Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK DIKTÁTY Robin je bystrý chlapec. Jeho babička bydlí na vesnici. Za chalupou teče bystřina a louky voní po bylinkách. Na poli tam volně pobíhá bílá kobylka Sisi. Děda pobývá často v lese a nosí ostře nabitou pušku. Někdy najde košík hříbků. Babička nám pak nabízí houbovou polévku. Doplňování. Rob n je b strý chlapec. Jeho bab čka b dlí na vesn ci. Za chalupou teče b střina a louky von po b linkách. Na poli tam volně pob há b lá kob lka Sisi. Děda pob vá často v lese a nosí ostře nab tou pu ku. Někdy najde koš k hří ků. Bab čka nám pak nab zí houbovou polé ku. 1. Babička Strouhalová měla malinkatý krámek na konci Dlouhé ulice. Chodilo se tudy dolů po schůdkách do parku. Nebyl to obchod s dveřmi a výkladní skříní. Byl to jen stolek a nad ním velikánský deštník. Nabízela jablka v ošatce, několik pytlíků s burskými oříšky, ve sklenici lízátka na hůlčičkách a ve skříňce pod skleněným víkem sladké bonbony. Před Vánocemi vyložila ještě čokoládové figurky a cukrové hvězdy. Kéž by u ní nakoupil sladkosti i Ježíšek. 2. Bab čka trouhalová měla mal nkatý krámek na konci louhé ulice. Chod lo se tudy dol po sch dkách do parku. Neb l to obcho s dveřmi a v kladní skř ní. B l to jen stolek a nad n m vel kánský deštn k. Nab zela jablka v ošatce, někol k p tlíků s bursk mi oříšk, ve sklenici l zátka na h lčičkách a ve skř ňce pod skleněn m v kem sla ké bonbon. Před ánocemi v ložila ještě čokoládové f gurky a cukrové hvězd. Kéž b u ní nakoup l sla kosti i ežíšek.

2 3. Libor má kolo značky Favorit. Má ho v úplném pořádku. Zná dobře dopravní značky. Před křižovatkou vždy ukáže rukou směr odbočení. Kolo čistí, maže a seřizuje. Není jako některé děti, které jezdí z kopce velkou rychlostí. Někdy pak ještě rychleji jedou do nemocnice. Těžké zranění je smutný konec hezkého dne. Libor má kolo značk avorit. Má ho v plném pořá ku. Zná dobře dopravn značk. Pře kř žova kou vždy ukáže rukou směr odbočen. Kolo č st, maže a seř zuje. Nen jako některé dět, které jezd z kopce velkou r chlost. Někd pak ještě r chlej jedou do nemocn ce. Tě ké zraněn je smutn konec he kého dne. 3. Moje maminka bude mít v listopadu svátek. Jmenuje se Liběna. Rozhodla jsem se, že jí koupím tři voňavá mýdla. V obchodě jsem se rozmýšlela, která nejvíce voní. Trvalo mi dlouho, než jsem se rozmyslela. Prodavačka mi mýdla hezky zabalila. Myslím, že bude mít radost. Tatínek ji vloni políbil a uvařil večeři. Letos nám slíbil všem štěně. Moje mam nka bude m t v l stopadu svátek. Jmenuje se L běna. Rozhodla jsem se, že jí koupím tř voňavá m dla. V obchodě jsem se rozm šlela, která nejvíce von. Trvalo m dlouho, než jsem se rozm slela. Prodavačka m m dla hezk zabal la. M slím, že bude m t radost. Tat nek ji vloni pol bil a uvař l večeř. Letos nám všem slíb l štěně.

3 5. Obloha se rychle zatahuje. Od pevniny se blíží temné mraky. Vítr zvedá vlny. Jen několik odvážných plavců zůstává ve vodě. Starý rybář Máca míří s loďkou na břeh. Dnes se vrací bez úlovku. Na palubu dopadají první dešťové kapky. Proudy vody už se valí do údolí. Déšť přinese prudké ochlazení. Obloha se r chle zatahuje. Od pevn n se blíž temné mrak. Vítr zvedá vln. Jen někol k odvážn ch pla c z stává ve vodě. Star r bář áca míř s lo kou na bře. Dnes se vrac bez lo ku. Na palubu dopadaj prvn dešťové kapk. Proud vod už se valí do dolí. Déš př nese pru ké ochlazen. 6. Babička vytáhla z tašky bílé, černě tečkované štěně. Bylo maličké, ale všichni věděli, že z něho vyroste čistokrevný dalmatin. Jmenoval se Domino. Pejsek měl hnědé oči, lesklé jako čerstvě vyloupnuté kaštánky. Stále vrtěl ocáskem a vypadal velice roztomile. Zlé to bylo s loužičkami. Každou chvilku jsme ho vynesli na zahrádku. Jestliže se to povedlo, moc jsme ho chválili. Někdy se to nepovedlo, ale nabít jsme mu nemohli. Poznal, že jsme se na něj zlobili. Chápal, že udělal chybu. Bab čka v táhla z tašky b lé, černě tečkované štěně. Bylo mal čké, ale vš chni věděli, že z něho v roste č stokrevn dalmatin. Jmenoval se Dom no. Pejsek měl hnědé oč, lesklé jako čerstvě v loupnuté kaštánk. Stále vrtěl ocáskem a v padal vel ce roztom le. Zlé to bylo s louž čkami. Každou chv lku jsme ho v_nesli na zahrádku. Jestliže se to povedlo, moc jsme ho chvál li. Někd se to nepovedlo, ale nab t jsme mu nemohli. Poznal, že jsme se na něj zlob li. Chápal, že udělal ch bu.

4 7. Novákovi mají maličký byteček, tři dcery, kočku Filoménu a fenku Zrzku. Eva má sice svůj koutek, ale v pokoji spí s Radkou a Soňou. Touží po pokojíčku se zrcadlem a skříněmi na šaty. Na stěně by visela kytara a obrázky zpěváků. U křesla by si postavila lampu, protože miluje čtení knih. Na poličky by vystavila všechny plyšáky. Někdy přemýšlí o vysouvací posteli pro kamarádku. Těší se, až rodiče postaví dům a holky si koupí i klavír. Náladu jí nezkazí ani to, že rodiče o stavbě domu nemluví. Novákovi maj mal čký b teček, tř dcer, kočku iloménu a fenku rzku. Eva má s ce sv j koutek, ale v pokoji sp s Ra kou a oňou. Touž po pokoj čku se zrcadlem a skř němi na šat. Na stěně b v sela k tara a obrá ky pěváků. U křesla b si postav la lampu, protože m luje čten kni. Na pol čky b v stavila všechny pl šáky. Někdy přem šlí o v souvací posteli pro kamará ku. Těší se, až rodiče postav dům a holky si koup i klav r. Náladu jí nezkaz ani to, že rodiče o sta bě domu nemluv. Naši známí koupili starý mlýn. Zavedli do něho elektřinu a plyn. Kolem mlýna plyne řeka. Mlýnské kolo se již netočí a neklape. Slyšet je jen zpěv ptáků. Děti si někdy hrají před mlýnem na mlynáře a sedláky, ktey přivážejí obilí. Děti ale umí mlít jen kávu nebo lískové oříšky, které rostou v blízkém okolí. Prohlížejí si staré zařízení v mlýnici. Naš známí koupili star ml n. Zavedli do něho elektř nu a pl n. Kolem ml na pl ne řeka. Ml nské kolo se j ž netoč a neklape. Sl šet je jen zp v ptáků. Dět si někd hraj před ml nem na ml náře a sedlák, kteř přivážej ob lí. *Děti ale umí ml t jen kávu nebo l skové oř šky, které rostou v bl zkém okolí. Prohl žejí si staré zař zení v ml nici. 8.

5 9. Již pravěký člověk poznal, že život není snadný. Aby se najedl, musel lovit, chytat bělice a vyhrabávat kořínky. Měl k tomu dvě holé ruce. Na noc si zalezl do nějaké jeskyně. Měl však mozek, kterým mohl myslet. Měl ruce, kterými mohl vyrábět věci. Vyrobil si nástroje pro lov, chytání ryb a stavbu obydlí. Objevil, že se může ohřát u ohně a ve vodě umýt. Z divokých zvířat získával kožešiny na oblečení. Brzy ho napadlo, jak vyrobit kola. Vymýšlel a vynalézal dál, a proto máme mnoho užitečných věcí. Již prav ký člov k poznal, že ž vot nen snadn. Ab se najedl, musel lov t, ch tat b lice a v hrabávat koř nky. Měl k tomu dv holé ruce. Na noc si zalezl do nějaké jesk ně. Měl však mozek, kter m mohl m slet. Měl ruce, kter mi mohl v rábět v ci. V rob l si nástroje pro lo, ch tání ry a sta bu ob dlí. Ob vil, že se m že ohřát u ohně a ve vodě um t. Z d vokých zv řat z skával kožeš ny na oblečen. Brz ho napadlo, jak v robit kola. V m šlel a v nalézal dál, a proto máme mnoho už tečn ch věc. 10. Mnozí lidé si myslí, že toho k životu potřebují mnoho. Jiným musí stačit málo. Každý však by měl někde bydlet, mít svůj domov. Neměli bychom plýtvat nezbytnými potravinami a vůbec kupovat zbytečné věci. V zimě je třeba, aby bylo v bytě teplo. Dříve se topilo hlavně uhlím. Nyní se používá hlavně plyn a elektřina. Důležité je mít čistý vzduch a vodu. Ani vodou bychom neměli plýtvat. Mnozí l dé si m slí, že toho k ž_votu potřebují mnoho. Jin m musí stač t málo. Každ však b měl někde b dlet, m t svůj domov. Neměli b chom pl tvat nezb tnými potravinami a vůbec kupovat zb tečné věci. V zimě je třeba, aby b lo v b tě teplo. Dříve se topilo hlavně uhlím. Nyní se používá hlavně pl n a elektř na. Důležité je m t č stý vzduch a vodu. Ani vodou b chom neměli pl tvat.

6 11. Děda Ruda z Líbeznic často vzpomíná na své dětství. My děti ho rády posloucháme. Dovídáme se od něj o starých obyčejích. Minule nám vyprávěl, jak k nim chodil Mikuláš. To bylo těšení i obav. Doprovázel ho čert a anděl. Čert vždycky neomylně věděl, které dítě se provinilo. I děda zpytoval v tomto období svědomí a někdy dokonce odpykával trest. Největší strach měl z řetězu a pytle. Nějaká sladká odměna zbyla i na ty nejzlobivější děti. Děda Ruda z L beznic často vzpom ná na své dětství. M_ dět ho rád posloucháme. Dov dáme se od něj o starých ob čejích. M nule nám v právěl, jak k nim chod l M kuláš. To b lo těšení i obav. Doprovázel ho čert a anděl. Čert vžd cky neom lně věděl, které dítě se prov nilo. I děda zp toval v tomto období svědomí a někdy dokonce odp kával trest. Největší strach měl z řetězu a p tle. Nějaká sladká odměna zb la i na ty nejzlob vější děti. Moje milá paní se jmenuje Kamila. Její holčička mě chtěla umýt v umyvadle. Tak jsem milou Emičku pěkně škrábla. Pomyslela jsem si, že ještě hodně hloupá. Tiše se plížím po zahradě. Jsou tam roztomilí ptáčci, které chytat nesmím. Prostě je jen tak míjím. Na zahradě jsou také hlemýždi, ale ti jsou mi ukradení. My kočky nesnášíme hmyz, hlavně klíšťata. Někdy se zmýlím a chytnu plyšového myšáka místo bílé myšky. To si pak slibuji, že už budu lízat jen mlíčko. 12. Moje m lá pan se jmenuje am ila. Jej holč čka mě chtěla um t v um vadle. Tak jsem m lou m čku p kně škrábla. Pom slela jsem s, že ještě hodně hloupá. T še se pl žím po zahradě. Jsou tam roztom lí ptáčc, které ch tat nesm ím. Prostě je jen tak m jím. Na zahradě jsou také hlem ždi, ale t jsou m ukraden. M kočk nesnáš me hm z, hlavně kl šťata. Někdy se zm lím a ch tnu pl šového m šáka m sto b lé m šky. To si pak sl buji, že už budu l zat jen ml čko.

Mgr. Dana Walterová. Pracovní list. interaktivita. 9-11 let (3. - 5.ročník)

Mgr. Dana Walterová. Pracovní list. interaktivita. 9-11 let (3. - 5.ročník) VY_ 32_INOVACE_10 Anotace Materiál obsahuje pracovní list, na kterém žáci doplňují i, í, y, ý, postupně ve vyjmenovaných a příbuzných slovech po B, L, M a pak v souhrnném cviření Autor Mgr. Dana Walterová

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. O mamince Zuzana Musilová Cíl: rozvoj schopností vytvářet a rozvíjet citové vztahy k mamince, k rodině, k nejbližším lidem, rozvoj jemné i hrubé motoriky, ve volné hře pomáhat dětem nalézat své místo ve

Více

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem 1/8 3.2.02.12 živočichové s měkkým tělem cíl - popsat stavbu těla jednotlivých živočišných tříd - rozlišit různé způsoby života, stavby těla, životně důležitých orgánů - název podle měkkého, nečlánkovaného

Více

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice! Matika I ja Když za čí ko ná hra ní, ma ti ka, to ne ní žád hle na ná še pa ni ka, po čí tá vy pa dá ní. to 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!.

Více

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240)

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240) 0 Jroslv Vrchcký I. (sbor tcet) Con moto tt.ii. dgo 0 VĚČNÉ EVNGELIUM (Legend 0) JOCHIM Kdo v dí n dě l, jk tí mrč Leoš Jnáček ny? Půl hvě zd m je skryt host nd o blč ný. Moderto Zs n děl nd be ze tí str

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 10. číslo červen 2011

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 10. číslo červen 2011 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 10. číslo červen 2011 Slovo vychovatelky DM na konci školního roku... Tak jako jednou všechno končí, tak brzy skončí

Více

Dřevo & laminát. Dojem pohody. Dřevěné podlahy. Masivní prkenné podlahy. Vícevrstvé parketové vlysy. Podlahy z masivu na sádrovláknité mazanině

Dřevo & laminát. Dojem pohody. Dřevěné podlahy. Masivní prkenné podlahy. Vícevrstvé parketové vlysy. Podlahy z masivu na sádrovláknité mazanině 4 Obsah 8 Tmavé podlahy - teplá elegance Dřevo & laminát 12 Skvělé dřevěné podlahy Dojem pohody 15 Pokládka bez lepení Dřevěné podlahy 22 Spoje kolíky Masivní prkenné podlahy 24 Zámkový systém Vícevrstvé

Více

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv jiný 3. kde jsem 4. jak jsem se sem dostala 5. kde bydlím

Více

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň)

Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Země (1. stupeň) Skautská stezka 1. stupeň Skautská stezka Cesta Vody (2. stupeň) Skautská stezka 2. stupeň Skautská

Více

Mňau, mňau, mňau!!! Taky se těšíte na tábor? Já moc a moc. Mňau, mňau, mňau!!! Mňau, mňau, mňau!!!

Mňau, mňau, mňau!!! Taky se těšíte na tábor? Já moc a moc. Mňau, mňau, mňau!!! Mňau, mňau, mňau!!! Štěňátko štěká: Vše nejlepší k narozkám Starcovi a Veverkovi!!! Mňau, mňau, mňau!!! Taky se těšíte na tábor? Já moc a moc. Mňau, mňau, mňau!!! Tak nám přineste přihlášky na tábor a pošlete penízky, ať

Více

byt Základní ladění barev udalo podle požadavků majitelů architektonické studio, barevnými doplňky doladila interiér paní domu.

byt Základní ladění barev udalo podle požadavků majitelů architektonické studio, barevnými doplňky doladila interiér paní domu. Základní ladění barev udalo podle požadavků majitelů architektonické studio, barevnými doplňky doladila interiér paní domu. na stejné vlně Žižkovský byt v činžovním domě se proměnil v moderní nadčasové

Více

písemná práce obsahuje učivo 1. pololetí 5. ročníku, časově odpovídá jedné vyučovací hodině

písemná práce obsahuje učivo 1. pololetí 5. ročníku, časově odpovídá jedné vyučovací hodině Vzdělávací oblast : Předmět : Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma : Pololetní písemná práce na prověření znalostí z témat: psaní i/y po obojetných souhláskách uvnitř slov, předpony

Více

Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!!

Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!! Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!! Vydal: DDM DOMINO Domažlice ve spolupráci se studenty VOŠ Číslo: prosinec 2010 Odpovědná osoba: Lenka Zimmerová Náklad: 100 Ks

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi Achillion hotelové apartmány*** ŘECKO Zakynthos / Amoudi Poloha: apartmánový hotel Achillion se nachází v malé vesničce Amoudi cca 6 km od centra Alikanas a Alikes. Achillion leží v klidné části, v okolí

Více

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal Chlapeček a pokličky Byl jeden chlapeček a ten rád někam nakukoval. Koukal do dutin stromů, koukal do ptačích hnízd, koukal i do myších děr. Na tom vlastně není špatného. Jenže ten chlapeček nahlížel do

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ

PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ Co to je přívlastek? - větný člen, který závisí na podstatném jméně ve větě a rozvíjí jeho význam - shodný přívlastek se shoduje v pádě s podstatným jménem, neshodný ani to - napsat

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

Rozdělte podtržená slova na podstatná jména a slovesa. U sloves určete osobu, číslo, způsob a čas. U podstatných jmen určete pád, číslo, rod a vzor.

Rozdělte podtržená slova na podstatná jména a slovesa. U sloves určete osobu, číslo, způsob a čas. U podstatných jmen určete pád, číslo, rod a vzor. VÁNOČNÍ DOMÁCÍ ÚKOL, 18. 12. 4. 1. 2016 JMÉNO:... Doplňte správně i/y a í/ý - vyjmenovaná slova V chr v vrátil borov ci. Okolo Starého Běl dla se často oz val v skot pob hajících dětí. Přes hraniční horstva

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k s 0.Je ce - st tr - ním p - se - tá, ež li - li - e - mi pr- vé - tá. 1.Kd Kris- tu v - lá "u - ři - žu", 1.ten v hře- by mě - ní - zy svů, 2.N ru - tých sud-ců p - y - ny, svů l - tář vzl Pán ne - vin

Více

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016 CVIČEN ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM Morfologie a klasifikace artefaktů 1. ZákladnZ kladní tvarosloví keramických nádob n a jejich částí Zuzana Bláhov hová-sklenářová Univerzita Karlova v Praze Filozofická

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1921

CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_20_Přírodověda 4. ročník_živočichové na loukách Téma: Živočichové na loukách Vytvořeno: duben 2012 CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ŽIVOČICHOVÉ NA LOUKÁCH

Více

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!!

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Jak na učitele -Nebuď drzý. -Vždy se chovej slušně. -V přítomnosti učitele (jakéhokoli dospělého)

Více

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Začal nový školní rok. Ze třídy nám odešli někteří spolužáci do jiných tříd nebo se odstěhovali. A zase nám přišli noví spolužáci parta hokejistů. Potřebovali jsme

Více

ZIMA. Anežka Pražáková

ZIMA. Anežka Pražáková Konečně na nás dýchla zima a přinesla s sebou tuny sněhu. Střechy domů jsou pocukrované bílým práškem. Když začne padat sníh, nastoupí bílá tma. Sněhová peřina pokryla celé město. Sníh se za svitu měsíce

Více

Plán práce v oblasti EVVO

Plán práce v oblasti EVVO Plán práce v oblasti EVVO Základní školy a Mateřské školy Deštná ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Vypracovala: Mgr. Petra Kuchařová podpis: Dne: 01.09.2015 Schválil: Mgr. Jan Javorský, ředitel školy podpis: Dne: 01.09.2015

Více

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA.

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA. ONA DÍVKA LOVEC ON (TERAPEUT) OTEC MATKA NENADĚLÁŠ Lenka Dobrovolná Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a Na pískovišti Mami? Tati? Slyšíte? Mami? Tati? Někdo? Kdokoli? Zpívá. Utíkej, utíkej

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Audiopomůcka č. 5 Vyjmenovaná slova po M Výukový materiál

Audiopomůcka č. 5 Vyjmenovaná slova po M Výukový materiál Audiopomůcka č. 5 Vyjmenovaná slova po M Výukový materiál Autoři: Mgr. Emilia Bandová, Lenka Zdarsová, Mgr. Roman Ziegler Spolupracující škola: Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala 2614, příspěvková

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí

Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí - návrh tzv. long listů jednotlivých mateřských center CMR BOBEŠ Rámcově bychom měli

Více

Vytisknout PDF Supetar / Ostrov Brač / Chorvatsko

Vytisknout PDF Supetar / Ostrov Brač / Chorvatsko Apartmány Jancus Vytisknout PDF Supetar / Ostrov Brač / Chorvatsko Vážený zákazníku, do tohoto PDF jsou vloženy pouze základní informace o objektu a jeho ubytovacích jednotkách, který Vás zaujal. Všechny

Více

Katalog & nahlédnutí. do inventáře. Residence Lipno

Katalog & nahlédnutí. do inventáře. Residence Lipno Katalog & nahlédnutí do inventáře Residence Lipno Červenec 2011 Změny jsou vyhrazeny Vzorky barev možnost 1 oranžová / červená Pohovka z umělé kůže soft dark brown 210 nebo Křeslo a polštáře na pohovku

Více

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE V kraji pod horami prý děti přicházejí na svět s lyžemi na nohou. Já jsem se ale narodila bez nich. Mně je přinesl Ježíšek, když mi bylo pět let. Překvapil mě. Každý rok jsem

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projektu: Registrační číslo projektu: Každý máme

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L. Malujeme jaro

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L. Malujeme jaro Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L Malujeme jaro Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, zapojení jemné

Více

Příloha č. 1. Přehled prostorů zařízení pro děti (Zdroj: ČSN) Legenda

Příloha č. 1. Přehled prostorů zařízení pro děti (Zdroj: ČSN) Legenda Příloha č. 1 Přehled prostorů zařízení pro děti (Zdroj: ČSN) Legenda 1 prostor, který zabírá zařízení (A Požárnická tyč, B Houpačka, C Skluzavka) 2 prostor pádu 3 volný prostor A B C Příloha č. 2 Přehled

Více

Školka blízká přírodě 2013/2014

Školka blízká přírodě 2013/2014 Školka blízká přírodě 2013/2014 Mateřská škola, Praha 13, Husníkova 2076 Husníkova 2076/6, 158 00 Praha 5 Charakteristika školy Jsme sídlištní mateřská škola. Máme pět tříd. Chodí k nám 120 dětí. Pracujeme

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

Výlet na Hrádek. Dětský den Osvračín

Výlet na Hrádek. Dětský den Osvračín Všechny články uveřejněné v tomto časopise napsaly děti z internátního pobytu SVP Domažlice. Výlet na Hrádek Ve středu jsme jeli na výlet na kola. Nejdříve jsme měli ještě 3 hodiny školu. Pak jsme si šli

Více

mozek mozkový V zásadě jsou hormony něco jako malí chemičtí

mozek mozkový V zásadě jsou hormony něco jako malí chemičtí Fakta Holky prochází pěti různými stádii puberty a každé z nich je odstartováno hormony. Ty máme všichni. U některých se ale začnou probouzet dříve, u jiných později. Jak to všechno začne? Na začátku se

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY Č. 4 Třídy 5.B Ahoj spolužáci 1. až 5. tříd! V tomto vánočním čísle na vás čeká spousta čtení a luštění. Vánoční příběh, pohádkový test, pohádka Hrnečku vař, kterou jistě neznáte. Nechybí

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

P íklad desetinných ísel : 0,7 1,4 1,5 0,789 128,456

P íklad desetinných ísel : 0,7 1,4 1,5 0,789 128,456 4. Desetinná ísla 4.1. ád desetinného ísla V praktickém život nehovo íme jen o 5 kg jablek, 8 metr, 7 0 C, ale m žeme se setkat s údaji 5,2 kg, 8,5 metru, 7,3 0 C. Vidíme, že vedle celých ísel existují

Více

Obsah. Úvod... 11. Co je to generalizovaná úzkostná porucha... 19. Obavy a starosti, úzkost a strach...39

Obsah. Úvod... 11. Co je to generalizovaná úzkostná porucha... 19. Obavy a starosti, úzkost a strach...39 Obsah Úvod... 11 Výrazně se zhoršii o prospěchu...17 Obavy a výěitky před m a tu rito u... 17 P R V N Í K A P IT O L A Co je to generalizovaná úzkostná porucha... 19 Jak generalizovaná úzkostná porucha

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 72 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 4. 10. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě Kocourek Modroočko literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě POMŮCKY: obrázky zavřené oči, otevřené modré oči, hlava kocourka

Více

Jak se staví plástev aneb Stavební četa v akci

Jak se staví plástev aneb Stavební četa v akci Jak se staví plástev aneb Stavební četa v akci Léto je v plném proudu, rostliny všude kvetou a včely nosí do úlu plné košíčky úrody. Holčičky s Dorotkou zrovna mají chvilku odpočinku a vyprávějí Jarmilce

Více

Príbehy víly Brezinky

Príbehy víly Brezinky Lenka Vydrová Príbehy víly Brezinky KAZDA Kapitola I. překvapení Slunce zvědavě vyjuklo z peřin a namířilo první zářivé paprsky na lesní palouček. Všechno živé jako kdyby čekalo na tento jemný pokyn a

Více

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ Celý prosinec se nesl v andělské náladě. Ve školce po celý advent poletovaly dvě velké andělky obklopené spousty malých andělíčků. BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY Jelikož

Více

FRANTIŠEK VOBECKÝ - POZŮSTALOST VÝSLEDKY AUKCE

FRANTIŠEK VOBECKÝ - POZŮSTALOST VÝSLEDKY AUKCE FRANTIŠEK VOBECKÝ - POZŮSTALOST VÝSLEDKY AUKCE CELKEM prodejnost: 93 % celkem: 2 743 800 Kč GRAFIKA A KRESBA 401 František Vobecký: Dívka s náhrdelníkem Vydraženo za 1 000 Kč 402 František Vobecký: Letní

Více

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola.

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola. Milé děti, za oknem bude ještě chviličku kralovat zima, ale já už jsem pro Vás připravil jarní číslo mých novin. Mám toto období moc rád. Chvilku prší a chvilku svítí sluníčko. Rád šlapu do kaluží, poslouchám

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_243 Jméno autora: Mgr. Eva Svárovská Třída/ročník:

Více

OBSAH. Dáša Před šedesáti lety V čem je tajemství růstu? Pěstujeme pro aranžmá Lilie na jaře. Ř e k li o R e c e p tá ři

OBSAH. Dáša Před šedesáti lety V čem je tajemství růstu? Pěstujeme pro aranžmá Lilie na jaře. Ř e k li o R e c e p tá ři OBSAH K V Ě T IN Y N A Z A H R Á D C E Dáša Před šedesáti lety V čem je tajemství růstu? Pěstujeme pro aranžmá Lilie na jaře Radost z nových květů Perpetuum mobile" na macešky Trvalkové záhony Zimní péče

Více

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan.

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan. Kdo jsme? Jmenuji se Jaromír Andrýsek. Mám rád fotbal. Ve škole jsou nejlepší hodiny tělocvik, matematika, anglický a český jazyk. Volný čas využívám tak, že si jdu na hřiště zakopat s kamarády. Jsem hodně

Více

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací Identifikátor materiálu: EU 4 33, příběh Tématická oblast: český jazyk - literatura 1. ročníku Materiál obsahuje dva pracovní listy. Úkolem prvního listu je čtení s porozuměním, úkolem druhého listu je

Více

Mgr. Martina Březinová

Mgr. Martina Březinová Identifikátor materiálu: EU 7-57 Český jazyk a literatura 9.ročník Anotace Skladba Autor Mgr. Martina Březinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si procvičí druhy vět, určí je podle obsahu, rozezná

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Letní skautský tábor Vřesovice 2013 závazná přihláška 27.7.2013-9.8.2013

Letní skautský tábor Vřesovice 2013 závazná přihláška 27.7.2013-9.8.2013 Letní skautský tábor Vřesovice 2013 závazná přihláška 27.7.2013-9.8.2013 Obsah dokumentu: Seznam doporučené výbavy dítěte Závazná přihláška na Letní skautský tábor Vřesovice 2013 Informace o organizaci

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2315/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2315/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2315/2014 O ceně obvyklé bytové jednotky č.13 v ul. Klatovská třída č.p.1460/83 s podílem na společných prostorech a pozemku č.par. 6820 zastavěná plocha a nádvoří v obci Plzeň, okres

Více

Pravidla Indiánské stezky

Pravidla Indiánské stezky sout ěž za měřená na ochran u přírod y a pa máte k, na tábor n ic ké a turistic ké d o vednosti pra v i d la soutěže soutěžní řád Pravidla Indiánské stezky Stezka je určena dětem, mládeži i dospělým ve

Více

Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů

Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů Kurz pro uživatele služeb partnerských ústavů Kurz pro uživatele služeb ústavní péče vznikl v rámci projektu Kvalita života jako cíl. Projekt financovaný z prostředků ESF byl realizován sdružením Quip

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VČELY Obsah 1. HISTORIE VČELAŘSTVÍ A DRUHY ÚLŮ... 2 2. POPIS ÚLU... 4 3. POPIS VČELY MEDONOSNÉ... 5 4. KDO ŽIJE

Více

1 Kupujeme a prodáváme automobil...11. K upujem e n ové a u t o... 11. Finanční o tá z k y...15. Technické o tá z k y... 15

1 Kupujeme a prodáváme automobil...11. K upujem e n ové a u t o... 11. Finanční o tá z k y...15. Technické o tá z k y... 15 Obsah 1 Kupujeme a prodáváme automobil...11 K upujem e n ové a u t o... 11 Finanční o tá z k y... 11 Technické o tá z k y... 12 Prostorová hlediska...13 Jízdní vlastnosti...13 Nabízená výbava...13 Jízdní

Více

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Tribun EU 2013 Jindřiška Šindlerová Cover Jindřiška Šindlerová Illustrations Jindřiška Šindlerová Obsah Projdi se mnou... 8 Noční sonety... 10 Lásko prolhaná!... 11

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Pokud používáte měl bych, je na čase to změnit Dostáváte se do situací, ve kterých používáte slovní spojení měl bych nebo

Více

Ú v o d... 15. K ojení... 24 Energie / Tekutiny / Bílkoviny / Tuky / Vitamíny a minerály / Zakázané ovoce"

Ú v o d... 15. K ojení... 24 Energie / Tekutiny / Bílkoviny / Tuky / Vitamíny a minerály / Zakázané ovoce OBSAH Ú v o d... 15 STR A V A T Ě H O T N É A K O J ÍC Í Ž E N Y... 17 T ě h o te n s tv í... 17 P rvní príznaky těhotenství / Co s ranní nevolností? / Co s pálením žáhy? / Zácpa - častý problém / Energie

Více

íslo materiálu: VY 32 INOVACE 5/18 íslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

íslo materiálu: VY 32 INOVACE 5/18 íslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ íslo materiálu: Název materiálu: Pracovní list Opakujeme eský jazyk íslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Paed.Dr. Zina Ho ková ANOTACE kola: Vypracoval: : Paed.Dr. Zina Ho ková Období vzniku

Více

Systém SCHÖNOX FORMÁTY MAXX

Systém SCHÖNOX FORMÁTY MAXX Systém SCHÖNOX FORMÁTY MAXX Foto: RAK Ceramics GmbH Systém SCHÖNOX Formáty MAXX Systém dokonale sladěných výrobků pro pokládku velkoformátových a velmi tenkých keramických obkladů a dlažeb. Spolehlivost

Více

ZÁVĚREČNÉ PROCVIČOVÁNÍ Z ČESKÉHO JAZYKA PRO ČTVRŤÁKY S KONTROLOU

ZÁVĚREČNÉ PROCVIČOVÁNÍ Z ČESKÉHO JAZYKA PRO ČTVRŤÁKY S KONTROLOU ZÁVĚREČNÉ PROCVIČOVÁNÍ Z ČESKÉHO JAZYKA PRO ČTVRŤÁKY S KONTROLOU 1. Zopakujte si vyjmenovaná slova. Doplňte y,ý/i,í. Pak si práci zkontrolujte a zapište počet získaných bodů. Skl zeň ob lí se v dařila.

Více

TÉMA: Jak vybudovat přírodní zahradu ve spolupráci s rodiči? Monika Kovalská

TÉMA: Jak vybudovat přírodní zahradu ve spolupráci s rodiči? Monika Kovalská TÉMA: Jak vybudovat přírodní zahradu ve spolupráci s rodiči? Monika Kovalská 1.Příprava projektu Chci na své zahradě realizovat prvky přírodních zahrad a využívat je v enviromentálním vzdělávání dětí?

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary. Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12

1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary. Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12 1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12 Vypracovala: Bc. Kateřina Kalinová, Vedoucí učitelka odloučeného pracoviště

Více

ZA âasò U AT CH âepic B VALY náramné zimy a obrácenû, tehdy, kdyï tak zbûsile mrzlo, ili ãepiãáfii u até ãepice. Je tomu doslova sto let, svût byl je

ZA âasò U AT CH âepic B VALY náramné zimy a obrácenû, tehdy, kdyï tak zbûsile mrzlo, ili ãepiãáfii u até ãepice. Je tomu doslova sto let, svût byl je ZA âasò U AT CH âepic B VALY náramné zimy a obrácenû, tehdy, kdyï tak zbûsile mrzlo, ili ãepiãáfii u até ãepice. Je tomu doslova sto let, svût byl je tû mlad a mahem se vûfiilo na pohádky. Teì nás na takové

Více

Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013. Za lískovým keřem u veverky Terky

Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013. Za lískovým keřem u veverky Terky Mateřská škola Malhotice,příspěvková organizace, okres Přerov Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013 Za lískovým keřem u veverky Terky Veverku velmi často potkáváme a pozorujeme

Více

LES VÝZNAM,SPOLEČENSTVÍ

LES VÝZNAM,SPOLEČENSTVÍ LES VÝZNAM,SPOLEČENSTVÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 10.9.2011 Anotace Autor Očekávaný výstup Druh učebního

Více

Mm Namalujeme velké M spolu, než vláček přejede most. Nahoru, dolů, nahoru, dolů. A dost!

Mm Namalujeme velké M spolu, než vláček přejede most. Nahoru, dolů, nahoru, dolů. A dost! Mm Namalujeme velké M spolu, než vláček přejede most. Nahoru, dolů, nahoru, dolů. A dost! A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v w x y z Co

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 166/2015

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 166/2015 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 166/2015 Rodinný dům, Rodinný dům Účel ocenění: Objednavatel : Pro stanovení obvyklé ceny (ocenění stávajícího stavu) Insolvenční správkyně dlužníka Zuzana Strašíková,

Více

1. Дом Dům. 1.1. Къ ща и апартаме нт Dům a byt

1. Дом Dům. 1.1. Къ ща и апартаме нт Dům a byt Česko-bulharský a bulharsko-český tematický slovník 1. Дом Dům 1.1. Къ ща и апартаме нт Dům a byt апартаме нт m. byt: со бствен ~ vlastní byt; обзаве ден ~ zařízený byt; едноста ен ~ garsonka асансьо р

Více

Podzimní móda. K podzimu se nejvíce hodí toto líčení. K tomu oranžové tričko a. džíny.

Podzimní móda. K podzimu se nejvíce hodí toto líčení. K tomu oranžové tričko a. džíny. Podzimní móda Toto oblečení se hodí k podzimu (vesta má dobrou barvu, triko má pěkný motiv, sukně se hodí barvou k triku) Vesta (HM), triko (LINDEX), sukně (HM), boty (Humanic) Toto oblečení je velmi praktické

Více

Ústav vizuální komunikace / Uherské Hradiště / 5. ročník / 2011 / ZS / Milan Marek

Ústav vizuální komunikace / Uherské Hradiště / 5. ročník / 2011 / ZS / Milan Marek Ústav vizuální komunikace / Uherské Hradiště / 5. ročník / 2011 / ZS / Milan Marek Lehokolo AZUB MINI Firma Azub Bike je i přes své rozsáhlé portfolio nerozlučně spojena především s lehokoly. Jedná se

Více

Časopis MŠ. Prosinec 2015

Časopis MŠ. Prosinec 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Prosinec 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

1. KOUZELNÁ VŮNĚ A SÍLA BYLIN

1. KOUZELNÁ VŮNĚ A SÍLA BYLIN 1. KOUZELNÁ VŮNĚ A SÍLA BYLIN Čich je první a nejdůležitější vjem, který při setkání používáme. Vůně nás dokáže přitáhnout, ale i odpudit. Nejprve si člověka očucháme, pak si ho teprve prohlédneme. Pokud

Více

Základní škola Pelhřimov Komenského 1326 (7. 9. ročník) (informatika program malování)

Základní škola Pelhřimov Komenského 1326 (7. 9. ročník) (informatika program malování) Základní škola Pelhřimov Komenského 1326 (7. 9. ročník) (informatika program malování) Holčička a její oblíbená čokoláda Jednoho krásného dne si malá holčička Martinka rozbalila svojí oblíbenou čokoládu

Více

Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut. byliny = 3 body (5/5) lebka (0/10)

Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut. byliny = 3 body (5/5) lebka (0/10) Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut Obsah 200 destiček: 112 letních a 88 zimních destiček Potrava bobule = 1 bod (30 letních/30 zimních destiček) hlízy = 2 body (18/18) Vzácný majetek

Více

PALMA Česká Třebová. Palma, U stadionu 505, Česká Třebová. www.palmact.cz info@palmact.cz tel./fax: 465 320 655

PALMA Česká Třebová. Palma, U stadionu 505, Česká Třebová. www.palmact.cz info@palmact.cz tel./fax: 465 320 655 Katalog drogerie PALMA Česká Třebová Palma, U stadionu 505, Česká Třebová www.palmact.cz info@palmact.cz tel./fax: 465 320 655 TAMPONY, CHOMÁČKY, VATOVÉ TYČINKY 14,20 Kč Tampony Cotoneve 80 ks / PE Kód:

Více

11 Protivín - Chelčice 11,3 km

11 Protivín - Chelčice 11,3 km 11 Protivín - Chelčice 11,3 km 100 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Protivín, náměstí - dále po žluté turistické trase 2,8 2,8 Milenovice, odbočení vlevo na cyklotrasu č. 1075 5,6 2,8 Loucký

Více

INTERIÉR RODINNÉHO DOMU

INTERIÉR RODINNÉHO DOMU INTERIÉR RODINNÉHO DOMU LOŽNICE ložnice půdorys, pohledy 1:50 A-A tapeta jemný bílý nebo smetanový vzor police smetanová lesklá lakovaná zabudovaný led diodový pásek osvětlující prostor pod policí zaslepení

Více