Ekonomický a turistický sektor Dominikánské republiky zažívá zlaté časy. Oficiální newsteltter Národního turistického úřadu Dominikánské republiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ekonomický a turistický sektor Dominikánské republiky zažívá zlaté časy. Oficiální newsteltter Národního turistického úřadu Dominikánské republiky"

Transkript

1 NOVINKY Z DOMINIKÁNSKÉ REPUBLIKY Oficiální newsteltter Národního turistického úřadu Dominikánské republiky "Sektor se nachází "ve velkolepém momentě" a zůstává lídrem v oblasti devizových příjmů." -potvrdil ministr cestovního ruchu Francisco Javier García Ekonomický a turistický sektor Dominikánské republiky zažívá zlaté časy Funkcionáři a podnikatelé ve středu 15. května hovořili o ekonomickém a turistickém potenciálu Dominikánské republiky, která v roce 2018 přivítala 6,5 milionu turistů a 1,3 milionu cestujících z výletních lodí, což pro zemi představuje historicky nejvyšší hodnotu. V rámci debaty na téma cestovního ruchu, rozvoje, růstu a společenské odpovědnosti v rámci ABC America Forums, podporované španělskými novinami ABC ve spolupráci s Corripio Communications Group, ministr cestovního ruchu Dominikánské republiky Francisco Javier García potvrdil, že tento sektor se nachází "ve velkolepém momentě", a že zůstává lídrem v oblasti devizových příjmů.

2 Podle údajů z Dominikánské centrální banky dosáhly tržby z cestovního ruchu v loňském roce 7,6 miliardy dolarů. Ten hovořil o podpoře, jež vláda cestovnímu ruchu přináší, a kterou definoval jako motor, který pohání místní ekonomiku. Tyto dobré výsledky v oblasti cestovního ruchu ministr přisoudil faktorům, jako je politická, ekonomická a sociální stabilita, kterou se pyšní tento karibský národ, a také "záviděníhodné" hotelové infrastruktuře či v neposlední řadě propagaci v zahraničí ze strany vlády. García rovněž zmínil, že se dostává stále větší pozornosti a péče oblastem Puerto Plata (sever) a Samaná (severovýchod), provinciím, které byly v oblasti cestovního ruchu o něco pozadu oproti turisticky známé Punta Caně (východ). Zároveň poukázal na to, že cestovní ruch je hlavním zdrojem příjmu ze zahraničí a nekonkuruje žádnému jinému sektoru. Jeho růst tak přispívá k růstu dalších odvětví, jako je zemědělství, doprava nebo obchod. Debatu, která se konala v kongresovém centru Ministerstva zahraničních věcí, moderoval Bieito Rubido, ředitel ABC. Mimo jiné se ji zúčastnil i generální ředitel Banco de Reservas, Simón Lizardo. Dalšími účastníky byli: dominikánský podnikatel Frank Elías Rainieri, prezident a předseda představenstva Grupo Punta Cana a Španěl Víctor Moro, prezident Vima World. Oba se shodli na tom, že místní cestovní ruch má obrovský potenciál. Rainieri rovněž dodal, že Punta Cana je mezinárodní ukázkou pro místní i zahraniční velké investice a to ve veřejném i soukromém sektoru. Kromě Rubida, ředitele ABC, se zahájení zúčastnili také Miguel Vargas, dominikánský ministr zahraničních věcí a tajemník Rady ministrů José Ramón Peralta, kteří diskutovali o investicích, podnikání, financích, právní jistotě a také o průmyslu, importu a exportu. Peralta poukázal na ekonomický "zázrak", který karibská země zaznamenala, kdy, jak řekl, průměrně ekonomicky vzrostla v posledních 50 letech o 5%. "Tento růst byl dosažen se záviděníhodnou stabilitou cen, představující od roku 2012 průměrnou roční inflaci pouze 2,5%," uvedl ministr. Fóra se také zúčastnili - Alejandro Abellán, španělský velvyslanec v Dominikánské republice; Olivo Rodríguez Huerta, velvyslanec Dominikánské republiky ve Španělsku či původem Španěl José Luis Corripio Estrada, prezident skupiny Corripio. Během zakončení Corripio Estrada vyzval španělské podnikatele, aby pokračovali v investování do Dominikánské republiky, do země, která je podle jeho slov: Stále nejlepší volbou pro investování, v poměru ke své rozloze."

3 Dominikánská republika je lídrem v počtu turistů, kteří přicestovali letadlem Země má vedoucí postavení v Karibiku a Latinské Americe, co se týká počtu návštěvníků, kteří využívají leteckou dopravu, tak i v generování dolarů uvedl ředitel investiční podpory Ministerstva cestovního ruchu, Manuel Pacheco. Jako příklad uvedl Mexiko, kde mnoho turistů ze severní Ameriky přicestuje pozemní dopravou. Poznamenal, že letiště v Punta Cana přijímá nejvíce turistů z celé Latinské Ameriky. Řekl, že země je lídr v investování a v příjmech v přepočtu na jednoho cestujícího. Zdůraznil, že cestovní ruch je odvětví, které Dominikánské republice vytváří nejvíce devíz i pracovních míst. Vzrostla i nabídka hotelových pokojů a to o , z toho nových a po rekonstrukci. Ve výstavbě je aktuálně pokojů a se přestavuje. Rada pro podporu cestovního ruchu (Confotur) v loňském roce schválila 65 nových projektů, které přinesou pokojů a pracovních míst, s předpokládanou investicí 3,057 milionů amerických dolarů. Tyto projekty budou mít pozitivní dopad na dvanáct provincií včetně La Altagracia, El Seibo, Puerto Plata, Santo Domingo a Samaná. Pacheco uvedl, že velkým lákadlem pro investory je patnáctileté osvobození od daně. Tyto informace uvedl Pacheco během ekonomické schůzky deníku Hoy. Doprovázeli ho Mirka Hernández, ředitelka oddělení pro domácí cestovní ruch; Luis Simó Maceo, ředitel oddělení mezinárodních vztahů Ministerstva cestovního ruchu; Altagracia Corletto de Olmos, ředitelka kulturního cestovního ruchu; a novinář Manuel Nova, ředitel audiovizuálního oddělení Ministerstva cestovního ruchu. Země má k dispozici 8 mezinárodních letišť, z nichž 7 přijímá lety na denní bázi. Navíc disponuje 6 přístavy pro zaoceánské lodě a další jsou ve výstavbě. Nabízí také nejvyšší počet golfových hřišť aktuálně 29 a další se připravují zdůraznil Pacheco. Připomněl, že v loňském roce přicestovalo do Dominikánské republiky 6,6 milionů turistů leteckou dopravou a turistů vodní cestou, což dává dohromady 8 milionů návštěvníků.

4 Průměrná roční obsazenost hotelových pokojů v Dominikánské republice je 80%, což je výsledkem investic do reklamy a propagace destinace. Sektor cestovního ruchu tedy nemá výkyvy a je stále v hlavní sezoně. Vyzdvihl, že kupci většiny turistických apartmánů a vil jsou Dominikánci a v některých projektech zastupují až 90% podílu. Zdůraznil, že země se přesunula z modelu all inclusive do rezidenční cestovního ruchu. V loňském roce příjmy z cestovního ruchu představovaly v platební bilanci 7 560,7 milionů dolarů. V roce 2018, bylo do zlepšení infrastruktury investováno milionů dominikánských pesos. Dominikánská republika zdvojnásobuje během pěti let rozvoj hotelové infrastruktury To, co bylo dosaženo během minulého desetiletí, se v posledních 5 létech zdvojnásobuje. Rozvoj hotelové infrastruktury v Dominikánské republice se zrychluje. Oproti desetiletí se pokrok ve výstavbě v posledních pěti létech ( ) zdvojnásobil. V roce 2004 nabízela tato karibská země hotelových pokojů, které vytvořily pracovních míst ( přímých pracovních míst a nepřímých). Během následujících deseti let vzrostl počet o pokojů, celkem tedy na , což znamená pracovních míst ( přímých a nepřímých).

5 K velkému zvratu v hotelové infrastruktuře došlo mezi rokem 2014 a 2018, do které zasáhly rovněž bankovní subjekty, jako například Banco Popular Dominicano (BPD), Banco de Reservas (Banresrvas), BHD, Progressio a další, kteří v posledních letech zaznamenaly obchodní potenciál tohoto odvětví. Do projektů začaly investovat rovněž trusty, burzy, pojišťovny a cestovní kanceláře. V každém případě to, co bylo dosaženo během minulého desetiletí, se v posledních 5 létech zdvojnásobuje. Dle oficiálních zdrojů oněch hotelových pokojů vytvořily pracovních míst, z toho přímých a nepřímých. V roce 2014 tak Dominikánská republika nabízela hotelových pokojů s zaměstnanci, z toho přímých míst a nepřímých. V roce 2018 země disponovala téměř 80 tisíci hotelovými pokoji. Některé zdroje uvádí dokonce vyšší počet. Dominikánská literatura dobývá svět aneb Praha, Madrid... Santo Domingo. V letošním roce Dominikánská republika byla jedním z čestných hostů na veletrhu Svět knihy v pražských Holešovicích. Svou návštěvou nás poctila rovněž paní Ana Maria Céspedes, dominikánská spisovatelka, která zde představila svůj román Tajemství duše (Secretos del alma) a knihu dětských příběhů Magická laguna a další příběhy (La laguna mágica y otros cuentos). Ana Maria Céspedes je ministerským radou na Velvyslanectví Dominikánské republiky ve Španělsku. Kromě spisovatelky je také esejistkou a aktivistkou za práva žen. Je rovněž uznávána pro velký přínos za šíření dominikánské kultury ve Španělsku. Od roku 1991 pomáhá a podporuje ženy na různých úrovních, což jí umožnilo pozorovat zblízka jejich proměny. Z těchto příběhů pak čerpá inspiraci pro své knihy. Na veletrhu se spisovatelka těšila velké oblibě. Mnoho studentů španělštiny i rodilých mluvčí žijících v Praze ji požádalo o autogram. Během veletrhu zdůraznila, že uvedení literárních děl na akcích podobného formátu má obrovský význam. Zároveň upozornila na úsilí Generálního konzula Dominikánské republiky v České republice, Ramóna Felize Peñy, díky kterému mohli návštěvníci veletrhu poznat blíže dominikánskou kulturu. V pátek večer v rámci Latinskoamerické noci vystoupil dominikánský zpěvák Chico Díaz se svou kapelou Salsaborrr, účastníci tak mohli zakusit rytmy merengue a bachaty. V sobotu proběhla prezentace destinace spolu s degustací dominikánských rumů a ochutnávkou dominikánských pochutin a sendvičů. Během prezentace Dominikánské republiky byla přítomna i Leila Boasier Budecker, ředitelka Národního turistického úřadu Dominikánské republiky v Praze.

6 LÉTO 2019 VOL. 2 Veletrh, považovaný za nejvýznamnější literární událost v České "Veletrh, považovaný za nejvýznamnější literární událost v České republice, jehož čestným hostem byly letos země Latinské republice, jehož čestným hostem byly letos země Latinské Ameriky, se Ameriky, se konal od 9. do 12. května. významný dominikánský historik Frank Moya Pons. Dominikánská konal od 9. do 12. května. Kromě literárních aktů, program Pražského knižního veletrhu 2019 "Svět knihy", zahrnoval některé výstavy s tématy z Latinské Ameriky, workshopy a gastronomické ochutnávky. Dominikánská republika byla rovněž čestným hostem na veletrhu knihy v Madridu, který se od roku 1967 každoročně koná v parku Retiro. Letošní ročník nabídl 361 výstavních stánků. Tento rok zahájil program republika měla pro svou prezentaci k dispozici vlastní stan a byla zastoupena mnoha osobnostmi z kulturního prostředí. Cílem bylo mimo Svou návštěvou nás poctila rovněž paní Ana Maria Céspedes, dominikánská spisovatelka, která zde představila svůj román Tajemství duše (Secretos del alma)" jiné vzdát hold dílům třech významných autorů: Pedro Henríquez Ureña, Juan Bosch a Marcio Veloz Maggiolo. Mezi autory, kteří reprezentovali Dominikánskou republiku přímo na místě, byli Frank Báez, Rosa Silverio, Pedro Antonio Valdez a José Mármol. I v Dominikánské republice se letos konal významný literární svátek. 22. ročník Mezinárodního knižního veletrhu měl místo v centru hlavního města Santo Domingo. Jeho hlavní motto znělo: Literatura je poznání. Čestným hostem veletrhu bylo Puerto Rico a oceněný dominikánský spisovatel Virgilio Díaz Grullón. Letošních devět dní nabídlo na 1400 aktivit a přivítalo kolem 1 milionu návštěvníků, jak domácích tak zahraničních.

7 Dominikánská republika v Cannes: Jsme ideální destinací pro natáčení filmů Filmová asociace Dominikánské republiky (DGCINE) se zúčastnila 72. filmového festivalu v Cannes, který se konal od 14. do 25. května ve Francii. Již potřetí se zde představila jako ideální místo pro natáčení filmů. Dominikánská republika se ve své prezentaci zaměřila na přednosti země a upozornila také na výhody vyplývající ze zákona č o Propagaci kinematografického díla v Dominikánské republice. Samozřejmě nechyběla i národní filmografie. "V Cannes jsme se dostali do kontaktu s lidmi z filmové branže z celého světa, informovali jsme je o působení Dominikánské filmové asociace a investičních pobídkách. Překvapil nás obrovský zájem producentů a televizních dramaturgů, kteří projevili zájem o natáčení v naší zemi, zhodnotila přínos festivalu Yvette Marichal, ředitelka asociace DGCINE. Těší náš, že se každý rok vracíme s pozitivními výsledky z uskutečněných setkání, ty se pak promítají do příležitostí, jak podpořit naši národní filmografii a propagovat zemi jako ideální filmovou destinaci. dodala Dominikánská republika je díky své geografické poloze, nízkým nákladům na ubytování štábu a nízkým produkčním výdajům pro filmaře mimořádně atraktivní. Během jediného dne je možné se přesunout z pouštní krajiny do tropického pralesa nebo do pásma třítisícových hor. Není tedy divu, že se o zemi zajímají nejen turisté, ale také odborníci z filmové branže.

8 Přírodní památka Saltos de Damajagua získává od Tripadvisoru Certifikát výjimečnosti Přírodní památka Saltos de Damajagua získala Certifikát výjimečnosti od platformy Tripadvisor, na níž si turisté vyměňují své postřehy z navštívených destinací, atrakcí, ubytovacích zařízení, restaurací apod. Ocenění získané již šestým rokem v řadě je výsledkem pozitivních recenzí tisíců zahraničních turistů, kteří tuto přírodní památku s rozlohou 6 čtverečních kilometrů, navštívili. Tato atrakce se tak umístila na prvním místě v žebříčku ve své kategorii jako výjimečná destinace v severní oblasti Dominikánské republiky. "Toto uznání je pro nás nejen ctí, ale i závazkem k neustálému rozvoji a zlepšování podmínek návštěvníků." řekl Roberto Luis Gómez Santana, správce přírodní památky Saltos de Damajagua. Přírodní památka se nachází mezi obcemi Imbert a Altamira a láká své návštěvníky na 27 vodopádů, kde mohou sjíždět přírodní skluzavky a skákat z různých výšek do lagun pod vodopády a následně si i zaplavat. Vodopády jsou rozděleny do tří úseků, které se liší svými ekosystémy s původní flórou a faunou i rozmanitostí okolní krajiny. Tato turistická atrakce je od roku 2004 chráněnou oblastí a od roku 2005 je spravována společně Ministerstvem životního prostředí a Sdružením průvodců Rio Damajagua. Na správě se podílí též Ministerstvo cestovního ruchu, Správa Puerto Plata, Městský úřad Imbertu a Asociace hotelů z Playa Dorada.

9 Turismus v oblasti Bahía de las Águilas je na spadnutí Plán rozvoje oblasti Bahía de las Águilas, která se nachází na jihozápadě Dominikánské republiky, měl být hotov během měsíce června, jak uvedl ministr financí Donald Guerrero. Toto oznámení učinil poté, co vláda v čele s prezidentem Danielem Medinou podepsala smlouvu s kanadskou společností, aby tento plán realizovala. veřejností navštěvovány, a proto se v plánu zaměří právě na tuto změnu."plán bude dobře přijat, neboť ještě před jeho dokončením, finálním uvedením a započetím marketingových aktivit jsme zaznamenali velký zájem ze strany soukromého sektoru v oblasti Bahía de las Águilas, v Pedernales. A to právě díky potenciálu, který oblast má, dodal. "V dalším kroku stát vypíše výběrové řízení na společnost, která se postará na mezinárodní úrovni o propagaci investičních příležitostí do této oblasti," uvedl ministr v odpovědi na otázku, která mu byla položena během panelové diskuze, při otevření Fóra PPPAmericas, které se konalo v hotelu Paradisus Palma Real Punta Cana v Dominikánské republice. Diskuze se zúčastnil také Alexandre Meira da Rosa, viceprezident Meziamerické rozvojové banky pro latinskoamerické a karibské země. Ministr financí využil prostor k tomu, aby zdůraznil, jakými místy hodné vidění jih Dominikánské republiky oplývá. Zkonstatoval, že nejsou vždy V rozhovoru s novináři, Donald Guerrero také oznámil, že země se chystá vstoupit s emisí dluhopisů na zahraniční trhy. Uvedl, že emise byla zpožděna kvůli nestabilitě způsobené obchodní válkou mezi Čínou a Spojenými státy. Vláda je v kontaktu s investičními fondy tak, aby identifikovala ten nejlepší čas a učinila emisi dluhopisů stanovených rozpočtem. Zdůraznil také, že zpoždění bylo umocněno i soudním řízením kvůli odvolání se proti zákonu o financování projektu předloženému skupinou občanů. Toto odvolání bylo projednáno Ústavním soudem a rozhodlo ve prospěch vlády. Tento prvek je tedy vyřešen, uzavřel Guerrero.

10 Bachata dobývá svět Bachata je spolu s merengue typickým dominikánským tancem. Jedná se o hudební styl založený především na perkusích a strunných nástrojích pocházejících z Dominikánské republiky. Její kořeny můžeme najít v kubánském sonu či afrických rytmech. Tisíce lidí se v květnu sešli ve španělském městě Sabadell na severovýchodě země, aby si ji společně zatančili a pokusili se o zápis do Guinessovi knihy rekordů v počtu tanečních párů tančících v jejím rytmu. Tento rekord doposud drželi Řekové, kterých se v roce 2016 sešlo ve městě Kalamata na 790, tedy 395 párů. Iniciativy se zúčastnilo 20 tanečních škol z celého Katalánska, které předvedly jednoduchou choreografii. Bachata je spolu s merengue typickým dominikánským tancem. Kdysi tanec chudých dnes dobývá svět. Rovněž v brazilském Sao Paulo se milovníci bachaty pravidelně scházejí každou předposlední neděli v měsíci. Avenida Paulista v samotném centru se o nedělích stává kulturní Mekkou - vystupují zde klauni, umělci, hudební skupiny, komici či tanečníci předvádějící různé taneční styly, mezi které díky Bolivijci Everu Quettymu patří i bachata. Pořadatelé španělského setkání uvedli, že se jim za účelem překonání rekordu podařilo shromáždit 500 párů. Účastnické poplatky navíc posloužily na dobré účely, konkrétně na projekt Červeného kříže. Ever Quetty je studentem cestovního ruchu a technikem v oblasti telekomunikací. Jeho projekt Bachata libre (Svobodná bachata) se inspiroval programem Forró de los Amigos (Přátelské Forró), který již několik let úspěšně propojuje milovníky severobrazilského tance forró, a to jak na sociálních sítích, tak v terénu. Díky iniciativě Bachata libre se scházejí nejen cizinci z okolních španělsky mluvících zemí, ale i Brazilci, jejichž srdce si bachata velmi rychle podmanila díky své smyslnosti.

11 Filmový a hudební festival v Punta Cana U příležitosti uznání celoživotního přínosu Sylvestra Stallona pro filmový svět na festivalu v Cannes byl rovněž oficiálně představen první ročník Mezinárodního filmového a hudebního festivalu Zlatá šedina (Cana Dorada), který se uskuteční od 16. do 20. ledna 2020 v hotelu Eden Rock Punta Cana. Festival se uskuteční pod taktovkou jedné z nejvýznamnějších producentských společností Hollywoodu Millenium Films, která má na svém kontě přes 300 filmů, ve spolupráci s podnikatelskou Raquel Bernal a Sandrem Rubinim. Tento nový a exkluzivní festival hudby a filmu v Dominikánské republice se bude těšit podpoře nejvlivnějších hollywoodských producentů, jako jsou Avi Lerner, Allen Shapiro, Mark Canton, Darina Pavlova, Sophie Wats a mnoho dalších. Jedním ze zástupců latinskoamerického světa bude úspěšný a uznávaný mexický herec Fernando Colunga, který se ujme role organizátora této velké akce. "Tento nový a exkluzivní festival hudby a filmu v Dominikánské republice se bude těšit podpoře nejvlivnějších hollywoodských producentů, jako jsou Avi Lerner, Allen Shapiro, Mark Canton a mnoho dalších." budování komunikačních kanálů a rozvoji kreativity mezi latinskoamerickým zábavním průmyslem a nejdůležitějšími osobnostmi hudebního a kinematografického světa Hollywoodu. Hlavním cílem festivalu bude navázání dialogu mezi producenty a investory v hudebním, televizním a filmovém průmyslu a vytvoření příležitostí pro nové projekty. Festival nabídne čtyři nezapomenutelné dny, které budou plné filmových premiér, hudebních prezentací těch nejlepších umělců současnosti a gala večerů za účasti světově známých osobností, mezinárodních podnikatelů a milovníků kina a hudby z celého světa. Festival Cana Dorada chce zdůraznit důležitost role, kterou zastávají hudba a film v podpoře kulturních interakcí, Pro více informací o festivalu navštivte internetové stránky nebo profily na sociálních

12 Kontakt Národní turistický úřad Dominikánské republiky Karla Engliše 3221/2, Praha 5 Tel.: prague@godominicanrepublic.com aktuality@godominicanrepublic.cz Web:

Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace

Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace Díky deseti hudebním festivalům, členům Asociaci hudebních festivalů České republiky, utratili návštěvníci v městech konání festivalů

Více

NEWSLETTER ŘÍJEN 2015

NEWSLETTER ŘÍJEN 2015 NEWSLETTER ŘÍJEN 2015 IAGTO AWARDS: DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA NEJLEPŠÍ GOLFOVOU DESTINACÍ LATINSKÉ AMERIKY & KARIBIKU Mezinárodní asociace golfových touroperátorů (IAGTO) zvolila Dominikánskou republiku za

Více

PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE Hejtman Hašek jednal s představiteli Čínské rozvojové banky

PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE Hejtman Hašek jednal s představiteli Čínské rozvojové banky PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE 2015 9. prosince 2015 Hejtman Hašek jednal s představiteli Čínské rozvojové banky V návaznosti na svá jednání v Pekingu během státní návštěvy v listopadu přijal

Více

Průměrná teplota pro říjen a listopad

Průměrná teplota pro říjen a listopad Země bílých písečných pláží, koloniálních památek, národních parků a přátelských obyvatel... Dominikánská republika je díky své kulturní a přírodní rozmanitosti jednou z nejoblíbenějších dovolenkových

Více

PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE 2016

PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE 2016 PROJEKTY A AKTIVITY S PARTNERY V ČÍNĚ V ROCE 2016 15. 16. října 2016 Dny kantonské opery v Jihomoravském kraji Šest klasických čínských příběhů ve formě tradičního umění zahrnujícího hudbu, zpěv, bojová

Více

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR 2014 16-19.1.2014 Veletrh ve všeobecné informační zkratce Tandem veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR byl oficiálně zahájen v pavilonu P přestřižením pásky, kterého

Více

Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015

Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 (předběžné výsledky) Cestovní ruch ve 4. čtvrtletí 2015 V samotném 4. čtvrtletí 2015 navštívilo Plzeňský kraj 119 193 osob, z toho 55,4

Více

Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 (předběžné výsledky)

Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 (předběžné výsledky) Cestovní ruch v Plzeňském kraji ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 (předběžné výsledky) Cestovní ruch ve 4. čtvrtletí 2015 V samotném 4. čtvrtletí 2015 navštívilo Plzeňský kraj 119 193 osob, z toho 55,4

Více

NEWSLETTER SRPEN 2016

NEWSLETTER SRPEN 2016 NEWSLETTER SRPEN 2016 ZÁJEM TURISTŮ O DOMINIKÁNSKOU REP. ROSTE Podle údajů Centrální banky Dominikánské republiky přijelo v první polovině roku 2016 do země 3 043 154 turistů. V porovnání se stejným obdobím

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

BULLETIN. 180. Žofínské fórum. Turistická sezóna, cestovní ruch a služby

BULLETIN. 180. Žofínské fórum. Turistická sezóna, cestovní ruch a služby BULLETIN 180. Žofínské fórum Turistická sezóna, cestovní ruch a služby 1. 6.2015 180. Žofínské fórum Turistická sezóna, cestovní ruch a služby 1. června 2015 od 13:00 hod. Obsah: - Přednášející v hlavní

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ing. Miroslav Kalous Náměstek ministra Obsah prezentace Význam cestovního ruchu pro ČR Základní statistická data cestovního ruchu Podpora cestovního

Více

Představení projektu. na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013

Představení projektu. na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013 Představení projektu na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013 Obsah co znamená projekt Evropské hlavní město kultury přehled programu klíčové události časový harmonogram představení společnosti Plzeň

Více

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 Rezervace v hotelech v Rio de Janeiro na Nový rok už jsou ve výši 85% kapacity Rezervace v hotelech v Riu na Silvestra

Více

Účast na veletrzích a dalších akcích v září

Účast na veletrzích a dalších akcích v září Účast na veletrzích a dalších akcích v září CIAF, 2. -3. 9. Hradec Králové CIAF je největší leteckou přehlídkou a soutěží špičkových vojenských bojových letounů v České republice. Královéhradecké letiště

Více

ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI. prezentace pro seminář Střed zájmu

ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI. prezentace pro seminář Střed zájmu ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI prezentace pro seminář Střed zájmu ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI (APA) spolek (dříve občanské sdružení) založený v roce 1994 členem může být výrobce nebo producent audiovizuálních

Více

PŘEDNÁŠKA č. 10. Cestovní ruch a rekreace

PŘEDNÁŠKA č. 10. Cestovní ruch a rekreace PŘEDNÁŠKA č. 10 Cestovní ruch a rekreace Základní charakteristika cestovního ruchu v ČR počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních v roce 2009 v ČR meziročně klesl o šest procent na 36,9 milionu

Více

NEWSLETTER DUBEN 2016

NEWSLETTER DUBEN 2016 NEWSLETTER DUBEN 2016 MEZINÁRODNÍ LETIŠTĚ V PUNTA CANA MEZI NEJLEPŠÍMI NA ZÁPADNÍ POLOKOULI Mezinárodní letiště v Punta Caně (PUJ) se umístilo v žebříčku nejlepších TOP 3 letišť v regionu Latinské Ameriky

Více

PROJEKTY ROP Střední Morava turistická destinace Moravská jantarová stezka

PROJEKTY ROP Střední Morava turistická destinace Moravská jantarová stezka Střední Morava Sdružení cestovního ruchu PROJEKTY ROP Střední Morava turistická destinace Moravská jantarová stezka Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Více

Regionální operační program severozápad. Aktuální problémy domácího cestovního ruchu

Regionální operační program severozápad. Aktuální problémy domácího cestovního ruchu Regionální operační program severozápad Aktuální problémy domácího cestovního ruchu 21. září 2010 L I T O M Ě Ř I C E Tomio Okamura viceprezident AČCKA SOUČASNÝ STAV PŘÍJEZDOVÉHO A DOMÁCÍHO CESTOVNÍHO

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Ve zkratce: Hostů celkem: 3,587.700 ze zahraničí: 3,019.243 (84,2 %) z tuzemska: 568.457 (15,8 %) Celkový přírůstek hostů: 128.875 osob (3,7%) nerezidenti

Více

Cestovní ruch pro všechny, priorita EU. Ing. Zdenka Petrů, Katedra cestovního ruchu VŠE v Praze

Cestovní ruch pro všechny, priorita EU. Ing. Zdenka Petrů, Katedra cestovního ruchu VŠE v Praze Cestovní ruch pro všechny, priorita EU Ing. Zdenka Petrů, Katedra cestovního ruchu VŠE v Praze Cestovní ruch pro všechny v materiálech EU Segmenty cestovního ruchu pro všechny Formy podpory rozvoje cestovního

Více

Cestovní ruch. VY_32_INOVACE_Z.3.25 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013

Cestovní ruch. VY_32_INOVACE_Z.3.25 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Vaše budoucnost začíná zde

Vaše budoucnost začíná zde Vaše budoucnost začíná zde Proč Mexiko? Mexiko aktuálně spolupracuje s 44 zeměmi (včetně zemí Evropské unie) a disponuje 12. dohodami o volném obchodu. Mexiko je 14. největší ekonomika světa. Ve světě

Více

Posázaví o.p.s. Fórum cestovního ruchu. Huť František, Sázava, 20. března 2018

Posázaví o.p.s. Fórum cestovního ruchu. Huť František, Sázava, 20. března 2018 Posázaví o.p.s. Fórum cestovního ruchu Huť František, Sázava, 20. března 2018 PROGRAM 09:00 09:30 Prezence účastníků, snídaně 09:30 09:45 Přivítání, úvodní slovo, představení účastníků 09:45 10:00 Cestovní

Více

Přihláška do soutěže o Film Friendly Region 2014

Přihláška do soutěže o Film Friendly Region 2014 Přihláška do soutěže o Film Friendly Region 2014 vyhlášené Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism, Czech Film Commission a Asociací producentů v audiovizi ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

CHUTĚ A BARVY NETRADIČNÍ WORKSHOP ZAPLNILI NÁVŠTĚVNÍCI DO POSLEDNÍHO MÍSTA

CHUTĚ A BARVY NETRADIČNÍ WORKSHOP ZAPLNILI NÁVŠTĚVNÍCI DO POSLEDNÍHO MÍSTA NEWSLETTER ÚNOR 2015 CHUTĚ A BARVY NETRADIČNÍ WORKSHOP ZAPLNILI NÁVŠTĚVNÍCI DO POSLEDNÍHO MÍSTA Zahraniční zastoupení Dominikánské republiky uspořádalo u příležitosti veletrhu HOLIDAY WORLD workshop na

Více

VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké

VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké RADA EVROPSKÉ UNIE Praha 14. května 2009 8436/09 (Presse 79) VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké 1. Šesté zasedání Smíšené rady Evropské unie a Mexika se

Více

Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná?

Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná? Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná? Ekonomické dopady generuje každá organizace i každý jednotlivec, lze je tedy spočítat pro jakýkoli subjekt. Ve světě bývají studie ekonomického dopadu zpracovávány

Více

Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období 2006-2008

Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období 2006-2008 TRAVEL, LEISURE AND TOURISM Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období 2006-2008 červen 2010 prezentace 12.7.2010 ADVISORY Cíle

Více

Cestovní ruch ve Zlínském kraji a na Slovácku. Jan Pijáček, člen Rady Zlínského kraje Setkání starostů ORP Uherské Hradiště Boršice, 3.

Cestovní ruch ve Zlínském kraji a na Slovácku. Jan Pijáček, člen Rady Zlínského kraje Setkání starostů ORP Uherské Hradiště Boršice, 3. Cestovní ruch ve Zlínském kraji a na Slovácku Jan Pijáček, člen Rady Zlínského kraje Setkání starostů ORP Uherské Hradiště Boršice, 3. května 2018 Základní koncepční dokumenty pro cestovní ruch Aktualizace

Více

Zhodnocení dosavadního vývoje trhu cestovního ruchu v roce 2009

Zhodnocení dosavadního vývoje trhu cestovního ruchu v roce 2009 Zhodnocení dosavadního vývoje trhu cestovního ruchu v roce 2009 Konference Hospitality & Tourism Summit 2009 Praha, 9. červen 2009 Aktuální výsledky UNWTO World Tourism Barometer za měsíce leden a únor

Více

Přehlídka krajových specialit a kuchyně

Přehlídka krajových specialit a kuchyně Přehlídka krajových specialit a kuchyně Základní informace Termín konání: 16. 19. září 2010 Místo: Praha, Kampa Místo na trhu: Tento nový projekt pokrývá a propojuje oblasti, kterým specializovaná akce

Více

Praha přivítala rekordní počet odborníků z oblasti kongresového průmyslu

Praha přivítala rekordní počet odborníků z oblasti kongresového průmyslu TISKOVÁ ZPRÁVA Praha přivítala rekordní počet odborníků z oblasti kongresového průmyslu 23. listopadu 2017, Praha celkem 1 264 expertů z oboru kongresového průmyslu ze 79 zemí světa se sešlo od 12. do

Více

Zápis z pracovního jednání Česko jede, které proběhlo dne 6.11. 2014 v Brně, v rámci veletrhu Sport Life a semináře Česko jede

Zápis z pracovního jednání Česko jede, které proběhlo dne 6.11. 2014 v Brně, v rámci veletrhu Sport Life a semináře Česko jede Zápis z pracovního jednání Česko jede, které proběhlo dne 6.11. 2014 v Brně, v rámci veletrhu Sport Life a semináře Česko jede Přítomni: Jaroslav Martinek, Jitka Vrtalová, Ivana Popelová (Asociace měst

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4.

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4. Zahraniční cestovní ruch ČR Rudolf Olšovský ředitel odboru platební bilance Sekce měnová a statistiky ČNB VŠE Praha 17. září 2009 Obsah 1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní

Více

BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9. cílová skupina. počet návštěvníků.

BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9. cílová skupina. počet návštěvníků. BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9 Pestrý festival mnoha vůní a strhujících vystoupení. Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi, večerní

Více

X. Cestovní ruch. moderního životního stylu

X. Cestovní ruch. moderního životního stylu Kap 10-2003.qxd 10.1.2003 14:53 Page 213 213 Cestování součást moderního životního stylu Cestovní ruch se ve druhé polovině dvacátého století prosadil jako nejvýraznější společenský, kulturní i ekonomický

Více

Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat

Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat Cestovní ruch v Praze rok 2013 celkové zhodnocení po revizi dat Na základě výsledků projektu Ministerstva pro místní rozvoj "Zkvalitnění informací o vybraných sektorech cestovního ruchu" byl v první čtvrtině

Více

XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ. ( května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava)

XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ. ( května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava) Hospodářská komora České republika XXX. Sněm Hospodářské komory České republiky NABÍDKA PARTNERSTVÍ (15. 16. května 2018, Ostrava, Clarion Ostrava) Kontaktní osoba za HK ČR: Markéta Svobodová svobodova.marketa@komora.cz

Více

...Budiž světlo! Světlo či tma? Budoucnost kulturních a kreativních odvětví v ČR: Strategická podpora

...Budiž světlo! Světlo či tma? Budoucnost kulturních a kreativních odvětví v ČR: Strategická podpora Strategická podpora a potřeby KKP Budoucnost kulturních a kreativních odvětví v ČR: Světlo či tma?...budiž světlo! Praha, 26. 6. 2013 Eva Žáková Institut umění Divadelní ústav Účet kultury Trojsektorová

Více

Zápis z 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání při Regionální stálé konferenci Ústeckého kraje

Zápis z 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání při Regionální stálé konferenci Ústeckého kraje Zápis z 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání při Regionální stálé konferenci Ústeckého kraje konaného dne 14. 3. 2016 od 14:00 hod. v zasedací místnosti č. 04 v 1. patře budovy B, Krajského úřadu Ústeckého

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme EXPO CIHAC 2016 27. ročník mezinárodního stavebního a designového veletrhu CIHAC, Mexiko Datum konání: 11. 15. října 2016 Obor: stavební průmysl a materiály, bytový design,

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2018 Ve zkratce: Hostů celkem: 1,499.044 ze zahraničí: 1,239.848 (82,7 %) z tuzemska: 259.196 (17,3 %) Celkově v Praze přírůstek hostů o 121.224 osob (8,8

Více

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018 PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 218 Ve zkratce: Hosté Celkem: 7 892 184 Ze zahraničí: 6 67 76 (84,5 %) Z ČR: 1 221 478 (15,5 %) Celkový přírůstek hostů: + 239 423 hostů (+ 3,1 %) Nerezidenti přírůstek:

Více

ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 8. 1. 2013

ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 8. 1. 2013 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_16 Název materiálu: CESTOVNÍ RUCH Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace charakterizuje žákům podstatu a členění cestovního ruchu

Více

NEWSLETTER červen 2014

NEWSLETTER červen 2014 NEWSLETTER červen 2014 VINAŘSKÝ TURISMUS V DOMINIKÁNSKÉ REPUBLICE: NOVÝ TREND NA KARIBSKÉM TRHU Dominikánská republika má vhodné půdní a klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Oblast Azua na jihozápadě

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, erým se zavádí program Kreativní Evropa (2021 2027) a zrušuje nařízení (EU)

Více

STANE SE VAŠE MĚSTO PRVNÍM EVROPSKÝM CENTREM CHYTRÉHO CESTOVNÍHO RUCHU?

STANE SE VAŠE MĚSTO PRVNÍM EVROPSKÝM CENTREM CHYTRÉHO CESTOVNÍHO RUCHU? STANE SE VAŠE MĚSTO PRVNÍM EVROPSKÝM CENTREM CHYTRÉHO FACTSHEET 1. STANE SE VAŠE MĚSTO PRVNÍM EVROPSKÝM CENTREM CHYTRÉHO V souladu s přípravnou akcí navrhovanou Evropským parlamentem vyhlašuje Evropská

Více

Kde nás najdete? Vybavení školy je velmi moderní, a také nabízíme exkluzivní střešní kavárnu, terasu a bazén na střeše.

Kde nás najdete? Vybavení školy je velmi moderní, a také nabízíme exkluzivní střešní kavárnu, terasu a bazén na střeše. Kde nás najdete? Škola je umístěná v St Julian's, jen pár metrů od pobřeží a obklopena kavárnami, bary, supermarkety a pouhých 5 minut od hlavních turistických oblastí na Maltě Naše škola se může pochlubit

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 18. 9. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Latinská Amerika Téma klíčová slova Latinská Amerika (španělská část)

Více

Marketing atraktivit Marketing dlouhodobě udržitelného rozvoje Marketing ubytovacích služeb. Marketing cestovních kanceláří

Marketing atraktivit Marketing dlouhodobě udržitelného rozvoje Marketing ubytovacích služeb. Marketing cestovních kanceláří Marketing atraktivit Vybrané aplikace marketingu cestovního ruchu: Marketing atraktivit Marketing destinací Marketing dlouhodobě udržitelného rozvoje Marketing ubytovacích služeb Marketing lodní a letecká

Více

GRAND BAHIA PRINCIPE TURQUESA 5*****

GRAND BAHIA PRINCIPE TURQUESA 5***** Měna Kč Stravování ALL INCLUSIVE Země a lokalita Dominikánská rep., PUNTA CANA Letecká spol. Termín 01.10.2019-09.10.2019 55 700 Kč 51 500 Kč 01.10.2019-09.10.2019 41 000 Kč 36 800 Kč 01.10.2019-09.10.2019

Více

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008 Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Obsah prezentace 1) Rozdělení Kypru 2) Ekonomická charakteristika země 3) Nejdůležitější události v souvislosti s ekonomickým vývojem

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 OBSAH: I. Základní charakteristika II. Realizované aktivity a) Projekty z evropských fondů b) Ostatní granty a dotace c) Prezentace pro veřejnost d) Spolupráce se subjekty cestovního

Více

KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY

KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY Andrea Pfeffer-Ferklová GM GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary,a.s. Předsedkyně správní rady karlovarské KAKT DŮVODY VZNIKU Karlovy Vary jako známá a v poslední době

Více

Destinační společnost Východní Čechy

Destinační společnost Východní Čechy Destinační společnost Východní Čechy Setkání zástupců TIC Pardubického a Královéhradeckého kraje, Pardubický pivovar Pernštejn - 31. 10. 2018 Pardubický kraj Pardubicko Orlické hory a Podorlicko Králický

Více

100% festival INTEGRACE 14.-16.3.2014. Ing. Michal Crhonek. koordinátor festivalu

100% festival INTEGRACE 14.-16.3.2014. Ing. Michal Crhonek. koordinátor festivalu festival 100% INTEGRACE 14.-16.3.2014 Ing. Michal Crhonek koordinátor festivalu tanecahandicap@gmail.com michal@michalcrhonek.cz tel: +420 603 284 760 www.tanecahandicap.cz O CO JDE? Projekt Tanec a handicap

Více

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU FENASAN 2018 VYPLATÍ?

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU FENASAN 2018 VYPLATÍ? Fenasan je jedním z nejdůležitějších veletrhů v národním i mezinárodním měřítku, zaměřeným na sektor vody a odpadních vod. Současně s ním pravidelně probíhá technický kongres AESABESP, který je největší

Více

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Peru / Ekvádor 22. 2. 2018 Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Regionální spolupráce Latinská Amerika 20 zemí 662 000 000 obyvatel Španělština / potugalština Pacifiká Aliance, Mercosur,

Více

CÍRKEVNÍTURISTIKA Srpen 2010

CÍRKEVNÍTURISTIKA Srpen 2010 Srpen 2010 Průběžná zpráva o realizaci projektu pro projektové partnery Etapa 1 HelpTour - Agentura pro rozvoj cestovního ruchu Projekt Prezentace a propagace církevních památek a kulturně-historického

Více

WHO IS RUNNING THE COUNTRY? YOU CAN RUN THE COUNTRY!

WHO IS RUNNING THE COUNTRY? YOU CAN RUN THE COUNTRY! WHO IS RUNNING THE COUNTRY? YOU CAN RUN THE COUNTRY! Česká republika nabízí skvělá místa pro běh, který se stal společenským fenoménem Běhání zažívá neobyčejný boom, stává se životním stylem. Poptávka

Více

komunikuje s institucemi a organizacemi

komunikuje s institucemi a organizacemi Mgr. Jan Matouš, provozovatel sekretariátu Asociace turistických informačních center ČR Asociace turistických informačních center ČR (zal. v r. 1994) 1) Zastupuje informační centra sdružená v asociaci,

Více

G E N E R A Madrid, Španělsko

G E N E R A Madrid, Španělsko Zveme Vás na akci Prezentace českých firem na mezinárodním veletrhu G E N E R A Madrid, Španělsko Termín konání: 12.- 14. května 2009 Místo konání : IFEMA - Madrid Http://www.ifema.es/ferias/genera/default.html

Více

MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství

MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství Zastoupení CzechTrade v Jekatěrinburgu připravuje za podpory Generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu

Více

PODNIKATELSKÁ MISE WMC PŘEDSTAVTE SE NADSTANDARDNĚ 90 MILIONOVÉMU VIETNAMU

PODNIKATELSKÁ MISE WMC PŘEDSTAVTE SE NADSTANDARDNĚ 90 MILIONOVÉMU VIETNAMU WMC - Winter Management Consulting CZ s.r.o. www.wmc-winter.cz VIIF V HANOJI 16. 20. říjen 2013 22. MEZINÁRODNÍ VŠEOBECNĚ PRŮMYSLOVÝ VELETRH PODNIKATELSKÁ MISE WMC PŘEDSTAVTE SE NADSTANDARDNĚ 90 MILIONOVÉMU

Více

Ekonomická krize a cestovní ruch v České republice. Ing. Jaromír Beránek Mag Consulting, s.r.o.

Ekonomická krize a cestovní ruch v České republice. Ing. Jaromír Beránek Mag Consulting, s.r.o. Ekonomická krize a cestovní ruch v České republice Ing. Jaromír Beránek Mag Consulting, s.r.o. Kde se krize objevila? vznik krize v USA 1. zmínka o krizi: Alan Greenspan (bývalý předseda Fedu) duben 2008

Více

Hradec Králové = kongresové město

Hradec Králové = kongresové město Hradec Králové = kongresové město Moderní město uprostřed republiky s bohatou historií a živou kulturou, nabízející aktivní vyžití volného času a kvalitní infrastrukturu v jedinečném, klidném a pohodovém

Více

Aktivity ARR pro rozvoj cestovního ruchu

Aktivity ARR pro rozvoj cestovního ruchu Aktivity ARR pro rozvoj cestovního ruchu Destinační management a jeho přínosy pro rozvoj cestovního ruchu 20. 3. 2013 ARR realizuje projekty: - Stezka technických atraktivit (bez marketingu) - Destinační

Více

Úřad vlády České republiky Odbor lidských práv a ochrany menšin

Úřad vlády České republiky Odbor lidských práv a ochrany menšin Úřad vlády České republiky Odbor lidských práv a ochrany menšin 8934/2016-OLP Z Á P I S ze zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 31.03.2016 Úřad vlády České republiky Přítomni / omluveni:

Více

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ SWEETSEN FEST 011 FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Festival Sweetsen fest letos trhal rekordy. Jak v počtu návštěvníků, tak ve vybrané částce pro charitativní organizace.

Více

Zápis z 91. jednání Rady oblasti České Budějovice konaného dne

Zápis z 91. jednání Rady oblasti České Budějovice konaného dne Zápis z 91. jednání Rady oblasti České Budějovice konaného dne 11. 1. 218 Přítomni dle prezenční listiny: Ing. Miloslav Kamiš Ing. Miroslav Mühlböck Ing. Slavoj Dolejš Ing. Jan Kubeš Jiří Fuka Ing. Otto

Více

Závěrečná zpráva 2010. Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis)

Závěrečná zpráva 2010. Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Závěrečná zpráva 2010 Martina Čermáková Brazílie: Mato Grosso do Sul (Bataypora, Nova Andradina) a Rio Grande do Sul (Porto Alegre, Nova Petrópolis) Mgr. Martina Čermáková Brazílie: stát Mato Grosso do

Více

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013 Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2013 Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s.r.o. Úsek cestovního ruchu Destinační management Náměstí Svornosti 2 38101 Český Krumlov www.ckrumlov.cz/destination

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. čtvrtletí 2017 Ve zkratce: Hostů celkem: 1,375.825 ze zahraničí: 1,134.667 (82,5 %) z tuzemska: 241.158 (17,5 %) Celkově v Praze přírůstek hostů o 82.791 osob (6,4 %)

Více

Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly. Eva Žáková

Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly. Eva Žáková Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly Eva Žáková EU a kultura čl. 167 Lisabonské smlouvy podpora kultury do agendy EU začleněna v rámci Maastrichtské smlouvy (1992) podpora kultury

Více

NEWSLETTER listopad 2014

NEWSLETTER listopad 2014 NEWSLETTER listopad 2014 DOMINIKÁNSKÝ WORKSHOP NA TÉMA MICE - FACE2FACE Národní turistický úřad Dominikánské republiky uspořádal pro odborníky v cestovním ruchu ve čtvrtek 30. října v pražském hotelu Boscolo

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU 2018 WWW.SPCR.CZ Svaz průmyslu a dopravy ČR kdo jsme Největší nestátní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice.

Více

NEWSLETTER PROSINEC 2015

NEWSLETTER PROSINEC 2015 NEWSLETTER PROSINEC 2015 VÁNOČNÍ SOUTĚŽ JE U KONCE V průběhu listopadu a prosince mohli všichni fanoušci Dominikánské republiky soutěžit s Národním turistickým úřadem o jeden z 10 dárkových balíčků s dominikánskými

Více

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY RAMS Assets s.r.o. Klimentská 1216/46 110 02 Praha 1 www.rams.as CÍL VÝZVY OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY Cílem je podpořit nabídku nových ICT produktů a služeb,

Více

Současný stav a perspektivy cestovního ruchu v mezinárodních souvislostech

Současný stav a perspektivy cestovního ruchu v mezinárodních souvislostech Současný stav a perspektivy cestovního ruchu v mezinárodních souvislostech Konference Vysoká škola ekonomická Praha, 17. září 2009 I. Tržby v ubytování, stravování a pohostinství Ukazatel Index 2009/2008

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve 3. čtvrtletí 2018 předběžné výsledky

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve 3. čtvrtletí 2018 předběžné výsledky Vývoj cestovního ruchu v Praze ve 3. čtvrtletí 2018 předběžné výsledky Ve zkratce: Hostů celkem: 2,260.732 ze zahraničí: 1,958.031 (86,6 %) z tuzemska: 302.701 (13,4 %) Celkově v Praze přírůstek hostů

Více

Tichomořská aliance brána k trhům Latinské Ameriky pro české podnikatele

Tichomořská aliance brána k trhům Latinské Ameriky pro české podnikatele Tichomořská aliance brána k trhům Latinské Ameriky pro české podnikatele Za přítomnosti velvyslanců, představitelů vlády, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva průmyslu a obchodu a dalších složek

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

LOGO VELETRHU CHARAKTERISTIKA VELETRHU: Ukázky outdoorové reklamy v Praze:

LOGO VELETRHU CHARAKTERISTIKA VELETRHU: Ukázky outdoorové reklamy v Praze: CHARAKTERISTIKA VELETRHU: Veletrh v České republice zaměřený na gastronomické zařízení, vybavení restaurací a hotelů, technologie, potraviny a nápoje určený pro profesionály i koncové spotřebitele, gurmány

Více

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 V souladu s článkem 9 Dohody mezi vládou České republiky a

Více

Pouštní dům La Casa del Desierto v páté sérii seriálu Black Mirror

Pouštní dům La Casa del Desierto v páté sérii seriálu Black Mirror Kontakt: Marcela Vylitová +420 603 517 272 marcela.vylitova@pram.cz Pouštní dům La Casa del Desierto v páté sérii seriálu Black Mirror Bertrange, Lucembursko, 2019 Pouštní dům La Casa del Desierto, projekt

Více

Portofolio televizních kanálů

Portofolio televizních kanálů Portofolio televizních kanálů SAT Plus, s.r.o. upc express Společnost SAT Plus, s.r.o. se od svého založení věnuje projektům nízkonákladových televizních stanic a je majitelem licencí tří televizních kanálů,

Více

/2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF

/2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF /2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF AČN jako organizátor ocenění NÁBYTEK ROKU podepsal smlouvu se společností ABF, a.s. Smlouva definuje GENERÁLNÍ PARTNERSTVÍ OCENĚNÍ NÁBYTEK ROKU 2017. ABF je organizátor

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015. Nabídka partnerství

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015. Nabídka partnerství GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015 Nabídka partnerství Využijte k propagaci služeb a produktů tu největší událost pro podnikatele, firmy, startupy a inovace v Česke republice a ve světě,

Více

Prezentační příležitosti pro VaVaI v síti Českých center v zahraničí. PhDr. Jan Závěšický generální ředitel

Prezentační příležitosti pro VaVaI v síti Českých center v zahraničí. PhDr. Jan Závěšický generální ředitel Prezentační příležitosti pro VaVaI v síti Českých center v zahraničí PhDr. Jan Závěšický generální ředitel Kdo jsme? Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí zřízenou pro

Více

MYNADOVOLENÉ 2015 U MOŘE NA PLÁŽI POD SLUNCEM SBALTE SI KUFRY, LETÍTE! ISCHIACENÍK. ... to je zážitek! léčivá ISCHIA. voňavá KERKYRA.

MYNADOVOLENÉ 2015 U MOŘE NA PLÁŽI POD SLUNCEM SBALTE SI KUFRY, LETÍTE! ISCHIACENÍK. ... to je zážitek! léčivá ISCHIA. voňavá KERKYRA. SBALTE SI KUFRY, LETÍTE! MYNADOVOLENÉ 2015 ISCHIACENÍK léčivá ISCHIA voňavá KERKYRA ohnivá ANDALUSIE divoká COSTA BRAVA čarokrásná ČERNÁ HORA U MOŘE POD SLUNCEM NA PLÁŽI... to je zážitek! Andalusie do

Více

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival Moravská Třebová 30. 6. 31. 8. 2012 Fotofestival FOTOFESTIVAL Moravská Třebová 2012 je přehlídkou umělecké fotografie, na které se představují

Více

DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018

DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018 NEWSLETTER DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018 Na začátku roku dne 26. ledna proběhl druhý ročník akce Noc Hotelů. Akce se dočkala zejména kladných ohlasů, a to nejen u návštěvníků v Praze, ale i v ostatních

Více

CESKLAPES GEOTURISMUS. Průvodce geoturismu Práce geoprůvodce Geopark Železné hory. RNDr.Daniel Smutek. únor 2014

CESKLAPES GEOTURISMUS. Průvodce geoturismu Práce geoprůvodce Geopark Železné hory. RNDr.Daniel Smutek. únor 2014 CESKLAPES GEOTURISMUS Průvodce geoturismu Práce geoprůvodce Geopark Železné hory RNDr.Daniel Smutek únor 2014 GEOTURISMUS, GEOPARK obecné pojmy geoturismus a geopark nové výdobytky hospodářského odvětví

Více

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka 20. 3. 2018 Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města Bílovec a Studénka Priority v MSK 2016-2024 Podpora a propojení vzdělávání, podnikání a zaměstnanosti Dokončení hospodářské transformace

Více