Výroční zpráva za rok 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva za rok 2013"

Transkript

1 Muzeum Mladoboleslavska, příspěvková organizace Výroční zpráva za rok , Objekty muzea: I, Objekty ve správě Muzea Mladoboleslavska: A, Hlavní budova muzea: Staroměstské nám. 1, Mladá Boleslav (hrad): V objektu sídlí ředitelství, ekonomický úsek, jsou zde rovněž umístěna odborná pracoviště včetně archeologického oddělení a knihovna. V objektu jsou instalovány obě stálé expozice (Paměť města a Venkov v proměnách času), dále je zde umístěn sál pro dlouhodobé výstavy, výstavní sál pro krátkodobé prezentace, Galerie na arkádě a hudební salónek. Součástí objektu je rovněž muzejní herna Muzeion využívaná pro doprovodné programy k výstavám, tvůrčí dílny, přednášky a besedy i celoroční návštěvnické programy. V objektu jsou dále umístěny veškeré depozitáře, truhlářská dílna a byt správce areálu hradu. Část objektu je pronajata Státnímu oblastnímu archivu v Praze Státnímu okresnímu archivu Mladá Boleslav. Menší prostory v přízemí objektu jsou pronajaty provozovateli hradní kavárny. V areálu hradu neproběhly v roce 2013 žádné významnější stavební či restaurátorské aktivity. Došlo pouze k provizorní opravě odvodňovací štoly ve svahu pod jihovýchodním křídlem hradu v souvislosti s poškozením zídky u domu čp. 76 v Nádražní ulici, k němuž došlo v důsledku zatékání vody při intenzivních deštích v červnu a červenci B, Budova bývalé fary, Dolní Krupá čp. 15: Budova včetně poměrně rozsáhlého pozemku byla Muzeu Mladoboleslavska předána do správy v roce V průběhu roku 2013 byla vyhotovena projektová dokumentace na opravu poškozené střešní krytiny a krovu. Její předání ze strany zhotovitele se však natolik opozdilo, že původně plánovaná realizace celé akce musela být přesunuta na rok Obec Dolní Krupá zajistila v roce 2013 úpravu přilehlé zahrady, zejména odstranění náletové zeleně a drobné terénní změny. V prostorách zahrady rovněž uspořádala dvě kulturní akce Křest vína a Živý betlém, kterými poprvé zpřístupnila objekt veřejnosti.

2 Po ukončení opravy střechy a krovu je nutno provést ještě nevelké úpravy a zejména restaurátorské zásahy v interiéru budovy. Poté se počítá s jejím využitím pro muzejní účely (Farní muzeum) a pro umístění Kulturního a informačního centra obce Dolní Krupá. Spolu se zahradou a okolními plochami bude využita rovněž pro jednorázové kulturní a národopisné akce. C, Objekt Leteckého muzea Metoděje Vlacha, Mladá Boleslav-Chrást: Stavební práce na objektu byly ukončeny v jarních měsících roku 2013, v důsledku různých faktorů, zejména hledání možností jiného využití či předání (popř. prodeje) jinému uživateli, však k jeho kolaudaci došlo až na počátku září K 6. listopadu 2013 byl objekt předán do správy Muzea Mladoboleslavska. Z rozhodnutí zřizovatele, tj. Středočeského kraje, byl obnoven původní záměr a objekt tedy bude využíván jako letecké muzeum. Z tohoto důvodu byla připravena a k podána žádost o příspěvek z operačního programu ROP Střední Čechy na realizaci interiéru budovy dle připraveného projektu, vyhotoveného ateliérem Hlaváček - architekti, spol. s r. o. Pokud bude dotace udělena, počítá se v letních měsících roku 2014 se zahájením celé akce s tím, že počátkem roku 2015 by mohla být dohotovena a muzeum by bylo zpřístupněno veřejnosti. Na přípravě stálé expozice leteckého muzea se výrazně podílí Nadační fond Letadlo Metoděje Vlacha a zejména jeho předseda Ing. Vladimír Handlík. Spolupráce zejména v podobě zapůjčení historických letadel a jejich součástí je zajištěna také s Národním technickým muzeem v Praze a s Vojenským historickým ústavem. Další exponáty poskytnou pro muzeum soukromí sběratelé. II, Objekty v pronájmu: A, Muzeum Benátky nad Jizerou (pobočka Muzea Mladoboleslavska), Zámek 49, Benátky nad Jizerou: Muzeum má pronajaty prostory zejména ve 2. poschodí zámku, kde jsou umístěny veškeré kanceláře, knihovna a část depozitářů. V tomto podlaží rovněž návštěvníci najdou všechny stálé expozice (Historie muzea, Osobnosti Benátecka, Přírodní prostředí regionu, Pravěká a středověká astronomie, Páni z Dražic, Tycho Brahe a Benátky, Jan z Werthu generál třicetileté války, pamětní síně rodiny Bendů a Bedřicha Smetany), dále výstavní sály pro dlouhodobé i krátkodobé výstavy a zámeckou chodbu s galerií, která je rovněž využívána pro výstavní účely. Další část depozitářů je umístěna v půdních prostorách ve 3. poschodí budovy. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků nedošlo v roce 2013 k žádným významnějším úpravám prostor ani k restaurátorským zásahům.

3 B, Muzeum v Bělé pod Bezdězem (pobočka Muzea Mladoboleslavska), Zámek 1, Bělá pod Bezdězem: Muzeum má pronajatu část prostor v 1. poschodí zámku, kde jsou umístěny veškeré kanceláře, knihovna i depozitáře. Návštěvníci zde také najdou ve dvou sálech stálou expozici Historie Podbezdězí a dále velký výstavní, koncertní a přednáškový sál a čtyři menší místnosti pro dlouhodobé i krátkodobé výstavy. Prostory muzea prošly v roce 2013 poměrně rozsáhlými změnami. Díky přidělení dalších místností ze strany Města Bělé pod Bezdězem jako majitele objektu zámku mohla být do nových prostor přestěhována knihovna a dvě kanceláře, což naproti tomu umožnilo upravit čtyři uvolněné místnosti pro výstavní účely. Město rovněž na vlastní náklady provedlo opravu, resp. výměnu dřevěných podlah ve třech výstavních sálech, kde byly zároveň instalovány nové elektrické rozvody. V negativním smyslu ovlivnilo činnost muzea zatečení vody do jedné z nově přidělených prostor ze soukromého bytu ve 2. poschodí zámku v červenci 2013, které vyřadilo tuto místnost z provozu až do konce roku, neboť bylo nutno vyčkat na úplné vysušení proteklého stropu. S nutnými opravami včetně restaurátorských zásahů se zde počítá v roce , Organizační struktura: A, Pracoviště v Mladé Boleslavi: ředitel, kurátor sbírek (podsbírka umělecký průmysl, část podsbírky historie): PhDr. Luděk Beneš ekonomicko-správní oddělení: vedoucí oddělení, mzdová účetní: Miluše Laurýnová průvodce, pokladní: Soňa Jirsáková průvodce, lektor: Dana Hörbová správce objektu, údržbář: do : Stanislav Esner od : Josef Ďuriš odborné oddělení:

4 vedoucí oddělení, historik, kurátor sbírek (podsbírka numizmatika, militária, část podsbírky historie): Mgr. Pavel Sosnovec historik, kurátor sbírek (část podsbírky historie, podsbírka fotografie a pohlednice): Mgr. Sylva Městecká etnolog, kurátor sbírek (podsbírky etnografie, výtvarné umění): Mgr. Edita Mauermannová archeolog, kurátor sbírek (podsbírka archeologie): Bc. Filip Kráný knihovník, kurátor sbírek (podsbírka písemností a tisky): Mgr. Ivana Sýkorová muzejní pedagog, výstavář: Mgr. Alice Karbanová smluvní pracovník archeologického oddělení: Bc. Adam Kout B, Pracoviště v Benátkách nad Jizerou: vedoucí, knihovník, správce depozitáře (část podsbírky písemnosti a tisky, podsbírka numizmatika): Marie Chupíková průvodce, lektor, správce depozitáře (podsbírky historie, umělecký průmysl, etnografie, zoologie): Blanka Noháčová průvodce, lektor, správce depozitáře (část podsbírky písemnosti a tisky, podsbírka fotografie a pohlednice: Lukáš Koťátko průvodce, lektor, správce depozitáře (podsbírky výtvarné umění, archeologie a paleontologie): Jindra Koťátková C, pracoviště v Bělé pod Bezdězem: vedoucí, etnolog, kurátor sbírek (podsbírka historie, etnografie, umělecký průmysl, část podsbírky historie): Mgr. Kateřina Jeníčková knihovník, výstavář, správce depozitáře (část podsbírky písemnosti a tisky): Miroslava Chadalíková historik, kurátor sbírek (podsbírka archeologie, část podsbírky písemnosti a tisky): Mgr. Jan Juřena (úvazek 0,5) historik, správce depozitáře (podsbírka fotografie a pohlednice): Jiří Filip (úvazek 0,5) ---

5 3, Sbírky, knihovny: I, Sbírka Muzea Mladoboleslavska (zapsaná v Centrální evidenci sbírek pod č. MML/ / ): A, evidence, inventarizace: K sestávala Sbírka Muzea Mladoboleslavska z inventárních čísel. K obsahuje inventárních čísel, to znamená, že v průběhu roku 2013 bylo zapsáno 325 nových inventárních čísel. Seznam nových přírůstků do Sbírky Muzea Mladoboleslavska je obsažen v Příloze č. 1, k této Výroční zprávě. K byla ukončena inventarizace sbírek Muzea Mladoboleslavska za rok Inventováno bylo celkem 9975 sbírkových předmětů (inventárních čísel), z toho 157 sbírkových předmětů v podsbírce historie, 132 sbírkových předmětů v podsbírce výtvarné umění, 1449 sbírkových předmětů v podsbírce numizmatika, 500 sbírkových předmětů v podsbírce archeologie, 770 sbírkových předmětů v podsbírce fotografie a pohlednice, 6967 sbírkových předmětů v podsbírce písemnosti a tisky. Fond odborné knihovny sestával k z kusů. K jej tvoří kus, to znamená, že během roku 2013 byl rozšířen o 240 kusů. B, Péče o sbírky: Počátkem roku 2013 došlo ke změně ve správě sbírek, když Mgr. Pavel Sosnovec převzal jako kurátor správu depozitáře lidového nábytku a Mgr. Edita Mauermannová naopak správu depozitáře výtvarného umění. Nedostatek finančních prostředků neumožnil v roce 2013 rozsáhlejší restaurátorské či konzervátorské zásahy v rámci Sbírky Muzea Mladoboleslavska. Mohly být uskutečněny pouze omezené restaurátorské práce v rámci podsbírky militárií, kde tradiční spolupracovník Muzea Mladoboleslavska Robert Pekárek provedl odborné ošetření 8 předmětů. Ze stejného důvodu nedošlo ani k úpravám či vylepšením v jednotlivých depozitářích či k rozšíření jejich plochy. Obzvláště depozitáře měšťanského i lidového nábytku jsou přitom přeplněné a vyžadují nezbytně rozšíření či nejlépe přidělení nových depozitárních prostor. Tristní je pak situace v provizorním depozitáři v pronajaté stodole v Libichově, kde jsou umístěny především zemědělské stroje a další rozměrné předměty. Ačkoliv bylo s tímto objektem, zcela nevyhovujícím po všech stránkách, počítáno pouze jako s krátkodobým řešením, je k depozitárním účelům využíván už téměř 30 let. Přes velkou snahu se nepodařilo zajistit jiný, vhodnější objekt; budova bývalých dílen Střední průmyslové školy, která přicházela v úvahu před několika lety, byla bohužel nabídnuta jinému zájemci.

6 II, Sbírka Muzea Benátky nad Jizerou (zapsaná v Centrální evidenci sbírek pod č. MBJ/ / ): A, Evidence a inventarizace: K bylo v I. a II. stupni evidence zapsáno (katalogizováno) sbírkových předmětů (inventárních čísel). K bylo zapsáno předmětů (inventárních čísel), což znamená, že v průběhu roku 2013 příbylo do Sbírky Muzea Benátky nad Jizerou celkem 85 sbírkových předmětů (inventárních čísel). Seznam přírůstků do Sbírky Muzea Benátky nad Jizerou tvoří Přílohu č. 2 této Výroční zprávy. K byla ukončena inventarizace sbírek pro rok 2013, a to v počtu 1531 sbírkových předmětů (inventárních čísel). Z toho bylo inventarizováno 283 sbírkových předmětů v podsbírce etnografie,1000 sbírkových předmětů v podsbírce fotografie a pohlednice, 139 sbírkových předmětů v podsbírce paleontologie a 109 sbírkových předmětů v podsbírce antropologie. Celkem bylo inventováno 1531 sbírkových předmětů. K sestával fond odborné knihovny z svazků. K obsahoval svazků, to znamená, že v průběhu roku 2013 byl rozšířen o 16 svazků. K byla ukončena inventarizace odborné knihovny v počtu 500 kusů. B, Péče o sbírky: V roce 2013 neproběhl žádný restaurátorský ani konzervátorský zásah v rámci Sbírky Muzea Benátky nad Jizerou, opět zejména z důvodů nedostatku finančních prostředků. Neuspokojivé podmínky z důvodů překročení úložní kapacity se týkají zejména depozitářů, kde jsou uloženy podsbírky historie, etnografie a umělecký průmysl. Jedinou možností, jak tento stav zlepšit, je zřejmě rozšíření depozitáních prostor v půdních prostorách zámku. Město Benátky nad Jizerou jako majitel objektu však zatím žádnou aktivitu v tomto smyslu nevyvíjí ani neplánuje, neboť potřebuje uplatnit finanční prostředky, které má k dispozici, v jiných oblastech. III, Sbírka Muzea v Bělé pod Bezdězem (zapsaná v Centrální evidenci sbírek pod č. MBB/ / ): A, Evidence a inventarizace: K bylo v ve II. stupni evidence zapsáno (katalogizováno) 8657 sbírkových předmětů (inventárních čísel). K bylo ve II. stupni evidence zapsáno

7 (katalogizováno) 9323 předmětů (inventárních čísel). To znamená, že v průběhu roku 2013 byl sbírkový fond rozšířen o 666 nových předmětů. Seznam přírůstků do sbírek tvoří Přílohu č. 3 této výroční zprávy. Na pracovišti je prováděna průběžná celková inventarizace sbírek z důvodů závažných nedostatků v evidenci zjištěných před několika lety. V roce 2013 bylo inventarizováno 537 sbírkových předmětů v podsbírce písemnosti a tisků, 64 sbírkových předmětů v podsbírce výtvarné umění, 168 sbírkových předmětů v podsbírce etnografie, 2551 sbírkových předmětů v podsbírce numizmatika a 588 sbírkových předmětů v podsbírce fotografie a pohlednice. Celkem bylo inventováno 3908 sbírkových předmětů. Fond odborné knihovny k činil 5681 kusů, k pak 5736 kusů, což znamená, že v roce 2013 byl rozšířen o 55 kusů. B, Péče o sbírky: Ze stejného důvodu jako u dalších pracovišť, tj, z nedostatku finančních prostředků, nebyly ani zde provedeny rozsáhlejší restaurátorské a konzervátorské zásahy. Jedinou akitivitou v této oblasti bylo restaurování 3 předmětů z podsbírky militarií, realizované Robertem Pekárkem. V depozitárních prostorách dochází průběžně k drobným vylepšením v uložení sbírek, k žádným zásadním změnám však v roce 2013 nebylo přikročeno. 3, Prezentace muzea, návštěvnost: I, Pracoviště v Mladé Boleslavi: A, Stálé expozice: Paměť města: stálá expozice k historii Mladé Boleslavi v období od 17. do počátku 20. století, instalovaná v 1. poschodí tzv. josefínského křídla hradu, byla přístupná v celém průběhu roku V tomto roce nebyly provedeny žádné úpravy v rámci této expozice. Venkov v proměnách času: stálá expozice k životu na venkově a v malých městech v 19. a v 1. polovině 20. století se zaměřením na společenský život, řemesla a a zemědělství byla v roce 2013 rovněž otevřena nepřetržitě ve 2. poschodí tzv. josefínského křídla hradu. Ani zde nedošlo k žádným výrazným změnám či úpravám. B, Dlouhodobé výstavy:

8 Zbraně: oproti původnímu záměru bylo rozhodnuto ponechat výstavu historických vojenských zbraní a dalších militarií z období od konce 18. do počátku 20. století otevřenou i v průběhu roku 2013, a to v nezměněné podobě. Výstava je instalována ve výstavním sále v 1. poschodí tzv. josefínského křídla hradu určeném pro tyto účely. Důvodem tohoto rozhodnutí byl neutuchající zájem návštěvníků, ale také nedostatečná finanční, personální i časová kapacita pro potenciální přípravu a realizaci nové dlouhodobé výstavy. C, Krátkodobé výstavy: Výstavní sál v přízemí tzv. josefínského křídla hradu: Tak trochu jiné Vánoce (Edita Mauermannová, Alice Karbanová; ): výstava o oslavách vánočních svátků, obřadech, zvycích, pokrmech a dalších fenoménech z různých oblastí světa. Část výstavy byla umístěna v hudebním salonku. Ema Destinnová ( ; Luděk Beneš, Ivana Sýkorová): výstava o životě a díle slavné české operní a koncertní pěvkyně a zejména o jejím vztahu k Mladoboleslavsku, konkrétně k pobytům na zámku v Domousnici. Byla připravena ve spolupráci s Ing. Arch. Dagmar Benešovou, zápůjčky na výstavu v podobě originálních či kopírovaných dokumentů, fotografií, osobních předmětů a divadelních kostýmů poskytli Národní muzeum - divadelní oddělení Historického muzea, Muzeum hlavního města Prahy, Muzeum Jindřichohradecka a paní Dagmar Kučerová.V průběhu výstavy byl 22. února 2013 uspořádán v sále Kulturního střediska "Svět" Koncert k poctě Emy Destinnové, na němž vystoupila mladá pěvkyně Petra Hlaváčková za doprovodu pianisty Miroslava Navrátila. Průběh a zejména návštěvnost koncertu byly negativně ovlivněny nepříznivým počasím s návaly sněhu, které mj. znemožnily příjezd proponovanému moderátorovi Janu Králíkovi, přesto se setkal s vřelým ohlasem nepříliš početného publika. Mladoboleslavsko v boji za svobodu ( ; Jiří Filip, Jan Juřena, Pavel Sosnovec, Sylva Městecká, Ivana Sýkorová): výstava o průběhu a představitelích domácího protinacistického odboje na Mladoboleslavsku a také o významných osobnostech zahraničního odboje, pocházejích z mladoboleslavského regionu. Výstavu připravila jednota Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi, jejíž dva členové - Jan Juřena a Jiří Filip - jsou zároveň zaměstnanci Muzea Mladoboleslavska. Právě členové jednoty zapůjčili na výstavu řadu cenných exponátů - fotografií, dokumentů, ale také originální výzbroje a výstroje a dalších artefaktů. Téměř stejnou měrou a obdobným způsobem se na úspěchu výstavy podílel i Klub vojenské historie "Rota Nazdar". Výstava byla zahájena ve výroční den okupace Československa nacistickým Německem slavnostní vernisáží ve večerních hodinách, které předcházela tradiční vzpomínka u pamětní desky na zdi kasáren 9. května, jež připomíná tragický osud několika příslušníků odbojové organizace Obrana národa. Během výstavy proběhlo několik komentovaných prohlídek a také besed s jejími autory. Indie ( ; Alice Karbanová, Edita Mauermannová): výstava připravená v rámci dlouhodobého cyklu Létem světem s muzeem byla uspořádána především díky

9 spolupráci s Národním muzeem - Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur, které zapůjčilo převážnou většinu exponátů. Základ výstavy tvořily produkty indického uměleckého řemesla - keramika, nádoby, šperky a další artefakty z ušlechtilých kovů i drobné osobní předměty. 19. června 2013 proběhla jako doprovodný program k výstavě přednáška odborné pracovnice Náprstkova muzea a spoluautorky výstavy PhDr. Jiřiny Pospíšilové na téma Indie - země mnoha podob. 25. září 2013 pak o Indii přednášel také MUDr. Martin Vedral, cestovatel a znalec indického subkontinentu. Programy pro děti, které souvisely s výstavou, jsou podrobněji popsány v dalším textu. Poklady Mladoboleslavska ( ; Filip Krásný, Adam Kout): výstava o nejvýznamnějších hromadných archeologických nálezech z pravěku a starověku i z doby historické na Mladoboleslavsku. Představeny byly depoty mincí, šperků, zbraní i kovových nástrojů včetně nejnovějších nálezů mincí Boleslava II. či bronzových kopí. Pomocí QR kódů pro chytré telefony vstoupila poprvé v historii výstava v Muzeu Mladoboleslavska do virtuálního prostoru. K popularizaci výstavy značně přispěly komentované prohlídky pro veřejnost i školy. Pohádkový svět skřítků V. Klimtové ( ; Alice Karbanová, Edita Mauermannová; Pavel Sosnovec, Ivana Sýkorová, Dana Hörbová): výstava pohádkových figurek, které z přírodních materiálů vyrobila známá jihočeská výtvarnice, doplněná mnoha dalšími originálními artefakty, vytvořila ve výstavní síni skutečný pohádkový svět. Prohlídka výstavy byla zejména pro děti zpestřena možností soutěžit ve vyhledávání skřítků a v plnění dalších úloh, kdy odměnou za úspěšný výsledek byla možnost nahlédnout do tajemné komnaty. Výstava sklidila překvapivý ohlas a úspěch (viz další text). Galerie na arkádě: Zašlá sláva zámku v Kosmonosích ( ; Sylva Městecká): výstava historických fotografií přiblížující proměny významné stavební památky v průběhu posledních desetiletí 19. a první poloviny 20. století. Snímky pocházely jak ze sbírek muzea, tak i ze soukromé sbírky. "Na cestě..." (13.4, ; Alice Karbanová): výstava absolventských prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy v Mladé Boleslavi. Jizera v obrazech ( ; Sylva Městecká): výstava pohlednic a fotografií ze sbírek muzea k historii využívání toku Jizery v Mladé Boleslavi včetně přilehlých komunikací, továren a živností Lydie Šloufová - malba a tapiserie ( ; Luděk Beneš): výstava představila průřez tvorbou současné západočeské výtvarnice zabývající se klasickou malbou i textilními technikami, včetně několika mladoboleslavských motivů.

10 Mariánský obraz ( ; Edita Mauermannová): výstava představila jednotlivé typy vyobrazení P. Marie s typickými symboly včetně v regionu uctívané P. Marie Bezdězské. Veškeré vystavené obrazy pocházely ze sbírek muzea. Hudební salónek: Lidové malby z Mithili ( ; Alice Karbanová): výstava přinášející vrcholné ukázky indického lidového umění ze sbírky Martina Vedrala jako doprovodná akce k hlavní výstavě Indie. Muzejní herna Muzeion: Radostí se třesu, tu novinu nesu ( ; AliceKarbanová, Edita Mauermannová): výstava předmětů i obrazových a písemných dokumentů k tradici oslav velikonočních svátků doplněná o panely s popisem průběhu Pašijového týdne. Unikátem na výstavě byl haptický koutek s perníkářskými formami pro zrakově postižené návštěvníky, s popiskami v Braillově písmu. D, Tvůrčí dílny a další doprovodné programy: "Na druhou kolej přijíždí..." (do ): hravá výstava o mašinkách Výtvarná kouzla se ZUŠkou ( ): výtvarná výstava s praktickou dílnou Indie se Sonali ( ): prázdninový program pro děti Brahma, Višnu, Šiva aneb Indické variace ( ): vzdělávací program pro děti Mariiny vánoce (prosinec leden 2014): - vánoční dílny s výukou podmalby na skle Podrobnější informace k doprovodným programům jsou obsaženy v příloze č. 4 k této výroční zprávě. E, Další akce: Mladoboleslavská muzejní noc ( ): od 19 do 24 hodin volný vstup do výstavních a expozičních prostor muzea. Na hradním nádvoří probíhal kulturní program zaměřený na regionální folklórní soubory (Furiant, Jizera, Kolovrátek, kapela z Bakova), na hradní baště se konalo fantaskní představení Divadla Kvelb. Nechybělo bohaté stylové občerstvení. Staročeský jarmark ( ): tradiční akce opět sestávala z prodeje zboží lidové výroby z přírodních materiálů (dřevo, keramika, textil, kůže, kovy, kámen atd.), bohatého občerstvení

11 a pestrého kulturního programu, který obstaraly soubory Lučinka, Malá Lučinka a Horačky a dlouhodobě spolupracující loutkové Divadlo z půdy Františka Pešána. Na hradní baště probíhal Pohádkový jarmark evokující atmosféru obdobných akcí v 19. století. Samozřejmostí byl volný vstup do výstavních a expozičních prostor muzea. Putování k Betlému ( ): předvánoční atmosféru dotvořila rovněž již tradiční akce, jejíž základ tvoří průvod z Českobratrského náměstí přes Staré Město na hradní nádvoří se třemi mudrci z Východu a slaměným velbloudem na čele a klanění se Svaté Rodině v hradním sklepení. Kulturní program na nádvoří tentokrát obstaral proslulý dětský pěvecký sbor Paprsek, nechybělo ani typické vánoční občerstvení. Účastníci akce měli možnost volného vstupu do výstavních a expozičních protor muzea II, Pracoviště v Benátkách nad Jizerou: A, Stálé expozice: Dějiny muzea: rozsahem omezená expozice přibližuje na několika dokumentech historii muzea od založení v roce 1937 do devadesátých let 20. století. Osobnosti Benátecka: zbytek vstupní místnosti je vyplněn expozicí připomínající některé z významných postav regionu z různých oblastí lidské činnosti. V průběhu roku 2013 nebyly provedeny žádné výrazné změny či opravy. Přírodní prostředí regionu: jediná, i když prostorově limitovaná stálá expozice s přírodovědnou tématikou na Mladoboleslavsku přináší základní poznatky o fauně a flóře regionu. V roce 2012 neprošla významnějšími změnami. Pravěká a středověká astronomie: částečně interaktivní expozice je založena především na archeologických nálezech z Mladoboleslavska a jeho okolí, dokumentujících pozorování hvězdné oblohy v různých konotacích v předhistorické i historické době. Ani zde nebyly realizovány žádné změny. Páni z Dražic: expozice s mnoha interaktivními prvky a uceleným vzdělávacím programem především pro školní děti představuje na příkladu rodu pánů z Dražic společenské a kulturní ovzduší středověké šlechty a církve. Kromě drobných oprav zde nebyly v roce 2013 vykonány výraznější zásahy. Tycho Brahe a Benátky: expozice připomíná roční pobyt věhlasného dánského astronoma na benáteckém zámku, jeho vědecký význam a také dobu, v níž žil, tj. druhou polovinu 16. století. Expozice je vytvořena v hravém a naučném duchu, s mnoha interaktivními prvky. Po zásahu klimatických vlivů (vichřice) bylo nutno nově instalovat jeden ze skleněných panelů s částí textu, další úpravy nebyly v roce 2013 prováděny.

12 Jan z Werthu - generál 30-leté války: v expozici je připomenuta osobnost významného vojevůdce, který nejprve ve službách bavorského vévody, později pak rakouského císaře vybojoval během krutého válečného konfliktu řadu úspěšných bitev a na konci života se usadil na benáteckém zámku. Je opatřena mnoha hravými prvky. V roce 2013 zde proběhly jen drobné opravy. Pamětní síň rodiny Bendů: expozice se zabývá životem a dílem dvou nejvýznamnějších zástupců slavné hudebnické a skladatelské rodiny, která pocházela ze Starých Benátek, dnes součásti Benátek nad Jizerou, Františka a Jiřího Antonína Bendy. Působili a proslavili se stejně jako jejich další příbuzní na německém území. V expozici nebyly realizovány v roce 2013 žádné změny. Pamětní síň Bedřicha Smetany: expozice připomíná, že na benáteckém zámku a rovněž na blízkém zámečku Bon Repos pobýval v letech často zakladatel české národní hudby Bedřich Smetana, který v té době působil jako učitel hudby v rodině majitelů benáteckého panství Thun-Hohensteinů. V roce 2013 expozice neprodělala žádné změny. B, Dlouhodobé výstavy: Hrajeme si na Kelty: výstava sestávající ze sbírek Muzea Mladoboleslavska a z archeologických nálezů zapůjčených Regionálním muzeem v Teplicích představila život keltské komunity na českém území v několika polohách. Poznávací charakter výstavy byl obohacen několika herními prvky. V roce 2013 byla výstava otevřena naposledy, po ukončení návštěvnické sezóny byla zahájena její demontáž. Historie benáteckého zámku: výstava je složena z historických vyobrazení, plánů a starších fotografií nejvýznamnější stavební památky Benátek nad Jizerou, její součástí jsou také kresby zachycující erbovní znaky šlechtických majitelů panství, drobné předměty dokumentující jejich životní styl zejména v 19. století a v neposlední řadě i sádrový model hradu v Dražicích, předchůdce Benátek v úloze sídla zdejší vrchnosti. V roce 2013 byla výstava doplněna několika drobnostmi, počítá se s ní však jako se základem budoucí stálé expozice k danému tématu. C, Krátkodobé výstavy: Výstavní sál, zámecká galerie: Obrazy Romana Pavlíka ( ; Jindra Koťátková): výstava představila průřez tvorbou současného neprofesionálního malíře, který je svým životem i dílem úzce spjat s Benátkami nad Jizerou. Hraju si a nezlobím ( ; Blanka Noháčová) : výtvarné práce a dekorace Taťány Nálepkové, rodačky a nyní i občanky Benátek nad Jizerou, známé zejména svými romány ze současnosti.

13 Ruce, které umí ( ; Marie Chupíková): výstava ručních prací seniorek z Benátek nad Jizerou a z partnerského města Modra ve Slovenské republice. Představeny byl různé materiály i výtvarné techniky a postupy. Od pólu k pólu ( ; Marie Chupíková): výstava fotografií Jiřího Junka a obrazů Elišky Junkové z cest na Island a do Patagonie Zvony, zvonky, zvonečky ( ; Blanka Noháčová): vánoční výstava zvonků různých velikostí a z rozličných materiálů pocházejících ze soukromých i muzejních sbírek. Zámecké lapidarium: Marcela Poláková - malba na hedvábí; Jiří Vorel - sochy ( ; Lukáš Koťátko): výstava benátecké výtvarnice jejího pražského kolegy D, Další akce: Benátecká muzejní noc ( ): všem návštěvníkům byl umožněn volný vstup do výstavních a expozičních prostor muzea a také do zámeckého lapidária, kde jsou umístěny převážně barokní plastiky ze zámeckého parku a z dalších lokalit. Koncerty klasické hudby: pořádány ve spolupráci s Kruhem přátel hudby v Benátkách nad Jizerou v prostorách zámecké galerie. III. Pracoviště v Bělé pod Bezdězem: A, Stálé expozice: Historie Podbezdězí: stálá expozice z roku 1959, kdy tehdejší muzeum působilo jako kulturní instituce pro okres Doksy v rámci Libereckého kraje. Expozice je zastaralá především svým fundusem (nástěnnými vitrínami, osvětlením atd.), ale také pojetím a způsobem instalace. V roce 2013 byly provedeny jen drobné úpravy, zásadnější jsou plánovány na další léta. Expozice byla navíc obohacena o originál bělské gotické piety umístěné původně v kostele Povýšení sv. Kříže a zapůjčené Litoměřickým biskupstvím. Výročí 100 let stálé expozice Muzea v Bělé pod Bezdězem bylo připomenuto instalací dvou textových panelů s obrazovým materiálem, dále vystavením prvního zapsaného sbírkového ředmětu (malované postele z Vrátna) a rovněž prezentací části písemné pozůstalosti Jana Nepomuka Konopase (viz níže)

14 B, Krátkodobé výstavy: Malý výstavní sál: Bezděz na dobových fotografiích a pohlednicích ( ; Jiří Filip, Jan Juřena): výstava historických snímků převážně z muzejních sbírek, zachycujících podobu a přeměny jednoho z nejvýznamnějších českých hradů na konci 19. a v prvních dvou třetinách 20. století Kalendář věčné radosti ( ; Miroslava Chadalíková): výstava koláží nedávno zemřelého brněnského výtvarníka Januše Kubíčka s jemně erotickými motivy. Velký výstavní sál: Oblékání tato nádherná poezie v životě ženy ( ; Kateřina Jeníčková, Miroslava Chadalíková): výstava o módě a životním stylu druhé poloviny 19. a počátku 20. století sestavená z originálních oděvů a oděvních doplňků, ale také módních časopisů, fotografií a inzerátů. Nové výstavní prostory: Zapomenutá spisovatelka Anuše Mittenhubrová ( ; Kateřina Jeníčková, Miroslava Chadalíková): výstava o životě a díle dobově oblíbené autorky chlapeckých i dívčích románů, rodačky z Bělé pod Bezdězem Klášter řádu augustiniánů: Augustiniáni v Podbezdězí (červenec - srpen, každé pondělí, 16-19): výstava o historii a působení řeholního řádu v krajině pod Bezdězem. Kaple sv. Josefa - sakristie: Úcta ke sv. Janu Nepomuckému na Mladoboleslavsku ( ): výstava o kulturně historických památkách v regionu, které odkazují na úctu k českému světci. Byla připravena ve spolupráci s Římskokatolickou farností v Bělé pod Bezdězem. C, Další akce: Přednáškový cyklus: Požár zámecké věže (Mgr. Jan Juřena; )

15 Drobné sakrální památky na Bělsku (Mgr. Kateřina jeníčková; ) Církevní památky a jejich správa (Mgr. Jan Nepomuk Jiřiště; ) Peněz není nikdy dost (Mgr. Pavel Sosnovec; ) Pod zemí ukryté stopy prusko-rakouské války 1866 (Bc. Filip Krásný; ) Rečkovská parní železnice a jiné parní zajímavosti regionu (MUDr. Petr Vidner; ) Spisovatelky, učitelky a redaktorky (Mgr. Kateřina Jeníčková; ) Archeologické poklady (Bc. Filip Krásný; ) Středověký člověk na cestách (Mgr. Pavel Sosnovec; ) Slavné psychiatrické případy (Mgr. Tomáš Adam; ) Muzejní kavárna: Fantom - setkání s legendární bělskou kapelou ( ) Zapomenutá krása lidového kroje (Petra Chocholoušová; ) Novinářky, redaktorky (Slávka Vytisková; ) Známá, neznámá Božena Němcová (Mgr. Tomáš Adam; ) Erotické koláže Jánuše Kubíčka (Adam Kubíček; ) Hudební akce: Písně pro poslední hosty (František Vlček, Jan Matěj Rak; ) Fotokoutek: Tváře bělských osobností na fotografiích (Jiří Filip; ) Cesta do pohádkové země (Jaroslav Veselý; ) Bezděz bělským objektivem (Mgr. Jan Juřena; ) Křest knihy Karla Sklenáře "Václav Krolmus, život a dílo archeologa romantika"

16 Den vzdělanosti ( ): přátelské setkání s vystoupením hudebníka Roberta Rambouska Sudoměřský písmák vlastní rukou ( ; Miroslava Chadalíková, Kateřina Jeníčková): výstavka rukopisů z pozůstalosti regionálního národopisce a sběratele s průvodním slovem Mgr. Kateřiny Jeníčkové Vítr píseň známou z dálky hnal ( ): recitál Radka Tomáška ml. a st. Komentovaná prohlídka bělských kostelů ( ) Muzejní noc ( ): volný vstup do výstavních prostor muzea, výstava o památkách na sv. Jana Nepomuckého v kostele Povýšení sv. Kříže, kadeřnický salón; módní přehlídka; přednáška o stříbrném pokladu; muzejní kavárna s živou hudbou; muzejní antikvariát; trh s maličkostmi; vědomostní kvíz pro nejmenší Hudební podvečer ( ): koncert Víta Andršta (saxofon, fůétna), Zdeňky Košnarové (klavír) a a Bety Křížkové (flétna) Jednou v roce... ( ): předvánoční posezení s hudbou spojené s vyhlášením výsledků soutěže Bělský vanilkový rohlíček, prodejem knih v Muzejním antikvariátu a nabídkou výrobků knihařky Jitky Kotkové Rozloučení s Janem Nepomukem Jiřiště ( ): setkání u příležitosti posledního rozloučení s farářem ŘKC v Bělé pod Bezdězěm. Uspořádáno ve spolupráci s Biskupstvím litoměřickým. Mše v kapli sv. Josefa (11.1., 8.2., 8.3., 12.4., 10.5., 14.6., 12.7., 9.8., 13.9., , 8.11., ): ve spolupráci s Římskokatolickou farností v Bělé pod Bezdězem Podrobnější informace viz příloha č. 5. 4, Návštěvnost: I, Pracoviště v Mladé Boleslavi: Leden: dospělí: 277 děti, studenti: 105 celkem: 382 Únor:

17 dospělí: 326 děti, studenti: 267: celkem: 593 Březen: dospělí: 447 děti, studenti: 289 celkem: 736 duben: dospělí: 282 děti, studenti: 342 celkem: 624 květen: dospělí: 1208 děti, studenti: 412 celkem: 1620 červen: dospělí: 222 děti, studenti: 273 celkem: 495 červenec: dospělí: 232 děti, studenti: 106

18 celkem: 338 srpen: dospělí: 317 děti, studenti: 269 celkem: 586 září: dospělí: 1112 děti, studenti: 614 celkem: 1726 říjen: dospělí: 390 děti, studenti: 252 celkem: 642 listopad: dospělí: 274 děti, studenti: 185 celkem: 459 prosinec: dospělí:: 929 děti, studenti: 1019 celkem:

19 Návštěvnost jednotlivých výstav: Tak trochu jiné vánoce...: dospělí: 184 děti, studenti: 94 celkem (pouze leden 2014): 278 Ema Destinnová: dospělí: 466 děti, studenti: 283 celkem: 749 Mladoboleslavsko v boji za svobodu: dospělí: 1837 děti, studenti: 991 celkem: 2828 Indie: dospělí: 1828 děti: 1140 celkem: 2968 Archeologické poklady: dospělí: 577 děti, studenti: 383 celkem: 960 Pohádkový svět Vítězslavy Klimtové (do ):

20 dospělí: 988 děti, studenti: 1050 celkem: 2038 Vzhledem ke skutečnosti, že výstavy v Galerii na arkádě, v muzejní herně a v hudebním salonku probíhaly souběžně s uvedenými výstavami, nelze jejich návštěvnost zjistit a tedy ani samostatně uvádět. Totéž se týká také stálých expozic a dlouhodobé výstavy Účast na doprovodných programech: Řemeslná dílnička pro veřejnost "Perníkáři": dospělí: 17 děti: Výtvarná dílna se ZUŠkou: 427 účastníků Indie se Sonali: 20 účastníků Brahma, Višnu, Šiva aneb indické variace: 293 účastníků Mariiny vánoce: 372 účastníků Stálé programy "Malý muzejník" a "Muzejní přijímačky": 153 účastníků

21 Celkem: 1534 účastníků Dalších 1610 školních dětí navštívilo muzeum mimo speciální programy, celkově tedy počet dětských návšětníků představuje 3144 osob. Podrobnější informace jsou obsaženy v Příloze č. 4. Celkový počet návštěvníků za rok 2013: II. Pracoviště v Benátkách nad Jizerou: Návštěvnost v jednotlivých měsících: Leden: dospělí: 31 děti, studenti: 11 Celkem: 42 Únor: dospělí: 2 Březen: dospělí: 40 Duben: dospělí: 125 děti, studenti: 67 celkem: 192 Květen:

22 dospělí: 963 děti, studenti: 67 celkem: 1512 Červen: dospělí: 709 děti, studenti: 747 celkem: 1546 Červenec: dospělí: 712 děti, studenti: 381 celkem: 780 Srpen: dospělí: 712 děti, studenti: 381 celkem: 1196 Září: dospělí: 221 děti, studenti: 119 celkem: 340 Říjen: dospělí: 234 děti, studenti: 299

23 celkem: 533 Listopad: dospělí: 64 děti, studenti: 32 celkem: 96 Prosinec: dospělí: 47 děti, studenti: 91 celkem: 138 Návštěvnost na jednotlivých výstavách a dalších akcích: Roman Pavlík - obrazy: dospělí: 1658 děti, studenti: 1245 celkem: 2903 Poláková+Vorel: dospělí: 41 děti, studenti: 31 celkem: 72 Hraju si a nezlobím: dospělí: 957 děti, studenti: 677 celkem: 1634

24 Ruce, které umí: dospělí: 651 děti, studenti: 233 celkem: 884 Od pólu k pólu: dospělí: 247 děti, studenti: 241 celkem: 488 Zvony, zvonky, zvonečky: dospělí: 47 děti, studenti: 91 celkem: 138 Návštěvnost na dlouhodobých výstavách a ve stálých expozicích nelze samostatně sledovat. Muzejní noc: dospělí: 105 děti, studenti: 157 celkem: 262 Koncerty: dospělí: 439 děti,studenti: 52 celkem: 491

25 Celkový počet návštěvníků v roce 2013: III. Pracoviště v Bělé pod Bezdězem: Návštěvnost v jednotlivých měsících: Leden: celkem: 70 Únor: celkem: 192 Březen: celkem: 76 Duben: celkem: 91 Květen: celkem: 245 Červen: celkem: 294 Červenec: celkem: 297

26 Srpen: celkem: 403 Září: celkem: 160 Říjen: celkem: 48 Listopad: celkem: 74 Prosinec: celkem: 407 Celkový počet návštěvníků v roce 2013: Návštěvnost na jednotlivých výstavách a dalších akcích: Bezděz na dobových fotografiích a pohlednicích: 593 návštěvníků, z toho 42 návštěvníků na vernisáži Oblékání, tato nádherná poesie v životě ženy...: 843 návštěvníků, z toho 29 návštěvníků na vernisáži Zapomenutá spisovatelka Anuše Mittenhubrová:

27 786 návštěvníků, z toho 32 návštěvníků na vernisáži Úcta k sv. Janu Nepomuckému na Mladoboleslavsku: 547 návštěvníků Kalendář věčné radosti - erotické koláže Jánuše Kubíčka: 404 návštěvníků, z toho 28 návštěvníků na vernisáži Augustiniáni v Podbezdězí: 228 návštěvníků Cyklus přednášek: celkem 174 návštěvníků Muzejní kavárna: celkem 111 návštěvníků Fotokoutek: celkem 42 návštěvníků Muzejní noc: 75 návštěvníků Mše v kapli sv. Josefa: celkem 243 návštěvníků Prohlídky kostelů:

28 23 účastníků Křest knihy "Václav Krolmus, život a dílo archeologa romantika": 25 účastníků Den vzdělanosti: 17 účastníků Koncert F. Vlčka a J. M. Raka: 20 účastníků Recitál R. Tomáška st. a ml.: 44 účastníků Hudební podvečer: 24 účastníků Jednou v roce účastníků Rozloučení s J. N. Jiřiště: 290 účastníků Celkem: 2334 osob Badatelské návštěvy a dotazy: I, Pracoviště v Mladé Boleslavi:

29 Archeologické oddělení: 35 návštěv, odborná a metodická pomoc 3 studentům při tvorbě diplomové práce Historické oddělení: 27 návštěv, 48 dotazů zodpovězených elektronickou poštou Knihovna: 25 badatelských návštěv, 15 dotazů zodpovězených elektronickou poštou 408 výpůjček, z toho 309 pro veřejnost a 99 pro zaměstnance (93 knihy + 6 archiválií) II, Pracoviště v Benátkách nad Jizerou: 20 návštěv, z toho dva studenti, 15 dotazů zodpovězených elektronickou poštou Knihovna: 9 zápůjček III, Pracoviště v Bělé pod Bezdězem: 33 návštěv, 21 dotazů zodpovězených elektronickou poštou Knihovna: 62 zápůjček , Ediční a publikační činnost: Staré obrázky boleslavské: reedice oblíbené knihy Václava Františka Rudolfa, která byla poprvé vydána roku Autor, ředitel Městských úřadů a aktivní veřejný a kulturní činitel, v ní popisuje život ve městě v letech 19. století. Muzeum Mladoboleslavska tak vyhovělo mnohaletým požadavkům řady občanů Mladé Boleslavi. Vydání připravila Mgr. Sylva Městecká, která knihu doplnila rovněž velkým množstvím poznámek, vysvětlujících dnes již neznámé pojmy a slovní spojení a přibližující zaniklé lokality a budovy. Křest knihy se konal v zasedací síni renesanční radnice. Václav Krolmus, život a dílo archeologa romantika: první vydání knihy, jejíž text mnoho let tvořil emeritní odborný pracovník a bývalý vedoucí archeologického oddělení Národního muzea PhDr. Karel Sklenář, bylo po mnoha peripetiích uskutečněno díky spolupráci s Podřipským muzeem v Roudnici nad Labem a také díky úsilí pracovníků muzea Mgr. Kateřiny Jeníčkové a Bc. Filipa Krásného. V knize je obsáhle popisován pestrý život a zejména archeologická a národopisná činnost rodáka z Březinky u Bělé pod Bezdězem, jenž i během svého života často působil a prováděl výzkumy v bělském regionu. Slavnostní křest knihy za účasti autora se konal

30 Boleslavica V: další vydání sborníku obnoveného v roce 2012 a zaměřeného především na starší i novodobu historii regionu a další společenskovědné oblasti. V tomto vydání jsou však obsaženy také dva články s přírodovědnou tématikou. Sborník redakčně opět připravili Jiří Filip a Mgr. Jan Juřena. Zájemci o historii i přírodu Mladoboleslavska v něm mohou najít tyto stati: Filip Krásný - Adam Kout: Nález pokladu ze třicetileté války na katastru obce Bukovno u Mladé Boleslavi Karel Simon: Majetkové poměry členů boleslavského sboru jednoty bratrské na počátku 17. století Pavel R. Zahradník: Rekatolizace panství Dobrovice - Loučeň ve druhé polovině 17. a v první polovině 18. století. Rekatolizační praxe v lokální perspektivě Roman Wojciechowski: Svobodná obec řemeslnická Sylva Městecká: Deníky Václava Františka Rudolfa Lenka Procházková - Václav Holas: K osobnosti malíře Bedřicha Ženíška Lenka Procházková: Několik poznámek k sociální struktuře mnichovohradišťských ochotníků Michal Plavec: Mladá Boleslav 9. května Bombardování podle dokumentů Rudé armády Karel Simon: Jednota bratrská ve správě města Mladá Boleslav na počátku 17. století Václav Petříček: Botanický výzkum a ochrana přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos Kateřina Jeníčková: Spisovatelka Anuše Mittenhubrová. Vlastní životopis Jan Šimonek: Na včnou paměť. Nemovité připomínky tří odbojů v okrese Mladá Boleslav, díl II Historicko vlastivědná bibliografiemladoboleslavska za rok 2012 Křest sborníku proběhl v přednáškovém sále Státního oblastního archivu v Praze - Státního okresního archivu Mladá Boleslavna mladoboleslavském hradě. K doprovodným programům na pracovišti v Mladé Boleslavi byly vydávány pracovní listy či letáky se soutěžními úkoly. Na pracovišti v Bělé pod Bezdězem byl vyhotoven zábavný průvodce stálou expozicí, který děti obdržely po zakoupení vstupenky.podle aktuální výstavy byl pravidelně doplňován a obměňován.

31 Pracovníci muzea dále publikovali řadu statí a článků v regionálních i celostátních periodikách a denícících stejně jako na mnoha webových portálech. Pravidelné příspěvky týkající se různých faktorů muzejní práce byly uveřejňovány v měsíčníku Boleslavan, který vydává Statutární město Mladá Boleslav. Články k historii Mladoboleslavska se rovněž každý měsíc objevují v příloze Boleslavského deníku MBéčko. Z oblasti Benátecka čerpají náměty pravidelné stati ve Zpravodaji města Benátky nad Jizerou. Zejména odborní pracovníci také pravidelně natáčeli rozhovory i další relace v Českém rozhlase 2-Praha a v Českém rozhlase 5-Region, dále v regionálním Radiu Jizera a pro Mladoboleslavskou televizi. Týkaly se zejména výstav a jiných aktivit realizovaných pracovníky muzea, ale také práce se sbírkami, významných archeologických nálezů a dalších skutečností souvisejících s činností muzea. V Radiu Jizera navíc bylo natočeno několik šotů, které přiblížily práci zejména odborných pracovníků muzea mnohem detailněji. Samostatně byl vydán obrazový katalog k výstavě Mladoboleslavsko v boji za svobodu sestavený členy Jednoty Čs. obce legionářské v Mladé Boleslavi a zejména autory výstavy Jiřím Filipem a Mgr. Janem Juřenou. V průběhu roku byla připravována zcela nová podoba webových stránek muzea po obsahové i grafické stránce s tím, že z ní budou vycházet stránky všech muzejních pracovišť. Z důvodů neuspokojující spolupráce s vybraným webmasterem však nebyl tento projekt zatím úspěšně završen. V roce 2014 bude potřeba najít nového, kvalitnějšího partnera. Přesto zejména webové stránky Muzea v Bělé pod Bezdězem doznaly v roce 2013 významných změn, jejich novou podobu připravili vlastními silami pracovníci pobočky. Na tomto pracovišti byla rovněž vytištěna dvě čísla občasníku Muzejní boulevard, přinášejícího jak novinky a aktuality z muzea, tak i zajímavé informace a zprávy z minulosti Bělé pod Bezdězem a jejího okolí. Časopis je graficky zpracován v historizující podobě, s řadou dobových inzerátů , Výzkumná a vědecká činnost: Drobné sakrální památky Mladoboleslavska (Mgr. Kateřina Jeníčková, Mgr. Edita Mauermannová): pokračování projektu dokumentace drobných sakrálních památek v krajině. Byl proveden sběr dat v terénu a jejich systemizace do vznikající databáze, pokračovalo také studium archivních pramenů. Výsatupy z projektu byly využity při výstavě Úcta k sv. Janu Nepomuckému a na přednáškách. Strasti a slasti něžného pohlaví (Mgr. Kateřina Jeníčková, Mgr. Sylva Městecká, Mgr. Jana Dumková - Muzeum města Mnichova Hradiště): dlouhodobý projekt zaměřený na problematiku sociálního postavení žen v regionu. V jeho rámci byly realizovány výstavy

32 Oblékání, tato nádherná poezie v životě ženy a Zapomenutá spisovatelka Abuše Mittenhubrová a vytvořen videodokument Anuše Mittenhubrová. Uskutečnily se rovněž přednášky a ve sborníku Boleslavica V byla vydána edice části písemné pozůstalosti A. Mittenhubrové. Osobnosti Mladoboleslavska (PhDr. Luděk Beneš): dlouhodobý projekt zaměřený na shromažďování informací a materiálů k významným osobnostem regionu pokračoval v roce 2013 obdobným způsobem jako v minulých letech. Jeho výstupy byly realizovány zejména v podobě pravidelného kalendária výročí významných osobností na webových stránkách muzea a rovněž formou článků v regionálních periodikách. I. a II. odboj (Jiří Filip, Mgr. Jan Juřena): rovněž dlouhodobý projekt převzali po PhDr. Luďku Benešovi mladší pracovníci, zároveň členové Československé obce legionářské, jednoty v Mladé Boleslavi. Kromě několika přednášek a článků byla v roce 2013 jeho zásadním výsledkem výstava Mladoboleslavska v boji za svobodu včetně souvisejícího obrazovéh okatalogu (viz výše). Archiv Jednoty bratrské (Mgr. Pavel Sosnovec): zpracování unikátního archivu poslední mladoboleslavského biskupa jednoty Matouše Konečného, jenž byl nalezen při stavebních úpravách na Karmeli, je mnohaletým projektem. V loňském roce se díky několika fundovaným spolupracovníkům zejména z univerzitních kruhů podařilo vytvořit samostatné webové stránky archivu. Pokračovaly rovněž práce na jeho odborném zpracování a katalogizaci.

33

34

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001 Výroční zpráva Galerie moderního umění v Roudnici n.l. za rok 2001 Galerie moderního umění v Roudnici n.l. Očkova 5, Roudnice n.l., tel. a fax 0411 837301 Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad

Více

Městské muzeum v Železném Brodě příspěvková organizace. Zpráva o činnosti za rok 2011

Městské muzeum v Železném Brodě příspěvková organizace. Zpráva o činnosti za rok 2011 Městské muzeum v Železném Brodě příspěvková organizace Zpráva o činnosti za rok 2011 Mgr. Petra Hejralová 29. 2. 2012 Městské muzeum v Železném Brodě Své stálé expozice prezentuje ve dvou budovách. Sklářskou

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Hlavní sídlo muzea: Čelákovice, Na Hrádku 464 (Tvrz), tel. 326991556, tel./fax 326991192 e-mail: cmm@volny.cz, www.muzeum-celakovice.com zde:

Více

Výroční zpráva Muzea Velké Meziříčí za rok 2006. Úkoly organizačně správní. Uskutečněná jednání

Výroční zpráva Muzea Velké Meziříčí za rok 2006. Úkoly organizačně správní. Uskutečněná jednání Výroční zpráva Muzea Velké Meziříčí za rok 2006 Úkoly organizačně správní Uskutečněná jednání Zřizovatel rada města po výměně ředitele k 1.3.2006, byla rada seznámena s aktuálním stavem muzea, jak v oblasti

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2006

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2006 Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2006 Hlavní sídlo muzea: Čelákovice, Na Hrádku 464 (Tvrz), tel. 326991556, tel./fax 326991192 e-mail: cmm@volny.cz www.muzeum-celakovice.com zde:

Více

I. Provozní činnost. II. Odborná činnost

I. Provozní činnost. II. Odborná činnost 67. výroční zpráva rok 2001 I. Provozní činnost Hospodaře ní muzea Dotace od zřizovatele činila za rok celkem 6,425.000,- Kč. Muzeum dále získalo příspěvek z Programu záchrany architektonického dědictví

Více

Městské muzeum Sedlčany

Městské muzeum Sedlčany Městské muzeum Sedlčany Výroční zpráva za rok 2009 1) Úvod 2) Návštěvnost 3) Sbírky 4) Knihovna 5) Výstavy 6) Ostatní činnost 7) Akvizice (přírůstky) 8) Sponzorské dary a příspěvky 9) Hospodaření 1) Úvod

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉHO MUZEA A GALERIE HUSTOPEČE V ROCE 2007

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉHO MUZEA A GALERIE HUSTOPEČE V ROCE 2007 ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉHO MUZEA A GALERIE HUSTOPEČE V ROCE 2007 Městské muzeum a galerie Hustopeče (dále jen MMG) je organizační složkou Města Hustopeče a v roce 2007 disponovalo třemi stálými expozicemi

Více

Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013

Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013 Program Slováckého muzea v Uherském Hradišti: červenec srpen 2013 Hlavní budova muzea ve Smetanových sadech Stálá expozice Nositelé ceny Vladimíra Boučka v Uherském Hradišti Expozice tvůrců Uherskohradišťska,

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí

Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí 2016 ÚNOR 1. 29. 2 Krása zvířat výstava Michaely Burdové, Romantická krajina ve fotografii výstava Jiřího Valíčka a Jany Černoškové, 16. 2. Zahájení jarních kurzů

Více

Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015

Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI A HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015 Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015 1) Název subjektu, adresa, IČ Název organizace: Městské muzeum Nové Město nad

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

Výroční zpráva za rok 2003. 1) Úvod. 2) Sbírky. 3) Knihovna. 4) Výstavy. 5) Ostatní činnost. 6) Akvizice /přírůstky/ 7) Sponzorské dary a příspěvky

Výroční zpráva za rok 2003. 1) Úvod. 2) Sbírky. 3) Knihovna. 4) Výstavy. 5) Ostatní činnost. 6) Akvizice /přírůstky/ 7) Sponzorské dary a příspěvky Výroční zpráva za rok 2003 1) Úvod 2) Sbírky 3) Knihovna 4) Výstavy 5) Ostatní činnost 6) Akvizice /přírůstky/ 7) Sponzorské dary a příspěvky 8) Hospodaření 1. Úvodem Městské muzeum Sedlčany vzniklo jako

Více

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Sedlická krajka,o.p.s. Výroční zpráva 2008 O b s a h : Úvodní slovo... 3 Představení organizace.. 4 Cíl a poslání organizace.

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

m měsíčník E verze číslo 6 / Ročník XV. 1891 115. výročí muzejních snah ve městě 1916 90 let od zpřístupnění německého městského muzea

m měsíčník E verze číslo 6 / Ročník XV. 1891 115. výročí muzejních snah ve městě 1916 90 let od zpřístupnění německého městského muzea m měsíčník BULLETIN REGIONÁLNÍHO MUZEA V Č. KRUMLOVĚ E verze číslo 6 / Ročník XV. Září 2006 REGIONÁLNÍ MUZEUM V ČESKÉM KRUMLOVĚ 1891 115. výročí muzejních snah ve městě 1916 90 let od zpřístupnění německého

Více

Zpráva o činnosti v roce 2012

Zpráva o činnosti v roce 2012 Zpráva o činnosti v roce 2012 Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech (dále jen OSOP) si v roce 2012 připomenulo páté výročí svého vzniku. Bylo založeno v roce 2007 s hlavním cílem zachránit

Více

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz Pozvání na hrady a zámky v květnu zámek Náchod snižuje na státní zámek vstupné, správa hradu a zámku Frýdlant se omlouvá za změnu již zveřejněných termínů speciálních prohlídek knihovny a věže Sychrov,

Více

Zřizované organizace. oblasti kultury Jihočeského kraje. Jihočeský kraj Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajský úřad Jihočeský kraj

Zřizované organizace. oblasti kultury Jihočeského kraje. Jihočeský kraj Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajský úřad Jihočeský kraj Zřizované organizace oblasti kultury Jihočeského kraje Jihočeský kraj Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajský úřad Jihočeský kraj Jihočeský kraj zřizuje 12 organizací v oblasti kultury

Více

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2 Výroční zpráva 2 0 1 2 2 Obsah Úvodní slovo...3 Představení společnosti-cíl a poslání...4 Činnost společnosti v roce 2012..5-6 Akce...7-9 Krajkářské slavnosti Sedlice-2012...10-11 Soutěžní přehlídka...12-13

Více

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 1. ÚVOD Staršovstvo sboru předkládá tuto zprávu společenství sboru. Činí tak v důvěře, že se může stát

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zuman František (1890-1950) Prozatímní inventární seznam NAD č. 589 evidenční pomůcka č. 211 Honzáková Valerie Praha 1971 František Zuman (2.

Více

PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016

PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016 VÝCHODOČESKÉ MUZEUM V PARDUBICÍCH PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016 NOVÁ EXPOZICE PARDUBICE PŘÍBĚH MĚSTA otevření 8. 5. 2016 Pod názvem Pardubice příběh města vás ve Východočeském muzeu čeká cesta od nejstarších

Více

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Organizace školního roku Období školního vyučování ve školním roce 2014/2015 začne v pondělí 1. září 2014. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno ve čtvrtek

Více

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015.

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. KULTURA SPORT 2015 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. VYDALO MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO KLATOVY LEDEN - ÚNOR 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2015

Více

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK 2008 Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK Státního okresního archivu Přerov Přerov 2008 Sborník Státního okresního archivu Přerov. Vydal Zemský archiv v Opavě Státní okresní archiv Přerov. Přerov

Více

Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 2016

Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 2016 Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 216 Letošní Mezinárodní den památek přilákal do českobudějovických památek a ulic nečekané množství návštěvníků. Ačkoliv se v den konání akce, v sobotu 16. dubna,

Více

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011

Pardubická 78, 533 61 Choltice. Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Pardubická 78, 533 61 Choltice Zpráva o činnosti Knihovny městyse Choltice v roce 2011 Knihovna městyse Choltice působí jako středisková pro 6 knihoven obvodu. Jedná se o knihovny: Veselí, Turkovice, Svinčany,

Více

Zápis z jednání Komise cestovního ruchu č. 5/2013 ze dne 29.05.2013

Zápis z jednání Komise cestovního ruchu č. 5/2013 ze dne 29.05.2013 MÚ LOUNY Zápis z jednání str. 1 / 5 Zápis z jednání Komise cestovního ruchu č. 5/2013 ze dne 29.05.2013 Přítomni: Host: Alexandra Suková, Mgr. Jaroslav Čása, PhDr. Martin Vostřel, Ing. Jan Vaic, Ing. Tomáš

Více

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM REGIONÁLNÍ MUZEUM ve Vysokém Mýtě PROGRAM 2016 VÝSTAVNÍ PROSTORY RMVM Hudba ve spirále 17. ledna až 13. března Výstava Hudba ve spirále zobrazuje prostřednictvím sbírek Muzea elektrotechniky a médií Národního

Více

Noc kostelů 2012 Cheb & F. Lázně - ŘkF

Noc kostelů 2012 Cheb & F. Lázně - ŘkF Kostel sv. Mikuláše a sv. Alžběty Kostelní náměstí, Cheb Motto: Ekklésia et martyria Kostel jako místo svědectví Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku (Žalm 119,105) 19:00 19:10 Slavnostní

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

Spolek archaických nadšenců, o. s.

Spolek archaických nadšenců, o. s. Spolek archaických nadšenců, o. s. Výroční zpráva Spolku archaických nadšenců, o. s. za rok 2011 Úvod Spolek archaických nadšenců, o. s. (SAN, o. s.) Sídlo: Sebranice 8 56962, Sebranice IČO: 22834672 Spolek

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova V Praze v dubnu 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více

Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace. Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA

Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace. Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace Nám. Čsl. armády 2, 682 01 Vyškov ZPRÁVA o činnosti příspěvkové organizace za rok 2010 OBSAH I. Plnění úkolů v oblasti hlavní činnosti muzea... 1 I.1 Sbírkotvorná

Více

Tvoříme v muzeu.tentokrát na téma:

Tvoříme v muzeu.tentokrát na téma: Centrum péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje Slovácká jizba výběrová prodejna tradičních rukodělných výrobků V hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti se nachází prodejna s pestrou

Více

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Objednatel: Obec Svojšín Zpracoval: Zdeněk Knoflíček Ing.arch. Jitka Pohořalá Památkový atelier Plzeň červen 2010 Identifikační údaje Návrh stavby:

Více

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 Moravská galerie v Brně 18.00 00.30 h (poslední vstup ve 24.00 h) Muzeum města Brna 18.00 00.30 h (kasematy, expozice a Východní křídlo končí

Více

Plán činnosti Muzea Mladoboleslavska v roce 2015. I. Prezentace muzea

Plán činnosti Muzea Mladoboleslavska v roce 2015. I. Prezentace muzea Plán činnosti Muzea Mladoboleslavska v roce 2015 I. Prezentace muzea A. Muzeum Mladoboleslavska - hrad Stálé expozice Paměť města: expozice k historii Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století včetně

Více

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY Spolupráce se správami památkových objektů Spolupráce v oblasti památkové péče Proměna NPÚ od 1.1.2013 Spolupráce se správami památkových

Více

Hodnotící zpráva o činnosti školy 2012-2013

Hodnotící zpráva o činnosti školy 2012-2013 Základní umělecká škola Česká Třebová, Kozlovská 775, 560 02 Česká Třebová Hodnotící zpráva o činnosti školy 2012-2013 Zpracovala: Schválil: Romana Kuklová - účetní MgA.Bohuslav Mimra - ředitel školy 1

Více

Spolek Vltavan v Praze

Spolek Vltavan v Praze Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze IČ 005 52 429 Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 1 z 9 Spolek Vltavan v Praze občanské sdružení, registrovaný MV

Více

Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014

Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA 28. dubna 2014 Zlín bude hostit celonárodní zahájení jubilejního X. ročníku Festivalu muzejních nocí 2014 Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým

Více

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/).

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/). PŘÍLOHY Příloha I.: Nástěnná malba zachycující průvod čtrnácti rytířů klečících před Pannou Marií s Jeţíškem v bývalém konventním kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Ţďáru nad Sázavou. I.

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla

Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla Výroční zpráva o činnosti Základní umělecké školy Rudolfa Firkušného Napajedla školní rok 2014/2015 Část A Charakteristika školy 1. Základní umělecká škola Rudolfa Firkušného Komenského 305 763 61 Napajedla

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 UŽIJTE SI KAŽDÝ DEN ROKU 2016! LEDEN 14. 1. Husův sbor O SKAUTINGU A JIZERSKÝCH HORÁCH vyprávění Jiřího Veselého doprovázené promítáním 16. 1. Restaurace a minipivovar Veselka

Více

Muzeum dýmek v Proseči

Muzeum dýmek v Proseči Muzeum dýmek v Proseči Materiál mapující vývoj Muzea dýmek v Proseči zejména od roku 2007 po současnost a předkládá možnosti dalšího směřování a rozvoje tohoto dlouhodobého projektu. Stanoviska a návrhy

Více

Číslo: RP 3/13 Téma: Návrh cykloturistické trasy po kulturních a historických pamětihodnostech města Kutné Hory Jméno: Jakub Hanzl

Číslo: RP 3/13 Téma: Návrh cykloturistické trasy po kulturních a historických pamětihodnostech města Kutné Hory Jméno: Jakub Hanzl Číslo: RP 1/13 Téma: Humanitární pomoc Jméno: Pavel Černý Hlavním cílem této práce je popsat a přiblížit humanitární pomoc. V první části se zabývám celkovou historií, vznikem a významem humanitární pomoci

Více

Výše požadované dotace. Celkové náklady akce. v Kč v Kč v Kč. září - říjen 2007 31 500 22 500 15 000 září - říjen 2007 honoráře, autorská práva filmu

Výše požadované dotace. Celkové náklady akce. v Kč v Kč v Kč. září - říjen 2007 31 500 22 500 15 000 září - říjen 2007 honoráře, autorská práva filmu Žádosti o poskytnutí dotace z kulturního fondu - 3. kolo roku na akce zahájené v období od 1. října do 31. března (příjem žádostí do 31. srpna do 14:00 hodin) Č. Žadatel Název akce Termín akce 1 2 3 4

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně KVĚTEN 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Gymnázium

Více

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií Představení projektu města Jindřichův Hradec Základní údaje o příjemci Město Jindřichův Hradec IČ: 00246875

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-2020/10-T. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-2020/10-T. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát Název školy/školského zařízení: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIT-2020/10-T Základní umělecká škola Dobroslava Lidmily Ostrava-Svinov Adresa: Bílovecká 1, 721

Více

Od 20. června do 20. srpna 2013. knihovna. umělecké řemeslo

Od 20. června do 20. srpna 2013. knihovna. umělecké řemeslo Od 20. června do 20. srpna 2013 přírodověda knihovna historie a archiv archeologie výtvarné umění umělecké řemeslo Alfons Mucha Plakáty Nová expozici Alfons Mucha Plakáty splňuje po technické stránce veškerá

Více

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS

INFOKONTEJNER. čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS PS INFORMUJÍ 2, 5 PS SPOLEČENSKY 3 INFOKONTEJNER čtvrtletník akciové společnosti Pražské služby 9. ročník 1 2014 PS ZAMĚSTNANCŮM 7 NEPŘEKONATELNÝ INFOSERVIS INFOKONTEJNER 01 2014 ČTVRTLETNÍK AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009

VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 Zpracovala: M. Daňhelová, provozní pracovnice dílny OBSAH 1. PRÁVNÍ STAV VÝTVARNÉ DÍLNY, JEJÍ ŘÍZENÍ A POJETÍ 2. VZNIK A VÝVOJ VÝTVARNÉ DÍLNY 3. PROVOZ

Více

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993

Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Výstavy v barokním areálu Skalka od roku 1993 Kostelík sv. Maří Magdalény 1993 Jan Šimek: PLASTIKY, Petr Baran: FOTOGRAFIE (červenec-srpen 1993) 1994 Václav Vaculovič: OBRAZY (červenec-srpen 1994) 1995

Více

Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013

Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013 Zápis číslo 22/2013 ze zasedání Zastupitelstva obce Vážany nad Litavou ze dne 27.2.2013 Přítomni: starosta - Josef Hloužek, Petr Smejsík členové - Pavel Říhák, Pavel Nezhyba, Ing. arch. Zuzana Menšíková,

Více

Dejme minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2012!

Dejme minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2012! Dejme minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2012! Historický Průmyslový palác na Výstavišti v pražských Holešovicích nabídne 4. až 6. října unikátní veletržní premiéru specializovaného veletrhu PAMÁTKY

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín na prodej Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností.

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

ZLÍNSKÉ JARO. festival demokracie a občanské společnosti. 3. - 6. května 2012, www.zlinskejaro.cz. 1. tisková zpráva, 7.

ZLÍNSKÉ JARO. festival demokracie a občanské společnosti. 3. - 6. května 2012, www.zlinskejaro.cz. 1. tisková zpráva, 7. ZLÍNSKÉ JARO 3. - 6. května 2012, www.zlinskejaro.cz 1. tisková zpráva, 7. března 2012 Zlínské jaro Vážení přátelé, dovolte mi prosím, abych Vám tímto předal první zprávu o přípravách Zlínského jara 2012.

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

Košetický zpravodaj. košetických. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. stromu

Košetický zpravodaj. košetických. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. stromu Košetický zpravodaj číslo 58 Slavnostní rozsvícení vánočního stromu Na první adventní neděli 3. prosince připravujeme od 16 hodin Slavnostní rozsvícení vánočního stromu před místním kostelem. Srdečně zveme

Více

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020 Objednatel: Zpracoval: Obec Svojšín Památkový atelier v Plzni Plzeň červen 2015 Identifikační údaje Návrh stavby: Zámecký

Více

Polské dny v Kroměříži

Polské dny v Kroměříži Polské dny v Kroměříži Kulturu, tradice a život našich severních sousedů mohl poznat každý, kdo v týdnu od 21. do 27. listopadu navštívil některou z akcí bohatého programu Polských dnů v Kroměříži, jejichž

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

INFORMACE PRO RODIČE. Školní rok 2015/2016

INFORMACE PRO RODIČE. Školní rok 2015/2016 Základní škola Velehrad, Salašská 300, 687 06 Velehrad INFORMACE PRO RODIČE Školní rok 2015/2016 Vážení rodiče, v rámci dobré spolupráce rodiny se školou Vám poskytujeme základní informace o naší škole.

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015 Bod programu: 18 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor školství a sociálních věcí Mgr. Vojtěch Bušina,

Více

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Zpráva za oblast školství, kultury a sportu Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Školy a školská zařízení zřizovaná městem Mateřské školy zřizuje město dvě. Nedostatek míst v mateřských školách

Více

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století Vytvořila PhDr. Jana

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Základní škola Josefa Bublíka, Bánov, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Charakteristika školského zařízení Základní škola Josefa Bublíka, Bánov, okres Uherské

Více

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010

Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 1 Zpráva o činnosti Archivu Pražského hradu v roce 2010 Archiv Pražského hradu je od 1. 7. 2003 organizačně zařazen do odboru spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky. Archiv PH k 31.12.

Více

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 -----------------------------------------------

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- Milí příznivci Vesny, čas neúprosně běží jako voda. Ani jsme se

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-1715/08-02

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-1715/08-02 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát Název školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-1715/08-02 Základní umělecká škola J. A. Bendy, Benátky nad Jizerou, Smetanova 21 Adresa: Smetanova 21, 294 71 Benátky

Více

Výroční zpráva Český Merán o.p.s. za rok 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA. obecně prospěšné společnosti Český Merán. za rok 2011

Výroční zpráva Český Merán o.p.s. za rok 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA. obecně prospěšné společnosti Český Merán. za rok 2011 Český Merán, obecně prospěšná společnost Vítkovo nám. 69 257 92 Sedlec-Prčice 2 IČ: 26 45 84 20 Výroční zpráva Český Merán o.p.s. za rok 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA obecně prospěšné společnosti Český Merán za

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 4. zasedání zastupitelstva města dne: 28. 4. 2011 Bod pořadu jednání: Finanční podíl Statutárního města Liberec na obnově kulturních památek v rámci Programu

Více

Městská knihovna Blansko

Městská knihovna Blansko Městská knihovna Blansko A. Zpráva o činnosti za rok 2015 Obsah: 1. Základní statistické údaje za rok 2015 2. Kulturní akce knihovny v roce 2015 3. Ostatní záležitosti v roce 2015 Základní statistické

Více

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008 Výroční zpráva občanského sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta za rok 2008 Občanské sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta Noskov 21, pošta Mladá Voţice 391 43 IČ: 27037690,

Více

Výroční zpráva. školní rok 2010/11

Výroční zpráva. školní rok 2010/11 Základní škola Kralupy nad Vltavou, Komenského náměstí 198 okres Mělník, příspěvková organizace Výroční zpráva školní rok 2010/11 O B S A H: I. Základní údaje II. III. IV. Rámcový popis personálního zabezpečení

Více

Provozní doba knihovna Dolní náměstí a Informační centrum pondělí pátek: 10:00 18:00 sobota: 9:00 12:00 (Informační centrum + půjčovna 2.

Provozní doba knihovna Dolní náměstí a Informační centrum pondělí pátek: 10:00 18:00 sobota: 9:00 12:00 (Informační centrum + půjčovna 2. únor 2/2009 Masarykova veřejná knihovna Vsetín Dolní náměstí 1356, 755 01 Vsetín tel.: 571 412 143, mobil: 720 449 454 web: http://www.mvk.cz, e-mail: mvk@vs.inext.cz Informační centrum Dolní náměstí 1356,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: Datum vytvoření: 16.1.2013 Název

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid V Praze v únoru 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více

Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého

Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého HRADEC KRÁLOVÉ Hradec Králové, katedrála Ducha Svatého Karla Tomana, 500 03 HK 18:30 19:30 Mše svatá 19:30 19:40 Přivítání návštěvníků Noci kostelů, vyzvánění katedrálních zvonů 19:40 20:00 Duchovní a

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Klubu UNESCO v roce 2008 Informace o činnosti přináší v průběhu roku naše stránky www.unesco-kromeriz.cz, o které se stará David Zapletal z Knihovny Kroměřížska. Zde pokračuje

Více

Výroční zpráva ROK 2013

Výroční zpráva ROK 2013 Výroční zpráva ROK 2013 SLOVO ŘEDITELE Je tomu již deset let, co bylo v novodobé historii Palaty obnoveno vydávání výroční zprávy. V každé jsou zaznamenány důležité události, které mapují změny tohoto

Více