Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016"

Transkript

1 Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016 Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně pro Vás připravila nabídku vzdělávacích programů pro střední školy ve školním roce 2015/2016. Prostřednictvím informačního vzdělávání, exkurzí, besed nebo zábavné soutěže chceme knihovnu představit jako instituci, kterou mohou studenti využívat pro svůj osobní rozvoj, studium i volnočasové aktivity. Naším cílem je prohloubit vztah studentů ke knihám, literatuře a četbě, rozvíjet jejich informační gramotnost. Nabídka jim může pomoci orientovat se v množství informací, které nás obklopuje. Chceme přispět k tomu, aby uměli vyhledávat informace, třídit je, hodnotit v souvislostech a využívat pro své studium i v dalším životě. Rádi bychom jim také nabídli možnosti, jak zlepšit techniky učení. Místo konání: prostory knihovny ve 3. a 4. podlaží, pro menší skupinu kolektivní studovna ve 4. podlaží, případně učebna (sál C), sál A nebo sál B ve 2. podlaží (vstup do budovy 15 z platformy). Rovněž je možné dohodnout u některých témat návštěvu informačního pracovníka knihovny ve škole. Doba trvání: v závislosti na tématu, cca 1 2 vyučovací hodiny nebo dle dohody s přihlédnutím k potřebám a zaměření jednotlivých škol. Termíny: říjen 2015 červen 2016, pondělí, úterý, čtvrtek, pátek (přesný čas dle dohody). Nabídku pro Vás jsme rozdělili do několika celků: Exkurze Systematická výchova k práci s informacemi Umím napsat seminárku? Jak na to? Prohlubujeme oborové znalosti Paměťové techniky, co udělat s naší pamětí? Programy navazující na výstavy muzea a galerie Besedy, zejména zaměřené na regionální tématiku Předvánoční čas v knihovně Po domluvě se zaměstnanci knihovny lze vytvořit speciální program, který může doplnit právě probírané učivo. Nezbytnou podmínkou je předchozí domluva s uvedenou kontaktní osobou (osobně, telefonicky nebo em), akce je nutno sjednávat alespoň 14 dnů předem. Všechny uvedené vzdělávací akce se konají zdarma. 1

2 Exkurze Seznámení studentů s jednou z významných informačních a kulturních institucí v našem regionu: význam instituce, orientace v knihovně, uspořádání knihovních fondů, zajímavosti o knihovně. Exkurze pro studenty nabízíme ve variantách: Exkurze knihovnou Prohlídka knihovny, výklad o službách knihovny, procházka veřejnými prostory, základní orientace v knihovně (cca 1 vyučovací hodina). Exkurze knihovnou s instruktáží vyhledávání v katalogu knihovny Prohlídka knihovny, praktické ukázky vyhledávání dokumentů v katalogu knihovny spojené s nalezením dokumentu, můžeme zaměřit oborově dle oboru studia, zaměření výuky v předmětech (cca 2 vyučovací hodiny). Kontakt: Mgr. Jarmila Trnčáková, trncakova@kfbz.cz, tel.:

3 Systematická výchova k práci s informacemi Vyznáte se ve světě informací? Pomůžeme Vám zorientovat se v informačních zdrojích přístupných v naší knihovně i jinde. Český knižní trh aneb Knihy papírové a knihy elektronické a knižní novinky Základní informace o českém i zahraničním knižním trhu, papírových a elektronických knihách; zajímavosti zaměřené na svět knih; témata: scifi a fantasy, detektivky, světová próza, pedagogika, lékařství apod. (2 vyučovací hdiny). Kontakt: Mgr. Eva Filípková, filipkova@kfbz.cz, tel.: , Bc. Marie Majerová, majerova@kfbz.cz, tel: Praktické využití dostupných informačních zdrojů České a zahraniční informační zdroje, portály, Jednotná informační brána (JIB), webové stránky knihoven a souborných katalogů v Česku i v zahraničí, regionální souborný katalog Knihovny Zlín, oborové brány, vyhledávání ve volně dostupných informačních zdrojích, Virtuální polytechnická knihovna (VPK), názorné ukázky s připravenými úkoly (1 2 vyučovací hodiny dle dohody). Kontakt: Mgr. Veronika Takácsová, takacsova@kfbz.cz, tel.: , Mgr. Eva Filípková, filipkova@kfbz.cz, tel.: Region v knihách i časopisech Regionální fond v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně a jeho digitální podoba, digitální knihovny a jejich přístupnost (1 vyučovací hodina). Kontakt: Mgr. Eva Filípková, filipkova@kfbz.cz, tel.: Databáze jako zdroj informací I Racionální získávání informací ke studiu s praktickými ukázkami a úkoly vyhledávání v databázích Česká národní bibliografie, Souborný katalog ČR, Anopress, ASPI, ČSN online, EBSCOhost, Manuscriptorium, speciální služby knihoven, informační zdroje přístupné prostřednictvím naší knihovny (1 2 vyučovací hodiny dle dohody, možno kombinovat jednotlivé databáze). Kontakt: Mgr. Veronika Takácsová, takacsova@kfbz.cz, tel.: , Bc. Pavla Částková, castkova@kfbz.cz, tel Databáze jako zdroj Informací II Volně dostupné informační zdroje. Praktické vyhledávání informací pomocí volně dostupného Google Scholar, Google Books, Theses, European Library, SCIRIUS, NUŠL, patentové databáze apod. (1 2 vyučovací hodiny dle dohody). Kontakt: Mgr. Zuzana Vrtalová, vrtalova@kfbz.cz, tel.:

4 Umím napsat seminárku? Jak na to? Studenti zjistí, jak napsat odborný text, kde mají vyhledat informace, naučí se je kriticky hodnotit a dozví se, co znamená citační etika; cyklus přednášek je možno absolvovat i jednotlivě. Nejlepší seminárka na světě Jak napsat seminární práci. Praktické ukázky jak na to v souladu s metodami kritického myšlení, výběr tématu, způsob a postup práce, osnova, mentální mapy, výběr a získávání informačních zdrojů, práce s literaturou, citační styly, seznam citací, přílohy, tabulky, obrázky, typologická úprava prací (1 2 vyučovací hodiny dle dohody). Kontakt: Bc. Dagmar Marušáková, dagmar.marusakova@kfbz.cz, tel.: , mobil: Jak hledat informace rychle a efektivně Výběr vhodných zdrojů a nástrojů pro vyhledávání, formulace a zadávání rešeršního dotazu, operátory, rešeršní strategie, klíčová slova, řízené termíny, dolaďování dotazu. Kontakt: Mgr. Veronika Takácsová, takacsova@kfbz.cz, tel.: Informační etika a výuka citací Základy informační etiky, proč je nutno citovat, citační norma a styly, norma ISO 690, citace jednotlivých informačních zdrojů (kniha, časopis, sborník, elektronický zdroj, webová stránka apod.), pomocníci generátor citací, citační normy v cizojazyčném prostředí a zvyklosti citování (1 2 vyučovací hodiny dle dohody). Kontakt: Mgr. Veronika Takácsová, takacsova@kfbz.cz, tel.:

5 Prohlubujeme oborové znalosti Studenti získají přehled a praktické dovednosti s vyhledáváním a tříděním a zpracováváním informací v jednotlivých oborech lidských činností; cyklus dle oborového zaměření je možno absolvovat i jednotlivě - v návaznosti na výuku a zaměření středních škol. Informační zdroje pro oblast zdravotnictví, medicíny a ošetřovatelství I Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SZŠ a VZŠ, vyšší ročníky (maturitní, absolventské), volně dostupné informační zdroje, české zdroje: NLK Praha, oborová medicínská databáze Bibliomedica Čechoslovaca, portál MEDVIK příklady vyhledávání, ukládání a export záznamů, tezaurus MeSH, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Kancelář WHO v ČR, Český statistický úřad, on-line časopisy a věstníky, on-line lékařské slovníky, portál Theses (2 vyučovací hodiny). Informační zdroje pro oblast zdravotnictví, medicíny a ošetřovatelství II Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SZŠ a VZŠ, vyšší ročníky (maturitní, absolventské), volně dostupné informační zdroje, zahraniční zdroje: celosvětová databáze PubMED, PubMed Central fulltexty, Free Medical Journals volně dostupné medicínské časopisy, FreeBooks4Doctors! volně dostupné knihy, PSOAR informace z farmacie a farmakoterapie, MEDPILOT německý portál, BioMed volně dostupné časopisy (2 vyučovací hodiny). Kontakt: Bc. Dagmar Marušáková, dagmar.marusakova@kfbz.cz, tel.: , mobil: Informační zdroje pro oblast ekonomiky a práva Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SŠ, OA a gymnázia, volně dostupné informační zdroje, zahraniční zdroje: informace o tom, co mohou nabídnout knihovny jako instituce pro studenty potřebující se zorientovat v dané problematice, tištěné dokumenty (knihy, časopisy oboru), elektronické dokumenty a informační databáze, webové stránky důležitých institucí, statistiky, zákony: VŠE Praha, Český statistický úřad, EZB, EBSCO, ASPI, ARES, Econlib, KOUMES apod., příklady vyhledávání (2 vyučovací hodiny nebo dle dohody). Kontakt: Mgr. Jarmila Trnčáková, trncakova@kkfbz.cz, tel.: Informační zdroje pro oblast humanitních a společenských věd (pedagogických a sociálních věd, historie) Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SŠ, OA a gymnázia, volně dostupné informační zdroje, zahraniční zdroje: informace o tom, co mohou nabídnout knihovny jako instituce pro studenty potřebující se zorientovat v dané problematice, tištěné dokumenty (knihy, časopisy oboru), elektronické dokumenty a informační databáze, webové stránky důležitých institucí: Národní pedagogická knihovna, e-ped (elektronická pedagogická knihovna), pedagogická bibliografická databáze, Národní ústav pro vzdělávání, Národní informační centrum pro mládež, alternativní pedagogika, Infogram, EBSCO, EZB, ERIC, statistiky školství, vydavatelé literatury, portál Theses, weby archivů, weby a portály směřující ke studiu historie apod., příklady vyhledávání (2 vyučovací hodiny nebo dle dohody). Kontakt: Mgr. Jarmila Trnčáková, trncakova@kfbz.cz, tel.:

6 Informační zdroje pro oblast technických věd a zemědělství Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SŠ, gymnázia, volně dostupné informační zdroje, zahraniční zdroje: informace o tom, co mohou nabídnout knihovny jako instituce pro studenty potřebující se zorientovat v dané problematice, tištěné dokumenty (knihy, časopisy oboru), elektronické dokumenty a informační databáze, webové stránky důležitých institucí: Ústav zemědělských a potravinářských informací, oborová brána Tech, využití JIB, Agricola, AGRIS, Agroweb, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, vydavatelství, patenty a užité vzory apod., příklady vyhledávání (2 vyučovací hodiny nebo dle dohody). Kontakt: Mgr. Jarmila Trnčáková, trncakova@kfbz.cz, tel.: Jak a kde najdu informace o literatuře, knižní weby Cílová skupina: specializovaná nabídka pro SŠ, OA a gymnázia, volně dostupné informační zdroje: účastníci se naučí vyhledávat zajímavé informace o knihách, kde, jak a s kým o nich diskutovat, jak udělovat hodnocení apod. (1 vyučovací hodina nebo dle dohody). Kontakt: Mgr. Zuzana Vrtalová, vrtalova@kfbz.cz, tel.: Informační zdroje pro oblast umění a hudby Hudba a knihovna: seznámení s nabídkou hudebních materiálů knihovny, orientace v hudebních databázích Naxos Music Library, oborový portál MUS, hudební knihovny v ČR (1 vyučovací hodina nebo dle dohody). Kontakt: Bc. Marcela Pikhartová, pikhartova@kfbz.cz, tel.: , , mobil: Paměťové techniky, co udělat s naší pamětí? Paměťové techniky, jak trénovat paměť, abychom uspěli ve škole, u zkoušek a v každodenním životě Cyklus přednášek, který nastíní používání komplexních paměťových strategií, mohou nám napomoci různé techniky; principy, jak si zapamatujeme lépe a větší množství informací. Součástí přednášek jsou praktická cvičení (každá část 2 vyučovací hodiny); jednotlivé techniky je možno objednat i samostatně. Mozkový jogging, triky pro Vaši paměť pro lepší zapamatování, jak paměť funguje, pomocníci paměti, trénování krátkodobé paměti, principy a procvičování jednotlivých technik (mnemotechniky): Zapamatování pomocí akrostika a akronyma a paměťové hrátky Technika zapamatování čísel Technika LOCI a technika příběhu (dědictví antiky) Technika kategorizace a strategie prvního písmene, paměťové háčky Jak si vybudovat rezervní mozkovou kapacitu a jak se učit, abychom byli úspěšní Kontakt: Mgr. Jarmila Trnčáková, trncakova@kfbz.cz, tel.:

7 Programy navazující na výstavy muzea a galerie Komentované prohlídky výstav, zaměřené na výročí spisovatelů nebo regionálních osobností, je možno spojit i s exkurzí případně s nenáročnými úkoly k tématu s hledáním v katalogu (1 vyučovací hodina nebo dle dohody). Komentovaná prohlídka s ukázkami a zajímavostmi z literatury v návaznosti na akce Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně: říjen 2015: Čtenářský spolek ve Zlíně a Zlínská škola umění (souběh s výstavou v galerii: Zlínská škola umění, od ), březen duben 2016: K. H. Mácha (souběh s výstavou v galerii: Hrady K. H. Máchy, ). Kontakt: Mgr. Veronika Takácsová, takacsova@kfbz.cz, tel.:

8 Besedy Možnost výběru regionálních osobností, regionálních zajímavostí, případně dle návrhu objednatele; nabídka může vycházet také z kalendária významných osobností regionu; součástí besed je nabídka z knižních titulů a jiných dokumentů knihovny a upozornění na dostupnou literaturu (1 vyučovací hodina nebo dle dohody). František Bartoš Zajímavá osobnost zlínských dějin, etnograf, sběratel lidových písní a pedagog, rodák z Mladcové, který spolupracoval s Leošem Janáčkem a zanechal po sobě důležitý odkaz. Josef Sousedík Továrník, vynálezce a hrdina ze Vsetína; z chudých poměrů se propracoval mezi průmyslnickou elitu. Na svém kontě má nespočet vynálezů a světu by přinesl i další, pokud by jeho život násilně neukončilo gestapo. Baťovský tisk Jedna ze zvláštností Baťových závodů. Měly vlastní redakci a vydavatelství a vydávaly své noviny, kde se zaměstnanci dozvídali nejen informace z pracovní oblasti, ale i z regionu, sportu a celého světa. Noviny jsou v současnosti zpřístupněny v digitální knihovně. Průmyslníci Valašska Valašsko dalo světu a přitahovalo zajímavé osobnosti průmyslu. Kromě Tomáše Bati to byli např. Michael Thonet, Josef Sousedík, Salomon Reich, Rudolf Jelínek či Vítězslav Kyšer. Kontakt: Mgr. Eva Filípková, filipkova@kfbz.cz, tel.: Literární tržnice aneb Seznamte se Poznej regionální autory soused spisovatel: Představení významných literátů zlínského regionu prostřednictvím elektronické databáze regionálních autorů a ukázek z fondu knihovny (1 vyučovací hodina nebo dle dohody). Kontakt: Bc. Pavla Částková, castkova@kfbz.cz, tel

9 Předvánoční čas v knihovně Nabídka pro předvánoční čas spojená s návštěvou knihovny. Jakub Jan Ryba Život a dílo českého skladatele s ukázkami z díla, věnováno 250. výročí narození a 200. výročí úmrtí skladatele (1 2 vyučovací hodiny nebo dle dohody). Kontakt: Bc. Marcela Pikhartová, pikhartova@kfbz.cz, tel.: , , mobil: K-Kvíz Zábavná vědomostní soutěž, která prověří, co vám uvízlo v paměti. Nabídka platí pro jednu třídu nebo několik týmů (1 2 vyučovací hodiny dle dohody). Kontakt: Mgr. Eva Filípková, filipkova@kfbz.cz, tel.: O mimořádné nabídce knihovny Vás budeme informovat. Aktuální informace o akcích knihovny můžete získat, pokud se přihlásíte k odběru tzv. e-bulletinu: Další informace můžete získat na webových stránkách knihovny: Uvedenou nabídku získáte na webové stránce knihovny v sekci služby: Upřesnění a bližší informace poskytne: Mgr. Jarmila Trnčáková, vedoucí útvaru služeb veřejnosti, trncakova@kfbz.cz, tel.: PhDr. Zdeňka Friedlová ředitelka Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvková organizace BAŤŮV INSTITUT, budova 15 Vavrečkova 7040, Zlín Září

Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2016/2017

Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2016/2017 Vzděláváme se neformálně v knihovně Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2016/2017 Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně pro Vás připravila nabídku neformálních vzdělávacích programů

Více

Vyhledávání v databázích z oblasti zdravotnictví

Vyhledávání v databázích z oblasti zdravotnictví Vyhledávání v databázích z oblasti zdravotnictví Moravská zemská knihovna v Brně Martina Machátová Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Školení 11. dubna 2016 U.S. National Library of Medicine http://www.nlm.nih.gov/

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Oddělení pro děti a oddělení pro dospělé čtenáře Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně připravilo na školní rok 2014/2015 plán

Více

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK Co nás čeká Jak najít plný text? A jak se k němu dostat Vyhledávání ve zdrojích NLK Tipy na vyhledávání ve volných zdrojích Plné texty v NLK Registrovaný

Více

Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna

Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna Knihovník - všechno zná, všechno ví, uživateli vždy dobře poradí Základní služby NLK 1. Portál Medvik 2. Portál Serial Solutions 3. Digitální knihovna Kramerius

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NABÍDKA LEKCÍ PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vážení pedagogové, dostává se vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního

Více

Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny. Adéla Jarolímková, NLK

Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny. Adéla Jarolímková, NLK Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny Adéla Jarolímková, NLK Portál Medvik Portál Medvik Katalog NLK Tištěné knihy a časopisy Elektronické knihy a časopisy Grantové zprávy Databáze

Více

Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013. Helena Gajdušková

Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013. Helena Gajdušková Nové trendy v trénování paměti Vsetín, listopad 2013 Helena Gajdušková Trénování paměti trénování paměti (TP), trénování mozku staronová záležitost (už antika) po roce 1989 znovu se o trénování paměti

Více

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA Školní rok 2015/2016

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA Školní rok 2015/2016 Vážení přátelé, MĚSTSKÁ KNIHOVNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA Školní rok 2015/2016 posíláme Vám nabídkový list lekcí informatické výchovy a besed, které pořádá

Více

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4.

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4. Informačnízdroje Podpora zkvalitnění vyhledávání informací Pojmy IVU Informačnígramotnost (IG), angl. Information Literacy Následující kompetence jedince: Poznat, kdy je informace potřebná, Vyhledat informaci,

Více

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Licenční studium PYTHAGORAS Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Ing. Blanka Jankovská blanka.jankovska@upce.cz 5. 2. 2010 Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice CASLIN - Souborný katalog

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

Integrované vyhledávání v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny - výzva 21. století

Integrované vyhledávání v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny - výzva 21. století Integrované vyhledávání v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny - výzva 21. století Abstrakt Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová, Jana Zindulková, Adéla Jarolímková, Eva Lesenková, Helena

Více

BIBLIOGRAPHIA MEDICA ČECHOSLOVACA.

BIBLIOGRAPHIA MEDICA ČECHOSLOVACA. Ošetřovatelství v databázi českých odborných monografií, článků, recenzí, referátů a abstraktů publikovaných v časopisech a sbornících- BIBLIOGRAPHIA MEDICA ČECHOSLOVACA. Ing.Jiřina Svetlíková Medical

Více

Elektronické informační zdroje v AV ČR

Elektronické informační zdroje v AV ČR Elektronické informační zdroje v AV ČR - 2017 Seminář pro SVI a knihovny ústavů AV ČR Mgr. Iva Burešová Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i. 13. 6. 2017 13.6.2017 Elektronické informační zdroje 2 13.6.2017

Více

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež Nabídka knihovnických lekcí a besed Rádi bychom Vám nabídli přehled lekcí a besed, které připravuje naše oddělení pro všechny žáky mateřských a

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ PRŮVODCE PO STUDIJNÍ A VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V HRADCI KRÁLOVÉ KONTAKT Adresa: Hradecká ulice 1250 500 03 Hradec Králové Web: www.svkhk.cz Telefon: 494 946 200

Více

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová O ČEM Píšeme odbornou práci Elektronické knihovní katalogy České a zahraniční zdroje Citování MINIMUM PRO PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ

Více

Národní knihovna ČR. stručná historie organizace hlavní úkoly a poslání otázky. Hanuš Hemola. Národní knihovna ČR

Národní knihovna ČR. stručná historie organizace hlavní úkoly a poslání otázky. Hanuš Hemola. Národní knihovna ČR Národní knihovna ČR stručná historie organizace hlavní úkoly a poslání otázky Hanuš Hemola Národní knihovna ČR Stručná historie kláštery a vzdělání 11. stol. dokládá se kaple sv. Klimenta 13. -14. stol.

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA JE STÁLE PLATNÁ Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. www.jabok.cz

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. www.jabok.cz Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická www.jabok.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE ADRESA: Salmovská 8, 120 00 Praha 2 TELEFON: 211 222 440 (sekretariát) 211 222 404 (studijní oddělení) E-MAIL:

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány Z i m a 2 0 1 1 / 1 2 - R o č n í k X - Z D A R M A Vážení uživatelé, Informační zpravodaj JIB, který jste právě otevřeli, má letos v záhlaví Ročník X, takže

Více

EDUKAČNÍ PROGRAMY BAŤŮV INSTITUT

EDUKAČNÍ PROGRAMY BAŤŮV INSTITUT 2016 2017 EDUKAČNÍ PROGRAMY 14 15 BAŤŮV INSTITUT KRAJSKÁ GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ VE ZLÍNĚ MUZEUM JIHOVÝCHODNÍ MORAVY VE ZLÍNĚ KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE VE ZLÍNĚ Krajská galerie výtvarného umění

Více

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Bc. Eva DOHNÁLKOVÁ Česká zemědělská univerzita v Praze, Studijní a informační centrum dohnalko@sic.czu.cz PhDr. Hana LANDOVÁ, Ph.D. Česká zemědělská

Více

REFERÁT. Výklad: Co je referát? Jak napsat referát?

REFERÁT. Výklad: Co je referát? Jak napsat referát? REFERÁT Výklad: Co je referát? Jak napsat referát? OBSAH Co je referát? Proč je referát užitečný? Co znamená vypracovat referát? Co bylo důležité? Co se stane, když vše zvládneme? CO JE REFERÁT? krátký

Více

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Máme téma začínáme psát Při psaní odborného textu, kterým je i kvalifikační práce, je třeba se podřídit

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-927/13-S

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-927/13-S Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-927/13-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Střední škola oděvního a grafického designu, Lysá nad Labem, Stržiště

Více

Nadstavbové služby pro elektronické informační zdroje s použitím technologie SFX. PhDr. Ondřej Fabián Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Nadstavbové služby pro elektronické informační zdroje s použitím technologie SFX. PhDr. Ondřej Fabián Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Úvod Nadstavbové služby pro elektronické informační zdroje s použitím technologie SFX PhDr. Ondřej Fabián Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně fabian@rektorat.utb.cz Ing. Lukáš Budínský Univerzita Tomáše Bati

Více

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz 1 Obsah 1) Projekt str. 3 2) Základní údaje str. 4 3) Prevence realizovaná v rámci

Více

Jednotná informační brána jako nástroj vyhledávání informací Jindřiška Pospíšilová, Karolína Košt álová, Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR

Jednotná informační brána jako nástroj vyhledávání informací Jindřiška Pospíšilová, Karolína Košt álová, Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR Jednotná informační brána jako nástroj vyhledávání informací Jindřiška Pospíšilová, Karolína Košt álová, Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR Projekt Jednotné informační brány vznikl v roce 2002 jako

Více

DUBNOVÉ WORKSHOPOVÉ DNY PRO ŠKOLY NA LABYRINTU VĚD(ĚNÍ), UNIVERZITY PRVNÍHO VĚKU NA PedF UK 15.4.2016, 18.4.2016, 25. 26. 4. 2016

DUBNOVÉ WORKSHOPOVÉ DNY PRO ŠKOLY NA LABYRINTU VĚD(ĚNÍ), UNIVERZITY PRVNÍHO VĚKU NA PedF UK 15.4.2016, 18.4.2016, 25. 26. 4. 2016 DUBNOVÉ WORKSHOPOVÉ DNY PRO ŠKOLY NA LABYRINTU VĚD(ĚNÍ), UNIVERZITY PRVNÍHO VĚKU NA PedF UK 15.4.2016, 18.4.2016, 25. 26. 4. 2016 Workshopová dopoledne, která jsme umístili do dnů, kdy se konají přijímací

Více

Knihovna pro děti i jejich rodiče

Knihovna pro děti i jejich rodiče Milé maminky, vážení tatínkové, Knihovna pro děti i jejich rodiče Průvodce světem dětských knihoven 2011 dostává se vám do rukou první vydání průvodce po dětských knihovnách Městské knihovny v Praze. Najdete

Více

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK)

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) 210 mm Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) Národní technická knihovna ČR www.vpk.cz www.techlib.cz seznámení s rozhraním VPK 1 210 mm Virtuální polytechnická knihovna je unikátní

Více

Informační zdroje a celoživotní vzdělávání

Informační zdroje a celoživotní vzdělávání Informační zdroje a celoživotní vzdělávání Ing. Jiří Potáček, CSc. Mendelova univerzita v Brně potacek@mendelu.cz Studijní programy: BAKALÁŘSKÉ MAGISTERSKÉ DOKTORSKÉ Bc. Mgr. Ing. Ph.D. CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Nabídka pro střední školy a konzervatoře do ŠABLON

Nabídka pro střední školy a konzervatoře do ŠABLON Nabídka pro střední školy a konzervatoře do ŠABLON (EU peníze školám) Chcete pomoci s přípravou či realizací šablon? Hledáte stáže či semináře pro pedagogické pracovníky vhodné do šablon? Chcete žákům

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY. Když radosti není dosti, raduju se z maličkostí.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY. Když radosti není dosti, raduju se z maličkostí. ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY Když radosti není dosti, raduju se z maličkostí. Mgr. Šárka Muchová ředitelka školy Mgr. Hana Mičkalová

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIE-503/10-E. Základní škola Jablonné nad Orlicí. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIE-503/10-E. Základní škola Jablonné nad Orlicí. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Pardubický inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIE-503/10-E Základní škola Jablonné nad Orlicí Adresa: Jamenská 555, 561 64 Jablonné nad Orlicí Identifikátor: 600 104 206

Více

Granty. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci

Granty. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Granty Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta 2011-2015 Knihovny pro Evropu 2020 Koncepce vymezuje šest základních oblastí: Digitalizace knihovních

Více

prostřednictvím online konta na aleph.svkpl.cz

prostřednictvím online konta na aleph.svkpl.cz prostřednictvím online konta na aleph.svkpl.cz Tímto způsobem se neobjednávají noviny a časopisy (jednotlivá čísla) za poslední dva běžné roky tyto dokumenty jsou dostupné pouze v čítárně časopisů v přízemí

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2049/14-A. Gymnázium, Praha 4, Postupická 3150

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2049/14-A. Gymnázium, Praha 4, Postupická 3150 Česká školní inspekce Pražský inspektorát Název právnické osoby vykonávající činnost školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-2049/14-A Gymnázium, Praha 4, Postupická 3150 Sídlo Postupická 3150, 141 00 Praha 4

Více

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy)

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy) Tisková zpráva č. 12/2011 Nabídka vzdělávacích akcí pro školy Oddělení pro děti a mládež a hudební oddělení v Ústřední knihovně a obvodní knihovny Krajské knihovny Františka Bartoše připravily na školní

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Doc. PhDr. Ing. Antonie Doležalová, Ph.D VŠE v Praze, Národohospodářská fakulta, Katedra institucionální ekonomie dolezala@vse.cz INFORUM 2010: 16. konference

Více

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Osnova 1. Základní informace 2. Statistika 3. Nabídka pro školy 4. Práce s učni 5. Nabídka pro učitele Jiří Tejkal, oddělení

Více

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Inforum 2017 Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Petr Žabička, Václav Rosecký, Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně Obsah Co indexuje portál Knihovny.cz Rozšíření o centrální index Hledání v

Více

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

JAK PSÁT BP/DP. Mgr. Hana Hlaváčková hana.hlavackova@mup.cz

JAK PSÁT BP/DP. Mgr. Hana Hlaváčková hana.hlavackova@mup.cz 1 JAK PSÁT BP/DP Mgr. Hana Hlaváčková hana.hlavackova@mup.cz 2 Obsah přednášky Vyhledávání zdrojů Relevantní a nerelevantní zdroje Formální náležitosti studentských textů Titulní strana Rozsah práce Grafická

Více

Úvod do elektronických informačních zdrojů

Úvod do elektronických informačních zdrojů Ústřední knihovna FSS MU Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, 2. 4. 2011 Osnova Stručně o EIZ Tvorba dotazu a vyhledávání E-databáze E-knihy Portál e-časopisů a Metalib

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvkové organizace, za rok 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvkové organizace, za rok 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvkové organizace, za rok 2015 Zlín 2016 Výroční zpráva Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, příspěvkové organizace, za rok 2015

Více

Informačnígramotnost a informačnívýchova

Informačnígramotnost a informačnívýchova Informačnígramotnost a informačnívýchova Nový pohled na informačnívýchovu v knihovnách Motto: Můžeme vám pomoci Výsledky průzkumu IVU v ČR 2010 Dotazník byl prostřednictvím krajských knihoven rozeslán

Více

I.Hlavní úkoly školního roku 2012/2013

I.Hlavní úkoly školního roku 2012/2013 Škola: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KOSTELNÍ HLAVNO,OKRES PRAHA-VÝCHOD ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Směrnice: 5 Roční plán 2012/2013 Č.j.: 178/2012-5 Účinnost od: 01.09.2012 Spisový znak: 1.1.1 Počet příloh:

Více

Využití ICT ve výuce mateřského jazyka

Využití ICT ve výuce mateřského jazyka NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Využití ICT ve výuce mateřského jazyka Studijní text byl zpracován v rámci projektu Informační centra digitálního vzdělávání, který je spolufinancován Evropskou unií.

Více

Průvodce prváka na FEI

Průvodce prváka na FEI Průvodce prváka na FEI Motto: Když nevíš, zeptej se Vážení mladí přátelé, ve vašem životě dochází k významné změně začínáte studovat na vysoké škole. Jsme rádi, že jste zvolili naši Fakultu elektrotechniky

Více

Psychologické elektronické knihovny a databáze

Psychologické elektronické knihovny a databáze Psychologické elektronické knihovny a databáze Jindřiška Kotrlová Českomoravská psychologická společnost cmps@ecn.cz http://cmps.ecn.cz Asociace poradenských psychologů ČR Poradenské dopoledne, Brno, 6.

Více

165 let založení písecké veřejné knihovny

165 let založení písecké veřejné knihovny VÝROČNÍ ZPRÁVA 2006 165 let založení písecké veřejné knihovny V roce 2006 bylo nejdůležitějším úkolem zpracování ideového záměru rekonstrukce nové městské knihovny v bývalé škole na Alšově nám. č. 75.

Více

Nabídka pro žáky ZŠ

Nabídka pro žáky ZŠ Nabídka pro žáky ZŠ 2016 2017 Nabízíme vám širší nabídku akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2016 2017. Lze ji běžně využívat i mimo základní

Více

Vzdělávací akce Institutu pro veřejnou správu Praha. 1. pololetí 2013

Vzdělávací akce Institutu pro veřejnou správu Praha. 1. pololetí 2013 Vzdělávací akce Institutu pro veřejnou správu Praha 1. pololetí 2013 Vážené dámy, vážení pánové, milí zaměstnanci veřejné správy, dostává se vám do rukou katalog vzdělávacích akcí Institutu pro veřejnou

Více

VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ. Odborná knihovna Jiřího Hájka http://knihovna.mup.cz

VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ. Odborná knihovna Jiřího Hájka http://knihovna.mup.cz VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ Odborná knihovna Jiřího Hájka http://knihovna.mup.cz Knihovna http://www.mup.cz/knihovna Zdroje a služby knihovny Klasické tištěné zdroje monografie, skripta, periodika,

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Obsah pojmu Silný portál základní stavební kámen využívaný jako: B2B nástroj pro knihovny, díky kterému mohou poskytovat individuální

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková ROZVOJ DIGITÁLNÍHO ARCHIVU NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY VE SPOLUPRÁCI S VYDAVATELI A AUTORY VĚDECKÝCH LÉKAŘSKÝCH INFORMACÍ Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková Anotace Národní lékařská

Více

Informační a databázové systémy v rostlinolékařství. Zdeněk Landa & Helena Landová

Informační a databázové systémy v rostlinolékařství. Zdeněk Landa & Helena Landová Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Zdeněk Landa & Helena Landová Úvodem charakteristika kurzu - cíle, obsah informační gramotnost - definice, význam význam informací a práce s nimi škola,

Více

Informační centra digitálního vzdělávání. Mgr. Eva Řádková

Informační centra digitálního vzdělávání. Mgr. Eva Řádková Informační centra digitálního vzdělávání Mgr. Eva Řádková Využití ICT ve výuce mateřského jazyka Mgr. Eva Řádková Obsahová a jazyková správnost textu Čtení informací na internetu OBSAH Čeština online Cloud

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-110/14-E. Na Mušce 1110, 534 01 Holice. Mgr. Andreou Daňkovou, ředitelkou

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-110/14-E. Na Mušce 1110, 534 01 Holice. Mgr. Andreou Daňkovou, ředitelkou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-110/14-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice, Na Mušce 1110 Na Mušce 1110, 534

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň Metodický manuál pro nástroje, zdroje a aplikace využitelných v oborové výuce TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Metodický manuál SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD 16 18 let nástroje

Více

Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014

Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA 28. dubna 2014 Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014 Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2015 Středisko KNIHOVNA www.mek.hranet.cz mek@mek.hranet.cz I. STRUKTURA ORGANIZACE 1. PRACOVIŠTĚ: 1. 1. oddělení pro veřejnost - VKIS (dospělé, dětské) 1. 1. 1. výpůjční protokol a referenční

Více

PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Mezi aktivity Dětského oddělení Městské knihovny Kutná Hora patří i nabídka literárních besed a lekcí informační výchovy pro gymnázia,

Více

ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Cizí jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností, zprostředkovaných mateřským jazykem. Poskytuje živý

Více

ŘEDITELKY A ŘEDITELÉ ZÁKLADNÍCH ŠKOL ZŘÍZENÝCH STATUTÁRNÍM MĚSTEM MOST OZNAMUJÍ

ŘEDITELKY A ŘEDITELÉ ZÁKLADNÍCH ŠKOL ZŘÍZENÝCH STATUTÁRNÍM MĚSTEM MOST OZNAMUJÍ ŘEDITELKY A ŘEDITELÉ ZÁKLADNÍCH ŠKOL ZŘÍZENÝCH STATUTÁRNÍM MĚSTEM MOST OZNAMUJÍ Z Á P I S D Ě T Í do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2016/2017, který se bude konat ve dnech pátek 15. ledna

Více

Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6

Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Účast dle prezenční listiny viz příloha. Přivítání ředitelem školy Mgr.

Více

KLUB svatováclavského. hudebního festivalu

KLUB svatováclavského. hudebního festivalu KLUB svatováclavského hudebního festivalu Vážení přátelé, máte-li zájem podporovat a rozvíjet kulturní dění v moravskoslezském regionu a umožnit tak prezentování kulturního dědictví prostřednictvím koncertů

Více

Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby

Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR Národní lékařská knihovna, 10. listopadu 2011 Obsah prezentace Legislativní rámec Meziknihovní služby Zdroje meziknihovních

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 Personální obsazení školy, kontakty Jméno aprobace funkce třídnictví telefon email BALOUNOVÁ Kristýna 1. stupeň Učitelka 4.A 778 406 921 balounova@zskunup.cz

Více

Projekt LR 1308 NL 4 HSS Národní knihovna rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory

Projekt LR 1308 NL 4 HSS Národní knihovna rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory Projekt LR 1308 NL 4 HSS Národní knihovna rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory program LR zdroje rozpočet projektu řešitelský tým cíle a indikátory projektu 2015 úpravy rozpočtu 2015

Více

Základní nápověda pro práci s informační bránou UHK

Základní nápověda pro práci s informační bránou UHK Předloha tohoto dokumentu byla převzata z Národní knihovny ČR a Ústavem výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze. Jeho originální text je dostupný na Portálu Jednotné informační brány. Informační

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Norma ISO 690:1987 a ISO 690-2:1997 krátká forma bibliografického záznamu k čemu slouží? identifikace dokumentu

Více

Referenční služby NTK

Referenční služby NTK Referenční služby NTK Mgr. Alena Pavelová, alena.pavelova@techlib.cz vedoucí oddělení speciálních služeb NTK Moderní referenční služby 1 Referenční středisko STK Moderní referenční služby 2 Referenční

Více

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a Jméno: Michaela Hermannová Fakulta, obor studia a ročník: souvisejících materiálech, roč. 1. Termín: 13. 7. 2015-24. 7. 2015 Instituce, místo pobytu na stáži: Národní technické muzeu v Praze Fakulta restaurování,

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol

Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Nabídka vzdělávacích lekcí pro II. stupeň základních škol Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro druhý stupeň základních škol Lekce informačního vzdělávaní, které pro Vaše

Více

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně

INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ. Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně INFORMAČNÍ ZDROJE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU KNIHOVNY.CZ Ing. Petr Žabička, PhDr. Iva Zadražilová Moravská zemská knihovna v Brně Informační zdroje Národní zdroje (lokální) vs. zahraniční zdroje: lokální

Více

Městská knihovna Neratovice. organizační složka města Nám. Republiky 400, 277 11 Neratovice vedoucí knihovny: Mgr.

Městská knihovna Neratovice. organizační složka města Nám. Republiky 400, 277 11 Neratovice vedoucí knihovny: Mgr. Městská knihovna Neratovice organizační složka města Nám. Republiky 400, 277 11 Neratovice vedoucí knihovny: Mgr. Helena Pinkerová Obsah 1. Úvod 5. Nejžádanější tituly z fondu knihovny 6. Oddělení pro

Více

Knihovní řád Knihovny Muzea Cheb, p.o. Karlovarského kraje

Knihovní řád Knihovny Muzea Cheb, p.o. Karlovarského kraje Knihovní řád Knihovny Muzea Cheb, p.o. Karlovarského kraje Článek 1 Základní ustanovení. Poslání knihovny a právní zakotvení 1.1 Knihovna Muzea Cheb, p. o. Karlovarského kraje (dále jen muzejní knihovna)

Více

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Městská knihovna Blovice je veřejnou knihovnou pro obyvatele města i přilehlých obcí. Od roku 2002 je knihovnou pověřenou regionálními funkcemi pro okolní

Více

Vážení přátelé, Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií:

Vážení přátelé, Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií: NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2015/2016 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. lstrbackova@mvk.cz tel.: 575 755 142 tel.: 575 755 151 Mgr. Jana Machalová jmachalova@mvk.cz tel.: 575 755 143 tel.: 575

Více

ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE

ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE Helena Bouzková, Národní lékařská knihovna v Praze Článek charakterizuje stručně organizaci národní sítě veřejných informačních služeb ve zdravotnictví a poskytovaných

Více

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE HLEDAT KNIHU Informace o knihách, které je možné najít a půjčit si v knihovnách, můžete hledat v katalozích knihoven, v souborných katalozích, v České národní bibliografii

Více

Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky

Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky Inovační knihovnický kurz Modul 3: Služby Referenční služby

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Anglický jazyk Kód modulu Aj-M-1/1-4 Délka modulu 99 hodin Platnost 01. 09.2010 Typ modulu povinný Pojetí

Více

Tematické literární akce

Tematické literární akce Tematické literární akce na Gymnáziu Jaroslava Heyrovského aneb čtení je radost Co děláme na podporu dětského čtenářství? Doplňování knihovního fondu aktuální literaturou Seznámení studentů s projektem

Více

ZŠ a MŠ Staňkovice. Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016. Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny

ZŠ a MŠ Staňkovice. Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016. Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny ZŠ a MŠ Staňkovice Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Název zařízení: Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny Adresa: Postoloprtská 100, Staňkovice 439 49 Telefon: 415 721

Více

UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU

UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU Kód a název RVP: 66-43-M/01 Knihkupecké a nakladatelské činnosti Název ŠVP: Poznávat, obdivovat a šířit knihu Délka a forma vzdělávání:

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA-401/10-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA-401/10-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIA-401/10-A Soukromá střední odborná škola START, s.r.o. Adresa: Chvaletická 918, 198 00 Praha 14 Identifikátor: 600006301

Více

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Virtuáln lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK od klasické knihovny k virtuální za vše mohou počítače a Internet relační

Více

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Vážení přátelé, Nabízíme vám přehled akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016.

Více

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Knihovny města Ostravy PŘEDSTAVENÍ A VYMEZENÍ REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Obsáhlý fond dokumentů o regionu a od regionálních autorů. Pořádá vzdělávací a kulturní akce, digitalizuje

Více

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh Kulturní a kreativní průmysly v České republice Přehled o stavu jednotlivých odvětví (architektura, design, reklama, film, hudba, knihy a tisk, scénická umění, trh s uměním, TV a rozhlas, videohry, kulturní

Více