Pozn.: Zákon č. 25/2008 Sb. mění od roku 2011 způsob zasílání evidence obalů a obalových odpadů podle 15 - viz str. 6.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pozn.: Zákon č. 25/2008 Sb. mění od roku 2011 způsob zasílání evidence obalů a obalových odpadů podle 15 - viz str. 6."

Transkript

1 Stručný průvodce podnikatele labyrintem zákona č. 477/200 Sb., o obalech a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 94/2004 Sb., zákona č. 66/2006 Sb. a zákona č. 25/2008 Sb., (zákon o obalech) Pozn.: Zákon č. 25/2008 Sb. mění od roku 20 způsob zasílání evidence obalů a obalových odpadů podle 5 - viz str. 6. Obsah: I. Rozsah působnosti II. Pojem obal III. K základním povinnostem zákona o obalech a) KVALITATIVNÍ POŢADAVKY NA OBALY 3 prevence a 4 uvádění obalů na trh b) PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ POVINNOSTÍ - 3, 4 a 5 c) OZNAČOVÁNÍ OBALŮ - 6 d) POVINNOST ZPĚTNÉHO ODBĚRU A VYUŢITÍ ODPADU Z OBALŮ A ZPŮSOB JEJICH ZAJIŠTĚNÍ STANOVENÝ V 3 ZÁKONA O OBALECH - 0 a 2 e) ZÁPIS DO SEZNAMU OSOB - 4 f) EVIDENCE - 5 g) REGISTRAČNÍ A EVIDENČNÍ POPLATKY - 30 I. Rozsah působnosti Zákon o obalech se vztahuje na podnikající fyzické a právnické osoby (dále jen osoba ), které:. uvádí obaly na trh - výrobci obalů (tj. osoby, které výrobek zabalí - plniči, baliči) - vozci obalů ze zemí mimo území EU (jak za účelem distribuce nebo pro vlastní potřebu) - přepravci obalů ze zemí EU ( jak za účelem distribuce, tak pro vlastní potřebu) 2. uvádí obaly oběhu - distributoři obalů (tj. osoby, které nakoupí balené výrobky v České republice a předají je dále, ať jiţ úplatně nebo bezúplatně) Zákon o obalech se nevztahuje na nepodnikající fyzické nebo právnické osoby (např. Akademii věd ČR a jiná vědecká pracoviště, humanitární organizace, obecně prospěšné společnosti, nadace a další). Zákon o obalech se rovněţ nevztahuje na vývoz obalů mimo území ČR. Z působnosti zákona je dále vyjmuto nakládání s kontejnery pouţívanými v silniční, ţelezniční, letecké a/nebo lodní pravě. Na základě 5a zákona o obalech se povinnosti 0 aţ 5 nevztahují na osoby, které uvádí na trh nebo od oběhu méně neţ 300 kg obalů za kalendářní rok a zároveň jejich roční obrat, resp. roční úhrn čistého obratu, nepřekročí 4,5 mil. Kč. U osob, které předpokládají překročení těchto limitů, se poručuje vedení průběţné evidence obalů a obalových odpadů, neboť od okamţiku překročení jedné z podmínek uvedených v tomto odstavci se na ně povinnosti vyplývající ze zákona o obalech vztahují. Další informace týkající se osob, které splňují výjimku 5a zákona o obalech jsou (0)

2 uvedeny v Návodu k vyplnění ročních výkazů o obalech a odpadech který je stupný na webové stránce MŢP: II. Pojem obal Obalem je výrobek zhotovený z materiálu jakékoli povahy, který je určen k pojmutí, ochraně, manipulaci, dávce, popřípadě prezentaci výrobku nebo výrobků určených spotřebiteli nebo jinému konečnému uţivateli. Obaly se dle zákona o obalech dělí na obaly:. prodejní 2. skupinové 3. přepravní Obecně platí, ţe obalem se stane výrobek, který je určen k pojmutí, manipulaci, ochraně, dávce resp. prezentaci výrobku, v okamţiku svého naplnění, uzavření resp. v okamţiku, kdy se stane součástí prodejní jednotky, skupiny prodejních jednotek nebo usnadní manipulaci s nimi. Skutečnost, zda určitý typ výrobku je či není obalem ve smyslu zákona o obalech, posuzuje, dle 32 písm. m) tohoto zákona, Ministerstvo ţivotního prostředí ( MŢP ), které po projednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu ( MPO ) a Ministerstvem zemědělství ( MZe ) vydává stanoviska v této věci. Pokud osobě vznikne pochybnost, zda typ výrobku, který uvádí na trh nebo od oběhu, je či není obalem ve smyslu zákona o obalech, můţe podat na MŢP ţást o stanovisko v tomto smyslu nebo nahlédnout na webovou stránku MŢP kde jsou zveřejněna všechna posud vydaná obecná stanoviska. III. K základním povinnostem zákona o obalech Mezi základní povinnosti zákona o obalech patří povinnost zajistit zpětný odběr a vyuţití odpadu z obalů ( 0 a 2) a na to navazující povinnosti 3, 4, 5, 30 a povinnost zajistit kvalitativní poţadavky na obaly resp. obalové prostředky stanovené v 3 a 4 zákona o obalech. Plnění povinností zákona o obalech kontrolují příslušné kontrolní orgány ( 3), které v případě zjištění porušení těchto povinností ukládají opatření k nápravě a pokuty v moţné výši aţ 0 mil. Kč ( 45). a) KVALITATIVNÍ POŢADAVKY NA OBALY - 3 PREVENCE A 4 UVÁDĚNÍ OBALŮ NA TRH Ustanovení 3 a 4 stanoví osobám, které uvádí obaly resp. obalové prostředky na trh, povinnost, aby tyto obaly resp. obalové prostředky splňovaly základní kvalitativní poţadavky stanovené zákonem o obalech. Poţadavky 3 a 4 se povaţují za splněné, pokud je obal nebo obalový prostředek zhotoven v souladu s harmonizovanými českými technickými normami. Seznam těchto norem spolu s uvedením odkazu na ustanovení zákona o obalech, ke kterému se vztahují, je uveden v příloze č. (viz níţe). 2(0)

3 b) PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ POVINNOSTÍ 3 A 4 ZÁKONA O OBALECH - 5 Dle ustanovení 5 zákona o obalech musí být osoba, která uvádí na trh obal resp. obalový prostředek, rovněţ schopna prokázat splnění povinností stanovených v 3 a 4 resp. v 4 zákona o obalech a průkazně o tom informovat své odběratele. Návod na způsob prokazování splnění těchto povinností a způsob informování odběratele je uveden v Metodickém pokynu odboru odpadů MŢP k provedení 5 zákona č. 477/200 Sb., o obalech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů ve Věstníku MŢP, částce 3, z března Metodický pokyn je k dispozici na webové adrese: c) OZNAČOVÁNÍ OBALŮ - 6 Značení obalů, ze kterého materiálu jsou vyrobeny, je brovolné. Pokud se ovšem osoba, která uvádí obal na trh nebo od oběhu rozhodne, ţe na tomto obalu vyznačí materiál, ze kterého je obal vyroben, pak je povinna drţet značení stanovené v přílohách č. I aţ VII rozhodnutí Komise 97/29/ES, kterým se zavádí identifikační systém pro obalové materiály (viz níţe příloha č. 2). d) POVINNOST ZPĚTNÉHO ODBĚRU A VYUŢITÍ ODPADU Z OBALŮ A ZPŮSOB JEJICH ZAJIŠTĚNÍ STANOVENÝ V 3 ZÁKONA O OBALECH - 0 a 2 Povinnosti podle 0 a 2 se nevztahují na osoby, které uvádí na trh nebo oběhu méně neţ 300 kg obalů za kalendářní rok a zároveň jejich roční obrat, resp. roční úhrn čistého obratu, nepřekročí 4,5 mil. Kč. Osoba, která uvádí na trh nebo oběhu obaly, musí zajistit zpětný odběr ( 0) těchto obalů nebo odpadů z nich, a zároveň musí informovat spotřebitele o způsobu zajištění tohoto zpětného odběru a musí zajistit vyuţití ( 2) odpadu z těchto obalů, a to minimálně v rozsahu stanoveném přílohou č. 3 zákona o obalech. Povinnost osoby zajistit zpětný odběr a informovat spotřebitele o způsobu zajištění tohoto zpětného odběru ( 0) se váţe pouze k obalům určeným k prodeji spotřebiteli. V případě, ţe osoba uvádí na trh nebo oběhu tzv. průmyslové obaly, tj. obaly určené jinému konečnému uţivateli, povinnosti 0 se na ni nevztahují, avšak zůstává jí povinnost zajistit vyuţití odpadu z těchto obalů ve smyslu 2 zákona o obalech. Povinnost 0 znamená, ţe osoba, která uvádí na trh nebo od oběhu obaly, je povinna zajistit zpětný odběr obalů nebo odpadů z těchto obalů, včetně vytvoření statečného počtu sběrných míst a jejich stupnosti. Dále je osoba povinna informovat spotřebitele o vytvořených sběrných místech a moţnosti jejich bezplatného vyuţití. Povinnost 2 znamená, ţe osoba, která uvádí na trh nebo od oběhu obaly, je povinna zajistit, aby obaly, jí uvedené v daném kalendářním roce na trh nebo oběhu, byly recyklovány resp. celkově vyuţity nejméně v rozsahu, který stanovuje příloha č. 3 zákona o obalech, tedy v rozsahu následujícím: 3(0)

4 POŢADOVANÝ ROZSAH RECYKLACE A VYUŢITÍ OBALOVÉHO ODPADU A: recyklace B: celkové vyuţití Materiál A B A B A B A B A B A B A B % % % % % % % % % % % % % % Papír a lepenka Sklo Plast Kovy Dřevo Celkem Za obaly z jednoho materiálu se povaţují takové obaly, ve kterých daný materiál tvoří alespoň 70 % hmotnosti obalu. Recyklace se zahrnuje procent celkového vyuţití jako jedna z jeho forem. Způsob plnění povinností zpětného odběru a vyuţití odpadu z obalů si osoba volí samostatně, a to dle moţností, které jsou stanoveny v ustanovení 3 zákona o obalech. Osoba má moţnost volby mezi: a) Plněním těchto povinností samostatně organizačně a technicky na vlastní náklady. V tomto případě je osoba povinna: I. podat návrh na zápis Seznamu osob ( 4) II. vést evidenci a ohlašovat údaje z této evidence ( 5) III. platit registrační a evidenční poplatky ( 30 odst. ) b) Přenesením těchto povinností na jinou osobu spolu s převedením vlastnického práva k obalu. V tomto případě je osoba povinna: I. podat návrh na zápis Seznamu osob ( 4) II. vést evidenci a ohlašovat údaje z této evidence ( 5) III. platit registrační a evidenční poplatky ( 30 odst. ) Povinnosti podle 0 a 2 zákona o obalech lze převést pouze na osobu, která je distributorem obalů, k nimţ jsou povinnosti 0 a 2 převáděny. Tyto povinnosti nelze převést na jiného konečného uţivatele, ale pouze na osobu, která uvádí obaly dále oběhu, tedy která je dále distribuuje. c) Uzavřením smlouvy o zajištění plnění povinnosti zpětného odběru a vyuţití odpadu z obalů s autorizovanou obalovou společností (AOS). Osoba uzavírá s AOS smlouvu o sdruţeném plnění povinností zákona o obalech s tím, ţe touto smlouvou přechází odpovědnost za plnění povinností 0 a 2 zákona o obalech na tuto společnost. Osoba zároveň nemusí plnit povinnosti stanovené v 4, 5 a 30 odst. zákona o obalech. V současné bě existuje v ČR jedna autorizovaná obalová společnost, a to společnost EKO-KOM, a.s. ( Pozn.: Osoba, povinná se smyslu zákona o obalech, může povinnosti stanovené v 0 a 2 pro různé části z celkového množství obalů, které uvádí na trh nebo oběhu, plnit kombinací všech výše uvedených možností. 4(0)

5 Volba způsobu plnění povinností zákona o obalech je zcela na osobě, povinné ve smyslu tohoto zákona s tím, ţe tato osoba by měla důkladně zváţit, jaký způsob plnění povinností je schopna funkčně zajistit, a nevystavovat se tak případnému riziku uloţení sankčních opatření ve smyslu 43 a 44 zákona o obalech. e) ZÁPIS DO SEZNAMU OSOB - 4 Povinnost podle 4 se nevztahuje na osoby, které uvádí na trh nebo oběhu méně neţ 300 kg obalů za kalendářní rok a zároveň jejich roční obrat, resp. roční úhrn čistého obratu, nepřekročí 4,5 mil. Kč. Návrh na zápis Seznamu osob musí navrhovatel podat nejpozději 60 dnů ode dne vzniku této povinnosti, tj. ode dne, kdy poprvé uvedl obaly na trh nebo oběhu. Návrh na zápis zasílá navrhovatel buď: ve dvou písemných vyhotoveních a spolu s tím na technickém nosiči dat (disketa, CD) nebo v elektronické pobě označené elektronickou značkou zaloţenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních sluţeb nebo podepsané uznávaným elektronickým podpisem podle zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu Návrh na zápis Seznamu osob podává navrhovatel formou volné ţásti a k podání této ţásti není určen ţádný formulář. Ţást musí obsahovat všechny náleţitosti stanovené v 4 odst. 3 zákona o obalech. Návrh na zápis Seznamu osob zasílá navrhovatel místně příslušnému pracovišti Odboru výkonu státní správy Ministerstva ţivotního prostředí (OVSS MŢP) dle sídla společnosti. Jejich adresy jsou uvedeny níţe v tabulce. V případě zaslání návrhu na zápis Seznamu přímo na adresu: MŽP, odbor odpadů, Vršovická 65, Praha 0, 00 0, buu tyto návrhy dále postoupeny k vyřízení místně příslušnému OVSS MŢP. Název Sídlo Telefon OVSS MŢP I Praha OVSS MŢP II České Budějovice OVSS MŢP III Plzeň OVSS MŢP IV Chomutov OVSS MŢP V Liberec OVSS MŢP VI Hradec Králové OVSS MŢP VII Brno OVSS MŢP VIII Olomouc OVSS MŢP IX Ostrava Kodaňská 44/46, 0 00 Praha Mánesova 3, České Budějovice Purkyňova 27, Plzeň Školní 5335, P.Box 25, Chomutov Tř.. máje 26/858, Liberec Resslova 229/2a, Hradec Králové Mezírka, Brno tř.kosmonautů 0, Olomouc Čs. Legií č. 5, Ostrava (0)

6 f) EVIDENCE - 5 Povinnost podle 5 se nevztahuje na osoby, které uvádí na trh nebo oběhu méně neţ 300 kg obalů za kalendářní rok a jejich obrat, resp. roční úhrn čistého obratu, nepřekročí 4,5 mil. Kč. Osoba, na kterou se vztahuje povinnost zápisu Seznamu podle 4 zákona o obalech, je povinna vést evidenci obalů a způsobu jejich vyuţití a následně ohlašovat údaje z této evidence. Osoba ohlašuje údaje z evidence za uplynulý kalendářní rok formou vyplněných příloh vyhlášky č. 64/2004 Sb., a to jejich zasláním v písemné pobě a uloţených na elektronickém nosiči dat (CD, disketa) nejpozději 5. února následujícího kalendářního roku na adresu: Ministerstvo životního prostředí odbor odpadů Vršovická Praha 0 Rozsah a způsob vedení evidence a ohlašování údajů z této evidence upravuje vyhláška MŢP č. 64/2004 Sb., o způsobu vedení evidence a ohlašování údajů z této evidence (vyhláška je k dispozici na webové stránce MŢP: V případě nejasností týkajících se správnosti vyplnění výkazu o obalech a odpadech z obalů jsou veškeré potřebné informace k uvedeny v Návodu k vyplnění ročních výkazů o obalech a odpadech z obalů který je stupný na webové stránce MŢP: Na základě zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování ţivotního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti ţivotního prostředí a o změně některých zákonů, buu od roku 20 osoby, na které se vztahuje povinnost zápisu Seznamu podle 4, povinné zasílat evidenci podle 5 zákona o obalech prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti ţivotního prostředí. g) REGISTRAČNÍ A EVIDENČNÍ POPLATKY - 30 Osoba, na kterou se vztahuje povinnost podat návrh na zápis Seznamu osob, musí téţ v rámci podání návrhu [ 4 odst. 3 písm. f)] zaplatit registrační poplatek ve smyslu 30 odst. zákona o obalech, stanovený ve výši 800 Kč. Osoba, zapsaná v Seznamu osob, platí za kaţdý rok vedení v tomto Seznamu osob evidenční poplatek ve výši shodné s poplatkem registračním, tj. 800 Kč. Osoba má povinnost zaplatit evidenční poplatek nejpozději následujícího kalendářního roku. Registrační a evidenční poplatky ve smyslu 30 odst. zákona o obalech se poukazují na účet Státního fondu ţivotního prostředí na číslo účtu: /070. Při platbách registračního poplatku se uvádí variabilní symbol 477, při platbě evidenčního poplatku se uvádí variabilní symbol 477 plněný posledním dvojčíslím roku, za který je poplatek hrazen. Např. za rok 200 bude variabilní symbol Jako specifický symbol se uvádí IČO plátce. V případě nejasností se, prosím, obraťte na: Mgr. Ing. Ladislava Trylče, - tel: ; ladislav.trylc@mzp.cz 6(0)

7 Příloha č. ČSN EN 3427 Obaly - poţadavky na pouţívání evropských norem pro obaly a odpady z obalů- zastřešující norma, která uvádí návod na způsob pouţití ostatních níţe uvedených norem ČSN EN 3428 Obaly - Specifické poţadavky na výrobu a sloţení Prevence sniţováním zdrojů ( 3) ČSN CR Obaly - Poţadavky na měření a ověřování čtyř těţkých kovů a jiných nebezpečných látek přítomných v obalech a jejich uvolňování okolního prostředí - Část 2: Poţadavky na měření a ověřování nebezpečných látek v obalech a jejich uvolňování ţivotního prostředí [ 4 odst. písm. a)] ČSN CR Obaly - Poţadavky na měření a ověřování čtyř těţkých kovů a jiných nebezpečných látek přítomných v obalech a jejich uvolňování okolního prostředí - Část : Poţadavky na měření a ověřování čtyř těţkých kovů přítomných v obalech [ 4 odst. písm. b)] ČSN EN 3429 Obaly Opakované pouţití [ 4 odst. písm. c)] ČSN EN 3430 Obaly - Poţadavky na obaly vyuţitelné k recyklaci materiálu [ 4 odst. písm. c) bod ] ČSN EN 343 Obaly - Poţadavky na obaly vyuţitelné jako zdroj energie, včetně specifikace nejniţší výhřevnosti [ 4 odst. písm. c) bod 2] ČSN EN 3432 Obaly - Poţadavky na obaly vyuţitelné ke kompostování a biodegradaci Zkušební schéma a kritéria hodnocení pro konečné přijetí obalu [ 4 odst. písm. c) bod 3] Více informací o normách je moţno nalézt na webových stránkách Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ÚNMZ ( kde je moţno normy téţ objednat. 7(0)

8 Příloha č. 2 - přílohy č. I aţ VII rozhodnutí Komise 97/29/ES Polyetyléntereftalát Polyetylén vysokohustotní Polyvinylchlorid Polyetylén nízkohustotní Polypropylén Polystyrén Systém číslování a zkratek pro plasty PET HDPE PVC LDPE PP PS Vlnitá lepenka Nevlnitá lepenka Papír Systém číslování a zkratek pro papír a lepenku PAP PAP PAP (0)

9 Ocel Hliník Systém číslování a zkratek pro kovy FE ALU Dřevo Korek Systém číslování a zkratek pro dřevěné materiály FOR FOR Bavlna Juta Systém číslování a zkratek pro textilní materiály TEX TEX (0)

10 Bezbarvé sklo Zelené sklo Hnědé sklo Systém číslování a zkratek pro sklo GL GL GL Papír a lepenka/různé kovy Papír a lepenka/plast Papír a lepenka/hliník Papír a lepenka/pocínovaný plech Papír a lepenka/plast/hliník Papír a lepenka/plast/hliník/pocínovaný plech Plast/hliník Plast/pocínovaný plech Plast/různé kovy Sklo/plast Sklo/hliník Sklo/pocínovaný plech Sklo/různé kovy Systém číslování a zkratek pro kombinace Materiál Zkratky* Číslování * Zkratka u kombinovaných obalů: C plus zkratka odpovídající převládajícímu materiálu (C/...) 0(0)

Zákon č. 66/2006 Sb. je poslední novelou zákona o obalech s datem účinnosti od 15.3.2006

Zákon č. 66/2006 Sb. je poslední novelou zákona o obalech s datem účinnosti od 15.3.2006 Stručný průvodce podnikatele labyrintem zákona č. 477/200 Sb., o obalech a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 94/2004 Sb., a zákona č. 66/2006 Sb., (dále jen zákon o obalech ) Zákon č. 66/2006

Více

PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ POVINNOSTÍ

PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ POVINNOSTÍ Stručný průvodce podnikatele labyrintem zákona č. 477/200 Sb., o obalech a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 94/2004 Sb., zákona č. 66/2006 Sb., zákona č. 25/2008 Sb., zákona č. 77/200 Sb.,

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Označování přípravků na ochranu rostlin a požadavky na nakládání s obaly od použitých přípravků na ochranu rostlin 14. listopadu 2013, Praha Lukáš Beránek

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 28. ledna 1997,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 28. ledna 1997, ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 28. ledna 997, kterým se zavádí identifikační systém pro obalové materiály podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech (Text s významem

Více

Legislativní požadavky v oblasti nakládání s obaly a obalovými odpady a možnosti jejich plnění v praxi

Legislativní požadavky v oblasti nakládání s obaly a obalovými odpady a možnosti jejich plnění v praxi Legislativní požadavky v oblasti nakládání s obaly a obalovými odpady a možnosti jejich plnění v praxi Mgr. Ing. Ladislav Trylč JUDr. Eva Jelínková Hradec Králové, 25. dubna 2012 Obsah přednášky Povinnosti

Více

641/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince Způsob a rozsah vedení evidence. 2 Rozsah ohlašování údajů z evidence

641/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince Způsob a rozsah vedení evidence. 2 Rozsah ohlašování údajů z evidence 641/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2004 o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 50 odst. 2 zákona č. 477/2001 Sb.,

Více

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Mgr. Ing. Ladislav Trylč Odbor odpadů, oddělení zpětného odběru Ministerstvo životního prostředí

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)

Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Ústí nad Labem 4/2012 Ing. Jaromír Vachta Účel a předmět zákona Předcházení vzniku odpadů z obalů (

Více

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb.

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb. Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb. Mgr. Ing. Ladislav Trylč Hradec Králové, 26. listopadu 2013 Obsah přednášky Výkaz o obalech v kontextu zákona o obalech Hlášení prostřednictvím

Více

Způsoby nastavení systému plnění povinností

Způsoby nastavení systému plnění povinností Způsoby nastavení systému plnění povinností OBECNĚ A - zjištění rozsahu povinnosti (t,j, množství obalů uvedených na trh nebo do oběhu ) B - zajištění plnění povinnosti zápis do Seznamu MŽP, soustředit

Více

OBALY 2012 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství

OBALY 2012 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství OBALY 2012 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Úvod- základní informace o ČIŽP, OOH, plánování a vyhodnocování

Více

1 Účel a předmět zákona

1 Účel a předmět zákona V. Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn 1 Účel a předmět zákona (1) Účelem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména

Více

Díky Vám - klientům. 99% obyvatel má možnost třídit, je na ulicích 253 000 barevných kontejnerů, v loňském roce bylo recyklováno 75% obalů.

Díky Vám - klientům. 99% obyvatel má možnost třídit, je na ulicích 253 000 barevných kontejnerů, v loňském roce bylo recyklováno 75% obalů. Díky Vám - klientům je na ulicích 253 000 barevných kontejnerů, 99% obyvatel má možnost třídit, v loňském roce bylo recyklováno 75% obalů. odpady třídí 7 000 000 obyvatel je možné třídit v 6 000 obcích

Více

Část F. Obaly. podle zákona č. 477/2001 Sb. o obalech. ENVI GROUP s.r.o. - Ing. Zdeněk Fildán

Část F. Obaly. podle zákona č. 477/2001 Sb. o obalech. ENVI GROUP s.r.o. - Ing. Zdeněk Fildán Část F Obaly podle zákona č. 477/2001 Sb. o obalech Předmluva V tomto průvodci Vás seznámíme jednoduchou a srozumitelnou formou s hlavními povinnostmi podnikové ekologie a jejich základním řešením. Cílem

Více

OBALY 2013 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství

OBALY 2013 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství OBALY 2013 legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Informace o činnosti ČIŽP Kontrolní orgán v oblasti ŽP Celkem pět složek (odpady,

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM. Verze 16/05

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM. Verze 16/05 Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM Verze 16/05 Obsah Definice a povinnosti Státní správa Systém EKO-KOM Evidence obalů Přehled legislativy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Obsah Definice a povinnosti Státní správa Systém EKO KOM Evidence obalů Přehled legislativy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových

Více

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I Změna: 274/2003 Sb. Změna: 94/2004 Sb. Změna: 237/2004 Sb., 257/2004 Sb. Změna: 444/2005 Sb. Změna: 66/2006 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 25/2008 Sb. Změna: 126/2008 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009

Více

Ustanovení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech po novele č. 66/2006 Sb. zní takto:

Ustanovení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech po novele č. 66/2006 Sb. zní takto: Značení obalů 4-0 Ustanovení zákona č. 477/200 Sb., o obalech po novele č. 66/2006 Sb. zní takto: 6 Označování obalů Pokud osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu obal nebo balený výrobek, označí na tomto

Více

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe. Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe. Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství 2017 Obsah prezentace A. Kontroly ČIŽP, nedostatky zjišťované v praxi B. Nastavení

Více

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky č. 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky č. 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky č. 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti Mgr. Ing. Ladislav Trylč Odbor odpadů, oddělení zpětného odběru Ministerstvo životního

Více

Ochrana životního prostředí a zdraví při nakládání s obaly

Ochrana životního prostředí a zdraví při nakládání s obaly Právnická fakulta Masarykovy univerzity Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva Diplomová práce Ochrana životního prostředí a zdraví při nakládání s obaly Jana Dosoudilová 2008/2009 Prohlašuji,

Více

I. ÚVOD II. ROZSAH OHLAŠOVACÍ POVINNOSTI III. OBECNÉ P

I. ÚVOD II. ROZSAH OHLAŠOVACÍ POVINNOSTI III. OBECNÉ P Návod k vyplnění ročních výkazů o obalech a odpadech z obalů na základě vyhlášky č. 641/2004 Sb., o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence Obsah: I. ÚVOD II. ROZSAH

Více

Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV

Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV Komentář k datovému standardu a automatizovaným kontrolám obsahu F_OBL_RV Ohlašovací povinnost: Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů Formulář: F_OBL_RV Dle příslušné legislativy: 3 vyhl. č. 641/2004

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM. Verze 17/05

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM. Verze 17/05 Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO-KOM Verze 17/05 Obsah Definice a povinnosti Státní správa Systém EKO-KOM Evidence obalů Přehled legislativy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech

Více

22/1997 Sb. ČR. Technické požadavky na výrobky. Hlava I. Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

22/1997 Sb. ČR. Technické požadavky na výrobky. Hlava I. Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 22/1997 Sb. ČR Neoficiální úplné znění zákona ze dne 24. ledna 1997 č. 22/1997 Sb. ČR, o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů; ve znění zákona č. 71/2000 Sb.; zákona

Více

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti z konkrétních kontrol + výsledky některých správních řízení Nakládání

Více

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat

Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Symboly na výrobcích a jak se v nich orientovat Obal hraje při koupi výrobku jednu z hlavních rolí, ač si to někdy ani neuvědomujeme. Při nákupu, zvláště potravin, se ovšem setkáváme s mnoha značkami na

Více

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství Hradec Králové 2015 Obsah prezentace Nastavení systému plnění povinností dle zákona

Více

Ustanovení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech ve znění pozdějších předpisů nově zní takto:

Ustanovení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech ve znění pozdějších předpisů nově zní takto: Značení obalů Ustanovení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech ve znění pozdějších předpisů nově zní takto: 6 Označování obalů Pokud osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu obal nebo balený výrobek, označí

Více

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o A. Grošpic A. Grošpic, IPVZ, AKK8 ZS 2015 1 TENTO ZÁKON UPRAVUJE (1) způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly ve zvýšené

Více

Zákon o obalech č. 477/2001

Zákon o obalech č. 477/2001 Zákon o obalech č. 477/2001 ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 94/2004 Sb., Zákon č. 66/2006 Sb. Verze 12 01 Aktuální znění Zákona o obalech č. 477/2001 Sb. Tučný text no ová ustanovení vyplývající

Více

500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži

500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži Teplo pro váš domov od roku 1888 AKUMULAČNÍ NÁDOBY AkuECONOMY S 500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži CZ_2015_8 Obsah: str. 1. Popis konstrukce... 3 2. Pokyny k likvidaci výrobku po

Více

Obsah. Dfii Definice a povinnosti. Státní správa. Systém EKO KOM. Evidence obalů

Obsah. Dfii Definice a povinnosti. Státní správa. Systém EKO KOM. Evidence obalů Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech bl Systém EKO KOM Obsah Dfii Definice a povinnosti Státní správa Systém EKO KOM Evidence obalů Přehled legislativy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech

Více

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1

ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o. A. Grošpic. A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1 ZÁKON 22/1997 Sb. O technických požadavcích na výrobky a o A. Grošpic A. Grošpic, pro SV KI, ZS 2015, IPVZ 1 TENTO ZÁKON UPRAVUJE (1) způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly

Více

477/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I

477/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I 477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Změna: 274/2003 Sb. Změna: 94/2004 Sb. Změna: 237/2004 Sb., 257/2004 Sb. Změna: 444/2005 Sb. Změna: 66/2006

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech ve znění zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 94/2004 Sb., zákona č. 237/2004 Sb., zákona č. 257/2004 Sb., zákona č. 444/2005 Sb., zákona č. 66/2006 Sb., zákona č. 296/2007

Více

ZÁKON ze dne 4. prosince 2001

ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 IV. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění zákona č. 274/2003, zákona č. 94/2004, zákona č. 237/2004 a zákona č. 257/2004 Parlament se usnesl na

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2001 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Zákon o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Citace pův. předpisu: 477/2001 Sb. Částka:

Více

Podmínky ke Stanovení výdajů na financování akce OSS č.j..ze dne..

Podmínky ke Stanovení výdajů na financování akce OSS č.j..ze dne.. (níže uvedené Podmínky představují základní vzor, který může být dále upraven pro účely konkrétního projektu) Podmínky ke Stanovení výdajů na financování akce OSS č.j..ze dne.. (dále jen Podmínky ) Organizační

Více

Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014

Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014 Všeobecné obchodní podmínky s účinností od 1.6.2014 I. Základní ustanovení: 1. Níže uvedené všeobecné obchodní podmínky ( dále jen obchodní podmínky ), jsou nedílnou součástí objednávky. Odchylná ujednání

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 3. února 1997,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 3. února 1997, ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 3. února 1997, kterým se zavádějí formuláře pro databázový systém podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech (Text s významem pro EHP)

Více

Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadů Vykazovaný rok...

Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadů Vykazovaný rok... Příloha č. 4 k vyhlášce č. 352/2005 Sb. Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadů Vykazovaný rok... Evidenční číslo (Vyplní MŽP) List č. Počet listů

Více

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH Systém ASPI - stav k 1.7.2012 do částky 80/2012 Sb. a 34/2012 Sb.m.s. Obsah a text 477/2001 Sb. - stav k 31.12.2012 Změna: 274/2003 Sb. Změna: 94/2004 Sb. Změna: 237/2004 Sb., 257/2004 Sb. Změna: 444/2005

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 510 Sbírka zákonů č. 25 / 2008 Částka 11 25 ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního

Více

ČÁST PRVNÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ČÁST PRVNÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ č. 25/2008 Sb. ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých

Více

500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži

500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži Teplo pro váš domov od roku 1888 AKUMULAČNÍ NÁDOBY AkuECONOMY S 500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži CZ_2017_3 CZ_2015_8 Obsah: str. 1. Popis konstrukce... 3 2. Pokyny k likvidaci

Více

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Mgr. Ing. Ladislav Trylč Hradec Králové, 26. listopadu 2013 Obsah přednášky Povinnosti zákona o obalech

Více

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY UVÁDĚNÍ BIOCIDNÍCH PŘÍPRAVKŮ A ÚČINNÝCH LÁTEK NA TRH HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY UVÁDĚNÍ BIOCIDNÍCH PŘÍPRAVKŮ A ÚČINNÝCH LÁTEK NA TRH HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Platné znění zákona č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, s vyznačením navrhovaných změn Parlament se usnesl na tomto

Více

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 94/2004 Sb., Zákon č. 66/2006 Sb.

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 94/2004 Sb., Zákon č. 66/2006 Sb. Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 94/2004 Sb., Zákon č. 66/2006 Sb. 1 477/2001 Sb. Zákon ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)

Více

ISPOP v roce Obsah prezentace

ISPOP v roce Obsah prezentace ISPOP v roce 2017 Ing. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí Seminář pro ohlašovatele, Ekomonitor Brno, 11. 1. 2017 Hradec Králové, 12. 1. 2017 Obsah

Více

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech)

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů. (zákon o obalech) Změna: 274/2003 Sb. Změna: 94/2004 Sb. Změna: 237/2004 Sb., 257/2004 Sb. Změna: 444/2005 Sb. Změna: 66/2006 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 25/2008 Sb. Změna: 126/2008 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009

Více

Obvyklé otázky. k předpisům o obalech. Verze 6.2

Obvyklé otázky. k předpisům o obalech. Verze 6.2 Obvyklé otázky k předpisům o obalech Verze 6.2 Vztahují se povinnosti zákona o obalech i na naši firmu? Pokud při své podnikatelské činnosti uvádíte obaly, balené zboží nebo obalové prostředky na trh nebo

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech ve znění zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 94/2004 Sb., zákona č. 237/2004 Sb., zákona č. 257/2004 Sb., zákona č. 444/2005 Sb., zákona č. 66/2006 Sb., zákona č. 296/2007

Více

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 25/2008 Sb. ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném a o změně některých zákonů Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Parlament se usnesl na

Více

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I

477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O OBALECH HLAVA I 477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Změna: 274/2003 Sb. Změna: 94/2004 Sb. Změna: 237/2004 Sb., 257/2004 Sb. Změna: 444/2005 Sb. Změna: 66/2006

Více

Zásady poskytování dotací z rozpočtu Plzeňského kraje pro oblast mládeţe a sportu v rámci gesce Odboru školství, mládeţe a sportu KÚ PK pro rok 2011

Zásady poskytování dotací z rozpočtu Plzeňského kraje pro oblast mládeţe a sportu v rámci gesce Odboru školství, mládeţe a sportu KÚ PK pro rok 2011 Zásady poskytování dotací z rozpočtu Plzeňského kraje pro oblast mládeţe a sportu v rámci gesce Odboru školství, mládeţe a sportu KÚ PK pro rok 2011 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Plzeňský kraj v souladu se zákonem

Více

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY EKOLOGICKÁ STOPA plocha ekologicky produktivní země, kterou potřebujeme

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

(3) Na nakládání s odpady z obalů se vztahují právní předpisy platné pro hospodaření s odpady, 4) pokud tento zákon nestanoví jinak.

(3) Na nakládání s odpady z obalů se vztahují právní předpisy platné pro hospodaření s odpady, 4) pokud tento zákon nestanoví jinak. Systém ASPI - stav k 30.4.2005 Obsah a text 477/2001 Sb. - poslední stav textu 477/2001 Sb. ZÁKON ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Změna: 274/2003 Sb. Změna:

Více

Plátce spotřební daně

Plátce spotřební daně Spotřební daně Právní úprava Problematika spotřebních daní je upravena v ČR zákonem č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních (ZSD), Spotřební daň je uvalena na tzv. vybrané výrobky těmi jsou minerálních oleje,

Více

Seznámení s ISPOP 2012. Oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí

Seznámení s ISPOP 2012. Oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí Seznámení s ISPOP 2012 Oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí ISPOP Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování

Více

200 L 300 L 500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži

200 L 300 L 500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži Teplo pro váš domov od roku 1888 AKUMULAČNÍ NÁDOBY AkuECONOMY 200 L 300 L 500 L 800 L 1000 L 1500 L 2000 L Návod k obsluze a montáži CZ_2015_8 CZ_2017_2 Obsah: str. 1. Popis konstrukce... 3 2. Pokyny k

Více

Konsolidované znění výrokových částí rozhodnutí a příloh

Konsolidované znění výrokových částí rozhodnutí a příloh Požadavky týkající se autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. vyplývající z rozhodnutí o autorizaci ze dne 28. března 2002 (č. j. OODP/9246/1440/3/02) a následných rozhodnutích o změnách a prodloužení

Více

Díl 7 Autovraky. c) výrobcem - konečný výrobce vozidla, který jej uvedl v České republice na trh, popřípadě jeho právní nástupce,

Díl 7 Autovraky. c) výrobcem - konečný výrobce vozidla, který jej uvedl v České republice na trh, popřípadě jeho právní nástupce, Pro účely tohoto zákona se rozumí Díl 7 Autovraky 36 a) autovrakem - každé úplné nebo neúplné motorové vozidlo, které bylo určeno k provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí

Více

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY AKTUÁLNÍ STAV

Více

Úplné znění obecně závazné vyhlášky statutárního města Plzně č. 5 / 2014,

Úplné znění obecně závazné vyhlášky statutárního města Plzně č. 5 / 2014, Úplné znění obecně závazné vyhlášky statutárního města Plzně č. 5 / 2014, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu vznikajícího na území

Více

III. Odůvodnění. Obecná část

III. Odůvodnění. Obecná část Odůvodnění III. Obecná část Návrh vyhlášky o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o změně vyhlášky č. 237/2002 Sb., o podrobnostech způsobu provedení zpětného odběru některých

Více

Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006. Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii

Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006. Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii Úplné pracovní znění k 1. únoru 2006 Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 137/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb. a zákona č. 444/2005 Parlament

Více

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o stanovení požadavků na kvalitu paliv používaných pro vnitrozemská a námořní plavidla z hlediska ochrany ovzduší

VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o stanovení požadavků na kvalitu paliv používaných pro vnitrozemská a námořní plavidla z hlediska ochrany ovzduší Strana 4010 Sbírka zákonů č. 312 / 2012 312 VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2012 o stanovení požadavků na kvalitu paliv používaných pro vnitrozemská a námořní plavidla z hlediska ochrany ovzduší Ministerstvo

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO. Vyhláška města Kladna č. 43/11

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO. Vyhláška města Kladna č. 43/11 Vyhláška města č. 43/11 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním a demoličním odpadem na území města Kladna" STATUTÁRNÍ

Více

překročit 0,75 g.mj -1.

překročit 0,75 g.mj -1. Strana 208 Sbírka zákonů č. 13 / 2009 13 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o stanovení požadavků na kvalitu paliv pro stacionární zdroje z hlediska ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí stanoví

Více

Obchodní podmínky pro nákup zboží v e-shopu www.humlmusic.cz

Obchodní podmínky pro nákup zboží v e-shopu www.humlmusic.cz Obchodní podmínky pro nákup zboží v e-shopu www.humlmusic.cz Prodávající: Václav Huml, Petýrkova 1956, Praha 4,14800 IČO: 62420691 DIČ: CZ6502091981, ŽL vydán Mú Praha 11 Č.jednací:3303/94/fyz Provozovna:

Více

Sazebník úhrad za poskytování informací

Sazebník úhrad za poskytování informací Sazebník úhrad za poskytování informací Poskytování informací Poznámka Kč 1. Kopírování na kopírovacích strojích A4 jednostranné 1,00 A4 oboustranné 2,00 A3 jednostranné 2,00 A3 oboustranné 3,00 2. Tisk

Více

Aktuální problematika v OH

Aktuální problematika v OH Aktuální problematika v OH Zpětný odběr-obaly, Zpětný odběr-elektroodpadu Svoz bio-odpadu Zpětný odběr obaly Definice obalu (zákon 477/2001Sb. 2 a) obalem je výrobek zhotovený z materiálu jakékoli povahy

Více

Vyhláška č. 312/2012 Sb. ze dne 21. září Předmět úpravy

Vyhláška č. 312/2012 Sb. ze dne 21. září Předmět úpravy Vyhláška č. 312/2012 Sb. ze dne 21. září 2012 o stanovení požadavků na kvalitu paliv používaných pro vnitrozemská a námořní plavidla z hlediska ochrany ovzduší, ve znění vyhlášky č. 154/2014 Sb. Ministerstvo

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2013

VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2013 č. 465/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013 o stanovení vzoru návrhu na zápis do Seznamu povinných osob v oblasti zpětného odběru pneumatik a obsahu roční zprávy o plnění povinnosti zpětného odběru

Více

Metodika pro obce odpadové hospodářství

Metodika pro obce odpadové hospodářství Metodika pro obce odpadové hospodářství zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů v platném znění Poplatek za komunální odpad Platná právní úprava zakotvuje tři možné způsoby

Více

Podmínky uvedení obalu na trh

Podmínky uvedení obalu na trh Podmínky uvedení obalu na trh Dle zákona č.477/2001 Sb., o obalech ve smyslu jeho novely č.94/2004 Sb. v 4: 1) Osoba, která uvádí na trh obal, balený výrobek nebo obalový prostředek, je povinna zajistit,

Více

Č.j.: OODP/9246/1440/3/02

Č.j.: OODP/9246/1440/3/02 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 Praha 10, Vršovická 65 Advokátní kancelář Kříž a Bělina k rukám prof. JUDr. Miroslava Běliny, CSc. advokáta advokátní kanceláře Dlouhá 13, 110 00 Praha 1 110 00

Více

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: C142285. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: C142285. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)].

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. 38 (1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. (2) Vláda může v mezích příslušných právních předpisů Evropských

Více

Hradec Králové, středa 25. dubna 2012 Kongresové, výstavní a společenské centrum Aldis

Hradec Králové, středa 25. dubna 2012 Kongresové, výstavní a společenské centrum Aldis SPOLEČNOST VODNÍ ZDROJE EKOMONITOR SPOL. S R.O. AKREDITOVANÁ U MINISTERSTVA ČESKÉ REPUBLIKY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ A ČLEN ASOCIACE INSTITUCÍ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH VÁS ZVE NA SEMINÁŘ

Více

1 Účel a předmět zákona

1 Účel a předmět zákona Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn 1 Účel a předmět zákona (1) Účelem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména

Více

356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ

356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ 356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Změna: 186/2004 Sb. Změna: 125/2005 Sb. Změna: 345/2005 Sb. Změna: 345/2005 Sb. (část) Změna:

Více

E M A S Základní oblasti environmentálního řízení ve městech

E M A S Základní oblasti environmentálního řízení ve městech E M A S Základní oblasti environmentálního řízení ve městech Pavel Růžička, MŽP Projekt Environmentálnířízení měst se zaměřením na energetický management Ústí nad Labem, 23. 8. 2010 Systémový základ Zavedení

Více

Ţádost o poskytnutí dotace z Programu podpory zahraniční spolupráce města Český Krumlov

Ţádost o poskytnutí dotace z Programu podpory zahraniční spolupráce města Český Krumlov Ţádost o poskytnutí dotace z Programu podpory zahraniční spolupráce města Český Krumlov Podmínkou pro přijetí žádosti je dodržení Pravidel pro poskytování dotací z rozpočtu města Český Krumlov Údaje vpisujte

Více

VÝZVA K PŘEDLOŢENÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU

VÝZVA K PŘEDLOŢENÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU VÝZVA K PŘEDLOŢENÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU Název veřejné zakázky: Univerzita Karlova v Praze Výběr organizace pro sběr dat v rámci longitudinálního výzkumu GA ČR

Více

SMLOUVA O DÍLO ZŘÍZENÍ HLÁSNÉ POVODŇOVÉ SLUŢBY PRO ORP VLA3IM. Čl. I Smluvní strany

SMLOUVA O DÍLO ZŘÍZENÍ HLÁSNÉ POVODŇOVÉ SLUŢBY PRO ORP VLA3IM. Čl. I Smluvní strany SMLOUVA O DÍLO (dále jen Smlouva ) uzavřená podle 2586 a násl. ve spojení s 2631 s násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném a účinném znění na akci: ZŘÍZENÍ HLÁSNÉ POVODŇOVÉ SLUŢBY PRO

Více

Seminář o ISPOP. Ing. Pavla Jirůtková CENIA, česká informační agentura životního prostředí

Seminář o ISPOP. Ing. Pavla Jirůtková CENIA, česká informační agentura životního prostředí Seminář o ISPOP Ing. Pavla Jirůtková CENIA, česká informační agentura životního prostředí Odborný program užitečné webové stránky ISPOP zákon č. 25/2008 Sb. kdy, kdo a jakou agendu v oblasti životního

Více

Zadávací dokumentace. - nejnižší nabídková cena bez DPH. magistrát. Název zadavatele: Statutární město Ostrava. IČO zadavatele:

Zadávací dokumentace. - nejnižší nabídková cena bez DPH. magistrát. Název zadavatele: Statutární město Ostrava. IČO zadavatele: ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veřejné zakázce zadávané v otevřeném řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: Název

Více

dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon )

dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ) Kontaktní osoba: Leo Matušek Telefon: 267 994 410 Fax: 272 936 597 E-mail: leo.matusek@sfzp.cz ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále

Více

ADRESÁT: Mgr. Jan Kořán Kořán a Fiřt, advokátní kancelář Hybernská Praha 1. V Praze dne: Č. j.: R O Z H O D N U T Í

ADRESÁT: Mgr. Jan Kořán Kořán a Fiřt, advokátní kancelář Hybernská Praha 1. V Praze dne: Č. j.: R O Z H O D N U T Í ODESÍLATEL: Ministerstvo životního prostředí Odbor odpadů Vršovická 65 100 10 Praha 10 ADRESÁT: Mgr. Jan Kořán Kořán a Fiřt, advokátní kancelář Hybernská 32 110 00 Praha 1 V Praze dne: Č. j.: 19. března

Více

Příklad vyplnění formuláře F_OVZ_SPE

Příklad vyplnění formuláře F_OVZ_SPE ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV ÚSEK OCHRANY ČISTOTY OVZDUŠÍ ODDĚLENÍ EMISÍ A ZDROJŮ Datum poslední revize: 26.2.2018 Příklad vyplnění formuláře F_OVZ_SPE Příprava stavebních hmot a betonu, recyklační

Více

Zadávací dokumentace. Magistrát. Digitální povodňový plán ORP Ostrava. Název zadavatele: Statutární město Ostrava

Zadávací dokumentace. Magistrát. Digitální povodňový plán ORP Ostrava. Název zadavatele: Statutární město Ostrava ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veřejné zakázce zadávané v otevřeném řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: Název

Více

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a volební období

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a volební období P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2016 7. volební období K zákonu č. 477/2001 Sb., o obalech, ve znění pozdějších předpisů Sněmovní tisk 877 V 30 odstavce

Více

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO NAKLÁDÁNÍ S OBALY PODLE ZÁKONA 477/2001 SB., O OBALECH

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO NAKLÁDÁNÍ S OBALY PODLE ZÁKONA 477/2001 SB., O OBALECH Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO NAKLÁDÁNÍ S OBALY PODLE ZÁKONA 477/2001 SB., O OBALECH Obsah 1.0 Úvod 2.0 Základní pojmy 3.0 Základní povinnosti při nakládání s obaly a odpady z obalů 3.1 Zásada minimalizace

Více

D O H O D A. o vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací a poskytnutí příspěvku č. MEA-V-10/2016.

D O H O D A. o vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací a poskytnutí příspěvku č. MEA-V-10/2016. D O H O D A o vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací a poskytnutí příspěvku č. MEA-V-10/2016 uzavřená mezi Úřadem práce České republiky zastupující osoba: Mgr. Petr Blecha,

Více

226/2013 Sb. ZÁKON ze dne 20. června 2013 o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh

226/2013 Sb. ZÁKON ze dne 20. června 2013 o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh 226/2013 Sb. ZÁKON ze dne 20. června 2013 o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelný

Více

Problematika výkupu kovů v ČR z pohledu ČIŽP Ing. Lukáš Kůs 28.4.2015, MPO ČR

Problematika výkupu kovů v ČR z pohledu ČIŽP Ing. Lukáš Kůs 28.4.2015, MPO ČR Problematika výkupu kovů v ČR z pohledu ČIŽP Ing. Lukáš Kůs 28.4.2015, MPO ČR Obsah prezentace Základní údaje o kontrolní činnosti. Plánování kontrolní činnosti. Vlastní kontrolní činnost. Spolupráce při

Více