Výrobci golfových holí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výrobci golfových holí"

Transkript

1 Výrobci golfových holí Ačkoli se nejrannější psaný odkaz na golf datuje kolem roku 1457, odkaz na existenci golfových holí se datuje až v 16. či 17. Století. Ocelové hlavy holí z tohoto období vyráběli kováři, zatímco dřeva obvykle vyráběli výrobci luků. Dřevěné hlavy byly tehdy více používané než ocelové vhledem k jejich lehkosti a také kvůli míčkům. Clubmakeři začali označovat hlavy holí koncem 17.století, takže určit dřívější hole je takřka nemožné. Koncem 17.století začali clubmakeři jako Andrew Dickson či Simon Cossar značit patky svými jmény zatímco například McEwanova rodina používala symbol bodláku. Některé tyto kousky stále přežívají ať už ve veřejných či v soukromých sbírkách. Začátkem 18.století se stal slavným výrobcem Hugh Philp, což potvrzuje to, že menší výrobci používali jeho známku, aby měli větší šanci na prodej. Těžko odhadnout, ale možná zhruba stovka holí H.Philpa se dochovalo až do dnešní doby. Zhruba v polovině 18.Století se začala objevovat jména jako Tom Morris, Williy Park Snr., Robert Forgan apod. Spoustaz těcho jmen byla také známá výrobou péřových míčků a také míčků zvaných gutta percha. Forgan a Park se neustále rozrůstali a do roku 1890 již dodávali své golfové hole do několika dalších zemí po světě. Mezi lety se začaly řady golfistů celosvětově rozšiřovat a na trh výrobců holí vstupovalo čím dál více nových společností, které postupně začali mechanizovat výrobu což mělo za následek, že menší výrobci ze staré školy kteří se nebyli schopni přizpůsobit, postupně zanikali. Anderson, David & Sons, St.Andrews, Skotsko David Anderson ( ) známý jako "Old Da" začínal v St. Andrew výrobou péřových míčků a jako green keeper na Old Course. Dva z jeho pěti synů (James, David) se také zapsali do historie. James vyhrál Open Championship třikrát v řadě (1877, 1878, 1879) a David, ač byl také vynikající hráč, našel uplatnění jako clubmaker. Jako značku používali na začátku malý bodlák a následně D. Anderson a Sons v kruhu. Firma vyvážela i do USA a jejich obchod přežil zhruba do roku Údajně měl jeden ze synů, který vyráběl míčky vlastnit krámek se zázvorovým pivem na Old Course, některé hole se proto nazývají Ginger Beer. Da Anderson podává zázvorové pivo na 10.jamce Old Cours St.Andrews (1890) Anderson, James Snr, St.Andrews, Skotsko Nejstarší syn Davida Andersona. Open Champion 1877, 78, 79. Anderson, James Jnr, St.Adrews, Skotsko Syn Jamese Andersona, vítěze open. Řídil společnost společně s David Blythe nazvanou Anderson & Blythe of St.Andrews.

2 Anderson, Robert & Sons, Edinburgh. Slavná společnost vyrábějící golfové hole a rybářské pruty. Ashford, W. & D. Jako značka používána hlava lišky a vlajka. Army & Navy Cooperative Stores Ltd, London. Obrovská poštovní společnost, která vstoupila na trh kolem roku 1880 a začala prodávat hole vyrobené jinými clubmakery. Následně roku 1890 začali prodávat hole vlastní. Jako označení používala firma na hlavách i šaftech A.N.C.S.L. Chvíli pro ně pracoval James Braid. Auchterlonie, St.Andrews, Skotsko David Auchterlonie začal společně s Andrew Crosthwatem. Když Crosthwate odešel, spojil se Auchterlonie s mladším bratrem Williem (vítěz Open 1893) v roce Traduje se, že Willie obcházel hřiště pouze se dvěma holemi. Další z bratrů Laure vyhrál US Open v roce Willie patentoval v roce 1899 putter s vyvážením a driver s vyvážením byl patentovám roku Willie Auchterlonie narozen v St.Andrews roku Auchterlonie, Tom, St. Andrews, Skotsko Narozen 1879, další z dynastie Auchterlonie (bratr Davida, Willieho a Laurence). Začal sám roku 1919 a pokračoval dřevěnými puttery do roku Mezi jeho významné hole patří putter Holing Out. Jeho krámek by měl stále být blízko u 18.jamky na Old Course. Ayres, F.H, London, Anglie Firma začala prodávat sportovní potřeby již roku 1810 a golfové hole přidali roku 1880, kdy prodávali hole jiných výrobců pod svým jménem. Značku Maltézský kříž začala firma používat kolem roku 1910.

3 Braid, James Vítěz Open Champion 1901, 1905, 1906, 1908, On a jeho asistenti prodávali hole když působil jako profesionál v Romfordu (1896) a později ve Walton Heath (1904). James Braid v roce Brand, Charles, Carnoustie, Skotsko Nejranější záznam o této firmě je z roku Jeho baffing spoon a smooth-faced cleek z této doby jsou dnes velmi cenné. V roce 1905 rozšířil firmu výstavbou nové továrny v Carnoustie, kterou měl roku 1920 koupit Robert Simpson. Brougham, Reginald Požíval značku trojlístku, jetele. Cann & Taylor Společnost byla založena J.H.Taylorem (vyhrál 5x Open) a Georgem Cannem (clubmaker a designér). Zpočátku používali Taylorův podpis (1898) a následně roku 1908 značku registrovali. Později se používala i značka setrvačník (1930). Carrick, F. & A., Musselburgh Používal jako značku malý křížek. Cochrane, J.P., Edinburgh, Skotsko Firmu, která zahájila činnost v roce 1895, založil James Pringle Cochrane. Specializovala se na prodej golfových míčů, ale také na prodej nesestavených částí holí. Známá značka rytíře byla registrována v roce 1910 a byla nejprve užívána na golfových míčích. Další Cochraneho značka "uzel na laně" byla používáná až ve dvacátých letech. Firma se později stala jedním z největších skotských výrobců holí s exportem do

4 ostatních zemí bristkého imperia a Ameriky. Ve 30. letech se produkce přeorientovala na výrobu ocelových šaftům, činnost firmy byla ukončena během 2. světové války. Condie, Robert, St.Adrews, Skotsko Robert Condie narozen roku 1863 byl velice známý clubmaker, který začínal jako kovář. Učil se u Jamese Andersona v Anstrutheru a u Roberta Whitea v St.Andrews. Roku 1890 si otevřel obchod vlastní. Na začátku používal značku kapradiny a poté používal jako značku růži. Společnost fungovala v ruční výrobě až do roku Cossar, Simon, Leith Nr Edinburgh. Jeden z prvních clubmakerů, kteří značili své hole. Narodil se 1766 a zemřel Žádné obrázky jeho značek neexistují, ale několik málo holí ma na sobě vyraženo COSSAR LEITH Dunn Family, Musselburgh, Skotsko Willie a Jamie Dunnovi byli dvojčata, Narodili se roku 1821 v Musselburghu a byli učni u rodiny Gourlay. Willie junior vyhrál neoficiální US Open Golf Champinship v roce Willie Dunn Jnr. Tom Dunn Fernie, Willie Jeden z pěti bratrů, clubmakerů a vítěy Open Byl golfovým profesionálem v Troon Golf Club. Zemřel roku Forgan Robert Robert Forgan ( ) byl jedním z předních skotských výrobců golfových holí ve svém období. Začal vyrábět hole jako truhlář v St Andrews v roce 1852 obchodě Hugha Philpse. Některé z ranných holí nesou v této souvislosti značku "Philp Forgan". Od roku 1856, kdy se stal nástupcem Philpa, začal obchodovat pod vlastním jménem. Je považován za inovátora údajně začal jako první připevňovat plátky beraního rohu na spodní části hlav holí pro jejich lepší ochranu. Forganův nejmladší syn, Thomas ( ), se zapojil do činnosti rodinné firmy v roce Obchod Forganů sousedil s 18. greenem Starého hřiště v St Andrews.

5 Forgan je proslulý především tím, že roku 1863 vyrobil sadu golfových holí pro welského prince. Za to jeho firma později (1880) získala královské oprávnění používat na svých holích princův znak v podobě chocholu ze tří pštrosích per. Poté, co byl roku 1901 princ korunován králem Edwardem VII, změnil se tento znak na královskou korunu. Když firma v roce 1926 převzala dílnu Jamese Spence, byla používána také značka vlajky v jamce. Každá hůl měla na hlavě vyražen nápis R Forgan & Son, St Andrews doplněný uvedenou značkou, dřeva někdy značku neměla. Hole vyrobené před 1910 a vysoce kvalitní pozdější hole měly ještě obvykle do šaftu těsně pod gripem vyražený nápis R Forgan & Son, St. Andrews Selected. Forganova dílna roku 1890 George Forrester, Elie, Fife Vyráběl hole v letech Jeden z nejvíce inovačních clubmakerů ve Skotsku. Řada patentů nese právě jeho jméno. Gibson, Charles, Westward Ho, Anglie Charles Gibson narozen roku 1860 v Musselburgh ve Skotsku byl profesionálem v Royal North Devon Golf Club v letech S výrobou holí začal okolo roku Používal značku koně (pravděpodobně díky koňské dráze v Musselburghu), ale jsou známé i hole s jeho podpisem a také Fénixe. Goudie & Co. Edinburgh, Glasgow. Prodával vybavení v letech Gibson & Company, William Začínal v Edinburghu v roce 1887 jako Stirling & Gibson, ale Stirling v roce 1899 zemřel. Firma tedy změnila jméno na William Gibson & Co a přesídlila do Kinghornu roku Nejznámější je například Genii irons, které si patentoval. Jako značku používal pěticípou hvězdu, která byla zhruba do roku 1925 prázdná a po tomto roce používal hvězdu vybarvenou.

6 Gourlay, James, Carnoustie., Skotsko Slavný clubmaker, který vyráběl hole od roku 1893 a jako znažku používal půlměsíc s hvězdou. Produkoval také hole se značkou kotvy (údajně pro Roberta Simpsona) a podkovy. Vyrobil také Vaile stanneck putter. Gray & Sons, Cambridge Jeden z nejstarších prodejců, který vyráběl hole v letech Gray, John John Gray narozen v roce 1824 byl jeden z prvních, který značil své hole ( Jn.GRAY ). Jeho hole jsou poměrně vzácné a cenné. Halley, J.B., Londýn, Anglie James Bryce Halley začínal jako maloobchodník se sportovními potřebami roku Více známé jsou jeho golfové míčky, hole začal vyrábět nejdříve pro velkoobchod a následně pro prodej do roku Jako značky používal škebli, pyramidu, dvojitý oválný prsten s nápisem J.B.H. uvnitř a H uvnitř kruhu. Hendry & Bishop, Edinburgh Společnost začala jako výrobce koňských postrojů v Leith Walk, ale v roce 1911 si zaregistrovala jako značku Mitru a začala vyrábět golfové hole. Známými se staly také modely "Stopum backspin irons" vyráběné pro Bena Sayerse. Poté, co byly hole s hlubokými drážkami pravidly zakázány (tzv. deep groove clubs), zaměřila se firma ve 20. letech na speciální niblicky s velkou hlavou - tzv. "Cardinal giant niblicks". Výroba této známé manufaktury byla ukončená druhou světovou válkou. Firma vyráběla hole nejen pro jiné dodavatele, ale vyvážela i do USA. Hiatt & Company, Birmingham Vyráběli hole pouze pár let. Hillerich & Bradsby, Louisville, Kentucky Používaná značka Grand Slam Poker Hand

7 Hutchinson, J.H North Berwick Vyráběl hole vysoké kvality v letech Imperial Golf Company, Sunderland Společnost vyráběla řadu holí s hliníkovou hlavou takřka totožné se Standard Golf Company. Jackson, Andrew St.Andrews Zacvičený Tomem Morrisem produkoval hole nejvyšší kvality. Mnoho holí označených Tom Morris jsou pravděpodobně vyrobeny právě Jacksonem. Jackson, John. Perth Jeden z prvních clubmakerů vyráběl dřevěné hole v letech Johnston, Thomas Patentoval první hůl v roce Johnson, Frank. London Vyráběl hole v letech Jako značku používal klíč. Lee, Harry,C., New York, USA Obchodník Harry C. Lee z New Yorku nebyl producentem, ale hole si nechával vyrábět. Svou maloobchodní činnost zahájil kolem roku 1900, typickou značku žaludu používal v období Vešel ve známost zejména marketingovou propagací tzv. Schenectadyho putteru. Většina amerických holí byla vyrobena manufakturou Burke. Kromě toho také importoval hole ze Skotska, kde je odebíral od více než tuctu skotských a anglických výrobců (Jack White, Nicholl, Standard Mills, Spence, Hendry & Bishop). Leyland, Birmingham Velká společnost vyrábějící velké množství věcí od bagů až po auta. Nejčastější značku je L.M.B. v trojúhelníku. Logan, Hugh, Wimbledon, St. Andrews, Glasgow, London Logan se narodil v Prestwicku roku Byl vysoce uznávaným designérem holí, který působil v mnoha místech. Ve svých 20 letech začal pracovat pro Charlese Huntera, profesionála z Prestwicku. Kolem roku 1901 se přidal ke společnosti Franka A. Johnsona, kde působil jako vedoucí výroby a pendloval mezi Wimbledonským klubem a Johnsonovou továrnou. Během jeho působení byla v Johnsonově továrně patentována hůl, která nesla Loganovo jméno - Hugh Logan s Genii Model Iron. Výrobcem této řady želez se stal William Gibson, který je vyráběl více než 20 let po získání výhradních práv od Logana. Logan posléze působil v London Scottish Golf Club (1903-6), v obchodě Toma Morrise (1906-7), ve Whitecraigs Club Glasgow (1907-9). V roce 1911 byl uveden jako profesionál v Hainault Golf Club jihovýchodně od Londýna. Roku 1922 se stal jedním z představitelů firmy Logan, Letters & Company, v roce 1923 ale již Letters působil jako osamostatněný. Logan byl známý jako vynikající golfový učitel, výrobce holí a také držitel několika patentů pro golfové hole i míče. London Golf Copany Společnost vyráběla několik let okolo roku Společnost také vyráběla vzácné Cuirass steel faced wood.

8 McEwan Jedna z nejstarších rodin clubmakerů. Nejranější hole vyrobené Jamesem McEwanem se datují kolem roku 1700 s označením bodláku a jsou poměrně vzácné. Jeho syn Peter převzal výrobu v roce Jeho syn převzal výrobu roku 1830 a postupně firmu rozšiřoval. McGegor Údajně používal imitaci růže jako má Robert Condie Millar, Charles Prodával tisíce holí pod svým jménem ve společnostech Glasgow Golf Company a Thistle Golf Company v letech Jako značku používal bodlák (jako McEwan?). Mills, William Viz. Standard Golf Company Morris, John ( known as Jack ) Příbuzný Toma Morrise. Profesionál v Royal Liverpool Golf Club v letech Morris, Tom ( Old Tom Morris ), St. Andrews, Skotsko Tom Morris, začal jako výrobce míčků v učení u Alana Robertsona a následně pokračoval sám s výrobou holí roku 1850 v Prestwicku, kde byl profesionálem. V roce 1867 se vrátil do St.Anrews do prostorů shopu Hugha Philpa přes ulici od 18 jamky, kde působil až do své smrti v roce 1908 (87let). Vyhrál čtyři z prvních osmi Open a soutěžit přestal v 75 letech. Společnost pokračovala i po jeho smrti pod vedením Hugha Logana. Morrisův nejstarší syn tragicky zemřel ve 24letech v roce 1874 po třech výhrách v řadě na The Open. Jeho další syn zemřel v roce Hole značil Tom Morris, St. Andrews, po jeho smrti se používal ještě jeho obrázek. Tom Morris Snr. Tom Morris Jnr. Nicoll, George. Leven, Skotsko George Nicoll ( ), původně kovář a výrobce bicyklů, začal kovat hole v roce Svou kvalitou si jeho hole brzy získaly vynikající pověst, která provázela firmu dalších sto let působení. V letech Nicoll představil speciální patentní hole, které měly úderovou plochu opatřenou kůží nebo přírodní gumou. Záhy se staly famózními přestaviteli ranné

9 produkce firmy. Dalším známým patentem byl i speciální putter s prohnutým krkem (1895). Počátkem 20. století Nicoll dále experimentoval s různými tvary hlav, které byly často následně kopírovány dalšími výrobci. V roce 1926 převzal kontrolu nad firmou syn Robert Nicoll ( ), George však ve firmě nadále aktivně působil a angažoval se například ve vývoji nových modelů. Stejně jako většina výrobců na konci 19. století, i Nicoll začal používat svoji vlastní jedinečnou značku (tzv. cleek mark). Byla jí vztyčená dlaň, jež mohla být symbolem přátelství či ručního kování hlav holí. Je celkem známo přibližně 10 variant této značky, přičemž není snadné určit, která odpovídala konkrétnímu období výroby holí. Robert Nicoll si nechal značku registrovat v roce 1922, přičemž uplatňoval její kontinuální používání od roku Kromě značky se na hlavy holí razil ještě autogram George Nicoll. Vzhledem k tomu, že je známo minimálně osm jeho verzí, je možné nalézt opravdu vysoké množství variant označení hlav holí z produkce firmy. Nezřídka se na hlavách Nicollových želez objevovaly také autogramy různých profesionálů, pro které byly hole kovány. Vzhledem k tomu, že se nezachovaly žádné firemní záznamy, není příliš jasné, jaké vztahy byly mezi těmito profesionály a firmou. Faktem je, že několik holí značky George Nicoll bylo i v bagu Bobbyho Jonese během sezóny, ve které získal famózní Grand Slam (1930). Firma produkovala hole i po roce 1929, v době, kdy se začaly používat ocelové šafty. Po přestávce způsobené 2. světovou válkou se firma věnovala výrobě dalších téměř 40 let (!). Během let padesátých došlo k důležité spolupráci s šampionem Henry Cottonem, který designoval několik úspěšných modelů holí a byl smluvním hráčem firmy. Přestože v důsledku masového rozvoje golfového průmyslu firma George Nicoll v roce 1983 ukončila činnost, je doba trvání jejího působení výjimečná Park, William "Old Willie" se narodil v roce 1834 a vyhrál Open Championship v roce Hole vyráběl v Musselburghu. Willie Park Snr. s páskem Open Championship. Park, William, Jnr. "Young Willie" se narodil v roce 1864 a vyhrál Open Championship v roce Postupně se zasadil o rozvoj firmy a stal se vyhledávaným architektem golfových hřišť. V roce 1896 publikoval svou knihu The Game of Golf z které se stal bestseller.

10 Willie Park Jnr. Patrick, Alex, Leven, Fife, Skotsko Známí jako druhá nejstarší firma vedle McEwansů. Obchod přežil několik generací. Alex sloužil jako učedník u svého otce v Leven, který byl umělecký truhlář a vyráběl i golfové hole. Alex obchod zdědil roku V roce 1886 se stal profesionálem v Royal Wimbledon. Jako firemní značku používal ostruhu, později přidal roku 1920 dámu procházející podkovou. Obchod byl prodán Davidu Sellarsovi, který používal tuto značku až do roku Paxton, Peter Narozen v Musselburgh v roce V letech pracoval v různých lokalitách a stal se vzhledem ke své vynalézavosti vyhledávaným clubmakerem a designérem. Philp, Hugh. St.Andrews Narozen v roce Zpočátku pracoval jako tesař než se roku 1819 stal oficiálně clubmakerem. Shop provozoval naproti 18.greenu v St.Anrews. Jeho Long Nose hole jsou jedny z nejvyhledávanějších na světě a velmi cenné. Je známo, že po jeho smrti v roce 1856 se vyráběly repliky dalších pár let. Rodwell & Co. Charles. London Narozen v roce Otevřel shop v roce 1904 a vyráběl vysoce kvalitní hole. St.Andrew Golf Copany, Glasgow a Dunfermilne, Skotsko Hole jsou označeny jelenem v různých pozicích ( ). Mnoho holí je s přidruženými popisy jako Bobby, Choix, Jupiter, Kiddy, Standard, Super stag, Suxes apod. V roce 1910 si nechala společnost patentovat kaučukovo - kožený grip. Zhruba od roku 1925 se na holích objevuje značka slunce.

11 Sayers, Ben Wee Ben Sayers se narodil roku 1856 a navzdory své postavě (5 3) se stal perfektním hráčem, trenérem, architektem golfových hřišť a výrobcem holí. Společnost pod jeho jménem funguje dodnes. Dlouhý čas byl profesionálem v Berwicku. Ben Sayers Scott, A.H, Earlsferry, Skotsko Narozen v roce Jako malý chlapec dělal Caddi v Elie. Příbuzný George Forrestra u kterého byl v učení. Než si otevřel vlastní shop, pracoval u Charlese Huntera v Prestwicku. Nejznámější jsou jeho Straighline Putter z roku 1899 (patent 21,403) a Fork Splice dřevo z roku Dostal oprávnění od Krále Jiřího V. používat značku. Je známo několik variant. Čtyřcípá hvězda podpíraná korunou se lvem, koruna a lev sám. Sherlock, Ray and Turner Tuto společnost založili James Sherlock, Ted ray (Open Champion 1912, US Open Champion 1920) a Josh Tailor. Ted Ray Simpson, Robert, Carnoustie Narodil se v Elie v roce 1862, ale více je spjatý s Carnoustie, kde působil jako profesionál v letech Zemřel roku Slazenger and Son, London, New York Společnost založila trojice bratrů Mossových z Manchesteru (1870), kteří se zabývali převážně výrobou plášťů do deště. Poblázněni do tenisu začali vyrábět rakety a míče,

12 změnili jméno firmy na Slazenger a přesunuli sídlo do Londýna. Na začátku fungovali jako maloobchodníci a jednali s firmami Stewarta T. a Condie R. v St.Andrews a také s Nicoll a Gibson. Mezi lety přišli s vlastní značkou šesticípou hvězdou s S & S uprostřed (Slazenger a Son). Jejich americká pobočka NYC (1913) měla být nejstarší golfový dům ve Spojených státech. V roce 1959 Slazenger koupila firma Dunlop Rubber Co., která dál tuto značku používá. Spalding Americká společnost Spalding vstoupila na britský trh na přelomu století s obchody v Edinburghu, Londýně, Birminghamu a Manchesteru s širokou nabídkou sportovních potřeb. Ačkoli nějaké golfové vybavení dováželi z USA, založili továrnu v Dysart a hole začali vyrábět zde. Hlavy se prodávaly od malých profesionálních shopů až po velké firmy, jako byl např. Cann & Taylor. Ještě významnějším produktem než hole byly v Británii míče nesoucí stejnojmennou značku. Díky agresivním reklamním kampaním i dobré kvalitě míče dobře konkurovaly lokálním britským výrobcům. Firma používala několik značek. Kovadlinu, šíp, kladivo, basket. míč apod. Hole vyrobené ve Skotsku byly označované značkou kovadliny, baseballového míče s nápisem "Made in Great Britain", kleští a kladiva, jehož tvar se mírně lišil od stejné značky vyskytující se na amerických holí této firmy. Také se zde používaly názvy Argyle nebo Gold Medal. Americké hole nesly označení baseballového míče, Morristown, Crescent, Spalding Special, Clan, Harry Vardon, SMCO, model A, B, C, Gold Medal ( ), model F (od 1919). Ve 20. letech pak byly dominantními značky Spalding Medal, Spalding Forged, Dundee a Kro-Flite Spence, James Jako cleek mark používali trojlístek (jetel). Standard Golf Company, Sunderland, Anglie Firmu založil William Mills ( ), který byl v roce 1922 pasován na rytíře. Jeden z nejznámějších výrobců hliníkových hlav. V roce 1885 založil slévárnu hliníku a následně vyrobil hliníkovou hlavu hole (patentováno) Stewart, Tom, St. Andrews, Skotsko Thomas Stewart vyráběl hole se svým jménem pro špičkové výrobce a hráče své doby (Auchterlonie, Robert T. Jones, Harry Vardon apod.) a jeho hole používal i samotný Tom Morris. Začínal jako učedník u Roberta Whitea a na vlastní nohy se postavil kolem roku Jako značku používal dýmku (údajně jeho bratr takovou kouřil), kterou si nechal roku 1905 zaregistrovat (informace se razila pod dýmku - T.S.St. A. REG. TRADE MARK).

13 Strath, Andrew Andrew a Davie byli současníci mladého Toma Morrise a byli učni v North Berwicku. Byli jedni z nejlepších hráčů své doby a Andrew vyhrál The Open v roce Davie měl na dosah výhru v roce 1876 ale v play-off doplatil na pravidla. Oba zemřeli relativně mladí. Andrew Strath David Strath, Open Championship 1870, Open Champion , 1876 (Refused Play Off) Taylor, J.H Viz Cann G. Urquhart, Edinburgh, Skotsko Urquhart roku 1896 nechal patentovat nastavitelnou hlavu hole pro požadovaný úhel. White, Jack Narozený v roce 1873 v Berwicku. Dlouhý čas profesionál v Sunningdale Golf Club a vítěz Open Championship v roce Jack White

14 White, Robert St.Andrews Kovář, který jako jeden z prvních označoval své hole jménem. Jím jménem udělaná hlava je i v St.Anrews. Williams J.H. Copany, Brooklyn, New York Jako značka se pouřívalo W v diamatu. Wilson, James Řemeslný mistr který pracoval po boku Hugha Philpa v St.Adrews. Wilson, Willie, St. Andrews, Skotsko Další z řady clubmakerů, kovářů. Jeho hole bývají označeny St.Andrews ( ) Winton & Company, Montrose/Londýn, Skotsko Profesionál v Londýně v East Finchley v letech Vlastní firmu W.M. Winton and Co. založil roku Později převzal firmu svého bratra Jamese v Montrose a obě firmy sloučil. Výrobu ukončili koncem 30.let. Youds, Jack, Liverpool, Anglie Začal svou kariéru v roce 1902 v Chislehurstu. Poté přesídlil v roce 1909 do Liverpoolu až do roku Jako první nechal patentovat lead-faced putter.

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54)

TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54) PGA OF CZECH REPUBLIC TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54) ETIKETA: 1/ Kterým směrem smějí být prováděny cvičné švihy? a Nezáleží na tom, kterým směrem. b

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

Počítače s kuriózním hardwarem. Martin Damek, 2007

Počítače s kuriózním hardwarem. Martin Damek, 2007 Počítače s kuriózním hardwarem Martin Damek, 2007 Vývoj přináší zvláštnosti vývoj je součástí přírody, společnosti i techniky velmi komplikovaný závisí na velkém množství faktorů reprezentací není jednoduchá

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 *UOHSX007UAGF* UOHSX007UAGF ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o.

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o. Vážení klienti, v tomto čísle Informačního občasníku připomeneme, jak může být v pracovní smlouvě se zaměstnancem sjednáno místo výkonu práce, příp. pravidelné pracoviště, a jaké praktické důsledky to

Více

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT V roce 2012 byli v rámci výběrového šetření pracovních sil dotazováni respondenti ve věku 50-69 let na téma jejich odchodu do důchodu. Přechod mezi aktivitou

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Trh práce ovlivňuje ekonomická situace Ekonomika rostla do roku, zaměstnanost však takový trend nevykazovala...podobný ne však stejný vývoj probíhal i v Libereckém kraji Situaci

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

Miki Volek. Divadlo SEMAFOR SEdm MAlých FORem

Miki Volek. Divadlo SEMAFOR SEdm MAlých FORem Miki Volek král českého rock'n'rollu, populární asi od roku 1960 působil s kapelou Olympic když přestal být rock'n'roll moderní, Olympic změnil styl rock Volek odešel z Olympiku o jeho životě a kariéře

Více

MANUÁL. k vyplňování. TŘÍDNÍ KNIHY pro gymnaziální obory

MANUÁL. k vyplňování. TŘÍDNÍ KNIHY pro gymnaziální obory MANUÁL k vyplňování TŘÍDNÍ KNIHY pro gymnaziální obory Manuál k vyplňování třídní knihy pro gymnaziální obory Kolektiv autorů: Jitka Altmanová, Jitka Jarníková, Katarína Nemčíková, Tomáš Pavlas Výzkumný

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

Podrobnější zaznamenání v kronice města si jistě zaslouţí projekt Zmizelí sousedé, kdy předávám slovo jeho iniciátorovi, učiteli Josefu Märcovi:

Podrobnější zaznamenání v kronice města si jistě zaslouţí projekt Zmizelí sousedé, kdy předávám slovo jeho iniciátorovi, učiteli Josefu Märcovi: Gymnázium Historie chomutovského gymnázia se datuje od roku 1591, kdy se Jiří Popel z Lobkovic, nejvyšší hofmistr českého království a majitel chomutovského panství, rozhodl zaloţit v Chomutově jezuitskou

Více

Nehodovost v kraji v roce 2012

Nehodovost v kraji v roce 2012 Nehodovost v kraji v roce 212 Přehled viníků a zavinění nehod v Jihočeském kraji v roce 212 Viník, zavinění nehody Řidičem motorového vozidla Řidičem nemotorového vozidla z toho dětmi Chodcem z toho dětmi

Více

Rekuperace rodinného domu

Rekuperace rodinného domu Co je to rekuperace? Rekuperace rodinného domu Rekuperace, neboli zpětné získávání tepla je děj, při němž se přiváděný vzduch do budovy předehřívá teplým odpadním vzduchem. Teplý vzduch není tedy bez užitku

Více

VZORY NĚKTERÝCH PODÁNÍ

VZORY NĚKTERÝCH PODÁNÍ VZORY NĚKTERÝCH PODÁNÍ 1. ŽALOBA NA VYPOŘÁDÁNÍ SJM SOUDEM DOPORUČENĚ Městský soud v Brně Rooseveltova 16 601 95 Brno V Brně dne 1.6.2006 Věc: Návrh na zahájení řízení Žalobce: Jana Bílá, r. č. 555115/5005,

Více

3. V roce 1600 patřil Český Krumlov stále Rožmberkům, v roce 1690 Eggenberkům a v roce 1920 byl Český Krumlov schwarzenberským majetkem.

3. V roce 1600 patřil Český Krumlov stále Rožmberkům, v roce 1690 Eggenberkům a v roce 1920 byl Český Krumlov schwarzenberským majetkem. Úkol 1 1. časová osa 2. Poslední rožmberský vladař se potýkal s finančními problémy, kvůli těmto problémům koupil část majetku Rožmberků Rudolf II v roce 1601, po tomto roce byl tedy rozsah rožmberského

Více

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ Národní skupina pro implementaci mezinárodního humanitárního práva Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Hradčanské nám. 5, 118 00 Praha e-mail: nsmhp@cervenykriz.eu tel.: 224 18 2790 fax: 224 18 2038 www.cervenykriz.eu/nsmhp

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství Předpis ke správné údržbě díla po předání PÉČE O TRÁVNÍKY Trávníky založené výsevem vyžadují zejména v prvním roce po založení zvýšenou péči. V tomto období je nutné zapěstovat trávník tak, aby vytvořil

Více

Název: O co nejvyšší věž

Název: O co nejvyšší věž Název: O co nejvyšší věž Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

Opatření č. 14/2007. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Opatření č. 14/2007. Čl. 1 Úvodní ustanovení Opatření č. 14/27 PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ NÁJMU BYTŮ V DOMECH ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ, BYTŮ ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ A V CHRÁNĚNÝCH BYTECH V MAJETKU MĚSTA ŠUMPERKA Datum vydání: 9. 8. 27 Zpracoval: Bc. Radmila Kouřilová

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Marek Martínek 9.B Vedoucí práce: Mgr. Václav Zajíc Školní rok 2013/14 Prohlášení Prohlašuji,

Více

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Text: George Van Wagner Foto: Ryan Hunter 7.9.2014 Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Hudba je jedním z největších úspěchů lidstva a zároveň také jednou z největších záhad. Jak ve své knize Musicophilia

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 141 027/99-011142 Signatura: bn1ts101 Oblastní pracoviště č. 14 - Ostrava Okresní pracoviště Bruntál INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola a městské osmileté

Více

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení s konáním 1. 4. 2016 30. 6. 2016 v ČR (www.coopdobrerecepty.cz) 1. Organizátor soutěže a soutěžní období Organizátor soutěže, společnost CCV, s.r.o.,

Více

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu Marketing Modul 3 Zásady marketingu Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

Šipka sa skladá z hrotu, těla, násadky a letky.

Šipka sa skladá z hrotu, těla, násadky a letky. Šipkový sport - s čím a jak na něj Výstroj Na to, abyste si zahráli šipky nepotřebujete žádnou 'extra' výstroj. Oblečení by mělo být pohodlné. V žádném případě by vám nemělo bránit v pohybu odhodové ruky.

Více

Ateliér keramiky a porcelánu UMPRUM Metamorphosis

Ateliér keramiky a porcelánu UMPRUM Metamorphosis Ateliér keramiky a porcelánu UMPRUM Metamorphosis Galerie Kuzebauch 27/06 13/09 2015 Výbuch Adama Železného, Spóry Kristýny Pleskové; Situace Lindy Vondrové; Foto: UMPRUM; fotografie jsou dostupné na vyžádání

Více

Drátenictví. Alena Vondrušková

Drátenictví. Alena Vondrušková Drátenictví Alena Vondrušková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Drátenictví Alena Vondrušková Motýl, Alena Samohýlová, 2004 Alena Vondrušková Drátenictví Vydala Grada Publishing,

Více

Rozhodnutí o námitkách

Rozhodnutí o námitkách Veřejná zakázka Dodávka vozidel pro městskou policii a magistrát hlavního města Prahy Zadávaná v otevřeném řízení zahájeném dne 19. 09. 2014 ev. č. Věstníku veřejných zakázek 487282 (dále jen zakázka )

Více

Spokojenost zákazníka

Spokojenost zákazníka rozhovor 2 Spokojenost zákazníka s na imi slu bami je pro nás hlavní prioritou. Spole nost Elfetex slaví v roce 2016 25 let od zalo ení spole nosti. Po ádali jsme o rozhovor jednatele spole nosti Elfetex

Více

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů)

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) Evropská komise GŘ pro zdraví a spotřebitele (SANCO) 5/2013 Dokument D 108 RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) 1. Vývoj počtu oznámení o nebezpečných

Více

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Od 3. do 5. února 2012 se v Brně uskutečnilo Mistrovství ČR juniorů, na kterém nechyběla výprava Juniorské školy squashe. Níže si můžete přečíst,

Více

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací

Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY Teze k diplomové práci: Vybrané aspekty nezaměstnanosti v souvislosti s evropskou integrací Autor diplomové

Více

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Česká republika Únor 2016 7. ročník Contents V pořadí sedmý průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě probíhal v říjnu a listopadu. Průzkumu

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA LITOMYŠL č. 81/2016

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA LITOMYŠL č. 81/2016 SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA LITOMYŠL č. 81/2016 (dále jen Smlouva") Méitiký úříd UtDmyll Domíeno 10.3.2010 10:21:45 MCÚ Utomyil 07022/2016 Uttfi; 1, prrtoh: Město Litomyšl " se sídlem:

Více

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun,

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun, Obsah Úvod 9 Základní cykly 10 Nejstarší kalendáře 12 Starověká Čína 14 Starověká Indie 16 Sumer a Babylon 18 Starověký Egypt 20 Paměť uchovaná v kovu 22 Římský kalendář 24 Jiný svět 26 Dochované rukopisy

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU Ing. Petr Pokorný, Mgr. Zuzana Strnadová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, červen 2013 Email: petr.pokorny@cdv.cz, zuzana.strnadova@cdv.cz

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM

ŽÁDOST O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM *) *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM [podle ustanovení 118 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu] 1. Žadatel

Více

CFA Society Forecasting Dinner 2016 Survey

CFA Society Forecasting Dinner 2016 Survey Donath Business & Media Herzmann Society Forecasting Dinner 2016 Survey Závěrečná zpráva z průzkumu únor 2016 Vážení čtenáři, předkládáme Vám závěrečnou zprávu z dalšího průzkumu, který tradičně pořádáme

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky?

Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky? Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky? Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. 01 Diskriminace není reálný problém.

Více

MTH - MATERIALS TESTING HRAZDIL (A) Z uživatele výrobce Případová studie

MTH - MATERIALS TESTING HRAZDIL (A) Z uživatele výrobce Případová studie MTH - MATERIALS TESTING HRAZDIL (A) Z uživatele výrobce Případová studie V lednu 1992 strávil Vladimír týden na semináři věnovanému podnikatelskému plánování v Československém manažerském centru v Čelákovicích.

Více

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT Seminární práce z fyziky Vypracoval: Vít Ondrák, Matěj Jankovský, Tomáš Hubáček, Tomáš Havran, Václav Holler Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova

Více

Městský úřad Lipník nad Bečvou Stavební úřad

Městský úřad Lipník nad Bečvou Stavební úřad Městský úřad Lipník nad Bečvou Stavební úřad náměstí T. G. Masaryka 89, 751 31 Lipník nad Bečvou Spisová značka: MU/15129/2011/SÚ Lipník nad Bečvou, dne 13.10. 2011 Č.j.: MU/19587/2011/ Skartační znak:

Více

S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003

S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003 S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 110/03, zahájeném dne 16. června 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956. Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956. Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Učňovská škola zemědělská Zálezly 1952-1956 Inventář Číslo EL NAD: 512 Evidenční číslo pomůcky: 162 Dana Bízová Tachov 2007 Obsah Úvod...3

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Rozšíření kapacity nízkoprahového centra Kamarád Žadatel : Statuární město Děčín

Více

S 169/02-3312/02 V Brně dne 16. září 2002

S 169/02-3312/02 V Brně dne 16. září 2002 S 169/02-3312/02 V Brně dne 16. září 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 169/02, zahájeném dne 16. srpna 2002 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

JIHOČESKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD

JIHOČESKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOČESKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD Kancelář hejtmana Ing. Jaroslav Jedlička, vedoucí odboru U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice, tel.: 386 720 291, fax: 386 354 967 e-mail: jedlicka@kraj-jihocesky.cz,

Více

Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími

Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími 3. 2. 2014 Velké rozdíly v rozsahu práce v atypickou dobu mezi profesemi a odvětvími V roce 2012 pracoval v rámci referenčního období čtyř týdnů alespoň někdy večer každý třetí respondent. Frekvence noční

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Výměna předních brzdových kotoučů a destiček

Výměna předních brzdových kotoučů a destiček Výměna předních brzdových kotoučů a destiček Potřebné nářadí a přípravky: - měřicí hodinky s držákem - velká ½ gola sada - sada torx ořechů pro ½ golu - torx bity malé - sika kleště - truhlářská svorka

Více

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Společnost Cebia Vám opět přináší čtvrtletní bulletin o trhu s ojetými vozidly. Naše společnost se v oboru profiluje 23. rokem a ročně

Více

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA Výroční zpráva 2004 www.cpkchrpa.cz Vážení přátelé našeho občanského sdružení, miliony let před okamžikem kdy se na naší planetě objevil první člověk,

Více

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU 1. Oblast použití Řád upravující postup do dalšího ročníku ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU na Německé škole v Praze 1.1. Ve školském systému s třináctiletým studijním cyklem zahrnuje nižší stupeň

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD Článek l Úvodní ustanovení Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostorů a společných částí výše uvedeného domu (dále jen dům ) včetně organizačních pravidel. Domovní

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁV VA 2014 SKAUTSKÉHO STŘEDISKA KONICE Junák český skaut, středisko Konice, z.s. Junák český skaut, středisko Konice, z.s. 1 SLOVO VEDOUCÍHO STŘEDISKA KONICE Milí členové a přátelé skautingu,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

I. ročník M E M O R I Á L U

I. ročník M E M O R I Á L U Tělovýchovná jednota S u š i c e oddíl kopané - 312040 342 01 Sušice 2, Fr. Procházky 119 telefon: 376 523 275 stadión Sušice, Volšovská 42 stadión: 376 523 273 e-mail: susicefotbal@centrum.cz Tělovýchovná

Více

ČÁST II. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY

ČÁST II. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Cenový věstník 12/2015 40 Za každých dalších 20 km 20 URČENÉ PODMÍNKY PRO VEŘEJNOU VNITROSTÁTNÍ SILNIČNÍ LINKOVOU OSOBNÍ DOPRAVU ČÁST I. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY 1. Uvedené podmínky platí pro dopravce provozující

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 2015 pm0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 0 0 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků prosinec 0 Větší část

Více

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Czech Republic FL - Companies engaged in online activities CZ A Prodává Vaše společnost na internetu anebo využívá

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM1) L r Městský úřad Hlinsko Odbor životního prostředí Adámkova 554 53923 Hlinsko Telefon: 469 326 154/156 E-mail; mesto@hljnsko.~ J ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM1) [~ 15 vodního zákona] 1. Žadatel

Více

BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice

BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice BAROMETR MEZI STUDENTY 4., 5., a 6. ročníků lékařských fakult v České republice (Praha, 23. března 2016) Téměř tři čtvrtiny budoucích mladých lékařů a lékařek (72%) plánují po ukončení jejich vysokoškolského

Více

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ PROVOZNÍ ŘÁD VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ Provozovatel : Obec Hřebeč Vymezení plochy víceúčelového sportovního areálu: pozemková parcela č. 1106/1,1106/7 Každý návštěvník je povinen seznámit

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

ÚVOD Pravidel plavání Soutežní řád plavání, Registrační řád a Přestupní řád.

ÚVOD Pravidel plavání Soutežní řád plavání, Registrační řád a Přestupní řád. ÚVOD Po dlouhé době vydává Český svaz plaveckých sportů nová pravidla plavání (v samostatných svazcích i pravidla dalších odvětví, která ČSPS sdružuje). Reagujeme tak nejen na skutečnost, že pravidla již

Více

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů PLETENÍ KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů MONIKA KRÁLIKOVÁ pletení KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů monika králiková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS)

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) Město Šenov Radniční náměstí 300, 739 34 Šenov pečovatelská služba I. Kontakty: Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) MěÚ Šenov, správní odbor, Radniční náměstí 300,

Více

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka Kam teče podpora fotovoltaiky? Bronislav Bechník, odborný portál TZB Info V souvislosti s rozvojem fotovoltaiky se objevila celá řada mýtů. Patří k nim například tvrzení, že fotovoltaický panel nevyrobí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona: Název materiálu: Autor: CZ.1.07/1.4.00/21.3569 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008. Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 Název subjektu: ECOHOLDING, a.s. Sídlo: Praha 5 - Smíchov, Staropramenná 221/25, okres Praha 5, PSČ 150 00 IČ: 251 46 297 Obsah 1. Základní informace o společnosti... 3 2. Orgány společnosti...

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve správním řízení zahájeném dne 10. 3.

Více

Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě

Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě Dagmar Vránová EPMA Agentura pro evropské projekty & management Iniciativa Czech PSI Watch INFORUM 2007 Praha, 22. 24. května

Více

Výsledky zpracujte do tabulek a grafů; v pracovní oblasti si zvolte bod a v tomto bodě vypočítejte diferenciální odpor.

Výsledky zpracujte do tabulek a grafů; v pracovní oblasti si zvolte bod a v tomto bodě vypočítejte diferenciální odpor. ZADÁNÍ: Změřte VA charakteristiky polovodičových prvků: 1) D1: germaniová dioda 2) a) D2: křemíková dioda b) D2+R S : křemíková dioda s linearizačním rezistorem 3) D3: výkonnová křemíková dioda 4) a) D4:

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu Vyhlášení rozvojového programu na podporu navýšení kapacit ve školských poradenských zařízeních v roce 2016 čj.: MSMT-10938/2016 ze dne 29. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále

Více

HPN. projekt. s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ. katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov

HPN. projekt. s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ. katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov HPN projekt s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov Vypracoval: Neckář Pavel Datum: Říjen 2015 1) Úvod k pasportu místních komunikací Pasport

Více