Téma: Ministerstvo zdravotnictví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Téma: Ministerstvo zdravotnictví"

Transkript

1 Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Veřejná správa a její fungování v krizových situacích Téma: Ministerstvo zdravotnictví Zpracovala: pplk. Ing. Hana Malachová, Ph.D. Tel: hana.malachova@unob.cz

2 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR 2 Ministerstvo zdravotnictví je nejdůležitějším orgánem státní správy pro zdravotní politiku. Ministerstvo vytváří zdravotně bezpečnostní politiku pro ochranu zdraví obyvatel státu. Poslání, kompetence a úkoly ústředního správního úřadu v systému krizového řízení MZ ČR je organizační složkou státu. Je ústředním orgánem státní správy dle kompetenčního zákona č. 2/1969 Sb., ve znění pozdějších předpisů v těchto oblastech: pro zdravotní péči, ochranu veřejného zdraví, zdravotnickou vědeckovýzkumnou činnost, zdravotnická zařízení v přímé řídící působnosti, zacházení s návykovými látkami, přípravky, prekursory a pomocnými látkami, vyhledávání, ochranu a využívání přírodních léčivých zdrojů, přírodních léčebných lázní a zdrojů přírodních minerálních vod, léčiva a prostředky zdravotnické techniky pro prevenci, diagnostiku a léčení lidí, zdravotní pojištění a zdravotnický informační systém.

3 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR 3 Součástí Ministerstva zdravotnictví ČR je Český inspektorát lázní a zřídel. Organizační součástí je také Inspektorát omamných a psychotropních látek. Ministerstvo zdravotnictví ČR podle zákona č. 239/2000 Sb., o IZS, plní úkoly v oblastech koordinace zařízení zdravotnické záchranné služby a zařízení zdravotnické dopravní služby, pokud přesáhne MU územní obvod kraje, nebo je to nutné z odborných nebo z kapacitních důvodů a nedohodnou-li se kraje na řešení situace.

4 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR 4 Podle zákona č. 240/2000 Sb., je MZdr oprávněno na území, kde je vyhlášen krizový stav, vyhlásit opatření proti šíření přenosných nemocí. V době krizového stavu je také oprávněno: a) stanovit opatření k ochraně veřejného zdraví a koordinovat činnost orgánů ochrany veřejného zdraví, b) zajistit nákup a distribuci potřebných imunobiologických přípravků, c) zajistit mezinárodní spolupráci k ochraně veřejného zdraví, d) koordinovat činnost zdravotnických zařízení podle zvláštního právního předpisu v souladu s koncepcí krizového řízení zdravotnictví.

5 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR 5 V oblasti KŘ je na MZdr zřízen Odbor krizové připravenosti - vznikl rozdělením odboru krizového řízení a bezpečnosti (došlo k oddělení agendy utajovaných informací, kterou spravuje Kabinet bezpečnostního ředitele a agendy KŘ, kterou vyřizuje právě Odbor krizové připravenosti). Zajišťování této odborné agendy vyplývá především z jednání BRS, kdy jsou tyto úkoly zabezpečovány především v oblasti: - civilního nouzového plánování, - při záležitostech zdravotnických záchranných systémů, kdy dochází k zajišťování dodávky nezbytné zdravotní péče za MU. - odbor vyřizuje dokumenty ve spolupráci s MO ČR v oblasti vojenského obranného plánování, armádním zdravotnictví a ochrany obyvatelstva v působnosti resortu zdravotnictví. - pracovníci odboru se věnují také problematice koordinace zahraničně bezpečnostní politiky podle pokynů mezinárodních institucí zejména v oblasti zajišťování zahraniční humanitární pomoci a zahraničních misí ze strany českého zdravotnictví.

6 ÚSTŘEDNÍ EPIDEMIOLOGICKÁ KOMISE 6 Na národní úrovni a v koordinaci ministerstva působí také Ústřední epidemiologická komise. V rámci plnění úkolů ochrany veřejného zdraví a zajištění akceschopnosti resortů v případě výskytu závažných infekčních onemocnění včetně výskytu chřipky způsobené novou variantou chřipkového viru: a) informuje vládu o průběhu a důsledcích výskytu závažných infekčních onemocnění včetně výskytu chřipky způsobené novou variantou chřipkového viru v případě vzniku pandemie chřipky, b) koordinuje a kontroluje činnost krajských epidemiologických komisí, c) vyhodnocuje vývoj epidemiologické situace, d) rozhoduje o přijímání příslušných protiepidemických opatření s celostátní působností, e) v rámci své činnosti předkládá vládě zprávy o vývoji epidemiologické situace a navrhuje nezbytná opatření na úseku ochrany veřejného zdraví a k zajištění akceschopnosti resortů včetně jejich KI.

7 RESORTNÍ ORGANIZACE 7 Struktura prvků krizového řízení v rámci resortu Ministerstvo přímo řídí tyto resortní organizace: státní ústavy, ústavy, centra, instituty, fakultní nemocnice, ostatní přímo řízené nemocnice, krajské hygienické stanice, zdravotnické ústavy, psychiatrické léčebny, ostatní léčebny, státní lázeňské léčebny, ostatní např. Národní lékařská knihovna.

8 KOMPLEXNÍ RESORTNÍ SLUŽBY 8 V rámci zajištění komplexní resortní služby zdravotnické krizové připravenosti a vykrytí potřeb nezbytné zdravotní péče v období MU a KS jde především o: a) ústřední ŘÍZENÍ na úrovni ministerstva, b) ŘÍZENÍ přímo řízených organizací začleněných do soustavy specializovaných resortních pracovišť, které jsou přímo napojeny na ministerstvo. Jsou to především fakultní nemocnice, státní zdravotní ústav, institut postgraduálního vzdělávání a zdravotnické zabezpečení krizových stavů, c) METODICKÉ ŘÍZENÍ resortu ve vztahu k střediskům územních záchranných služeb, krajským nemocnicím, krajským hygienickým stanicím a systému krizového managementu orgánů ochrany veřejného zdraví s plnou logistikou zdravotních ústavů a ordinacím praktických lékařů a ambulantních specialistů.

9 PŘÍMO ŘÍZENÉ ORGANIZACE 9 Přímo řízené organizace začleněné do soustavy specializovaných resortních pracovišť 1. Fakultní nemocnice k zajištění nezbytné zdravotní péče v rámci tzv. likvidačních prací následků událostí (mimořádných či krizových) v režimu nemocniční neodkladné péče podle zásad urgentní medicín a medicíny katastrof prostřednictvím efektivní reakce nemocnice na hromadný příjem a pokračující potřebné nemocniční péče, 2. Státní zdravotní ústav k zajištění úkolů ochrany veřejného zdraví prostřednictvím sítě zdravotních ústavů jak na postiženém území mimořádnou nebo krizovou situací, ale zejména soustavou preventivních a protektivních opatření v závislosti na druhu vyvolávající příčiny,

10 PŘÍMO ŘÍZENÉ ORGANIZACE 10 Přímo řízené organizace začleněné do soustavy specializovaných resortních pracovišť 3. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze k zajištění: a) medicínského rozměru krizové připravenosti ve spolupráci s ostatními katedrami institutu a napojením na odborné lékařské společnosti za účelem trvalého kultivování oboru urgentní medicína a medicína katastrof, b) přípravy a průpravy resortních pracovníků krizového managementu včetně spolupráce s resortním vzdělávacím zařízením v Brně při přípravě středních zdravotnických pracovníků pro potřeby nezbytné zdravotní péče za mimořádných a krizových situací. 4. Zdravotnické zabezpečení krizových stavů v Příbrami k zajištění účelné a efektivní krizové logistiky resortu důsledně podle potřeb zdravotní péče v režimu platných hospodářských opatření.

11 VZTAH ORGÁNŮ STÁTNÍ SPRÁVY K ORGÁNŮM SAMOSPRÁVY 11 Vztah orgánů státní správy k orgánům samosprávy je všeobecně rozpracován v rámci TYPOVÝCH PLÁNŮ, které vymezují jednotlivé procesy zabezpečované v různých organizačních strukturách řízených orgány státní správy nebo samosprávy. Ministerstvo dále také zpracovalo strategický dokument Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví ČR, který formuluje bezpečnostně-zdravotní politiku.

12 KONCEPCE KRIZOVÉ PŘIPRAVENOSTI ZDRAVOTNICTVÍ ČR 12 Koncepce je strategický dokument ministerstva, který obsahuje resortní bezpečnostní politiku. Dokument vymezuje nejprve aktuální stav v resortu, pak formuluje strategii bezpečnostní politiky v resortu, kde ústředním principem určujícím nový pohled současného zdravotnictví na jeho roli při zajištění bezpečnosti jednotlivých občanů a obyvatel státu je povinnost státu (veřejné správy) zajistit záchranu života a zabránit vzniku těžké újmy na zdraví při různých typech MU, s akcentem na připravenost ke zvládání následku teroristického použití chemických, biologických, radiologických nebo nukleárních prostředků (CBRN).

13 SMYSL STRATEGIE BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY 13 Smyslem strategie bezpečnostní politiky ministerstva je koncepční řízení zdravotnictví za účelem optimální připravenosti k plnění bezpečnostních úkolů na třech úrovních: a) permanentní připravenost k okamžité změně režimu činnosti v systému při vzniku situace s hromadným postižením osob na zdraví, b) připravenost k zajištění služeb péče o zdraví obyvatelstva při krizových situacích mimo vojenské ohrožení státu, c) připravenost k zachování schopnosti systému dodávat služby odborné péče o zdraví v situaci vojenského ohrožení.

14 CÍL STRATEGIE 14 Souhrnně je cíl strategie formulován jako takový stav krizové připravenosti, kdy je systém orgánů veřejné správy, poskytovatelů léčebně preventivní péče, orgánů a zařízení ochrany veřejného zdraví a dodavatelů léčiv a zdravotnických prostředků schopen za mimořádných situací odborně způsobilými pracovníky zajistit zdravotní péči obyvatelstvu v rozsahu přiměřené reálné situaci a na základě schválených postupů, a to při vnitřní i vnější operabilitě systému..

15 PLÁNOVÁNÍ KRIIZOVÉHO PŘÍZENÍ V RESORTU 15 Systém plánování krizového řízení v rámci resortu Systém plánování krizového řízení v rámci resortu je vymezen krizovým plánem ministerstva. V rámci tohoto plánu byli zpracované následující TYPOVÉ PLÁNY: a) Epidemie hromadné nákazy osob b) Hromadné postižení osob mimo epidemií - včetně hygienických režimů c) Narušení dodávek léčiv a zdravotnických prostředků velkého rozsahu d) Národní pandemický plán ČR (NPR ČR)

16 EPIDEMIE HROMADNÉ NÁKAZY OSOB 16 Epidemií se rozumí takový výskyt infekčního onemocnění, kdy se v místní a časové souvislosti zvýší nemocnost tímto onemocněním nad hranici obvyklou v dané lokalitě a v daném období. V ČR je stejně jako kdekoliv v evropské lokalitě možný výskyt epidemií infekcí: infekce, které se v Evropě vyskytují v populaci, která není proti takovéto infekci odolná (např. není proti ní proočkována) infekce, jejichž výskyt je pro ČR neobvyklý, pokud by došlo k importu a úmyslnému nebo i neúmyslnému šíření. Typový plán obsahuje postupy, jak tuto situace identifikovat a řešit z pozice ústředního správního úřadu.

17 HROMADNÉ POSTIŽENÍ OSOB MIMO EPIDEMIÍ VČETNĚ HYGIENICKÝCH REŽIMŮ 17 V TP se deklaruje, že k hromadnému postižení osob může dojít za normální bezpečnostní situace s velmi malou pravděpodobností. Nízká pravděpodobnost je založena na soustavné kontrole bezpečnosti rizikových systémů za účelem eliminace rizika vzniku závažných havárií a vzniku hromadných postižení na zdraví v důsledku takovéto havárie. Jde zejména o oblasti, kde je koncentrována průmyslová výroba a doprava, městské aglomerace s vysokou hustotou obyvatelstva apod. Typový plán obsahuje postupy k identifikaci a řešení dané krizové situace.

18 NARUŠENÍ DODÁVEK LÉČIV A ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ VELKÉHO ROZSAHU 18 Určujícím faktorem je stanovení, že jde o situaci typickou narušením zásobování léčivy a zdravotnickými prostředky velkého rozsahu, řešenou v řídící působnosti ústředního úřadu státní správy. Typový plán obsahuje metody, postupy a prostředky jak tuto situaci identifikovat a řešit. Kromě zpracovaných typových plánů ministerstvo zdravotnictví zpracovalo strategický plán pro řešení pandemií. Tento strategický plán vychází z mezinárodních dokumentů, především z Globálního pandemického plánu, který vydala Světová zdravotnická organizace.

19 NÁRODNÍ PANDEMICKÝ PLÁN ČR 19 Obsahem je přesně stanovený návrh opatření pro případ pandemie, podle probíhající fáze. Poznání fáze zajišťuje program sledování onemocnění (surveillance). Na našem území se programem surveillance na národní úrovni zabývají národní referenční laboratoře a Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických dat. Tato pracoviště doplňuje síť epidemiologických oddělení a laboratoří v jednotlivých krajích. Strategický dokument vychází z globálních doporučení, které vydala WHO. Plán tak navazuje na Globální pandemický plán, který má sjednocující charakter a je vodítkem k harmonizaci Národních pandemických plánů.

20 angl. slovník: dohled, dozor, sledování, stálý dohled, kontrola fr. slovník: dohled Wikipedie: Sledování (surveillance) představuje činnost nebo způsob, jakým je monitorováno chování lidí, objektů či procesů. Pozorování může být chápáno i ve významu technickém, kde se jedná se o jednoduché praktiky, jako například přímé pozorování, sledování dalekohledem, poštovní sledování, apod. Ve spojení s lékařstvím odpovídá pojem monitorování nemocí nebo indikátorů, které jsou závislé na zdraví. 20

21 SURVEILLANCE Surveillance znamená epidemiologické studium nemoci jako dynamického procesu, včetně ekologie původce nákazy, hostitele, rezervoárů a vektorů nákazy, jakož i studium zevních podmínek prostředí a všech mechanismů, které se uplatňují v procesu šíření nákazy v rozsahu, ve kterém se daná nákaza vyskytuje. Získávání všech dostupných informací o procesu šíření nákazy u dané nemoci Sledování všech podmínek, které tento proces ovlivňují Vytvoření systému účinných opatření k omezení nebo k likvidaci této nákazy Cíl: zvládnutí nebo alespoň potlačení dané infekce 21

22 NÁRODNÍ PANDEMICKÝ PLÁN ČR 22 Zdůrazněna je nutnost úzké spolupráce s veterinární službou (byl vydaný tzv. pohotovostní plán řešení KS spojených s ptačí chřipkou), důležitými sektory mimo zdravotnictví a předpokládá se rovněž spoluúčast vlád příslušných států. NNR ČR je v novelizovaném znění stylizován tak, aby odpovídal lokálním podmínkám naší země, současným možnostem intervence a zároveň možnostem změn podle vývoje vědeckého výzkumu a socioekonomických změn ve státě.

23 NOVELIZOVANÉ PLÁNY 23 Nové (novelizované) plány mají podle doporučení WHO: a) redefinovat stoupající zdravotní (veterinární) riziko spojené se vznikem a šířením subtypu viru chřipky H5N1 a jeho šíření v průmyslových a zejména domácích chovech, spojené s možnou nákazou lidí, b) zaměřit větší pozornost na časné fáze, kdy rychlý zásah může omezit šíření nového subtypu, viru chřipky uplatněním zvýšené surveillance, c) použít zdravotnické intervence uplatněním běžných opatření (bez použití farmak, která nebudou všude dostupná v dostatečném množství, d) harmonizace Globálního pandemického plánu a NNR ČR by měla být základem úspěšného omezení rizik nekontrolovaného šíření viru a potenciální vznik pandemie; to umožní vytvoření časové rezervy pro výrobu vakcíny,

24 NOVELIZOVANÉ PLÁNY 24 e) nový plán je založen na hrozbě subtypu viru H5N1 a jeho šíření od r resp. od r a rovněž počítá s možností ohrožení při vzniku lokalizovaných epizootií/epidemií dalších subtypů viru chřipky ptačího původu s případy onemocnění lidí, f) akce uvedené v Globálním pandemickém plánu a Národním pandemickém plánu jsou sice specifické pro chřipku, ale mohou být doplněním použity i při vzniku jiných infekčních onemocnění spojených s hrozbou globálního šíření (SARS) i jiných hrozeb, proto by měly být harmonizovány s plány krizových situací, které jsou (nebo budou) vypracovány členskými státy.

25 NOVELIZOVANÉ PLÁNY 25 Hlavním úkolem členských států v novele EU a NPP ČR je zahrnout následující hlediska v jednotlivých fázích epidemiologické situace: plánování a koordinace akcí, monitorování a vyhodnocování recentní situace, upevnit epidemiologicko-virologickou surveillance, udržovat kontakt s lékaři první linie, urychleně předávat informace EISS, ECDC a WHO, důležitým meziresortním institucím a médiím, zdůrazňování prevence a kontroly (stavu vakcín a antivirotik), podkladem má být každoroční poskytování vakcíny pro zdravotně rizikové skupiny, stanovení priorit pro případ nedostatku vakcín a komunikování s výrobci vakcín a antivirotik o požadavcích státu na nově vyráběné specifické vakcíně proti novým subtypům viru,

26 NOVELIZOVANÉ PLÁNY 26 reakce zdravotního systému na vzniklou situaci opatření pro zajištění zdravotní péče, seznámení lékařské komunity s programem NPP ČR, zajištění informací jak postupovat v mimořádné situaci, zajištění prostřednictvím dobrovolníků a organizací, vzájemná vnitřní i vnější komunikace (souvisí s bodem 2).

27 FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ A ZABEZPEČENÍ 27 Systém finančního plánování a podpory zabezpečení krizových situací Finanční zabezpečení řešení krizových situací se provádí, jak již bylo zmíněno v kapitole MF prostřednictvím SR. Systém informační podpory krizového řízení v resortu Ministerstvo zřídilo Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy. Toto středisko je organizační složkou státu v přímé řídící působnosti ministerstva. Středisko vzniklo ke dni 1. ledna 2004 a zajišťuje plnění úkolů ministerstva v oblasti zdravotnické informatiky. Jde zejména o zavádění, rozvoj a provoz určených IS: národní zdravotnické registry (např. Národní kardiochirurgický registr), registry hygienické služby (např. Registr akutních respiračních onemocnění) a specializované zdravotnické informační systémy (např. Oftalmologický registr).

28 Z pohledu řešení krizových situací jsou důležité zejména systémy: Registr akutních respiračních infekcí INFORMAČNÍ SYSTÉMY 28 Informační systém Pandemie

29 REGISTR AKUTNÍCH RESPIRAČNÍCH INFEKCÍ 29 Registr akutních respiračních infekcí (ARI) a) soustřeďuje data o počtech nemocných a poskytuje tak ucelený obraz šíření těchto onemocnění v ČR, b) aktuální data do registru vkládají pracovníci hygienických stanic ve spolupráci s praktickými lékaři a zdravotnickými zařízeními, c) nemocní jsou evidováni v pěti věkových skupinách, každý týden se údaje aktualizují, d) v souladu s požadavky EU zahrnuje registr vedle jiných akutních respiračních chorob také sledování výskytu chřipkových onemocnění (tzv. ILI - influenza-like illness), e) informace slouží ke sledování aktuálních trendů nemocnosti a v průběhu epidemií také k mnoha analytickým a statistickým účelům.

30 INFORMAČNÍ SYSTÉM PANDEMIE 30 Informační systém Pandemie Tento IS je připraven pro výjimečné situace, kdy se rychle šíří onemocnění nezvladatelné běžnými prostředky a je ohrožena bezpečnost státu. Taková situace nastává jednou za desítky let a může ji vyvolat např. mutovaný virus, na nějž nemá většina populace protilátky. Pracovníci hygienických stanic v případě vyhlášení pandemie opouštějí běžný režim práce, kam se data vkládají jednou týdně, a začnou pracovat v krizovém systému Pandemie s každodenním sběrem aktuálních dat. Systém slouží hygienické službě a pracovní skupině NPP ČR. Monitoruje šíření akutního respiračního, příp. i jiného onemocnění v situaci ohrožení státu. Shromažďuje denní hlášení z jednotlivých pracovišť hygienické služby a získaná data převádí do tabulek a grafických zobrazení, která podporují rychlé a pružné rozhodování při řešení KS.

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví.

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. Zpráva o postupu prací na Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. III.ročník konference Medicína katastrof Hradec Králové 14.-15.11.2006 MUDr. Dana Hlaváčková Fáze 1 Definice cílového stavu krizové

Více

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 1 Způsobilost zdravotnických pracovníků a mimořádné situace MUDr.Josef ŠTOREK, Ph.D. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha Katedra

Více

Pandemický plán Ústeckého kraje. MUDr. Josef Trmal Ph.D.

Pandemický plán Ústeckého kraje. MUDr. Josef Trmal Ph.D. Pandemický plán Ústeckého kraje MUDr. Josef Trmal Ph.D. Pandemický plán Ústeckého kraje Pandemický plán je zpracován v souladu s krizovým a havarijním plánováním a tvoří součást Krizového plánu Ústeckého

Více

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Výkon státního požárního dozoru (1) Státní požární dozor se vykonává a) kontrolou dodržování povinností stanovených předpisy o

Více

Vzdělávací program pro krizový management a medicínu katastrof

Vzdělávací program pro krizový management a medicínu katastrof Vzdělávací program pro krizový management a medicínu katastrof MUDr. Josef ŠTOREK, PhD. Odborný asistent Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof IPVZ Praha NCO NZO BRNO Přírodní katastrofy: I. 1951-1960

Více

MÍSTO A ÚLOHA V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR

MÍSTO A ÚLOHA V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR MÍSTO A ÚLOHA ZDRAVOTNICTVÍ V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR Školení starostů obcí s rozšířenou působností 2011 Odbor bezpečnosti a krizového řízení Ministerstva zdravotnictví ČR Bezpečnostní systém ČR Ministerstvo

Více

VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty

VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty Odborný seminář 5.4.2017 a 12.4.2017 - Nemocnice Na Bulovce Hejdová J. Základní právní předpisy zákon č.

Více

Surveillance infekčních nemocí v ČR

Surveillance infekčních nemocí v ČR Kyjevská 44, 532 03 Pardubice Tel. 465 352 040, Fax: 465 524 328 podatelna@zupu.cz, www.zupu.cz Surveillance infekčních nemocí v ČR MUDr. Pavel Slezák VI. konference Medicína katastrof, traumatologické

Více

SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ

SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ Medicína katastrof 2009, Brno, 4. 5. 2. 2009 Ing. Jaroslava Hejdová. Ing. Anna Šebková Dokumenty Usnesení BRS č. 204/2001 - Informace

Více

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY TEORIE A PRAXE MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL V.celostátní konference Medicína katastrof, traumatologické plánování a příprava,

Více

NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM

NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM NÁRODNÍ ANTIBIOTICKÝ PROGRAM USTAVENÍ A STRUKTURA Jan Šturma sturma@szu.cz Sekretariát Národního antibiotického programu (SNAP) 28. dubna 2010 Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví OSNOVA

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

PŘÍPRAVA NA PANDEMII CHŘIPKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PŘÍPRAVA NA PANDEMII CHŘIPKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI PŘÍPRAVA NA PANDEMII CHŘIPKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI MUDr. Jan Mareček KHS Jmk Brno Seminář Medicína katastrof Brno, 9.2.2006 PŘEHLED PANDEMIÍ CHŘIPKY VE 20. STOLETÍ ROK TYP VIRU MÍSTO NÁZEV VZNIKU 1918-1920

Více

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny PharmDr.Alena Tomášková, MZ, odbor farmacie 23.9.2014 Ministerstvo zdravotnictví

Více

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví rok 2007

Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví rok 2007 Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví rok 2007 20. listopadu 2007 MUDr. Dana Hlaváčková Koncepce krizové připravenosti 5 pilířů 1. PILÍŘ právní prostředí věcný záměr zákona o ZZS a zdravotnických

Více

Krizové řízení ve zdravotnictví Chemické, biologické a radiační ohrožení - CBRN. Bc. Martin Šamaj Fakultní nemocnice Olomouc

Krizové řízení ve zdravotnictví Chemické, biologické a radiační ohrožení - CBRN. Bc. Martin Šamaj Fakultní nemocnice Olomouc Krizové řízení ve zdravotnictví Chemické, biologické a radiační ohrožení - CBRN Bc. Martin Šamaj Fakultní nemocnice Olomouc Základní terminologie Mimořádná událost Je škodlivé působení sil a jevů vyvolaných

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti STATUT Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky I. Úvodní ustanovení Tento statut je vydán na základě zřizovací listiny Ústavu zdravotnických informací a statistiky české republiky

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí koordinuje odborné činnosti v rámci výkonu státního

Více

Statut Bezpečnostní rady státu http://www.vlada.cz/cs/rvk/brs/statut/statut.html Vláda ČR svým usnesením vlády ČR ze dne 10. června 1998 č. 391 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění

Více

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D.

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. KRIZOVÝ MANAGEMENT Úloha veřejné správy v krizovém managementu Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.:

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Statut Vláda ČR svým usnesením vlády ze dne 16. února č. 195 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění bezpečnosti ČR kromě jiného schválila Statut Bezpečnostní rady státu. Článek 1

Více

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Řízení bezpečnosti Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Prezentace reflektuje stav v ČR, 2016. Situace v okolních zemích se může lišit, v prezentaci odkazujeme

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR Odbor krizové připravenosti dana.hlavackova@mzcr.cz. Úloha. traumacenter & jmů. Olomoucký den urgentní medicíny

Ministerstvo zdravotnictví ČR Odbor krizové připravenosti dana.hlavackova@mzcr.cz. Úloha. traumacenter & jmů. Olomoucký den urgentní medicíny Úloha traumacenter & urgentních příjmp jmů v krizové připravenosti zdravotnictví v ČR. Olomoucký den urgentní medicíny 1. celostátní konference Olomouc 10. května 2007 MUDr. Dana Hlaváčková . Ministerstvo

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Modul 3 Krizová připravenost zdravotnického zařízení

Modul 3 Krizová připravenost zdravotnického zařízení Celostátní konference - Krizová připravenost zdravotnických zařízení Modul 3 Krizová připravenost zdravotnického zařízení Část 3.4. Pandemický plán MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. prosinec 2014 Pandemický plán

Více

Modul 2 - Koncepční a legislativní rámec pro oblast krizového řízení ve zdravotnictví

Modul 2 - Koncepční a legislativní rámec pro oblast krizového řízení ve zdravotnictví Celostátní konference - Krizová připravenost zdravotnických zařízení Modul 2 - Koncepční a legislativní rámec pro oblast krizového řízení ve zdravotnictví Mgr. Tomáš Fröhlich prosinec 2014 Základní struktura

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

STATUT. Vojenského veterinárního ústavu. Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav. Ev.č.4/6/

STATUT. Vojenského veterinárního ústavu. Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav. Ev.č.4/6/ Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav Ev.č.4/6/2015-6848 Schvaluji: Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví plukovník gšt. MUDr. Zoltán BUBENÍK Hradec Králové.ledna 2015 STATUT

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Josef Štorek. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha, Ruská 85, Praha 10

Josef Štorek. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha, Ruská 85, Praha 10 CIMIC 2012 a připravenost nemocnic Josef Štorek Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha, Ruská 85, 100 05 Praha 10 storek@ipvz.cz ABSTRAKT Bezpečnostní strategie České republiky ze září

Více

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky.

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky. ODHAD RIZIKA A TYPOVÉ SITUACE PŘI PODEZŘENÍ NA VÝSKYT INFEKČNÍHO ONEMOCNĚNÍ NA PALUBĚ LETADLA PRO POTŘEBU SOUČINNOSTI SE SLOŽKAMI INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU Přehled typových situací při podezření

Více

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Přírodní katastrofy zemětřesení hurikány tsunami povodně

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-74990-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-Z Praha 17. června 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba, v.

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení

Krizové řízení. Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Krizové řízení Plánovací a řídící dokumentace krizového řízení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Zhodnocení epidemiologické situace ve výskytu akutních respiračních onemocnění a chřipky v Karlovarském kraji v sezóně 2015/2016

Zhodnocení epidemiologické situace ve výskytu akutních respiračních onemocnění a chřipky v Karlovarském kraji v sezóně 2015/2016 K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 36021 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Váš dopis

Více

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech Role Koordinačního střediska medicíny katastrof a SPIS při mimořádných událostech Mgr. Renata Valentová MUDr. Petr nestrojil, CSc. FN Brno KS MEKA Koordinační středisko medicíny katastrof ve FN Brno -

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti Kratochvílová D. Plány krizové připravenosti jako součást krizového plánování v Moravskoslezském kraji 112 Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, Ročník

Více

Příprava na pandemii chřipky status quo

Příprava na pandemii chřipky status quo Příprava na pandemii chřipky status quo 30.1.2009 1 Virus chřipky 8 genových segmentů, které se mohou měnit a vytvářet nové typy 2 povrchové proteiny Haemaglutinin H Neuraminidase N 3 typy: A, B a C 30.1.2009

Více

a medicína katastrof

a medicína katastrof CIMIC a medicína katastrof 9. ročník celostátní konference MEDICÍNA KATASTROF zkušenosti, příprava, praxe Hradec Králové 29. 30. listopadu 2012 MUDr. Bc. Dana Hlaváčková Odborná společnost UM a MK ČLS

Více

Odbor epidemiologie infekčních nemocí Odbor vědeckých informací a biostatistiky. MUDr. Jitka Částková,, CSc. MUDr. Čestmír Beneš a kol.

Odbor epidemiologie infekčních nemocí Odbor vědeckých informací a biostatistiky. MUDr. Jitka Částková,, CSc. MUDr. Čestmír Beneš a kol. Odbor epidemiologie infekčních nemocí Odbor vědeckých informací a biostatistiky MUDr. Jitka Částková,, CSc. MUDr. Čestmír Beneš a kol. Historie Pracovníci Odboru epidemiologie i i infekčních nemocí ve

Více

Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015

Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015 Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015 Odbor bezpečnosti a krizového řízení Ministerstva zdravotnictví ČR Krizová připravenost zdravotnictví Cílový

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) Platnost od.. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA

Více

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu

Statut Ústředního krizového štábu. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Štábu VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 24. listopadu 2008 č. 1500 Statut Ústředního krizového štábu Článek 1 Úvodní ustanovení Ústřední krizový štáb (dále jen Štáb ) je pracovním orgánem

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FZV FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Zpracoval: doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA Platnost a účinnost:

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015 PRAŽSKÉ BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ Praha 15. června 2015 Ing. Pavel ŠVAGR, CSc. předseda Správa státních hmotných rezerv Obsah 1. Bezpečnostní systém ČR

Více

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje Příloha 2 k j. HSKL 3897-1/ KŘ Počet listů: 7 H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Zpracoval: plk. RNDr. Tomáš Holec ředitel

Více

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje Poplachové plány 5 Poplachový plán je dokument, který upravuje povolávání záchranných složek při organizaci záchranných a likvidačních prací. Poplachový plán se zpracovává vždy pro územní celek. Rozlišujeme

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci FZV-A-1/2016 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI VNITŘNÍ PŘEDPIS Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Vnitřní předpis Organizační řád Fakulty zdravotnických

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2011 2012 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 10. prosince 2010. ÚVOD Národní akční program bezpečnosti

Více

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky 2014 2016 Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví březen 2017 Obsah Dotčené právní předpisy Postup orgánů ochrany

Více

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.:

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.: Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice IČO: 00673552 tel.: 416 808 111 Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období 2013 2015 Rozvíjet naplňování akreditačních standardů

Více

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací TEST: CNP (2018) 1. O poskytnutí zahraniční humanitární pomoci ze strany ČR rozhoduje: 1) Ministerstvo vnitra pro státy v rámci Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Ministerstvo zahraničních

Více

STČ 16A/IZS Mimořádná událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení nebo v ostatních prostorech

STČ 16A/IZS Mimořádná událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení nebo v ostatních prostorech STČ 16A/IZS Mimořádná událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení nebo v ostatních prostorech plk. Dr. Ing. Zdeněk Hanuška MV - generální ředitelství Hasičského záchranného

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 20.06.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 20.06.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 242 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

V. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF Hradec Králové

V. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF Hradec Králové V. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF a 8. konference SVLFVL ČLS JEP 27.-28.11.2008 Hradec Králové Je urgentní příjem přínosem zdravotnickému zařízení a zdravotnické záchranné službě? Petr Hubáček Mimořádná

Více

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu Božetěch Jurenka AČR při mimořádných a krizových situacích Legislativa Aktivace AČR / Zdravotnické služby AČR Využití zkušeností Zdravotnické služby AČR Úskalí z pohledu

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Ověření zásad traumatologického plánování v praxi

Ověření zásad traumatologického plánování v praxi V. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF a 8. konference SVLFVL ČLS JEP 27.-28.11.2008 Hradec Králové Ověření zásad traumatologického plánování v praxi Petr Hubáček Neodkladná péče 3 etapy 1. Přednemocniční

Více

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu

Studijní texty. Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Vzdělávání a příprava obyvatelstva v oblasti bezpečnosti a obrany státu Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

KONCEPCE OBORU EPIDEMIOLOGIE (2012)

KONCEPCE OBORU EPIDEMIOLOGIE (2012) KONCEPCE OBORU EPIDEMIOLOGIE (2012) Koncepci zpracovala skupina odborníků jmenovaná výborem Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP ve složení (uvedeno abecedně): MUDr. Jitka Částková, CSc.

Více

FZV-B-17/09. Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

FZV-B-17/09. Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci V N I T Ř N Í N O R M A FZV UP FZV-B-17/09 Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Garant: Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci.

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A OBCHODNÍ V OLOMOUCI Kosinova 4, Olomouc PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem č. 561/2004

Více

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Pavla Křížová Státní zdravotní ústav, Praha Koncepce surveillance byla založena již v šedesátých

Více

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při prevenci a zvládání kybernetického kolapsu Jaroslav Šmíd Tel.: 420 257 283 333 e-mail: J.Smid@nbu.cz 30.5.2013 1 30.5.2013 1 Internet hybná síla globální ekonomiky

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Integrovaný záchranný systém v ČR. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Integrovaný záchranný systém v ČR. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

Těhotná v průběhu chřipkové epidemie

Těhotná v průběhu chřipkové epidemie Těhotná v průběhu chřipkové epidemie MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. Státní zdravotní ústav Praha Oddělení epidemiologie infekčních nemocí 6. konference SIN ČGPS ČLS JEP, 14. únor 2015, Praha Kolik stojí chřipka

Více

Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha

Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha Rozbor epidemiologické situace v Armádě České republiky v letech 2010 a 2011 Libor Píša Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha Monitor angín, akutních respiračních infekcí a akutních průjmových onemocnění

Více

Léčebné lázně Lázně Kynžvart PANDEMICKÝ PLÁN

Léčebné lázně Lázně Kynžvart PANDEMICKÝ PLÁN Léčebné lázně Lázně Kynžvart PANDEMICKÝ PLÁN Vydáno: 14. 1. 2015 (aktualizace směrnice č. 9/2014) Účinnost: 14. 1. 2015 Směrnice číslo: 6/2015 1 Léčebné lázně Lázně Kynžvart, Lázeňská 295, 354 91 Lázně

Více

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6. Aktuáln lní otázky strategické úrovně bezpečnosti z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.2008

Více

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12 Podnikový ekolog Podnikový ekolog kontroluje činnost výrobních zařízení z hlediska dopadů činností na životní prostředí, řídí a koordinuje činnosti pracovníků ekologických zařízení a zajišťuje podklady

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 10.10.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 10.10.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 394 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Obecná epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza

Více

Bezpečnostní rada Pardubického kraje Výpis z 5. řádného jednání dne 8. dubna 2019 PARDUBICKÝ KRAJ. 8. dubna 2019

Bezpečnostní rada Pardubického kraje Výpis z 5. řádného jednání dne 8. dubna 2019 PARDUBICKÝ KRAJ. 8. dubna 2019 Program: PARDUBICKÝ KRAJ Výpis 5. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje 8. dubna 2019 1. Zpráva o činnosti a připravenosti Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje 2. Zpráva o činnosti

Více

PANDEMIE Cvičení pandemického plánu ve velké nemocnici Ing. Miloslav Beneš Oddělení krizového managementu FN Plzeň

PANDEMIE Cvičení pandemického plánu ve velké nemocnici Ing. Miloslav Beneš Oddělení krizového managementu FN Plzeň PANDEMIE 2008 - Cvičení pandemického plánu ve velké nemocnici Ing. Miloslav Beneš Oddělení krizového managementu FN Plzeň Úvod : Krizové plánování ve zdravotnictví řeší připravenost právně definovaných

Více

Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie

Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Epidemiologie Obecná

Více

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 Varianta:0 1. Kolik existuje stupňů povodňové aktivity a jak se nazývají: 1) dva stupně, 1. stupeň značí voda stoupá, 2. stupeň značí voda klesá 2) čtyři stupně,

Více

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra TEST: CNP (2017) Varianta:0 1. Která odpověď dle zákona č. 239/2000 Sb. je nesprávná? Ministerstvo vnitra zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, jestliže: 1) je vyhlášen stav

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2013 2014

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2013 2014 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2013 2014 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 14. prosince 2012. Úvod Národní akční program bezpečnosti

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

CIMIC 2012 a. Kliknutím lze upravit styl předlohy. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha

CIMIC 2012 a. Kliknutím lze upravit styl předlohy. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha CIMIC 2012 a MUDr. Josef ŠTOREK,nemocnice Ph.D. připravenost Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, Kliknutím lze upravit styl předlohy. IPVZ Praha Společnost krizové připravenosti zdravotnictví

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice Světová ekonomika Krizové řízení v České republice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více