1) Uveďte zdroje Q vznikajícího při obrábění. Pro soustružení odhadněte % podíl jednotlivých složek. Schéma měření teploty na termočlánku.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1) Uveďte zdroje Q vznikajícího při obrábění. Pro soustružení odhadněte % podíl jednotlivých složek. Schéma měření teploty na termočlánku."

Transkript

1 1) Uveďte zdroje Q vznikajícího při obrábění. Pro soustružení odhadněte % podíl jednotlivých složek. Schéma měření teploty na termočlánku. I Oblast primární plastické deformace II Oblast tření mezi čelem nástroje a třísky III Oblast v důsledku tření mezi hřbetem a přechodovou plochou. Zdroje : 1 Z primárních plastických deformací. (70%) 2 Ze sekundárních plastických deformací (20%) 3 Povrchová plocha řezu. (10%) Schéma měření termočlánkem 1 Nástroj 2 Obrobek 3 Přenos signálu 4 Izolace obrobku 5 Izolace nástroje 6 Ochranný kryt Aktivní konec termočlánku se nazývá horký (měřící v tomto případě nástroj). Druhý konec termočlánku (studený - obrobek) je nutné udržovat na stálé teplotě. Výsledné termoelektrické napětí je dáno rozdílem napětí na horkém a studeném konci. Využívá se Seebeakova jevu (napětí v závislosti na rozdílu teplot) 2) Druhy rychlořezných ocelí, jaké legury obsahují a jaký je jejich obsah. Vysokolegované, ušlechtilé % přísad (W, Mo, Cr, V, Co). 0,8-1,3%, ledeburitické. Mají více variant chemického složení v závislosti na způsobu obrábění a materiálu obrobku. Kalí se z teplot C proudem vzduchu, olejem nebo do solné lázně (500 C). Obvykle se popouštějí na druhou tvrdost, čímž dosahují min. 62 HRC. Břity si zachovávají tvrdost asi až do 600 C, což umožňuje vysoké obr. rychlosti 80 u oceli a až 400 m.min -1 u hliníku. - Oceli s převažujícím obsahem wolframu.. - Oceli s převažujícím obsahem molybdenu. - Komplexně logované W,Mo,V.

2 3) Odvoďte princip výpočtu mezní dávky, uveďte grafy funkcí nákladů celkových a nákladů na kus v závislosti na počtu kusů v dávce. Mezní dávka vychází z grafu (viz dole), vychází jako průsečík přímek dvou strojů (a více) závislých na počtu obrobků (d) a na nákladech (N). Mezní dávka : Kde: N n náklady nezávislé na počtu kusů v dávce (seřízení, programy ) N z náklady vztažené na jeden kus. Indexy značí stroje. Vychází z porovnání celkových nákladů N c =N n +N z.d 4) Naskicujte vodorovnou vyvrtávačku + vyznačte kinematiku.

3 5) Porovnejte systém NC a CNC obráběcích strojů. NC (číslicově řízený stroj) je schopen provádět automaticky nebo poloautomaticky výrobu součástí. Program se tvoří v počítačích a je do stroje přiváděn na záznamových medii (dříve pásky) nelze ho upravovat přímo na stroji CNC (počítačem řízený stroj) je moderní nástroj na výrobu, kde se dá dynamicky měnit NC kód, podle potřeby (úpravy rozměrů) CNC taktéž umožňuje vyšší stupeň automatizace, včetně automatické kontroly a její vyhodnocení a upravení obrábění 6) Naskicujte a popište principy tváření závitů. Válcování závitů rovnými čelistmi Obrobek vykoná asi 2 otáčky, pro každé stoupání je nutný jiný pár čelistí. Méně přesné závity Radiální způsob Většinou je délka závitu omezena rozměry kotouče, na speciálních strojí s axiálním pohybem obrobku není omezena. Oba kotouče se otáčí stejným směrem a při válcování se k sobě přibližují. Profil nástroje je negativ závitu Axiální způsob, pomocí třech kotoučů, které mají negativní tvar a jejich osy jsou většinou mimoběžná skloněné k ose o úhel stoupání. Polotovar je vtahován mezi kotouče a otáčí se. 7) Popište princip chemického frézování + příklady aplikací této metody.

4 8) Popište princip honování + které parametry geometrické přesnosti zlepšuje. Uveďte charakteristické plochy resp. obrobky pro jednotlivé z nich. Dokončovací operace, při níž dochází k úběru materiálu abrazivním účinkem honovacích kamenů, lišt nebo kartáčků umístěných v honovací hlavě. Lze honovat i velmi tvrdé materiály. Kameny vykonávají složený šroubový pohyb, charakteristické sou křížové stopy. Lze tímto způsobem opravit: - Ovalitu - Kuželovitost - Osovou křivost děr 9) Jak lze hodnotit technologičnost konstrukce. Technologičnost konstrukce: Pod tímto názvem myslíme lehkou vyrobitelnost a montáž dané součásti a celku. Tím vzniká konflikt mezi snahou vyrobit součást co nejlevněji. Hodnocení podle: - Použitého materiálu (při obrábění je třeba vhodnější volit dražší materiál s lepšími vlastnostmi na obrábění) - Volba polotovaru (větší polotovar například pro lepší upnutí obrobku) - Volba tvaru, přesnosti a drsnosti obrobku - Organizační opatření (jak půjdou za sebou operace, kdo na nich bude pracovat atd.) - Celkové konstrukční pojetí (Různé úchyty, otvory pro montáž, vhodné řešení s ohledem k výrobě) 10) Vypočítejte příkon el motoru při soustružení válcové plochy obrobku z oceli o pevnosti Rm=700MPa, průměru = 100mm, vc=100m/min, f=1mm/ot, ap=5mm Fz=p.f.ap P=Fz.vc Kde p řezný odpor 3-5 x pevnost oceli (obráběného materiálu) (2450 pro soustružení) 11) Naskicujte a popište principy měření sil při obrábění. Graficky znázorněte průběh řezné síly při soustružení v závislosti na řezných podmínkách. Tenzometr zařízení, které reaguje na sílu tak že mění proud jímž jím prochází, naměřené napětí pak lze převést na sílu. Závislost měrné síly na posuvu (tloušťce ořezávané vrstvy)

5 12) Uveďte kritické teploty řezání, pevnost v ohybu a pro soustružení obvyklý rozsah řezných podmínek pro RO,SK,ŘK. Pro ŘK též zásady pro její použití. Tohle si stejně pamatovat nebudu!!!! 13) Uveďte postup při stanovení optimálních řezných podmínek. Graficky znázorněte průběh nákladové funkce v závislosti na trvanlivosti pro různé řezné materiály. a) Určí se optimální trvanlivost nástroje b) Určí se optimální hloubka řezu c) Určí se optimální velikost posuvu d) Pro výše uvedené vztahy se určí z Taylorova vzorce nebo z katalogu řezná rychlost e) Provede se kontrola 14) Naskicujte hrotovou brusku, označte kinematiku a možnosti broušení kuželů. Broušení kuželů: a) Natočením stolu b) Natočením pracovního vřeteníku (bez koníku) c) Natočením brousícího vřeteníku 15) Popište možnosti verifikace (odladění) NC programů. Verifikace se provádí pomocí simulací na PC, například pro ruční programování je to S200 a nebo pro častější strojní programování jsou tom CAM programy, kde se vytvoří NC kód a povede simulace, programy umí většinou i hlásit chyby v programech (vysoká rychlost, střed nástroje a podobně.) umožňují pochopitelně i úpravu NC kódu.

6 16) Uveďte zásady použití sadových a maticových závitníků. Geometrii obou typů nástrojů vyznačte na jejich skice. Používají se pro ruční a strojní řezání vnitřních závitů, mají buď více stupňů tj. že se řežou postupně. Prvním se nařízne závit a posledním se dořízne. Pro maticové se liší že mají tvar kuželu, kde první zuby nařezávají a poslední dořezávají závit. 17) Popište princip při anodo-mechanickém obrábění. Jedná se o spojení elektrojiskrového a elektrokontaktního při stejnosměrném napětí úběru elektrochemickým, který převažuje při nízkých a s mechanickým odběrem pasivační vrstvy. Rotující nástrojová elektroda se dotýká obrobku v místech nerovností, kde nastává mechanické porušení pasivace a nárůst proudové hustoty. Tím dojde k úběru materiálu, zároveň ale působí elektrojiskrové obrábění, která je vyšší. 18) Význam dokončovacích metod bez úběru materiálu. Uveďte charakteristické plochy resp. obrobky pro jednotlivé z nich. Metody bez úběru materiálu jsou založeny na plastických deformací. Díky zvýšení pnutí v povrchu dochází k větší tvrdosti povrchu, k zacelení děr (vznik lomu při únavě), kvalitnější povrch, nižší Ra. Charakteristická plocha jsou válcové vnější a vnitřní plochy. Jako metody jsou válečkování, tryskání, kalibrování. Klasickým příkladem těchto operací sou válce u motoru, kompresoru a podobně. 19) Uveďte obecné zásady technologičnosti konstrukce pro konstruování nerotačních součástí. Naskicujte příklady. a) Obráběné plochy musí být přístupné pro obrábění normalizovanými nástroji b) Tolerované rozměry by se měli volit podle lícovací soustavy c) Drážky ve tvaru, který lze udělat najednou normalizovaným nástrojem d) Průchozí díry

7 20) Vypočítejte celkové množství tepla vzniklého při vrtání předvrtaného průchozího otvoru: prům. d=10mm na prům. D=40mm.Délka otvoru l=60mm,obrobek z oceli Rm=700MPa, řezné podmínky : vc=25m/min;f=0,2mm/ot Tohle sou debiloviny co jsem nenašel 21) Vznik pnuti při obrábění, jak co ovlivňuji atd. V oblasti 1 vznikají primární plastické deformace a je tam také největší pnutí, dochází tam k pěchování, vzniká zpevnění které jde až do hodnoty smyku kdy se začne oddělovat materiál (oblast II). Plastické deformace ovlivňují kvalitu povrhu vlastnosti povrchové vrstvy a způsobují opotřebení nástroje. V deformacích vzniká teplo, které je odváděno především pomoví třísky. 22) Fotonové obrábění vs. elektronové. Fotonové obrábění Jedná se o obrábění laserem, které využívá kinetické energie fotonů usměrněných do paprsku o vysoké hustotě. Dá se sním svařovat řezat i obrábět. Síla průřezu se mění s řeznou rychlostí a především s tloušťkou materiálu. Oproti elektronovému paprsku potřebuje menší zdroj, dá se plně automatizovat. Elektronové obrábění Využívá svazku elektronů zamířených na velmi malou plochu, kolem sebe potřebuje absorbér volných elektronů, aby nezpůsobovali doprovodnou radiaci, potřebuje silný zdroj napětí. Kolem pracovního místa je třeba taktéž vytvořit vakuum, aby byl svazek stabilní. Největší výhodou proti laseru je velká účinnost a možnost obrábět a dělit tenké materiály. 23) Naskicovat brusku pro broušení vnitřních válcových ploch 24) Nakreslit nástroj na řezání závitů a vyznačit úhly gama a alfa

8 25) Technologičnost NC strojů Při výrobě konvenčním způsobem je třeba speciálních nástroju pro výrobu složitějších dílů, případně spojování jednotlivých součástí, naproti tomu NC stroje umožňují ují výrobu složitých tvaru za použití základních nástrojů. Pro obrábění mají NC stroje jeden cyklus, takže například pokud bude špatně ustaven výrobek může dojít k poškození nástroje nebo i stroje (to řeší CNC stroje se snímáním a vyhodnocováním polohy obrobku) Výhody NC strojů automatizace operací, veliká variabilita ilita výrovy, možnost automatizovat celý výrobní proces, není třeba kvalifikované obsluhy stroje, nebo sou bezobslužné. Nevýhody pořizovací náklady, oproti CNC strojům se obtížněji mění výroba a neumožňují zpětnou vazbu na kontrolu a automatickou úpravu postupu. 26) Broušení čelního ozubení. Používá se pro přesná kalená kola. Brousící kotouč má většinou tvar negovaného profilu zubu. Nebo se brousí dělícím přístrojem.viz: 27) Spočítat úběr při vrtání. Vrtání: Plocha třísky: D-průměr vrtáku s-posuv na otáčku z-počet břitů nástroje Plocha třísky: D průměr předvrtané díry

9 28) Co je trvanlivost definici, vztah, grafy teoretického a reálného (nárůstek) nástroje. Trvanlivost je součet všech časů od začátku práce až do konce kdy dojde opotřebení na předem stanovenou hodnotu a je třeba ho přebrousit. Taylorův vztah: C T -Konstanta v c -řezná rychlost m-exponent (kvalita nástroje) vlevo je ideální průběh opotřebení v závislosti na řezné rychlosti. vpravo je závislost, která je ovlivněná tvorbou nárůstku 29) Stanoveni užitečného výkonu při vrtání LOL až zjistím budu vědět. 30) Význam pozitivní a negativní geometrie břitu. Geometrie břitu ovlivňuje tvorbu třísky, kvalitu povrchu a podobně. Například: úhel sklonu hlavního ostří: + tříska jde od obrobku tříska jde směrem k obrobku Úhel sklonu čela ovlivňuje tvorbu třísky, velikost sil při obrábění a tuhost břitu. 31) Vliv hloubky řezu, posuvu a řezné rychlosti na trvanlivost nástroje. Největší vliv má na obrobení řezná rychlost, menší pak posuv a minimální hloubka řezu. Velký vliv má pochopitelně materiál nástroje a obrobku. 32) Zásady pro volbu obráběcího stoje Složitá problematika výběru vhodného stroje vyžaduje objektivní posouzení všech vlivů výroby, zejména na způsobu obrábění (vrtání, obrážení atd), na velikosti výrobku (příkony strojů), na velikosti výroby, ale i možnost dalšího využití stroje (CNC, univerzální). Obecná zásada co se týče velikosti stroje je že volíme co nejmenší na kterém je možné výrobek obrábět.

10 33) Možnosti použití počítačů k řízení NC obráběcích strojů. Využití počítačů pro programování NC strojů je ohromující, v dnešní době existují programy, které samy převedou 3D objekt na NC kód a je třeba je jen doopravit, podle možností. Pak stačí vygenerovaný kód vložit do stroje a může začít samotná výroba. Další velikou výhodou je odstranění chyb v programu pomocí simulací k nimž slouží CAM systémy. 34) Běžné dosahované parametry IT a Ra při základních technologických operací 35) Způsoby broušení porovnání + Broušení obvodem kotouče.

11 36) Nakreslete princip dynamické válečkovací hlavy, tvar vačky a označte šipkami pohyb 37) Obecné zásady technologičnosti konstrukce a) Obráběné plochy musí být přístupné pro obrábění normalizovanými nástroji b) Tolerované rozměry by se měli volit podle lícovací soustavy c) Drážky ve tvaru, který lze udělat najednou normalizovaným nástrojem d) Průchozí díry 38) Naskicuj třísku pro souměrné a nesouměrné frézování Pro sousledné frézování vzniká maximum třísky při vniknutí nože a minimum je když vyjíždí z materiálu. Pro nesousledné vzniká minimum při vstupu do materiálu a maximum když ho opouští. 39) Členěni montážních činností a) Práce spojená s úpravou povrchu výrobků, podskupin, nebo skupin. (čištění a tak) neměla by se při montáži objevovat. b) Úpravy tvarů, přestože by měli být teoreticky přesné vyskytují se problémy kde je třeba upravit tvar (pilovaní, zaškrabování a podobně) c) Spojovací nejdůležitější prvek při montáži d) Kontrolní a zkušební vyzkoušení správné funkce. e) Manipulace s výrobky, skupinami a podskupinami. Převozy z jednoho pracoviště do druhého, zabírají až 1/3 času montáže 40) Povlakované slinuté karbidy Povlak na BD ze SK zvyšuje možnou řeznou rychlost o 200%-300% proti nepovlakovaným, používají se pro všechny operace soustružení, většinu operací frézování a vrtání. Podklad tvoří houževnatější materiál (karbid) a na něm jsou povlaky může jich být až 15 vrstev, novinkou je povlakování diamantem.

12 41) Nakresli skicu lícního soustruh. 42) Skicu upnutí obrobku při soustružení Upnutí do kleštiny výborná pro tenké obrobky, pro každý průměr potřeba nová kleština Univerzální sklíčidlo většinou tří ramenné, pomocí šroubu se upne obrobek do sklíčidla Další možností je lícní deska pro obrobky nerotační, nebo upnutí mezi hroty, kde se rotační pohyb koná pomocí unášecího srdíčka. 43) Naskicovat způsob obrábění šnekových kol Princip je takový že při radiálním má nástroj tvar spoluzabírajícího kola, ale je dělený (jako fréza) oboje se otáčí jako by byli v záběru a šnek se přibližuje a odebírá ze šnekového kol.

13 44) Řízeni obráběcích. strojů CNC pomocí DNC Možnosti DNC řízení umožňují větší flexibilitu výroby, přímo od návrhového centra k výrobní lince, možnosti posílání přes ethernetové sítě (kabely, wi-fi), přes server, který rozesílá další instrukce strojům a dělníkům 45) Možnosti řízeni chemického obrábění Místa, která nechceme mít vyleptány se natírají ochranou maskou, rychlost leptání se dá regulovat druhem leptadla a jeho koncentrací, případně teplotou lázně 46) Souvislost technologičnosti konstrukce s návrhem materiálu Materiál je potřeba volit s ohledem na technologičnost konstrukce, někdy je třeba vhodnější zvolit dražší materiál ne z pohledu jednoho výrobku ale ve spojení s ostatními. Stejně tak jako snaha o co nejmenší spotřebu nemusí být ve výsledku efektivní. V rámci jednoho výrobku je třeba dávat pozor na funkci výrobku. 47) Popsat experimentální metody měřeni řezných sil (dynamometry nebo měřením řezné sily v převodu na řezný výkon) Řezná síla se dá určit nepřímou metodou a to tak že se změří výkon na prázdno (bez obrábění) a posléze s obráběním řezná síla se poté vypočte jako: 48) Rozdíl mezi nástrojovou a pracovní geometrii. Nástrojová v této rovině se uplatní geometrické řezné části ve statickém pojetí. Vhodné pro návrh a broušení nástroje. V této rovině se roviny nazývají nástrojové roviny. Pracovní taktéž efektivní nebo kinetická. Identifikuje se v procesu řezání. Roviny se nazývají pracovní jsou značeny jako v nástrojové ale s indexem e. 49) Hodnoceni řezivosti materiálu Lze ji charakterizovat jako vlastnost, která umožňuje efektivním způsobem odebírat třísku z obrobku. Je velmi závislá na vlastnostech nástroje (složení, tvrdost, povrchová úprava)dále záleží na jakém materiálu pracuje. Hodnotí se pomocí T-vc závislosti. 50) Nakreslit vodorovnou konzolovou frézku a popsat pracovní pohyby

14 51) Význam adaptivních způsobů řízení Adaptivní způsoby umožňují dynamiku obrábění, existuje kontrola nástrojů, pomocí laseru, která dokáže měřit opotřebení nástroje a podle toho upravovat pohyby stroje. Dokáže vyhodnocovat výrobky, jejich správnost a podobně. 52) Metody výroby vnitřního ozubení Pomocí protahovacích trnů (kde nástroj má negovaný tvar vnitřního ozubení). Vnitřním obrážením. Vypalováním paprsky 53) Vypočítat posuv za minutu při frézování z = 10 průměr frézovací hlavy d = 320 mm vc = 100m/min fz= 0,1mm/zub 54) Výrobní možnosti univerzálního soustruhu (i nakreslit) Na univerzálním soustruhu se dá soustružit, vrtat, vyvrtávat, frézovat po aplikaci přídavných zařízení se zde dá brousit honovat a podobně.

Výroba ozubených kol

Výroba ozubených kol Výroba ozubených kol obrábění tvarových (evolventních) ploch vícebřitým nástrojem patří k nejnáročnějším odvětvím strojírenské výroby speciální stroje, přesné nástroje Ozubená kola součásti pohybových

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách Obor: Nástrojař Ročník: 2. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola

Více

OBRÁBĚNÍ. střední aritmetická odchylka nerovností od střední úrovně profilu. Obvyklé hodnoty R a jsou pro - kování, neobrobený povrch litiny 400 m

OBRÁBĚNÍ. střední aritmetická odchylka nerovností od střední úrovně profilu. Obvyklé hodnoty R a jsou pro - kování, neobrobený povrch litiny 400 m OBRÁBĚNÍ Obrábění je technologická operace, při které se z polotovaru odebírá materiál ve formě třísek tak, abychom získali obrobek, jehož tvar, rozměry, přesnost a jakost povrchu odpovídají požadavkům

Více

4 Při frézování drážky na kuželech, kdy dno drážky je rovnoběžné s osou kužele, vřeteno dělícího přístroje

4 Při frézování drážky na kuželech, kdy dno drážky je rovnoběžné s osou kužele, vřeteno dělícího přístroje Test z odborných předmětů Maximální dosažitelný počet bodů: Pro výrobu kuželových dutin se používá A sada kuželových výstružníků B sada kuželových výhrubníků C sada kuželových vrtáků 2 Jeden anglický palec

Více

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ část původního dokumentu (původní text viz Obnova a modernizace technických oborů v Olomouckém kraji, registrační číslo CZ.1.07/1.1.04/02.0071) NÁVRH JEDNODUCHÝCH

Více

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol Výroba ozubených kol Použití ozubených kol Ozubenými koly se přenášejí otáčivé pohyby a kroutící momenty. Přenos je zde nucený, protože zuby a zubní mezery do sebe zabírají. Kola mohou mít vnější nebo

Více

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubováním se dosáhne nejen hladších povrchů otvorů, ale i jejich přesnějších rozměrů a správnějších geometrických tvarů než při vrtání. Vyhrubování je rozšiřování

Více

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů Dřevoobráběcí stroje Quality Guide Vyhodnocení nástrojů 2 PrůVoDce kvalitou Vyhodnocení nástrojů Dávno jsou pryč doby, kdy se nástroje od sebe výrazně odlišovali kvalitou a vzhledem provedení. V současnosti

Více

MATURITNÍ OKRUHY STROJNICTVÍ TŘÍDA: 4SB ŠKOL ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: EKONOMIKA STROJÍRENSTVÍ

MATURITNÍ OKRUHY STROJNICTVÍ TŘÍDA: 4SB ŠKOL ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: EKONOMIKA STROJÍRENSTVÍ 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. STATICKÁ TAHOVÁ ZKOUŠKA a) zkušební zařízení a zkušební vzorky b) pracovní

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autor DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

Dokončovací práce na soustruhu

Dokončovací práce na soustruhu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Dokončovací práce na soustruhu Účelem dokončovacích prací na soustruhu je dosáhnout dokonalé jakosti obrobených

Více

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ Tvářením kovů rozumíme technologický (výrobní) proces, při kterém dochází k požadované změně tvaru výrobku nebo polotovaru, příp. vlastností, v důsledku působení vnějších sil.

Více

5. VÝROBNÍ STROJE. 5.1. Dělení výrobních strojů

5. VÝROBNÍ STROJE. 5.1. Dělení výrobních strojů 5. VÝROBNÍ STROJE Ke správnému porozumění obsahu této kapitoly je vhodné připomenout význam některých pojmů: Stroj je obecně mechanické zařízení, které má za cíl usnadnění, zrychlení a zpřesnění lidské

Více

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje 5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/drevoobrabeci-stroje Bezpečnostní pravidla pro obsluhu dřevoobráběcích strojů koutočové

Více

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y www.1bow.cz tel. 585 378 012 OPTIMUM Návod k obsluze Verze 1.1 Dělící hlava TA 125 Návod pečlivě uschovejte pro další použití! OPTIMUM Dělící hlava 1 Rozsah aplikací Dělící hlava TA 125 se používá jako

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

1. Základní definice a třídění obráběcích strojů

1. Základní definice a třídění obráběcích strojů 1. Základní definice a třídění obráběcích strojů V souladu s rozvojem technologických procesů došlo analogicky k vývoji širokého spektra výrobních strojů. Definice výrobního stroje je formulována : Výrobní

Více

Vrtání děr na soustruhu

Vrtání děr na soustruhu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vrtání děr na soustruhu Pro každý druh práce je třeba použít nejvhodnější nástroj. Každý materiál má své vlastnosti,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_19 09 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_19 09 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Frézování Ing. Kubíček Miroslav Číslo: VY_32_INOVACE_19

Více

Snímače tlaku a síly. Snímače síly

Snímače tlaku a síly. Snímače síly Snímače tlaku a síly Základní pojmy Síla Moment síly Tlak F [N] M= F.r [Nm] F p = S [ Pa; N / m 2 ] 1 bar = 10 5 Nm -2 1 torr = 133,322 Nm -2 (hydrostatický tlak rtuťového sloupce 1 mm) Atmosférický (barometrický)

Více

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II)

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Název veřejné zakázky: Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Technická

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 3. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_109 Jméno autora: Václav Hasman Třída/ročník:

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Přesný střih. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Přesný střih. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Přesný střih Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

CZ.1.07/1.1.08/03.0009

CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vrtání Vrtání je nejstarší a nejpoužívanější technologická operace. Kromě vrtání do plného materiálu rozlišujeme

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Pilování. Pojmy a teorie

Pilování. Pojmy a teorie Pilování Pilování je supr. Je sice na dlouho, ale v tom bude asi jeho kouzlo. Člověk prostě stojí u svěráku a pomalu dává svému výtvoru tvar, který mu předurčil.. Pojmy a teorie Při pilování dochází k

Více

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3.1 Výroba výměnných břitových destiček Slinuté karbidy Slinuté karbidy jsou materiály vytvořené pomocí práškové metalurgie. Skládají se z tvrdých částic: karbidu wolframu

Více

DUM 09 téma: P edepisování struktury povrchu

DUM 09 téma: P edepisování struktury povrchu DUM 09 téma: P edepisování struktury povrchu ze sady: 03 tematický okruh sady: Kreslení výrobních výkres ze šablony: 04_Technická dokumentace Ur eno pro :1. ro ník vzd lávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

OPAKOVACÍ MATURITNÍ TÉMATA STT Zaměření: POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ Školní rok: 2012-2013

OPAKOVACÍ MATURITNÍ TÉMATA STT Zaměření: POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ Školní rok: 2012-2013 OPAKOVACÍ MATURITNÍ TÉMATA STT Zaměření: POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ Školní rok: 2012-2013 1. Stavba kovů stavba kovů-krystalické mřížky polymorfie, teplotní hystereze binární diagramy kovů, značení,

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Hoblování a Obrážení

Hoblování a Obrážení Hoblování a Obrážení Hoblováním a obrážením obrábíme vnější i vnitřní rovinné, popřípadě přímkové tvarové plochy jednobřitým nástrojem. Obě metody se rozlišujeme pouze podle toho, kdo koná hlavní řezný

Více

Vliv řezných kapalin na výsledky obrábění. Miroslav Pecháček

Vliv řezných kapalin na výsledky obrábění. Miroslav Pecháček Vliv řezných kapalin na výsledky obrábění Miroslav Pecháček Bakalářská práce 2009 ABSTRAKT Bakalářská práce si klade za cíl sledování vlivu daných typů řezných kapalin na technologické veličiny při obrábění.

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Nový Takeoff! Kvalitní nástroje 1/2015. Super ceny Od profesionálů pro profesionály

Nový Takeoff! Kvalitní nástroje 1/2015. Super ceny Od profesionálů pro profesionály Nový Takeoff! 1/2015 Kvalitní nástroje Super ceny Od profesionálů pro profesionály platí do 31. říjen 2015 Středicí vrták tvar A úhel zahloubení 60 krátký pro středící otvory podle IN 333 0,5 a 0,8 jsou

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

Všeobecně lze říci, že EUCOR má několikanásobně vyšší odolnost proti otěru než tavený čedič a řádově vyšší než speciální legované ocele a litiny.

Všeobecně lze říci, že EUCOR má několikanásobně vyšší odolnost proti otěru než tavený čedič a řádově vyšší než speciální legované ocele a litiny. KATALOGOVÝ LIST E-02 A. CHARAKTERISTIKA EUCOR je obchodní označení korundo-baddeleyitového materiálu, respektive odlitků, vyráběných tavením vhodných surovin v elektrické obloukové peci, odléváním vzniklé

Více

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A

Elektrické. MP - Ampérmetr A U I R. Naměřená hodnota proudu 5 A znamená, že měřená veličina je 5 x větší než jednotka - A Elektrické měření definice.: Poznávací proces jehož prvořadým cílem je zjištění: výskytu a velikosti (tzv. kvantifikace) měřené veličiny při využívání známých fyzikálních jevů a zákonů. MP - mpérmetr R

Více

Okruhy otázek ke SZZ - obor Dřevařské inženýrství Pilařské zpracování dřeva

Okruhy otázek ke SZZ - obor Dřevařské inženýrství Pilařské zpracování dřeva Okruhy otázek ke SZZ - obor Dřevařské inženýrství Pilařské zpracování dřeva 1. Historický vývoj pilařské výroby 2. Surovina pro pilařské zpracování 3. Normy pro kulatinu 4. Systemizace pilařských výrobků

Více

TECHNOLOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ v EdgeCAM

TECHNOLOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ v EdgeCAM Střední průmyslová škola Technikum Przemysłowe Karviná Žižkova 1818, 733 01 Karviná - Hranice SPŠ TP Karviná TECHNOLOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ v EdgeCAM POČÍTAČOVÁ PODPORA VÝROBY Příručka je zpracovaná v EdgeCAM

Více

Trvanlivosti břitů HSS nástrojů nové generace při frézování slitiny Ti6Al4V

Trvanlivosti břitů HSS nástrojů nové generace při frézování slitiny Ti6Al4V Trvanlivosti břitů HSS nástrojů nové generace při frézování slitiny Ti6Al4V Jiří Váňa, Ing. Pavel Zeman Ph.D. VCSVTT, ČVUT v Praze, Horská 3, 12800 Praha 2, tel: 605205923, p.zeman@rcmt.cvut.cz Cílem výzkumu

Více

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47 Zveřejňujeme příspěvek, který byl před časem publikován ve Včelařských novinách. Tento elektronický včelařský web je již delší dobu mimo provoz, proto návod na výrobu bočních louček Hoffmanova typu dnes

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Obr. 30 - Příklady ručních nástrojů

Obr. 30 - Příklady ručních nástrojů Často je zapotřebí opracovat pultrudované profily před jejich konečným použitím. Jde o jednoduchý proces. Obrábění pultrudovaných profilů se dá porovnat s obráběním dřeva, a proto se také používá stejného

Více

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Šroubové spoje Šrouby jsou nejčastěji používané strojní součástí a neexistuje snad stroj, kde by se nevyskytovaly. Mimo šroubů jsou u některých šroubových spojů

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

Požadavky na strojní vybavení

Požadavky na strojní vybavení Příloha ZD č. 3 (část 2) Požadavky na strojní vybavení Typ stroje počet ks 1. Universální hrotový soustruh 2 2. Tabulové nůžky 2 3. Obráběcí centrum CNC 1 4. Universální soustruh hrotový 1 5. Soustruh

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Elektrické napětí Elektrické napětí je definováno jako rozdíl elektrických potenciálů mezi dvěma body v prostoru.

Více

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak Vytlačování Vytlačování Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů Jde v podstatě o proces tváření profilovaným otvorem (hubice) do volného prostoru Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný

Více

SPOJE ŠROUBOVÉ. Mezi nejdůleţitější geometrické charakteristiky závitů patří tyto veličiny:

SPOJE ŠROUBOVÉ. Mezi nejdůleţitější geometrické charakteristiky závitů patří tyto veličiny: SPOJE ŠROUBOVÉ Šroubové spoje patří mezi nejstarší a nejpoužívanější rozebíratelné spoje se silovým stykem. Všechny spojovací součástky šroubových i ostatních rozebíratelných spojů jsou normalizované.

Více

Návrhy témat dlouhodobých maturitních prací třídy S4 ve šk. r. 2014/2015

Návrhy témat dlouhodobých maturitních prací třídy S4 ve šk. r. 2014/2015 Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 Návrhy témat dlouhodobých maturitních prací třídy S4 ve šk. r. 2014/2015 Ing. J. Novák CNC, STT, KOM

Více

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy a třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Horní Bojanovice,

Více

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi.

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. 1 BUBNOVÁ BRZDA Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Nejdůležitější části bubnové brzdy : brzdový buben, brzdové čelisti, rozporné zařízení, vratné pružiny, štít

Více

Strojní pásová pila ProLine 520.450 H

Strojní pásová pila ProLine 520.450 H FIPAS-pily na kov s.r.o. Czech Strojní pásová pila ProLine 520.450 H 1. Zobrazení stroje Vyobrazení stroje slouží k informačním účelům a ukazuje konstrukčně podobný typ v ručním provedení. 2. Krátký popis

Více

REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR

REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR Katalog výrobků : PŘEVODOVÉ MOTORY OBSAH. Všeobecné údaje. Převodový synchronní motor reverzační B 406 3. Převodový synchronní motor reverzační B 408 4A.

Více

OBSAH KATALOGU. List č. 1

OBSAH KATALOGU. List č. 1 OBSAH KATALOGU Skupina Obsah Strana Úvod - o firmě, způsob objednání a dodání zboží, platební podmínky,... GRAF - volba velikosti posuvu GRAF - volba otáček hřídele Základní sortiment fréz 01 Drážkovací

Více

Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Obor 9. Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design CNC frézka Prostějov, 2009

Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Obor 9. Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design CNC frézka Prostějov, 2009 Středoškolská odborná činnost 2007/2008 Obor 9. Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design CNC frézka Prostějov, 2009 Autor: Jan Nezval SOŠp a SOUs, Lidická 4 Prostějov, 4. ročník Konzultant

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních:

KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních: KLIKOVÁ SKŘÍŇ ZE SLITIN HLINÍKU v provedeních: MONOLITICKÉM nadeutektoidní slitina Al-Si (ALUSIL) Al Si17 Cu4 Mg vyžaduje lití do kokil pod nízkým tlakem, licí cyklus je relativně dlouhý a omezuje sériovost.

Více

ANGLICKÝ VÝROBCE DIGITÁLNÍHO ODMĚŘOVÁNÍ POLOHY S 10 LETOU ZÁRUKOU NA LINEÁRNÍ STUPNICE

ANGLICKÝ VÝROBCE DIGITÁLNÍHO ODMĚŘOVÁNÍ POLOHY S 10 LETOU ZÁRUKOU NA LINEÁRNÍ STUPNICE ANGLICKÝ VÝROBCE DIGITÁLNÍHO ODMĚŘOVÁNÍ POLOHY S 10 LETOU ZÁRUKOU NA LINEÁRNÍ STUPNICE CONSORTA Praha s.r.o. Poděbradská 12, 190 00 Praha 9 tel. +420 266 039 059 www.consorta.cz Ochrana vůči prostředí

Více

Zajištění stavební jámy. akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB

Zajištění stavební jámy. akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB Zajištění stavební jámy akreditovaný program 36-41-N/05 PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB 1. Svahovaný výkop Výhody: - Volný vnitřní prostor, který umožňuje maximální využití mechanizace, při hloubení a přesunu

Více

ŘEZÁNÍ. Řezání (obr. A) je dělení materiálu úběrem malých třísek mnohozubým nástrojem pilou.

ŘEZÁNÍ. Řezání (obr. A) je dělení materiálu úběrem malých třísek mnohozubým nástrojem pilou. ŘEZÁNÍ. Řezání (obr. A) je dělení materiálu úběrem malých třísek mnohozubým nástrojem pilou. Nástroje. Pilové listy (obr. B) jichž se používá v rámových pilách ručních i strojních; pilové pásy (obr. C),

Více

Ozubené řemeny XLH. Ozubené řemeny s palcovou roztečí. Provedení XL, L, H, XH, XXH. Konstrukční charakteristiky. Rozměrové charakteristiky

Ozubené řemeny XLH. Ozubené řemeny s palcovou roztečí. Provedení XL, L, H, XH, XXH. Konstrukční charakteristiky. Rozměrové charakteristiky XLH Provedení XL, L, H, XH, XXH Ozubené řemeny s palcovou roztečí Konstrukční charakteristiky Rozvodové řemeny se zuby na vnitřní straně jsou složeny z následujících částí a prvků viz obrázek: A) Tažné

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979 TNŽ 34 2612 Generální Ředitelství Českých drah Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem TNŽ 34 2612 Tato oborová norma stanoví základní technické

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

MS měření teploty 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové

MS měření teploty 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové 1.1. Nepřímá metoda měření teploty Pro nepřímé měření oteplení z přírůstků elektrických

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

ROBOTIKA. univerzální Rozdělení manipulačních zařízení podle způsobu řízení: jednoúčelové manipulátory

ROBOTIKA. univerzální Rozdělení manipulačních zařízení podle způsobu řízení: jednoúčelové manipulátory ROBOTIKA je obor zabývající se teorií, konstrukcí a využitím robotů slovo robot bylo poprvé použito v roce 1920 ve hře Karla Čapka R.U.R (Rossum s Universal Robots pro umělou bytost) Robot je stroj, který

Více

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE 1 Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE Registrační číslo projektu: Název projektu: CZ.1.07/1.2.10/02.0020 Moderním vzděláváním k širšímu uplatnění v ţivotě Červen 2012 2 je spolufinancován

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Charakteristika. Použití MECHANICKÉ VLASTNOSTI FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI HOLDAX. Pevnost v tahu. Pevnost v tlaku

Charakteristika. Použití MECHANICKÉ VLASTNOSTI FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI HOLDAX. Pevnost v tahu. Pevnost v tlaku 1 HOLDAX 2 Charakteristika HOLDAX je Cr-Mo vakuovaná ocel, která je dodávána v kaleném a popuštěném stavu. HOLDAX se vyznačuje následujícími vlastnostmi: velice dobrá obrobitelnost (zvýšený obsah síry)

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

371/2002 Sb. VYHLÁŠKA

371/2002 Sb. VYHLÁŠKA 371/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 26. července 2002, kterou se stanoví postup při znehodnocování a ničení zbraně, střeliva a výrobě jejich řezů ve znění vyhlášky č. 632/2004

Více

Mikromarz. CharGraph. Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin. Panel Version. Stručná charakteristika:

Mikromarz. CharGraph. Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin. Panel Version. Stručná charakteristika: Programovatelný výpočtový měřič fyzikálních veličin Stručná charakteristika: je určen pro měření libovolné fyzikální veličiny, která je reprezentována napětím nebo ji lze na napětí převést. Zpětný převod

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK

BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK Návod k montáži bodových střešních světlíků DEKLIGHT ACG Plocha, na kterou se instaluje manžeta, přechodový profil nebo křídlo světlíku, musí být zcela rovná, suchá, bez mastnot

Více

Jednostupňové hořáky na lehký topný olej

Jednostupňové hořáky na lehký topný olej Vladislav Šlitr - GFE Provozovna: Obránců Míru 132, 503 02 Předměřice n.l. Tel: 495 581 864, Fax: 495 582 045 Autorizovaný dovozce pro Českou a Slovenskou republiku Jednostupňové hořáky na lehký topný

Více

1 KOLA A PNEUMATIKY. Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky.

1 KOLA A PNEUMATIKY. Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky. 1 KOLA A PNEUMATIKY Nejčastěji používaná kola automobilů se skládají z těchto částí : disky s ráfky, hlavy (paprskové hlavy), pneumatiky. DISKOVÉ KOLO Skládá se z : ráfku zabezpečuje spojení pneumatiky

Více

Návrh opevnění. h s. h min. hmax. nános. r o r 2. výmol. Obr. 1 Definice koryta v oblouku z hlediska topografie dna. Vztah dle Apmanna B

Návrh opevnění. h s. h min. hmax. nános. r o r 2. výmol. Obr. 1 Definice koryta v oblouku z hlediska topografie dna. Vztah dle Apmanna B Topografie dna v oblouku. Stanovení hloubky výmolu v konkávní části břehu a nánosu v konvexní části břehu. Výpočet se provádí pro stejný průtok, pro nějž byla stanovena odolnost břehů, tj. Q 20. Q 20 B

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu VY_32_INOVACE_E.1.10 Název školy Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Autor Milan

Více

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno Č.j.: 0313/007/13/Pos. Vyřizuje: Ing. Miroslav Pospíšil Telefon: 545 555 135, -131 Český metrologický institut (dále jen ČMI ),

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

1.11 Vliv intenzity záření na výkon fotovoltaických článků

1.11 Vliv intenzity záření na výkon fotovoltaických článků 1.11 Vliv intenzity záření na výkon fotovoltaických článků Cíle kapitoly: Cílem laboratorní úlohy je změřit výkonové a V-A charakteristiky fotovoltaického článku při změně intenzity světelného záření.

Více

Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru

Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru 1 Návrh induktoru a vysokofrekven ního transformátoru Induktory energii ukládají, zatímco transformátory energii p em ují. To je základní rozdíl. Magnetická jádra induktor a vysokofrekven ních transformátor

Více

Info TECHNICKÉ INFORMACE GROZ-BECKERT

Info TECHNICKÉ INFORMACE GROZ-BECKERT Info TECHNICKÉ INFORMACE GROZ-BECKERT BECKERT ŠITÍ 10 JEHLY SAN 5 NA ZVLÁŠTNÍ POUŽITÍ - VYVINUTY PRO ZPRACOVNÍ TECHNICKÝCH TEXTILIÍ Výroba technických textilií vyžaduje stále častěji rozmanitou kombinaci

Více

Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních.

Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních. Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních. František Mí ko Úvod SN EN 12954 (03 8355) Katodická ochrana kovových za ízení uložených v p nebo ve vod Všeobecné

Více

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5 Obecně o smyslu zateplení : Každému, kdo se o to zajímá, je jasné, kterým směrem se ubírají ceny energie a jak dramaticky rostou náklady na vytápění objektů. Týká se to jak domácností, tak kanceláří, výrobních

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu krokového motoru a jeho řízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické

Více

Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu

Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu stanovené pro vodovody a kanalizace provozované Vodohospodářskou společností Vrchlice-Maleč,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Svařování. Název: Svařitelnost,technologické zásady,příprava materiálu Ing. Kubíček Miroslav.

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Svařování. Název: Svařitelnost,technologické zásady,příprava materiálu Ing. Kubíček Miroslav. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařitelnost,technologické zásady,příprava

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD PROJEKTOVÉ PODKLADY STROPNÍ PROFIL GLORIASUN

MONTÁŽNÍ NÁVOD PROJEKTOVÉ PODKLADY STROPNÍ PROFIL GLORIASUN MONTÁŽNÍ NÁVOD PROJEKTOVÉ PODKLADY STROPNÍ PROFIL GLORIASUN BALNEO GLORIA PLUS s.r.o. Matjuchinova 700 Praha 5 Zbraslav info@gloria.cz www.gloria.cz, www.stropnitopeni.cz tel.257921671 MONTÁŽNÍ A PROJEKČNÍ

Více

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty - regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty Popis spolu s ventilem AB-QM a termelektrickým pohonem TWA-Z představují kompletní jednotrubkové elektronické řešení: AB-QTE je elektronický regulátor

Více

1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o.

1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o. 1. Použité podklady a předpisy Podkladem pro zpracování požárně bezpečnostního řešení byla projektová dokumentace, DSP, projektant Sinc s.r.o. Požárně bezpečnostní řešení bylo zpracováno podle požadavků

Více