Chudoba cti netratí Režie: Daniela Gébová Dramaturgie: Veronika Sobková ve na programu ČT2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chudoba cti netratí Režie: Daniela Gébová Dramaturgie: Veronika Sobková 29. 11. ve 20.55 na programu ČT2"

Transkript

1 Proč chudoba? Proč chudoba? (Why Poverty?) je cross mediální projekt koordinovaný Evropskou vysílací unií (EBU), který chce s pomocí veřejnoprávních médií hledat odpověď na otázku, proč ve 21. století žije stále jedna miliarda lidí v chudobě. Zapojilo se do něj přes sedm desítek vysílatelů po celém světě včetně BBC Worldwide a díky tomu může tato kampaň oslovit zhruba 500 milionů diváků ve 180 zemích. Projekt je načasován na týden od 25. listopadu do 1. prosince. Jeho hlavním dnem, který EBU vyhlásila jako Eurovision Theme Day, je pak čtvrtek 29. listopadu, kdy se budou všechny zúčastněné televize podle svých možností a uvážení ve svém vysílání intenzivně věnovat tématu chudoby. Páteří celé kampaně je 8 hodinových dokumentárních filmů a 30 krátkých snímků, za jejichž vznikem stojí nezisková organizace STEPS International a které budou šířeny prostřednictvím televizního vysílání, internetu a mobilních platforem. Mezi jejich hlavní témata patří potravinová pomoc, vzdělávání, rovnost pohlaví, podmínky, za jakých se rodí děti, korupce, změny klimatu, efektivita globální pomoci, dopady nemocí a válek. Jednotlivé televize zároveň připravují vlastní pořady, a to napříč žánry. Česká televize v této souvislosti připravila dokument Chudoba cti netratí. Ten se zaměřuje na problematiku matek samoživitelek, které jsou u nás nejvíce ohroženou skupinou, co se chudoby týče. Otázkám spojeným s chudobou se ale bude věnovat také ve svém zpravodajství nebo v pořadech Studio 6, Svět ČT, Máte slovo, Sama doma nebo Zprávičky, ve kterých budou mimo jiné diskutovat hosté z neziskové organizace Člověk v tísni. Některé dokumenty z projektu Proč chudoba? pak Člověk v tísni promítne na 15. Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční od 4. do 13. března 2013 v Praze.

2 Chudoba cti netratí Režie: Daniela Gébová Dramaturgie: Veronika Sobková ve na programu ČT2 V rámci mezinárodního projektu Proč chudoba? natočila režisérka Daniela Gébová dokumentární sondu do života chudých matek samoživitelek v České republice. Díky tomu divák může nahlédnout do pootevřených dveří každodenního rytmu, shonu, práce kolem dětí, shánění financí, neutuchající energie a lásky. Daniela Gébová sleduje tři hrdinky: maminku Janu (39), která má příjem okolo Kč na měsíc pro dvě osoby po zaplacení nájmu a poplatků spojených s bydlením. Jde o krásnou mladou ženu s amputovanýma nohama. Její cévní nemoc je nevyléčitelná, přesto se sama stará o dvanáctiletého syna. Maminku Annu (44) s příjmem Kč na měsíc pro deset lidí. Anna měla celkem deset dětí, momentálně se čtyřmi z nich žije v azylovém domě. I přes nelehký osud Anna bere svou situaci s humorem. A maminku Martinu (32), která má 125 Kč na den pro 5 osob. Martina má čtyři děti se třemi různými partnery. Jedno z nich pochází ze znásilnění. Bez podpory původní rodiny by své děti sama neuživila. Martina i přes svou tíživou životní situaci neztratila hrdost. Při příležitosti uvedení tohoto dokumentu bude Česká televize prezentovat také veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým chudobou, mezi něž patří matky samoživitelky, děti vyrůstající v neúplných rodinách, týrané ženy, ženy s dětmi žijící v azylových domech a jinak sociálně znevýhodněné osoby. Realizátorem a administrátorem této veřejné sbírky je Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Přispívat lze prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS VDV na číslo (cena DMS je 30 Kč, Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové obdrží 27 Kč) nebo na sbírkový účet č /0300.

3 Moje hrdinky především milují své děti, říká režisérka Daniela Gébová Danielo, jak jste se k dokumentu Chudoba cti netratí dostala? Téma tohoto dokumentu si původně vybrala moje spolužačka z FAMU Veronika Sobková, kterou ale povinnosti nakonec dovedly k jinému filmu. Nabídla ho proto mně bylo to v ten samý den, kdy jsem se po roce a půl vrátila ze zahraničí. Říkala si, že když mám s rolí matky samoživitelky vlastní zkušenost, mohlo by mě to zajímat. Veronika ale od Chudoby neutekla úplně, zůstala u ní jako dramaturgyně. Podle čeho jste si vybírala hrdinky do tohoto filmu? Na přípravu i samotnou realizaci bylo málo času, takže jsem ráda, že mi jednu maminku pomohla vytipovat Nadace Olgy Havlové. Druhou jsem objevila v azylovém domě a tu třetí jsem pak našla na internetu v souvislosti s nějakou peticí, kde bylo uvedeno i telefonní číslo. Navštívila jsem ji a ona souhlasila s natáčením. Co byste o nich prozradila? Jana přišla o obě nohy, ale kontaktu s lidmi se nevyhýbá a nechce se vzdávat svého původního života. Anna je Romka, která se svými osmi dětmi kočuje z ubytovny na ubytovnu. Teď snad na čas zůstane v jednom azylovém domě. Martina to má složitější se sousedy bydlí v domě, kde se vyskytují narkomani a snaží se před nimi svoje děti chránit. Z vlastní zkušenosti vím, že matky samoživitelky a jejich děti bývají snadným terčem jak šikanováním dětí ve škole, tak i v okolí. Často je důvodem právě jejich chudoba. Jakou mají zkušenost s úřady? Velmi často špatnou mnohdy si musejí podstatné věci dohledávat samy. Tím ale nechci říct, že se nenajdou vstřícní lidé, kteří se jim snaží pomoct. Stát ale problematiku matek samoživitelek (i otců) neřeší přijatelným způsobem. To se ale týká veškeré sociální sféry. A co jejich každodenní realita? Především je ovlivněná nedostatkem peněz, což s sebou nese řadu problémů. Například bydlení spousta matek samoživitelek se musí často stěhovat, bydli po azylových domech nebo na ubytovnách a mnohdy platí přehnaně vysoký nájem. Soukromí majitelé moc dobře vědí, že jim stát chybějící část peněz dorovná. Těch problémů je ale samozřejmě daleko víc.

4 Které například? Třeba problémy s prací když už matka samoživitelka nějakou sežene má velmi často nevýhodnou smlouvu, případně je jí nabídnut třísměnný provoz. Vydělá si osm až devět tisíc, nemá nárok na skoro žádnou dovolenou, zaměstnavatel za ni neplatí pojištění atd. Pak jsou to samozřejmě problémy s hlídáním dětí a takhle bych mohla pokračovat donekonečna. Co je podle vás na filmu Chudoba cti netratí zajímavého? Dokument nevyznívá tak, že by si maminky stěžovaly na těžký život. Naopak ho berou často s nadsázkou a humorem a co je nejdůležitější, především milují své děti. Můžete se při filmu smát i plakat a také Vám dodá odvahu se srovnat i se svým nelehkým životem. Česká televize pomůže těmto i dalším maminkám s finanční sbírkou a pomocí, takže film má i tento pozitivní přesah.

5 Zahraniční dokumenty, které odvysílá Česká televize v rámci projektu Proč chudoba? více informací na Honba za půdou Režie: Hugo Berkeley & Osvalde Lewat v na programu ČT2 Bohaté země se horečnatě snaží skoupit nebo si alespoň pronajmout zemědělskou půdu v zahraničí, aby si zajistily dostatek potravin do budoucna. To by neznělo tak neobvykle, kdyby těmi bohatými zeměmi nebyly Saudská Arábie, Čína a Jižní Korea a tím zahraničím Afrika. Tento kontinent přes všechny mylné domněnky a představy skýtá úrodnou půdu, se kterou ovšem chudí lidé nemají šanci disponovat. Změnu může Africe přinést jeden zemědělský developer z USA, který se rozhodl jednat s tamními vládami pronajímá si od nich ty nejúrodnější oblasti, rozjíždí na nich pěstování cukrové třtiny a zasvěcuje do tohoto podniku malé rolníky. Dejte nám peníze Režie: Bosse Lindquist ve na programu ČT2 Charitativní koncerty jsou po celém světě velmi oblíbené. Svůj užitek přinesou každému těm, na které se peníze vybírají, i těm, kteří jakýmkoliv způsobem přispějí. Zorganizovat účinnou kampaň a dohlédnout, aby se pomoc dostala do těch správných rukou, přitom není ani trochu jednoduché. Své o tom vědí dvě pop-rockové megahvězdy přelomu tisíciletí Bob Geldof a Bono. Různé kampaně připravují už třicet let. Od chvíle, kdy Geldofa zděsila televizní reportáž o hladomoru v Africe, do okamžiku, kdy se s ním i s Bonem chtěl vyfotit sám prezident USA a poté všichni špičkoví politici světa, uběhlo hodně času a ty dva někdejší bouřliváky to stálo spoustu energie, ale nelitují. Dnes jsou prý nejšťastnější, když hrdí Afričané mluví sami za sebe a na ně si už ani nevzpomenou.

6 Vzdělání po čínsku Režie: Weijun Chen ve na programu ČT2 Ve starověké Číně bylo jedinou cestou z chudoby vzdělání. A to samé koneckonců platilo až donedávna, jenže dnes je situace jiná. V roce 2003 bylo zavedeno na čínských vysokých školách povinné školné a přístup ke vzdělání už tak nemá zdaleka každý chytrý či talentovaný student. Jaký to může mít dopad na budoucnost nejlidnatější země světa? Co vůbec dnes musí vědět a znát čínský adept ke studiu a jaké jsou šance na uplatnění pro absolventa vysoké školy? Právě to jsou otázky, na které se pokoušejí autoři dokumentu najít odpověď. Park Avenue Režie: Alex Gibney v na programu ČT2 V New Yorku je několik ulic s poetickým názvem Park Avenue. Dvě z nich jsou jen malý kousek od sebe, ale přitom je dělí vzdálenost přímo kosmická. Zatímco na manhattanské Park Avenue sídlí ti nejbohatší z nejbohatších, kus přes řeku Harlem bydlí na Park Avenue zase pro změnu nejchudší z nejchudších. Autoři dokumentu sledují život obou skupin tak zblízka, jak jen to jde. Smetánka si k sobě nepustí ledaskoho, a tak její životní styl přiblíží utajený svědek jeden z vrátných, který nechtěl být viděn ani slyšen, takže mu filmaři museli elektronicky změnit i hlas. Chudí naopak žádné zábrany neměli. Vždy se říkalo, že Amerika je země neomezených možností. Ale platí to ještě pro každého? Solární mámy Režie: Mona Eldaief & Jehane Noujaim ve na programu ČT2 Matce čtyř dětí Rafii je 32 let. Sama absolvovala jen pět tříd základní školy a její dcery na tom nebudou jinak. Pro dívku nad deset let se v Jordánsku prostě nesluší chodit do školy. Jenže Rafia má hlavu plnou smělých plánů na rozdíl od svého manžela, který většinu svého času (ten musí, pravda, dělit mezi dvě ženy a tudíž dvě rodiny) tráví mrzoutským přikazováním a mudrováním vleže na koberečku. Rafii změní život jeden vládní úředník, který ji vytipuje do programu tvz. Bosonohé univerzity. Rafia přes počáteční váhání a nesnáze odjede do Indie, aby se tu vyučila solárnímu inženýrství. Půlroční projekt začíná pojmenováváním nástrojů a součástek a vrcholí sestavováním složitých schémat. Ve škole studují výhradně ženy z rozvojových zemí a nejchudších oblastí. Nevzdělané, ale zato odhodlané něco změnit, a to zdaleka nejen ve svém životě.

7 My chudáci Režie: Ben Lewis ve na programu ČT2 Přestože tento film velmi nemilosrdně nastavuje zrcadlo kapitalistickému uspořádání společnosti, je především svébytným a notně svérázným uměleckým dílem. Je totiž skoro celý animovaný. Jeho autor a režisér Ben Lewis si dlouho lámal hlavu nad zadáním obsáhnout v jednom hodinovém filmu dějiny chudoby na Zemi. Nakonec oslovil známého nizozemského výtvarníka Fonse Schiedona, s jehož tvorbou se náhodně seznámil, a dohromady vytvořili dynamický film dílem animovaný, dílem archivní (včetně velmi zajímavě snímaných historických kreseb a fotografií), proložený rozhovory s historiky a ekonomy a plný vtipných úvah a postřehů. U téhle ekonomicko-historické exkurze se rozhodně nebudete nudit. Ukradená Afrika Režie: Christoffer Guldbrandsen v na programu ČT2 Afrika je daleko a stejně tak vzdálené jsou pro nás i její problémy. Ale co takhle Švýcarsko? Víte, že právě tato země je největším světovým dovozcem mědi ze Zambie? Tato africká země disponuje pohádkovým nerostným bohatstvím, a kdyby si s ním mohla hospodařit sama, nepatřili by její obyvatelé k nejchudším na světě. Podíváme se do idylického Švýcarska, symbolu buclatého blahobytu, i do afrických měděných dolů mezi lidi, kteří trpí zdravotně i ekonomicky. A kdo by očekával pestrobarevný pohodový cestopis, trpí krátkozrakostí. Afrika je opravdu hodně daleko Vítej na svět Režie: Brian Hill ve na programu ČT2 Dokument vypráví příběh několika matek, které nemají to štěstí, že by mohly přivést své očekávané dítě na svět bez špíny, bez náležité lékařské péče a hlavně beze strachu. Vypráví také o dvanáctiletém klučinovi, jehož tatínek nakazil maminku virem HIV a pak odešel nemoc šířit dál. Žena má kromě chlapce ještě holčičku a další dítě je na cestě. Jediným živitelem rodiny je náš malý hrdina. Sbírá a třídí odpad, který prodává a sní o tom, že když bude mít dost síly a štěstí, podaří se mu nastřádat dost peněz na to, aby jeho sourozenci nedopadli jako on a mohli chodit do školy. Tenhle příběh má tragický, ale v jistém smyslu také nadějný konec Česká televize

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

Název: Rozvojové problémy

Název: Rozvojové problémy Název: Rozvojové problémy Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE Případová studie Komplexní program na podporu zahájení podnikání Studie je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Jakub Reinchebach Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Při četbě jsem se nejvíce bál, že kniha za chvíli skončí a já

Více

ČTYŘI V TOM 2 ČT Čtyři v tom 2

ČTYŘI V TOM 2 ČT Čtyři v tom 2 Čtyři v tom 2 Rok po startu první řady seriálu Čtyři v tom uvedla Česká televize další řadu dokumentárního seriálu o nastávajících maminkách Čtyři v tom 2. Od 23. února do 30. března 2014 měli diváci každou

Více

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie)

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Mgr. Monika Měrotská Zdravotně sociální fakulta Jihočeská universita v Českých Budějovicích Děti ulice Děti ulice: dítě,

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 08 Rozvratná inovace

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Rizikové skupiny - Casuistika Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 OBSAH : I. osobní údaje II. rodinná anamnéza III. osobní anamnéza IV. lékařská

Více

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou Studie občanského sdružení Než zazvoní 25. září 2013 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé

Více

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1

K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 K O B R A KULTURNÍ OBČASNÍK REGIONÁLNÍCH AUTORŮ LEDEN 2012 *** ROČNÍK XIII. *** ČÍSLO 1 Citát inspirující: Neměly by se knihy, které nikoho neobohatí, prodávat bez DPH? Jiří Faltus ze sbírky aforismů Bez

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 Sociální sítě v pojetí žáků a školní výuky Daniel Bradbury Dočekal, 10. prosince 2012 Co víme o dětech v Evropě? Děti ve věku 9 16 let tráví online v průměru 88 minut denně.

Více

Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči.

Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči. Nezavírejte oči.. Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči. Znamená to, že by bylo lepší kdybych tady nebyl? Stejně tak jako mi to říkávala moje máma když mě prodávala, nebo můj táta když

Více

Příklad dobré praxe X

Příklad dobré praxe X Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe X z realizace kariérového poradenství Helena Trinerova, DiS.

Více

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Globální problémy světa III. ročník HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Petra Dukátová 3.B 5.10.2015 Hlad ve světě blahobytu 1. Úvod Hlad a zároveň chudoba se stali jedním z

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012 Podporujeme ty, kteří pomáhají Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost listopad 2012 500 0 Lidé, jejich rozvoj, vzdělávání a začleňování do společnosti byli podpořeni částkou 50 miliard korun Vzniklo

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů.

Dlouhý Milan. Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Dlouhý Milan Na výstavu jsem dal ke shlédnutí tisky z kalendáře Petrovicko, kraj kamenů. Tématem letošního roku byl kámen, což je zároveň i největší lákadlo této krajiny. Při výběru snímků do kalendáře

Více

Finanční gramotnost BONUS

Finanční gramotnost BONUS BONUS Napsala: Darina Schránilová Poznejte, jak funguje svět peněz a začněte budovat své bohatství Lidé často vydělávají peníze jen proto, aby uspokojili své okamžité potřeby a nemyslí na svou budoucnost.

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

TV POŘAD SRDCE REGIONU

TV POŘAD SRDCE REGIONU TV POŘAD LIBERECKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ STŘEDOČESKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJ VYSOČINA JIHOČESKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ

Více

Rozvojové partnerství

Rozvojové partnerství Rozvojové partnerství Název: Příjemce: Partneři: Asistence Slezská diakonie Moravskoslezský kraj Město Karviná ÚP Karviná Hospodářská komora okr. Karviná Slezská univerzita, OPF Karviná AKLUB Reintegra

Více

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ SWEETSEN FEST 011 FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Festival Sweetsen fest letos trhal rekordy. Jak v počtu návštěvníků, tak ve vybrané částce pro charitativní organizace.

Více

Nabídka spolupráce pro nové partnery. Projekty a programy NF SND v roce 2015

Nabídka spolupráce pro nové partnery. Projekty a programy NF SND v roce 2015 N a d a č n í f o n d Nabídka spolupráce pro nové partnery Projekty a programy NF SND v roce 2015 Vaše dítě nemělo přístup ke vzdělání, jaké by si přálo? Vaše dítě nemělo ve Vás vzor? Věděli jste, že v

Více

Stručné informace současná situace

Stručné informace současná situace Prezentace projektu Stručné informace současná situace Město Hořovice registruje 6.850 obyvatel z toho, přibližně 18 % tvoří děti od 0 13 let. To znamená 1 233 dětí. Dále se do spádové oblasti Hořovic

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Studentské filmové kluby Jeden svět na školách. projekt společnosti Člověk v tísni www.jsns.cz

Studentské filmové kluby Jeden svět na školách. projekt společnosti Člověk v tísni www.jsns.cz Studentské filmové kluby Jeden svět na školách projekt společnosti Člověk v tísni www.jsns.cz O projektu ÈÈstudentské filmové kluby jsou součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Jeden svět na školách,

Více

Pracující důchodci v Česku

Pracující důchodci v Česku Pracující důchodci v Česku 22. 9. 2015 ČT 1 19:00 Události Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka Skoro devadesát procent českých seniorů nepracuje a spoléhá jenom na podporu státu. Důvodem není podle nové

Více

Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ. Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR?

Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ. Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR? Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR? Informační středisko OSN, Praha, 28. června 2005 1. O co v kampani jde 2. Kdo je součástí

Více

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika Media kit 1/2018 Ivana Navrátilová životní styl Televize Seznam Televize Seznam denně informuje o nejzásadnějších událostech a přináší aktuality z domova i zahraničí. Věnuje se kauzám, které hýbou českou

Více

podporováno Swiss Life Select Zpravodaj 1. pololetí 2016 Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme však některým příběhům dopsat šťastné konce.

podporováno Swiss Life Select Zpravodaj 1. pololetí 2016 Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme však některým příběhům dopsat šťastné konce. Zpravodaj 1. pololetí 2016 Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme však některým příběhům dopsat šťastné konce. Filípek má nový zdravotní kočárek Malý Filípek prodělal obrnu, která ho poznamenala na celý

Více

UPC Internet a televize nově i v Radotíně

UPC Internet a televize nově i v Radotíně UPC Internet a televize nově i v Radotíně Internet až 200 Mb/s Televize 140 programů Představení služeb společnosti UPC Internetové připojení, interaktivní televize nebo výhodné volání? V tom je UPC jako

Více

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ZPRÁVA O POMOCI V ETIOPII ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ekvtisni.cz strana 1 / 5 Voda nad zlato Více než 700 milionů obyvatel planety nemá přístup k nezávadné pitné vodě. Téměř polovina

Více

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče.

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. mladé plody rostou na starých stromech Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. Ale kdo tvoří budoucnost těch osamělých, které rodiče nemají? Nebo těch, které rodiče opustili, ať z vlastní vůle

Více

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_1.ZSV.15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: únor 2014 Ročník: 2. ročník

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Portofolio televizních kanálů

Portofolio televizních kanálů Portofolio televizních kanálů SAT Plus, s.r.o. upc express Společnost SAT Plus, s.r.o. se od svého založení věnuje projektům nízkonákladových televizních stanic a je majitelem licencí tří televizních kanálů,

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi

Informace o sponzorování školy v Malawi Informace o sponzorování školy v Malawi Chiteko Primary School, Likoma Island, Severní Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1

Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia. Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Migrace cizinců ze třetích zemí do ČR za účelem studia Ľubomíra Zajíčková doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. 1 Cíl a předpokládaný výstup Cílem příspěvku je analyzovat dlouhodobou migraci cizinců

Více

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO ASIE největší světadíl rozloha: 44,5 mil. km² ASIE - obecně Nejvyšší hora světa: Mount Everest - 8 850 m (Nepál, Čína, Himaláje) ASIE - obecně

Více

Co je u nás nového a co chystáme

Co je u nás nového a co chystáme Zpravodaj Milí přátelé, Co je u nás nového a co chystáme čas velmi rychle plyne a další rok je za námi. Konec roku je vždy časem bilancování, nových předsevzetí a naděje, že nás a naše blízké nečeká nic

Více

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům.

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. V pásmu od severní Afriky po centrální Asii jsou šířením pouští ohroženy dvě miliardy lidí. Spolu s rozšiřováním pouští

Více

Zpravodaj. Naši drazí přátelé, Určitě jste slyšeli o Women for Women Dnu rodiny, který pro nás byl velkou zkouškou a můžeme

Zpravodaj. Naši drazí přátelé, Určitě jste slyšeli o Women for Women Dnu rodiny, který pro nás byl velkou zkouškou a můžeme Zpravodaj Co je u nás nového a co chystáme Naši drazí přátelé, čas neúprosně letí. Květen je již nějaký ten den za námi a já Vám tradičně přináším to, co jsme v minulém měsíci ve Women for Women zažili.

Více

MEDIA KIT. Proč inzerovat v deníku PRÁVO? Kde inzerovat v deníku PRÁVO? Kdo jsou čtenáři deníku PRÁVO? [Zadejte text.]

MEDIA KIT. Proč inzerovat v deníku PRÁVO? Kde inzerovat v deníku PRÁVO? Kdo jsou čtenáři deníku PRÁVO? [Zadejte text.] Proč inzerovat v deníku PRÁVO? Kde inzerovat v deníku PRÁVO? Kdo jsou čtenáři deníku PRÁVO? [Zadejte text.] KDO JSME? Vydavatelství Borgis a.s. vydávající deník PRÁVO Deník PRÁVO: vychází 6x týdně Elektronická

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Informace o sponzorování školy v Malawi Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských dětí chodí

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013)

Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013) Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013) Těší nás, že lidé k sobě nejsou lhostejní a pomáhají v místech, kterými se letos prohnala povodeň. Nadace se rozhodla pomoci rodinám s dětmi,

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou

Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou Jana Šustová 27.06.2007 [800x720] Jana Al Oukla - kniha s titulem "Muslimka" Zajímavý projekt s názvem Živá knihovna - Nesuď knihu podle obalu letos

Více

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice Číslo 2/2015 diecéze českobudějovická 1.4.2015 Tříkrálová sbírka poprvé překonala pětimilionovou hranici Letos dosáhla Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi

Více

K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu

K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu Mýdlo = hrdina dětí. Projekt uspořádal UNICEF s podporou

Více

Pie Chart Máte vše, co potřebujete ke spokojenému životu?

Pie Chart Máte vše, co potřebujete ke spokojenému životu? Pie Chart Máte vše, co potřebujete ke spokojenému životu? určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne Spokojenost s bydlením zcela spokojen spokojen, ale mohlo by to být lepší nejsem zcela spokojen jsem zcela

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Podpora veřejně prospěšných aktivit

Podpora veřejně prospěšných aktivit Podpora veřejně prospěšných aktivit Podporujete finančně různé veřejně prospěšné aktivity? Pouze 11 % lidí ze svého příjmu pravidelně podporuje nějakou veřejně prospěšnou aktivitu. Pravidelně nebo příležitostně

Více

Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní rodinné péči, odkaz na zákon a instituce v

Více

9251/08 dhr/zc/mji 1 DG E II

9251/08 dhr/zc/mji 1 DG E II RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 15. května 2008 (20.05) (OR. en) 9251/08 PROBA 18 DEVGEN 65 AGRI 126 WTO 87 COAFR 141 RELEX 298 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Pracovní skupina pro komodity Datum: 14. května

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí Kamila Svobodová Zdroje dat: Muži a ženy v ČR: životní dráhy a mezigenerační vztahy (GGS - Generations and Gender Survey), 2005 10 006 respondentů

Více

Důsledky nedostatku pitné vody

Důsledky nedostatku pitné vody Důsledky nedostatku pitné vody Není možné žít bez pitné vody. Když člověk nemá pravidelný přísunu pitné vody dochází k postupné dehydrataci, jejímž prvním příznakem je pocit žízně je tedy logické, že dehydratovaný

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

HLEDÁNÍ. Projekce pro školy. dětem

HLEDÁNÍ. Projekce pro školy. dětem Jeden svět Festival dokumentárních filmů o lidských právech HLEDÁNÍ Projekce pro školy Jeden svět dětem Filmy pro žáky ZŠ Letos můžete vybírat ze dvou projekcí, které jsou sestaveny dle věku diváků. Projekcí

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

AGIN. Proč už není prosociální výchova ve 3. ročnících? Jak vznikla AG TV? A jak by měla vypadat? + FOTOREPORTÁŽ

AGIN. Proč už není prosociální výchova ve 3. ročnících? Jak vznikla AG TV? A jak by měla vypadat? + FOTOREPORTÁŽ AGIN? Proč už není prosociální výchova ve 3. ročnících? Jak vznikla AG TV? A jak by měla vypadat? + FOTOREPORTÁŽ Reportáž AG Tentokrát formou recenze... Jak vybrat povinně volitelný předmět Josef Novák

Více

Volba střední školy jak to vidí osmáci

Volba střední školy jak to vidí osmáci Volba střední školy jak to vidí osmáci Studie občanského sdružení Než zazvoní 2. června 2014 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie občanského sdružení Než zazvoní,

Více

Výroční zpráva za rok 2016

Výroční zpráva za rok 2016 Výroční zpráva za rok 2016 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

koncept televizní stanice Autor konceptu Václav Slunčík tel.: 602 430 355 e-mail: v.sluncik@volny.cz

koncept televizní stanice Autor konceptu Václav Slunčík tel.: 602 430 355 e-mail: v.sluncik@volny.cz koncept televizní stanice Autor konceptu Václav Slunčík tel.: 602 430 355 e-mail: v.sluncik@volny.cz připraveno 2. ledna 2009 základní informace Motto Fotbal každý den Koncept stanice 1. LIGA je nová televizní

Více

Strategie řešení multikulturality na VŠE

Strategie řešení multikulturality na VŠE Strategie řešení multikulturality na VŠE Výzkumná otázka Jaká je připravenost studentů FMV na práci v multikulturním týmu v závislosti na tom, absolvovali-li výměnný pobyt, zahraniční stáž, předmět zaměřený

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2015/2016 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2015/2016. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Daniel už jezdí v novém kočárku Daniel přišel na svět jako postižené miminko. Lékaři předpovídali, že jeho vývoj bude jiný než u zdravých dětí. Daniel zůstal s maminkou sám,

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

STEM Středisko empirických výzkumů, Sabinova 3, 130 02 Praha 3 SBÍRKA POMOZTE DĚTEM! Informace ze sociologického výzkumu

STEM Středisko empirických výzkumů, Sabinova 3, 130 02 Praha 3 SBÍRKA POMOZTE DĚTEM! Informace ze sociologického výzkumu STEM Středisko empirických výzkumů, Sabinova, 1 Praha SBÍRKA POMOZTE DĚTEM! Informace ze sociologického výzkumu Červen 6 Údaje o výzkumu: Typ výzkumu: kvantitativní reprezentativní výzkum Výběrový soubor:

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina.

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina. Za 60 let své literární činnosti vytvořil Lev Nikolajevič Tolstoj přes 200 děl, z nich ovšem pouze 3 romány ve vlastním slova smyslu Vojna a mír, Anna Karenina a Vzkříšení. Říká se, že v Anně Karenině

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Obsah ÚVODNÍ SLOVO... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2014... 5 Výsledovka za rok 2014... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV SVATÉ

Více

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 *Filmové projekce s debatou v Divadle 29 Tisková zpráva Filmová projekce: CESKÝ MÍR Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 www.filmfuse.cz Úterý 07. 12. 2010 v 19.00 / Divadlo 29 Vstupné: 70 Kč ČESKÝ MÍR

Více

Informace pro uchazeče o práci

Informace pro uchazeče o práci Informace pro uchazeče o práci Práva a povinnosti uchazeče o práci jsou v zákoně o zaměstnanosti číslo 435/2004 Sbírky Těžké slovo: uchazeč o práci Těžké slovo: práva Těžké slovo: povinnosti Těžké slovo:

Více

JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE

JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE JAK ŽIVÍ RODINU SÓLO RODIČE PENÍZE, PRÁCE A SOCIÁLNÍ SYSTÉM V ČR Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR,, v.v.i. 20. října 2014 Mezinárodn ní kulatý stů ůl SÓLO ROD DIČE SÓLO

Více

www.ipfin.co.uk Finanční vzdělávání v International Personal Finance

www.ipfin.co.uk Finanční vzdělávání v International Personal Finance Finanční vzdělávání v International Personal Finance International Personal Finance Kdo jsme? mezinárodní finanční společnost obsluhujeme 2.5 miliónu zákazníků v Polsku, České republice, Maďarsku, Rumunsku,

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

Téma VI.2.1 Domácnost, rodina a finance 12. Nákup automobilu na leasing. Mgr. Zuzana Válková

Téma VI.2.1 Domácnost, rodina a finance 12. Nákup automobilu na leasing. Mgr. Zuzana Válková Téma VI.2.1 Domácnost, rodina a finance 12. Nákup automobilu na leasing Mgr. Zuzana Válková Leasing - definice Toužíte po novém nebo ojetém automobilu, ale nemáme na jeho pořízení dostatek peněz? Jednou

Více

Tým CUT 2012. Realizační tým Jíry Hledíka pro Projekt RAAM. Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek

Tým CUT 2012. Realizační tým Jíry Hledíka pro Projekt RAAM. Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Tým CUT 2012 Realizační tým Jíry Hledíka pro Projekt RAAM Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Po čtyřech ultramaratonských sezónách má realizační tým, který Jíru doprovází na závodech,

Více

PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ MĚSÍC FILMU NA ŠKOLÁCH RADY A DOPORUČENÍ

PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ MĚSÍC FILMU NA ŠKOLÁCH RADY A DOPORUČENÍ PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ MĚSÍC FILMU NA ŠKOLÁCH RADY A DOPORUČENÍ Prostřednictvím filmů a besed se mladí lidé dovídají o nacistickém a komunistickém bezpráví a seznamují se s těmi, kteří na vlastní kůži poznali,

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Lenka Bártová Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci 9. třídy - Veronika Zouharová, Martina Jedlánková, Sára Řeháková, Nikola Peterková, Samuel Bartoníček, Filip Strnad Pedagogické

Více

Pomáháme ženám, obětem domácího násilí

Pomáháme ženám, obětem domácího násilí ROSA centrum pro ženy, z.s. Pomáháme ženám, obětem domácího násilí Poskytujeme: Odborné sociální poradenství v Informačním a poradenském centru včetně telefonické krizové pomoci Azylové ubytování s utajenou

Více

Tento Ebook byl vytvořen ve spolupráci s institutem CHYTRÝ MAKLÉŘ Jakékoli kopírování či šíření není dovoleno bez uvedení

Tento Ebook byl vytvořen ve spolupráci s institutem CHYTRÝ MAKLÉŘ   Jakékoli kopírování či šíření není dovoleno bez uvedení 7 chyb, kterých je potřeba se vyvarovat při prodeji nemovitosti. Chystáte se nakládat s majetkem, který má zřejmě milionovou hodnotu. Mnoho lidí udělalo při prodeji mnoho chyb. Vy je ale dělat nemusíte.

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Obsah SLOVO ŘEDITELE... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2013... 5 Výsledovka za rok 2013... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV

Více

Setkání kultur na m. č. Praha 14 Závěrečná zpráva

Setkání kultur na m. č. Praha 14 Závěrečná zpráva Setkání kultur na m. č. Praha 14 Závěrečná zpráva Městská část Praha 14 čtvrtým rokem realizovala kampaň Setkání kultur. Hlavní myšlenkou této kampaně je přiblížit majoritní skupině menšiny, které žijí

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA. Produkční plán

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA. Produkční plán VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA Produkční plán Seminární práce z předmětu Tvorba internetových stránek Vypracovala: Veronika Šarajová (Sar0016, EB2EKZ01) Ostrava 2012

Více

STEM Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, Praha 8 SBÍRKA POMOZTE DĚTEM. Informace ze sociologického výzkumu

STEM Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, Praha 8 SBÍRKA POMOZTE DĚTEM. Informace ze sociologického výzkumu STEM Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského, 80 00 Praha 8 SBÍRKA POMOZTE DĚTEM Informace ze sociologického výzkumu Červen 0 Údaje o výzkumu: Typ výzkumu: kvantitativní reprezentativní výzkum Výběrový

Více

Výroční zpráva za rok 2007

Výroční zpráva za rok 2007 Výroční zpráva za rok 2007 Občanské sdružení PANT Občanské sdružení PANT Nábřežní 1272/2a, 725 25 Polanka nad Odrou IČ: 22667393, DIČ: CZ22667393 Tel.: +420 602 764 931, email: info@pant.cz Bank. spojení:

Více

ZA5469 Flash Eurobarometer 311 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 5)

ZA5469 Flash Eurobarometer 311 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 5) ZA5469 Flash Eurobarometer 311 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 5) Country Specific Questionnaire Czech Republic Flash 311 FINANCIAL CRISIS D1.

Více

Hospodaření v českých rodinách

Hospodaření v českých rodinách Hospodaření v českých rodinách 1 www.nadacesirius.cz Rekapitulace čím se liší ohrožené rodiny Výrazně větší procento neúplných rodin - 50 % versus 22 % Vyšší poměr pracujících ku nepracujících členů: 2,3

Více