BAŤÁK. Studentský časopis SPŠ Zlín. Dvouměsíčník listopad, prosinec 2013 Vychází 15. prosince Mgr. Oldřiška Taláková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BAŤÁK. Studentský časopis SPŠ Zlín. Dvouměsíčník listopad, prosinec 2013 Vychází 15. prosince 2013. Mgr. Oldřiška Taláková"

Transkript

1 BAŤÁK Studentský časopis SPŠ Zlín Dvouměsíčník listopad, prosinec 2013 Vychází 15. prosince 2013 Ročník IV. Redakce Michal Řihák, 3. G casopis.batak@ .cz, web. archiv: spszl.cz Grafická úprava: Michal Řihák Redakční rada Mgr. Oldřiška Taláková Mgr. Ivona Stuchlíková Mgr. Jitka Kadlečíková Eva Martincová Vážení čtenáři, milí přátelé! Svou úvodní stranou Vás zdraví vydání Baťáku, které hovoří o měsících listopadu a prosinci. Listy ze stromů už opadaly, potkaly nás první mrazy a i nějaká sněhová nadílka. A protože teď, když začínáte číst nové číslo našeho časopisu, můžeme říct, že do Vánoc už mnoho času nezbývá, slibujeme, že v závěru budete moci k pravé vánoční atmosféře přičichnout. Než se tam ale dostanete, čekají Vás reportáže, články a zajímavosti v češtině i angličtině, ze školy i daleké Brazílie. A nezapomínáme ani na rubriku, u které jsme slíbili, že bude vycházet pravidelně. Přejeme příjemné čtení! Úvodní text Michal Řihák; úvodní fotografie MA

2 Mapa školy V našem časopise si pravidelně můžete prohlížet rubriku Mapa školy. Podle tohoto pomyslného plánku vás navigujeme na důležitá, ale někdy i nenápadná místa na naší škole. Dnes Vám představíme prostory, které nejsou neznámé, avšak určitě patří mezi poměrně rozsáhlé a mezi žactvem povětšinou oblíbené. Zveme Vás do tělocvičny! Nesmíme zapomenout, že sportovní aktivity týkající se naší školy neprobíhají jen v její budově. Jednak se téměř pravidelně účastní týmy i jednotlivci rozličných soutěží, na kterých získávají medaile i poháry. A pak jsou také organizovány sportovní kurzy - lyžařské pro druhé a vodácké, cyklistické a turistické pro třetí ročníky. Pro sportovní vyžití žáků a učitelů i zájemců z řad veřejnosti má škola k dispozici rozsáhlé vybavení. Mezi prostory, ve kterých je možné provozovat nejrůznější pohybové aktivity, patří sportovní hala, aula, posilovna a venkovní areál. Název sportovní hala skutečně není scestný, protože před výstavbou budovy Euronicshaly (vybudována v roce 1977, dříve Sportovní hala Novesta) sloužila právě velká tělocvična v naší škole celému městu obdobně jako dnešní budova na ulici Březnické. Nad hledištěm může upoutat pozornost rozhlasová místnost, ze které komentátoři sledovali průběh dané sportovní události. Ta již dnes ke svému účelu neslouží. Ve východní části budovy F se nachází takzvaná přístavba, ve které v minulosti provozovali basketbalisté svou klubovnu. K dispozici tam byly také místnosti k ubytování. Dnes tyto prostory užívají sportovní šermíři. Druhý vyjmenovaný název se může zdát zase trochu zavádějící. Jako aula totiž bývá ve školách označována slavnostní síň. U nás však máme ve zvyku takto nazývat malou tělocvičnu s povrchem z parket, která slouží ke konání utkání ve stolním tenise, badmintonu nebo florbalu. Od roku 1974 do devadesátých let byla tato aula skutečně zaplněna židlemi, v jejím čele stálo podium a jako promítací místnost sloužil dnešní sklad knihovny (s číslem E206). Původním účelem bylo, aby se tam pořádaly konference nebo besídky. Při rekonstrukci na přelomu století získala škola aulu novou (s číslem E309).

3 Posilovna, ve které nyní tráví svůj volný čas zdokonalováním těla někteří žáci, vznikla po přestavbě schodiště. A při výuce tělesné výchovy v příznivém počasí slouží od roku 2004 zrekonstruovaný venkovní areál s tartanovou běžeckou dráhou (100m rovinka a 200m ovál), hřištěm s umělým travnatým povrchem a dvěma tenisovými kurty. Venku jsou k nalezení také prostory pro beach-volejbal, skok daleký nebo vrh koulí. Abychom představili také povolané lidi, naše učitele tělocviku, oslovili jsme tři z nich s žádostí o rozhovor. Jako první si přečtěte, jak na naše otázky odpovídala Marie Zahradnická, jíž letošní rok přinesl do rozvrhu jen dvě hodiny tělesné výchovy týdně. Co je obtížnější? Učit angličtinu nebo tělocvik? Asi angličtinu. Po metodické stránce je angličtina těžší. Počítáme s tím, že z ní mají žáci maturovat, a tak je výstup obtížnější. A celý život učím tělocvik tak, aby žáci získali zálibu v jakémkoliv sportu - aby jim později mohl sloužit k relaxaci. Kdyby se spočítali všichni studenti za celou dobu vaší učitelské kariéry, zaplnili by sportovní stadion? Já už učím 36 roků. Začala jsem na vysoké škole, tam jsem učila jen tělocvik - to bylo skupin a skupin! Určitě by všichni dohromady obsadili hlediště zimního stadionu. Budete sledovat zimní olympijské hry v Soči? Jaké sporty máte nejraději? Stoprocentně. Sleduji každou olympiádu. Jsme rodina posedlá sportem. Je to pro nás malý svátek. Baví mě sledovat všechny sporty. Ale s tím, jak jsem již nějaké vážné situace viděla na vlastní oči, přicházím na to, že když má jít ve sportu o život, tak to už není pro mě. Mají sportovně založení lidé smysl pro humor? Který z uvedených citátů vás více pobavil? a) Kdyby byla na OH někdy disciplína spaní, pokusím se o zlatou! (Robert Fulghum) b) Tvrdí se, že plavání podporuje držení těla a ladné pohyby. Ale všimli jste si někdy, jak chodí kachna? (Woody Allen) Určitě ten druhý! Spaní není žádná zábava. Je podle vašich zkušeností pravdivé tvrzení, že cvičení posiluje psychickou kondici a dobrou náladu? Jaké cvičení preferujete Vy? Jednoznačně. Sport a cvičení jsou jedny z nejúčinnějších prostředků, jak vyladit psychiku. Mezi moje nejoblíbenější patří lyžování, jezdění na kole a míčové hry - hlavně volejbal. Tady v tělocvičně vedete kurzy cvičení na balonech. Povězte nám o tom něco. Ano, ten velký nafukovací míč se jmenuje fitball. Kurzy vedu pro kolegyně a mohou se k nám přidat i studentky. Ale v letošním školním roce zájem o toto cvičení mezi studenty není. Myslím, že toto cvičení je účinné a potřebné pro každé tělo.

4 V další části odpovídá na otázky studentského časopisu Baťák usměvavý sympaťák, učitel tělesné výchovy a němčiny Jiří Závodník. V kolika letech jste začal sportovat Vy? Pokud mě paměť neklame, tak jsem začal kolem 8 let s gymnastikou, na kterou se postupně nabalovaly a zase mizely sporty, jako je košíková, atletika, kopaná a házená, u které jsem nakonec zůstal dodnes. Máte i dnes nějaké sportovní idoly? Komu fandíte? Sport mám rád jako celek, nevybírám si a pokud mám čas, rád ho sleduji. Upřednostňuji však kolektivní sporty a musím se přiznat, že úplně na pokraji mého zájmu stojí motosport. Je o Vás známo, že se věnujete i profesi trenéra. Co žádný trenér nemůže naučit? Chuť po vítězství až do poslední vteřiny utkání a schopnost hecovat družstvo i za nepříznivého stavu. Která vlastnost je u hráče házené klíčová? Je to postřeh? U házené je kromě dobře zvládnuté techniky velice důležitá kreativita a herní inteligence, protože na konci každé akce se musí hráč rozhodnout pro nějaké řešení vzniklé situace a on by měl ve zlomku sekundy to vhodné řešení najít a provést. Chtěl byste být znova studentem? Co byste dnes studoval? Jaká by byla Vaše vysněná profese? Být znovu studentem a vrátit se v čase o více než 30 let zpět by bylo nádherné a jistě bych si této příležitosti hodně užil. Myslím si, že v současné době je studium méně drilové a jeho náročnost od našich studijních časů mírně poklesla. Co se týká mého rozhodnutí, co bych změnil ve svém rozhodování, tak asi nic, jelikož mě moje práce baví a naplňuje. Kdybychom vám nabídli zimní lyžařskou dovolenou snů kam by to bylo a proč? Kanada a některé lyžařské středisko v tomto státu. Nepřijde Vám, že děláte nevděčné povolání? Je těžké učit tělocvik? Učit tělocvik není zase tak těžká záležitost, mnohem těžší je přesvědčit některé ignoranty, že existuje více zajímavých sportů a sportovních činností, než je ten jejich oblíbený. Myslím si, že takovýto souboj je výzva pro každého učitele, a to nejen tělocviku.

5 A rozhovor se Zbyňkem Válkem jsme začali vtipem a nadsázkou. Lékař k pacientovi: Chybí vám pohyb. Jaké je vaše povolání? Fotbalový útočník. A já se ptám: Honí se vaši studenti rádi za kulatým nesmyslem? Ano, stále se studenti rádi věnují fotbalu v hodinách TV. Nicméně vzhledem k dotaci hodin a rotaci stanovišť není tolik času na fotbal. Fotbal je tedy pro studenty jakousi vzácností a proto jej hrají s velkým nasazením a oblibou. Prozradíte nám vaši metodu na zlenivělé studenty? Nemám nějakou osvědčenou metodu a každý učitel hledá svou vlastní cestu. Mou snahou je, aby studenti dodržovali stanovy školního řádu a tak si vedu evidenci opravdu odcvičených hodin. Zdá se mi ale, že vyloženě zlenivělé studenty na naší škole nemáme. Co vás nejvíce naštve, kterou vlastnost u studentů nemáte rád? Odpověď je asi jednoduchá. Nemám rád, když se mnou pokouší studenti polemizovat a vyjednávat o náplni hodiny. Každý z nich má rád jiné činnosti, takže se samozřejmě vždy někomu nezavděčíte. Oni sami by si ale měli být vědomi toho, že TV má rozvíjet všeobecné schopnosti a dovedností studentů. Jak by vypadalo encyklopedické heslo Zbyněk Válek? Co je pro vás důležité, na čem lpíte, čeho si vážíte? Jak to tak vidím, tak by o mně nejspíš mí studenti řekli, že lpím na gymnastických dovednostech. A popravdě stoj na rukou a kotoul vpřed nejsou až tak lehkými, jak se mohou jevit. Lpím tedy na základech gymnastiky. Jste sportovní fanoušek? Komu fandíte? Nefandím bohužel žádnému sportovnímu klubu. Na amerických školách je nejrozšířenějším sportem Ultimate Frisbee. Hrál jste to někdy? Provozujete nějaké netradiční sporty? Samozřejmě jsem se s Ultimate Frisbee setkal. Je to dosti fyzicky náročná hra, kde člověk ani neví, že za zápas naběhá klidně i několik kilometrů. Netradiční sporty mě docela lákají. Vlastním Kite (sportovní tažný drak) a chystám se jej konečně naplno vyzkoušet tuto zimu se snowboardem. Jinak se věnuji bojovému umění Jiu-Jitsu, ale to je pro mě více zábava, než sport. Je tělesná výchova u studentů stále nejoblíbenějším vyučovacím předmětem anebo mají panický strach z pohybu pod dohledem učitele? Tato otázka by měla patřit spíše studentům. Nicméně podle mého názoru jsou studenti stále rádi za hodiny pod naším vedením. Hlavně to je vidět v momentě, kdy je necháme hrát nějakou modifikaci pohybové hry, kterou by si sami jen těžko vymysleli a oni hrají s plným nasazením. Mimo jiné se ve škole dostanou k vybavení, které by asi jinde neměli možnost si vyzkoušet. Text a fotografie: Michal Řihák, MA. Kreslený vtip: Bára Michálková. Koláž na pozadí: Michal Řihák s využitím archivu SPŠ Zlín a Icon Archive - dostupné na webu <

6 Listopadové dny otevřených dveří V pátek a sobotu 22. a 23. listopadu 2013 se pro zájemce z řad budoucích studentů i široké veřejnosti uskutečnily dny otevřených dveří na naší škole. Z pořadatelského hlediska se jich účastnili téměř všichni žáci školy, když se účastnili prezentací a předvádění v jednotlivých odborných učebnách. Své představení veřejnosti prožil v informačním centru i časopis Baťák. V tělocvičně se pak konal mezitřídní volejbalový turnaj. Role průvodců si vyzkoušeli žáci ekonomického lycea i někteří pedagogové. Na otázky redakce Baťáku odpověděli v krátké pauze dva z průvodců ze tříd 3. C a 4. C (LYE) a Mgr. Sandra Oravcová. Přečtěte si, s jakými pocity se svěřili. Jak dlouho Vám trvalo obejít jedno prohlídkové kolečko? S. Oravcová: Každá skupina měla jiné tempo i jiné požadavky, takže se to dosti lišilo Průměrně to ale trvalo přibližně 50 min. LYE: Pro nepřipravené návštěvníky je to dost dlouhé - jedno kolečko trvá asi hodinu. Která učebna se návštěvníkům nejvíce líbila? A která se líbila Vám? S. Oravcová: Z řad návštěvníků sklidila největší obdiv učebna s 3D projekcí. Mě osobně nejvíce zaujala laboratoř fyziky, kde žáci předváděli vlastní experimenty. nabylo osobnějšího dojmu. V menších skupinkách se osmělili i žáci a nebáli se zeptat na věci, jež je zajímaly. LYE: Vzhledem k tomu, že u velkých skupinek může docházet i ke zmatkům, asi platí: čím míň, tím lépe. Toužili byste provádět zájemce po škole, i kdyby Vám tento úkolů nezadalo vedení školy? S. Oravcová: Toužila je možná moc silné slovo, nicméně musím podotknout, že bych se zřejmě přihlásila dobrovolně, neboť zde učím již tři měsíce a některá zákoutí školy jsem do dne otevřených dveří neznala. Považovala jsem tedy za nutnost se sama se školou seznámit. LYE: Pro někoho to může být činnost zajímavá, ale kdyby to nebylo dané, nedělali bychom to. Kdo jsou vděčnější návštěvníci děti či žáci, nebo jejich rodiče? S. Oravcová: Bohužel musím konstatovat, že rodiče prokazovali daleko větší zájem než děti. Samozřejmě se ale našly i výjimky. LYE: Rodiče zajímají základní informace a musíme jim dát pěkný obraz školy. I vzhledem k tomu, že věkově jsme si blíž, je lepší provázet žáky. LYE: Nejvíc nás zaujala učebna s laboratoří fyziky, kde jsou k vidění experimenty se systémem Pasco. Je lepší provázet menší, nebo větší skupinky návštěvníků? S. Oravcová: Více mi vyhovovaly menší skupiny, neboť pak byl kontakt s návštěvníky bližší a celé provázení

7 Listopadové dny otevřených dveří Prozatím neotřelou zajímavostí je učebna s 3D projekcí (číslo C111). Představení práce s brýlemi na žákovském monitoru bylo také součástí dne otevřených dveří. Fotografie Dominik Řihák. Text Michal Řihák. Oslavy 80 let od založení SPŠ Zlín V pondělí 25. listopadu 2013 se všichni žáci naší školy sešli ve zlínském Velkém kině. Připravený byl kulturní program, kterým si všichni připomněli, že naše škola slaví 80 let od svého založení. Moderátory se stali Mgr. Petr Fajgar a Mgr. Ivona Stuchlíková. Program graficky zpracovali žáci 4. C. Role fotografa pro Baťák se ujal Jaromír Tomšů ze třídy 1. G. Text Michal Řihák Fotografie na pozadí: archiv SPŠ Zlín

8 Oslavy 80 let od založení SPŠ Zlín Jako zástupci Taneční školy Mědílkovi vystoupili žákyně 4. C se svými tanečními partnery. Na fotografii nahoře jsou zachyceni v rytmu charlestonu. O představení moderní gymnastiky se postarala Aneta Zapletalová ze 2. H. Na snímku dole je zachyceno cvičení se stuhou.

9 Ve srovnání s Městským divadlem Zlín hraje Hollywood druhou ligu, uvedla pro Baťák Marilyn Monroe Domluvit si rozhovor s Williamem Shakespearem a Marilyn Monroe není jen tak. Nejprve musíte absolvovat řadu seminářů a školení (kontakt s hvězdou, pyrotechnika se zaměřením na sexbomby), poté potřebujete dostat vízum pro cestu na onen svět. To znamená hodiny nekonečného vyjednávání na úřadě pro komunikaci se záhrobím a složení dost vysoké kauce, kterou si můžete vyzvednout až po návratu zpět. Poslední překážkou se pak stává fakt, že William Shakespeare ani Marilyn Monroe rozhovory moc rádi neposkytují. Když jsem jim však slíbil, že budeme mluvit o Městském divadlu Zlín a jejich osobní existenci necháme stranou, pozvání k rozhovoru přijali. Sešli jsme se v jedné menší, ale příjemné kavárně nad Los Angeles, kde podle Williama Shakespeara dělají ty nejlepší drinky na světě. Three measures of Gordon's and one of pear juice. Shaken, not stirred, objednává si další sklenku, zatímco Marilyn usrkává své milované Dom Pérignon z roku Paní Monroeová, pane Shakespeare, chtěl bych vám ze všeho nejdřív moc poděkovat, že jste si pro náš časopis udělali čas. Všechny žádosti o rozhovor prý odmítáte MM: Oni se nás totiž všichni ptají pořád dokola na to samé. Jestli si opravdu před spaním oblékám jen Chanel No. 5, jak to opravdu bylo s mou smrtí, jak je možné, že nepoznám muže od ženy O seriózní rozhovor nikdo zájem nemá. V tomhle jste výjimka. Ostatně říkejte mi Marilyn. WS: A já jsem Willy. Víte když se mě reportéři ze všeho nejdřív zeptají, jestli jsem všechny hry napsal opravdu sám, nemám na další rozhovory náladu. Ale o divadle ve Zlíně si vždycky popovídám rád. Jak jste se ke zlínskému divadlu dostal, Willy? Ilustrace: Martin Lacina, 3. E WS: Je to docela jednoduché. Každý rok jezdíme s Aničkou (Anne Hathaway pozn. red.) do Bohemie k moři. Je to pohádka, hlavně v zimě. A když jsem se dozvěděl, že se má roku 1946 ve Zlíně otevírat divadlo, napadlo mě, že bychom tam mohli zajet. Tehdy jsme to udělali jenom ze zvědavosti. Vůbec nás nenapadlo, že to bude láska na

10 celý posmrtný život. A pak se v roce 1960 začala pro divadlo stavět nová budova, která považte stojí na místě bývalé hasičské zbrojnice. Můj vztah ke zlínskému divadlu se ještě prohloubil. Neznám totiž nikoho, kdo by dokázal tak geniálně čelit divadelním požárům. A vím, o čem mluvím. Moje divadlo (The Globe Zeměkoule) totiž vyhořelo a pokud jsou mé informace správné, stalo se totéž ve vašem Národním divadle v Praze roku Zlín je prostě už od začátku o krok napřed. Jak jste se o Městském divadle Zlín dozvěděla Vy, Marilyn? MM: Na rozdíl od Willyho jsem si byla kvalitou zlínského divadla jistá už od začátku. Aby ne už v první sezoně ( ) patřili k souboru takoví herci jako Jiří Adamíra nebo Vítězslav Vejražka. Samozřejmě že jsem chtěla hrát s nimi. Jenže jsem tehdy ještě nebyla známá a musela se spokojit s filmovým studiem Twentieth Century Fox. Koncem 50. let se situace změnila. Natočila jsem Some Like It Hot (Někdo to rád horké) a byla si jistá tím, že do Zlína (tehdy vlastně Gottwaldova) prostě patřím. Navzdory studené válce se československá vláda dokázala s USA domluvit na tom, že budu v Divadle pracujících pravidelně hostovat. Ale v lepší budově to byla má (dost hloupá, dnes to vím) podmínka. Jak už říkal Willy, se stavbou se začalo hned v roce 1960, abych ve zlínském divadle mohla vystoupit co nejdřív. Jenže pak přišel rok 1962 a všechny mé pozemské plány musely ustoupit. Mohla byste srovnat Hollywood s Městským divadlem Zlín? Pomiňme rozdíl mezi filmovým plátnem a prkny, co znamenají svět. Jde čistě o herectví jako takové. MM: Nechci být krutá, ale je to prosté. Ve srovnání s MDZ hraje Hollywood druhou ligu. Willy, Marilyn, kterou ze zlínských inscenací máte nejraději? WS: Sen noci svatojánské. To představení prostě nemá chybu. A velkou zásluhu na tom má i výborný překlad Martina Hilského. Ten ostatně před nedávnem přeložil Ilustrace: Martin Lacina, 3. E do češtiny celé mé dílo. Vyřiďte mu mé poděkování. I když ani ten pivovarský dělník to tehdy neudělal špatně (Willy má na mysli překlad J. V. Sládka z 19. století pozn. red.). Kromě Snu se rád podívám na Palubní deník Hanzelky a Zikmunda. To je hra, ve které se dozvím něco o Československu a jeho historii. A díky vašim známým cestovatelům se zdokonalím i v zeměpise. Cítím, že v něm mám mezery.

11 Chtěli byste na závěr našeho rozhovoru divadlu něco vzkázat? WS: Udělal jsem ve svém životě velkou chybu měl jsem se narodit o 400 let později. MM: Nobody s perfect. Marilyn, Willy, děkuji vám za rozhovor. MM: Já nedám dopustit na hru O myších a lidech. Hlavní hrdina má totiž stejnou zálibu jako já. Oba rádi hladíme hebké věci. Líbí se mi taky Divotvorný klobouk, hlavně kvůli písničkám a Petře Králové, která má nádherné blonďaté vlasy. Sama trochu hraju na ukulele a zpívám, takže výkony herců dokážu ocenit. Škoda jen, že ve hře nezazní saxofon. Pro ten mám slabost. Máte ve Zlíně nějakého oblíbeného herce či herečku? MM: Velká osobnost je Michaela Doleželová, i když vím, že páni mají radši blondýnky. Ráda bych viděla její hru Vzpoura nevěst, ale je pořád vyprodaná. Nemohl byste mi sehnat lístky? Autorem rozhovoru je Jiří Novotný. Ilustrace (portrét, sklenice) věnoval Martin Lacina, 3. E. Portrét W. Shakespeara dostupný na World Wide Web: < Koláž (divadelní masky): Klipart Microsoft Word Udělám pro Vás, co se dá, Marilyn. WS: Zaujal mě Petr Michálek, protože jsme si v ledačem podobní. I já jsem začínal upravováním her jiných autorů (Willy naráží na hru Největší z Pierotů pozn. red.), i já jsem nesl odpovědnost za svoje divadlo. Výborný herec je Zdeněk Julina. Vidíte teď mám dva dobré důvody k tomu, abych si koupil lístky na Pierota (Zdeněk Julina hraje hlavní roli pozn. red.).

12 Cesta do Ria de Janeira V červnu jsem se zúčastnil celosvětového setkaní mládeže s papežem, které se konalo v Riu. Nejdříve nás čekala dlouhá cesta do Brazílie: Z Prahy do Amsterdamu, poté do Ria de Janeira. Let trval přibližně dvanáct hodin. Takže pozdě večer jsme byli v Riu. Poté jsme jeli do sto kilometrů vzdáleného města Barra do Pirai. Doposud klidnou cestu v pohodlném autobuse přerušily silné rány z dělobuchů. Brazilci nám připravili překvapení, které jsme nečekali, a tak jsme se zprvu velice lekli. Energií překypující Brazilky pištěly radostí a pobíhaly s transparenty okolo autobusů. Různě na nás pokřikovaly, my jsme nerozuměli ani slovo, ale bylo nám všechno jasné. Část z nás si sbalila svých pět švestek a šla. V dalších komunitách (farnostech) jsme nezaznamenali až tak vřelé přijetí. Později, na cestě do našeho nového domova autem, se nám mladý Brazilec snažil popsat zdejší zvyklosti a důležitá místa, zatímco my jsme sledovali noční město-úzké ulice, nepřehledné zatáčky, staré pouliční lampy, sloupy elektrického vedení plné drátů, ušpiněné světlé barvy domů nebo domy úplně bez omítky. Květin zde mnoho nebylo, snad jen v centru městečka na náměstí. Město mi připadalo, jako by bylo z velké části postaveno narychlo, provizorně - jen aby to nějak fungovalo. Na to, kudy jsme projížděli, nás potom velice mile překvapilo, když jsme vstoupili do velmi dobře vybaveného domu. Tam jsme strávili tři dny. Byla to moc pohostinná, ale také velmi vzdělaná brazilská rodina. Nabízeli nám jídlo všeho druhu, také ovoce ochutnejte toto, je to typické brazilské ovoce, a toto, jak vám to chutná? Pozorně sledovali naše obličeje - přetvařovat se nešlo, a proto když jsme se jenom trochu ušklíbli, byla to docela legrace. Druhá rodina byla trochu chudší - dům byl už kdoví jak dlouho nedokončený, branka byla sbitá dohromady z dřevěných prken. Ale i přes zjevný nedostatek k nám byl starší pár moc pohostinný. Byli to velice hodní, skromní, ale také šťastní lidé, kteří dokazovali, že štěstí nezáleží na financích. Vlastně všichni z těch, které jsme navštívili, se o nás starali jako o vlastní. Během dne jsme se seznamovali více s městem, lidmi a celkově kulturou. Zúčastnili jsme se pár koncertů, nealkoholické párty (alkohol se tu téměř nepije) a dalších akcí. Co se holek týče, našel jsem určitou spojitost s písní Korida od Kabátů, vlastně jsme nemuseli vydávat žádné úsilí. Spousta z nich byla moc pěkná a neustále se s námi pokoušela bavit. Stejně tak slunce hřálo znatelně silněji než u nás. Jinak v době našeho léta mají nejstudenější období, vlastně zimu, která odpovídá našemu letnímu počasí. Další týden jsme už byli v Riu. Zastihly nás tam deště, jaké prý asi patnáct let neměli-první čtyři dny pršelo. Překvapila nás tamější doprava žádné jízdní řády (domluva s řidičem jedině portugalsky), žádné mapy, absence policie a závodnické výkony řidičů. Doopravdy jsou zde rozdíly mezi obyvateli, jak se o jihoamerických velkoměstech říká: chudí lidé žijící v kopcích ve slumech či favelech a boháči ve velkých panelácích střežená vrátnice, garáž, mnohem větší počet pokojů (než u nás v běžném paneláku) vybavených luxusním nábytkem a drahým nádobím, balkón s pohodlným křeslem a všude spousta rostlin všeho druhu. Centrum Ria působilo hodně moderně, hlavně díky vysokým lesklým mrakodrapům, kterých tam bylo plno. Brazilci, jak se v době setkání zjistilo, nejsou moc dobří organizátoři. Sice s pár miliony lidí není jednoduché, ale v minulosti hostující země zvládly organizaci mnohem lépe. Brazílie je silně věřící země, o tom svědčí (nejen) velká socha Krista Spasitele nad Riem na vrcholku hory Corcovado. Je zde spousta křesťanů, včetně umělců. Vlastně populární písně jsou např. díky k Bohu - za život, za krásy světa a podobně, tyto písně jsme slyšeli během setkání s papežem Františkem. Co se kriminality týče, nezúčastnili jsme se žádné pouliční přestřelky mezi domácími a policii. Taktéž po nás nikdo nic nechtěl s nožem na krku, ale byli jsme s touto možností obeznámeni. Kokain nebo marihuana? No problem, na čem se dají nějaké peníze vydělat, to se prodává - obzvlášť na oblíbené pláži Copacabana. Co říct na závěr? Už mě nic nenapadá, v každém případě doufám, že Vám můj článek alespoň trochu pomohl vytvořit si určitou představu o této zvláštní, ale pěkné zemi. Pokud by se mi naskytla příležitost, určitě bych ji navštívil znovu. Článek s fotografiemi zaslal Vít Mrlík Koláž na pozadí: Klipart Microsoft Word

13 Cesta do Ria de Janeira Na první fotografii je zachyceno město Barra Do Pirai, na druhé pak Rio de Janeiro

14 Návštěvníci z Izegemu Od 25. září do 1. října 2013 byli ve Zlíně na návštěvě studenti z partnerské školy VTI v belgickém Izegemu. Během jejich pobytu v rodinách našich žáků se k nim dostaly otázky časopisu Baťák, které si teď i s jejich odpověďmi můžete přečíst. Redakční rada / KA. Fotografie: Mgr. Jitka Javorová Would you like to live in the Czech Republic? Why yes or no? Sam: Yes. It s very nice here. Everywhere on the street you don t see garbage. Jeroen: Yes, why not? It is almost the same like Belgium. Juliet: Yes. Everybody is very kind and it s a lot cheaper than in Belgium and everybody is polite and everything is beautiful. Delphine: Yes. The people are very kind. Everything is neat. Have you experienced any culture shock here? (anything so different from Belgium that surprised you, e. g. our houses, food, towns, ) Sam: The food - like the dumplings or something. Jeroen: I expected a culture shock but I didn t have it. Juliet: Yes. Slices of meat between the bread. And the buildings are a lot higher. Delphine: The schnitzel between the bread. Very strange! How would you describe Czech people? What are they like? (their personality) Sam: They are very open. And they gonna help you if you need it. Jeroen: They are very kind. Juliet: Very kind and polite, very helpful and friendly. Delphine: Very nice, they are so kind and sweet, too. Have you bought any presents for your friends or family? Sam: Yes, a bottle of duvel en leffe and chocolate. Jeroen: No, if they want something from the Czech Republic, then I say You must go to the Czech Republic! And then they have a really good time too. That s a great experience they get. Juliet: No. Delphine: No.

15 Není prso jako prso Svlíkačka za zvednutý palec. Tak takto se teď TOMU říká. Facebook. Většina z nás zná tuto obdivuhodnou stránku plnou všeho, co zrovna potřebujeme vědět. Kdo si právě dává kuře k večeři, a jestli k tomu má kaši nebo rýži a kdo se vrátil z hor a leží v horečkách. Ááá, nová profilovka, tak to se podíváme. Klik sem, klik tam, kdo by se na ty kozy nepodíval? I když, dnes se nedá věřit všemu nebo spíše všem. Žijeme v době, kdy se děti velice rychle učí pracovat s různými programy, jako je například fotošop. Takové zvětšující filtry, to už není žádný problém. Holky, prsa si sice zvětšíte, pas zúžíte, ale to, že se za vámi v pozadí koupelny zdeformujou kachličky do úplně nesmyslných patvarů, to už je vám asi jedno, že? 152 lajků je sice dobrý výsledek, ale 256, jako má ta holka od vedle s trojkama, je ještě lepší, ne? Co takhle si sundat aspoň jedno ramínko a vypustit ty maličké na svět? A hele, svlíkačka zabrala, ale asi ne jen u těch, kterým jste se chtěly pochlubit. Bacha, úchylové řádí, a že jich na Facebooku není málo. Ne vždycky poznáte, komu fotku posíláte. Jestli urostlému týpkovi s modrýma očima a dlouhým hárem, nebo oplzlému chlapovi v propoceném tílku s rukou v kalhotách, který se za jeho profilem schovává. Myslím, že na PORNOSTRÁNKY už za chvíli nikdo ani nepáchne. Stačí jen kliknout na ty MODRÉSTRÁNKY. Příspěvek vznikl v hodině češtiny Mgr. Mariána Končáka. Autoři: Barbora Lehotská a Martin Březík, 4. C Ze školní knihovny: Není kytice jako Kytice Ilustrace: Kateřina Vrágová, 4. K

16 Stužkovací večírek elektrotechniků Ahoj kluci spolužáci, vzpomínáte na 1. září 2010 naše první setkání byli jsme mladší, štíhlí, vyplašení a nakrátko ostříháni dnes zde stojíme ustrojeni a připraveni dalším krokem pomalu ukončit naše studium stužkovacím večírkem. Museli jsme překonat hodně schodů však také náš prospěch šel vždy nahoru i dolů v prvním ročníku si většina z nás nevěděla rady jak nastudovat a hlavně pochopit elektrotechnické základy. Za druhý ročník můžeme říci Bohu díky většina z nás totiž byla na propadnutí zase z matematiky největším úspěchem naší třídy jako celku bylo 45 růží pro naši paní třídní učitelku. Nabrat nové síly jsme na lyžáku měli místo toho jsme se asi učit zapomněli učitelé se snaží, povzbuzují, ale ne každý z nás si toho cení proto jsme na celé škole ve druháku s prospěchem poslední. Třetí ročník, vodácký kurz a nový předmět čeká se od nás, že bychom už měli něco znát a vědět na Vltavě bylo hezky, ale voda studená to asi přispělo k tomu, že v prospěchu se naše třída odrazila ode dna. Je tu čtvrtý ročník spolužáci kamarádi zatněme zuby, zabojujme, když už jsme tolik sil do svého vzdělání dali ať máme na konci školního roku jistotu a potěšení v podobě maturitního vysvědčení. Proslov přednášený při stužkování věnoval kolektiv 4. F.

17 Stužkovací večírek stavařů Princezna ze mlejna Znám jedno oudolí, kde je krásnej mlejn Znám jedno místo, kde je stavařský ráj, a Šeňu tam má každý rád. Budem psát, budem znát, budem kreslit malovat detaily, s jedničkou maturovat. Znám jednu třídu jménem čtvrtá Ká, s nejlepším kantorem co znám. Z Horní Lhoty přijel knám, vždyť to je ten náš pan král, stavařů chlouba, legendární pán. Vysoký jalovec Pec nám spadla Navrhni Staníku, soustavu nosníků. Podpoř ju rovnýma, rovnýma silama. Škola spadla, škola spadla, kdo pak nám ji postaví. Náš Kužela není doma, Langrová to neumí. A já ju nepodpořím, já sa radšej zbořím, na tebe Stáníků, podmínku vzét mosim. Zavoláme na Dubčáka, ten má dobré nápady. Hodí kóty do Revitu, a 3D je hotový. Autoři textu: Pavel Bělohlávek a Petr Píštěk, 4. K

18 Stužkovací večírky Na předchozích stranách jsme přinesli malé ochutnávky ze stužkovacích večírků tříd 4. F a 4. K. Tito elektrotechnici a stavaři si pro sebe a své hosty, učitele, připravili milé veršované texty. Pozornost však má upoutat i fotografie na pozadí, kterou bez zesvětlení vidíte i pod tímto odstavcem. Ve školním informačním centru jsme totiž našli tuto stužku. Jak vidíte, ležela na koberci. Určitě patří maturantovi z naší školy, ale třída mezi nápisy chybí. A tak zveme toho z Vás, kdo postrádá stužku z večírku, do školní knihovny! Michal Řihák Nejlepší podnikatelský záměr 2013 / 2014 Upoutávka k soutěži V letošním školním roce probíhá již 7. ročník soutěže o nejlepší podnikatelský záměr. Naše škola oslavila v této akci několik úspěchů. Prozatím posledním z nich je 1. místo Lenky Zábojníkové, které získala za projekt Výroba a prodej polštářků 2 v 1 na jaře Tentokrát lákají pořadatelé na finanční odměnu ve výši Kč pro vítěze a další ceny v celkové hodnotě Kč. Při přípravě podnikatelského plánu můžete najít pomoc u paní Ing. Marie Vítkové (kabinet A405). Co budu vyrábět? Elektrické ořezávátko se spalováním odpadu Dávkovač krmiva pro zvířata Kliky na snímače prstů Škrabák z vršků od piva Hodinky s GPS propojené s klíči - pomoc při ztrátě Otáčecí rampa s využitím v letištní logistice Pro drobnou inspiraci uvádíme nápady z hodiny ekonomiky třídy 3. G. Zdroj: Soutěž o nejlepší podnikatelský záměr 2013/14 - dostupné na World Wide Web: <

19 Toulavé listy V minulém čísle časopisu jsme vyhlásili v knihovně soutěžní projekt Toulavé listy. Děkujeme všem, kteří se zapojili, těm kteří ještě budou pokoušet štěstěnu výhry, prodlužujeme termín do 15. ledna 2014! Komu jste své vzkazy adresovali? Ponejvíce kamarádům, spolužákům, múzám, králi, světu, psům, sourozencům a především ve velkém množství vašim učitelům. Pokud je adresát označen jménem, rádi Listy doručíme a těšíme se na další vaše dílka. Dnes publikujeme ukázku pro ty méně odvážné. Eva Martincová

20 Čtení v různých souvislostech Knižní happening KNIHA PRO SOCHU Happeningy a performance jako netradiční a provokující vyjádření názoru vznikly v uměleckých kruzích v šedesátých letech 20. století v USA. Náš školní happening Kniha pro sochu odstartoval v říjnu Smyslem našeho nápadu bylo připomenout ostatním studentům inscenovanými vizuálními situacemi, jak nás četba ovlivnila a jak může ovlivnit a inspirovat naše diváky. Instalace happeningu nám pomohla pochopit i mnohé z nezáživné teorie literatury. Chcete vědět, které sochy a co četly? Prohlédněte si naši malou ukázku, v případě zájmu si prohlédněte výstavku v knihovně naší školy. Tvůrci happeningu věří, že četba soch pobaví diváky a mnohé inspiruje k tomu, aby se také začetli. MEDVĚDI NEVĚDÍ Naše knižní performance aktivně vytváří novou situaci, avšak uskutečněný záměr zůstává podnětem pro úvahu o četbě v myslích diváků.

21 Happening Kniha pro sochu Knižní happening je hravý, což nás baví! Prodesse et delectare. Renesance převzala zásadu starořímského básníka Horatia, že literatura má pro člověka v podstatě dvojí účel užitečně mu prospívat a bavit ho. Jedním ze směrů barokní poezie byl góngorismus. Vyznačuje se neobvyklými slovními spojeními, obracenými metaforami (například trávník je koberec venku za dveřmi, zatímco koberec je trávník v domě) a vůbec všemožnými složitými jazykovými zvláštnostmi. A co je dnes z té doby velmi oblíbené? No přece bonmoty! Vyjádření bizarní nebo vtipné myšlenky často prostřednictvím významově odlehlé metafory nebo přirovnání. A co je dnes užitečné? Tak to je slovník cizích slov. Další hrátky s literaturou a sochami, náš oblíbený happening, jsme realizovali 22. listopadu, kdy se konal ve škole Den otevřených dveří. S replikou naší sochy si můžete pohrát i vy. Koho socha představuje? Kam patří? Je slavná? Jak se ocitla v literatuře? Jaké pocity ve vás vyvolává?

22 Vánoce v angličtině

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

školní rok 2018/2019

školní rok 2018/2019 Amos časopis, který informuje o dění ve škole, představuje pedagogy z jiného úhlu pohledu, vyplňuje volný čas žáků školní rok 2018/2019 Ohlédnutí za koncem uplynulého školního roku Pankrácká věznice exkurze

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

Noc literatury 2018 v Jihlavě [1]

Noc literatury 2018 v Jihlavě [1] [1] Autor: DAŇKOVÁ, Jarmila [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 2 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: čtení [5], Městská knihovna Jihlava [6], Noc literatury [7] Region: 09 Region Velká Morava

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 23.03.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 23.03.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

Adélka Kavková 3.třída

Adélka Kavková 3.třída Adélka Kavková 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně - leden.. 2 Výlet do mýdlárny. 3 Hrátky s čerty.....4 Hurá do kina 5 Prvňáčci v Betlémské kapli 6-7 Adventní dílny ve fotografii.8 Úspěch na IT olympiádě

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17 OBČASNÍK DM číslo 4 Na školní rok 2016/17 Červotoči si pochutnávají na historickém Špalíčku Špalíček je komplex jedenácti původně gotických domů ze 13. století, stojících na místě bývalých masných bud

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký. ČTRNÁCTIdeník. Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice.

Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký. ČTRNÁCTIdeník. Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice. Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký ČTRNÁCTIdeník Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice. 1 Ptáte se proč a za jakým cílem vznikl tento deník a náš tzv. TRHÁK? Navrácení kulturního

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích?

Aneto, jak vzpomínáte na semifinálový turnaj ve Strakonicích? Praha O nadcházejícím víkendu vyvrcholí v Písku házenkářská nejvyšší soutěž starších žákyň. Do finále se probojovalo šest nejúspěšnějších celků republiky HC Háje, Sokol Kobylisy, DHK Uherské Hradiště,

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

mfabianova@sosboh.cz ŠSK při SŠ, Bohumín, p. o. je členem Asociace školních sportovních klubů České republiky ve sportovních kroužcích sdružuje každoročně více než 100 sportujících žáků a žaček reprezentační

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

mfabianova@sosboh.cz ŠSK AŠSK při SŠ Bohumín, p. s. je členem Asociace školních sportovních klubů České republiky ve sportovních kroužcích sdružuje každoročně kolem 100 sportujících žáků a žaček reprezentační

Více

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě HRADEC KRÁLOVÉ 3. 4. 11. 2017 V Královéhradeckém Kongresovém centru Aldis vyvrcholila série veletrhů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost Skupina J&G Společnost Středisko aktivity Základní škola, Dr. E. Beneše 1, Šumperk 787 01 E-mail info@jagspolecnost.de.vu www.jagspolecnost.de.vu VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14 Výroční zpráva aktivity

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 V Praze 20.září 2007 Zápis č. 6 Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 Přítomní členové výboru STK - ST.T. : Omluveni : Hosté :,,,, Šindler Černý, Šlechta,

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014

Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014 Isar Cup Moosburg První ročník 2011 7 červen - 8 červen 2014 Isar Cup Počet týmů: 72 Number of games: 5 Kategorie: mladší přípravka, starší přípravka, mladší žáci, starší žáci A-B, mladší dorostenci A-B,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 www.zspelechovska.cz skola@zspelechovska.cz 191 žáků v 11 třídách 18 učitelů 2 vychovatelky ŠD 9 provozních zaměstnanců Nižší počet žáků individuální přístup

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ LEDEN ÚNOR 2015 Něco z pranostik lednových Jak vysoko v lednu leží sníh, tak vysoko tráva poroste. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Je-li teplo v lednu, sahá

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 3. dopis Fair play se vyplácí

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 3. dopis Fair play se vyplácí Dumelang, sanibonani, absheni, nda, ralotsha, thobela, more... tak to jsou jedny z pozdravů, které můžete slyšet v naší škole. Ale abych nenarušila tradici, tak i dnes začínám změnami, které se u nás udály.

Více

Chit Chat 2 - Lekce 1

Chit Chat 2 - Lekce 1 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit I can / can t. Já umím / neumím. ski lyžovat skate

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07

Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Archiv aktualit WWW stránek SŠP a VOŠ, s. r. o., pracoviště Zlín školní rok 2006 07 Letní poznávací tábor 2006 Vloženo v 07:57, 07.09.2006 Také letos se před zahájením školního roku sešli zájemci o studium

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 U následujících 12 tvrzení o vaší škole vyber, do jaké míry s nimi souhlasíš. 1. Výuka je u nás ve škole

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_ 04_18 Tématický celek: Evropa

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 Obsah: Slovo ředitele školy. Tochováček má narozeniny. Co se do prosincového čísla nevešlo, co se stalo za 5 měsíců

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá.

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá. ROZHOVOR S... PETROU ŠÁCHOVOU Začneme celkem obvyklou otázkou. Jak vzpomínáš na naši školu? Na základní školu mám veselé i smutné vzpomínky.určitě převažují ty, které mě rozesmějí. Tyto chvíle se mi vybavují

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE

FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE FOTBALOVÝ KEMP ITÁLIE Na fotbalový kemp u moře se každoročně sjíždějí hráči z celé České republiky. Velkou výhodou je poloha našeho zázemí. Hotel se nachází 150 metrů od písečné pláže. Pozvolný vstup do

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Rozloučení s kalendářním rokem 2014 Ani jsme se nenadáli (opět! ) a už se blíží nový kalendářní rok ( už zase!). Vážení

Více

Co vás vedlo k přestupu do Slavie a jak dlouho jste s vedením klubu jednala?

Co vás vedlo k přestupu do Slavie a jak dlouho jste s vedením klubu jednala? S házenou začala v ŠKP Bratislava, po přesunu do Maďarska oblékala dres Győri Audi Eto KC, jednoho z nejlepších klubů v Evropě. Emma Hudáková, nová levá spojka Slavie Praha, která se i díky spoluhráčkám

Více

PRVNÍ POLOLETÍ. PrimMat Times 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN. časopis nejen pro studenty 2017/18

PRVNÍ POLOLETÍ. PrimMat Times 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN. časopis nejen pro studenty 2017/18 PRVNÍ POLOLETÍ s u n ké po t 2 I 2017/18 PROSINEC - BŘEZEN časopis nejen pro studenty 2017/18 Obsah SLOVO 1 Paní ředitelky ŠKOLNÍ AKCE/UDÁLOSTI 2 Den otevřených dveří 3 Sněhový pobyt na Bílé 5 Předvánoční

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Malířství Jméno a příjmení: Dana Kopecká Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03. 2014

Více

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018 Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018 Historie OK Dobříš se píše od roku 2011, kdy vznikl jako nový sportovní klub se zaměřením na sporty v přírodě, především orientační běh. Cílem zakladatelů OK Dobříš

Více