Inforum 2013 Zahraniční a české odborné e-knihy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inforum 2013 Zahraniční a české odborné e-knihy"

Transkript

1 Publikováno na Inflow.cz ( Inforum 2013 Zahraniční a české odborné e-knihy Inforum Elibrary z Elsevieru - online přístup ke všem klíčovým lékařským učebnicím Ondřej Novák (Elsevier, Polsko) představil projekt z Elsevier Health Sciences Elibrary, elektronickou knihovnu, která má zpřístupňovat (nejen) zahraničním studentům z lékařských fakult povinnou a doporučenou literaturu. Studenti by tak měli neustálý přístup ke všem učebnicím. Jelikož jeho slovy kolem 90 % studentů vlastní notebook či tablet, můžou tuto službu bez problémů využívat.

2 Hlavními výhodami jsou neustálý přístup, možnost podtrhávat či zvýrazňovat si text, což dělají studenti medicíny rádi, psát si poznámky, které se dají uložit a později s nimi znovu manipulovat např. upravovat, případně smazat, spravovat záložky, ukládat citace nebo se dá pomocí klíčových slov vyhledávat. Oproti tištěným publikacím to skýtá mnoho funkcí navíc. Ústav vědeckých informací, rozuměj knihovna či fakulta by díky Elibrary měla díky předplatnému nejnovější vydání učebnic, a taky může na základě statistiky používaných knih flexibilně měnit učebnice, např. vyřazením z fondu. Elibrary je uživatelsky přívětivé, flexibilní a ekonomicky přístupné. V závěru přednášky jedna posluchačka zmínila špatnou zkušenost s nakupováním Elibrary a stěžovala si na problémy s fakturací, nicméně Elibrary funguje teprve jeden rok, všechny nedostatky se snaží napravit. Za hranicemi konvencí - ClinicalKey - navrženo pro potřeby lékařských knihoven Michal Krupa (Elsevier, Polsko) nám ve své přednášce přiblížil databázi ClinicalKey. Má to být nová platforma se snadným použitím pro studenty medicíny a lékaře, obsahující komplexní důvěryhodné medicínské zdroje. Obsahuje celkově 540 časopisů z Elsevier, přes 1100 e-knih, přes instruktážních videí a (teď se podržte) přes obrázků. Obrázky lze stahovat a také exportovat přímo do PowerPointu. Viděli jsme i video ukázku z chirurgického zákroku, jež byla komentována písemným i mluveným návodem jak postupovat. ClinicalKey má jednoduché rozhraní, vypadá to opravdu pěkně a jednoduše, uživatel se zde snadno zorientuje. Vyhledávací pole má zakomponovaný našeptávač, pan Krupa nám jej ukázal na výrazu schizofrenie. Po vyhledávání je další okno rozděleno svisle na tři části, kde vlevo jsou možnosti filtrace: typ dokumentu, typ studie, datum, lékařské odvětví, uprostřed jsou výsledky vyhledávání a napravo kategorie odkazující na relevatní obsah: klinický souhrn, etiologie, diagnóza, léčba, prevence, prognóza. Po rozkliknutí určitého dokumentu jsou vlevo údaje o autorovi a příbuzné dokumenty. ClinicalKey používá unikátní databázovou technologii a novou

3 taxonomii, mechanismus EMMeT. Díky ClinicalKey mají lékaří nejaktuálnější informace z oboru. Už máte e-zdroje mobilné? Ladislav Svršek (Albertina Bratislava, Slovensko) ve svém příspěvku hovořil o vzestupu mobilních technologií a jejich možnosti využití elektronických dokumentů. Zmínil, že Albertina se tomuto tématu věnovala na Inforu již před dvěma lety. Z kraje přednášky upřesnil terminologii. Kupříkladu e-knihou se nerozumí čtečka, e-kniha je text převedený do elektronické podoby, o čtečce e-knih se mluví jako o e-čtečce. E-kniha je obsah, nikoli hardware. E-kniha není novinka, novinka je právě ten hardware, mobilní technologie e-čtečka. První elektronická kniha vznikla v roce 1971 v rámci projektu Guttenberg. E-čtečka se však běžně prodává od roku Mluvil o historii mobilních zařízení: po e-čtečkách jdou na trh smartphony, které mají již běžné webové vyhledávače, a později tablety. Na trh nastupují i hybridní zařízení jako tablety s připojitelnou klávesnicí. V budoucnu snad budeme používat náramek s diplejem. K definicím mobility e-zdrojů se může řadit vzdálený přístup, jednotné systémové řešení, využití funkcí poskytovatele či personalizace. Abychom byli mobilní, měli bychom mít vždy možnost vzdáleného přístupu. Pan Svršek poznamenal, že ne všechny mobilní zařízení jsou neustále online a také že sousloví na velikosti (ne)záleží platí i u mobilních zařízeních u menších displejů může být horší čitelnost, nemusí být pak idelání zobrazení PDF formátu. Před zakoupením určitého mobilního zařízení je potřeba mít zjištěno, zda poskytovatel či vydavatel umožňuje optimalizaci pro použití nebo čtení, a to jak e-knih, tak webových stránek. Má význam být všude mobilní? Na závěr pronesl, že trh lidi převálcoval a tyto technologie jsou potřebné, lidé se tedy začali přizpůsobovat a tyto technologie kupovat. K zamyšlení opravdu potřebujeme takový vývoj v podobě mobilních technologií? Není poptávka po tabletech a chytrých telefonech uměle vytvořena? ROZHOVOR s přednášejícím na rádiu LibRa.

4 Archivy elektronických knih od Springeru Dalším řečníkem byl Cem Üzüm (Springer, Německo). V úvodu zmínil hezký citát fyzika Einsteina, ve kterém se poukazuje na to, že vše, co se nám dostane do rukou, vše, co se učíme, před námi vytvořili generace nadšenců ze všech zemí světa a my bychom měli toto dědictví předávat dál našim dětem. Tématem jeho přednášky byl proces digitalizace odborných knih vydavatelství Springer. V jejich databázi poslední dobou rapidně vzrůstá počet elektronických dokumentů. Otázka vlastně nezní Proč digitalizovat?, nýbrž Proč ne?. Zkuste si představit fyzických papírových knih jak jedna po druhé leží na sobě. To jistě zaplní spoustu prostoru. V digitalizované formě však tento problém odpadá. Springer intenzivně skenuje; knižní archiv Springeru tvoří tituly z rozmezí let (V roce 1842 bylo v Berlíně vydavatelství Springer založeno.) Digitalizace knih je značně složitý proces, neboť knihy bývají ve špatném stavu, text bývá špatně čitelný a je pak problém s OCR. Po digitalizaci přidělují dokumentům metadata, aby byly dohledatelné, a formát. Na konci procesu se mohou dostavit problémy s autorskými právy, kontaktují knihkupectví. Bohužel se však nedá reprodukovat vůně papírové knihy, budeme toho však schopni v budoucnu? Nyní má Springer v archivu přes titulů v angličtině a přes v němčině. Doufají, že v prosinci tohoto roku bude archiv přístupný na SpringerLink, v jejich online databázi. Ačkoli není proces digitalizace vůbec jednoduchý, má rozhodně smysl přetvářet starší tituly do digitální podoby a zpřístupňovat je online.

5 Kolekce referenčních zdrojů a e-knih Archives Unbound a Gale Virtual Reference Library relevantní obsah na intuitivně fungujících platformách Alastair Cook (Gale Cengage Learning, Velká Británie) zde přednášel už před 12 lety a podotkl, že knihovnictví se od té doby velmi změnilo. Působí v organizaci Cengage Learning, která je vůdčím poskytovatelem inovativní výuky, studia a provádění výzkumu pro akademický, knihovnický a komerční sektor. Archives Unbound je zdrojem celé řady historických a politických dokumentů, jež má podporovat odborníky i studenty historie při studiu a výzkumu. Obsahuje materiál z 20. stol. do 60. let a jsou to monografie, rukopisy, kolekce novin a časopisů z oblasti dějin, ekonomiky, politických, zdravotních a humanitních věd. V současnosti mají 153 sbírek, každoročně jich přibývá několik desítek. Jsou zde k naleznutí dopisy amerických diplomatů mezi Afghánistánem a USA z let , materiály o tajném nukleárním výzkumu za Kennedyho, utajené materiály o ČSR, o psychologické válce za 2. světové války, o nacismu v Polsku a mnoho dlašího. Vše je plnotextové a převedeno do OCR. Autorem fotografie je Jiří Topol a Albertina icome Praha. [1] Druhým představeným produktem byla e-booková platforma Gale Virtual Reference Library. Obsahuje 9000 odborných referenčních e-knih od Gale a partnerů, knihy jsou důvěryhodné, vychází v aktuálnějších verzích. GVRL nabízí převod textu do hlasu. Rozhraní umožňuje vyhledávání ve 34 jazycích, na vyžádání poskytují překlad obsahu dokumentů do 19 jazyků.

6 Práce zdravotně postižených s elektronickými knihami a informacemi Jistě si dovedete představit nebo máte osobní zkušenost, že zrakově indisponované osoby musí přistupovat k psanému textu zcela odlišně. Nevidomý Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občany, Ministerstvo vnitra ČR), jehož prezentace měla celkově šest slajdů, protože si s námi, jak sám řekl, chtěl spíš povídat, nás do tohoto tématu zasvětil. Autorem fotografie je Jiří Topol a Albertina icome Praha. [1] Pro zrakově postižené existuje mnoho způsobů, které jim umožňují přijímat informace z textu. Jsou jimi programy na zvětšení a úpravu textu, Braillovo písmo a nebo zvukový záznam. Slyšeli jsme několik ukázek umělých hlasů. První tři byly vyvinuty v ČR před 10 lety a zněly strojově, roboticky, nelidsky. Hlas ze třetí ukázky dokáží nevidomí poslouchat i 8 9 hod. v kuse, ačkoli byl zvuk poněkud nepříjemný. Další ukázky byly vyvinuty před 6 lety v zahraničí a zněly posluchatelněji, lidštěji. Nevidomí však rádi poslouchají emocionálně nezabarvený hlas. Poslední ukázky byly nejnovější hlasy čtvrté generace s vysokou reálnou kvalitou. Tyto vytvořili na ZČÚ a byly již mnohem lepší. Zmínil pár technických údajů: pro zrakově postižené je lepší textový formát než PDF. Převod textu do hlasu je v českém jazyce složitější oproti jiným jazykům, proto je vývoj u nás pomalejší. Pro zrakově postižené existují speciální knihovny zpřístupňující fond zvukových nahrávek. Kromě předčítání e-knih se hlasy běžně používají i v dalších inteligentních systémech v navigaci, ve hlasové schránce, v informačním systému celého domu apod.

7 V závěru přednášky padl dotaz, zda nejsou pro nevidomé problémem dotykové displeje, používají je však běžně, žádné obtíže s nimi nemají. E-knihy a vaše knihovna z pohledu společnosti Wiley Marta Dyson (Wiley, Velká Británie) nás seznámila se společností Wiley, jak vidí změny v knihovnách a jak se na ně snaží reagovat. Upozornila na skutečnost, jak ve Velké Británii početně mizí knihkupectví. Minulý rok zavřelo 400 knihkupectví, což byl sedminásobný nárůst oproti předchozímu roku. Je to kvůli snižující se prodejnosti fyzických knih. Například v americkém knihkupectví Waterstones by měla být každá čtvrtá zakoupená kniha v roce 2014 digitální. Čtenáří začínají měnit své návyky, a tak se jim knihkupectví musí přizpůsobovat, aby přežila. Autorem fotografie je Jiří Topol a Albertina icome Praha. [1] Dnešní mladá generace The Net Generation má přístup k informacím odlišný než tomu bylo za doby studia Marty. Současní studenti se narodili do doby, kdy se internet stal normou. Používají chytré telefony, do kterých si přímo z knihoven stahují potřebné kapitoly. Uvažují o informacích jiným způsobem, jsou vždycky připojení, cokoli řeknete, hned si to najdou, pracují v režimu multitaskingu, poslouchají, sledují, kontrolují obsah na sociálních sítích na svém mobilu, už nechtějí knihy, nekontrolují si obsah, chtějí všechno kustomizované, pracují společně se svými přáteli, ve skupinách.až jim bude 21, budou za sebou mít hod. sledování TV, přes hod. hraní her, ale pouze méně než 5000 hodin čtení knih.také knihovny se mění. Obsahují řadu jednacích míst s pohovkami, kde si studenti mohou sesednout a v klidu si číst nebo společně na něčem pracovat, mohou si objednat knihu online, již nečekat ve frontě jako dřív. Společnost Wiley jev oblasti prodeje e-knih flexibilní. Můžeme si koupit celou sbírku, jednorázově jednotlivé tituly nebo kapitoly, předplatné či tematické kolekce. Čtenáři dostávají zdarma záznamy

8 MARC, k dokumentu mají přístup stovky lidí, je zde možnost využití elektronických varování, není omezení DRM. Ebrary: Rozšíření možností ve strategii akvizice elektronických knih Jak už bylo několikrát řečeno, elektronické dokumenty zažívají revoluci a knihovny na ni musejí reagovat. Krzysztof Murawski (ProQuest, Polsko) popsal v rámci výzkumu ebrary různé business modely pro zakoupení e-dokumentů a další způsoby jejich užití po akvizici. Tyto modely nám ukázal na pyramidovém grafu skládajícího se ze 4 vrstev. V základě leží předplatné důležitých akademických titulů. Ve druhé vrtsvě je Patron Driven Acquisition = uživatelem řízené akvizice, kdy akvizice probíhá na základě toho, které knihy čtenář používá. Dále jsou krátkodobé výpůjčky, což jsou složité mechanismy využívající výběrová řízení pro výpůjčení knih. Možná by bylo lepší využívat granty. Na špici pyramidy je model Perpetual Archive, který funguje na základě přímých žádostí čtenářů. Kdyby existoval jen tento model, stálo by to miliony. Nejlepší je kombinace PDA a předplatného. Tento rok mají novinku akvizice EBL licence na EBL jsou trochu jiné, fond je omezený, licence budou flexibilnější. České e-knihy pro knihovny

9 Také na českém trhu figuruje mnoho společností poskytujících e-knihy pro knihovny. Jiří Pavlík, (Univerzita Karlova, Ústav výpočetní techniky) završil sekci o odborných e-knihách přednáškou o nabídce e-knih na českém trhu a platforem jak je získávat pro knihovny. Představil několik takových poskytovatelů. Platforma E-knihy do každé knihovny nabízí knihy z nakladatelství Academia, Jan Melvil Publishing a Aleš Prager. Čtení materiálů je možné pouze z knihovních terminálů, jsou ve formátu PDF, systém pohání repozitářový systém Kramerius. Ereading, platforma Springeru, nabízí knihy Management Press, Práh, SLON, Triton. Nákup probíhá přes konzorciální smlouvy knihoven s nakladateli. K e-knihám je nepřetržitý přístup, jsou ve formátu epub, mobi a PDF a jsou zabezpečeny sociálním DRM, pomocí něhož se dá zjistit, kde došlo k úniku knihy. Využívá přihlašovací technologii Shibboleth a eduid.cz. Autorem fotografie je Jiří Topol a Albertina icome Praha. [1] Flexibooks poskytuje knihy z nakladatelství ACET ČR, Fraus, Portál a Grada. Kupují se výpůjčky knih na 31 dní, jsou chráněny sociálním DRM, čtenáři používají lokální účty, knihy jsou ve formátu PDF a jsou čitelné na čtečkách pro ipad a Windows, v přípravě čtečky pro iphone a Android. Ebrary DASH! má sortiment Sedmá generace, Zlatý řez, VŠCHT. Na této platformě si knihovny kupují licence na výpůjčování, na dobu 14 dnů, limit je 300 knih, které jsou zabezpečeny přes Adobe DRM.

10 V přípravě jsou poskytovatelé BookJet, ebrary, ebookeater a Publero (Publero už poskytuje české elektronické časopisy). Působí zde také platformy s Open Access: E-knihovna MKP (329 titulů), ebookeater (902), Kramerius NK (11 412), Open Library (1136), Palmknihy Free (3388). ROZHOVOR s přednášejícím na rádiu LibRa. Jan Hrabal [1] Dostupné z: Liveblogging

České e-knihy pro knihovny

České e-knihy pro knihovny České e-knihy pro knihovny Jiří Pavlík, Jana Matějková Univerzita Karlova v Praze pavlik@cuni.cz, jana.matejkova@ff.cuni.cz INFORUM 2013: 19. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích Praha,

Více

České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze. Jiří Pavlík & Květa Hartmanová Inforum 2014

České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze. Jiří Pavlík & Květa Hartmanová Inforum 2014 České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze Jiří Pavlík & Květa Hartmanová Inforum 2014 Poskytovatelé, platformy 6 Open Access, Public Domain, Free Počet e-knih v češtině pro knihovny

Více

Online přístupné knihy neztrácejí na půvabu

Online přístupné knihy neztrácejí na půvabu Online přístupné knihy neztrácejí na půvabu Filip Vojtášek Albertina icome Praha Národní lékařská knihovna Obecné vlastnosti e-knih Okamžitý přístup k požadovaným informacím Přístup kdykoliv a odkudkoliv

Více

Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU , SEMINÁŘ V NTK

Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU , SEMINÁŘ V NTK Zkušenosti se zpřístupněním e-knih na ZČU BARBORA KATOLICKÁ, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA UNIVERZITNÍ KNIHOVNA 6. 12. 2016, SEMINÁŘ V NTK E-knihy na ZČU - obsah Základní informace Platformy, vydavatelé Statistiky

Více

E-booky v nabídce knihoven. Tomáš Jandera, Odbor služeb KNAV

E-booky v nabídce knihoven. Tomáš Jandera, Odbor služeb KNAV E-booky v nabídce knihoven Tomáš Jandera, Odbor služeb KNAV co je to e-book? kniha v digitální podobě většinou ve formátu PDF nebo epub online podobné použití jako u časopiseckých databází offline DRM

Více

E-booky v nabídce knihoven. co je to e-book? co je to e-book?

E-booky v nabídce knihoven. co je to e-book? co je to e-book? E-booky v nabídce knihoven Tomáš Jandera, Odbor služeb KNAV co je to e-book? kniha v digitální podobě většinou ve formátu PDF nebo epub online podobné použití jako u časopiseckých databází offline DRM

Více

E-knihy ve veřejných knihovnách

E-knihy ve veřejných knihovnách E-knihy ve veřejných knihovnách Krajská knihovna v Žilině, 17.7.2014! Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Představíme si E-knihy v českých knihovnách E-kniha vs. tištěná

Více

Akvizice českých e-knih. Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita

Akvizice českých e-knih. Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita Akvizice českých e-knih Mgr. Martin Hanák Akademická knihovna Jihočeská univerzita Proč ještě nenakupujeme e-knihy běžně jako rohlíky? Práva, práva,... práva. Obavy nakladatelů akceptovat riziko (zneužití,

Více

E-knihy od renomovaných vydavatelů odkudkoliv online i pohodlně na čtečky

E-knihy od renomovaných vydavatelů odkudkoliv online i pohodlně na čtečky E-knihy od renomovaných vydavatelů odkudkoliv online i pohodlně na čtečky Filip Vojtášek Albertina icome Praha ČVUT Obsah Academic Complete - shrnutí Nákup dalších e-knih Osobní účet Bookshelf Offline

Více

Možnosti výpůjček a využívání e-zdrojů v českých knihovnách

Možnosti výpůjček a využívání e-zdrojů v českých knihovnách Konference Doba e-čtenářů, 6.3.2014$ Krajská veřejná knihovna v Opole Možnosti výpůjček a využívání e-zdrojů v českých knihovnách Ing. Jiří Pavlík" Univerzita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky

Více

E-knihy na ZČU , SEMINÁŘ AKVŠ, VŠE PRAHA

E-knihy na ZČU , SEMINÁŘ AKVŠ, VŠE PRAHA E-knihy na ZČU BARBORA KATOLICKÁ, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA UNIVERZITNÍ KNIHOVNA 20. 4. 2017, SEMINÁŘ AKVŠ, VŠE PRAHA E-knihy na ZČU současný stav Odborné e-knihy celkem 1599 titulů 1517 zahraničních (platformy

Více

Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven. EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík

Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven. EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík Institucionální přihlášení u el. zdrojů, webových služeb Federativní autentizace Institutional

Více

E-knihy v knihovnách. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz

E-knihy v knihovnách. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz E-knihy v knihovnách Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz E-knihy v knihovnách Definice E-knihy Vývoj, technologie E-knih, formáty Tvorba E-knihy E-knihy a autorský

Více

Půjčování e-knih v českých veřejných knihovnách

Půjčování e-knih v českých veřejných knihovnách Půjčování e-knih v českých veřejných knihovnách Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Nabídka pro české knihovny: 5 platforem 6 700 titulů licencovaných e-knih v češtině Nabídka

Více

Elektronické knihy na Univerzitě Karlově v Praze

Elektronické knihy na Univerzitě Karlově v Praze Elektronické knihy na Univerzitě Karlově v Praze Jana Matějková, Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze jana.matejkova@ff.cuni.cz, pavlik@cuni.cz INFORUM 2011: 17. konference o profesionálních informačních

Více

Aktuální stav a vývoj e-publikací a projektu NAKI

Aktuální stav a vývoj e-publikací a projektu NAKI Aktuální stav a vývoj e-publikací a projektu NAKI Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů NK ČR Elektronické knihy dynamický vývoj digitálního

Více

E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace

E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace Seminář E-knihy Národní technická knihovna v Praze, 21.11.2011 E-knihy rok poté; srovnání výpůjček ČR x zahraničí; inspirace Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova, Ústřední knihovna Novinky 2017 ereading.cz

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány Z i m a 2 0 1 1 / 1 2 - R o č n í k X - Z D A R M A Vážení uživatelé, Informační zpravodaj JIB, který jste právě otevřeli, má letos v záhlaví Ročník X, takže

Více

ICOLC 13 th Fall Meeting

ICOLC 13 th Fall Meeting ICOLC 13 th Fall Meeting 18. 9. 21. 9. 2011 Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni ICOLC International Coalition of Library Consortia Cíle ICOLC: Koordinace a spolupráce knihovnických konsorcií

Více

České e-knihy a tipy k akvizici e-knih

České e-knihy a tipy k akvizici e-knih České e-knihy a tipy k akvizici e-knih Jana Matějková, Jiří Pavlík Univerzita Karlova v Praze jana.matejkova@ff.cuni.cz, pavlik@cuni.cz INFORUM 2012 Abstrakt Na českém trhu je k dispozici kolem čtyř tisíc

Více

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Filip Vojtášek Albertina icome Praha Ostrava Albertina icome Praha Zprostředkovává přístup do zdrojů odborných informací (včetně e-knih) Zastupuje významné

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Filip Vojtášek Albertina icome Praha Brno 29. 3 2012 Co je e-kniha? (1) podle původu = Elektronická kopie tištěné knihy (Oxford Dict. of English) ALE:

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Helena Bouzková, Ondřej Horsák, Adéla Jarolímková, Eva Lesenková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Helena Bouzková, Ondřej Horsák, Adéla Jarolímková, Eva Lesenková 198 Digitální knihovna Národní lékařské knihovny archivace a online zpřístupnění plných textů vědeckých publikací ve zdravotnictví Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Helena Bouzková, Ondřej Horsák, Adéla Jarolímková,

Více

E-knihy na vysokých školách Univerzita Karlova

E-knihy na vysokých školách Univerzita Karlova E-knihy na vysokých školách Univerzita Karlova Vysoká škola ekonomická v Praze, 20.4.2017 Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova, Ústřední knihovna Rozpočet, preferované licence Jak velká část rozpočtu vaší

Více

Ing. Věra Svobodová. Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb. E- knihy na MENDELU

Ing. Věra Svobodová. Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb. E- knihy na MENDELU Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb E- knihy na MENDELU Mendelova univerzita v Brně strana 2 Agronomická fakulta, Lesnicko-dřevařská fakulta, Zahradnická fakulta architektura

Více

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie Elektronické informační zdroje pro chemické obory Seminář 21.9.2018 Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie 2 Elektronické informační zdroje http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacnizdroje

Více

České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze

České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze České e-knihy pro knihovny, zkušenosti z Univerzity Karlovy v Praze Jiří Pavlík, Květa Hartmanová Univerzita Karlova v Praze pavlik@cuni.cz, HARTMANO@prf.cuni.cz INFORUM 2014: 20. ročník konference o profesionálních

Více

Zpráva o konferenci k možnostem elektronických knih v prostředí Akademie věd. a o dalších aktivitách v této oblasti

Zpráva o konferenci k možnostem elektronických knih v prostředí Akademie věd. a o dalších aktivitách v této oblasti Zpráva o konferenci k možnostem elektronických knih v prostředí Akademie věd konané dne 17. října 2012 v Praze a o dalších aktivitách v této oblasti Za projektový board předkládá Michal Rada, Středisko

Více

Sto tisíc e-dokumentů na dosah. Hana Nová Jindřiška Pospíšilová

Sto tisíc e-dokumentů na dosah. Hana Nová Jindřiška Pospíšilová Sto tisíc e-dokumentů na dosah Hana Nová Jindřiška Pospíšilová Inforum 2011, 25.5.2011 Informační zdroje pro výzkum (INFOZ) navazuje na předchozí projekty MŠMT zajišťující přístup k EIZ LI2000 (2000-2003)

Více

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot

E-knihy Nakladatelství Karolinum. Mgr. BcA. Vít Krobot E-knihy Nakladatelství Karolinum Mgr. BcA. Vít Krobot Současná situace na trhu e-knih obsah (na konci roku 2015 dostupných zhruba 15 000 titulů) distribuční infrastruktura standardizace formátů: pdf, epub,

Více

Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích

Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích Elektronická kniha (též e-kniha, ekniha nebo digitální kniha) je publikace obsahující text a/nebo obrazové materiály, která je vytvořena

Více

Elektronická kniha. Informační vědecký zdroj v lékařských knihovnách. PhDr. Eva Lesenková, Ph.D.

Elektronická kniha. Informační vědecký zdroj v lékařských knihovnách. PhDr. Eva Lesenková, Ph.D. Elektronická kniha Informační vědecký zdroj v lékařských knihovnách PhDr. Eva Lesenková, Ph.D. Ohlasy k tématu od knihoven Ohlasy od knihoven http://krunchd.com/eknihy_pro_lekknih Zdroj: POKORNÝ, Antonín.

Více

Úvod. Základní informace o šetření

Úvod. Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny. Adéla Jarolímková, NLK

Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny. Adéla Jarolímková, NLK Co a jak hledat v informačních zdrojích Národní lékařské knihovny Adéla Jarolímková, NLK Portál Medvik Portál Medvik Katalog NLK Tištěné knihy a časopisy Elektronické knihy a časopisy Grantové zprávy Databáze

Více

Granty. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci

Granty. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Granty Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta 2011-2015 Knihovny pro Evropu 2020 Koncepce vymezuje šest základních oblastí: Digitalizace knihovních

Více

PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna

PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna K prostředí: Těší mě ochota personálu (klatovská knihovna), ale vadí mi malý prostor u počítačů, kde není dost místa k samostudiu pro jednotlivce a také při plnější obsazenosti

Více

Digitální nabídka veřejných knihoven. Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011

Digitální nabídka veřejných knihoven. Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011 Digitální nabídka veřejných knihoven Frank Daniel Městská knihovna Kolín Praha, 12.4.2011 Jsou knihovny ještě vůbec potřeba? Každý má přece přístup na internet! Foto: www.flickr.com/photos/poperotico/3921069882/

Více

Elektronické informační zdroje (VIKBA25)

Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Elektronické informační zdroje (VIKBA25) 3. Problematika elektronických knih Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MU Brno, 9. října 2015 Kniha x e-kniha? Kniha rukopisný, tištěný nebo jakýmkoliv

Více

Hledání a utváření hodnoty pro uživatele komerčních databází. Radovan Kačín *

Hledání a utváření hodnoty pro uživatele komerčních databází. Radovan Kačín * Příspěvek na konferenci INFORUM, květen 2003, VŠE Praha Hledání a utváření hodnoty pro uživatele komerčních databází Radovan Kačín * Abstrakt: Příspěvek poukazuje na rozpor mezi nákladně pořizovanými komerčními

Více

ICT plán školy 2013/2014

ICT plán školy 2013/2014 Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15, příspěvková organizace ICT plán školy 2013/2014 1. Základní údaje o škole Název školy: Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15,

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková ROZVOJ DIGITÁLNÍHO ARCHIVU NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY VE SPOLUPRÁCI S VYDAVATELI A AUTORY VĚDECKÝCH LÉKAŘSKÝCH INFORMACÍ Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková Anotace Národní lékařská

Více

Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích

Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna V Českých Budějovicích Elektronická kniha (též e-kniha, ekniha nebo digitální kniha) je publikace obsahující text a/nebo obrazové materiály, která je vytvořena

Více

E-knihy v knihovnách. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz

E-knihy v knihovnách. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz E-knihy v knihovnách Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích hajkova@cbvk.cz E-knihy v knihovnách Definice E-knihy Vývoj, technologie E-knih, formáty Tvorba E-knihy Obchodní model

Více

Novinky v roce Mgr. Jan Luprich Ing. Mgr. Pavel Synek

Novinky v roce Mgr. Jan Luprich Ing. Mgr. Pavel Synek Novinky v roce 2016 Mgr. Jan Luprich Ing. Mgr. Pavel Synek 2 Jean-Hanore Fragonard: A Young Girl Reading 3 EBSCO ebooks OBSAH AKVIZIČNÍ MODELY UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ INTEGRACE 4 Obsah 900 000+ titulů 1 000+

Více

ZPRACOVÁNÍ NEURČITÝCH ÚDAJŮ V DATABÁZÍCH

ZPRACOVÁNÍ NEURČITÝCH ÚDAJŮ V DATABÁZÍCH 0. Obsah Strana 1 z 12 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A INFORMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMATION

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih

Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih Radka Syrová Tomáš Vejvoda Knihovna Jana Palacha FF UK Obsah e-knihy FF UK využívání e-knih preference propagace Nabídka e-knih FF UK 350 000 elektronických

Více

České vysoké učení technické v Praze ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA

České vysoké učení technické v Praze ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA České vysoké učení technické v Praze ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA Výroční zpráva 2014 Zpracovaly: PhDr. Barbora Ramajzlová, PhDr. Marta Machytková, Mgr. Michaela Morysková Podklady připravily: Ing. Iva Adlerová,

Více

Úvod. Základní informace o šetření

Úvod. Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Úložiště archivů databází elektronických časopisů a knih. (e-da, ROAD)

Úložiště archivů databází elektronických časopisů a knih. (e-da, ROAD) Úložiště archivů databází elektronických časopisů a knih (e-da, ROAD) Radka Římanová, Štěpánka Žižková, Václav Heicl Státní technická knihovna Nina Suškevičová SUWECO Digitálna knižnica, 1. - 3. október

Více

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Půjčování e-knih v JVK ČB - zkušenosti Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích E-knihy v JVK Čtečky s volně dostupnými e-knihami (volné z hlediska autorského zákony, licence s

Více

Wednesday, April 7, 2010 DIGITÁLNÍ STUDENT

Wednesday, April 7, 2010 DIGITÁLNÍ STUDENT DIGITÁLNÍ STUDENT V srpnu roku 1519 Hernando Cortés zlákán zvěstmi o zlatém pokladu s pouhými několika sty konquistadory rozhodl dobýt celý kontinent. Pro svou vlast, krále a katolickou církev. Nechal

Více

Kramerius - zpřístupnění digitálních kopií v ČR

Kramerius - zpřístupnění digitálních kopií v ČR Kramerius - zpřístupnění digitálních kopií v ČR Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna Kramerius Digitální knihovna - open source softwarové řešení pro zpřístupnění kulturního, digitálního dědictví.

Více

Office 2016. Průvodce uživatele. Office 2016. Průvodce uživatele. Josef Pecinovský, Rudolf Pecinovský. www.grada.cz. Průvodce uživatele

Office 2016. Průvodce uživatele. Office 2016. Průvodce uživatele. Josef Pecinovský, Rudolf Pecinovský. www.grada.cz. Průvodce uživatele Kniha vám odpoví na otázky: Jak ukládat data do cloudu (na internetové úložiště) Jak vytisknout data na papír nebo do dokumentu PDF Jak kontrolovat pravopis a gramatiku Jak rychle a účelně formátovat vzhled

Více

Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky

Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky Název projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Název kurzu: Seminář pro knihovníky a informační pracovníky Inovační knihovnický kurz Modul 3: Služby Referenční služby

Více

Stahování ebooks v rozhraní EBSCOhost

Stahování ebooks v rozhraní EBSCOhost EBSCO PUBLISHING Stahování ebooks v rozhraní EBSCOhost Jak to funguje 4. ledna 2012 1. Základní informace o ebooks 2. Jak stahovat ebooks 3. Osobní schránka MyEBSCOhost 4. Stahování ebooks do ipadu Příloha:

Více

ebadatelna Zlínského kraje portál pro zpřístupnění regionálního digitalizovaného kulturního dědictví

ebadatelna Zlínského kraje portál pro zpřístupnění regionálního digitalizovaného kulturního dědictví ebadatelna Zlínského kraje portál pro zpřístupnění regionálního digitalizovaného kulturního dědictví Jan KAŇKA Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně kanka@kfbz.cz INFORUM 2016: 22. ročník konference

Více

STATISTIKY VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH ZDROJŮ

STATISTIKY VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH ZDROJŮ STATISTIKY VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH ZDROJŮ Adéla Jarolímková STANDARDY VE SBĚRU STATISTIK E-ZDROJŮ Projekt COUNTER (Counting Online Usage of Networked Electronic Resources) konsistentní a kompatibilní

Více

Online informační zdroje na FHS UTB ve Zlíně

Online informační zdroje na FHS UTB ve Zlíně Online informační zdroje na FHS UTB ve Zlíně Na stránkách knihovny UTB ve Zlíně http://web.knihovna.utb.cz/?id=0_1&lang=cs&type=0 jsou 24 hodin denně k dispozici online databáze, tedy informační zdroje

Více

Digitální knihovna MZK a mobilní aplikace Kramerius Královéhradecká knihovnická konference

Digitální knihovna MZK a mobilní aplikace Kramerius Královéhradecká knihovnická konference Digitální knihovna MZK a mobilní aplikace Kramerius Královéhradecká knihovnická konference 2017 21. 11. 2017 Mgr. Lenka Damborská Moravská zemská knihovna v Brně Digitální knihovna MZK Digitální knihovna

Více

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK Co nás čeká Jak najít plný text? A jak se k němu dostat Vyhledávání ve zdrojích NLK Tipy na vyhledávání ve volných zdrojích Plné texty v NLK Registrovaný

Více

10 klíčových otázek týkající se e-knih (a jedna navíc)

10 klíčových otázek týkající se e-knih (a jedna navíc) 10 klíčových otázek týkající se e-knih (a jedna navíc) Filip Vojtášek Albertina icome Praha Brno Obsah E-knihy a jejich obecné vlastnosti 10 otázek (a možné odpovědi na ně), příklady Diskuse 2 Co je e-kniha?

Více

Digitalizace a rejstřík (seznam) děl nedostupných na trhu. Autorské právo v praxi III. 8.6.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.

Digitalizace a rejstřík (seznam) děl nedostupných na trhu. Autorské právo v praxi III. 8.6.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp. Digitalizace a rejstřík (seznam) děl nedostupných na trhu Autorské právo v praxi III. 8.6.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Digitalizace v českých knihovnách 2 3 Komu to slouží? Veřejnosti?

Více

E-knihy na UTB ve Zlíně

E-knihy na UTB ve Zlíně E-knihy na UTB ve Zlíně DAVID JANULÍK Typ licence při akvizici e-knih o Trvalý nákup - většinou výběr titulů 1 SU EBSCO, Elsevier, Wiley, MITPress, kolekce FOODnetBASE, kolekce Emerald BME o Předplatné

Více

Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Zhotovení interaktivního webového portálu a mobilních aplikací

Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Zhotovení interaktivního webového portálu a mobilních aplikací Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Zhotovení interaktivního webového portálu a mobilních aplikací 1 Členění zakázky... 2 1.1 Webový portál... 2 1.1.1 Obecné požadavky... 2 1.1.2 Seznam databází...

Více

Odstíny a nuance Open Access

Odstíny a nuance Open Access Odstíny a nuance Open Access Jindra Planková Ústav informatiky, Slezská univerzita FPF, Opava jindra.plankova@fpf.slu.cz INFORUM 2014: 20. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 27.

Více

Podpora vědy a výzkumu v Knihovně UTB ve Zlíně od vzniku publikačních výstupů po jejich evaluaci

Podpora vědy a výzkumu v Knihovně UTB ve Zlíně od vzniku publikačních výstupů po jejich evaluaci Podpora vědy a výzkumu v Knihovně UTB ve Zlíně od vzniku publikačních výstupů po jejich evaluaci Ondřej Fabián Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Knihovna fabian@knihovna.utb.cz Lukáš Budínský Univerzita

Více

ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY. e-knihovna Wooky. Wooky a.s.

ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY. e-knihovna Wooky. Wooky a.s. ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY e-knihovna Wooky Wooky a.s. Distribuce elektronického obsahu? Inspirovaný systémem Amazon a Kindle, Barnes & Noble a Nook Jednotný systém pro Česko a Slovensko Komplexní

Více

Kde hledat odborné zahraniční články?

Kde hledat odborné zahraniční články? Kde hledat odborné zahraniční články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Školení 18. února 2016 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 27 milionů článků od

Více

Hodnoticí standard. Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Publicistika, knihovnictví a informatika (kód: 72) Týká se povolání: Knihovník v knihovně pro děti

Více

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Příspěvek do sborníku Projekt ebooks on Demand Evropská knihovní síť Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Září 2010 Abstrakt V roce 2007 byla na konferenci Knihovny současnosti představena služba ebooks

Více

Úvod do elektronických informačních zdrojů

Úvod do elektronických informačních zdrojů Ústřední knihovna FSS MU Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, 2. 4. 2011 Osnova Stručně o EIZ Tvorba dotazu a vyhledávání E-databáze E-knihy Portál e-časopisů a Metalib

Více

Discovery systém v AV ČR. Jaroslav Meixner oddělení EIZ KNAV 17. června 2013

Discovery systém v AV ČR. Jaroslav Meixner oddělení EIZ KNAV 17. června 2013 Discovery systém v AV ČR Jaroslav Meixner oddělení EIZ KNAV 17. června 2013 Discovery systémy produkty na trhu v ČR, struktura EBSCO Discovery Service EDS (EBSCO) Primo Central (ExLibris) Summon (Serials

Více

1 Najděte knihu doc. Lincové a kol. Základní a aplikovaná farmakologie v internetovém knihkupectví...

1 Najděte knihu doc. Lincové a kol. Základní a aplikovaná farmakologie v internetovém knihkupectví... 1 Najděte knihu doc. Lincové a kol. Základní a aplikovaná farmakologie v internetovém knihkupectví... 1 2 Interagují spolu simvastatin a fenofibrát? Jak závažně?... 3 3 Zaregistrujte se na www.google.com

Více

MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ (TABLET I NOTEBOOK) V PRÁCI UČITELE (PRO SŠ)

MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ (TABLET I NOTEBOOK) V PRÁCI UČITELE (PRO SŠ) Ostravská univerzita v Ostravě, Pedagogická fakulta MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ (TABLET I NOTEBOOK) V PRÁCI UČITELE (PRO SŠ) ROSTISLAV FOJTÍK MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ (TABLET I NOTEBOOK) V PRÁCI UČITELE (PRO SŠ) ROSTISLAV

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Obsah pojmu Silný portál základní stavební kámen využívaný jako: B2B nástroj pro knihovny, díky kterému mohou poskytovat individuální

Více

VISK 6 Národní program digitálního zpřístupnění vzácných dokumentů

VISK 6 Národní program digitálního zpřístupnění vzácných dokumentů VISK 6 Národní program digitálního zpřístupnění vzácných dokumentů Adolf Knoll, Národní knihovna ČR Memoriae Mundi Series Bohemica 1. Historie programu Program Memoriae Mundi Series Bohemica vznikl v souvislosti

Více

Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016

Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016 Nabídka informačního vzdělávání pro střední školy 2015/2016 Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně pro Vás připravila nabídku vzdělávacích programů pro střední školy ve školním roce 2015/2016. Prostřednictvím

Více

SVĚTLA A STÍNY DIGITÁLNÍ FAKSIMILE

SVĚTLA A STÍNY DIGITÁLNÍ FAKSIMILE SVĚTLA A STÍNY DIGITÁLNÍ FAKSIMILE Františka Vrbenská Je fascinující, jak nás technika ve svém vývoji dostihuje a plní naše přání. Už si neumíme představit život bez internetu, mobilů, přehrávačů různých

Více

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň Metodický manuál pro nástroje, zdroje a aplikace využitelných v oborové výuce TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Metodický manuál SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD 16 18 let nástroje

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY. e-knihovna Wooky. Wooky a.s.

ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY. e-knihovna Wooky. Wooky a.s. ELEKTRONICKÉ KNIHY DO KAŢDÉ KNIHOVNY e-knihovna Wooky Wooky a.s. Distribuce elektronického obsahu? Inspirovaný systémem Amazon a Kindle, Barnes & Noble a Nook Jednotný systém pro Česko a Slovensko Komplexní

Více

Akvizice elektronických knih formou e-výpůjček (EBL)

Akvizice elektronických knih formou e-výpůjček (EBL) Akvizice elektronických knih formou e-výpůjček (EBL) První zkušenosti s e-výpůjčkou zahraničních knih ve VŠ knihovně Mgr. Daniela Nová, Ústřední knihovna ČVUT Vysokoškolská knihovna s technickými obory

Více

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Praha 2011 1 OBSAH Obsah... 2 Úvod... 3 1. Co vkládat do Národního

Více

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA Marie Balíková, Národní knihovna ČR Tento informativní příspěvek navazuje na článek ze sborníku Knihovny současnosti 2004. 1 Pro věcné katalogizátory a indexátory

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

Městská knihovna v Praze

Městská knihovna v Praze Městská knihovna v Praze Netřeba se bát elektronické knihy Městské knihovny v Praze Kateřina Vojířová Kateřina Bajo Knihovny současnosti 15. září 2010 Karel Čapek a ti druzí první předpoklad pro tvorbu

Více

Základní informace o šetření

Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ ČTEČEK ELEKTRONICKÝCH KNIH VE VZDĚLÁVÁNÍ

MOŽNOSTI VYUŽITÍ ČTEČEK ELEKTRONICKÝCH KNIH VE VZDĚLÁVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ ČTEČEK ELEKTRONICKÝCH KNIH VE VZDĚLÁVÁNÍ Possibilities of ereaders in education Pavel HRDLIČKA Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta, Katedra ekonomických teorií, hrdlicka@pef.czu.cz

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Věda a výzkum. Univerzitní informační systém. Svazek 4. Slovenská zemědělská univerzita v Nitře

Věda a výzkum. Univerzitní informační systém. Svazek 4. Slovenská zemědělská univerzita v Nitře Univerzitní informační systém Slovenská zemědělská univerzita v Nitře Věda a výzkum Svazek 4 Verze: 3.18 Datum: 11. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 Základní pojmy

Více

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Adéla Jarolímková, Národní lékařská knihovna Toto dílo dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte

Více

Windows. snadno a rychle

Windows. snadno a rychle Nová kniha známých českých odborníků podrobně seznamuje čtenáře s operačním systémem Windows 10. Čtenář se pod vedením autorů naučí spouštět programy a přepínat mezi nimi (multitasking), vytvářet virtuální

Více

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková

Zkušenosti s e-knihami Flexibooks. Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Zkušenosti s e-knihami Flexibooks Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Marcela Hladíková Základní informace o knihovně Vznik v roce 2013 sloučením 5 fakultních knihoven (ocenění Knihovna

Více

Základy práce s informačními zdroji

Základy práce s informačními zdroji Základy práce s informačními zdroji ZUR163 Mgr. Jan Kříž Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 16. listopadu 2015 Práce s EIZ kontrola úkolů tipy a triky ve vyhledávači Google Scholar EBSCO Discovery Service

Více

Jak. dokonalou prezentaci v. PowerPointu. Marek Laurenčík

Jak. dokonalou prezentaci v. PowerPointu. Marek Laurenčík Marek Laurenčík Jak na dokonalou prezentaci v PowerPointu Jak na Marek Laurenčík dokonalou prezentaci v PowerPointu Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Elektronické informační zdroje (VIKBA25)

Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Elektronické informační zdroje (VIKBA25) 3. Problematika elektronických knih Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MU Brno, 14. října 2016 Kniha x e-kniha? Kniha rukopisný, tištěný nebo jakýmkoliv

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více