Kryptografie a audit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kryptografie a audit"

Transkript

1 Kryptografie a audit Karel Kohout (xkohk02@vse.cz)

2 Seminární práce: Prezentace:

3 Kryptografie Způsob vytvoření bezpečné komunikace po nebezpečném (nezabezpečeném) kanálu s jedním předpokladem: existuje jiný, bezpečný kanál (Shanon, [1]). Zdroj: [2].

4 Trocha matematiky Vernamova šifra (1926) [2, str. 21] (one time pad): otevřený text X je řetězec n prvků x i, x i {0, 1}, šifrovací klíč K je řetězec n prvků k i, k i {0, 1}, přičemž pro každý prvek k i klíče platí p 0 k i = 0.5 = p 1 k i (tj. entropie daného bitu je právě jedna), zašifrovaný text C je řetězec n prvků c i takových, že c i = x i k i, kde je exklusivní disjunkce. Charakteristiky: Srovnání: (jediná) prokazatelně bezpečná, extrémně drahá. symetrické DES, AES,... asymetrické DSA, RSA,...

5 (Některé) zákony kryptografie Kerckhoffův princip (předpoklad): Kryptosystém by měl zůstat bezpečný, i pokud nepřítel zná vše kromě klíče. Moorův zákon Empirické tvrzení, podle kterého se výkon počítačů zdvojnásobí zhruba každých 18 měsíců. Murphyho zákon Pokud je v kryptosystému jediná zranitelnost, dříve nebo později ji někdo najde. I kdyby byl objevitel poctivý, dříve nebo později se zranitelnost dostane k případným útočníkům. V praxi: systém je tak bezpečný, jak je bezpečná jeho nejslabší část. Zdroj: [1].

6 Proč chránit Obrázek: Ukázka zařízení s firemními daty Zdroj: [3].

7 Audit Cílem auditu bezpečnosti informačního systému (případně auditu kryptografie ) je ověřit, zda zvolená opatření jsou adekvátní hrozbám[4]. COSO, COBIT podrobnější (audit, ITIL, ISO/IEC, NIST, FIPS, RFC).

8 ISACA ISACA G40 Review of Security Management Practices ( Shoda (Compliance)): Auditor by měl ověřit, zda organizace má [4]: 1 definované, zdokumentované a aktuální všechny požadavky (zákonné, regulační a smluvní: ZRSP) na organizaci a způsob plnění těchto požadavků v rámci organizace a v rámci informačního systému, 2 implementované odpovídající postupy k zajištění souladu se ZRSP v případě použití materiálů, majících charakter duševního vlastnictví a v případě používání proprietárního software, 3 chráněné důležité záznamy před ztrátou, zničením a falzifikací v souladů se ZRSP, 4 implementované kontroly na ochranu dat a zajištění důvěrnosti dat v souladu s ZRSP, 5 implementované kontroly k odrazení uživatelů od využití prostředků na zpracování informací k nedovoleným účelům, 6 implementované kontroly, vyžadující, aby u veškerého software používaného společností, s výjimkou open-source software, společnost vlastnila licenci, 7 implementované kryptografické kontroly v souladu se ZRSP. Vazby: ME3 CobiT 4.1 (respektive PO8.4 a další v CobiT 3), Ensure Compliance With External Requirements (proces identifikace, optimalizace, zhodnocení a potvrzení souladu se všemi externími právními, regulačními a jinými požadavky), DS5 Ensure Systems Security (zejména DS5.1 řízení bezpečnosti, DS5.2 plánování, DS5.5 testování bezpečnosti, DS5.7 ochrana technologie, zajišťující zabezpečení, DS5.8 správa kryptografických klíčů a DS5.11 výměna citlivých dat), předpoklad: splnění PO2.3 Data Classification Scheme, tj. určení citlivosti dat, vlastníků, způsobu ochrany a kontroly.

9 Další zdroje ISO/IEC (2700x, 1011x, 979x, 1177x, 14888, 18033, 15946,...), NIST: FIPS (Federal Information Processing Standard), 800 Series, FIPS 197 (AES) FIPS (hashovací funkce) FIPS 46-3 (DES, 3DES), FIPS 200 Minimum Security Requirements for Federal Information and Information Systems, SP A (přechod mezi kryptografickými algoritmy), SP (správné použití hashovacích algoritmů), SP Rev 1 (implementace HIPAA), IETF RFC (Request For Comments).

10 přehled Elektronický podpis, ochrana osobních údajů, použití kryptografických prostředků.

11 Elektronický podpis Zákon č. 227/2000 Sb., vychází ze směrnice EU 1999/93/EC, velmi odlišná legislativa ve světě (Utah) i v rámci EU, 496/2004 Sb. o elektronických podatelnách (hashovací algoritmy), státní správa: vyhláška č. 523/2005 Sb. o bezpečnosti informačních a komunikačních systémů a dalších elektronických zařízení nakládajících s utajovanými informacemi a o certifikaci stínicích komor, : NBÚ, ze zahraničních.

12 Ochrana osobních údajů a ostatní Zákon č. 101/2000 Sb., z 95/46/EC (smlouva se zpracovatelem, technická opatření 1 ), zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu 55 d), HIPAA (The Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996), SOX (Sarbanes-Oxley Act of 2002), Section 404, systém interní kontroly COSO, COBIT. 1 Správce a zpracovatel jsou povinni přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů. Tato povinnost platí i po ukončení zpracování osobních údajů.

13 Export kryptografických prostředků Wassenaarské ujednání o vývozních kontrolách konvenčních zbraní a zboží a technologií dvojího užití, 42 zákona č. 412/2005 Sb. (povolení, evidence povolení), USA: Department of Commerce s Bureau of Industry and Security podle Export Administration Regulations 2, Clipper, Skipjack, key escrow; Clintonův Executive Order (Administration of Export Controls on Encryption Products). 2 Země skupiny D: Rusko, Bělorusko, Čína, Afghánistán, Barma, Irák, Írán, Pákistán,...

14 Import kryptografických prostředků Zdroj: [5].

15 Použití kryptografických prostředků Zdroj: [5].

16 Vynucené dešifrování dat Země Trest v případě neuposlechnutí / přitěžující okolnosti / ISP Poznámky Belgie 6-12 měsíců / - / - - Francie 3 roky, / 5 let, / Dvojnásobný trest, pokud ke spáchání 2 roky, zločinu použity kryptografické prostředky. Irsko? Itálie - Pouze účetní záznamy. Nizozemské království? Ne, pokud jde o obviněného. Španělsko? Spojené království Velké Británie a Severního Irska 2 roky 1984 neměl být návod... Zdroj: [5].

17 Regulation of Investigatory Powers Act 2000 (RIPA) Regulation of Investigatory Powers Act 2000 (RIPA) Je možné vynutit vydání kryptografických klíčů, pokud [6, článek 49]: byla zašifrovaná data řádně získána, je dešifrování v zájmu národní bezpečnosti, zamezení páchání trestné činnosti nebo může napomoci jejímu odhalení, nebo je v ekonomickém zájmu Spojeného království, nebo pokud je nutné k účinnému nebo správnému výkonu zákonných práv a povinností [státních orgánů] a pokud jde o přiměřený a jediný prakticky uskutečnitelný způsob, jak data získat, je předpoklad, že osoba, po které jsou klíče požadovány, má klíče v držení; výjimkou jsou klíče u elektronického podpisu (čl. 50); osoba která již klíč v držení nemá, musí poskytnout veškeré informace, které by mohly vést k získání klíče (čl. 50). Šifrovací klíč existuje i bez projevu vůle podezřelého (vs USA, ČR).

18 Česká republika Článek 37 Listiny základních práv a svobod: 1) Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké, 337 zákona č. 40/2009 Sb., TZ Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, 41 TZ Polehčující okolnosti.

19 Trestné činy okolo kryptografie, software DMCA (Digital Millennium Copyright Act od 1998), No person shall circumvent a technological measure that effectively controls access to a work protected under this title, TZ a další (Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat, Poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače z nedbalosti zákona). Software.

20 Generování náhodných čísel Netscape (zdroj [1]): a = mixbits( time.tv_usec ); b = mixbits( getpid() + time.tv_sec + ( getppid() << 12 ); seed = MD5( a, b ); nonce = MD5( seed++ ); key = MD5( seed++ ); PHP rand(), mt_rand(), ANSI C/libc vs Mersenne Twister.

21 Generování náhodných čísel (a) Debian Linux (Lenny) (b) Windows 7 (c) Windows XP (d) Windows 2008 Zdroj: autor.

22 OpenSSL v Debianu až , valgrind, MD_Update(&m, buf, j);, klíče pro PKI (SSH, DNSSEC, OpenVPN, el. podpis), ID procesu klíčů (!). Zdroj:?.

23 MD5 Kód pro detekci modifikací; náhodné orákulum. MD5 = Message-Digest algorithm 5, vychází z MD4 (podobně jako SHA-1), autor prof. Ronald Rivest (RSA). Řetězec livobovolné délky na řetězec o 128 bitech. Algoritmus: 1 doplnění, 2 Merkle-Damgårdovo schéma po 512 bitových blocích, 3 pro každý blok: kompresní funkce (4 kola, 16 kroků).

24 Merkle-Damgårdovo schéma (struktura) Obrázek: Merkle-Damgårdovo schéma (struktura) (zdroj: [7, str. 200]); x i jsou pro MD5 bloky o 512 bitech, H i řetězce o délce 128 bitů a h(x) výsledný hash.

25 MD5 útoky Rainbow tables (mezivýsledky), Kolize: pouze jeden průchod přes data (vs. přidání společného konce dat), tunely, závislosti v MD5, náhodné kolize (Klíma, Wang), řádově desítky vteřin na běžném počítači, kolize mezi dvěma určenými vstupy (Nostradamus, X.509 certikáty), úpravy certifikátů (2008, mezičlánek pro RapidSSL), Fastcoll, HashClash:

26 Červená Karkulka Běžný serveru, odlišné soubory, Hashclash kolize za 40 hodin a 17 minut. Hardware: čtyřjárdrový procesor i7 920, 2.67GHz, 8 GB RAM (4x2 GB DDR MHz; pro Hashclash 7 GB), na 64 bitovém Debianu.

27 Chybná implementace kryptosystému AES s blokem o velikosti 128 bitů a klíčem o velikosti 24 bajtů (pseudonáhodných). (a) Electronic code book (b) Cipher block chaining Zdroj: [2].

28 Bezpečné AES 128 bitů...? (c) Originální logo (d) Zašifrované logo electronic code book (e) Zašifrované logo cipher block chaining (f) Jiný obrázek Zdroj: autor,

29 Závěr limity kryptografie Firemní notebook zajištění dat: heslo do Windows : nic, selektivně šifrovaná data: odkládací soubory, celý šifrovaný disk: přístup k RAM, reboot, Firewire, evil maid, zmražená RAM.

30 Závěr limity kryptografie Obrázek: Dešifrování dat Zdroj:

31 Zdroje a další informace I Vaudenay, S.:A classical introduction to cryptography: Applications for Communications Security. Springer, ISBN: Menezes, Alfred J., Oorschot, Paul C. van, Vanstone, Scott A.: Handbook of applied cryptography, CRC Press, 1996, ISBN Western Australian Auditor General s Report: Information Systems Audit Report. 2/3/ ISACA: IT Standards, Guidelines, andb Tools and Techniques for Audit and Assurance and Control Professionals ALL-IT-Standards-Guidelines-and-Tools.pdf. Bert-Jaap Koops: Crypto Law Survey. Regulation of Investigatory Powers Act Stinson, Douglas: Cryptography - Theory and practice, CRC Press, 1995, ISBN:

Karel Kohout 18. května 2010

Karel Kohout 18. května 2010 Karel (karel.kohout@centrum.cz) 18. května 2010 1 2 3 4 Hašovací funkce = Message-Digest algorithm 5, vychází z MD4 (podobně jako SHA-1), autor prof. Ronald Rivest (RSA) Řetězec livobovolné délky na řetězec

Více

Audit a kryptografie. Seminární práce na 4SA425. 25. března 2011

Audit a kryptografie. Seminární práce na 4SA425. 25. března 2011 Audit a kryptografie Seminární práce na 4SA425 25. března 2011 1 Obsah 1 Teoretické předpoklady 4 2 Audit 6 2.1 ISACA...................................... 6 2.2 ISO/IEC.....................................

Více

Vybrané útoky proti hašovací funkci MD5

Vybrané útoky proti hašovací funkci MD5 Vybrané útoky proti hašovací funkci MD5 1 Úvod, vymezení V práci popisuji vybrané útoky proti bezpečnosti hašovací funkce MD5. Nejdříve uvádím zjednodušený algoritmus MD5 a následně rozebírám dva praktické

Více

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2 Osnova historický

Více

PA159 - Bezpečnostní aspekty

PA159 - Bezpečnostní aspekty PA159 - Bezpečnostní aspekty 19. 10. 2007 Formulace oblasti Kryptografie (v moderním slova smyslu) se snaží minimalizovat škodu, kterou může způsobit nečestný účastník Oblast bezpečnosti počítačových sítí

Více

Informatika / bezpečnost

Informatika / bezpečnost Informatika / bezpečnost Bezpečnost, šifry, elektronický podpis ZS 2015 KIT.PEF.CZU Bezpečnost IS pojmy aktiva IS hardware software data citlivá data hlavně ta chceme chránit autorizace subjekt má právo

Více

Kryptografie, elektronický podpis. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007

Kryptografie, elektronický podpis. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007 Kryptografie, elektronický podpis Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007 Kryptologie Kryptologie věda o šifrování, dělí se: Kryptografie nauka o metodách utajování smyslu zpráv převodem do podoby,

Více

212/2012 Sb. VYHLÁŠKA

212/2012 Sb. VYHLÁŠKA 212/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. června 2012 o struktuře údajů, na základě kterých je možné jednoznačně identifikovat podepisující osobu, a postupech pro ověřování platnosti zaručeného elektronického podpisu,

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 1 Osnova šifrová ochrana využívající výpočetní techniku např. Feistelova šifra; symetrické a asymetrické šifry;

Více

BEZPEČNOST IS. Ukončení předmětu: Předmět je zakončen zkouškou sestávající z písemné a doplňkové ústní části.

BEZPEČNOST IS. Ukončení předmětu: Předmět je zakončen zkouškou sestávající z písemné a doplňkové ústní části. BEZPEČNOST IS Předmět Bezpečnost IS je zaměřen na bezpečnostní aspekty informačních systémů a na zkoumání základních prvků vytváření podnikového bezpečnostního programu. Má představit studentům hlavní

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2 Osnova

Více

MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA KRYPTOGRAFICKÉ ALGORITMY. doporučení v oblasti kryptografických prostředků

MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA KRYPTOGRAFICKÉ ALGORITMY. doporučení v oblasti kryptografických prostředků MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA KRYPTOGRAFICKÉ ALGORITMY doporučení v oblasti kryptografických prostředků Verze 1.0, platná ke dni 28.11.2018 Obsah Úvod... 3 1 Doporučení v oblasti kryptografických prostředků...

Více

Návrh kryptografického zabezpečení systémů hromadného sběru dat

Návrh kryptografického zabezpečení systémů hromadného sběru dat Návrh kryptografického zabezpečení systémů hromadného sběru dat Ing. Martin Koutný Ing. Jiří Hošek Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, Ústav telekomunikací, Purkyňova 118, 612

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-1

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-1 1 Osnova šifrová ochrana využívající výpočetní techniku např. Feistelova šifra; symetrické a asymetrické šifry;

Více

UKRY - Symetrické blokové šifry

UKRY - Symetrické blokové šifry UKRY - Symetrické blokové šifry Martin Franěk (frankiesek@gmail.com) Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT Praha 18. 3. 2013 Obsah 1 Typy šifer Typy šifer 2 Operační mody Operační mody 3 Přiklady

Více

Bezpečný JPEG2000. 1. Úvod 2. JPEG2000. 2.1. Vlastnosti JPEG2000 2006/47 21.11.2006

Bezpečný JPEG2000. 1. Úvod 2. JPEG2000. 2.1. Vlastnosti JPEG2000 2006/47 21.11.2006 Bezpečný JPEG2000 Ing. Kamil Bodeček, Ing. Petr Daněček, Prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. Ústav telekomunikací, FEKT VUT Brno kamil.bodecek@phd.feec.vutbr.cz, danecek.petr@email.cz, vrbak@feec.vutbr.cz Rozšířením

Více

496/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva informatiky ze dne 29. července 2004 o elektronických podatelnách

496/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva informatiky ze dne 29. července 2004 o elektronických podatelnách 496/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva informatiky ze dne 29. července 2004 o elektronických podatelnách Ministerstvo informatiky stanoví podle 20 odst. 4 zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a

Více

Operační mody blokových šifer a hašovací algoritmy. šifer. Bloková šifra. šifer. Útoky na operační modus ECB

Operační mody blokových šifer a hašovací algoritmy. šifer. Bloková šifra. šifer. Útoky na operační modus ECB Operační mody blokových šifer a hašovací algoritmy Operační mody blokových šifer RNDr. Vlastimil Klíma vlastimil.klima@i.cz ICZ a.s. 2 Operační mody blokových šifer T způsob použití blokové šifry k šifrování

Více

Základní definice Aplikace hašování Kontrukce Známé hašovací funkce. Hašovací funkce. Jonáš Chudý. Úvod do kryptologie

Základní definice Aplikace hašování Kontrukce Známé hašovací funkce. Hašovací funkce. Jonáš Chudý. Úvod do kryptologie Úvod do kryptologie Základní definice Kryptografická hašovací funkce Kryptografickou hašovací funkcí nazveme zobrazení h, které vstupu X libovolné délky přiřadí obraz h(x) pevné délky m a navíc splňuje

Více

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti ehealth Day 2016 16.2.2016 Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architekt, CISA stanislav.biza@cz.ibm.com 12016 IBM Corporation Požadavky

Více

Od Enigmy k PKI. principy moderní kryptografie T-SEC4 / L3. Tomáš Herout Cisco. Praha, hotel Clarion 10. 11. dubna 2013.

Od Enigmy k PKI. principy moderní kryptografie T-SEC4 / L3. Tomáš Herout Cisco. Praha, hotel Clarion 10. 11. dubna 2013. Praha, hotel Clarion 10. 11. dubna 2013 Od Enigmy k PKI principy moderní kryptografie T-SEC4 / L3 Tomáš Herout Cisco 2013 2011 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved. Cisco Connect 1 Největší

Více

Šifrování Kafková Petra Kryptografie Věda o tvorbě šifer (z řečtiny: kryptós = skrytý, gráphein = psát) Kryptoanalýza Věda o prolamování/luštění šifer Kryptologie Věda o šifrování obecné označení pro kryptografii

Více

Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu

Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu Czech Point Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by měl zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občan veřejná správa. Czech POINT bude

Více

Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz

Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz Internet a zdravotnická informatika ZS 2007/2008 Zoltán Szabó Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz č.dv.: : 504, 5.p Dnešní přednáškař Bezpečnost dat Virus, červ a trojský kůň Základní bezpečnostní

Více

Stavební bloky kryptografie. Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií

Stavební bloky kryptografie. Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií Stavební bloky kryptografie Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií 1 Módy blokových šifer Šifrování textu po blocích 64, 80, 128, bitové bloky Jak zašifrovat delší zprávy?

Více

Šifrování. Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant

Šifrování. Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant Šifrování Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant Šifrování pevných disků Don't send the encryption key by email! Šifrování

Více

Technická komise ISO/JTC1/SC 27 Technická normalizační komise ÚNMZ TNK 20

Technická komise ISO/JTC1/SC 27 Technická normalizační komise ÚNMZ TNK 20 ČSN ISO/IEC 7064 Information technology -- Security techniques -- Check character systems Zpracování dat. Systémy kontrolních znaků ČSN BS 7799-2 Information Security Management Systems -- Specification

Více

Správa webserveru. Blok 9 Bezpečnost HTTP. 9.1 Úvod do šifrování a bezpečné komunikace. 9.1.1 Základní pojmy

Správa webserveru. Blok 9 Bezpečnost HTTP. 9.1 Úvod do šifrování a bezpečné komunikace. 9.1.1 Základní pojmy Blok 9 Bezpečnost HTTP Studijní cíl Devátý blok kurzu je věnován Identifikaci, autentizaci a bezpečnosti Hypertext Transfer Protokolu. Po absolvování bloku bude student ovládat partie týkající se zabezpečení

Více

MFF UK Praha, 22. duben 2008

MFF UK Praha, 22. duben 2008 MFF UK Praha, 22. duben 2008 Elektronický podpis / CA / PKI část 1. http://crypto-world.info/mff/mff_01.pdf P.Vondruška Slide2 Přednáška pro ty, kteří chtějí vědět PROČ kliknout ANO/NE a co zatím všechno

Více

Bezpečnost internetového bankovnictví, bankomaty

Bezpečnost internetového bankovnictví, bankomaty , bankomaty Filip Marada, filipmarada@gmail.com KM FJFI 15. května 2014 15. května 2014 1 / 18 Obsah prezentace 1 Bezpečnost internetového bankovnictví Možná rizika 2 Bankomaty Výběr z bankomatu Možná

Více

Open Source a šifrování dat OFTE. Pavel Machula

Open Source a šifrování dat OFTE. Pavel Machula Open Source a šifrování dat OFTE Pavel Machula Zkratka OFTE zkratka angl. On-The-Fly Encryption (šifrování za letu / v reálném čase): Diskové šifrování, Dostupnost souborů ihned po zadání klíče. Data jsou

Více

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4. 1 z 5. Oblast: TTI. Zkrácený název: Zprávy přes CN 4. Norma číslo:

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4. 1 z 5. Oblast: TTI. Zkrácený název: Zprávy přes CN 4. Norma číslo: POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4 Oblast: TTI Zkrácený název: Zprávy přes CN 4 Norma číslo: 14821-4 Norma název (en): Traffic and Traveller Information (TTI) TTI messages via cellular networks Part 4: Service-independent

Více

Výsledky bezpečnostního auditu TrueCryptu. Ing. Josef Kokeš. CryptoFest 2015

Výsledky bezpečnostního auditu TrueCryptu. Ing. Josef Kokeš. CryptoFest 2015 Výsledky bezpečnostního auditu TrueCryptu Ing. Josef Kokeš CryptoFest 2015 Obsah TrueCrypt Bezpečnostní audity TrueCryptu Audit č. 1 Audit č. 2 Zhodnocení Diskuse TrueCrypt Populární nástroj pro šifrování

Více

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka NCKB Východiska ISO/IEC 27001:2005 Systémy řízení bezpečnosti informací Požadavky ISO/IEC 27002:2005 Soubor postupů pro management bezpečnosti

Více

Identifikátor materiálu: ICT-2-04

Identifikátor materiálu: ICT-2-04 Identifikátor materiálu: ICT-2-04 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Zabezpečení informací Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí kryptografii.

Více

Šifrování flash a jiných datových úložišť

Šifrování flash a jiných datových úložišť 24. dubna 2014 Obsah přednášky Úvod Pár slov úvodem Proč šifrovat? ochrana citlivých dat nebo záloh sdílení dat jen s vybranými osobami Pár slov úvodem Proč šifrovat? ochrana citlivých dat nebo záloh sdílení

Více

Certifikační prováděcí směrnice

Certifikační prováděcí směrnice První certifikační autorita, a.s. Certifikační prováděcí směrnice (algoritmus RSA) Certifikační prováděcí směrnice (algoritmus RSA) je veřejným dokumentem, který je vlastnictvím společnosti První certifikační

Více

DNSSEC: implementace a přechod na algoritmus ECDSA

DNSSEC: implementace a přechod na algoritmus ECDSA DNSSEC: implementace a přechod na algoritmus ECDSA Konference Internet a Technologie 2017 21. 6. 2017 Martin Švec ZONER software, a.s. martin.svec@zoner.cz ZONER software, a.s. Na trhu od roku 1993 Divize

Více

MFF UK Praha, 29. duben 2008

MFF UK Praha, 29. duben 2008 MFF UK Praha, 29. duben 2008 Standardy a normy (informace o předmětu) http://crypto-world.info/mff/mff_04.pdf P.Vondruška Slide2 Úvod 1. RFC (Request For Comment) 2. Standardy PKCS (Public-Key Cryptographic

Více

Základy kryptologie. Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií

Základy kryptologie. Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií Základy kryptologie Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií 1 Detaily zkoušky Během semestru je možno získat maximální počet 100 bodů projekty - 20b. vnitrosemestrální písemka

Více

Cryptelo je systém kompletně navržený a vyvinutý přímo naší společností. Aplikace šifrování do běžné praxe. Cryptelo chrání přímo vaše data

Cryptelo je systém kompletně navržený a vyvinutý přímo naší společností. Aplikace šifrování do běžné praxe. Cryptelo chrání přímo vaše data Cryptelo Drive Cryptelo Drive je váš virtuální disk, kam můžete ukládat ta nejcitlivější data. Chraňte dokumenty, smlouvy, podnikové know-how, fotografie, zkrátka cokoliv, co má být v bezpečí. Data v Cryptelu

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

asymetrická kryptografie

asymetrická kryptografie asymetrická kryptografie princip šifrování Zavazadlový algoritmus RSA EL GAMAL další asymetrické blokové algoritmy Skipjack a Kea, DSA, ECDSA D H, ECDH asymetrická kryptografie jeden klíč pro šifrování

Více

SSL Secure Sockets Layer

SSL Secure Sockets Layer SSL Secure Sockets Layer internetové aplikační protokoly jsou nezabezpečené SSL vkládá do architektury šifrující vrstvu aplikační (HTTP, IMAP,...) SSL transportní (TCP, UDP) síťová (IP) SSL poskytuje zabezpečenou

Více

Kryptografie - Síla šifer

Kryptografie - Síla šifer Kryptografie - Síla šifer Rozdělení šifrovacích systémů Krátká charakteristika Historie a současnost kryptografie Metody, odolnost Praktické příklady Slabá místa systémů Lidský faktor Rozdělení šifer Obousměrné

Více

Kryptografie a počítačová bezpečnost

Kryptografie a počítačová bezpečnost Kryptografie a počítačová bezpečnost Symetrické algoritmy (cont.) KPB 2017/18, 6. přednáška 1 Teoretické základy blokových algoritmů Koncept moderní kryptografie navrhli C. Shannon a H. Feistel. Claude

Více

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie Jan Máca, FJFI ČVUT v Praze 26. března 2012 Jan Máca () Digitální podepisování 26. března 2012 1 / 22 Obsah 1 Digitální podpis 2 Metoda RSA 3 Metoda

Více

Moderní metody substitučního šifrování

Moderní metody substitučního šifrování PEF MZLU v Brně 11. listopadu 2010 Úvod V současné době se pro bezpečnou komunikaci používají elektronická média. Zprávy se před šifrováním převádí do tvaru zpracovatelného technickým vybavením, do binární

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů KS - 5

Šifrová ochrana informací věk počítačů KS - 5 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů KS - 5 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2

Více

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie 11. dubna 2011 Trocha historie Asymetrické metody Historie Historie Vlastnosti Asymetrické šifrování 1976 Whitfield Diffie a Martin Hellman první

Více

Elektronický podpis. Základní princip. Digitální podpis. Podpis vs. šifrování. Hashování. Jednosměrné funkce. Odesílatel. Příjemce

Elektronický podpis. Základní princip. Digitální podpis. Podpis vs. šifrování. Hashování. Jednosměrné funkce. Odesílatel. Příjemce Základní princip Elektronický podpis Odesílatel podepíše otevřený text vznikne digitálně podepsaný text Příjemce ověří zda podpis patří odesílateli uvěří v pravost podpisu ověří zda podpis a text k sobě

Více

Elektronické záznamy, elektronické podpisy

Elektronické záznamy, elektronické podpisy Elektronické záznamy, elektronické podpisy Definice, požadavky, použití Milan Turinský Únor 2019 Co je ER Elektronický záznam Záznam v elektronické podobě Text Grafika Zvuk Data Vytvořený, uchovávaný,

Více

PV157 Autentizace a řízení přístupu

PV157 Autentizace a řízení přístupu PV157 Autentizace a řízení přístupu Zdeněk Říha Vašek Matyáš Konzultační hodiny FI MU: B415 St 17:00 18:00 část semestru mimo CZ Microsoft Research Cambridge Email: zriha / matyas @fi.muni.cz Průběh kurzu

Více

Matematika v kryptografii. Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně

Matematika v kryptografii. Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně Matematika v kryptografii Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně Přenos zpráv práva : posloupnost čísel, ve které je všeobecně známým kódem zakódována nějaká informace. Původce zprávy: zdroj zpráv

Více

Autentizace uživatelů

Autentizace uživatelů Autentizace uživatelů základní prvek ochrany sítí a systémů kromě povolování přístupu lze uživatele členit do skupin, nastavovat různá oprávnění apod. nejčastěji dvojicí jméno a heslo další varianty: jednorázová

Více

Kryptografie a počítačová

Kryptografie a počítačová Kryptografie a počítačová Úvod KPB 2018/19, 1. přednáška 1 Informace k předmětu Kontakt Kancelář EA439 eliska.ochodkova@vsb.cz Všechny důležité informace na www.cs.vsb.cz/ochodkova Organizace výuky sledujte

Více

SIM karty a bezpečnost v mobilních sítích

SIM karty a bezpečnost v mobilních sítích Spojujeme software, technologie a služby SIM karty a bezpečnost v mobilních sítích Václav Lín programátor 19.5.2009 1 Osnova SIM karty Role SIM karet v telekomunikacích Hardwarové charakteristiky Bezpečnost

Více

ISSS Mgr. Pavel Hejl, CSc. T- SOFT spol. s r.o.

ISSS Mgr. Pavel Hejl, CSc. T- SOFT spol. s r.o. Bezpečnost ICT ISSS 2009 Mgr. Pavel Hejl, CSc. T- SOFT spol. s r.o. 1 Obsah PKI a bezpečná autentizace Bezpečná komunikace Czech POINT Závěr 2 PKI a bezpečná autentizace 3 Bezpečná komunikace 4 Smart tokeny

Více

BEZPEČNOST INFORMACÍ

BEZPEČNOST INFORMACÍ Předmět Bezpečnost informací je zaměřen na bezpečnostní aspekty informačních systémů a na zkoumání základních prvků vytvářeného bezpečnostního programu v organizacích. Tyto prvky technologie, procesy a

Více

CO JE KRYPTOGRAFIE Šifrovací algoritmy Kódovací algoritmus Prolomení algoritmu

CO JE KRYPTOGRAFIE Šifrovací algoritmy Kódovací algoritmus Prolomení algoritmu KRYPTOGRAFIE CO JE KRYPTOGRAFIE Kryptografie je matematický vědní obor, který se zabývá šifrovacími a kódovacími algoritmy. Dělí se na dvě skupiny návrh kryptografických algoritmů a kryptoanalýzu, která

Více

Bezpečnost IS. Základní bezpečnostní cíle

Bezpečnost IS. Základní bezpečnostní cíle Bezpečnost IS Informační bezpečnost ochrana informace a uchování bezpečnostních atributů informace Důvěrnost, Integrita, Dostupnost, Autentičnost, Spolehlivost? Informace představují majetek s určitou

Více

Kryptografie založená na problému diskrétního logaritmu

Kryptografie založená na problému diskrétního logaritmu Kryptografie založená na problému diskrétního logaritmu Andrew Kozlík KA MFF UK Diffieho-Hellmanův protokol ustanovení klíče (1976) Před zahájením protokolu se ustanoví veřejně známé parametry: Konečná

Více

Platná od Bezpečnostní politika. Deklarace

Platná od Bezpečnostní politika. Deklarace Platná od 1. 5. 2016 Bezpečnostní politika Deklarace 2 Swiss Life Select Bezpečnostní politika Deklarace 1. Předmět a účel Předmětem této Bezpečnostní politiky je definovat celkový rámec a pravidla pro

Více

Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice katedra informatiky

Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice katedra informatiky Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice katedra informatiky Certifikáty a certifikační autority autor: vedoucí práce: Bc. Stanislav Čeleda PhDr. Milan Novák, Ph.D. rok zadání práce: 2010

Více

Bezpečnostní mechanismy

Bezpečnostní mechanismy Hardwarové prostředky kontroly přístupu osob Bezpečnostní mechanismy Identifikační karty informace umožňující identifikaci uživatele PIN Personal Identification Number úroveň oprávnění informace o povolených

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM č. 2. Název veřejné zakázky: Dodávka SAN switchů včetně příslušenství pro datová centra

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM č. 2. Název veřejné zakázky: Dodávka SAN switchů včetně příslušenství pro datová centra Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Název veřejné zakázky: Dodávka SAN switchů včetně příslušenství pro datová centra Sídlem: Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 Nové Město Evidenční číslo veřejné

Více

Informatika Ochrana dat

Informatika Ochrana dat Informatika Ochrana dat Radim Farana Podklady předmětu Informatika pro akademický rok 2007/2008 Obsah Kryptografické systémy s veřejným klíčem, výměna tajných klíčů veřejným kanálem, systémy s veřejným

Více

Moderní kryptografické metody

Moderní kryptografické metody Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Moderní kryptografické metody Bakalářská práce Autor: Daryna Polevyk Informační technologie Vedoucí práce:

Více

Kryptoanalýza. Kamil Malinka Fakulta informačních technologií. Kryptografie a informační bezpečnost, Kamil Malinka 2008

Kryptoanalýza. Kamil Malinka Fakulta informačních technologií. Kryptografie a informační bezpečnost, Kamil Malinka 2008 Kryptoanalýza Kamil Malinka malinka@fit.vutbr.cz Fakulta informačních technologií 1 Microsoft PPTPv1 zájem o rozšiřování možností op. systémů přináší implementaci konkrétního protokolu pro VPN Co řeší

Více

Diffieho-Hellmanův protokol ustanovení klíče

Diffieho-Hellmanův protokol ustanovení klíče Diffieho-Hellmanův protokol ustanovení klíče Andrew Kozlík KA MFF UK Diffieho-Hellmanův protokol ustanovení klíče (1976) Před zahájením protokolu se ustanoví veřejně známé parametry: Konečná grupa (G,

Více

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu. Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.cz Předmět úpravy VKB Obsah a strukturu bezpečnostní dokumentace

Více

vá ro ko Sý ětuše Kv

vá ro ko Sý ětuše Kv Květuše Sýkorová elektronický podpis hash funkce bezpečná komunikace princip nejznámější hash funkce MD x RIPEMD x SHA Květuše Sýkorová definice: Elektronický podpis je nejobecnější pojem pro údaje v elektronické

Více

Podzim 2008. Boot možnosti

Podzim 2008. Boot možnosti Sedí dva velmi smutní informatici v serverové místnosti. Přijde k nim třetí a ptá se: "A cože jste tak smutní?" "No, včera jsme se trošku ožrali a měnili jsme hesla... Podzim 2008 PV175 SPRÁVA MS WINDOWS

Více

Projekt 2 - Nejčastější chyby. Ing. Dominik Breitenbacher

Projekt 2 - Nejčastější chyby. Ing. Dominik Breitenbacher Projekt 2 - Nejčastější chyby Ing. Dominik Breitenbacher ibreiten@fit.vutbr.cz Projekt 2 - Nejčastější chyby Překlepy a interpunkce Estetika Kvalita obrázků Zdrojové kódy v textu Text nebyl rozdělen na

Více

Správa přístupu PS3-2

Správa přístupu PS3-2 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Správa přístupu PS3-2 1 Osnova II základní metody pro zajištění oprávněného přístupu; autentizace; autorizace; správa uživatelských účtů; srovnání současných

Více

Problematika náhodných a pseudonáhodných sekvencí v kryptografických eskalačních protokolech a implementacích na čipových kartách

Problematika náhodných a pseudonáhodných sekvencí v kryptografických eskalačních protokolech a implementacích na čipových kartách Problematika náhodných a pseudonáhodných sekvencí v kryptografických eskalačních protokolech a implementacích na čipových kartách Masarykova univerzita v Brně Fakulta informatiky Jan Krhovják Kryptografické

Více

Historie Kryptografie

Historie Kryptografie Historie Kryptografie Co je kryptografie? Kryptografie je věda o šifrování dat za pomoci matematických metod. S tímto pojmem musíme ještě zavést pojem kryptoanalýza. Kryptoanalýza se snaží bez znalosti

Více

BEZPEČNÁ SPRÁVA KLÍČŮ POMOCÍ HSM. Petr Dolejší Senior Solution Consultant

BEZPEČNÁ SPRÁVA KLÍČŮ POMOCÍ HSM. Petr Dolejší Senior Solution Consultant BEZPEČNÁ SPRÁVA KLÍČŮ POMOCÍ HSM Petr Dolejší Senior Solution Consultant OCHRANA KLÍČŮ A ZOKB Hlavní termín kryptografické prostředky Vyhláška 316/2014Sb. o kybernetické bezpečnosti zmiňuje: v 17 nástroj

Více

Více úrovňové informační systémy a jejich certifikace podle zákona č.412/2005 Sb.

Více úrovňové informační systémy a jejich certifikace podle zákona č.412/2005 Sb. Více úrovňové informační systémy a jejich certifikace podle zákona č.412/2005 Sb. Vyhláška č. 523/2005 Sb., o bezpečnosti informačních a komunikačních systémů a dalších elektronických zařízení a o certifikaci

Více

Testovací protokol. 1 Informace o testování. 2 Testovací prostředí. 3 Vlastnosti generátoru klíčů. Příloha č. 13

Testovací protokol. 1 Informace o testování. 2 Testovací prostředí. 3 Vlastnosti generátoru klíčů. Příloha č. 13 estovací protokol Příloha č. 13 1 Informace o testování estovaný generátor: CertReq 6.1.7600.16385 1 CertReq 6.0.6002.18005 2 1 Verze generátoru ve Windows 7 Service Pack 1 2 Verze generátoru ve Windows

Více

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7 2 Osnova vývoj symetrických a asymetrických metod; bezpečnostní protokoly; PKI; šifrováochranavinternetu;

Více

Standardy a definice pojmů bezpečnosti informací

Standardy a definice pojmů bezpečnosti informací Standardy a definice pojmů bezpečnosti informací Robert Gogela, CISA, CISM Lidská společnost se snaží na vše vytvořit normy a potom trestat ty, kdo normy porušují. Nikdo již ale nekontroluje, zda nám normy

Více

Šifrování disků a TrueCrypt

Šifrování disků a TrueCrypt Šifrování disků a TrueCrypt Milan Brož EurOpen 2013 xbroz@fi.muni.cz Vranov nad Dyjí TrueCrypt transparentní šifrování disku FDE - Full Disk Encryption multiplatformní Windows, Linux, MacOS původně odvozeno

Více

Návrh a implementace bezpečnosti v podnikových aplikacích. Pavel Horal

Návrh a implementace bezpečnosti v podnikových aplikacích. Pavel Horal Návrh a implementace bezpečnosti v podnikových aplikacích Pavel Horal Obsah přednášky úvod do problematiky aplikace, bezpečnost, základní pojmy informační bezpečnost, řízení

Více

PRODUKTOVÝ LIST. Jednoduché a silné šifrování pro firmy všech velikostí

PRODUKTOVÝ LIST. Jednoduché a silné šifrování pro firmy všech velikostí PRODUKTOVÝ LIST Jednoduché a silné šifrování pro firmy všech velikostí Co je ESET Endpoint Encryption? ESET Endpoint Encryption je nástroj na ochranu dat. Poskytuje šifrování souborů, složek a disků na

Více

Zavádění PKI infrastruktury v organizaci - procesní aspekty. Vlastimil Červený, Kateřina Minaříková Deloitte Advisory, s.r.o.

Zavádění PKI infrastruktury v organizaci - procesní aspekty. Vlastimil Červený, Kateřina Minaříková Deloitte Advisory, s.r.o. Zavádění PKI infrastruktury v organizaci - procesní aspekty Vlastimil Červený, Kateřina Minaříková Deloitte Advisory, s.r.o. Agenda Zavádění PKI v organizaci úvod Proč je procesní bezpečnost někdy náročnější

Více

Hashovací funkce. Andrew Kozlík KA MFF UK

Hashovací funkce. Andrew Kozlík KA MFF UK Hashovací funkce Andrew Kozlík KA MFF UK Hashovací funkce Hashovací funkce je zobrazení h : {0, 1} {0, 1} n. Typicky n {128, 160, 192, 224, 256, 384, 512}. Obraz h(x) nazýváme otisk, hash nebo digest prvku

Více

DSY-6. Přenosový kanál kódy pro zabezpečení dat Základy šifrování, autentizace Digitální podpis Základy měření kvality přenosu signálu

DSY-6. Přenosový kanál kódy pro zabezpečení dat Základy šifrování, autentizace Digitální podpis Základy měření kvality přenosu signálu DSY-6 Přenosový kanál kódy pro zabezpečení dat Základy šifrování, autentizace Digitální podpis Základy měření kvality přenosu signálu Kódové zabezpečení přenosu dat Popis přiřazení kódových slov jednotlivým

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více

Aplikovaná kryptoanalýza. Dr. Tomáš Rosa,

Aplikovaná kryptoanalýza. Dr. Tomáš Rosa, Aplikovaná kryptoanalýza Dr. Tomáš Rosa, trosa@ebanka.cz Agenda Současný stav aplikované kryptografie Fenomény aplikované kryptoanalýzy Postranní kanály Přískoky vědy Sociální inženýrství Nepopiratelnost

Více

Složitost a moderní kryptografie

Složitost a moderní kryptografie Složitost a moderní kryptografie Radek Pelánek Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Složitost a moderní kryptografie

Více

Jen správně nasazené HTTPS je bezpečné

Jen správně nasazené HTTPS je bezpečné Jen správně nasazené HTTPS je bezpečné Petr Krčmář 12. listopadu 2015 Uvedené dílo (s výjimkou obrázků) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko. Petr Krčmář (Root.cz, vpsfree.cz) Jen správně

Více

Elektronické záznamy, elektronické podpisy

Elektronické záznamy, elektronické podpisy Elektronické záznamy, elektronické podpisy Definice, požadavky, použití Milan Turinský Únor 2018 Co je ER Elektronický záznam Záznam v elektronické podobě Text Grafika Zvuk Data Vytvořený, uchovávaný,

Více

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P R O S T Ř E D Í ZoKB a cloudové služby Je možné zajistit

Více

Symetrické šifry, DES

Symetrické šifry, DES Symetrické šifry, DES Jiří Vejrosta Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT Jiří Vejrosta (FJFI) UKRY 1 / 20 Klíče Symetrická šifra tajný klíč klíč stejný u odesilatele i příjemce Asymetrická šifra

Více

Předmět úpravy. 2 Způsob dokládání splnění povinností stanovených v 6 zákona o elektronickém podpisu

Předmět úpravy. 2 Způsob dokládání splnění povinností stanovených v 6 zákona o elektronickém podpisu V Y H L Á Š K A Úřadu pro ochranu osobních údajů ze dne 3. října 2001 o upřesnění podmínek stanovených v 6 a 17 zákona o elektronickém podpisu a o upřesnění požadavků na nástroje elektronického podpisu

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti

Zákon o kybernetické bezpečnosti Zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Ondřej Ševeček GOPAS a.s. MCSM:Directory2012 MCM:Directory2008 MVP:Enterprise Security CEH: Certified Ethical Hacker CHFI: Computer Hacking Forensic Investigator CISA

Více

Bezpečnost elektronických platebních systémů

Bezpečnost elektronických platebních systémů Katedra matematiky, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, České vysoké učení technické v Praze Plán Platby kartou na terminálech/bankomaty Platby kartou na webu Internetové bankovnictví Platby kartou

Více

Teoretický základ a přehled kryptografických hashovacích funkcí

Teoretický základ a přehled kryptografických hashovacích funkcí Teoretický základ a přehled kryptografických hashovacích funkcí Radim Ošťádal Březen 2012 1 Úvod Kryptografické hashovací funkce jsou jedním ze základních primitiv současné kryptografie. V této práci se

Více

C5 Bezpečnost dat v PC

C5 Bezpečnost dat v PC C5 T1 Vybrané kapitoly počíta tačových s sítí Bezpečnost dat v PC 1. Počíta tačová bezpečnost 2. Symetrické šifrování 3. Asymetrické šifrování 4. Velikost klíče 5. Šifrování a dešifrov ifrování 6. Steganografie

Více