Typické vlastnosti pro servery (bez ohledu na to, že to je hardware, nebo software)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Typické vlastnosti pro servery (bez ohledu na to, že to je hardware, nebo software)"

Transkript

1 Serverove syste my Pojem SERVER Je to hardware, nebo software, který v rámci počítačových sítí hraje roli centrálního prvku, respektive funguje jako jednotka poskytující služby svému okolí. Poskytování služeb je také jeho jedinou a základní rolí. Opakem serveru je klient, který služby poskytované serverem využívá. Z toho plyne, že za server můžeme označit cokoliv, co nabízí svému okolí nějaké služby, tj. například webové stránky, soubory, ale i třeba IP adresy, nebo doménová jména. V reálném světě označíme za server počítač a aplikaci na něm běžící. Typické vlastnosti pro servery (bez ohledu na to, že to je hardware, nebo software) Předpokládá se chod 24x7x365 tedy nonstop Odolnost proti chybám (lidským i systémovým) Proaktivní a reaktivní reakce na vzniklé stavy Upraveny pro multitaskingové (víceúlohové) a multithreadové (vícevláknové) nasazení Jsou páteřními prvky sítí Tyto vlastnosti jsou jen logickým vyústěním toho, že na jednom počítači je závislých více klientů, čili výpadek serveru znamená větší pohromu, než výpadek klienta. Hardware vybavení Existuje mnoho druhů serverově orientovaných systémů. Za server lze považovat cokoliv, co splňuje standardní definici sítě Client-server. Server je tedy normálním počítačem, který by ovšem měl být vybaven něčím navíc. Specifické vlastnosti 1. Dostupnost (availability) 2. Spolehlivost (reliability) 3. Odolnost (fault-tolerance) 4. Sledovatelnost (monitoring) 5. Možnost ovládání (management) 6. Předporuchová detekce (prefailure detection)

2 Dostupnost (availability) klíčovým prvkem, udává se v procentech, udává procento dostupnosti počítačového systému pro klienty (tedy procento, kdy server je schopen dělat to, co má). U serverů by mělo toto procento začínat na čísle 95% a mělo by stoupat výše. Standardní dostupnost pro kvalitní servery by měla být kolem 99%. Nejlepší servery mají dostupnost přes 99,99999%. Číslo udává GARANTOVANOU dostupnost. Hodnota dostupnosti je jedním z určujících faktorů ceny serveru. Z hlediska dostupnosti dělíme servery: Entry level servery pro malé firmy pro základní jednoduché činnosti Mid Range level servery pro běžné výkony, například souborové servery, atd. Enterprise, Corporate level servery poskytující obvykle služby pro větší firmy, servery poskytující služby internetu (obvykle obchodního charakteru), servery při výpadku mohou způsobit krach firmy (příkladem jsou CRM systémy, ekonomické aplikace apod.) BCS (Business Critical Servers) servery s maximální dostupností, nezbytné páteřní servery internetu, lékařská zařízení, servery v elektrárnách, bankách apod. Strategický význam. 99,9999% Zvyšování dostupnosti: Kvalita komponent Servisní podpora Díly vyměnitelné za chodu Záložní systémy Spolehlivost (reliability) úzce souvisí s dostupností, bezvadný provoz bez následků na dostupnost a bez snížení výkonnosti. Zvyšování spolehlivosti: Kvalitní BIOS Kvalitní ovladače Pečlivé testování Sledování výkonnosti

3 Odolnost (fault-tolerant) Schopnost chránit se proti předvídatelným chybám (nesouvisí přímo s předporuchovou detekcí). Jedná se o reaktivní systém. Reaguje na vznik poruchy. Fault-tolerant techniky umožňují přežít vznik a existenci chyby do doby, než bude opravena. S tím se obvykle pojí termín redundance. Redundance je technologie, která díky znásobení počtu některých komponent serveru dokáže přežít jednu, nebo více poruch. Mezi fault-tolerant komponenty patří: zdroje, paměti, pevné disky, ventilátory a omezeně některé procesory. Někdy funguje v režimu fault-tolerant i celý počítač, tomu se říká pak cluster. Redundantní mohou být i síťové prvky, síťová spojení, nebo dokonce celé sítě. Aby byl systém fault-tolerant obvykle obsahuje technologii označovanou jako hotswap, nebo hotplug apod. Tato technologie umožňuje měnit komponenty serveru za chodu. Účelem této techniky je elektricky ochránit komponentu proti poškozeni, když dochází k jejímu vyjmutí pod napětím. Tato technika ovšem nechrání server proti výpadku. Např. nelze vyjmout zdroj ze serveru, pokud je v serveru pouze jeden jediný, nebo vyjmout tři disky ze čtyř. HotSwap je JEN elektrická ochrana. Aby těch termínů nebylo málo: RAID technologie související s disky a paměťmi, řeší fault-tolerant konfigurace na těchto nejcitlivějších komponentech (RAID0,1,5,6, nebo RAID50,60, 100 atd.) ECC (nebo Advanced ECC, případně Chipkill) ochrana před provozními chybami Redundance u dalších komponent zdroje, ventilátory systém jeden jistí druhého Clustering Speciální technologie umožňující fault-tolerant konfigurace celých systémů, funguje buď jako fault tolerant, nebo výkonová verze, nebo kombinace NLB Network load balancing podobná technologie jako clustering s tím, že je určená pro zvýšení odolnosti a dostupnosti pro síťové prvky, nebo pro zvýšení výkonnosti Sledovatelnost (monitoring) Prvky serveru umožňující dohled na korektním fungováním serveru jak na hardwarové, tak softwarové úrovni. Patří sem všemožná čidla (teploty, výkonnosti), sledovací prvky limitů thresholdů), které jsou vyhodnocovány buď automaticky, nebo manuálně operátorem. Sledovatelnost je základním stavebním prvkem proaktivní formy údržby.

4 Možnost ovládání (management) řízení chodu serveru na úrovni operačního systému, nebo mimo něj, kdykoliv, odkudkoliv téměř bez ohledu na zdravotní stav serveru. Používají se speciální technologie, které umožňují řídit zařízení aniž by běžel operační systém. U HP například ilo (Integrated Lights-Out), u jiných výrobců například Intel vpro, DRAC, BMC apod. Dále pak sem patří nástavbové aplikace nad operační systém určené především ke sledování softwarových komponent serverů a hlavně výkonnostní části. Předporuchová detekce (prefailure detection) sada speciálních softwarových utilit integrovaných do čipů na některých komponentech, které sledují stav zařízení a v případě výchylky od limitu stanového administrátorem, nebo výrobcem dojde k vygenerování trapu (eventu, události), který upozorní na stav před vznikem chyby (chyba tedy ještě nenastala, ale systém informuje, že je pravděpodobné, že k ní dojde). Existuje pro kritická zařízení paměti, procesory a hlavně pevné disky. Některé funkce PFD najdeme i na normálních počítačích (technologie S.M.A.R.T). Dělení serveru dle typu Nejrozšířenější skupinou jsou x86 servery. Servery s procesory XEON, nebo Opteron. Obvykle uzpůsobené pro běh operačního systému Windows Server, nebo Linux. Leaderem na trhu x86 je společenost HP, v závěsu je společnost Dell, kterému sekunduje společnost IBM. X86 platforma je určena především pro nasazení od Entry level po Corporate, Enterprise servery. Má tedy relativně vysoký záběr. Majoritním dodavatelem základních technologií je společnost Intel. AMD ale zde získává na pověsti svými procesory Opteron. Hlavním rysem těchto serverů je univerzálnost. Další skupinou jsou Itanium servery Leaderem opět společnost HP, založené na procesorech Intel Itanium (Itanium 2). Značí se také jako ia64. Tyto servery jsou určené pro pro vyšší typy serverů a často se užívají i pro BCS. Je to vcelku malá skupina serverů. Výhodou kompatibilita s Windows, Linux,ale i Unix operačními systémy včetně specialit jako jsou OpenVMS apod. Speciální servery ryze specifické pro výrobce, vlastní procesory, vlastní komponenty, vlastní vnitřní architektura. Téměř výhradně vyrobené jako účelová zařízení, upravovaná podle přání zákazníka. Hlavním celosvětovým dodavatelem těchto řešení je společnost IBM. Převládají RISC procesory, obvykle v desítkách či stovkách. Výhradním operačním systémem na těchto počítačích jsou systémy na Unix platformě ve speciální úpravě. Téměř výlučně spadá do BCS sektoru. Mezi nejznámější patří HP Nonstop servery, nebo IBM eserver Z-series. Celosvětově to jsou stovky jednotek. X86 servery Industry standard servery (servery s daným průmyslovým standardem výroby)

5 Dělení: Tower servery Rackmount servery Blade servery Tower servery servery vhodné pro SMB sektor (tj. malé firmy), není potřeba zvláštní příprava místa. Jsou velmi dobře rozšiřitelné. Jsou univerzální, lze je namontovat i do datového rozvaděče. Typické jsou 1-4 procesorové varianty. Tyto servery bývají nejlevnější. Jsou určeny pro nasazení jedné, či dvou jednotek. Rackmount servery servery vhodné pro SMB i MidRange sektor (tj. malé a střední firmy). Jsou určeny pro montáž do datových rozvaděčů (rack je tedy vyžadován) a jsou upraveny tak, aby na malém prostoru poskytovaly hodně výkonu. Mají tím pádem menší rozšiřitelnost, ale do datového rozvaděče se jich vejde více. Obvykle se nasazují čtyři a více a často v kombinaci například s diskovým polem. Jsou velmi oblíbené pro Clustering. Blade servery Podstata Blade serveru spočívá v tom, že do pevně namontované police (zásobníku) můžeme prostým nasunutím (například jako kdybychom instalovali kartu do počítače) vložit nový server. Hlavní vlastností blade systémů je sdílená infrastruktura. Jde o to, že veškerá kabeláž je sdílena pro všechny servery v rámci police. Odpadá tak nutnost v případě přidání serveru cokoliv propojovat, prostě to zasuneme a jedeme. Proti rackmount serverům mají větší možnosti a při nasazení více jak 8 serverů se jeho pořízení vyplácí. Tyto systémy jsou navrženy jako systémy pro práci s centralizovaným datovým úložištěm. Obvykle je tedy Blade server vybavený připojením k SAN, nebo NAS strukturám. Blade servery jsou také velmi vhodné jako fault-tolerant clustery. Blade servery konsolidují napájení, chlazení, síťovou konektivitu, SAN infrastrukturu. Součástí police bývá například 6 zdrojů, 8 ventilátorů, dva switche pro LAN, dva switche pro SAN a to vše pro šestnáct serverů. Největšími producenty tohoto typu serverů jsou firmy HP a IBM.

6 Software V zásadě se servery v software oblasti dělí na dvě základní skupiny: Operační systémy Aplikační servery Operační systémy jsou základní skupinou serverových produktů. Je u nich kladen důraz především na absolutní spolehlivost, proto jsou u těchto operačních systémů zapovězeny některé potencionálně rizikové funkce jako je například u Windows 7 Aero, případně různé další multimediální doplňky. Je potřeba počítat s tím, že serverový operační systém není určený pro lokální práci v rámci konzole. Současná situace na trhu nabízí zcela vyrovnanou partii mezi oběma technologickými zástupci, tedy mezi Linuxem a rodinou systémů Windows Server. Operační systémy Microsoftu určené pro servery (Windows Server) jsou používány především pro základní služby v počítačových sítích ve firmách různých velikostí. Asi nejvyužívanější rolí je dnes ADDS (Active Directory Domain services). Tato role vytváří centrální databázi účtů (uživatelů, počítačů) a přidělených práv k nim. Ač Linux podporuje podobnou technologii (používá LDAP) není v této oblasti zatím příliš silný. Druhou nejčastější rolí Windows serverů jsou souborové služby, kde ale Linux získává na velké oblibě především v menších firmách. (různé NAS systémy) Doménou Linux-based operačních systémů jsou především webové aplikace, bezpečnostní funkce. Lze říct, že na Linuxu se dělá vše, co nepotřebuje klientskou aplikaci na straně klientských operačních systémů. Typickými rolemi jsou například servery DHCP, DNS apod. V současnosti probíhá boj v trochu jiné oblasti, než jsou např. souborové služby. Řeč je o virtualizaci formou hypervisoru. (viz později) Microsoft jde svou cestou a používá hypervisor Hyper-V. Na Linuxu je pak postaveno vše ostatní, ať už VMWare, tak XEN. Zásadním rozdílem bývá při porovnání Linux a Windows operačních systémů uživatelské rozhraní. Microsoft jde cestou grafické konfigurace s alternativou řízení z příkazové řádky (skripty v powershell), Linux systémy se naopak spravují téměř výlučně z příkazové řádky, některé pak umožňují i grafickou konfiguraci. Specifickou skupinou serverových operačních systémů jsou čisté Unix servery. Používají se především tam, kde je potřeba maximální dostupnost. Až na výjimky se používají na BCS serverech. Současné komerční Unix systémy jsou uzpůsobeny tak, aby se nemusely restartovat pokud možno vůbec. Běžně se tyto systémy upravují pro konkrétní typ počítače. Příklady operačních systémů: Microsoft: Windows server 2000 Standard, Advanced, Datacenter Windows server 2003 (R2) Standard, Enterprise, Datacenter Windows server 2008 Web edition, Standard, Enterprise, Datacenter

7 Windows Server 2008 R2 Web edition, Standard, Enterprise, Datacenter, Foundation, Home Server Small Business Server 2003 a 2008 Hyper-V Server 2008 Hyper-V Server 2008 R2 Od verze 2008 je k dispozici jak plná verze, tak verze Core (umožňuje jen command line a powershell) Linux: Suse Enterprise Linux (SLES) 9,10 a 11 Redhat Enterprise Linux (RHEL) Debian 5 CentOs Serverové role nabízí i většina dalších Linuxů, výše uvedené příklady patří mezi obecně podporované od výrobců hardware, což je v oblasti serverů zcela zásadní. Aplikační servery Jmenovat všechny možné aplikační servery není možné, aplikací tohoto druhu je obrovské množství. Nicméně je lze rozdělit podle různých skupin. Dle účelu: a. Systémové servery DNS, AD, DHCP, RADIUS apod. b. Databázové SQL server, Oracle server, Firebird, MySQL server c. Webové IIS, Apache, Tomcat d. Ekonomické SAP, MS CRM, Abra G4 e. Bezpečnostní MS Forefront, Barracuda, pfsense f. Atd. Dle typu klienta: a. Tenký klient klientská aplikace pouze sbírá požadavky a posílá na server, který generuje výstupy, které následně posílá zpět typické pro ekonomické systémy (náročné na výkon serveru). Server zpracovává nejen samotné požadavky, ale je odpovědny i za generování větší části formulářů a reportů. Ze serveru se tedy stahuje uživatelské rozhraní. b. Těžký klient - klientská aplikace kompletně připravuje požadavky pro server tak, aby na server šlo jen minimum dat. Veškeré formuláře a reporty se vytvářejí na klientovi, server jen zpracovává vstupy. Vhodné tam, kde se předpokládají pomalé linky. c. Bez klienta aplikace se spouští přímo ze serveru a veškeré operace server zpracovává. d. Webový klient u uživatele se neprovádí žádná akce, formuláře a reporty se generují na webovém serveru, data se zpracovávají na aplikačním serveru. Je to nejčastější forma současných client-server aplikací.

Definice slova SERVER

Definice slova SERVER SERVEROVÉ SYSTÉMY Definice slova SERVER Server používá se v rámci síťové architektury Client-Server a označuje: Hardware, nebo software (v podobě aplikace, či operačního systému), který poskytuje své zdroje

Více

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu příloha č. 1 k PPR-15689-2/ČJ-2013-990656 Část 1 Technická specifikace Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu Předmět Veřejné zakázky: Řešení pro dodání speciálního SW pro

Více

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Popis stávajícího řešení u zadavatele Česká centra (dále jen ČC ) provozují 8 fyzických serverů, připojené k local storage. Servery jsou rozděleny

Více

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí,

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí, 9. Sítě MS Windows MS Windows existoval ve 2 vývojových větvích 9x a NT, tyto později byly sloučeny. V současnosti existují aktuální verze Windows XP a Windows 2003 Server. (Očekává se vydání Windows Vista)

Více

Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová

Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová Úvod Cíl prezentace Samba historie a budoucnost Samba - vlastnosti Samba verze 4 a 4.1 Instalace Současný a plánovaný stav Instalace Správa Testování a

Více

Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB. Návrh realizace řešení

Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB. Návrh realizace řešení Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB Návrh realizace řešení Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené jsou vlastnictvím České národní banky. Žádná část

Více

Red Hat Enterprise Virtualization

Red Hat Enterprise Virtualization Red Hat Enterprise Virtualization Nové produkty Red Hat v oblasti virtualizace Ondřej Suchý, RHCVSP Enlogit s.r.o. Část 1 O Enlogit Enlogit: o nás IT pro firmy primární zaměření: služby významný implementátor

Více

Zřízení technologického centra ORP Dobruška

Zřízení technologického centra ORP Dobruška Příloha č. Technická specifikace. části zakázky: Zřízení technologického centra ORP Dobruška položka číslo Popis blade chassis pro servery: provedení do racku kapacita minimálně 8x dvouprocesorový blade

Více

Město Varnsdorf, nám. E. Beneše 470, 407 47 Varnsdorf, Česká republika SPECIFIKACE

Město Varnsdorf, nám. E. Beneše 470, 407 47 Varnsdorf, Česká republika SPECIFIKACE Město Varnsdorf, nám. E. Beneše 470, 407 47 Varnsdorf, Česká republika SPECIFIKACE VYBUDOVÁNÍ TECHNOLOGICKÉHO CENTRA ORP VARNSDORF část I Pořízení technické infrastruktury pro vybavení Technologického

Více

Výzva na podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva na podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva na podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu Dodávka 2 ks serveru a 1 ks diskového pole pro virtuální desktopy ID zakázky: P16V00000464 Datum: 22.11.2016 Vyřizuje: Mgr. Radek Vojkůvka, Odbor

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU FUJITSU PRIMEFLEX Human Centric Innovation in Action Integrované systémy pro Vaše řešení 30. května 2017 Pavel Čáslavský 0 Copyright 2017 FUJITSU Integrované systémy FUJITSU PRIMEFLEX Definice Před-konfigurované,

Více

Vmware / XEN / Hyper-V. DR Lokalita. Full repliky. Snapshoty

Vmware / XEN / Hyper-V. DR Lokalita. Full repliky. Snapshoty Virtuálním serverům virtuální data Prezentoval: Lukáš Kubín Systems Architect COMA ZÁLOHOVACÍ SYSTÉMY a.s. lkubin@coma.cz COMA ZÁLOHOVACÍ SYSTÉMY, a.s. Založena v roce 1995 = 14 let zkušeností v oboru.

Více

Vysvětlení zadávací dokumentace č. 3

Vysvětlení zadávací dokumentace č. 3 Vysvětlení zadávací dokumentace č. 3 na dotazy možných účastníků VoZP - ZD Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR Dotaz -1 Zadavatel v rámci Zadávací dokumentace používá pojmy

Více

Acronis. Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz

Acronis. Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz Acronis Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz Acronis Kdo jsme? Společnost se sídlem v USA Zálohovací software Software pro ochranu proti haváriím Nástroje pro správu disků Nástroje pro

Více

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled Windows 2008 R2 - úvod Jan Žák Operační systémy Windows Stručný přehled Klientské OS Windows 95, 98, ME Windows NT Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows CE, Windows Mobile Windows Phone

Více

Systémová administrace portálu Liferay

Systémová administrace portálu Liferay 02 Systémová administrace portálu Liferay 1 Agenda Administrace Instalace lokálního a serverového prostředí Základní práce s uživateli Role a oprávnění Konfigurace portálu 2014 IBA CZ, s. r. o. 2 Portálová

Více

Činnost operačních systémů. Beránek Pavel 1. KŠPA

Činnost operačních systémů. Beránek Pavel 1. KŠPA Činnost operačních systémů Beránek Pavel 1. KŠPA Funkce operačního systému Jedná se o systémový software (opak uživatelského = aplikace), který spravuje systémové prostředky (RAM, procesorový čas) a poskytuje

Více

Technická specifikace HW pro rok 2012

Technická specifikace HW pro rok 2012 Technická specifikace HW pro rok 2012 Blade šasi 1 ks Položka Hloubka vnitřní Napájení Ventilátory Management LAN konektivita FC konektivita Vzdálená správa rackové min. 14 aktivních pozic pro blade servery.

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE

TECHNICKÁ SPECIFIKACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury opakované vyhlášení části B - Tabulka pro rozšíření nad rámec minimálních technických požadavků Typ Popis rozšířeného požadavku Splněno

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení

Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení Konference ISSS, Hradec Králové, 5. 4. 2011 Michal Osif, Senior Architect

Více

IBM Cloud computing. Petr Leština Client IT Architect. Jak postavit enterprise cloud na klíč. 2011 IBM Corporation

IBM Cloud computing. Petr Leština Client IT Architect. Jak postavit enterprise cloud na klíč. 2011 IBM Corporation IBM Cloud computing Jak postavit enterprise cloud na klíč Petr Leština Client IT Architect Agenda Úvod Architektura privátního cloudu (IaaS a PaaS) Smart Cabinet pro provoz cloud infrastruktury Závěr Cloud

Více

Windows 2008 R2 - úvod. Lumír Návrat

Windows 2008 R2 - úvod. Lumír Návrat Windows 2008 R2 - úvod Lumír Návrat Operační systémy Windows Stručný přehled Klientské OS Windows 95, 98, ME Windows NT Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 Windows 8.1 Windows 10

Více

Příloha č. 1 k Č.j.: OOP/10039/2-2011 Specifikace zařízení

Příloha č. 1 k Č.j.: OOP/10039/2-2011 Specifikace zařízení Příloha č. 1 k Č.j.: OOP/10039/2-2011 Specifikace zařízení Zadavatel požaduje dodávku 16 kusů serverů a 4kusů síťových datových úložišť. Servery se požadují bez dodání operačního systému. Specifikace minimálních

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Aktivní webové stránky Úvod: - statické webové stránky: pevně vytvořený kód HTML uložený na serveru, ke kterému se přistupuje obvykle pomocí protokolu HTTP (HTTPS - zabezpečený). Je možno používat i různé

Více

Trask solutions Jan Koudela Životopis

Trask solutions Jan Koudela Životopis Trask solutions Životopis Shrnutí Kandidát pro roli: Krátký popis: Zkušenosti a kompetence Zákazníci:, GE Money Bank, ING Bank, Komerční banka Telefónica Nejvyšší kontrolní úřad, RWE Kompetence:.NET vývoj

Více

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění MS WINDOWS I řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie Práce ve Windows XP Architektura Instalace Spouštění HISTORIE I MS-DOS 1981, první OS firmy Microsoft, pro IBM PC 16b, textový, jednouživatelský,

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE Školení zaměřené na instalaci a správu systému. Účastník získá praktické znalosti vhodné pro instalaci a správu operačního systému na serveru.

Více

Specifikace minimální konfigurace zboží Příloha č. 1. Specifikace minimálních požadavků na vybrané parametry zboží

Specifikace minimální konfigurace zboží Příloha č. 1. Specifikace minimálních požadavků na vybrané parametry zboží Specifikace minimálních požadavků na vybrané parametry zboží Podle 44 odst. 3) písm. b) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Minimální požadavky

Více

Zajištění komplexních sluţeb pro provoz systémové infrastruktury OSMS ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

Zajištění komplexních sluţeb pro provoz systémové infrastruktury OSMS ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zajištění komplexních sluţeb pro provoz systémové infrastruktury OSMS ZADÁVACÍ PŘÍLOHA Č. 4 POPIS STÁVAJÍCÍHO STAVU Následující kapitola přináší popis stávající informačně-technologické systémové infrastruktury

Více

Nimbus Data All Flash Systems

Nimbus Data All Flash Systems Moderní a spolehlivá řešení pro ukládání dat Nimbus Data All Flash Systems David Gottvald GAPP System All-Flash Systems Budoucnost je v technologii All-Flash Array. Performance poskytuje konzistentní a

Více

Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý kurz nebo cenu za 1 účastníka dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče

Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý kurz nebo cenu za 1 účastníka dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče Příloha č. 3 k č.j. : MV-145067-6/VZ-2013 Počet listů: 12 Tabulka Nabídková cena za předmět plnění *uchazeč vyplní cenu za celý nebo cenu za 1 dle zadávací dokumentace a nabídky uchazeče Část 1 pro administrátory

Více

Zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem Obměna informačních technologií

Zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem Obměna informačních technologií Zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem Obměna informačních technologií Zadávací dokumentace je zpracována jako podklad pro podání nabídek. Podáním nabídky v zadávacím řízení přijímá

Více

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text.

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text. 1.0 Nahrávání hovorů Aplikace Nahrávání hovorů ke svému chodu využívá technologii od společnosti Cisco, tzv. Built-in bridge, která snižuje nároky na síťovou infrastrukturu, snižuje náklady a zvyšuje efektivitu

Více

aniel Dvořák, Martin Mičan 9.10.2013 Liberec Windows Server 2012/R2 Migrační scénáře

aniel Dvořák, Martin Mičan 9.10.2013 Liberec Windows Server 2012/R2 Migrační scénáře aniel Dvořák, Martin Mičan 9.10.2013 Liberec Windows Server 2012/R2 Migrační scénáře Životní cyklus Windows Server 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Více

RHEV for Desktops & SPICE příklad nasazení v akademickém prostředí. Milan Zelenka, RHCE Enlogit s.r.o.

RHEV for Desktops & SPICE příklad nasazení v akademickém prostředí. Milan Zelenka, RHCE Enlogit s.r.o. RHEV for Desktops & SPICE příklad nasazení v akademickém prostředí Milan Zelenka, RHCE Enlogit s.r.o. Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops (RHEV-D) Desktop virtualization Vlastnosti efektivní

Více

Video dohled bez limitů Made in Germany. Profesionální řešení. Záznamový a klientský software

Video dohled bez limitů Made in Germany. Profesionální řešení. Záznamový a klientský software Video dohled bez limitů Made in Germany Profesionální řešení Záznamový a klientský software Zařízení SMAVIA, inteligentní záznamová technologie Dallmeier SMAVIA je záznamová technologie, která je založena

Více

Alcatel-Lucent VitalQIP DNS/DHCP & IP Management Software

Alcatel-Lucent VitalQIP DNS/DHCP & IP Management Software Vítáme Vás Alcatel-Lucent VitalQIP DNS/DHCP & IP Management Software Pavel Moulis 13.9.2012 COPYRIGHT 2011 ALCATEL-LUCENT ENTERPRISE. ALL RIGHTS RESERVED. AGENDA 1. Co je IPAM definice, výzvy 2. VitalQIP

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

POŽADAVKY NA INSTALACI

POŽADAVKY NA INSTALACI DATAPOINT POŽADAVKY NA INSTALACI Verze 1.0 Status: Rozpracováno Konica Minolta BCZ Jana Babáčková OBSAH OBSAH... 2 1. ÚVOD... 2 2. Hardwarové požadavky, operační systém... 3 3. SharePoint... 6 4. servisní

Více

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009 Compatibility List Verze 3.60.5 8.4.2009 GORDIC spol. s r. o. Copyright 1993-2009 1 Obsah Obsah 1 2 3 4 5 6 7 8 9 3.1 3.2 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Tlustý klient...

Více

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Veřejná zakázka Poskytování služeb outsourcingu Zadavatel: Nemocnice Český Krumlov a.s., sídlem: Český Krumlov, Horní Brána 429, PSČ 381 27 IČ: 260 95 149 DIČ:

Více

Odbor informatiky a provozu informačních technologií

Odbor informatiky a provozu informačních technologií POLICEJNÍ PREZIDIUM ČR Odbor informatiky a provozu informačních technologií Příloha č. 1 a) název zakázky, Technická podpora software pro systém NS-VIS a VISMAIL b) předmět a rozsah plnění veřejné zakázky

Více

Sísyfos Systém evidence činností

Sísyfos Systém evidence činností Sísyfos Systém evidence Sísyfos : Evidence pracovních Systém Sísyfos je firemní aplikace zaměřená na sledování pracovních úkonů jednotlivých zaměstnanců firmy. Umožňuje sledovat pracovní činnosti na různých

Více

Česká pošta, s.p. na Linuxu. Pavel Janík open source konzultant

Česká pošta, s.p. na Linuxu. Pavel Janík open source konzultant Česká pošta, s.p. na Linuxu Pavel Janík open source konzultant Česká pošta, s.p. 1993: založen státní podnik Česká pošta oddělením od společnosti Český Telecom nezávislá na státním rozpočtu poskytuje listovní,

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD

Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD 1. Příprava k instalaci SQL Serveru 2. Instalace SQL Serveru 3. Základní konfigurace SQL Serveru Vychází ze Sybase SQL Server Verze Rok Název Codename 7.0 1998

Více

Virtualizace serverů v ČSOB

Virtualizace serverů v ČSOB 5 Shared Experience Technická řešení Virtualizace serverů v ČSOB ČSOB jsme pomohli vybudovat globální evropské data-centrum, ušetřit náklady a zkrátit dobu dodání serverů pro nové aplikace a to díky virtualizaci

Více

Důvěryhodná výpočetní základna v prostředí rozsáhlých IS státní správy

Důvěryhodná výpočetní základna v prostředí rozsáhlých IS státní správy Důvěryhodná výpočetní základna v prostředí rozsáhlých IS státní správy Petr Řehoř, S.ICZ a.s. 25. září 2014 1 Důvěryhodná výpočetní základna Vlastní metodika pro návrh a implementaci počítačové infrastruktury

Více

IBM Virtualizace. Virtualizace

IBM Virtualizace. Virtualizace IBM Virtualizace Virtualizace 2 Virtualizace Chystáte se virtualizovat? Vybíráte vhodnou platformu? IBM pro Vás připravila virtualizační balíčky, které uspokojí Vaše technické potřeby a umožní Vám soustředit

Více

Instalace OS, nastavení systému

Instalace OS, nastavení systému ZVT Instalace OS, nastavení systému SW vybavení PC HW hardware zařízení počítače (+ firmware těchto zařízení, BIOS VGA, ) BIOS basic input output systém poskytuje služby OS, uložen v paměti na MB. (Nastavení

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_15 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Příloha č. 1 k čj.: 1/120/ Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR

Příloha č. 1 k čj.: 1/120/ Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR Příloha č. k čj.: /0/0-0 Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR. Obsah. Obsah.... Předmět veřejné zakázky.... Požadavky na nový HW..... Komoditní x Servery

Více

ČÁST III. zadávací dokumentace technické podmínky ČÁST 1 veřejné zakázky

ČÁST III. zadávací dokumentace technické podmínky ČÁST 1 veřejné zakázky ČÁST III. zadávací dokumentace technické podmínky ČÁST 1 veřejné zakázky 1) Virtualizované řešení a) Virtualizační servery (2ks): Konfigurace serveru - Minimálně 2 x šesti jádrový procesor, architektura

Více

Smlouva o dodávce serverů a sestav racků uzavřená podle 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi:

Smlouva o dodávce serverů a sestav racků uzavřená podle 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi: Smlouva o dodávce serverů a sestav racků uzavřená podle 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi: Českou národní bankou Na Příkopě 28 115 03 Praha 1 zastoupenou:

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace. Technická dokumentace, specifikace požadovaného plnění a popis hodnocení

Příloha č. 1 zadávací dokumentace. Technická dokumentace, specifikace požadovaného plnění a popis hodnocení Příloha č. 1 zadávací dokumentace Dodávka komponent výpočetního clusteru národní gridové infrastruktury pro projekt Velká infrastruktura CESNET Technická dokumentace, specifikace požadovaného plnění a

Více

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals Srovnání desktopových OS a NOSs workstation síťové OS (NOSs) jednouživatelské jednoúlohové bez vzdáleného přístupu místní přístup k souborům poskytují a zpřístupňují

Více

1 Výchozí nastavení zařízení

1 Výchozí nastavení zařízení ČÁST 1. KONSOLIDACE HW A SW ÚŘADU 1 Výchozí nastavení zařízení 1.1 Diesel agregát KIPOR V serverovně v 4.NP přístavby na ulici Jesenická byl nainstalován nový dieselagregát KIPOR 6700. Přívod vzduchu,

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. 4

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. 4 Zadavatel: Sídlem: Česká republika Ministerstvo zemědělství Těšnov 17, 117 05 Praha 1 Česká republika Název veřejné zakázky: OBNOVA CENTRÁLNÍ HW INFRASTRUKTURY V DATOVÉM CENTRU Evidenční číslo veřejné

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím)

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím) Object 12 3 Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím) Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední

Více

Úvod do počítačových sítí

Úvod do počítačových sítí Úvod do počítačových sítí =spojení dvou a více počítačů za účelem sdílení informací a nebo zdrojů 2 firmy,úřady, nemocnice, státní správa,... komunikace uvnitř firmy a s vnějškem sdílení zdrojů a tím snížení

Více

1. Příloha č.1. Specifikace požadovaných služeb Obecný popis

1. Příloha č.1. Specifikace požadovaných služeb Obecný popis 1. Příloha č.1 Specifikace požadovaných služeb 1.1. Obecný popis Zadavatel požaduje, aby dodavatel prováděl služby v oblasti správy stávajícího zařízení v součinnosti se zadavatelem a dalšími subjekty,

Více

Cloud Computing pro státní správu v praxi. Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s.

Cloud Computing pro státní správu v praxi. Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s. Cloud Computing pro státní správu v praxi Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s. Portál SecuStamp.com Proč vznikl portál SecuStamp.com Na trhu chybělo» Jednoduché

Více

DEDIKOVANÉ A MANAGED SERVERY GREENHOUSING JEDNODUCHÁ CESTA K PROFESIONÁLNÍMU SERVERHOSTINGU A VIRTUALIZACI

DEDIKOVANÉ A MANAGED SERVERY GREENHOUSING JEDNODUCHÁ CESTA K PROFESIONÁLNÍMU SERVERHOSTINGU A VIRTUALIZACI DEDIKOVANÉ A MANAGED SERVERY GREENHOUSING JEDNODUCHÁ CESTA K PROFESIONÁLNÍMU SERVERHOSTINGU A VIRTUALIZACI DATASHEET Dedikované a Managed servery přehled VE ZKRATCE Přehledná nabídky 4, 6, 8 a 12 jádrových

Více

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Implementace prostředí MoNet a AddNet Jindřich Šavel 31/5/2013 NOVICOM s.r.o. 2012 2013 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz,

Více

Ondřej Lorenc System x a virtualizace ondrej_lorenc@cz.ibm.com

Ondřej Lorenc System x a virtualizace ondrej_lorenc@cz.ibm.com Ondřej Lorenc System x a virtualizace ondrej_lorenc@cz.ibm.com 1 2 Virtualization on System x and BladeCenter IBM System x and IBM BladeCenter servers are designed for virtualization, leveraging the 40-year

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

Dodatečné informace č. 7

Dodatečné informace č. 7 Dodatečné informace č. 7 V souladu s ustanoveními 49 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, poskytuje zadavatel dodatečné informace č. 7 k zadávacím podmínkám veřejné

Více

Budování sítě v datových centrech

Budování sítě v datových centrech Budování sítě v datových centrech Ing. Pavel Danihelka pavel.danihelka@firma.seznam.cz Network administrator Obsah Úvod Hardware Škálovatelnost a propustnost Zajištění vysoké dostupnosti Bezpečnost Load

Více

Operační systémy: funkce

Operační systémy: funkce Operační systémy Software, který zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Nutný základní software v počítači. Vykonává řadu rutinních operací, které by

Více

Příprava k certifikaci 70-680, TS: Windows 7, Configuring

Příprava k certifikaci 70-680, TS: Windows 7, Configuring Příprava k certifikaci 70-680, TS: Windows 7, Configuring Kurz umožní studentům připravit se k certifikaci 70-680. Ve školení se studenti seznámí Instalace Windows 7 - Instalace, upgrade a migrace Windows

Více

Přechod na virtuální infrastrukturu

Přechod na virtuální infrastrukturu Přechod na virtuální infrastrukturu Tomáš Halman, ANECT a.s. Virtualizace 4. 3. 2009, Praha Obsah prezentace Virtualizace s VMware Infrastructure (obecné přínosy) Případová studie implementace pro dceřinou

Více

Správa dat v podniku. MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu

Správa dat v podniku. MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu Správa dat v podniku MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu Obsah o Důležité oblasti pro správu, uchovávání a využívání dat v podniku Něco z historie Řízení dat na úrovni podniku Data

Více

HelpDesk. Co je HelpDesk? Komu je aplikace určena? Co vám přinese?

HelpDesk. Co je HelpDesk? Komu je aplikace určena? Co vám přinese? Aktivity Správce IT HelpDesk HelpDesk Co je HelpDesk? HelpDesk je uživatelsky vstřícná webová aplikace, která výrazně usnadňuje firemní komunikaci a plánování úkolů k řešení. Svou přehledností umožňuje

Více

Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST. DPDC Protection. zálohování dat

Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST. DPDC Protection. zálohování dat Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST zálohování dat DPDC Protection DPDC Protection Jednoduchost, spolehlivost a výkonnost zálohování dat DPDC Protection je

Více

IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí

IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí Virtuální infrastruktura je dnes samozřejmostí a investicemi do ní získáváte stále větší užitnou hodnotu všech vašich dostupných prostředků. Společnosti se

Více

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Agenda O TCP Produkt TCP CityCloud K čemu slouží Z čeho se skládá Reálné nasazení pro město Strakonice Projekt Bezpečnost infrastruktury

Více

BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU. Martin Macek,

BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU. Martin Macek, BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU Martin Macek, mmacek@netlancers.cz O nás KDO? CO? JAK? Společnost zaměřená na bezpečnost počítačových sítí Certifikovaní odborníci Společnost založena roku 2009 Jsme LIR, vlastníme

Více

Microsoft Windows Server System

Microsoft Windows Server System Microsoft Windows Server System Uživatelský autentikační systém od společnosti truconnexion komplexně řeší otázku bezpečnosti interních počítačových systémů ebanky, a.s. Přehled Země: Česká republika Odvětví:

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

Brno. 30. května 2014

Brno. 30. května 2014 Brno 30. května 2014 1 IBM regionální zástupci - Morava Lubomír Korbel phone: +420 737 264 440 e-mail: lubomir_korbel@cz.ibm.com Dagmar Krejčíková phone: +420 737 264 334 e-mail: dagmar_krejcikova@cz.ibm.com

Více

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál Konkrétní specifikace poptávaného technologického vybavení Servery základní přehled: Příloha č. 2A P.č. název účel OS CPU (počet RAM HDD jader) 1 WEB1 firewall, reverzní proxy není součástí dodávky 4 8

Více

Praha, 31.3. 2011. Martin Beran

Praha, 31.3. 2011. Martin Beran Datová centra Design studie Praha, 31.3. 2011 Martin Beran martin.beran@simac.cz cz 1 Design studie 2 Implementace virtuálních pracovních stanic na platformě FlexPod + VMWare View 2 Výchozí stav Provozování

Více

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER Technická specifikace vymezené části 1 SERVER 1 Předmět vymezené části 1.1 Předmětem veřejné zakázky je dodávka a moderního a spolehlivého serverového řešení pro potřeby Krajského ředitelství PČR Karlovarského

Více

Škálovatelný server v provedení tower optimalizovaný pro pro rozrůstající se firmy a prostředí kde je potřeba vysoký výkon.

Škálovatelný server v provedení tower optimalizovaný pro pro rozrůstající se firmy a prostředí kde je potřeba vysoký výkon. 1 PROCESOROVÁ PATICE PROCESOROVÉ PATICE 4 PROCESOROVÉ PATICE 4 + PROCESOROVÝCH PATIC TOWER x300 M3 x3400 M3 x3500 M3 RACK x350 M3 x3550 M3 x3650 M3 x3690 X5 x3755 x3850 X5 x3950 X5 IBM System x IBM System

Více

Migrace virtuálního prostředí VI3 na vsphere. Lukáš Radil, konzultant

Migrace virtuálního prostředí VI3 na vsphere. Lukáš Radil, konzultant Migrace virtuálního prostředí VI3 na vsphere Lukáš Radil, konzultant Agenda Agenda Výchozí stav Agenda Výchozí stav Důvody pro migraci Agenda Výchozí stav Důvody pro migraci Příprava projektu Agenda Výchozí

Více

Cizinecká policie využívá efektivní správu pracovních stanic a serverů na platformě Microsoft

Cizinecká policie využívá efektivní správu pracovních stanic a serverů na platformě Microsoft Microsoft Windows Server System Cizinecká policie využívá efektivní správu pracovních stanic a serverů na platformě Microsoft Přehled Země: Česká Republika Odvětví: Státní správa Profil zákazníka: Policie

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul...

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul... Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW... 1 1.1 Databázový server... 1 1.2 Webový server... 1 1.3 Stanice pro servisní modul... 1 1.4 Uživatelské stanice... 1 1.5 Monitorované počítače...

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Virtualizace jako nástroj snížení nákladů. Periodické opakování nákladů nové verze Licence na pevný počet klientů

Virtualizace jako nástroj snížení nákladů. Periodické opakování nákladů nové verze Licence na pevný počet klientů Model Mainframe Centralizované řešení Cena za strojový čas Klientská zařízení nedisponují výkonem Vysoké pořizovací náklady na hardware Bez softwarových licencí software na míru Model Klient Server Přetrvává

Více

Správa stanic a uživatelského desktopu

Správa stanic a uživatelského desktopu Správa stanic a uživatelského desktopu Petr Řehoř, S.ICZ a.s. 2014 1 Správa stanic v rámci DVZ Slouží pro Zajištění opakovatelné výsledné konfigurace nových a reinstalovaných stanic Převod uživatelských

Více

Budování sítě v datových centrech

Budování sítě v datových centrech Budování sítě v datových centrech Ing. Pavel Danihelka Senior network administrator Obsah Seznam a jeho síť Hardware Škálovatelnost a propustnost Zajištění vysoké dostupnosti Load balancing Návrh architektury

Více