Jaroslav Kmenta, 2008 Fotodokumentace Jaroslav Kmenta, 2008 Fotografie použity s laskavým svolením Mladé fronty DNES

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jaroslav Kmenta, 2008 Fotodokumentace Jaroslav Kmenta, 2008 Fotografie použity s laskavým svolením Mladé fronty DNES"

Transkript

1

2 Jaroslav Kmenta Kmotr Mrázek II Jaroslav Kmenta, 2008 Fotodokumentace Jaroslav Kmenta, 2008 Fotografie použity s laskavým svolením Mladé fronty DNES ISBN

3 KMOTR MRÁZEK II Krakatice Tato kniha byla napsána podle skutečné události.

4 Hance, která mi je v manželství oporou, mamince, která mi umí vždy poradit, Kačence, jejíž neustálé otázky mě inspirují, také Anežce, které jsem byl letos za kmotra...

5 Poděkování Děkuji svému mateřskému deníku Mladá fronta DNES za podporu a pomoc, zejména pak šéfredaktoru Robertu Čásenskému a zástupci šéfredaktora Jiřímu Kubíkovi. Dále děkuji za neocenitelné rady Janě Blažkové, Evě Vašíčkové, Vládánu Rámišovi a Tomáši Chundelovi. Honzovi Vacovi za obálku a Janě Štěpánové za grafiku. A Radku Chmelovi za výběr fotek. Děkuji také svým kolegům z redakce, kteří mi pomáhali s rozhovory: Janě Klímové, Václavu Dolejšímu, Tomáši Syrovátkoví, Ondřeji Šťastnému a Josefu Kopeckému. Velká poklona patří i fotoreportérům Mladé fronty DNES za skvělé fotky. Jmenovitě děkuji: Nguyen Phuong Thao, Michalu Růžičkovi, Davidu Neffovi, Michalu Sváčkovi, Danu Maternovi, Lukáši Bíbovi, Filipu Kašlíkovi, Robertu Zlatohlávkovi, Martinu Mrázovi a Radku Mičovi. Chtěl bych poděkovat i všem svým zdrojům - všem těm, kdo mě trpělivě prováděli složitostmi tajného života Františka Mrázka. Bohužel řadu z nich nemohu jmenovat, protože bych tím ohrozil jejich životy.

6 Předmluva I Kde zapáchaly hnůj a žumpa? Dočetl jsem rukopis knihy, která mě vrátila v čase. Do doby, kdy se v české politice zabydleli mafiáni. Do doby, kdy poprvé vládla sociální demokracie. Aféra Bamberk. Aféra Český dům. Aféra Olovo. Aféra Stiess... To, co jsem tehdy jako reportér popisoval na stránkách Mladé fronty DNES, se teď - při četbě knihy - přede mnou odehrálo znovu. Tyto hry" jsem najednou neviděl jako kdysi, tedy coby divák v hledišti, nýbrž z druhé strany, ze zákulisí. Tehdy jsme to s kolegyní Sabinou Slonkovou za své dotěrné otázky od premiéra Miloše Zemana pravidelně schytávali. Nedávno jsem novináře označil za póvl a hnůj. Po tom, co jste dnes napsali, se musím omluvit hnoji," řekl třeba. Dovolte mi, pane Zemane, abych vám po přečtení knihy kolegy Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek II vzkázal: Hnůj a žumpa zapáchaly jinde - na vašem Úřadu vlády! Největší spojenec Františka Mrázka, šéfa podsvětí a člověka podezřelého z několika vražd, seděl právě u vás: říkal jste mu šéf poradců, jmenuje se Miroslav Šlouf. Společně s Mrázkem vymýšleli taktiku, jak ovlivnit rozhodování vlády, koho a jak si získat. Pletichy, zastrašování, propojení zájmů politiků se zájmy těch, kteří mají ve slušné zemi sedět za mřížemi... Za tyto mafiánské žně můžeme děkovat vašemu vládnutí. Už šest let žijete na Vysočině a tváříte se jako spokojený důchodce. Nalevo napravo posíláte rady, jak se správně dělá politika. A Šlouf, hlavní mafiánova spojka, je dodnes vaší pravou rukou! Dřív jste mohl říkat: Nevěděl jsem o tom (to z vás však nesnímá politickou odpovědnost). Ted' už se můžete vymlouvat jen na slepotu a hluchotu. Za vašeho vládnutí museli policisté zastavit vyšetřování Mrázkových temných vazeb: odposlechy telefonů, které jsou dnes důkazem o propojení mafiána s politiky, se ukončily, spis šel do archivu. Jestliže se dnes - tak jako někteří jiní - rozčilujete, že jsou tyto citlivé údaje venku, chápu to. Není to správné. Správné by bylo, kdyby policie dál shromažďovala důkazy, vyšetřovala, podezřelé posílala před soud. Jenže to se bohužel nedělo ani za sociálních demokratů a neděje se to ani teď. Možná i proto, že v ODS mají pořád vliv ti, kteří vám pomáhali vládnout v oné mafiánské éře.

7 Kmentův příběh není tím správným čtením na klidnou, dobrou noc. Čtenáři se u něj budou rozčilovat, možná i křičet vzteky. Ale stojí jim za to. Chtějí-li například vědět, kdo se nám to zatím tak nenápadně vrací nevrací do politiky. Nejlépe rovnou na Pražský hrad... Jiří Kubík, zástupce šéfredaktora MF DNES

8 Návod, jak číst knihu.. Tato kniha vás zavede do roku Do nejmenších detailů popisuje, jak právě tehdy začal naplno prorůstat organizovaný zločin do státní správy a do politiky. Hlavním hrdinou knihy je František Mrázek, muž, který před listopadem 1989 začínal jako vekslák a který se později stal nekorunovaným vládcem podsvětí. V roce 2000 se Mrázek spojil s podnikatelem Luďkem Sekyrou, realitním magnátem, a pomáhal mu vylobbovat v bankovních kruzích a na nejvyšších politických místech podporu pro velký byznys: ovládnout největší stavební firmu v zemi - Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). K tomu potřeboval vyhrát výběrové řízení a pak sehnat dvoumiliardový úvěr u Investiční a Poštovní banky. Bylo to v době, kdy byla u moci ČSSD. Ta však vládla s podporou ODS na základě takzvané opoziční smlouvy. Pro Mrázka to byly žně. Měl své lidi jak v levicové sociální demokracii, tak u pravicových občanských demokratů. Premiérem byl tehdy Miloš Zeman (ČSSD) a předsedou Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS). Byl to rok, kdy se privatizovaly největší české banky a kdy krachla jedna z nich - IPB. Byla to doba, kdy začala krize v České televizi, kdy na trh přišel třetí mobilní operátor Oskar a kdy Česko spouštělo Jadernou elektrárnu Temelín. Byla to ale také doba, kdy policie odposlouchávala Mrázka a jeho spolupracovníky... V knize se vyskytuje řada jmen, proto jsem pro lepší orientaci a přehled udělal výčet hlavních hrdinů a dal je hned na začátek. Berte to jako pomůcku, k níž se můžete kdykoli vrátit. Pokud byste si chtěli přečíst články a případné reakce na zveřejněnou knihu, doporučuji navštívit webové stránky našeho zpravodajského serveru idnes.cz. Jaroslav Kmenta j a rosí av.kmenta@ mfd nes.cz

9 Seznam aktérů Na koho byl nasazen odposlech 1. František Mrázek - kmotr 2. Igor Šafránko - lobbista 3. Luděk Sekyra - podnikatel 4. Martin Hejl - státní zaměstnanec Kdo je na odposleších zachycen A) Klíčové postavy: 1. František Mrázek - podnikatel a kmotr podsvětí 2. Igor Šafránko - lobbista a majitel modelingové agentury (Mrázkův přítel a obchodní partner) 3. Luděk Sekyra - vlivný podnikatel, majitel stavební a realitní firmy Sekyra Group (Mrázkův přítel a obchodní partner) 4. Tomáš Pitr - podnikatel (Mrázkův přítel a jeho pravá ruka) 5. Martin Hejl - bývalý důstojník tajné služby BIS a exředitel odboru Národního bezpečnostního úřadu (Mrázkův přítel a jeho zdroj informací) 6. Miroslav Šlouf - bývalý šéfporadce premiéra Miloše Zemana (Mrázkův přítel a jeho hlavní kontakt na vládu) 7. Milan Velek - lobbista a blízký přítel prezidenta Václava Klause (Mrázkův kontakt na vrcholné funkcionáře ODS) B) Politici: 1. Ivan Langer - tehdejší místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny, nyní ministr vnitra (přítel Luďka Sekyry a jeho kontakt do politiky) 2. Vlastimil Tlustý - tehdejší šéf poslanců ODS a šéf rozpočtového výboru a šéf dozorčí rady České konsolidační agentury a později i ministr financí (styk Igora Šafránka v ODS) 3. Josef Hojdar - tehdejší poslanec ČSSD a šéf hospodářského výboru a člen vedení České konsolidační agentury (přímý Mrázkův kontakt v ČSSD) 4. Jan Koukal - exprimátor Prahy a vlivný člen ODS (kontakt Luďka Sekyry) 5. Jiří Paroubek - tehdejší ekonomický náměstek pražského primátora a pozdější premiér a šéf ČSSD (Sekyrův kontakt)

10 C) Vlivní podnikatelé a bankéři: 1. Zdeněk Bakala - tehdejší majitel firmy Patria Finance, přítel Václava Havla a nyní majitel OKD (Mrázkův a Sekyrův konkurent v boji o IPS) 2. Esko Juhani Tulikoura - jeden ze šéfů švédsko-finského konsorcia Skanska, jedné z největších stavebních firem na světě (Sekyrův konkurent v boji o IPS) 3. Wilhelm Reichmann - jeden z vrcholných činitelů rakouské banky Erste, která ovládla Českou spořitelnu (Sekyrův kontakt) 4. Miroslav Jansta - vlivný právník, přítel expremiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (Sekyrův kontakt) 5. Michal Voráček - lobbista a realitní magnát s kontakty do médií (Mrázkův a Sekyrův kontakt) 6. Jan Stiess - tehdy šéf Fondu národního majetku (Mrázkův kontakt) 7. Jiří Poletín - tehdy místopředseda představenstva IPS (Sekyrův přítel) 8. Roman Mentlík - tehdy člen vedení České spořitelny (Mrázkův kontakt) 9. Robert Neugróschel - realitní podnikatel (Sekyrův kontakt) 10. Jiří Kunert - šéf Živnostenské banky (Sekyrův kontakt) D) Další podnikatelé, úředníci a přátelé: 1. Wippern Vok - podnikatel z Moravy (Mrázkův kontakt a obchodní partner) 2. Richard Morávek - podnikatel z Moravy (Mrázkův kontakt a obchodní partner) 3. Jiří Shrbený - bývalý vekslák, podnikatel, spolumajitel pivovaru Eggenberg Český Krumlov (Mrázkův letitý přítel) 4. Jan Gottvald - podnikatel a majitel fotbalových Drnovic (Mrázkův obchodní partner) 5. Vladimíra Pokorná - pracovnice firmy Sekyra Group (Sekyrová pravá ruka) 6. Zdeněk Vystoupil - poradce na Úřadu vlády (pravá ruka Miroslava Šloufa) 7. Pavel Exner - bývalý vekslák a majitel autosalonu Exner (Mrázkův přítel) 8. Jan Stiebitz - místopředseda představenstva ústecké firmy Setuza (Pitrův a Mrázkův kontakt) 9. Ivana Mrázková - manželka Františka Mrázka 10. Lukáš Semerák - podnikatel z vedení Sekyra Group (Sekyrův přítel)

11 O kom se nejčastěji Mrázek v telefonech bavil, koho se snažil přímo či nepřímo ovlivnit: 1. Miroslava Šloufa, šéfa poradců premiéra Zemana. Přezdívky: Vodník, Panděro 2. Vlastimila Tlustého, šéfa poslanců ODS. Přezdívky: Téčko, Tlusťoch 3. Miloše Zemana, premiéra. Přezdívky: Mlha, Becherovka, Kořalka 4. Václava Klause, tehdy šéfa ODS a předsedu Poslanecké sněmovny. Přezdívky: Profesor, Prófa, Venoušek 5. Ivana Langera, místopředsedu ODS a Sněmovny. Přezdívky: íčko, Ivan 6. Pavla Mertlíka, ministra financí. Přezdívky: Špína, Mertoš, Umaštěnec 7. Josefa Hojdara, šéfa hospodářského výboru a poslance ČSSD. Přezdívka: Pepík 8. Jaroslava Baštu, ministra pro tajné služby. Přezdívka: Kejvač 9. Karla Březinu, ministra bez portfeje. Přezdívka: Mladej poskok 10. Jiřího Paroubka, tehdy ekonomického náměstka pražského primátora. 11. Jana Mládka, náměstka ministra financí. Přezdívky: Mladás, Emko 12. Jana Koukala, exprimátora Prahy. 13. Miroslava Grégra, ministra průmyslu a obchodu. Přezdívka: Dědek 14. Miladu Vlasákovou, náměstkyni ministra průmyslu a obchodu. Přezdívka: Bába 15. Jiřího Růžka, šéfa tajné služby BIS. Přezdívka: Roháč 16. Luďka Sekyru, realitního magnáta. Přezdívky: Sekyrka, Sekoš 17. Radomíra Lašáka, vrchního ředitele v Komerční bance. Přezdívka: Laši 18. Dušana Barana, šéfa České spořitelny. 19. Romana Mentlíka, člena vedení České spořitelny. 20. Petra Hlaváčka, člena vedení České spořitelny. 21. Miroslava Stehlíka, šéfa Spořitelní investiční společnosti. Přezdívka: Pták 22. Jana Stiesse, šéfa Fondu národního majetku. 23. Randál la Dillarda, šéfa japonské Nomury. Přezdívka: Nejvyšší od Japonců 24. Libora Procházku, náměstka Investiční a Poštovní banky. Přezdívky: Prochor, Špacír 25. Jiřího Tesaře, šéfa Investiční a Poštovní banky. 26. Jana Klacka, šéfa Investiční a Poštovní banky. 27. Jana Kollerta, šéfa Komerční banky. Přezdívky: Kačko, Nástroj, Moučník

12 28. Petra Budinského, náměstka Komerční banky. Přezdívka: Buďa 29. Jiřího Kunerta, šéfa Živnostenské banky. 30. Martina Ulčáka, lobbistu. Přezdívka: Ulči 31. Milana Velká, lobbistu. 32. Michala Voráčka, lobbistu. 33. Jana Gottvalda, podnikatele. Přezdívka: Gotyš 18

13 Prolog Ten výrok by se měl zapsat do historie. A autor by za něj měl dostat Nobelovu cenu. Tak trefně shrnout do tří vět systém svého korupčního podnikání a zároveň popsat charakterové vlastnosti premiéra této země, to nemá obdoby. Stalo se to ve čtvrtek 9. března roku Autorem této proslulé věty byl František Mrázek, nekorunovaný vládce českého podsvětí, který se dostal až tak daleko, že dokázal ovlivňovat nejvyšší představitele státu. Mrázek právě mluvil do telefonu se svým obchodním partnerem Igorem Šafránkem. A nutno dodat, že jejich telefony už několik měsíců tajně odposlouchávala policie. Nejhorší na tom je to, že Mlhovi peníze nic neříkají, zatímco Prófa je má rád. Mlha tak akorát chleba se sádlem a tři okurky. Mlha potřebuje body, aby ho lidi měli rádi," postěžoval si v březnu 2000 Mrázek svému příteli Šafránkovi. Mlha byl v jejich kódované řeči tehdejší premiér Miloš Zeman. Mrázek byl nešťastný, že se mu nedaří prosadit u bankéřů a politiků obrovský byznys za více než dvě miliardy korun - ovládnutí největší české stavební firmy, IPS, Inženýrské a průmyslové stavby. Zeman až mnohem později proslul výrokem, že mu k životu stačí chleba se sádlem a objímat stromy na Vysočině". Jako kdyby Mrázek viděl Zemanovi až do hlavy. Jak by také ne. U Zemana měl Mrázek svého letitého přítele a tajného spolupracovníka - Miroslava Šloufa, šéfa premiérových poradců. Jestli se 0 takových poradcích říká, že jsou pravou rukou politika, v případě Šloufa a Zemana se dá říct, že to bylo doslova a do písmene takto: Zeman měl místo své pravé ruky implantovaného Šloufa. A ten hýbal premiérem, jak chtěl. Mrázek tak měl v letech 1998 až 2002, kdy vládl Miloš Zeman (a tím 1 Miroslav Šlouf), neomezený vliv na českou politiku. A nejen to. Jediný problém byl, že v březnu 2000 potřeboval Mrázek zlomit Zemana k něčemu tak velkému, co bylo nad síly jak onoho implantátu", tak premiéra samotného. Mrázek se tehdy s IPS pustil do velké hry o miliardy, kterou nakonec zastavil až pád jedné z největších českých bank - Investiční a Poštovní banky. A kdo byl v jejich tajemné mluvě Prófa, který měl peníze na rozdíl od Mlhy (podle Mrázka) rád"? Prófa neboli Profesor byl v Mrázkově šifře teh-

14 dejší předseda Poslanecké sněmovny a pozdější prezident Václav Klaus. Na to všechno přišla policie, když v letech 2000 až 2001 sledovala a odposlouchávala kmotra Františka Mrázka.

15

16 1 Bylo to někdy začátkem roku Důstojník protikorupční policie Karel Tichý si sundal sluchátka z uší a asi hodinu jen tak koukal do blba. Nezúčastněně, jako by se zastavil čas. Kdyby ho někdo v tu chvíli viděl, musel by si myslet, že se zbláznil. Co se stalo? Je ti něco?" vyrušil ho vzápětí jeden z jeho kolegů, Jozef Švec, a dodal: Ty seš zralej na Bohnice. Aspoň podle toho výrazu." Tichý se vrátil do reality. Ne, nic mi není. Jen jsem si teď pouštěl živý odposlechy Mrázka. Ti řeknu, lepší je snad nevědět. Kam až to sahá. To je neuvěřitelný. Vždyť v tom jsou namočený snad všichni politici. Je mi z toho nanic," řekl Tichý. Cos čekal? Peníze jsou mocná zbraň. A Mrázek jich má na rozdávání," řekl Švec. Přemýšlím, jak bysme měli nazvat nejnovější spis k Mrázkovi?" zamyslel se Tichý. Mafie? Chobotnice? Ale to už všechno bylo," odbyl ho Švec. Nedávno jsem se svým klukem četl takovou knížku o podmořských příšerách. Bylo tam docela zajímavý povídání o krakatici," vzpomněl si Tichý. Krakatice? Jo! Ale to by nemuselo bejt špatný. To totiž není vůbec od věci. To je dobrý," ožil najednou Švec. A ono to i sedí. Vždyť Mrázek je vlastně taková krakatice," dodal Tichý nadšeně. Spis se bude jmenovat Krakatice. Mrázek má taky chapadla, vyvolává hrůzu a je strašlivý predátor," řekl Tichý a běžel k počítači. Vyťukal na klávesnici K-R-A-K-A-T-I-C-E, založil desky a začal do nich dávat přepisy odposlechů. To ještě netušil, že takových desek bude potřebovat desítky a že těch nepřítomných výrazů, které ho přepadnou po každém živém vysílání Rádia Mrázek", budou hodiny a hodiny.

17 Policie šla po Mrázkovi už od roku A jen jednou se vládce podsvětí ocitl za mřížemi. Před listopadem 1989 si odseděl dva měsíce za to, že prodával hodinky, elektroniku, indické šátky a pornokazety. Tedy za obyčejné vekslácťví. Ale v roce 2000 měl už Mrázek na kontě dva hrdelní zločiny. Policie ho podezřívala, že nechal zabít minimálně dva lidi, kteří mu stáli v cestě: v roce 1992 si zadal nájemnou vraždu bývalého novináře Václava Dvořáka a v roce 1996 se zbavil svého konkurenta, šéfa podsvětí Antonína Běly. Mrázkovy kontakty u policie, státních zástupců a soudců byly natolik silné, že z afér vyšel vždy s čistým štítem. Zlom přišel v roce Nájemný vrah tehdy postřelil na pražském sídlišti Černý Most podnikatele Ivana Lhotského, sponzora vládní strany ČSSD. Přestože ho střelec zasáhl do hlavy, Lhotský útok zázrakem přežil. Skončil však na invalidním vozíku a s absolutní ztrátou paměti. A všichni, kdo Lhotského znali, nebo tušili souvislosti jeho vztahů a podnikání, ukazovali tehdy prstem právě na Mrázka. Ten měl mnoho důvodů Lhotského zastřelit. Mohl od něj chtít směnky, které Lhotský držel na vládní stranu. Stejně tak ale mohl Lhotského nechat zabít někdo z blízkosti sociální demokracie, aby zabránil tehdy ještě netušenému sponzorskému skandálu ČSSD. Ať byla podezření na začátku případu jakákoli, faktem je, že tato aféra nakonec odstartovala jednu z nejrozsáhlejších operací policie proti organizovanému zločinu, jemuž vévodil právě František Mrázek. V roce 1999 na Mrázkovi pracovaly dva specializované týmy policie, jeden byl z oddělení vražd pražské kriminálky. Druhý seděl o dva kilometry jinde, v pražské centrále protikorupční policie. Zatímco první tým se zaměřil na Mrázka kvůli pokusu o vraždu Lhotského, druhý monitoroval lidi kolem Mrázka již několik let a zaměřoval se hlavně na rozkrývání hospodářské kriminality celé této skupiny. Téměř půl roku o sobě oba týmy nevěděly. Své vyšetřování vedly jako přísně tajné a o tom, na čem vlastně dělají, věděli jen jejich bezprostřední nadřízení. Teprve koncem roku 2000 dali kriminalisté hlavy dohromady a spojili síly. Oldřich Kopp a Miloslav Dvořák z oddělení vražd později dokonce přešli do protikorupční služby a s posvěcením šéfů se vedla tajná akce proti Mrázkovi už jen z jednoho místa - z centrály protikorupční policie. Tady je vedl šéf speciálního oddělení Karel Tichý, který Mrázka sledoval již roky.

18 Říká se víc hlav víc ví". A je to pravda. A když se ještě k hlavám" přidají spisy s odposlechy... Mrázek se jako správný šéf podsvětí vyznačoval tím, že používal desítky mobilních telefonů. Měnil je jako ponožky. Vždy si samozřejmě kupoval předplacené karty, aby po něm nezůstávaly žádné stopy. A za nějaký čas, třeba jen za měsíc, kartu zase zrušil a koupil si novou. Policie šílela. Jen co zjistila jedno Mrázkovo číslo a vyžádala si na ně od soudce povolení k odposlechu, už musela běžet na soud s další žádostí, protože Mrázek změnil číslo. A tak se stávalo, že policisté odposlouchávali jen třetinu nebo polovinu aparátů, které Mrázek používal. A to bylo málo. Mrázek do některých telefonů řekl jen jednu část důležité informace. A tu druhou samozřejmě do dalšího aparátu, třeba i jiné osobě. Policie tak věděla jen á", ale bé" jí scházelo. Věděla, jakou částku chce použít na uplácení, ale nevěděla, kdo by si úplatek měl převzít. Když se tedy nakonec v roce 2001 sešly dva policejní týmy, které sledovaly a odposlouchávaly Mrázka, a vzájemně si vyměnily spisy s veškerými údaji, vznikl jim poměrně ucelený obrázek o Mrázkových aktivitách. Mrázek byl v té době už pan Někdo". S ulitými penězi z vytunelovaných bank si mohl dovolit pomýšlet i na daleko větší byznys. Z veksláka se postupem doby stal miliardář a z klasického šéfa podsvětí byl zčistajasna lobbista, který ovlivňoval nejvyšší státní úředníky a politiky. Dá se říct, že kauza postřeleného Ivana Lhotského nechala policii nahlédnout do té nejtemnější kuchařky Františka Mrázka a zároveň odkrýt zákulisí české politiky. 3 Začátkem roku měl Mrázek vždy blbou náladu. Bilancoval, co se mu povedlo a co ne. A vždycky si zanadával na to, že to mohlo být ještě lepší. Slůvkem to" myslel vždy byznys, peníze, projekty.

19 Mrázek neměl nikdy nějakou svou velkou firmu, přes kterou by dělal čistě své věci. U Mrázka to fungovalo jinak. Dozvěděl se o projektu někoho jiného a nabídl mu spolupráci. Když se se mnou rozdělíš o zisk, pomůžu ti tu zakázku vyhrát," slýchávali jeho obchodní partneři. Mrázek věděl, co říká. On mohl skutečně nabídnout jen" to, že dokázal něco ovlivnit. Jak to dělal? To už obchodní partneři mnohdy ani nevěděli. Někteří možná ani netušili, že Mrázek má za sebou kriminální minulost a že jeho jméno prochází spisy, v nichž figuroval jako hlavní podezřelý z několika vražd či pokusů o ně nebo z vydírání. Neděle 2. ledna 2000 Začátkem roku 2000 měl Mrázek skvělý tip na ohromný byznys, který by mu otevřel cestu k miliardám ve stavebnictví. Chystala se doprivatizace" největší české stavební firmy, IPS, Inženýrských a průmyslových staveb. V ekonomických časopisech se o IPS psalo, že se bez této firmy do té doby neobešla žádná velká domácí stavba. Firma zaměstnávala osm tisíc lidí. Roční výkony přesahovaly deset miliard korun a čistý zisk byl 250 milionů korun. Akcie této výdělečné firmy držely převážně investiční fondy tří českých bank. A ty se rozhodly své podíly prodat. Mrázek o tom začal v lednu 2000 mluvit se svým známým, jakýmsi Honzou. Mrázek: To je pravda, co psal tvůj kamarád, který chce koupit tu firmu (IPS)? Jde mi o to, zda je pravda to s financováním? Tedy 1,5 až 2 (miliardy)? Nekecá?" Honza: Bude to dokonce 2,3. Financování zařídil a je k dispozici." Mrázek: Ale v opačném případě by to byla velká ostuda. Hele, tak zítra přiveď toho svýho kamaráda Sekyrku na schůzku." Honza: To není problém. Už jsem to zařídil. Setkání bude zítra ve 13 hodin. Dole na Koulích. Na schůzce budeš ty, já, Igor a Sekyrka." Luděk Sekyra alias Sekyrka byl další z mnoha Mrázkových známých. Sekyra se narodil v roce 1964 a už ve svých šestatřiceti letech byl jedním z největších českých stavitelů. Byl majitelem společnosti Sekyra Group, která patřila mezi největší realitní skupiny. Sekyra vystudoval práva. V roce 1990 začínal jako partner v advokátní kanceláři Bakeš & Sekyra.

20 K realitám měl blízko, protože se jejich advokátní kancelář věnovala kromě finančního práva i restitučním kauzám. A v restitucích šlo hlavně o nemovitosti. Takže jsme na žádost našich klientů začali nabízet nejen právní služby, ale i zhodnocení majetku, jeho správu a development. Proto jsme založili divizi zabývající se projektovým managementem, kterou jsme posléze transformovali v developerskou firmu. A protože se tato činnost začala rozvíjet velmi dynamicky, postupem času se hlavním oborem našeho podnikání staly reality. Byl to v podstatě plynulý přechod od jednoho oboru k druhému," vysvětlil Sekyra později v médiích svůj kariérní růst. V roce 2000 dostal Sekyra skvělý nápad, že by skoupil akcie největší české stavební firmy, IPS. A k tomu potřeboval Mrázka. 4 Jakmile se Mrázek dozvěděl, jaké miliardy tečou kolem IPS, neváhal ani vteřinu. V několika okamžicích vymyslel strategii, koho ovlivnit, kde získat podstatné informace a jak se podělit o případný zisk. Lidé, kteří ho znali, na něm vždy poznali, že se něco děje, že má něco za lubem. V takových chvílích vypadal jako filmový hrdina Pirátů z Karibiku. Vykulil oči jako Jack Sparow, vytáhl plachty své lobbistické fregaty a nechal se unášet na moři neuvěřitelných intrik. Zatímco ve filmu pak otevírali jeho hrdinové truhlu mrtvého muže", Mrázka hnala vidina toho, že na konci své cesty bude otevírat truhlu plnou peněz - z IPS. Středa 5. ledna 2000 Mrázek si volal se svým věrným přítelem a nejdůležitějším kontaktem v bezpečnostních složkách státu - Martinem Hejlem. Hejl byl šéfem bezpečnosti Národního bezpečnostního úřadu. Předtím pracoval v tajné službě BIS. S Mrázkem udržoval důvěrné styky řadu let.

21 Mrázek: Milan říkal, že ti druzí zájemci o IPS jednají přes Supa od Mirka Šloufa (šéf poradců premiéra Miloše Zemana). Sup (Jaroslav Sup - poradce na Úřadu vlády) říkal, že dnes přijeli Švédi (společnost Skanska). A prej jim bylo nabídnuto jeden milion marek za to, aby se na to vysrali. Dýmkař (přezdívka pro vlivného právníka) mi říkal, že to rozhodnutí bude mít v pátek večer." Hejl: Víš, kolik je schopná ta Skanska zaplatit?" Mrázek: Dýmkař dnes říkal, že 2 až 2,5 (miliardy). Zítra bude mít info, jak dopadla jednání." Hejl: Hm." Mrázek: Důležité je, co řekne ten Čibuk (druhá přezdívka pro stejného právníka)." Jít do boje s jednou z nejmocnějších světových stavebních firem, švédskou Skanskou? Pro leckoho možná předem prohraná bitva. Pro Mrázka nikoli. Věděl, co dělal. IPS v roce 2000 kralovala bezmála desetině trhu. Byla to firma, která měla know-how a technologii pro co nejvíce stavebních sektorů. Ve stavebnictví totiž vždy platilo jednoduché pravidlo, že největší marže plynou z co nejkomplikovanějších staveb a za pomoci náročných technologií. Ačkoliv celkový objem stavebních prací klesal, IPS se dařilo ukousávat velký díl zakázek konkurentům. IPS na sklonku roku 1998 koupila další stavební firmu, Dopravní stavby, a pronikla tak na trh silničních staveb. Zakázky na železničních koridorech jí zajišťovala dřívější akvizice společnosti Železniční stavitelství Praha. IPS stavěla i bytové komplexy a rodinné domy. Význam veřejných zakázek tak poklesl pod polovinu obratu. Mezinárodní stavební veletrh označil IPS za stavební firmu roku Podobnou strategii vyznával například i Metrostav. Když si Mrázek sečetl všechny výhody a rizika, vyšlo mu z toho jasně: Ano, do takového projektu se vyplatí jít." První, co bylo potřeba ovlivnit, byly bankovní kruhy. Majoritní balík akcií IPS držely tři investiční fondy tří českých bank: IKS Komerční banky, Živnobanka-Trust a Spořitelní investiční společnost patřící České spořitelně. A ty se rozhodly podíly prodat. Výběrem nejlepšího zájemce byla pověřena státem řízená Komerční banka, která prostřednictvím své- 28 ho fondu IKS držela část prodávaných akcií.

22 Mrázek lidi z bank znal. Dokonce si s nimi občas dělal, co chtěl. Ještě 5. ledna 2000 se bavil v odposlouchávaném telefonu se svým známým lobbistou Milanem a vymýšleli, jak se dostat k zakázce České spořitelny, která si vybírala firmu na zajištění reklamy. Mrázek: Mám dvě informace. Dušan (Baran - šéf České spořitelny) byl ve Vídni na Erste, kde mu bylo řečeno, že se s ním nepočítá, ale že se snad pro něj nějaké místo v bance najde. A druhá věc: zejtra se má ve Spořce řešit komplet reklama. Ve hře jsou dva: Dorland a Kaftan. Ten dělal pro Bábu (Barbora Snopková - tehdejší poradkyně ministra financí Iva Svobody). Červený (přezdívka pro vysoce postaveného muže České spořitelny) tlačí toho Kaftana. My radši toho druhého. Stačilo by, aby ten Honzík cinknul, že Kaftan smrdí, aby ho vyděsil. Ten z Dorlandu se jmenuje Dřízhal? Ten je náš." Milan: Zavolám to Honzovi." Mrázek: Už jsme se na Dorlanda napojili a vysvětlili mu, že se s ním houpe židle. Tak ať se nedohoupe. Že teď je ten Kaftan s tou Madam taky šetřenej, a to je pravda. Když se trochu poděsí, tak se probere." To uměl Mrázek nejlépe. Někoho poděsit, pak toho někoho uklidnit a říct mu, že se mu pomůže", a nakonec si od vyděšeného člověka vybrat výpalné, nebo chcete-li provizi. Ale zpět k výběrovému řízení na akcie IPS. Mrázek a Sekyra rozjeli mašinérii schůzek a telefonátů a ovlivnili, co se dalo. Do nejužšího výběru se tak nakonec dostaly dvě firmy. Ryze česká Středoevropská stavební, kterou nechal založit jen rok předtím Luděk Sekyra, se základním jměním jeden milion korun. Společnost tehdy neměla ještě žádný obrat. Druhou firmou byla švédská Skanska, pátá největší stavební firma v Evropě a ve Spojených státech, jednička v severských zemích. Obě firmy složily kauci 20 milionů korun. Zástupce Středoevropské stavební přinesl do Komerční banky peníze v hotovosti, což vzbudilo jisté pochybnosti, ale bez jakékoli odezvy... 29

23 Po složení kauce 12. ledna předložily obě firmy své nabídky. V dokumentaci Středoevropské stavební však chyběl doklad o profinancování celého projektu. Správně tedy měla být Středoevropská stavební z dalších jednání vyloučena. Jenže nebyla. Čtvrtek 13. ledna 2000 Mrázek si hned poté, co se od svých zvědů v Komerční bance dozvěděl výsledek výběrového řízení, volal se svým přítelem lobbistou Milanem. Z debaty bylo policistům jasné, že Mrázek soutěž zmanipuloval. Navíc se dozvěděli, že pro jejich konkurenta Skansku pracuje v České republice podnikatel Zdeněk Bakala, jeden z nejbohatších Čechů vůbec. Mrázek o něm mluvil jako o Bakalářovi". A bylo cítit, že ho nenáviděl. Mrázek: Takže už vím, jak to dnes dopadlo. Vyhrála Středoevropská. Skanska dala 236 korun za akcii. Bakalář (Bakala) to přehnal. Středoevropská dala za akcii víc korun." Milan: Jo, pravda." Mrázek: Sekyrová skupina převezme i Vojenské stavby a budou mít 12,5 tisíce zaměstnanců. Otázkou je, aby měli na splátky, mzdy a podobně. Jsem s nima dohodnutej, že půjdou i do Metra (Metrostavu). Tam je Pták a půjde to." Pták byl v jejich kódované mluvě opět jejich spřízněný kontakt. Středa 19. ledna 2000 Ve středu 19. ledna volal Mrázek celý vyděšený jednomu svému známému. Policie tehdy ještě nestačila zjistit, komu telefonní číslo patřilo. Byla to předplacená karta. Mrázek na ně nevolal často. Ale tentokráte musel svému příteli sdělit velmi naléhavou jobovku. Mrázek: Je průser. Na IPB chtějí vyhlásit nucenou správu. Tak to by bylo ochromeno poskytování úvěrů. Mělo by to být do pátku. Teď na tom sedí bankovní rada ČNB."

24 Za dalších pár minut volal Mrázkovi jeho obchodní partner Tomáš Pitr a uklidňoval ho. Pitr: Bude to asi poplašná zpráva. Teď, když se řeší Česká spořitelna, než bude Erste hotová, bude takových informací víc." (Vláda tehdy prodávala Českou spořitelnu rakouské Erste Bank.) Mázek měl opravdu kvalitní informace ze státní správy a z bankovních kruhů. Nucená správa na Investiční a Poštovní banku se chystala. Jen se stále oddalovala. Stabilita IPB byla pro Mrázka důležitá. Středoevropská stavební počítala s tím, že si od této banky vezme dvě miliardy korun úvěru a zaplatí tím za akcie IPS. Čtvrtek 20. ledna 2000 Mrázkův další kontakt byl Jan Stiess, šéf Fondu národního majetku. Mrázek si s ním volal a domlouval další strategii ohledně ovládnutí IPS. Stiess Mrázka ubezpečoval, že bude jednat s generálním ředitelem IPB Jiřím Tesařem. Mrázek: Pokračujeme dál. Ještě nic neskončilo." Stiess: Jdeme na jednání s Tesařem. Pokračujeme taky dál." Mrázek: V pondělí dostaneme návrh smlouvy ze strany KB. Pak by se sešli ten Libor tady odtud (patrně Libor Procházka - náměstek IPB) a ten nejvyšší z KB (šéf Komerční banky Jan Kollert). V pondělí večer." Sobota 22. ledna 2000 Mrázek byl takový strýček neposeda. Pořád musel něco dělat, něco vymýšlet. I v sobotu. I ve svém rodném Českém Brodě ve středních Čechách přemýšlel o byznysu. Mrázka nadchl každý kšeft, který by vynesl nějakou tu kačku. Mrázkovi tehdy volal muž, jehož policisté nestačili identifikovat. Ale nebylo to ani příliš nutné. O mordech a korupci se nebavili. Mluvili o českobrodském cukrovaru. Muž: O tom cukrovaru jsi měl, Fando, špatnou informaci. Ten cukrovar je super. Navezli tam zařízení ze sedmi cukrovarů. Celé to stojí 18 majlí (milionů). Což je úplně zadarmo."

Silná káva. vystoupení A. Babiše:

Silná káva. vystoupení A. Babiše: Silná káva. Pokud se bude někdo ptát proč nejsou peníze na vyšší důchody a na lepší zdravotní péči v následující řeči Babiše se to dočtete. Chce někdo ještě volit ODS nebo Top 09? Z vystoupení A. Babiše:

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

VÍŠ, CO JE TO BANKA?

VÍŠ, CO JE TO BANKA? VÍŠ, CO JE TO BANKA? Plán vyučovací hodiny (č. 5) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Víš, co je to banka? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 45 minut POTŘEBNÉ MATERIÁLY:

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Filip Jakš Zuzana Roithová Jan Fischer

Filip Jakš Zuzana Roithová Jan Fischer V lednu proběhly v České republice první přímé prezidentské volby. Předvolební přípravy i průběh voleb pečlivě sledovali také žáci naší školy. Přečtěte si, co o tom všem napsali: Filip Jakš: V pátek 11.

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Lenka Bártová Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci 9. třídy - Veronika Zouharová, Martina Jedlánková, Sára Řeháková, Nikola Peterková, Samuel Bartoníček, Filip Strnad Pedagogické

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin

Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin Stránka č. 1 z 10 Zápis ze 73. veřejného zasedání Zastupitelstva obce Bořetice konaného dne 24. 6. 2003 v zasedací místnosti obecního úřadu v 19 hodin Přítomno: 14 členů Omluveno: František Šebesta nemocnice

Více

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol.

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Jste křehká žena, ale utkala jste se statečně v ostrém souboji o místo na kandidátce lidovců. Jak to nakonec dopadlo? Nakonec jsme

Více

Jak vlastně vypadala vaše cesta tehdejším Českým Telecomem na post technického ředitele?

Jak vlastně vypadala vaše cesta tehdejším Českým Telecomem na post technického ředitele? Petr Slováček, technický ředitel Telefónica Czech Republic, se stal jakousi žijící manažerskou legendou českých telekomunikací. Jeden manažer nejmenovaného dodavatele Telefónicy o něm řekl, že musí mít

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24.

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Co se děje v ČR?! Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Na otázku, zda má Česko přistoupit do měnové unie a přijmout Euro odpověděl: Tuto otázku

Více

Na druhou stránku tohoto dokument zkopíruj následující text (celý text) z této adresy:

Na druhou stránku tohoto dokument zkopíruj následující text (celý text) z této adresy: Na druhou stránku tohoto dokument zkopíruj následující text (celý text) z této adresy: http://www.novinky.cz/krimi/314239-kriminaliste-vysetruji-odkup-bazalu.html a uprav ho podle zadání: Nadpis bude hned

Více

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad patří mezi jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. V roce 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. O padesát

Více

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem.

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Romana Kodešová je jméno slečny z východních Čech. Vzhledem k tvému věku mám na jazyku dotaz, zdali byla tato práce

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Šiřte dále to jim přece zase nemůže projít

Šiřte dále to jim přece zase nemůže projít ...a pojďme si říci, co se nového "profláklo". Máme zde věc, o které se vůbec nemluví, jako by se nikdy nestala... evidentně si stávající vedení církví velmi přeje, aby se tu skutečnost veřejnost nikdy

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2015 VII. volební období. Těsnopisecká zpráva o schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2015 VII. volební období. Těsnopisecká zpráva o schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2015 VII. volební období Těsnopisecká zpráva o schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu Schválený pořad 34. schůze Poslanecké sněmovny 1. Návrh poslance Jana

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Opsaná diplomová práce

Opsaná diplomová práce Opsaná diplomová práce Opsaná diplomová práce 9.5.2011 21:30, pořad: Reportéři ČT Marek WOLLNER, moderátor Slyšeli jste témata, která jsme připravili na dnešní večer. Jsou tu Reportéři ČT s novými kauzami

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

Peníze nerostou na stromech

Peníze nerostou na stromech HOSPODAŘENÍ Peníze nerostou na stromech V minulých podkapitolách jsme si řekli, jak výrobky a služby vznikají, k čemu je využíváme, i to, jak vzniká jejich cena. Víme, že k tomu, abychom mohli něco koupit,

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Češi za největší problém naší země jednoznačně považují korupci, a to zejména na úrovni ministerstev, policie a justice. Za druhý nepalčivější

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Pravidla přátelství Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Original title: Código amistad Copyright 2015 Disney Enterprises, Inc. Vydalo nakladatelství EGMONT ČR, s.r.o., Žirovnická 3124, 106 00

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců.

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Dívat se na muže, kterého milujete, jak sedí na druhé straně stolu, se slzami v očích a

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK.

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK. TÝDENÍK PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008 Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 2 Já nevím, co pořád chtějí. Jestli je

Více

10. číslo / 2015 prosinec 2015

10. číslo / 2015 prosinec 2015 10. číslo / 2015 prosinec 2015 2015 Rok se s rokem sešel a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Školníček se vám pokusí zpříjemnit vánoční čas několika vzpomínkami, co jste před Vánocemi dělali ve škole,

Více

Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci.

Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci. Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci. Ve vánočním projevu prezidenta republiky se našlo jediné podstatné tvrzení, a

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Jiří Paroubek: Vybrané aktivity v Ústeckém kraji od roku 2005

Jiří Paroubek: Vybrané aktivity v Ústeckém kraji od roku 2005 Jiří Paroubek: Vybrané aktivity v Ústeckém kraji od roku 2005 V letech 2005 2006, tedy v době, kdy byl Jiří Paroubek předsedou české vlády, získal díky jeho aktivitám Ústecký kraj cca 11 mld. Kč Peníze

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ V OBCHODĚ Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více