O varhanách na chrastecku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O varhanách na chrastecku"

Transkript

1 O varhanách na chrastecku - průvodce "Varhanním maratonem" kaple na zámku Milí posluchači, zpočátku z historie: Původ varhan není zcela jasný. Jejich princip spočívá ve spojení více píšťal v jeden celek. Za jejich předchůdce tedy považujeme Panovu flétnu, jihoasijský šenk (dírky se zakryly), židovskou maškoritu (každá píšťala více dírek), posléze dudy. Prvním skutečným typem varhan byly vodní varhany, za jejichž vynálezce bývá považován Řek Ktesibios, žijící ve 3. stol. před Kristem v Alexandrii. Voda v tomto nástroji sloužila k vyrovnání tlaku vzduchu. Vodní varhany byly velmi oblíbeny v Římské říši. Byly používány při hostinách, v cirku, v divadle, boháči je mívali i ve svých domech. Od 4. stol. po Kr. byly nahrazovány varhanami pneumatickými, kde pumpa byla nahrazena měchy. V Byzanci tento nástroj hrál důležitou roli na císařském dvoře. Byl to nástroj zcela světský, a tuto funkci si v Byzanci udržel až do 15. stol. kdy říše r zanikla. V Evropě mezi stol. během stěhování národů a nájezdů Barbarů, varhany snad zcela vymizely. Roku 757 poslal byzantský císař Konstantin Kopronymos spolu s jinými dary i varhany ke korunovaci franckému králi Pipinu Krátkému. Tyto tu měly být použity při holdování jako symbol královské moci. Roku 812 opět byzantské poselstvo, přineslo do Cách další varhany, aby se na nich hrálo při aklamaci při předávání smlouvy mezi Karlem Velikým a byzantským císařem Michaelem I. Hovoří-li se o varhanách jako královském nástroji, pak je to zcela na místě. Z uvedených (a dalších) dokladů vyplývá, že zvuk varhan byl vyhrazen především císařům a králům. Středověký člověk křesťan, nepochyboval o tom, že nejvyšším Králem a Pánem je Ježíš Kristus, a proto zcela právem a v duchu Nejvyšší logiky počaly být varhany stavěny i v chrámech, kde svým jedinečným zvukem vyjadřovaly Boží majestát. Ačkoli se jedná původně o ryze světský nástroj, v novém prostředí se ujal dokonale zvláště proto, že svůj původní smysl a podstatu nejen nezměnil (vyjádření královského majestátu), ale naopak posunul k vyšší dimenzi. Neměnný, stálý zvuk varhanních píšťal dokonale symbolizuje Boží jednotu a stálost.

2 Středověké varhany byly velmi těžkopádné, klávesy byly buď vytahovací na způsob dnešních rejstříkových manubrií, nebo pákami jaké se dodnes užívají u zvonoher. Asi od stol. mají varhany zhruba dnešní podobu velikostí kláves, rozdělení píšťalového fondu na jednotlivé rejstříky. Mnozí z vás jistě někdy slyšeli o varhanách barokních a romantických. Řada laiků, ale i nepoučených varhaníků vidí mezi nimi rozdíl jen v rejstříkové dispozici. Barokní varhany mívají důsledně vypracovanou zvukovou pyramidu, včetně vysokých alikvotů, romantické varhanářství toto opomíjí a klade důraz spíše na specifický charakter jednotlivých rejstříků, znějících povětšinou v základní poloze. Daleko podstatnějším rozdílem je však typ vzdušnice nejdůležitější části varhan kde se vše střetává (vzduch, traktura hrací i rejstříková, píšťaly). Barokní nástroje mají píšťaly jednotlivých tónů postaveny vedle sebe na různých kancelách komůrkách kam po otevření ventilů proudí vzduch. Píšťaly mezi jednotlivými rejstříky se tak navzájem ovlivňují a poněkud i dolaďují. Jednotlivé tóny však mezi sebou zní kontrastně. Takové varhany jsou velmi vhodné pro polyfonní, vícehlasou hru. Romantické varhany mají vedle sebe na různých kancelách nikoli jednotlivé tóny (jako u varhan barokních), ale rejstříky. Tóny jsou tu postaveny za sebou. Polyfonní hra na nich vyzní méně zřetelně, více však vynikne zvukový charakter rejstříků. Více jsou vhodné pro homofonní, akordickou hru. Zdejší malý positiv býval běžným nástrojem českého venkova stol. Dnes se s takovými nástroji však setkáme pouze zřídka většinou byly postupně nahrazeny nástroji novějšími. Pochází asi z počátku 18. stol., na jedné z píšťal je zápis o opravě chrasteckým varhanářem Karlem Trnkou roku Po léta tu uložen devastován, opraven Karlem Synkem roku 1990, od něhož upraven nový prospekt původně bylo píšťaliště zakryté mřížkou. Jde o typický, malý barokní nástroj. Přeji příjemný poslech.

3 kostel v Chrasti Nejstarší zprávu o chrasteckých varhanách máme z r. 1650, kdy byla do positivu koupena 1 nová píšťala za 51 grošů a 3 denáry. Z r je v účtech položka 15 zl. za opravu positivu. Tento nástroj zanikl patrně při velkém požáru 15. srpna Jaké byly varhany v nově postaveném, současném kostele, nemáme dostatečných zpráv. V účtech nalézáme další zprávu až z r. 1820, kdy byly varhany za 100 zl. opraveny. Dle inventáře z r byly devítirejstříkové a měly 2 měchy. Pravděpodobně pocházely až z doby po dalším velkém požáru 27. srpna Při stavbě nových dvou-manuálových varhan r. 1855, které si objednala u chrasteckého varhanáře Karla Trnky místní obec, Karel Trnka staré varhany rozebral a prodal evangelíkům do jejich nově postaveného kostela v Dvakačovicích. (Dnes již neexistují, roku 1933 tam byly nahrazeny novým nástrojem od firmy Tuček z Kutné Hory byly bez dokumentace zničeny.) Nové varhany z r byly krásným, středně velikým nástrojem (22 rejstříků), postavené ještě v intencích pozdně barokního varhanářství. Opraveny 1891, Po II. světové válce označeny varhanářem Václavem Poláčkem za neopravitelné, však nezničeny pro zásah ThDr. Hugo Doskočila, papežského preláta a konzervátora královéhradecké diecéze, nařízeno biskupem Mořicem Píchou jejich zachování v některém jiném kostele ve farnosti. Tak byly při stavbě nových, současných varhan roku 1949 přeneseny do kostela sv. Václava v Rosicích, kde jsou zachovány dodnes. Současné dvoumanuálové varhany byly postaveny r při použití dílů z dvou varhan ze zrušených pražských synagog, varhanářským družstvem Organa v Kutné Hoře. Nástroj se vzdušnicemi s rejstříkovými kancelami (romantický typ) a pneumatickou trakturou, avšak s neobarokní disposicí (důsledná pyramida i s vysokými alikvoty) neměl však dlouhého trvání. Někdejší regenschori p. Karel Píč již od 60. let průběžně zval varhanáře z onoho družstva na jejich údržbu a odstraňování častých závad pneumatická traktura je v tomto směru velice problematická. Jde o systém, který nahrazuje mechanické spojení kláves s ventily vzduchovými rourkami. Způsobů tohoto systému je mnoho. Pracují buď na tlaku, nebo naopak podtlaku vzduchu, který ovládá tónové ventily. V 90. letech již na varhany nebylo téměř vůbec možné hrát, a proto bylo přikročeno k jejich zásadní přestavbě. Tu provedl r ing.

4 Jaromír Jantač z Vlašimi, který dodal nové vzdušnice typu UNIT a elektromagnetické ovládání ventilů. Tento typ postrádá kancely (o kterých jsem hovořil v zámecké kapli) a píšťaly stojí na společném prostoru. Výhodou je, že se tak mezi sebou zvukově ovlivňují píšťaly jak mezi jednotlivými rejstříky, tak i tóny. Nad touto výhodou ční však velký nedostatek nástroj není zvukově a slohově vyhraněn. Navíc: mnohé rejstříky jsou transmisí jiných totiž, část píšťal jednoho rejstříku zní v jiné poloze v rejstříku jiném. Jejich dvojí, či vícenásobná funkce je na závadu potřebné plasticity zvuku. Pro tyto důvody, současné varhany nesplňují očekávání, jež by se při pohledu na množství rejstříkových sklopek na hracím stole dalo očekávat. Skutečným znalcům a milovníkům varhan neposkytují tolik umělecké inspirace, kterou může poskytnout i nástroj daleko menší, ale poctivě vybudovaný. Celkové tutti nástroje, který nám Míla Šimek přednese je jen torzem monumentality původních pneumatických varhan z r Výběrem rejstříků takovým, aby bylo zamezeno dvojí funkci píšťal, se pokusí i o docílení zvukové plasticity. Přeji příjemný poslech.

5 kostel v Řestokách Prvním doloženým nástrojem v zdejším kostele byly malé varhany z r postavené chrasteckým varhanářem Karlem Trnkou. Měly 6 rejstříků v manuále a jeden v pedálu. Velmi pravděpodobně však nešlo o první varhanní nástroj v tomto kostele. Můžeme tu předpokládat starší existenci nějakého malého positivu podobného zachovanému positivu v zámecké kapli v Chrasti, nebo jak uvidíme i v kostele v Podlažicích. Z této starší doby se dodnes dochoval výtisk Šteyerova kancionálu z r Nové, současné varhany byly postaveny varhanářem z Lomnice n. Pop. Josefem Kobrlem roku Jde o typický venkovský nástroj té doby. Kuželková vzdušnice s mechanickou trakturou, pedál zapojen pneumaticky. Romantická ekvální dispozice s převahou rejstříků znících v základní poloze spolu s typem vzdušnice inspiruje k přednesu romantické hudby. Baroko by na těchto varhanách vyznělo jen s velkými obtížemi. Po řemeslné stránce znamenitě postavený nástroj, jednotlivé rejstříky kterých je 6, jsou pěkně naintonované, zajímavá je přefukující čtyřstopá Flétna. Nástroj je zachován v původním stavu což svědčí o výborně provedené práci Josefa Kobrleho. Nové jsou jen píšťaly Principálu v prospektu, které jsou pouze ze zinku a nikoli z varhanního kovu, který je slitinou cínu a olova. Byly dodané ve 20.letech náhradou za původní píšťaly odebrané při válečné rekvizici. Přeju příjemný poslech hudby, jež tomuto nástroji sluší a tento je specificky pro ni postaven.

6 kostel v Rosicích Do zdejšího kostela byly nynější varhany přeneseny r z děkanského kostela v Chrasti. Jedná se o reprezentativní nástroj chrasteckého varhanáře Karla Trnky z r Ve dvou manuálech a v pedálu mají celkem 22 rejstříků. Jejich dispozice je vybudována ještě v intencích pozdně barokního varhanářství, které počíná uplatňovat větší počet hlasů v základní poloze, nepostrádají však vysokých alikvotů, které ale nezní již samostatně, nýbrž jsou obsaženy jen ve smíšených hlasech v Mixturách. Po vzoru barokního varhanářství je tu rovněž ještě uplatněn strojový princip píšťaly hlavního manuálu (stroje) jsou spolu s píšťalami pedálu ve velké skříni, píšťaly horního manuálu zní v tzv. zadním positivu umístěném v zábradlí kůru. Zadním positivem je tato část varhan nazývána z důvodu historického vývoje varhan. Do 18. stol. mívaly podobné nástroje hrací stůl vestavěný v postamentu hlavního stroje a zmíněný zadní positiv tak byl za zády varhaníka. I když se v průběhu času hrací stoly počaly stavět před nástroj s výhledem varhaníka k oltáři, název zadní positiv této části varhan již zůstal. Jak jsem již zmínil v chrasteckém kostele, tyto varhany byly již po II. světové válce velmi sešlé, a pozvaný varhanář Václav Poláček z Rychnova n. K. o nich prohlásil, že jsou již neopravitelné. Měly přijít k likvidaci, však pro zásah P. Hugo Doskočila, diecézního konzervátora, nařídil biskup Mořic Pícha jejich zachování v některém kostele ve farnosti. Tak se stalo, že místní původní malé varhany (o 7 rejstřících, které byly prací rovněž Karla Trnky z r. 1832) byly zlikvidovány a tento nástroj sem z Chrasti přenesen. Práci tehdy provedl bývalý řídící Jan Scháněl s truhlářem p. Pavlem Ferdinandem. Z důvodu nedostatku místa pod klenbou byly tehdy odstraněny korunní římsy skříně hlavního stroje. Obraz původního vzhledu si můžeme učinit srovnáním se skříní zadního positivu, který je jeho architektonickou zmenšeninou. Varhany tu tehdy byly pouze postaveny, nikoli však opraveny, také některé rejstříky pedálu už nebyly zprovozněny. Dnes je řada rejstříků, jejichž píšťaly jsou dřevěné, z důvodu jejich rozrušení dřevokazným hmyzem při hře nepoužitelná. Základ varhanního zvuku principálový sbor je však až na výjimku Mixtury v positivu zachovaný a zní úžasně. Původní jsou dokonce i prospektové píšťaly, které zůstaly ušetřeny válečné rekvizice.

7 Ačkoli byly před více než 60. lety tyto varhany označeny jako neopravitelné, přesto stále hrají a jejich oprava je určitě možná! Paradoxně nový nástroj, který je v Chrasti nahradil, již po 50. letech zcela vypověděl službu a byl nákladně přestavěn. Osobně velmi lituji, že v oněch 90. letech tehdy nedošlo k zpětnému vrácení těchto varhan do Chrasti. Dle vyjádření renomovaného varhanáře by náklad za jejich přenesení zpět, konzervaci a opravu nedosáhl ani tehdy předpokládané sumy za rekonstrukci oněch nových varhan v Chrasti. Prodejem chrasteckých varhan (který onen varhanář také mohl zprostředkovat) mohly být získány prostředky i na pořízení odpovídajícího nástroje sem do Rosic. Za současné finanční situace není možné uvažovat o generální opravě. Pro zachování tohoto vzácného nástroje budoucím, je však nanejvýš nutná alespoň jejich konzervace proti červotoči. Vedle, uprostřed hřbitova stojí zvonice, na níž se do současnosti dochovaly dva památné zvony. V závěru koncertu rozhoupu větší z nich odlitý zvonařem Ondřejem z Hradce v r a vážící asi 700 kg. Varhaník Míla Šimek provede podle způsobu starých mistrů do jeho zvuku svou varhanní improvizaci. Přeji příjemný poslech.

8 kostel v Chrašicích Milí posluchači, v tomto prostoru se specifickými akustickými vlastnostmi jsem nucen hovořit poněkud zvolna. Již záhy po stavbě tohoto kostela známým architektem Janem Santinim byl sem pořízen malý positiv podobný jaký jsme viděli v Chrasti na zámku. Měl 5 rejstříků, a je datován k r V r. 1836, když chrastecký varhanář Karel Trnka postavil zde doposud dochované varhany, tento positiv opravil a poté byl r věnován kostelu sv. Markéty v Podlažicích, kde zachován, je umístěn dodnes. Stávající nástroj Karla Trnky je typickým příkladem malých barokních varhan od 17. až do 1. pol. 19. století. Má 6 rejstříků v manuále a jeden rejstřík v pedále. Je vzácně dochován v původním stavu, ba ani není porušen červotočem. Nepůvodní jsou pouze prospektové píšťaly Principálu, jež na místo původních za války rekvirovaných, byly dodány ve 20. letech a jsou pouze zinkové. Ne příliš častou zajímavostí v nedaleké Luži na Chlumku tomu ale také je, je umístění měchů nad hlavou varhaníka, které při ruční obsluze jsou ovládány taháním za provazy. (V současnosti je tu již instalován ventilátor jeho zapojení je ale jen minimálním zásahem do vzduchového hospodářství těchto památných varhan.) V době rekonstrukce střechy a stropu kostela v letech byly rozebrané uloženy v kostele sv. Markéty v Podlažicích kde je mohli mnozí návštěvníci vidět. Odvoz dílů varhan do Podlažic r zajistil p. Jaromír Kořínek. R díky vstřícnému přístupu vedoucího výroby firmy MPS v Chrasti p. Zdeňka Podolského, který umožnil převezení rozebraných varhan zpět a nezištné pomoci pánů Pavla Cimburka, Andreje Hlinky, Pavla Štůly a Jana Brdíčka, se mi podařilo nástroj tu znovu postavit a posléze s vysokomýtským regenschorim Janem Fajfrem naladit. Znovu se tak můžeme těšit pohledem na velmi pěkný, půvabný prospekt nástroje, v němž kromě zápisu varhanáře Trnky o jeho stavbě na vlepeném papíře, je i rukou tohoto, zápis tužkou na dřevě vzduchovodu: Toto postavyla žebrota, navzdor bohaté lakotě. Potěšte se jejich zvukem!

9 v Podlažicích Zde, v kostele sv. Markéty až do 1. pol. 19. stol. žádného nástroje pravděpodobně nebylo inventáře kostela do té doby žádný nezmiňují. Kostel byl založen r královéhradeckým biskupem Janem Františkem z Talmberka na místě zřícenin někdejšího benediktinského kláštera, s úmyslem klášter obnovit. Již záhy r však zemřel (nechal se tu pochovat) a k realizaci stavby kláštera již nikdy nedošlo. Kostel samotný byl dobudován až r. 1721, kdy byl 22. září posvěcen. Byl tehdy jen nutně zařízen oltáři, a na věž zavěšen zvon. R sem byl věnován positiv z chrašického kostela sv. Martina, který pochází z r a uvnitř měchu je podepsán jakýsi Joannes Kuttman (žádného varhanáře toho jména však neznáme). Před přenesením tohoto positivu byl tento opraven chrasteckým varhanářem Karlem Trnkou, který zhotovil nová rejstříková manubria (původně byly háčky) a dvě původně samostatné řady píšťal malou Kvintu a jednostopou Oktávu spojil v jeden rejstřík Rauschquintu. Již r učitel Josef Šmíd o něm píše, že je již neupotřebitelný (mše sv. se tu již tehdy doprovázely na harmonium). Kromě 16 největších píšťal Copuly tu všechny píšťaly chybí. V posledních letech byl ošetřen proti červotoči, vzdušnice je zdravá, měchy jsou v opravě. Po doplnění píšťal bude velmi vhodný pro doprovod barokní hudby, jejíž každoroční festival v tomto kostele je přáním zainteresované skupiny nadšených muzikantů. Současný nástroj na varhanní kruchtě sem byl z iniciativy diecézního organologa Václava Uhlíře přivezen v srpnu 2004 ze staticky narušeného a již nepoužívaného kostela v Javorníku u Trutnova. Po odpoledních, ve volném čase, jsem jej tu znovu postavil. Finanční náklad za dopravu, restaurování hracího stolu varhanářem Ivanem Červenkou, pořízení ventilátoru aj. nesl emeritní jičínský děkan a jmenovaný rektor tohoto kostela P. Josef Němec. Pořízení rejstříku Mixtura u cínaře Jana Kubáta bylo zapraveno ze štědrého daru paní Žemličkové z Řestok. Dne 23. září 2005 byl slavnostně biskupem Dominikem Dukou požehnán. Jde o jednomanuálové devítirejstříkové varhany s mechanickou kuželkovou vzdušnicí. Postaveny byly firmou Rieger z Krnova v r tedy v době, kdy ještě produkce této firmy nebyla tolik poznamenaná tovární výrobou a její nástroje byly poctivého řemeslného zpracování. Kromě nového rejstříku Mixtury a zinkových prospektových píšťal Principálu které jsou z 20. let náhradou za staré, ve válce rekvirované

10 jsou tyto varhany v původním stavu a díky jejich přenesení sem se můžeme dále těšit jejich, myslím velmi pěknému zvuku (na jejich původním místě v Javorníku prý kruchta již spadla ). Na tomto novém místě se prostorově i akusticky uplatňují výborně jako by byly určeny právě sem. Vlastním zpěvem římskokatolické církve i když v současné liturgické praxi velmi zanedbávaným, je gregoriánský chorál. Jde o jednohlasý zpěv, který v raném středověku varhanami doprovázen nebyl. Varhany plnily svou funkci při zahájení a na závěr slavené liturgie. Počátkem novověku však počala být prováděna tzv. praxe alternatin. Jde o praxi střídání gregoriánského chorálu lidského hlasu, který je měkký, tvárný, s neměnným, pevným, stálým zvukem varhan, přináší zajímavý zvukový kontrast. Přeji příjemný poslech. Sepsal a Varhanním maratonem provázel Miroslav Pošvář.

NÁVRH NA OBNOVU VELKÝCH VARHAN V KLÁŠTERNÍM KOSTELE NAROZENÍ PANNY MARIE V ŽELIVI

NÁVRH NA OBNOVU VELKÝCH VARHAN V KLÁŠTERNÍM KOSTELE NAROZENÍ PANNY MARIE V ŽELIVI NÁVRH NA OBNOVU VELKÝCH VARHAN V KLÁŠTERNÍM KOSTELE NAROZENÍ PANNY MARIE V ŽELIVI LOKALIZACE Obec: Želiv Kraj: Vysočina Okres: Pelhřimov Název objektu: klášterní kostel Narození Panny Marie Vlastník: Kanonie

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín na prodej Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností.

Více

Výměna občanských průkazů

Výměna občanských průkazů Strana 2 Dolnobrannský zpravodaj Číslo 7 Výměna občanských průkazů Dne 31. 12. 2008 skončí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31. 12. 2003. Výjimkou jsou občanské průkazy

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Nanebevzetí Panny Marie První písemná zmínka Doba vzniku Skutče není přesně známa, dle písemných pramenů však existovala již před vznikem hradu Rychmburk; roku 1289 ji postoupil král Václav II.

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

V ý r o č n í z p r á v a 2 0 0 5 Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci Sídlo sdružení: Otovická 59, 360 10, Karlovy Vary

V ý r o č n í z p r á v a 2 0 0 5 Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci Sídlo sdružení: Otovická 59, 360 10, Karlovy Vary V ý r o č n í z p r á v a 2 0 0 5 Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci Sídlo sdružení: Otovická 59, 360 10, Karlovy Vary Naše Sdružení vzniklo za účelem pomoci s odstraněním havarijního

Více

Zpráva o činnosti v roce 2012

Zpráva o činnosti v roce 2012 Zpráva o činnosti v roce 2012 Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech (dále jen OSOP) si v roce 2012 připomenulo páté výročí svého vzniku. Bylo založeno v roce 2007 s hlavním cílem zachránit

Více

Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc:

Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc: Dokument o zániku kostela sv. Trojice v Aši Vytvořeno k 50. výročí požáru kostela, k události došlo 19.1.1960 Sestavil: Milan Vrbata, odborná pomoc: Bohuslav Karban 1 U vyhořelého kostela Je 19. leden

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Varhany kyjovského děkanátu PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Diplomová práce. Katedra hudební výchovy

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Varhany kyjovského děkanátu PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Diplomová práce. Katedra hudební výchovy MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra hudební výchovy Varhany kyjovského děkanátu Diplomová práce Brno 2007 Autor práce: Marek Cvrkal Vedoucí práce: doc. Mgr. Ivo Bartoš Prohlášení Prohlašuji,

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

Prezentace spolku. Varhany pro Královo Pole

Prezentace spolku. Varhany pro Královo Pole Prezentace spolku Varhany pro Královo Pole Výběr z naší činnosti 2016 10. 4. benefiční koncert Prague Cello Quartet v brněnském Besedním domě 10. 1. benefiční koncert s Gloria Brunensis, uvedena Missa

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

BISKUPSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉ

BISKUPSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉ BISKUPSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉ DIECÉZNÍ ORGANOLOG Velké náměstí 35 tel.: +420 607 935 859 500 01 Hradec Králové e-mail: uhlir.varhanik@tiscali.cz Č.j.: 10/2011 Dne: 20. 2. 2011 Kanonie Premonstrátů v Želivě

Více

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA Čermáková, Bohdálková, Březinová, Ziková, Valášková, Holcmannová ZNOJMO Město Znojmo vzniklo na skalnatém ostrově nad řekou Dyjí v podhradí slavného Břetislavova hradu.

Více

Oprava a re koná trukce varhan v^ kostele s v. Ignáce^ v Praze^2

Oprava a re koná trukce varhan v^ kostele s v. Ignáce^ v Praze^2 Oprava a re koná trukce varhan v^ kostele s v. Ignáce^ v Praze^ 1. Zjištění Varhany postavil v r. J91 Em.5.Petr z Prahy - Žižkova. Přitom bylo použito stávajícího postamentu ze starých varhan, na který

Více

Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého

Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého HRADEC KRÁLOVÉ Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého Karla Tomana, 500 03 HK 18:30 19:30 Mše svatá 19:30 19:40 Přivítání návštěvníků Noci kostelů, vyzvánění katedrálních zvonů 19:40 20:00 Duchovní a

Více

DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR

DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR DUŠAN HEJBAL biskup Starokatolické církve v ČR Váš UTECHTSKÁ UNIE STAROKATOLICKÝCH CÍRKVÍ ZPRÁVA PRO SRC 2007 O NĚKTERÝCH ZÁLEŽITOSTECH, KTERÉ BYLY NA POŘADU MEZINÁRODNÍ BISKUPSKÉ KONFERENCE 1. Reflexe

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 4 Z V O N A Ř S T V Í Svým rodičům Květě a Rudolfovi Manouškovým věnuje autor Zvonařství Petr Rudolf Manoušek Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

Studijní zaměření Hra na varhany

Studijní zaměření Hra na varhany Studijní zaměření Hra na varhany Výuka hry na varhany patří v oblasti základního hudebního vzdělávání spíše ke speciální nabídce hudebního oboru. Základním předpokladem výuky je totiž adekvátní nástroj,

Více

Husův kostel ve Vratimově

Husův kostel ve Vratimově Info PRO Vratimov (2014-9) Husův kostel ve Vratimově Město Vratimov nemá mnoho historických památek, a proto by bylo určitě dobré, vážit si toho mála, co nám generace našich předků přenechala. V naší obci

Více

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše:

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše: Mlýn v Hrušovanech. Tyto řádky jsou přílohou rodopisu Jabůrkové ze Lhoty Dlouhé a Dolní, kterou sestavuji pro vlastní potěšení, případně pro potomky, bude li to některého z nich zajímat. Tato příloha je

Více

Žádná tma není pro tebe temná: jako den svítí, temnota je jako světlo.

Žádná tma není pro tebe temná: jako den svítí, temnota je jako světlo. OBČASNÍK FARNOSTÍ KYSELOVICE CHROPYNĚ BŘEST Žádná tma není pro tebe temná: jako den svítí, temnota je jako světlo. Ž 139,12 NOC KOSTELŮ 2015 Noc kostelů má svůj původ v roce 2000 v Německu a Rakousku.

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

Praxi soukromého lékaře fyzické osoby lze již prodávat i dědit

Praxi soukromého lékaře fyzické osoby lze již prodávat i dědit Praxi soukromého lékaře fyzické osoby lze již prodávat i dědit Zakládat s.r.o. za tímto účelem je již zbytečné Již jsme sice zveřejnili informaci o novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Projekt s názvem Paměť v krajině Trojzemí spojuje 6 kooperačních projektových

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

Restaurátorská zpráva

Restaurátorská zpráva Restaurátorská zpráva III. etapy restaurování positivu a hracího stolu varhan v kostele sv. Václava v Dolní Kalné Zpracoval: Vít Mišoň v Mladých Bukách 22.12. 2014 Předmětem III. etapy restaurátorských

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti

300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti 300 let od vysvěcení kostela Nejsvětější Trojice v Chrasti Nejsvětější Trojice Víra v jednoho Boha ve třech Osobách je jedním z nejzvláštnějších a největších prvků křesťanství. Křesťané nikdy neopustili

Více

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 Snad nejtypičtějším symbolem Českého Krumlova je okrouhlá malovaná Zámecká věž. Foto Jaroslav Skalický ČeskýKrumlov V působivém prostředí meandrů řeky Vltavy

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ

HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ HOSTIVICKÝ HISTORICKÝ KALENDÁŘ 2010 ROK VE SPOLEČNOSTI Připravil Jiří Kučera ROK VE SPOLEČNOSTI Úvodem Obec nedělá obcí jen shluk domů, ale také (a možná především) společenstvo lidí, kteří v ní žijí a

Více

1 Zámek Bon Repos Vítejte Areál zámku Bon Repos nesporně náleží mezi zcela ojedinělé památky českého baroka. Základem jedinečnosti dané lokality jsou přírodní podmínky, kdy poměrně vysoká vyvýšenina s

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Farní kostel sv. Havla

Farní kostel sv. Havla Farní kostel sv. Havla Dominantou obce je kostel sv. Havla. Nejstarší záznamy o chotýšanském kostele jsou datovány již od roku 1350.1) Stavba je jednolodní se západní věží. Obdélná loď přechází na východě

Více

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Počet obyvatel: 537 Ohlasy od Dřeva občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Úvodem Dostává se vám do rukou nulté číslo zpravodaje

Více

Kostel sv. Petra a Pavla na Horní Bobrové

Kostel sv. Petra a Pavla na Horní Bobrové Kostel sv. Petra a Pavla na Horní Bobrové HISTORIE Nejstarší písemná památka uvádí, že kostel sv. Petra a Pavla patřil na klášterním panství žďárského kláštera cisterciáků k nejstarším. Kostel měl mít

Více

2.2.Urbanistický vývoj

2.2.Urbanistický vývoj 2.2.Urbanistický vývoj Gotické založení města z poloviny 13.století představovalo okolo 100 domů postavených ze dřeva. Sakrální stavby byly již prováděny jako zděné. Do obvodu města byl zapojen městský

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

Žebnice Plze -sever/ Kralovice kostel sv. Jakuba V tšího s. 1 Dokumentace ástí vn jších líc zdiva kostela sv. Jakuba V tšího Žebnici v pr

Žebnice Plze -sever/ Kralovice kostel sv. Jakuba V tšího s. 1 Dokumentace ástí vn jších líc zdiva kostela sv. Jakuba V tšího Žebnici v pr Lokalita: Žebnice (Okres: Plzeň-sever/ Kralovice). Objekt: kostel sv. Jakuba Většího s. 1 1. Anotace Průzkum proběhl na základě podnětu paní dr. Kamenické (NPÚ-ÚOP v Plzni), která se na mě obrátila s dotazem,

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

Jihlavské listy. Třebíčský deník

Jihlavské listy. Třebíčský deník Jihlavské listy 18.08.2015 - (jv) - Kultura - str. 09 Vernisáž a dvě nové knihy o historii Brtnice BRTNICE - Dvě knihy o historii Brtnice budou představeny v nadcházejících dnech. Výstava obrazů Aloise

Více

REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ

REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva C. Situace stavby D. Dokladová část

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

O ateliéru Tilia. Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci

O ateliéru Tilia. Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci Výroční zpráva 2013 Tři fotografie od Dalibora Palečka z výstavy, dokumentující rekonstrukci ateliéru Tilia O ateliéru Tilia Umělecko-řemeslný ateliér Tilia je chráněná dílna, která zaměstnává lidi dlouhodobě

Více

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval:

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval: KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE POTŠTÁTSKA Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát Zpracoval: Hranická rozvojová agentura, z. s. Michaela Škrobánková Tř. 1. máje 2063 753 01 Hranice Telefon: 581626202

Více

Školní časopis č. 3. Milé děti, vážení rodiče, Školní rok 2013/2014

Školní časopis č. 3. Milé děti, vážení rodiče, Školní rok 2013/2014 Milé děti, vážení rodiče, první pololetí školního roku uběhlo jako voda a my stojíme v krásném předjarním období. Věřím, že ho máte rádi tak jako já, a proto s nadhledem budete hodnotit naši včasnou velikonoční

Více

www.ceradice.cz Vydání 1/2015

www.ceradice.cz Vydání 1/2015 www.ceradice.cz Vydání 1/2015 Vážení spoluobčané, máte před sebou první vydání Čeradického plátku v roce 2015, ve kterém se budete opět dozvídat novinky o naší obci. Opět vám bude doručován do schránek,

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Od začátku zimního měsíce prosince se všechny obory naší ZUŠ intenzivně připravovaly na Vánoční výstavu, která proběhla ve dnech 5. a 6. prosince 2015 a dále na

Více

Společenství Dobromysl z.s. Výroční zpráva za rok 2014

Společenství Dobromysl z.s. Výroční zpráva za rok 2014 Společenství Dobromysl z.s. Výroční zpráva za rok 2014 Historie organizace: Společenství Dobromysl bylo založeno jako občanské sdružení v roce 2000. Pro své poslání hledalo vhodný objekt a v roce 2002

Více

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 ROZVOJOVÁ STRATEGIE OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 Historie Obce Kostomlaty pod Milešovkou Kostomlaty pod Milešovkou leží v neobyčejně malebné krajině západní

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Noc kostelů 2012 Cheb & F. Lázně - ŘkF

Noc kostelů 2012 Cheb & F. Lázně - ŘkF Kostel sv. Mikuláše a sv. Alžběty Kostelní náměstí, Cheb Motto: Ekklésia et martyria Kostel jako místo svědectví Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku (Žalm 119,105) 19:00 19:10 Slavnostní

Více

1. Úvodní slovo ředitele společnosti. 2. Poslání Eljon o.p.s.

1. Úvodní slovo ředitele společnosti. 2. Poslání Eljon o.p.s. 1. Úvodní slovo ředitele společnosti V roce 2002 jme zakoušeli velikou boží milost a požehnání. To se projevilo i v tom, že nám mnozí lidé ochotně pomáhali. Bez této materiální i duchovní pomoci bychom

Více

Varhany v Korandově sboru Církve Českobratrské evangelické v Plzni

Varhany v Korandově sboru Církve Českobratrské evangelické v Plzni Varhany v Korandově sboru Církve Českobratrské evangelické v Plzni - text z webových stránek www.jandolezel.cz (Varhany měsíce) - Nástroj s neobvyklou dispozicí a pohnutým osudem. Když v roce 1932 varhanář

Více

Kronika obce Krásné Údolí IV.díl - rok 2003. Rok. Krásné Údolí. Dopisovaná část ( červen říjen 2008 ) Strana 1 / celkem stran 10

Kronika obce Krásné Údolí IV.díl - rok 2003. Rok. Krásné Údolí. Dopisovaná část ( červen říjen 2008 ) Strana 1 / celkem stran 10 Kronika obce Krásné Údolí IV.díl rok 00 Rok 00 00 Krásné Údolí Dopisovaná část ( červen říjen 008 ) Strana / celkem stran 0 Kronika obce Krásné Údolí IV.díl rok 00 Tento rok byl rokem velkých změn ve školství

Více

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012

Občanské sdružení. Kaple Senohraby. Výroční zpráva 2012 Občanské sdružení Kaple Senohraby Výroční zpráva 2012 Senohraby květen, 2013 OBSAH Úvodní slovo předsedy sdružení Aktivity sdružení v roce 2012 Základní informace o sdružení Finanční zpráva Poděkování

Více

ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015

ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015 ZPRAVODAJ č. 2 ČERVENEC 2015 ŘÍMS KOKATOLIC KÁ FA RN OST KA MENICE U JIHLAVY Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života, jejž Pán zaslíbil těm, kdo ho milují.

Více

Milí farníci a poutníci,

Milí farníci a poutníci, 3/1993 Milí farníci a poutníci, denně sledujeme televizní noviny a čteme tištěné. O vánocích přichází novina nejradostnější: Narodil se Kristus Pán, veselme se! Všem Vám posílám od trůnu Panny Marie Křtinské

Více

Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny

Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská slaví 155. narozeniny Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská (Bfs Bb) je známým a úspěšným smíšeným pěveckým tělesem doma i v zahraničí. Letos oslavuje

Více

Promítání v roce 2014

Promítání v roce 2014 Promítání v roce 2014 V neděli 22. února 2014 se na modřické radnici sešlo šedesát tři farníků, aby se společně s P. Robertem M. Mayerem vrátili k událostem, které v minulém roce proběhly v naší farnosti.

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-674/13-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-674/13-U Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-674/13-U Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Základní umělecká škola, Dubí 2, Dlouhá 134, příspěvková organizace Sídlo:

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace krovu Kostel sv. Václava v Mikulovicích Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu pohled

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Karlovy Vary Inspekční zpráva Základní umělecká škola Plzeňská 395, 364 01 TOUŽIM Identifikátor: 600 067 688 Zřizovatel: Město Toužim, Sídliště 428, 364 20 Toužim

Více

Archiv obce Hlince. EL NAD č.: 56. AP č.: 296

Archiv obce Hlince. EL NAD č.: 56. AP č.: 296 Státní okresní archiv Plzeň-sever se sídlem v Plasích Archiv obce Hlince 1884 1945 Inventář EL NAD č.: 56 AP č.: 296 Kateřina Nová, Jiří Kříž Plasy 2012 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archivního fondu 3

Více

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26.

Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. ročník 8 2/1997 Svatý Otec Jan Pavel II. žehná korunovační klenoty pro milostnou sochu Panny Marie Křtinské (na nunciatuře v Praze 25. a 26. dubna 1997) Korunovace milostné sochy Panny Marie Křtinské Od

Více

EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM

EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM 1. Novostavba kostela 2. Urbanismus (Širší vztahy, Situace) 3. Architektura 4. Typologie, provoz 5. Technické řešení 6. Konzultanti 1. Novostavba kostela Víra,

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Hrad Vízmburk je poprvé zmíněn k roku 1279, kdy ho vlastnil Tas

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1425/15-S. Základní umělecká škola Kutná Hora

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1425/15-S. Základní umělecká škola Kutná Hora INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1425/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Základní umělecká škola Kutná Hora Vladislavova 376, 284 01 Kutná Hora zuskh@zuskh.cz IČ

Více

kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu

kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu této kulturní památky. Zde Vám přinášíme několik fotografií

Více

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol

Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol Výtvarná soutěž pro děti 1. stupně základních škol konaná u příležitosti Dnů lidí dobré vůle - Velehrad 2006 pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého Pořadatel soutěže: Arcibiskupství

Více

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích Revitalizace náměstí v Čelákovicích Obsah Úvodní slovo starosty...3 Historie projektu...4 Základní informace o revitalizaci náměstí...5 Projekt...6 Náměstí z architektonického pohledu...8 Dopravní omezení...9

Více

Spolek Otec vlasti Karel IV., Studio DAMÚZA a Festival VyšeHrátky uvádí:

Spolek Otec vlasti Karel IV., Studio DAMÚZA a Festival VyšeHrátky uvádí: 1 Spolek Otec vlasti Karel IV., Studio DAMÚZA a Festival VyšeHrátky uvádí: Interaktivní divadelní bojovka PO STOPÁCH KARLA IV. Divadelní bojovka je zážitkový vzdělávací program pro školní kolektivy (3.

Více

Letecký snímek části obce Cotkytle Starosta obce

Letecký snímek části obce Cotkytle Starosta obce 1. Zpravodaj Cotkytle en, listopad, prosinec, 4/2003 říj Z obsahu zpravodaje:? Události v obci?? Co nového v obci?? Co připravujeme?? Kultura v obci? Socha sv. Jana Nepomuckého Podzimní práce na polích

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

Svatojánek. Červen 2000 INFORMACE OBECNÍHO ÚŘADU

Svatojánek. Červen 2000 INFORMACE OBECNÍHO ÚŘADU Svatojánek Červen 2000 INFORMACE OBECNÍHO ÚŘADU OBEC SPLNILA SVOJÍ ZÁKONNOU POVINNOST V polovině května provedli na žádost obce pracovníci kontrolního oddělení finančního referátu Okresního úřadu Beroun

Více

Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011

Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011 Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011 Sídlo sdružení: Občanské sdružení Potichounku Kaňkovského 1234, Praha 8 182 00 IČO: 22667041, www.potichounku.cz bankovní spojení: 1979888339/0800 Bc. Ondřej Tichý,

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pro potřeby

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

Archivní a restaurátorský průzkum

Archivní a restaurátorský průzkum Archivní a restaurátorský průzkum 2 Zdenka Gláserová Lebedová NPÚ ÚP K O N T A K T z.lebedova@seznam.cz Téma letošní konference nazvané Průzkumy památek zahrnuje rozmanité množství způsobů, pomocí kterých

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 2/2015 Vážení přátelé slánského muzea, dovolte nám hned v úvodu upozornit na nový symbol, který Vás bude provázet na většině propragačních materiálů, tiskovin a muzejních akcí po celý rok.

Více

Zpravodaj. Slovo starosty...

Zpravodaj. Slovo starosty... 1 ZPRAVODAJ LISTOPAD 2003 Z obsahu Slovo starosty Označení ulic Z historie Měcholup Informace z MČ Zpravodaj Městské části Praha- Dolní Měcholupy listopad 2003 Slovo starosty... Vážení dolnoměcholupští

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA 1 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 071 115/99-4013 Signatura: bg1ks101 Oblastní pracoviště č. 7 České Budějovice Okresní pracoviště České Budějovice INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní umělecká

Více

KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836)

KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836) KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836) Dovolte, abych Vám nemusel představovat Karla Hynka Máchu. Všichni ho známe z hodin literatury a někdo dokonce i z hodin výtvarné výchovy. Pro

Více

SLOVO STAROSTKY: Vážení spoluobčané, kalendářní rok 2015 pomalu končí, máme před sebou jedny z nejkrásnějších svátků v roce a v našich domácnostech vrcholí vánoční přípravy. Vám se dostává do rukou poslední

Více

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE.

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE. PŘEPYCHYinfo PŘEHLED AKTUALIT / LEDEN 2016 Vážení spoluobčané, s přibývajícími úkoly, které řeší obecní samospráva, výbory a komise, jsme se rozhodli k vydávání měsíčního listu - aktuálních informací obce

Více