Opakování na test č. 6 termín testu Otázky v testu se neomezí jen na zde zveřejněné. Přečtěte si učebnici str !

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Opakování na test č. 6 termín testu 9. 6. 2016. Otázky v testu se neomezí jen na zde zveřejněné. Přečtěte si učebnici str. 200-212!"

Transkript

1 Opakování na test č. 6 termín testu Otázky v testu se neomezí jen na zde zveřejněné. Přečtěte si učebnici str ! Kdy začala 2. světová válka? Kdo byl prvním říšským protektorem? Co se stalo ? Vyjmenujte země, které Německo napadlo v roce Vyjmenujte země, které Německo napadlo v roce Jak se jmenoval plán nacistů pro útok na SSSR? Které město bylo za 2. světové války obléháno 900 dní? Která bitva znamená zvrat ve vývoji druhé světové války v Evropě? Která bitva znamená zvrat ve vývoji druhé světové války v Africe? Která bitva znamená zvrat ve vývoji druhé světové války v Tichomoří? Která bitva je považována za největší tankovou bitvu v dějinách? Jak se jmenovala operace s cílem spáchat atentát na Heydricha? Kdo spáchal atentát na Heydricha? Které vesnice byly zničeny po atentátu na Heydricha? Co znamená slovo holocaust? Vysvětlete slova kolaborant a konfident. V kterém roce se uskutečnilo slovenské národní povstání? Kdy se konalo české květnové povstání? (přesná data) Kdy Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v druhé světové válce? (přesná data) Kdy a kde padly poslední výstřely 2. světové války v Evropě? Kde se vylodili Spojenci ? Co se stalo ? Kdy skončila 2. světová válka v Tichomoří? Na která města svrhli Američané atomové bomby? Kdo jsou představitelé tzv. Velké trojky na jaltské konferenci? Kdo jsou představitelé tzv. Velké trojky na postupimské konferenci? Kdo stál v čele SS? Komu se přezdívalo liška pouště? Kdo velel nacistickým vojskům ve stalingradském kotli?

2 Test č. 5 Třicetiletá válka 1. světová válka termín učebnice , , , , , , , , , Pozor v testu mohou být i jiné otázky než tyto! 1. Jak se jmenoval nejstarší syn Marie Terezie? 2. Který panovnický rod usiloval v Anglii v 17. století o absolutismus? 3. Co to byl kolkový zákon? 4. V roce 1805 vyhrál Napoleon bitvu u : 5. Absolutismus v 50. l. 19. stol v Habsburské monarchii se nazýval : 6. Co vynalezl Josef Ressel? 7. Vyjmenujte aspoň 3 anglické kolonie (kolem r. 1900) 8. Čech Prokop Diviš a Američan Benjamin Franklin vynalezli nezávisle na sobě : 9. Vyjmenujte aspoň 3 reformy Marie Terezie. 10. Jaké typy kolonií zakládali Angličané v 17. století? 11. První kontinentální kongres se sešel ve městě : 12. Jakou událostí začíná velká francouzská revoluce? 13. Bratranci Veverkové vynalezli : 14. Jaké je nejvýznamnější dílo Františka Palackého? 15. Vyjmenujte členy Dvojspolku (Trojspolku) 16. V roce 1805 prohrál Napoleon bitvu u : 17. Jaké reformy (patenty) zavedl Josef II.? 18. Který anglický král byl popraven za anglické revoluce? 19. Za rok vzniku USA se považuje : 20. V roce 1815 prohrál Napoleon bitvu u : 22. Jaký cíl měli liberálové v Itálii v roce 1848? 23. Jaká událost se stala příčinou 1. světové války? 24. Český vynálezce Jozef Brožek v Praze poprvé předvedl vynález: 25. Co je to absolutismus? 26. Která americká univerzita je nejstarší? 27. Prvním prezidentem USA byl : 28. Bitva národů u Lipska se konala roku : 29. Popište důsledky průmyslové revoluce. 30. Co se stalo v Habsburské monarchii? 31. Vyjmenujte státy, které před 1. světovou válkou tvořily Dohodu. 32. Dualismus byl zaveden za vlády panovníka : 33. Co je to parlamentarismus? 34. Co to bylo tzv. bostonské pití čaje? 35. Manželkou Ludvíka XVI. byla : 36. Absolutismus v 1. pol. 19. stol v Habsburské monarchii se nazýval : 37. Jaké je nejvýznamnější dílo Josefa Jungmana? 38. Které evropské státy vznikly sjednocením menších území v 2. pol. 19. stol.? 39. Které státy uzavřely srdečnou dohodu a čím se tato dohoda zabývala? 40. V roce 1813 prohrál Napoleon bitvu u :

3 Test č. 4 Středověk počátek novověku termín pátek učebnice 41 43, 59 63, 69 70, Jakého boha má islám? 2. Kde se nachází Mekka? 3. Kdo byl Mohamed? 4. Co je to Korán? 5. Co označuje slovo pogrom? 6. Kolik bylo křížových výprav do Palestiny? 7. Kdo byli janičáři a bašibozuci? 8. Jak se změnilo jméno Konstantinopole roku 1453? 9. Co označuje slovo asimilace? 10. Kam hledali cestu Evropané při objevných plavbách? 11. Jak se jmenovaly lodě Kryštofa Kolumba? 12. Čí výprava obeplula poprvé zeměkouli? 13. Kde žili Inkové a kde Aztékové? 14. Jakým jazykem se mluvilo v říši Inků? 15. Co je to quipu? 16. Co je politologie? 17. Co je kopule, pilastr, sgrafito, rustika, atika? 18. Jakou hypotézu vytvořil Koperník? 19. Kdo vypočítal 3 zákony oběhu planet kolem Slunce? 20. Vyjmenujte aspoň 3 teze Martina Luthera. 21. Kdo byli hugenoti a puritáni? 22. Kdo vytvořil učení o predestinaci = předurčení? 23. Napište aspoň 3 vědy, které se rozvíjely v období humanismu. 24. Čeho se týkal augspurský mír? 25. Kdo založil anglikánskou církev? 26. Kdo obnovil pražské arcibiskupství? 27. Kdo pozval do Českého království jezuity? 28. Kdo provedl první veřejnou pitvu v Čechách? 29. Kdy nastoupil Ferdinand I. Habsburský na český trůn? 30. Jak se jmenovala jeho manželka? 31. Co byla Česká konfese? 32. Kdy byl vydán Rudolfův majestát a čeho se týkal? 33. Jakou událostí začíná třicetiletá válka? 34. Jak se jmenovali místodržící v Českém království v roce 1618? 35. V kterém roce se konala bitva na Bílé hoře? 36. Který český vojevůdce sloužil Habsburkům za třicetileté války a byl zavražděn v Chebu? 37. Co se stalo ? 38. Jak rozdělujeme třicetiletou válku? 39. Vyjmenujte aspoň 3 důsledky třicetileté války pro České království? 40. Co nesmějí nevolníci? Pozor, v testu mohou být i další otázky!! Přečtěte si učebnici!! Test č. 3 Český středověk termín učebnice 40-41, 47 48, 50 59, 61 63, 65 68, Kdy přišli Slované na naše území? 2. Kdo pro staroslověnštinu vytvořil písmo hlaholici?

4 3. Boleslavovi I. z rodu Přemyslovců se říkalo 4. Nejmladší dcera Přemysla Otakara I. se jmenovala : 5. Vyjmenujte manželky Karla IV. 6. První pražská defenestrace se konala 8. Kde vládl Zikmund Lucemburský? 9. Díky sňatku s Markétou Babenberskou získal Přemysl Otakar II. : 10. S Mongoly musel bojovat český král : 11. Čím se zabýval horní zákoník? 12. Jaké jsou typické znaky gotického slohu? (aspoň 3) 13. Jakým útvarem byla Sámova říše? 14. Sv. Václav byl zavražděn 15.. Slavníkovce nechal vyvraždit 16. Přemysl Otakar II. je nazýván král 17. Napište aspoň 5 staveb, které založil Karel IV. 18. Kde byla poražena 1. křížová výprava proti husitům? 20. Kdo byl správcem českého státu v době nezletilosti Ladislava Pohrobka? 21. Břetislav I. vydal 22. Zlatou bulu sicilskou získal 23. Českým a současně polským králem byl : 24. U Suchých Krut na Moravském poli padl 25. Velká Morava vznikla z knižectví 26. Kdo byl Bořivoj I.? 28. Kde se v českém státě těžilo stříbro? 29. Kdy byl upálen Jan Hus? 30. Kdo zrušil basilejská kompaktáta? 31. Čím zdokonalil vojenství Jan Žižka? 32. Jakou část českého státu ovládl Matyáš Korvín? 34. Komu platil svatý Václav poplatek za mír? 35. Kdo má právo nastoupit na trůn podle stařešinského zákona? 36. Který český panovník se dobrovolně vzdal trůnu, aby ho zajistil svému synu? 37. Sdružená okna a tlusté zdi jsou typické pro sloh 38. Druhým pražským biskupem byl : 39. Sídlem Slavníkovců byla : 40. V letech dočasně ovládli české knížectví : 41. Liturgickým jazykem na Velké Moravě byla 42. Pražské biskupství založil 43. Jaké jsou typické znaky románského slohu? (aspoň 3) 44. Jan Lucemburský je nazýván král 45. Co je chiliasmus? 46. Vladislav II. Jagellonský je nazýván král 47. Co to byly rejsy? Pozor, v testu mohou být i další otázky!! Přečtěte si učebnici!! Test č. 2 Egypt Stěhování národů termín Který faraón uvedený v učebnici vládl nejdéle? Který stát ovládl Egypt v 1. stol. př. n. l.? Jaké písmo používali Řekové v mykénském období? Vysvětlete pojem basileos. Jak se nazývá řecká nádoba na převoz tekutin? Vysvětlete pojem hoplita. Kdo byli plebejové? Který faraón válčil s Chetity? Vysvětlete pojem pyramida. Kdo to byl Homér? Kdo byl Solón? Vysvětlete pojem falanx. S kým vedla říše římská 3 války? Co to bylo oppidum?

5 Kdo byl 1. vládcem sjednoceného Egypta? Jak se jmenuje kmen, který přivedl do Egypta koně? Jaké písmo používali Řekové od archaického období? Kdo byl Perikles? Jak se dělili Římané podle majetku? Jaká státní zřízení se vystřídala v Římě? Na jaké skupiny se rozdělili Slované? Kde stojí 1. pyramida? Který faraón se pokusil o zavedení jednobožství? Na co a čím se psalo v Egyptě? Napište aspoň jednu bitvu, v níž Řekové porazili Peršany. Jak se změnilo uspořádání římského státu po vyhnání 7. krále? Kdo to byl konzul? Kde žili Slované před stěhováním národů? Který architekt postavil 1. pyramidu? Kterému faraónovi patří jediná nevykradená hrobka? O čem je Iliada a Odyssea? Vysvětlete pojem oligarchie. Kdo byli patriciové? Kdo se mohl stát konzulem ve starověkém Římě? Jaké jsou pravděpodobné příčiny stěhování národů? 1. pyramidu si nechal postavit? Jaký je odborný název pro obrázkové písmo? Jak se nazýval zcela soběstačný statek ve starověkém Řecku? Vysvětlete pojem tyranie. Kdo byli plebejové? Jak se jmenoval galský vojevůdce, který bojoval s Caesarem? Vyjmenujte národy, které patří mezi západní Slovany. Jak se jmenuje nejvyšší pyramida? Jak se jmenovalo egyptské písmo? Vysvětlete pojem papyrus. Vyjmenujte aspoň 3 řecké bohy. Kdo byl Alexandr Makedonský a kdy vládl? Jaká území dobyla římská republika? Kdy zanikla říše západořímská? V jakém období egyptských dějin se stavěly pyramidy? Který panovník nechal postavit chrám v Abú Simbel? Jak se dělí řecké dějiny? Vysvětlete pojem diadochie. Vyjmenujte aspoň tři národy, které patří mezi jižní Slovany. Kdo tvořil 1. triumvirát? Jak rozdělil svůj stát císař Theodosius I.? Jak dlouhé byly dějiny starověkého Egypta? Co složil Homér? Kdo se utkal v peloponéské válce? Kdo byl žoldnéř? Jaké území dobyl Gaius Julius Caesar? Jak starý byl Oktavián, když se podílel na založení 2. triumvirátu? Kdo byl 1. římský císař? Na jaká období se dělí egyptské dějiny? Kdo dobyl ve 4. stol. př. n. l. Řecko? Kdy byl podle římské tradice založen Řím a kdo ho založil? Jak dopadl Pompeius při útěku do Egypta? Jaký systém vlády zavedl Oktavián Augustus? Jak se jmenoval první člověk, kterého umíme na našem území pojmenovat? Vyjmenujte aspoň tři národy, které patří mezi východní Slova Učebnice str ,

6 Test č Ručně psané prameny jsou uchovávány v : 2. Střední doba kamenná se nazývá : 3. Homo sapiens je člověk : 4. Oheň znal a uměl rozdělat : 5. Náboženství vytvořil : 6. Víra, že určitá věc přináší štěstí, se nazývá : 7. Zajímavý nález z doby halštatské máme na našem území : 8. Tištěné prameny jsou uchovávány v : 9. Starší doba kamenná se cizím slovem řekne : 10. Hmotné prameny jsou uchovávány v : 11. Homo sapiens sapiens je člověk : 12. Pěstní klín vyráběl : 13. V tlupě žil : 14. Archeologické doklady o životě člověka dnešního typu na našem území máme z : 15. Umělecké předměty jsou uchovávány v : 16. Homo habilis je člověk : 17. Oheň neznal : 18. Pohřbívat začal : 19. V matriarchálním rodu žil : 20. Víra v existenci duší se nazývá : 21. První meče na našem území pocházejí z : 22. Mladší doba kamenná se nazývá : 23. Homo erectus je člověk : 24. Oheň znal ale neuměl rozdělat člověk : 25. Umění vytvořil : 26. Archeologické doklady o životě člověka vzpřímeného na našem území máme z : 27. Víra, že lidé pocházejí ze zvířecího předka, se nazývá : 28. Mnoho informací o Keltech máme z knih národa : 29. Keltské opevněné sídlo označujeme jako? 30. Jak dělíme dobu železnou v Evropě? V testu budou i další podobné otázky. Přečtěte si učebnici str. 7-11

Test č. 5 Třicetiletá válka 1. světová válka termín 31.3.

Test č. 5 Třicetiletá válka 1. světová válka termín 31.3. Test č. 5 Třicetiletá válka 1. světová válka termín 31.3. - učebnice 108-111, 115 117, 119 120, 123 129, 131 139, 141 144, 146 148, 151-153, 156 159, 168 169 Pozor v testu mohou být i jiné otázky než tyto!

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_1 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

I. Člověk a společnost v kontextu českých dějin

I. Člověk a společnost v kontextu českých dějin SZZ MAGISTERSKÉ STUDIUM NA KATEDŘE HISTORIE FPE ZČU I. Člověk a společnost v kontextu českých dějin 1. České země v pravěku (doba kamenná, doba bronzová, doba železná, Keltové životní styl, umění, doba

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji.

U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji. VLASTIVĚDA 4. ročník DĚJEPISNÁ ČÁST Pravěk U každé otázky zvol jednu správnou odpověď, zakroužkuj ji. 1. Odkud se především dozvídáme o životě pravěkých lidí na našem území? a) z kronik b) z archeologických

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

Kdy Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v druhé světové válce?(přesná data)

Kdy Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v druhé světové válce?(přesná data) Opakování na test č. 3 termín testu 5. 4. 2016 Otázky v testu se neomezí jen na zde zveřejněné. Přečtěte si učebnici str. 200-212! Kdy začala 2. světová válka? Kdo byl prvním říšským protektorem? Co se

Více

pracovní list k ověření znalostí a pochopení a souvislostí pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a jevy

pracovní list k ověření znalostí a pochopení a souvislostí pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a jevy Vzdělávací oblast: Předmět: Téma: Člověk a jeho svět Vlastivěda 20. století Ročník: 5. Popis: Očekávaný výstup: Druh učebního materiálu: Autor: Poznámky: pracovní list k ověření znalostí a pochopení a

Více

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí 1. Pravěk - charakteristika jednotlivých etap pravěku, předchůdci dnešního člověka - přírodní prostředí, způsob života lidských předků - pojmy: dělba práce, neolitická revoluce, matriarchát a patriarchát

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 285 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 1.3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický list

Více

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II.

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Historie 05 Středověk Otázka číslo: 1 Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Habsburského bojoval o dědictví babenberské Otázka číslo: 2 České desky zemské

Více

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů min. 5 max. 100 otázek, uzavřený (výběr z několika odpovědí)

Více

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk; Raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Mapy a didaktické pomůcky

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk; Raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Mapy a didaktické pomůcky Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk; Raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Mapy a didaktické pomůcky Zrození středověké Evropy a Byzanc Orientuje se na mapě raně středověké

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Písemné opakování učiva 4. ročníku- čtení s porozuměním. Anotace: Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Písemné opakování učiva 4. ročníku- čtení s porozuměním. Anotace: Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.09.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- opakování

Více

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule)

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule) Seznam digitálních učebních materiálů, které byly vytvořeny a ověřeny v rámci projektu EU peníze školám. Materiály jsou na požádání k dispozici v ředitelně školy. P prezentace PL pracovní list IA interaktivní

Více

Antika: Řím (filozofové, myslitelé, dějepisci)

Antika: Řím (filozofové, myslitelé, dějepisci) Antika: Řím (filozofové, myslitelé, dějepisci) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC7 Antika: Řím Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři Gaius Iulius Caesar Titus Lucretius Carus Gaius Valerius

Více

Napoleon Bonaparte (stručný životopis)

Napoleon Bonaparte (stručný životopis) Napoleon Bonaparte (stručný životopis) narodil se 15. srpna 1769 ve městě Ajaccio ve zchudlé šlechtické rodině na Korsice (krátce předtím připojené k Francii) = malý Korsičan studoval různé vojenské školy

Více

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program:op vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 56 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace poskytuje stručný přehled o kulturním

Více

Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části. 1. stanoviště test znalostí z naší historie na listu papíru ( kontrola tabulkou )

Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části. 1. stanoviště test znalostí z naší historie na listu papíru ( kontrola tabulkou ) Hodnocení hodiny Jméno autora práce: Název práce: Zaměření, cíle práce: Věk žáků: Jaroslava Kmínková Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části Procvičení učiva 10 let Použité programy (SW): Ponškola

Více

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B České země do vymření Přemyslovců Benjamin Březina, 4.B Slované v temných staletích 6.-7. stol. Stěhování národů V 6. stol (odhad 535) nahrazení germánského obyvatelstva slovanským Střet s Avary První

Více

VY_32_INOVACE_06.02 1/5 3.2.06.2. IQ cesta raným novověkem

VY_32_INOVACE_06.02 1/5 3.2.06.2. IQ cesta raným novověkem 1/5 3.2.06.2 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

1. Přední východ 23.11.2012 6.

1. Přední východ 23.11.2012 6. ČÍSLO SADY III/2 AUTOR/KA Mgr. Šárka Stříbrnská číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY 1. Přední východ 23.11.2012 6. Prezentace na téma: Přední východ je určena pro

Více

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis 1. Vývoj člověka a pravěk Periodizace období pravěku Charakteristika jednotlivých období 2. Starověké státní útvary Mezopotámie, Palestina, Egypt územní vymezení, charakteristika, periodizace, vysvětlení

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě

Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě Název VZM: KRAJ PRAHA Autor: Mgr. Lenka Nováková Očekávaný výstup: umí se orientovat v mapě Prahy, zná části Prahy a nejznámější pražské památky Časový nárok: 45 min. Pomůcky: interaktivní tabule, datový

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Vlastivěda dějiny 5. ročník

Vlastivěda dějiny 5. ročník Vlastivěda dějiny 5. ročník 1. Národní obrození je: a) vzkříšení upadajícího českého jazyka a kultury b) úpadek českého jazyka a kultury 2. Pětidílný Slovník česko německý (slovní zásoba českého jazyka)

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Dějepis 3. období 8. ročník Hlavačka, M.: Dějepis Novověk (SPN 1999) Mandelová, H. a kol.: Novověk I. (Kartografie Praha 2000) atlas Mandelová, H. a kol.:

Více

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové VY_32_INOVACE_DUM.D.20 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: listopad 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Třída: Obrázky: Anotace: Přemyslovci,

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 VY_32_INOVACE_DUM.D.19 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: říjen 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Pravěk, starověk, středověk, novověk

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017

Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017 Časově tematický plán pro 6. a 7. ročník 2016 / 2017 České země včera a dnes (ČZVD) Učebnice a materiály: Dějepis 7 Učebnice, řada Fraus 2007(D7) Dějepis 7 Pracovní sešit, řada Fraus 2007(PS) Dějepis 8

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

GENESIS, LEKCE 27, VYBRANÁ PÍSMA OTÁZKY KE STUDIU

GENESIS, LEKCE 27, VYBRANÁ PÍSMA OTÁZKY KE STUDIU SKUPINOVÉ STUDIUM BIBLE, ČERVENEC 2012 GENESIS, LEKCE 27, VYBRANÁ PÍSMA OTÁZKY KE STUDIU Za námi jsou tři novozákonní sondy zaměřené na Abrahama. Viděli jsme Abrahamovu radost (J 8,56), která pramenila

Více

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor Raně středověká Evropa a Byzanc Orientuje se na mapě raně středověké Evropy,

Více

CZ 1.07/1.4.00/21.1962. Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026

CZ 1.07/1.4.00/21.1962. Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace. Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026 CZ 1.07/1.4.00/21.1962 Základní škola, Lubnice, okres Znojmo, příspěvková organizace Lubnice 20, 671 07 Uherčice, okres Znojmo, IČO 49438026 Tel.515298438, e-mail: zslub@mboxzn.cz Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny.

Název vzdělávacího materiálu: Úvod do dějepisu písemné, hmotné a obrazové prameny. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_10_Úvod do dějepisu_ písemné_hmotné_a_obrazové_

Více

Karel IV. Nástupcům svým, kteří seděti budou po mně na dvojím mém trůně, kladu na srdce, aby poznali dvojí život tohoto světa a zvolili si lepší.

Karel IV. Nástupcům svým, kteří seděti budou po mně na dvojím mém trůně, kladu na srdce, aby poznali dvojí život tohoto světa a zvolili si lepší. Karel IV. Nástupcům svým, kteří seděti budou po mně na dvojím mém trůně, kladu na srdce, aby poznali dvojí život tohoto světa a zvolili si lepší. Karel IV. / Vita Caroli Narození narodil se 14.5.1316 v

Více

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ

EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ ANGLIE ANGLICKÁ REVOLUCE IX 28 18:20 1 EVROPA V 17. STOLETÍ ANGLIE Anglie obchodovala s vlnou a jejími produkty, šlechta začala podnikat, vytvářela manufaktury a došlo k procesu

Více

Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky. Dějepis. Andrea Musilová

Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky. Dějepis. Andrea Musilová EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Metodický list k pracovnímu listu pro žáka s mentálním handicapem nebo pro prospěchově slabé žáky Předmět Ročník Dějepis 9. ročník Tématický

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_ 318 Jméno autora: Iveta Szromková Třída/ročník:

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PŘÍBĚH STATISTIKY Petr Matoušek Výstava Příběh statistiky, 6. 6. 2016, SVK Hradec Králové ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz PŘÍBĚH STATISTIKY U příležitosti 95. výročí

Více

POLITIKA KOLEKTIVNÍ BEZPEČNOSTI

POLITIKA KOLEKTIVNÍ BEZPEČNOSTI Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava POLITIKA KOLEKTIVNÍ BEZPEČNOSTI ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_36 Světová hospodářská krize narušila

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK. Pracovní listy do výuky dějepisu - heydrichiáda.

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK. Pracovní listy do výuky dějepisu - heydrichiáda. ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK Pracovní listy do výuky dějepisu - heydrichiáda Petr Svojanovský ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracoval

Více

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443

5. třída. Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011. VY_32_Inovace/8_443 5. třída Vytvořil: Renáta Pokorná Dne: 13. 9. 2011 VY_32_Inovace/8_443 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s dobou a významem osvícenství, vládou Marie Terezie. Prezentace slouží k názornému výkladu

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011 ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovalt m.cz vedeni@zsladovalt m.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_06 Ověření ve výuce Sada: II. Třída: 8. A Datum:

Více

Dějepis pro 2. stupeň

Dějepis pro 2. stupeň Panovníci evropských zemí Uhry králové: Gejza 972 997 Štěpán I. Svatý 997 1038 (od r. 1000 král) Petr 1038 1041 Samuel Aba 1041 1044 Petr 1044 1046 Ondřej I. 1046 1061 Béla I. 1061 1063 Šalomoun 1063 1074

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte neúplný text. Po smrti posledního Přemyslovce se nemohla šlechta dohodnout na dalším panovníkovi. Roku 1310 se stal českým králem, který si vzal za

Více

Adresa školy:... Adresa bydliště:... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy:... Adresa bydliště:... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:...... Adresa bydliště:....... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Dějepis 3. období 7. ročník Čechura, J. a kol.: Dějepis Středověk (SPN, 1998) Mandelová, H. a kol.: Středověk (Kartografie Praha, 1996) - atlas Mandelová,

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

Významné osobnosti, období a události české historie říjen 2013

Významné osobnosti, období a události české historie říjen 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 221 183 585 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Významné osobnosti, období a události české

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

Učební osnovy Dějepis

Učební osnovy Dějepis Učební osnovy Dějepis PŘEDMĚT : Dějepis Ročník: 6. Výstup Ročníkový výstup učivo Související PT ČLOVĚK V DĚJINÁCH 1. uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků si osvojí orientaci

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI.

KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI. KATECHETICKÝ PROGRAM PŘÍPRAVA DĚTÍ NA NÁVŠTĚVU PAPEŢE BENEDIKTA XVI. V září 2009 navštíví Českou republiku papeţ Benedikt XVI. Na jeho návštěvu se připravují všichni věřící. Diecézní katechetické středisko

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti. Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:,,ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Pořadové číslo materiálu: 26 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Historie 14. Otázka číslo: 1. K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1989 (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2

Historie 14. Otázka číslo: 1. K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1989 (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2 Historie 14 Otázka číslo: 1 K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1991 1990 1989 Otázka číslo: 2 Prvním nekomunistickým předsedou vlády po roce 1945 byl v Polsku: W. Jaruzelski T. Mazowiecki L.

Více

5.5.2 Dějepis povinný předmět

5.5.2 Dějepis povinný předmět 5.5.2 Dějepis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 2 Předmět Dějepis je vyučován v dotaci 8 hodin

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

6. Schlieffenův plán Němců co nejdříve dobýt Paříž ztroskotal v září 1914: a) na řece Sommě b) ve Flandrech c) u Verdunu d) na Marně

6. Schlieffenův plán Němců co nejdříve dobýt Paříž ztroskotal v září 1914: a) na řece Sommě b) ve Flandrech c) u Verdunu d) na Marně TEST - 1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. Mezi státy Dohody za 1. světové války patřily: a) Itálie, Japonsko, Německo b) Rusko, Francie, Velká Británie c) Německo, Bulharsko, Turecko d) Rakousko-Uhersko, USA, Itálie

Více

ročník 7. č. 12 název

ročník 7. č. 12 název č. 12 název Václav IV. anotace Pracovní list je zaměřen na seznámení s významnou osobností rozmachu českého státu, s Václavem IV. Testovou i zábavnou formou si ţáci procvičují, opakují a prohlubují znalosti

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

NÁŠ SVĚT VLASTIVĚDA otázky k opakování pro žáky 4. ročníku (DĚJINY)

NÁŠ SVĚT VLASTIVĚDA otázky k opakování pro žáky 4. ročníku (DĚJINY) NÁŠ SVĚT VLASTIVĚDA otázky k opakování pro žáky 4. ročníku (DĚJINY) 1. Co je to př.n.l. a n.l.? 2. Odkdy je n.l.? 3. Jaký pohyb udělá Země za 1 rok? Za 1 den? 4. Co je to 100 a 1000 let? 5. Jak se jmenuje

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036. Autor. Mgr. Petra Maslenová.

Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036. Autor. Mgr. Petra Maslenová. Testy RALSKO Projekt Historie a současnost našeho domova Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.09/03.0036 Autor Mgr. Petra Maslenová Gymnázium Mimoň Znalostní testy pro využití v předmětech Dějiny kultury,

Více

PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY

PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 20.9.2011 Anotace Prezentace Prahy památky, korunovační

Více

Opakování a procvičování učiva vlastivědy

Opakování a procvičování učiva vlastivědy Opakování a procvičování učiva vlastivědy Téma : Panovníci a významné osobnosti nejstarších českých dějin Cíl : Vyhledávání a zpracování získaných informací Pomůcky : pracovní listy, kartičky s panovníky

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202 Mezopotámie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0202 Okolo 5. tisíciletí př. n. l. se usazují v okolí řek Eufrat a Tigris indoevropské a semitohamitské kmeny. Na tomto území (oblast od pobřeží Středozemního

Více

TÉMA: 1. SVĚTOVÁ VÁLKA OPAKOVÁNÍ AZ KVÍZ. VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 4. 9. 2011 VY_32_Inovace/3_121

TÉMA: 1. SVĚTOVÁ VÁLKA OPAKOVÁNÍ AZ KVÍZ. VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 4. 9. 2011 VY_32_Inovace/3_121 TÉMA: 1. SVĚTOVÁ VÁLKA OPAKOVÁNÍ AZ KVÍZ VYTVOŘILA: MGR. JITKA JAKEŠOVÁ Dne: 4. 9. 2011 VY_32_Inovace/3_121 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE OPAKUJE FORMOU HRY AZ KVÍZ PROBRANÉ UČIVO JAZYK ČJ OČEKÁVANÝ

Více

Proč jedeme do Osvětimi na Pochod živých 2016?

Proč jedeme do Osvětimi na Pochod živých 2016? Proč jedeme do Osvětimi na Pochod živých 2016? Oświęcim Jedno z nejstarších polských měst, jehož historie sahá až do roku 1138, rozprostírající se na východním břehu řeky Soły. Ve druhé polovině 19. století

Více

Česká egyptologie. Zbyněk Žába. František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě

Česká egyptologie. Zbyněk Žába. František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě STAROVĚKÝ EGYPT 1) 2) 3) Česká egyptologie František Lexa zakladatel české egyptologie, profesor egyptologie na Karlově univerzitě Zbyněk Žába žák Františka Lexy. podílel se na založení Československého

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS -7. ROČNÍK Raný středověk Islám Franská říše Vikingové Byzantská říše Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Jak se jmenovala dcera Přemysla Otakara I., která svůj život obětovala nejchudším? Božena. 2. Kdo se stal knížetem po smrti knížete Václava? Biskup Syn Bratr 3. Jak kníže Oldřich rozšířil české knížectví?

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

HRA ZAČÍNÁ. AZ kvíz. January 31, 2013. VY_52_INOVACE_58.notebook. Nejdříve se rozdělíme do družstev. Pomůže nám losovač, který vás rozdělí náhodně.

HRA ZAČÍNÁ. AZ kvíz. January 31, 2013. VY_52_INOVACE_58.notebook. Nejdříve se rozdělíme do družstev. Pomůže nám losovač, který vás rozdělí náhodně. AZ kvíz Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

3. Který silný germánský stát vznikl na území západořímské říše?

3. Který silný germánský stát vznikl na území západořímské říše? Dějepis 7. ročník 1. Který rok je nejčastěji označován jako počátek středověku a jaká událost se k němu váže? 2. Která středověká říše byla pokračovatelkou východořímské říše? 3. Který silný germánský

Více

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte správně nebo zakroužkujte správnou odpověď. V polovině 11. století se rozhořel boj mezi papežem a císařem o to, kdo je na světě mocnější. Toho využil kníže,

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 284 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 13. 1. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Totalitní režimy VY_32_INOVACE_D_423

Totalitní režimy VY_32_INOVACE_D_423 VY_32_INOVACE_D_423 Totalitní režimy Autor: Karel Primas, Mgr. Použití: 9. ročník Datum vypracování: 18. 11. 2012 Datum pilotáže: 23. 11. 2012 Metodika: žáci mohou vyplňovat pracovní list buď jako opakování

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu dějepis

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu dějepis Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu dějepis 1. ročník Celky učiva v 1. ročníku. - pravěk, starověk, předklasické Řecko, klasické Řecko - starověký Řím, raný středověk v Evropě, počátky českých dějin,

Více

Vlastivěda 1 (starší dějiny)

Vlastivěda 1 (starší dějiny) Úvodní menu Výuková část Testy Hry Encyklopedie Pracovní listy a projektové vyučování Vlastivěda 1 (starší dějiny) Výuka Spustit celou výuku celkem 329 stran (výuka všech kapitol) Nejstarší osídlení naší

Více

Zanes na časovou osu všechny důležité mezníky středověku (uč. D. str. 10) STŘEDOVĚK

Zanes na časovou osu všechny důležité mezníky středověku (uč. D. str. 10) STŘEDOVĚK 1 STŘEDOVĚK Zanes na časovou osu všechny důležité mezníky středověku (uč. D. str. 10) STŘEDOVĚK období od pádu Západořímské říše (476) do objevení Ameriky Španěly (1492), v českých dějinách je za konec

Více

Svatá říše římská Albrecht Itálie

Svatá říše římská Albrecht Itálie Svatá říše římská 12-13. st. vládne dynastie Štaufů (Fridrich I. Barbarossa, Fridrich II.) 1254 vymírá tato dynastie poté 20 let bezvládí = interregnum o roste moc šlechty, chybí centrální vláda politická

Více

Dějepis - Kvinta, 1. ročník

Dějepis - Kvinta, 1. ročník - Kvinta, 1. ročník Dějepis Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

2. Starověké Řecko starověká Kréta řecká polis archaická Sparta a Athény řecko-perské války helénismus

2. Starověké Řecko starověká Kréta řecká polis archaická Sparta a Athény řecko-perské války helénismus 1. Dějiny pravěku a starověku postupně popiš paleolit, mezolit, neolit a eneolit vysvětli pojem neolitická revoluce periodizuj a popiš dobu bronzovou a železnou popiš keltskou společnost staroorientální

Více