Nové Město nad Metují Generála Klapálka 519

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nové Město nad Metují Generála Klapálka 519"

Transkript

1 Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o Hořice Nové Město nad Metují Generála Klapálka 519 VÝBĚR REZISTENTNÍCH ODRŮD JABLEK KE STRUPOVITOSTI PODLE VHODNOSTI KE ZPRACOVÁNÍ NA DĚTSKOU VÝŽIVU Zpracováno na základě výsledků řešeného výzkumného projektu QH 91228: Minimalizace obsahu reziduí pesticidů v jablkách a meruňkách určených jako surovina pro výrobu dětské výživy. Odpovědný řešitel: Ing. Miroslav Lánský Spoluřešitel: Ing. Jana Kloutvorová Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. Doba řešení: Kvalitativní parametry jablek vhodných ke zpracování na dětskou výživu hodnotili: Ing. Hana Darebníková, Ing. Pavel Hejzlar, Ph.D. NUTRICIA DEVA a.s. Nové Město nad Metují UPOZORNĚNÍ: PŘED ROZHODNUTÍM PĚSTOVAT UVEDENÉ ODRŮDY NA DĚTSKOU VÝŽIVU JE NEZBYTNÉ PROJEDNÁNÍ MOŽNOSTI ODBĚRU JABLEK SE ZPRACOVATELI!!!

2 TOPAZ Původ : ČR, vyšlechtěna pod označením ÚEB-2359/2 na stanici Ústavu experimentální botaniky AV ČR ve Střížovicích křížením odrůd 'Rubín' x 'Vanda'. Je právně chráněná, registrovaná v roce Růst : Plody : Bujný, později středně bujný. Koruny vejčité až oválné, zahuštěné dlouhými tenkými výhony. Větve polovzpřímené, dostatečně obrůstající. Plodí na středně dlouhém plodonosném obrostu. Středně velké, kulovité až ploše kulovité. Základní barva slupky zelená, přechází v zelenožlutou, v době sklizňové zralosti překrytá tmavě červeným žíháním. Slupka tenká, mastná, hladká, může se otlačovat. Dužnina krémové barvy, křehké konzistence, sladce navinulé chuti, šťavnatá a aromatická. Stopka středně tlustá a krátká. Celkové zhodnocení : Plodnost brzká, vysoká a pravidelná. Sklizňová zralost začátkem X., plody konzumně dozrávají v XII., v chladírně do IV. Plody ke konzumu, konzervaci, sušení i průmyslovému zpracování. Odolnost proti napadení houbovými chorobami vysoká (rezistent). Pro intenzivní pěstování vhodná do teplých a středních poloh. Podnože slabě rostoucí. Ve vyšších polohách na bujněji rostoucích nestejnoměrné vyzrávání a možnost namrzání.

3 Hodnocení vhodnosti ke zpracování: Tab. 1 Obecné požadavky na protlak z jablek: barva světlá, nažloutlá, jasná, bez nádechu do šeda a do růžova vůně a chuť jemná jablečná, ne příliš výrazná; musí být vhodná pro jednodruhový jablečný příkrm i pro použití ve směsi s dalším ovocem - nesmí ho zastírat roztékavost () 3,0-6,0 kyselost (kyselina 0,25-0,60 citronová %) rozpustná sušina ( Bx) 10,0-14,0 Polotovar protlak: jablka protlak laboratoř rozvářka míchání laboratoř Bx Topaz 14,8 13,3 5,5 12,9 4,5 13,2 5,9 Jablečný protlak získaný z odrůdy Topaz byl odlišný od standardu (protlak z Golden Delicious). Z hlediska vhodnosti použití byl protlak vyhodnocen takto: nejvhodnější vhodný méně vhodný nejméně vhodný Topaz Hotový výrobek: sušina roztékavost vážková % ph kys. % Topaz 17,59 3,92 0,44 8,4 nejvhodnější vhodný nejméně vhodný Topaz Závěr: Odrůda Topaz ponechána v provozních zkouškách. Barva protlaku z odrůdy Topaz je jemně narůžovělá, ale neovlivňovala barvu výrobku zásadním způsobem.

4 LUNA Popis odrůdy: Luna - převzato z Perspektivní tržní odrůda typu Golden Delicious rezistentní ke strupovitosti Původ: Ústav experimentální botaniky AVČR, Střížovice, kříženec TOPAZ x GOLDEN DELICIOUS Strom: vzrůstností a habitem připomíná Golden Delicious, rozkvétá asi o den dříve, je dobrým opylovačem. Plodnost: raná, vysoká a pravidelná. Podnože: plodí dobře na slabých i silných podnožích, volba závisí na půdních podmínkách a způsobu pěstování. Plody: na rozdíl od Golden Delicious mají menší poměr výšky k šířce, jsou kulovité, bez rzivosti a žlutá základní barva je někdy překryta slabým oranžovým líčkem, dužnina je nažloutlá, pevná, křehká, velmi šťavnatá, rozplývavá, navinule sladká, výrazně aromatická, velmi dobrá až výborná. Zrání: první polovina října, krátce po Golden Delicious, konzumní zralost od listopadu, pevnost a dobrou chuť dužniny udržuje do dubna, nemá sklon k vadnutí. Odolnost k chorobám: rezistentní ke strupovitosti, málo náchylná na padlí. Požadavky: nároky na polohu, půdu a způsob pěstování jsou podobné jako u Golden Delicious, avšak bez potřeby chemické ochrany proti strupovitosti, odrůda se jeví vhodnou jak pro zahrádkáře, tak pro intenzivní komerční pěstování na podnoži M9 v teplejších a středních polohách.

5 Tab. 3 Hodnocení poloprovozních zkoušek: Číslo vzorku odrůda datum přípravy RS % kys. % ph roztékavost cm/30 s 616 Luna PP ,8 0,51 3,53 8,8 773 Idared z výr ,9 0,37 3,51 3,2 990 Golden Del. PP ,5 0,40 3,72 7,5 Požadavky zpracovatele: RS = Refraktometrická sušina, minimum = 10 %, maximum 14 % % kys. = % obsahu kyseliny citrónové, minimum = 0,25 %, maximum = 0,6 % Roztékavost cm/30 sekund, minimum = 3,0, maximum = 6 cm ph minimum = 3,5, maximum = 4,0 Tab. 4 Celkové vyhodnocení poloprovozní zkoušky Vzor. č. Odrůda konzistence vůně chuť celkové hodnocení 616 Luna 1,8 1,8 1,5 vhodný, přijatelný 773 Idared 2,8 2,0 1,8 vhodný, přijatelný 990 Golden Del. 2,4 2,3 2,4 vhodný, přijatelný Celkové hodnocení: 1 - nevhodný, nepřijatelný 2 - vhodný, přijatelný 3 - nejlepší Závěr: Odrůda Luna se plně vyrovnala standardním odrůdám a bude zařazena do dalších zkoušek.

6 OPÁL Popis odrůdy: Opál - převzato z Zimní odrůda výrazně aromatické, sladké chuti, rezistentní ke strupovitosti Původ: Ústav experimentální botaniky AVČR, Střížovice, kříženec GOLDEN DELICIOUS x TOPAZ Strom: růst má středně silný, dobře obrůstá, vytváří mírně rozložité koruny středně náročné na řez, kvete středně raně, je dobrým opylovačem. Plodnost: raná, střední a dosti pravidelná. Podnože: nejvhodnějším typem je M9, na silnějších podnožích v horších půdách bývají plody malé. Plody: střední, kulovité až podlouhlé, slupka mírně rzivá, zejména kolem stopečné jamky, někdy překryta slabým oranžovým líčkem a žíháním, stopka střední až dlouhá dužnina žlutá, pevná, křehká, jemná, středně šťavnatá, navinule sladká až sladká, kořenitá, velmi dobrá až výborná. Zrání: koncem září až počátkem října, společně s Golden Delicious, konzumně dozrává v listopadu, vydrží do dubna. Odolnost k chorobám: rezistentní ke strupovitosti, padlím netrpí. Požadavky: nároky na podnebí a půdu jsou podobné jako u Golden Delicious, vyžaduje intenzivní způsob pěstování ve tvaru volného zákrsku nebo štíhlého vřetene vyžaduje intenzivní způsob pěstování ve tvaru volného zákrsku nebo štíhlého vřetene s dobrou výživou.

7 Tab. 3 Hodnocení poloprovozních zkoušek: Číslo vzorku odrůda datum přípravy RS % kys. % ph roztékavost cm/30 s 225 Opál PP ,2 0,41 3,71 4,9 773 Idared z výr ,9 0,37 3,51 3,2 990 Golden Del. PP ,5 0,40 3,72 7,5 Požadavky zpracovatele: RS = Refraktometrická sušina, minimum = 10 %, maximum 14 % % kys. = % obsahu kyseliny citrónové, minimum = 0,25 %, maximum = 0,6 % Roztékavost cm/30 sekund, minimum = 3,0, maximum = 6 cm ph minimum = 3,5, maximum = 4,0 Tab. 4 Celkové vyhodnocení poloprovozní zkoušky Vzor. č. Odrůda konzistence vůně chuť celkové hodnocení 225 Opal 2,8 2,4 2,4 vhodný, přijatelný 773 Idared 2,8 2,0 1,8 vhodný, přijatelný 990 Golden Del. 2,4 2,3 2,4 vhodný, přijatelný Celkové hodnocení: 1 - nevhodný, nepřijatelný 2 - vhodný, přijatelný 3 - nejlepší Závěr: Odrůda Opal se plně vyrovnala standardním odrůdám a bude zařazena do dalších zkoušek.

8 SIRIUS (popis odrůdy i foto převzaty z katalogu firmy FYTOS Plzeň) Význam odrůdy spočívá ve vysoké jakosti dobře skladovatelných plodů s rezistencí ke strupovitosti Původ: Ústav experimentální botaniky AVČR, Střížovice kříženec GOLDEN DELICIOUS x TOPAZ Strom: triploidní, roste silně do rozložitě silně husté koruny s dostatečným plodovým obrostem, kvete středně pozdě, je špatným opylovačem. Plodnost: středně raná, středně vysoká, pravidelná Podnože: M9, vzrůstnější podnože pro vyšší tvary a horší půdy Plody: střední až velké, kulovité, slupka hladká, kolem stopečné jamky mírně rzivá, zelenožlutá až žlutá, výjimečně se slabým oranžovým líčkem, stopka dlouhá, dužnina pevná, křehká, velmi šťavnatá, rozplývavá, navinule sladká, výrazně aromatická, velmi dobrá až výborná Zrání: první polovina října, krátce po Golden Delicious, konzumní zralost od listopadu do dubna Odolnost k chorobám: rezistentní ke strupovitosti, slabě náchylná k padlí Požadavky: perspektivní tržní odrůda do teplých a středních poloh, nejvhodnějším typem se jeví volný zákrsek nebo štíhlé vřeteno na slabě rostoucích podnožích Rzivost odrůdy V horších klimatických podmínkách trpí odrůda rzivostí slupky. Není na závadu pro zpracování

9 Hodnocení: polotovar protlak: jablka protlak laboratoř rozvářka míchání laboratoř Bx Sirius 17,4 13,2 5,0 13,2 5,0 13,7 5,2 Všechny jablečné protlaky byly odlišné od standardu (protlak z Golden Delicious). Z hlediska vhodnosti použití byly protlaky vyhodnoceny v tomto pořadí: nejvhodnější vhodná méně vhodná nejméně vhodný Sirius hotový výrobek: sušina roztékavost vážková % ph kys. % Sirius 17,45 3,95 0,43 8,0 nejvhodnější Sirius nejméně vhodný Závěr: Odrůda SIRIUS byla jako nejvhodnější odrůda zařazena do technologických zkoušek na výrobní lince firmy NUTRICIA DEVA a.s. a dohodnut systém provozního pěstování s omezením chemických vstupů. Technologická zkouška pěstování a zpracování rezistentní odrůdy jablek na dětskou výživu Cílem technologické zkoušky bylo vypěstování rezistentní odrůdy jablek (minimálně 1,5 tuny) s omezením pesticidů a její zpracování ve výrobní lince firmy na dětskou výživu. Byl připraven vzorek plodů v množství 2 t rezistentní odrůdy jablek SIRIUS, který neobsahoval v čerstvém stavu rezidua pesticidů vyšší než 0,01 mg/kg. Dodaná jablka byla zpracována na výrobní lince firmy Nutricia Deva a.s. na výrobek Hami první lžička. Pokusná parcela byla ošetřena 1x proti chorobám dřeva a kůry, 6x proti padlí, 1x proti květopasu jablečnému a 1x proti pilatce jablečné. Do výsadby byly ručně instalovány feromonové odparníky Isomate CLR v počtu 1000 ks/ha k matení samců obaleče jablečného a obaleče zimolézového. Vzhledem ke zvýšení jistoty získání potřebného množství jablek (při velmi slabé násadě po poškození květů jarními mrazy) byl ještě aplikován biopreparát Madex proti obaleči jablečnému. Při hodnocení systémů ochrany nebylo zjištěno významné

10 poškození ovoce chorobami ani škůdci. Sporadicky ve výsadbě bylo zjišťováno poškození stromů drtníkem ovocným, proto zde byly instalovány červené vizuální lapače Rebell rosso v počtu 8 ks/ha. Zvolený systém ošetření plně zajistil spolehlivou ochranu proti chorobám a škůdcům. Uspořilo se nejméně 5 fungicidních přípravků proti strupovitosti jabloně a 2 insekticidní přípravky proti obaleči jablečnému a zimolezovému. Začátkem května došlo k velmi silnému poškození květů mrazem, čímž došlo k výraznému poklesu výnosu na sledované parcele, část zbylých plodů byla významně poškozena mrazem. Byl proveden odběr plodů k analýze reziduí, který neprokázal přítomnost reziduí aplikovaných přípravků v plodech a jablka odrůdy Sirius z dané lokality byla použíta k výrobě dětské výživy. III. ZPRACOVÁNÍ JABLEK A HODNOCENÍ REZIDUÍ Hodnocení provozního zpracování odůdy Sirius: Číslo vzorku odrůda datum výroby RS % kys. % ph roztékavost cm/30 s Sirius ,7 0,60 3,28 8,4 Golden Del ,5 0,56 3,38 7,4 Požadavky zpracovatele: RS = Refraktometrická sušina, minimum = 10 %, maximum 14 % % kys. = % obsahu kyseliny citrónové, minimum = 0,25 %, maximum = 0,6 % Roztékavost cm/30 sekund, minimum = 3,0, maximum = 6 cm ph minimum = 3,5, maximum = 4,0 Tab. 3 Celkové vyhodnocení poloprovozní zkoušky Vzor. č. Odrůda konzistence vůně chuť celkové hodnocení 1 Sirius vhodný, přijatelný 2 Idared vhodný, přijatelný Golden Del. *) 3 Golden Del nejlepší 4 Směs Sirius vhodný, přijatelný Golden Del. *) jen leden srpen Celkové hodnocení: 1 - nevhodný, nepřijatelný 2 - vhodný, přijatelný 3 - nejlepší Jak ukazují výsledky v tabulce 2, byl zjištěn u odrůdy Sirius vyšší obsah kyselin, což také ovlivnilo celkovou chuť výrobku. Zřejmě to bylo způsobeno listopadovým (brzkým) zpracováním. Část sklizené odrůdy Sirius je uskladněna a bude zpracována v březnu nebo dubnu. Výrobek byl porovnáván s týmž výrobkem (resp. recepturou; čistě jablečnou) vyrobeným z odrůdy Golden Delicious a po smísení došlo k snížení kyselosti a doladění celkové chuti výrobku.

11 Závěr: V provozní zkoušce byla odrůda 'Sirius' kvalitativně vyhodnocena jako vhodnější než samostatně nepoužívaná odrůda 'Idared' a mírně horší než 'Golden Delicious'. Zkouškou byla potvrzena vhodnost této odrůdy pro zpracování na dětskou výživu, nebyl zjištěn žádný významný problém při jejím použití. Odrůdu 'Sirius' je možné zařadit do portfolia odrůd pro výrobu kojenecké a dětské výživy na ovocném základě a začlenit ji do specifikace firmy Nutricia Deva a.s. Pěstováním odrůdy 'Sirius', která je rezistentní proti strupovitosti jabloní Venturia ineaqualis, pro výrobu dětské a kojenecké výživy dojde k usnadnění fungicidní ochrany během vegetace a tím se sníží riziko výskytu reziduí v plodech.

Nové M sto nad Metují Generála Klapálka 519

Nové M sto nad Metují Generála Klapálka 519 Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocná ský Holovousy s.r.o. 508 01 Ho ice Nové M sto nad Metují Generála Klapálka 519 ODR DY JABLEK REZISTENTNÍ KE STRUPOVITOSTI VHODNÉ PRO VÝROBU D TSKÉ VÝŽIVY Zpracováno

Více

Jabloně. Angold. Bohemia. Daria. Denár. Discovery

Jabloně. Angold. Bohemia. Daria. Denár. Discovery Angold Jabloně Doba sklizně: 2/2 září - zač. října Plody jsou velké, kulovité až kulovitě kuželovité, pravidelné; slupka je hladká, lesklá, středně tlustá, zelenavě žlutá, žíhaná jasně červenou krycí barvou.

Více

SPECIÁLNÍ POMOLOGIE JABLONÍ II. část zimní odrůdy

SPECIÁLNÍ POMOLOGIE JABLONÍ II. část zimní odrůdy Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 SPECIÁLNÍ POMOLOGIE JABLONÍ II. část zimní odrůdy Ing. Stanislav Boček, Ph.D. ZF MZLU v Brně Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Metodické listy OPVK. Nové odrůdy a podnože jádrovin 15.

Metodické listy OPVK. Nové odrůdy a podnože jádrovin 15. Metodické listy OPVK Nové odrůdy a podnože jádrovin 15. NOVÉ ODRŮDY A PODNOŽE JÁDROVIN Perspektivní odrůdy jabloně Produkce jabloní Jabloň patří mezi ovocné druhy mírného pásma. Je taky nejpěstovanějším

Více

NABÍDKA OVOCNÝCH DŘEVIN jaro 2015

NABÍDKA OVOCNÝCH DŘEVIN jaro 2015 NABÍDKA OVOCNÝCH DŘEVIN jaro 2015 JABLONĚ Rozela Topaz Admirál Opal OVOCNÉ DŘEVINY zimní červené, rezistentní vůči strupovitosti, nenáročná na pěstování, chuť je navinule sladká, šťavnatá, aromatická zimní

Více

Třešně BURLAT KAREŠOVA

Třešně BURLAT KAREŠOVA Třešně BURLAT KAREŠOVA Růst: velmi bujný, později středně bujný Opylovači: Karešova, Kaštánka a Van Plodnost: raná, středně vysoká a Zrání: 2. třešňový týden, stejnoměrné Plod: Polochrupka. Plod je velký,

Více

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod:

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Jabloně JULIA ovocnářský v Holovousích. až silný Kvetení: rané Plodnost: vysoká a pravidelná Zrání: na přelomu července a srpna Plod: Je střední velikosti (kolem 131 g). Dužnina je krémově žlutá, jemná,

Více

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Obecná pomologie. Ing. Stanislav Boček, Ph.D.

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Obecná pomologie. Ing. Stanislav Boček, Ph.D. Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 Obecná pomologie Ing. Stanislav Boček, Ph.D. ZF MZLU v Brně Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU, státním

Více

Třešně ADÉLKA Původ: Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: . BURLAT Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod:

Třešně ADÉLKA Původ: Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: . BURLAT Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Třešně ADÉLKA Kvetení: velmi rané, cizosprašná Opylovači: Lapins, Rivan Plodnost: raná, středně vysoká a pravidelná Zrání: 1. třešňový týden, 2 dny po odrůdě Rivan, stejnoměrné Plod: Srdcovka. Plod je

Více

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé 1. třešňový týden Adélka Typ: srdcovka Růst: střední, koruna kulovitá, větve vyholují Kvetení: velmi rané Opylovač: Rivan Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina

Více

DENÁR Skupina: Využití: Plod: Zralost: DISCOVERY Skupina Využití Plod Zralost

DENÁR Skupina: Využití: Plod: Zralost:  DISCOVERY Skupina Využití Plod Zralost DENÁR Plod: středně velký až velký, kuželovitý až tupě kuželovitý, pravidelný. Barva svítivě jasně žlutá. Dužnina nažloutlá, jemné konzistence, značně šťavnatá, mírně aromatická. Zralost: sklizňová v září,

Více

Jabloně JULIA ZITA. Původ: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích

Jabloně JULIA ZITA. Původ: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích Jabloně JULIA ovocnářský v Holovousích až silný Kvetení: rané Plodnost: vysoká a pravidelná Zrání: na přelomu července a srpna Plod: Je střední velikosti (kolem 130 g). Dužnina je krémově žlutá, jemná,

Více

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka:

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: Meruňky LESKORA Růst: středně silný Kvetení: částečně samosprašná, Plodnost: raná, vysoká a pravidelná Zrání: 16 dní před odrůdou Velkopavlovická. Plod: Středně velký s hmotností 40 g. Základní barva je

Více

DISCOVERY Skupina Využití Plod Zralost GALA Skupina Využití Plod Zralost

DISCOVERY Skupina Využití Plod Zralost GALA Skupina Využití Plod Zralost DISCOVERY Skupina: letní Využití: přímý konzum Plod: středně velký až velký, ploše kulovitý, základní barva zelenožlutá, překrytá červeným rozmytým žíháním. Dužnina bílá, sladce navinulá, středně šťavnatá,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 7 1 8 76 DOMÁCÍ VÝROBA MOŠTŮ

Více

A - B - C - D - E - F - G - H - CH - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T V

A - B - C - D - E - F - G - H - CH - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T V A - B - C - D - E - F - G - H - CH - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T V AURELIUS (Au) Synonymum: NE x RR 45/18 Původ: kříženec odrůd Neuburské x Ryzlink rýnský Místo původu: Perná Charakteristika:

Více

Omezení při používání rodenticidů

Omezení při používání rodenticidů Omezení při používání rodenticidů 51 Ochrana včel, zvěře, vodních a dalších necílových při používání přípravků (1) Fyzická nebo právnická osoba, která při podnikání používá přípravky ve venkovním prostředí,

Více

Švestka obecná ( slivoň domácí )

Švestka obecná ( slivoň domácí ) Švestka obecná ( slivoň domácí ) VY_52_INOVACE_107 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Švestka obecná ( slivoň domácí ) Prunus domestika

Více

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost:

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Slivoně HERMAN Růst: středně bujný Kvetení: rané, samosprašná Plodnost: velmi raná, pravidelná. Zrání: 57 dní před odrůdou Domácí Plod: Pološvestka. Plod je středně velký, vejčitý, 30 35 g. Dužnina je

Více

Hrušně ALICE AMFORA. Zdroj: www.jirivyslouzil.cz

Hrušně ALICE AMFORA. Zdroj: www.jirivyslouzil.cz Hrušně ALICE Růst: středně silný Plodnost: raná, pravidelná, pouze střední Zrání: v polovině července, lze ji skladovat 2 týdny Plod: Je středně velký. Dužnina je křehká, při dozrávání máslovité konzistence.

Více

Meruňky BERGERON DARINA

Meruňky BERGERON DARINA Meruňky BERGERON Růst: středně bujný Zrání: 6 dní po odrůdě Velkopavlovická Plod: Je střední velikosti. Slupka je oranžově žlutá se světle červeným líčkem. Povrch plodu je matný. Dužnina je pevná, rozplývavá,

Více

A - B - C - D - F - G - H - J - K - L - M - N - P - R - S - T - V - Z

A - B - C - D - F - G - H - J - K - L - M - N - P - R - S - T - V - Z A - B - C - D - F - G - H - J - K - L - M - N - P - R - S - T - V - Z ACOLON (Ac) Synonymum: We 71-816-102, Weinsberg 71-816-102 Původ: kříženec odrůd Frankovka x Dornfelder Místo původu: Weinsberg (Německo)

Více

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod.

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod. Althanova Slivoně Doba sklizně: 2/2 srpna (vydrží 2 týdny na stromě) Renklóda Cizosprašná renklóda nenáročná na stanoviště. Plody jsou velké, kulaté, mají fialově načervenalou barvu. Dužnina je pevná,

Více

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY JABLONĚ Svými nároky na klimatické podmínky jabloně patří mezi velmi plastické ovocné druhy. Tato plasticita je dána širokým sortimentem pěstovaných odrůd

Více

Slivoně ALTHANOVA ČAČANSKÁ NAJBOLJA

Slivoně ALTHANOVA ČAČANSKÁ NAJBOLJA Slivoně ALTHANOVA Zdroj: www.okoplant.cz Růst: silný až velmi silný Kvetení: středně rané, cizosprašná Opylovači: Zelená renklóda, Oullinská a Vlaška Plodnost: středně pozdní (ve 3. - 5. roce po výsadbě),

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na zemědělství v ČR

Možné dopady měnícího se klimatu na zemědělství v ČR Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na zemědělství v ČR Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí a zemědělství Počasí posledních

Více

Exekutoři. Závěrečná zpráva

Exekutoři. Závěrečná zpráva Exekutoři Závěrečná zpráva Zpracovala agentura NMS Market Research v Praze, dne 8.9.2015 Obsah Hlavní závěry Detailní zjištění Zkušenosti s exekucí Důležitost problematiky exekucí Znalost systému soudních

Více

Ochrana ovocných sadů před houbovými chorobami v ekologickém pěstování. Martin Bagar Biocont Laboratory

Ochrana ovocných sadů před houbovými chorobami v ekologickém pěstování. Martin Bagar Biocont Laboratory Ochrana ovocných sadů před houbovými chorobami v ekologickém pěstování Martin Bagar Pomocné prostředky pro ochranu před houbovými chorobami: VitiSan padlí a strupovitost Myco-Sin spála růžokvětých, moniliózy,

Více

7. Správná výrobní praxe (1)

7. Správná výrobní praxe (1) 7. Správná výrobní praxe (1) Správná výrobní praxe (SVP), Good Manufacturing Practice (GMP) představuje ve farmaceutické výrobě systém ochrany spotřebitele. Je to soubor opatření, který minimalizuje riziko,

Více

Generativní rozmnožování ovocných dřevin

Generativní rozmnožování ovocných dřevin Generativní rozmnožování ovocných dřevin Generativní množení představuje množení rostlin semenem. V rámci ovocnářství se tímto způsobem množí některé podnože pro jádroviny, červené a modré peckoviny. Generativní

Více

POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX

POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX Vlastnosti stromu: Vzr stnost stromu je st ední až silná, typ rozv tvený, habitus rozložitý. Koruna bývá zahuš ována st edn dlouhými, slab kolénkatými letorosty,

Více

POMOLOGIE - JABLONĚ I N G. L U K Á Š Z Í K A

POMOLOGIE - JABLONĚ I N G. L U K Á Š Z Í K A POMOLOGIE - JABLONĚ I N G. L U K Á Š Z Í K A POMOLOGICKÉ ZNAKY POMOLOGICKÉ ZNAKY Barva základní + krycí Způsob nanesení krycí barvy (žíhání, rozmývání, ) Povrch slupky: ojínění, mastnota, lenticely, rzivost

Více

Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte

Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Výsledek řešení výzkumného programu

Výsledek řešení výzkumného programu Tabulka č. 1 Přehled výsledků řešení výzkumných programů v TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. Řešený výzkumný program v rámci dotačního titulu 3.d. podle části D. Zásad Výsledek řešení výzkumného programu

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

1 Typografie. 1.1 Rozpal verzálek. Typografie je organizace písma v ploše.

1 Typografie. 1.1 Rozpal verzálek. Typografie je organizace písma v ploše. 1 Typografie Typografie je organizace písma v ploše. 1.1 Rozpal verzálek vzájemné vyrovnání mezer mezi písmeny tak, aby vzdálenosti mezi písmeny byly opticky stejné, aby bylo slovo, řádek a celý text opticky

Více

Projekt PRV č. 12/015/1310b/652/000224, název Zvyšování kvality bioprodukce a zlepšování odbytu prostřednictvím vzdělávání ekozemědělců

Projekt PRV č. 12/015/1310b/652/000224, název Zvyšování kvality bioprodukce a zlepšování odbytu prostřednictvím vzdělávání ekozemědělců Projekt PRV č. 12/015/1310b/652/000224, název Zvyšování kvality bioprodukce a zlepšování odbytu prostřednictvím vzdělávání ekozemědělců Výroba polotvrdých sýru holandského typu jako gouda a edam (eidam)

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Vždy to nejlepší..! Katalog 2016. www.efkocz.cz

Vždy to nejlepší..! Katalog 2016. www.efkocz.cz Katalog 2016 www.efkocz.cz Vítejte u největšího výrobce moravských okurek! Jihomoravské okurky. V každé zemi zpracováváme zeleninu co nejblíže poli, aby byla čerstvá a šťavnatá. Okurky pro naši českou

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 157/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

Reakce sazenic a mladších porostů smrku ztepilého a borovice lesní na simulované sucho

Reakce sazenic a mladších porostů smrku ztepilého a borovice lesní na simulované sucho Reakce sazenic a mladších porostů smrku ztepilého a borovice lesní na simulované sucho E. Palátová, O. Mauer Ústav zakládání a pěstění lesů LDF MZLU v Brně 2006 Cíl: zjistit odezvu nadzemní části a kořenového

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-06

Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Základní pojmy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní pojmy jako hardware,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 28

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL 4.1.1 PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL POUŽITÍ Předpjaté stropní panely SPIROLL slouží k vytvoření stropních a střešních konstrukcí pozemních staveb. Pro svou vysokou únosnost, odlehčení dutinami a dokonalému

Více

Význam meteorologických měření v systému integrovaného pěstování ovoce

Význam meteorologických měření v systému integrovaného pěstování ovoce Význam meteorologických měření v systému integrovaného pěstování ovoce Tomáš Litschmann Dne 29. března 2005 nabylo účinnosti nařízení vlády č.119/2005 Sb., které ve svém 14a ukládá pěstitelům žádajícím

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. jednatel ředitel (ing. Jaroslav Vácha) jednatel (ing. Tomáš Zmeškal) ředitelství

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

Bezpečnostní úschovné objekty

Bezpečnostní úschovné objekty Příloha č. 1: Mechanické zábranné prostředky - písm. a) 30 zákona Příloha č.. 1.1: Bezpečnostní úschovné objekty a jejich zámky Bezpečnostní úschovné objekty Výstup Certifikát shody podle certifikačního

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

NORMA EHK OSN FFV-49 týkající se uvádění na trh a kontroly obchodní jakosti ANANASÙ

NORMA EHK OSN FFV-49 týkající se uvádění na trh a kontroly obchodní jakosti ANANASÙ Poznámka sekretariátu: Tento text vychází z dokumentu TRADE/WP.7/2003/6/Add.3 Redakční opravy ze dne 7. ledna 2004. NORMA EHK OSN FFV-49 týkající se uvádění na trh a kontroly obchodní jakosti ANANASÙ I.

Více

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Příklad: Základem pro analýzu je časová řada živě narozených mezi lety 1970 a 2005. Prvním úkolem je vybrat vhodnou trendovou funkci pro vystižení

Více

Inventarizace ovocných dřevin

Inventarizace ovocných dřevin Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 Inventarizace ovocných dřevin Ing. Stanislav Boček, Ph.D. ZF MZLU v Brně Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Omezení osobní svobody I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 16.10.2013

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

J80 Ultra - odstředivka ovoce a zeleniny

J80 Ultra - odstředivka ovoce a zeleniny J80 Ultra - odstředivka ovoce a zeleniny Naše cena bez DPH : 32.420 Kč Naše cena s DPH : 39.229 Kč Dostupnost: Skladem v Brně Katalogové číslo: 56000A EAN: 8595620604537 Stáhněte si katalog s nabídkou

Více

DOPORUČENÝ SORTIMENT PRO EXTENZIVNÍ VÝSADBY

DOPORUČENÝ SORTIMENT PRO EXTENZIVNÍ VÝSADBY Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 DOPORUČENÝ SORTIMENT PRO EXTENZIVNÍ VÝSADBY Stanislav Boček Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos Švestka: jakou odrůdu si vybrat Tereza Macháčková Švestka a slivoň dva pojmy, které se často zaměňují. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl, a poradím, jak pěstovat švestky na zahradě. Než nějakou odrůdu

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Sklizňová zralost odrůd jablek podle fyziologických a provozních hledisek Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta Bellamira Vlastnosti stromu: Roste středně silně, vznikla křížením Čačanská najbolja x Mirabelka nancyská. Vlastnosti plodu: Velkoplodá, 18 g vážící,pozdně dozrávající mirabelka, Aromatické plody jsou

Více

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Odhady sklizně ovoce (bez jahod) k 15.6.2013, které byly zpracovány Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) Brno, ukazují, že

Více

MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY

MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY Mithon NVA je určen ke konzervaci nebo k potlačení nežádoucího mikrobiálního napadení zdiva nebo jiných stavebních materiálů. Mithon NVA je dále určen

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa V období 29. 11. 9. 12. 2014 bylo provedeno šetření na reprezentativním souboru domácností ČR (na základě kvótního výběru) týkající se množství sbíraných lesních

Více

Hrací plocha. Házená. Vlastnosti hrací plochy se nesmí měnit v prospěch jednoho z družstev.

Hrací plocha. Házená. Vlastnosti hrací plochy se nesmí měnit v prospěch jednoho z družstev. Petr Hortenský 10.1.2011 Hrací plocha 1:1 Hrací plocha je obdélník dlouhý 40 m, široký 20 m a obsahuje dvě brankoviště (viz pravidla 1:4 a 6) a hrací pole. Podélné strany se nazývají postranní čáry, kratší

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Uživatelská příručka pro přípravu školy Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 KONTROLA PROVEDENÍ POINSTALAČNÍCH

Více

Vedoucí bakalářské práce

Vedoucí bakalářské práce Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav Posudek vedoucího bakalářské práce Jméno studenta Téma práce Cíl práce Vedoucí bakalářské práce Barbora RUMLOVÁ ANALÝZA A POTENCIÁLNÍ ROZVOJ CESTOVNÍHO

Více

Principy šlechtění koní. doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc.

Principy šlechtění koní. doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. Principy šlechtění koní doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Katedra zootechnických věd Česká společnost hipologická 25 let poté V ČR 81 341

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5 Termín zkoušky: 13.

Více

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU OZO Ostrava s.r.o. Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových 27.4. 2016 www.ozoostrava.cz Požadavky ČR POH ČR a MSK Kraje Závazná část Do roku 2020 zvýšit nejméně na 50 % hmotnosti celkovou úroveň

Více

Aktuálna zaburinenosť porastov kukurice siatej (Zea mays L.) v udržateĺných systémech hospodárenia na póde

Aktuálna zaburinenosť porastov kukurice siatej (Zea mays L.) v udržateĺných systémech hospodárenia na póde Oponentský posudek na habilitační práci Aktuálna zaburinenosť porastov kukurice siatej (Zea mays L.) v udržateĺných systémech hospodárenia na póde Autor: Ing. Štefan Týr, Ph.D. Oponent: Doc. Ing. Jan Mikulka,

Více

2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1

2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1 2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK14_OMOO_ZZ_01109_2014-00-www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska Evidenční číslo

Více

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika)

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika) Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor Informační systémy (studijní program Aplikovaná informatika) Úvod Ve STAGu jsou poslední verze studijních plánů pro studijní obor Informační

Více

2.8.10 Rovnice s neznámou pod odmocninou a parametrem

2.8.10 Rovnice s neznámou pod odmocninou a parametrem .8.10 Rovnie s neznámou pod odmoninou a parametrem Předpoklady: 806, 808 Budeme postupovat stejně jako v předhozíh hodináh. Nejdříve si zopakujeme obený postup při řešení rovni s neznámou pod odmoninou

Více

Metodické principy NIL

Metodické principy NIL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem Metodické principy NIL Radim Adolt Analyticko metodické centrum NIL ÚHÚL, pobočka Kroměříž Adolt.Radim@uhul.cz 7. října 2015 Ústav pro hospodářskou

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 11.1.2012

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 11.1.2012 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.1.2012 K(2011)10128 v konečném znění PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 11.1.2012 kterým se zamítá stanovení léčivého přípravku Tecovirimat jako léčivého přípravku pro

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ ČVUT - Fakulta strojní Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Měrové a školicí středisko Carl Zeiss PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ Ing. Libor Beránek Aktivity

Více

Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality. Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky. Mapy budoucnosti Praha 10-11.12.

Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality. Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky. Mapy budoucnosti Praha 10-11.12. Problémy a výzvy mapování, analýz a predikce kriminality Jiří Horák VŠB-TU Ostrava Institut geoinformatiky 1 Obsah: Motivace Základní možnosti prostorových analýz a mapování kriminality Hlavní výzvy při

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Plátky extrudované. Podniková norma DUMAT soukromý podnik, v. o. s. PN 01-94 SKP 15.82.13. norma jakosti I. VŠEOBECNĚ II. POŽADAVKY (JK 773917)

Plátky extrudované. Podniková norma DUMAT soukromý podnik, v. o. s. PN 01-94 SKP 15.82.13. norma jakosti I. VŠEOBECNĚ II. POŽADAVKY (JK 773917) Podniková norma DUMAT soukromý podnik, v. o. s. PN 01-94 SKP 15.82.13 (JK 773917) Plátky extrudované norma jakosti Tato norma platí pro výrobu, kontrolu a prodej výrobků PLÁTKY KUKUŘIČNÉ, resp. JEČNÉ,

Více

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inventarizace ovocných dřevin v extenzivních výsadbách vybraných katastrů CHKO Moravský kras

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inventarizace ovocných dřevin v extenzivních výsadbách vybraných katastrů CHKO Moravský kras Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inventarizace ovocných dřevin v extenzivních výsadbách vybraných katastrů CHKO Moravský kras Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Stanislav Boček, Ph.D.

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV v 59857/2011-MZE Pt: P13B87/2011-CMZE Zawid.: 26.03.2011 09:46 PoCat listů: 1 Č.Í.: 1/2/2010 Dltlr+iv Wllohy: tuta 6/18 J Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV a. i. Úvodní ustanovení 1.1.

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele Písemná zpráva zadavatele dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadávanou ve zjednodušeném podlimitním řízení dle 38 zákona Název

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce 9. brigáda Pohraniční stráže Domažlice v 70. až 90. letech 20. století Vladimír Kuželka Plzeň 2015 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ ČVUT - Fakulta strojní Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Ing. Libor Beránek Průmyslová metrologie PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ Aktivity mezinárodní

Více