.

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. PODÁNÍ V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. Z tohoto pohledu vyžadujeme, aby podání splňovalo následující úlohy: - znesnadnit soupeři kvalitně přihrát - omezit možnost

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9 KYU 2 DAN 2015 VYSVĚTLIVKY: Zk Kk Ki Ks Nk Hk Fd Sg Kamae Džodan Čudan Gedan Tori Uke Zenkutsu-dachi Kokutsu-dachi Kiba-dachi Kosa-dachi Neko-ashi-dachi Heiko-dachi Fudo-dachi

Více

:r3 1988 Jižní Korea :r2 ok -- Age uke spadá pod soubor technik :r1 dači waza :r2 uke waza :r3 džóši waza :r2 ok -- Džódan cuki je vedeno :r1 na

:r3 1988 Jižní Korea :r2 ok -- Age uke spadá pod soubor technik :r1 dači waza :r2 uke waza :r3 džóši waza :r2 ok -- Džódan cuki je vedeno :r1 na KARATE II Tato opora je primárně určená studentům oboru Speciální edukace bezpečnostních složek, kteří v podzimním semestru úspěšně absolvovali předmět Karate I. Předkládanými testovými otázkami prověříte

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ. Souhlasím s umístěním závěrečné práce na webu ČUDK a s jejím využitím pro studijní účely. Kroměříž, duben 2007.

AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ. Souhlasím s umístěním závěrečné práce na webu ČUDK a s jejím využitím pro studijní účely. Kroměříž, duben 2007. ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO KONEXE A NAČASOVÁNÍ TECHNIK ÚDERŮ Závěrečná práce školení trenérů III. třídy Vypracoval: Halaška Miroslav Kroměříž 2007 AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem závěrečnou práci

Více

6.kyu (žluto - bílý pás)

6.kyu (žluto - bílý pás) 6.kyu (žluto - bílý pás) 1. DÓJO a) význam b) pravidla zdvořilosti 2. ŠIZEN TAI - princip přirozeného držení těla a) Shizen - hontai - základní přirozený postoj b) Migi - shizen tai - pravý přirozený postoj

Více

12. Kyu Pozdrav při vcházení a odcházení z tatami Znalost pozice

12. Kyu Pozdrav při vcházení a odcházení z tatami Znalost pozice Znalost a obsah vědění 12. Kyu Znalost pozice Ikkyo Undo (+ ) tenkan Kotoul vpřed Kotoul vzad 3 Ikkyo Omote 4 Ikkyo Ura 1 Znalost a obsah vědění Shomenuchi 11. Kyu Znalost pozice Vysvětlení pozice Ikkyo

Více

Zkušební řád. VYSVĚTLIVKY: Zenkutsu-dachii Kokutsu-dachi

Zkušební řád. VYSVĚTLIVKY: Zenkutsu-dachii Kokutsu-dachi Zkušební řád VYSVĚTLIVKY: Zk Zenkutsu-dachii Kk Kokutsu-dachi Ki Kiba-dachi Ks Kosa-dachi Nk Neko-ashi-dachi Hk Heiko-dachi Fd Fudo-dachi Kamae Bojový postoj Džodan Horní pásmo Čudan Střední pásmo Gedan

Více

SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ v závorce za názvem je uvedena správná výslovnost.

SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ v závorce za názvem je uvedena správná výslovnost. SLOVNÍČEK JAPONSKÝCH VÝRAZŮ v závorce za názvem je uvedena správná výslovnost. VŠEOBECNÉ VÝRAZY BU - válka, boj, válečný, bojový. BUSHI - (buši) válečník, bojovník, původní výraz pro příslušníka japonské

Více

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu [2017] [ Č E S K Ý S V A Z J U D A, Z Á T O P K O V A 17, 111 19 P R A H A. S T R A H O V ] 6/5 - bílý pás se žlutým

Více

PRAGUE OPEN KARATE CUP Pod oficiální záštitou Bohuslava Sobotky, předsedy vlády ČR a Kateřiny Valachové ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

PRAGUE OPEN KARATE CUP Pod oficiální záštitou Bohuslava Sobotky, předsedy vlády ČR a Kateřiny Valachové ministryně školství, mládeže a tělovýchovy PRAGUE OPEN KARATE CUP Pod oficiální záštitou Bohuslava Sobotky, předsedy vlády ČR a Kateřiny Valachové ministryně školství, mládeže a tělovýchovy PRAHA 26.3.2017 PRAGUE OPEN KARATE CUP 26.března 2017

Více

FIGHTING pravidla v. 10/2015

FIGHTING pravidla v. 10/2015 FIGHTING pravidla v. 10/2015 DÉLKA ZÁPASU Do 14 let - 2 minuty čistého času Od 15 let - 3 minuty čistého času Pořadatel si vyhrazuje právo změnit délku zápasů s ohledem na počet přihlášených závodníků

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ŽÁKOVSKÉ STUPNĚ KYU

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ŽÁKOVSKÉ STUPNĚ KYU 6/5. KYU bílý pás se žlutým koncem HIZA GURUMA SASAE CURIKOMI ASHI DE ASHI HARAI MOROTE SEOI NAGE O SOTO OTOSHI KO SOTO GARI O GOSHI UKI GOSHI uke tlačí uke táhne uke jde stranou uke jde do kruhu tori

Více

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem Scénář DVD atletika AT1,AT2 Menu výběr: Běžecká abeceda Švihová technika Nízký start a šlapavá technika Štafetový běh Hod míčkem Vrh koulí Skok do dálky základní technika krok Skok do výšky flop Poznámka:

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Hrudní páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Cvičení pro hrudní páteř. Cviky v leže na zádech 1. Leh na zádech, pokrčená kolena, celá páteř na podložce, obě lopatky

Více

PRAGUE OPEN KARATE CUP

PRAGUE OPEN KARATE CUP PRAGUE OPEN KARATE CUP PRAHA 26.3.2017 PRAGUE OPEN KARATE CUP 26.března 2017 - Praha Česká federace tradičního karate Fudokan Shotokan Informace: soebajo@volny.cz, pragueopen15@gmail.com Praha, 9.listopadu

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu Název projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Název materiálu Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

Skúšobný poriadok karate Slovenského zväzu karate -Technická časť -

Skúšobný poriadok karate Slovenského zväzu karate -Technická časť - Skúšobný poriadok karate Slovenského zväzu karate -Technická časť - Technická časť skúšobného poriadku určuje rozsah znalostí vyžadovaných na jednotlivé STV / stupne technickej vyspelosti / kyu a Dan /.

Více

PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe

PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe Soubor soutěžních pravidel a dodatků ČSKe Soutěžní pravidla pro žáky bez kyu až 7.kyu (začátečníky) na krajských soutěžích a MČR Beginner Soutěžní pravidel pro žáky od

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Sebeobranný systém boj zblízka

Sebeobranný systém boj zblízka Sebeobranný systém boj zblízka Vypracoval: Libor SKŘENEK 7.DAN Prezident Českého svazu Jiu Jitsu OBSAH 1. Úvod............................... str. 3. 2. Sebeobranný systém.................. str. 4. 7.

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY NA STV KYU A DAN

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY NA STV KYU A DAN ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO Schvaluji: Libor SKOUMAL předseda Kolegia Danů ČUDK Dne: 22. září 2011 ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY NA STV KYU A DAN Zpracoval: Milan HAŠKA Lektoroval: Aleš ROTH BRNO 2011 Obsah

Více

AIKIDÓ. Základní kapitoly. Aikido Ikeda Dojo Praha

AIKIDÓ. Základní kapitoly. Aikido Ikeda Dojo Praha AIKIDÓ Základní kapitoly Aikido Ikeda Dojo Praha Historie budó a samotného aikidó Aikidó je budó (cesta boje) pocházející z jednoho ze čtveřice ostrovů tichomořského souostroví známého nám Evropanům jako

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

technicko-metodický úsek Tradiční karate - Zkouškové řády na STV 8 1 kyu 1 9 dan Žákovské stupně: Mistrovské stupně:

technicko-metodický úsek Tradiční karate - Zkouškové řády na STV 8 1 kyu 1 9 dan Žákovské stupně: Mistrovské stupně: technicko-metodický úsek Tradiční karate - Zkouškové řády na STV Žákovské stupně: Mistrovské stupně: 8 1 kyu 1 9 dan Bojové umění karate-dō ( 空 手 道 ) není v nabídce svých praktik nijak omezeno. Karate-dō

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

KARATE KODOMO NO TAIKAI

KARATE KODOMO NO TAIKAI KARATE KODOMO NO TAIKAI PRAVIDLA SOUTĚŽE O b s a h Článek 1 Všeobecná ustanovení... 3 Článek 2 Věkové kategorie... 3 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 3 Článek 4 Povýšení... 3 Článek 5 Rozlosování... 3 Článek

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE. Pøihlášky: Na pøiloženém formuláøi zaslat na ovou adresu nejpozdìji do

ZÁKLADNÍ INFORMACE. Pøihlášky: Na pøiloženém formuláøi zaslat na  ovou adresu nejpozdìji do ZÁKLADNÍ INFORMACE Datum konání: 21.6.2015 Místo konání: Poøadatel: Hala Tøebeš, Hradec Králové SK Karate Spartak Hradec Králové ve spolupráci s SKIF CZ Podmínky úèasti: Prùkaz karate nebo ÈUBU, známky

Více

KARATE WAZA KARATE-DO Uherské Hradiště. Česká unie Dento Karate-do

KARATE WAZA KARATE-DO Uherské Hradiště. Česká unie Dento Karate-do KARATE WAZA KARATE-DO Uherské Hradiště Česká unie Dento Karate-do OBSAH 7.KYU (KANSETSU WAZA) KOTE HINERI MAWASHI KOTE HINERI KOTE HISHIGI KOTE GAESHI 6. KYU (KANSETSU WAZA) UDE HISHIGI WAKI GATAME UDE

Více

European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship. Praha 2011

European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship. Praha 2011 European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship Praha 2011 Pravidla podporováno International Shinbudo Association (ISA) VSK BUDO team 15. leden 2011 Verze: 1.3 Obsah 1. Pravidla pro ju-jutsu kumite...3

Více

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA obr. č. 1 KOSTRA funkce: určuje tvar těla, opora těla, ochrana vnitřních orgánů, spolu se svaly zajišťuje pohyb průměrný počet kostí v dospělosti 206 210 kostí (v dětství

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

CHINA BOXING - Lightcontact

CHINA BOXING - Lightcontact CHINA BOXING - Lightcontact Hlavním principem této disciplíny je povzbudit závodění mezi mladými sportovci a běžnými členy klubů bez vystavování se zvýšenému nebezpečí zranění. Je určená pro většinu sportovců,

Více

PRAGUE OPEN KARATE CUP

PRAGUE OPEN KARATE CUP PRAGUE OPEN KARATE CUP PRAGUE CZECH REPUBLIC APRIL 24, 2016 PRAGUE OPEN KARATE CUP 24.DUBNA 2016 - Praha Česká federace tradičního karate Fudokan Shotokan, www.fudokan.cz Informace: pragueopen15@gmail.com

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Krční páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Léčebná tělesná výchova ovlivňující krční páteř Potíže s krční páteří nelze ovlivnit cvičením pouze krční páteře, ale

Více

NARAMA SEITO. propozice na turnaj v karate. Pavel Bělohlavý tel , , 10.lékař:

NARAMA SEITO. propozice na turnaj v karate. Pavel Bělohlavý tel , ,   10.lékař: NARAMA SEITO propozice na turnaj v karate A)Všeobecná ustanovení 1.Pořadatel soutěže: o.s. Škola bojových umění NARAMA 2.Datum konání: 24.května (sobota) 2008 3.Místo konání: Sportovní hala TJ Slavoj Plzeň,

Více

KATA LIST A DETAILNÍ ROZPIS KATEGORIÍ KE STAŽENÍ NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH

KATA LIST A DETAILNÍ ROZPIS KATEGORIÍ KE STAŽENÍ NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH Stručná pravidla Karate České Asociace Budo Karate KATA Bodový systém soutěže, tři soutěžní kola. Z prvního kola postupuje 16 závodníků s nejvyšším bodovým ohodnocením do 2. kola. Z druhého kola postupuje

Více

KODOMO NO TAIKAI 2017

KODOMO NO TAIKAI 2017 KODOMO NO TAIKAI 2017 PRAVIDLA SOUTĚŽE rev.4 Obsah Článek 1 Všeobecná ustanovení... 3 Článek 2 Věkové kategorie... 3 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 3 Článek 4 Povýšení... 3 Článek 5 Rozlosování... 3 Článek

Více

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým Cvičení s bourákem s bourákem Jardou Černým 1. DŘEP S VÝSKOKEM ZE ŽIDLE Sedneme si na židli do správné polohy Odrazíme se od chodidel tak, aby se naše chodidla odlepila od podložky Dopadáme zpět do pozice,

Více

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR ZEMĚ PŮVODU: Německo. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO STANDARDU: 25. 10. 2000. POUŽITÍ: V souladu s jeho určením všestranně

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

Zkušební řád na technické stupně JIU - JITSU 6. KYU (bílý pás)

Zkušební řád na technické stupně JIU - JITSU 6. KYU (bílý pás) Zkušební řád na technické stupně JIU - JITSU 6. KYU (bílý pás) Úvodní část Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí,vyžadovaných na jednotlivé stupně technické vyspělosti KYU a DAN. Zkušební

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE. Školení trenérů II. třídy (Licence B) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE. Téma: Forma a prostředky ve výcviku karate kumite

ČESKÝ SVAZ KARATE. Školení trenérů II. třídy (Licence B) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE. Téma: Forma a prostředky ve výcviku karate kumite ČESKÝ SVAZ KARATE Školení trenérů II. třídy (Licence B) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE Téma: Forma a prostředky ve výcviku karate kumite Zpracoval: Bronislav Puzrla Kontakt: +420 607 189 305, E-mail:

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU EVROPSKÁ UNIE BOJOVÝCH SPORTŮ OBSAH SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA OBECNÁ USTANOVENÍ Ustanovení 1: Cíle Ustanovení 2: Soutěže, na které se tyto směrnice vztahují Ustanovení

Více

Český svaz Jiu - Jitsu. Zkušební řád na technické stupně Jiu - Jitsu Kyu

Český svaz Jiu - Jitsu. Zkušební řád na technické stupně Jiu - Jitsu Kyu Český svaz Jiu - Jitsu Zkušební řád na technické stupně Jiu - Jitsu 6. 1. Kyu Platný od 01.01.2000 OBSAH: Úvodní část............................................ 3 6. Kyu................................................

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích

ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích Zátopkova 100/2 box 40 16017Praha 6 Strahov tel.+420-233 355 280 fax+420-257 214 265 www.czechjudo.cz Ú prava pravidel juda pro mla dež nicke kategorie Kategorie Dorostu

Více

Tam-Tam 3b. Tam-Tam 3c. prosím přes bazén, obejdi to po břehu. V této dráze najdeš pod vodou sedm cedulek, ty můžeš pouze bezkontaktně číst.

Tam-Tam 3b. Tam-Tam 3c. prosím přes bazén, obejdi to po břehu. V této dráze najdeš pod vodou sedm cedulek, ty můžeš pouze bezkontaktně číst. 1-C, 2-D, 3-G, 4-F, 5-D, 6-F, 7-E, 8-A, 9-B sahat na sklo či jakkoliv jinak s klubem S sebou venku (už za použití techniky, kdekoliv mimo lázně, ne však před Na A - levá ruka drží nos, pravá prochází tímto

Více