Virbac Consult. Komplex respiračních chorob prasat (PRDC): Vliv na zdraví, užitkovost a welfare

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Virbac Consult. Komplex respiračních chorob prasat (PRDC): Vliv na zdraví, užitkovost a welfare"

Transkript

1 Virbac Consult Komplex respiračních chorob prasat (PRDC): Vliv na zdraví, užitkovost a welfare Komplex respiračních chorob prasat (PRDC) je celosvětově považován za jeden z nejzávažnějších zdravotních problémů v moderním chovu prasat. PRDC vzniká důsledkem kombinace infekčních agens, environmentálních stresorů a faktorů managementu, které ovlivňují zdraví prasat a vedou ke snížení užitkovosti, zvýšení nákladů na léčiva a k vyšší mortalitě. PRDC obvykle postihuje rostoucí prasata a prasata před porážkou ve věku okolo 16 až 22 týdnů, ale pneumonie smíšené etiologie se může rozvinout v jakémkoliv věku. Mortalita spojená s PRDC závisí na přítomnosti sekundární infekce s tím, že míra mortality 4 až 6 % není neobvyklá.

2 Vliv na zdraví, užitkovost a welfare 1. Komplex Viry Management Shéma PRDC 1 Prostředí Imunita Bakterie Parazité PRDC je pneumonie vznikající následkem kombinace primárních virových nebo bakteriálních patogenů ve spojení s oportunními patogeny a vlivy managementu a prostředí Virové a bakteriální patogeny hrají významnou roli. Přestože se vyskytují již více než 20 let, jsou jejich genetické mutace a evoluční subtypy v kombinaci se stoupajícím environmentálním stresem důležitými faktory ve vzniku PRDC. Neinfekční příčiny respiračního onemocnění, jako jsou faktory prostředí a systém managementu, mohou signifikantně přispívat ke vzniku respiračního onemocnění primárně díky vyšší možnosti přenosu a stresu. Management a environmentální vlivy mají různý dopad v závislosti na jednotlivých provozech a jejich vybavení, na zajišťování biologické bezpečnosti a na umístění stáda. 2. Patogeny související s polymikrobiálním respiračním onemocněním Patogeny způsobující PRDC můžeme rozdělit na viry, bakterie a parazity. Některé z nich mohou způsobit onemocnění samy o sobě (primární agens), zatímco jiné potřebují další faktory, aby vyvolaly klinické onemocnění (sekundární patogeny). Níže uvedená tabulka vyjmenovává etiologická agens a jejich relevanci v rámci komplexu. Červeně jsou označeny významné primární patogeny. Interakce mezi patogeny je komplexní a není zcela objasněna. To je jedním z hlavních důvodů, proč je tak obtížné PRDC úspěšně léčit a předcházet mu Rozvoj choroby závisí na infekčním tlaku, virulenci a koinfekcích. Některé patogeny, jako například M. hyopneumoniae, samy o sobě způsobují většinou jen mírné onemocnění, ale v kombinaci s dalšími bakteriemi (P. multocida) nebo viry (SIV) mohou být následky mnohem závažnější, především díky aditivnímu nebo synergickému účinku patogenů a toto onemocnění často přejde do chronicity.

3 Virbac Consult Komplex respiračních chorob prasat Léze podobné enzootické pneumonii Přítomnost lézí podobných virovým v plicích Čerstvé, aktivní léze typické pro akutní pleuropneumonii Staré, inaktivní léze (jednotlivé abscesy) typické pro chronickou pleuropneumonii Závažná nebo rozsáhlá pleuritis Epidemiologické důkazy dobře dokumentují, že sekundární bakteriální infekce často následují za virovými respiračními nemocemi. Tento fakt byl experimentálně opakován. Specifické mechanismy interakcí nejsou zcela objasněny a často jsou odvozeny na základě patogeneze virových infekcí.

4 Vliv na zdraví, užitkovost a welfare 3. Obrana hostitele, imunita a patologie Ne všechny případy probíhají stejně. Některé mohou mít lehčí průběh, zatímco u těch nejzávažnějších se mohou vyskytnout úhyny a vážná trvalá poškození. Imunitní odpověď Imunitní systém hostitele je ovlivněn mnoha faktory. Je známo, že genetika je jedním z nich. Přetrvávající zánět nebo onemocnění mohou snižovat kapacitu imunitního systému pro boj s novou infekcí. Zvýšené hladiny amoniaku mohou snižovat reflex kašle a tím narušovat eliminaci částic a hlenu. Nedostatečný příjem kalorií nebo vitamínu E a selenu a/nebo jiných stopových prvků může také ovlivnit schopnost hostitele bojovat s infekcí, stejně jako určité druhy mykotoxinů, které mohou být přítomny. Další příčiny stresu, jako například slučování zvířat a kolísající teplota, mohou potlačit imunitní odpověď.

5 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult Příklad kolísání vlhkosti (červeně) a teploty (zeleně) Jak ukazuje tento graf, velké výkyvy mohou oslabit obranyschopnost (%) Rh C 0:00:00 0:00:00 0:00:00 0:00:00 0:00:00 0:00:00 4. Klinické příznaky, onemocnění a užitkovost prasat Fotografie (vlevo a vpravo): Prasata s klinickými příznaky PRDC. Typické klinické příznaky zahrnují: Horečku Anorexii Letargii Kašel Ztížené dýchání Nosní výtok Výtok z očí Ztrátu hmotnosti Purpurové zabarvení kůže, obzvláště špiček uší Klinické příznaky se obvykle objevují ve týdnu věku nebo 8-10 týdnů po přemístění do výkrmny a manifestují se jako zřetelný pokles užitkovosti vlivem závažných vzplanutí respirační choroby. Jak PRDC ovlivňuje prase a jeho užitkovost Zánět a konsolidace plicní tkáně ztráta funkce plicní tkáně Zánět plic + a poplicnice = způsobuje adheze Ztížené dýchání a přenos kyslíku Letargie, zvýšená morbidita a bolest Snížený příjem krmiva za den Spotřeba živin na imunitní odpověď Méně živin (zpomalení růstu) Zvýšená celková spotřeba krmiva (dny navíc) Zvýšené náklady na medikaci a vakcinaci Zvýšená mortalita Náklady na odstranění kadáverů Vlastní likvidace kadáverů Nižší zisky Nižší morálka personálu Vliv onemocnění na užitkovost prasat Klinické příznaky a tedy i ekonomické důsledky PRDC závisejí na množství faktorů včetně výživy, managementu chovu, imunitního statusu populace, kmenů primárního viru nebo virů a komplexnosti sekundárních bakteriálních patogenů. Morbidita je vždy vysoká a často bývá vysoká i mortalita.

6 Vliv na zdraví, užitkovost a welfare 5. Management, prostředí a kontrola Mírné respirační onemocnění povede ke snížení příjmu krmiva, snížení denních přírůstků živé hmotnosti (DLWG daily live weight gain), zhoršení konverze krmiva (FCR feed conversion ratio) a povede k nutnosti prodat prasata s nižší porážkovou hmotností. Skrytým bonusem mírného respiračního onemocnění je snížení hřbetního tuku (P2) na jatečně upraveném těle. Na každých 10 % plicní tkáně postižené pneumonií je denní přírůstek živé hmotnosti snížen až o g/den. Studie z Německa prokazují snížení DLWG g/den u prasat s plicními lézemi ve srovnání s prasaty se zdravými plícemi (Klawitter et al 1988). V Dánsku vyústila kombinace enzootické pneumonie s infekcí APP (A. pleuropneumoniae pozn. překl.) ve snížení růstu o 30,3 58,8 g/den. (Baekbo et al 2002.) Podle odhadů snižuje klinický PRRS denní přírůstky živé hmotnosti u vykrmovaných prasat až o 174 g/den při počátečním inzultu (Richardson 2004). Při závažném průběhu PRDC výrazně stoupá mortalita a vyřazování zvířat a DLWG může být snížen až o 50 %, což nejméně dvakrát zvyšuje denní finanční ztráty. Biologická bezpečnost chovu stanoví přítomnost specifických patogenů. Management a faktory prostředí ovlivní infekční tlak a náchylnost hostitele k infekci. Hygiena, objem vzduchu a systém chovu all-in all-out sníží infekční tlak. Faktory ovlivňující zatížení patogeny: Hygiena: špatná hygiena znamená nárůst patogenů Věkové rozložení: rozdílné věkové skupiny se mohou infikovat navzájem (přímým kontaktem, aerosolem nebo kontaminovanými předměty) Ventilace: nedostatečné proudění vzduchu umožňuje rychlejší nárůst patogenů, zatímco průvan a kolísání teploty může zvýšit stres a predisponovat k respiračním chorobám Objem vzduchu na prase: nedostatečný objem umožňuje rychlejší šíření patogenů Hustota chovu: víc prasat šířících patogeny a zvýšený přímý kontakt umožňují přenos Míchání zvířat: způsobuje stres a zvyšuje pravděpodobnost přenosu infekce Systém chovu: kontinuální naskladňování ve srovnání se systémem all-in all-out zvyšuje pravděpodobnost šíření patogenů

7 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult Zásady managementu chovu Rychlé rozpoznání nemocných zvířat následované jejich izolací a v případě potřeby léčbou, by mělo napomoci snížení patogenní zátěže a šíření patogenů. Kvalita ovzduší Kvalita ovzduší je ovlivněna prachem (ze suchého krmiva, podestýlky a buněčného detritu), kapičkami aerosolu (drobné kapky vody, které mohou obsahovat částice typu prach, bakterie, alergeny a toxiny) a koncentrací plynů, především amoniaku. Kvalita vzduchu tedy úzce souvisí s ventilací, hustotou stáda, aktivitou zvířat, objemem vzduchu na jedno prase, teplotou a vlhkostí. Většina velkých inhalovaných částic bude zachycena ciliemi v horních cestách dýchacích, ale menší částice mohou cestovat hlouběji až do alveolů, kde mohou způsobit zánět a predisponovat tím dýchací cesty k infekci sekundárními patogeny. Monitoring ovzduší v místnosti pomocí vhodných přístrojů Amoniak reaguje s vlhkostí v dýchacím aparátu za vzniku hydroxidu amonného, který je velmi dráždivý. Způsobuje zánět, stimuluje imunitní odpověď a potlačuje kašlací reflex. Díky tomu je považován za jeden z hlavních atmosférických polutantů, které mají vliv na zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Murphy a další (2012) uvádějí o 28,1 % nižší příjem krmiva u prasat, která byla vystavena 50 ppm amoniaku a byla inokulována pouze bakteriemi přítomnými ve většině chovů prasat, které za normálních okolností nezpůsobují onemocnění. Většina budov nedosáhne takto vysokých hodnot, ačkoliv jiní autoři popisují, že amoniak v množství ppm způsobuje změny v příjmu krmiva a v chování. 6. Diagnostika a monitoring Čím dříve se v průběhu onemocnění zahájí vyšetřování, tím pravděpodobněji bude stanovena správná diagnóza. Monitoring prasat bude nezbytný pro vyhodnocení stávajících léčebných a preventivních protokolů Abychom mohli zdiagnostikovat PRDC, musíme získat detailní klinickou anamnézu, odpověď na léčbu a současný vakcinační status prasnic a prasat. Vzorky z neléčených zvířat mohou být zaslány do laboratoře za účelem identifikace patogenů nebo současně probíhajících onemocnění pomocí histologického a mikrobiologického vyšetření, vyšetření krve či orálních sekretů sérologicky a metodou PCR.

8 Vliv na zdraví, užitkovost a welfare Záznamy o klinických případech a odpovědi na léčbu vám poskytnou přehled o počtu postižených prasat a o míře úspěšnosti stávajícího léčebného protokolu. ADWG a FCR vám prozradí, jak se prasatům ve skutečnosti daří, protože jakákoliv stimulace imunitního systému (s i bez klinických příznaků) bude mít na tyto parametry vliv. Monitoring na jatkách je užitečným způsobem, jak sledovat stav respiračního traktu u výkrmových prasat. V mnoha případech poskytne analýza zpráv z jatek informace o současné míře infekce PRDC u konkrétní skupiny prasat a prozradí, zda je nutno provést podrobnější vyšetření. 7. Prevence, léčba a eliminace... řešení Správná identifikace kauzálních agens je nezbytná pro plánování léčebných a preventivních protokolů Léčebný protokol závisí na konkrétní charakteristice infekce PRDC v chovu. Může se skládat z antimikrobiální terapie, ať již v injekční formě, v krmivu nebo ve vodě, s cílem potlačit bakteriální infekce a/nebo zánět a tím zmírnit následky infekcí. Klíčovým bodem preventivního protokolu je vakcinace. Nezabrání infekci jako takové, ale pomůže předejít rozvoji příznaků spojených s PRDC. Vakcinace také může pomoci snížit infekční tlak tím, že sníží patogenní zátěž. Věk prasete při vakcinaci je také důležitý, protože mateřské protilátky mohou narušit odpověď selete na vakcinaci. Eradikace patogenů je nejdůležitějším bodem ve strategii potlačování onemocnění. Bez přítomnosti patogenu vymizí klinické příznaky, léze i ztráty produkce. Nakoupením většího množství zdravých zvířat za účelem náhrady stáda může být odstraněno mnoho sekundárních onemocnění.

9 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult Tato možnost může být velmi lákavá pro chovy s velkým infekčním zatížením a nevhodnou genetikou. Eradikace může být dosaženo různými metodami, přičemž depopulace a repopulace je nejúčinnější, ale zároveň také nejnákladnější. Uzavření stáda plus částečná depopulace s nebo bez medikace v závislosti na přítomných chorobách je levnějším, ale také méně účinným způsobem. Nejvyšším rizikem selhání eradikačního programu je možnost reinfekce. Obecně je reinfekce úměrná infekčnímu tlaku v místní prasečí komunitě.

10 Řešení respiračních onemocnění od firmy Virbac Antibiotická léčba je základním kamenem kontroly respiračních infekcí. Existuje více možných způsobů léčby. Injekce jsou vhodné, je-li nutno léčit pouze několik kusů. Na druhou stranu medikované krmivo je bezpochyby nejlepším řešením pro metafylaxi, zatímco medikace vody je preferována v případě náhlého propuknutí choroby ve skupině zvířat. Léčba Metafylaxe Injekce Perorální rozpustný prášek Krmivo Perorální rozpustný prášek Krmivo Injekce Krmivo Perorální rozpustný prášek Injekce Perorální léčba Virbac nabízí dvě účinné látky amoxicilin a doxycyklin k léčbě respiračních onemocnění medikovaným krmivem nebo v pitné vodě. 1 Amoxicillin je širokospektrální baktericidní antibiotikum, které kombinuje vynikající účinnost proti systémovým patogenům s farmakokinetikou zcela vhodnou právě pro léčbu respiračních chorob. Distribuce amoxicilinu u prasat experimentálně infikovaných Actinobacillus pleuropneumoniae je vyšší v bronchiálních sekretech, bronchiálním hlenu, plicní tkáni a mízních uzlinách. Proto je distribuční objem a průměrná doba eliminace vyšší než u zdravého jedince (Agerso a kol., 1998). Absorpce po perorálním podání je rychlá, přičemž nejvyšší koncentrace amoxicilinu (ve formě trihydrátu ve vodném roztoku) je dosahováno za 1,9 hodiny po podání na lačný žaludek. V přítomnosti krmiva je gastrointestinální absorpce pomalejší, ale zůstává rychlá, s maximem koncentrace za 3,6 hodiny (Agerso a kol., 1998). Díky těmto vlastnostem je amoxicilin lékem volby v případě respiračních onemocnění, jak dokazují 2 klinické studie zahrnující infekci Actinobacillus pleuropneumoniae (Bousquet a kol., 2000) a Haemophilus parasuis (Frayssinet a kol., 2004). Naneštěstí je amoxicilin díky svým přirozeným vlastnostem velmi fragilní molekula, která může být zničena po rozpuštění ve vodě nebo během výrobního procesu a skladování medikovaného krmiva. Z tohoto důvodu vyvinula firma Virbac speciální technologie, které umožňují perorální využití amoxicilinu při zachování kompletní účinnosti a bezpečnosti. Suramox OSP Nejnovější generace amoxicilinu vyvinutá firmou Virbac. Suramox 50% OSP je mnohem více, než jen pouhý perorální rozpustný prášek amoxicilinu. Obsahuje ochrannou pomocnou látku, proces Virbasol, která působí na složky pitné vody s cílem maximalizovat stabilitu, rozpustnost a chutnost amoxicilinu a minimalizovat riziko ucpání vodovodního potrubí. Díky své vysoké rozpustnosti lze Suramox 50% OSP snadno dávkovat dávkovací pumpou, přičemž jeho stabilita činí jeho podávání ještě snazším je potřeba pouze 1 příprava každých 24 hodin, na rozdíl od některých jiných přípravků, které vyžadují přípravu každých 12 hodin či dokonce častěji. Předchozí generace perorálního amoxicilinu, Suramox 10% OSP, se také vyznačuje lepší rozpustností, která je dvakrát vyšší než u produktů se standardním amoxicilinem. - Optimální rozpustnost: snadná příprava a dávkování - Vysoká stabilita: jen jedna příprava každých 24 hodin - Vynikající chutnost - Žádné ucpávání potrubí MOJE ZKUŠENOST SE SURAMOXEM OSP - DMV Marek Mencel, Polsko Zodpovídám za zdraví prasat v holdingu, kterému patří přibližně 3500 prasnic. Suramox OSP jsem si zvolil před několika lety z důvodu jeho dobré rozpustnosti a stability, díky které je účinnější než jiné podobné perorální práškové přípravky. Pro 30 kg prasata používám následující protokol: injekce amoxicilinu, poté léčba Suramoxem OSP po dobu 3 dnů. Dle situace toto schéma někdy opakuji u prasat vážících 50 kg. Kromě toho také používám Suramox OSP u odstávčat (selata o hmotnosti 8 až 12 kg), abych eliminoval příznaky streptokokózy.

11 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult Mikroskopický snímek premixu Suramox zachycující peletu amoxicilinu Suramox PM Suramox PM je premix na bázi amoxicilinu charakterizovaný speciální technologií stabilizace procesem Stavibac, při kterém jsou drobné částice amoxicilinu sloučeny do pelet uvnitř polymerové matrix obalené ochranným filmem. Střední velikost pelet je okolo 380 mikrometrů, je tedy blízká granulometrii mletého krmiva. To vysvětluje dobrou homogenitu, zatímco ochranná vrstva zajišťuje výbornou stabilitu účinné látky bez závislosti na výrobních podmínkách a skladování medikovaného krmiva. Na rozdíl od ostatních technologií je ochranný film kompletně hydrofilní a nemění uvolňování amoxicilinu ani jeho biologickou dostupnost po perorálním podání. To znamená, že každému praseti je podáno přesné předepsané množství amoxicilinu, čímž stoupá účinnost léčby a klesá riziko antibiotické rezistence. - Stabilita amoxicilinu během granulace a skladování - Homogenita amoxicilinu ve finálním krmivu - Snížené riziko zkřížené kontaminace v zásobnících krmiva - Dobrá biologická dostupnost po perorálním podání MOJE ZKUŠENOST SE SURAMOXEM PM - DMV Imre Sass, Maďarsko Obvykle používám premix Suramox jako léčbu první volby v případě streptokokózy u selat ve věku okolo 6 až 8 týdnů. Tento produkt, podávaný v množství 400 ppm, je však také velmi účinný i proti dalším patogenům, zejména proti Actinobacillus pleuropneumoniae. Pokud ho začnete podávat již při objevení se prvních klinických příznaků, můžete předejít zvyšování počtu nemocných selat. Suramox se snadno dávkuje a mísí s krmivem. Neadheruje k povrchu míchacího tanku, takže se systém po léčbě snadno čistí. Nemění chuť krmiva, a proto nezpůsobuje jeho odmítání.

12 Řešení respiračních onemocnění od firmy Virbac 2 Doxycyclin: Přestože patří do stejné skupiny antibiotik, je od ostatních tetracyklinů velmi odlišný. Má nižší afinitu k vápníku (čímž je omezeno riziko vzniku chelátů), ale zejména má vyšší liposolubilitu. Posledně zmiňovaná vlastnost, která určuje prostupnost biologickými membránami, vysvětluje jeho dobrou biologickou dostupnost po perorálním podání a jeho schopnost koncentrovat se v dýchacím systému, kde dosahuje vysokých koncentrací: 1,7 μg/ml v plicích a 2,9 μg/ml v nosní sliznici, a to po perorální léčbě v množství 250 ppm v krmivu (Bousquet a kol., 1998). Tyto hodnoty jsou všeobecně vyšší než obvyklé MIC patogenů, což vysvětluje jeho mimořádnou účinnost proti hlavním respiračním patogenům včetně Mycoplasma hyopneumoniae. Pulmodox PM Doxycyklin je v průběhu výrobního procesu premixu Pulmodox obalen hydrofilní vrstvou. Díky této technologii se zvětšuje velikost částic účinné látky, což omezuje prašnost v průběhu přípravy medikovaného krmiva a zabraňuje oddělení léčiva po smíchání. Důsledkem toho je výrazně omezeno riziko zkřížené kontaminace, zatímco množství účinné látky zůstává homogenně rozptýleno v celé dávce medikovaného krmiva. Díky tomu je zabráněno poddávkování či předávkování a jsou maximalizovány šance na vyléčení. Pulmodox PM je také charakteristický svým unikátním dávkováním (250 ppm). Toto dávkování je doporučováno z toho důvodu, že spojuje optimální účinnost proti respiračním chorobám s dobrou ochranou proti některým patogenům trávicího traktu (Brachyspira spp, Lawsonia intracellularis, jak uvádí Kyriakis a kol., 2002). - Proces obalování: omezuje riziko zkřížené kontaminace a heterogenního rozmíchání. - Optimální dávkování (250 ppm): lepší aktivita a vyšší účinnost proti respiračním patogenům. MOJE ZKUŠENOST S PREMIXEM PULMODOX - MVDr. Pavlína Haasová, Česká republika Specializuji se na nemoci prasat v praxi, kde vykrmí prasat ročně. Používáme premix Pulmodox v metafylaxi a léčbě Mycoplasma hyopneumoniae a Actinobacillus pleuropneumoniae. Tento přípravek nám zajišťuje spolehlivou a cenově efektivní ochranu prasat nově zařazených do výkrmových stájí.

13 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult Injekční léčba Shotapen Díky tomu, že nabízí třídenní baktericidní aktivitu v jedné jediné injekci, je Shotapen jasnou volbou v prvoliniové léčbě prasat. Jeho účinnost proti respiračním chorobám byla prokázána v klinické studii (Gestin a kol., 1995), kdy bylo vyléčeno 88 % prasat v průměru za 6 dní po infekci, navzdory širokému spektru izolovaných patogenů (Actinobacillus pleuropneumoniae, Bordetella bronchiseptica, Haemophilus parasuis, Pasteurella multocida, Streptococcus suis). - Rychlý baktericidní účinek - Synergická kombinace 2 solí penicilinu s dihydrostreptomycinem - Pouze 1 injekce pro 3-denní účinek MOJE ZKUŠENOST SE SHOTAPENEM - MVDr. Jan Havránek, Česká republika Používám Shotapen pokaždé, když potřebuji spolehlivý léčebný efekt v jediné aplikaci, především pokud není snadná manipulace se zvířaty, zejména u prasat ve výkrmu nebo u masného skotu. U prasat může být Shotapen použit v mnoha indikacích. Já osobně ho využívám proti července a u odstávčat jako metafylaktickou léčbu po transportu. Borgal Borgal je baktericidní kombinace trimetoprimu a sulfadoxinu účinná proti hlavním respiračním patogenům. Ve většině případů postačuje jediná injekce, ale pokud nenastane dostatečné klinické zlepšení do 24 hodin, může být léčba zopakována za 48 hodin po první dávce. - Baktericidní účinnost - Široké spektrum - Dlouhodobé působení Jsem praktický veterinární lékař pracující zejména jako konzultant v chovech prasat ve východní části Polska. Dle mého názoru jsou nejdůležitějšími vlastnostmi Borgalu následující: 1) Účinnost a široké spektrum aktivity 2) Vysoká koncentrace účinné látky a tudíž malý objem injekce pro selata 3) Prolongovaný účinek léku, díky kterému odpadá nutnost opakovaných injekcí a snižují se náklady na léčbu 4) Snadné skladování: po otevření není nutné skladovat lahvičku v lednici MOJE ZKUŠENOST S BORGALEM - DVM Radoslaw Ceglarski, Polsko Pro mě je Borgal ideální alternativou v případě, že musíte bojovat s kmeny rezistentními na amoxicilin (Glasserova choroba nebo Actinobacillus pleuropneumoniae). V chovech, kde pracuji, byl v minulosti používán ceftiofur. Zjistil jsem, že náklady na léčbu jsou při použití Borgalu výrazně nižší, při zachování stejné účinnosti. Můžete vyléčit 10 kg prase za 0,31 až 0,62 polských zlotých, ve srovnání s 1,8 zlotých za ceftiofur. Kromě respiračních onemocnění používám Borgal v případech streptokokových infekcí, exsudativní epidermitis, syndromu MMA a infekcí E. coli včetně edémové choroby.

14 Komplex respiračních chorob prasat Virbac Consult

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU SURAMOX 500 mg/g premix pro medikaci krmiva 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Amoxicilinum (ut A.trihydricum)... 500

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU ZUPREVO 40 mg/ml injekční roztok pro prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivá látka: Tildipirosinum

Více

Doxyprex premix 25kg - premix pro medikaci krmiva pro prasata (po odstavu)

Doxyprex premix 25kg - premix pro medikaci krmiva pro prasata (po odstavu) Doxyprex premix 25kg - premix pro medikaci krmiva pro prasata (po odstavu) Popis zboží: SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU DOXYPREX 100 mg/g premix pro medikaci krmiva pro

Více

AKTIVNÍ TVORBA ZDRAVÍ SELAT A BĚHOUNŮ PROTI RESPIRAČNÍM ONEMOCNĚNÍM

AKTIVNÍ TVORBA ZDRAVÍ SELAT A BĚHOUNŮ PROTI RESPIRAČNÍM ONEMOCNĚNÍM AKTIVNÍ TVORBA ZDRAVÍ SELAT A BĚHOUNŮ PROTI RESPIRAČNÍM ONEMOCNĚNÍM Navrátil R., Dezorzová K. INTERVET s.r.o. Onemocnění dýchacího aparátu prasat způsobují chovatelům prasat na celém světě obrovské ekonomické

Více

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI Rediar Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat REDIAR JE Vysoký obsah vitaminů A, D a E Obohaceno probiotiky Vysoký obsah elektrolytů a glukózy Snadná aplikace rychle a snadno rozpustný

Více

ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH PRASAT MLADŠÍCH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ

ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH PRASAT MLADŠÍCH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH PRASAT MLADŠÍCH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ Holejšovský J. ČZU Praha Úvod Současná zdravotní situace v našich chovech prasat je u klasických nákaz dobrá, o čemž svědčí i to, že

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU DRAXXIN 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Tulathromycinum

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES 104 00 Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815 http://www.vuzv.cz

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES 104 00 Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815 http://www.vuzv.cz Ionizace vzduchu v chovech hospodářských zvířat 5/03 V roce 2003 vyšlo : 1 / 03 Dojnice Volné porodny krav 2 / 03 Telata Venkovní individuální boxy V roce 2003 připravujeme : 3 / 03 Skot Boxová lože (optimalizace

Více

PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ. MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR)

PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ. MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR) PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR) +420 739 494 022 tomy.jirasek@seznam.cz www.mevet.cz MEVET SPOL. S R.O. Výhradní distribuce

Více

Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků u zvířat určených k produkci potravin v ES

Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků u zvířat určených k produkci potravin v ES European Platform for the Responsible Use of Medicines in Animals Evropská platforma pro odpovědné používání léčiv u zvířat Doporučené postupy pro správnou praxi při používání antimikrobiálních přípravků

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Econor 50 % premix pro medikaci krmiva pro prasata Econor 10 % premix pro medikaci krmiva pro prasata a králíky 2. KVALITATIVNÍ

Více

SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty

SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty SPECTRON 100 mg/ml roztoku k použití v pitné vodě pro kuřata a krůty Nejširší možnost ochrany Spectron je velmi účinné baktericidní antibiotikum na drůbežích farmách po celém světě. Zcela široké spektrum

Více

VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE

VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE Vahala J. Nemálo chovatelů prasat nejen v ČR se zabývá otázkou, zda vysoké náklady na farmakoterapii téměř vždy spojené s medikací ATB přináší

Více

Neodolatelný SELECTAN ORAL SELECTAN ORAL. 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě. Vysoký příjem, nejlepší léčba.

Neodolatelný SELECTAN ORAL SELECTAN ORAL. 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě. Vysoký příjem, nejlepší léčba. SELECTAN ORAL 23 mg/ml koncentrát k použití v pitné vodě Neodolatelný Vysoký příjem, nejlepší léčba. SELECTAN ORAL představuje léčivý roztok v pitné vodě řešící opakující se infekce u prasat. : nová molekula

Více

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček Jalovice pohledem veterináře MVDr. Martin Vlček Zdravotní problémy jalovic Průjmová onemocnění Respiratorní syndrom Plísňová onemocnění kůže Traumata Neinfekční průjmy Hlavní příčinou jsou chyby ve výživě.

Více

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom)

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) Verze č 2016 1. CO JE MKD? 1.1 Co je to? Deficit mevalonákinázy patří mezi dědičná onemocnění. Jedná

Více

Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml

Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 100 ml Popis zboží: 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Kelacyl 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata Přípravek s indikačním omezením 2.

Více

TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT

TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT Žižlavský M., SEVARON Profitabilní chov prasat a tvorba zdraví patří neodmyslitelně k sobě. Pouze zdravý a stabilizovaný chov může

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.: sukls51947/2012 a sp.zn.: sukls80411/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU BETADINE 75 mg/ml kožní roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml kožního roztoku obsahuje povidonum

Více

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM?

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? 1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? Světová zdravotnická organizace (WHO) dospěla v roce 1997 na konferenci konané v Berlíně (blíže viz http://www.who.int/csr/don/1997_03_28/en/index.html)

Více

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc.

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika I Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika zabývá se procesy, které modifikují změny koncentrace léčiva v organismu ve vazbě na čas v němž probíhají změnami

Více

Příloha I Název, léková forma, síla léčivého přípravku, druhy zvířat, způsoby podání a držitel rozhodnutí o registraci / žadatel

Příloha I Název, léková forma, síla léčivého přípravku, druhy zvířat, způsoby podání a držitel rozhodnutí o registraci / žadatel Příloha I Název, léková forma, síla léčivého přípravku, druhy zvířat, způsoby podání a držitel rozhodnutí o registraci / žadatel 1/26 Členský stát Držitel rozhodnutí o registraci Smyšlený název INN Obsah

Více

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Toman M., Karpíšková R., Nedbalcová, K., Prodělalová J., Matiašovic J., Vašíčková P., Rubeš, J., Skřivánek M. VetFair 2014 jjjjjjjjj

Více

Postoj a závazek EU před zasedáním OSN na vysoké úrovni o prevenci a kontrole nepřenosných chorob

Postoj a závazek EU před zasedáním OSN na vysoké úrovni o prevenci a kontrole nepřenosných chorob P7_TA(2011)0390 Postoj a závazek EU před zasedáním OSN na vysoké úrovni o prevenci a kontrole nepřenosných chorob Usnesení Evropského parlamentu ze dne 15. září 2011 o postoji a závazku EU před summitem

Více

Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře

Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře Pospíšil Z., Lány P., Zendulková D., Rosenbergová K. Ústav infekčních chorob a epizootologie Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno Původce influenzy Orthomyxoviry

Více

SCHVÁLENO] STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LEČIV I. Příloha č.3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. suk1s22527/2008 5-08- 2009

SCHVÁLENO] STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LEČIV I. Příloha č.3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. suk1s22527/2008 5-08- 2009 Příloha č.3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. suk1s22527/2008 5-08- 2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LEČIV I SCHVÁLENO] 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Braunovidon gáza s mastí Impregnované

Více

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN 1 - září 2004 MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN OBSAH Úvod Hyoresp Aktuality a informace Merial přípravky pro prasata Úvod Mevet, spol. s r.o. JE V HRADNÍM ZASTOUPENÍM A DISTRIBUTOREM PRODUKT OD FY MERIAL

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls66153/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Bactroban Nasal 20 mg/g nosní mast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Mupirocinum calcicum 0,0645 g (což odpovídá mupirocinum 0,06

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015 ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 215 215 Obsah 1 Úvod... 2 2 Imisní limity... 3 3 Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích... 4 3.1 Suspendované částice PM 1,

Více

Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate. Trihydrát amoxicilinu. Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate

Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate. Trihydrát amoxicilinu. Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate. Amoxicillin trihydrate Příloha I Seznam názvů, lékových forem, sil veterinárních léčivých přípravků, živočišných druhů, způsobů podání, indikací/ochranných lhůt a žadatelů/držitelů rozhodnutí o registraci v členských státech

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Porcilis Pesti injekční emulze pro prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Každá dávka 2 ml obsahuje: Léčivá látka:

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls25846/2010 a sukls25848/2010 a příloha ke sp. zn. sukls156917/2010 a sukls157010/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Pentasa Sachet

Více

Původce Metoda Cena Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Identifikace 300 Stanovení patogenních faktorů

Původce Metoda Cena Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Identifikace 300 Stanovení patogenních faktorů Gastrointestinální soustava Escherichia coli Kultivace 90 Stanovení patogenních faktorů Stanovení citlivosti 150-560 Salmonella spp. Kultivace 70-270 Sérotypizace 730 Clostridium perfringens Kultivace

Více

AMOXID 800 mg/g Léčba lokálních a septikemických infekcí prasat způsobených Gram-pozitivními a Gram-negativními bakteriemi citlivými na amoxicilin.

AMOXID 800 mg/g Léčba lokálních a septikemických infekcí prasat způsobených Gram-pozitivními a Gram-negativními bakteriemi citlivými na amoxicilin. AMOXID 800 mg/g Léčba lokálních a septikemických infekcí prasat způsobených Gram-pozitivními a Gram-negativními bakteriemi citlivými na amoxicilin. AMOXID 800 mg/g Prášek pro přípravu perorálního roztoku

Více

Jedna předplněná injekční stříkačka obsahuje immunoglobulinum humanum anti-d 1500 IU (300 mikrogramů).

Jedna předplněná injekční stříkačka obsahuje immunoglobulinum humanum anti-d 1500 IU (300 mikrogramů). sp. zn. sukls262204/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Igamad 1500 IU, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna předplněná injekční stříkačka

Více

Vstup látek do organismu

Vstup látek do organismu Vstup látek do organismu Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. 2 podmínky musí dojít ke kontaktu musí být v těle aktivní Působení jedů KONTAKT - látka účinkuje přímo nebo po přeměně (biotransformaci)

Více

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat Cobb500 Brojler Brojler Cobb 500 Brojler Cobb 500 nabízí díky neustále zlepšujícímu se genetickému potenciálu předpoklady pro dosahování maximálních hmotnostních přírůstků při současně zlepšené konverzi

Více

Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat

Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat Kukuřičné výpalky jsou vedlejším produktem při výrobě bioethanolu. Kukuřičné zrno je fermentováno kvasinkami a cukry a škroby jsou přeměněny

Více

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou

Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Pneumonie u pacientů s dlouhodobou ventilační podporou Autor: Mitašová M Zánět plic je akutní onemocnění postihující plicní alveoly (sklípky), respirační bronchioly (průdušinkysoučást dolních dýchacích

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls6044/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mucosolvan pro dospělé sirup SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 5 ml sirupu obsahuje

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Rhophylac 300 mikrogramů/2 ml, injekční roztok

Více

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

V.TOR OSTRAVA MYKOPLAZMATICKÉ A CHLAMYDIOVÉ RESPIRAČNÍ INFEKCE VE VZTAHU K ATB LÉČBĚ

V.TOR OSTRAVA MYKOPLAZMATICKÉ A CHLAMYDIOVÉ RESPIRAČNÍ INFEKCE VE VZTAHU K ATB LÉČBĚ V.TOR TORŠOVÁ,, ATB STŘEDISKO KHS OSTRAVA MYKOPLAZMATICKÉ A CHLAMYDIOVÉ RESPIRAČNÍ INFEKCE VE VZTAHU K ATB LÉČBĚ KLASIFIKACE MYKOPLASMAT INFEKCE RESPIRAČNÍ UROGENITÁLNÍ (STD) M. PNEUMONIAE M. GENITALIUM

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU NEO-BRONCHOL 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 pastilka obsahuje 15 mg ambroxoli hydrochloridum Úplný seznam pomocných látek viz bod 6.1 3. LÉKOVÁ FORMA

Více

Je třeba si uvědomit následující fakta : - problémem jsou vysoké i nízké teploty,větším problémem jsou vyšší teploty

Je třeba si uvědomit následující fakta : - problémem jsou vysoké i nízké teploty,větším problémem jsou vyšší teploty ZÁSADNÍ VLIV PROSTŘEDÍ A TECHNOLOGICKÝCH PRVKŮ VENTILACE NA ZDRAVOTNÍ STAV SELAT (TECHNIKA A TECHNOLOGIE USTÁJENÍ SELAT A BĚHOUNŮ) Líkař, K. BAUER AGROMILK a.s. Pelhřimov Selata ve fázi od narození až

Více

Zdravotní nauka 3. díl

Zdravotní nauka 3. díl Iva Nováková Zdravotní nauka 2. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3709-6 ISBN 978-80-247-3707-2 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264

Více

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ)

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ Životní pohoda podmínky fyzické

Více

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem.

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem. Příloha č. 3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls127013/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Orlistat Polpharma 60 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka

Více

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář

RESPIRAČNÍ INFEKCE. Milan Kolář RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci Nejčastějšími bakteriálními původci infekcí horních a dolních cest dýchacích v komunitním prostředí jsou kmeny: Streptococcus

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC v a c c i n e s f o r p i g s Inaktivovaná purifikovaná subjednotková vakcína proti aktinobacilové pleuropneumonii pro klasickou intramuskulární nebo bezjehelnou intradermální

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Veraflox 15 mg tablety pro psy a kočky Veraflox 60 mg tablety pro psy Veraflox 120 mg tablety pro psy 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

PRASATA. Herbamin Forte a Herbamin úspěšné využití v praxi. Zásobení vodou v chovu prasat. Krmení prasnic s Herbamin. Zásobení selat železem

PRASATA. Herbamin Forte a Herbamin úspěšné využití v praxi. Zásobení vodou v chovu prasat. Krmení prasnic s Herbamin. Zásobení selat železem 1. srpna 2000, číslo 3/2000 Odborný časopis pro moderní chov zvířat a výživu Úspěch ve stáji SKOT Robot na dojení záruka úspěchu v produkční stáji dojnic Hodnocení vlákniny podle amerického a německého

Více

Bezpečnost práce v laboratoři. Ivana Vítková OKM, FN Brno

Bezpečnost práce v laboratoři. Ivana Vítková OKM, FN Brno Bezpečnost práce v laboratoři Ivana Vítková OKM, FN Brno Rizika infekce při práci v laboratoři Každý biologický materiál je potenciálně infekční Může být původcem vysoce virulentní nákazy Může obsahovat

Více

Ovzduší. Roční průměry SO 2, NO 2 a PM 10 v MS kraji v roce 2005. Barevně v tabulce označeno překročení limitních hodnot.

Ovzduší. Roční průměry SO 2, NO 2 a PM 10 v MS kraji v roce 2005. Barevně v tabulce označeno překročení limitních hodnot. Ovzduší Kvalita ovzduší je v posledních týdnech velmi diskutovaným tématem. Zajímají se o ni mnohé sdělovací prostředky a leckdy jsou informace ovlivněny hlavně snahou upoutat pozornost čtenářů. Přinášíme

Více

Aerosol a zdraví. MUDr.Helena Kazmarová

Aerosol a zdraví. MUDr.Helena Kazmarová Aerosol a zdraví MUDr.Helena Kazmarová Odborná skupina hygieny ovzduší Centrum hygieny životního prostředí Státní zdravotní ústav h.kazmarova@szu.cz http://www.szu szu.cz/chzp/ovzdusi/index. /index.htm

Více

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy.

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. FENOLAX EUCARBON TASECTAN CARBO MED. MULTILAC DOBEXIL H OmegaDefend BAYFLEX EMOXEN GEL CandyS PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ FENOLAX Projímadlo v tabletách 5 mg 30 tablet FENOLAX www.fenolax.cz Pomáhá při akutní zácpě

Více

Vážení chovatelé pernaté zvěře,

Vážení chovatelé pernaté zvěře, Vážení chovatelé pernaté zvěře, Vzhledem k vysokým cenám surovin již určitě netrpělivě sledujete, jak budou pro letošní sezónu vypadat cenově prestarterové a starterové směsi pro bažanty a koroptve. Mám

Více

Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani... 200 mg (čistota minimálně 98% IgG)

Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani... 200 mg (čistota minimálně 98% IgG) 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Hizentra 200 mg/ml injekční roztok k subkutánnímu podání 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Immunoglobulinum humanum normale (SCIg) Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani...

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Nolpaza 40mg prášek pro přípravu injekčního roztoku pantoprazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat.

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas)

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Příbalová informace: informace pro pacienta DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Ruth Harrison Animal Machines (1964) průlom na poli ochrany hospodářských zvířat, otevřena cesta pro diskusi. Brambellova komise (1965)

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 3. LÉKOVÁ FORMA Tvrdé tobolky Tvrdé, bílé, želatinové tobolky obsahující bílý, homogenní prášek.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 3. LÉKOVÁ FORMA Tvrdé tobolky Tvrdé, bílé, želatinové tobolky obsahující bílý, homogenní prášek. sp.zn.sukls123276/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ACC 200, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Acetylcysteinum 200 mg v jedné tobolce. Úplný seznam pomocných látek viz

Více

Colecalciferoli pulvis odpovídá Colecalciferolum (vitamin D3) 200 IU/5mikrogramů

Colecalciferoli pulvis odpovídá Colecalciferolum (vitamin D3) 200 IU/5mikrogramů sp.zn. sukls117792/2010 a sukls46226/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU CALCICHEW D 3 200 IU žvýkací tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna žvýkací tableta obsahuje: Calcium

Více

Léčba infekční bovinní keratokonjunktivitídy (IBK) spojené s Moraxella bovis citlivou na tulathromycin.

Léčba infekční bovinní keratokonjunktivitídy (IBK) spojené s Moraxella bovis citlivou na tulathromycin. 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU DRAXXIN 100 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá(é) látka(y): Tulathromycinum 100 mg/ml Pomocné látky: Monothioglycerol

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Klimicin injekční roztok. clindamycinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Klimicin injekční roztok. clindamycinum sp.zn.sukls213147/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Klimicin injekční roztok clindamycinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

RESPIRAČNÍ SYNDROM U TELAT A MLADÉHO SKOTU

RESPIRAČNÍ SYNDROM U TELAT A MLADÉHO SKOTU ČESKÁ BUIATRICKÁ SPOLEČNOST Palackého 1-3, 612 42 Brno, e-mail: cebs@seznam.cz SBORNÍK REFERÁTŮ ODBORNÉHO SEMINÁŘE RESPIRAČNÍ SYNDROM U TELAT A MLADÉHO SKOTU Odborný garant: Doc. MVDr. Josef Illek, DrSc.

Více

Souhrn údajů o přípravku

Souhrn údajů o přípravku Příloha č. 2 ke sdělení sp.zn.sukls175089/2012 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU NAC AL 100 šumivé tablety NAC AL 200 šumivé tablety NAC AL 600 šumivé tablety Souhrn údajů o přípravku 2. SLOŽENÍ KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ

Více

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES PRODUKTY FIRMY LAVYLITES - jsou to 100% přírodní produkty, které v sobě obsahují účinné látky shromážděné z několika tisíců léčivých bylin - blahodárný efekt je posílen nanotechnologickým zpracováním,

Více

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o.

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. VIRTUÁLNÍ CENTRUM informací o životním prostředí Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. OVZDUŠÍ Stručný popis složení atmosféry-vrstvy a složení vzduchu Země je

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum

Příbalová informace: informace pro pacienta. SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum Příbalová informace: informace pro pacienta SEFOTAK 1g prášek pro injekční roztok cefotaximum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu

Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu Tisková zpráva závěrečné zprávy projektu QJ1210119 Vývoj a výroba veterinárních setů pro stanovení minimálních inhibičních koncentrací antimikrobiálních látek standardizovanou mikrodiluční metodou a nový

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls144430/2014 1. Název přípravku Ebrantil 30 retard Ebrantil 60 retard Tvrdé tobolky s prodlouženým uvolňováním SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. Kvalitativní a kvantitativní složení Jedna tobolka

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2001 V Praze dne 19. října 2001 Částka: 39 PRO VNITŘNÍ POTŘEBU O B

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls153624/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Septomixine 286 mg/g + 190 000 IU/g dentální pasta 2. KVANTITATIVNÍ A KVALITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 g pasty obsahuje hydrocortisoni acetas 286

Více

sp.zn sukls14613/2014 a sp.zn. sukls84610/2014

sp.zn sukls14613/2014 a sp.zn. sukls84610/2014 sp.zn sukls14613/2014 a sp.zn. sukls84610/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ambrosan 15 mg/5 ml sirup sirup 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 5 ml sirupu obsahuje ambroxoli hydrochloridum

Více

Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls48796/2009

Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls48796/2009 Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls48796/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU GLUCOPHAGE XR 750 mg tablety s prodlouženým uvolňováním 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ANTITHROMBIN III NF BAXTER, prášek pro přípravu infuzního roztoku s rozpouštědlem 2. SLOŽENÍ KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ 1 ml rozpuštěného přípravku obsahuje

Více

Funkce imunitního systému

Funkce imunitního systému Téma: 22.11.2010 Imunita specifická nespecifická,, humoráln lní a buněč ěčná Mgr. Michaela Karafiátová IMUNITA je soubor vrozených a získaných mechanismů, které zajišťují obranyschopnost (rezistenci) jedince

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010 Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MONO MACK DEPOT MONO MACK 50 D tablety s proslouženým uvolňováním SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002 Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002 Standardní operační postupy pro vyšetřování mikroorganismů v ovzduší a pro hodnocení mikrobiologického znečištění ovzduší ve vnitřním prostředí

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls6046/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mucosolvan long effect Tvrdé tobolky s prodlouženým uvolňováním 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH slinivky břišní OBSAH Co je slinivka břišní?.............................. 2 Co jsou to nádory?................................ 3 Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny

Více

Oxy-kel 80% plv. sol. ad us. vet. 1kg

Oxy-kel 80% plv. sol. ad us. vet. 1kg Oxy-kel 80% plv. sol. ad us. vet. 1kg Popis zboží: Širokospektrální antibiotikum tetracyklinové řady. 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU OXY-KEL 80% plv. sol. a. u. v. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

Věstník OBSAH: o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo nelékařské obory pro rok 2016... 20

Věstník OBSAH: o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo nelékařské obory pro rok 2016... 20 Věstník Ročník 2016 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 1 Vydáno: 8. LEDNA 2016 Cena: 120 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru MIKROBIOLOGIE... 2 2. Dotační

Více

B.1 bis AKUTNÍ TOXICITA ORÁLNÍ METODA FIXNÍ DÁVKY. 1 METODA je v souladu s právem Evropských společenství 7a).

B.1 bis AKUTNÍ TOXICITA ORÁLNÍ METODA FIXNÍ DÁVKY. 1 METODA je v souladu s právem Evropských společenství 7a). B.1 bis KUTNÍ TOXICIT ORÁLNÍ METOD FIXNÍ DÁVKY 1 METOD je v souladu s právem Evropských společenství 7a). 1.1 ÚVOD Podstatou metody je použití pouze středně toxických dávek v hlavní studii a dávky, u nichž

Více

Infuzní roztok. Roztok je čirý, bezbarvý až slabě narůžověle-oranžový. Vnímání zabarvení se může lišit. Teoretická osmolarita: 305 mosm/l ph: 4,5 5,5

Infuzní roztok. Roztok je čirý, bezbarvý až slabě narůžověle-oranžový. Vnímání zabarvení se může lišit. Teoretická osmolarita: 305 mosm/l ph: 4,5 5,5 Sp.zn.sukls176520/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Paracetamol B. Braun 10 mg/ml infuzní roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml infuzního roztoku obsahuje paracetamolum

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SEFOTAK 1G Prášek pro přípravu injekčního roztoku Cefotaximum natricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. SEFOTAK 1G Prášek pro přípravu injekčního roztoku Cefotaximum natricum Příloha č. 1 ke sdělení sp. zn. sukls173688/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SEFOTAK 1G Prášek pro přípravu injekčního roztoku Cefotaximum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Prevenar 13 injekční suspenze Pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína (13valentní, adsorbovaná).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Prevenar 13 injekční suspenze Pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína (13valentní, adsorbovaná). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Prevenar 13 injekční suspenze Pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína (13valentní, adsorbovaná). 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna dávka

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sukls134304/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CEFTRIAXON MEDOPHARM 1 g prášek pro injekční/infuzní roztok ceftriaxonum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum Sp.zn. sukls194934/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Topotecan medac 1 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Topotecanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Akutní lékařská péče a biologický terorismus

Akutní lékařská péče a biologický terorismus 1 Richards CF, Burstein JL, Waeckerle JF, Hutson HR: Akutní lékařská péče a biologický terorismus (Emergency physicians and biological terrorism) Annals of Emergency Medicine, August 1999, 34, 2, 183-190

Více

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l.

Injekční roztok. Tmavě hnědý, neprůhledný roztok s ph 5,0 7,0 a s přibližnou osmolaritou 400 mosm/l. sp.zn. sukls57833/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli

Více

www.cymedica.com Haemophilus parasuis buďme přesní FLEXICAM meloxicam 19. číslo - říjen 2008 str. 2 str. 10 str. 18

www.cymedica.com Haemophilus parasuis buďme přesní FLEXICAM meloxicam 19. číslo - říjen 2008 str. 2 str. 10 str. 18 www.cymedica.com 19. číslo - říjen 2008 str. 2 Haemophilus parasuis buďme přesní str. 10 str. 18 FLEXICAM meloxicam Cymedica pohár Snow 2008 Obsah 19. čísla: Suvaxyn MH-One... 1 Simone Oliveira, Carlos

Více

VAKCINAČNÍ POSTUPY VAKCINAČNÍ STRATEGIE SESTAVENÍ VAKCINAČNÍHO SCHÉMA VÝBĚR TYPU A DRUHU VAKCÍNY. Hospodářská zvířata. Zvířata zájmových chovů

VAKCINAČNÍ POSTUPY VAKCINAČNÍ STRATEGIE SESTAVENÍ VAKCINAČNÍHO SCHÉMA VÝBĚR TYPU A DRUHU VAKCÍNY. Hospodářská zvířata. Zvířata zájmových chovů VAKCINAČNÍ STRATEGIE VAKCINAČNÍ POSTUPY Hospodářská zvířata Ochrana území bez vakcinace Vakcinace jako součást ozdravovacího programu Vakcinace stáda příprava konkrétních vakcinačních plánů pro daný chov

Více

Příloha č.2 ke sdělení sp.zn. sukls102689/2011

Příloha č.2 ke sdělení sp.zn. sukls102689/2011 Příloha č.2 ke sdělení sp.zn. sukls102689/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Augmentin SR, potahované tablety s prodlouženým uvolňováním Amoxicillinum /acidum clavulanicum Přečtěte si pozorně

Více